Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-08-23

  1. Αργεντινή: «Αντισυνταγματική» η λιτότητα του ΔΝΤ
  2. Αγωνία για εκατομμύρια στην Κίνα
  3. Οι πλημμύρες «ξελάσπωσαν» τον καγκελάριο Σρέντερ
  4. Έκρυθμη η κατάσταση στο Κασμίρ
  5. Για «δημόσιες σχέσεις» κατηγορεί το ΝΑΤΟ η Ντελ Πόντε
  6. Για «δημόσιες σχέσεις» κατηγορείται το ΝΑΤΟ
  7. Απαγόρευση λειτουργίας για βασκικό κόμμα
  8. Στο κενό αμερικανική πρωτοβουλία για το Κασμίρ
  9. Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 24- 31 Αυγούστου
  10. Συστάσεις Παπανδρέου προς Μίλερ
  11. Τελεσίγραφο για τη Ζάμπια
  12. Καταγγελίες για την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  13. Συστάσεις Παπανδρέου προς Μίλερ
  14. Απαγόρευση λειτουργίας για βασκικό κόμμα
  15. Αγωνία για εκατοντάδες χιλιάδες στην Κίνα
  16. Νέα όξυνση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν
  17. Ένα εκατομμύριο Kινέζοι στη μάχη των πλημμυρών
  18. Συλλήψεις πριν από τη διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ
  19. Βρετανία: Ανάκριση γιά το αποτρόπαιο έγκλημα
  20. Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 23:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Αργεντινή: «Αντισυνταγματική» η λιτότητα του ΔΝΤ
 

Ο πρόεδρος Δουχάλντε επιχειρεί να εξασφαλίσει νέο δάνειο από το ΔΝΤ

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει τα χρήματα που απαιτούνται για να αποζημιώσει υπαλλήλους και συνταξιούχους για τις περικοπές των αποδοχών τους, όπως ζήτησε με πρόσφατη απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα μέτρα λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνηση, προχωρώντας σε περικοπές μισθών και συντάξεων, είναι αντισυνταγματικά.

Οι περικοπές πραγματοποιήθηκαν με εντολή του πρώην προέδρου της χώρας, Φερνάντο ντε λα Ρούα προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παροχή δανείου.

Ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά ένα μόνο άτομο που προσέφυγε σε αυτό, αλλά αναμένεται να δώσει το έναυσμα για την κατάθεση χιλιάδων παρόμοιων αιτήσεων.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδίδεται καθώς η κυβέρνηση απευθύνει νέες εκκλήσεις προς το ΔΝΤ να βοηθήσει για την αποπληρωμή διεθνών οφειλών του επόμενου μήνα.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 11:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγωνία για εκατομμύρια στην Κίνα
 

Πολλές περιοχές γύρω από τη λίμνη έχουν ήδη πλημμυρίσει

Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, στην επαρχία Χιουνάν της Κίνας, έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις όχθες της λίμνης Ντονγκτίνγκ, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει υπερβολικά και απειλεί να σπάσει τα αντιπλημμυρικά αναχώματα.


Μεγάλες περιοχές απειλούνται από τις πλημμύρες
Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι προσπαθούν να εμποδίσουν την πλημμύρα φτιάχνοντας αναχώματα με σακιά άμμου και ελέγχοντας την κατάσταση στις όχθες της λίμνης, που εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Με τη στάθμη των νερών να συνεχίζει να αυξάνεται και ισχυρούς ανέμους να πνέουν στη λίμνη, τα κύματα έχουν αρχίσει να περνάνε την κορυφή των φραγμάτων.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που εργάζεται στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, είπε στο BBC ότι εξαντλήθηκαν τα αποθέματα τροφίμων στις εγκαταστάσεις υποδοχής που υποδέχονται τους εκτοπισθέντες κατοίκους και απαιτούνται επειγόντως νέες προμήθειες.

Δυνάμεις του κινεζικού στρατού έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν όπου υπάρχει ανάγκη.

Ανταποκριτής του BBC στην Χιουνάν μεταδίδει πως το επόμενο 24ωρο θα είναι καθοριστικό για την μεγάλη αυτή επιχείρηση που έχει εξελιχθεί σε τιτάνια μάχη με τα στοιχεία της φύσης.

Αλλά ακόμα και αν τα κύρια φράγματα αντέξουν στην πίεση, το κόστος είναι ήδη υψηλό: σύμφωνα με τις πληροφορίες 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί και σχεδόν 500.000 εκτάρια καλλιεργειών έχουν καταστραφεί.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 23:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι πλημμύρες «ξελάσπωσαν» τον καγκελάριο Σρέντερ
 

Οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες κυριαρχούν στην προεκλογική εκστρατεία

Σημαντική άνοδο σημειώνει το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας, που σύμφωνα με αναλυτές οφείλεται στον χειρισμό από τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ της κρίσης που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες στη χώρα.

Ύστερα από αρκετούς μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο κυβερνητικός συνασπισμός υπολείπονταν αισθητά σε δημοτικότητα της συντηρητικής αντιπολίτευσης και ενώ απομένει ένας μήνας πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) εμφανίζονται σχεδόν να ισοψηφούν με τους χριστιανοδημοκράτες (CDU).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Electoral Research, το SPD αναρριχήθηκε κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 38% ενώ η ένωση χριστιανοδημοκρατών/ χριστιανοσοσιαλιστών έπεσε στο 39%.

Αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η επίδειξη πυγμής από την πλευρά του Γερμανού καγκελάριου τον βοήθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις τη στιγμή που αντίπαλός του Εντμουντ Στόιμπερ δέχεται κριτική από τα ΜΜΕ για έλλειψη οικολογικής ευαισθησίας.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 21:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρυθμη η κατάσταση στο Κασμίρ
 

Το Πακιστάν λέει πως δεν υπέστη απώλειες κατά την επίθεση

Στο κενό φαίνεται να πέφτει η τελευταία αμερικανική μεσολάβηση για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά τις κατηγορίες της Ισλαμαμπάντ ότι δέχτηκε επίθεση στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Οι κυβέρνηση του Πακιστάν υποστηρίζει ότι δεκάδες Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεσή τους στη διάρκεια της νύχτας.

Ο στρατηγός Ρασίντ Κουρέσι, είπε ότι ινδικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή μετά την απόκρουση της επίθεσης, την οποία χαρακτήρισε πράξη μεγάλης κλιμάκωσης.

Δεν υπήρξαν, είπε, απώλειες μεταξύ των πακιστανικών δυνάμεων.

Μέσα σε λίγες ώρες από την έκδοση της πακιστανικής ανακοίνωσης, η Ινδία την απέρριψε ως αβάσιμη.

Εκπρόσωπος του ινδικού στρατού είπε ότι αν και υπήρξαν ορισμένες συνήθη πυρά, δεν υπήρξε επίθεση, ούτε και ινδικές απώλειες.

Η διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ αποτελεί εδώ και πολύ καιρό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες με την Ινδία να κατηγορεί το Πακιστάν ότι βοηθάει αυτονομιστές, που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον στόχων της, κάτι που αρνείται το Πακιστάν.

Με την νέα κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις τους φέτος, οι δύο χώρες έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες κατά μήκος της γραμμής ελέγχου που χωρίζει το υπό ινδική και το υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 23:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Για «δημόσιες σχέσεις» κατηγορεί το ΝΑΤΟ η Ντελ Πόντε
 

Ασυνήθιστα σκληρή κριτική της Κάρλα Ντελ Πόντε

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε κατηγόρησε την ηγεσία της ειρηνευτικής δύναμης της Βοσνίας (SFOR) η οποία ελέγχεται από το ΝΑΤΟ, ότι αναλώνεται σε δημόσιες σχέσεις και δεν συλλαμβάνει υπόπτους για εγκλήματα πολέμου.

Η κα Ντελ Πόντε εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δυνάμεις της SFOR είναι σε θέση να συλλάβουν υπόπτους-και κυρίως τον Σερβοβόσνιο πρώην ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς- αλλά δεν καταβάλουν την απαιτούμενη προσπάθεια.

Η ίδια μάλιστα δήλωσε ότι κουράστηκε να διαβάζει για αποτυχημένες προσπάθειες εντοπισμού υπόπτων.

Ανταποκριτές εκτιμούν ότι αν και η κα Ντελ Πόντε ασκεί κατά διαστήματα κριτική στις δυνάμεις της SFOR η τελευταία της επίθεση εξέπληξε του πάντες για τη σκληρότητά της.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 20:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Για «δημόσιες σχέσεις» κατηγορείται το ΝΑΤΟ
 

Ασυνήθιστα σκληρή κριτική της Κάρλα Ντελ Πόντε

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε κατηγόρησε την ηγεσία της ειρηνευτικής δύναμης της Βοσνίας (SFOR) η οποία ελέγχεται από το ΝΑΤΟ, ότι αναλώνεται σε δημόσιες σχέσεις και δεν συλλαμβάνει υπόπτους για εγκλήματα πολέμου.

Η κα Ντελ Πόντε εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δυνάμεις της SFOR είναι σε θέση να συλλάβουν υπόπτους-και κυρίως τον Σερβοβόσνιο πρώην ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς- αλλά δεν καταβάλουν την απαιτούμενη προσπάθεια.

Η ίδια μάλιστα δήλωσε ότι κουράστηκε να διαβάζει για αποτυχημένες προσπάθειες εντοπισμού υπόπτων.

Ανταποκριτές εκτιμούν ότι αν και η κα Ντελ Πόντε ασκεί κατά διαστήματα κριτική στις δυνάμεις της SFOR η τελευταία της επίθεση εξέπληξε του πάντες για τη σκληρότητά της.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 20:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Απαγόρευση λειτουργίας για βασκικό κόμμα
 

Οι Βάσκοι επιδιώκουν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους

Ο ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν ενημέρωσε το αυτονομιστικό κόμμα των Βάσκων, Έρι Μπατασούνα, ότι πρόκειται να απαγορεύσει τη λειτουργία του.

Ο δικαστής ενημέρωσε ήδη αντιπροσώπους του κόμματος για την απόφαση του αλλά είπε ότι θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα μέχρι να επισημοποιήσει την απαγόρευση της λειτουργίας του Έρι Μπατασούνα.

Αυτό θα σημάνει το κλείσιμο των γραφείων του κόμματος και απαγόρευση των δημοσίων συγκεντρώσεων των μελών του, αλλά οι εκλεγμένοι βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοί του θα μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Η Ισπανία επιδιώκει την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος των Βάσκων αυτονομιστών εδώ και πολύ καιρό.

Το κόμμα Έρι Μπατασούνα (Λαϊκή Ενότητα) κατηγορείται ότι είναι η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ -της αυτονομιστικής οργάνωσης που έχει προβεί σε δεκάδες επιθέσεις κατά ισπανικών στόχων τα τελευταία χρόνια.

Ο ισπανός δικαστής δήλωσε ότι οι έρευνες του έχουν αποκαλύψει αδιάσειστα στοιχεία για τις στενές σχέσεις του Έρι Μπατασούνα με την ΕΤΑ.

Η απόφασή του λαμβάνεται λίγο πριν από τη σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο της Ισπανίας, το οποίο επιδιώκει να ψηφίσει νόμο για την ολική απαγόρευση του κόμματος.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 21:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο κενό αμερικανική πρωτοβουλία για το Κασμίρ
 

Το Πακιστάν λέει πως δεν υπέστη απώλειες κατά την επίθεση

Στο κενό φαίνεται να πέφτει η τελευταία αμερικανική μεσολάβηση για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά τις κατηγορίες της Ισλαμαμπάντ ότι δέχτηκε επίθεση στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Οι κυβέρνηση του Πακιστάν υποστηρίζει ότι δεκάδες Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεσή τους στη διάρκεια της νύχτας.

Ο στρατηγός Ρασίντ Κουρέσι, είπε ότι ινδικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή μετά την απόκρουση της επίθεσης, την οποία χαρακτήρισε πράξη μεγάλης κλιμάκωσης.

Δεν υπήρξαν, είπε, απώλειες μεταξύ των πακιστανικών δυνάμεων.

Μέσα σε λίγες ώρες από την έκδοση της πακιστανικής ανακοίνωσης, η Ινδία την απέρριψε ως αβάσιμη.

Εκπρόσωπος του ινδικού στρατού είπε ότι αν και υπήρξαν ορισμένες συνήθη πυρά, δεν υπήρξε επίθεση, ούτε και ινδικές απώλειες.

Η διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ αποτελεί εδώ και πολύ καιρό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες με την Ινδία να κατηγορεί το Πακιστάν ότι βοηθάει αυτονομιστές, που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον στόχων της, κάτι που αρνείται το Πακιστάν.

Με την νέα κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις τους φέτος, οι δύο χώρες έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες κατά μήκος της γραμμής ελέγχου που χωρίζει το υπό ινδική και το υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 19:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 24- 31 Αυγούστου
 

Οι πλημμύρες της Δρέσδης προκάλεσαν αρκετά ερωτηματικά για τις αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη


Οι σάκοι με άμμο μπορεί να μην σταμάτησαν το νερό αλλά προσέφεραν καταφύγιο σε ορισμένα αμφίβια


Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα θέσει εκτός νόμου το κόμμα Ερι Μπατασούνα των Βάσκων


Τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για το Ιράκ δεν φαίνεται να βρίσκουν πλέον σημαντική ανταπόκριση


Σαουδάραβες επιχειρηματίες απέσυραν καταθέσεις εκατομμυρίων από τις ΗΠΑ καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των δυο χωρών


Η δολοφονία δυο δεκάχρονων κοριτσιών στην Αγγλία προκάλεσε φρίκη αλλά και ερωτηματικά για το ρόλο των μέσων ενημέρωσης και τη χρησιμοποίηση τους από την αστυνομία


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 18:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Συστάσεις Παπανδρέου προς Μίλερ
 

Παπανδρέου - Μίλερ συναντήθηκαν την Παρασκευή

Προσοχή στις δημόσιες τοποθετήσεις του σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τρομοκρατίας συνέστησε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στην Αθήνα.

Η συζήτησή των δύο ανδρών επικεντρώθηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στις εξελίξεις στο μέτωπο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών συνέστησε στον Αμερικανό αξιωματούχο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του για την τρομοκρατία και του υπενθύμισε ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας και της ελληνικής δικαιοσύνης.

Η χρήση πληθυντικού, όταν αναφέρεται κανείς στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, προκαλεί εντυπώσεις, φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου στο συνομιλητή του.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε:

“Οι προσπάθειες, βεβαίως, που εξελίσσονται για τη σύλληψη και την εξάρθρωση της “17 Νοέμβρη” και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, που κατά καιρούς έδρασαν στην Ελλάδα, είναι υπόθεση ελληνική. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας και της ελληνικής δικαιοσύνης. Αυτό ο κ. Μίλερ το έχει αναγνωρίσει και το αναγνώρισε και σήμερα και προς τον υπουργό Εξωτερικών, όπως βεβαίως έχουμε αναγνωρίσει και εμείς ότι σε αυτή την ελληνική επιχείρηση υπήρξε συμβολή, βοήθεια, των υπηρεσιών των ΗΠΑ. Είναι, όμως, μία ελληνική επιχείρηση. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ιδιαίτερα την προσοχή που χρειάζεται να επιδεικνύουμε στις δημόσιες τοποθετήσεις. Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε σε αυτή την καλή συνεργασία με τις ΗΠΑ και θέλουμε να συνεχισθεί, όπως θέλουν και οι ΗΠΑ, κάτι που τονίσθηκε και στις δηλώσεις”.

Όπως ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας, στη διάρκεια της συνάντησης Παπανδρέου - Μίλερ συζητήθηκε και το κυπριακό.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 17:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Τελεσίγραφο για τη Ζάμπια
 

Παρά τον κίνδυνο λιμού η Ζάμπια αρνείται τα αποκαλούμενα «τρόφιμα Φρανγκενστάιν»

Μια εβδομάδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Ζάμπιας να απορρίψει την επείγουσα αποστολή μεταλλαγμένων τροφίμων από τις ΗΠΑ, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ προειδοποίησε τη χώρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την αποφυγή του λιμού που θα πλήξει τουλάχιστον δυο εκατομμύρια άτομα.

Αξιωματούχοι στη Ζάμπια εξέφρασαν φόβους ότι η εισαγωγή τροφίμων που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους σπόρους θα μολύνουν τις καλλιέργειες της χώρας.

Παρόμοιες ανησυχίες είχαν εκφράσει ακόμη η Μοζαμβίκη και η Ζιμπάμπουε που αναγκάστηκαν όμως να υποχωρήσουν αντιμετωπίζοντας τον άμεσο κίνδυνο λιμού.

Βάσει υπολογισμών του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων τουλάχιστον τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης από την έλλειψη τροφίμων.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 14:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταγγελίες για την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης
 

Σκληρή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους παραγωγούς ζάχαρης, λέει η Όξφαμ.

Η βρετανική οργάνωση αρωγής, Όξφαμ, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αποκλείει από τις αγορές της τους παραγωγούς ζάχαρης από τις αναπτυσσόμενες χώρες και υπερχρεώνει τους Ευρωπαίους καταναλωτές κατά 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο για την αγορά ζάχαρης.

Σε έκθεσή της, η Όξφαμ χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό σύστημα ως σκευωρία.

Είναι ενδεικτικό, λέει η οργάνωση, της ευρωπαϊκής υποκρισίας στις σχέσεις με τον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ευαγγελίζεται το ελεύθερο εμπόριο αλλά στην πράξη ακολουθεί πολιτικές προστατευτισμού.

Η Όξφαμ κατηγορεί ακόμα τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ζάχαρης ότι ξεφορτώνονται τα πλεονάσματα που δημιουργεί η ακολουθούμενη πολιτική, σε εξωπραγματικά χαμηλές τιμές, σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Έτσι αποκλείονται από τον ανταγωνισμό οι παραγωγοί ζάχαρης από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με την Όξφαμ, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές επιχορηγούν τους Ευρωπαίους παραγωγούς ζάχαρης με 1,5 δις. ευρώ το χρόνο χωρίς να το γνωρίζουν, λόγω των υψηλών τιμών του προϊόντος στα καταστήματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει απαντήσει στις καταγγελίες της Όξφαμ.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 14:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Συστάσεις Παπανδρέου προς Μίλερ
 

Παπανδρέου - Μίλερ συναντήθηκαν την Παρασκευή

Προσοχή στις δημόσιες τοποθετήσεις του σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τρομοκρατίας συνέστησε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στην Αθήνα.

Η συζήτησή των δύο ανδρών επικεντρώθηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στις εξελίξεις στο μέτωπο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών συνέστησε στον Αμερικανό αξιωματούχο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του για την τρομοκρατία και του υπενθύμισε ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας και της ελληνικής δικαιοσύνης.

Η χρήση πληθυντικού, όταν αναφέρεται κανείς στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, προκαλεί εντυπώσεις, φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου στο συνομιλητή του.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε:

“Οι προσπάθειες, βεβαίως, που εξελίσσονται για τη σύλληψη και την εξάρθρωση της “17 Νοέμβρη” και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, που κατά καιρούς έδρασαν στην Ελλάδα, είναι υπόθεση ελληνική. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας και της ελληνικής δικαιοσύνης. Αυτό ο κ. Μίλερ το έχει αναγνωρίσει και το αναγνώρισε και σήμερα και προς τον υπουργό Εξωτερικών, όπως βεβαίως έχουμε αναγνωρίσει και εμείς ότι σε αυτή την ελληνική επιχείρηση υπήρξε συμβολή, βοήθεια, των υπηρεσιών των ΗΠΑ. Είναι, όμως, μία ελληνική επιχείρηση. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ιδιαίτερα την προσοχή που χρειάζεται να επιδεικνύουμε στις δημόσιες τοποθετήσεις. Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε σε αυτή την καλή συνεργασία με τις ΗΠΑ και θέλουμε να συνεχισθεί, όπως θέλουν και οι ΗΠΑ, κάτι που τονίσθηκε και στις δηλώσεις”.

Όπως ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας, στη διάρκεια της συνάντησης Παπανδρέου - Μίλερ συζητήθηκε και το κυπριακό.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 12:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Απαγόρευση λειτουργίας για βασκικό κόμμα
 

Οι Βάσκοι επιδιώκουν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους

Ο ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν ενημέρωσε το αυτονομιστικό κόμμα των Βάσκων, Έρι Μπατασούνα, ότι πρόκειται να απαγορεύσει τη λειτουργία του.

Ο δικαστής ενημέρωσε ήδη αντιπροσώπους του κόμματος για την απόφαση του αλλά είπε ότι θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα μέχρι να επισημοποιήσει την απαγόρευση της λειτουργίας του Έρι Μπατασούνα.

Αυτό θα σημάνει το κλείσιμο των γραφείων του κόμματος και απαγόρευση των δημοσίων συγκεντρώσεων των μελών του, αλλά οι εκλεγμένοι βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοί του θα μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Η Ισπανία επιδιώκει την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος των Βάσκων αυτονομιστών εδώ και πολύ καιρό.

Το κόμμα Έρι Μπατασούνα (Λαϊκή Ενότητα) κατηγορείται ότι είναι η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ -της αυτονομιστικής οργάνωσης που έχει προβεί σε δεκάδες επιθέσεις κατά ισπανικών στόχων τα τελευταία χρόνια.

Ο ισπανός δικαστής δήλωσε ότι οι έρευνες του έχουν αποκαλύψει αδιάσειστα στοιχεία για τις στενές σχέσεις του Έρι Μπατασούνα με την ΕΤΑ.

Η απόφασή του λαμβάνεται λίγο πριν από τη σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο της Ισπανίας, το οποίο επιδιώκει να ψηφίσει νόμο για την ολική απαγόρευση του κόμματος.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 11:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγωνία για εκατοντάδες χιλιάδες στην Κίνα
 

Πολλές περιοχές γύρω από τη λίμνη έχουν ήδη πλημμυρίσει

Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, στην επαρχία Χιουνάν της Κίνας, έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις όχθες της λίμνης Ντονγκτίνγκ, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει υπερβολικά και απειλεί να σπάσει τα αντιπλημμυρικά αναχώματα.


Μεγάλες περιοχές απειλούνται από τις πλημμύρες
Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι προσπαθούν να εμποδίσουν την πλημμύρα φτιάχνοντας αναχώματα με σακιά άμμου και ελέγχοντας την κατάσταση στις όχθες της λίμνης, που εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Με τη στάθμη των νερών να συνεχίζει να αυξάνεται και ισχυρούς ανέμους να πνέουν στη λίμνη, τα κύματα έχουν αρχίσει να περνάνε την κορυφή των φραγμάτων.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που εργάζεται στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, είπε στο BBC ότι εξαντλήθηκαν τα αποθέματα τροφίμων στις εγκαταστάσεις υποδοχής που υποδέχονται τους εκτοπισθέντες κατοίκους και απαιτούνται επειγόντως νέες προμήθειες.

Δυνάμεις του κινεζικού στρατού έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν όπου υπάρχει ανάγκη.

Ανταποκριτής του BBC στην Χιουνάν μεταδίδει πως το επόμενο 24ωρο θα είναι καθοριστικό για την μεγάλη αυτή επιχείρηση που έχει εξελιχθεί σε τιτάνια μάχη με τα στοιχεία της φύσης.

Αλλά ακόμα και αν τα κύρια φράγματα αντέξουν στην πίεση, το κόστος είναι ήδη υψηλό: σύμφωνα με τις πληροφορίες 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί και σχεδόν 500.000 εκτάρια καλλιεργειών έχουν καταστραφεί.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 13:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα όξυνση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν
 

Το Πακιστάν λέει πως δεν υπέστη απώλειες κατά την επίθεση

Το Πακιστάν κατηγόρησε την Ινδία ότι εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση εναντίον φυλακίου του στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Οι Πακιστανοί λένε πως δεκάδες Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεσή τους στη διάρκεια της νύχτας.

Ο στρατηγός Ρασίντ Κουρέσι, είπε ότι ινδικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή μετά την απόκρουση της επίθεσης, την οποία χαρακτήρισε πράξη μεγάλης κλιμάκωσης.

Δεν υπήρξαν, είπε, απώλειες μεταξύ των πακιστανικών δυνάμεων.

Μέσα σε λίγες ώρες από την έκδοση της πακιστανικής ανακοίνωσης, η Ινδία την απέρριψε ως αβάσιμη.

Εκπρόσωπος του ινδικού στρατού είπε ότι αν και υπήρξαν ορισμένες συνήθη πυρά, δεν υπήρξε επίθεση, ούτε και ινδικές απώλειες.

Η διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ αποτελεί εδώ και πολύ καιρό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες με την Ινδία να κατηγορεί το Πακιστάν ότι βοηθάει αυτονομιστές, που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον στόχων της, κάτι που αρνείται το Πακιστάν.

Με την νέα κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις τους φέτος, οι δύο χώρες έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες κατά μήκος της γραμμής ελέγχου που χωρίζει το υπό ινδική και το υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002 - 17:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένα εκατομμύριο Kινέζοι στη μάχη των πλημμυρών
 

Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνέυουν καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει

Στην Κίνα, εντείνονται οι προσπάθειες για την αποτροπή καταστροφής από τις πλημμύρες, που απειλούν την χώρα.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι καταβάλλουν προσπάθειες να «θωρακίσουν» μια περιοχή, στην επαρχία Χιουνάν, η οποία βρίσκεται γύρω από τη λίμνη Ντόνγκτινγκ που υπάρχει κίνδυνος να υπερχειλίσει.

Η συνεχής βροχή των τελευταίων εβδομάδων στην περιοχή αυτή έχει ως αποτέλεσμα το επίπεδο του νερού στη λίμνη να έχει ξεπεράσει περίπου κατά δυόμισι μέτρα το όριο επικινδυνότητας δημιουργώντας ανησυχίες για επανάληψη της καταστροφής, που είχε σημειωθεί το 1998 στην Κίνα από πλημμύρες.

Τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι παρά το γεγονός πως οι έντονες βροχοπτώσεις σταμάτησαν πριν από δυο ημέρες το ύψος των υδάτων θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέχρι το σαββατοκύριακο.

Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την εκκένωση των γύρω περιοχών αλλά συναντούν δυσκολίες στην εξεύρεση περιοχών όπου θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο οι κάτοικοι των χωριών και των πόλεων που απειλούνται από τις πλημμύρες.

Συνολικά, φέτος, περίπου 900 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στη Κίνα από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, που έχουν σημειωθεί στη χώρα.


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002 - 17:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις πριν από τη διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ
 


Η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής συνέλαβε 77 άτομα, που συμμετείχαν σε εκστρατεία για την προστασία των δικαιωμάτων ακτημόνων, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη εργασιών τη Παγκόσμιας Διάσκεψης για το το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Αργότερα οι αρχές συνέλαβαν και μια ακτιβίστρια από τις ΗΠΑ που επιχείρησε να επισκεφτεί τους συλληφθέντες.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα.

Οι συλληφθέντες υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή της αστυνομίας αποτελεί την αρχή μιας προσπάθειας για την αποφυγή κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια της διάσκεψης καθώς ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στην πόλη δεκάδες χιλιάδες αντιπρόσωποι αλλά και διαδηλωτές από ολόκληρο τον κόσμο.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 07:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία: Ανάκριση γιά το αποτρόπαιο έγκλημα
 

Τα δύο άτυχα κοριτσάκια

Αρχίζει σήμερα στην κομητεία του Κειμπριντζσάιρ η ανάκριση γιά το φόνο της Χόλι Γουέλς και της Τζέσικα Τσάπμαν .

Η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό των αιτιών του θανάτου των δύο μικρών κοριτσιών αναμένεται να διαρκέσει περίπου 10 λεπτά και θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν την αναγνώριση των πτωμάτων των δύο θυμάτων.

Η διαδικασία αργότερα σήμερα θα διακοπεί για να επαναληφθεί μετά από μερικές ημέρες.

Τα δύο κοριτσάκια είχαν εξαφανισθεί από τα σπίτια τους στην κωμόπολη Σόχαμ στο Κειμπριντζσάιρ πρίν περίπου δύο εβδομάδες.

Τα πτώματά τους ανακαλύφθηκαν σε απόμερη περιοχή του Σάφολκ το περασμένο Σάββατο.

Ο Ιάν Χάντλει ηλικίας 28 ετών, επιστάτης σχολείου, κατηγορείται για το φόνο της Χόλι Γουέλς και της Τζεσικα Τσάπμαν.

Ο Χάντλει κρατείται σε ψυχιατρική κλινική υψίστης ασφαλείας όπως προβλέπει ο νόμος του 1983 για τους ψυχοπαθείς.

Εχει συλληφθεί επίσης και η φίλη του Μαξίμ Καρ, δασκάλα στο σχόλειο όπου πήγαιναν τα δύο άτυχα παιδιά, επειδή κατηγορείται ότι επεχείρησε να παραπλανήσει τις διωκτικές αρχές και να παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης.

Οι αστυνομικοί έχουν ολοκληρώσει τις έρευνες στο εξοχικό μπάνγκαλο όπου βρέθηκαν τα πτώματα των δύο κοριτσιών.

Το μπάνγκαλο πιστεύεται ότι ανήκει στη γιαγιά του Χάντλει.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 03:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
 


Ορισμένες εφημερίδες εκτιμούν ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού υπουργού των Εξωτερικών υποδηλώνουν "αλλαγή πλεύσης" σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μίας νέας στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ.

"Ο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ αποφάσισε να ακολουθήσει μία διαφορετική οδό απ'ό,τι η Ουάσινγκτον στο ζήτημα του Ιράκ" , σημνειώνει η Λε Μοντ.

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζακ Στρόου έχει δηλώσει ότι άν η Βαγδάτη αποδεχθεί τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών τότε η στάση της βρετανικής κυβέρνησης έναντι του Ιράκ πρόκειται να αλλάξει.

"Μία μέρα πρίν τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού των Εξωτερικών ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επαναλάβει ότι βασική προτεραιότητα της Ουάσινγκτον είναι η αλλαγή του καθεστώτος στη Βαγδάτη" , υπογραμμίζει ο συντάκτης της Λε Μοντ.

"Ο Τόνι Μπλερ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο στάσης στους κόλπους του Εργατικού κόμματος αν δεν διαχωρίσει τη θέση του από την πολιτική Μπους στο θέμα του Ιράκ" , επισημαίνει η Λε Μοντ.

"Οι δηλώσεις Στρόου σίγουρα αποτελούν ανακοπή της πορείας του προέδρου Μπους για την εξεύρεση συνοδοιπόρων στοι ταξίδι του στην Ανατολή" , γράφει χαρακτηριστικά η ισπανική εφημερίδα ABC.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο εκ παραδόσεως είναι ο πλέον πιστός σύμμαχος του Λευκού Οίκου στις αμερικανικές επιχειρήσεις σ'αυτή την περιοχή του κόσμου. Επομένως αν ο σημαντικότερος εταίρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι δεν είναι δυνατό να υλοποιηθούν τα σχέδια κατά του Σαντάμ Χουσείν μπορεί κανείς να αντιληφθεί την έλλειψη ενθουσιαμού από τους άλλους εταίρους της Ουάσινγκτον", σημειώνει η ABC.

Η Σουντόιτσε Τσάιντουνγκ θεωρεί ότι ο πρόεδρος Μπους δεν έχει αντιληφθεί πώς ο "ενθουσιασμός" για μία νέα εκστρατεία κατά του Ιράκ περιορίζεται "μόνο στον ίδιο και στην κυβέρνησή του".

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή το γεγονός ότι πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως η ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν είναι δυνατή χωρίς την προσφυγή στα όπλα υποδεικνύει ότι εν μέρει αναθεωρεί τις απόψεις του για μία στρατιωτική επιχείρηση - "επειδή γνωρίζει ότι τα στρατιωτικά επιτελεία στις ΗΠΑ και στις σύμμαχες χώρες δεν πρόκειται να τον υποστηρίξουν".

Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιντουνγκ εκτιμά ότι ο πρόεδρος Μπους είναι αποφασισμένος να ανατρέψει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν αλλά ότι η Ουάσινγκτον ακόμη δεν έχει κατορθώσει να πείσει τους συμμάχους της γιά "την αποτελεσματικότητα μιάς νέας στρατιωτικής επέμβασης".


Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.