Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-22

  1. Πρώτα στοιχεία από τις γερμανικές εκλογές
  2. Σφορδρές μάχες στην Ακτή Ελεφαντοστού
  3. Αφόρητη πίεση για τον Αραφάτ
  4. Πρώτα στοιχεία από τις γερμανικές εκλογές
  5. Η Γερμανία στις κάλπες
  6. Μεγάλη συγκέντρωση στο Λονδίνο
  7. Οι βιομηχανίες τσιγάρων αντιμέτωπες με γιγαντιαία μήνυση
  8. Αφόρητη πίεση για τον Αραφάτ
  9. «Όχι νέος πόλεμος στον Περσικό»
  10. Η Γερμανία στις κάλπες
  11. Γάλλοι στρατιώτες στην Ακτή Ελεφαντοστού
  12. Ράμσφελντ: Δεν ξενίζει η άρνηση της Βαγδάτης
  13. Σλοβακία: Προς κεντροδεξιά κυβέρνηση
  14. Αισιόδοξες προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία
  15. Οργή των ΗΠΑ για τις δηλώσεις Ντόιμπλερ
  16. Αφόρητη πίεση για τον Αραφάτ
  17. Η Γερμανία στις κάλπες
  18. Η Γερμανία στις κάλπες
  19. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  20. Η Γερμανία στις κάλπες
  21. Ράμσφελντ: Δεν ξενίζει η άρνηση της Βαγδάτης
  22. Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Αραφάτ
  23. Ράμσφελντ: «Μία από τα ίδια η άρνηση της Βαγδάτης»

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρώτα στοιχεία από τις γερμανικές εκλογές
 

Πρόκειται για την πιο αβέβαιη εκλογική αναμέτρηση στη γερμανική μεταπολεμική ιστορία

Λίγες ώρες μετά το τέλος της ψηφοφορίας, οι πρώτες προβολές στοιχείων εξόδου σε συνδυασμό με αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών δείχνουν τους Σοσιαλιστές του Γκέρχαρντ Σρέντερ να συγκεντρώνουν περίπου το 37% των ψήφων, ενώ οι Συντηρητικοί του κ. Στόϊμπερ συγκεντρώνουν σχεδόν 39%.

Τα περισσότερα ινστιτούτα εκλογικής καταμέτρησης εκτιμούν αυτή τη στιγμή ότι το πιο πιθανό είναι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ να διατηρηθεί στην εξουσία, θα δει όμως την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία να μειώνεται στο ελάχιστο.

Όμως, όπως επισημαίνουν οι εκλογικοί αναλυτές, ίσως το ποιος τελικά θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας να κριθεί τελικά από τα ποσοστά που θα πάρουν τα μικρότερα κόμματα που αναμένεται να συμμαχήσουν με τους δύο μονομάχους σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι Πράσινοι, σύμμαχοι των Σοσιαλιστών στην απερχόμενη κυβέρνηση, φαίνεται προς το παρόν να συγκεντρώνουν 9%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (σύμμαχοι των Συντηρητικών) τους ακολουθούν με περίπου 7%.

Το Κόμμα των Πρώην Κομμουνιστών δεν φαίνεται προς στιγμή να συγκεντρώνει το αναγκαίο ποσοστό για την είσοδο στη Βουλή.

Ο υποψήφιος των Συντηρητικών Έντμουντ Στόϊμπερ ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την προτίμησή τους στον δικό του συνδυασμό και υποστήριξε ότι η νίκη των Συντηρητικών είναι ξεκάθαρη εφόσον το κόμμα είναι πρώτο κόμμα σε ψήφους.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ από την άλλη μεριά είπε ότι το κόμμα του είχε μια καλή προεκλογική εκστρατεία και είχε προς ακόμα μεγάλες πιθανότητες να συνεχίσει το κυβερνητικό έργο για μια ακόμα τετραετία.

'Μια πλειοψηφία είναι πλειοψηφία, όσο μικρό κι αν είναι το ποσοστό της διαφοράς στο οποίο στηρίζεται', κατέληξε ο Γερμανός καγκελλάριος.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφορδρές μάχες στην Ακτή Ελεφαντοστού
 

Λεηλατήθηκαν σπίτια

Σφοδρές μάχες έχουν ξεσπάσει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας, Μοπυάκε, η οποία βρίσκεται υπό τη διοίκηση πραξικοπηματιών για αρκετές ημέρες.

Νωρίτερ, η Γαλλία είχε ανακοινώσει ότι έστειλε στρατιωτικές ενισχύσεις στη χώρα, με στόχο την προστασία των πολιτών της αλλά και των άλλων ξένων που βρίσκονται εκεί.


Κάηκαν τα σπίτια μεταναστών που κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν στο πραξικόπημα
Στην αφρικανική χώρα εστάλησαν 100 Γάλλοι στρατιώτες για να ενισχύσουν τους περίπου 600 Γάλλους στρατιώτες που βρίσκονται ήδη εκεί.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Ακτή του Ελεφαντοστού, περίπου 270 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από την περασμένη Πέμπτη.

Οι στασιαστές εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο των πόλεων Μπουάκε και Κορχόγκο. Πρόκειται για αποστράτους που ζητούν την επιστροφή τους στο στράτευμα, και όπως δήλωσαν, είναι διατεθειμμένοι να διαρπαγματευτούν με τις αρχές.

Στο Αμπιτζάν, εκπρόσωπος του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλασάνε Ουατάρα, δήλωσε ότι το σπίτι του κ. Ουατάρα κατεστράφη από τις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά ο ίδιος είναι ασφαλής στο εσωτερικό της γαλλικής πρεσβείας.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αφόρητη πίεση για τον Αραφάτ
 

Οι Iσραηλινοί δυσκολεύουν τη ζωή του Γιασέρ Αραφάτ

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις πιέσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, προκειμένου να εγκαταλείψει το αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, κατεδαφίζοντας ένα κτίριο ακριβώς δίπλα στο γραφείο του Αραφάτ.

Έτσι το γραφείο του Παλαιστίνιου ηγέτη θα απομείνει το μοναδικό κτίριο που θα παραμένει ορθό στο συγκρότημα του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ, μετά από τρεις ημέρες πολιορκίας από τους Ισραηλινούς.


Σε πολλές πόλεις έγιναν διαδηλώσεις υποστήριξης στον Αραφάτ

Οι Ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν με κατεδαφίσεις άλλων κτιρίων - δεν πρόκειται όμως ούτε να χαλαρώσουν την πολιορκία του κτιριακού συγκροτήματος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο κ. Αραφάτ βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας για τρεις συνεχόμενες ημέρες, αλλά αρνείται να ενδώσει στο αίτημα της κυβέρνησης του Ισραήλ να παραδώσει 50 άντρες που οι Ισραηλινοί κατηγορούν για παραστρατιωτική δράση και πιστεύουν ότι κρύβονται στο γραφείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ισραηλινές δυνάμεις έριχναν ισχυρούς προβολείς στο κτίριο και μετέδιδαν από μεγάφωνα μηνύματα για να υποχρεώσουν τον παλαιστίνιο ηγέτη και τη συνοδεία του να βγουν από το αρχηγείο.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ο στρατός διακόπτει σταδιακά την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση του αρχηγείου, ενώ έχει καταστρέψει τις κλιματιστικές μονάδες.


Τέσσερις νεκροί

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται σε πόλεις της Δυτικής Όχθης με αφορμή την πολιορκία του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, δύο από τα θύματα - ανάμεσα τους και ένας δημοσιογράφος - έχασαν τη ζωή τους στην Ραμάλα και τα άλλα δύο σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη Ναμπλούς και την Τουλκαρέμ.

Αργά χθες τη νύχτα, ισραηλινοί στρατιώτες καλούσαν με μεγάφωνα τους κατοίκους στη γειτονιά όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο στενός συνεργάτης του παλαιστίνιου ηγέτη, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε στο BBC ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή όσων βρίσκονται στο αρχηγείο.


Ο Αραφάτ δεν είναι 'στόχος'

Το ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε νωρίτερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σιμόν Πέρες, έχει επαφές με ηγέτες πολλών κρατών από τους οποίους ζητά να πείσουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη να παραδώσει τους παραστρατιωτικούς που πιστεύεται ότι κρύβονται στο αρχηγείο του.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση πρόκλησης σωματικής βλάβης στον Γιασέρ Αραφάτ.


Ισραηλινά σχέδια δείχνουν με κόκκινη διαγράμμιση το κτίριο που αποτελεί στόχο

Στενός συνεργάτης του Γιασέρ Αραφάτ, που βρίσκεται μαζί του στο γραφείο του στη Ραμάλα, ο Ναμπίλ Αμπού Ρντενέ, είπε στο BBC ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν αμέσως μέτρα για να σταματήσει η «τρέλα» της ισραηλινής πολιορκίας.

Επίσημα η Ουάσιγκτον δεν έχει αντιδράσει, αλλά έχουν υπάρξει καταδικαστικές ανακοινώσεις από άλλες χώρες.


Οι αντιδράσεις

Η Γαλλία κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την πολιορκία, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ δεν συμβάλλουν στον τερματισμό της τρομοκρατίας.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η Δανία που ασκεί την προεδρία της Κοινότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, έκανε έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει τις καταστροφές στο αρχηγείο της παλαιστινιακής αρχής.

Η Βρετανία είπε ότι η ειρήνη θα επιτευχθεί μόνο μέσα από το διάλογο και όχι από τη στρατιωτική δράση.

Η Αίγυπτος δήλωσε ότι η βία αποδεικνύει πως το Ισραήλ δεν εργάζεται για την ειρήνη.

Και η Ιορδανία τόνισε ότι το Ισραήλ απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρώτα στοιχεία από τις γερμανικές εκλογές
 

Πρόκειται για την πιο αβέβαιη εκλογική αναμέτρηση στη γερμανική μεταπολεμική ιστορία

Λίγες ώρες μετά το τέλος της ψηφοφορίας, οι πρώτες προβολές στοιχείων εξόδου για τις γερμανικές εκλογές δείχνουν τους Σοσιαλιστές του Γκέρχαρντ Σρέντερ να συγκεντρώνουν περίπου το 37% των ψήφων, ενώ οι Συντηρητικοί του κ. Στόϊμπερ συγκεντρώνουν σχεδόν 39%.

Όμως, όπως επισημαίνουν οι εκλογικοί αναλυτές, ίσως το ποιος τελικά θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας να κριθεί τελικά από τα ποσοστά που θα πάρουν τα μικρότερα κόμματα που αναμένεται να συμμαχήσουν με τους δύο μονομάχους σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι Πράσινοι, σύμμαχοι των Σοσιαλιστών στην απερχόμενη κυβέρνηση, φαίνεται προς το παρόν να συγκεντρώνουν 9%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (σύμμαχοι των Συντηρητικών) τους ακολουθούν με περίπου 7%.

Το Κόμμα των Πρώην Κομμουνιστών δεν φαίνεται προς στιγμή να συγκεντρώνει το αναγκαίο ποσοστό για την είσοδο στη Βουλή.

Ο υποψήφιος των Συντηρητικών Έντμουντ Στόϊμπερ ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την προτίμησή τους στον δικό του συνδυασμό και υποστήριξε ότι η νίκη των Συντηρητικών είναι ξεκάθαρη εφόσον το κόμμα είναι πρώτο κόμμα σε ψήφους.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ από την άλλη μεριά είπε ότι το κόμμα του είχε μια καλή προεκλογική εκστρατεία και είχε προς ακόμα μεγάλες πιθανότητες να συνεχίσει το κυβερνητικό έργο για μια ακόμα τετραετία.

'Μια πλειοψηφία είναι πλειοψηφία, όσο μικρό κι αν είναι το ποσοστό της διαφοράς στο οποίο στηρίζεται', κατέληξε ο Γερμανός καγκελλάριος.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Γερμανία στις κάλπες
 

Oι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία αναμένεται να είναι οι πιο συναρπαστικές στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας

Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, όπου αναμένεται να διεξαχθεί μια από τις πιο σκληρές αναμετρήσεις στη νεώτερη ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - κάλπης, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος, καθώς το ποσοστό που χωρίζει τους Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ από τους Συντηρητικούς του Έντμουντ Στόιμπερ είναι μικρότερο του 1%.


Του ανταποκριτή μας στο Μόναχο, Θύμιου Μπαμπανάτσα

«Ήταν ο πιο αμερικανικός εκλογικός αγώνας με το πιο αντιαμερικανικό περιεχόμενο», είχε συμπεράνει η Washington Post, πολύ πριν τη φραστική επίθεση της υπουργού δικαιοσύνης Χέρτα Ντόιμπλερ Γκμελίν κατά του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

«Aμερικανικός» υπό την έννοια ότι τα επιτελεία των δύο βασικών μονομάχων Σρέντερ και Στόιμπερ προσωποποίησαν τις εκλογές στο έπακρο, ενώ η ίδια τάση δεν άφησε κανέναν ανέγγιχτο.

Ακόμη και τους Πράσινους που για πρώτη φορά κατήλθαν στις εκλογές με ένα πρόσωπο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, τον δημοφιλέστατο υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

Δεν θα μπορούσε όμως να γίνει και αλλιώς, γιατί οι προγραμματικές διαφορές, με λίγες μόνο εξαιρέσεις, παραμένουν δυσδιάκριτες και πάντως δεν είναι αρχειακής φύσης.


«Είμαι σίγουρος ότι θα θριαμβέψουμε» δήλωσε ο Έντμουντ Στόιμπερ
Και «αντι-αμερικανικός» ήταν ο προεκλογικός αγώνας, γιατί ο καγκελάριος δεν άφησε ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες που του παρείχε η πολιτική της Ουάσιγκτον, είτε στο ζήτημα του Ιράκ, είτε με τη στάση της στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπως επίσης και έναντι του πρωτοκόλλου του Κιότο, είτε στο ζήτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο ρόλο του ευρωπαίου απόστολου της ειρήνης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της διεθνούς έννομης τάξης.

Ο καγκελάριος των media στην επιτυχή του προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του. Όπως τη μείωση της ανεργίας, την οποία ο ίδιος είχε θέσει το 1998 ως μέτρο κρίσης του κυβερνητικού του έργου.

Κυριολεκτικά ασθμαίνοντας τον ακολούθησε ο συντηρητικός υποψήφιος Στόιμπερ.

Ο καγκελάριος έδινε το σκοπό στον προεκλογικό χορό και εκείνος ακολουθούσε, χωρίς να κατορθώσει να εκμεταλλευτεί τα τεράστια ελλείμματα που εμφάνισε η κυβέρνηση Σρέντερ στην κοινοβουλευτική περίοδο που λήγει.

Τις μέρες μάλιστα που η ανατολική Γερμανία πνίγονταν στις τελευταίες πλημμύρες, ο καγκελάριος ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, ξεκινώντας έτσι την ριζική ανατροπή στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Τη στιγμή που Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές είχαν επαναπαυθεί στο άνετο μέχρι τότε προβάδισμά τους και ο υποψήφιός τους επιδίδονταν στη απομίμηση ενός -ξένου στην ιδιοσυγκρασία του- συναινετικού και α λα Σρέντερ τηλεγενούς προφίλ.

Κατά γενική ομολογία, αν ο νικητής απόψε το βράδυ θα ονομάζεται Στόιμπερ, θα οφείλεται περισσότερο στον κορεσμό των ψηφοφόρων από μία πολιτική που δεν απέδωσε, σε ότι μεγαλόστομα είχε προαναγγείλει, είτε στον τομέα της απασχόλησης είτε στην οικονομία, και λιγότερο γιατί ο υποψήφιος ήταν πειστικός στις εξαγγελίες του.

Ο Στόιμπερ παρέμεινε σε ότι τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα η «χλωμή εναλλακτική λύση».


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη συγκέντρωση στο Λονδίνο
 

Την αντίθεσή τους στην απαγόρευση του κυνηγιού της αλεπούς με σκυλιά εκδήλωσαν οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών

Toυλάχιστον 200.000 άτομα πραγματοποίησαν πορείες στο κέντρο του Λονδίνου, υπογραμμίζοντας τις ανάγκες των αγροτικών περιοχών.

Αν και υπήρχαν πολλά πανό με συνθήματα όπως "Αγοράστε βρετανικά προϊόντα" και "Σώστε τις φάρμες μας", αυτό που ανησυχούσε τους περισσότερους διαδηλωτές ήταν η απαγόρευση του κυνηγιού (και δη της αλεπούς) με σκυλιά - κάτι που πολλοί κάτοικοι των αγροτικών περιοχών πιστεύουν πως εντάσσεται στις παραδόσεις τους.

Οι πορείες οργανώθηκαν από τη λεγόμενη "Συμμαχία των αγροτικών περιοχών", που ιδρύθηκε με κύριο στόχο επειδή αντιτάσσεται στην απαγόρευση του κυνηγιού της αλεπούς και άλλων ζώων με σκυλιά.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Άλαν Μάικλ, παραδέχτηκε πως υπάρχουν προβλήματα, αλλά τόνισε πως η κυβέρνηση ακούει τον λαό στα θέματα της παιδείας, της στέγασης και της οικονομίας των αγροτικών περιοχών.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται, όμως, και για την ευρύτερη κρίση που μαστίζει την επαρχία - κρίση που επέτεινε και η περσινή επιδημία του αφθώδους πυρετού.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 14:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι βιομηχανίες τσιγάρων αντιμέτωπες με γιγαντιαία μήνυση
 

Οι καπνοβιομηχανίες έχουν προθεσμία 10 ημερών για να ασκήσουν έφεση

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε ότι μήνυση εναντίον των βιομηχανιών μπορεί να διευρυνθεί και οι αρχικοί μηνυτές μπορούν να εκπροσωπούν και πολλά άλλα άτομα σε εθνικό επίπεδο.

Στη γραπτή του απόφαση ο δικαστής Τζακ Βάινσταϊν ανέφερε ότι στους μηνυτές μπορούν να συμπεριληφθούν όλοι οι καπνιστές που κατοικούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι οποίοι κάπνιζαν τα τσιγάρα των εταιρειών Philip Morris, RJ Reynolds, Brown & Williamson και Lorillard Tobacco και έχουν προσβληθεί από καρκίνο των πνευμόνων, καρκίνο της γλώσσας και εμφύσημα μετά τον Απρίλιο του 1993.

Εάν οι εταιρείες καταδικαστούν να καταβάλλουν αποζημιώσεις τότε το τελικό ποσό θα διανεμηθεί με βάση τη σοβαρότητα της ασθένειας σε όλους όσους αποδείξουν ότι έχουν προσβληθεί.

Οι εταιρείες έχουν προθεσμία 10 ημερών να ασκήσουν έφεση.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αφόρητη πίεση για τον Αραφάτ
 

Οι Iσραηλινοί δυσκολεύουν τη ζωή του Γιασέρ Αραφάτ

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις πιέσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, προκειμένου να εγκαταλείψει το αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, κατεδαφίζοντας ένα κτίριο ακριβώς δίπλα στο γραφείο του Αραφάτ.

Έτσι το γραφείο του Παλαιστίνιου ηγέτη θα απομείνει το μοναδικό κτίριο που θα παραμένει ορθό στο συγκρότημα του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ, μετά από τρεις ημέρες πολιορκίας από τους Ισραηλινούς.


Σε πολλές πόλεις έγιναν διαδηλώσεις υποστήριξης στον Αραφάτ

Ο κ. Αραφάτ βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας για τρεις συνεχόμενες ημέρες, αλλά αρνείται να ενδώσει στο αίτημα της κυβέρνησης του Ισραήλ να παραδώσει 50 άντρες που οι Ισραηλινοί κατηγορούν για παραστρατιωτική δράση και πιστεύουν ότι κρύβονται στο γραφείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ισραηλινές δυνάμεις έριχναν ισχυρούς προβολείς στο κτίριο και μετέδιδαν από μεγάφωνα μηνύματα για να υποχρεώσουν τον παλαιστίνιο ηγέτη και τη συνοδεία του να βγουν από το αρχηγείο.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ο στρατός διακόπτει σταδιακά την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση του αρχηγείου, ενώ έχει καταστρέψει τις κλιματιστικές μονάδες.


Τέσσερις νεκροί

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται σε πόλεις της Δυτικής Όχθης με αφορμή την πολιορκία του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, δύο από τα θύματα - ανάμεσα τους και ένας δημοσιογράφος - έχασαν τη ζωή τους στην Ραμάλα και τα άλλα δύο σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη Ναμπλούς και την Τουλκαρέμ.

Αργά χθες τη νύχτα, ισραηλινοί στρατιώτες καλούσαν με μεγάφωνα τους κατοίκους στη γειτονιά όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο στενός συνεργάτης του παλαιστίνιου ηγέτη, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε στο BBC ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή όσων βρίσκονται στο αρχηγείο.


Ο Αραφάτ δεν είναι 'στόχος'

Το ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε νωρίτερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σιμόν Πέρες, έχει επαφές με ηγέτες πολλών κρατών από τους οποίους ζητά να πείσουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη να παραδώσει τους παραστρατιωτικούς που πιστεύεται ότι κρύβονται στο αρχηγείο του.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση πρόκλησης σωματικής βλάβης στον Γιασέρ Αραφάτ.


Ισραηλινά σχέδια δείχνουν με κόκκινη διαγράμμιση το κτίριο που αποτελεί στόχο

Στενός συνεργάτης του Γιασέρ Αραφάτ, που βρίσκεται μαζί του στο γραφείο του στη Ραμάλα, ο Ναμπίλ Αμπού Ρντενέ, είπε στο BBC ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν αμέσως μέτρα για να σταματήσει η «τρέλα» της ισραηλινής πολιορκίας.

Επίσημα η Ουάσιγκτον δεν έχει αντιδράσει, αλλά έχουν υπάρξει καταδικαστικές ανακοινώσεις από άλλες χώρες.


Οι αντιδράσεις

Η Γαλλία κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την πολιορκία, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ δεν συμβάλλουν στον τερματισμό της τρομοκρατίας.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η Δανία που ασκεί την προεδρία της Κοινότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, έκανε έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει τις καταστροφές στο αρχηγείο της παλαιστινιακής αρχής.

Η Βρετανία είπε ότι η ειρήνη θα επιτευχθεί μόνο μέσα από το διάλογο και όχι από τη στρατιωτική δράση.

Η Αίγυπτος δήλωσε ότι η βία αποδεικνύει πως το Ισραήλ δεν εργάζεται για την ειρήνη.

Και η Ιορδανία τόνισε ότι το Ισραήλ απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:58 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όχι νέος πόλεμος στον Περσικό»
 

«Ο λαός του Ιράκ δεν πρέπει να υποφέρει»

Η Bρετανίδα υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, έκανε σαφή την αντίθεσή της σ' έναν ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράκ.

"Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νέο Πόλεμο του Περσικού. Δεν μπορούμε να δούμε ξανά τον ιρακινό λαό να υποφέρει. Αρκετά υπέφερε... Οφείλουμε να βρούμε κάποιο τρόπο για να επιτύχουμε, όπως πρέπει, την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Και θα πρέπει να είμαστε επίσης έτοιμοι να επιβάλουμε τη βούληση των Ηνωμένων Εθνών στο καθεστώς της Βαγδάτης εάν δεν συνεργασθεί, αλλά όχι πλήττοντας τον λαό του Ιράκ", είπε η Βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης.

Η Κλερ Σορτ τόνισε πως όποιο μέτρο ληφθεί θα πρέπει να στρέφεται κατά του Σαντάμ Χουσεΐν και του περιβάλλοντός του και όχι εναντίον του απλών Ιρακινών πολιτών "των οποίων η ζωή είναι τόσο πολύτιμη όσο ήταν η ζωή των τριών χιλιάδων ανθρώπων που βρήκαν το θάνατο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου."

Ένα άλλο μέλος του υπουργικού συμβουλίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ο Ρόμπιν Κουκ, έχει κάνει ήδη σαφές πως δεν θα υποστηρίξει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ εάν μία τέτοια ενέργεια δεν έχει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Πολλά στελέχη του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος έχουν εκφράσει μεγάλες ανησυχίες, αν όχι και αντιρρήσεις, στο θέμα της εμπλοκής της Βρετανίας σ' έναν πόλεμο με το Ιράκ.

Αύριο συνέρχεται εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ενόψει της συζήτησης για το Ιράκ που θα γίνει την Τρίτη στη Βουλή.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Γερμανία στις κάλπες
 

Oι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία αναμένεται να είναι οι πιο συναρπαστικές στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας

Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, όπου αναμένεται να διεξαχθεί μια από τις πιο σκληρές αναμετρήσεις στη νεώτερη ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - κάλπης, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος, καθώς το ποσοστό που χωρίζει τους Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ από τους Συντηρητικούς του Έντμουντ Στόιμπερ είναι μικρότερο του 1%.


Του ανταποκριτή μας στο Μόναχο, Θύμιου Μπαμπανάτσα

«Ήταν ο πιο αμερικανικός εκλογικός αγώνας με το πιο αντιαμερικανικό περιεχόμενο», είχε συμπεράνει η Washington Post, πολύ πριν τη φραστική επίθεση της υπουργού δικαιοσύνης Χέρτα Ντόιμπλερ Γκμελίν κατά του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

«Aμερικανικός» υπό την έννοια ότι τα επιτελεία των δύο βασικών μονομάχων Σρέντερ και Στόιμπερ προσωποποίησαν τις εκλογές στο έπακρο, ενώ η ίδια τάση δεν άφησε κανέναν ανέγγιχτο.

Ακόμη και τους Πράσινους που για πρώτη φορά κατήλθαν στις εκλογές με ένα πρόσωπο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, τον δημοφιλέστατο υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

Δεν θα μπορούσε όμως να γίνει και αλλιώς, γιατί οι προγραμματικές διαφορές, με λίγες μόνο εξαιρέσεις, παραμένουν δυσδιάκριτες και πάντως δεν είναι αρχειακής φύσης.


Ο κ. Στόιμπερ πίνει μια μπύρα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση
Και «αντι-αμερικανικός» ήταν ο προεκλογικός αγώνας, γιατί ο καγκελάριος δεν άφησε ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες που του παρείχε η πολιτική της Ουάσιγκτον, είτε στο ζήτημα του Ιράκ, είτε με τη στάση της στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπως επίσης και έναντι του πρωτοκόλλου του Κιότο, είτε στο ζήτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο ρόλο του ευρωπαίου απόστολου της ειρήνης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της διεθνούς έννομης τάξης.

Ο καγκελάριος των media στην επιτυχή του προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του. Όπως τη μείωση της ανεργίας, την οποία ο ίδιος είχε θέσει το 1998 ως μέτρο κρίσης του κυβερνητικού του έργου.

Κυριολεκτικά ασθμαίνοντας τον ακολούθησε ο συντηρητικός υποψήφιος Στόιμπερ.

Ο καγκελάριος έδινε το σκοπό στον προεκλογικό χορό και εκείνος ακολουθούσε, χωρίς να κατορθώσει να εκμεταλλευτεί τα τεράστια ελλείμματα που εμφάνισε η κυβέρνηση Σρέντερ στην κοινοβουλευτική περίοδο που λήγει.

Τις μέρες μάλιστα που η ανατολική Γερμανία πνίγονταν στις τελευταίες πλημμύρες, ο καγκελάριος ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, ξεκινώντας έτσι την ριζική ανατροπή στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Τη στιγμή που Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές είχαν επαναπαυθεί στο άνετο μέχρι τότε προβάδισμά τους και ο υποψήφιός τους επιδίδονταν στη απομίμηση ενός -ξένου στην ιδιοσυγκρασία του- συναινετικού και α λα Σρέντερ τηλεγενούς προφίλ.

Κατά γενική ομολογία, αν ο νικητής απόψε το βράδυ θα ονομάζεται Στόιμπερ, θα οφείλεται περισσότερο στον κορεσμό των ψηφοφόρων από μία πολιτική που δεν απέδωσε, σε ότι μεγαλόστομα είχε προαναγγείλει, είτε στον τομέα της απασχόλησης είτε στην οικονομία, και λιγότερο γιατί ο υποψήφιος ήταν πειστικός στις εξαγγελίες του.

Ο Στόιμπερ παρέμεινε σε ότι τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα η «χλωμή εναλλακτική λύση».


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Γάλλοι στρατιώτες στην Ακτή Ελεφαντοστού
 

Λεηλατήθηκαν σπίτια

Η Γαλλία έστειλε στρατιωτικές ενισχύσεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού για την προστασία των πολιτών της αλλά και των άλλων ξένων που βρίσκονται εκεί.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις συγκρούσεις των τριών τελευταίων ημερών - η κυβέρνηση της Ακτής του Ελεφαντοστού μίλησε για στρατιώτες που στασίασαν ανεπιτυχώς.


Κάηκαν τα σπίτια μεταναστών που κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν στο πραξικόπημα
Στην αφρικανική χώρα εστάλησαν 100 Γάλλοι στρατιώτες για να ενισχύσουν τους περίπου 600 Γάλλους στρατιώτες που βρίσκονται ήδη εκεί.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Ακτή του Ελεφαντοστού, περίπου 270 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από την περασμένη Πέμπτη.

Οι στασιαστές εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο των πόλεων Μπουάκε και Κορχόγκο.

Στο Αμπιτζάν, εκπρόσωπος του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλασάνε Ουατάρα, δήλωσε ότι το σπίτι του κ. Ουατάρα κατεστράφη από τις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά ο ίδιος είναι ασφαλής στο εσωτερικό της γαλλικής πρεσβείας.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 14:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ράμσφελντ: Δεν ξενίζει η άρνηση της Βαγδάτης
 

Το Ιράκ λέει ότι ισχύει μόνο η συμφωνία με τον Κόφι Ανάν

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, απέρριψε την αντίθεση του Ιράκ να δεχτεί ενδεχόμενο νέο ψήφισμα του ΟΗΕ σχετικά με τους επιθεωρητές όπλων.

Σε δηλώσεις του τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Ράμσφελντ είπε ότι την τελευταία δεκαετία οι Ιρακινοί είχαν αγνοήσει 16 ψηφίσματα του ΟΗΕ, ανάλογα με το τι εκτιμούσαν πως τους συνέφερε την κάθε στιγμή.

Το Σάββατο, το Ιράκ είπε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί οποιοδήποτε νέο ψήφισμα του ΟΗΕ που δεν θα είναι σύμφωνα με τα όσα, όπως λέει, συμφώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Οι δηλώσεις Ράμσφελντ έγιναν την ώρα που στην Ουάσιγκτον πληροφορίες ανέφεραν ότι υποβλήθηκαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, λεπτομερή σχέδια για επίθεση στο Ιράκ.

Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς (The New York Times) που δημοσίευσε την πληροφορία λέει ότι τα σχέδια υποβλήθηκαν στον αμερικανό πρόεδρο στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον στρατηγό Τόμι Φρανκς, τον αξιωματικό που αναμένεται να ηγηθεί μιας τέτοιας επίθεσης.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 14:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Σλοβακία: Προς κεντροδεξιά κυβέρνηση
 

Ο Τζουρίντα μάλλον θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν την Παρασκευή και το Σάββατο στη Σλοβακία, ανοίγει ο δρόμος για τον σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης, ενισχύοντας έτσι τις προοπτικές ένταξης της Σλοβακίας στην Ευρωπαική Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Αν και το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Μίκουλας Τζουρίντα, η Δημοκρατική και Χριστιανική Ένωση της Σλοβακίας, ήλθε δεύτερο, πολλοί ανταποκριτές εκτιμούν ότι είναι σε θέση ν'αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, σε συνεργασία με άλλα κόμματα.

Το κόμμα που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους, το Κίνημα για μία Δημοκρατική Σλοβακία, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Μέτσιαρ, που θεωρείται σκληροπυρηνικός εθνικιστής και εμπόδιο για την ένταξη της Σλοβακίας στην Ευρωπαική Ένωση, δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒBC στη Μπρατισλάβα, είναι τώρα σαφές ότι ο κ. Μέτσιαρ δεν θα αναλάβει και πάλι τα ηνία της χώρας, γιατί τα άλλα κόμματα δεν θέλουν να συνεργασθούν μαζί του.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 14:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Αισιόδοξες προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία
 


Ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ο Λόρενς Λίντσεϊ, δηλώνει σε συνέντευξή του στους "Κυριακάτικους Τάιμς" (The Sunday Times) ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα φτάσει, το τελευταίο τρίμηνο του 2002, το 3,8-4%.

O κ. Λίντσεϊ προβλέπει επίσης ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα κυμανθεί μεταξύ 2,8 και 3% το 2003.

Πιστεύει επίσης, προσθέτει, ότι η οικονομία των ΗΠΑ θ' αποφύγει να περιέλθει σε νέα ύφεση.


Απόφαση για τα επιτόκια


Πάντως, σύμφωνα με ορισμένα πρώτα στοιχεία, γιατί τα τελικά θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Παρασκευή, η οικονομία των ΗΠΑ ανεπτύχθη το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2002 μόλις κατά 1,1% το χρόνο, ενώ το ποσοστό για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 5%.

Την Τρίτη, η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα πρόκειται ν' αποφασίσει τί στάση θα τηρήσει στο θέμα των επιτοκίων, τα οποία παραμένουν στο 1,75%--στο χαμηλότερο δηλ. ποσοστό από τον Ιούλιο του 1961.

Μετά την τελευταία συνεδρίασή της, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είχε υπαινιχθεί ότι μπορεί να μείωνε και άλλο τα τραπεζικά επιτόκια: όπως είπε, η αδυναμία της οικονομίας και όχι ο αυξανόμενος πληθωρισμός ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία της.


"Είναι αποτρέψιμη μια νέα ύφεση"


Oικονομολόγοι και επενδυτές ανησυχούν πως η αμερικανική οικονομία μπορεί να περιέλθει σε νέα ύφεση, έχοντας μόλις ανακάμψει από την ύφεση του 2001.

Οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν εξακολουθήσει να δίνουν ώθηση στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά ορισμένοι αναλυτές δεν είναι βέβαιοι εάν το φαινόμενο αυτό θα συνεχισθεί.

Στη συνέντευξή του στους "Κυριακάτικους Τάιμς", πάντως, ο Λόρενς Λίντσεϊ εκφράζει την πεποίθηση ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται.

Ο κ. Λίντσεϊ δεν πιστεύει πως η οικονομία της χώρας του θα περιέλθει σε νέα ύφεση, ακόμη κι αν άρχιζε πόλεμο με το Ιράκ.

Οι οικονομίες, είπε, θ' αναπτυχθούν ταχύτερα σ' έναν κόσμο χωρίς τον Σαντάμ Χουσεΐν.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Οργή των ΗΠΑ για τις δηλώσεις Ντόιμπλερ
 

Η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξη τύπου

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τα σχόλια της γερμανίδας υπουργού Δικαιοσύνης, Χέρτα Ντόιμπλερ - Γκμέλιν, στα οποία αυτή παρομοίασε τις πολιτικές μεθόδους του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους σχετικά με το Ιράκ, με εκείνες του Άντολφ Χίτλερ.

«Η δήλωση αυτή της υπουργού Δικαιοσύνης είναι εξωφρενική και ανεξήγητη» είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, στους δημοσιογράφους.

Η τοπική εφημερίδα Σβέμπισες Τάγκμπλατ (Schwaebisches Tagblatt) δημοσίευσε δήλωση της Ντόιμπλερ-Γκμέλιν η οποία έλεγε: «Ο Μπους θέλει να στρέψει την προσοχή μακριά από τα εσωτερικά προβλήματα. Είναι μια κλασσική τακτική. Μια τακτική που είχε χρησιμοποιήσει και ο Χίτλερ.»

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε την αντίθεσή του με την προοπτική αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ.

Η θέση του αυτή αποδείχτηκε δημοφιλής μεταξύ των γερμανών ψηφοφόρων.

Η γερμανική αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο αρχηγός της συντηρητικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, Μίχαελ Γκλος, είπε ότι η Ντόιμπλερ - Γκμέλιν θα πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση αμέσως και δεν θα πρέπει να έχει καμία σχέση με την νέα βουλή που θα αναδειχθεί».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «παράλογο» και επέμεινε πως η Ντόιμπλερ - Γκμέλιν δεν είχε συγκρίνει τον πρόεδρο Μπους με τον Χίτλερ.

Αλλά απέφυγε να διαψεύσει κατηγορηματικά πως η υπουργός είχε κάνει το σχόλιο αυτό σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αφόρητη πίεση για τον Αραφάτ
 

Οι ισραηλινοί δυσκολεύουν τη ζωή του Γιασέρ Αραφάτ

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις πιέσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, προκειμένου να εγκαταλείψει το αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, κατεδαφίζοντας ένα κτίριο ακριβώς δίπλα στο γραφείο του Αραφάτ.

Έτσι το γραφείο του Παλαιστίνιου ηγέτη θα απομείνει το μοναδικό κτίριο που θα παραμένει ορθό στο συγκρότημα του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ, μετά από τρεις ημέρες πολιορκίας από τους Ισραηλινούς.


Σε πολλές πόλεις έγιναν διαδηλώσεις υποστήριξης στον Αραφάτ

Ο κ. Αραφάτ βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας για τρείς συνεχόμενες ημέρες, αλλά αρνείται να ενδώσει στο αίτημα της κυβέρνησης του Ισραήλ να παραδωσει 50 άντρες που οι Ισραηλινοί κατηγορούν για παραστρατιωτική δράση και πιστεύουν οτι κρύβονται στο γραφείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ισραηλινές δυνάμεις έριχναν ισχυρούς προβολείς στο κτίριο και μετέδιδαν από μεγάφωνα μηνύματα για να υποχρεώσουν τον παλαιστίνιο ηγέτη και τη συνοδεία του να βγουν απο το αρχηγείο.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν οτι ο στρατός διακόπτει σταδιακά την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση του αρχηγείου, ενώ έχει καταστρέψει τις κλιματιστικές μονάδες.


Τέσσερις νεκροί

Πληροφορίες αναφέρουν οτι τέσσερις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί απο τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται σε πόλεις της Δυτικής Όχθης με αφορμή την πολιορκία του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, δύο απο τα θύματα - ανάμεσα τους και ένας δημοσιογράφος - έχασαν τη ζωή τους στην Ραμάλα και τα άλλα δύο σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη Ναμπλούς και την Τουλκαρέμ.

Αργά χθες τη νύχτα, ισραηλινοί στρατιώτες καλούσαν με μεγάφωνα τους κατοίκους στη γειτονιά όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο στενός συνεργάτης του παλαιστίνιου ηγέτη, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε στο BBC οτι κινδυνεύει άμεσα η ζωή όσων βρίσκονται στο αρχηγείο.


Ο Αραφάτ δεν είναι 'στόχος'

Το ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε νωρίτερα οτι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σιμόν Περές, έχει επαφές με ηγέτες πολλών κρατών απο τους οποίους ζητά να πείσουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη να παραδώσει τους παραστρατιωτικούς που πιστεύεται οτι κρύβονται στο αρχηγείο του.

Ο υπουργός πρόσθεσε οτι δεν υπαρχει πρόθεση πρόκλησης σωματικής βλάβης στον Γιασέρ Αραφάτ.


Ισραηλινά σχέδια δείχνουν με κόκκινη διαγράμμιση το κτίριο που αποτελεί στόχο

Στενός συνεργάτης του Γιασέρ Αραφάτ, που βρίσκεται μαζί του στο γραφείο του στη Ραμάλα, ο Ναμπίλ Αμπού Ρντενέ, είπε στο BBC ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν αμέσως μέτρα για να σταματήσει η «τρέλα» της ισραηλινής πολιορκίας.

Επίσημα η Ουάσιγκτον δεν έχει αντιδράσει, αλλά έχουν υπάρξει καταδικαστικές ανακοινώσεις από άλλες χώρες.


Οι αντιδράσεις

Η Γαλλία κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την πολιορκία, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ δεν συμβάλλουν στον τερματισμό της τρομοκρατίας.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η Δανία που ασκεί την προεδρία της Κοινότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, έκανε έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει τις καταστροφές στο αρχηγείο της παλαιστινιακής αρχής.

Η Βρετανία είπε ότι η ειρήνη θα επιτευχθεί μόνο μέσα από το διάλογο και όχι από τη στρατιωτική δράση.

Η Αίγυπτος δήλωσε ότι η βία αποδεικνύει πως το Ισραήλ δεν εργάζεται για την ειρήνη.

Και η Ιορδανία τόνισε ότι το Ισραήλ απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Γερμανία στις κάλπες
 

Oι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία αναμένεται να είναι οι πιο συναρπαστικές στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας

Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, όπου αναμένεται να διεξαχθεί μια απο τις πιό σκληρές αναμετρήσεις στη νεώτερη ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις-κάλπης, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος, καθώς το ποσοστό που χωρίζει τους Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ απο τους Συντηρητικούς του Έντμουντ Στόιμπερ είναι μικρότερο του 1%.


Του ανταποκριτή μας στο Μόναχο, Θύμιου Μπαμπανάτσα

«Ήταν ο πιο αμερικανικός εκλογικός αγώνας με το πιο αντιαμερικανικό περιεχόμενο», είχε συμπεράνει η Washington Post, πολύ πριν τη φραστική επίθεση της υπουργού δικαιοσύνης Χέρτα Ντόιμπλερ Γκμελίν κατά του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.


Ο κ. Στόιμπερ πίνει μια μπύρα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση

«Aμερικανικός» υπό την έννοια ότι τα επιτελεία των δύο βασικών μονομάχων Σρέντερ και Στόιμπερ προσωποποίησαν τις εκλογές στο έπακρο, ενώ η ίδια τάση δεν άφησε κανέναν ανέγγιχτο.

Ακόμη και τους Πράσινους που για πρώτη φορά κατήλθαν στις εκλογές με ένα πρόσωπο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, τον δημοφιλέστατο υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

Δεν θα μπορούσε όμως να γίνει και αλλιώς, γιατί οι προγραμματικές διαφορές, με λίγες μόνο εξαιρέσεις, παραμένουν δυσδιάκριτες και πάντως δεν είναι αρχειακής φύσης.

Και «αντι-αμερικανικός» ήταν ο προεκλογικός αγώνας, γιατί ο καγκελάριος δεν άφησε ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες που του παρείχε η πολιτική της Ουάσιγκτον, είτε στο ζήτημα του Ιράκ, είτε με τη στάση της στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπως επίσης και έναντι του πρωτοκόλλου του Κιότο, είτε στο ζήτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο ρόλο του ευρωπαίου απόστολου της ειρήνης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της διεθνούς έννομης τάξης.

Ο καγκελάριος των media στην επιτυχή του προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του. Όπως τη μείωση της ανεργίας, την οποία ο ίδιος είχε θέσει το 1998 ως μέτρο κρίσης του κυβερνητικού του έργου.

Κυριολεκτικά ασθμαίνοντας τον ακολούθησε ο συντηρητικός υποψήφιος Στόιμπερ.

Ο καγκελάριος έδινε το σκοπό στον προεκλογικό χορό και εκείνος ακολουθούσε, χωρίς να κατορθώσει να εκμεταλλευτεί τα τεράστια ελλείμματα που εμφάνισε η κυβέρνηση Σρέντερ στην κοινοβουλευτική περίοδο που λήγει.

Τις μέρες μάλιστα που η ανατολική Γερμανία πνίγονταν στις τελευταίες πλημμύρες, ο καγκελάριος ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, ξεκινώντας έτσι την ριζική ανατροπή στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Τη στιγμή που Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές είχαν επαναπαυθεί στο άνετο μέχρι τότε προβάδισμά τους και ο υποψήφιός τους επιδίδονταν στη απομίμηση ενός -ξένου στην ιδιοσυγκρασία του- συναινετικού και α λα Σρέντερ τηλεγενούς προφίλ.

Κατά γενική ομολογία, αν ο νικητής απόψε το βράδυ θα ονομάζεται Στόιμπερ, θα οφείλεται περισσότερο στον κορεσμό των ψηφοφόρων από μία πολιτική που δεν απέδωσε, σε ότι μεγαλόστομα είχε προαναγγείλει, είτε στον τομέα της απασχόλησης είτε στην οικονομία, και λιγότερο γιατί ο υποψήφιος ήταν πειστικός στις εξαγγελίες του.

Ο Στόιμπερ παρέμεινε σε ότι τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα η «χλωμή εναλλακτική λύση».


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Γερμανία στις κάλπες
 

Ελάχιστη απόσταση χωρίζει τους δύο κύριους υποψηφίους

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας, καθορίζοντας έτσι την έκβαση της πλέον αμφίρροπης και αμφιλεγόμενης εκλογικής αναμέτρησης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η διαφορά μεταξύ των δύο κυριοτέρων κομμάτων –των Σοσιαλδημοκρατών του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ και των Χριστιανοδημοκρατών του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Έντμουντ Στόιμπερ- δεν ξεπερνά το 0,5%.

Αρχικά η αντιπολίτευση είχε εμφανιστεί ισχυρότερη εκθέτοντας τις υποσχέσεις για αναζωογόνηση της οικονομίας που δεν τήρησε ο καγκελάριος Σρέντερ.

Αλλά ο γερμανός καγκελάριος αντεπιτέθηκε πρόσφατα ποντάροντας στο αντιπολεμικό κλίμα και στην αντίθεση του στα σχέδια των ΗΠΑ για εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.

Αν και όλα τα προγνωστικά πάντως συγκλίνουν σε ένα οριακό αποτέλεσμα, οι πολιτικοί δεν φαίνεται να αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις.

Ο ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Έντμουντ Στόιμπερ, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα επιτύχει αυτό που δεν είχε καταφέρει το 1980 ο πολιτικός του πατέρας, Χανς Γιόζεφ Στράους.

Ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο μεταδίδει πως όποιος και να αναδειχτεί νικητής θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να ανορθώσει τη γερμανική οικονομία και να επανορθώσει τις ιδιαίτερα διαταραγμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Καθώς χιλιάδες διαδηλωτές από τη βρετανική επαρχία ετοιμάζονται για την μεγάλη κυριακάτικη πορεία διαμαρτυρίας τους στο κέντρο του Λονδίνου, ο βρετανικός Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει ότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν έχουν μείνει αμέτοχα της διαμάχης.

«Χειρότερα κι από τους μαύρους»

Η Σάντεϊ Τάιμς (The Sunday Times) Μέιλ ον Σάντεϊ (Mail on Sunday) και η Νιους οφ δε Γουόρλντ (News of the World) είναι μερικές από τις εφημερίδες που αναφέρουν ότι ο διάδοχος του αγγλικού θρόνο, πρίγκιπας Κάρολος, έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επαρχία.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας φέρεται να κατηγορεί τον βρετανό πρωθυπουργό ότι κάνει τέτοιες διακρίσεις σε βάρος των κατοίκων της επαρχίας, που δεν θα τολμούσε να κάνει σε βάρος άλλος μειονοτήτων.

«Οι αγρότες γίνονται θύματα πιο πολύ κι από τους μαύρους» φέρεται να έγραψε χαρακτηριστικά ο πρίγκιπας Κάρολος στον Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με την Σάντεϊ Τάιμς.

«Φάκελος Ιράκ»

Σε ποικίλες υποθέσεις προβαίνει ο βρετανικός Τύπος σχετικά με τον αναμενόμενο αυτή την εβδομάδα «Φάκελο Ιράκ» με αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος της Βαγδάτης, όπως από καιρού έχει υποσχεθεί η βρετανική κυβέρνηση.

Η Σάντεϊ Τάιμς λέει ότι η έκθεση αυτή δεν θα περιλαμβάνει σαφείς αποδείξεις ότι το Ιράκ έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα, αλλά θα δείχνει ότι η Βαγδάτη έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει χημικές ή βιολογικές επιθέσεις.

Ο Ομπσέρβερ (The Observer) λέει ότι ο φάκελος θα δείχνει πως ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν κάλυπτε τις ενέργειές του πίσω από μια σειρά εικονικών εταιρειών, δίκτυα λαθρεμπόρων και μεσάζοντες, όλα πληρωμένα από το παράνομο εμπόριο πετρελαίου.

Άλλες εφημερίδες αναφέρονται στις διαφωνίες μεταξύ των μελών της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με το Ιράκ, με την Ιντιπέντεντ της Κυριακής (The Independent on Sunday) να δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της προειδοποίηση της υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Κλερ Σορτ προς τον βρετανό πρωθυπουργό «να μην σκοτωθούν αθώοι ιρακινοί».

Θα πέσουν κεφάλια;

Κατά τον Ομπσέρβερ η κρίση που έχει δημιουργηθεί με τις εξετάσεις για τα A-level –τις αντίστοιχες των εισαγωγικών για τα Πανεπιστήμια- θα έχει σύντομα το πρώτο της θύμα, καθώς το υπουργείο αναμένεται να ζητήσει την παραίτηση του επικεφαλής της Αρχής Τίτλων Σπουδών και Διδακτέας Ύλης, σερ Γουίλιαμ Σταμπς.

Στο μεταξύ όπως δήλωσε ανώτατος σύμβουλος της κυβέρνησης στη Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) ο θεσμός των εξετάσεων για τα A-level θα πρέπει να καταργηθεί.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Χάργκρεϊβς είπε ότι οι εξετάσεις αυτές θα πρέπει να αντικατασταθούν με ένα σύστημα ανάλογο με εκείνου του Μπακαλορεά στη Γαλλία, όπου οι μαθητές πρέπει να μελετήσουν έξη μαθήματα στα πλαίσια ενός γενικού διαγωνισμού.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Γερμανία στις κάλπες
 

Ο καγκελάριος Σρέντερ τήρησε σκληρή γραμμή έναντι των ΗΠΑ σε όλη την προεκλογική εκστρατεία

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας, καθορίζοντας έτσι την έκβαση της πλέον αμφίρροπης και αμφιλεγόμενης εκλογικής αναμέτρησης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η διαφορά μεταξύ των δύο κυριοτέρων κομμάτων –των Σοσιαλδημοκρατών του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ και των Χριστιανοδημοκρατών του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Έντμουντ Στόιμπερ- δεν ξεπερνά το 0,5%.

Αρχικά η αντιπολίτευση είχε εμφανιστεί ισχυρότερη εκθέτοντας τις υποσχέσεις για αναζωογόνηση της οικονομίας που δεν τήρησε ο καγκελάριος Σρέντερ.

Αλλά ο γερμανός καγκελάριος αντεπιτέθηκε πρόσφατα ποντάροντας στο αντιπολεμικό κλίμα και στην αντίθεση του στα σχέδια των ΗΠΑ για εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.

Αν και όλα τα προγνωστικά πάντως συγκλίνουν σε ένα οριακό αποτέλεσμα, οι πολιτικοί δεν φαίνεται να αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις.

Ο ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Έντμουντ Στόιμπερ, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα επιτύχει αυτό που δεν είχε καταφέρει το 1980 ο πολιτικός του πατέρας, Χανς Γιόζεφ Στράους.

Ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο μεταδίδει πως όποιος και να αναδειχτεί νικητής θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να ανορθώσει τη γερμανική οικονομία και να επανορθώσει τις ιδιαίτερα διαταραγμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Ράμσφελντ: Δεν ξενίζει η άρνηση της Βαγδάτης
 

Το Ιράκ λέει ότι ισχύει μόνο η συμφωνία με τον Κόφι Ανάν

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, απέρριψε την αντίθεση του Ιράκ να δεχτεί ενδεχόμενο νέο ψήφισμα του ΟΗΕ σχετικά με τους επιθεωρητές όπλων.

Σε δηλώσεις του τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Ράμσφελντ είπε ότι την τελευταία δεκαετία οι Ιρακινοί είχαν αγνοήσει 16 ψηφίσματα του ΟΗΕ, ανάλογα με το τι εκτιμούσαν πως τους συνέφερε την κάθε στιγμή.

Το Σάββατο, το Ιράκ είπε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί οποιοδήποτε νέο ψήφισμα του ΟΗΕ που δεν θα είναι σύμφωνα με τα όσα, όπως λέει, συμφώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Οι δηλώσεις Ράμσφελντ έγιναν την ώρα που στην Ουάσιγκτον πληροφορίες ανέφεραν ότι υποβλήθηκαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, λεπτομερή σχέδια για επίθεση στο Ιράκ.

Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς (The New York Times) που δημοσίευσε την πληροφορία λέει ότι τα σχέδια υποβλήθηκαν στον αμερικανό πρόεδρο στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον στρατηγό Τόμι Φρανκς, τον αξιωματικό που αναμένεται να ηγηθεί μιας τέτοιας επίθεσης.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Αραφάτ
 

Ισραηλινές μπουλντόζες κατεδαφίζουν το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις πιέσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, προκειμένου να εγκαταλείψει το αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, κατεδαφίζοντας ένα κτίριο ακριβώς δίπλα στο γραφείο του Αραφάτ.

Έτσι το γραφείο του Παλαιστίνιου ηγέτη θα απομείνει το μοναδικό κτίριο που θα παραμένει ορθό στο συγκρότημα του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ, μετά από τρεις ημέρες πολιορκίας από τους Ισραηλινούς.


Σε πολλές πόλεις έγιναν διαδηλώσεις υποστήριξης στον Αραφάτ
Οι ισραηλινές δυνάμεις ρίχνουν ισχυρούς προβολείς στο κτίριο και μεταδίδουν από μεγάφωνα μηνύματα για να υποχρεώσουν τον παλαιστίνιο ηγέτη και τη συνοδεία του να βγουν μαζί με περίπου 50 άτομα που οι Ισραηλινοί θεωρούν ύποπτα και έχουν καταφύγει στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ.

Νωρίτερα σε δήλωσή του ο Γιασέρ Αραφάτ είχε πει ότι είναι έτοιμος για ειρήνη αλλά δεν θα παραδοθεί.

Και απηύθυνε και πάλι έκκληση να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων.

Όπως είπαν παλαιστίνιοι επίσημοι, σε διαδήλωση στη Ραμάλα για εκδήλωση συμπαράστασης στον Παλαιστίνιο ηγέτη, τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν δύο άτομα.

Δύο άλλοι σκοτώθηκαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Αντιδράσεις


Ισραηλινά σχέδια δείχνουν με κόκκινη διαγράμμιση το κτίριο που αποτελεί στόχο
Στενός συνεργάτης του Γιασέρ Αραφάτ, που βρίσκεται μαζί του στο γραφείο του στη Ραμάλα, ο Ναμπίλ Αμπού Ρντενέ, είπε στο BBC ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν αμέσως μέτρα για να σταματήσει η «τρέλα» της ισραηλινής πολιορκίας.

Επίσημα η Ουάσιγκτον δεν έχει αντιδράσει, αλλά έχουν υπάρξει καταδικαστικές ανακοινώσεις από άλλες χώρες.

Η Γαλλία κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την πολιορκία, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ δεν συμβάλλουν στον τερματισμό της τρομοκρατίας.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η Δανία που ασκεί την προεδρία της Κοινότητας.

Η Βρετανία είπε ότι η ειρήνη θα επιτευχθεί μόνο μέσα από το διάλογο και όχι από τη στρατιωτική δράση.

Η Αίγυπτος είπε ότι η βία αποδεικνύει πως το Ισραήλ δεν εργάζεται για την ειρήνη.

Και η Ιορδανία είπε ότι το Ισραήλ απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Ράμσφελντ: «Μία από τα ίδια η άρνηση της Βαγδάτης»
 

Το Ιράκ λέει ότι ισχύει μόνο η συμφωνία με τον Κόφι Ανάν

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, απέρριψε την αντίθεση του Ιράκ να δεχτεί ενδεχόμενο νέο ψήφισμα του ΟΗΕ σχετικά με τους επιθεωρητές όπλων.

Σε δηλώσεις του τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Ράμσφελντ είπε ότι την τελευταία δεκαετία οι Ιρακινοί είχαν αγνοήσει 16 ψηφίσματα του ΟΗΕ, ανάλογα με το τι εκτιμούσαν πως τους συνέφερε την κάθε στιγμή.

Το Σάββατο, το Ιράκ είπε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί οποιοδήποτε νέο ψήφισμα του ΟΗΕ που δεν θα είναι σύμφωνα με τα όσα, όπως λέει, συμφώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Οι δηλώσεις Ράμσφελντ έγιναν την ώρα που στην Ουάσιγκτον πληροφορίες ανέφεραν ότι υποβλήθηκαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, λεπτομερή σχέδια για επίθεση στο Ιράκ.

Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς (The New York Times) που δημοσίευσε την πληροφορία λέει ότι τα σχέδια υποβλήθηκαν στον αμερικανό πρόεδρο στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον στρατηγό Τόμι Φρανκς, τον αξιωματικό που αναμένεται να ηγηθεί μιας τέτοιας επίθεσης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.