Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-20

  1. Εξέγερση σε φυλακές της Δομινικανικής Δημοκρατίας
  2. Κίνα : Ελεύθερος ο Γουάν Γιανχάϊ ...
  3. Κούβα: Εν αναμονή του τυφώνα ...
  4. Οργή των ΗΠΑ για τις δηλώσεις Ντέουμπλερ
  5. Σε πλήρη απομόνωση ο Αραφάτ
  6. Κρίσιμες εκλογές στη Σλοβακία
  7. Το HIV χτυπά την ανατολικοευρωπαϊκή νεολαία
  8. Έρευνα για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Βρετανία
  9. Χιλιάδες απολύσεις στην Αλκατέλ
  10. Αποκαλύπτονται τα μυστικά του Σύμπαντος
  11. 'Απέτυχε το πραξικόπημα'
  12. Οργή των ΗΠΑ για τη Γερμανίδα υπ. Δικαιοσύνης
  13. Κρίσιμες εκλογές στη Σλοβακία
  14. Εκτός εκλογικής λίστας ο Ερντογάν
  15. Πούτιν: Να επιστρέψουν οι επιθεωρητές ...
  16. Στις κάλπες η Γερμανία
  17. Αποκαλύπτονται τα μυστικά του Σύμπαντος
  18. Σε πλήρη απομόνωση ο Αραφάτ
  19. Πούτιν : Να επιστρέψουν αμέσως οι επιθεωρητές όπλων στη Βαγδάτη
  20. Στις κάλπες η Γερμανία
  21. Σε πλήρη απομόνωση ο Αραφάτ
  22. Εκτός εκλογικής λίστας ο Ερντογάν
  23. Ο Μπούς φλερτάρει τη Μόσχα
  24. Χιλιάδες απολύσεις στην Αλκατέλ
  25. Κρίσιμες εκλογές στη Σλοβακία
  26. 'Απέτυχε το πραξικόπημα'
  27. Στενεύει ο κλοιός γύρω απο τον Αραφάτ
  28. Στις κάλπες η Γερμανία
  29. Οργή των ΗΠΑ για τη γερμανίδα υπ. Δικαιοσύνης
  30. Στις κάλπες η Γερμανία
  31. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  32. Τελεσίγραφο ΗΠΑ προς ΟΗΕ
  33. Νέα πολιορκία Αραφάτ από τους Ισραηλινούς
  34. Στις κάλπες η Γερμανία
  35. Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Εξέγερση σε φυλακές της Δομινικανικής Δημοκρατίας
 

Οι έγκλειστοι στις φυλακές έβαλαν φωτιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η αστυνομία στη Δομινικανική Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 28 φυλακισμένοι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακές.

Οι έγκλειστοι στις φυλακές La Vega εξεγέρθηκαν όταν οι αξιωματικοί των φυλακών άρχισαν έρευνες για να εντοπίσουν όπλα και μαχαίρια.

Οι φυλακισμένοι άρχισαν να καίνε παπλώματα και σεντόνια.

Οι περισσότεροι που έχασαν τη ζωή τους πιστεύεται ότι πέθαναν από τις αναθυμιάσεις του καπνού.

Τουλάχιστον άλλοι 20 κρατούμενοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι μεταδίδει από την πρωτεύουσα της Δομινικανικής Δημοκρατίας , τον Αγιο Δομίνικο, ότι όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής , οι φυλακές στη Δομινικανική Δημοκρατία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χώρου με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλείστων να είναι οικτρές.

Παράλληλα ένα άλλο πρόβλημα είναι η ανικανότητα των υπευθύνων για την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνα : Ελεύθερος ο Γουάν Γιανχάϊ ...
 

Στην Κίνα 1.5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV

Ένας από τους πλέον γνωστούς ακτιβιστές στην Κίνα που έχει σχέση με την εκστρατεία κατά του Έϊντς αποφυλακίσθηκε αφού πρώτα ομολόγησε ότι είχε παραβιάσει το νόμο και είχε αποκαλύψει κρατικά μυστικά.

Πρόκειται για τον Γουάν Γιανχάϊ που ηγείται της εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση της κινεζικής κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Κίνα τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV.

Ο Γουάν είχε εξαφανισθεί τον περασμένο Αύγουστο με αποτέλεσμα να αντιδράσουν έντονα πολλές κυβερνήσεις και οργανώσεις για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Ο Γουάν είχε συλληφθεί και παρέμεινε υπό κράτηση χωρίς δίκη για τρεις εβδομάδες.

Ο κ. Γουάν είπε στο Μπι Μπι Σι ότι αποδέχθηκε τις κατηγορίες εναντίον του για αποκάλυψη και διάδοση κρατικών μυστικών και ότι "έμαθε καλά το μάθημά του...." .

"Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την ασθένεια Έϊντς και καμία φορά οι ακτιβιστές που λαμβάνουν μέρος στην εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις συνέπειες των πράξεών τους" , είπε ο Γουάν.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Κούβα: Εν αναμονή του τυφώνα ...
 

Οι νεροποντές έχουν στην κυριολεξία 'πνίξει' τις περιοχές γύρω από την Αβάνα

Ο τυφώνας Ισίδωρος - ο πρώτος τυφώνας που πλήττει την Καραϊβική φέτος το φθινόπωρο - συνεχίζει να απειλεί την Κούβα.

Άνεμοι ταχύτητας 140 χιλιομέτρων την ώρα και καταρρακτώδεις βροχές αναμένεται να πλήξουν το δυτικό άκρο της Κούβας σε λίγες ώρες.

Το μικρό νησί Isla de Juventud, νότια της Κούβας, ήδη έχει υποστεί σοβαρές ζημίες.

Οι αρχές αποφάσισαν να απομακρύνουν από τις εστίες τους περισσότερους από 100 χιλιάδες ανθρώπους , ενώ πολλά εργοστάσια και επιχειρήσεις έχουν σταματήσει τις εργασίες τους στη δυτική και κεντρική Κούβα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δρόμοι της Αβάνας είναι άδειοι , μολονότι το μέγεθος της καταστροφικής μανίας του τυφώνα στην πρωτεύουσα προβλέπεται να είναι περιορισμένο.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Οργή των ΗΠΑ για τις δηλώσεις Ντέουμπλερ
 

Η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξη τύπου

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τα σχόλια της γερμανίδας υπουργού Δικαιοσύνης, Χέρτα Ντέουμπλερ - Γκμέλιν, στα οποία αυτή παρομοίασε τις πολιτικές μεθόδους του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους σχετικά με το Ιράκ, με εκείνες του Άντολφ Χίτλερ.

«Η δήλωση αυτή της υπουργού Δικαιοσύνης είναι εξωφρενική και ανεξήγητη» είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, στους δημοσιογράφους.

Η τοπική εφημερίδα Σβέμπισες Τάγκμπλατ (Schwaebisches Tagblatt) δημοσίευσε δήλωση της Ντέουμπλερ-Γκμέλιν η οποία έλεγε: «Ο Μπους θέλει να στρέψει την προσοχή μακριά από τα εσωτερικά προβλήματα. Είναι μια κλασσική τακτική. Μια τακτική που είχε χρησιμοποιήσει και ο Χίτλερ.»

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε την αντίθεσή του με την προοπτική αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ.

Η θέση του αυτή αποδείχτηκε δημοφιλής μεταξύ των γερμανών ψηφοφόρων.

Η γερμανική αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο αρχηγός της συντηρητικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, Μίχαελ Γκλος, είπε ότι η Ντέουμπλερ - Γκμέλιν θα πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση αμέσως και δεν θα πρέπει να έχει καμία σχέση με την νέα βουλή που θα αναδειχθεί».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «παράλογο» και επέμεινε πως η Ντέουμπλερ - Γκμέλιν δεν είχε συγκρίνει τον πρόεδρο Μπους με τον Χίτλερ.

Αλλά απέφυγε να διαψεύσει κατηγορηματικά πως η υπουργός είχε κάνει το σχόλιο αυτό σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε πλήρη απομόνωση ο Αραφάτ
 

Πληροφορίες λένε οτι ανατινάχτηκε κτίριο στο αρχηγείο του Αραφάτ

Ο Ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στην πόλη Ραμάλα και ανατινάσσει συστηματικά κτίρια μέσα στο οικοδομικό συγκρότημα.

Καθώς τα ισραηλινά άρματα μάχης σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη, ακούγονται δυνατές εκρήξεις και σύννεφα σκόνης γίνονται ορατά από απόσταση.


Άοπλος ο Αραφάτ
Οι Παλαιστίνοι λένε ότι ένας από τους αξιωματούχους τους έπεσε νεκρός από τα πυρά Ισραηλινού σκοπευτή. Την ίδια ώρα, μπουλντόζες σκάβουν βαθύ χαντάκι γύρω από το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

O Γιασέρ Αραφάτ είναι άοπλος και παραμένει έγκλειστος σε ένα γραφείο του αρχηγείου του, που μοιάζει με απομονωμένο νησί σε μια θάλασσα από συντρίμμια, περιγράφει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή.

Το Ισραήλ επέβαλε απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ραμάλα όπου σημειώθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών.

Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται σε απάντηση της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ, την Πέμπτη, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν σχεδόν 50.


Έχουν ήδη συλληφθεί είκοσι άτομα
Η ισραηλινή αρχή λέει πως στόχος της επιχείρησης είναι η απομόνωση του Παλαιστίνιου ηγέτη και η σύλληψη μελών ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίοι κατηγορούνται από το Ισραήλ για εμπλοκή σε επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων.

Είκοσι άτομα από το αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη παραδόθηκαν στους Ισραηλινούς αλλά ο στρατός απαιτεί την παράδοση ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας.

Μεταξύ των καταζητούμενων είναι ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών των Παλαιστινίων και ο διοικητής του προσωπικής φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ, της Δύναμης 17.


Έκκληση στους Άραβες


Ένας από τους συμβούλους του Γιασέρ Αραφάτ κάλεσε τα αραβικά κράτη να ασκήσουν πιέσεις στις ΗΠΑ για τον τερματισμό της πολιορκίας του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντεϊνάχ δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι η Ουάσιγκτον, "που είναι η μόνη δύναμη στον κόσμο ικανή να ελέγξει το κράτος του Ισραήλ, αντιθέτως το προστατεύει."

Πρόσθεσε ότι ο κ. Αραφάτ είχε επαφές με τους ηγέτες των αραβικών κρατών, οι οποίοι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για την προστασία των Παλαιστινίων.

Στο Κάιρο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνυ Μουμπάρακ, προειδοποίησε ότι η ισραηλινή επιχείρηση στο αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη θα προκαλέσει μεγαλύτερο κύμα βίας από την πλευρά των Παλαιστινίων, οι οποίοι θα ζητήσουν να πάρουν εκδίκηση.


"Ανελέητοι τρομοκράτες"


Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε εκτάκτως για να αποφασίσει την απομόνωση του Γιασέρ Αραφάτ στο αρχηγείο του, στην πόλη Ραμάλα.


Ο Αριέλ Σαρόν κάλεσε το υπουργικό Συμβούλιο
Το ενδεχόμενο αποπομπής του Παλαιστίνιου ηγέτη απορρίφθηκε καθώς εκτιμήθηκε ότι θα έβλαπτε την εικόνα του Ισραήλ.

"Το Ισραήλ έχει επιδοθεί σε έναν μακροχρόνιο και δύσκολο αγώνα εναντίον μιας ανελέητης και απεχθούς τρομοκρατίας, την οποία συντηρεί ο Γιασέρ Αραφάτ", είπε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Η ισραηλινή αρχή επιρρίπτει ευθύνες στον Παλαιστίνιο ηγέτη που, όπως λένε, δεν έκανε τίποτα για να για σταματήσει τους βομβιστές αυτοκτονίας.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμες εκλογές στη Σλοβακία
 

Η ψηφοφορία στη Σλοβακία διαρκεί δυό ημέρες

Άνοιξαν οι κάλπες στη Σλοβακία, καθώς οι πολίτες της χώρας προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα την Παρασκευή και το Σάββατο για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.


Φίκο: ένας μελλοντικός πρωθυπουργός;

Η φιλο-δυτική κυβέρνηση της χώρας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την ικανοποίηση των κριτηρίων για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στη Μπρατισλάβα μεταδίδει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει χάσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των Σλοβάκων, καθώς προέβη σε επίπονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που άφησαν έναν στους πέντε πολίτες χωρίς εργασία.


Άνοδος νέων κομμάτων


Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι ψηφοφόροι στη Σλοβακία μοιάζουν έτοιμοι να εμπιστευθούν νέα κόμματα.

Ένας νεαρός δικηγόρος, ο Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος έχει ασκήσει οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση, ενδέχεται να αναδειχθεί νικητής των εκλογών και αυριανός πρωθυπουργός, εκτιμούν οι ειδικοί.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται από πολλούς πολιτικούς σχολιαστές ως οι σημαντικότερες για την πορεία της Σλοβακίας προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν κάνει σαφές ότι η επάνοδος στην εξουσία του πρώην πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Μεσιάρ θα εξανέμιζε αυτές τις ελπίδες. Με ικανοποίηση παρατηρούν την κάθετη πτώση της δημοτικότητας του ηγέτη των εθνικιστών τους τελευταίους μήνες.

Πτώση, όμως, στις δημοσκοπήσεις καταγράφουν και τα κόμματα που απαρτίζουν τη νυν κυβέρνηση συνασπισμού εξαιτίας της αυστηρής οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν.


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Το HIV χτυπά την ανατολικοευρωπαϊκή νεολαία
 

Ο ιός HIV με μικροσκόπιο

Ο ιός του HIV και η ασθένεια του Aids διαδίδονται με ταχείς - τους ταχύτερους στον κόσμο - ρυθμούς στην Ανατολική Ευρώπη απειλώντας την υγεία των νέων ατόμων.

Ο ιός του HIV και η ασθένεια του Aids διαδίδονται με ταχείς - τους ταχύτερους στον κόσμο - ρυθμούς στην Ανατολική Ευρώπη απειλώντας την υγεία των νέων ατόμων.

Έκθεση της Unisef τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η διάδοση της ασθένειας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, στην Ρωσία και στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων χωρών, σχεδόν το 80% των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό είναι κάτω των 29 ετών.

Στην Εσθονία το 90% των νέων κρουσμάτων είναι άτομα κάτω των 30 ετών.

Η Unisef τονίζει ότι η διάδοση της ασθένειας οφείλεται στην αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, στην άνοδο της πορνείας και στο γεγονός ότι οι νέοι έχουν ερωτικές σχέσεις νωρίτερα.

Υπολογίζεται ότι ως τα τέλη του 2001 ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν προσβληθεί από την ασθένεια στην περιοχή.

Τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται στη χρήση μολυσμένων συριγγών από ναρκομανείς. Όμως σε ορισμένες χώρες, όπως η Ουκρανία και η Λευκορωσία, αυξάνονται οι περιπτώσεις μόλυνσης λόγω ερωτικών σχέσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Λευκορωσία όπου το 1996 μόνο το 8% των νέων κρουσμάτων οφειλόταν σε ερωτική επαφή. Το πρώτο εξάμηνο του 2001 το ποσοστό αυτό είχε φθάσει το 32%.

Πολλοί νέοι στις χώρες αυτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό του HIV και πώς να προφυλάσσονται από την μόλυνση.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρευνα για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Βρετανία
 

Πολλοί απόφοιτοι λυκείου δεν πήραν τους βαθμούς που ανέμεναν

Τη διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητη επιτροπή διέταξε η βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να ελεγχθούν οι ισχυρισμοί ότι οι εξεταστές βαθμολόγησαν με υπερβολική αυστηρότητα χιλιάδες γραπτά αποφοίτων του λυκείου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μάλιστα, πολλοί από αυτούς έχασαν θέσεις σε πανεπιστήμια, λόγω των βαθμών που πήραν.

Πολλοί καθηγητές και γονείς πιστεύουν ότι οι εξεταστές έγιναν πολύ αυστηροί σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ότι οι εξετάσεις για ένταξη στο πανεπιστήμιο - τα περίφημα 'A' levels - έχουν γίνει πολύ εύκολες τα τελευταία χρόνια.

Η υπουργός Παιδείας, Εστέλ Μόρις, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι μπορεί να υπήρχε κυβερνητική απόφαση για τις ενέργειες των εξεταστών.

Ήδη, όμως κάποιοι εξεταστές παραδέχθηκαν ότι βαθμολόγησαν με υπερβολική αυστηρότητα τα γραπτά, σε μία προσπάθεια να συμβαδίσουν με τους βαθμούς της περυσινής χρονιάς.

Αναλυτής του BBC αναφέρει ότι ολόκληρο το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων - των 'A' levels - έχει τεθεί υπό αμβισβήτηση, γεγονός που αμαυρώνει το κύρος της βρετανικής κυβέρνησης.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες απολύσεις στην Αλκατέλ
 

Η πτώση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών πλήττει και την Αλκατέλ

Η γαλλική βιομηχανία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού, Αλκατέλ, ανακοίνωσε την περικοπή 23 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Μέχρι το τέλος του έτους 2003, στόχος της εταιρείας είναι να έχει μειώσει το δυναμικό της από τους 83 χιλιάδες εργαζόμενους στους 60 χιλιάδες.

Επιπλέον αναμένονται απώλειες κερδών της τάξεως του 10% στο πρώτο μισό του έτους


Η πορεία της μετοχής της


Στις αρχές της εβδομάδας, η Αλκατέλ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει απολύσεις στα εργοστάσια της στη Γαλλία και στη Σκωτία.

Όμως, σήμερα, εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνισε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό σε ποιες χώρες και περιοχές θα γίνουν οι περικοπές

Όπως οι περισσότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιακού υλικού, έτσι και η Αλκατέλ έχει σημειώσει σημαντική πτώση στις πωλήσεις των προϊόντων της.

Την Πέμπτη, η εταιρεία εξαναγκάστηκε να δηλώσει ότι αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστών. Με την παραδοχή αυτή, η τιμή της μετοχής της κατρακύλησε κατά 17.7% για να σημειώσει και νέα πτώση κατά 15% αμέσως μετά την ανακοίνωση για νέες περικοπές.

Λίγο αργότερα η μετοχή της Αλκατέλ ανέκαμψε κατά 2.4% και σταθεροποιήθηκε στα 2.56 ευρώ.

Πάντως, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω δραστικές αποφάσεις από τη διοίκηση της εταιρείας, εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποκαλύπτονται τα μυστικά του Σύμπαντος
 

Ραδιενέργεια από άτομα αντι-υδρογόνου

Μία σημαντική ποσότητα αντι-ύλης (50.000 άτομα αντι-υδρογόνου) κατάφερε να παράγει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) που έχει την έδρα του στη Γενεύη.

Πρόκειται για μία μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική επιτυχία που θα επιτρέψει όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την έρευνα επίτροπος κ. Μπουσκέν να κατανοήσουμε καλύτερα τα μυστικά του σύμπαντος.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε θεωρητικά την ύπαρξη της αντι-ύλης αλλά κανείς δεν είχε καταφέρει να παράγει μία ποσότητά της που να είναι επαρκής για τη μελέτη των ιδιοτήτων της.

Με αυτή την επιστημονική επιτυχία προσφέρεται στους επιστήμονες η ευκαιρία να μελετήσουν τα ίδια τα θεμέλια της Φύσης και να διερευνήσουν άλλες υποθέσεις που αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας όπως είναι η ύπαρξη ενός η περισσότερων παράλληλων προς το δικό μας συμπάντων, η παραγωγή ενέργειας από αντι-ύλη και η χρησιμοποίησή της σε διαστημικά ταξίδια.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:15 ('Ωρα Λονδίνου)
'Απέτυχε το πραξικόπημα'
 

Ογδόντα νεκροί σε μια ημέρα συγκρούσεων

Ο πρωθυπουργός της Ακτής του Ελεφαντοστού, Πασκάλ Αφί Νγκουεσάν, δήλωσε ότι απέτυχε η απόπειρα πραξικοπήματος των απόστρατων.

Κάλεσε τους πολίτες να επιστρέψουν στις δουλειές τους μετά από μια ημέρα σφοδρών συγκρούσεων κατά τις οποίες δεκάδες άνθρωποι έχασαν τα ζωή τους.

Στο Αμπιτζάν, στην πλέον σημαντική πόλη της Ακτής Ελεφαντοστού, οι αιματηρές συγκρούσεις, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 150.


Ο στρατηγός Γκουέι κατηγορήθηκε για το σχεδιασμό της ανταρσίας
Η κρατική τηλεόραση έδειξε το πτώμα του στρατηγού Ρόμπερτ Γκουέι που θεωρήθηκε από κάποιους ο ιθύνων νους της ανταρσίας και ο οποίος πριν από τρία χρόνια είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο ακόμα πόλεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο των στασιαστών.

Ο πρωθυπουργός Πασκάλ Αφί Νγκουεσάν είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι οι στασιαστές εξακολουθούν να ελέγχουν αρκετές περιοχές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Μπουάκε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στέλνει εκεί ενισχύσεις.

Επίσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ακόμη «εστίες αντίστασης» στην πόλη Κορόγκο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η επίσημη κυβερνητική θέση είναι ότι πρόκειται για περίπου 750 δυσαρεστημένους στρατιώτες που έχουν αποστρατευθεί.

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ακτής Ελεφαντοστού, τον οποίο κρατούν αιχμάλωτο οι απόστρατοι, σε δήλωση του που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι οι αντιφρονούντες είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκάμπο, βρίσκεται εκτός της χώρας πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Ιταλία.

Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει πως η Ακτή Ελεφαντοστού είχε αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα μετά το πραξικόπημα του 1999.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 09:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Οργή των ΗΠΑ για τη Γερμανίδα υπ. Δικαιοσύνης
 

Ο καγκελάριος Σρέντερ αντιτίθεται στο ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τα σχόλια της γερμανίδας υπουργού Δικαιοσύνης, Χέρτα Ντέουμπλερ - Γκμέλιν, στα οποία αυτή παρομοίασε τις πολιτικές μεθόδους του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους σχετικά με το Ιράκ, με εκείνες του Άντολφ Χίτλερ.

«Η δήλωση αυτή της υπουργού Δικαιοσύνης είναι εξωφρενική και ανεξήγητη» είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, στους δημοσιογράφους.

Η τοπική εφημερίδα Σβέμπισες Τάγκμπλατ (Schwaebisches Tagblatt) δημοσίευσε δήλωση της Ντέουμπλερ-Γκμέλιν η οποία έλεγε: «Ο Μπους θέλει να στρέψει την προσοχή μακριά από τα εσωτερικά προβλήματα. Είναι μια κλασσική τακτική. Μια τακτική που είχε χρησιμοποιήσει και ο Χίτλερ.»

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε την αντίθεσή του με την προοπτική αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ.

Η θέση του αυτή αποδείχτηκε δημοφιλής μεταξύ των γερμανών ψηφοφόρων.

Η γερμανική αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο αρχηγός της συντηρητικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, Μίχαελ Γκλος, είπε ότι η Ντέουμπλερ - Γκμέλιν θα πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση αμέσως και δεν θα πρέπει να έχει καμία σχέση με την νέα βουλή που θα αναδειχθεί».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «παράλογο» και επέμεινε πως η Ντέουμπλερ - Γκμέλιν δεν είχε συγκρίνει τον πρόεδρο Μπους με τον Χίτλερ.

Αλλά απέφυγε να διαψεύσει κατηγορηματικά πως η υπουργός είχε κάνει το σχόλιο αυτό σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμες εκλογές στη Σλοβακία
 

Πτώση της δημοτικότητας του Μέσιαρ

Άνοιξαν οι κάλπες στη Σλοβακία, καθώς οι πολίτες της χώρας προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.


Φίκο: ένας μελλοντικός πρωθυπουργός;

Η φιλο-δυτική κυβέρνηση της χώρας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την ικανοποίηση των κριτηρίων για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στη Μπρατισλάβα μεταδίδει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει χάσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των Σλοβάκων, καθώς προέβη σε επίπονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που άφησαν έναν στους πέντε πολίτες χωρίς εργασία.


Άνοδος νέων κομμάτων


Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι ψηφοφόροι στη Σλοβακία μοιάζουν έτοιμοι να εμπιστευθούν νέα κόμματα.

Ένας νεαρός δικηγόρος, ο Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος έχει ασκήσει οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση, ενδέχεται να αναδειχθεί νικητής των εκλογών και αυριανός πρωθυπουργός, εκτιμούν οι ειδικοί.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται από πολλούς πολιτικούς σχολιαστές ως οι σημαντικότερες για την πορεία της Σλοβακίας προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν κάνει σαφές ότι η επάνοδος στην εξουσία του πρώην πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Μέσιαρ θα εξανέμιζε αυτές τις ελπίδες. Με ικανοποίηση παρατηρούν την κάθετη πτώση της δημοτικότητας του ηγέτη των εθνικιστών τους τελευταίους μήνες.

Πτώση, όμως, στις δημοσκοπήσεις καταγράφουν και τα κόμματα που απαρτίζουν τη νυν κυβέρνηση συνασπισμού εξαιτίας της αυστηρής οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκτός εκλογικής λίστας ο Ερντογάν
 

Στις δημοσκοπήσεις προηγείται το κόμμα του κ. Ερντογάν

Η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, μετριοπαθής ισλαμιστής και πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές λόγω παλαιότερης καταδίκης του για υποκίνηση σε στάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερτογάν είναι το μόνο που συγκεντρώνει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάνω από το 10% του εκλογικού σώματος - ποσοστό που θεωρείται απαραίτητο για την ένταξη στο κοινοβούλιο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Άλκης Κούρκουλας, ο αποκλεισμός του Ταγίπ Ερντογάν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ανακουφίζει τους σκληρούς «ατατουρκιστές», που έχουν χάσει τον ύπνο τους με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών.

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, μέρος του πολιτικού κόσμου αλλά και της κοινής γνώμης δεν συμμερίζεται την «ανακούφιση», αλλά αντίθετα βλέπει με αγωνία να υπονομεύεται το πολιτικό σύστημα.

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπερβαίνει το θέμα της υποψηφιότητας του Ερντογάν: δείχνει πως οι αλλαγές των άρθρων του Ποινικού Κώδικα που αποφάσισε η εθνοσυνέλευση δεν σημαίνουν τίποτα για το Δικαστήριο», λέει ο αρχισυντάκτης της Ραντικάλ, Ισμέτ Μπερκάν.

Ο αποκλεισμός του κ. Ερτνογάν δεν πρόκειται να επηρεάσει το μέγεθος της νίκης του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εκτιμούν άλλωστε οι περισσότεροι αναλυτές.

Ο κ. Ερτνογάν ως ο πρώτος «ισλαμιστής» πολιτικός, που άσκησε σημαντική διοίκηση ως δήμαρχος της Πόλης, έχει για χρόνια τώρα μπει στο μάτι ενός καταστημένου που για πολιτικούς αλλά και κοινωνικούς λόγους παθαίνει αλλεργία στο άκουσμα του ονόματος του.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Πούτιν: Να επιστρέψουν οι επιθεωρητές ...
 

Οι επιθεωρητές όπλων εγκατέλειψαν το Ιράκ το 1998

Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρόεδρο Μπους, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η Μόσχα θα ήθελε οι επιθεωρητές οπλικών συστημάτων του ΟΗΕ να επιστρέψουν στο Ιράκ το συντομότερο δυνατό.

Οι δύο ηγέτες είχαν την τηλεφωνική τους συνομιλία λίγο πριν ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους συναντηθεί με τον υπουργό των Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη της Μόσχας σε πιθανή ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράκ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Σαντάμ ότι περιμένουμε να καταστρέψει το οπλοστάσιο του
Τζωρτζ Μπους

Ο κ. Μπους πιέζει για ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με το οποίο να δίνεται συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η Μόσχα αντιτίθεται στο ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ. Μετά την πρόταση της Βαγδάτης για άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη χώρα, η Ρωσία δεν θεωρεί απαραίτητο ένα νέο ψήφισμα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ρωσική κυβέρνηση θα έχει πολλά να χάσει εάν διασπαστούν οι οικονομικοί δεσμοί της με το Ιράκ.

Από την άλλη πλευρά, ο αμερικανός πρόεδρος είναι πιθανό να προσπαθήσει να δελεάσει τη Μόσχα παρεμβαίνοντας στη διαμάχη της Ρωσίας με τη Γεωργία σχετικά με τη δράση των Τσετσένων αυτονομιστών στο φαράγγι του Πανκίσι.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις αρχές της Γεωργίας για αδράνεια στο θέμα των ανταρτών, αλλά μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ δήλωναν αντίθετες σε μια ρωσική στρατιωτική παρέμβαση στην περιοχή.


Σκληραίνουν τη στάση τους οι ΗΠΑ


Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τέχνασμα την πρόταση της Βαγδάτης για επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ενώπιον των μελών επιτροπής του κογκρέσου ότι η Ουάσιγκτον θα βρει τρόπους για να εμποδίσει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, εάν αυτή η επιστροφή δεν συνοδευτεί από νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει από τώρα να αποφασίσει τις κυρώσεις που θα επιβάλει στη Βαγδάτη στην περίπτωση παρακώλυσης της αποστολής των επιθεωρητών όπλων.

Όπως επεσήμανε ανταποκριτής του BBC η ομιλία του Πάουελ είχε στην ουσία μορφή τελεσιγράφου προς τον ΟΗΕ.


Μήνυμα Χουσεΐν


Στα Ηνωμένα Έθνη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ μετέφερε μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν, στο οποίο ο Ιρακινός πρόεδρος καταγγέλλει ότι η Ουάσινγκτον ψεύδεται στο θέμα του ιρακινού οπλοστασίου.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν επανέλαβε ότι η Βαγδάτη δεν διαθέτει βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όλων, Χανς Μπλιξ, ανακοίνωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η πρώην ομάδα επιθεωρητών πιθανότατα να βρίσκεται στο Ιράκ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Η όλη επιχείρηση είπε θα διαρκέσει περί τους τέσσερις μήνες.

Ο Μπλιξ διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλές ακόμα εκκρεμότητες προς διευθέτηση.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 17:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες η Γερμανία
 

Η εικαστική εκδοχή της εκλογικής μάχης για την καγκελαρία

Επιμέλεια: Λένα Χουρμούζη

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2002 οι πολίτες της Γερμανίας προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τα νέα μέλη της 15ης Μπούντεσταγκ (ομοσπονδιακό κοινοβούλιο).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στατιστικών Ερευνών 61,2 εκατομμύρια Γερμανοί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Εκλογές στην καρδιά της Ευρώπης

Από αυτούς 3,3 εκατομμύρια Γερμανοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά.

Βάσει στατιστικών στοιχείων, από τις εκλογές του 1998 έως σήμερα ο αριθμός των ψηφοφόρων άνω των 60 ετών έχει αυξηθεί κατά 1,5 εκατομμύριο και έχει αγγίξει τους 19,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις Γερμανούς ψηφοφόρους είναι τουλάχιστον 60 ετών.

Η Γερμανία απαρτίζεται από 16 ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία διαθέτουν τοπικό κοινοβούλιο και κυβέρνηση.

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο χωρίζεται στην κάτω βουλή (Μπούντσεσταγκ ή ομοσπονδιακό κοινοβούλιο), η οποία αποτελείται από 598 μέλη άμεσα εκλεγμένα από τον λαό και στην άνω βουλή (Μπούντεσρατ ή ομοσπονδιακό συμβούλιο), η οποία αποτελείται από τους εκπροσώπους των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Βάσει του εκλογικού συστήματος οι ψηφοφόροι ρίχνουν μία ψήφο (άμεση) για την εκλογή του υποψηφίου της αρεσκείας τους σε κάθε εκλογική περιφέρεια και μία δεύτερη ψήφο για τους υποψηφίους στους κομματικούς καταλόγους.

Η είσοδος στην Μπούντεσταγκ είναι δυνατή μόνο στα κόμματα τα οποία καταφέρνουν να συγκεντρώσουν το 5% των ψήφων.

Αλλαγή φρουράς

Τον Σεπτέμβριο του 1998 τη μάχη των εκλογών κέρδισε ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Γκέρχαρντ Σρέντερ, αντικαθιστώντας στην καγκελαρία τον ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών, Χέλμουτ Κολ.

Ο Χέλμουτ Κολ διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας για 16 χρόνια. Επί ηγεσίας του – το 1989- έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και ένα χρόνο μετά επιτεύχθηκε η επανένωση των δύο Γερμανιών.


Όλα έτοιμα για την μάχη της Κυριακής
Το 1991 το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο έδρευε στη νωχελική Βόννη, επέστρεψε εκ νέου στο Βερολίνο και στο ανακαινισμένο Ράιχσταγκ.

Το ιστορικό κτίριο του Ράιχσταγκ υπήρξε η έδρα του κοινοβουλίου στα χρόνια της Γερμανικής Αυτοκρατορίας (1892-1918), της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1919-1933) και της σύγχρονης ενοποιημένης Γερμανίας (1991 -…).

Ένα μέρος του Ράιχσταγκ καταστράφηκε στην πυρκαγιά της 27ης Νοεμβρίου του 1933. Τα αίτια της πυρκαγιάς ουδέποτε έγιναν γνωστά.

Ωστόσο, τότε το ναζιστικό κίνημα της Γερμανίας χρησιμοποίησε τη πυρκαγιά ως πρόσχημα για το διωγμό των πολιτικών του αντιπάλων.

Μετά την επανένωση

Η Γερμανία είναι η πλέον πολυπληθής χώρα της Ευρώπης. Είναι η τρίτη πιο ισχυρή οικονομία στον κόσμο, μετά από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.


Οι νέοι του Βερολίνου δηλώνουν αδιάφοροι απέναντι στις εκλογές
Η υιοθέτηση του γερμανικού μάρκου ως το επίσημο νόμισμα της χώρας την 1η Ιουλίου του 1990 είχε χαρακτηριστεί ως το πρώτο βήμα για την οικονομική επανένωση των δύο Γερμανιών.

Από το 1990 έως σήμερα, η γερμανική ηγεσία έχει διαθέσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την εναρμόνιση της πρώην ανατολικής Γερμανίας στις απαιτήσεις της Δύσης.

Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ανατολική Γερμανία παραμένουν αργοί και το επίπεδο της ανεργίας υψηλό.

Πολλοί πρώην Ανατολικογερμανοί υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίστηκαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση ρατσιστικής βίας, η οποία συνοδεύεται από μια άνοδο των ακροδεξιών οργανώσεων κυρίως στην πρώην ανατολική Γερμανία.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 18:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποκαλύπτονται τα μυστικά του Σύμπαντος
 

Ραδιενέργεια από άτομα αντι-υδρογόνου

Μία σημαντική ποσότητα αντι-ύλης (50.000 άτομα αντι-υδρογόνου) κατάφερε να παράγει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) που έχει την έδρα του στη Γενεύη.

Πρόκειται για μία μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική επιτυχία που θα επιτρέψει όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την έρευνα επίτροπος κ. Μπουσκέν να κατανοήσουμε καλύτερα τα μυστικά του σύμπαντος.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε θεωρητικά την ύπαρξη της αντι-ύλης αλλά κανείς δεν είχε καταφέρει να παράγει μία ποσότητά της που να είναι επαρκής για τη μελέτη των ιδιοτήτων της.

Με αυτή την επιστημονική επιτυχία προσφέρεται στους επιστήμονες η ευκαιρία να μελετήσουν τα ίδια τα θεμέλια της Φύσης και να δερευνήσουν άλλες υποθέσεις που αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας όπως είναι η ύπαρξη ενός η περισσότερων παράλληλων πρός το δικό μας συμπάντων, η παραγωγή ενέργειας από αντι-ύλη και η χρησιμοποίησή της σε διαστημικά ταξείδια.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε πλήρη απομόνωση ο Αραφάτ
 

Πληροφορίες λένε οτι ανατινάχτηκε κτίριο στο αρχηγείο του Αραφάτ

Ο Ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στην πόλη Ραμάλα και ανατινάσσει συστηματικά κτίρια μέσα στο οικοδομικό συγκρότημα.

Καθώς τα ισραηλινά άρματα μάχης σφίγγουν τον κλοιό γύρω απο το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη, ακούγονται δυνατές εκρήξεις και σύννεφα σκόνης γίνονται ορατά απο απόσταση.


Άοπλος ο Αραφάτ

Οι Παλαιστίνοι λένε οτι ένας απο τους αξιωματούχους τους έπεσε νεκρός απο τα πυρά Ισραηλινού σκοπευτή. Την ίδια ώρα, μπουλντόζες σκάβουν βαθύ χαντάκι γύρω απο το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

O Γιασέρ Αραφάτ είναι άοπλος και παραμένει έγκλειστος σε ένα γραφείο του αρχηγείου του, που μοιάζει με απομονωμένο νησί σε μια θάλασσα απο συντρίμια, περιγράφει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή.

Το Ισραήλ επέβαλε απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ραμάλα όπου σημειώθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών.

Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται σε απάντηση της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ, την Πέμπτη, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν σχεδόν 50.


Έχουν ήδη συλληφθεί είκοσι άτομα

Η ισραηλινή αρχή λέει πως στόχος της επιχείρησης είναι η απομόνωση του Παλαιστίνιου ηγέτη και η σύλληψη μελών ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίοι κατηγορούνται από το Ισραήλ για εμπλοκή σε επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων.

Είκοσι άτομα από το αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη παραδόθηκαν στους Ισραηλινούς αλλά ο στρατός απαιτεί την παράδοση ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας.

Μεταξύ των καταζητούμενων είναι ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών των Παλαιστινίων και ο διοικητής του προσωπικής φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ, της Δύναμης 17.


Έκκληση στους Άραβες

Ένας απο τους συμβούλους του Γιασέρ Αραφάτ κάλεσε τα αραβικά κράτη να ασκήσουν πιέσεις στις ΗΠΑ για τον τερματισμό της πολιορκίας του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντεϊνάχ δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC οτι η Ουάσιγκτον, "που είναι η μόνη δύναμη στον κόσμο ικανή να ελέγξει το κράτος του Ισραήλ, αντιθέτως το προστατεύει."

Πρόσθεσε οτι ο κ. Αραφάτ είχε επαφές με τους ηγέτες των αραβικών κρατών, οι οποίοι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για την προστασία των Παλαιστινίων.

Στο Κάιρο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνυ Μουμπάρακ, προειδοποίησε οτι η ισραηλινή επιχείρηση στο αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη θα προκαλέσει μεγαλύτερο κύμμα βίας απο την πλευρά των Παλαιστινίων, οι οποίοι θα ζητήσουν να πάρουν εκδίκηση.


"Ανελέητοι τρομοκράτες"

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε εκτάκτως για να αποφασίσει την απομόνωση του Γιασέρ Αράφάτ στο αρχηγείο του, στην πόλη Ραμάλα.


Ο Αριέλ Σαρόν κάλεσε το υπουργικό Συμβούλιο

Το ενδεχόμενο αποπομπής του Παλαιστίνιου ηγέτη απορρίφθηκε καθώς εκτιμήθηκε οτι θα έβλαπτε την εικόνα του Ισραήλ.

"Το Ισραήλ έχει επιδοθεί σε έναν μακροχρόνιο και δύσκολο αγώνα εναντίον μιας ανελέητης και απεχθούς τρομοκρατίας, την οποία συντηρεί ο Γιασέρ Αραφάτ", είπε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Η ισραηλινή αρχή επιρρίπτει ευθύνες στον Παλαιστίνιο ηγέτη που, όπως λένε, δεν έκανε τίποτα για να για σταματήσει τους βομβιστές αυτοκτονίας.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Πούτιν : Να επιστρέψουν αμέσως οι επιθεωρητές όπλων στη Βαγδάτη
 

Οι επιθεωρητές όπλων εγκατέλειψαν το Ιράκ το 1998

Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρόεδρο Μπους , ο πρόεδρος της Ρώσιας Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η Μόσχα θα ήθελε οι επιθεωρητές οπλικών συστημάτων του ΟΗΕ να επιστρέψουν στο Ιράκ το συντομότερο δυνατό.

Οι δύο ηγέτες είχαν την τηλεφωνική τους συνομιλία λίγο πρίν ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπούς συναντηθεί με τον υπουργό των Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη της Μόσχας σε πιθανή ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράκ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Σαντάμ οτι περιμένουμε να καταστρέψει το οπλοστάσιο του
Τζωρτζ Μπούς

Ο κ. Μπούς πιέζει για ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με το οποίο να δίνεται συγκεκριμένο χρονικό περιθωριο στον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η Μόσχα αντιτίθεται στο ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ. Μετά την πρόταση της Βαγδάτης για άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη χώρα, η Ρωσία δεν θεωρεί απαραίτητο ένα νέο ψήφισμα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν οτι η ρωσική κυβέρνηση θα έχει πολλά να χάσει εάν διασπαστούν οι οικονομικοί δεσμοί της με το Ιράκ.

Απο την άλλη πλευρά, ο αμερικανός πρόεδρος είναι πιθανό να προσπαθήσει να δελεάσει τη Μόσχα παρεμβαίνοντας στη διαμάχη της Ρωσίας με τη Γεωργία σχετικά με τη δράση των Τσετσένων αυτονομιστών στο φαράγγι του Πανκίσι.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις αρχές της Γεωργίας για αδράνεια στο θέμα των ανταρτών, αλλά μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ δήλωναν αντίθετες σε μια ρωσική στρατιωτική παρέμβαση στηνπεριοχή.


Σκληραίνουν τη στάση τους οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τέχνασμα την πρόταση της Βαγδάτης για επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ενώπιον των μελών επιτροπής του κογκρέσου ότι η Ουάσιγκτον θα βρει τρόπους για να εμποδίσει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, εάν αυτή η επιστροφή δεν συνοδευτεί από νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει από τώρα να αποφασίσει τις κυρώσεις που θα επιβάλει στη Βαγδάτη στην περίπτωση παρακώλυσης της αποστολής των επιθεωρητών όπλων.

Όπως επεσήμανε ανταποκριτής του BBC η ομιλία του Πάουελ είχε στην ουσία μορφή τελεσιγράφου προς τον ΟΗΕ.

Μήνυμα Χουσεΐν

Στα Ηνωμένα Έθνη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ μετέφερε μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν, στο οποίο ο Ιρακινός πρόεδρος καταγγέλλει ότι η Ουάσινγκτον ψεύδεται στο θέμα του ιρακινού οπλοστασίου.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν επανέλαβε ότι η Βαγδάτη δεν διαθέτει βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όλων, Χανς Μπλιξ, ανακοίνωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η πρώην ομάδα επιθεωρητών πιθανότατα να βρίσκεται στο Ιράκ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Η όλη επιχείρηση είπε θα διαρκέσει περί τους τέσσερις μήνες.

Ο Μπλιξ διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλές ακόμα εκκρεμότητες προς διευθέτηση.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 17:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες η Γερμανία
 

Η εικαστική εκδοχή της εκλογικής μάχης για την καγκελαρία

Επιμέλεια: Λένα Χουρμούζη

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2002 οι πολίτες της Γερμανίας προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τα νέα μέλη της 15ης Μπούντεσταγκ (ομοσπονδιακό κοινοβούλιο).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στατιστικών Ερευνών 61,2 εκατομμύρια Γερμανοί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Εκλογές στην καρδιά της Ευρώπης

Από αυτούς 3,3 εκατομμύρια Γερμανοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά.

Βάσει στατιστικών στοιχείων από τις εκλογές του 1998 έως σήμερα ο αριθμός των ψηφοφόρων άνω των 60 ετών έχει αυξηθεί κατά 1,5 εκατομμύριο και έχει αγγίξει τους 19,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις Γερμανούς ψηφοφόρους είναι τουλάχιστον 60 ετών.

Η Γερμανία απαρτίζεται από 16 ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία διαθέτουν τοπικό κοινοβούλιο και κυβέρνηση.

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο χωρίζεται στην κάτω βουλή (Μπούντσεσταγκ ή ομοσπονδιακό κοινοβούλιο), η οποία αποτελείται από 598 μέλη άμεσα εκλεγμένα από τον λαό και στην άνω βουλή (Μπούντεσρατ ή ομοσπονδιακό συμβούλιο), η οποία αποτελείται από τους εκπροσώπους των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Βάσει του εκλογικού συστήματος οι ψηφοφόροι ρίχνουν μία ψήφο (άμεση) για την εκλογή του υποψηφίου της αρεσκείας τους σε κάθε εκλογική περιφέρεια και μία δεύτερη ψήφο για τους υποψηφίους στους κομματικούς καταλόγους.

Η είσοδος στην Μπούντεσταγκ είναι δυνατή μόνο στα κόμματα τα οποία καταφέρνουν να συγκεντρώσουν το 5% των ψήφων.

Αλλαγή φρουράς

Τον Σεπτέμβριο του 1998 τη μάχη των εκλογών κέρδισε ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Γκέρχαρντ Σρέντερ, αντικαθιστώντας στην καγκελαρία τον ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών, Χέλμουτ Κολ.

Ο Χέλμουτ Κολ διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας για 16 χρόνια. Επί ηγεσίας του – το 1989- έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και ένα χρόνο μετά επιτεύχθηκε η επανένωση των δύο Γερμανιών.


Όλα έτοιμα για την μάχη της Κυριακής
Το 1991 το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο έδρευε στη νωχελική Βόννη, επέστρεψε εκ νέου στο Βερολίνο και στο ανακαινισμένο Ράιχσταγκ.

Το ιστορικό κτίριο του Ράιχσταγκ υπήρξε η έδρα του κοινοβουλίου στα χρόνια της Γερμανικής Αυτοκρατορίας (1892-1918), της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1919-1933) και της σύγχρονης ενοποιημένης Γερμανίας (1991 -…).

Ένα μέρος του Ράιχσταγκ καταστράφηκε στην πυρκαγιά της 27ης Νοεμβρίου του 1933. Τα αίτια της πυρκαγιάς ουδέποτε έγιναν γνωστά.

Ωστόσο, τότε το ναζιστικό κίνημα της Γερμανίας χρησιμοποίησε τη πυρκαγιά ως πρόσχημα για το διωγμό των πολιτικών του αντιπάλων.

Μετά την επανένωση

Η Γερμανία είναι η πλέον πολυπληθής χώρα της Ευρώπης. Είναι η τρίτη πιο ισχυρή οικονομία στον κόσμο, μετά από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.


Οι νέοι του Βερολίνου δηλώνουν αδιάφοροι απέναντι στις εκλογές
Η υιοθέτηση του γερμανικού μάρκου ως το επίσημο νόμισμα της χώρας την 1η Ιουλίου του 1990 είχε χαρακτηριστεί ως το πρώτο βήμα για την οικονομική επανένωση των δύο Γερμανιών.

Από το 1990 έως σήμερα, η γερμανική ηγεσία έχει διαθέσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την εναρμόνιση της πρώην ανατολικής Γερμανίας στις απαιτήσεις της Δύσης.

Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ανατολική Γερμανία παραμένουν αργοί και το επίπεδο της ανεργίας υψηλό.

Πολλοί πρώην Ανατολικογερμανοί υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίστηκαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση ρατσιστικής βίας, η οποία συνοδεύεται από μια άνοδο των ακροδεξιών οργανώσεων κυρίως στην πρώην ανατολική Γερμανία.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε πλήρη απομόνωση ο Αραφάτ
 

Πληροφορίες λένε οτι ανατινάχτηκε κτίριο στο αρχηγείο του Αραφάτ

Ο Ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στην πόλη Ραμάλα και ανατινάσσει συστηματικά κτίρια μέσα στο οικοδομικό συγκρότημα.

Καθώς τα ισραηλινά άρματα μάχης σφίγγουν τον κλοιό γύρω απο το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη, ακούγονται δυνατές εκρήξεις και σύννεφα σκόνης γίνονται ορατά απο απόσταση.


Άοπλος ο Αραφάτ

Οι Παλαιστίνοι λένε οτι ένας απο τους αξιωματούχους τους έπεσε νεκρός απο τα πυρά Ισραηλινού σκοπευτή. Την ίδια ώρα, μπουλντόζες σκάβουν βαθύ χαντάκι γύρω απο το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

O Γιασέρ Αραφάτ είναι άοπλος και παραμένει έγκλειστος σε ένα γραφείο του αρχηγείου του, που μοιάζει με απομονωμένο νησί σε μια θάλασσα απο συντρίμια, περιγράφει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή.

Το Ισραήλ επέβαλε απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ραμάλα όπου σημειώθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών.

Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται σε απάντηση της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ, την Πέμπτη, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν σχεδόν 50.


Έχουν ήδη συλληφθεί είκοσι άτομα

Η ισραηλινή αρχή λέει πως στόχος της επιχείρησης είναι η απομόνωση του Παλαιστίνιου ηγέτη και η σύλληψη μελών ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίοι κατηγορούνται από το Ισραήλ για εμπλοκή σε επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων.

Είκοσι άτομα από το αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη παραδόθηκαν στους Ισραηλινούς αλλά ο στρατός απαιτεί την παράδοση ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας.

Μεταξύ των καταζητούμενων είναι ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών των Παλαιστινίων και ο διοικητής του προσωπικής φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ, της Δύναμης 17.


Έκκληση στους Άραβες

Ένας απο τους συμβούλους του Γιασέρ Αραφάτ κάλεσε τα αραβικά κράτη να ασκήσουν πιέσεις στις ΗΠΑ για τον τερματισμό της πολιορκίας του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντεϊνάχ δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC οτι η Ουάσιγκτον, "που είναι η μόνη δύναμη στον κόσμο ικανη να ελένξει το κράτος του Ισραήλ, αντιθέτως το προστατεύει."

Πρόσθεσε οτι ο κ. Αραφάτ είχε επαφές με τους ηγέτες των αραβικών κρατών, οι οποίοι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για την προστασία των Παλαιστινίων.

Στο Κάιρο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνυ Μουμπάρακ, προειδοποίησε οτι η ισραηλινή επιχείρηση στο αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη θα προκαλέσει μεγαλύτερο κύμμα βίας απο την πλευρά των Παλαιστινίων, οι οποίοι θα ζητήσουν να πάρουν εκδίκηση.


"Ανελέητοι τρομοκράτες"

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε εκτάκτως για να αποφασίσει την απομόνωση του Γιασέρ Αράφάτ στο αρχηγείο του, στην πόλη Ραμάλα.


Ο Αριέλ Σαρόν κάλεσε το υπουργικό Συμβούλιο

Το ενδεχόμενο αποπομπής του Παλαιστίνιου ηγέτη απορρίφθηκε καθώς εκτιμήθηκε οτι θα έβλαπτε την εικόνα του Ισραήλ.

"Το Ισραήλ έχει επιδοθεί σε έναν μακροχρόνιο και δύσκολο αγώνα εναντίον μιας ανελέητης και απεχθούς τρομοκρατίας, την οποία συντηρεί ο Γιασέρ Αραφάτ", είπε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Η ισραηλινή αρχή επιρρίπτει ευθύνες στον Παλαιστίνιο ηγέτη που, όπως λένε, δεν έκανε τίποτα για να για σταματήσει τους βομβιστές αυτοκτονίας.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκτός εκλογικής λίστας ο Ερντογάν
 

Στις δημοσκοπήσεις προηγείται το κόμμα του κ. Ερντογάν

Η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε σε έναν απο τους πλέον δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, μετριοπαθής ισλαμιστής και πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές λόγω παλαιότερης καταδίκης του για υποκίνηση σε στάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερτογάν είναι το μόνο που συγκεντρώνει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάνω από το 10% του εκλογικού σώματος - ποσοστό που θεωρείται απαραίτητο για την ένταξη στο κοινοβούλιο.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Άλκης Κούρκουλας, ο αποκλεισμός του Ταγίπ Ερντογάν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ανακουφίζει τους σκληρούς «ατατουρκιστές», που έχουν χάσει τον ύπνο τους με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών.

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, μέρος του πολιτικού κόσμου αλλά και της κοινής γνώμης δεν συμμερίζεται την «ανακούφιση», αλλά αντίθετα βλέπει με αγωνία να υπονομεύεται το πολιτικό σύστημα.

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπερβαίνει το θέμα της υποψηφιότητας του Ερντογάν : δείχνει πως οι αλλαγές των άρθρων του Ποινικού Κώδικα που αποφάσισε η εθνοσυνέλευση δεν σημαίνουν τίποτα για το Δικαστήριο», λέει ό αρχισυντάκτης της Ραντικάλ, Ισμέτ Μπερκάν.

Ο αποκλεισμός του κ. Ερτνογάν δεν πρόκειται να επηρεάσει το μέγεθος της νίκης του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εκτιμούν άλλωστε οι περισσότεροι αναλυτές.

Ο κ. Ερτνογάν ως ο πρώτος «ισλαμιστής» πολιτικός, που άσκησε σημαντική διοίκηση ως δήμαρχος της Πόλης, έχει για χρόνια τώρα μπεί στο μάτι ενός καταστημένου που για πολιτικούς αλλά και κοινωνικούς λόγους παθαίνει αλλεργία στο άκουσμα του ονόματος του.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Μπούς φλερτάρει τη Μόσχα
 

Οι επιθεωρητές όπλων εγκατέλειψαν το Ιράκ το 1998

Ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπούς ετοιμάζεται να συναντηθεί με τους υπουργούς Αμύνης και Εξωτερικών της Ρωσίας προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη της Μόσχας σε πιθανή ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράκ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Σαντάμ οτι περιμένουμε να καταστρέψει το οπλοστάσιο του
Τζωρτζ Μπούς

Ο κ. Μπούς πιέζει για ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο να δίνεται συγκεκριμένο χρονικό περιθωριο στον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, να συμορφωθεί με τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η Μόσχα αντιτίθεται στο ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ. Μετά την πρόταση της Βαγδάτης για άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη χώρα, η Ρωσία δεν θεωρεί απαραίτητο ένα νέο ψήφισμα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν οτι η ρωσική κυβέρνηση θα έχει πολλά να χάσει εάν διασπαστούν οι οικονομικοί δεσμοί της με το Ιράκ.

Απο την άλλη πλευρά, ο αμερικανός πρόεδρος είναι πιθανό να προσπαθήσει να δελεάσει τη Μόσχα παρεμβαίνοντας στη διαμάχη της Ρωσίας με τη Γεωργία σχετικά με τη δράση των Τσετσένων αυτονομιστών στο φαράγγι του Πανκίσι.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις αρχές της Γεωργίας για αδράνεια στο θέμα των ανταρτών, αλλά μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ δήλωναν αντίθετες σε μια ρωσική στρατιωτική παρέμβαση στηνπεριοχή.


Σκληραίνουν τη στάση τους οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τέχνασμα την πρόταση της Βαγδάτης για επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ενώπιον των μελών επιτροπής του κογκρέσου ότι η Ουάσιγκτον θα βρει τρόπους για να εμποδίσει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, εάν αυτή η επιστροφή δεν συνοδευτεί από νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει από τώρα να αποφασίσει τις κυρώσεις που θα επιβάλει στη Βαγδάτη στην περίπτωση παρακώλυσης της αποστολής των επιθεωρητών όπλων.

Όπως επεσήμανε ανταποκριτής του BBC η ομιλία του Πάουελ είχε στην ουσία μορφή τελεσιγράφου προς τον ΟΗΕ.

Μήνυμα Χουσεΐν

Στα Ηνωμένα Έθνη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ μετέφερε μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν, στο οποίο ο Ιρακινός πρόεδρος καταγγέλλει ότι η Ουάσινγκτον ψεύδεται στο θέμα του ιρακινού οπλοστασίου.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν επανέλαβε ότι η Βαγδάτη δεν διαθέτει βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όλων, Χανς Μπλιξ, ανακοίνωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η πρώην ομάδα επιθεωρητών πιθανότατα να βρίσκεται στο Ιράκ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Η όλη επιχείρηση είπε θα διαρκέσει περί τους τέσσερις μήνες.

Ο Μπλιξ διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλές ακόμα εκκρεμότητες προς διευθέτηση.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες απολύσεις στην Αλκατέλ
 

Η πτώση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών πλήττει και την Αλκατέλ

Η γαλλική βιομηχανία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού, Αλκατέλ, ανακοίνωσε την περικοπή 23 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Μέχρι το τέλος του έτους 2003, στόχος της εταιρείας είναι να έχει μειώσει το δυναμικό της απο τους 83 χιλιάδες εργαζόμενους στους 60 χιλιάδες.

Επιπλέον αναμένονται απώλειες κερδών της τάξεως του 10% στο πρώτο μισό του έτους


Η πορεία της μετοχής της

Στις αρχές της εβδομάδας, η Αλκατέλ ανακοίνωσε οτι σχεδιάζει απολύσεις στα εργοστάσια της στη Γαλλία και στη Σκωτία.

Όμως, σήμερα, εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνισε οτι δεν είναι ακόμα γνωστό σε ποιές χώρες και περιοχές θα γίνουν οι περικοπές

Όπως οι περισσοτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιακού υλικού, έτσι και η Αλκατέλ έχει σημειώσει σημαντική πτώση στις πωλήσεις των προϊόντων της.

Την Πέμπτη, η εταιρεία εξαναγκάστηκε να δηλώσει οτι αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστών. Με την παραδοχή αυτή, η τιμή της μετοχής της κατρακύλισε κατά 17.7% για να σημειώσει και νέα πτώση κατά 15% αμέσως μετά την ανακοίνωση για νέες περικοπές.

Λίγο αργότερα η μετοχή της Αλκατέλ ανέκαμψε κατά 2.4% και σταθεροποιήθηκε στα 2.56 ευρώ.

Πάντως, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν οτι θα ακολουθήσουν περαιτέρω δραστικές αποφάσεις απο τη διοίκηση της εταιρείας, εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στον τομέα των τηλεπικοινωνίών.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμες εκλογές στη Σλοβακία
 

Πτώση της δημοτικότητας του Μέσιαρ

Άνοιξαν οι κάλπες στη Σλοβακία, καθώς οι πολίτες της χώρας προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.


Φίκο: ένας μελλοντικός πρωθυπουργός;

Η φιλο-δυτική κυβέρνηση της χώρας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την ικανοποίηση των κριτιρίων γιά ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στη Μπρατισλάβα μεταδίδει οτι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει χάσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των Σλοβάκων, καθώς προέβη σε επίπονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που άφησαν έναν στους πέντε πολίτες χωρίς εργασία.


Άνοδος νέων κομμάτων

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι ψηφοφόροι στη Σλοβακία μοιάζουν έτοιμοι να εμπιστευθούν νέα κόμματα.

Ένας νεαρός δικηγόρος, ο Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος έχει ασκήσει οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση, ενδέχεται να αναδειχθεί νικητής των εκλογών και αυριανός πρωθυπουργός, εκτιμούν οι ειδικοί.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται απο πολλούς πολιτικούς σχολιαστές ως οι σημαντικότερες για την πορεία της Σλοβακίας προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν κάνει σαφές οτι η επάνοδος στην εξουσία του πρώην πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Μέσιαρ θα εξανέμιζε αυτές τις ελπίδες. Με ικανοποίηση παρατηρούν την κάθετη πτώση της δημοτικότητας του ηγέτη των εθνικιστών τους τελευταίους μήνες.

Πτώση, όμως, στις δημοσκοπήσεις καταγράφουν και τα κόμματα που απαρτίζουν τη νυν κυβέρνηση συνασπισμού εξαιτίας της αυστηρής οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:06 ('Ωρα Λονδίνου)
'Απέτυχε το πραξικόπημα'
 

Ογδόντα νεκροί σε μια ημέρα συγκρούσεων

Ο πρωθυπουργός της Ακτής του Ελεφαντοστού, Πασκάλ Αφί Νγκουεσάν, δήλωσε ότι απέτυχε η απόπειρα πραξικοπήματος των απόστρατων.

Κάλεσε τους πολίτες να επιστρέψουν στις δουλειές τους μετά απο μια ημέρα σφοδρών συγκρούσεων κατά τις οποίες δεκάδες άνθρωποι έχασαν τα ζωή τους.


Ο στρατηγός Γκουέι κατηγορήθηκε για το σχεδιασμό της ανταρσίας

Στο Αμπιτζάν, στην πλέον σημαντική πόλη της Ακτής Ελεφαντοστου, οι αιματηρές συγκρούσεις, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 150.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε το πτώμα του στρατηγού Ρόμπερτ Γκουέι που θεωρήθηκε απο κάποιους ο ιθύνων νούς της ανταρσίας και ο οποίος πριν απο τρία χρόνια είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν οτι τουλάχιστον δύο ακόμα πόλεις βρίσκονται υπο τον έλεγχο των στασιαστών.

Ο πρωθυπουργός Πασκάλ Αφί Νγκουεσάν είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι οι στασιάστες εξακολουθούν να ελέγχουν αρκετές περιοχές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Μπουάκε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στέλνει εκεί ενισχύσεις.

Επίσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ακόμη «εστίες αντίστασης» στην πόλη Κορόγκο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η επισημη κυβερνητική θέση είναι οτι πρόκειται για περίπου 750 δυσαρεστημένους στρατιώτες που έχουν αποστρατευθεί.

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ακτής Ελεφαντοστού, τον οποίο κρατούν αιχμάλωτο οι απόστρατοι, σε δήλωση του που μεταδόθηκε απο το κρατικό ραδιόφωνο, είπε οτι οι αντιφρονούντες είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκάμπο, βρίσκεται εκτός της χώρας πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Ιταλία.

Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει πως η Ακτή Ελεφαντοστού είχε αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα μετά το πραξικόπημα του 1999.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Στενεύει ο κλοιός γύρω απο τον Αραφάτ
 

Πληροφορίες λένε οτι ανατινάχτηκε κτίριο στο αρχηγείο του Αραφάτ

Ο Ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στην πόλη Ραμάλα και ανατινάσσει συστηματικά κτίρια μέσα στο οικοδομικό συγκρότημα.

Καθώς τα ισραηλινά άρματα μάχης σφίγγουν τον κλοιό γύρω απο το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη, ακούγονται δυνατές εκρήξεις και σύννεφα σκόνης γίνονται ορατά απο απόσταση.


Άοπλος ο Αραφάτ

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν οτι ο Γιασέρ Αραφάτ είναι άοπλος και βρίσκεται απομονωμένος σε ένα γραφείο.

Το Ισραήλ επέβαλε απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ραμάλα όπου σημειώθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών.


Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται σε απάντηση της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ, την Πέμπτη, από την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν σχεδόν 50.

Η ισραηλινή αρχή λέει πως στόχος της επιχείρησης είναι η απομόνωση του Παλαιστίνιου ηγέτη και η σύλληψη μελών ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίοι κατηγορούνται από το Ισραήλ για εμπλοκή σε επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων.

Είκοσι άτομα από το αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη παραδόθηκαν στους Ισραηλινούς αλλά ο στρατός απαιτεί την παράδοση ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας.

Μεταξύ των καταζητούμενων είναι ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών των Παλαιστινίων και ο διοικητής του προσωπικής φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ, της Δύναμης 17.



Εισβολές στη Γάζα

Νωρίτερα στρατιωτικές δυνάμεις του Ισράηλ πραγματοποίησαν δύο εισβολές στη Λωρίδα της Γάζας.

Άρματα μάχης συνοδεία μαχητικών ελικοπτέρων βομβάρδισαν δύο πυκνοκατοικημένες περιοχές στα ανατολικά προάστια της Πόλης της Γάζας.


Τα άρματα μάχης χτύπησαν σπίτια

Από την πλευρά του ισραηλινού στρατού δεν έγινε κάποια επίσημη ανακοίνωση για την πορεία της νέας επιχείρησης.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές μία Παλαιστίνια και ένας Παλαιστίνιος έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν το τεθωρακισμένο άρμα στο οποίο επέβαιναν, πέρασε πάνω από ένα εκρηκτικό μηχανισμό.



"Ανελέητοι τρομοκράτες"

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε εκτάκτως για να αποφασίσει την απομόνωση του Γιασέρ Αράφάτ στο αρχηγείο του, στην πόλη Ραμάλα.


Ο Αριέλ Σαρόν κάλεσε το υπουργικό Συμβούλιο

Το ενδεχόμενο αποπομπής του Παλαιστίνιου ηγέτη απορρίφθηκε καθώς εκτιμήθηκε οτι θα έβλαπτε την εικόνα του Ισραήλ.

"Το Ισραήλ έχει επιδοθεί σε έναν μακροχρόνιο και δύσκολο αγώνα εναντίον μιας ανελέητης και απεχθούς τρομοκρατίας, την οποία συντηρεί ο Γιασέρ Αραφάτ", είπε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Η ισραηλινή αρχή επιρρίπτει ευθύνες στον Παλαιστίνιο ηγέτη για αδράνεια στο θέμα των επιθέσεων αυτοκτονίας.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 08:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες η Γερμανία
 

Η εικαστική εκδοχή της εκλογικής μάχης για την καγκελαρία

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2002 οι πολίτες της Γερμανίας προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τα νέα μέλη της 15ης Μπούντεσταγκ (ομοσπονδιακό κοινοβούλιο).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στατιστικών Ερευνών 61,2 εκατομμύρια Γερμανοί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Εκλογές στην καρδιά της Ευρώπης

Από αυτούς 3,3 εκατομμύρια Γερμανοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά.

Βάσει στατιστικών στοιχείων από τις εκλογές του 1998 έως σήμερα ο αριθμός των ψηφοφόρων άνω των 60 ετών έχει αυξηθεί κατά 1,5 εκατομμύριο και έχει αγγίξει τους 19,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις Γερμανούς ψηφοφόρους είναι τουλάχιστον 60 ετών.

Η Γερμανία απαρτίζεται από 16 ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία διαθέτουν τοπικό κοινοβούλιο και κυβέρνηση.

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο χωρίζεται στην κάτω βουλή (Μπούντσεσταγκ ή ομοσπονδιακό κοινοβούλιο), η οποία αποτελείται από 598 μέλη άμεσα εκλεγμένα από τον λαό και στην άνω βουλή (Μπούντεσρατ ή ομοσπονδιακό συμβούλιο), η οποία αποτελείται από τους εκπροσώπους των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Βάσει του εκλογικού συστήματος οι ψηφοφόροι ρίχνουν μία ψήφο (άμεση) για την εκλογή του υποψηφίου της αρεσκείας τους σε κάθε εκλογική περιφέρεια και μία δεύτερη ψήφο για τους υποψηφίους στους κομματικούς καταλόγους.

Η είσοδος στην Μπούντεσταγκ είναι δυνατή μόνο στα κόμματα τα οποία καταφέρνουν να συγκεντρώσουν το 5% των ψήφων.

Αλλαγή φρουράς

Τον Σεπτέμβριο του 1998 τη μάχη των εκλογών κέρδισε ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Γκέρχαρντ Σρέντερ, αντικαθιστώντας στην καγκελαρία τον ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών, Χέλμουτ Κολ.

Ο Χέλμουτ Κολ διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας για 16 χρόνια. Επί ηγεσίας του – το 1989- έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και ένα χρόνο μετά επιτεύχθηκε η επανένωση των δύο Γερμανιών.


Όλα έτοιμα για την μάχη της Κυριακής
Το 1991 το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο έδρευε στη νωχελική Βόννη, επέστρεψε εκ νέου στο Βερολίνο και στο ανακαινισμένο Ράιχσταγκ.

Το ιστορικό κτίριο του Ράιχσταγκ υπήρξε η έδρα του κοινοβουλίου στα χρόνια της Γερμανικής Αυτοκρατορίας (1892-1918), της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1919-1933) και της σύγχρονης ενοποιημένης Γερμανίας (1991 -…).

Ένα μέρος του Ράιχσταγκ καταστράφηκε στην πυρκαγιά της 27ης Νοεμβρίου του 1933. Τα αίτια της πυρκαγιάς ουδέποτε έγιναν γνωστά.

Ωστόσο, τότε το ναζιστικό κίνημα της Γερμανίας χρησιμοποίησε τη πυρκαγιά ως πρόσχημα για το διωγμό των πολιτικών του αντιπάλων.

Μετά την επανένωση

Η Γερμανία είναι η πλέον πολυπληθής χώρα της Ευρώπης. Είναι η τρίτη πιο ισχυρή οικονομία στον κόσμο, μετά από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.


Οι νέοι του Βερολίνου δηλώνουν αδιάφοροι απέναντι στις εκλογές
Η υιοθέτηση του γερμανικού μάρκου ως το επίσημο νόμισμα της χώρας την 1η Ιουλίου του 1990 είχε χαρακτηριστεί ως το πρώτο βήμα για την οικονομική επανένωση των δύο Γερμανιών.

Από το 1990 έως σήμερα, η γερμανική ηγεσία έχει διαθέσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την εναρμόνιση της πρώην ανατολικής Γερμανίας στις απαιτήσεις της Δύσης.

Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ανατολική Γερμανία παραμένουν αργοί και το επίπεδο της ανεργίας υψηλό.

Πολλοί πρώην Ανατολικογερμανοί υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίστηκαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση ρατσιστικής βίας, η οποία συνοδεύεται από μια άνοδο των ακροδεξιών οργανώσεων κυρίως στην πρώην ανατολική Γερμανία.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 09:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Οργή των ΗΠΑ για τη γερμανίδα υπ. Δικαιοσύνης
 

Ο καγκελάριος Σρέντερ αντιτίθεται στο ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τα σχόλια της γερμανίδας υπουργού Δικαιοσύνης, Χέρτα Ντέουμπλερ-Γκμέλιν, στα οποία αυτή παρομοίασε τις πολιτικές μεθόδους του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους σχετικά με το Ιράκ, με εκείνες του Άντολφ Χίτλερ.

«Η δήλωση αυτή της υπουργού Δικαιοσύνης είναι εξωφρενική και ανεξήγητη» είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, στους δημοσιογράφους.

Η τοπική εφημερίδα Σβέμπισες Τάγκμπλατ (Schwaebisches Tagblatt) δημοσίευσε δήλωση της Ντέουμπλερ-Γκμέλιν η οποία έλεγε: «Ο Μπους θέλει να στρέψει την προσοχή μακριά από τα εσωτερικά προβλήματα. Είναι μια κλασσική τακτική. Μια τακτική που είχε χρησιμοποιήσει και ο Χίτλερ.»

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε την αντίθεσή του με την προοπτική αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ.

Η θέση του αυτή αποδείχτηκε δημοφιλής μεταξύ των γερμανών ψηφοφόρων.

Η γερμανική αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο αρχηγός της συντηρητικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, Μίχαελ Γκλος, είπε ότι η Ντέουμπλερ-Γκμέλιν θα πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση αμέσως και δεν θα πρέπει να έχει καμία σχέση με την νέα βουλή που θα αναδειχθεί».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «παράλογο» και επέμεινε πως η Ντέουμπλερ-Γκμέλιν δεν είχε συγκρίνει τον πρόεδρο Μπους με τον Χίτλερ.

Αλλά απέφυγε να διαψεύσει κατηγορηματικά πως η υπουργός είχε κάνει το σχόλιο αυτό σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες η Γερμανία
 


Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2002 οι πολίτες της Γερμανίας προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τα νέα μέλη της 15ης Μπούντεσταγκ (ομοσπονδιακό κοινοβούλιο).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στατιστικών Ερευνών 61,2 εκατομμύρια Γερμανοί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Εκλογές στην καρδιά της Ευρώπης

Από αυτούς 3,3 εκατομμύρια Γερμανοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά.

Βάσει στατιστικών στοιχείων από τις εκλογές του 1998 έως σήμερα ο αριθμός των ψηφοφόρων άνω των 60 ετών έχει αυξηθεί κατά 1,5 εκατομμύριο και έχει αγγίξει τους 19,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις Γερμανούς ψηφοφόρους είναι τουλάχιστον 60 ετών.

Η Γερμανία απαρτίζεται από 16 ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία διαθέτουν τοπικό κοινοβούλιο και κυβέρνηση.

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο χωρίζεται στην κάτω βουλή (Μπούντσεσταγκ ή ομοσπονδιακό κοινοβούλιο), η οποία αποτελείται από 656 μέλη άμεσα εκλεγμένα από τον λαό και στην άνω βουλή (Μπούντεσρατ ή ομοσπονδιακό συμβούλιο), η οποία αποτελείται από τους εκπροσώπους των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Βάσει του εκλογικού συστήματος οι ψηφοφόροι ρίχνουν μία ψήφο (άμεση) για την εκλογή του υποψηφίου της αρεσκείας τους σε κάθε εκλογική περιφέρεια και μία δεύτερη ψήφο για τους υποψηφίους στους κομματικούς καταλόγους.

Η είσοδος στην Μπούντεσταγκ είναι δυνατή μόνο στα κόμματα τα οποία καταφέρνουν να συγκεντρώσουν το 5% των ψήφων.

Αλλαγή φρουράς

Τον Σεπτέμβριο του 1998 τη μάχη των εκλογών κέρδισε ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Γκέρχαρντ Σρέντερ, αντικαθιστώντας στην καγκελαρία τον ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών, Χέλμουτ Κολ.

Ο Χέλμουτ Κολ διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας για 16 χρόνια. Επί ηγεσίας του – το 1989- έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και ένα χρόνο μετά επιτεύχθηκε η επανένωση των δύο Γερμανιών.


Όλα έτοιμα για την μάχη της Κυριακής
Το 1991 το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο έδρευε στη νωχελική Βόννη, επέστρεψε εκ νέου στο Βερολίνο και στο ανακαινισμένο Ράιχσταγκ.

Το ιστορικό κτίριο του Ράιχσταγκ υπήρξε η έδρα του κοινοβουλίου στα χρόνια της Γερμανικής Αυτοκρατορίας (1892-1918), της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1919-1933) και της σύγχρονης ενοποιημένης Γερμανίας (1991 -…).

Ένα μέρος του Ράιχσταγκ καταστράφηκε στην πυρκαγιά της 27ης Νοεμβρίου του 1933. Τα αίτια της πυρκαγιάς ουδέποτε έγιναν γνωστά.

Ωστόσο, τότε το ναζιστικό κίνημα της Γερμανίας χρησιμοποίησε τη πυρκαγιά ως πρόσχημα για το διωγμό των πολιτικών του αντιπάλων.

Μετά την επανένωση

Η Γερμανία είναι η πλέον πολυπληθής χώρα της Ευρώπης. Είναι η τρίτη πιο ισχυρή οικονομία στον κόσμο, μετά από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.


Οι νέοι του Βερολίνου δηλώνουν ότι αδιάφοροι απέναντι στις εκλογές
Η υιοθέτηση του γερμανικού μάρκου ως το επίσημο νόμισμα της χώρας την 1η Ιουλίου του 1990 είχε χαρακτηριστεί ως το πρώτο βήμα για την οικονομική επανένωση των δύο Γερμανιών.

Από το 1990 έως σήμερα, η γερμανική ηγεσία έχει διαθέσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την εναρμόνιση της πρώην ανατολικής Γερμανίας στις απαιτήσεις της Δύσης.

Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ανατολική Γερμανία παραμένουν αργοί και το επίπεδο της ανεργίας υψηλό.

Πολλοί πρώην Ανατολικογερμανοί υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίστηκαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση ρατσιστικής βίας, η οποία συνοδεύεται από μια άνοδο των ακροδεξιών οργανώσεων κυρίως στην πρώην Ανατολική Γερμανία.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Το σκάνδαλο με τις καταγγελίες ότι οι επιτροπές που διόρθωναν τα γραπτά των εξετάσεων, που καθορίζουν την είσοδο των βρετανών μαθητών στα πανεπιστήμια (των λεγόμενων A-levels), υπήρξαν εσκεμμένα αυστηρές σε πολλές περιπτώσεις προκειμένου να πέσουν οι βαθμοί και να απαντηθούν έτσι οι καταγγελίες ότι το σύστημα έχει γίνει πλέον πολύ εύκολο, εξακολουθεί να απασχολεί τις βρετανικές εφημερίδες.

«Η Μόρις διατάσσει έρευνες για τα A-level» γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αναφερόμενη στις δύο ξεχωριστές έρευνες για το θέμα που διέταξε η υπουργός Παιδείας της Βρετανίας.

«Είμαι αποφασισμένη να προστατευθεί το αδιάβλητο του συστήματος» δήλωσε η βρετανίδα υπουργός.

Αλλά σε πρωτοσέλιδη φωτογραφία της Τάιμς (The Times) εμφανίζεται σε μια ιδιαίτερα άβολη στάση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου –μια «κλασσική στάση άγχους» όπως είπε στην εφημερίδα ειδικός σε θέματα επικοινωνίας.

Η Τάιμς τονίζει την υπόσχεση της Εστέλ Μόρις ότι θα υπάρξει θέση στα πανεπιστήμια για όλα τα «θύματα της βαθμολογίας».

Και η Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφέρεται στην διαβεβαίωση της Μόρις ότι «θα πέσουν κεφάλια» αν φανεί τελικά πως πράγματι υπήρξε παρέμβαση στη βαθμολόγηση των γραπτών.

Προβλήματα Μπλερ και Χουσεΐν

Η Γκάρντιαν (The Guardian) επικαλούμενη «μη ιρακινή πηγή με καλές διασυνδέσεις στη Βαγδάτη» λέει στο πρωτοσέλιδό της πως υπάρχουν «αμφιβολίες για την αφοσίωση της ελίτ του Ιράκ».

Ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, λέει η Γκάρντιαν, δεν θα επιτρέψει στην επίλεκτη προεδρική φρουρά του να εισέλθει στην Βαγδάτη για να τον υπερασπιστεί σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, φοβούμενος την πιθανότητα πραξικοπήματος.

Αξιωματικοί της προεδρικής φρουράς μισούν τον Σαντάμ Χουσεΐν, λέει η Γκάρντιαν, αλλά μισούν και τις ΗΠΑ και η αντίδρασή τους μπορεί να είναι απρόβλεπτη.

Μεγάλη αντίσταση από τους βουλευτές του θα αντιμετωπίσει ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, στα σχέδια για επέμβαση στο Ιράκ, λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η βρετανική εφημερίδα σε έρευνά της βρήκε έως και 60 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος να είναι διατεθειμένοι να απορρίψουν το ενδεχόμενο επίθεσης, ενώ κατά τα φαινόμενα υπάρχει μεγαλύτερη αντίδραση στην προοπτική επίθεσης στο Ιράκ από ό,τι υπήρχε στην περίπτωση του πολέμου του Περσικού, του Κοσσυφοπέδιου ή του Αφγανιστάν.

Χάρι Πότερ

Η Τάιμς δημοσιεύει και μια είδηση που ενδιαφέρει τους φίλους του Χάρι Πότερ.

Η συγγραφέας του δημοφιλούς ήρωα παιδικών μυθιστορημάτων, Τζάκι Ρόουλινκ, είπε στην εφημερίδα ότι τελειώνει το πέμπτο βιβλίο της σειράς το οποίο δεν αποκλείεται τελικά να κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα.

Η Ρόουλινγκ αποκάλυψε ακόμα ότι είναι έγκυος.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Τελεσίγραφο ΗΠΑ προς ΟΗΕ
 

Οι Ιρακινοί αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο νέας αμερικανικής επίθεσης

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ενώπιον των μελών επιτροπής του κογκρέσου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρουν τρόπους για να εμποδίσουν την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, εάν αυτή η επιστροφή δεν συνοδευτεί από νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει από τώρα να αποφασίσει τις κυρώσεις που θα επιβάλει στη Βαγδάτη στην περίπτωση παρακώλυσης της αποστολής των επιθεωρητών όπλων.

Όπως επεσήμανε ανταποκριτής του BBC η ομιλία του Πάουελ είχε στην ουσία μορφή τελεσιγράφου προς τον ΟΗΕ.

Μήνυμα Χουσεΐν

Στα Ηνωμένα Έθνη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ μετέφερε μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν, στο οποίο ο Ιρακινός πρόεδρος καταγγέλλει ότι η Ουάσινγκτον ψεύδεται στο θέμα του ιρακινού οπλοστασίου.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν επανέλαβε ότι η Βαγδάτη δεν διαθέτει βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όλων, Χανς Μπλιξ, ανακοίνωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η πρώην ομάδα επιθεωρητών πιθανότατα να βρίσκεται στο Ιράκ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Η όλη επιχείρηση είπε θα διαρκέσει περί τους τέσσερις μήνες.

Ο Μπλιξ διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλές ακόμα εκκρεμότητες προς διευθέτηση.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα πολιορκία Αραφάτ από τους Ισραηλινούς
 

Η μαχητική οργάνωση Χαμάς είπε ότι η επίθεση της Πέμπτης δεν θα είναι η τελευταία

Το Ισραήλ επέβαλε απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης και της Ραμάλα όπου σημειώθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στο αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη κοντά στο κτίριο που βρίσκεται ο Αραφάτ.

Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται σε απάντηση της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ, την Πέμπτη, από την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν σχεδόν 50.

Το Ισραήλ λέει πως στόχος της επιχείρησης είναι η απομόνωση του Παλαιστίνιου ηγέτη και η παράδοση έως και 20 μελών ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίοι κατηγορούνται από το Ισραήλ για εμπλοκή σε επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων.

Μεταξύ των καταζητούμενων από τους ισραηλινούς είναι ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών των Παλαιστινίων και ο διοικητής του προσωπικής φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ, της Δύναμης 17.

Είκοσι άτομα από το αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη παραδόθηκαν στους Ισραηλινούς αλλά δεν είναι γνωστό αν επρόκειτο για τους καταζητούμενους.

Ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είναι ασφαλής αλλά ότι οι Ισραηλινοί έχουν διακόψει την τροφοδότηση του κτιρίου και έχουν σταθμεύσει ένα άρμα μάχης κάτω από το παράθυρό του.

Εισβολές στη Γάζα

Νωρίτερα στρατιωτικές δυνάμεις του Ισράηλ πραγματοποίησαν δύο εισβολές στη Λωρίδα της Γάζας.

Άρματα μάχης συνοδεία μαχητικών ελικοπτέρων βομβάρδισαν δύο πυκνοκατοικημένες περιοχές στα ανατολικά προάστια της Πόλης της Γάζας.

Από την πλευρά του ισραηλινού στρατού δεν έγινε κάποια επίσημη ανακοίνωση για την πορεία της νέας επιχείρησης.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές μία Παλαιστίνια και ένας Παλαιστίνιος έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν το τεθωρακισμένο άρμα στο οποίο επέβαιναν, πέρασε πάνω από ένα εκρηκτικό μηχανισμό.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες η Γερμανία
 


Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2002 οι πολίτες της Γερμανίας προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τα νέα μέλη της 15ης Μπούντεσταγκ (ομοσπονδιακό κοινοβούλιο).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στατιστικών Ερευνών 61,2 εκατομμύρια Γερμανοί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Εκλογές στην καρδιά της Ευρώπης

Από αυτούς 3,3 εκατομμύρια Γερμανοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά.

Βάσει στατιστικών στοιχείων από τις εκλογές του 1998 έως σήμερα ο αριθμός των ψηφοφόρων άνω των 60 ετών έχει αυξηθεί κατά 1,5 εκατομμύριο και έχει αγγίξει τους 19,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις Γερμανούς ψηφοφόρους είναι τουλάχιστον 60 ετών.

Η Γερμανία απαρτίζεται από 16 ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία διαθέτουν τοπικό κοινοβούλιο και κυβέρνηση.

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο χωρίζεται στην κάτω βουλή (Μπούντσεσταγκ ή ομοσπονδιακο κοινοβούλιο), η οποία αποτελείται από 656 μέλη άμεσα εκλεγμένα από τον λαό και στην άνω βουλή (Μπούντεσρατ ή ομοσπονδιακό συμβούλιο), η οποία αποτελείται από τους εκπροσώπους των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Βάσει του εκλογικού συστήματος οι ψηφοφόροι ρίχνουν μία ψήφο (άμεση) για την εκλογή του υποψηφίου της αρεσκείας τους σε κάθε περιφέρεια και μια δεύτερη ψήφος για τους υποψηφίους στους κομματικούς καταλόγους.

Η είσοδος στην Μπούντεσταγκ είναι δυνατή μόνο στα κόμματα τα οποία καταφέρνουν να συγκεντρώσουν το 5% των ψήφων.

Αλλαγή φρουράς

Τον Σεπτέμβριο του 1998 τη μάχη των εκλογών κέρδισε ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Γκέρχαρντ Σρέντερ, αντικαθιστώντας στη καγκελαρία τον ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών, Χέλμουτ Κολ.

Ο Χέλμουτ Κολ διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας για 16 χρόνια. Επί ηγεσίας του – το 1989- έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και ένα χρόνο μετά επιτεύχθηκε η επανένωση της Γερμανίας.


Όλα έτοιμα για την μάχη της Κυριακής
Το 1991 το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο έδρευε στη νωχελική Βόννη, επέστρεψε εκ νέου στο Βερολίνο και στο ανακαινισμένο Ράιχσταγκ.

Το ιστορικό κτίριο του Ράιχσταγκ υπήρξε η έδρα του κοινοβουλίου στα χρόνια της Γερμανικής Αυτοκρατορίας (1892-1918), της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1919-1933) και ενοποιημένης Γερμανίας (1991 -…).

Ένα μέρος του Ράιχσταγκ καταστράφηκε στην πυρκαγιά της 27ης Νοεμβρίου του 1933. Τα αίτια της πυρκαγιάς ουδέποτε έγιναν γνωστά.

Ωστόσο, τότε το ναζιστικό κίνημα της Γερμανίας χρησιμοποίησε τη πυρκαγιά ως πρόσχημα για το διωγμό των πολιτικών του αντιπάλων.

Μετά την επανένωση

Η Γερμανία είναι η πλέον πολυπληθής χώρα της Ευρώπης. Είναι η τρίτη πιο ισχυρή οικονομία στον κόσμο, μετά από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.


Οι νέοι του Βερολίνου δηλώνουν ότι αδιάφοροι απέναντι στις εκλογές
Η υιοθέτηση του γερμανικού μάρκου ως το επίσημο νόμισμα της χώρας την 1η Ιουλίου του 1990 είχε χαρακτηριστεί ως το πρώτο βήμα για την οικονομική επανένωση των δύο Γερμανιών.

Από το 1990 έως σήμερα, η γερμανική ηγεσία έχει διαθέσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την εναρμόνιση της πρώην ανατολικής Γερμανίας στις απαιτήσεις της Δύσης.

Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ανατολική Γερμανία παραμένουν αργοί και το επίπεδο της ανεργίας υψηλό.

Πολλοί πρώην Ανατολικογερμανοί υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίστηκαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση ρατσιστικής βίας, η οποία συνοδεύεται από μια ραγδαία άνοδο των ακροδεξιών οργανώσεων κυρίως στην πρώην Ανατολική Γερμανία.


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
 


Οι επικείμενες γερμανικές εκλογές κυριαρχούν στις ευρωπαϊκές εφημερίδες που αναφέρονται εκτεταμένα και στη δήλωση της γερμανίδας υπουργού Δικαιοσύνης, Χέρτα Ντέουμπλερ-Γκμέλιν η οποία παρομοίασε την πολιτική τακτική του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους στο θέμα του Ιράκ, με εκείνη του Χίτλερ.

Η Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) είναι κατηγορηματική: «Όποιος και να είναι ο επόμενος καγκελάριος, η κ. Ντέουμπλερ-Γκμέλιν δεν μπορεί και δεν θα είναι μέλος του επόμενου υπουργικού συμβουλίου».

Κατά την εφημερίδα της Φραγκφούρτης η γερμανίδα υπουργός δεν συνέκρινε απλώς, αλλά εξίσωσε τις μεθόδους του αμερικανού προέδρου και του Χίτλερ και θα έπρεπε να παραιτηθεί «αναλαμβάνοντας την ευθύνη και αποτρέποντας περαιτέρω ζημίες για τη Γερμανία».

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) δεν μπορεί να πιστέψει πως μια γερμανίδα υπουργός έκανε τέτοια σχόλια που δείχνουν «τέλεια έλλειψη ιστορικής αντίληψης και ψυχρή υποβάθμιση των εγκλημάτων του ναζιστικού καθεστώτος».

Σε παρόμοιους τόνους η Ντερ Τάγκεσπιγκελ (Der Tagesspiegel) διερωτάται «Πώς είναι δυνατόν ακόμα και να σκεφτεί να συγκρίνει τις πολιτικές μεθόδους του προέδρου με εκείνες του Χίτλερ; Του Χίτλερ!».

Η Ντι Βελτ (Die Welt) λέει ότι καμιά καθυστερημένη εξήγηση δεν μπορεί να επανορθώσει αυτή την «προσβολή». «Αυτό ήταν κακό, κυρία υπουργέ Δικαιοσύνης» αποφαίνεται η εφημερίδα.

Η Φραγκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) από την άλλη λέει ότι δεν είναι σωστό να υπερβάλλει κανείς τη σημασία των σχολίων της κ. Ντέουμπλερ-Γκμέλιν.

Επρόκειτο για ένα επιπόλαιο και απερίσκεπτο πολιτικά λάθος.

Αλλά, λέει η αντίδραση της αντιπολίτευσης που κάνει λες και χαρακτήρισε τον πρόεδρο Μπους ένοχο γενοκτονίας είναι «ανοησίες».

Πάντως στην Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν (International Herald Tribune) δημοσιεύει τη δήλωση επανόρθωση της γερμανίδας υπουργού που εκφράζει τη «βαθιά θλίψη της που το θέμα αυτό μπορεί να αφήσει έστω και την ελάχιστη υποψία για το σεβασμό που έχω για τον πρόεδρο των ΗΠΑ».

Γερμανικές εκλογές

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) λέει ότι ο πρόεδρος Μπους «επιτρέποντας να αυξάνεται ο πολεμικός θόρυβος σχετικά με το Ιράκ έχει κατά κάποιο τρόπο βοηθήσει τον Γκέρχαρντ Σρέντερ».

Στις ομιλίες του γερμανού καγκελάριου, λέει η εφημερίδα «τα περισσότερα χειροκροτήματα ακούγονται στα σημεία όπου αυτός απορρίπτει τον πόλεμο κατά του Ιράκ».

Ο ανταποκριτής της Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ στην Ουάσιγκτον λέει ότι ο Λευκός Οίκος είναι «έντονα ενοχλημένος» από τη γερμανική στάση και ότι «θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις» αν επανεκλεγεί ο Σρέντερ.

«Αν την Κυριακή κερδίσει ο Σρέντερ, λέει στην εφημερίδα ανώνυμος ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος, θα ήταν καλύτερα να μην εμφανιστεί στην Ουάσιγκτον για λίγο καιρό».

Η Λε Μοντ λέει ότι νίκη της αντιπολίτευσης στις γερμανικές εκλογές μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην πορεία της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η γαλλική εφημερίδα επικαλείται ανώνυμο σκανδιναβό διπλωμάτη που λέει ότι «η Τουρκία είναι κατά κάποιο τρόπο, το Ιράκ του Έντμουντ Στόιμπερ (ΣΣ: του αρχηγού των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών της αντιπολίτευσης). Αν κερδίσει θα πρέπει να αλλάξει τη θέση του μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του ειδάλλως θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.