|
|
Ειδήσεις 02-07-27
Οι Αμερικανοί προσκαλούν την ιρακινή αντιπολίτευση
Πότε άρχισαν να παίζουν σκάκι οι Ευρωπαίοι;
Και πάλι στην Ασία ο Κόλιν Πάουελ
Ελπίδες για τον τερματισμό του εμφυλίου στο Σουδάν
Οι Times για τη 17Ν
Πάνω από 78 νεκροί και 115 τραυματίες στην Ουκρανία
Νέα ένταση στις σχέσεις Βρετανίας-Ζιμπάμπουε
Aντιδράσεις για το πόρισμα για το Κουρσκ
'Εκρηξη σε ντισκοτέκ στην Αυστρία
Πάνω από 78 νεκροί και 115 τραυματίες στην Ουκρανία
'Εκρηξη σε ντισκοτέκ στην Αυστρία
Πότε άρχισαν να παίζουν σκάκι οι Ευρωπαίοι;
Nαυάγιο στη νότια Ινδία
Πάνω από 78 νεκροί στην Ουκρανία
Και πάλι στην Ασία ο Κόλιν Πάουελ
Ελπίδες για τον τερματισμό του εμφυλίου στο Σουδάν
Δεκάδες νεκροί στην Ουκρανία
Επίθεση σε ντισκοτέκ στην Αυστρία
Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 21 - 27 Ιουλίου
Δεκάδες νεκροί στην Ουκρανία
Μπούς εναντίον Σαντάμ
Επίθεση με χειροβομβδίδα σε ντισκοτέκ της Αυστρίας
Και πάλι στην Ασία ο Πάουελ
Ο Γιωτόπουλος ηγέτης της 17Ν και εκτελεστής του Γουέλς ομολόγησε ο Σερίφης.
Στο 5,5% μειώθηκε η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
Οι Times για τη 17Ν
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 22:20 ('Ωρα Λονδίνου) Οι Αμερικανοί προσκαλούν την ιρακινή αντιπολίτευση
| Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν |
Η κυβέρνηση Μπούς κάλεσε τους ηγέτες έξι οργανώσεων της ιρακινής αντιπολίτευσης για συνομιλίες που θα γίνουν τον ερχόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον με στόχο την ανατροπή του προέδρου Σαντάμ Χουσείν.
Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ οργανώνουν μια τέτοια συνάντηση.
Όπως εκτιμά η συντάκτις του BBC που ασχολείται με τα θέματα που άπτονται του Ιράκ, οι Αμερικανοί ελπίζουν να πείσουν τις διχασμένες δυνάμεις της αντιπλίτευσης να επιδείξουν μεγαλύτερο πνεύμα συνεργασίας.
O αρχηγός του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Αχμέντ Τσαλαμπί |
Όμως, μία από τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης, το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο, αποφάσισε αιφνιδίως ν'αναβάλει την ανακοίνωση των σχεδίων που είχε προαναγγείλει και τα οποία προβλέπουν τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης στο Ιράκ μετά από μία ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά της χώρας αυτής.
Ο πρόεδρος Μπους δηλώνει πως ο Σαντάμ Χουσείν δεν μπορεί να παραμείνει στο πηδάλιο |
Τις τελευταίες ημέρες ενισχύεται η εντύπωση οτι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ, το οποίο κατηγορούν ότι προσπαθεί ν'αποκτήσει όπλα μαζικού ολέθρου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έχει περιλάβει το Ιράκ στις χώρες που αποτελούν, όπως έχει πει χαρακτηριστικά, τον "άξονα του κακού".
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσν Μουμπάρακ, προειδοποίησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι μία τέτοια επιχείρηση θα είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο πολλοί αθώοι άμαχοι. |
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 23:26 ('Ωρα Λονδίνου) Πότε άρχισαν να παίζουν σκάκι οι Ευρωπαίοι;
| Τα ερείπια του βυζαντινού ανακτόρου όπου βρέθηκε το πιόνι |
Mία ομάδα Βρετανών αρχαιολόγων βρήκε στοιχεία που δείχνουν, όπως υποστηρίζει, ότι το σκάκι ήταν γνωστό στην Ευρώπη τουλάχιστον από τον 6ο αι. μ.Χ., δηλ. 500 χρόνια νωρίτερα από ό,τι επιστεύετο μέχρι σήμερα.
Οι Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας βρήκαν σε βυζαντινό ανάκτορο στη νότια Αλβανία ένα πιόνι σκακιού από ελεφαντόδοντο.
Οι ιστορικοί του σκακιού αν και δεν συμφωνούν για την ακριβή προέλευση του δημοφιλούς αυτού παιχνιδιού--αν έκανε, για παράδειγμα, την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην Κίνα, στην Ινδία ή στην Περσία--ήταν ωστόσο βέβαιοι μέχρι τώρα πως εισήχθη στην Ευρώπη μετά τον 12ο αιώνα μ.Χ.
Οι Βρετανοί αρχαιολόγοι, που συνεργάζονται με Αλβανούς συναδέλφους τους, βρήκαν στην ίδια περιοχή και νομίσματα.
|
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 22:59 ('Ωρα Λονδίνου) Και πάλι στην Ασία ο Κόλιν Πάουελ
| Εκφράζονται ακόμη ανησυχίες για τη δράση των εξτρεμιστών |
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, βρίσκεται στο Δελχί, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη νοτιοανατολική Ασία.
Ο κ. Πάουελ δήλωσε πως θα ασκήσει πιέσεις για να ξαναρχίσουν απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν για το διαφιλονικούμενο Κασμίρ που έφερε προ μηνών τις δύο αυτές χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, στα πρόθυρα πολέμου.
Κόλιν Πάουελ: Είναι απαραίτητος ο διάλογος |
Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του κ. Πάουελ στο Δελχί, Ινδοί και Πακιστανοί στρατιώτες αντήλλαξαν πυρά στον διαφιλονικούμενο θύλακα του Κασμίρ όπου μέχρι επτά άτομα βρήκαν το θάνατο.
Παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ένταση, η Ινδία εξακολουθεί να εκφράζει μεγάλες ανησυχίες για τη διείσδυση ακραίων ισλαμιστών από την πακιστανική επικράτεια.
Ο ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Μουσάραφ, δηλώνει πως θέλει το διάλογο |
Ο κ. Πάουελ δήλωσε πως στις συνομιλίες που θα έχει στο Δελχί θα ανταλλάξει πληροφορίες για το θέμα αυτό με Ινδούς αξιωματούχους.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει συνομιλίες την Κυριακή με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ατάλ Μπιχάρι Βατσπαγι.
Είναι η τρίτη επίσκεψη του κ. Πάουελ στην Ινδία μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Μετά το Δελχί και το Ισλαμαμπάντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει την περιοδεία του στη νοτιοανατολική Ασία και ελπίζει, όπως είπε, να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, Παεκ Ναμ-Σουμ, στο περιφερειακό φόρουμ που θα γίνει στο Μπρουνέι την ερχόμενη εβδομάδα.
|
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 23:12 ('Ωρα Λονδίνου) Ελπίδες για τον τερματισμό του εμφυλίου στο Σουδάν
| Ιστορική χειραψία: οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά |
Ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ-Μπασίρ, και ο ηγέτης των ανταρτών του "Λαικού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν", Τζον Γκάρανγκ, δήλωσαν μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ, πως είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να καταστεί έτσι δυνατός ο τερματισμός του εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία 19 χρόνια.
Ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών αφότου ο Λαικός Απελευθερωτικός Στρατός του Σουδάν άρχισε, πριν από 19 χρόνια, τον αγώνα για την ανεξαρτητοποίηση του νοτίου Σουδάν από το κυρίως μουσουλμανικό βόρειο Σουδάν.
Η κυβέρνηση του προέδρου αλ-Μπασίρ θέλει το Σουδάν να παραμείνει ενωμένο | Ο πρόεδρος του Σουδάν δήλωσε πως δεν επετεύχθη μεν ειρήνη στη συνάντηση του Χαρτούμ, αλλά έγινε, όπως είπε, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Από τη δική του πλευρά, ο ηγέτης των ανταρτών δήλωσε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αssociated Press, πως είναι δυνατή η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών θα γίνει τον ερχόμενο μήνα στην Κένια.
Άλυτα θέματα
Σύμφωνα με τις προτάσεις που συζητούνται, δεν θα ισχύει στο νότιο Σουδάν ο ισλαμικός νόμος Σαρία.
Θα σχηματισθεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή και των δύο πλευρών και μετά από μία εξαετία οι κάτοικοι του νοτίου Σουδάν θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν, με δημοψήφισμα, εάν θέλουν να αποσχισθούν από το βόρειο Σουδάν.
Ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να φέρουμε την ειρήνη στη χώρα | Τζον Γκάρανγκ | Όπως επισημαίνουν πολλοί ανταποκριτές, δεν είναι ακόμη σαφές με ποιόν ακριβώς τρόπο θα γίνει ο καταμερισμός του εθνικού πλούτου και δη από το πετρέλαιο που βρίσκεται κυρίως στο νότιο Σουδάν.
Οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει επίσης να συμφωνήσουν μέχρι στιγμή στην εφαρμογή της εκεχειρίας.
|
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 22:00 ('Ωρα Λονδίνου) Οι Times για τη 17Ν
| Ο Γιωτόπουλος δεν ομολογεί |
Οι Times αφιερώνουν ένα δύστηλο στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της 17 Νοέμβρη.
Η εφημεριδα, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, αναφέρει οτι οι έρευνες τώρα έχουν περιοριστεί στον εντοπισμό τριών ή τεσσάρων ηγετικών στελεχών και κυρίως εκείνου που φέρει το ψευδώνυμο 'Σαρδανάπαλος'.
"Με τη σύλληψη του η 17Ν θα θεωρείται παρελθόν" γράφει η εφημερίδα.
Οι Times πάντως εκφράζουν την άποψη οτι η αστυνομία θα δυσκολευθεί να εντοπίσει και να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, τους "ιδεολόγους", όπως τους αποκαλεί.
Αυτοί που έχουν συλληφθεί, με εξαίρεση τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, είναι μέλη δεύτερης γενιάς, είναι εκτελεστές που ελάμβαναν εντολές απο ανώτερα στελέχη και πληρώνονταν με χρήματα κλεμμένα απο τράπεζες, σημειώνει η εφημερίδα.
"Η προθυμία τους να μιλήσουν αποδίδεται στις υποσχέσεις της αστυνομίας για επιείκεια όταν η υπόθεση οδηγηθεί στα δικαστήρια."
Όμως ο φερόμενος ως αρχηγός της 17 Νοέμβρη, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη του στην οργάνωση, λένε οι Τimes. "Μάλιστα κατηγόρησε τους υπόλοιπους συλληφθέντες για ψευδομαρτυρία στις αρχές."
Η βρετανική εφημερίδα επαναλαμβάνει την άποψη της ελληνικής αστυνομίας οτι η 17 Νοέμβρη είναι πιθανό να συνεργαζόταν με ακραίες αριστερές οργανώσεις της Τουρκίας ή με Κούρδους εξτρεμιστές, καθώς κανείς απο τους μέχρι στιγμής κατηγορουμένους δεν έχει ομολογήσει συμμετοχή στις δολοφονίες των δύο Τούρκων αξιωματούχων.
|
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 22:52 ('Ωρα Λονδίνου) Πάνω από 78 νεκροί και 115 τραυματίες στην Ουκρανία
| Το αεροπλάνο έπεσε φλεγόμενο στις εξέδρες των θεατών |
Τουλάχιστον 78 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 115 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων πολλοί σοβαρά, όταν στρατιωτικό αεροσκάφος έπεσε σε εξέδρα με θεατές κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδείξεων στην πόλη Λβιβ της Δυτικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Πολλοί από τους τραυματίες είναι παιδιά |
Οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά ότι οι δύο χειριστές του αεροσκάφους, τύπου Su-27, έχασαν τον έλεγχο την ώρα που έκαναν δύσκολους και επικίνδυνους ελιγμούς.
Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας, που συνέστησε επιτροπή για να διερευνήσει τί ακριβώς συνέβη, δήλωσε πως η τραγωδία οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε μηχανική βλάβη.
Οι δύο χειριστές του Su-27 διασώθηκαν και, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, θα ανακριθούν από τις αρχές.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, που διέκοψε τις θερινές διακοπές του για να μεταβεί στο Λβιβ, δήλωσε πως θέλει ν'απαγορευθούν οι αεροπορικές επιδείξεις.
Eν τω μεταξύ, απομάκρυνε από τις θέσεις τους τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας κι επίσης τον διοικητή της πτέρυγας στην οποία ανήκε το αεροσκάφος που συνετρίβη.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει κονδύλιο σχεδόν δύο εκατομμυρίων δολαρίων για τις οικογένειες των θυμάτων.
Η Δευτέρα κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους. |
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 22:46 ('Ωρα Λονδίνου) Νέα ένταση στις σχέσεις Βρετανίας-Ζιμπάμπουε
| Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε |
Οι βρετανικές αρχές έστειλαν πίσω στην πατρίδα του ένα από τα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε.
Ο Τζόσουα Μαλίνγκα είναι μεταξύ των αξιωματούχων της Ζιμπάμπουε στους οποίους έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Ευρωπαική Ένωση.
Ο αξιωματούχος της Ζιμπάμπουε είχε σταματήσει στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, κοντά στο Λονδίνο, απ'όπου θα έπαιρνε άλλο αεροπλάνο για να μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετείχε σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες--ο κ. Μαλίγκα και η σύζυγός του είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.
Παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά μου ως ατόμου με ειδικές ανάγκες | Τζόσουα Μαλίνγκα | Η απέλαση του ζεύγους Μαλίνγκα προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε--ο ίδιος δε ο κ. Μαλίνγκα παραπονέθηκε ότι οι βρετανικές αρχές τον κράτησαν επί 10 ώρες χωρίς να του πουν τί ακριβώς συνέβαινε και, όπως πρόσθεσε, δεν γνώριζε ότι περιλαμβάνεται και το δικό του όνομα στον κατάλογο των 75 στελεχών του καθεστώτος Μουγκάμπε στα οποία η Ευρωπαική Ένωση έχει απαγορεύσει την είσοδο.
Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βαρώνη Έιμος, δήλωσε πως ήταν ορθή η απόφαση που έλαβαν οι αρχές γιατί, όπως εξήγησε, ο κ. Μαλίνγκα, ως μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος ZANU-PF του προέδρου Μουγκάμπε, φέρει κι αυτός την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ζιμπάμπουε.
|
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 20:47 ('Ωρα Λονδίνου) Aντιδράσεις για το πόρισμα για το Κουρσκ
| Το Κουρσκ εθεωρείτο το 'καμάρι' του ρωσικού στόλου |
Οι συγγενείς ορισμένων από των Ρώσων ναυτών που έχασαν τη ζωή τους όταν το πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ βυθίστηκε πριν από δύο χρόνια στη Θάλασσα του Μπάρεντς δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν με τα πορίσματα της επίσημης έρευνας που έγινε για τα αίτια της τραγωδίας.
Όπως δήλωσε η μητέρα ενός ναυτικού, θα ήθελε να ξέρει γιατί είχε τοποθετηθεί στο υποβρύχιο τορπίλη που είχε βλάβη.
Η ίδια είπε πως θα συνεχίσει τις έρευνες για να μάθει την αλήθεια.
Το τελικό πόρισμα
Σε διαρροή καυσίμων από τορπίλη απέδωσε και επισήμως η ρωσική ηγεσία τα αίτια της έκρηξης στο υποβρύχιο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και των 118 μελών του πληρώματος.
Το πόρισμα της έρευνας παρέδωσε την Παρασκευή στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο επικεφαλής της ρωσικής εισαγγελικής αρχής, Βλαντιμίρ Ουστίνοφ, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν αποδίδονται ευθύνες σε κανένα και κανείς δεν πρόκειται να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.
Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Κουρσκ βυθίστηκε πριν από δύο χρόνια στις 12 Αυγούστου του 2000, στη Θάλασσα του Μπάρεντς κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης.
Ο Βλαντιμίρ Ουστίνοφ επεσήμανε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος απεβίωσαν οκτώ ώρες μετά από την έκρηξη.
Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ρωσική ηγεσία δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι το "καμάρι" του πολεμικού της στόλου καταστράφηκε από μια εσωτερική δυσλειτουργία και αρχικώς είχε διατυπωθεί το ενδεχόμενο βύθισης του από άλλο υποβρύχιο.
Η ρωσική ηγεσία έχει ήδη αποσύρει όλες τις τορπίλες του τύπου που προκάλεσε την έκρηξη στο Κουρσκ και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ΄70.
Το κατεστραμμένο κουφάρι του υποβρυχίου ανεσύρθη από το βυθό της Θάλασσας του Μπάρεντς το περασμένο Φθινόπωρο. |
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 20:27 ('Ωρα Λονδίνου) 'Εκρηξη σε ντισκοτέκ στην Αυστρία
| Η αστυνομία πιστεύει πως η έκρηξη οφείλεται σε χειροβομβίδα |
Σχεδόν 30 άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης στην πόλη Λιντζ της δυτικής Αυστρίας.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι κάποιος ή κάποιοι έρριξαν χειροβομβίδα στην πίστα του κέντρου που ήταν γεμάτο νέους.
Η έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.
Στο κέντρο αυτό σύχναζαν κυρίως μετανάστες από την πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά η αστυνομία αρνείται μέχρι στιγμής να εικάσει εάν το συμβάν έχει σχέση με οποιαδήποτε εθνοτική ομάδα.
|
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 20:31 ('Ωρα Λονδίνου) Πάνω από 78 νεκροί και 115 τραυματίες στην Ουκρανία
| Το αεροπλάνο έπεσε φλεγόμενο στις εξέδρες των θεατών |
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 78 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 115 τραυματίστηκαν, όταν στρατιωτικό αεροσκάφος έπεσε σε εξέδρα με θεατές κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδείξεων στην πόλη Λβιβ της Δυτικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Πολλοί από τους τραυματίες είναι παιδιά |
Οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά ότι οι δύο χειριστές του αεροσκάφους, τύπου Su-27, έχασαν τον έλεγχο την ώρα που εκτελούσαν μια δύσκολη ακροβατική μανούβρα.
Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας, που συνέστησε επιτροπή για να διερευνήσει τί ακριβώς συνέβη, δήλωσε πως η τραγωδία οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε μηχανική βλάβη.
Οι δύο χειριστές του Su-27 διασώθηκαν και, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, θα ανακριθούν από τις αρχές.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, που διέκοψε τις θερινές διακοπές του για να μεταβεί στο Λβιβ, δήλωσε πως θέλει ν'απαγορευθούν οι αεροπορικές επιδείξεις.
Eν τω μεταξύ, απομάκρυνε από τη θέση τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει κονδύλιο μέχρι και δύο εκατομμυρίων δολαρίων για τις οικογένειες των θυμάτων. |
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 17:46 ('Ωρα Λονδίνου) 'Εκρηξη σε ντισκοτέκ στην Αυστρία
| Η αστυνομία πιστεύει πως η έκρηξη οφείλεται σε χειροβομβίδα |
Πάνω από 20 άτομα τραυματίστηκαν, δύο από τα οποία σοβαρά, από έκρηξη σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης στην πόλη Λιντζ της δυτικής Αυστρίας.
Αν και δεν έγινε αμέσως σαφές τί ακριβώς προκάλεσε την έκρηξη, οι αρχές δήλωσαν ότι βρήκαν θραύσματα, κατά τα φαινόμενα, χειροβομβίδας στη ντισκοτέκ.
Η έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν η ντισκοτέκ ήταν γεμάτη νέους.
Στο κέντρο αυτό σύχναζαν κυρίως μετανάστες από την πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά η αστυνομία αρνείται μέχρι στιγμής να εικάσει εάν το συμβάν έχει σχέση με οποιαδήποτε εθνοτική ομάδα.
Το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε στην πόλη ειδικό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων. |
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 18:19 ('Ωρα Λονδίνου) Πότε άρχισαν να παίζουν σκάκι οι Ευρωπαίοι;
| Τα ερείπια του βυζαντινού ανακτόρου όπου βρέθηκε το πιόνι |
Mία ομάδα Βρετανών αρχαιολόγων βρήκε στοιχεία που δείχνουν, όπως υποστηρίζει, ότι το σκάκι ήταν γνωστό στην Ευρώπη τουλάχιστον από τον 6ο αι. μ.Χ., δηλ. 500 χρόνια νωρίτερα από ό,τι επιστεύετο μέχρι σήμερα.
Οι Βρετανοί ερευνητές βρήκαν σε βυζαντινό ανάκτορο στη σημερινή νότια Αλβανία ένα πιόνι σκακιού από ελεφαντόδοντο.
Οι ιστορικοί του σκακιού αν και δεν συμφωνούν για την ακριβή προέλευση του δημοφιλούς αυτού παιχνιδιού--αν έκανε, για παράδειγμα, την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην Κίνα, στην Ινδία ή στην Περσία--ήταν ωστόσο βέβαιοι πως εισήχθη στην Ευρώπη μετά τον 12ο αιώνα μ.Χ. |
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 18:02 ('Ωρα Λονδίνου) Nαυάγιο στη νότια Ινδία
| Λίμνη στο κρατίδιο Κεράλα |
Τουλάχιστον 29 άνθρωποι πνίγηκαν και αγνοείται η τύχη 40 άλλων, όταν πλοίο ναυάγησε σε λίμνη του κρατιδίου Κεράλα της νότιας Ινδίας.
Στο πλοίο, που ανετράπη και ακολούθως βυθίστηκε, επέβαιναν 300 άτομα κι οι αρχές πιστεύουν πως οι περισσότεροι επέζησαν.
Σύμφωνα με τις αρχές, αιτία της τραγωδίας είναι η υπερφόρτωση: το πλοίο δεν έπρεπε να μεταφέρει περισσότερους από 100 επιβάτες.
|
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 18:47 ('Ωρα Λονδίνου) Πάνω από 78 νεκροί στην Ουκρανία
| Το αεροπλάνο έπεσε φλεγόμενο στις εξέδρες των θεατών |
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 78 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 115 τραυματίστηκαν, όταν στρατιωτικό αεροσκάφος έπεσε σε εξέδρα με θεατές κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδείξεων στην πόλη Λβιβ της Δυτικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Πολλοί από τους τραυματίες είναι παιδιά |
Οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά ότι οι δύο χειριστές του αεροσκάφους, τύπου Su-27, έχασαν τον έλεγχο την ώρα που εκτελούσαν μια δύσκολη ακροβατική μανούβρα.
Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας, που συνέστησε επιτροπή για να διερευνήσει τί ακριβώς συνέβη, δήλωσε πως η τραγωδία οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε μηχανική βλάβη.
Οι δύο χειριστές του Su-27 διασώθηκαν και, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, θα ανακριθούν από τις αρχές.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, διέκοψε τις θερινές διακοπές του για να μεταβεί στο Λβιβ. |
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 17:24 ('Ωρα Λονδίνου) Και πάλι στην Ασία ο Κόλιν Πάουελ
| Εκφράζονται ακόμη ανησυχίες για τη δράση των εξτρεμιστών |
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, βρίσκεται στο Δελχί, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη νοτιοανατολική Ασία.
Ο κ. Πάουελ δήλωσε πως θα ασκήσει πιέσεις για να ξαναρχίσουν απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν για το διαφιλονικούμενο Κασμίρ που έφερε προ μηνών τις δύο αυτές χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, στα πρόθυρα πολέμου.
Κόλιν Πάουελ: Είναι απαραίτητος ο διάλογος |
Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του κ. Πάουελ στο Δελχί, Ινδοί και Πακιστανοί στρατιώτες αντήλλαξαν πυρά στον διαφιλονικούμενο θύλακα του Κασμίρ όπου μέχρι επτά άτομα βρήκαν το θάνατο.
Παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ένταση, η Ινδία εξακολουθεί να εκφράζει μεγάλες ανησυχίες για τη διείσδυση ακραίων ισλαμιστών από την πακιστανική επικράτεια.
Ο κ. Πάουελ δήλωσε πως στις συνομιλίες που θα έχει στο Δελχί θα ανταλλάξει πληροφορίες για το θέμα αυτό με Ινδούς αξιωματούχους.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει συνομιλίες την Κυριακή με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ατάλ Μπιχάρι Βατσπαγι.
Είναι η τρίτη επίσκεψη του κ. Πάουελ στην Ινδία μέσα σε λίγότερο από ένα χρόνο.
Μετά το Δελχί και το Ισλαμαμπάντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη νοτιοανατολική Ασία και ελπίζει, όπως είπε, να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, Παεκ Ναμ-Σουμ, στο περιφερειακό φόρουμ που θα γίνει στο Μπρουνέι την ερχόμενη εβδομάδα.
|
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 16:59 ('Ωρα Λονδίνου) Ελπίδες για τον τερματισμό του εμφυλίου στο Σουδάν
| 19 ολόκληρα χρόνια διαρκεί ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν |
Ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ-Μπασίρ, και ο ηγέτης των ανταρτών του Λαικού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν, Τζον Γκάρανγκ, δήλωσαν μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ, πως είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να καταστεί έτσι δυνατός ο τερματισμός του εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία 19 χρόνια.
Η κυβέρνηση του προέδρου αλ-Μπασίρ θέλει το Σουδάν να παραμείνει ενωμένο | Ο πρόεδρος του Σουδάν δήλωσε πως δεν επετεύχθη ειρήνη στη συνάντηση του Χαρτούμ, αλλά έγινε, όπως είπε, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Από τη δική του πλευρά, ο ηγέτης των ανταρτών δήλωσε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αssociated Press, πως είναι δυνατή η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών θα γίνει τον ερχόμενο μήνα στην Κένια.
Άλυτα θέματα
Σύμφωνα με τις προτάσεις που συζητούνται, δεν θα ισχύει στο νότιο Σουδάν ο ισλαμικός νόμος Σαρία.
Θα σχηματισθεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή και των δύο πλευρών και μετά από μία εξαετία οι κάτοικοι του νοτίου Σουδάν θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν, με δημοψήφισμα, εάν θέλουν να αποσχισθούν από το βόρειο Σουδάν.
Ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να φέρουμε την ειρήνη στη χώρα | Τζον Γκάρανγκ | Όπως επισημαίνουν πολλοί ανταποκριτές, δεν είναι ακόμη σαφές με ποιόν ακριβώς τρόπο θα γίνει ο καταμερισμός του εθνικού πλούτου και δη από το πετρέλαιο που βρίσκεται κατ'εξοχήν στο νότιο Σουδάν.
Οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στην κήρυξη κεχειρίας.
Ο αντιπρόεδρος του Σουδάν, Αλί Ούθμαν Μουχάμαντ Ταχά, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι εφικτή η κήρυξη εξεχειρίας μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν δείξουν, όπως είπε, οι αντάρτες την ίδια σοβαρότητα με την κυβέρνηση.
|
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 16:25 ('Ωρα Λονδίνου) Δεκάδες νεκροί στην Ουκρανία
| Το αεροπλάνο έπεσε φλεγόμενο στις εξέδρες των θεατών |
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 50 τραυματίστηκαν, όταν στρατιωτικό αεροσκάφος έπεσε σε εξέδρα με θεατές κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδείξεων στην πόλη Λβιβ της Δυτικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Πολλοί από τους τραυματίες είναι παιδιά |
Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, οι δύο χειριστές του αεροσκάφους, τύπου Su-27, έχασαν τον έλεγχο την ώρα που εκτελούσαν μια δύσκολη ακροβατική μανούβρα, αλλά διασώθηκαν.
Το υπουργείο Άμυνας συνέστησε επιτροπή που θ'ασναλάβει να διερευνήσει τί ακριβώς συνέβη.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, διέκοψε τις θερινές διακοπές του για να μεταβεί στο Λβιβ. |
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 15:24 ('Ωρα Λονδίνου) Επίθεση σε ντισκοτέκ στην Αυστρία
| Η αστυνομία πιστεύει πως η έκρηξη οφείλεται σε χειροβομβίδα |
Τουλάχιστον 20 είναι οι τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων σοβαρά, της επίθεσης με χειροβομβίδα σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης, στη δυτική Αυστρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραυματίες είναι ηλικίας απο 15 έως 19 ετών.
Οι γιατροί που τους παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, έιπαν οτι τα τραύματα κάποιων είναι επιφανειακά, ενώ σε κάποιους άλλους τα μεταλικά θραύσματα έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε ζωτικά όργανα.
Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 0320 τοπική ώρα.
Εκείνη τη στιγμή στη ντισκοτέκ, στην οποία συχνάζουν νεαροί μετανάστες απο την πρώην Γιουγκοσλαβία, βρίσκονταν 40 περίπου άτομα.
Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για τα κίνητρα της επίθεσης.
Ο υπουργός εσωτερικών της χώρας έστειλε στην περιοχή ειδικό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων. |
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 15:20 ('Ωρα Λονδίνου) Δεκάδες νεκροί στην Ουκρανία
| Το αεροπλάνο συνετρίβη στις εξέδρες των θεατών και τυλίχτηκε στις φλόγες |
Ουκρανοί επίσημοι λένε πως τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 50 τραυματίστηκαν όταν στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη σε πλήθος κόσμου που παρακολουθούσε αεροπορικές επιδείξεις.
Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Λβιβ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Όπως λένε οι αρχές ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους την ώρα που εκτελούσε μια δύσκολη ακροβατική μανούβρα.
Τόσο ο πιλότος όσο και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους διασώθηκαν καθώς πρόλαβαν να εκτοξευτούν από αυτό.
Στην περιοχή έχει αποσταλεί έκτακτο προσωπικό προκειμένου να μπορέσουν οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό τραυματιών.
Το υπουργείο Άμυνας συνέστησε ειδική επιτροπή για να εξετάσει τις συνθήκες του δυστυχήματος.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, διέκοψε τις διακοπές του για να μεταβεί στο Λβιβ. |
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 08:04 ('Ωρα Λονδίνου) Μπούς εναντίον Σαντάμ
| Ο Σαντάμ δεν έχει τη στήριξη πολλών κρατικών φορέων |
Η κυβέρνηση Μπούς κάλεσε για πρώτη φορά τους ηγέτες απο τις έξι μεγαλύτερες αντιπολιτευόμενες ομάδες του Ιράκ για συνομιλίες στην Ουάσιγκτον.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε οτι οι συνομιλίες είναι πιθανό να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα και θα επικεντρωθούν στις συντονισμένες προσπάθειες που είναι πιθανό να αναλάβουν οι δύο πλευρές για την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεϊν απο την εξουσία.
Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει οτι η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει οτι θα μπορέσει να πείσει τις διχασμένες και συχνά 'ευερέθιστες' αυτές ομάδες να συνεργαστούν μαζί της.
Πάντως, ώρες μετά την πρόσκληση των ΗΠΑ, ένας απο τους φορείς, το Εθνικό Κογκρέσσο του Ιράκ, ανέβαλε μια προγραμματισμένη ομιλία, με την οποία αναμενόταν να αποκαλύψει τα σχέδια του για σύσταση προσωρινής κυβέρνησης στη χώρα, ύστερα απο μια μελλοντική αμερικανική επίθεση στη Βαγδάτη.
Τις τελευταίες ημέρες ενισχύεται η εντύπωση οτι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ, το οποίο κατηγορούν για κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνυ Μουμπάρακ, προειδοποίησε την αμερικανική κυβέρνηση να αποφύγει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ, καθώς μια τέτοια επιχείρηση θα στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς αθώους πολίτες. |
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 09:18 ('Ωρα Λονδίνου) Επίθεση με χειροβομβδίδα σε ντισκοτέκ της Αυστρίας
| φωτογραφία αρχείου |
Τουλάχιστον 20 είναι οι τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων σοβαρά, της επίθεσης με χειροβομβίδα σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης, στη δυτική Αυστρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραυματίες είναι ηλικίας απο 15 έως 19 ετών.
Οι γιατροί που τους παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, έιπαν οτι τα τραύματα κάποιων είναι επιφανειακά, ενώ σε κάποιους άλλους τα μεταλικά θραύσματα έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε ζωτικά όργανα.
Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 0320 τοπική ώρα. Εκείνη τη στιγμή στη ντισκοτέκ, στην οποία συχνάζουν μετανάστες απο την πρώην Γιουγκοσλαβία, βρίσκονταν 40 περίπου άτομα.
Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για τα κίνητρα της επίθεσης. Ο υπουργός εσωτερικών της χώρας στέλνει στην περιοχή ειδικό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων
|
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 08:40 ('Ωρα Λονδίνου) Και πάλι στην Ασία ο Πάουελ
| Ινδία και Πακιστάν παραμένουν στις επάλξεις |
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ξεκινά περιοδεία στην Ασία, με πρώτο σταθμό σήμερα το Δελχί.
Στόχος του είναι η επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για την αποκλιμάκωση της μεταξύς τους έντασης.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ισλαμαμπάντ, πριν επισκευθεί έξι ακόμα χώρες της νοτιο - ανατολικής Ασίας.
Η άμεση απειλή ενός πολέμου μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων μπορεί να έχει απομακρυνθεί, αλλά η ένταση παραμένει.
Ο κ. Πάουελ θα επιχειρήσει να σταθεροποιήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις σχέσεις των δύο χωρών.
"Θα εξετάσω ποιές άλλες ενέργειες μπορούν να γίνουν, ώστε να περιορίσουμε τη βία ή την πιθανότητα βίας", είπε ο ο αμερικανός υπουργός λίγο πριν αναχωρήσει απο την Ουάσιγκτον.
'Παγωμένη' υποδοχή
Ο Κόλιν Πάουελ εξακολουθεί να θεωρείται ο πιό "δημοφιλής" και "χαρισματικός" πολιτικός της κυβέρνησης Μπούς. Όμως τα χαρακτηριστικά αυτά που του αποδίδονται δεν εξασφαλίζουν πάντοτε την επιτυχία.
Σε αυτή την τρίτη επίσκεψη του στην Ασία, σε διάστημα ενός έτους, είναι πιθανό να του επιφυλάσσεται μια ψυχρή υποδοχή.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ινδίας και υπάρχει αμφιβολία για το αν θα δεί και τον πρόεδρο του Πακιστάν.
Τόσο η Ινδία, όσο και το Πακιστάν αισθάνονται οτι έχουν συμβιβιστεί πολλές φορές με τις προτάσεις ή τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Επιπλέον οι επικείμενες εκλογές και στις δύο χώρες περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
|
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 06:39 ('Ωρα Λονδίνου) Ο Γιωτόπουλος ηγέτης της 17Ν και εκτελεστής του Γουέλς ομολόγησε ο Σερίφης.
| Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια |
Αδιαφιλονίκητο ηγέτη και ιδρυτη της 17 Νοέμβρη χαρακτήρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο,στην απολογία του, ο Παύλος Σερίφης, στον οποίο αποδίδεται το κωδικό όνομα «Βαγγέλης» ή «Νικήτας».
Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Παύλος Σερίφης ζήτησε να μιλήσει σε εισαγγελέα, και -υπό πλήρη μυστικότητα- οδηγήθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ενώπιον της τέταρτης τακτικής ανακρίτριας, Θεώνης Μπούρη, στην οποία παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στην 17Ν από το 1975 έως το 1980.
Για πρωτη φορα πέφτει φως στην πιο «άγνωστη»περίοδο της 17Ν (1975-1981).Ο Σερίφης κατονόμασε τον Αλ.Γιωτόπουλο ως εκτελεστή του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς.
Ο Παύλος Σερίφης ανέφερε ότι συμμετείχε, επίσης, στην δολοφονία του υποδιευθυντή των ΜΑΤ, Παντελή Πέτρου, και του οδηγού του Σωτήρη Σταμούλη, το 1980. Δήλωσε, δε, ότι μετά το ατύχημα που είχε,το 1981, και εξαιτίας του οποίου το αριστερό του χέρι υπέστη μερική παράλυση, αποσύρθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση.
Την Πέμπτη η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι - αν και ο Π.Σερίφης δεν αποδεχόταν την ανάμειξή του σε τρομοκρατικές ενέργειες - είναι παλιό μέλος της 17Ν, συμμετείχε στην εκτέλεση του Ρ.Γουέλς, λάμβανε χρήματα από το ταμείο της 17Ν, και ήταν γνώστης των δραστηριοτήτων και των αποφάσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Σειρά του «Σαρδανάπαλου»
Τη σύλληψη του συνιδρυτή της 17 Νοέμβρη, με το κωδικό όνομα «Σαρδανάπαλος», έχει θέσει ως στόχο η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η οποία προσπαθεί τώρα να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της οργάνωσης (άνω των 60 ετών), το οποίο συμμετείχε στην δολοφονία του Αμερικανού σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς. Κρίσιμο ρόλο αναμένεται να παίξει το ξεκλείδωμα των ηλεκτρονικών αρχείων που βρέθηκαν στις γιάφκες των οδών Πάτμου και Δαμάρεως.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι ο ύποπτος με το ασυνήθιστο κωδικό όνομα, που παραπέμπει στον τελευταίο βασιλιά των Ασσυρίων, είχε στενές σχέσεις με τον Παύλο Σερίφη, μαζί με τον οποίο αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο της 17Ν με τη λεγόμενη ομάδα του Μορφίου Θεσπρωτίας, αλλά και δύο άλλους εκτελεστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος των Αρχών, Δημήτρης Κουφοντίνας, ή, σύμφωνα με άλλες, ένα ζευγάρι που φέρεται να έχει σχέση με την οργάνωση.
Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει σύλληψη και μίας τουλάχιστον εκ των γυναικών της οργάνωσης, η γνωστή από τα δημοσιεύματα ως «ξανθιά».
Ομολογία Τσελέντη
Στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών οδηγείται την Παρασκευή ο Πάτροκλος Τσελέντης, ένας από τους πλέον "σκληρούς" της "17 Νοέμβρη", ο οποίος, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Λευτέρης Οικονόμου, ομολόγησε ότι συμμετείχε στις παρακάτω ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης:
- Ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα και δολοφονία του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, στις 24/12/84
- Δολοφονία του εκδότη της Απογευματινής, Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του, Π. Ρουσέτη, στο Κολωνάκι, στις 21/2/85
- Δολοφονία του βιομηχάνου Δημ. Αγγελόπουλου στο Κολωνάκι, στις 8/4/86
- Απόπειρα δολοφονία του χειρουργού Ζαχαρία Καψαλάκη, στο Χαλάνδρι, στις 4/2/87
- Έκρηξη σε λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας, με Αμερικανούς στρατιώτες, στου Ρέντη, στις 24/4/87
- Απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού Τ. Κάρος, στη Φιλοθέη, στις 22/1/88
- Δολοφονία του Αμερικανού Γ. Νορντίν, στο Κεφαλάρι, στις 28/6/88
- Εισβολή στο ΙΘ ΑΤ Βύρωνα και κλοπή όπλων, στις 14/8/88
Στο προσκήνιο ο Σάββας
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι από την προσεχή εβδομάδα θα επανέλθει στο προσκήνιο και ο Σάββας Ξηρός με την άσκηση σε βάρος του δίωξης για σωρεία κακουργημάτων, καθώς, πέραν του ότι αποδείχθηκε αστείρευτη πηγή πληροφοριών για πρόσωπα και επιθέσεις, έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του σε πληθώρα εγκληματικών ενεργειών
Την ίδια στιγμή, επιταχύνονται οι προσπάθειες για να ολοκληρωθούν τα νέα κελιά απόλυτης ασφαλείας στις φυλακές Κορυδαλλού, που αναμένεται να "φιλοξενήσουν" -πιθανότατα την Κυριακή ή στις αρχές της άλλης εβδομάδας -όσους θα προφυλακιστούν ως μέλη της "17Ν".
Ήδη είναι έτοιμα 8 κελιά και μέχρι την Κυριακή θα έχουν παραδοθεί άλλα έξι, ενώ αναζητούνται κατάλληλοι χώροι για 10-20 ακόμα, καθώς δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί πόσα ακριβώς θα χρειαστούν. Και αυτό γιατί έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο, σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες να αναφέρουν καινούρια ονόματα συμμετεχόντων στη δράση της "17Ν" (έστω και με την μορφή ψευδωνύμων), με συνέπεια να ανοίγει το δρόμο για νέες έρευνες και συλλήψεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για κάθε νέο όνομα ή ψευδώνυμο τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής απευθύνονται στον Σάββα Ξηρό, που δίνει αλλεπάλληλες συμπληρωματικές καταθέσεις αποκωδικοποιώντας τα πρόσωπα, αλλά και τους σχεδιασμούς πίσω από κάθε επιχείρηση της "17Ν".
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία των ερευνών το γεγονός ότι δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο των συνεχόμενων καταθέσεων του Σάββα Ξηρού, αφού τυχόν διαρροή θα αποτελούσε "προειδοποίηση για μεγάλο αριθμό προσώπων που έχει κατονομάσει όχι μόνο για την νεώτερη, αλλά και για την παλαιότερη γενιά των μελών της οργάνωσης.
|
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 06:35 ('Ωρα Λονδίνου) Στο 5,5% μειώθηκε η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
| Το ΠΑΣΟΚ μειώνει τη διαφορά απο το κόμμα του Κ. Καραμανλή |
Αισθητά μειωμένη εμφανίζεται η «ψαλίδα» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η Metron Analysis, και δημοσιεύεται το Σάββατο στην Ημερησία.
Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 31,9% και αξιωματική αντιπολίτευση 37,4%, έναντι 30% και 38,8% προ τριών εβδομάδων.
Ποσοστό της τάξεως του 4,6% λαμβάνει το ΚΚΕ, 2,6% ο Συνασπισμός και 3% το ΔΗΚΚΙ, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές, αν και το ποσοστό της εμφανίζεται μειωμένο.
Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 25,8%, η Νέα Δημοκρατία 54,3%, ενώ το 19,5% δεν απαντά.
Το 63,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να πατάξει την τρομοκρατία, το 28,6% ότι επιχειρείται απόκρυψη των ενόχων, ενώ το 7,5% δεν απαντά.
Τις εντυπώσεις, πάντως, κερδίζει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς στο ερώτημα εάν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει συμβάλλει θετικά ή αρνητικά στην πάταξη της τρομοκρατίας, το 55,1% απαντά θετικά, το 23,2% εμφανίζεται ουδέτερο, ενώ το 13,8% θεωρεί ότι έχει συμβάλλει αρνητικά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα από πού προέρχεται η 17 Νοέμβρη. Ποσοστό της τάξεως του 32,3% εκτιμά ότι είναι όργανο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, 17,4% ότι προέρχεται από την άκρα Αριστερά, 9,8% ότι η 17 Νοέμβρη είναι πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, το 6,6% ότι η οργάνωση προέρχεται από το ΠΑΚ και το ΠΑΣΟΚ και το 1,7% από την άκρα Δεξιά.
|
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 05:44 ('Ωρα Λονδίνου) Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
| |
"Οι φυλακές απελευθερώνουν εκατοντάδες επικίνδυνους κρατουμένους" είναι ο τίτλος στην εφημερίδα Times.
Εννιακόσιοι απο τους χειρότερους ταραχοποιούς των βρετανικών φυλακών θα αφεθούν ελεύθεροι, ύστερα απο απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, γράφει η εφημερίδα. Παράλληλα οι Times ακφράζουν τους φόβους των αξιωματούχων του υπουργείου Εσωτερικών οτι οι καρτούμενοι, των οποίων οι ποινές έχουν παραταθεί εξαιτίας της κακήςσυμπερίφοράς τους μέσα στις φυλακές, θα ζητήσουν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων στερλίνων.
"Μπούς και Μπλαίρ συμφωνούν στους όρους για επίθεση στο Ιράκ" είναι ο πηχιαίος τίτλος στην εφημερίδα Guardian.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο οτι η Βρετανία θα στηρίξει μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Βαγδάτης, σε περίπτωση που το Ιράκ δεν επιτρέψει την επιστροφή των διεθνών παρατηρητών στη χώρα.
Για πρώτη φορά ύστερα απο 20 χρόνια, Βρετανός αξιωματούχος πρόκειται να επισκευθεί τη Λιβύη, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συνεργασία του Καντάφι στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, γράφουν οι Financial Times.
"H επίσκεψη του Μάικ Ο' Μπράιαν συμπίπτει με τη φημολογία οτι οι ΗΠΑ και η Βρετανία ετοιμάζουν στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του Ιράκ."
Με ένα εντελώς διαφορετικό θέμα στο πρωτοσέλιδο της κυκλοφορεί η εφημερίδα Independent. "Δεν υπάρχουν ηθικοί λόγοι που να υπαγορεύουν την απαγόρευση της κλωνοποίησης", λέει σε συνέντεσυξη της στην εφημερίδα η lady
Mary Warnock, η διακεκριμένη φιλόσοφος, η οποία έχει συμβάλλει στη δόμηση του βρετανικού νόμου για τη γονιμοποίηση και την εμβρυολογία. Η ίδια, μιλώντας στην εφημερίδα, υποστηρίζει οτι δεν υπάρχουν ηθικά εμπόδια στην κλωνοποίηση ανθρώπων, με την προυπόθεση οτι ο κλώνος θα δημιουργείται για καθαρά ιατρικούς λόγους και οτι η μέθοδος θα είναι απολύτως ασφαλής.
Για την Daily Telegraph σημαντική είδηση αποτελεί η ασυνήθιστη υψηλή θερμοκρασία του Σαββατοκύριακου σε ολόκληρη τη χώρα. Η εφημερίδα κάνει λόγο για μεσογειακές θερμοκρασίες και για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους του Λονδίνου και στις εθνικές οδούς, καθώς αναμένεται μια απο τις μεγαλύτερες εξόδους του καλοκαιριού απο τη βρετανική πρωτεύουσα προς τα παράλια.
Η νικήτρια του Big Brother, είναι πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα Mirror, καθώς εχθές οι τηλεθεατές του δημοφιλούς παιχνιδιού αποφάσισαν ποιός απο τους τέσσερις εναπομείναντες παίχτες θα αποχωρούσε με το ποσό των 70 χιλιάδων στερλίνων, ( περίπου 111 χιλιάδων ευρώ). Για πρώτη φορά στα ιστορικά του βρετανικού Big Brother νικήτρια αναδείχθηκε γυναίκα. |
Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 05:03 ('Ωρα Λονδίνου) Οι Times για τη 17Ν
| Ο Γιωτόπουλος δεν ομολογεί |
Οι Times αφιερώνουν ένα δύστηλο στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της 17 Νοέμβρη.
Η εφημεριδα, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, αναφέρει οτι οι έρευνες τώρα έχουν περιοριστεί στον εντοπισμό τριών ή τεσσάρων ηγετικών στελεχών και κυρίως εκείνου που φέρει το ψευδώνυμο 'Σαρδανάπαλος'.
"Με τη σύλληψη του η 17Ν θα θεωρείται παρελθόν" γράφει η εφημερίδα.
Οι Times πάντως εκφράζουν την άποψη οτι η αστυνομία θα δυσκολευθεί να εντοπίσει και να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, τους "ιδεολόγους", όπως τους αποκαλεί.
Αυτοί που έχουν συλληφθεί, με εξαίρεση τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, είναι μέλη δεύτερης γενιάς, είναι εκτελεστές που ελάμβαναν εντολές απο ανώτερα στελέχη και πληρώνονταν με χρήματα κλεμμένα απο τράπεζες, σημειώνει η εφημερίδα.
"Η προθυμία τους να μιλήσουν αποδίδεται στις υποσχέσεις της αστυνομίας για επιείκεια όταν η υπόθεση οδηγηθεί στα δικαστήρια."
Όμως ο φερόμενος ως αρχηγός της 17 Νοέμβρη, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη του στην οργάνωση, λένε οι Τimes. "Μάλιστα κατηγόρησε τους υπόλοιπους συλληφθέντες για ψευδομαρτυρία στις αρχές."
Η βρετανική εφημερίδα επαναλαμβάνει την άποψη της ελληνικής αστυνομίας οτι η 17 Νοέμβρη είναι πιθανό να συνεργαζόταν με ακραίες αριστερές οργανώσεις της Τουρκίας ή με Κούρδους εξτρεμιστές, καθώς κανείς απο τους μέχρι στιγμής κατηγορουμένους δεν έχει ομολογήσει συμμετοχή στις δολοφονίες των δύο Τούρκων αξιωματούχων.
|
|