Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-07-13

  1. «Νέες επιθέσεις ετοιμάζει η αλ Κάιντα»
  2. «Οχι» της Ινδίας στις απειλές του Πακιστάν
  3. Πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
  4. Ο Τουρκικός Τύπος για την κρίση
  5. Αντιδράσεις για την ασυλία των ΗΠΑ
  6. ΗΠΑ:'Απειλητική' η πολιτική της Κίνας έναντι της Ταιβάν
  7. Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 7-13 Ιουλίου
  8. 'Απειλητική' η πολιτική της Κίνας έναντι της Ταιβάν, εκτιμά το Αμερικανικό Πεντάγωνο
  9. Ασυλία ενός έτους στους Αμερικανούς στρατιώτες
  10. Επισκόπηση του Βρετανικού Τύπου
  11. Ανοίγουν τα αρχεία της Στάζι

Σάββατο 13 Ιουλίου 2002 - 22:39 ('Ωρα Λονδίνου)
«Νέες επιθέσεις ετοιμάζει η αλ Κάιντα»
 

O μπιν Λάντεν δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου υποστηρίζει ο Γερμανός αξιωματούχος

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι ζωντανός και προετοιμάζει νέες επιθέσεις από τα σύνορα μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν υποστηρίζει ο επικεφαλής των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών Αγκούστ Χάνινκ με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Θα κάνουν ότι μπορούν για να επιτεθούν και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι
Αγκούστ Χάνινκ
«Βάσει των πληροφοριών που διαθέτουμε είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι ζωντανός» δήλωσε ο γερμανός αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι είναι ακόμη αρχηγός της αλ Κάιντα αλλά έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του.

Σύμφωνα πάντα με τον Χάνινκ τουλάχιστον 5.000 μέλη της αλ Κάιντα παραμένουν στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν ενώ άλλα έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους από όπου ετοιμάζουν νέες επιθέσεις.

Ο Χάνινκ πάντως υποστηρίζει ότι αν και ο μπιν Λάντεν γνώριζε για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, πιθανότατα δεν συμμετείχε στις σύνθετες διαδικασίες σχεδιασμού.


Τρίτη 18 Ιουνίου 2002 - 22:29 ('Ωρα Λονδίνου)
«Οχι» της Ινδίας στις απειλές του Πακιστάν
 

Το Πακιστάν πραγματοποίησε τρεις πυραυλικές δοκιμές τον Μάιο

Η ινδική ηγεσία χαρακτήρισε αναληθείς τις δηλώσεις του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, περί αποτροπής ενός ενδεχόμενου πολέμου με την Ινδία στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ εξαιτίας των πυραυλικών δοκιμών που πραγματοποίησε η χώρα του τον περασμένο μήνα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Νιρουπάμα Ράο, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μουσάραφ "πυρηνικό εκβιασμό".

Η διεθνής κοινότητα δεν θα έπρεπε να εθελοτυφλεί μπροστά στις συνεχείς εκδηλώσεις ανευθυνότητας της πακιστανικής ηγεσίας
Η εκπρόσωπος της ινδικής ηγεσίας Νιρουπάμα Ράο
Η εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να "αγνοεί τις συνεχείς προκλητικές και εχθρικές προς την Ινδία δηλώσεις του Πακιστάν".

Οι δηλώσεις του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ομάδα επιστημόνων και μηχανολόγων.

Ο Πακιστανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι τρεις πακιστανικές πυραυλικές δοκιμές του Μαΐου εκπλήρωσαν τον στόχο, ο οποίος δεν ήταν άλλος παρά να αποδείξουν στην Ινδία τη δύναμη του πυραυλικού τους οπλοστασίου και να επαναφέρουν με αυτόν τον τρόπο τη "στρατηγική ισορροπία" στην περιοχή.

Δοκιμές σε περιόδους κρίσης

Ο Περβέζ Μουσάραφ διευκρίνισε ότι τον Μάιο του 1998 είχαν και πάλι πραγματοποιηθεί πυρηνικές δοκιμές για να αποδείξουν στην Ινδία ότι το Πακιστάν δεν μπλοφάρει και δεν ψεύδεται όσον αφορά το πυραυλικό του οπλοστάσιο.

"Για άλλη μια φορά το 2002 κληθήκαμε από την Ινδία να αποδείξουμε ότι δεν αστειευόμαστε", τόνισε ο στρατιωτικής ηγέτης του Πακιστάν.


Πρόεδρος Μουσάραφ: η "στρατηγική ισορροπία" αποκαταστάθηκε
Ο Πακιστανός πρόεδρος υποστήριξε, επίσης, ότι η ανικανότητα της Ινδίας να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Πακιστάν ή έστω να διεξάγει περιορισμένης κλίμακας επιθέσεις αποδεικνύουν ότι οι συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις και το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας όντως απέτρεψαν την επιθετικής πολιτική της Ινδίας.

Οι πυραυλικές δοκιμές του Πακιστάν πραγματοποιήθηκαν στο αποκορύφωμα της κρίσης στην ινδική χερσόνησο με αντικείμενο το διαφιλονικούμενο Κασμίρ.

Αν και την τελευταία εβδομάδα η ένταση μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν παρουσιάζει σχετική εκτόνωση, η ινδική ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της κρίσης εάν το Πακιστάν δεν λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα κατά των ισλαμικών αυτονομιστικών οργανώσεων που καταγγέλει ότι έχουν βρει καταφύγιο στα πακιστανικά εδάφη.


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002 - 19:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
 

Στα σύνορα της διαμφησβητούμενης περιοχής έχουν συγκεντρωθεί περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες

Τουλάχιστον 25 πολίτες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στην υπό ινδικό έλεγχο περιοχή του Κασμίρ από επίθεση που- σύμφωνα με την αστυνομία- πραγματοποίησαν ένοπλοι ισλαμιστές μεταμφιεσμένοι σε ινδούς κληρικούς.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Ισλαμιστής μαχητής
1 Οκτωβρίου 2001
Επίθεση στη Συνέλευση του Κασμίρ στη Σριναγκάρ: 38 νεκροί
13 Δεκεμβρίου 2001
Επίθεση στο κτήριο του ινδικού κοινοβουλίου στο Δελχί: 14 νεκροί
14 Μαίου 2002
Τουλάχιστον 30 νεκροί από επίθεση σε στρατιωτικό καταυλισμό στο Κασμίρ
21 Μαίου 2002
Δολοφονία του «μετριοπαθή» πολιτικού του Κασμίρ Αμπντούλ Γκανί Λόν
Η αστυνομία και ο στρατός έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην επαρχία Τζαμού για τον εντοπισμό των δραστών.

Σύμφωνα με αναφορές την επίθεση πραγματοποίησαν οκτώ άτομα που πέταξαν χειροβομβίδες και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν συγκεντρωμένο πλήθος.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τελευταία αυτή επίθεση θα αναζωπυρώσει την ένταση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για τη διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Οι δυο πυρηνικές δυνάμεις βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης τον Μάϊο όταν από παρόμοια επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ινδίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον τριάντα στρατιώτες.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι παρατηρείται μείωση στον αριθμό των επιθέσεων που πραγματοποιούν ισλαμιστές εναντίον ινδικών στόχων.


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002 - 20:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Τουρκικός Τύπος για την κρίση
 

Ο Ισμαήλ Τζέμ δίνει πλέον την πολιτική του μάχη εκτός κυβέρνησης

Έντονα ερωτηματικά φαίνεται να προκαλεί στον τουρκικό Τύπο η απόφαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ να προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος με σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό.

Το σοσιαλδημοκρατικό όραμα του Τζέμ δεν φαίνεται να συμβαδίζει με το σοσιαλ-φιλελεύθερο πνεύμα του υπουργού Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς
Ταχά Ακιόλ, Milliyet
«Τα πολιτικά παιχνίδια κάθε είδους αυξάνουν τα σύννεφα στην πολιτική σκηνή» υποστηρίζει η αγγλόφωνη Turkish Daily News που συμπληρώνει ότι η απομάκρυνση από την κυβέρνηση και το κόμμα του Μπουλέντ Ετσεβίτ πραγματοποιείται από «από αντιπάλους της κυβέρνησης που προσπαθούν να οδηγήσουν στην κατάρρευσή της»

Εξίσου αρνητικό φαίνεται να είναι το κλίμα και στην Radical όπου ο αρθρογράφος Ισμέτ Μπερκάν υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει να ρίχνεις μια κυβέρνηση όταν δεν έχεις να προσφέρεις κάποια εναλλακτική λύση».

Ο Ταχά Ακιόλ της Milliyet, υποστηρίζει ότι το «σοσιαλδημοκρατικό όραμα» του Τζέμ δεν φαίνεται να συμβαδίζει με το «σοσιαλ-φιλελεύθερο» πνεύμα του υπουργού Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς αλλά και την ρητορική του πρώην αντιπροέδρου Χουσαμετίν Οζκάν για ένα κόμμα «πέραν της δεξιάς και της αριστεράς».

Ο ίδιος αρθρογράφος πάντως επισημαίνει ότι η τρόικα δημιουργεί νέα ελπίδα.

Με το βλέμμα στην Ευρώπη

Από την πλευρά του ο Αλί Σιρμέν της κεντροαριστερής εφημερίδας Cumhuriyet, αναρωτιέται αν ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι συμβατό με το υπάρχων πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία.


Η ασθένεια του Τούρκου πρωθυπουργού απασχολεί τα ΜΜΕ
«Ο νέος αυτός σχηματισμός έρχεται σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ βρίσκονται μπροστά σε σκόπελο» αναφέρει ο Τούρκος σχολιαστής συμπληρώνοντας ότι η αν η τρόικα του νέου κόμματος θέλει να μετάσχει στην κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τη συνεργασία με την ΕΕ αλλά και μια γραμμή που θα είναι συμβατή με τις επιταγές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Για παρασκηνιακή μάχη σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ κάνει λόγο ο Οκτάι Εκσί της Hurriyet.

«Ο σχηματισμός του οποίου ηγούνται ο Τζεμ, ο Ντερβίς και ο Οζκάν» συγκρούεται με όσους αντιτίθενται στην ένταξη στην ΕΕ και ως εκ τούτου μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς για όσους υποστηρίζουν την ένταξη».

«Αν οι τρεις τους» καταλήγει ο Εκσί «μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή του τραίνου που θα μας οδηγήσει στην ΕΕ, ίσως υπάρχει ελπίδα για την Τουρκία.


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002 - 17:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις για την ασυλία των ΗΠΑ
 

Οι ΗΠΑ απειλούν ότι δεν θα αποδεχτούν οποιαδήποτε δίωξη εναντίον στρατιωτών τους

Θιασώτες του νεοϊδρυθέντος Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέχει ασυλία ενός έτους σε αμερικανούς στρατιώτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών αποστολών.

Είναι μια θλιβερή ημέρα για τα Ηνωμένα Εθνη
Πολ Χάινμπέκερ, πρέσβης του Καναδά στον ΟΗΕ
Η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ψηφίστηκε ομόφωνα το βράδυ της Παρασκευής αποτέλεσε υποχώρηση των ΗΕ απέναντι στο αίτημα των ΗΠΑ για παροχή πλήρους ασυλίας.

Το γεγονός, όμως, ότι η 12μηνη ασυλία που παρέχεται (σε όσες χώρες δεν έχουν συνυπογράψει για την ίδρυση του δικαστηρίου) μπορεί να ανανεώνεται επ' αόριστον περιορίζει, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές τη δυνατότητα δράσης του Δικαστηρίου.

Ο πρέσβης του Καναδά στον ΟΗΕ, Πολ Χάινμπέκερ, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ξεπέρασε τα όρια των αρμοδιοτήτων του ενώ και ο ανταποκριτής του BBC στην έδρα των ΗΕ αναφέρει ότι η παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε διεθνώς αναγνωρισμένη συνθήκη αποτελεί κακό προηγούμενο.

Αντιδράσεις και από τις ΗΠΑ

Ούτε η Ουάσινγκτον, όμως, εμφανίζεται ικανοποιημένη από την απόφαση και συγκεκριμένα το ενδεχόμενο να μην ανανεωθεί η ασυλία που παρέχεται στους στρατιώτες της ύστερα από ένα χρόνο.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια κατάσταση που μπορεί να μετατρέψει την κριτική για την πολιτική των ΗΠΑ σε ποινικό αδίκημα εναντίον στρατιωτών που δίνουν τη ζωή τους στη μάχη για την ελευθερία
Τζον Νεγκροπόντε, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ
«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια κατάσταση που μπορεί να μετατρέψει την κριτική για την πολιτική των ΗΠΑ σε ποινικό αδίκημα εναντίον στρατιωτών που δίνουν τη ζωή τους στη μάχη για την ελευθερία» δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στα ΗΕ Τζον Νεγκροπόντε.

Ο ίδιος απείλησε ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν παράνομη οποιαδήποτε προσπάθεια του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την προσαγωγή οποιουδήποτε Αμερικάνου.


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002 - 07:48 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ:'Απειλητική' η πολιτική της Κίνας έναντι της Ταιβάν
 

Το Πεντάγωνο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ταιβάν

Μία νέα έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου Αμυνας αμφισβητεί τις προθέσεις της Κίνας για μία ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος της Ταιβάν.

Η έκθεση χαρακτηρίζει "απειλητική" την πολιτική του Πεκίνου έναντι της Ταιβάν, και θεωρεί πολύ πιθανή τη χρήση βίας από την πλευρά της κινεζικής κυβέρνησης για την επίτευξη της ενοποίησης του νησιού με την ηπειρωτική Κίνα.

Ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στη Σανγκάϊ μεταδίδει ότι η Κινεζική ηγεσία κατά πάσα πιθανότητα θα υποστηρίξει ότι επιδιώκει να αποτρέψει μία επαρχία της Κίνας που έχει αποκοπεί από τον εθνικό κορμό να κηρύξει την ανεξαρτησία.

Η έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου Αμυνας υποστηρίζει ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των πυραύλων μικρής εμβέλειας που στοχεύουν την Ταιβάν ενώ παράλληλα έχει ενισχυθεί ο κινεζικός πολεμικός στόλος στην περιοχή.


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002 - 16:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 7-13 Ιουλίου
 


Υπό αστυνομική φύλαξη τα αποθέματα νερού στη Σικελία ύστερα από αναφορές για κλοπές νερού.


Eφτά νεκροί, πολλοί τραυματίες και χάος στους δρόμους του Βερολίνου λόγω καταιγίδας.


Ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν ορφανά εξαιτίας του AIDS σχεδόν θα διπλασιαστεί σε 25 εκατομμύρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.



Tο όνειρο κάθε φωτογράφου, οι ποδηλάτες καθώς διανύουν τον πέμπτο στάδιο του Γύρου της Γαλλίας


Σε ειδικό δωμάτιο του 'Ευαγγελισμού' με κάγκελα στα παράθυρα μεταφέρθηκε ο Ξηρός


Κηδεύτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης



Ο Βερσάτσε εντυπωσίασε στις πασαρέλες του Παρισιού.


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002 - 07:48 ('Ωρα Λονδίνου)
'Απειλητική' η πολιτική της Κίνας έναντι της Ταιβάν, εκτιμά το Αμερικανικό Πεντάγωνο
 

Το Πεντάγωνο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ταιβάν

Μία νέα έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου Αμυνας αμφισβητεί τις προθέσεις της Κίνας για μία ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος της Ταιβάν.

Η έκθεση χαρακτηρίζει "απειλητική" την πολιτική του Πεκίνου έναντι της Ταιβάν, και θεωρεί πολύ πιθανή τη χρήση βίας από την πλευρά της κινεζικής κυβέρνησης για την επίτευξη της ενοποίησης του νησιού με την ηπειρωτική Κίνα.

Ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στη Σανγκάϊ μεταδίδει ότι η Κινεζική ηγεσία κατά πάσα πιθανότητα θα υποστηρίξει ότι επιδιώκει να αποτρέψει μία επαρχία της Κίνας που έχει αποκοπεί από τον εθνικό κορμό να κηρύξει την ανεξαρτησία.

Η έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου Αμυνας υποστηρίζει ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των πυραύλων μικρής εμβέλειας που στοχεύουν την Ταιβάν ενώ παράλληλα έχει ενισχυθεί ο κινεζικός πολεμικός στόλος στην περιοχή.


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002 - 08:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Ασυλία ενός έτους στους Αμερικανούς στρατιώτες
 

Η Ουάσινγκτον ζητούσε να μην δικάζονται οι στρατιώτες της

Ο γγ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή τα Ηνωμένα Εθνή διευθέτησαν τη διαφορά τους με τις ΗΠΑ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα συμβιβαστική πρόταση που εξασφαλίζει σε αμερικανούς στρατιώτες ασυλία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για διάστημα ενός έτους.

Με την απόφαση αυτή φαίνεται να παρακάμπτεται το αμερικανικό βέτο για τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα η απόφαση άνοιξε το δρόμο για την παράταση της αποστολής στη Βοσνία που θα έληγε στις 15 Ιουλίου.

Το κείμενο που ψηφίστηκε απαγορεύει στο νεοϊδρυθέν Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εξετάσει ή να προσαγάγει μέλη των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ από χώρες που δεν υποστηρίζουν τη λειτουργία του δικαστηρίου

Αρχικά οι ΗΠΑ ζητούσαν πλήρη ασυλία για τους στρατιώτες τους αναγκάστηκαν όμως να δεχτούν τη συμβιβαστική λύση του ΟΗΕ ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της ΕΕ, του Καναδά, του Μεξικού κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια της ασυλίας των στρατιωτών ενώ όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, θα είναι πολύ δύσκολο για το δικαστήριο της Χάγης να προχωρήσει σε προσαγωγές ακόμη και αν το αποφασίσει.


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002 - 06:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του Βρετανικού Τύπου
 


"Ανάστατη η Τουρκία" - ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Ταϊμς. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία είναι και σήμερα ένα από τα βασικά θέματα της διεθνούς επικαιρότητας στις βρετανικές εφημερίδες.

"Ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ αγωνίζεται να διασώσει την κυβέρνησή του που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η εξέργεση μέσα στο κόμμα του φαίνεται να επεκτείνεται και στο έτερο σκέλος του κυβερνητικού συνασπισμού , στο κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί" , υποπογραμμίζει ο ανταποκριτής της Ταίμς στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αντριου Φίνκελ πληροφορεί τους αναγνώστες της εφημερίδας αυτής ότι ο κ. Μπαχτσελί δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

"Νέο πολιτικό κίνημα από τον Τζεμ", ο πηχιαίος τίτλος στις εσωτερικές σελίδες της Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς. "Αντίθετα με τις εκτιμήσεις ορισμένων Τούρκων αναλυτών, μετά την έξοδο του κ. Τζεμ δεν σημειώθηκε μαζική αποχώρηση βουλευτών από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Ετσεβιτ" , σημειώνει η ανταποκρίτρια της Φαϊνανσιαλ Τάϊμς στην Αγκυρα Λέϊλα Μπούλτον.

"Ο Ετσεβίτ αντιμετωπίζει μία πρόκληση από έναν παλαιό πολιτικό σύμμαχο" , είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης του Πελίν Τουργκούτ από την Κωνσταντινούπολη στην Ιντιπέντεντ. "Μία ημέρα μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ανακοίνωσε το σχηματισμό νέου πολιτικού κόμματος που στόχο έχει την ανατροπή του Μπουλέντ Ετσεβίτ και την άσκηση πιέσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση" , γράφει ο Τουργκούτ στην Ιντιπέντεντ.

"Ο αστός πρώην υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ με την ανακοίνωση γιά το σχηματισμό ενός νέου κόμματος της αριστεράς ουσιαστικά διεκδικεί την εξουσία από τον πρώην μέντορα του και παλαίμαχο αριστερό πολιτικό, τον Μπουλέντ Ετσεβίτ" , επισημαίνει ο ανταποκριτής της Ντέϊλι Τέλεγκραφ στην Κωνσταντινούπολη Αμπερίν Ζαμάν.

Ενα άλλο θέμα της διεθνούς επικαιρότητας που απασχολεί τις περισσότερες βρετανικές εφημερίδες είναι το πρόβλημα του Γιβραλτάρ. "Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί με την ιδέα της συγκυριαρχίας στο Γιβραλτάρ", ο πρωτοσέλιδος τίτλος στη Γκάρντιαν. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει "απροσδόκητη" την απόφαση του Βρετανού υπουργού των Εξωτερικών Τζακ Στρόου να ανακοινώσει χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η Βρετανία και η Ισπανία συμφώνησαν να υπάρξει συγκυριαρχία των δύο χωρών στο Γιβραλτάρ.

Η Βρετανία είναι αποφασισμένη οποιαδήποτε συμφωνία για το Γιβραλτάρ να μη θεωρηθεί από την Ισπανία ως ένα πρώτο βήμα για τη διασφάλισει της κυριαρχίας της Μαδρίτης στην περιοχή. Σύμφωνα με τη Γκάρντιαν το ενδεχόμενο αυτό θα περιόριζε σημαντικά τις πιθανότητες η πλειοψηφία των κατοίκων του Γιβραλτάρ να αποδεχθεί σε δημοψήφισμα την ιδέα της συγκυριαρχίας.

"Η Ισπανία στέλνει τις κανονιοφόρους" , ο πηχιαίος τίτλος στη Ντέϊλι Τέλεγκραφ που επιλέγει με αφορμή το γάμο του βασιλιά Μοχάμεντ του Μαρόκου με την πριγκίπισσα Σαλμά να προβάλει το ζήτημα του Γιβραλτάρ ως το "πρώτο θέμα" της επικαιρότητας.

Πλοία του ισπανικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνονταν προς τις ακτές της Βόρειας Αφρικής χθες τη νύχτα μετά μία "ταπεινωτική μέρα" για τη Μαδρίτη. Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μαρόκου εισέβαλαν στο ακατοίκιτο νησί του Περεγίλ που διεκδικούν και οι δύο χώρες. Από την άλλη μεριά το Λονδίνο αποφάσισε "να βάλει στο ράφι" τις συνομιλίες με τη Μαδρίτη για το Γιβραλτάρ, γράφει η Τέλεγκραφ.


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002 - 07:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανοίγουν τα αρχεία της Στάζι
 

Ο Γερμανός πρώην καγκελάριος εμφανίζεται διατεθειμένος να προσφύγει ακόμη και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο

Η γερμανική Άνω Βουλή ενέκρινε αμφιλεγόμενο νόμο ο οποίος παρέχει πρόσβαση σε ερευνητές και δημοσιογράφους στα απόρρητα αρχεία της Σταζι- της υπηρεσίας Ασφαλείας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.


Οι φάκελοι της Στάζι μπορούν να καλύψουν απόσταση 180 χιλιομέτρων
Ο νέος νόμος που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ θα δίνει την δυνατότητα σε εξουσιοδοτημένους δημοσιογράφους να μελετούν τα έγγραφα που αναφέρονται στη σχέση της Στάζι με γνωστές προσωπικότητες της χώρας.

Η έγκριση του νέου νόμου από το κοινοβούλιο ανατρέπει προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γερμανίας βάσει της οποίας προσωπικοί φάκελοι της Σταζι μπορούν να ανοιχθούν μόνο με την συναίνεση της εμπλεκόμενης πλευράς.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε ληφθεί μετά από προσφυγή του πρώην καγκελάριου Κολ.

Ο δικηγόρος του κ. Κολ δήλωσε πως ο πελάτης του θα προσφύγει ακόμα και σε Διεθνή Δικαστήρια αν χρειασθεί για να αποτρέψει δημοσιοποίηση του φακέλου που διατηρούσε γι αυτόν η Στάζι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.