Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-07-14

  1. Σχέδια ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν
  2. ΗΠΑ: Όχι σε κουρδικό κράτος
  3. Αστεροειδής ή… πυρηνικός πόλεμος;
  4. Κύπρος: Στο έδαφος τα Bell 206 μετά το δυστύχημα
  5. Ενταση στο Κασμίρ μετά την πολύνεκρη επίθεση
  6. Στόχος ο 'σύνδεσμος'
  7. Κύπρος: Στο έδαφος τα Bell 206, μέχρι να διαπιστωθούν τα αίτια του πρόσφατου δυστυχήματος
  8. Τεταμένη η ατμόσφαιρα στο Κασμίρ μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση
  9. Στόχος ο 'σύνδεσμος'
  10. Στις ΗΠΑ αντικαθεστωτικός διανοούμενος απο το Θιβέτ
  11. Πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
  12. Διαδηλωτές απειλούν να σκοτώσουν ομήρους στο Μεξικό
  13. Ανεβλήθησαν οι συνομιλίες Ισραήλ - Παλαιστινίων
  14. Οργή στην Τεχεράνη μετά τη δήλωση Μπους
  15. Πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
  16. Στις ΗΠΑ αντικαθεστωτικός διανοούμενος απο το Θηβέτ
  17. Επισκόπηση του Βρετανικού Τύπου

Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 21:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Σχέδια ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν
 

O πρίγκιπας Χασάν της Ιορδανίας παρακολούθησε τη συνάντηση

Εξόριστοι πρώην αξιωματούχοι του ιρακινού στρατού που συναντήθηκαν στο Λονδίνο εξέλεξαν στρατιωτικό συμβούλιο που θα εργαστεί για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν.


Προηγούμενες απόπειρες ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν απέτυχαν
Το συμβούλιο εξέλεξε ως εκπρόσωπό του τον στρατηγό Ταφίγκ αλ Γιασίρι, ο οποίος είχε συμμετάσχει σε απόπειρα ανατροπής του Ιρακινού προέδρου το 1991.

Οι Ιρακινοί εξόριστοι κάλεσαν τους συναδέλφους τους στο Ιράκ να συνδράμουν για την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσείν.

Η συνάντησή τους, στην οποία συμμετείχαν ως παρατηρητές αμερικανοί και βρετανοί αξιωματούχοι και αναλυτές, πραγματοποιείται καθώς πληθαίνουν τα σενάρια για ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση στο Ιράκ.

Μεγάλοι απόντες και παρόντες

Αρκετά ερωτηματικά προκάλεσε η παρουσία στη συνάντηση του πρίγκιπα Χουσείν της Ιορδανίας- μιας χώρας που δεν φέρεται διατεθειμένη να παράσχει στις ΗΠΑ στρατιωτικές εγκαταστάσεις για ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ.

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας με ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι η παρουσία του πρίγκιπα Χουσείν αποτελεί προσωπική του επιλογή και δεν εκφράζει τις θέσεις του βασιλείου.

Διαφορετικές ήταν οι εκτιμήσεις και για την «ηχηρή» απουσία του πρώην αρχηγού γενικού επιτελείου στρατού του Ιράκ Νιζάρ αλ Καζράτζι ενώ αρκετοί εξέλαβαν την παρουσία του τελευταίου βασιλιά του Ιράκ Φαισάλ ως ένδειξη σχεδίων παλινόρθωσης της μοναρχίας στο Ιράκ.


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 20:30 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Όχι σε κουρδικό κράτος
 

Στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις εναντίον του Ιράκ

Ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πόλ Γούλφοβιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο αμερικανικής στήριξης για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στο βόρειο Ιράκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία.

Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις ΗΠΑ
Πολ Γούλφοβιτς
Ο κ Γούλφοβιτς σημείωσε ότι «η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις ΗΠΑ».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την Τουρκία πρότυπο δημοκρατίας που πρέπει να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μουσουλμανικά κράτη και κυρίως το Ιράκ.

Ευχαρίστησε την Τουρκική κυβέρνηση για την βοήθεια που προσέφερε στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την ανάληψη της ευθύνης στη στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή και αναμένεται να επισκεφτεί και το Αφγανιστάν.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς πληθαίνουν τα σενάρια επερχόμενης αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ και σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός υφυπουργός τόνισε ότι η Άγκυρα θα ωφεληθεί από ενδεχόμενη αλλαγή καθεστώτος στη Βαγδάτη.

Στο παρελθόν η Τουρκία είχε προσφέρει αεροπορικές βάσεις για τα αεροπλάνα που επιχειρούσαν εναντίον ιρακινών στόχων ενώ παρέχει διευκολύνσεις σε αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη που περιπολούν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ.

Οι επιπτώσεις της πολιτικής αστάθειας

Αναφερόμενος στην πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η Τουρκία ο κ Γούλφοβιτς επεσήμανε ότι η πολιτική αβεβαιότητα δημιουργεί νέα ερωτηματικά για την οικονομία.


O Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας ανησυχεί για τις επιπτώσεις της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν και ο ρόλος της Ουάσινγκτον ήταν καθοριστικός για την χορήγηση δανείων από το ΔΝΤ προς την Τουρκία, η πολιτική αστάθεια και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ίσως δυσχεράνουν τις προσπάθειες για συνεργασία της Άγκυρας σε ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ

Ο κ Γούλφοβιτς θα επιστρέψει στην Τουρκία την Τρίτη μετά την επίσκεψή του στο Αφγανιστάν και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ και άλλους αξιωματούχους.


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 17:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Αστεροειδής ή… πυρηνικός πόλεμος;
 

Ενας αστεροειδής αρκεί για να φέρει την καταστροφή

Στο ενδεχόμενο η είσοδος ενός αστεροειδή στην ατμόσφαιρα να εκληφθεί ως πυρηνική έκρηξη και να οδηγήσει σε σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων αναφέρθηκαν επιστήμονες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον.

Οι παρευρισκόμενοι αναρωτιόνταν τι θα συνέβαινε αν η είσοδος ενός αστεροειδή που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο στη Μεσόγειο είχε συμβεί πάνω από τη διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, όπου οι δυο πυρηνικές δυνάμεις της περιοχής- Ινδία και Πακιστάν- βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

Η συγκεκριμένη είσοδος του αστεροειδή προκάλεσε έκρηξη που ισοδυναμούσε με βόμβα ενός κιλοτόνου.

Πρόσφατα, άλλωστε, πιλότος ισραηλινού αεροσκάφους ενώ πετούσε κοντά στην Ουκρανία ανέφερε έκρηξη πυραύλου κοντά στο αεροσκάφος του που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν μετεωρίτης.

Οι επιστήμονες στην Ουάσινγκτον συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός διεθνούς κέντρου που θα ενημερώνει αμέσως τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου για τις εκρήξεις από την είσοδο αστεροειδών.

Οι πληροφορίες αυτές είναι ήδη διαθέσιμες από αμερικανικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους που παρακολουθούν τον πλανήτη για να εντοπίσουν τυχόν εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων.


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 17:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Κύπρος: Στο έδαφος τα Bell 206 μετά το δυστύχημα
 

Οι υπουργοί Άμυνας της Κύπρου και της Ελλάδας, Σωκράτης Χάσικος και Γιάννος Παπαντωνίου, στην κηδεία του ταξίαρχου Στυλιανού Δεμέναγα που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα της Πάφου

Καθηλωμένα παραμένουν τα δύο ελικοπτερα τύπου Bell 206, που διαθέτει η κυπριακή Εθνική Φρουρά, μετά τη συντριβή ιδίου τύπου ελικοπτέρου που κόστισε τη ζωή του αρχηγού της Εθνοφρουράς αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη και άλλων τεσσάρων αξιωματικών, την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Αμύνης της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την πάγια πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες διεξάγεται έρευνα.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι τα ελικόπτερα θα μείνουν καθηλωμένα έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα και εκδοθεί το πόρισμα.

Ο υπουργός ζήτησε από όλους να τεθεί τέρμα στην κατασκευή σεναρίων σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος και επεσήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτού του τύπου μπορούν να πραγματοποιούν πτήσεις μέρα και νύχτα και ότι κάθε χρόνο ανανεώνεται η πιστοποίησή τους. Πρόσθεσε δε, ότι η εκπαίδευση των χειριστών είναι άρτια.

Ο αντιπρόσωπος της εταιρίας Bell στην Κύπρο Κυριάκος Πάρπας, δήλωσε σχετικά, ότι τα Bell 206 θεωρούνται τα πλέον ασφαλή ελικόπτερα στον κόσμο.


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 14:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενταση στο Κασμίρ μετά την πολύνεκρη επίθεση
 

Πολλές γυναίκες και παιδιά είναι ανάμεσα στα θύματα

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο έχει προγραμματιστεί για σήμερα στην Ινδία, με θέμα το τελευταίο κρούσμα βίας στο Κασμίρ, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λάλ Κρίσνα Αντβάνι, έχει μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το νέο κρούσμα βίας έλαβε χώρα εχθές σε περιοχή κοντά στην πολη Τζαμού, όταν τουλάχιστον 27 ινδουϊστές, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που παρακολουθήσαν αναμετάδοση αγώνα κρίκετ, σκοτώθηκαν από ομάδα οπλοφόρων, πιθανώς ισλαμιστών εξτρεμιστών.

'Ακούσαμε πυροβολισμούς και συνειδητοποιήσαμε ότι περίπου οχτώ οπλισμένοι άνδρες μας πυροβολούσαν από μικρή απόσταση. Επακολούθησε χάος. Τουλάχιστον πέντε τραυματίες πέθαναν αργότερα στο νοσοκομείο.' είπε στο BBC αυτόπτης μάρτυρας.
Η αστυνομία υποπτεύεται ότι την ευθύνη για τη νέα επίθεση φέρει η ακραία φιλοπακιστανική οργάνωση Λασκάρ - ε - Τάιμπα.

Ο βρετανός υπουργός εξωτερικός, Τζακ Στρω, ο οποίος καταδίκασε με σκληρή γλώσσα την επίθεση, αναμένεται στην Ινδία μέσα τις επόμενες μέρες στα πλάισια των διπλωματικών προσπαθειών για την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις της Ινδίας με το Πακιστάν λόγω του προβλήματος του Κασμίρ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Ισλαμιστής μαχητής
1 Οκτωβρίου 2001
Επίθεση στη Συνέλευση του Κασμίρ στη Σριναγκάρ: 38 νεκροί
13 Δεκεμβρίου 2001
Επίθεση στο κτήριο του ινδικού κοινοβουλίου στο Δελχί: 14 νεκροί
14 Μαίου 2002
Τουλάχιστον 30 νεκροί από επίθεση σε στρατιωτικό καταυλισμό στο Κασμίρ
21 Μαίου 2002
Δολοφονία του «μετριοπαθή» πολιτικού του Κασμίρ Αμπντούλ Γκανί Λόν
Η αστυνομία και ο στρατός έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην επαρχία Τζαμού για τον εντοπισμό των δραστών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τελευταία αυτή επίθεση θα αναζωπυρώσει την ένταση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για τη διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Οι δυο πυρηνικές δυνάμεις βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης τον Μάϊο όταν από παρόμοια επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ινδίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον τριάντα στρατιώτες.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι παρατηρείται μείωση στον αριθμό των επιθέσεων που πραγματοποιούν ισλαμιστές εναντίον ινδικών στόχων.


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 15:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Στόχος ο 'σύνδεσμος'
 

Συνεχίζεται η εργαστηριακή εξέταση των ευρημάτων από τα κρυσφήγετα της '17Ν'

Προς τον εντοπισμό του 44χρονου Δημήτρη Κουφοντίνα στρέφονται οι προσπάθειες των διωκτικών αρχών στις έρευνές τους σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από την αστυνομία, αλλά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα.

Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κουφοντίνας θεωρείται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία ο σύνδεσμος ανάμεσα στις επιχειρησιακές ομάδες της "17Ν" και την ηγεσία της οργάνωσης.


Εν τω μεταξύ, προχωρά η εργαστηριακή εξέταση των ευρημάτων από τα δύο κρυσφύγετα της οργάνωσης στα Πατήσια και στο Παγκράτι, ενώ αναμένεται να συνεχισθεί και η επίσημη κατάθεση του επίδοξου βομβιστή του Πειραιά Σάββα Ξηρού, μετά την επιστροφή του στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" από το Γενικό Κρατικό όπου εγχειρίσθηκε στα μάτια.

Εξ άλλου, η "Καθημερινή της Κυριακής" δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με τα όσα φέρεται να έχει δηλώσει ο Ξηρός στις κατ' ιδίαν ανεπίσημες συνομιλίες του με τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη και τον επί κεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Στέλιο Σύρρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ξηρός κατονόμασε τους άμεσους συνεργάτες του στη "17Ν" και παραδέχθηκε ότι είχε συμμετοχή σε σωρεία τρομοκρατικών ενεργειών, ότι μέχρι πρόσφατα είχε επαφές με τον αρχηγό της "17Ν" σε καφενείο στο Παγκράτι.


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 14:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Κύπρος: Στο έδαφος τα Bell 206, μέχρι να διαπιστωθούν τα αίτια του πρόσφατου δυστυχήματος
 

Οι υπουργοί Αμύνης της Κύπρου και της Ελλάδας, Σωκράτης Χάσικος και Γιάννος Παπαντωνίου, στην κηδεία του ταξίαρχου Στυλιανού Δεμέναγα που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα της Πάφου

Καθηλωμένα παραμένουν τα δύο ελικοπτερα τύπου Bell 206, που διαθέτει η κυπριακή Εθνική Φρουρά, μετά τη συντριβή ιδίου τύπου ελικοπτέρου που κόστισε τη ζωή του αρχηγού της Εθνοφρουράς αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη και άλλων τεσσάρων αξιωματικών, την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Αμύνης της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την πάγια πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες διεξάγεται έρευνα.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι τα ελικόπτερα θα μείνουν καθηλωμένα έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα και εκδοθεί το πόρισμα.

Ο υπουργός ζήτησε από όλους να τεθεί τέρμα στην κατασκευή σεναρίων σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος και επεσήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτού του τύπου μπορούν να πραγματοποιούν πτήσεις μέρα και νύχτα και ότι κάθε χρόνο ανανεώνεται η πιστοποίησή τους. Πρόσθεσε δε, ότι η εκπαίδευση των χειριστών είναι άρτια.

Ο αντιπρόσωπος της εταιρίας Bell στην Κύπρο Κυριάκος Πάρπας, δήλωσε σχετικά, ότι τα Bell 206 θεωρούνται τα πλέον ασφαλή ελικόπτερα στον κόσμο.




Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 14:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Τεταμένη η ατμόσφαιρα στο Κασμίρ μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση
 

Πολλές γυναίκες και παιδιά είναι ανάμεσα στα θύματα

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο έχει προγραμματιστεί για σήμερα στην Ινδία, με θέμα το τελευταίο κρούσμα βίας στο Κασμίρ, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λάλ Κρίσνα Αντβάνι, έχει μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το νέο κρούσμα βίας έλαβε χώρα εχθές σε περιοχή κοντά στην πολη Τζαμού, όταν τουλάχιστον 27 ινδουϊστές, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που παρακολουθήσαν αναμετάδοση αγώνα κρίκετ, σκοτώθηκαν από ομάδα οπλοφόρων, πιθανώς ισλαμιστών εξτρεμιστών.

'Ακούσαμε πυροβολισμούς και συνειδητοποιήσαμε ότι περίπου οχτώ οπλισμένοι άνδρες μας πυροβολούσαν από μικρή απόσταση. Επακολούθησε χάος. Τουλάχιστον πέντε τραυματίες πέθαναν αργότερα στο νοσοκομείο.' είπε στο BBC αυτόπτης μάρτυρας.
Η αστυνομία υποπτεύεται ότι την ευθύνη για τη νέα επίθεση φέρει η ακραία φιλοπακιστανική οργάνωση Λασκάρ - ε - Τάιμπα.

Ο βρετανός υπουργός εξωτερικός, Τζακ Στρω, ο οποίος καταδίκασε με σκληρή γλώσσα την επίθεση, αναμένεται στην Ινδία μέσα τις επόμενες μέρες στα πλάισια των διπλωματικών προσπαθειών για την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις της Ινδίας με το Πακιστάν λόγω του προβλήματος του Κασμίρ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Ισλαμιστής μαχητής
1 Οκτωβρίου 2001
Επίθεση στη Συνέλευση του Κασμίρ στη Σριναγκάρ: 38 νεκροί
13 Δεκεμβρίου 2001
Επίθεση στο κτήριο του ινδικού κοινοβουλίου στο Δελχί: 14 νεκροί
14 Μαίου 2002
Τουλάχιστον 30 νεκροί από επίθεση σε στρατιωτικό καταυλισμό στο Κασμίρ
21 Μαίου 2002
Δολοφονία του «μετριοπαθή» πολιτικού του Κασμίρ Αμπντούλ Γκανί Λόν
Η αστυνομία και ο στρατός έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην επαρχία Τζαμού για τον εντοπισμό των δραστών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τελευταία αυτή επίθεση θα αναζωπυρώσει την ένταση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για τη διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Οι δυο πυρηνικές δυνάμεις βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης τον Μάϊο όταν από παρόμοια επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ινδίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον τριάντα στρατιώτες.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι παρατηρείται μείωση στον αριθμό των επιθέσεων που πραγματοποιούν ισλαμιστές εναντίον ινδικών στόχων.


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 14:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Στόχος ο 'σύνδεσμος'
 

Συνεχίζεται η εργαστηριακή εξέταση των ευρημάτων από τα κρυσφήγετα της '17Ν'

Προς τον εντοπισμό του 44χρονου Δημήτρη Κουφοντίνα στρέφονται οι προσπάθειες των διωκτικών αρχών στις έρευνές τους σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από την αστυνομία, αλλά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα.

Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κουφοντίνας θεωρείται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία ο σύνδεσμος ανάμεσα στις επιχειρησιακές ομάδες της "17Ν" και την ηγεσία της οργάνωσης.


Εν τω μεταξύ, προχωρά η εργαστηριακή εξέταση των ευρημάτων από τα δύο κρυσφύγετα της οργάνωσης στα Πατήσια και στο Παγκράτι, ενώ αναμένεται να συνεχισθεί και η επίσημη κατάθεση του επίδοξου βομβιστή του Πειραιά Σάββα Ξηρού, μετά την επιστροφή του στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" από το Γενικό Κρατικό όπου εγχειρίσθηκε στα μάτια.

Εξ άλλου, η "Καθημερινή της Κυριακής" δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με τα όσα φέρεται να έχει δηλώσει ο Ξηρός στις κατ' ιδίαν ανεπίσημες συνομιλίες του με τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη και τον επί κεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Στέλιο Σύρρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ξηρός κατονόμασε τους άμεσους συνεργάτες του στη "17Ν" και παραδέχθηκε ότι είχε συμμετοχή σε σωρεία τρομοκρατικών ενεργειών, ότι μέχρι πρόσφατα είχε επαφές με τον αρχηγό της "17Ν" σε καφενείο στο Παγκράτι.


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 15:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις ΗΠΑ αντικαθεστωτικός διανοούμενος απο το Θιβέτ
 

H Κίνα έχει τον έλεγχο του Θιβέτ από το 1950

Ο Θιβετιανός διανοούμενος Τανάκ Ζίγκμε Σάνγκπο, πολιτικός κρατούμενος στην Κίνα επί πολλά χρόνια και ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές του χρόνου έχει αφιχθεί στις ΗΠΑ.

Ο Ζίγκμε Σάνγκπο που είναι μεγάλης ηλικίας, περίπου 75 ετών, αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας και οι υποστητικτές του στις ΗΠΑ λένε ότι θα υποβληθεί σε θεραπεία καρδιάς.

Ο Ζίγκμε Σάνγκπο τα τελευταία 40 χρόνια τη μεγαλύτερη περίοδο ήταν έγκλειστος στη φυλακή κατηγορούμενος από τις κινεζικές αρχές για "αντι-επαναστατική προπαγάνδα" και για "υποκίνηση σε στάση".

Η τελευταία ποινή φυλάκισης του επεβλήθη το 1983 και δύο φορές οι αρχές αποφάσισαν τη χρονική παράταση της ποινής αυτής με την κατηγορία ότι Ζιγκμε Σάνγκπο υποκινούσε διαδηλώσεις κατά των κινεζικών αρχών.

Ο Σάνγκπο είναι ο έκτος πολιτικός κρατούμενος που αφήνεται ελεύθερος από τις κινεζικές αρχές φέτος.


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 09:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
 

Πολλές γυναίκες και παιδιά είναι ανάμεσα στα θύματα

Τουλάχιστον 27 πολίτες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στην υπό ινδικό έλεγχο περιοχή του Κασμίρ από επίθεση που- σύμφωνα με την αστυνομία- πραγματοποίησαν ένοπλοι ισλαμιστές μεταμφιεσμένοι σε ινδούς κληρικούς.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Ισλαμιστής μαχητής
1 Οκτωβρίου 2001
Επίθεση στη Συνέλευση του Κασμίρ στη Σριναγκάρ: 38 νεκροί
13 Δεκεμβρίου 2001
Επίθεση στο κτήριο του ινδικού κοινοβουλίου στο Δελχί: 14 νεκροί
14 Μαίου 2002
Τουλάχιστον 30 νεκροί από επίθεση σε στρατιωτικό καταυλισμό στο Κασμίρ
21 Μαίου 2002
Δολοφονία του «μετριοπαθή» πολιτικού του Κασμίρ Αμπντούλ Γκανί Λόν
Η αστυνομία και ο στρατός έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην επαρχία Τζαμού για τον εντοπισμό των δραστών.

Σύμφωνα με αναφορές την επίθεση πραγματοποίησαν οκτώ άτομα που πέταξαν χειροβομβίδες και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζακ Στρόου είπε ότι του προκαλεί φρίκη η τρομοκρατική επίθεση.

Ο κ. Στρόου αναμένεται στην Ινδία μέσα τις επόμενες μέρες στα πλάισια των διπλωματικών προσπαθειών για την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις της Ινδίας με το Πακιστάν λόγω του προβλήματος του Κασμίρ.

Μέχρι στιγμής η ινδική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει επίσημα ενώ δεν είναι ακόμη σαφές ποιός είναι υπεύθυνος για την επίθεση.

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι την ευθύνη φέρει η ακραία φιλοπακιστανική οργάνωση Λασκάρ - ε - Τάιμπα

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τελευταία αυτή επίθεση θα αναζωπυρώσει την ένταση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για τη διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Οι δυο πυρηνικές δυνάμεις βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης τον Μάϊο όταν από παρόμοια επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ινδίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον τριάντα στρατιώτες.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι παρατηρείται μείωση στον αριθμό των επιθέσεων που πραγματοποιούν ισλαμιστές εναντίον ινδικών στόχων.


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 10:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαδηλωτές απειλούν να σκοτώσουν ομήρους στο Μεξικό
 

Οι διαδηλωτές έχουν απειλήσει ότι μπορεί και να σκοτώσουν τους ομήρους

Στο Μεξικό, διαδηλωτές που εναντιώνονται στην κατασκευή ενός διεθνούς αεροδρομίου στην περιοχή τους, απήγαγαν τρεις άνδρες, τους οποίους κατηγορούν ως κατασκόπους της αστυνομίας.

Με αίτημα την ακύρωση των σχεδίων για την κατασκευή του αεροδρομίου, οι διαδηλωτές, κυρίως αγρότες οπλισμένοι με λοστούς, έχουν σηκώσει οδοφράγματα και έχουν οχυρωθεί σε πόλη κοντά στην Πόλη του Μεξικού. Εκτός από τους τρεις που κατηγορούν για πληροφοριοδότες της αστυνομίας, οι διαδηλωτές κρατούν και άλλους ομήρους, το σύνολο των οποίων πιθανώς φθάνει και τους δεκαεπτά, και διαπραγματεύονται την απελευθέρωσή τους αν η αστυνομία δεχθεί να απελευθερώσει έναν αριθμό διαδηλωτών που κρατούνται από την Πέμπτη.

Η περιοχή όπου βρίσκονται οχυρωμένοι οι διαδηλωτές είναι περικυκλωμένη από μέλη των ειδικών δυνάμεων της μεξικανικής αστυνομίας και η κατάσταση είναι τεταμένη.


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 09:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανεβλήθησαν οι συνομιλίες Ισραήλ - Παλαιστινίων
 

Ο Ισραηλινός υπουργός των Εξωτερικών Σιμόν Πέρεζ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ

Το Ισραήλ αποφάσισε να ματαιώσει τις υψηλές επιπέδου συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραηλινού υπουργού των Εξωτερικών Σιμόν Πέρεζ και αντιπροσωπείας Παλαιστινίων στην οποία θα συμμετείχαν και υπουργοί της Παλαιστινιακής Αρχής επρόκειτο να γίνουν χθες το βράδυ.

Επίσημα η ισραηλινή πλευρά δήλωσε ότι αποφάσισε την αναβολή των συνομιλιών επειδή θα ήθελε να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της για να προετοιμαστεί για τις συνομιλίες.

Οπως όμως μεταδίδουν οι ανταποκριτές ο πραγματικός λόγος για την αναβολή των συνομιλιών ήταν η αντίθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν οι συνομιλίες να επικεντρωθούν σε θέματα που δεν είχαν σχέση με προβλήματα ανθρωπιστικής φύσεως.

Στο μεταξύ ο ισταηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε Παλαιστίνιο που προετοίμαζε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ.

Ο επίδοξος βομβιστής συνελήφθη κοντά στην πόλη Ζενίν στη Δυτική Οχθη αφού πρώτα άνοιξε πυρ εναντίον ισραηλινής περιπόλου.

Προηγουμένως ανακονώθηκε ότι ισραηλινοί στρατιώτες ενετόπισαν αυτοκίνητο που μετέφερε εκρηκτικά κοντά σε σημείο ελέγχου στην Καλκίλια.


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 07:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Οργή στην Τεχεράνη μετά τη δήλωση Μπους
 

Οι διαδηλώσεις των φοιτητών στην Τεχεράνη ήταν οι μεγαλύτερες των τριών τελευταίων ετών

Εντονη ήταν η αντίδραση του Ιράν μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ με την οποία ο Τζορτζ Μπους παροτρύνει τις ισλαμικές αρχές να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτούς που ζητούν περισσότερες ελευθερίες και παράλληλα να εγκαταλείψουν την "καταστροφική" τους πολιτική.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου των Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η δήλωση Μπους συνιστά επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσδεις της χώρας.

Εξάλλου οι υποστηρικτές του μεταρρυθμιστή προέδρου Μοχάμαντ Χαραμί απέρριψαν τη δήλωση Μπους λέγοντας ότι δεν χρειάζονται βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου έγινε μερικές μέρες μετά τις συγκρούσεις των φοιτητών με την αστυνομία στην Τεχράνη και την παραίτηση του επιφανούς κληρικού Αγιατολάχ Τζαλαλεντίν Ταχερί που έχει επκρίνει τις αρχές γιά διαφθορά και γιά την επιβολή καταπιεστικής πολιτικής.


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 07:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
 

Στα σύνορα της διαμφησβητούμενης περιοχής έχουν συγκεντρωθεί περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες

Τουλάχιστον 27 πολίτες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στην υπό ινδικό έλεγχο περιοχή του Κασμίρ από επίθεση που- σύμφωνα με την αστυνομία- πραγματοποίησαν ένοπλοι ισλαμιστές μεταμφιεσμένοι σε ινδούς κληρικούς.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Ισλαμιστής μαχητής
1 Οκτωβρίου 2001
Επίθεση στη Συνέλευση του Κασμίρ στη Σριναγκάρ: 38 νεκροί
13 Δεκεμβρίου 2001
Επίθεση στο κτήριο του ινδικού κοινοβουλίου στο Δελχί: 14 νεκροί
14 Μαίου 2002
Τουλάχιστον 30 νεκροί από επίθεση σε στρατιωτικό καταυλισμό στο Κασμίρ
21 Μαίου 2002
Δολοφονία του «μετριοπαθή» πολιτικού του Κασμίρ Αμπντούλ Γκανί Λόν
Η αστυνομία και ο στρατός έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην επαρχία Τζαμού για τον εντοπισμό των δραστών.

Σύμφωνα με αναφορές την επίθεση πραγματοποίησαν οκτώ άτομα που πέταξαν χειροβομβίδες και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζακ Στρόου είπε ότι του προκαλεί φρίκη η τρομοκρατική επίθεση.

Ο κ. Στρόου αναμένεται στην Ινδία μέσα τις επόμενες μέρες στα πλάισια των διπλωματικών προσπαθειών για την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις της Ινδίας με το Πακιστάν λόγω του προβλήματος του Κασμίρ.

Μέχρι στιγμής η ινδική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει επίσημα ενώ δεν είναι ακόμη σαφές ποιός είναι υπεύθυνος για την επίθεση.

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι την ευθύνη φέρει η ακραία φιλοπακιστανική οργάνωση Λασκάρ - ε - Τάιμπα

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τελευταία αυτή επίθεση θα αναζωπυρώσει την ένταση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για τη διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Οι δυο πυρηνικές δυνάμεις βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης τον Μάϊο όταν από παρόμοια επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ινδίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον τριάντα στρατιώτες.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι παρατηρείται μείωση στον αριθμό των επιθέσεων που πραγματοποιούν ισλαμιστές εναντίον ινδικών στόχων.


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 08:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις ΗΠΑ αντικαθεστωτικός διανοούμενος απο το Θηβέτ
 

H Κίνα έχει τον έλεγχο του Θηβέτ από το 1950

Ο Θηβετιανός διανοούμενος Τανάκ Ζίγκμε Σάνγκπο, πολιτικός κρατούμενος στην Κίνα επί πολλά χρόνια και ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές του χρόνου έχει αφιχθεί στις ΗΠΑ.

Ο Ζίγκμε Σάνγκπο που είναι μεγάλης ηλικίας, περίπου 75 ετών, αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας και οι υποστητικτές του στις ΗΠΑ λένε ότι θα υποβληθεί σε θεραπεία καρδιάς.

Ο Ζίγκμε Σάνγκπο τα τελευταία 40 χρόνια τη μεγαλύτερη περίοδο ήταν έγκλειστος στη φυλακή κατηγορούμενος από τις κινεζικές αρχές για "αντι-επαναστατική προπαγάνδα" και για "υποκίνηση σε στάση".

Η τελευταία ποινή φυλάκισης του επεβλήθη το 1983 και δύο φορές οι αρχές αποφάσισαν τη χρονική παράταση της ποινής αυτής με την κατηγορία ότι Ζιγκμε Σάνγκπο υποκινούσε διαδηλώσεις κατά των κινεζικών αρχών.

Ο Σάνγκπο είναι ο έκτος πολιτικός κρατούμενος που αφήνεται ελεύθερος από τις κινεζικές αρχές φέτος.


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002 - 05:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του Βρετανικού Τύπου
 


Η αύξηση της εγκληματικότητας, η πρόθεση του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι να ευλογήσει τους γάμους του Καρόλου και της Καμίλας και τα σχέδια της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου για ένα νέο πόλεμο κατά του Ιράκ - είναι μερικά από τα βασικά θέματα στις πρώτες σελίδες των βρετανικών εφημερίδων.

"Ο Τόνι Μπλερ προετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις για μία στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ" , πληροφορεί τους αναγνώστες της η Ομπσέρβερ. Η συνάντηση Μπλερ - Μπους πρόκειται να γίνει το φθινόπωρο, στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ , και σύμφωνα με τους συντάκτες του σχετικού άρθρου στην πρ΄ωτη σελίδα , η συνάντηση αυτή θα είναι το προοίμιο για μία νέα στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν.

"Τα σύννεφα του πολέμου συγκεντρώνονται ενώ τα γεράκια υποβάλλουν τα πολεμικά τους σχέδια", ο πηχιαίος τίτλος στις εσωτερικές σελίδες της Ομπσέρβερ. "Οι ηγέτες του κόσμου είναι απόλυτα ειλικρινείς όταν προειδοποιούν ότι ο Σαντάμ θα πρέπει να ανατραπεί με τη χρήση βίας. Ορισμένοι όμως στις ΗΠΑ διερωτώνται γιατί τα σχέδια του πολέμου έχουν διαρρεύσει τη στιγμή που τα σκάνδαλα στην Ουάσινγκτον είναι στο αποκορύφωμά τους" - επισημαίνουν οι Τζέισον Μπερκ και Εντ Βουλιάνι της εφημερίδας Ομπσέρβερ.

Με το θέμα ασχολείται και η Σάντεϊ Τέλεγκραφ που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνάντηση που έχουν στο Λονδίνο εκπρόσωποι της ιρακινής αντιπολίτευσης, κυρίως αξιωματικοί του στρατού ."Ο τύραννος πρέπει να φύγει το μουστάκι του όμως βασιλεύει", ο χαρακτηριστικός τίτλος του σχετικού άθρου. Η Σάντεϊ Τέλεγκραφ επικαλούμενη πηγές στου Βρετανικού υπουργείου Αμυνας υποστηρίζει ότι οι βρετανικές δυνάμεις θα υποχρεωθούν να παραμείνουν στο Ιράκ επί μία πενταετία μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν.

Κεντρικό όμως πρωτοσέλιδο θέμα για τη Σάντεϊ Τέλεγκραφ είναι οι θέσεις του νέου Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Δρ. Ρόγουαν Ουίλιαμς σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ο διάδοχος του θρόνου πρίγκηπας Κάρολος να παντρευτεί την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Στενοί συνεργάτες του νέου αρχιεπισκόπου, ο οποίος δεν έχει αναλάβει ακόμη επίσημα τα καθήκοντά του, ισχυρίζονται ότι Δρ. Ουίλιαμς δεν θα είχε αντίρρηση να ευλογήσει το γάμο δύο διαζευγμένων.

"Η Βρετανία είναι τώρα η πρωτεύουσα του εγκλήματος στη Δύση" , ο πρωτοσέλιδος πηχιαίος τίτλος στην Ιντιπέντεντ της Κυριακής. Με βάση τα στοιχεία έρευνας που έγινε για λογαριασμό του ΟΗΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στον στον κατάλογο των χωρών όπου έγινε η έρευνα για την εγκληματικότητα. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι στην Αγγλία και την Ουαλία σε κάθε 100 ανθρώπους σημειώνονται περισσότερα απο πενήντα εγκλήματα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.