|
|
Ειδήσεις 02-07-11
Στα πρόθυρα κατάρρευσης η κυβέρνηση Ετσεβίτ
Ο πρώτος συνθετικός ιός
Πιθανή επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την παραίτηση Τζεμ
Συλλαμβάνεται ο προκάτοχος του Μιλόσεβιτς
Μια ακόμη δύσκολη μέρα για τα χρηματιστήρια
Ο θρήνος για τους νεκρούς της Σρεμπρένιτσα
Συλλαμβάνεται ο προκάτοχος του Μιλόσεβιτς
Μια ακόμη δύσκολη μέρα για τα χρηματιστήρια
Δημοσκόπηση «δίνει» μπροστά τη ΝΔ
Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Τουρκία
Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Τουρκία
Σύγχιση για την παραίτηση Ντερβίς
Καταρρέει η τουρκική κυβέρνηση
Παραιτήθηκε ο Τζεμ
Πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης
Επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου
Επικρίνονται οι ΗΠΑ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 03:03 ('Ωρα Λονδίνου) Στα πρόθυρα κατάρρευσης η κυβέρνηση Ετσεβίτ
| |
Την πολιτική κρίση στην Τουρκία, η οποία εκδηλώνεται με τη σχεδόν καθημερινή υποβολή παραιτήσεων υπουργών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετσεβίτ, σχολιάζουν στις στήλες της διεθνούς τους ειδησεογραφίας τέσσερις εφημερίδες του βρετανικού Τύπου.
Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», μάλιστα, φιλοξενούν στο πρωτοσέλιδό τους φωτογραφία του εμφανώς καταπονημένου λόγω των παρατεταμένων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ.
«Στα πρόθυρα της καταρρεύσης» είναι ο τίτλος του ενός εκ των δύο άρθρων των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το οποίο αναφέρεται στην υποβολή παραίτησης του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς, τον οποίο η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει ως τον «αρχιτέκτονα» της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα.
Ο Κεμάλ Ντερβίς απέσυρε την παραίτησή του έπειτα από έκκληση του προέδρου της Τουρκίας, Αχμέντ Νεσντέτ Σεζέρ.
«Ομάδα - όνειρο»
«Επικεφαλής του ευρωπαϊκού ονείρου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών» είναι ο τίτλος του δεύτερου άρθρου των «Φαινάνσιαλ Τάιμς» για την πολιτική κρίση στην Τουρκία, το οποίο αναφέρεται στην παραίτηση - γεγονός του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.
Η βρετανική εφημερίδα φαίνεται να επιβεβαιώνει τις φήμες, οι οποίες φέρουν τον παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών έτοιμο να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου κομματικού σχήματος, το οποίο τουλάχιστον αποκαλείται τουλάχιστον από τον τουρκικό Τύπος ως η «ομάδα όνειρο».
Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει επίσης ένα σύντομο προφίλ του «ευρωπαϊστή» Ισμαήλ Τζεμ, στο οποίο γίνεται αναφορά και στις άρτιες σχέσεις που διατηρεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών με τον Έλληνα ομόλογό του, Γεώργιο Παπανδρέου.
«Μιλάει τη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό έχει πλείστες όσες φορές ενοχλήσεις τους υπόλοιπους συναδέλφους του στην Τουρκία», δήλωσε στους «Φαινάνσιαλ Τάιμς» για τον Ισμαήλ Τζέμ μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος της ΕΕ.
Τέλος στο κύριο τους οι «Φαινάνσιαλ Τάιμς» καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι κάτι θετικό αναμένεται να προκύψει από την παρούσα πολιτική κρίση στην Τουρκία, καθώς η χώρα πλέον καλείται να επιλέξει είτε την οδό των ουσιαστικών πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων με απώτερο στόχο την ένταξή της στην ΕΕ είτε την πολιτική της εσωστρέφειας.
«Η Τουρκία οφείλει να αποδείξει τα δημοκρατικά διαπιστευτήριά της. Ο στρατός οφείλει να μείνει στα μετόπισθεν», καταλήγει το κύριο άρθρο των «Φαινάνσιαλ Τάιμς».
«Ελάτε πίσω»
Είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας, «Ντέιλι Τέλεγκραφ», η οποία, επίσης, αναφέρεται στο σενάριο περί σχηματισμού νέου κόμματος με επικεφαλής τον Ισμαήλ Τζεμ.
Η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες από πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας υποστηρίζει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι ο μοναδικός ο οποίος έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού προβλήματος δίνοντας το πράσινο φως για την επανένωση της διχοτομημένης νήσου.
Πάντως η βρετανική εφημερίδα κλείνει με την αβεβαιότητα γύρω από το αποτέλεσμα στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και επισημαίνει ότι στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις το νέο ισλαμικό κόμμα του πρώην δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Ταΐμπ Ερντοβάν εμφανίζεται ως το πιο δημοφιλές.
«Η φωνή της μεταρρύθμισης»
«Ξεκίνησε την καριέρα του ως ένας δημοσιογράφος αριστερών πεποιθήσεων. Αργότερα ανέλαβε γενικός διευθυντής του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της Τουρκίας και από χθες 62χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εμφανίζεται αποφασισμένος να αποτελέσει τη φωνή της μεταρρύθμισης», αναφέρουν σε σχετικό τους δημοσίευμα οι Τάιμς.
«Η παραίτηση του Ισμαήλ Τζεμ σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής καριέρας του Μπουλέντ Ετσεβίτ», προσθέτειη λονδρέζικη εδημερίδα, η οποία, επίσης, ρίχνει μια σύντομη ματιά στο έργο του Ισμαήλ Τζεμ στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στην επαναπροσέγγιση Ελλάδος-Τουρκίας και στην πρόσφατη πρωτοβουλία Τζεμ-Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή.
Την άποψη ότι η πολιτική κρίση στην Τουρκία θα επιφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στη χώρα συμμερίζεται και ο πολιτικός συντάκτης της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ο οποίος μίλησε στους «Τάιμς».
«Νομίζω ότι η Τουρκία θα βγει κερδισμένη από αυτήν την αντιπαράθεση. Η δημιουργία ενός νέου κεντρώου κόμματος θα προσελκύσει νέους ανθρώπους με ταλέντο και πρωσοπικότητα και θα βοηθήσει όλους τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να σκεφτούν διπλά πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», τόνισε στους «Τάιμς», ο πολιτικός συντάκτης της «Χουριέτ», Σεντάτ Εργκίν. |
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 23:38 ('Ωρα Λονδίνου) Ο πρώτος συνθετικός ιός
| Ο πρώτος συνθετικός ιός |
Ομάδα αμερικανών επιστημόνων δημιούργησαν μια μορφή ιού πολιομυελίτιδος χρησιμοποιώντας συνθετικό γενετικό υλικό.
Oι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η νέα μορφή του ιού της πολιομυελίτιδος είναι επαρκώς ισχυρή για να σκοτώσει πειραματόζωα στα εργαστήρια.
Toι ιό κατασκεύασαν επιστήμονες από το State University της Νέας Υόρκης.
Η επιστημονική ανακάλυψη ενισχύει τις ανησυχίες ότι παρόμοιοι ιοί μπορούν να πέσουν στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων που θα τους χρησιμοποιήσουν ως όπλα βιολογικού πολέμου.
Δύο από τους επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας είπαν ότι η κατασκευή του ιού ήταν σχετικά εύκολη.
Και υποστηρίζουν ότι πολύ πιο δύσκολο έργο είναι η σύνθεση πιο πολύπλοκων ιών όπως της ευλογιάς.
Οι επιστήμονες πάντως προειδοποιούν ότι ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο.
|
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 23:05 ('Ωρα Λονδίνου) Πιθανή επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την παραίτηση Τζεμ
| Ο Ισμαήλ Τζεμ και ο Γιώργος Παπανδρέου |
Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου
"Προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να προκαλέσει η παρούσα κρίση στην Τουρκία", σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο Φεχμί Κορού.
Mέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να υπάρξουν και πάλι προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία | Φεχμί Κορού | Σε συνέντευξη στην ελληνική υπηρεσία του BBC, o Toύρκος σχολιαστής εκτιμά ότι μετά την παραίτηση του Ισμαήλ Τσεμ από την τουρκική κυβέρνηση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να επιδεινωθούν.
"Μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος ως γνωστόν ήταν φίλος του Γιώργου Παπανδρέου, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν", λέει ο Τούρκος πολιτικός σχολιαστής.
"Τα εθνικιστικά κόμματα μπορεί να αδράξουν την ευκαιρία της απουσίας του κ. Τζεμ από την κυβέρνηση και να προωθήσουν τη δική τους πολιτική."
"Και μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να υπάρξουν και πάλι προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό δεν πρέπει να αποκλείεται", λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος, Φεχμί Κορού.
Ο Ισμαήλ Τζεμ | Ο Κος Κορού καταγράφει ιδιαίτερα την άνοδο που σημειώνει το νέο ισλαμικό κόμμα του πρώην δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Ταϊμπ Ερντοβαν.
"Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αναφέρουν ότι το νέο ισλαμικό κόμμα μπορεί να πάρει και το 25% των ψήφων σε επερχόμενες εκλογές," τονίζει ο Φεχμί Κορού.
Ο Toύρκος σχολιαστής εκτιμά ότι η παρούσα κρίση δεν θα επηρεάσει την πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Κυπριακό.
"Τα περισσότερα κόμματα στην Τουρκία τάσσονται υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρείται πλέον θέμα εθνικής στρατηγικής. Οσον αφορά το Κυπριακό, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θεωρείται άμεσης προτεραιότητας".
Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρείται πλέον θέμα εθνικής στρατηγικής στην Τουρκία.... το Κυπριακό όμως δεν θεωρείται άμεσης προτεραιότητας | Φεχμί Κορού | "Πολλοί στην Τουρκία μάλιστα πιστεύουν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση".
Ο Φεχμί Κορού εκτιμά ότι η οι πιο σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης θα φανούν στην οικονομία.
"Τις επόμενες ημέρες μπορεί να σημειωθεί και νέα πτώση στο χρηματιστήριο και να πέσει ακόμη περισσότερο η τιμή της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο" λέει ο κ. Κορού.
|
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 21:41 ('Ωρα Λονδίνου) Συλλαμβάνεται ο προκάτοχος του Μιλόσεβιτς
| O Λίλιτς αρνήθηκε να μεταβεί εκουσίως στη Χάγη |
Ο πρώην Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Ζόραν Λίλιτς, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Χάγη, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του.
O Ζόραν Λίλιλτς με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς | Ο δικηγόρος, Ντράγκαν Σάπονγιτς, είπε ότι ο Κος Λίλιτς συνελήφθη όταν αρνήθηκε να καταθέσει κατά του διαδόχου του, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Ο Κος Λίλιτς ήταν πρόεδρος της Γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας από το 1993 έως το 1997, όταν τον διαδέχτηκε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που δικάζεται στη Χάγη για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
"Με το ζόρι"
Ο Κος Σάπονγιτς είπε ότι ο Ζόραν Λίλιτς συνελήφθη μετά από ένταλμα δικαστηρίου στο Βελιγράδι.
"Του έδειξαν σήμερα εντολή του δικαστηρίου της Χάγης για να πάει και να καταθέσει", είπε ο δικηγόρος.
Και πρόσθεσε πως όταν ο πρώην Γιουγκοσλάβος ηγέτης αρνήθηκε να παραδοθεί, τον "απομάκρυναν" δια της βίας και τον έβαλαν παρά τη θέλησή του στο αεροπλάνο για τη Χάγη. |
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 21:51 ('Ωρα Λονδίνου) Μια ακόμη δύσκολη μέρα για τα χρηματιστήρια
| Ο Dow Jones ανέκαμψε την τελευταία στιγμή |
Τα χρηματιστήρια σε όλον το κόσμο σημείωσαν και πάλι πτώση, καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε χαμηλό σημεία, μετά τα λογιστικά σκάνδαλα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Wall Street, ο δείκτης Dow Jones έπεσε το μεσημέρι κατά 200 μονάδες.
Παρά τις μεγάλες απώλειες που είχαν καταγραφεί μέσα στην ημέρα, στο κλείσιμο το αμερικανικό χρηματιστήριο είχε ανακάμψει.
Η κίνηση των χρηματιστηρίων την Πέμπτη | Dow Jones -0.1%
Nasdaq +2.1%
FTSE -4.3%
CAC (Γαλλία) -4%
Dax (Γερμανία) -1.7% | Στο Λονδίνο, το δείκτης FTSE100 έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο των πέντε τελευταίων ετών στις 4.230 μονάδες. Κάποια στιγμή της ημέρας σημείωνε πτώση κατά 4.3%, μειωμένος κατά 190.1 μονάδες.
Μεγάλες απώλειες είχαν τα χρηματιστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ στην Ιαπωνία ο δείκτης Νικέι έκλεισε με πτώση κατά 2.5%.
Εκτός από τις επιπτώσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι αμερικανοί επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στις μεγάλες εταιρείες μετά τα πρόσφατα λογιστικά σκάνδαλα των τελευταίων μηνών.
Σε ομιλία του την Τρίτη, ο αμερικανικός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους προσπάθησε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κόσμου, με τη λήψη μέτρων για την τιμωρία των ενόχων οικονομικού εγκλήματος.
|
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 21:11 ('Ωρα Λονδίνου) Συλλαμβάνεται ο προκάτοχος του Μιλόσεβιτς
| O Λίλιτς αρνήθηκε να μεταβεί εκουσίως στη Χάγη |
Ο πρώην Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Ζόραν Λίλιτς, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Χάγη, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του.
Ο δικηγόρος, Ντράγκαν Σάπονγιτς, είπε ότι ο Κος Λίλιτς συνελήφθη όταν αρνήθηκε να καταθέσει κατά του διαδόχου του, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Ο Κος Λίλιτς ήταν πρόεδρος της Γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας από το 1993 έως το 1997, όταν τον διαδέχτηκε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που δικάζεται στη Χάγη για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
"Με το ζόρι"
Ο Κος Σάπονγιτς είπε ότι ο Ζόραν Λίλιτς συνελήφθη μετά από ένταλμα δικαστηρίου στο Βελιγράδι.
"Του έδειξαν σήμερα εντολή του δικαστηρίου της Χάγης για να πάει και να καταθέσει", είπε ο δικηγόρος.
Και πρόσθεσε πως όταν ο πρώην Γιουγκοσλάβος ηγέτης αρνήθηκε να παραδοθεί, τον "απομάκρυναν" δια της βίας και τον έβαλαν παρά τη θέλησή του στο αεροπλάνο για τη Χάγη. |
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 20:17 ('Ωρα Λονδίνου) Μια ακόμη δύσκολη μέρα για τα χρηματιστήρια
| Σε πτώση ο Dow Jones |
Τα χρηματιστήρια σε όλον το κόσμο σημείωσαν και πάλι πτώση, καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε χαμηλό σημεία, μετά τα λογιστικά σκάνδαλα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Wall Street, ο δείκτης Dow Jones έπεσε το μεσημέρι κατά 200 μονάδες, το απόγευμα όμως ανέκαμψε μερικώς.
Η πτώση των χρηματιστηρίων την Πέμπτη | Dow Jones -0.5%
Nasdaq +0.8%
KΛΕΙΣΙΜΟ
FTSE -4.3%
CAC (Γαλλία) -4%
Dax (Γερμανία) -1.7% | Στο Λονδίνο, το δείκτης FTSE100 έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο των πέντε τελευταίων ετών στις 4.230 μονάδες. Κάποια στιγμή της ημέρας σημείωνε πτώση κατά 4.3%, μειωμένος κατά 190.1 μονάδες.
Μεγάλες απώλειες είχαν τα χρηματιστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ στην Ιαπωνία ο δείκτης Νικέι έκλεισε με πτώση κατά 2.5%.
Εκτός από τις επιπτώσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι αμερικανοί επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στις μεγάλες εταιρείες μετά τα πρόσφατα λογιστικά σκάνδαλα των τελευταίων μηνών.
Σε ομιλία του την Τρίτη, ο αμερικανικός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους προσπάθησε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κόσμου, με τη λήψη μέτρων για την τιμωρία των ενόχων οικονομικού εγκλήματος.
|
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 20:07 ('Ωρα Λονδίνου) Δημοσκόπηση «δίνει» μπροστά τη ΝΔ
| Ίδια ποσοστά «καταλληλότητας για πρωθυπουργία» δίνει η δημοσκόπηση στους κ.κ. Σημίτη και Καραμανλή |
Με σημαντική διαφορά εξακολουθεί να προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, συμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis.
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η σχετική μέτρηση της κοινής γνώμης βρισκόταν σε εξέλιξη όταν έγινε γνωστή η πρόοδος των ερευνών των ελληνικών διωκτικών αρχών στο μέτωπο της τρομοκρατίας.
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Διαφορά πάνω από 8 πόντους
Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται του κυβερνώντος κόμματος με διαφορά πάνω από 8 ποσοστιαίες μονάδες (ΝΔ 38,8% - ΠΑΣΟΚ 30%).
Το κόμμα του κ. Καραμανλή προηγείται στο τελευταίο γκάλοπ | Ακολουθούν το ΚΚΕ με ποσοστό 5,6%, ο Συνασπισμός με 3% και το ΔΗΚΚΙ με 2,9%.
Εξάλλου, με 25 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η ΝΔ στην παράσταση νίκης.
Πηγές της εταιρείας που έκανε τη δημοσκόπηση ανέφεραν, ότι μετά τις εξελίξεις σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", δηλαδή τις τελευταίες ημέρες της μέτρησης, σημειώθηκε ελαφρά ανάκαμψη των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.
Προσωπική δημοτικότητα των πολιτικών
Όσον αφορά την προσωπική απήχηση των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής εμφανίζονται στο ίδιο επίπεδο σε ό,τι αφορά το ποιος θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία (Καραμανλής 35,3% - Σημίτης 35,2%).
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος παραμένει η δημοφιλέστερη προσωπικότητα της ελληνικής δημόσιας ζωής (ποσοστό 91,3%).
Ακολουθεί ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης (75,9%).
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα μεταξύ 16 Ιουνίου και 4 Ιουλίου.
|
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 18:52 ('Ωρα Λονδίνου) Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Τουρκία
| Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ δέχεται τεράστιες πιέσεις να αποχωρήσει |
Η τουρκική κυβέρνηση έφτασε σε σημείο κατάρρευσης, με τις παραιτήσεις δύο υπουργών του στενού υπουργικού συμβουλίου.
Πρώτα, το πρωί της Πέμπτης παραιτήθηκε ο ευυπόληπτος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς -- αρχιτέκτονας της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας -- υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του, στη συνέχειά όμως την απέσυρε, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ και του προέδρου Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ.
Ανταποκριτές σχολιάζουν ότι η κρίση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην Τουρκική αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση και στην οικονομική ανάκαμψη της Τουρκίας.
Στην Ουάσιγκτον επικρατεί ανησυχία ότι η αστάθεια στην Τουρκία, που είναι βασικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τα αμερικανικά συμφέροντα σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Πιέσεις για παραίτηση της κυβέρνησης
Από τη Δευτέρα οκτώ υπουργοί- ανάμεσά τους ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης και θεωρούμενος βασικός σύμμαχος του Ετσεβίτ, ο Χουσαμετίν Οζκάν - έχουν εγκαταλείψει και την κυβέρνηση και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς έχουν εγκαταλείψει και πάνω από 35 βουλευτές.
O Iσμαήλ Τζεμ | Ετσι, το κόμμα του 77χρονου πρωθυπουργού, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο.
O ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι ο Κος Ετσεβίτ δέχεται ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί.
Στον τουρκικό τύπο κυκλοφορούν φήμες ότι ο Ισμαήλ Τζεμ και ο Κεμάλ Ντερβίς σκοπεύουν να ιδρύσουν νέο πολιτικό κίνημα που θα αμφισβητήσει την εξουσία του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς το οποίο ίδρυσε ο Κος Ετσεβίτ πριν από πάνω από 20 χρόνια.
Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, στο σπίτι του Κου Τζεμ, με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Χουσαμετίν Οζκάν, η παραίτησή του οποίου προκάλεσε το κύμα των αποχωρήσεων από την κυβέρνηση και το κόμμα του Κου Ετσεβίτ. |
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 18:52 ('Ωρα Λονδίνου) Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Τουρκία
| Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ δέχεται τεράστιες πιέσεις να αποχωρήσει |
Η τουρκική κυβέρνηση έφτασε σε σημείο κατάρρευσης, με τις παραιτήσεις δύο υπουργών του στενού υπουργικού συμβουλίου.
Πρώτα, το πρωί της Πέμπτης παραιτήθηκε ο ευυπόληπτος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς -- αρχιτέκτονας της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας -- υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του, στη συνέχειά όμως την απέσυρε, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ και του προέδρου Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ.
Ανταποκριτές σχολιάζουν ότι η κρίση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην Τουρκική αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση και στην οικονομική ανάκαμψη της Τουρκίας.
Στην Ουάσιγκτον επικρατεί ανησυχία ότι η αστάθεια στην Τουρκία, που είναι βασικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τα αμερικανικά συμφέροντα σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Πιέσεις για παραίτηση της κυβέρνησης
Από τη Δευτέρα οκτώ υπουργοί- ανάμεσά τους ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης και θεωρούμενος βασικός σύμμαχος του Ετσεβίτ, ο Χουσαμετίν Οζκάν - έχουν εγκαταλείψει και την κυβέρνηση και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς έχουν εγκαταλείψει και πάνω από 35 βουλευτές.
Ετσι, το κόμμα του 77χρονου πρωθυπουργού, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο.
O ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι ο Κος Ετσεβίτ δέχεται ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί.
Στον τουρκικό τύπο κυκλοφορούν φήμες ότι ο Ισμαήλ Τζεμ και ο Κεμάλ Ντερβίς σκοπεύουν να ιδρύσουν νέο πολιτικό κίνημα που θα αμφισβητήσει την εξουσία του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς το οποίο ίδρυσε ο Κος Ετσεβίτ πριν από πάνω από 20 χρόνια.
Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, στο σπίτι του Κου Τζεμ, με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Χουσαμετίν Οζκάν, η παραίτησή του οποίου προκάλεσε το κύμα των αποχωρήσεων από την κυβέρνηση και το κόμμα του Κου Ετσεβίτ. |
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 14:56 ('Ωρα Λονδίνου) Σύγχιση για την παραίτηση Ντερβίς
| |
Η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς, ανακάλεσε την παραίτησή του, που είχε υποβάλλει λίγο νωρίτερα, από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ.
Προηγουμένως την παραίτησή του είχε υποβάλλει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαίλ Τζεμ.
Όπως είπε θα εξηγήσει τους λόγους της παραίτησής του την Παρασκευή, σε συνέντευξη τύπου.
Από τη Δευτέρα επτά υπουργοί- ανάμεσά τους ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης και θεωρούμενος βασικός σύμμαχος του Ετσεβίτ, ο Χουσαμετίν Οζκάν - έχουν εγκαταλείψει και την κυβέρνηση και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Το κόμμα του 77χρονου πρωθυπουργού, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο. |
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 14:56 ('Ωρα Λονδίνου) Καταρρέει η τουρκική κυβέρνηση
| |
Την παραίτησή του υπέβαλλε ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς, που θεωρούνταν ο τελευταίος σύμμαχος του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ στην κυβέρνηση συνασπιμού της Τουρκίας.
Νωρίτερα την παραίτησή του είχε υποβάλλει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαίλ Τζεμ.
Όπως είπε θα εξηγήσει τους λόγους της παραίτησής του την Παρασκευή, σε συνέντευξη τύπου.
Από τη Δευτέρα οκτώ υπουργοί- ανάμεσά τους ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης και θεωρούμενος βασικός σύμμαχος του Ετσεβίτ, ο Χουσαμετίν Οζκάν - έχουν εγκαταλείψει και την κυβέρνηση και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Το κόμμα του 77χρονου πρωθυπουργού, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο. |
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 12:04 ('Ωρα Λονδίνου) Παραιτήθηκε ο Τζεμ
| 'Τελευταίο στήριγμα' της κυβέρνησης Ετσεβίτ θεωρούνταν ο Τζεμ |
Την παραίτησή του υπέβαλλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαίλ Τζεμ, από την κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ.
Όπως είπε θα εξηγήσει τους λόγους της παραίτησής του την Παρασκευή, σε συνέντευξη τύπου.
Ο Τζεμ θεωρούνταν ένας από τους τελευταίους συμμάχους του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, που παρέμεναν στην κυβέρνηση.
Από τη Δευτέρα εξι υπουργοί- ανάμεσά τους ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης και θεωρούμενος βασικός σύμμαχος του Ετσεβίτ, ο Χουσαμετίν Οζκάν - έχουν εγκαταλείψει και την κυβέρνηση και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ως αποτέλεσμα, το κόμμα του 77χρονου πρωθυπουργού, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο. |
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 10:03 ('Ωρα Λονδίνου) Πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης
| Η μέρα ξεκίνησε με μεγάλη πτώση στο Τόκιο |
Mεγάλη πτώση σημειώνεται στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά από την καθοδική πορεία των μετοχών το πρωί στα Χρηματιστήρια της Ασίας και την Τετάρτη, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Τα Χρηματιστήρια τού Λονδίνου, του Παρισιού και της Μαδρίτης είναι ανάμεσα σε αυτά που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο του Παρισιού έφτασε την Πέμπτη στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από τρία χρόνια.
Τις δύο τελευταίες ημέρες ο δείκτης Ντάου Τζόουνς στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχασε, συνολικά, πάνω από το 5% της αξίας του παρά τις υποσχέσεις του Προέδρου των Ηνωμένων Πολίτειών, Τζορτζ Μπους, την Τρίτη, για αύξηση των ελέγχων και επιβολή αυστηρότερων ποινών για να αποφευχθούν τα οικονομικά σκάνδαλα των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως αυτά που αποκαλύφθηκαν πρόσφαταστις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως όμως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, η ομιλία του προέδρου Μπους στη Γουόλ Στριτ, είναι προφανές ότι απέτυχε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις επιχειρήσεις. |
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 05:37 ('Ωρα Λονδίνου) Επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου
| Οι περισσότερες ευρωπαικές εφημερίδες συμφωνούν ότι η αναθέωρηση της ΚΑΠ αποτελεί βασική προυπόθεση για τη διεύρυνση της ΕΕ |
Οι προτάσεις για την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) απασχολούν τους αρθρογράφους των σημαντικότερων ευρωπαϊκών εφημερίδων.
Η Ντι Βελτ του Βερολίνου εκτιμά ότι ο Επίτροπος αρμόδιος για την αγροτική πολιτική Φραντζ Φίσλερ "έχει την αλήθεια με το μέρος του" όσον αφορά τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. "Η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επιδοτεί ένα μικρό μέρος του ΑΕΠ των χωρών μελών με το ήμισυ του προυπολογισμού της Κοινότητας" , υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας.
Η Ντι Ταγκεστσάιντουνγκ υποστηρίζει ότι μολονότι οι προτάσεις Φίσλερ είναι ορθές "δεν είναι τόσο ριζοσπαστικές όσο θα έπρεπε". Η εφημερίδα θεωρεί ότι οι διαμαρτυρίες "του εγωϊστικού λόμπι των αγροτών" θα πρέπει να αγνοηθούν και εκφράζει την ικανοποίησή της επειδή την τελική απόφαση όσον αφορά την ΚΑΠ θα την πάρουν οι αρχηγοί και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών.
Η Ντερ Στάνταρντ της Βιέννης προβλέπει ότι στις προτάσεις Φίσλερ θα αντιδράσει σθεναρά η Γαλλία όπου "οι αγρότες είναι σχεδόν ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν".
Σε συνέντευξη του στη Λε Μοντ ο Επίτροπος αρμόδιος για τις εμπορικές ανταλλαγές Πασκάλ Λαμί τονίζει ότι το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που προτείνει ο Φραντζ Φίσλερ είναι ουσιατικό για την "επιβίωση της ευρωπαϊκής γεωργίας" και ότι η εφαρμογή του είναι απαραίτητη ώστε "οι ευρωπαίοι αγρότες να μην έχουν την ίδια τύχη με τους ευρωπαίους ανθρακωρύχους".
Με συγκρατημένη αισιοδοξία γίνονται αποδεκτές οι προτάσεις Φίσλερ από την Μπερλίνγκσκε Τιντέντε της Κοπεγχάγης. "Η αναθεώρηση της ΚΑΠ είναι χωρίς αμφιβολία η σημαντικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η δανική προεδρία στην προσπάθειά της να εξελιχθούν ομάλα οι διαπραγματεύσεις με τις πρός ένταξη χώρες" , υπογραμμίζει η Μπερλίνγκσκε Τιντέντε.
Κατά τη σουηδική Σιντσβένσκα Ντάγκμπλαντετ το σχέδιο Φίσλερ περιλαμβάνει "πολλά βήματα πρός την ορθή κατεύθυνση, επειδή υπάρχει μεγάλη ανάγκη προσαρμογής του αγροτικού τομέα της Κοινότητας στις συνθήκες της αγοράς". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι με την εφαρμογή των προτάσεων Φίσλερ, ο τεράστιος προυπολογισμός της ΕΕ για τη γεωργία θα παραμείνει αμετάβλητος μέχρι το 2006 και ότι η σύνδεση των επιδοτήσεων με το περιβάλλον, την ποίοτητα των τροφίμων και την προστασία των αγροτικών ζώων είναι μία απόφαση σημαντική από ηθική άποψη, χωρίς να έχει ιδιαίτερα επώδυνες οικονομικές επιπτώσεις για τους ευρωπαίους αγρότες. |
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 06:56 ('Ωρα Λονδίνου) Επικρίνονται οι ΗΠΑ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
| Οι περισσότερες ειρηνευτικές αποστολές των Αμερικανών αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους |
Διπλωμάτες από δεκάδες χωρες επέκριναν τις Ηνωμένες Πολιτείες - ορισμένες με έντονο τρόπο - στη δημόσια συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Αφορμή υπήρξε η αντίθεση της Ουάσινγκτον στη σύσταση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο στο ψήφισμα για ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα τους για ασυλία των Αμερικανών που υπηρετούν σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.
Οι πρεσβεις πολλών χωρών έθεσαν το ερώτημα αν έχει το δικαίωμα μια χώρα μέλος του ΟΗΕ να προσπαθεί μονομερώς να επαναδιαπραγματευθεί μια διεθνή συνθήκη.
Εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση , η πρέσβυς της Δανίας τόνισε ότι η συνθήκη προστατεύει επαρκώς απο την άσκηση διωξης τα μελη των ειρηνευτικών δυνάμεων.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί σημερα. Αν όμως δεν βρεθεί λύση, υπάρχει ο φόβος η Ουάσινγκτον να ασκήσει βέτο στη συνέχιση και άλλων ειρηνευτικών αποστολών.
|
|