Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-28

  1. Εισαγγελική επίσκεψη - αστραπή στον Κορυδαλλό
  2. Αντιρρήσεις Μόσχας προς Ουάσινγκτον
  3. Προεδρικές κάλπες στη Σερβία
  4. 'Φταίει το κράτος'
  5. Δύο χρόνια ιντιφάντα
  6. Πλημμύρες στα Τίρανα
  7. Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαγκλαντές
  8. Νέες διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον
  9. Μείζον παράπτωμα
  10. 'Το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη'
  11. Διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον
  12. «Όχι στον πόλεμο με το Ιράκ»
  13. Η Μόσχα έχει αντιρρήσεις
  14. Η Άγκυρα και το πετρέλαιο του Ιράκ
  15. Τουρκία: Ουράνιο σε ταξί
  16. «Όχι στον πόλεμο με το Ιράκ»
  17. Ιράκ: 'όχι' στο νέο σχέδιο ψηφίσματος
  18. Η Άγκυρα και το πετρέλαιο του Ιράκ
  19. «Ακριβή» η Ελλάδα
  20. Λονδίνο: «Οχι εξ ονόματός μας»
  21. Η Άγκυρα και το πετρέλαιο του Ιράκ
  22. Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 22 Σεπτεμβρίου - 28 Σεπτεμβρίου
  23. Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 22 Σεπτεμβρίου - 28 Σεπτεμβρίου
  24. Λονδίνο: «Οχι εξ ονόματός μας»
  25. Απέρριψε το τελεσίγραφο
  26. Ντούϊζενμπεργκ: Καμία χαλάρωση στα δημοσιονομικά
  27. Προβάδισμα για Ντόρα - Φώφη
  28. «Ακριβή» η Ελλάδα
  29. Αρνείται το τελεσίγραφο
  30. Σχέδιο για τελεσίγραφο προς το Ιράκ
  31. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 09:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Εισαγγελική επίσκεψη - αστραπή στον Κορυδαλλό
 

Με τον Πάτροκλο Τσελέντη θέλησε να μιλήσει ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης

Στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας για τον ΕΛΑ και την 1η Μάη, μετέβη στις φυλακές Κορυδαλλού ο αρμόδιος εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης - σύμφωνα με πληροφορίες.

H επίσκεψη του εισαγγελικού λειτουργού που προΐσταται των ερευνών για την τρομοκρατία έγινε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προκειμένου να ληφθεί κατάθεση από τους κατηγορουμένους για συμμετοχή στην 17Ν, Πάτροκλο Τσελέντη και Σωτήρη Κονδύλη.

Οι παραπάνω προφυλακισμένοι φέρονται να μην αρνήθηκαν να αναφέρουν ό,τι γνωρίζουν για τις συγκεκριμένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Διώτης πρόκειται να μεταβεί εκ νέου εντός των επομένων ημερών στις φυλακές Κορυδαλλού, ώστε να λάβει καταθέσεις και από άλλους κρατουμένους, για τους οποίους πιθανολογείται ότι γνωρίζουν στοιχεία για τον ΕΛΑ και την 1η Μάη.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 03:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιρρήσεις Μόσχας προς Ουάσινγκτον
 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ (αριστερά), και ο Αμερικανός απεσταλμένος, Μαρκ Γκρόσμαν

Η Ρωσία εξέφρασε εκ νέου αντιρρήσεις για το σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν ΗΠΑ και Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και το οποίο απειλεί το Ιράκ με ανάληψη στρατιωτικής δράσης εάν δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις αφοπλισμού του.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, μετά τη χθεσινή συνάντηση του στη Μόσχα με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, η Ρωσία εξακολουθεί να πιστεύει πως αυτό που προέχει είναι η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη το συντομότερο δυνατόν.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ιβανώφ και δήλωσε ότι ειδικοί από τις δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.


«Ικανοποιημένος» δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Μόσχα, Μάρκ Γκρόσμαν

Έτσι η Ρωσία έγινε το τρίτο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά τη Γαλλία και την Κίνα, που εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη «σκληρή» διατύπωση του νέου αμερικανοβρετανικού σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο απέρριψε συλήβδην και το Ιράκ.

Πάντως σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Βαγδάτη, η εντύπωση που επικρατεί στην ιρακινή πρωτεύουσα είναι ότι η πολεμική αναμέτρηση καθίσταται μέρα με τη μέρα αναπόφευκτη.

"Όχι" λέει η Βαγδάτη

Από την άλλη πλευρά ο ιρακινός αντιπρόεδρος, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η στάση της κυβέρνησης της χώρας του στο θέμα των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ έχει ήδη αποφασισθεί και πως δεν θα γίνουν δεκτά νέα επιπρόσθετα μέτρα που βλάπτουν το Ιράκ.


Oι τελευταίες επιθεωρήσεις όπλων έγιναν το 1998
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο ψηφίσματος που προτείνουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, για ν'αποφύγει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του, το Ιράκ θα πρέπει να συμφωνήσει μέσα σε επτά ημέρες να επιτρέψει απεριόριστες επιθεωρήσεις των οπλικών του συστημάτων--επιτρέποντας στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν ακόμη και τα συγκροτήματα των προεδρικών ανακτόρων.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2002 - 02:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Προεδρικές κάλπες στη Σερβία
 

Κάτοικος του Βελιγραδίου, μπροστά από προεκλογικές αφίσες

Ο λαός της Σερβίας προσέρχεται στις κάλπες σήμερα για να εκλέξει πρόεδρο, για πρώτη φορά μετά την αποπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία, πριν δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις επικρατέστεροι υποψήφιοι για την σερβική προεδρία είναι ο νυν πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, και ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Μίρολιουμπ Λάμπους, ενώ τρίτος έρχεται στις προτιμήσεις των εκλογέων σύμφωνα με τα γκάλοπ ο ακροδεξιός εθνικιστής, Βόϊσλαβ Σέσελι.

Ο κ. Κοστούνιτσα, που θεωρείται μετριοπαθής εθνικιστής, υπόσχεται να επιβραδύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που κατά τη γνώμη του βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα.


Επιφυλάξεις για την προσέγγιση με τη Δύση εκφράζει ο κ. Κοστούνιτσα

Από την άλλη πλευρά ο κ. Λάμπους, που θεωρείται φιλοδυτικός οικονομολόγος, θέλει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις αυτές με σκοπό την εναρμόνιση της Σερβίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως λέει.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι κανένας υποψήφιος δεν θα αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία από το σημερινό πρώτο γύρο, και στην περίπτωση αυτή οι εκλογές θα επαναληφθούν σε δύο εβδομάδες, με τη συμμετοχή των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους.

Ο υπερεθνικιστής κ. Σέσελι, που έχει λάβει το χρίσμα του υπόδικου πρώην ηγέτη της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν αναμένεται να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε να περάσει στο δεύτερο γύρο.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η οικονομία και το βιοτικό επίπεδο είναι οι τομείς που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:48 ('Ωρα Λονδίνου)
'Φταίει το κράτος'
 

Ελάχιστοι είναι οι επιζώντες

Ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Αμπντουλάγιε Γουέιντ, δήλωσε πως το κράτος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το θάνατο εκατοντάδων επιβατών του φέρι που ναυάγησε πριν από δύο μέρες στον Ατλαντικό, καθώς κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα Ντακάρ.

Υπολογίζεται πως περίπου 800 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος και μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί περίπου 300 πτώματα, κυρίως παιδιών.

Υπήρξαν επιζώντες, αλλά αγνοείται η τύχη περίπου 400 επιβατών.

Ο πρόεδρος Γουέιντ δήλωσε πως, όπως διαπίστωσαν οι αρχές, το μοιραίο πλοίο είχε υπεράριθμους επιβάτες και το κράτος θα αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων.

Πρόσθεσε δε πως θα γίνουν ανακρίσεις για να διαπιστωθεί σε ποιό βαθμό ευθύνεται το πλήρωμα για το τι συνέβη, γιατί, όπως εξήγησε, πιστεύει πως έγιναν πολλά λάθη.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύο χρόνια ιντιφάντα
 


Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πήραν μέρος σε συγκεντρώσεις στη Γάζα, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της ιντιφάντα, της εξέγερσής τους κατά του Ισραήλ.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Εμείς θα είμαστε οι νικητές, η νίκη θα είναι δική μας
Γιασέρ Αραφάτ
Πολλοί κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, άλλοι αφίσες με τη φωτογραφία του ηγέτη τους, Γιασέρ Αραφάτ, που εξακολουθεί να πολιορκείται στο αρχηγείο του από τον ισραηλινό στρατό.

Ο κ. Αραφάτ μίλησε στο πλήθος, μέσω τηλεφώνου, από το γραφείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και τόνισε πως στόχος όλων είναι η δημιουργία ανεξαρτήτου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Η οργάνωση Φατάχ του κ. Αραφάτ υποσχέθηκε κι αυτή να συνεχίσει τον αγώνα: "αυτό το έθνος", δήλωσε, "γνωρίζει μόνο μία γλώσσα, την αυτοάμυνα, και δεν πρόκειται να παραδοθεί."

Ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, Σεϊχης 'Αχμαντ Γιασίν, υποσχέθηκε κι αυτός πως θα συνεχισθεί η εξέγερση--η ιντιφάντα.


Ο Γιασέρ Αραφάτ παραμένει πολιορκημένος στη Ραμάλα
Παλαιστίνιοι είδαν Ισραηλινούς στρατιώτες να πυροβολούν και να σκοτώνουν ένα παιδί και να τραυματίζουν έξι άλλους σε συγκρούσεις που έγιναν με Παλαιστινίους που τους πετούσαν πέτρες.

Από τότε που άρχισε η ιντιφάντα πριν από δύο χρόνια, πάνω από 1.500 Παλαιστίνιοι και 600 Ισραηλινοί έχουν βρει το θάνατο.

Όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, πολλοί Παλαιστίνιοι πιστεύουν πως αυτό που συμβολίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ιντιφάντα δεν είναι οι μεγάλες και ενορχηστρωμένες συγκεντρώσεις, αλλά η αδυναμία του ηγέτη τους, που παραμένει παγιδευμένος στο ρειπωμένο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας

Διαδηλώσεις επρόκειτο να γίνουν στη Δυτική Όχθη, αλλά έχει απαγορευθεί από τους Ισραηλινούς η κυκλοφορία σε πολλές μεγάλες πόλεις και πολλοί κάτοικοι φοβούνται να βγουν έξω.

Την Παρασκευή, πάντως, δεκάδες χιλιάδες πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας του Λιβάνου, τη Βηρυτό, ενώ μικρότερες συγκεντρώσεις έγιναν στην Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία.

Στο Άμστερνταμ, επικεφαλής της πορείας που έγινε υπέρ των Παλαιστινίων με τη συμμετοχή χιλιάδων Ολανδών και άλλων ήταν η σύζυγος του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντουίζενμπεργκ--η κ. Γκρέτα Ντουίζενμπεργκ.

Το πλήθος ζήτησε την απομάκρυνση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Πλημμύρες στα Τίρανα
 


Ένα τμήμα της πρωτεύουσας της Αλβανίας πλημμύρισε από τα νερά τεχνητής λίμνης, επειδή, όπως εξήγησαν οι αρχές, ένας μεθυσμένος υπάλληλος άνοιξε την Παρασκευή τη νύχτα τα φράγματα της λίμνης.

Η στάθμη της λίμνης είχε φτάσει προηγουμένως σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που έπληξαν τη χώρα αυτή την εβδομάδα.

Σε ορισμένες περιοχές των Τιράνων η στάθμη των υδάτων έφτασε τα 50 εκατοστά, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημίες σε καταστήματα και ισόγειες κατοικίες.

Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να κινητοποιήσει το στρατό για την αντιμετώπιση του προβλήματος που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι να είναι αδιάβατοι και χιλιάδες σπίτια να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο διέταξε τη διενέργεια ανακρίσεων.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαγκλαντές
 

Αφίσες από την περσινή προεκλογική εκστρατεία κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν πολλά βίαια επεισόδια

Πληροφορίες από το Μπαγκλαντές αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν (από τους οποίους οι 25 σοβαρά) από τις βόμβες που εξερράγησαν στην πόλη Σατχίρα.

Άλλες πληροφορίες μιλούν επίσης και για νεκρούς.

Μία βόμβα εξεράγη σε κινηματογράφο με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οροφή, ενώ μία άλλη έκρηξη σημειώθηκε σε τσίρκο.

Χιλιάδες κάτοικοι είχαν κατέβει στους δρόμους της Σατχίρα για να πάρουν μέρος σε φεστιβάλ των ινδουιστών.

Η Σατχίρα, που απέχει 180 χλμ. από την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ινδία.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Ντάκα, οι εκρήξεις κατέλαβαν τις αρχές εξ απροόπτου, γιατί δεν είχαν γίνει βομβιστικές επιθέσεις στο παρελθόν στην πόλη αυτή.

Είναι οι πρώτες βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαγκλαντές μετά τις εκλογές που έγιναν πριν από ένα χρόνο τις οποίες κέρδισε ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το Εθνικό Κόμμα του Μπαγκλαντές.

Οι αρχές δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών.




Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον
 

Ειρηνική μέχρι στιγμής η σημερινή διαδήλωση

Νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας γίνονται στην Ουάσινγκτον με αφορμή την ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η αστυνομία υπολογίζει ότι μπορεί οι διαδηλωτές να φτάσουν τις 20.000.

Πάνω από 600 άτομα συνελήφθησαν την Παρασκευή, αν και οι οργανωτές των σημερινών διαδηλώσεων υποσχέθηκαν πως το συλλαλητήριο θα είναι ειρηνικό.

Οι ομιλητές μίλησαν για πολλά θέματα στη συγκέντρωση που έγινε--από το πρόβλημα των υπερχρεωμένων χωρών και το ΑΙDS που μαστίζει πολλές από τις φτωχότερες χώρες ώς το ενδεχόμενο πολέμου με το Ιράκ.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χορτστ Κέλερ, παραδέχτηκε χθες ότι δεν ωφελήθηκαν όλοι εξίσου, και ιδιαίτερα οι φτωχές χώρες, από την παγκοσμιοποίηση, αλλά "στόχος μας", τόνισε, "πρέπει να είναι όχι λιγότερη παγκοσμιοποίηση αλλά περισσότερη και καλύτερη".

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως θα συνεχισθεί το 2003 η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά προειδοποιεί ταυτόχρονα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η σημερινή αναταραχή σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως είναι η Αργεντινή.

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Ρομπέρτο Λαβάνια, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον όπου συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση νέου δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο οικονομικός συντάκτης του BBC επισημαίνει ότι εκτός από την οικονομική αναταραχή στη Λατινική Αμερική, οι εκπρόσωποι των 184 μελών της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν κρύβουν επίσης την ανησυχία τους για τη νέα πτώση της τιμής των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, όπως επίσης και για τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κόγω των φόβων για την έναρξη ενός νέου πολέμου με το Ιράκ.

Οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δημιουργήσει σύστημα που να επιτρέπει στις χώρες που αντιμετωπίζουν μείζονα οικονομικά προβλήματα να μπορούν να κηρύσσουν πτώχευση, όπως συμβαίνει με τις επιχειρήσεις, και ν'αποφεύγουν έτσι το οικονομικό χάος.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Μείζον παράπτωμα
 

Η κ. Κάρι δηλώνει πως την 'ξέχασε' ο κ. Μέιτζορ όταν έγινε πρωθυπουργός

Ο πρώην πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, παραδέχτηκε πως είχε επί μία τετραετία ερωτικές σχέσεις με Συντηρητική συνάδελφό του--την πρώην βουλευτή και υπουργό, Εντουίνα Κάρι.


Η κ. Κάρι το 1987 όταν ήταν βουλευτής--ένα χρόνο πριν τελειώσει η σχέση της με τον κ. Μέιτζορ
Ο κ. Μέιτζορ δήλωσε πως αισθάνεται εξαιρετική ντροπή για τη σχέση αυτή την οποία, πρόσθεσε, γνώριζε από καιρό η σύζυγός του, Νόρμα, η οποία και τον έχει συγχωρέσει.

Η κ. Κάρι απεκάλυψε τη σχέση της με τον Τζον Μέιτζορ στην εφημερίδα Times του Λονδίνου η οποία δημοσιεύει αποσπάσματα των ημερολογίων της.

Η σχέση άρχισε το 1984, όταν η κ. Κάρι ήταν απλή βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, και τελείωσε το 1988, όταν ο κ. Μέιτζορ έγινε μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Οι Times αποκαλύπτουν ότι η φιλία τους συνεχίστηκε και μετά, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν πλέον ερωτικές σχέσεις.


Η κ. Κάρι απεκάλυψε τη σχέση της στους Times του Λονδίνου
Η κ. Κάρι υποστηρίζει στα ημερολόγιά της ότι εξακολούθησε να αγαπά τον κ. Μέιτζορ και όταν έγινε πρωθυπουργός το 1990--"ο έρωτας αυτός", δήλωσε, "κυριάρχησε στη ζωή μου".

Αλλά όταν ο Τζον Μέιτζορ ανέλαβε την πρωθυπουργία, την "ξέχασε"--"αισθάνθηκα σα να μ'έβαλαν σε μια βάρκα και να μ'έσπρωξαν στη θάλασσα", γράφει η κ. Κάρι η οποία προσθέτει πως ένιωσε μεγάλη απογοήτευση όταν είδε πως ο πρώην αγαπημένος της δεν την αναφέρει καν στην αυτοβιογραφία του.

Η Εντουίνα Κάρι αρνείται, πάντως, πως απεφάσισε γι'αυτό το λόγο να πάρει εκδίκηση, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ημερολόγιά της.

Όταν ρωτήθηκε, τέλος, αν εξακολουθεί ν'αγαπά τον κ. Μέιτζορ, δήλωσε πως είναι δύσκολο ν'απαντήσει στην ερώτηση αυτή.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:48 ('Ωρα Λονδίνου)
'Το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη'
 

Ελάχιστοι είναι οι επιζώντες

Ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Αμπντουλάγιε Γουέιντ, δήλωσε πως το κράτος ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων επιβατών του φέρι που ναυάγησε πριν από δύο μέρες στον Ατλαντικό, καθώς κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα Ντακάρ.

Υπολογίζεται πως περίπου 800 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος και μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί περίπου 300 πτώματα, κυρίως παιδιών.

Υπήρξαν επιζώντες, αλλά αγνοείται η τύχη περίπου 400 επιβατών.

Ο πρόεδρος Γουέιντ δήλωσε πως, όπως διαπίστωσαν οι αρχές, το μοιραίο πλοίο είχε υπεράριθμους επιβάτες και το κράτος θα αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων.

Πρόσθεσε δε πως θα γίνουν ανακρίσεις για να διαπιστωθεί σε ποιό βαθμό ευθύνεται το πλήρωμα για το τι συνέβη, γιατί, όπως εξήγησε, πιστεύει πως έγιναν πολλά λάθη.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον
 

Πολλές διαδηλώσεις έγιναν την Παρασκευή

Νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται εν όψει της ετήσιας συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η αστυνομία υπολογίζει ότι μπορεί οι διαδηλωτές να φτάσουν τις 20.000.

Πάνω από 600 άτομα συνελήφθησαν την Παρασκευή, αν και οι οργανωτές των σημερινών διαδηλώσεων υποσχέθηκαν πως το συλλαλητήριο θα είναι ειρηνικό.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χορτστ Κέλερ, παραδέχτηκε ότι δεν ωφελήθηκαν όλοι εξίσου, και ιδιαίτερα οι φτωχές χώρες, από την παγκοσμιοποίηση, αλλά "στόχος μας", τόνισε, "πρέπει να είναι όχι λιγότερη παγκοσμιοποίηση αλλά περισσότερη και καλύτερη".

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως θα συνεχισθεί το 2003 η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά προειδοποιεί ταυτόχρονα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η σημερινή αναταραχή σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως είναι η Αργεντινή.

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Ρομπέρτο Λαβάνια, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον όπου συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση νέου δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο οικονομικός συντάκτης του BBC επισημαίνει ότι εκτός από την οικονομική αναταραχή στη Λατινική Αμερική, οι εκπρόσωποι των 184 μελών της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν κρύβουν επίσης την ανησυχία τους για τη νέα πτώση της τιμής των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, όπως επίσης και για τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κόγω των φόβων για την έναρξη ενός νέου πολέμου με το Ιράκ.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:25 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όχι στον πόλεμο με το Ιράκ»
 

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου υποστηρίζουν πως οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 400.000

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έλαβαν μέρος στη σημερινή πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο κέντρο του Λονδίνου, κατά ενός ενδεχομένου πολέμου με το Ιράκ.

Κανείς δεν μπορεί να οδηγήσει τον βρετανικό λαό σ'έναν πόλεμο που κανείς δεν θέλει
Τόνι Μπεν, πρώην υπουργός των Εργατικών
H αστυνομία υπολογίζει σε 150.000 τους διαδηλωτές, αλλά οι διοργανωτές της συγκέντρωσης--η Συμμαχία ενάντια στον Πόλεμο και η Ένωση Μουσουλμανικών Οργανώσεων της Βρετανίας--υποστηρίζουν ότι στη σημερινή διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 400.000 άτομα γεγονός που την καθιστά ως μια από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη: όπως υποστήριξε ο Ανάς Αλ Τικρίτι της Ένωσης Μοσουλμανικών Οργανώσεων της Βρετανίας, "ίσως για πρώτη φορά όλα τα στρώματα της κοινωνίας ενώθηκαν για να εκφράσουν την μεγάλη ανησυχία που έχουν για τον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνησή μας χειρίζεται το Παλαιστινιακό και το θέμα του Ιράκ."


Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο γνωστός πρώην υπουργός των Εργατικών, Τόνι Μπεν, ο πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, Σκοτ Ρίτερ, ο επίσκοπος του Μπαθ και Γουέλς, Πίτερ Πράις, και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, ο οποίος, μιλώντας αργότερα στο BBC, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 400.000: "Δεν είδα τα τελευταία 30 χρόνια να γίνεται μεγαλύτερη πορεία ειρήνης" ήταν τα λόγια του κ. Λίβινγκστον.

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πώς είναι δυνατόν να δολοφονηθούν άλλες 100.000 Ιρακινοί απλώς και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα πετρελαϊκά συμφέροντα της Αμερικής
Κεν Λόουτς, σκηνοθέτης
Όπως εκτιμά ένας από τους πολιτικούς συντάκτες του BBC, αυτό που συνέβη σήμερα στο Λονδίνο--η μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση--δείχνει πως το θέμα του Ιράκ θα προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, και στην κυβέρνησή του: ο συντάκτης του BBC προβλέπει ότι πολλοί σύνεδροι θα εκφράσουν ανοικτά την αντίθεσή τους στη συμμετοχή "μόνο της Βρετανίας" σ'έναν ενδεχόμενο πόλεμο των ΗΠΑ με το Ιράκ.

Αντιπολεμική διαδήλωση και στην Ιταλία

Όπως υπολογίζεται, περίπου 50.000 πήραν μέρος σε αντιπολεμική συγκέντρωση που έγινε στη Ρώμη--με κύριο σύνθημα "Όχι στον πόλεμο με το Ιράκ"--διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υποστηρίζει τους χειρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Τη συγκέντρωση οργάνωσε το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.



Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Μόσχα έχει αντιρρήσεις
 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ (αριστερά), και ο Αμερικανός απεσταλμένος, Μαρκ Γκρόσμαν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωσε, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα το Σάββατο με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, ότι η χώρα του εξακολουθεί να πιστεύει πως αυτό που προέχει είναι να επιστρέψουν οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ το συντομότερο δυνατόν.

Πολλοί ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η ΕΡωσία, όπως και δύο άλλα μόνιμα μέλη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας--η Γαλλία και η Κίνα--εξακολουθούν να έχουν μεγάλες αντιρρήσεις για τη διατύπωση του νέου σχεδίου ψηφίσματος που προβλέπει την προσφυγή στα όπλα κατά του Ιράκ εάν το καθεστώς της Βαγδάτης δεν συμμορφωθεί.

"Όχι" λέει η Βαγδάτη

Το Ιράκ απέρριψε το σχέδιο ψηφίσματος που οι ΗΠΑ και η Βρετανία θέλουν να εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη ότι η στάση της κυβέρνησης της χώρας του στο θέμα των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ έχει ήδη αποφασισθεί και πως δεν θα γίνουν δεκτά νέα επιπρόσθετα μέτρα που βλάπτουν το Ιράκ.


Oι τελευταίες επιθεωρήσεις όπλων έγιναν το 1998
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο ψηφίσματος που προτείνουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, για ν'αποφύγει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του, το Ιράκ θα πρέπει να συμφωνήσει μέσα σε επτά ημέρες να επιτρέψει απεριόριστες επιθεωρήσεις των οπλικών του συστημάτων--επιτρέποντας στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν ακόμη και τα συγκροτήματα των προεδρικών ανακτόρων.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Άγκυρα και το πετρέλαιο του Ιράκ
 

To Ιράκ διαθέτει τα δεύτερα σε μέγεθος αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα «αντιδράσει» σε περίπτωση κατάληψης των πλούσιων σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχών του βόρειου Ιράκ από Κούρδους.

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι άχρηστη αφού υπάρχει ήδη de facto έλεγχος της Βαγδάτης μέσω των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων
Μπουλέντ Ετσεβίτ
Μιλώντας λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ιρακινού αντιπροέδρου Ταρίκ Αζίζ στην Άγκυρα, ο κ. Ετσεβίτ τάχθηκε εναντίον ενός ενδεχόμενου πολέμου με το Ιράκ σημειώνοντας ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν βρίσκεται ήδη υπό έλεγχο χάρη στις περιπολίες αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων.

Σημειώνεται ότι οι περιοχές αυτές φιλοξενούν ορισμένα από τα σημαντικότερα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράκ.

Όπως υποστηρίζει ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Αssociated Press, η Αγκυρα φοβάται ότι οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ, που απολαμβάνουν ήδη καθεστώς μερικής αυτονομίας, ενδέχεται να ζητήσουν πλήρη ανεξαρτητοποίηση.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση κατάληψης του Κιρκούκ ύστερα από ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση, ο κ. Ετσεβίτ δήλωσε: «Θα αντιδράσουμε σε κάθε κίνηση που υπονομεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ

Προκειμένου να καθησυχάσουν την Άγκυρα οι σημαντικότερες οργανώσεις των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι δεν επιθυμούν μεταβολή των σημερινών συνόρων στην περιοχή.

Όπως μετέδωσε μάλιστα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες ο υπεύθυνος εξωτερικών υποθέσεων της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, Σαντί Αχμέντ Πίρ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πιρ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας «ομοσπονδίας» με τo Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, σημειώνοντας όμως ότι ακόμη αποτελεί απλώς μια από τις ιδέες που έχουν θιγεί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Τουρκία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην περιοχή.

Η Τουρκία κλειδί της επίθεσης

Η Τουρκία βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων για την ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ τόσο λόγω των σχετικών δηλώσεων για το Βόρειο Ιράκ όσο και για την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ που αποτελεί ορμητήριο αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών.

Η Άγκυρα όμως ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στο Ιράκ και για οικονομικούς λόγους ,καθώς ο δεκαετής αποκλεισμός που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ πιστεύεται ότι προκαλεί μεγάλες ζημίες στην τουρκική οικονομία.

«Ακόμη και αν δεν εμπλακούμε σε πόλεμο και δεν συμβάλλουμε στις επιχειρήσεις, μια ενδεχόμενη επίθεση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Ουράνιο σε ταξί
 

To oυράνιο εκτίθεται στο αρχηγείο της αστυνομίας

Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Ν.Α. Τουρκία κατέσχον σχεδόν 16 κιλά ουρανίου το οποίο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή όπλων.

Μετά από πληροφορίες που είχαν, οι δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν ένα ταξί και βρήκαν κάτω από τα καθίσματα, σε ειδική κρυψώνα, το ουράνιο η αξία του οποίου στην αγορά ανέρχεται τουλάχιστον σε πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι που επέβαιναν στο αυτοκίνητο και ανακρίνονται στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι μπορεί το ουράνιο που κατεσχέθη να προοριζόταν για το Ιράκ, μέσω Συρίας.

Η τουρκική αστυνομία έχει προβεί σε κατασχέσεις ραδιενεργών υλικών και στο παρελθόν: μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, πολλοί επιχειρούν, μέσω Τουρκίας, να εξαγάγουν λαθραία στο εξωτερικό πυρηνικές ύλες.

Η ποσότητα που κατεσχέθη τώρα, όμως, είναι η μεγαλύτερη που βρήκαν ποτέ οι τουρκικές αρχές.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 18:29 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όχι στον πόλεμο με το Ιράκ»
 

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου υποστηρίζουν πως οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 400.000

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έλαβαν μέρος στη σημερινή πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο κέντρο του Λονδίνου, κατά ενός ενδεχομένου πολέμου με το Ιράκ.

Κανείς δεν μπορεί να οδηγήσει τον βρετανικό λαό σ'έναν πόλεμο που κανείς δεν θέλει
Τόνι Μπεν, πρώην υπουργός των Εργατικών
Οι διοργανωτές--η Συμμαχία ενάντια στον Πόλεμο και η Ένωση Μουσουλμανικών Οργανώσεων της Βρετανίας--υποστηρίζουν ότι στη σημερινή διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 400.000 άτομα γεγονός που την καθιστά ως μια από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη: όπως υποστήριξε ο Ανάς Αλ Τικρίτι της Ένωσης Μοσουλμανικών Οργανώσεων της Βρετανίας, "ίσως για πρώτη φορά όλα τα στρώματα της κοινωνίας ενώθηκαν για να εκφράσουν την μεγάλη ανησυχία που έχουν για τον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνησή μας χειρίζεται το Παλαιστινιακό και το θέμα του Ιράκ."


Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο γνωστός πρώην υπουργός των Εργατικών, Τόνι Μπεν, ο πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, Σκοτ Ρίτερ, ο επίσκοπος του Μπαθ και Γουέλς, Πίτερ Πράις, και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, ο οποίος, μιλώντας αργότερα στο BBC, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 400.000: "Δεν είδα τα τελευταία 30 χρόνια να γίνεται μεγαλύτερη πορεία ειρήνης" ήταν τα λόγια του κ. Λίβινγκστον.

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πώς είναι δυνατόν να δολοφονηθούν άλλες 100.000 Ιρακινοί απλώς και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα πετρελαϊκά συμφέροντα της Αμερικής
Κεν Λόουτς, σκηνοθέτης
Όπως εκτιμά ένας από τους πολιτικούς συντάκτες του BBC, αυτό που συνέβη σήμερα στο Λονδίνο--η μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση--δείχνει πως το θέμα του Ιράκ θα προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, και στην κυβέρνησή του: ο συντάκτης του BBC προβλέπει ότι πολλοί σύνεδροι θα εκφράσουν ανοικτά την αντίθεσή τους στη συμμετοχή "μόνο της Βρετανίας" σ'έναν ενδεχόμενο πόλεμο των ΗΠΑ με το Ιράκ.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 17:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: 'όχι' στο νέο σχέδιο ψηφίσματος
 

Προσευχές στη Βαγδάτη

Το Ιράκ απέρριψε το σχέδιο ψηφίσματος που οι ΗΠΑ και η Βρετανία θέλουν να εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη ότι η στάση της κυβέρνησης της χώρας του στο θέμα των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ έχει ήδη αποφασισθεί και πως δεν θα γίνουν δεκτά νέα επιπρόσθετα μέτρα που βλάπτουν το Ιράκ.


Oι τελευταίες επιθεωρήσεις όπλων έγιναν το 1998
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο ψηφίσματος που προτείνουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, για ν'αποφύγει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του, το Ιράκ θα πρέπει να συμφωνήσει μέσα σε επτά ημέρες να επιτρέψει απεριόριστες επιθεωρήσεις των οπλικών του συστημάτων--επιτρέποντας στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν ακόμη και τα συγκροτήματα των προεδρικών ανακτόρων.

Αντιρρήσεις Γαλλίας - Ρωσίας - Κίνας

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες προσπαθούν να πείσουν τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας--τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα--να υποστηρίξουν το νέο σχέδιο ψηφίσματος,

Όμως, μέχρι στιγμής καμία από τις τρεις αυτές χώρες δεν έχει πεισθεί.

To Σάββατο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωσε μετά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, ότι η χώρα του εξακολουθεί να πιστεύει πως αυτό που προέχει είναι να επιστρέψουν οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ το συντομότερο δυνατόν.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 18:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Άγκυρα και το πετρέλαιο του Ιράκ
 

To Ιράκ διαθέτει τα δεύτερα σε μέγεθος αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα «αντιδράσει» σε περίπτωση κατάληψης των πλούσιων σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχών του βόρειου Ιράκ από Κούρδους.

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι άχρηστη αφού υπάρχει ήδη de facto έλεγχος της Βαγδάτης μέσω των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων
Μπουλέντ Ετσεβίτ
Μιλώντας λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ιρακινού αντιπροέδρου Ταρίκ Αζίζ στην Άγκυρα, ο κ. Ετσεβίτ τάχθηκε εναντίον ενός ενδεχόμενου πολέμου με το Ιράκ σημειώνοντας ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν βρίσκεται ήδη υπό έλεγχο χάρη στις περιπολίες αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων.

Σημειώνεται ότι οι περιοχές αυτές φιλοξενούν ορισμένα από τα σημαντικότερα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράκ.

Όπως υποστηρίζει ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Αssociated Press, η Αγκυρα φοβάται ότι οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ, που απολαμβάνουν ήδη καθεστώς μερικής αυτονομίας, ενδέχεται να ζητήσουν πλήρη ανεξαρτητοποίηση.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση κατάληψης του Κιρκούκ ύστερα από ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση, ο κ. Ετσεβίτ δήλωσε: «Θα αντιδράσουμε σε κάθε κίνηση που υπονομεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ

Προκειμένου να καθησυχάσουν την Άγκυρα οι σημαντικότερες οργανώσεις των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι δεν επιθυμούν μεταβολή των σημερινών συνόρων στην περιοχή.

Όπως μετέδωσε μάλιστα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες ο υπεύθυνος εξωτερικών υποθέσεων της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, Σαντί Αχμέντ Πίρ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πιρ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας «ομοσπονδίας» με τo Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, σημειώνοντας όμως ότι ακόμη αποτελεί απλώς μια από τις ιδέες που έχουν θιγεί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Τουρκία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην περιοχή.

Η Τουρκία κλειδί της επίθεσης

Η Τουρκία βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων για την ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ τόσο λόγω των σχετικών δηλώσεων για το Βόρειο Ιράκ όσο και για την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ που αποτελεί ορμητήριο αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών.

Η Άγκυρα όμως ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στο Ιράκ και για οικονομικούς λόγους ,καθώς ο δεκαετής αποκλεισμός που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ πιστεύεται ότι προκαλεί μεγάλες ζημίες στην τουρκική οικονομία.

«Ακόμη και αν δεν εμπλακούμε σε πόλεμο και δεν συμβάλλουμε στις επιχειρήσεις, μια ενδεχόμενη επίθεση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:19 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ακριβή» η Ελλάδα
 

Το καλάθι του ελληνικού νοικοκυριού είναι 'ακριβό' για τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Οι Έλληνες καταναλωτές καταβάλλουν περισσότερα χρήματα για την αγορά ειδών καθημερινής διατροφής και τσιγάρων σε σχέση με τους πολίτες των άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2001 που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat.

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας πάντα ως μέτρο σύγκρισης τον κοινοτικό μέσο όρο 100, το κόστος διατροφής βρίσκεται στην Ελλάδα στο 83 και ακολουθεί η Ισπανία με 82.

Στο κρέας ο ελληνικός δείκτης βρίσκεται στο 72 (Ισπανία 69), στα ψάρια ο δείκτης στην Ελλάδα ανεβαίνει στα 93 (Ισπανία 90 και Πορτογαλία 89).

Για γάλα, τυριά και αυγά οι Έλληνες φαίνεται να πληρώνουν περισσότερα από πολλούς Ευρωπαίους, αφού ο δείκτης για αυτά τα προϊόντα βρίσκεται στην Ελλάδα στο 102, σαφώς πιο υψηλός από τον κοινοτικό μέσο όρο 100.

Για τα ίδια προϊόντα ο δείκτης είναι για την Ισπανία 86, για την χαρακτηριζόμενη ως «πανάκριβη» Ολλανδία 98, για την Αυστρία επίσης 98, για την Πορτογαλία 92 και για τη Φιλανδία 101.

Επίσης, το λάδι -σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη εντύπωση ότι είναι φθηνό στη χώρα μας - εμφανίζει δείκτη συγκριτικά πολύ υψηλό, στο 92.

Τα φρούτα και τα λαχανικά εμφανίζουν δείκτη ακρίβειας 66, αλλά η Πορτογαλία εμφανίζεται καλύτερη από την Ελλάδα με δείκτη 64.

Τα είδη ζαχαροπλαστικής είναι ακριβά στην Ελλάδα με δείκτη το 112, ενώ τα οινοπνευματώδη ποτά με δείκτη 95 είναι ακριβότερα από ό,τι στη Γερμανία (82), στην Ισπανία (65), στη Γαλλία και το Λουξεμβούργο (88) και την Αυστρία (89).

Τα μη οινοπνευματώδη ποτά εμφανίζουν στην Ελλάδα δείκτη τιμής 97, ο καφές, το τσάι και το κακάο 98 και τα αναψυκτικά 97.

Τέλος τα τσιγάρα στην Ελλάδα έχουν δείκτη τιμής το 71, αλλά είναι φθηνότερα στην Ισπανία (62), στην Πορτογαλία (63) και στο Λουξεμβούργο (68).


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Λονδίνο: «Οχι εξ ονόματός μας»
 

Τουλάχιστον 250.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σύμφωνα με τους διοργανωτές

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έλαβαν μέρος στη σημερινή πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο κέντρο του Λονδίνου με σκοπό την αποτροπή του πολέμου εναντίον του Ιράκ.

Οι διοργανωτές - η Συμμαχία ενάντια στον Πόλεμο και η Ένωση Μουσουλμανικών Οργανώσεων της Βρετανίας - υποστηρίζουν ότι στη σημερινή διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 250.000 άτομα γεγονός που την καθιστά ως μια από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη.

Θα περάσουμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι ο Τόνι Μπλερ δεν μιλά εξ ονόματός των απλών πολιτών αυτής της χώρας
Διοργανωτής του συλλαλητηρίου
Ανάμεσα σε αυτούς που αναμένεται να λάβουν μέρος περιλαμβάνονται πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και εργατικών συνδικάτων καθώς και γνωστοί καλλιτέχνες.

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν γνωστές προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών και της πολιτικής αλλά και ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Κεν Λίβινγκστον.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στην αμερικανική διπλωματική πρωτοβουλία των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ αλλά και η παρουσίαση από τον Τόνι Μπλέρ φακέλου με το υποτιθέμενο χημικό και βιολογικό οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσείν απλώς ενίσχυσαν το αντιπολεμικό κίνημα.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, εκ των διοργανωτών του συλλαλητηρίου δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δεν μιλά εξ ονόματός των απλών πολιτών αυτής της χώρας αλλά εξ ονόματος του Τζορτζ Μπους.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Άγκυρα και το πετρέλαιο του Ιράκ
 

To Ιράκ διαθέτει τα δευτερα σε μέγεθος αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα «αντιδράσει» σε περίπτωση κατάληψης των πλούσιων σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχών του βόρειου Ιράκ από Κούρδους.

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι άχρηστη αφού υπάρχει ήδη de facto έλεγχος της Βαγδάτης μέσω των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων
Μπουλέντ Ετσεβίτ
Μιλώντας λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ιρακινού αντιπροέδρου Ταρίκ Αζίζ στην Άγκυρα, τάχθηκε εναντίον του ενδεχομένου επίθεσης στο Ιράκ σημειώνοντας ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν βρίσκεται ήδη υπό έλεγχο χάρη στις περιπολίες αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων.

Να σημειωθεί ότι οι περιοχές αυτές φιλοξενούν ορισμένα από τα σημαντικότερα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράκ.

Όπως υποστηρίζει με ανάλυσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αsociated Press, η Αγκυρα φοβάται ότι οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ, που απολαμβάνουν ήδη καθεστώς μερικής αυτονομίας, ενδέχεται να ζητήσουν πλήρη ανεξαρτητοποίηση.

Απαντώντας σε ερώτηση πως θα αντιδράσει σε περίπτωση κατάληψης του Κιρκούκ ύστερα από ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση ο κ Ετσεβίτ δήλωσε: «Θα αντιδράσουμε σε κάθε κίνηση που υπονομεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ

Προκειμένου να καθησυχάσουν την Άγκυρα οι σημαντικότερες οργανώσεις των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι δεν επιθυμούν μεταβολή των σημερινών συνόρων στην περιοχή.


Στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων βρίσκονται ομάδες Κούρδων και πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου
Όπως μετέδωσε μάλιστα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες ο υπεύθυνος εξωτερικών υποθέσεων της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, Σαντί Αχμέντ Πίρ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πιρ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας «ομοσπονδίας» με την οργάνωση Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν σημειώνοντας όμως ότι ακόμη αποτελεί απλώς μια από τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Να σημειωθεί ότι και Αμερικανοί αξιωματούχοι που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Τουρκία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην περιοχή.

Η Τουρκία κλειδί της επίθεσης

Η Τουρκία βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων για την ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ τόσο λόγω των σχετικών δηλώσεων για το Βόρειο Ιράκ όσο και για την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ που αποτελεί ορμητήριο αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών.

Η Άγκυρα όμως ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στο Ιράκ και για οικονομικούς λόγους καθώς ο δεκαετής αποκλεισμός που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ πιστεύεται ότι προκαλεί ζημιά αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων στην τουρκική οικονομία.

«Ακόμη και αν δεν εμπλακούμε σε πόλεμο και δεν συμβάλλουμε στις επιχειρήσεις, μια ενδεχόμενη επίθεση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 22 Σεπτεμβρίου - 28 Σεπτεμβρίου
 


400.000 άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους του Λονδίνου ζητώντας αγροτικές μεταρρυθμίσεις


Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ήταν ο νικητής των Γερμανικών εκλογών


Ο βρετανός Ντέιβιντ Άνταμς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια του να διασχίσει τον Ατλαντικό με αερόστατο


Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν τα ΗΕ για ένα «σκληρό» ψήφισμα εναντίων του Ιράκ


Ξεκίνησε στην Χάγη η δεύτερη φάση της δικής Μιλόσεβιτς


Χιλιάδες διαδηλωτές στο Κίεβο απαίτησαν την παραίτηση του προέδρου Λεονίντ Κούτσμα


Οι πρώτοι αγώνες με πάπιες έγιναν στον ποταμό Μέιν της Φρανκφούρτης στα πλαίσια φιλανθρωπικής εκδήλωσης


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 22 Σεπτεμβρίου - 28 Σεπτεμβρίου
 


400.000 άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους του Λονδίνου ζητώντας αγροτικές μεταρρυθμίσεις


Ο Γιέχαρντ Σρέντερ ήταν ο νικητής των Γερμανικών εκλογών


Ο βρετανός Ντέιβιντ Άνταμς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια του να διασχίσει τον Ατλαντικό με αερόστατο


Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν τα ΗΕ για ένα «σκληρό» ψήφισμα εναντίων του Ιράκ


Ξεκίνησε στην Χάγη η δεύτερη φάση της δικής Μιλόσεβιτς


Χιλιάδες διαδηλωτές στο Κίεβο απαίτησαν την παραίτηση του προέδρου Λεονίντ Κούχμα


Οι πρώτοι αγώνες με πάπιες έγιναν στον ποταμό Μέιν της Φρανκφούρτης στα πλαίσια φιλανθρωπικής εκδήλωσης


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Λονδίνο: «Οχι εξ ονόματός μας»
 

Τεράστια αναμένεται η συμμετοχή

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές θα συμμετάσχουν στη σημερινή πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα γίνει στο κέντρο του Λονδίνου με σκοπό την αποτροπή του πολέμου εναντίον του Ιράκ.

Οι διοργανωτές - η Συμμαχία ενάντια στον Πόλεμο και η Ένωση Μουσουλμανικών Οργανώσεων της Βρετανίας - λένε ότι η σημερινή διαδήλωση είναι πιθανόν να αποτελέσει τη μεγαλύτερη αντιπολεμική εκδήλωση στα χρονικά της χώρας.

Θα περάσουμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι ο Τόνι Μπλερ δεν μιλά εξ ονόματός των απλών πολιτών αυτής της χώρας
Διοργανωτής του συλλαλητηρίου
Ανάμεσα σε αυτούς που αναμένεται να λάβουν μέρος περιλαμβάνονται πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και εργατικών συνδικάτων καθώς και γνωστοί καλλιτέχνες.

Στη συγκέντρωση θα μιλήσει και ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Κεν Λίβινγκστον.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στην αμερικανική διπλωματική πρωτοβουλία των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ αλλά και η παρουσίαση από τον Τόνι Μπλέρ φακέλου με το υποτιθέμενο χημικό και βιολογικό οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσείν απλώς ενίσχυσαν το αντιπολεμικό κίνημα.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, εκ των διοργανωτών του συλλαλητηρίου δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δεν μιλά εξ ονόματός των απλών πολιτών αυτής της χώρας αλλά εξ ονόματος του Τζορτζ Μπους.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Απέρριψε το τελεσίγραφο
 

Προσευχές στη Βαγδάτη για αποτροπή της αμερικανικής επίθεσης

Το Ιράκ αντέδρασε το Σάββατο στους νέους όρους που επιθυμούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ για το καθεστώς των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ που θα επισκεφθούν τη χώρα.

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταχά Γιασίν Ραμαντάν δήλωσε ότι το καθεστώς αποδοχής των επιθεωρητών έχει καθοριστεί και δεν θα γίνει αποδεκτή καμία αλλαγή που έχει ως στόχο να βλάψει το Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να προωθήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχέδιο ψηφίσματος που θα δίνει στο Ιράκ τελεσίγραφο επτά ημερών για να συμφωνήσει άνευ όρων στην επανάληψη απεριόριστων επιθεωρήσεων του οπλοστασίου του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος εάν το ιρακινό καθεστώς αποδεχθεί το ψήφισμα, θα έχει στη συνέχεια διορία 30 ημερών για να δώσει κατάλογο όλων των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων που διαθέτει και του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του, πριν επιστρέψουν οι επιθεωρητές όπλων στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτή η ομάδα επιθεωρητών όπλων θα συνοδεύεται από δύναμη προστασίας ενόπλων φρουρών και όχι από διεθνή στρατεύματα.


Στιγμιότυπο από τις τελευταίες επιθεωρήσεις όπλων του Ιράκ, το 1998

Η πρόταση ψηφίσματος που έχει εκπονηθεί από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία προβλέπει τη χρήση όλων των αναγκαίων μέσων με σκοπό τη συμμόρφωση του Ιράκ, κάτι που στη διπλωματική διάλεκτο ισοδυναμεί με εξουσιοδότηση για χρήση βίας.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης Μαρκ Γκρόσμαν, επισκέφθηκε ήδη το Παρίσι και σήμερα μεταβαίνει στη Μόσχα με σκοπό να καμφθούν οι αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα Βρετανός διπλωμάτης επισκέπτεται το Πεκίνο.

Αντιρρήσεις Γαλλίας - Ρωσίας - Κίνας

Παρά όμως τις συντονισμένες αμερικανοβρετανικές διπλωματικές προσπάθειες για στήριξη του σχεδίου ψηφίσματος, τα υπόλοιπα 3 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας Γαλλία, Ρωσία και Κίνα που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας - βέτο - συνέχισαν να εκφράζουν επιφυλάξεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, είπε στον αμερικανό ομολογό του ότι αντιτίθεται στην αυτόματη χρήση βίας έναντι του Ιράκ, ακόμα και εάν αυτό δεν συνεργαστεί.

Εξίσου αρνητική στα αμερικανικά σχέδια, ήταν και δήλωση του πρωθυπουργού της Κίνας Ζου Ρονγκζί, ο οποίος επεσήμανε ότι ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης χωρίς τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις.

Πρέπει να σεβαστούμε την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ
Ζου Ρονγκζί, Κινέζος πρωθυπουργός
Σημειωτέον ότι την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, εξέφρασε περαιτέρω επιφυλάξεις για την πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράκ.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής», είπε ο κ. Ιβανώφ.

Επιφυλάξεις Κένεντυ για τον πόλεμο

Αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνονται αντιδράσεις ενάντια στην ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση στο Ιράκ.

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Έντουαρντ Κένεντυ, είπε ότι η κυβέρνηση Μπους δεν έχει αποδείξει την αναγκαιότητα του πολέμου, και ότι προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

Ο κ. Κένεντυ προειδοποίησε ότι ένας πόλεμος που θα εθεωρείτο από το μουσουλμανικό κόσμο ως άκαιρος και άδικος θα ενίσχυε την απειλή της τρομοκρατίας αντί να την εξασθενήσει.


Γιγαντοαφίσα του Σαντάμ Χουσεΐν σε δρόμο της Βαγδάτης

Τα σχόλια του γερουσιαστή Κένεντυ γίνονται καθώς την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, άρχισε σειρά δημοσίων ομιλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στήριξη της αμερικανικής πολιτικής έναντι στο Ιράκ.

Ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε σε συγκέντρωση επιχειρηματιών που έγινε στην πόλη Ατλάντα ότι το Ιράκ αποτελεί τη σοβαρότερη και πλέον επείγουσα απειλή απ' όλες τις τρομοκρατικές - όπως είπε - χώρες.

Ερωτώμενος για το πόσο σύντομα μπορεί να ανατραπεί ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο κ. Ράμσφελντ απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο σύντομα ο ιρακινός λαός συνειδητοποιήσει ότι έχει την ευκαιρία να αποτινάξει το ζυγό.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Ντούϊζενμπεργκ: Καμία χαλάρωση στα δημοσιονομικά
 

Προειδοποιήσεις του προέδρου της ΕΚΤ προς τις «σπάταλες» χώρες της Ευρωζώνης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιμ Ντούϊζενμπεργκ, επέκρινε τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης γιατί απέτυχαν όπως είπε στην άσκηση δημοσιονομικού έλεγχου, όσον αφορά τους κανόνες που έθεσαν για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον μετά τη συνάντηση που είχαν εκεί οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του Ομίλου των Επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών, ο κ. Ντούϊζενμπεργκ χαρακτήρισε τα ολοένα αυξανόμενα ελλείματα στους προυπολογισμούς πολλών χωρών ως απογοητευτικό γεγονός.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι που μπορούν να ανατρέψουν την προοπτική οικονομικής ανάκαμψης στην ζώνη του Ευρώ, και επέμεινε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν τα δημοσιονομικά κριτήρια.

Ζήτησε δε να επιβληθούν κυρώσεις σε όσα κράτη δεν συμμορφώθηκαν με τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο διέπει τη δημοσιονομική πειθαρχία μέσα στη ζώνη του Ευρώ.

Προσφάτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χαλάρωση ορισμένων κριτηρίων για χώρες όπου έχουν σημειωθεί υπερβάσεις στον προυπολογισμό, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Από την άλλη πλευρά αυτή η πρόταση για χαλάρωση των δημοσιονομικών κριτηρίων έχει επικριθεί από άλλες χώρες της ζώνης του Ευρώ.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 09:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Προβάδισμα για Ντόρα - Φώφη
 

Διαφορά 25 % έχει αποκτήσει η Φώφη Γενημματά στην κούρσα για την υπερνομαρχία, σύμφωνα με 2 νέες δημοσκοπήσεις

Σημαντικό προβάδισμα 25 ποσοστιαίων μονάδων έχει αποκτήσει η Φώφη Γεννηματά για την υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς έναντι του κυριοτέρου αντιπάλου της, Γιάννη Τζαννετάκου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο νέων δημοσκοπήσεων, των εταιρείων Καπα Research και V-PRC, οι οποίες διενεργήθηκαν για λογαριασμό των Νέων του Σαββατοκύριακου.

Ειδικότερα, η Φ. Γεννηματά προηγείται με 37,9% έναντι του 12,1%, που συγκεντρώνει ο Γιάννης Τζαννετάκος.

Καταλληλότερη για τη δημαρχία της Αθήνας εμφανίζεται η Ντόρα Μπακογιάννη, με ποσοστό 38,2% έναντι του 18,1% του Χρήστου Παπουτσή.

Στο δήμο Πειραιά ο Χρήστος Αγραπίδης συγκεντρώνει 47,1% έναντι του 18,1 του Μανώλη Μπεντενιώτη.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης θεωρείται καταλληλότερος για τη νομαρχία από το 45,8% των ερωτηθέντων έναντι του 24,6% του Γρηγόρη Χατζησάββα.

Για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης, προηγείται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 49,5% έναντι του 29,4% του Σπύρου Βούγια.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 08:29 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ακριβή» η Ελλάδα
 

Ακόμα και το κάπνισμα είναι ακριβή συνήθεια στην Ελλάδα, σε σύγκριση με Ισπανία και Πορτογαλία

Οι Έλληνες καταναλωτές καταβάλλουν περισσότερα χρήματα για την αγορά ειδών καθημερινής διατροφής και τσιγάρων σε σχέση με τους πολίτες των άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2001 που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat.

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας πάντα ως μέτρο σύγκρισης τον κοινοτικό μέσο όρο 100, το κόστος διατροφής βρίσκεται στην Ελλάδα στο 83 και ακολουθεί η Ισπανία με 82.

Στο κρέας ο ελληνικός δείκτης βρίσκεται στο 72 (Ισπανία 69), στα ψάρια ο δείκτης στην Ελλάδα ανεβαίνει στα 93 (Ισπανία 90 και Πορτογαλία 89).

Για γάλα, τυριά και αυγά οι Έλληνες φαίνεται να πληρώνουν περισσότερα από πολλούς Ευρωπαίους, αφού ο δείκτης για αυτά τα προϊόντα βρίσκεται στην Ελλάδα στο 102, σαφώς πιο υψηλός από τον κοινοτικό μέσο όρο 100.

Για τα ίδια προϊόντα ο δείκτης είναι για την Ισπανία 86, για την χαρακτηριζόμενη ως «πανάκριβη» Ολλανδία 98, για την Αυστρία επίσης 98, για την Πορτογαλία 92 και για τη Φιλανδία 101.

Επίσης, το λάδι -σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη εντύπωση ότι είναι φθηνό στη χώρα μας - εμφανίζει δείκτη συγκριτικά πολύ υψηλό, στο 92.

Τα φρούτα και τα λαχανικά εμφανίζουν δείκτη ακρίβειας 66, αλλά η Πορτογαλία εμφανίζεται καλύτερη από την Ελλάδα με δείκτη 64.

Τα είδη ζαχαροπλαστικής είναι ακριβά στην Ελλάδα με δείκτη το 112, ενώ τα οινοπνευματώδη ποτά με δείκτη 95 είναι ακριβότερα από ό,τι στη Γερμανία (82), στην Ισπανία (65), στη Γαλλία και το Λουξεμβούργο (88) και την Αυστρία (89).

Τα μη οινοπνευματώδη ποτά εμφανίζουν στην Ελλάδα δείκτη τιμής 97, ο καφές, το τσάι και το κακάο 98 και τα αναψυκτικά 97.

Τέλος τα τσιγάρα στην Ελλάδα έχουν δείκτη τιμής το 71, αλλά είναι φθηνότερα στην Ισπανία (62), στην Πορτογαλία (63) και στο Λουξεμβούργο (68).


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Αρνείται το τελεσίγραφο
 

Προσευχές στη Βαγδάτη για αποτροπή της αμερικανικής επίθεσης

Το Ιράκ αντέδρασε το Σάββατο στους νέους όρους που επιθυμούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ για το καθεστώς των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ που θα επισκεφθούν τη χώρα.

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταχά Γιασίν Ραμαντάν δήλωσε ότι το καθεστώς αποδοχής των επιθεωρητών έχει καθοριστεί και δεν θα γίνει αποδεκτή καμία αλλαγή που έχει ως στόχο να βλάψει το Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να προωθήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχέδιο ψηφίσματος που θα δίνει στο Ιράκ τελεσίγραφο επτά ημερών για να συμφωνήσει άνευ όρων στην επανάληψη απεριόριστων επιθεωρήσεων του οπλοστασίου του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος εάν το ιρακινό καθεστώς αποδεχθεί το ψήφισμα, θα έχει στη συνέχεια διορία 30 ημερών για να δώσει κατάλογο όλων των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων που διαθέτει και του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του, πριν επιστρέψουν οι επιθεωρητές όπλων στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτή η ομάδα επιθεωρητών όπλων θα συνοδεύεται από δύναμη προστασίας ενόπλων φρουρών και όχι από διεθνή στρατεύματα.


Στιγμιότυπο από τις τελευταίες επιθεωρήσεις όπλων του Ιράκ, το 1998

Η πρόταση ψηφίσματος που έχει εκπονηθεί από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία προβλέπει τη χρήση όλων των αναγκαίων μέσων με σκοπό τη συμμόρφωση του Ιράκ, κάτι που στη διπλωματική διάλεκτο ισοδυναμεί με εξουσιοδότηση για χρήση βίας.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης Μαρκ Γκρόσμαν, επισκέφθηκε ήδη το Παρίσι και σήμερα μεταβαίνει στη Μόσχα με σκοπό να καμφθούν οι αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα Βρετανός διπλωμάτης επισκέπτεται το Πεκίνο.

Αντιρρήσεις Γαλλίας - Ρωσίας - Κίνας

Παρά όμως τις συντονισμένες αμερικανοβρετανικές διπλωματικές προσπάθειες για στήριξη του σχεδίου ψηφίσματος, τα υπόλοιπα 3 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας Γαλλία, Ρωσία και Κίνα που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας - βέτο - συνέχισαν να εκφράζουν επιφυλάξεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, είπε στον αμερικανό ομολογό του ότι αντιτίθεται στην αυτόματη χρήση βίας έναντι του Ιράκ, ακόμα και εάν αυτό δεν συνεργαστεί.

Εξίσου αρνητική στα αμερικανικά σχέδια, ήταν και δήλωση του πρωθυπουργού της Κίνας Ζου Ρονγκζί, ο οποίος επεσήμανε ότι ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης χωρίς τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις.

Πρέπει να σεβαστούμε την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ
Ζου Ρονγκζί, Κινέζος πρωθυπουργός
Σημειωτέον ότι την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, εξέφρασε περαιτέρω επιφυλάξεις για την πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράκ.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής», είπε ο κ. Ιβανώφ.

Επιφυλάξεις Κένεντυ για τον πόλεμο

Αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνονται αντιδράσεις ενάντια στην ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση στο Ιράκ.

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Έντουαρντ Κένεντυ, είπε ότι η κυβέρνηση Μπους δεν έχει αποδείξει την αναγκαιότητα του πολέμου, και ότι προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

Ο κ. Κένεντυ προειδοποίησε ότι ένας πόλεμος που θα εθεωρείτο από το μουσουλμανικό κόσμο ως άκαιρος και άδικος θα ενίσχυε την απειλή της τρομοκρατίας αντί να την εξασθενήσει.


Γιγαντοαφίσα του Σαντάμ Χουσεΐν σε δρόμο της Βαγδάτης

Τα σχόλια του γερουσιαστή Κένεντυ γίνονται καθώς την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, άρχισε σειρά δημοσίων ομιλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στήριξη της αμερικανικής πολιτικής έναντι στο Ιράκ.

Ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε σε συγκέντρωση επιχειρηματιών που έγινε στην πόλη Ατλάντα ότι το Ιράκ αποτελεί τη σοβαρότερη και πλέον επείγουσα απειλή απ' όλες τις τρομοκρατικές - όπως είπε - χώρες.

Ερωτώμενος για το πόσο σύντομα μπορεί να ανατραπεί ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο κ. Ράμσφελντ απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο σύντομα ο ιρακινός λαός συνειδητοποιήσει ότι έχει την ευκαιρία να αποτινάξει το ζυγό.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 08:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Σχέδιο για τελεσίγραφο προς το Ιράκ
 

Προσευχές στη Βαγδάτη για αποτροπή της αμερικανικής επίθεσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να προωθήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχέδιο ψηφίσματος που θα δίνει στο Ιράκ τελεσίγραφο επτά ημερών για να συμφωνήσει άνευ όρων στην επανάληψη απεριόριστων επιθεωρήσεων του οπλοστασίου του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος εάν το ιρακινό καθεστώς αποδεχθεί το ψήφισμα, θα έχει στη συνέχεια διορία 30 ημερών για να δώσει κατάλογο όλων των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων που διαθέτει και του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του, πριν επιστρέψουν οι επιθεωρητές όπλων στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτή η ομάδα επιθεωρητών όπλων θα συνοδεύεται από δύναμη προστασίας ενόπλων φρουρών και όχι από διεθνή στρατεύματα.


Στιγμιότυπο από τις τελευταίες επιθεωρήσεις όπλων του Ιράκ, το 1998

Η πρόταση ψηφίσματος που έχει εκπονηθεί από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία προβλέπει τη χρήση όλων των αναγκαίων μέσων με σκοπό τη συμμόρφωση του Ιράκ, κάτι που στη διπλωματική διάλεκτο ισοδυναμεί με εξουσιοδότηση για χρήση βίας.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης Μαρκ Γκρόσμαν, επισκέφθηκε ήδη το Παρίσι και σήμερα μεταβαίνει στη Μόσχα με σκοπό να καμφθούν οι αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα Βρετανός διπλωμάτης επισκέπτεται το Πεκίνο.

Αντιρρήσεις Γαλλίας - Ρωσίας - Κίνας

Παρά όμως τις συντονισμένες αμερικανοβρετανικές διπλωματικές προσπάθειες για στήριξη του σχεδίου ψηφίσματος, τα υπόλοιπα 3 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας Γαλλία, Ρωσία και Κίνα που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας - βέτο - συνέχισαν να εκφράζουν επιφυλάξεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, είπε στον αμερικανό ομολογό του ότι αντιτίθεται στην αυτόματη χρήση βίας έναντι του Ιράκ, ακόμα και εάν αυτό δεν συνεργαστεί.

Εξίσου αρνητική στα αμερικανικά σχέδια, ήταν και δήλωση του πρωθυπουργού της Κίνας Ζου Ρονγκζί, ο οποίος επεσήμανε ότι ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης χωρίς τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις.

Πρέπει να σεβαστούμε την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ
Ζου Ρονγκζί, Κινέζος πρωθυπουργός
Σημειωτέον ότι την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, εξέφρασε περαιτέρω επιφυλάξεις για την πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράκ.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής», είπε ο κ. Ιβανώφ.

Επιφυλάξεις Κένεντυ για τον πόλεμο

Αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνονται αντιδράσεις ενάντια στην ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση στο Ιράκ.

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Έντουαρντ Κένεντυ, είπε ότι η κυβέρνηση Μπους δεν έχει αποδείξει την αναγκαιότητα του πολέμου, και ότι προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

Ο κ. Κένεντυ προειδοποίησε ότι ένας πόλεμος που θα εθεωρείτο από το μουσουλμανικό κόσμο ως άκαιρος και άδικος θα ενίσχυε την απειλή της τρομοκρατίας αντί να την εξασθενήσει.


Γιγαντοαφίσα του Σαντάμ Χουσεΐν σε δρόμο της Βαγδάτης

Τα σχόλια του γερουσιαστή Κένεντυ γίνονται καθώς την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, άρχισε σειρά δημοσίων ομιλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στήριξη της αμερικανικής πολιτικής έναντι στο Ιράκ.

Ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε σε συγκέντρωση επιχειρηματιών που έγινε στην πόλη Ατλάντα ότι το Ιράκ αποτελεί τη σοβαρότερη και πλέον επείγουσα απειλή απ' όλες τις τρομοκρατικές - όπως είπε - χώρες.

Ερωτώμενος για το πόσο σύντομα μπορεί να ανατραπεί ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο κ. Ράμσφελντ απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο σύντομα ο ιρακινός λαός συνειδητοποιήσει ότι έχει την ευκαιρία να αποτινάξει το ζυγό.


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 

Τα προβλήματα στις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κυριαρχούν στο βρετανικό Τύπο

Η δημοσίευση της έκθεσης για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις γραπτές εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια και η απόλυση του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων κυριαρχούν σήμερα στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Το... φιάσκο της βαθμολόγησης των γραπτών εξετάσεων

Η Daily Telegraph έχει τίτλο «ο ελεγκτής των εξετάσεων απολύεται» και στο κύριο θέμα της σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής, Σερ Γουίλιαμ Στάμπς, τον οποίο αποκαλεί και «φύλακα άγγελο των εκπαιδευτικών προδιαγραφών του έθνους», απολύθηκε από τη Βρετανίδα υπουργό Παιδείας, Εστέλ Μόρις.

Η συντηρητική εφημερίδα θεωρεί ότι η ανεξάρτητη έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση, «η οποία αντικατέστησε τις εξετάσεις A-levels με ένα διαγωνισμό που κανένας δεν μπορεί να κατανοήσει» όπως γράφει, για λόγους πολιτικής βιασύνης και παρά τις αντίθετες υποδείξεις του κ. Στάμπς.

Η εφημερίδα θεωρεί τις νέες εξετάσεις εισαγωγής στα βρετανικά πανεπιστήμια πολύ δυσκολότερες και περιπλοκότερες, και γράφει ότι υπάρχουν πολλοί που ζητούν την παραίτηση της υπουργού Παιδείας των Εργατικών.

Παρόμοια οπτική σκοπιά υιοθετεί στο θέμα και η εφημερίδα Times, που υπό τον τίτλο «ο επικεφαλής των εξετάσεων απολύεται καθώς η κα. Μόρις βρίσκεται σε δύσκολη θέση», αναφέρει ότι η υπουργός Παιδείας δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί καθώς η ανεξάρτητη έρευνα που έγινε εντόπισε πολιτικές ευθύνες για το «φιάσκο».

Σημειωτέον ότι τα προβλήματα στις νέου τύπου εξετάσεις είχαν εντοπισθεί εδώ και μια τετραετία, αλλά το θέμα έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν εκατοντάδες έως και δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι είδαν εφέτος τα γραπτά τους να βαθμολογούνται πολύ χαμηλότερα απ' ότι περίμεναν.

Απαισιόδοξη εμφανίζεται και η εφημερίδα Independent που τιτλοφορείται «Χιλιάδες υποψήφιοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επαναβαθμολόγησης των γραπτών τους, καθώς το εξεταστικό σύστημα ανακηρύσσεται επίσημα ως καταστροφή».

Παρόμοιος και ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Financial Times: «Χιλιάδες γραπτά πιθανόν θα επαναβαθμολογηθούν» και «η υπουργός Παιδείας υπό το πυρ κριτικής, απέλυσε τον αρχιελεγκτή των εξετάσεων».

Τέλος η Guardian υπό τον τίτλο «Ο επικεφαλής των εξετάσεων πληρώνει για το φιάσκο», σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων απελύθη με συνοπτικές διαδικασίες, μετά το πόρισμα της ανεξάρτητης έρευνας που κατελόγισε ευθύνες τόσο στην υπηρεσία του, όσο και σε υπουργούς για την αποτυχημένη εφαρμογή των διαδικασιών εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ιράκ, Ευρώ και χρηματιστηριακή κρίση

Οι βρετανικές εφημερίδες καλύπτουν πρωτοσέλιδα και μερικά άλλα θέματα.

Η Guardian γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Βρετανία έχουν αποδυθεί σε συντονισμένη διπλωματική «επίθεση γοητείας» ώστε να πείσουν τα υπόλοιπα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να στηρίξουν την έκδοση ψηφίσματος που θα περιέχει απειλή χρήσης βίας εναντίον του Ιράκ.

Στην Independent διαβάζουμε πρωτοσέλιδα τις δηλώσεις του προέδρου του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, Τσαρλς Κλαρκ, σύμφωνα με τον οποίο η Βρετανία πρέπει να προσχωρήσει στην Ζώνη του Ευρώ όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε να μπορεί να ασκεί επιρροή στο ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Τέλος οι Financial Times αναφέρουν ότι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του Λονδίνου σκέφτονται να απολύσουν όλους τους χρηματιστηριακούς αναλυτές τους, ανταποκρινόμενες σε κριτική που δέχονται από τις ελεγκτικές αρχές.

Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα γράφει ότι μετά το κύμα οικονομικών σκανδάλων, γιγαντιαίοι οικονομικοί οργανισμοί όπως η Citigroup, η Credit Suisse First Boston και η Merrill Lynch έχουν πάρει απόφαση να αναθέσουν τις αναλύσεις περί των χρηματιστηρίων σε ξεχωριστές εταιρείες, που σύμφωνα με τις ελεγκτικές αρχές απολαμβάνουν μεγαλύτερες ανεξαρτησίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.