Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-06-22

  1. Συμβιβασμοί και αδιέξοδα στη Σεβίλλη
  2. Αθήνα: Επίθεση εναντίον αστυνομικών
  3. Σφίγγει ο κλοιός στη Δυτική Όχθη
  4. Ποδόσφαιρο, ο βασιλιάς της συνόδου
  5. Σεισμός ισοπέδωσε το βόρειο Ιράν
  6. Τουρκία και Ν. Κορέα στους 'τέσσερεις'
  7. Σεβίλλη: Παράταση για τον Ευρωστρατό
  8. Κι άλλες βόμβες στην Ισπανία
  9. Η Τουρκία στους 'τέσσερις'
  10. Πολύνεκρες πλημμύρες στη Ρωσία
  11. Σεβίλλη: Συμφωνία για τη λαθρομετανάστευση
  12. Τουλάχιστον 400 νεκροί από σεισμό στο Ιράν
  13. Η Τουρκία στους 'τέσσερις'
  14. Επικίνδυνο το Φαλιράκι της Ρόδου για τους τουρίστες
  15. Σεβίλλη: Συμφωνία για τη λαθρομετανάστευση
  16. Τουλάχιστον 400 νεκροί από σεισμό στο Ιράν
  17. Στους '4' η Νότιος Κορέα
  18. Ισχυρός σεισμός στο Ιράν
  19. Συνεχίζονται οι μάχες στο Μουντιάλ
  20. Επικίνδυνο το Φαλιράκι της Ρόδου για τους τουρίστες
  21. Σεβίλλη:Κοντά σε συμφωνία για τη λαθρομετανάστευση

Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 23:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμβιβασμοί και αδιέξοδα στη Σεβίλλη
 

Λιγότερη ευπρόσδεκτη η Ευρώπη για τους χιλιάδες λαθρομετανάστες

Της απεσταλμένης μας στη Σεβίλλη, Ρόζυς Βουδούρη

Με συμβιβασμό στο καυτό θέμα της λαθρομετανάστευσης και με δέσμευση ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης ολοκληρώθηκε στη Σεβίλλη η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως στο θέμα του Ευρωστρατού δε βρέθηκε λύση.

Το κλίμα της Συνόδου Κορυφής

Η σύνοδος της Σεβίλλης έμοιαζε σε πολλά σημεία με προηγούμενες, σε άλλα όμως διέφερε πολύ.

Έξω από το Παλάθιο ντε λος Κονγκρέσος απεργίες, διαδηλώσεις και εκρήξεις βομβών, πιο μακριά το Μουντιάλ του ποδοσφαίρου.

Κι όλα αυτά επηρέασαν την ατμόσφαιρα μέσα στο Παλάθιο, αν και μάλλον ελάχιστες επιπτώσεις είχαν επί της ουσίας.

Η γενική απεργία της Πέμπτης στην Ισπανία είχε προγραμματισθεί ώστε να συμπέσει με τη διοργάνωση της συνόδου και να τραβήξει τη διεθνή προσοχή.


Αντιπαράθεση Ισπανού απεργού με μέλος των σωμάτων ασφαλείας
Η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, συνόδευσε τη διήμερη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με πέντε βομβιστικές επιθέσεις, τρεις από αυτές, σε τουριστικά θέρετρα.

Εξάλλου τα μέλη του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, ακολουθώντας μία παράδοση του τελευταίου καιρού, έκαναν αισθητή την παρουσία τους και στη Σεβίλλη με δυναμικές διαδηλώσεις.

Ευρωστρατός: Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Ένα από τα σημαντικά θέματα της ατζέντας δε βρήκε λύση, το θέμα του λεγόμενου Ευρωστρατού και της συμφωνίας την οποία είχε κάνει η Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Σε αναμονή το θέμα του Ευρωστρατού
Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις, η ελληνική πλευρά συμφώνησε με την ισπανική προεδρία σε μία πρόταση, την οποία υιοθέτησαν και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου.

Η Τουρκία, όμως, απέρριψε την πρόταση και το Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις ωσότου βρεθεί λύση.

Δύσκολος ρόλος
Τη διεξαγωγή τους αναλαμβάνει από 1ης Ιουλίου η Ελλάδα, καθώς η Δανία –η οποία θα ασκήσει την προεδρία της κοινότητας για το επόμενο εξάμηνο- εξαιρείται του αμυντικού τομέος, τον οποίο θα χειριστεί η Ελλάδα ως προεδρεύουσα το πρώτο εξάμηνο του 2003.


Επιμένει στο "κείμενο της Άγκυρας" ο Ισμαήλ Τζέμ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαϊλ Τζεμ, πάντως, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνόδου υποστήριξε ότι, κατά τη γνώμη του, δεν υπήρξε συναίνεση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι δεν του ετέθη καμία πρόταση προς συζήτησιν.

Πρόσθεσε δε, ότι, σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία δε δέχεται τροποποιήσεις στο λεγόμενο κείμενο της Άγκυρας, δηλαδή στη συμφωνία με τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς.


Ικανοποίηση Σημίτη

Από την ελληνική πλευρά, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου, τόνισε ότι η ρύθμιση ικανοποιεί τις ελληνικές επιδιώξεις και έκανε λόγο για σημαντικά κεκτημένα και συγκεκριμένα για αναίρεση της αυτονομίας του εξωθεσμικού κειμένου της Άγκυρας.



Ικανοποίηση για τη ρύθμιση που επετεύχθη εξέφρασε ο Κώστας Σημίτης
Τα έγγραφα που έχουν συμφωνηθεί, είπε ο κ. Σημίτης, είναι μέσα από τις κοινοτικές διαδικασίες και υπογραμμίζουν την ισοτιμία και την αυτονομία στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΝΑΤΟ, τον αποκλεισμό της αυτόματης συμμετοχής τρίτης χώρας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ένωσης, επιβεβαιώνουν τις αποφάσεις του Ελσίνκι ενώ διασφαλίζουν ότι η εφαρμογή οιωνδήποτε ρυθμίσεων θα γίνεται με βάση το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας του κάθε κράτους μέλους, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών συνόρων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκανε αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις. Ερωτηθείς για το αν οι διαπραματεύσεις θα γίνουν με βάση το λεγόμενο κείμενο της Άγκυρας, ο κ. Σημίτης απάντησε ότι «κείμενα υπάρχουν πολλά και είναι μια βάση για τα περαιτέρω».

Προτροπή για Κύπρο


Η ΕΕ καλεί τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς να βρούν λύση
Το θέμα της διεύρυνσης αναλαμβάνει να προωθήσει η Δανία, η οποία παίρνει τη σκυτάλη από την Ισπανία την 1η Ιουλίου.

Στην Κοπεγχάγη, το Δεκέμβριο, θα κριθεί οριστικά ποιες από τις υποψήφιες χώρες θα μπουν στην κοινότητα το 2004 και επίσης αν θα δοθεί στην Τουρκία επίσημο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά την Κύπρο, το κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει ότι η Ενωση εξακολουθεί να καθορίζει τη θέση της με βάση τα συμπεράσματα του Ελσίνκι και διατυπώνεται ξανά η προτίμησή της για ένταξη μια ενωμένης Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για εξεύρεση λύσης πριν από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.



Συμβιβασμός για τη λαθρομετανάστευση
Στα σχετιζόμενα ζητήματα της λαθρομετανάστευσης και του ασύλου, που αποτέλεσαν τον κύριο άξονα της ισπανικής προεδρίας, βρέθηκε η χρυσή τομή.

Η ισπανοβρετανική πρόταση για την επιβολή κυρώσεων στις τρίτες χώρες που δε σέβονται την πολιτική ασύλου της Ένωσης εγκαταλείφθηκε.


Τα εξωτερικά σύνορα της κοινότητας θα επιβλέπει κοινή μονάδα
Τη θέση της παραπάνω πρότασης πήρε μια δέσμευση για άμεση ανάληψη συλλογικής δράσης, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την καθιέρωση ενιαίου συστήματος χορήγησης βίζας και τη χωρίς καθυστέρηση σύσταση κοινής μονάδας επίβλεψης των εξωτερικών κοινοτικών συνόρων.

Η τελευταία απόφαση ικανοποίησε και την Ελλάδα, η οποία είχε ζητήσει να αντιμετωπισθεί από κοινού η υπόθεση λαθρομετανάστευση.

Πάντως, το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εναντίον τρίτων χωρών δεν αποκλείεται αλλά θα λαμβάνεται απόφαση κατά περίπτωση και σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 22:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Αθήνα: Επίθεση εναντίον αστυνομικών
 

Στιγμιότυπο από προηγούμενη επίθεση εναντίον αστυνομικών με βόμβες Μολότοφ

Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών έκαναν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου περίπου 70 αναρχικοί.

Την επίθεση δέχτηκε η διμοιρία της αστυνομίας που βρισκόταν μπροστά στην αυστριακή πρεσβεία στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ύψος του Πεδίου του Αρεως.

Από τις μολότοφ προξενήθηκαν ζημιές σε ένα διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία για αρκετή ώρα στο κατερχόμενο ρεύμα της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Οι δράστες μετά την επίθεση τράπηκαν σε φυγή και δεν έγιναν συλλήψεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι δράστες ήταν μεταξύ των ατόμων που παρακολουθούσαν συναυλία ροκ μουσικής στο Πεδίο του Αρεως.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 22:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφίγγει ο κλοιός στη Δυτική Όχθη
 

Παλαιστίνιοι αστυνομικοί που συνελήφθησαν στη Χεβρώνα

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στις παλαιστινιακές περιοχές που έχει καταλάβει, για όσο χρονικό διάστημα κρίνει απαραίτητο, ώστε να προληφθούν επιθέσεις αυτοκτονίας κατά Ισραηλινών.

Οι επιδρομές και καταλήψεις περιοχών της Δυτικής Όχθης εγκρίθηκαν την Παρασκευή από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.


Χάρτης με τις έξη παλαιστινιακές πόλεις όπου επέδραμαν οι ισραηλινές δυνάμεις
Οι γενικευμένου χαρακτήρα επιθέσεις των Ισραηλινών αποτελούν αντίποινα για την πρόσφατη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, και την επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ.

Ο απολογισμός των ενεργειών αυτών της περασμένης εβδομάδας ήταν 36 νεκροί από ισραηλινής πλευράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, η νέα πολιτική επιδρομών στις παλαιστινιακές περιοχές είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού ανάμεσα στις "σκληρές" θέσεις του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν , και στις προτάσεις του υπουργού Άμυνας, Μπενιαμίν Ελιέζερ.

Συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν υπέρμαχος της στρατιωτικής κατοχής των παλαιστινικαών περιοχών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενώ ο κ. Ελιέζερ προτείνει οι ισραηλινές επιχειρήσεις να περιορίζονται χρονικά, αναλόγως με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

"Κατά λάθος" σφαγή στη Τζενίν

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι "κατά λάθος" άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους Παλαιστινίων πολιτών που ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική αγορά της πόλης Τζενίν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρείς άμαχοι.

Αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις απέφυγαν να ζητήσουν συγγνώμη για το συμβάν, και είπαν ότι έριξαν βλήμματα αρμάτων μάχης, για να εκφοβίσουν το πλήθος που υπήρχε στους δρόμους, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλλει.


Τεθωρακισμένο του Ισραήλ περιπολεί στην πόλη Τζενίν

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι λένε ότι από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, ενώ πολλοί περισσότεροι ήταν οι τραυματίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκτός των βλημμάτων οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν και πυρά οπλοπολυβόλου.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, φαίνεται ότι οι κάτοικοι της Τζενίν είχαν την εντύπωση ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είχε αρθεί και έσπευσαν να βγούν από τα σπίτια τους για να προμηθευθούν τρόφιμα, οπότε και επλήγησαν από τα ισραηλινά πυρά.

Τυφλή αντεκδίκηση μετά την κηδεία εποίκων

Νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης μετά τις κηδείες πέντε Εβραίων εποίκων - ανάμεσά τους και μία μητέρα με τα τρία της παιδιά - που βρήκαν το θάνατο σε επίθεση ενόπλων, κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Λίγες ώρες μετά την ένοπλη επιδρομή στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ, οι ισραηλινές δυνάμεις τεθωρακισμένων εισχώρησαν στην γειτονική Ναμπλούς.


Σπίτι που δέχθηκε επίθεση Παλαιστινίων, στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ

Οι συγγενείς των θυμάτων επιτέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά τη λήξη της νεκρώσιμης ακολουθίας σε αραβικό χωριό της περιοχής, πυροβολώντας και βάζοντας φωτιά σε αυτοκίνητα.

Από την επίθεση αυτή έχασε τη ζωή του ένας Παλαιστίνιος.


Τέσσερεις Παλαιστίνιοι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Τρείς Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς φρουρούς στη Λωρίδα της Γάζας, όταν προσπάθησαν να περάσουν συνοριακή διάβαση, ενώ ένας ανήλικος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης.

Επίσης ένας Ισραηλινός τραυματίστηκε στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γαζας, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 19:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ποδόσφαιρο, ο βασιλιάς της συνόδου
 

Ποδόσφαιρο: Bασιλιάς του θεάματος καθώς χιλιάδες 'καθηλώθηκαν' μπροστά στις οθόνες

Της απεσταλμένης μας στη Σεβίλλη, Ρόζυς Βουδούρη

Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ... Στη Σεβίλλη, έγινε ο βασιλιάς της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αναρωτηθούν γιατί προγραμματίσθηκε η διεξαγωγή της συνόδου τις μέρες των προημιτελικών του Μουντιάλ.

Τις ώρες των αγώνων, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που εργάζονταν.

Οι δημοσιογράφοι
Στο κέντρο Τύπου, οι δημοσιογράφοι μαζεύονταν όπου υπήρχαν τηλεοράσεις και φώναζαν, πανηγύριζαν, αποδοκίμαζαν σα να βρίσκονταν στο γήπεδο.

Η υποστήριξη ήταν ανάμικτη.

Στον αγώνα Αγγλίας – Βραζιλίας η πλειοψηφία των «ουδέτερων» ήταν με τους καριόκας.


Ο καγγελάριος Σρέντερ και οι συμπατριώτες του συμμετείχαν στους πανηγυρισμούς του Όλιβερ Κάν
Οι Γερμανοί έκαναν ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία τους στο δεύτερο αγώνα της Παρασκευής.

Και το Σάββατο, το κέντρο πήρε «φωτιά» από τις φωνές των Ισπανών, μέχρι το τελευταίο εύστοχο πέναλτι της Κορέας. Μετά... σιωπή.

Αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πήγαν πίσω.

Συμφωνίες
Ήδη, πριν από την άφιξή του στη Σεβίλλη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ είχε κανονίσει να τοποθετηθεί τηλεοπτική οθόνη στην αίθουσα της βρετανικής αποστολής για να παρακολουθήσει τον αγώνα της Αγγλίας.

Η ήττα, όμως, του χάλασε τη διάθεση.


Τόνι Μπλερ: Πίκραμένος για την ήττα από τη Βραζιλία

Πάντως, οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να καθυστερήσουν την έναρξη των εργασιών για να μη βρεθούν σε δύσκολη θέση ο Μπλερ και όσοι άλλοι ήθελαν να δουν το ντέρμπι των «8».

Λίγες ώρες αργότερα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ αψήφησε πρωτόκολλο και ουσία και δεν πήγε στο γεύμα εργασίας των «15», για να δει το ματς της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ευτυχώς γι' αυτόν, ο αγώνας είχε καλύτερη κατάληξη από εκείνον της Αγγλίας.

Οι Ισπανοί
Την επομένη, η αναμέτρηση Ισπανίας – Κορέας ξεσήκωσε τους πάντες στη χώρα που φιλοξένησε τη σύνοδο.

Το πρόγραμμα έλεγε έναρξη της συνάντησης στις 11 ώρα Ελλάδος, την ώρα δηλαδή που τελείωνε το δεύτερο ημίχρονο.

Ο οικοδεσπότης Χοσέ Μαρία Αθνάρ έκανε την καρδιά του πέτρα και πήγε να υποδεχθεί τους ομολόγους του.


Ο αποκλεισμός της Ισπανίας "σώπασε το κέντρο Τύπου της Συνόδου Κορυφής

Ωστόσο, οι γιγαντοοθόνες στο κέντρο Τύπου τον έδειχαν να αγωνιά και να γυρίζει κάθε τόσο, δεξιά κι αριστερά, αναζητώντας νέα.

Άδοξη και γι' αυτόν η κατάληξη, αφού η εθνική Ισπανίας έχασε στα πέναλτι και πήρε το δρόμο της επιστροφής.

Την ώρα του τελευταίου αγώνα των προημιτελικών, ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σενεγάλη, είχαν τελειώσει οι εργασίες της συνόδου και οι ηγέτες έδιναν τις καθιερωμένες συνεντεύξεις τύπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο κατευθυνόταν, τρέχοντας σχεδόν, στην αίθουσα της Βρετανίας.

Μόλις εντόπισε μία οθόνη που έδειχνε τον αγώνα κοντοστάθηκε. «Μα καλά, ακόμη δεν τελείωσε το ματς;», απόρησε. Είχαμε, ήδη, περάσει στην παράταση.

Η εξαίρεση
Ο Έλληνας, Κώστας Σημίτης ήταν μάλλον από τους ελάχιστους που έμειναν ασυγκίνητοι από τη φιέστα του Μουντιάλ.

Μπαίνοντας στην αίθουσα για να παρουσιάσει στους δημοσιογράφους τα αποτελέσματα των συνομιλιών, είδε στην τηλεόραση φάση από αγώνα.

«Κλείστε την σας παρακαλώ», είπε αυστηρά.

Μα, κύριε πρόεδρε, δεν είναι ματς, είναι το δελτίο ειδήσεων, του είπε κάποιος. Και ο πρωθυπουργός μονολογούσε, συνοφρυωμένος, καθώς πήγαινε να πάρει τη θέση του: «ποδόσφαιρο... ποδόσφαιρο...».

Tουρκικό ντελίριο
Εκείνοι όμως που έδωσαν πραγματική παράσταση ήταν οι Τούρκοι.

Στη διάρκεια του ματς με τη Σενεγάλη, οι απεσταλμένοι των τουρκικών μέσων ενημέρωσης έκαναν κερκίδα, συγκεντρωμένοι μπροστά από μία οθόνη.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Μουντιάλ
Μόλις σημειώθηκε το «χρυσό γκολ», που τους έδωσε την πρόκριση στα ημιτελικά, άρχισαν να πανηγυρίζουν έξαλλα και άπλωσαν μια μεγάλη σημαία στις θέσεις στις οποίες κάθονταν.

Την ίδια σημαία έδωσαν αργότερα στον πρόεδρο, Αχμέτ Σεζέρ και στον υπουργό Εξωτερικών, Ισμαϊλ Τζεμ, όταν οι τελευταίοι μπήκαν στην αίθουσα της συνέντευξης τύπου.

Σεζέρ και Τζεμ καμάρωναν δίπλα στη σημαία και χαμογελούσαν για τα φλας των φωτογράφων.

Η συνέντευξη άρχισε με ποδόσφαιρο.

Ο πρόεδρος εξέφραζε, σοβαρός, την ελπίδα του ότι η Τουρκία θα πάρει το κύπελλο και έδινε συγχαρητήρια στη Σενεγάλη για το παιχνίδι της. Από κάτω, χειροκροτήματα και ιαχές. Και ο υπουργός Εξωτερικών δίπλα του έλαμπε ολόκληρος.

Ποιος είπε ότι οι λαοί δεν έχουν κοινή γλώσσα;


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 20:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Σεισμός ισοπέδωσε το βόρειο Ιράν
 

Οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων συνεχίζονται

Tουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράν από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το πρωϊ του Σαββάτου το βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι τραυματίες υπολογίζονται στους 2.000, ενώ 25.000 κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν έχουν μείνει άστεγοι, όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο Irna.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε επίσης ότι ο σεισμός, μεγέθους έξι βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε οχτώ επαρχίες.


Χάρτης της περιοχής που έπληξε ο Εγκέλαδος

Ο Εγκέλαδος κατέστρεψε ολόκληρα χωριά της επαρχίας Καζβίν, 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα.

Μισή ώρα αργότερα ακολούθησε μετασεισμός 4.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην πόλη Μπουίν-Ζάρα, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Απεγνωσμένες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων
Τα σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή και καταβάλλουν δραματικές προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία στις περιοχές Καζβίν και Χαμαντάν αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες για να ανταποκριθούν στο έργο τους, καθώς πάνω από 1.000 άτομα χρειάζονται επειγόντως νοσηλεία.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι οι μετασεισμικές δονήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν για διάστημα δύο εβδομάδων.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 21:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία και Ν. Κορέα στους 'τέσσερεις'
 

Πανηγυρισμοί των Τούρκων διεθνών, Νταβάλα και Μανσίζ

Ο τέταρτος προημιτελικός του Μουντιάλ μεταξύ Σενεγάλης-Τουρκίας κρίθηκε στην παράταση υπέρ της Τουρκίας. Το χρυσό γκολ έβαλε ο Ιλχάν Μασίζ στο 93ο λεπτό.

Η Τουρκία εμφανίζεται για δέυτερη φορά σε παγκόσμιο κύπελλο και η επιτυχία της είναι απροσδόκητη. Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε μέτριος από τους σχολιαστές.

Η Τουρκία αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τη Βραζιλία την ερχόμενη Τετάρτη.


Το κορεατικό όνειρο
Στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτυ, κρίθηκε ο τρίτος προημιτελικός του Μουντιάλ, πρίν από λίγες ώρες.

Μετά από 120' δραματικά λεπτά και εννέα πέναλτυ, η Νότια Κορέα πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης για τα ημιτελικά του θεσμού, κερδίζοντας 5-3

Πανηγυρισμοί παικτών της Κορέας


Οι Ισπανοί, φωνάζουν για κανονικό γκολ που δε μέτρησε στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης ενώ είχαν και δοκάρι με το Μοριέντες, λίγα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα.

Μετά το τέλος, παίκτες από την ισπανική ομάδα, επιτέθηκαν φραστικά στο διαιτητή της συνάντησης.

Η Νότια Κορέα θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Τρίτη την ομάδα της Γερμανίας που επικράτησε χθες των ΗΠΑ με 1-0.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 18:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Σεβίλλη: Παράταση για τον Ευρωστρατό
 

Στο θέμα της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης δεν βρέθηκε λύση

Της απεσταλμένης μας στη Σεβίλλη, Ρόζυς Βουδούρη

Με συμβιβασμό στο καυτό θέμα της λαθρομετανάστευσης και με δέσμευση ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης ολοκληρώθηκε στη Σεβίλλη η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Στο θέμα του Ευρωστρατού δε βρέθηκε λύση. Η Τουρκία απέρριψε την πρόταση της ισπανικής προεδρίας, η οποία είχε συμφωνηθεί την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις.

Τη διεξαγωγή τους αναλαμβάνει από 1ης Ιουλίου η Ελλάδα, καθώς η Δανία –η οποία θα ασκήσει την προεδρία της κοινότητας για το επόμενο εξάμηνο- εξαιρείται του αμυντικού τομέος τον οποίο θα χειριστεί η Ελλάδα ως προεδρεύουσα το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Ικανοποίηση Σημίτη

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου, τόνισε ότι η ρύθμιση ικανοποιεί τις ελληνικές επιδιώξεις και έκανε λόγο για σημαντικά κεκτημένα και συγκεκριμένα για αναίρεση της αυτονομίας του εξωθεσμικού κειμένου της Άγκυρας.


Ικανοποίηση για τη ρύθμιση που επετεύχθη εξέφρασε ο Κώστας Σημίτης
Τα έγγραφα που έχουν συμφωνηθεί, είπε ο κ. Σημίτης, είναι μέσα από τις κοινοτικές διαδικασίες και υπογραμμίζουν την ισοτιμία και την αυτονομία στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΝΑΤΟ, τον αποκλεισμό της αυτόματης συμμετοχής τρίτης χώρας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ένωσης, επιβεβαιώνουν τις αποφάσεις του Ελσίνκι ενώ διασφαλίζουν ότι η εφαρμογή οιωνδήποτε ρυθμίσεων θα γίνεται με βάση το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας του κάθε κράτους μέλους, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών συνόρων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκανε αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις. Ερωτηθείς για το αν οι διαπραματεύσεις θα γίνουν με βάση το λεγόμενο κείμενο της Άγκυρας, ο κ. Σημίτης απάντησε ότι «κείμενα υπάρχουν πολλά και είναι μια βάση για τα περαιτέρω».

Προτροπή για Κύπρο


Η ΕΕ καλεί τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς να βρούν λύση
Όσον αφορά την Κύπρο, το κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει ότι η Ενωση εξακολουθεί να καθορίζει τη θέση της με βάση τα συμπεράσματα του Ελσίνκι και διατυπώνεται ξανά η προτίμησή της για ένταξη μια ενωμένης Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για εξεύρεση λύσης πριν από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Χρυσή τομή»
Στα σχετιζόμενα ζητήματα της λαθρομετανάστευσης και του ασύλου, που απασχόλησαν τη σύνοδο κατά το μεγαλύτερο μέρος της και ήταν στην κορυφή της ατζέντας της ισπανικής προεδρίας, βρέθηκε η χρυσή τομή.


Η ισπανοβρετανική πρόταση για την επιβολή κυρώσεων στις τρίτες χώρες που δε σέβονται την πολιτική ασύλου της Ένωσης εγκαταλείφθηκε.


Τα εξωτερικά σύνορα της κοινότητας θα επιβλέπει κοινή μονάδα
Τη θέση της παραπάνω πρότασης πήρε μια δέσμευση για άμεση ανάληψη συλλογικής δράσης, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την καθιέρωση ενός ενιαίου συστήματος χορήγησης βίζας και τη χωρίς καθυστέρηση σύσταση μιας κοινής μονάδας επίβλεψης των εξωτερικών κοινοτικών συνόρων, αποτελούμενης από τους επικεφαλής συνοριακού ελέγχου των κρατών μελών.

Πάντως, το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εναντίον τρίτων χωρών δεν αποκλείεται αλλά θα λαμβάνεται απόφαση κατά περίπτωση και σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 16:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Κι άλλες βόμβες στην Ισπανία
 

Η αστυνομία είχε λάβει προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Δύο ακόμη βόμβες εξερράγησαν σε τουριστικά θέρετρα της Ισπανίας, στο λιμάνι Σανταντέρ και στο θέρετρο Μίχας, προκαλωντας μονο υλικες ζημιες.

Οι εκρήξεις αυτές συμπίπτουν με τη λήξη της συνόδου της ΕΕ στη Σεβίλλη.

Η ΕΤΑ ζητά αυτονομία


Χθες τρεις βομβιστικές επιθέσεις, στην τουριστική περιοχή Κόστα ντελ Σολ, αποδόθηκαν στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ.

Η ΕΤΑ ευθύνεται για το θάνατο πάνω από 800 ατόμων σε βομβιστικές επιθέσεις την τελευταία τριακονταετία.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 14:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία στους 'τέσσερις'
 

Πανηγυρισμοί των Νταβάλα και Μανσίζ

Ο τέταρτος προημιτελικός του Μουντιάλ μεταξύ Σενεγάλης-Τουρκίας κρίθηκε στην παράταση υπέρ της Τουρκίας. Το χρυσό γκολ έβαλε ο Ιλχάν Μασίζ στο 93ο λεπτό.

Η Τουρκία εμφανίζεται για δέυτερη φορά σε παγκόσμιο κύπελλο και η επιτυχία της είναι απροσδόκητη. Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε μέτριος από τους σχολιαστές.

Η Τουρκία αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τη Βραζιλία την ερχόμενη Τετάρτη.


Το κορεατικό όνειρο
Στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτυ, κρίθηκε ο τρίτος προημιτελικός του Μουντιάλ, πρίν από λίγες ώρες.

Μετά από 120' δραματικά λεπτά και εννέα πέναλτυ, η Νότια Κορέα πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης για τα ημιτελικά του θεσμού, κερδίζοντας 5-3

Πανηγυρισμοί παικτών της Κορέας
Οι Ισπανοί, φωνάζουν για κανονικό γκολ που δε μέτρησε στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης ενώ είχαν και δοκάρι με το Μοριέντες, λίγα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα.

Μετά το τέλος, παίκτες από την ισπανική ομάδα, επιτέθηκαν φραστικά στο διαιτητή της συνάντησης.

Η Νότια Κορέα θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Τρίτη την ομάδα της Γερμανίας που επικράτησε χθες των ΗΠΑ με 1-0.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 15:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρες πλημμύρες στη Ρωσία
 

Οι βροχoπτώσεις θα συνεχιστούν

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των σφοδρών πλημμύρων που πλήττουν τη νότια Ρωσία.

Μεγάλος είναι και ο αριθμός των αγνοουμένων καθώς πεντε χιλιάδες άτομα χρειάστηκε να βοηθηθούν από τα σωστικά συνεργεία.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην περιοχή, Νικολάι Γκορσκόφ αναφέρει ότι μέσα σε λίγες μέρες η νότια Ρωσία είχε βροχόπτωση η οποία κανονικά θα έπεφτε σε τρεις μήνες.

Στην περιοχή έχει σταλθεί στρατός για να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση και τις συγκοινωνίες.

Οι μετεωρολόγοι όμως προβλέπουν συνέχιση των βροχοπτώσεων για τουλαχιστον άλλες δύο μέρες.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 13:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Σεβίλλη: Συμφωνία για τη λαθρομετανάστευση
 

Η μετανάστευση έχει γίνει πρωτεύον θέμα για την ΕΕ

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Οι ηγέτες της Ευρωπαικής Ενωσης συμφώνησαν σε κοινό πρόγραμμα δράσης κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Το σχέδιο προβλέπει μέτρα αστυνόμευσης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαικής Ενωσης, δεν προτείνει όμως την επιβολή κυρώσεων κατά των εκτός ΕΕ αναπτυσσόμενων χωρών που δεν συνεργάζονται με την ΕΕ για τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Η Βρετανία, με την υποστήριξη της Ισπανίας και της Γερμανίας είχε προτείνει τη επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων, αντίθετη όμως ήταν η στάση της Γαλλίας και της Σουηδίας που υποστηρίζουν ότι η επιβολή κυρώσεων θα αυξήσει πιο πολύ την παράνομη μετανάστευση.

Συχνά οι προσπάθειες εισόδου των λαθρομεταναστών καταλήγουν σε δυστυχήματα


Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση, μέχρι το τέλος του χρόνου οι χώρες υποδοχής θα πρέπει να συνεργάζονται έτσι ώστε η διεκπεραίωση των μεταναστών να γίνεται στις χώρες εισόδου τους.

Από το τέλος του επόμενου χρόνου όλες οι χώρες της ΕΕ θα έχουν κοινό κανονισμό για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Αγεφύρωτο χάσμα
Η τάση στην διάσκεψη είναι να επιλεγεί μια σκληρή πολιτική προς τη λαθρομετανάστευση ώστε να μην υπάρχει χώρος για τα ακροδεξιά κόμματα να εκμεταλλεύονται το θέμα αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τόνι Μπλέρ, ο οποίος ήταν αρχικά αδιάλλακτος, αργότερα στην Διάσκεψη έκανε στροφή 180 μοιρών και φάνηκε διαλλακτικότερος.

Εν τω μεταξύ, βόμβα παγιδευμένη σε αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα στο ισπανικό τουριστικό θέρετρο Μίγιας. Χθες τρεις βομβιστικές επιθέσεις, στην τουριστική περιοχή Κόστα ντελ Σολ, αποδόθηκαν στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ.

Η εκκρεμότητα με τον Ευρωστρατό παραμένει
Αξεπέραστα απεδείχθησαν τα πρόβλήματα για τον "Ευρωστρατό". Τις διαπραγματεύσεις αναλαμβάνει πλέον η Ελλάδα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην τελική συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στα "σημαντικά κεκτημένα" που άφησε ως παρακαταθήκη η εντατική διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Ο κ. Σημίτης υπογράμμησε ότι αν και η εκκρεμότητα δεν έληξε σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 13:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 400 νεκροί από σεισμό στο Ιράν
 

Κάποια χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς

Tουλάχιστον 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράν από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε σήμερα το πρωϊ το βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι τραυματίες υπολογίζονται στους 1000, ανακοίνωσε η Ιρανική τηλεόραση.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο σεισμός, μεγέθους έξι βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε οχτώ επαρχίες, κατέστρεψε κτίρια σε χωριά της επαρχίας Καζβίν 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης και έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Μισή ώρα αργότερα ακολούθησε μετασεισμός 4.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην πόλη Μπουίν-Ζάρα, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή και καταβάλλουν δραματικές προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 14:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία στους 'τέσσερις'
 

Ο Σενεγαλέζος Φαντίγκα πιέζει την Τουρκική άμυνα

Ο τέταρτος προημιτελικός του Μουντιάλ μεταξύ Σενεγάλης-Τουρκίας κρίθηκε στην παράταση υπέρ της Τουρκίας. Το χρυσό γκολ έβαλε ο Ιλχάν Μασίζ στο 93ο λεπτό.

Η Τουρκία αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τη Βραζιλία την ερχόμενη Τετάρτη.


Το κορεατικό όνειρο
Στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτυ, κρίθηκε ο τρίτος προημιτελικός του Μουντιάλ, πρίν από λίγες ώρες.

Μετά από 120' δραματικά λεπτά και εννέα πέναλτυ, η Νότια Κορέα πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης για τα ημιτελικά του θεσμού, κερδίζοντας 5-3

Πανηγυρισμοί παικτών της Κορέας
Οι Ισπανοί, φωνάζουν για κανονικό γκολ που δε μέτρησε στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης ενώ είχαν και δοκάρι με το Μοριέντες, λίγα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα.

Μετά το τέλος, παίκτες από την ισπανική ομάδα, επιτέθηκαν φραστικά στο διαιτητή της συνάντησης.

Η Νότια Κορέα θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Τρίτη την ομάδα της Γερμανίας που επικράτησε χθες των ΗΠΑ με 1-0.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 05:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Επικίνδυνο το Φαλιράκι της Ρόδου για τους τουρίστες
 

Προορισμός διασκέδασης για τους τουρίστες το Φαλιράκι

To τουριστικό θέρετρο Φαλιράκι στο νησί της Ρόδου, είναι ιδιαίτερα αγαπημένος προορισμός για τη νεολαία της Βρετανίας.

Πρόσφατα όμως, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Γκάρντιαν τουλάχιστον επτά γυναίκες, ανάμεσα τους και δύο Βρετανίδες, κατήγγειλαν στις αρχές οτι έπεσαν θύματα βιασμού απο Έλληνες ή αλλοδαπούς παραθεριστές.

" Αυτό το θέρετρο της Ροδου έχει γίνει συνώνυμο με το σεξ και το αλκοόλ" γράφει η βρετανική εφημερίδα. " Εδώ τα μπάρ έχουν ονομασίες, όπως "Oι αμαρτωλοί" ...... τα κορίτσια φορούν προκλητικά μπλουζάκια... ενώ τα αγόρια δεν διστάζουν να βγούν στο δρόμο γυμνά" περιγράφει ο απεσταλμένος της Γκάρντιαν στο Φαλιράκι και συνεχίζει : Μπορεί αρχικά όλα να δείχνουν οτι πρόκειται για μια αθώα μορφή διασκέδασης, εάν προσθέσουμε όμως τις μεγάλες ποσότητες φτηνού αλκοόλ που καταναλώνουν οι νέοι στο Φαλιράκι, τότε έχουμε ένα επικίνδυνο κοκτέιλ, γράφει η Όντρευ Γκίλαν.

Το 80% των τουριστών στο Φαλιράκι είναι Βρετανοί. Η περιοχή σταδιακά μετατρέπεται σε μια νέα Ίμπιζα , ιδανική δηλαδή για τους ανθρώπους που τους αρεσει να διασκεδάζουν 24 ώρες το 24ωρο.

Ο μέσος όρος ηλικίας των παραθεριστών είναι τα 17 με 18 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τους ντόπιους για κάθε κορίτσι αντιστοιχούν έξι αγόρια.

Την περασμένη εβδομάδα μια 20χρονη Σκωτσέζα κατήγγειλε στις αρχές του νησιού το βιασμό της απο έλληνα οδηγό ταξί.

Μια ακόμα 19χρονη Βρετανίδα δήλωσε οτι έπεσε θύμα βιασμού 26χρονου συμπατριώτη της. Σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδα, απο τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί στις αρχές επτά βιασμοί γυναικών, ενώ πέρσυ το νούμερο αυτό έφτασε στις 10 γυναίκες, ανάμεσα τους και 6 Βρετανίδες.

Τώρα τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που διοργανώνουν διακοπες στο Φαλιράκι, προσπαθούν να διασκεδάσουν τους φόβους των τουριστών λέγωντας οτι μια γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να πέσει θύμα βιασμού στο Λονδίνο παρά στο Φαλιράκι.

Όμως, όπως αποκαλύπτει η Γκάρντιαν, πριν απο δύο εβδομάδες οι αστυνομικές αρχές της Ρόδου είχαν συνάντηση με αξιωματούχους της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα για συζητησουν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.




Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 13:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Σεβίλλη: Συμφωνία για τη λαθρομετανάστευση
 

Η μετανάστευση έχει γίνει πρωτεύον θέμα για την ΕΕ

Στη Σεβίλλη οι ηγέτες της Ευρωπαικής Ενωσης συμφώνησαν σε κοινό πρόγραμμα δράσης κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Το σχέδιο προβλέπει μέτρα αστυνόμευσης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαικής Ενωσης, δεν προτείνει όμως την επιβολή κυρώσεων κατά των εκτός ΕΕ αναπτυσσόμενων χωρών που δεν συνεργάζονται με την ΕΕ για τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Η Βρετανία, με την υποστήριξη της Ισπανίας και της Γερμανίας είχε προτείνει τη επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων, αντίθετη όμως ήταν η στάση της Γαλλίας και της Σουηδίας που υποστηρίζουν ότι η επιβολή κυρώσεων θα αυξήσει πιο πολύ την παράνομη μετανάστευση.

Συχνά οι προσπάθειες εισόδου των λαθρομεταναστών καταλήγουν σε δυστυχήματα


Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση, μέχρι το τέλος του χρόνου οι χώρες υποδοχής θα πρέπει να συνεργάζονται έτσι ώστε η διεκπεραίωση των μεταναστών να γίνεται στις χώρες εισόδου τους.

Από το τέλος του επόμενου χρόνου όλες οι χώρες της ΕΕ θα έχουν κοινό κανονισμό για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Αγεφύρωτο χάσμα
Η τάση στην διάσκεψη είναι να επιλεγεί μια σκληρή πολιτική προς τη λαθρομετανάστευση ώστε να μην υπάρχει χώρος για τα ακροδεξιά κόμματα να εκμεταλλεύονται το θέμα αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τόνι Μπλέρ, ο οποίος ήταν αρχικά αδιάλλακτος, αργότερα στην Διάσκεψη έκανε στροφή 180 μοιρών και φάνηκε διαλλακτικότερος.

Εν τω μεταξύ, βόμβα παγιδευμένη σε αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα στο ισπανικό τουριστικό θέρετρο Μίγιας. Χθες τρεις βομβιστικές επιθέσεις, στην τουριστική περιοχή Κόστα ντελ Σολ, αποδόθηκαν στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 11:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 400 νεκροί από σεισμό στο Ιράν
 

Προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση επιζώντων

Tουλάχιστον 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράν από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε σήμερα το πρωϊ το βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο σεισμός, μεγέθους 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε 8 επαρχίες και κατέστρεψε κτίρια σε χωριά της επαρχίας Καζβίν και έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών αλλά σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους είναι μεγάλος.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή και καταβάλλουν δραματικές προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων.

Πολλά χωριά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο έχουν καταστραφεί.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 10:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Στους '4' η Νότιος Κορέα
 


Στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτυ, κρίθηκε ο τρίτος προημιτελικός του Μουντιάλ.

Μετά από 120' δραματικά λεπτά και εννέα πέναλτυ, η Νότια Κορέα πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης για τα ημιτελικά του θεσμού, κερδίζοντας 5-3

Οι Ισπανοί, φωνάζουν για κανονικό γκολ που δε μέτρησε στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης ενώ είχαν και δοκάρι με το Μοριέντες, λίγα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα.

Μετά το τέλος, παίκτες από την ισπανική ομάδα, επιτέθηκαν φραστικά στο διαιτητή της συνάντησης.

Η Νότια Κορέα θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Τρίτη την ομάδα της Γερμανίας που επικράτησε χθες των ΗΠΑ με 1-0.

Στον άλλο αγώνα συγκρούονται οι δύο πολύ μεγάλες εκπλήξεις του Μουντιάλ, η Σενεγάλη και η Τουρκία.

Ο μέσος της Σενεγάλης, Αμντί Φέι, σχολίασε αρνητικά τον τρόπο παιχνιδιού των Τούρκων και όπως υποστήριξε φοβάται πως οι παίκτες της αντίπαλης ομάδος θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν τους συμπαίκτες του με στόχο την αποβολή τους.

Μιλωντας στο BBC ο Σενεγαλεζος άσσος, σημείωσε οτι γνωρίζει καλά πως η ομάδα του δε θα δεχθεί δώρα απο το διαιτητή της συνάντησης ενώ κατέληξε λέγοντας πως οι Τούρκοι είναι γνωστό ότι προσπαθούν με κάθε μέσο να αποσυντονίσουν την αντίπαλη ομάδα.

Ο προπονητής της Τουρκίας είδε με ανακούφιση το Χακάν Σουκούρ να βγάζει την προχθεσινή προπόνηση και αναμένεται να δώσει τελικά το παρόν στο σημερινό πολύ κρίσιμο παιχνίδι της ομάδας του.

Πάντως οι παίκτες της Τουρκίας γνωρίζουν ότι η Σενεγάλη δε θα είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος.

Κανείς δεν ξεχνά άλλωστε την πολύ μεγάλη νίκη τους στην πρεμιέρα απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα της Γαλλίας.

Ο νικητής αυτού του αγώνα θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία την ερχόμενη Τετάρτη.

Βραζιλία και Γερμανία επικράτησαν στους χθεσινούς αγώνες της Αγγλίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα.

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος, αναφέρεται σήμερα στο γκολ που δέχθηκε ο Ντέιβιντ Σίμαν, από τον άσσο της Βραζιλίας, Ροναλντίνιο.

Πάντως οι Βρετανοί, παρά την απογοήτευση, θεωρούν ότι η ομάδα τους αποκλείστηκε δίκαια από μία "καλλίτερη" Βραζιλία, όπως χαρακτηριστικά είπαν.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 09:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρός σεισμός στο Ιράν
 


Τουλαχιστον τέσσερις νεκροί και 150 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης που συγκλόνισε νωρίς το πρωί, το Νότιο Ιράν.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο του εντοπίζεται 115 χιλιόμετρα δυτικά της Τεχεράνης.

Περισσότερα απο τα μισά σπίτια στα χωριά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Τεχεράνη.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 08:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι μάχες στο Μουντιάλ
 


Με το παιχνίδι Νοτίου Κορέας-Ισπανίας, ξεκίνησε η τελευταία ημέρα της προημιτελικής φάσης του παγκοσμίου κυπέλλου.

Η Ισπανία αγωνίζεται χωρίς τον άσσο της Ρεάλ Μαδρίτης, Ραούλ, που κάθεται τραυματίας στον πάγκο.

Η νικήτρια του αγώνα θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Τρίτη την ομάδα της Γερμανίας που επικράτησε χθες των ΗΠΑ με 1-0.

Στον άλλο αγώνα συγκρούονται οι δύο πολύ μεγάλες εκπλήξεις του Μουντιάλ, η Σενεγάλη και η Τουρκία.

Ο μέσος της Σενεγάλης, Αμντί Φέι, σχολίασε αρνητικά τον τρόπο παιχνιδιού των Τούρκων και όπως υποστήριξε φοβάται πως οι παίκτες της αντίπαλης ομάδος θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν τους συμπαίκτες του με στόχο την αποβολή τους.

Μιλωντας στο BBC ο Σενεγαλεζος άσσος, σημείωσε οτι γνωρίζει καλά πως η ομάδα του δε θα δεχθεί δώρα απο το διαιτητή της συνάντησης ενώ κατέληξε λέγοντας πως οι Τούρκοι είναι γνωστό ότι προσπαθούν με κάθε μέσο να αποσυντονίσουν την αντίπαλη ομάδα.

Ο προπονητής της Τουρκίας είδε με ανακούφιση το Χακάν Σουκούρ να βγάζει την προχθεσινή προπόνηση και αναμένεται να δώσει τελικά το παρόν στο σημερινό πολύ κρίσιμο παιχνίδι της ομάδας του.

Πάντως οι παίκτες της Τουρκίας γνωρίζουν ότι η Σενεγάλη δε θα είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος.

Κανείς δεν ξεχνά άλλωστε την πολύ μεγάλη νίκη τους στην πρεμιέρα απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα της Γαλλίας.

Ο νικητής αυτού του αγώνα θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία την ερχόμενη Τετάρτη.

Βραζιλία και Γερμανία επικράτησαν στους χθεσινούς αγώνες της Αγγλίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα.

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος, αναφέρεται σήμερα στο γκολ που δέχθηκε ο Ντέιβιντ Σίμαν, από τον άσσο της Βραζιλίας, Ροναλντίνιο.

Πάντως οι Βρετανοί, παρά την απογοήτευση, θεωρούν ότι η ομάδα τους αποκλείστηκε δίκαια από μία "καλλίτερη" Βραζιλία, όπως χαρακτηριστικά είπαν.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 05:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Επικίνδυνο το Φαλιράκι της Ρόδου για τους τουρίστες
 

Προορισμός διασκέδασης για τους τουρίστες το Φαλιράκι

To τουριστικό θέρετρο Φαλιράκι στο νησί της Ρόδου, είναι ιδιαίτερα αγαπημένος προορισμός για τη νεολαία της Βρετανίας.

Πρόσφατα όμως, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Γκάρντιαν τουλάχιστον επτά γυναίκες, ανάμεσα τους και δύο Βρετανίδες, κατήγγειλαν στις αρχές οτι έπεσαν θύματα βιασμού απο Έλληνες ή αλλοδαπούς παραθεριστές.

" Αυτό το θέρετρο της Ροδου έχει γίνει συνώνυμο με το σεξ και το αλκοόλ" γράφει η βρετανική εφημερίδα. " Εδώ τα μπάρ έχουν ονομασίες, όπως "οι αμαρτωλοί" ...... τα κορίτσια φορούν προκλητικά μπλουζάκια... ενώ τα αγόρια δεν διστάζουν να βγούν στο δρόμο γυμνά" περιγράφει ο απεσταλμένος της Γκάρντιαν στο Φαλιράκι και συνεχίζει : Μπορεί αρχικά όλα να δείχνουν οτι πρόκειται για μια αθώα μορφή διασκέδασης, εάν προσθέσουμε όμως τις μεγάλες ποσότητες φτηνού αλκοόλ που καταναλώνουν οι νέοι στο Φαλιράκι, τότε έχουμε ένα επικύνδυνο κοκτέιλ, γράφει ο Άντρευ Γκίλαν.

Το 80% των τουριστών στο Φαλιράκι είναι Βρετανοί. Η περιοχή σταδιακά μετατρέπεται σε μια νέα Ίμπιζα , ιδανική δηλαδή για τους ανθρώπους που τους αρεσει να διασκεδάζουν 24 ώρες το 24ωρο.

Ο μέσος όρος ηλικίας των παραθεριστών είναι τα 17 με 18 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τους ντόπιους για κάθε κορίτσι αντιστοιχούν έξι αγόρια.

Την περασμένη εβδομάδα μια 20χρονη Σκωτσέζα κατήγγειλε στις αρχές του νησιού το βιασμό της απο έλληνα οδηγό ταξί.

Μια ακόμα 19χρονη Βρετανίδα δήλωσε οτι έπεσε θύμα βιασμού 26χρονου συμπατριώτη της. Σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδα, απο τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί στις αρχές επτά βιασμοί γυναικών, ενώ πέρσυ το νούμερο αυτό έφτασε στις 10 γυναίκες, ανάμεσα τους και 6 Βρετανίδες.

Τώρα τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που διοργανώνουν διακοπες στο Φαλιράκι, προσπαθούν να διασκεδάσουν τους φόβους των τουριστών λέγωντας οτι μια γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να πέσει θύμα βιασμού στο Λονδίνο παρά στο Φαλιράκι.

Όμως, όπως αποκαλύπτει η Γκάρντιαν, πριν απο δύο εβδομάδες οι αστυνομικές αρχές της Ρόδου είχαν συνάντηση με αξιωματούχους της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα για συζητησουν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.




Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 07:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Σεβίλλη:Κοντά σε συμφωνία για τη λαθρομετανάστευση
 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έτοιμοι για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου

Προσέγγιση στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, κοινοτική συμφωνία για τον Ευρωστρατό, στην οποία αντιδρά η Τουρκία και ευχολόγια για τη διεύρυνση χαρακτήρισαν την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στη Σεβίλλη.

Σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εκδώσουν κοινή οδηγία κατά της λαθρομετανάστευσης.

Όσον αφορά τη διεύρυνση και ιδιαίτερα το θέμα της Κύπρου, κοινοτικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν, όπως και στο Ελσίνκι, οτι η ένταξη της δεν προυποθέτει την επίλυση του Κυπριακού.

Πάντως, η σύνοδος διεξάγεται στην σκιά των απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και του Μουντιάλ.

Χθες, η έναρξη των εργασιών της συνόδου έγινε αργότερα από ότι συνηθίζεται, γεγονός το οποίο συνδέεται με τις απεργίες που προκάλεσαν καθυστερήσεις στην άφιξη των αντιπροσωπειών, αλλά και με την επιθυμία των συμμετεχόντων να παρακολουθήσουν το μεγάλο προημιτελικό Βραζιλίας-Αγγλίας, που έληξε τελικά 2-1.


Σημαίες του Τσε Γκεβάρα κυματίζουν στην πρωτεύουσσα της Ανδαλουσίας
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ζήτησε να τοποθετηθεί στην αίθουσα της βρετανικής αποστολής τηλεοπτική οθόνη για να δει τον αγώνα.

Μεταξύ ποδοσφαίρου και διαμαρτυριών κατά της παγκοσμιοποίησης και της ανεργίας, λοιπόν, οι «15» θα συζητήσουν το επόμενο διήμερο μερικά καυτά, για την Ευρώπη γενικότερα και την Ένωση ειδικότερα, ζητήματα.

Προοπτικές επίλυσης για τον Ευρωστρατό
Στο θέμα του Ευρωστρατού, που απασχολεί την Ελλάδα, απόψε θα υπάρξει συνάντηση της μεταξύ της Ισπανικής προεδρίας και της Τουρκικής αντιπροσωπείας, καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται μεταδίδει η Ρόζυ Βουδούρη από τη Σεβίλλη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έδωσε πιθανότητες επίλυσης 50-50 (για τον Ευρωστρατό). Εγώ θα έδινα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό τώρα
Γιώργος Παπανδρέου στο Ρόιτερς
Η ελληνική πλευρά φαίνεται να αποδέχεται να μη γίνουν αλλαγές στο κείμενο της Άγκυρας, εξασφαλίζοντας μια επίσημη διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα κράτη-μέλη διατηρούν το κυρίαρχο δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και αν δεν υπάρξει συμφωνία ενδέχεται να συνεχιστεί και αύριο η συζήτηση, δεδομένου ότι η ισπανική προεδρία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να το κλείσει πριν από το τέλος του μηνός, οπότε παραδίδει την προεδρία στη Δανία.

Αγεφύρωτο χάσμα
Από τα υπόλοιπα ζητήματα, ξεχωρίζει αυτό της παράνομης μετανάστευσης.

Η τάση στην διάσκεψη είναι να επιλεγεί μια σκληρή πολιτική ώστε να μην υπάρχει χώρος για τα ακροδεξιά κόμματα να εκμεταλεύονται το θέμα αυτό. Αλλά σε αυτό το σκληρό σχέδιο εκτός της Βρετανίας αντιτίθονται και η Γαλλία, η Σουηδία, και το Λουξεμβούργο.

Το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις προτάσεις Μπλερ – Αθνάρ για την επιβολή κυρώσεων στις τρίτες χώρες οι οποίες δε συμμορφώνονται με την πολιτική ασύλου της κοινότητας, δε δείχνει να γεφυρώνεται και αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη στο διήμερο της συνόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τόνι Μπλέρ, αργότερα στην Διάσκεψη έκανε στροφή 180 μοιρών και φάνηκε διαλλακτικότερος.

Η Γαλλία συγκεκριμένα πιστεύει ότι τα αυστηρότερα μέτρα θα δημιουργήσουν αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Η Ισπανία είπε ότι υπάρχει συμφωνία σε ποσοστό 95% εκτός από το θέμα της επιβολής κυρώσεων.

Η διεύρυνση, τέλος, περνάει τρόπον τινά σε δεύτερη μοίρα και αναμένεται να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη συμφωνία με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της Ελληνικής υπηρεσίας του BBC Ρόζυ Βουδούρη στη Σεβιλλη όσον αφορά στην Διεύρυνση, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Πάτ Κοξ, απηύθυνε έκκληση στους "15" να μην την καθυστερήσουν, γιατί - όπως είπε - δεν πρόκειται να λυθούν έτσι τα προβλήματα.

Αναφερόμενος στη Κύπρο, ο κ. Κόξ δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος και επομένως ελπίδα για να ενταχθεί η νήσος ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, η Ιρλανδία εξασφάλισε την διασφάλιση ότι η αναγνώριση της Συνθήκης της Νίκαιας δεν απειλεί την ουδετερότητα της Ιρλανδίας, ούτε δεν θα της επιβάλλει να συμμετέχει σε κάποια αμυντική συμφώνίας.


Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.