Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-13

  1. Διώξεις για «φιλικά πυρά»
  2. Οι πωλήσεις όπλων διχάζουν ΗΠΑ-Ρωσία
  3. Τουρκία: Ζητούν αποκλεισμό ισλαμιστών υποψηφίων
  4. Για «αλαζονεία» των ΗΠΑ μιλά ο πρωθυπουργός του Καναδά
  5. Η ΕE απειλεί με κυρώσεις τις ΗΠΑ
  6. Αμφιβολίες Μπους για την αποτροπή πολέμου
  7. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με κυρώσεις τις ΗΠΑ
  8. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με κυρώσεις τις ΗΠΑ
  9. «Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για επίθεση κατά του Ιράκ»
  10. Προειδοποιήσεις Κρετιέν προς την 'αλαζονική' Δύση
  11. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία
  12. H Eυρωπαική Ένωση απειλεί με κυρώσεις τις ΗΠΑ
  13. Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της France Telecom
  14. Ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν τη Ραφάχ
  15. «Μήνυμα του μουλά Ομάρ» στο Αλ Τζαζίρα
  16. Προειδοποιήσεις Κρετιέν προς την 'αλλαζονική' Δύση
  17. Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της France Telecom
  18. Ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν τη Ραφάχ
  19. Νέα προβλήματα στη Φλόριντα
  20. Η Ρωσία απειλεί τη Γεωργία
  21. Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα
  22. Τελεσίγραφο στο Ιράκ

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Διώξεις για «φιλικά πυρά»
 

Ο θάνατος των στρατιωτών προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στον Καναδά

Δυο αμερικανοί πιλότοι μαχητικού αεροσκάφους F-16 που βομβάρδισαν κατά λάθος συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Καναδοί στρατιώτες κατηγορούνται από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ για παράλειψη καθήκοντος και άσκοπη χρήση πυρών.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ «ΦΙΛΙΚΑ ΠΥΡΑ»

4 Καναδοί στρατιώτες
65 προεστοί της Β. Συμμαχίας
3 Αμερικανοί στρατιώτες και 6 Αφγανοί σύμμαχοι
Το συμβάν θεωρείται το χειρότερο περιστατικό των λεγόμενων «φιλικών πυρών» κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον Καναδά.

Είναι η πρώτη φορά που ασκούνται διώξεις εναντίων αμερικανού προσωπικού για περιστατικό φιλικών πυρών στο Αφγανιστάν παρά το γεγονός ότι ο αμερικανικός στρατός θεωρείται από πολλούς υπεύθυνος για το θάνατο εκατοντάδων αμάχων αλλά και μελών της Βόρειας Συμμαχίας.

Την 1η Ιουλίου δεκάδες άτομα που συμμετείχαν σε γαμήλια τελετή στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν από αμερικανικά μαχητικά οι πιλότοι των οποίων δήλωσαν ότι δέχθηκαν εχθρικά πυρά.

«Φιλικά πυρά»

Σύμφωνα με τον αναλυτή αμυντικών θεμάτων του BBC Τζόναθαν Μάρκους οι θάνατοι από τα λεγόμενα φιλικά πυρά, προκαλούν έντονες αντιδράσεις κυρίως λόγω της εκπληκτικής ακρίβειας που παρέχουν τα σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι λόγω των μικρών απωλειών των Δυτικών δυνάμεων στις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις ο αριθμός των θανάτων από «φιλικά πυρά» αντιπροσωπεύει πολύ μεγάλο ποσοστό των συνολικών απωλειών.

Εξίσου έντονες αντιδράσεις με τα «φιλικά πυρά» έχουν προκαλέσει στο παρελθόν και οι λεγόμενες «παράπλευρες απώλειες»-η στρστιωτική ορολογία για το θάνατο αμάχων

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΜΑΧΩΝ
13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Επίθεση στο ορεινό χωριό Καράμ: 100 νεκροί
18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Βομβαρδισμός αγοράς στο Σαράι Σαμάλι: 47 νεκροί
23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Επίθεση σε πόλεις κοντά στην Κανταχάρ: 90 νεκροί
31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Επίθεση σε νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου: 15 νεκροί
10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Βομβαρδισμός Κχαρέζ: 150 νεκροί
29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Βομβαρδισμός του Καλάι Ναίζι: 106 νεκροί
Έκθεση της οργάνωσης αρωγής Global Exchange που δημοσιεύτηκε πριν από εβδομάδες στους New York Times ανέφερε ότι τουλάχιστον 800 άμαχοι Αφγανοί σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές.

Πάντως η κυβέρνηση του Αφγανιστάν απέρριψε την έκθεση λέγοντας ότι ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν από τις αμερικανικές επιδρομές είναι 500 και όχι 800 - μικρός αριθμός αν αναλογισθεί κανείς την έκταση της στρατιωτικής επιχείρησης -- όπως είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Παλαιότερα έρευνα του αμερικανού καθηγητή Μάρκ Χέρολντ από το πανεπιστήμιο του Νιου Χαμπσάιρ, ανέφερε ότι ο αριθμός των Αφγανών αμάχων που σκοτώθηκαν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς από την έναρξη των επιχειρήσεων έως τις 7 Δεκεμβρίου ξεπέρασε τον αριθμό των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι πωλήσεις όπλων διχάζουν ΗΠΑ-Ρωσία
 

H Ρωσική βιομηχανία όπλων παραμένει μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο

Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι οι τρεις εταιρείες δεν παραβίασαν κανένα νόμο και πως οι αποστολές όπλων προς τις συγκεκριμένες χώρες ήταν περιορισμένες.

Η Ρωσία, τονίζεται στην ανακοίνωση, τηρεί τις υποσχέσεις της για την μη εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής.

Ήδη αρκετές ρωσικές εταιρείες κατασκευής όπλων συμπεριλαμβάνονται σε «μαύρες λίστες» της Ουάσινγκτον για τη συνεργασία τους με χώρες που σύμφωνα με τις ΗΠΑ στηρίζουν την τρομοκρατία.

Αρκετές φορές στο παρελθόν, οι μονομερείς κυρώσεις που επιβάλουν οι ΗΠΑ σε κάθε είδους εταιρείες που συνεργάζονται με κάποια από τις επτά χώρες που χαρακτηρίζονται ως υποστηρικτές της διεθνούς τρομοκρατίας έχουν οξύνει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Ευρώπη, τη Ρωσία και τον Καναδά.

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα του νόμου Χελμς-Μπάρτον (από τα ονόματα δυο ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών) που απαγόρευε σε εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην Κούβα, αλλά και του νόμου Ντ' Αμάτο για την Λιβύη και το Ιράν που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Γαλλία.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Ζητούν αποκλεισμό ισλαμιστών υποψηφίων
 

Στο παρελθόν ο στρατός πρωτοστάτησε στην απομάκρυνση ισλαμιστών πολιτικών

Ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας ζήτησε από την επιτροπή που επιβλέπει τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών να απαγορεύσει τη συμμετοχή των δυο σημαντικότερων ισλαμιστών υποψηφίων.

Aπαγορεύσεις ισλαμικών κομμάτων
1971: Το Κόμμα Εθνικής Τάξης εκτός νόμου ύστερα από πραξικόπημα
1980: Δεύτερο πραξικόπημα και απαγόρευση λειτουργίας του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας
1998: Απαγόρευση για το Κόμμα της Ευημερίας ύστερα από παρέμβαση του στρατού
2001: Εκτός νόμου το Kόμμα της Aρετής
Ο Σαμπί Κανάντογλου, υποστηρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν και ο αρχηγός του ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρετζέπ Ερντογάν δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία καθώς εκκρεμούν εναντίον τους δικαστικές αποφάσεις.

Και οι δυο άνδρες είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης τη δεκαετία του ΄90 κατηγορούμενοι για δημόσιες δηλώσεις που προσέβαλαν τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δημιουργήθηκε ύστερα από την απαγόρευση λειτουργίας του κόμματος της Αρετής που και αυτό προήλθε από το κόμμα της Ευημερίας.


O πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Ρετζέπ Ερντογάν, έρχεται πρώτος σε αρκετές δημοσκοπήσεις
Παρά το γεγονός ότι το κόμμα της Αρετής, όπως και το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχουν εγκαταλείψει την ισλαμική ρητορική και έχουν αποδεχτεί τόσο το κοσμικό κράτος όσο και την οικονομία της αγοράς εξακολουθούν να προκαλούν την αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων-που συχνά αποκαλούνται «λευκά πραξικοπήματα».

Η εκλογική επιτροπή της Τουρκίας θα ανακοινώσει την απόφασή της σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 18:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Για «αλαζονεία» των ΗΠΑ μιλά ο πρωθυπουργός του Καναδά
 

Ο Ζαν Κρετιέν (αεριστερά) με τον πρόεδρο Μπους

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιέν, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τα άλλα πλούσια κράτη της Γης πως δεν πρέπει να «ταπεινώνουν» τις φτωχότερες χώρες.

Ο κ. Κρετιέν δήλωσε πως η δυτική, όπως είπε, αλλαζονεία έπαιξε κάποιο ρόλο στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Θυμάμαι σε μια από τις ομιλίες μου στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ απευθυνόμενος σε ένα πλήθος καπιταλιστών που διαμαρτυρόταν για τις εμπορικές συναλλαγές του Καναδά με την Κούβα και για τη δική τους αδυναμία να πράξουν το ίδιο, ότι είπα την εξής φράση: όταν κάποιος έχει φτάσει στο δικό σας επίπεδο δύναμης και εξουσίας, τότε πρέπει να αρχίσει να κάνει τον καλό», είπε ο Καναδός πρωθυπουργός.


Η Δύση κατηγορείται συχνά για αλαζονεία
Ο ανταποκριτής του BBC στο Τορόντο εκτιμά πως με τις δηλώσεις Κρετιέν γίνονται περισσότερο εμφανείς οι διαφορές απόψεων που υπάρχουν ανάμεσα στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Αν κι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο Μπους ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει καμία επιχείρηση εναντίον του Ιράκ εάν δεν υπάρχει σαφής εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Δεν είναι δυνατόν κάποιο να ασκεί εξουσία πάνω σε κάποιον άλλον μέχρι το σημείο του εξευτελισμού. Κι είναι αυτό ακριβώς που οφείλει να συνειδητοποιήσει ο δυτικός κόσμος και όχι μόνο οι Αμερικανοί ότι και οι φτωχοί του κόσμου είναι άνθρωποι».

«Εάν δεν το καταλάβουμε αυτό σε δέκα, 20 ή 30 χρόνια από τώρα θα υποστούμε τις συνέπειες. Είμαι πεπεισμένος ότι η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών δεν πρόκειται να κλείσει. Οι φτωχοί του κόσμου μας βλέπουν ως αλαζόνες, εγωιστές με μια απληστία χωρίς όρια. Και αυτό ακριβώς απέδειξε σε εμένα η 11η Σεπτεμβρίου», κατέληξε ο Ζαν Κρετιάν.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μπιλ Γκρέιαμ, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη επιχείρησε να διασκεδάσει τις δηλώσεις του Καναδού πρωθυπουργού υποστηρίζοντας ότι δεν είχε σκοπό να επιρρίψει ευθύνες στην αμερικανική εξωτερική πολιτική αλλά προσπάθησε να καταδείξει το συνεχώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ΕE απειλεί με κυρώσεις τις ΗΠΑ
 

Έντονες πιέσεις ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις ΗΠΑ

Σκληρή απάντηση έδωσε η Ευρώπη στο συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε την Παρασκευή κατάλογο με εισαγόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες αγαθά στα οποία μπορεί να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις που θα φθάσουν σε ύψος έως και τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κοινότητα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις κυρώσεις αυτές μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πριν δύο εβδομάδες, ότι η Ουάσιγκτον δίνει παράνομες επιδοτήσεις στους εξαγωγείς της.

Ο συντάκτης του ΒΒC, Άντριου Γουόκερ, σχολιάζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε παραπονεθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχυεί για πολλές μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν τα προϊόντα τους μέσω θυγατρικών που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, μειώνοντας έτσι τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν.

«Αυτή η πρακτική σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», τονίζει ο Άντριου Γουόκερ, «ισοδυναμεί με επιδοτήσεις εξαγωγών και απαγορεύεται από διεθνείς κανονισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε ότι από την πρακτική αυτή πλήττονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και κατόρθωσε έτσι να πάρει άδεια από τον Οργανισμό να προχωρήσει σε αντίμετρα.

Η Κοινότητα, να σημειωθεί, είναι ήδη αποδέκτης παρόμοιων κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαγόρευση εισαγωγής βοδινού κρέατος με ορμόνες.

Ο κατάλογος προϊόντων που δημοσίευσε η Κοινότητα ανέρχεται σε εκατοντάδες, και περιλαμβάνει από αγροτικά προϊόντα ως εξαρτήματα πυρηνικών αντιδραστήρων και ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσίχλας.

Οι Ευρωπαίοι επίσημοι λένε ότι δεν επιθυμούν να επιβάλουν τις κυρώσεις κι ελπίζουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η Ουάσιγκτον θα αναθεωρήσει την πολιτική της.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα εμπορίου, Ρόμπερτ Ζέλιγκ, είπε ότι η επιβολή κυρώσεων θα ισοδυναμούσε με τη χρήση πυρηνικών όπλων στο παγκόσμιο σύστημα εμπορίου.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμφιβολίες Μπους για την αποτροπή πολέμου
 

Ο Κόλιν Πάουελ μεταβιβάζει το μήνυμα του προέδρου Μπους στον ΟΗΕ

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους έκανε σαφές ότι έχει σοβαρές αμφιβολίες ότι ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν θα συμμορφωθεί με τα αιτήματα των ΗΠΑ ώστε να αποτραπεί μία στρατιωτική επίθεση κατά της χώρας του.

Σε ομιλία του προς τους ηγέτες αφρικανικών χωρών στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, ο κ. Μπους είπε: «Ο λόγος για τον οποίο έχω αμφιβολίες είναι ότι είχε 11 χρόνια να συμμορφωθεί με τα αιτήματα. Έντεκα ολόκληρα χρόνια, αυτό που έχει πει βασικά στα Ηνωμένα Εθνη και στον κόσμο είναι ότι δεν τον ενδιαφέρει.»

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του για τελεσίγραφο των Ηνωμένων Εθνών προς την κυβέρνηση της Βαγδάτης να συμμορφωθεί με τα αιτήματα μέσα σε λίγες «μέρες και εβδομάδες - όχι μήνες και χρόνια».

Ανώτατος Ιρακινός αξιωματούχος πάντως απέρριψε την Παρασκευή την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών όπως απαιτεί η Ουάσιγκτον.


Ο Ταρίκ Αζίζ απορρίπτει την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ
«Η άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών δεν θα επιλύσει το πρόβλημα... γιατί είχαμε κακή εμπειρία μαζί τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ σε αραβικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Είναι έξυπνο να επαναλάβουμε κάτι που απέτυχε και δεν απέτρεψε την επιθετικότητα στο παρελθόν;»

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ άρχισε την Παρασκευή διαβουλεύσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών των άλλων μονίμων χωρών-μελών του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί η έκδοση νέου, σκληρότερου, ψηφίσματος για το Ιράκ.

Οι συνομιλίες του κ. Πάουελ με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας πραγματοποιούνται μία μέρα μετά την προειδοποίηση του προέδρου Μπους ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν μονομερή δράση εναντίον της Βαγδάτης εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν συμμορφωθεί με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Μπους υπογράμμισε ότι το Ιράκ κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής. Το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται ότι θα δίνει τελεσίγραφο προς το Ιράκ για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με κυρώσεις τις ΗΠΑ
 

Έντονες πιέσεις ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις ΗΠΑ

Σκληρή απάντηση έδωσε η Ευρώπη στο συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε την Παρασκευή κατάλογο με εισαγόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες αγαθά στα οποία μπορεί να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις που θα φθάσουν σε ύψος έως και τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κοινότητα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις κυρώσεις αυτές μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πριν δύο εβδομάδες, ότι η Ουάσιγκτον δίνει παράνομες επιδοτήσεις στους εξαγωγείς της.

Ο συντάκτης του ΒΒC, Άντριου Γουόκερ, σχολιάζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε παραπονεθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχυεί για πολλές μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν τα προϊόντα τους μέσω θυγατρικών που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, μειώνοντας έτσι τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν.

«Αυτή η πρακτική σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», τονίζει ο Άντριου Γουόκερ, «ισοδυναμεί με επιδοτήσεις εξαγωγών και απαγορεύεται από διεθνείς κανονισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε ότι από την πρακτική αυτή πλήττονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και κατόρθωσε έτσι να πάρει άδεια από τον Οργανισμό να προχωρήσει σε αντίμετρα.

Η Κοινότητα, να σημειωθεί, είναι ήδη αποδέκτης παρόμοιων κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαγόρευση εισαγωγής βοδινού κρέατος με ορμόνες.

Ο κατάλογος προϊόντων που δημοσίευσε η Κοινότητα ανέρχεται σε εκατοντάδες, και περιλαμβάνει από αγροτικά προϊόντα ως εξαρτήματα πυρηνικών αντιδραστήρων και ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσίχλας.

Οι Ευρωπαίοι επίσημοι λένε ότι δεν επιθυμούν να επιβάλουν τις κυρώσεις κι ελπίζουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η Ουάσιγκτον θα αναθεωρήσει την πολιτική της.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα εμπορίου, Ρόμπερτ Ζέλιγκ, είπε ότι η επιβολή κυρώσεων θα ισοδυναμούσε με τη χρήση πυρηνικών όπλων στο παγκόσμιο σύστημα εμπορίου.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με κυρώσεις τις ΗΠΑ
 

Έντονες πιέσεις ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αμερικανικών προϊόντων που αποτελούν εν δυνάμει στόχους κυρώσεων ύψους μέχρι και τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κατάλογος των προϊόντων περιλαμβάνει από εξαρτήματα πυρηνικών αντιδραστήρων μέχρι μαστίχες και αγροτικά προϊόντα, όπως δημητριακά, ξηρούς καρπούς και λαχανικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δικαιούται να επιβάλει κυρώσεις μετά την απόφαση που έλαβε πριν από δύο εβδομάδες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ο οποίος έκρινε ότι οι ΗΠΑ έδιδαν παράνομα φορολογικές ελαφρύνσεις σε ορισμένους Αμερικανούς εξαγωγείς με αποτέλεσμα να υφίστανται ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, Ρόμπερτ Ζέλικ, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει κυρώσεις, θα είναι, είπε, σα να πέφτει πυρηνική βόμβα στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του BBC για οικονομικά θέματα, Πάτρικ Μπάρτλετ, η δημοσίευση των αμερικανικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στόχο έχει να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:28 ('Ωρα Λονδίνου)
«Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για επίθεση κατά του Ιράκ»
 

Πρόβλημα παραμένουν οι αεροπορικές βάσεις για ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ, λέει ο Ντένις Γκόρμλεϊ

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

H αμερικανική κυβέρνηση έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα φάκελο με στοιχεία που αποδεικνύουν πως το καθεστώς της Βαγδάτης βρίσκεται παρά πολύ κοντά στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η έκθεση των Αμερικανών συνάδει με ανάλογη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδος από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου.

Αν και τα αεροσκάφη μπορούν να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα από τις χερσαίες δυνάμεις, υπάρχει το ακανθώδες πρόβλημα των αεροπορικών βάσεων
Ντένις Γκόρμλεϊ
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC και στον Τάσο Κοκκινίδη, ο ειδικός στρατιωτικός αναλυτής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, Ντένις Γκόρμλεϊ, υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είναι ακόμα έτοιμες να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ιράκ.

«Υπάρχουν εικασίες ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα εξαπολύσουν μία αστραπιαία επίθεση χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο τις αεροπορικές τους δυνάμεις, όπως έκαναν άλλωστε και στο Αφγανιστάν. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει ικανός αριθμός αεροσκαφών στη περιοχή. Αν και τα αεροσκάφη μπορούν να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα από τις χερσαίες δυνάμεις, υπάρχει το ακανθώδες πρόβλημα των αεροπορικών βάσεων», είπε ο στρατιωτικός αναλυτής.

Αναφορικά με τη μεταφορά δυνάμεων στο Κατάρ ο κ. Γκόρμλεϊ τόνισε: «Νομίζω ότι η μεταφορά των εξακοσίων ανώτατων στρατιωτικών στο Κατάρ δείχνει την προσπάθεια που καταβάλλει το Πεντάγωνο να δημιουργήσει εναλλακτικές βάσεις και υποδομές σε περίπτωση που η Σαουδική Αραβία επιμείνει στην θέση της να μην επιτρέψει η επικράτεια της να γίνει ορμητήριο κατά του Ιράκ. Υπάρχουν εναλλακτικές αεροπορικές βάσεις στο Κατάρ, στο Μπαχρέιν, στο Κουβέιτ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη καταλληλότητα των οποίων εξετάζει η Ουάσιγκτον».

Εύκολη πρόσβαση;


Η υποστήριξη του ιρακινού στρατού προς τον Σαντάμ Χουσεΐν είναι αβέβαιη
Σύμφωνα με τον Ντένις Γκόρμλεϊ, από μία άποψη η επικράτηση των αμερικανικών δυνάμεων θα είναι πιο εύκολη από ό,τι ήταν κατά τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1990-91.

«Περισσότερο από το 80% των όπλων που θα χρησιμοποιήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις θα είναι όπλα ακριβείας σε αντίθεση με το πόλεμο πριν δέκα χρόνια όπου τα όπλα ακριβείας δεν ξεπερνούσαν το 8%», είπε ο στρατιωτικός αναλυτής και πρόσθεσε:

«Δύο άλλοι παράγοντες θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Πρώτον εάν ο ιρακινός στρατός θα ακολουθήσει τις εντολές του Σαντάμ Χουσεΐν και δεύτερον εάν ο Ιρακινός ηγέτης αποφασίσει να προστατεύσει τα επίλεκτα στρατεύματά του ώστε να μην εκτεθούν σε αμερικανικούς βομβαρδισμούς αλλά, αντίθετα, να τα αναπτύξει στη Βαγδάτη. Σε αυτή τη περίπτωση τα αμερικανικά στρατεύματα θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες εάν αποφασίσουν να εισβάλουν στην ιρακινή πρωτεύουσα», κατέληξε ο Ντένις Γκόρμλεϊ, ειδικός στρατιωτικός αναλυτής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις Κρετιέν προς την 'αλαζονική' Δύση
 

Ο Ζαν Κρετιέν (αεριστερά) με τον πρόεδρο Μπους

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιέν, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τα άλλα πλούσια κράτη της Γης πως δεν πρέπει να "ταπεινώνουν" τις φτωχότερες χώρες.

Ο κ. Κρετιέν δήλωσε πως η δυτική, όπως είπε, αλλαζονεία έπαιξε κάποιο ρόλο στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Τορόντο εκτιμά πως με τις δηλώσεις Κρετιέν γίνονται περισσότερο εμφανείς οι διαφορές απόψεων που υπάρχουν ανάμεσα στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Αν κι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο Μπους ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει καμία επιχείρηση εναντίον του Ιράκ εάν δεν υπάρχει σαφής εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 08:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία
 

Οι αρχές της Γεωργίας έχουν προβεί σε ελάχιστες συλλήψεις

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εάν επιτεθεί, όπως ήδη απείλησε, κατά των βάσεων των Τσετσένων ανταρτών στο εσωτερικό της Γεωργίας.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εδαφική κυριαρχία της Γεωργίας και θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Ρωσίας στο εσωτερικό της χώρας αυτής», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Κοινό είναι το πρόβλημα της τρομοκρατίας για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ λέει ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε προειδοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι εάν η Γεωργία δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τους Τσετσένους αυτονομιστές στο έδαφος της, τότε η Μόσχα θα αναγκαστεί να επέμβει.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, μιλώντας με αφορμή την πρώτη επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι κατανοεί τη συμφορά και τον πόνο της αμερικανικής κοινωνίας, διότι και η Ρωσία, όπως είπε, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ανάλογα προβλήματα με τους αυτονομιστές αντάρτες της Τσετσενίας.

Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γεωργίας απέτυχαν στις προσπάθειες τους να περιορίσουν τη δράση των Τσετσένων αυτονομιστών και ότι οι δικές του στρατιωτικές δυνάμεις έχουν έτοιμο σχέδιο επέμβασης.

«Ανατροπή της κυβέρνησης»

Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε χαρακτήρισε επιπόλαιες τις δηλώσεις Πούτιν και πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών στη Μόσχα.

Ο βουλευτής της γεωργιανής αντιπολίτευσης Γκεόργκι Μπαραμίτζε υποστήριξε στο BBC ότι στόχος του Ρώσου προέδρου είναι η ανατροπή της κυβέρνησης της Γεωργίας.

«Πολλοί ρωτούν γιατί εμφανίζονται Τσετσένοι αυτονομιστές στην περιοχή Πανκίσι της Γεωργίας» αναρωτήθηκε ο κ. Μπαραμίτζε και έδωσε τη δική του απάντηση:« Πρώτον και κυριότερον, εξαιτίας του πολέμου στην Τσετσενία, τον οποίο ξεκίνησαν οι Ρώσοι. Η Ρωσία θέλει να αποδείξει ότι είναι η μία και μοναδική υπερδύναμη στην περιοχή και επιδιώκει την ανατροπή του Σεβαρνάντζε. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε αυτό σε καμία περίπτωση».

Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τυφλίδα έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο ύστερα από την αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων για την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:51 ('Ωρα Λονδίνου)
H Eυρωπαική Ένωση απειλεί με κυρώσεις τις ΗΠΑ
 


Η Ευρωπαική Ένωση αναμένεται σήμερα να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των αμερικανικών προιόντων που αποτελούν εν δυνάμει στόχους κυρώσεων ύψους μέχρι και τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ευρωπαική Ένωση δικαιούται να επιβάλει κυρώσεις μετά την απόφαση που έλαβε πριν από δύο εβδομάδες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ο οποίος έκρινε ότι οι ΗΠΑ έδιδαν παράνομα φορολογικές ελαφρύνσεις σε ορισμένους Αμερικανούς εξαγωγείς με αποτέλεσμα να υφίστανται ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων οι ευρωπαικές επιχειρήσεις.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, Ρόμπερτ Ζέλικ, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Ευρωπαική Ένωση επιβάλλει κυρώσεις, θα είναι, είπε, σα να πέφτει πυρηνική βόμβα στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της France Telecom
 

Ο Μισέλ Μπον (δεξιά)

Ο Μισέλ Μπον, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, του γίγαντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών France Telecom, υπέβαλε την Πέμπτη την παραίτησή του, λόγω των τεραστίων ζημιών που ανακοίνωσε η επιχείρησή του, οι οποίες ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το συνολικό ύψος των χρεών της France Telecom ξεπερνά τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η γαλλική κυβέρνηση, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη χορήγηση δανείου για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της εταιρίας.

Για την επιβίωση της εταιρείας, το διοικητικό συμβουλιο της France Telecom αποφασισε να διακόψει την συνεργασία με την γερμανική ΜοbilCom, καθιστώντας έτσι πιθανή την απώλεια περισσοτέρων των 5.000 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, η France Telecom καταβάλλει τώρα το τίμημα για τις πολλές νέες εταιρείες που εξαγόρασε τα τελευταία χρόνια.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 08:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν τη Ραφάχ
 

Οι Ισραηλινοί έχουν εισβάλει πολλές φορές στη Δυτική Όχθη τους τελευταίους μήνες

Ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν στην παλαιστινιακή κωμόπoλη Ραφάχ στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και τουλάχιστον άλλοι έξι τρατυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, τουλάχιστον 25 ισραηλινά άρματα μάχης πήραν μέρος στην επιχείρηση, ενώ άλλες πληροφορίες μιλούν για 60 τανκς, δύο ελικόπτερα και δύο μπουλντόζες.

Νωρίτερα, 10 ισραηλινά άρματα μάχης είχαν μπει στην κωμόπoλη Τουλκάρεμ της Δυτικής Όχθης.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:31 ('Ωρα Λονδίνου)
«Μήνυμα του μουλά Ομάρ» στο Αλ Τζαζίρα
 

Άγνωστο παραμένει πού ακριβώς βρίσκεται ο μουλάς Ομάρ (αριστερά)

Επιστολή του Μουλά Ομάρ με την οποία ο ηγέτης των Ταλεμπάν ζητά τη συνέχιση του αγώνα έως την «απελευθέρωση» του Αφγανιστάν υποστηρίζει ότι έλαβε το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα στο Κατάρ.

«Δήλωσε ότι ο ιερός πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου απελευθερωθεί το Αφγανιστάν και εδραιωθεί και πάλι η διδασκαλία του Ισλάμ» μετέδωσε κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων το αραβικό κανάλι.


Ο Οσάμα μπιν Λάντεν η φωνή του οποίου ακούστηκε σε βίντεο που μετέδωσε το αραβικό κανάλι
Το Αλ Τζαζίρα, που τις τελευταίες ημέρες παρουσίασε βίντεο όπου ακούγεται φωνή που αποδίδεται στον Οσάμα μπιν Λάντεν, παρουσίασε την επιστολή με ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου και, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, πιστεύει ότι είναι "γνήσια" η δήλωση του μουλά Ομάρ.

Δεν αναφέρθηκε, πάντως, που βρέθηκε η συγκεκριμένη επιστολή.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως ο μουλάς Ομάρ είναι ακόμη ζωντανός, ενώ απέδωσε σε υπολείμματα των Ταλεμπάν την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πριν από μια εβδομάδα.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις Κρετιέν προς την 'αλλαζονική' Δύση
 

Ο Ζαν Κρετιέν (αεριστερά) με τον πρόεδρο Μπους

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιέν, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τα άλλα πλούσια κράτη της Γης πως δεν πρέπει να "ταπεινώνουν" τις φτωχότερες χώρες.

Ο κ. Κρετιέν δήλωσε πως η δυτική, όπως είπε, αλλαζονεία έπαιξε κάποιο ρόλο στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Τορόντο εκτιμά πως με τις δηλώσεις Κρετιέν γίνονται περισσότερο εμφανείς οι διαφορές απόψεων που υπάρχουν ανάμεσα στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Αν κι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο Μπους ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει καμία επιχείρηση εναντίον του Ιράκ εάν δεν υπάρχει σαφής εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της France Telecom
 

Ο Μισέλ Μπον (δεξιά)

Ο Μισέλ Μπον, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, του γίγαντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών France Telecom, υπέβαλε την Πέμπτη την παραίτησή του, λόγω των τεραστίων ζημιών που ανακοίνωσε η επιχείρησή του, οι οποίες τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το συνολικό ύψος των χρεών της France Telecom ξεπερνά τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η γαλλική κυβέρνηση, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη χορήγηση δανείου για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της εταιρίας.

Για την επιβίωση της εταιρείας, το διοικητικό συμβουλιο της France Telecom αποφασισε να διακόψει την συνεργασία με την γερμανική ΜοbilCom, καθιστώντας έτσι πιθανή την απώλεια περισσοτέρων των 5.000 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, η France Telecom καταβάλλει τώρα το τίμημα για τις πολλές νέες εταιρείες που εξαγόρασε τα τελευταία χρόνια.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν τη Ραφάχ
 

Οι Ισραηλινοί έχουν εισβάλλει πολλές φορές στη Δυτική Όχθη τους τελευταίους μήνες

Ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν στην παλαιστινιακή κωμόπλη Ραφάχ στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και τουλάχιστον άλλοι έξι τρατυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, τουλάχιστον 25 ισραηλινά άρματα μάχης πήραν μέρος στην επιχείρηση, ενώ άλλες πληροφορίες μιλούν για 60 τανκς, δύο ελικόπτερα και δύο μπουλντόζες.

Νωρίτερα, 10 ισραηλινά άρματα μάχης είχαν μπει στην κωμόπoλη Τουλκάρεμ της Δυτικής Όχθης.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα προβλήματα στη Φλόριντα
 

Η κ. Ρίνο αρνείται ν'αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα

Πληροφορίες από την Φλόριντα των ΗΠΑ αναφέρουν ότι η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Τζάνετ Ρίνο, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το χρίσμα της υποψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές που θ'αναδείξουν τον νέο κυβερνήτη της πολιτείας.

Σύμφωνα με τ'ανεπίσημα αποτελέσματα, η κ. Ρίνο ήλθε δεύτερη--το χρίσμα εξασφάλισε ο Μπιλ ΜακΜπράιντ, που δεν είναι γνωστός στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Αλλά η διαφορά ανάμεσα στους δύο αντιπάλους είναι πολύ μικρή και το επιτελείο της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης δήλωσε πως η κ. Ρίνο εξετάζει το ενδεχόμενο ν'αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αντίπαλος του κ. ΜακΜπράιν ή της κ. Ρίνο στις εκλογές θα είναι ο νυν κυβερνήτης της Φλόριντα και αδελφός του προέδρου Μπους, Τζεμπ.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ρωσία απειλεί τη Γεωργία
 

Οι αρχές της Γεωργίας έχουν προβεί σε ελάχιστες συλλήψεις

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εάν επιτεθεί, όπως ήδη απείλησε, κατά των βάσεων των Τσετσένων ανταρτών στο εσωτερικό της Γεωργίας.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εδαφική κυριαρχία της Γεωργίας και θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Ρωσίας στο εσωτερικό της χώρας αυτής», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Κοινό είναι το πρόβλημα της τρομοκρατίας για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ λέει ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε προειδοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι εάν η Γεωργία δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τους Τσετσένους αυτονομιστές στο έδαφος της, τότε η Μόσχα θα αναγκαστεί να επέμβει.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, μιλώντας με αφορμή την πρώτη επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι κατανοεί τη συμφορά και τον πόνο της αμερικανικής κοινωνίας, διότι και η Ρωσία, όπως είπε, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ανάλογα προβλήματα με τους αυτονομιστές αντάρτες της Τσετσενίας.

Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γεωργίας απέτυχαν στις προσπάθειες τους να περιορίσουν τη δράση των Τσετσένων αυτονομιστών και ότι οι δικές του στρατιωτικές δυνάμεις έχουν έτοιμο σχέδιο επέμβασης.

«Ανατροπή της κυβέρνησης»

Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε χαρακτήρισε επιπόλαιες τις δηλώσεις Πούτιν και πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών στη Μόσχα.

Ο βουλευτής της γεωργιανής αντιπολίτευσης Γκεόργκι Μπαραμίτζε υποστήριξε στο BBC ότι στόχος του Ρώσου προέδρου είναι η ανατροπή της κυβέρνησης της Γεωργίας.

«Πολλοί ρωτούν γιατί εμφανίζονται Τσετσένοι αυτονομιστές στην περιοχή Πανκίσι της Γεωργίας» αναρωτήθηκε ο κ. Μπαραμίτζε και έδωσε τη δική του απάντηση:« Πρώτον και κυριότερον, εξαιτίας του πολέμου στην Τσετσενία, τον οποίο ξεκίνησαν οι Ρώσοι. Η Ρωσία θέλει να αποδείξει ότι είναι η μία και μοναδική υπερδύναμη στην περιοχή και επιδιώκει την ανατροπή του Σεβαρνάντζε. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε αυτό σε καμία περίπτωση».

Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τυφλίδα έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο ύστερα από την αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων για την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα
 


Με το λόγο του προέδρου Μπους "άρχισαν να ηχούν τα τύμπανα του πολέμου"--ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Independent, ενώ ανάλογα μεταφορικά σχήματα χρησιμοποιούν και οι άλλες βρετανικές εφημερίδες στα σημερινά τους φύλλα: "Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πόλεμο" τονίζει, για παράδειγμα, η Guardian.

Οι Times, για να εξηγήσουν γιατί "ο Μπους κάλεσε τη διεθνή κοινότητα στα όπλα", παραθέτουν εν είδει υποτίτλου αυτό που είπε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών: "θα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Σαντάμ Χουσείν έχει πυρηνικά όπλα μόνον όταν θα χρησιμοποιήσει, ό μη γένοιτο, ένα απ'αυτά".

Οι Financial Times, πάντως, τονίζουν ότι αν και ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να συνεργασθούν με τη χώρα του για την αντιμετώπιση του "σοβαρού κινδύνου" που συνιστά το καθεστώς της Βαγδάτης, "εδωσε στο Ιράκ μία τελευταία ευκαιρία για να αποτραπεί ο πόλεμος".

Η ίδια εφημερίδα γράφει, επίσης στην πρώτη της σελίδα, πως ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έχει τώρα την "πλήρη υποστήριξη" του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν όσον αφορά τη στάση του στο θέμα του Ιράκ.

Πάντως, η πρώτη σελίδα της Guardian κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την "ανταρσία" που, όπως υποστηρίζει, απειλεί να ξεσπάσει στους κόλπους του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος επειδή ηγετικά στελέχη της παράταξης, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργοί, εξακολουθούν να είναι αντίθετοι στην εμπλοκή της χώρας σ'έναν ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράκ.

Κάτι ανάλογο, αν και σε μικρότερη κλίμακα, συμβαίνει όμως και στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τους Times: αν και ο αρχηγός των Συντηρητικών, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια της Ουάσινγκτον, πολλά στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων κι ένα μέχρι πρό τινος μέλος της "σκιώδους κυβέρνησης", ο Πίτερ Έινσγουορθ, δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα είχε η συμμετοχή της Βρετανίας σε μία πολεμική εκστρατεία κατά της Βαγδάτης.

Πολλές εφημερίδες σημειώνουν ότι στις 24 Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή για να συζητήσει το θέμα του Ιράκ, αν και ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα που υπέβαλαν πολλοί βουλευτές του κόμματός του, που έχει μάλιστα την υποστήριξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αποφανθεί δηλ. η Βουλή με την ψήφο της αν εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ ή όχι.

Αλλά όπως και νά 'χουν τα πράγματα, όπως εξηγεί ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Daily Telegraph, "Βρετανικά στρατεύματα κινούνται για να πάρουν μέρος στον πόλεμο με το Ιράκ": η ανάπτυξη των βρετανικών δυνάμεων θ'αρχίσει μετά τις 24 Σεπτεμβρίου, δηλ. μετά τη συζήτηση στη Βουλή, , σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία εκτιμά ότι αποκλείεται ν'αρχίσει ο πόλεμος φέτος.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Τελεσίγραφο στο Ιράκ
 

Ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Περσκό Κόλπο

Οι ΗΠΑ αρχίζουν άμεσες διαβουλεύσεις για να επιτύχουν την έκδοση νέου ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Έθνη για το Ιράκ μετά τον λόγο που εκφώνησε ο πρόεδρος Μπους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, πρόκειται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας--της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα τύραννο ή τρομοκράτη ν'απειλεί τον πολιτισμό με όπλα μαζικού ολέθρου
Πρόεδρος Μπους
Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, πιστεύεται ότι η Βρετανία μπορεί να προτείνει σχέδιο ψηφίσματος, ενδεχομένως πριν από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Το ψήφισμα αυτό, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, θα ζητεί την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα προειδοποιεί την Βαγδάτη πως αν δεν συμμορφωθεί, θα αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της.

Στο λόγο που εκφώνησε στα Ηνωμένα Έθνη, ο πρόεδρος Μπους τόνισε πως ο Ιρακινός ηγέτης, Σαντάμ Χουσείν, είχε αποδείξει στο παρελθόν ότι περιφρονεί τα Ηνωμένα Έθνη τα ψηφίσματα των οποίων επιμένει να μην εφαρμόζει.

Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να μένει με σταυρωμένα τα χέρια καθήν στιγμήν αυξάνονται οι κίνδυνοι που συνιστά το Ιράκ, δήλωσε ο κ. Μπους και έκανε σαφές πως οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τα Ηνωμένα Έθνη στο θέμα του Ιράκ, αλλά αν αποτύχουν, θα αναλάβουν οι ίδιες δράση.

Η αντίδραση της Βαγδάτης

Απαντώντας στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ Αλντούρι, έκανε λόγο για «σειρά κατασκευασμάτων χωρίς καμία απόδειξη».

Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι, με τη στάση που υιοθετούν, προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τη μόνη χώρα που, σύμφωνα με το Ιράκ, αποτελεί την πραγματική απειλή για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή--το Ισραήλ, όπως είπε ο κ. Αλντούρι, που έχει την αμμέριστη συμπαράσταση της Ουάσινγκτον.

Η Βαγδάτη έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να κάνει σαφή τη στάση της στο θέμα των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ--εάν δηλ. θα επιτρέψει την επιστροφή τους στο Ιράκ από το οποίο είχαν αποχωρήσει το 1998.

Αναπάντητα ερωτήματα

Πολλά ηγετικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του κ. Μπους, στις ΗΠΑ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον λόγο που εκφώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όμως, ένα ανώτερο στέλεχος της Γερουσίας, ο Τομ Ντασλ του Δημοκρατικού Κόμματος, αν και συμφώνησε με πολλά σημεία του λόγου του κ. Μπους, τόνισε πως υπάρχουν ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα, όπως λ.χ. το μέγεθος της βοηθείας που χρειάζονται οι ΗΠΑ για να φέρουν σε πέρας μια πολεμκή εκστρατεία κατά του Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Κάιρο μεταδίδει ότι πολλές αραβικές κυβερνήσεις δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα είχε στο εσωτερικό των χωρών τους ένας πόλεμος με το Ιράκ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε πως και μετά το λόγο του κ. Μπους δεν έχει αλλάξει στάση στο θέμα του Ιράκ: η Γερμανία, είπε, δεν πάρει μέρος σε καμία στρατιωτική επιχείρηση.

Κανείς δεν αμφιβάλλει πως επείγει η αντιμετώπιση της απειλής που συνιστά ο Σαντάμ Χουσείν
Τζακ Στρο, Βρετανός υπουργός Εξωτερικών
Η Γαλλία δήλωσε πως η στάση του κ. Μπους συνάδει πλήρως με τη δική της--άποψη με την οποία συμφωνεί και η Βρετανία, ότι δηλ. το σημερινό στάτους κβο είναι "αφόρητο".

O πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως δεν έχουν εξαντληθεί ακόμη οι προσπάθειες στον διπλωματικό και στον πολιτικό τομέα για τη διευθέτηση του ιρακινού προβλήματος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.