Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-04

  1. Ο βρετανικός Τύπος σήμερα
  2. Εκ νέου ανακάλυψη σκελετού Νεάντερταλ
  3. 'Αθώος' δηλώνει το αφεντικό της WorldCom
  4. Προς αναζήτηση συμμάχων οι ΗΠΑ
  5. Η Σρι Λάνκα «νομιμοποιεί» τους αντάρτες
  6. Αυλαία με πικρή γεύση
  7. Σαρόν: «Βλέπει…ειρήνη»
  8. «Ανάκριση» Μπους για το Ιράκ
  9. Ανησυχίες του αραβικού κόσμου
  10. 17Ν: Χρονικό-Συνεντεύξεις-Σχόλια
  11. Ναι στα σχέδια των ΗΠΑ, αλλά με όρους
  12. Πλημμύρισε και πάλι η Αττική
  13. Γιουχαΐσματα εναντίον Κόλιν Πάουελ
  14. Απελάσεις Παλαιστινίων από το Ισραήλ
  15. «Ανάκριση» Μπους για το Ιράκ
  16. Επίθεση εναντίον παιδιών στη Ν. Κορέα
  17. Γιουχαϊσματα εναντίον Κόλιν Πάουελ
  18. Απόλυση ειδικού στις επιθέσεις άνθρακος
  19. Πάουελ: Όχι σε συνομιλίες για τους επιθεωρητές
  20. Ολοκληρώνεται η διάσκεψη για τη Γη
  21. Πάουελ: Όχι σε συνομιλίες για τους επιθεωρητές
  22. Ολοκληρώνεται η Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Γη
  23. Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
  24. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου

Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2002 - 02:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανικός Τύπος σήμερα
 


"Ο Μπους προετοιμάζει το έδαφος για πόλεμο" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Daily Telegraph, η οποία εξηγεί πως στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη που χρειάζεται για να "απελευθερώσει" το Ιράκ.

Άξονας Μπους-Μπλερ

Αυτό το νόημα έχει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η συνάντηση που θα έχει ο κ. Μπους το Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί αμέσως μετά τη Μόσχα, για να συζητήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, την κρίση με το Ιράκ.

Το Ιράκ δεν συνιστά απειλή. Ο πραγματικός στόχος είναι τα πετρέλαια της Σαουδικής Αραβίας
Μο Μόλαμ, πρώην υπουργός Β. Ιρλανδίας
Με τη συνάντησή του με τον κ. Μπλερ, γράφουν οι Financial Times, αρχίζει ο γύρος των διπλωματικών επαφών του προέδρου Μπους.

"Πολεμικό συμβούλιο" χαρακτηρίζει τη συνάντηση αυτή η Independent.

Ο πρόεδρος Μπους, εκτιμά η Daily Telegraph, θα ζητήσει από τον κύριο Μπλερ να πείσει τον πρόεδρο της Ρωσίας να υποστηρίξει μία ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ, με την ελπίδα πως αν πεισθεί η Μόσχα, θ'ακολουθήσουν το παράδειγμά της και δύο άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας--η Γαλλία και η Κίνα.

Πάντως, η Daily Telegraph υπενθυμίζει στους αναγνώστες της τις γνωστές αντιρρήσεις του Γερμανού καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, όπως και τη θέση του Σουηδού πρωθυπουργού, Γκόραν Πέρσον, ο οποίος δήλωσε στον κ. Μπλερ πως, για να γίνει οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ, θα πρέπει να υπάρχει σαφής εντολή από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Αντιρρήσεις

Πολλές βρετανικές εφημερίδες, πάντως, επισημαίνουν το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Τόνι Μπλερ στο εσωτερικό της χώρας, όπου πολλοί οπαδοί του έχουν κάνει ήδη σαφές πως είναι αντίθετοι σ'έναν ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράκ. Γνωστά μάλιστα στελέχη του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος τόνισαν πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Βουλής των Κοινοτήτων πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μπλερ υποσχέθηκε να δόσει στη δημοσιότητα φάκελο με στοιχεία για το οπλοστάσιο του Ιράκ, αλλά, όπως σημειώνει η Daily Telegraph, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο'Μπράιεν, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, αρνήθηκε ν'απαντήσει στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία αυτά τώρα και να κλείσει έτσι το στόμα των επικριτών της, οι οποίοι υποψιάζονται πως η Δύση δεν έχει ισχυρά στοιχεία κατά του Σαντάμ Χουσείν.

Ανησυχεί η Εκκλησία


Αλλά την αντίθεσή τους σ'έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ εξέφρασαν και δύο ανώτατα στελέχη της εκκλησίας.

Ο αρχιεπίσκοπος του Γουέστιμινστερ, καρδινάλιος Κόρμακ Μέρφι-Ο'Κόνορ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους σημερινούς Times, τονίζει πως ένας τέτοιος πόλεμος θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις, γιατί θα μπορούσε να φέρει αντιμέτωπο τον αραβικό κόσμο με τη Δύση.

Αλλά, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, και ο αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι, Δρ Τζορτζ Κάρι, έχει επίσης εκφράσει ανάλογες ανησυχίες και απηύθυνε σχετική επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό.

Οι Times σημειώνουν πως και άλλα ανώτερα στελέχη της εκκλησίας έχουν ταχθεί κατά του πολέμου.

Μόνη ίσως εξαίρεση αποτελεί ο αγγλικανός επίσκοπος του Ρότσεστερ, Μάικλ Ναζίρ-Άλι, ο οποίος, όπως αναφέρει η Daily Telegraph στην πρώτη της σελίδα, υποστηρίζει πως είναι δικαιολογημένη η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, αν υπάρξουν πειστικά, όπως είπε, στοιχεία ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν, προσπαθεί ν'αποκτήσει όπλα μαζικού ολέθρου.

Ο παράγων πετρέλαιο

Πάντως, μία πρώην στενή συνεργάτις του Τόνι Μπλερ, η πρώην υπουργός Βορείου Ιρλανδίας, Μο Μόλαμ, σε άρθρο της που δημοσιεύεται στη σημερινή Guardian, τονίζει πως στόχος των ΗΠΑ δεν είναι ο Σαντάμ Χουσείν αλλά το πετρέλαιο: σύμφωνα με την Δρα Μόλαμ, "το Ιράκ δεν συνιστά απειλή. Ο Μπους", λέει, "θέλει τον πόλεμο για να παραμείνει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ η περιοχή."

Οι Αμερικανοί, εξηγεί η Μο Μολαμ, αντιλαμβάνονται πόσο ευάλωτο είναι το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, όπου στους δρόμους αλλά και στους κόλπους ακόμη της βασιλικής οικογενείας ακούγονται πολλές φωνές κατά της Δύσης και επιτείνουν έτσι τις ανησυχίες ότι τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο μπορεί κάποτε να περιέλθουν στον έλεγχο μιας αντιαμερικανικής, ισλαμικής κυβέρνησης.

Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με την ανάλυση της Βρετανίδας πολιτικού, γνωρίζουν πως δεν μπορούν να σταματήσουν μια τέτοια επανάσταση.
Ελπίζουν, όμως, ότι αν δεν μπορούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, θα μπορούν να ελέγχουν τις πετρελαιοπηγές της χώρας αυτής: όπως υποστηρίζει η Δρ Μόλαμ, η ισχυρή στρατιωτική δύναμη που θα έχουν τοποθετήσει οι Αμερικανοί στην περιοχή θα είναι σε θέση να επέμβει την κατάλληλη στιγμή και υπό το πρόσχημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας ν'αρχίσει πόλεμο για να διασφαλίσει την ομαλή ροή του πετρελαίου.












Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκ νέου ανακάλυψη σκελετού Νεάντερταλ
 

Τα ίχνη των νεάντερνταλ ... σβήστηκαν πριν από 20.000 χρόνια

Γάλλος επιστήμονας ανακάλυψε εκ νέου έναν εξαιρετικά σπάνιο και άκρως διατηρημένο σκελετό ενός νεογέννητου ανθρώπου του Νεάντερταλ, ο οποίος εθεωρείτο χαμένος εδώ και 90 χρόνια.


Ένα από τα πιο σπάνια δείγματα του ανθρώπου του Νεάντερταλ
Η εν λόγω ανακάλυψη δεν αποκλείεται να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες στους επιστημονές όσον αφορά την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους αλλά και όσον αφορά τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τους προγόνους του.

Το απολίθωμα του σκελετού ανήκει σε ένα νεογνό, το οποίο απεβίωσε τέσσερις μόλις μήνες αφότου ήρθε στη ζωή.

Ονομάζεται «Λε Μουστιέ», καθώς για πρώτη φορά ανακαλύφτηκε το 1914 σε ένα γκρεμό κοντά στην περιοχή «Λε Μουστιέ», στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Κάποιοι επιστήμονες πίστευαν ότι ο σκελετός είχε μεταφερθεί σε μουσείο στο Παρίσι.

Με τη βοήθεια των πλέον εκσυγχρονισμένων σημερινών μεθόδων, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο σκελετός έχει ηλικία περίπου 40.000 ετών.


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:29 ('Ωρα Λονδίνου)
'Αθώος' δηλώνει το αφεντικό της WorldCom
 


«Αθώος» δήλωσε ο πρώην οικονομικός διευθυντής της χρεοκοπημένης αμερικανικής εταιρείας «WorldCom».

Ο Σκοτ Σάλιβαν, ο οποίος παρουσιάσθηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, κατηγορείται ότι επιχείρησε να εξαπατήσει το επενδυτικό κοινό παρουσιάζοντας φουσκωμένα τα κέρδη της εταιρείας κατά τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια.


Ο κ. Σάλλιβαν κατηγορείται για απόκρυψει κερδών
Ενώπιον των δικαστικών αρχών παρουσιάστηκε και ο πρώην επικεφαλής του λογιστικού τμήματος της WorldCom, Μπάφορντ Γέιτς, ο οποίος επίσης δήλωσε «αθώος».

Συνολικά, η αμερικανική εταιρεία έχει παραδεχτεί ότι προέβη σε οικονομικές ατασθαλίες αξίας μεγαλύτερης των επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Σκοτ Σάλιβαν, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση δέκα εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπάφορντ Γέιτς επίσης αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 δολαρίων.



Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Προς αναζήτηση συμμάχων οι ΗΠΑ
 

Την στήριξη του κογκρέσου ζητά ο Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους και η αμερικανική ηγεσία εντείνουν τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των ηγετών της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τα σχέδια της αμερικανικής ηγεσίας για στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα διαβιβάσει την υπόθεση του Ιράκ ενώπιον των αρχηγών κρατών των μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τζορτζ Μπους υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίσει την απειλή του Ιράκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να έχει συζήτηση για το ζήτημα του Ιράκ και του φερόμενου οπλοστασίου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, το Σάββατο.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, διαβεβαίωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε μια ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ χωρίς την έγκριση του κογκρέσου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόεβη στην εν λόγω δήλωση μετά το τέλος της συνάντησής του με αξιωματούχους του κογκρέσου, η οποία, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, σηματοδοτεί την απαρχή μιας ευρείας διαδιακασίας διαβουλεύσεων για την στάση της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά την αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράκ.

Σε δύσκολη θέση

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο κ. Μπους μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν τη συμμετοχή του Κογκρέσου στις αποφάσεις για μία πιθανή στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ. Επιπλέον, θέλουν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις προθέσεις της κυβέρνησης.


Ο πρόεδρος Μπους μπορεί να προβεί σύντομα σε διακήρυξη των προθέσεών του
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Μπους θα προβεί σύντομα σε δημόσια διακήρυξη των προθέσεών του εναντίον του Ιράκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πάουελ απέρριψε την έκκληση της Βαγδάτης για συνομιλίες με σκοπό την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο πριν από την άφιξή του στη Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε την ιρακινή προσφορά ως «ανοησίες».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μία στρατιωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων.

Δημοσιοποίηση στοιχείων

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τρίτη, ο Τόνι Μπλερ υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που διαθέτει σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το Ιράκ προβαίνει στην κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.


Η ηγεσία του Ιράκ προσπαθεί να προσεγγίσει τον αραβικό κόσμο
Πηγές από τον αραβικό διπλωματικό κόσμο θεωρούν ότι το Ιράκ θα ζητήσει την υποστήριξη του αραβικού κόσμου.

Την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συναντώνται στο Κάιρο για να συζητήσουν την κρίση που έχει ξεσπάσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο πρόεδρος της αμερικανικής γερουσίας, Τομ Ντασλ, τάχθηκε και αυτός στο στρατόπεδο εκείνων που εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχεδιαζόμενο εγχείρημα.

Τίμημα

«Θα πληρώσουμε ένα τεράστιο τίμημα εάν δράσουμε μόνοι μας, ιδιαίτερα εάν προχωρήσουμε σε στρατιωτική δράση, ενώ οι σύμμαχοί μας εκφράζουν τις αντιθέσεις τους» δήλωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

Θα πληρώσουμε ένα τεράστιο τίμημα εάν δράσουμε μόνοι μας
Τομ Ντασλ, πρόεδρος της αμερικανικής γερουσίας

Οι αντιπαραθέσεις στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης - ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ και σε εκείνους που λένε ότι κάτι τέτοιο δεν θα άλλαζε τα σχέδια επέμβασης - αποτυπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάϊσερ.

Ο κ. Φλάϊσερ αρχικά σημείωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αθέτησε την υπόσχεσή του ότι θα επιτρέψει στους επιθεωρητές όπλων να επιστρέψουν στη χώρα του.

Ομως, σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο Ιρακινός ηγέτης μπορεί να αποφύγει την ανατροπή του εάν επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων, ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους επανέλαβε τη γνωστή θέση περί προσπάθειας για ανατροπή του καθεστώτος με ή χωρίς επιθεωρητές.


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Σρι Λάνκα «νομιμοποιεί» τους αντάρτες
 

Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί κατά την διάρκεια του πολέμου

Ο δρόμος για την ειρήνη φαίνεται να ανοίγει στη Σρι Λάνκα καθώς η κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας αποφάσισε να άρει την απαγόρευση εναντίον του αυτονομιστικού κινήματος των «Τίγρεων Ταμίλ».

Συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας της Σρι Λάνκα, Τιλάκ Μαραπόνε, διευκρίνισε ότι η άρση της απαγόρευσης θα τεθεί σε ισχύ απόντα μεσάνυχτα, τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία η άρση της απαγόρευσης ήταν αναμενόμενη, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα γινόταν τόσο γρήγορα.


Πρόεδρος Kουμαρατουνγκα: όχι ικανοποιημένη με τις κινήσεις της κυβέρνησης
Η άρση της απαγόρευσης ήταν ένα από τα βασικότερα αιτήματα των ανταρτών για να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Το αυτονομιστικό κίνημα των Τίγρεων Ταμίλ πρωτοεμφανίστηκε το 1983 και διεκδικεί τα δικαιώματα της μειονότητας των Ταμίλ, στο βόρειο τμήμα της Σρι Λάνκα.

Οι δύο πλευρές πρόκειται να συναντηθούν για διαπραγματεύσεις στις 16 Σεπτεμβρίου στην Ταϊλάνδη.

Από το 1983 έως σήμερα περίπου 65.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των φυλετικών συγκρούσεων στη Σρι Λάνκα.


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυλαία με πικρή γεύση
 

Ορισμένοι αντιπρόσωποι μεταφέρθηκαν έξω από το χώρο της διάσκεψης

Εντονες αποδοκιμασίες προκάλεσε στους αντιπροσώπους της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη η εμφάνιση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, στο βήμα της διάσκεψης.

Την ώρα που ανέβαινε στο βήμα για να υπερασπισθεί τις θέσεις της χώρας του για το περιβάλλον, οι αντιπρόσωποι άρχισαν να τον γιουχάρουν, προκαλώντας την παρέμβαση της προεδρεύουσας κατά την τελευταία ημέρα της διάσκεψης.


Οι αντιπρόσωποι προέβησαν σε διάφορους συμβιβασμούς
Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις παρατηρήθηκαν όταν ο κ. Πάουελ άσκησε κριτική εναντίον της Ζιμπάμπουε και όταν έκανε λόγο για λήψη μέτρων για το περιβάλλον από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα της διάσκεψης, οι αντιπρόσωποι αναμένεται να υιοθετήσουν ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες διοργάνωσαν διαδηλώσεις έξω από το κτίριο της διάσκεψης, ασκούν κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι παρεμποδίζουν την υιοθέτηση ενός πιο σημαντικού σχεδίου δράσης.

Την ίδια στιγμή, στη διάσκεψη, ο Κόλιν Πάουελ, απαντώντας στα γιουχαϊσματα των παρευρισκομένων, είπε: "Σας άκουσα. Τώρα θα με ακούσετε και εσείς;"

«Αξιόπιστες χώρες»

Αμέσως μετά, ο κ. Πάουελ είπε ότι η χώρα του θα αυξήσει την ετήσια οικονομική βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο κατά 50% το χρόνο, προσφέροντας πέντε δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο επιπλέον.

Ο κ. Πάουελ τόνισε, όμως, ότι η βοήθεια αυτή θα δοθεί μόνο προς τις χώρες οι οποίες θεωρούνται έμπιστες και αξιόπιστες.

Σημεία συμφωνίας
-Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στην Αφρική μέχρι το 2015
-Προστασία των ειδών υπό εξαφάνιση μέχρι το 2015
-Εμπορικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές συνεργασίες
-Αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα
Λίγο πριν από την ομιλία του κ. Πάουελ, οι διαπραγματευτές επιμελήθηκαν και τις τελευταίες λεπτομέρειες του κειμένου που θα καταγράψει τους στόχους του σχεδίου δράσης.

Το σχέδιο δράσης σκοπεύει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να κάνουν βήματα οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς να προκαλέσουν καταστροφές στο περιβάλλον.

Ωστόσο, ορισμένοι αντιπρόσωποι της διάσκεψης εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι δεν ετέθη χρονοδιάγραμμα για τη μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι σχετικές προτάσεις απερρίφθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.



Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 17:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαρόν: «Βλέπει…ειρήνη»
 


Περισσότερο κοντά στην ειρήνη παρά ποτέ βρίσκονται το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αριέλ Σαρόν στην ισραηλινή τηλεόραση υποστήριξε ότι οι Παλαιστίνιοι συνειδητοποίησαν ότι με τη βία δεν πρόκειται να εκπληρώσουν τους στόχους τους.

"Τώρα, για πρώτη φορά μπορώ να πω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με την Παλαιστινιακή Αρχή. Δεν θα είναι μια απλή υπόθεση αλλά ούτε και εύκολη, ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, στο Κανάλι 1.

Πρόσθεσε, δε, ότι "το Ισραήλ θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους, οι οποίοι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι με την τρομοκρατία δεν επιτυγχάνουν τίποτε".

Δύο ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα, τον οποίο και χαρακτήρισε ως " αναποτελεσματικό".

Οι ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Εσωτερικών και δήλωσαν ότι θα πλήξουν με ακόμα περισσότερες επιθέσεις τη δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:21 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ανάκριση» Μπους για το Ιράκ
 

Η ιρακινή πρόταση είναι «ανοησία» είπε ο κ. Πάουελ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, εντείνει τις προσπάθειες για να εκμαιεύσει την υποστήριξη των ηγετών της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τα σχέδια της αμερικανικής ηγεσίας για στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράκ με βασικό στόχο την ανατροπή του Ιρακινού προέδρου, Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα διαβιβάσει την υπόθεσή του ενώπιον των αρχηγών κρατών των μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τζορτζ Μπους υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίσει την απειλή του Ιράκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να έχει συζήτηση για το ζήτημα του Ιράκ και του φερόμενου οπλοστασίου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, το Σάββατο.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, καλείται την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο να απαντήσει σε ερωτήσεις της ηγεσίας του Κογκρέσου για την πολιτική του εναντίον του Ιράκ.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο κ. Μπους μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν τη συμμετοχή του Κογκρέσου στις αποφάσεις για μία πιθανή στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ. Επιπλέον, θέλουν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις προθέσεις της κυβέρνησης.


Ο πρόεδρος Μπους μπορεί να προβεί σύντομα σε διακήρυξη των προθέσεών του
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Μπους θα προβεί σύντομα σε δημόσια διακήρυξη των προθέσεών του εναντίον του Ιράκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πάουελ απέρριψε την έκκληση της Βαγδάτης για συνομιλίες με σκοπό την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο πριν από την άφιξή του στη Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε την ιρακινή προσφορά ως «ανοησίες».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μία στρατιωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων.

Δημοσιοποίηση στοιχείων

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τρίτη, ο Τόνι Μπλερ υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που διαθέτει σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το Ιράκ προβαίνει στην κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.


Η ηγεσία του Ιράκ προσπαθεί να προσεγγίσει τον αραβικό κόσμο
Πηγές από τον αραβικό διπλωματικό κόσμο θεωρούν ότι το Ιράκ θα ζητήσει την υποστήριξη του αραβικού κόσμου.

Την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συναντώνται στο Κάιρο για να συζητήσουν την κρίση που έχει ξεσπάσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο πρόεδρος της αμερικανικής γερουσίας, Τομ Ντασλ, τάχθηκε και αυτός στο στρατόπεδο εκείνων που εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχεδιαζόμενο εγχείρημα.

Τίμημα

«Θα πληρώσουμε ένα τεράστιο τίμημα εάν δράσουμε μόνοι μας, ιδιαίτερα εάν προχωρήσουμε σε στρατιωτική δράση, ενώ οι σύμμαχοί μας εκφράζουν τις αντιθέσεις τους» δήλωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

Θα πληρώσουμε ένα τεράστιο τίμημα εάν δράσουμε μόνοι μας
Τομ Ντασλ, πρόεδρος της αμερικανικής γερουσίας

Οι αντιπαραθέσεις στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης - ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ και σε εκείνους που λένε ότι κάτι τέτοιο δεν θα άλλαζε τα σχέδια επέμβασης - αποτυπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάϊσερ.

Ο κ. Φλάϊσερ αρχικά σημείωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αθέτησε την υπόσχεσή του ότι θα επιτρέψει στους επιθεωρητές όπλων να επιστρέψουν στη χώρα του.

Ομως, σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο Ιρακινός ηγέτης μπορεί να αποφύγει την ανατροπή του εάν επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων, ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους επανέλαβε τη γνωστή θέση περί προσπάθειας για ανατροπή του καθεστώτος με ή χωρίς επιθεωρητές.


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχίες του αραβικού κόσμου
 

Ο Αμρ Μουσά, γγ του Αραβικού Συνδέσμου και ο Σαούντ Αλ Φαϊσάλ, υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών του αραβικού κόσμου πιστεύουν ότι πρέπει να επιλυθεί σύντομα το θέμα της επιστροφής των παρατηρητών όπλων στο Ιράκ.


Τα αραβικά έθνη ανησυχούν για την κρίση στην περιοχή τους
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μουσά, πιστεύει ότι το πρώτο βήμα για μία ειρηνική επίλυση της κρίσης θα ήταν η επιστροφή των παρατηρητών όπλων στο Ιράκ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του αραβικού κόσμου, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Κάιρο, θεωρούν ότι το θέμα του Ιράκ λαμβάνει πλέον το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Και αυτό γιατί τις τελευταίες δύο ημέρες, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο οξύνουν τα πνεύματα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Σκληρές προειδοποιήσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν πρέπει να ανατραπεί, ακόμη και εάν επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων.

Ο αραβικός κόσμος όμως πιστεύει ότι μία επίθεση εναντίον του Ιράκ θα προκαλέσει την οργή των Αράβων.

Ο Αμρ Μουσά πιστεύει ότι ένας πόλεμος μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Ο ίδιος μάλιστα ζητά την άμεση ανάληψη δράσης.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ασκεί κριτική στις αμερικανικές απειλές και πιστεύει ότι η Βαγδάτη πρέπει να αρχίσει διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων.


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:52 ('Ωρα Λονδίνου)
17Ν: Χρονικό-Συνεντεύξεις-Σχόλια
 

Συνεχής ενημέρωση για το χρονικό των εξελίξεων σχετικά με την εξάρθρωση της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, τί μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τί είπαν πολιτικοί, ειδικοί, συγγενείς θυμάτων στο BBC


Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002
Στον Κορυδαλλό ο Σάββας Ξηρός
Ο Σάββας Ξηρός έγινε ο 15ος κατηγορούμενος για συμμετοχή στη «17Ν» που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού - ερωτηματικά γεννούν οι καταθέσεις



Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
17Ν - Συνεχίζονται οι καταθέσεις
Το Σάββατο κατέθεσε η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη - για «τηλεοπτικό διασυρμό» κάνει λόγο η Σωτηροπούλου




Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
«Αλέκος»: «O Kουφοντίνας με στρατολόγησε στη 17Ν»
Την 17Ν συγκροτούσαν διαφορετικές ομάδες 3-4 ατόμων υποστηρίζει ο «Αλέκος» της οργάνωσης. Αρνείται τις κατηγορίες ο Ν.Παπαναστασίου



Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
Επιστολή Γιωτόπουλου στο «Βήμα»
«Κατασκευή αποδεικτικού υλικού» εν όψει της δικαστικής διαδικασίας χαρακτήριζει ο Α. Γιωτόπουλος ρεπορτάζ της εφημερίδας


Δευτέρα 26 Αυγούστου 2002
Ο Σάββας «δείχνει» Γιάννη Σερίφη
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σάββας Ξηρός καταδεικνύει τον Γιάννη Σερίφη στον εφέτη ανακριτή ως «στρατολόγο της 17Ν»


Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
«Λάκης»: Είμαι αναρχικός όχι τρομοκράτης
Ενας «συνήθης ύποπτος», ο αναρχικός Θόδωρος Πισιμίσης απορρίπτει όλες τις κατηγορίες που του προσάπτει η Αστυνομία - Στο στόχαστρο των ερευνών ο ΕΛΑ


Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
Καταθέσεις και πολιτική αγωγή
Παράσταση πολιτικής αγωγής αρχίζουν να δηλώνουν θύματα και συγγενείς θυμάτων της “17Ν”, ενώ ο ανακριτής λαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση


Δευτέρα 19 Αυγούστου 2002
Την Τρίτη η νέα απολογία Γιωτόπουλου
Απάντηση στις νέες κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για την υπόθεση της “17Ν” δίνει την Τρίτη ο Αλ. Γιωτόπουλος στον ανακριτή - συνεχίζονται οι έρευνες για το Δ. Κουφoντίνα


Σάββατο 17 Αυγούστου 2002
Αναζητούν «κερκόπορτα» για τον Ε. Λ. Α.
Νέος γύρος ερευνών της ΕΛ. ΑΣ. με στόχο το σύνολο των τρομοκρατικών ενεργειών, όμως αυτή την φορά με επίκεντρο τον Ε. Λ. Α.


Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
Ερωτηματικά για την ομολογία Σ. Ξηρού
Σε σειρά αντιφάσεων υπέπεσε ο Σάββας Ξηρός στην ανακριτική του απολογία για τη “17Ν”, σε σχέση με τα όσα είχε δηλώσει στην προανακριτική του κατάθεση


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002
Διώτης: «Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος»
Τα αρχεία της Στάζι αποτελούν στοιχεία της ανάκρισης δήλωσε o εισαγγελέας κ.Διώτης - Στον Ευαγγελισμό μετέβη ο ειδικός εφέτης ανακριτής προκειμένου να λάβει την απολογία του Σ. Ξηρού


Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
Μπους: «Μπράβο» στην Ελλάδα
O Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, με αφορμή τις εξελίξεις στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Μίλερ: «Έχετε δρόμο ακόμη»
Ο Αμερικανός πρέσβης θέτει ως προϋπόθεση για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας τη σύλληψη όλων των μελών της «17 Νοέμβρη» αλλά και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που έδρασαν στην Ελλάδα


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Στο στρατόπεδο η απάντηση
Οι υποψίες των αρχών στρέφονται τώρα στο εσωτερικό του στρατοπέδου, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο να κρύβεται η 17 Νοέμβρη πίσω από την κλοπή


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Το... 'αόρατο' μάτι του Έσελον
Δεν αποκλείεται η ΕΛ.ΑΣ. να δέχεται στοιχεία, τα οποία έχει συλλέξει το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης μηνυμάτων "Έσελον" δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο συντάκτης της Γκάρντιαν, Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002
Για 80 κακουργήματα κατηγορείται ο «Λάμπρος»
Το κατηγορητήριο εναντίον του Αλέκου Γιωτόπουλου, περιλαμβάνει τουλάχιστον 80 κακουργήματα επί συνόλου 105 αδικημάτων - Οι κατηγορίες χρονολογούνται από το 1985


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002
Το «επόμενο βήμα» συζήτησαν Σημίτης-Χρυσοχοΐδης
Ένταση των ερευνών για την κλοπή στο στρατόπεδο της Κω ζήτησε ο πρωθυπουργός - Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για τον Κουφοντίνα


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002
Σκότλαντ Γιάρντ: «Έτσι εξαρθρώσαμε την 17Ν»
Απόρρητη έκθεση των ελληνικών και βρετανικών διωκτικών αρχών αποκαλύπτει πως οδηγήθηκαν στα μέλη της 17Ν - Νοn paper του Σημίτη για την τρομοκρατία


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002
'Aρωμα' από Συκούριο στην Κω
Έντονος είναι ο προβληματισμός της κυβέρνησης και της ηγεσίας του στρατού για την κλοπή πολεμικού υλικού στην Κω


Σάββατο 03 Αυγούστου 2002
Κοινός λογαριασμός Ξηρού - Ρομέρο με τραπεζικό στέλεχος
Τη σχέση της Καρμέλλας Στεφάνου, στελέχους της τράπεζας Πειραιώς με το Σάββα Ξηρό και τη σύντροφό του Αλίσια Ρομέρο ερευνά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία


Παρασκευή 02 Αυγούστου 2002
Ομολόγησε και ο Κονδύλης
Συμμετοχή σε τέσσερις ενέργειες της “17Ν” ομολόγησε ο Σωτήρης Κονδύλης, που έφερε το ψευδώνυμο “Άρης” - Συνεχίζεται η αναζήτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα


Παρασκευή 02 Αυγούστου 2002
Διαμαρτυρία Γιωτόπουλου για τις συνθήκες κράτησης
Εξουθένωση της προσωπικότητας των κρατουμένων και παρεμπόδιση της υπεράσπισής τους καταγγέλλει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος - Έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου


Πέμπτη 01 Αυγούστου 2002
Προκήρυξη - μυστήριο
Αμφιλεγόμενης γνησιότητας προκήρυξη κάνει λόγο για συνέχιση της δράσης της "17Ν" - "αστειότητες", λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


Πέμπτη 01 Αυγούστου 2002
Γουέλτς: «Γνώριζαν τους δράστες»
Η σύζυγος του δολοφονηθέντος σταθμάρχη της CIA δηλώνει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι οι ελληνικές αρχές ήξεραν αλλά δεν ήθελαν να συλλάβουν τους υπαίτιους


Πέμπτη 01 Αυγούστου
Και άλλη σύλληψη για τη 17Ν
Ο φερόμενος ως “Άρης” της 17Ν συνελήφθη και ανακρίνεται - Πρόκειται για το 15ο άτομο που συλλαμβάνεται


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002
Στη φυλακή οι συλληφθέντες της 17Ν
Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν στις φυλακές του Κορυδαλλού οι φερόμενοι ως μέλη της 17Ν, γεγονός που θεωρείται ιστορική στιγμή της μεταπολίτευσης


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη εξάρθρωση»
Τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο οι συλλήψεις σημαίνουν και την πλήρη εξάρθρωση του φαινομένου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα εκφράζει Αμερικανός ειδικός


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002
Για όλους και για όλα ο Σάββας Ξηρός
Στοιχεία που ολοκληρώνουν το «παζλ»της δράσης της 17Ν κατέθεσε, στην ομολογία του που μάλλον ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο Σάββας Ξηρός στον εισαγγελέα Ι. Διώτη


Κυριακή 28 Ιουλίου 2002
Αναζητώντας τον… «Σαρδανάπαλο»
Ο Παύλος Σερίφης, αλλά και πολλές εφημερίδες, 'φωτογραφίζουν' τον Γιάννη Σερίφη ως συνιδρυτή της 17Ν -«Δεν διάβαζα ούτε τις προκηρύξεις τους» λέει ο ίδιος


Σάββατο 27 Ιουλίου 2002
Οι Times για τη 17Ν
Η βρετανική εφημερίδα εκφράζει την ανησυχία οτι οι ελληνικές αρχές θα δυσκολευτούν να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους "ιδεολόγους" της οργάνωσης, εφόσον αυτοί συλληφθούν


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
Ομολόγησε και ο «Νικήτας»
Φως, στην πιο σκοτεινή περίοδο της 17Ν (1975-1981) ρίχνει η κατάθεση του Παύλου Σερίφη - Αναμένονται νέες συλλήψεις


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
Το πορτραίτο του Γιωτόπουλου
Η εφημερίδα Times, με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, επιχειρεί να σκιαγραφήσει τον άνδρα που φέρεται να είναι ο αρχηγός της 17Ν


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
ΗΠΑ: «Εταίρος μας η Ελλάδα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαιρετίζει την "επιτυχία" των ελληνικών αρχών στις προσπάθειες για την εξάρθρωση της 17Ν


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002
Στην Αντιτρομοκρατική ο «Αλέκος»
Στη δολοφονία Γουέλς ενέχεται ο Παύλος Σερίφης σύμφωνα με την Αστυνομία - Ανακρίνεται ο Πάτροκλος Τσελέντης


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002
Εύσημα θύματος της '17Ν' στην ΕΛ.ΑΣ.
Ο Τούρκος νυν διπλωματικός σύμβουλος, Ντενίζ Μπελούκμπασι και πρώην θύμα της "17Ν " δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC απόλυτα ικανοποιημένος από τις ενέργειες των ελληνικών αρχών


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2002
17Ν: Προσάγεται ο «Νικήτας»
Σε χωριό της ορεινής Καρδίτσας συνελήφθη από δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ο Παύλος Σερίφης οποίος φέρεται να ανήκει στην πρώτη γενιά της 17Ν


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2002
Πιθανό θύμα συνωνυμίας ο Σόντερς
Η βρετανική εφημερίδα "Τάιμς" επικαλούμενη την κατάθεση ενός εκ των συλληφθέντων αποκαλύπτουν ότι η οργάνωση δεν αποκλείεται να σκότωσε τον Βρετανό ταξίαρχο από λάθος


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002
Χρυσοχοΐδης: «Άπλετο φως» μέχρι το τέλος»
Η 17Ν έχει υποστεί ένα ισχυρότατο πλήγμα, εκτιμούν οι αρχές - Ο εκτελεστικός βραχίονας της 17Ν συνεχίζει τις αποκαλύψεις


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002
Ο βρετανικός Τύπος για τη 17Ν
Ρεπορτάζ από τους Λειψούς - Δηλώσεις Χέδερ Σόντερς - Το «συγγνώμη» του πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002
Χρυσοχοΐδης: «Η τρομοκρατία θα νικηθεί»
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης


Κυριακή 21 Ιουλίου 2002
ΕΛ.ΑΣ: Μέλη και εκτελεστές της 17Ν και οι Καρατσόλης - Κωστάρης
Στον εκτελεστικό βραχίονα της 17Ν ανήκαν οι Καρατσόλης-Κωστάρης σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Ικανοποίηση στη ΔΟΕ
Εκπρόσωπος της ΔΟΕ λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι είναι "εξαιρετικά ενθαρρυντικές" οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με την τρομοκρατία


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Σημίτης για 17Ν”
Άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της τρομοκρατίας υποσχέθηκε ο Κώστας Σημίτης, επισημαίνοντας ότι η εξάρθρωση της 17Ν είναι νίκη της δημοκρατίας


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Ενημέρωση από Χρυσοχοΐδη
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως θα ζητήσει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τις εξελίξεις για τη "17Ν", ενώ θα δώσει συνέντευξη τύπου την Τρίτη


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Δεν αποκλείουν αίτημα έκδοσης οι ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης υπόπτων για δολοφονίες Αμερικανών


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Δίωξη κατά Γιωτόπουλου
Ως καθοδηγητής της "17Ν" κατηγορείται επισήμως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ οι Τζωρτζάτος και Ψαραδέλλης ομολόγησαν συμμετοχή στην οργάνωση


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Στο μικροσκόπιο ο «αρχηγός της 17Ν»
Ο Αλέκος Γιωτόπουλος, που συνελήφθη στους Λειψούς, ταιριάζει με την περιγραφή του αρχηγού της "17Ν", σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι τρεις συλληφθέντες την Τρίτη ομολόγησαν συμμετοχή στην οργάνωση και σειρά εγκλημάτων


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
«Σημαντική» η σύλληψη Γιωτόπουλου
"Εξαιρετικά σημαντική" η σύλληψη Γιωτόπουλου λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο βρετανός αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
Φόρειν Όφις και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη σύλληψη Γιωτόπουλου
ΗΠΑ και Βρετανία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο στις έρευνες για την 17 Νοέμβρη


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
Τι ομολόγησαν οι συλληφθέντες ως μέλη της 17 Νοέμβρη
Μακρύς ο κατάλογος των τρομοκρατικών ενεργειών, στις οποίες -σύμφωνα με την αστυνομία- ομολόγησαν ότι συμμετείχαν οι τρεις συλληφθέντες


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002
Προσαγωγές και 45άρι
Τρία άτομα προσήγαγαν και ανακρίνουν οι αρχές σε σχέση με τη “17Ν”, ενώ ένα από τα περίστροφα της Δαμάρεως συνδέθηκε από τις βαλλιστικές έρευνες με σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002
Αναζητείται ο Κουφοντίνας
Το πρόσωπο - σύνδεσμο ανάμεσα σε ηγεσία και εκτελεστές της «17Ν» εξακολουθούν να αναζητούν οι αρχές, ενώ η αστυνομία συνδέει ένα ακόμη πιστόλι με τρομοκρατική ενέργεια


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002
Συνέντευξη της Σόντερς για τη σύλληψη Ξηρού
Η χήρα του Βρετανού ταξίαρχου δηλώνει στην εφημερίδα Guardian οτι η προοπτική να βρεθεί ο δολοφόνος του συζύγου της, της δημιουργεί αισθήματα "ανακούφισης, δυσπιστίας και συγκίνησης"


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002
Περατικός και Νάιλς για τη «17Ν»
Εντονες αντιδράσεις για την προσπάθεια σύνδεσης της «17Ν» με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιχείρησε ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στο ΒΒC 5 Live


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002
Φωτογραφίες θα δει ο Ξηρός
Φωτογραφίες υπόπτων για συμμετοχή στη "17Ν" θα μπορέσει να δείξει ο εισαγγελέας στο Σάββα Ξηρό, μόλις αφαιρεθούν οι επίδεσμοι από τα εγχειρισμένα μάτια του


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επιτυχημένη εγχείρηση Ξηρού
Επιτυχή θεωρούν οι γιατροί την εγχείρηση στα μάτια του Σάββα Ξηρού, η οποία έγινε στο Γενικό Κρατικό - H μεταφορά του ασθενούς από και προς τον "Ευαγγελισμό" έγινε με αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002
Στο χειρουργείο ο Ξηρός
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε ο Σάββας Ξηρός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο,όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση στα μάτια


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002
Ξηρός: Καταθέτει ή απολογείται;
Νομική διάσταση ανέκυψε σχετικά με το καθεστώς των διαλόγων του Σάββα Ξηρού και του εισαγγελέα κ Διώτη


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002
«Παραμένει η Σκότλαντ Γιάρντ στην Ελλάδα»
Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε σωστό δρόμο για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας εκτιμά ο υποδιευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας, Ντέιβιντ Βανές


Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002
Συνεχίζονται οι έρευνες για τη 17Ν
Δακτυλικά αποτυπώματα αναζητά η αστυνομία στα ευρήματα από τις δύο γιάφκες της 17Ν, σε μία προσπάθεια να φθάσει σε πρόσωπα και συλλήψεις


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002
Επιστολή Μπλερ για τη «17Ν»
Καταλυτική εξέλιξη χαρακτήρισε τον εντοπισμό των κρησφύγετων της 17 Νοέμβρη ο Βρετανός πρωθυπουργός


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002
Εμπλοκή Ξηρού και σε άλλη επίθεση
Με άλλη μία τρομοκρατική ενέργεια, την επίθεση κατά της οικίας του Γερμανού πρεσβευτή, συνδέεται ο Σάββας Ξηρός - Ανακοινώσεις για τα ευρήματα στις γιάφκες


Κυριακή 07 Ιουλίου 2002
Δημοσκόπηση για τη 17Ν
Στην δράση της Ελληνικης Αστυνομίας πρέπει να αποδοθεί η επιτυχημένη έκβαση των επιχειρήσεων εναντίον της τρομοκρατίας,αλλά η 17Ν θα ξανακτυπήσει πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες


Κυριακή 07 Ιουλίου 2002
Σημαντική ανακάλυψη οι εξελίξεις για τη 17Ν
«Έπαιξε όμως ρόλο και ο 'παράγοντας τύχη'» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο διευθυντής του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους, καθηγητής Πολ Γουίλκινσον


Σάββατο 06 Ιουλίου 2002
Ξετυλίγεται το νήμα της 17Ν – Μίλησε ο Ξηρός
Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας κατέθετε ο Σάββας Ξηρός στον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Ι. Διώτη - Σύντομα αναμένονται συλλήψεις. Τα ευρήματα οδηγούν τις διωκτικές αρχες απευθείας στη καρδιά της 17Ν


Παρασκευή 05 Ιουλίου 2002
Βρετανοί: Εύσημα στη Σκότλαντ Γιαρντ
Όλες οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται εκτεταμένα στις προσπάθειες για εξάρθρωση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη»


Παρασκευή 05 Ιουλίου 2002
«Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις» για τη 17Ν
Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάντεν, σχολιάζει τα τελευταία γεγονότα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Σύνδεση Ξηρού με δολοφονία Περατικού
Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Σάββα Ξηρού είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο που είχαν χρησιμοποιήσει οι δολοφόνοι του Κωστή Περατικού, ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Αισιοδοξία και ερωτηματικά για τη 17Ν
Ο Βρετανός αναλυτής θεμάτων τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC δεν απέκλεισε η 17Ν να επεδίωκε τον εντοπισμό του διαμερίσματος και των υπολοίπων στοιχείων


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Σημίτης για τρομοκρατία
Συντριπτικό χτύπημα κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002
«Συγκυριακά» στοιχεία για τη 17Ν
Συνέντευξη του Βρετανού καθηγητής Μάγκνους Ράνστροπ του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002
Το περίστροφο δείχνει «17Ν»
Το όπλο που βρέθηκε κοντά στον τραυματισθέντα επίδοξο βομβιστή Σάββα Ξηρό συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», ανακοίνωσε η αστυνομία, που ανακρίνει 5 άτομα


Δευτέρα 01 Ιουλίου 2002
Στα ίχνη τρομοκρατών από την έκρηξη
Ανακοινώθηκε η ταυτότητα του ατόμου που τραυματίσθηκε το Σάββατο στον Πειραιά από τη βόμβα που μετέφερε, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους δεσμούς του με τρομοκρατικές οργανώσεις


Κυριακή 30 Ιουνίου 2002
Μυστήριο η έκρηξη στον Πειραιά
Ο Δράστης είναι πιθανότατα ο τραυματίας που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Ναι στα σχέδια των ΗΠΑ, αλλά με όρους
 

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δικαιολογούν τη δράση των Αμερικανών μετά τις επιθέσεις

Μία μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι πολίτες τάσσονται μεν υπέρ μιας στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ, αλλά μόνο εάν αυτή έχει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 9.000 άτομα, το 60% των Ευρωπαίων και το 65% των Αμερικανών τάσσονται υπέρ μιας επίθεσης στο Ιράκ.

Η ταυτότητα της έρευνας
-Εγινε στις ΗΠΑ και έξι ευρωπαϊκές χώρες
-Συμμετείχαν 6.001 Ευρωπαίοι και 3.262 Αμερικανοί
-Πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο
Στην έρευνα, την οποία ανέλαβαν να εκπονήσουν το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Σικάγο, επισημαίνεται επίσης ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οφείλονται εν μέρει και στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Ωστόσο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η στρατιωτική δράση των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις επιθέσεις ήταν ένδειξη αυτοάμυνας και όχι προσπάθεια επιβολής.

Οι απόψεις των Ευρωπαίων

Οι ερευνητές ζήτησαν τη γνώμη των πολιτών από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ευρωπαϊκά αποτελέσματα
-Οι επιθέσεις οφείλονταν εν μέρει στην πολιτική των ΗΠΑ: 55%
-Η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ ήταν ένδειξη αυτοάμυνας: 59%
-Να γίνει επίθεση εναντίον του Ιράκ με την υποστήριξη των ΗΕ: 60%
Από τους Ευρωπαίους, το 55% θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε εν μέρει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τη μεγαλύτερη κριτική εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ασκούν οι Γάλλοι, το 63% των οποίων πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έφταιγαν για τις επιθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (90%) πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και να μην τις ανταγωνίζεται.


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Πλημμύρισε και πάλι η Αττική
 

Ο Κηφισσός 'έπνιξε' και πάλι τη νοτιοδυτική Αθήνα

Νέα πλημμύρα έπληξε την Αττική για Τρίτη φορά το τελευταίο δίμηνο, λόγω καταιγίδας που οδήγησε σε υπερχείλιση του Κηφισσού.

Ζημιές σημειώθηκαν σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα, ενώ εκκρεμούν ακόμη οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν οι δύο προηγούμενες νεροποντές.


Ζημιές στο Μοσχάτο από τις πλημμύρες
Οι περιοχές που επλήγησαν χειρότερα είναι το Μοσχάτο, του Ρέντη, το Μενίδι, το Ίλιον, η Νέα Ιωνία, η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα.

Η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σήμανε λήξη του συναγερμού λίγα λεπτά πριν από την καταιγίδα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν ούτε αυτήν τη φορά οι αρχές να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε την παραίτηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Παπανικολάου, τη θέση του οποίου αναλαμβάνει ο ο πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Γιάννης Γεωργακόπουλος.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης συναντήθηκε την Τετάρτη με τους εργολάβους που έχουν αναλάβει τα έργα στον Κηφισσό για να συζητήσει μαζί τους τη διαμορφούμενη κατάσταση.




Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Γιουχαΐσματα εναντίον Κόλιν Πάουελ
 

Ορισμένοι αντιπρόσωποι μεταφέρθηκαν έξω από το χώρο της διάσκεψης

Εντονες αποδοκιμασίες προκάλεσε στους αντιπροσώπους της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη η εμφάνιση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, στο βήμα της διάσκεψης.

Την ώρα που ανέβαινε στο βήμα για να υπερασπισθεί τις θέσεις της χώρας του για το περιβάλλον, οι αντιπρόσωποι άρχισαν να τον γιουχάρουν, προκαλώντας την παρέμβαση της προεδρεύουσας κατά την τελευταία ημέρα της διάσκεψης.


Οι αντιπρόσωποι προέβησαν σε διάφορους συμβιβασμούς
Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις παρατηρήθηκαν όταν ο κ. Πάουελ άσκησε κριτική εναντίον της Ζιμπάμπουε και όταν έκανε λόγο για λήψη μέτρων για το περιβάλλον από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα της διάσκεψης, οι αντιπρόσωποι αναμένεται να υιοθετήσουν ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες διοργάνωσαν διαδηλώσεις έξω από το κτίριο της διάσκεψης, ασκούν κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι παρεμποδίζουν την υιοθέτηση ενός πιο σημαντικού σχεδίου δράσης.

Την ίδια στιγμή, στη διάσκεψη, ο Κόλιν Πάουελ, απαντώντας στα γιουχαϊσματα των παρευρισκομένων, είπε: "Σας άκουσα. Τώρα θα με ακούσετε και εσείς;"

«Αξιόπιστες χώρες»

Αμέσως μετά, ο κ. Πάουελ είπε ότι η χώρα του θα αυξήσει την ετήσια οικονομική βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο κατά 50% το χρόνο, προσφέροντας πέντε δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο επιπλέον.

Ο κ. Πάουελ τόνισε, όμως, ότι η βοήθεια αυτή θα δοθεί μόνο προς τις χώρες οι οποίες θεωρούνται έμπιστες και αξιόπιστες.

Σημεία συμφωνίας
-Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στην Αφρική μέχρι το 2015
-Προστασία των ειδών υπό εξαφάνιση μέχρι το 2015
-Εμπορικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές συνεργασίες
-Αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα
Λίγο πριν από την ομιλία του κ. Πάουελ, οι διαπραγματευτές επιμελήθηκαν και τις τελευταίες λεπτομέρειες του κειμένου που θα καταγράψει τους στόχους του σχεδίου δράσης.

Το σχέδιο δράσης σκοπεύει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να κάνουν βήματα οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς να προκαλέσουν καταστροφές στο περιβάλλον.

Ωστόσο, ορισμένοι αντιπρόσωποι της διάσκεψης εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι δεν ετέθη χρονοδιάγραμμα για τη μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι σχετικές προτάσεις απερρίφθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.



Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Απελάσεις Παλαιστινίων από το Ισραήλ
 

Στα προάστεια της πόλης της Γάζας θα μεταφερθούν τα αδέλφια Ατζουρί

Μία ισραηλινή στρατιωτική νηοπομπή μετέφερε τα δύο αδέλφια ενός ύποπτου Παλαιστίνιου εξτρεμιστή από τη Δυτική Οχθη στη Γάζα, μετά την απόφαση απέλασής τους από ισραηλινό δικαστήριο.

Ημουν πολύ συγκινημένη όταν αποχαιρετούσα την οικογένειά μου. Είναι τόσο δύσκολο να λες αντίο
Ιντισάρ Ατζουρί
Ο Κιφάχ και η Ιντισάρ Ατζουρί κοιμήθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε μία στρατιωτική βάση, έχοντας αποχαιρετήσει προηγουμένως τις οικογένειές τους.

Η απέλασή τους έγινε μετά την πρωτοφανή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, το οποίο επιτρέπει πλέον στο στρατό να απελαύνει τους Παλαιστινίους που θεωρούνται ότι μπορεί να είχαν κάποια σχέση με τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατεδίκασαν την απόφαση, λέγοντας ότι επιδοκιμάζει τη συλλογική τιμωρία και ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το Ισραήλ όμως υποστηρίζει ότι οι απελάσεις έχουν σκοπό να περιορίσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ορκοι εκδίκησης

Οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις ορκίσθηκαν να εκδικηθούν για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ.

Οι δυό τους ενεθάρρυναν ουσιαστικά τρομοκρατικές ενέργειες και για αυτό το λόγο αποτελούν απειλή για την κοινωνία
Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ
Η Χαμάς χαρακτήρισε την απόφαση «απαράδεκτη» και τόνισε ότι θα υπάρξει αντίδραση από την παλαιστινιακή αντίσταση.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι τα δύο αδέλφια απελάθηκαν διότι γνώριζαν εκ των προτέρων τα σχέδια του αδελφού τους, αλλά δεν προσπάθησαν να τον αποτρέψουν.

Οι ισραηλινές αρχές πρεσβεύουν ότι τα δύο αδέλφια με τη στάση τους ενεθάρρυναν τις επιθέσεις των Παλαιστίνιων εξτρεμιστών.

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατεδίκασαν την απόφαση του ισραηλινού δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας ότι σηματοδοτεί «μία μαύρη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:21 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ανάκριση» Μπους για το Ιράκ
 

Η ιρακινή πρόταση είναι «ανοησία» είπε ο κ. Πάουελ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, καλείται την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο να απαντήσει σε ερωτήσεις της ηγεσίας του Κογκρέσου για την πολιτική του εναντίον του Ιράκ.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο κ. Μπους μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν τη συμμετοχή του Κογκρέσου στις αποφάσεις για μία πιθανή στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ. Επιπλέον, θέλουν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις προθέσεις της κυβέρνησης.


Ο πρόεδρος Μπους μπορεί να προβεί σύντομα σε διακήρυξη των προθέσεών του
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Μπους θα προβεί σύντομα σε δημόσια διακήρυξη των προθέσεών του εναντίον του Ιράκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πάουελ απέρριψε την έκκληση της Βαγδάτης για συνομιλίες με σκοπό την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο πριν από την άφιξή του στη Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε την ιρακινή προσφορά ως «ανοησίες».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μία στρατιωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων.

Δημοσιοποίηση στοιχείων

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τρίτη, ο Τόνι Μπλερ υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που διαθέτει σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το Ιράκ προβαίνει στην κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.


Η ηγεσία του Ιράκ προσπαθεί να προσεγγίσει τον αραβικό κόσμο
Πηγές από τον αραβικό διπλωματικό κόσμο θεωρούν ότι το Ιράκ θα ζητήσει την υποστήριξη του αραβικού κόσμου.

Την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συναντώνται στο Κάιρο για να συζητήσουν την κρίση που έχει ξεσπάσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο πρόεδρος της αμερικανικής γερουσίας, Τομ Ντασλ, τάχθηκε και αυτός στο στρατόπεδο εκείνων που εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχεδιαζόμενο εγχείρημα.

Τίμημα

«Θα πληρώσουμε ένα τεράστιο τίμημα εάν δράσουμε μόνοι μας, ιδιαίτερα εάν προχωρήσουμε σε στρατιωτική δράση, ενώ οι σύμμαχοί μας εκφράζουν τις αντιθέσεις τους» δήλωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

Θα πληρώσουμε ένα τεράστιο τίμημα εάν δράσουμε μόνοι μας
Τομ Ντασλ, πρόεδρος της αμερικανικής γερουσίας

Οι αντιπαραθέσεις στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης - ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ και σε εκείνους που λένε ότι κάτι τέτοιο δεν θα άλλαζε τα σχέδια επέμβασης - αποτυπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάϊσερ.

Ο κ. Φλάϊσερ αρχικά σημείωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αθέτησε την υπόσχεσή του ότι θα επιτρέψει στους επιθεωρητές όπλων να επιστρέψουν στη χώρα του.

Ομως, σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο Ιρακινός ηγέτης μπορεί να αποφύγει την ανατροπή του εάν επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων, ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους επανέλαβε τη γνωστή θέση περί προσπάθειας για ανατροπή του καθεστώτος με ή χωρίς επιθεωρητές.


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση εναντίον παιδιών στη Ν. Κορέα
 

Ορισμένα παιδιά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση

Ενας άνδρας εισέβαλε σε μία εκκλησία στη Νότια Κορέα και επιτέθηκε εναντίον εννέα παιδιών τα οποία έτρωγαν το μεσημεριανό τους στο εστιατόριο της εκκλησίας.


Τα παιδιά έτρωγαν το μεσημεριανό τους την ώρα της επίθεσης
Το περιστατικό έλαβε χώρα στην εκκλησία Νεούνγκ Ντονγκ, στο προάστειο Γκουάντζιν της Σεούλ.

Τρία από τα παιδιά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς φέρουν τραύματα στο πρόσωπο και το λαιμό, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές. Η αστυνομία συνέλαβε έναν 53χρονο άνδρα.

Οι αστυνομικές αρχές δήλωσαν ότι ο εν λόγω άνδρας ήταν οπλισμένος με δύο μαχαίρια και άρχισε να απειλεί τα παιδιά, ηλικίας από έξι μέχρι επτά χρόνων, τα οποία και μαχαίρωσε.

Ψυχικές διαταραχές

Ορισμένα από τα παιδιά μαχαιρώθηκαν αρκετές φορές, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Νοτίου Κορέας.

Ενας από τους παρευρισκομένους τηλεφώνησε στην αστυνομία, η οποία συνέλαβε το δράστη μισή ώρα μετά την επίθεση. Ο δράστης είναι μόνο γνωστός ως Χουάνγκ.

Οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι ο δράστης πάσχει από ψυχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης πιστεύεται ότι είπε στην αστυνομία πως άκουγε διάφορες φωνές το βράδυ της Τρίτης, που του έλεγαν ότι έπρεπε να σκοτώσει εάν δεν ήθελε να σκοτωθεί.


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Γιουχαϊσματα εναντίον Κόλιν Πάουελ
 

Ορισμένοι αντιπρόσωποι μεταφέρθηκαν έξω από το χώρο της διάσκεψης

Εντονες αποδοκιμασίες προκάλεσε στους αντιπροσώπους της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη η εμφάνιση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, στο βήμα της διάσκεψης.

Την ώρα που ανέβαινε στο βήμα για να υπερασπισθεί τις θέσεις της χώρας του για το περιβάλλον, οι αντιπρόσωποι άρχισαν να τον γιουχάρουν, προκαλώντας την παρέμβαση της προεδρεύουσας κατά την τελευταία ημέρα της διάσκεψης.


Οι αντιπρόσωποι προέβησαν σε διάφορους συμβιβασμούς
Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις παρατηρήθηκαν όταν ο κ. Πάουελ άσκησε κριτική εναντίον της Ζιμπάμπουε και όταν έκανε λόγο για λήψη μέτρων για το περιβάλλον από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα της διάσκεψης, οι αντιπρόσωποι αναμένεται να υιοθετήσουν ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες διοργάνωσαν διαδηλώσεις έξω από το κτίριο της διάσκεψης, ασκούν κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι παρεμποδίζουν την υιοθέτηση ενός πιο σημαντικού σχεδίου δράσης.

Την ίδια στιγμή, στη διάσκεψη, ο Κόλιν Πάουελ, απαντώντας στα γιουχαϊσματα των παρευρισκομένων, είπε: "Σας άκουσα. Τώρα θα με ακούσετε και εσείς;"

«Αξιόπιστες χώρες»

Αμέσως μετά, ο κ. Πάουελ είπε ότι η χώρα του θα αυξήσει την ετήσια οικονομική βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο κατά 50% το χρόνο, προσφέροντας πέντε δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο επιπλέον.

Ο κ. Πάουελ τόνισε, όμως, ότι η βοήθεια αυτή θα δοθεί μόνο προς τις χώρες οι οποίες θεωρούνται έμπιστες και αξιόπιστες.

Σημεία συμφωνίας
-Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στην Αφρική μέχρι το 2015
-Προστασία των ειδών υπό εξαφάνιση μέχρι το 2015
-Εμπορικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές συνεργασίες
-Αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα
Λίγο πριν από την ομιλία του κ. Πάουελ, οι διαπραγματευτές επιμελήθηκαν και τις τελευταίες λεπτομέρειες του κειμένου που θα καταγράψει τους στόχους του σχεδίου δράσης.

Το σχέδιο δράσης σκοπεύει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να κάνουν βήματα οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς να προκαλέσουν καταστροφές στο περιβάλλον.

Ωστόσο, ορισμένοι αντιπρόσωποι της διάσκεψης εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι δεν ετέθη χρονοδιάγραμμα για τη μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι σχετικές προτάσεις απερρίφθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.



Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 09:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Απόλυση ειδικού στις επιθέσεις άνθρακος
 

Ο Στίβεν Χάτφιλ θεωρεί ότι απολύθηκε επειδή έχει σχηματισθεί αρνητική εικόνα εναντίον του

Ενας πανεπιστημιακός ερευνητής που διερευνούσε τις επιθέσεις άνθρακος στις Ηνωμένες Πολιτείες απολύθηκε από τη δουλειά του.

Ο διδάκτωρ Στίβεν Χάτφιλ πιστεύει ότι η απόλυσή του οφείλεται στην αρνητική εικόνα που σχηματίσθηκε εναντίον του έπειτα τις έρευνες που πραγματοποίησε το FBI στο διαμέρισμά του.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα επισημαίνει ότι η απόφαση να απολυθεί ο διδάκτωρ Χάτφιλ δεν σημαίνει ότι οι αρχές του πανεπιστημίου προβαίνουν σε κρίσεις για την αθωότητα ή την ενοχή του.

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι η απόλυσή του επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του ίδιου ότι το FBI καταστρέφει τη ζωή του.

Πολύτιμες γνώσεις

Ο ερευνητής ζήτησε να διερευνηθεί η υπόθεσή του από τον γενικό εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών.


Ο γενικός εισαγγελέας, Τζον Ασκροφτ, μπορεί να αναλάβει την υπόθεσή του
Οι διευθυντές του πιστεύουν ότι η απόλυσή του γίνεται προς όφελος του πανεπιστημίου.

Επισήμως, οι αρχές θεωρούν ότι ο Στίβεν Χάτφιλ είναι ένας από τους 30 περίπου Αμερικανούς επιστήμονες που διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για να διεξαγάγουν επιθέσεις με άνθρακα.

Ο ίδιος έχει εργασθεί και για την κυβέρνηση και μάλιστα έχει ειδικευθεί στην κατασκευή βιολογικών όπλων.

Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξή του στις επιθέσεις άνθρακος που έλαβαν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάουελ: Όχι σε συνομιλίες για τους επιθεωρητές
 

Η ιρακινή πρόταση είναι «ανοησία» είπε ο κ. Πάουελ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, απέρριψε την έκκληση της Βαγδάτης για συνομιλίες με σκοπό την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο πριν από την άφιξή του στη Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε την ιρακινή προσφορά ως «ανοησίες».


Ο πρόεδρος Μπους μπορεί να προβεί σύντομα σε διακήρυξη των προθέσεών του
Ο κ. Πάουελ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Μπους θα προβεί σύντομα σε δημόσια διακήρυξη των προθέσεών του έναντι του Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπους κάλεσε στο Λευκό Οίκο την ηγεσία του κογκρέσου για διαβουλεύσεις που αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα του Ιράκ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μία στρατιωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων.

Δημοσιοποίηση στοιχείων

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τρίτη, ο Τόνι Μπλερ υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που διαθέτει σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το Ιράκ προβαίνει στην κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.


Η ηγεσία του Ιράκ προσπαθεί να προσεγγίσει τον αραβικό κόσμο
Πηγές από τον αραβικό διπλωματικό κόσμο θεωρούν ότι το Ιράκ θα ζητήσει την υποστήριξη του αραβικού κόσμου.

Την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συναντώνται στο Κάιρο για να συζητήσουν την κρίση που έχει ξεσπάσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο πρόεδρος της αμερικανικής γερουσίας, Τομ Ντασλ, τάχθηκε και αυτός στο στρατόπεδο εκείνων που εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχεδιαζόμενο εγχείρημα.

Τίμημα

«Θα πληρώσουμε ένα τεράστιο τίμημα εάν δράσουμε μόνοι μας, ιδιαίτερα εάν προχωρήσουμε σε στρατιωτική δράση, ενώ οι σύμμαχοί μας εκφράζουν τις αντιθέσεις τους» δήλωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

Θα πληρώσουμε ένα τεράστιο τίμημα εάν δράσουμε μόνοι μας
Τομ Ντασλ, πρόεδρος της αμερικανικής γερουσίας

Οι αντιπαραθέσεις στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης - ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ και σε εκείνους που λένε ότι κάτι τέτοιο δεν θα άλλαζε τα σχέδια επέμβασης - αποτυπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάϊσερ.

Ο κ. Φλάϊσερ αρχικά σημείωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αθέτησε την υπόσχεσή του ότι θα επιτρέψει στους επιθεωρητές όπλων να επιστρέψουν στη χώρα του.

Ομως, σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο Ιρακινός ηγέτης μπορεί να αποφύγει την ανατροπή του εάν επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων, ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους επανέλαβε τη γνωστή θέση περί προσπάθειας για ανατροπή του καθεστώτος με ή χωρίς επιθεωρητές.


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 09:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Ολοκληρώνεται η διάσκεψη για τη Γη
 

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις επετεύχθη τελικά συμφωνία

Στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής ολοκληρώνεται η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Οι διαπραγματευτές λένε ότι κατέληξαν στο σχέδιο της τελικής διακήρυξης, το οποίο θα υπογράψουν οι αρχηγοί κρατών.

Η διακήρυξη όμως χαρακτηρίζεται απογοητευτική από την πλευρά των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις Greenpeace, WWF και Oxfam αναφέρουν ότι η αποτυχία της προσπάθειας παροχής ενέργειας προς τους φτωχούς του πλανήτη και προώθησης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια χαμένη ευκαιρία.

Ανταποκριτής του BBC στη Διάσκεψη μεταδίδει ότι επικρατεί οργή για την υποχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις πιέσεις των ΗΠΑ και πετρελαιοπαραγωγών κρατών, που είχε ως αποτέλεσμα να μην τεθεί κανένας συγκεκριμένος στόχος στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάουελ: Όχι σε συνομιλίες για τους επιθεωρητές
 

Η ιρακινή πρόταση είναι «ανοησία» και «απάτη» είπε ο Πάουελ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, απέρριψε την έκκληση της Βαγδάτης για συνομιλίες με σκοπό την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν την άφιξή του στη Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Γη, ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε την ιρακινή προσφορά ως «ανοησίες» και «απάτη».

Ο κ. Πάουελ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Μπους θα προβεί σύντομα σε δημόσια διακήρυξη των προθέσεών του έναντι του Ιράκ.

Συνάντηση στο Λευκό Οίκο

Εντωμεταξύ ο ο πρόεδρος Μπους κάλεσε στο Λευκό Οίκο την ηγεσία του Κογκρέσου για διαβουλεύσεις που αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα του Ιράκ.

Αλλά λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Γερουσίας, Τομ Ντάσλε, ήρθε να προστεθεί στο στρατόπεδο όσων εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχεδιαζόμενο εγχείρημα:

«Θα πληρώσουμε ένα τεράστιο τίμημα εάν δράσουμε μονομερώς, ιδιαίτερα εάν προχωρήσουμε σε στρατιωτική δράση με εκφρασμένη την αντίθεση όλων σχεδόν των συμμάχων μας» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής.

Η σύγχιση που επικρατεί στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης, ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, και σε όσους λένε ότι η κίνηση αυτή δεν θα άλλαζε τα σχέδια επέμβασης, αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάϊσερ.

Ο κ. Φλάϊσερ αρχικά σημείωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αθέτησε την υπόσχεσή του ότι θα επιτρέψει στους επιθεωρητές όπλων πρόσβαση στη χώρα του, αλλά σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υποχωρώντας ο Ιρακινός ηγέτης θα απέφευγε την ανατροπή του, ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους επανέλαβε τη γνωστή θέση περί αλλαγής καθεστώτος, με ή χωρίς επιθεωρητές.


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Ολοκληρώνεται η Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Γη
 

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις επετεύχθη τελικά συμφωνία

Στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής ολοκληρώνεται η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Οι διαπραγματευτές λένε ότι κατέληξαν στο σχέδιο της τελικής διακήρυξης, το οποίο θα υπογράψουν οι αρχηγοί κρατών.

Η διακήρυξη όμως χαρακτηρίζεται απογοητευτική από την πλευρά των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις Greenpeace, WWF και Oxfam αναφέρουν ότι η αποτυχία της προσπάθειας παροχής ενέργειας προς τους φτωχούς του πλανήτη και προώθησης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια χαμένη ευκαιρία.

Ανταποκριτής του BBC στη Διάσκεψη μεταδίδει ότι επικρατεί οργή για την υποχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις πιέσεις των ΗΠΑ και πετρελαιοπαραγωγών κρατών, που είχε ως αποτέλεσμα να μην τεθεί κανένας συγκεκριμένος στόχος στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
 


Οι δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, σχετικά με το Ιράκ, αλλά και η Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη που ολοκληρώνεται στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, απασχολούν τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Μετά την ισχυρότερη μέχρι στιγμής ένδειξη από τη βρετανική πλευρά ότι στηρίζει την ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράκ, αν δεν επιστρέψουν στη Βαγδάτη οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ, η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) λέει ότι ο Τόνι Μπλερ «αύξησε τις πιέσεις προς το Ιράκ αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα που παραμένει διχασμένη ως προς το να αντιμετωπίσει το καθεστώς της Βαγδάτης».

Η επίσης γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) λέει ότι η υπόσχεση των βρετανών να παρουσιάσουν στοιχεία για το Ιράκ ενισχύει την εντύπωση ότι επίκειται στρατιωτική δράση κατά τη Βαγδάτης. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι όταν το περασμένο φθινόπωρο η βρετανική κυβέρνηση είχε παρουσιάσει στοιχεία για την ανάμιξη του Οσάμα μπιν Λάντεν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, «λίγο αργότερα επακολούθησε η αμερικανική επίθεση εναντίον του Αφγανιστάν».

Ο παράγοντας Ισραήλ

Στη Γερμανία, η Ντι Βελτ (Die Welt) υπό τον τίτλο «Το Ιράκ και η λέξη από Ι» σημειώνει ότι οι γερμανοί πολιτικοί δεν έχουν αναφέρει το Ισραήλ μεταξύ των επιχειρημάτων τους για παρέμβαση στο Ιράκ.

«Όλοι γνωρίζουν ότι τα όπλα μαζικού ολέθρου του Σαντάμ στοχεύουν κυρίως το Ισραήλ και ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλο τρόπο προστασίας παρά την απειλή πυρηνικών αντιποίνων… Η Γερμανία αντιμετωπίζει την απειλή ενός νέου ολοκαυτώματος… ως κάτι που την αφορά ή θα κοιτάξει και πάλι από την άλλη πλευρά;» διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

Υγεία και ανθρώπινα δικαιώματα

Η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν (International Herald Tribune), που εδρεύει στο Παρίσι, επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, σύμφωνα με τις οποίες κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη, στο Γιοχάνεσμπουργκ, παρουσιάστηκε ένα αναπάντεχο σημείο διένεξης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υγεία.

Το επίμαχο σημείο αφορά σε άρθρο που προβλέπει την ενίσχυση της πρόσβασης στα συστήματα υγείας «σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους και τις πολιτισμικές και θρησκευτικές αξίες» της κάθε χώρας. Αυτή η διατύπωση, κατά την καναδική αντιπροσωπεία, δίνει έμφαση στη θρησκεία και όχι στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Λε Τεμπ (Le Temps) της Γενεύης λέει, επικαλούμενη ελβετίδα αντιπρόσωπο, πως το εν λόγω άρθρο, ως έχει, «προσδίδει κύρος σε καθεστώτα που, όπως οι Ταλεμπάν, στερούν τις γυναίκες από θεμελιώδη δικαιώματά τους».


Η σουηδική κεντροδεξιά

Η απόφαση των κεντροδεξιών κομμάτων της Σουηδίας να κατέβουν σε κοινό ψηφοδέλτιο, μόλις λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 15ης Σεπτεμβρίου έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα από τις εφημερίδες της χώρας.

Η Αφτονμπλάντετ (Aftonbladet) διερωτάται «Μαζί –αλλά προς τί;» -μια αναφορά στο προεκλογικό υλικό του συνασπισμού που λέει «Μαζί για μια νέα κυβέρνηση». Η εφημερίδα εκτιμά πως τα τέσσερα κόμματα δεν έχουν κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα ούτε έχουν καταλήξει στο ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Μοιάζει περισσότερο με «προσπάθεια να βρεθεί ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής παρά με τη δημιουργία μιας στερεής κυβερνητικής πλατφόρμας».

Από την άλλη, για την Σβένσκα Νταγκμπλάντετ (Svenska Dagbladet) της Στοκχόλμης η πλατφόρμα αυτή είναι «μια ατζέντα για την ανανέωση της Σουηδίας». Σε 12 τομείς, λέει η εφημερίδα, «οι φιλοδοξίες για διαμόρφωση πολιτικής σε συγκεκριμένα θέματα παρουσιάζονται σε μορφή κατευθυντήριων δηλώσεων».


Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων είναι αφιερωμένα, όπως είναι φυσικό, στις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, σχετικά με το Ιράκ, όλες όμως αναφέρονται με εκτεταμένα ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες τους, στην αποχή των καταναλωτών στην Ελλάδα.

Θα υπάρξει βελτίωση;

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) λέει ότι η Ελλάδα ηγείται των διαμαρτυριών για τις αυξήσεις των ειδών λόγω της εισαγωγής του ευρώ. Αλλά για τη βρετανική εφημερίδα, η αίσθηση των καταναλωτών στις χώρες της ευρωζώνης, πως οι τιμές έχουν αυξηθεί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει, η αύξηση στα είδη λόγω της στρογγυλοποίησης των τιμών δεν πρόσθεσε πάνω από 0,2% στον πληθωρισμό.

Οι οργανισμοί προστασίας καταναλωτών, λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς τείνουν να επικεντρώνονται στα είδη και τις υπηρεσίες που παρουσίασαν, πράγματι μεγάλη αύξηση -όπως τα εστιατόρια, τα τσιγάρα, το αλκοόλ- και αγνόησαν άλλα είδη, όπως τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές για παράδειγμα όπου οι αυξήσεις ήταν μικρές, ή τις τηλεπικοινωνίες των οποίων το κόστος μειώθηκε.

Μακροπρόθεσμα, εκτιμά η βρετανική οικονομική εφημερίδα, η κατάσταση θα βελτιωθεί καθώς ο ανταγωνισμός και η σύγκριση των τιμών από χώρα σε χώρα θα σπρώξει τις τιμές προς τα κάτω.

«Προβλήματα για τους τουρίστες»

Για την Τάιμς (The Times)οι αυξήσεις των τιμών στην Ευρώπη έγιναν αισθητές και στους βρετανούς τουρίστες που επισκέφθηκαν χώρες της ευρωζώνης αυτό το καλοκαίρι. Πάντως σε συγκριτικό πίνακα τιμών διαφόρων ειδών σε ευρωπαϊκές χώρες, το Λονδίνο παραμένει αισθητά ακριβότερο στην συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων, από τις χώρες της ευρωζώνης.

Σε ανάλογους τόνους η Γκάρντιαν (The Guardian) φιλοξενεί σχόλιο μιας βρετανίδας κομμώτριας που λέει ότι οι φετινές διακοπές της στη Ρόδο της κόστισαν σχεδόν τα διπλά από ό,τι πέρυσι.

Το κόστος της αλλαγής

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) σχολιάζει –όπως και όλες οι βρετανικές εφημερίδες -την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο μποϊκοτάζ. Αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά ένας Έλληνας καταναλωτής στην εφημερίδα, είναι γελοίο να βλέπει κανείς την κυβέρνηση να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο όταν έχει τη δυνατότητα να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Και η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) σημειώνει ότι την αίσθηση υπερηφάνειας των Ελλήνων για την ένταξη στο ευρώ, διαδέχτηκε η οργή για τις αυξήσεις που ακολούθησαν. Όπως έμαθε η Βρετανία στην περίοδο που πέρασε στο δεκαδικό σύστημα, λέει η εφημερίδα, κανένα νέο νόμισμα δεν εισάγεται χωρίς να υπάρχουν αυξήσεις. Το μόνο περίεργο, λέει, είναι που κάποιοι στις χώρες της ευρωζώνης περίμεναν ότι η αλλαγή αυτή θα ήταν φτηνή.

«Όλα δείχνουν στον πόλεμο»

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Όλα δείχνουν στον πόλεμο με το Ιράκ» η Τάιμς συνοψίζει την ουσία των δηλώσεων του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τρίτη στην εκλογική του περιφέρεια, στο Σέτζφιλντ.

Ο Μπλερ υπόσχεται να παρουσιάσει στοιχεία για εγκλήματα του ιρακινού ηγέτη λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ, που διερωτάται αν ο βρετανός πρωθυπουργός κάνει πολύ παρέα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους: Η πρωτοσέλιδη φωτογραφία στην εφημερίδα εμφανίζει τον Τόνι Μπλερ με τους αντίχειρες στη ζώνη, σε μια «καουμπόικη» πόζα.

Ο Μπλερ σχεδόν ενέκρινε την αμερικανική στάση, λέει η Ιντιπέντεντ, που τονίζει την δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού ότι είναι «χρέος μας να στηρίξουμε τις ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ».

Σε ανάλογους τόνους η Γκάρντιαν και η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται στις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού ότι ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, πρέπει «να φύγει».

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κερδίσουν»

Η Γκάρντιαν φιλοξενεί άρθρο της πρώην αρχηγού της βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας (MI5), Στέλας Ρέμινγκτον η οποία επικρίνει δριμύτατα τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σχετικά με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο, λέει, ήταν η αντίδραση που έδειξε ότι η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου εξέπληξε τους περισσότερους πολιτικούς.

Η τρομοκρατία δεν ξεκίνησε την 11η Σεπτεμβρίου, λέει η Ρέμινγκτον, που υπενθυμίζει προηγούμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων, αλλά και του ίδιου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, λέει, δεν έδωσαν την απαιτούμενη προσοχή στην αλ-Κάιντα.

Η Ρέμινγκτον εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Η πείρα δείχνει πως η τρομοκρατία δεν θα εξαλειφθεί αν δεν εξαλειφθούν οι συνθήκες που τη δημιουργούν –αν δεν υπάρξει ένας κόσμος χωρίς προβλήματα. Κι αυτό λέει η πρώην αρχηγός της ΜΙ5 είναι απίθανο να συμβεί.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.