Compact version |
|
Wednesday, 25 December 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-06-13
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση κατάληψης του πλοίου από Γάλλους κομάντο 14.6.2002 4:16 (Ωρα Λονδίνου) Συγκεκριμένα στη διάρκεια του πρώτου ελέγχου που έκαναν οι γαλλικές αρχές, βρέθηκαν 100 κιλά κοκαίνης. "Κινηματογραφική" κατάληψη του πλοίου Γάλλοι κομάντο επέδραμαν στο πλοίο που έπλεε στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στις ακτές της Αφρικής, και αφού προηγουμένως το γαλλικό ναυτικό χρειάστηκε να ρίξει προειδοποιητικές βολές εναντίον του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι γαλλικές αρχές, μετά από συνεργασία τους με τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ελλάδας, η ποσότητα κοκαίνης που μετέφερε το πλοίο ανερχόταν σε πάνω από δύο τόνους, αγοραίας αξίας 243 εκατομμυρίων Ευρώ. Αλλά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης υπήρξε ανταλλαγή πυρών και τραυματισμός ενός από το πλήρωμα του πλοίου που μετέφερε την κοκαίνη, ενώ την ίδια στιγμή άλλα μέλη του πληρώματος πέτυχαν να πετάξουν στη θάλασσα μεγάλο μέρος του παράνομου φορτίου. Τελικά οι αρχές κατόρθωσαν να μαζέψουν από τη γύρω θαλάσσια περιοχή 100 κιλά κοκαίνης. Το πλοίο Winner ήταν εγγεγραμμένο σε νηολόγιο Καμπότζης αλλά δεν έφερε σημαία που να δηλώνει την εθνικότητά του, και προερχόταν από την Καραϊβική με προορισμό λιμάνια της Ευρώπης. Τώρα το πλοίο μεταφέρεται με συνοδεία πολεμικού για εξονυχιστικό έλεγχο στο γαλλικό λιμάνι Μπρέστ.
Φρούριο γίνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση
14.6.2002 2:31 (Ωρα Λονδίνου) Οι υπουργοί των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνάντηση που είχαν στο Λουξεμβούργο, υιοθέτησαν ένα πακέτο μέτρων, που θα πρέπει τώρα να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα διεξαχθεί στη Σεβίλλη της Ισπανίας στις 21 και στις 22 Ιουνίου. Ανάμεσα στα μέτρα, που υιοθέτησαν οι υπουργοί των "15", είναι η βελτίωση των ελέγχων στα θαλάσσια σύνορα και η παροχή οικονομικών κινήτρων στις χώρες, που συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της παράνομης μετανάστευσης. Πάντως, οι πληροφορίες από το Λουξεμβούργο αναφέρουν ότι οι υπουργοί των "15" διαφώνησαν με την πρόταση της Βρετανίας και της Ισπανίας για την επιβολή κυρώσεων προς τις χώρες, που αρνούνται να δεχθούν πίσω τους μετανάστες των οποίων η αίτηση για πολιτικό άσυλο έχει απορριφθεί. Παράλληλα, οι υπουργοί συμφώνησαν, καταρχήν, με τη δημιουργία μιάς πολυεθνικής δύναμης συνοριακών φυλάκων, που θα ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Καρζάι νέος ηγέτης του Αφγανιστάν
14.6.2002 2:38 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας νωρίτερα στους συμμετέχοντες, ο κ. Καρζάι υποσχέθηκε πως θα πατάξει τη διαφθορά. Τόνισε επίσης πως είναι απαραίτητο να γίνεται διάκριση ανάμεσα στους καλούς, όπως είπε, Ταλεμπάν και στους κακούς. Οι καλοί, εξήγησε, αγωνίστηκαν για τη βελτίωση της χώρας, ενώ οι κακοί την κατέστρεψαν. Πάντως, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ, πολλοί φτωχοί Αφγανοί δεν γνωρίζουν για τα διαμειβόμενα στη Λόγια Τζίργκα: αυτό που τους απασχολεί περισσότερο είναι πώς θα επιβιώσουν! Πάνω από 1.600 αντιπρόσωποι ψήφισαν για την ανάδειξη του προσώπου, που θα οδηγήσει το Αφγανιστάν σε εκλογές σε δύο χρόνια περίπου. Μεγάλο φαβορί θεωρείται ο σημερινός ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος, μιλώντας στους αντιπροσώπους, έκανε λόγο για "καταπολέμηση της διαφθοράς". Οι αντίπαλοί του είναι δύο, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα. Πάντως, οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στις διάφορες ομάδες του Αφγανιστάν χαρακτήρισαν τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για το πολιτικό μέλλον της χώρας. Ο νέος ηγέτης του Αφγανιστάν επρόκειτο να εκλεγεί, αλλά, εξαιτίας των διχογνωμιών, η δεύτερη ημέρα των εργασιών αναλώθηκε σε εσωτερικές διαφωνίες. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι καταγγελίες για διαφθορά της μεταβατικής κυβέρνησης και οι διαβουλεύσεις για το μελλοντικό ρόλο του πρώην βασιλιά της χώρας Ζαχίρ Σαχ. Η Εθνοσύνελευση επρόκειτο να ξεκινήσει την Δευτέρα, αλλά, εξαιτίας των εσωτερικών διαφωνιών, ξεκίνησε, τελικά, την Τρίτη.
Νέο πλανητικό σύστημα
14.6.2002 2:38 (Ωρα Λονδίνου) Οι επιστήμονες βρήκαν πλάνητη σαν τον Δία να περιστρέφεται γύρω από αστερισμό σαν τον Ήλιο πράγμα που δείχνει ομοιότητες με το δικό μας. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν πλανητικό σύστημα παρόμοιο με το δικό μας τα τελευταία πενήντα χρόνια. Οι επιστήμονες Τζέφρι Μαρσι από το Πανεπίστημιο Μπέρκλει και Παυλ Μπλάτερ από το Ινστιτούτο Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον ανακάλυψαν ακόμα 13 πλάνητες, που ονομάζονται "εξωτερικοί πλανήτες" δηλαδή πλανήτες έξω από το δικό μας πλανητικό σύστημα. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο μικρότερος "εξωτερικός πλανήτης" είναι 40 φορές μεγαλύτερος από την Γη.
Έκκληση Πάουελ για "προσωρινό κράτος Παλαιστινίων"
14.6.2002 2:39 (Ωρα Λονδίνου) Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην Αραβική εφημερίδα Αλ Χαγιάτ, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να συνομιλούν με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ παρά τις πιέσεις που ασκεί το Ισραήλ για διακοπή κάθε επαφής μαζί του. Πάντως, τα σχόλια του κ. Πάουελ δεν έγιναν δεκτά με θερμό τρόπο από τον Λευκό Οίκο, εκπρόσωπος του οποίου αρκέστηκε να πει ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους, έχει γίνει παραλήπτης πολλών και διαφορετικών απόψεων επί του θέματος. Ο κ. Μπους αναμένεται να αναφερθεί στην πολιτική του για το Μεσανατολικό στη διάρκεια ομιλίας του τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου, ο Τζωρτζ Μπους σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιππα Σαούντ Αλ Φαϊσάλ στο πλαίσιο, σύμφωνα με τον Λευκό Οικο, της συνεχής προσπάθειας του και ενασχόλησης του με το Μεσανατολικό. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσιγκτον λέει οτι όλοι ζητάνε απο τον πρόεδρο Μπούς να αναλάβει πρωτοβουλία για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Χθές αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απέρριψαν πρόταση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για τη δημιουργία μεταβατικού παλαιστινιακού κράτους, ως πρόωρη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι φανερό ότι στους κόλπους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ο διάλογος που διεξάγεται για το τί μέλλει γενέσθαι στην περιοχή είναι υψηλών τόνων. Συνεδρίαση υπουργικού Συμβουλίου Παλαιστινιακής Αρχής Σήμερα, Πέμπτη, συνεδρίασε το νέο, μειωμένο υπουργικό Συμβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής που προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα μετά απο πιέσεις από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε και το Ισραήλ. Το Συμβούλιο μαζί με τον Γιασέρ Αραφάτ θα ορίσει ημερομηνία για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Το Συμβούλιο αναμένε το να συναντηθεί την Δευτέρα, όμως δεν κατέστη εφικτό εξαιτίας του αποκλεισμού του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ στην Ραμάλα. Η νέα πολιορκία του αρχηγείου του κ. Αραφάτ έγινε στα πλαίσια γενικευμένης επιχείρησης των Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη με σκοπό, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, τη σύλληψη Παλαιστινίων, που θεωρούνται ύποπτοι για επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν, οι Ισραηλινοί λένε ότι συνέλαβαν 75 Παλαιστινίους και ότι προχώρησαν στην κατάσχεση μεγάλου αριθμού όπλων. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισραήλ, αν και οι δυνάμεις του Ισραήλ αποσύρθηκαν από την πόλη, εντούτοις παραμένουν στα περίχωρά της σε περίπτωση, που κληθούν να εισβάλουν εκ νέου "για λόγους ασφαλείας", όπως είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, δεκάδες Παλαιστίνιοι αστυνομικοί και μέλη των μονάδων ασφαλείας γιόρτασαν την αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ βγαίνοντας στους δρόμους της πόλης.
O Ράμσφελντ ανασκευάζει τις αιτιάσεις για το Κασμίρ
14.6.2002 2:38 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ ,που δήλωσε πριν από λίγες ώρες ότι πέρασε ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν. εξήγησε σήμερα ότι οι υπηρεσίες της χώρας του έχουν πληροφορίες από διάφορα άτομα που μιλούν ότι μέλη της αλ-Κάϊντα βρίσκονται στο Κασμίρ--πληροφορίες, όμως, όπως είπε, που είναι απλές εικασίες και δεν είναι 'εξακριβώσιμες'. Δεν έχω καμία αμφιβολία, τόνισε ακολούθως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, ότι το Πακιστάν θα λάβει μέτρα σε περίπτωση που οι πληροφορίες αυτές αποδειχθούν ακριβείς. Ο κ. Ράμσφελντ προέβη στα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στην Ινδία μετά από συνάντηση, που είχε με τον Πρωθυπουργό της χώρας αυτής Ατάλ Μπεχαρί Βατσπαγί. Πάντως, ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών επεσήμανε, μιλώντας στο Πακιστάν, που επισκέφθηκε μετά από την Ινδία, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για δράση στο Κασμίρ μελών της οργάνωσης Αλ-Κάιντα, που κατηγορείται ότι φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την πλευρά της, η Ινδία αναφέρει ότι μέλη της Αλ-Κάιντα και των Ταλεμπάν έχουν μετακινηθεί - μέσω του Πακιστάν - στο Κασμίρ μετά από τις επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, που ξεκίνησαν μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Oι ανταποκριτές στην περιοχή αναφέρουν ότι η αποστολή του κ. Ράμσφελντ είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πρέπει να πείσει την Ινδία και το Πακιστάν να βρουν μία διπλωματική λύση στην διένεξή τους για την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, που έχει φέρει τις δύο χώρες τις τελευταίες εβδομάδες στα πρόθυρα του πολέμου.
Κατάσχεση τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών 14.6.2002 2:44 (Ωρα Λονδίνου) Η επιτυχία των γαλλικών αρχών κατέστη εφικτή έπειτα από συνεργασία ευρωπαϊκών και αμερικανικών διωκτικών αρχών. Το παράνομο φορτίο βρέθηκε και κατασχέθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στις ακτές της Αφρικής. Υπήρξε ανταλλαγή πυρών και τραυματισμός ενός από το πλήρωμα πλοίου που μετέφερε την κοκαίνη. Συγκεκριμένα για την επιχείρηση συνεργάστηκαν ομάδες από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ισπανία. Το πλοίο θα μεταφερθεί για εξονυχιστικό έλεγχο στο γαλλικό λιμάνι της Μπρέστ.
Διάβημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 14.6.2002 2:41 (Ωρα Λονδίνου) Η Φαντουά αλ-Μπαργκούτι κάλεσε τους ευρωβουλευτές να ζητήσουν την άμεση αποφυλάκιση του συζύγου της. O Μαρουάν αλ-Μπαργκούτι απορρίπτει τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών ότι είχε σχεδιάσει παλαιστινιακές επιθέσεις αυτοκτονίας. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται ισοδυναμούν με βανιστήρια: δεν τον αφήνουν οι δεσμώτες του να κοιμηθεί ενώ ανακρίνεται επί ώρες φορώντας χειροπέδες. Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς και, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, ισραηλινές πηγές δηλώνουν πως είναι εξαιρετικά προσεκτικές οι αρχές ως προς το πώς συμπεριφέρονται στον κ. Μπαργκούτι.
Ασιατικής καταγωγής ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας 14.6.2002 2:47 (Ωρα Λονδίνου) Ο Φρανσουά Τσένγκ, ηλικίας 72 ετών, ζωγράφος και συγγραφέας γεννήθηκε στην Κίνα και μετοίκησε στη Γαλλία το 1948, λίγο πρίν την κατάληψη της εξουσίας στην πατρίδα του από τους κομμουνιστές. Αν και δεν μιλούσε γαλλικά όταν βρέθηκε στη Γαλλία το 1948, κατάφερε όχι μόνο να μάθει την γλώσσα αλλά να κερδίσει αργότερα ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Γαλλίας, το Φεμινά, για το σχεδόν αυτοβιογραφικό του έργο "The River Below". Την εκλογή του Τσενγκ ως επικεφαλής της Γαλλικής Ακαδημίας χαιρέτησε και ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ.
"Επικίνδυνο" χάπι αδυνατίσματος 14.6.2002 2:44 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς το εν λόγω χάπι έχει επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών παρεμέργειες ενώ κάποιοι στη Σιγκαπούρη έχουν αποδώσει το θάνατο μιας γυναίκας στο Σλιμ 10. Περίπου 20.000 μπουκαλάκια του εν λόγω φαρμάκου, το οποίο παρασκευάζεται στην Κίνα, πωλήθηκαν μόνο στη Σιγκαπούρη πριν τον Απρίλιο, όταν και οι αρχές αποφάσισαν την απόσυρσή του από την αγορά. Η επιχειρηματίας Νάνσι Ταν είχε δοκιμάσει τα εν λόγω χάπια και τόνισε στο BBC πόσο εύκολη είναι η αγορά τους. Τα χάπια αδυνατίσματος είναι εξαιρετικά δημοφιλή. Μάλιστα, η παρασκευάστρια εταιρεία πίσω από τα Σλιμ 10 είχε μάλιστα είχε πραγματοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εκστρατείας για την προώθηση του προϊόντος της. Χρησιμοποιήσε μια Κινέζα ηθοποιό, ονόματι Τσεν Λι Πιν, ίδιον της οποίας ήταν οι καμπύλες και τα περριτά κιλά της. "Η Τσεν Λι Πιν έχασε δέκα κιλά μέσα σε δύο μήνες χάρις στο Σλιμ 10 και όλες οι γυναίκες στη Σιγκαπούρη έτρεξαν σαν τρελές για να αποκτήσουν το μαγικό χάπι", τόνισε η Νάνσι Ταν στο BBC.
Μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης
13.6.2002 22:04 (Ωρα Λονδίνου) Οι υπουργοί των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνάντηση που είχαν στο Λουξεμβούργο, υιοθέτησαν ένα πακέτο μέτρων, που θα πρέπει τώρα να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα διεξαχθεί στη Σεβίλλη της Ισπανίας στις 21 και στις 22 Ιουνίου. Ανάμεσα στα μέτρα, που υιοθέτησαν οι υπουργοί των "15", είναι η βελτίωση των ελέγχων στα θαλάσσια σύνορα και η παροχή οικονομικών κινήτρων στις χώρες, που συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της παράνομης μετανάστευσης. Πάντως, οι πληροφορίες από το Λουξεμβούργο αναφέρουν ότι οι υπουργοί των "15" διαφώνησαν με την πρόταση της Βρετανίας και της Ισπανίας για την επιβολή κυρώσεων προς τις χώρες, που αρνούνται να δεχθούν πίσω τους μετανάστες των οποίων η αίτηση για πολιτικό άσυλο έχει απορριφθεί. Παράλληλα, οι υπουργοί συμφώνησαν, καταρχήν, με τη δημιουργία μιάς πολυεθνικής δύναμης συνοριακών φυλάκων, που θα ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ασιατικής καταγώγης ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας 13.6.2002 21:52 (Ωρα Λονδίνου) Για πρώτη φορά στην Ιστορία της, η Γαλλική Ακαδημία εξέλεξε ως Πρόεδρο της γάλλο ασιατικής καταγωγής. Ο Φρανσουά Τσένγκ, ηλικίας 72 ετών, ζωγράφος και συγγραφέας γεννήθηκε στην Κινά και μετοίκησε στην Κίνα το 1948 λίγο πρίν την νίκη των κομμουνιστών στην Κίνα. Αν και δεν μιλούσε γαλλικά όταν βρέθηκε στην Κίνα το 1948, κατάφερε όχι μόνο να μάθει την γλώσσα αλλά να κερδίσει αργότερα ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Γαλλίας, το Φεμινά, για το σχεδόν αυτοβιογραφικό του έργο "The River Below". Την εκλογή του Τσενγκ χαιρέτησε και ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ.
Διάβημα Μπαργούτι στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο 13.6.2002 19:22 (Ωρα Λονδίνου) Η Φάντουά αλ-Μπαργούτι κάλεσε τους ευρωβουλευτές να ζητήσουν την άμεση αποφυλάκιση του συζύγου της. O Μαρουάν αλ-Μπαργούτι απορρίπτει τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών ότι είχε σχεδιάσει παλαιστινιακές επιθέσεις αυτοκτονίας. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται ισοδυναμούν με βανιστήρια: δεν τον αφήνουν οι δεσμώτες του να κοιμηθεί ενώ ανακρίνεται επί ώρες φορώντας χειροπέδες. Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς και, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, ισραηλινές πηγές δηλώνουν πως είναι εξαιρετικά προσεκτικές οι αρχές ως προς το πώς συμπεριφέρονται στον κ. Μπαργούτι.
Ο Καρζάι νέος ηγέτης του Αφγανιστάν
13.6.2002 20:58 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας νωρίτερα στους συμμετέχοντες, ο κ. Καρζάι υποσχέθηκε πως θα πατάξει τη διαφθορά. Τόνισε επίσης πως είναι απαραίτητο να γίνεται διάκριση ανάμεσα στους καλούς, όπως είπε, Ταλεμπάν και στους κακούς. Οι καλοί, εξήγησε, αγωνίστηκαν για τη βελτίωση της χώρας, ενώ οι κακοί την κατέστρεψαν. Πάντως, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ, πολλοί φτωχοί Αφγανοί δεν γνωρίζουν για τα διαμειβόμενα στη Λόγια Τζίργκα: αυτό που τους απασχολεί περισσότερο είναι πώς θα επιβιώσουν! Πάνω από 1.600 αντιπρόσωποι ψήφισαν για την ανάδειξη του προσώπου, που θα οδηγήσει το Αφγανιστάν σε εκλογές σε δύο χρόνια περίπου. Μεγάλο φαβορί θεωρείται ο σημερινός ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος, μιλώντας στους αντιπροσώπους, έκανε λόγο για "καταπολέμηση της διαφθοράς". Οι αντίπαλοί του είναι δύο, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα. Πάντως, οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στις διάφορες ομάδες του Αφγανιστάν χαρακτήρισαν τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για το πολιτικό μέλλον της χώρας. Ο νέος ηγέτης του Αφγανιστάν επρόκειτο να εκλεγεί, αλλά, εξαιτίας των διχογνωμιών, η δεύτερη ημέρα των εργασιών αναλώθηκε σε εσωτερικές διαφωνίες. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι καταγγελίες για διαφθορά της μεταβατικής κυβέρνησης και οι διαβουλεύσεις για το μελλοντικό ρόλο του πρώην βασιλιά της χώρας Ζαχίρ Σαχ. Η Εθνοσύνελευση επρόκειτο να ξεκινήσει την Δευτέρα, αλλά, εξαιτίας των εσωτερικών διαφωνιών, ξεκίνησε, τελικά, την Τρίτη.
Νέο πλανητικό σύστημα
13.6.2002 20:56 (Ωρα Λονδίνου) Οι επιστήμονες βρήκαν πλάνητη σαν τον Δία να περιστρέφεται γύρω από αστερισμό σαν τον Ήλιο πράγμα που δείχνει ομοιότητες με το δικό μας. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν πλανητικό σύστημα παρόμοιο με το δικό μας τα τελευταία πενήντα χρόνια. Οι επιστήμονες Τζέφρι Μαρσι από το Πανεπίστημιο Μπέρκλει και Παυλ Μπλάτερ από το Ινστιτούτο Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον ανακάλυψαν ακόμα 13 πλάνητες, που ονομάζονται "εξωτερικοί πλανήτες" δηλαδή πλανήτες έξω από το δικό μας πλανητικό σύστημα. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο μικρότερος "εξωτερικός πλανήτης" είναι 40 φορές μεγαλύτερος από την Γη.
Αρνείται το Πακιστάν ότι η Αλ-Κάιντα δρα στο Κασμίρ
13.6.2002 19:34 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ ,που δήλωσε πριν από λίγες ώρες ότι πέρασε ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν. εξήγησε σήμερα ότι οι υπηρεσίες της χώρας του έχουν πληροφορίες από διάφορα άτομα που μιλούν ότι μέλη της αλ-Κάϊντα βρίσκονται στο Κασμίρ--πληροφορίες, όμως, όπως είπε, που είναι απλές εικασίες και δεν είναι 'εξακριβώσιμες'. Δεν έχω καμία αμφιβολία, τόνισε ακολούθως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, ότι το Πακιστάν θα λάβει μέτρα σε περίπτωση που οι πληροφορίες αυτές αποδειχθούν ακριβείς. Ο κ. Ράμσφελντ προέβη στα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στην Ινδία μετά από συνάντηση, που είχε με τον Πρωθυπουργό της χώρας αυτής Ατάλ Μπεχαρί Βατσπαγί. Πάντως, ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών επεσήμανε, μιλώντας στο Πακιστάν, που επισκέφθηκε μετά από την Ινδία, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για δράση στο Κασμίρ μελών της οργάνωσης Αλ-Κάιντα, που κατηγορείται ότι φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την πλευρά της, η Ινδία αναφέρει ότι μέλη της Αλ-Κάιντα και των Ταλεμπάν έχουν μετακινηθεί - μέσω του Πακιστάν - στο Κασμίρ μετά από τις επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, που ξεκίνησαν μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Oι ανταποκριτές στην περιοχή αναφέρουν ότι η αποστολή του κ. Ράμσφελντ είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πρέπει να πείσει την Ινδία και το Πακιστάν να βρουν μία διπλωματική λύση στην διένεξή τους για την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, που έχει φέρει τις δύο χώρες τις τελευταίες εβδομάδες στα πρόθυρα του πολέμου.
Παράνομο φορτίο κατέσχεσαν οι γαλλικές αρχές 13.6.2002 19:17 (Ωρα Λονδίνου) Η επιτυχία των γαλλικών αρχών κατέστη εφικτή έπειτα από συνεργασία ευρωπαικών και αμερικανικών διωκτικών αρχών. Το παράνομο φορτίο βρέθηκε και κατασχέθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στις ακτές της Αφρικής. Υπήρξε ανταλλαγή πυρών και τραυματισμός ενός από το πλήρωμα πλοίου που μετέφερε την κοκαίνη. Συγκεκριμένα για την επιχείρηση συνεργάστηκαν ομάδες από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ισπανία. Το πλοίο θα μεταφερθεί για εξονυχιστικό έλεγχο στο γαλλικό λιμάνι της Μπρέστ.
Ο Καρζάι νέος ηγέτης του Αφγανιστάν
13.6.2002 17:59 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας νωρίτερα στους συμμετέχοντες, ο κ. Καρζάι υποσχέθηκε πως θα πατάξει τη διαφθορά. Τόνισε επίσης πως είναι απαραίτητο να γίνεται διάκριση ανάμεσα στους καλούς, όπως είπε, Ταλεμπάν και στους κακούς. Οι καλοί, εξήγησε, αγωνίστηκαν για τη βελτίωση της χώρας, ενώ οι κακοί την κατέστρεψαν. Πάντως, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ, πολλοί φτωχοί Αφγανοί δεν γνωρίζουν για τα διαμειβόμενα στη Λόγια Τζίργκα: αυτό που τους απασχολεί περισσότερο είναι πώς θα επιβιώσουν! Πάνω από 1.600 αντιπρόσωποι ψήφισαν για την ανάδειξη του προσώπου, που θα οδηγήσει το Αφγανιστάν σε εκλογές σε δύο χρόνια περίπου. Μεγάλο φαβορί θεωρείται ο σημερινός ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος, μιλώντας στους αντιπροσώπους, έκανε λόγο για "καταπολέμηση της διαφθοράς". Οι αντίπαλοί του είναι δύο, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα. Πάντως, οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στις διάφορες ομάδες του Αφγανιστάν χαρακτήρισαν τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για το πολιτικό μέλλον της χώρας. Ο νέος ηγέτης του Αφγανιστάν επρόκειτο να εκλεγεί, αλλά, εξαιτίας των διχογνωμιών, η δεύτερη ημέρα των εργασιών αναλώθηκε σε εσωτερικές διαφωνίες. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι καταγγελίες για διαφθορά της μεταβατικής κυβέρνησης και οι διαβουλεύσεις για το μελλοντικό ρόλο του πρώην βασιλιά της χώρας Ζαχίρ Σαχ. Η Εθνοσύνελευση επρόκειτο να ξεκινήσει την Δευτέρα, αλλά, εξαιτίας των εσωτερικών διαφωνιών, ξεκίνησε, τελικά, την Τρίτη.
Έκκληση Πάουελ για "προσωρινό κράτος Παλαιστινίων"
13.6.2002 17:29 (Ωρα Λονδίνου) Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην Αραβική εφημερίδα Αλ Χαγιάτ, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να συνομιλούν με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ παρά τις πιέσεις που ασκεί το Ισραήλ για διακοπή κάθε επαφής μαζί του. Πάντως, τα σχόλια του κ. Πάουελ δεν έγιναν δεκτά με θερμό τρόπο από τον Λευκό Οίκο, εκπρόσωπος του οποίου αρκέστηκε να πει ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους, έχει γίνει παραλήπτης πολλών και διαφορετικών απόψεων επί του θέματος. Ο κ. Μπους αναμένεται να αναφερθεί στην πολιτική του για το Μεσανατολικό στη διάρκεια ομιλίας του τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου, ο Τζωρτζ Μπους συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιππα Σαούντ Αλ Φαϊσάλ. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσιγκτον λέει οτι όλοι ζητάνε απο τον πρόεδρο Μπούς να αναλάβει πρωτοβουλία για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Χθές αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απέρριψαν πρόταση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για τη δημιουργία μεταβατικού παλαιστινιακού κράτους, ως πρόωρη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι φανερό ότι στους κόλπους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ο διάλογος που διεξάγεται για το τί μέλλει γενέσθαι στην περιοχή είναι υψηλών τόνων. Συνεδρίαση υπουργικού Συμβουλίου Παλαιστινιακής Αρχής Σήμερα, Πέμπτη, συνεδρίασε το νέο, μειωμένο υπουργικό Συμβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής που προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα μετά απο πιέσεις από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε και το Ισραήλ. Το Συμβούλιο μαζί με τον Γιασέρ Αραφάτ θα ορίσει ημερομηνία για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Το Συμβούλιο αναμένετο να συναντηθεί την Δευτέρα, όμως δεν κατέστη εφικτό εξαιτίας του αποκλεισμού του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφ άτ στην Ραμάλα. Η νέα πολιορκία του αρχηγείου του κ. Αραφάτ έγινε στα πλαίσια γενικευμένης επιχείρησης των Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη με σκοπό, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, τη σύλληψη Παλαιστινίων, που θεωρούνται ύποπτοι για επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν, οι Ισραηλινοί λένε ότι συνέλαβαν 75 Παλαιστινίους και ότι προχώρησαν στην κατάσχεση μεγάλου αριθμού όπλων. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισραήλ, αν και οι δυνάμεις του Ισραήλ αποσύρθηκαν από την πόλη, εντούτοις παραμένουν στα περίχωρά της σε περίπτωση, που κληθούν να εισβάλουν εκ νέου "για λόγους ασφαλείας", όπως είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, δεκάδες Παλαιστίνιοι αστυνομικοί και μέλη των μονάδων ασφαλείας γιόρτασαν την αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ βγαίνοντας στους δρόμους της πόλης.
"Επικίνδυνο" χάπι αδυνατίσματος 13.6.2002 17:22 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς το εν λόγω χάπι έχει επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών παρεμέργειες ενώ κάποιοι στη Σιγκαπούρη έχουν αποδώσει το θάνατο μιας γυναίκας στο Σλιμ 10. Περίπου 20.000 μπουκαλάκια του εν λόγω φαρμάκου, το οποίο παρασκευάζεται στην Κίνα, πωλήθηκαν μόνο στη Σιγκαπούρη πριν τον Απρίλιο, όταν και οι αρχές αποφάσισαν την απόσυρσή του από την αγορά. Η επιχειρηματίας Νάνσι Ταν είχε δοκιμάσει τα εν λόγω χάπια και τόνισε στο BBC πόσο εύκολη είναι η αγορά τους. Τα χάπια αδυνατίσματος είναι εξαιρετικά δημοφιλή. Μάλιστα, η παρασκευάστρια εταιρεία πίσω από τα Σλιμ 10 είχε μάλιστα είχε πραγματοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εκστρατείας για την προώθηση του προϊόντος της. Χρησιμοποιήσε μια Κινέζα ηθοποιό, ονόματι Τσεν Λι Πιν, ίδιον της οποίας ήταν οι καμπύλες και τα περριτά κιλά της. "Η Τσεν Λι Πιν έχασε δέκα κιλά μέσα σε δύο μήνες χάρις στο Σλιμ 10 και όλες οι γυναίκες στη Σιγκαπούρη έτρεξαν σαν τρελές για να αποκτήσουν το μαγικό χάπι", τόνισε η Νάνσι Ταν στο BBC.
Μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης
13.6.2002 15:53 (Ωρα Λονδίνου) Οι υπουργοί των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνάντηση που είχαν στο Λουξεμβούργο, υιοθέτησαν ένα πακέτο μέτρων, που θα πρέπει τώρα να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα διεξαχθεί στη Σεβίλλη της Ισπανίας στις 21 και στις 22 Ιουνίου. Ανάμεσα στα μέτρα, που υιοθέτησαν οι υπουργοί των "15", είναι η βελτίωση των ελέγχων στα θαλάσσια σύνορα και η παροχή οικονομικών κινήτρων στις χώρες, που συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της παράνομης μετανάστευσης. Πάντως, οι πληροφορίες από το Λουξεμβούργο αναφέρουν ότι οι υπουργοί των "15" διαφώνησαν με την πρόταση της Βρετανίας και της Ισπανίας για την επιβολή κυρώσεων προς τις χώρες, που αρνούνται να δεχθούν πίσω τους μετανάστες των οποίων η αίτηση για πολιτικό άσυλο έχει απορριφθεί. Παράλληλα, οι υπουργοί συμφώνησαν, καταρχήν, με τη δημιουργία μιάς πολυεθνικής δύναμης συνοριακών φυλάκων, που θα ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Περιμένοντας το νέο ηγέτη του Αφγανιστάν
13.6.2002 16:18 (Ωρα Λονδίνου) Πάνω από 1.600 αντιπρόσωποι ψήφισαν για την ανάδειξη του προσώπου, που θα οδηγήσει το Αφγανιστάν σε εκλογές σε δύο χρόνια περίπου. Μεγάλο φαβορί θεωρείται ο σημερινός ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος, μιλώντας στους αντιπροσώπους, έκανε λόγο για "καταπολέμηση της διαφθοράς". Οι αντίπαλοί του είναι δύο, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα. Πάντως, οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στις διάφορες ομάδες του Αφγανιστάν χαρακτήρισαν τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για το πολιτικό μέλλον της χώρας. Ο νέος ηγέτης του Αφγανιστάν επρόκειτο να εκλεγεί, αλλά, εξαιτίας των διχογνωμιών, η δεύτερη ημέρα των εργασιών αναλώθηκε σε εσωτερικές διαφωνίες. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι καταγγελίες για διαφθορά της μεταβατικής κυβέρνησης και οι διαβουλεύσεις για το μελλοντικό ρόλο του πρώην βασιλιά της χώρας Ζαχίρ Σαχ. Η Εθνοσύνελευση επρόκειτο να ξεκινήσει την Δευτέρα, αλλά, εξαιτίας των εσωτερικών διαφωνιών, ξεκίνησε, τελικά, την Τρίτη.
Αρνείται το Πακιστάν ότι η Αλ-Κάιντα δρα στο Κασμίρ
13.6.2002 16:08 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ράμσφελντ προέβη στα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στην Ινδία μετά από συνάντηση, που είχε με τον Πρωθυπουργό της χώρας αυτής Ατάλ Μπεχαρί Βατσπαγί. Πάντως, ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών επεσήμανε, μιλώντας στο Πακιστάν, που επισκέφθηκε μετά από την Ινδία, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για δράση στο Κασμίρ μελών της οργάνωσης Αλ-Κάιντα, που κατηγορείται ότι φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την πλευρά της, η Ινδία αναφέρει ότι μέλη της Αλ-Κάιντα και των Ταλεμπάν έχουν μετακινηθεί - μέσω του Πακιστάν - στο Κασμίρ μετά από τις επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, που ξεκίνησαν μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Oι ανταποκριτές στην περιοχή αναφέρουν ότι η αποστολή του κ. Ράμσφελντ είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πρέπει να πείσει την Ινδία και το Πακιστάν να βρουν μία διπλωματική λύση στην διένεξή τους για την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, που έχει φέρει τις δύο χώρες τις τελευταίες εβδομάδες στα πρόθυρα του πολέμου.
Πτώση Αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους στο Αφγανιστάν
13.6.2002 15:28 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, το αεροσκάφος συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση του από βάση κοντά στην πόλη Γκαρντέζ, της επαρχίας Πακτία, στα νότια της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν Καμπούλ. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου είπε ότι έχει αρχίσει η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους, αλλά, όπως είπε, τα πρώτα στοιχεία δεν δείχνουν ότι η πτώση ήταν αποτέλεσμα εχθρικής ενέργειας. Το αεροσκάφος ήταν μεταγωγικό, τύπου MC 130 Combat Talon με τέσσερις κινητήρες και χρησιμοποιείτο σε ειδικές αποστολές, όπως ο ανεφοδιασμός άλλων αεροσκαφών στον αέρα και η ανάπτυξη επίλεκτων δυνάμεων στα μετόπισθεν.
Εκκληση Πάουελ για "προσωρινό κράτος Παλαιστινίων"
13.6.2002 15:02 (Ωρα Λονδίνου) Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην Αραβική εφημερίδα Αλ Χαγιάτ, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να συνομιλούν με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ παρά τις πιέσεις που ασκεί το Ισραήλ για διακοπή κάθε επαφής μαζί του. Πάντως, τα σχόλια του κ. Πάουελ δεν έγιναν δεκτά με θερμό τρόπο από τον Λευκό Οίκο, εκπρόσωπος του οποίου αρκέστηκε να πει ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους, έχει γίνει παραλήπτης πολλών και διαφορετικών απόψεων επί του θέματος. Ο κ. Μπους αναμένεται να αναφερθεί στην πολιτική του για το Μεσανατολικό στη διάρκεια ομιλίας του τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι φανερό ότι στους κόλπους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ο διάλογος που διεξάγεται για το τί μέλλει γενέσθαι στην περιοχή είναι υψηλών τόνων.
Λήξη του αποκλεισμού του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ
13.6.2002 15:13 (Ωρα Λονδίνου) Η νέα πολιορκία του αρχηγείου του κ. Αραφάτ έγινε στα πλαίσια γενικευμένης επιχείρησης των Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη με σκοπό, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, τη σύλληψη Παλαιστινίων, που θεωρούνται ύποπτοι για επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν, οι Ισραηλινοί λένε ότι συνέλαβαν 75 Παλαιστινίους και ότι προχώρησαν στην κατάσχεση μεγάλου αριθμού όπλων. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισραήλ, αν και οι δυνάμεις του Ισραήλ αποσύρθηκαν από την πόλη, εντούτοις παραμένουν στα περίχωρά της σε περίπτωση, που κληθούν να εισβάλουν εκ νέου "για λόγους ασφαλείας", όπως είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, δεκάδες Παλαιστίνιοι αστυνομικοί και μέλη των μονάδων ασφαλείας γιόρτασαν την αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ βγαίνοντας στους δρόμους της πόλης.
Απερρίφθη η έφεση τριών Σερβοβοσνίων
13.6.2002 15:22 (Ωρα Λονδίνου) Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του δικαστηρίου συνιστά σημαντικό νομικό προηγούμενο, καθώς οι καταδικασθέντες υποστήριξαν στην έφεσή τους ότι τα θύματά τους σε ορισμένες περιπτώσεις δεν προέβαλλαν αντίσταση, κάτι που απέρριψαν τα μέλη του Δικαστηρίου. Στη δίκη σε πρώτο βαθμό, που έγινε το Φεβρουάριο του 2001, οι τρεις - τότε - υπόδικοι είχαν καταδικασθεί σε ποινές μέχρι και 28 χρόνια κάθειρξη για τις κατηγορίες βιασμού, βασανισμό και κακομεταχείριση γυναικών και κοριτσιών της Μουσουλμανικής κοινότητας, στην πόλη Φόκα της Βοσνίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Χάγη, στη δίκη προσήλθαν 16 θύματα των τριών Σερβοβοσνίων - του Ντράγκολιουμπ Κούναρατς, του Ραντομίρ Κόβατς και του Ζόραν Βούκοβιτς - ως μάρτυρες κατηγορίας και κατέθεσαν λεπτομέρειες για τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων.
"Γιατροί χωρίς Σύνορα" εναντίον Ο. Η. Ε.
13.6.2002 15:41 (Ωρα Λονδίνου) Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της Ανγκόλας Λουάντα, μέλη της οργάνωσης "Γιατροί χωρίς Σύνορα" υποστήριξαν ότι περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην Ανγκόλα αντιμετωπίζει ενδεχόμενο λιμού. Η οργάνωση "Γιατροί χωρίς Σύνορα" κατηγορεί τόσο την κυβέρνηση της Ανγκόλας όσο και τον Ο. Η. Ε. για κωλυσιέργια. Πάντως, εκπρόσωπος του Ο. Η. Ε. χαρακτήρισε αυτές τις καταγγελίες ως "ανυπόστατες" και "παραπλανητικές". Τα μέλη της οργάνωσης "Γιατροί χωρίς Σύνορα" απέκτησαν πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές της Ανγκόλας τον Απρίλιο μετά από την εκεχειρία, που επετεύχθη στη χώρα αυτή.
"Τρύπα" στα συστήματα παρακολούθησης του ΝΑΤΟ
13.6.2002 15:34 (Ωρα Λονδίνου) Η Βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει, στο σημερινό της φύλλο, καταγγελίες Βρετανού ερασιτέχνη λάτρη της ηλεκτρονικής, που ισχυρίζεται ότι, εδώ και μήνες, μπορεί να δει εικόνες από κατασκοπευτικό δορυφόρο σε συχνότητα ιδιωτικού δορυφορικού καναλιού. Τον περασμένο Νοέμβριο μπόρεσε να δει, όπως καταγγέλει, μέσω ενός δορυφορικού πιάτου, τις εκπομπές δορυφόρου, που μετέδιδε εικόνες από αποστολές παρακολούθησης στα Βαλκάνια. Μάλιστα, όπως λέει, προσπάθησε, επανειλημμένα, να ειδοποιήσει τις αρχές, αλλά αποφάσισε στο τέλος να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα, καθώς δεν ελήφθη κανένα μέτρο για να αντιμετωπισθεί. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η "τρύπα" αυτή στα συστήματα παρακολούθησης του ΝΑΤΟ προέκυψε λόγω υπερφόρτωσης των δορυφορικών συχνοτήτων από τα στοιχεία παρακολουθήσεων, που προκύπτουν στα πλαίσια της εκστρατείας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, που ξεκίνησε μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με ... σάμπα στον επόμενο γύρο η Βραζιλία
13.6.2002 14:55 (Ωρα Λονδίνου) Η Κόστα Ρίκα χρειαζόταν τουλάχιστον την ισοπαλία στον αγώνα αυτό για να πάρει την πρόκριση, όμως η μεγάλη ήττα, σε συνδυασμό με τη νίκη της Τουρκίας επί της Κίνας με 3-0, αναγκάζει τους παίκτες της τώρα να αποχαιρετήσουν το Μουντιάλ. Η Τουρκία ισοβάθμισε με την Κόστα Ρίκα, όμως πήρε την πρόκριση λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων. Πρώτη στον όμιλο αυτό αναδείχθηκε η Βραζιλία, που στον δεύτερο γύρο θα αντιμετωπίσει τον δεύτερο του ομίλου της Ιαπωνίας, της Ρωσίας, του Βελγίου και της Τυνησίας. Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τον πρώτο αυτού του ομίλου, που ακόμα είναι ανοικτός. Στους άλλους αγώνες της ημέρας η Ιταλία κατάφερε να ισοφαρίσει στο 85ο λεπτό του αγώνα με τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, που είχε μπει ως αλλαγή οκτώ λεπτά νωρίτερα, το Μεξικό, που είχε προηγηθεί. Το τελικό 1-1 χάρισε στους Ιταλούς την δεύτερη θέση του ομίλου πίσω από το Μεξικό. Αντίθετα, η Κροατία δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το στραβοπάτημα της Ιταλίας και, χάνοντας με 1-0 από το Εκουαδόρ, αποχαιρέτησε την διοργάνωση. Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν αρκετό ούτε για το Εκουαδόρ, που διατηρούσε μικρές πιθανότητες πρόκρισης. Τώρα το Μεξικό, στο δεύτερο γύρο του Μουντιάλ, θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα πάρει την δεύτερη θέση στον όμιλο, όπου δίνουν μάχη για την πρόκριση η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πορτογαλία, ενώ η Ιταλία θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης τον πρώτο αυτού του ομίλου. Το Μουντιάλ, μέχρι στιγμής, έχει επιφυλάξει ηχηρές εκπλήξεις και, ήδη, η Γαλλία και η Αργεντινή έχουν αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Πάντως, ήδη, έχουν γίνει γνωστά τα πρώτα ζευγάρια για την δεύτερη φάση του Μουντιάλ, που αρχίζει το Σάββατο. Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει την Παραγουάη, η Δανία την Αγγλία, η Σουηδία τη Σενεγάλη και η Ισπανία την Ιρλανδία. Στην επ όμενη φάση έχουν, επίσης, προκριθεί η Βραζιλία, η Τουρκία, το Μεξικό και η Ιταλία, που θα μάθουν αύριο τους αντιπάλους τους μετά από τους τελευταίους αγώνες για τον πρώτο γύρο του Μουντιάλ, που είναι: Τυνησία-Ιαπωνία, Βέλγιο-Ρωσία, Πορτογαλία-Νότια Κορέα και Πολωνία-Ηνωμένες Πολιτείες.
Ετοιμοι στο Αφγανιστάν για να ψηφίσουν για νέο ηγέτη
13.6.2002 11:16 (Ωρα Λονδίνου) Οι περίπου 1.600 εκπρόσωποι, που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης της χώρας - της αποκαλούμενης Λόγια Τζίργκα - που συνέρχεται στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, επρόκειτο χθες να ορίσουν το νέο ηγέτη της χώρας τους, που θα οδηγήσει το Αφγανιστάν σε εκλογές σε δύο χρόνια περίπου, αλλά, εξαιτίας των διχογνωμιών, η δεύτερη ημέρα των εργασιών αναλώθηκε σε εσωτερικές διαφωνίες. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι καταγγελίες για διαφθορά της μεταβατικής κυβέρνησης και οι διαβουλεύσεις για το μελλοντικό ρόλο του πρώην βασιλιά της χώρας Ζαχίρ Σαχ. Πάντως, σήμερα αναμένεται, τελικά, να οριστεί ο νέος ηγέτης της χώρας με μεγάλο φαβορί τον σημερινό ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. Η Εθνοσύνελευση επρόκειτο να ξεκινήσει την Δευτέρα, αλλά, εξαιτίας των εσωτερικών διαφωνιών, ξεκίνησε, τελικά, την Τρίτη.
Με ... σάμπα στον επόμενο γύρο η Βραζιλία
13.6.2002 11:55 (Ωρα Λονδίνου) Η Κόστα Ρίκα χρειαζόταν τουλάχιστον την ισοπαλία στον αγώνα αυτό για να πάρει την πρόκριση, όμως η μεγάλη ήττα, σε συνδυασμό με τη νίκη της Τουρκίας επί της Κίνας με 3-0, αναγκάζει τους παίκτες της τώρα να αποχαιρετήσουν το Μουντιάλ. Η Τουρκία ισοβάθμισε με την Κόστα Ρίκα, όμως πήρε την πρόκριση λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων. Πρώτη στον όμιλο αυτό αναδείχθηκε η Βραζιλία, που στον δεύτερο γύρο θα αντιμετωπίσει τον δεύτερο του ομίλου της Ιαπωνίας, της Ρωσίας, του Βελγίου και της Τυνησίας. Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τον πρώτο αυτού του ομίλου, που ακόμα είναι ανοικτός. Στους αγώνες, που είναι σε εξέλιξη, η Ιταλία αντιμετωπίζει το Μεξικό σε έναν αγώνα ζωής ή θανάτου για τους Ιταλούς, που αντιμετωπίζουν το φάσμα του αποκλεισμού από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Ηδη, η Γαλλία και η Αργεντινή έμειναν έξω από το Μουντιάλ και οι ποδοσφαιριστές της Ιταλίας χρειάζονται τη νίκη για να έχουν πιθανότητες ότι δεν θα γνωρίσουν την ίδια τύχη. Στον άλλο αγώνα, που είναι σε εξέλιξη, η Κροατία, που έχει κερδίσει την Ιταλία με 2-1, αντιμετωπίζει το Εκουαδόρ, που, θεωρητικά, διατηρεί ακόμα μικρές πιθανότητες για να προκριθεί από τον όμιλο αυτό. Σε περίπτωση νίκης τόσο της Ιταλίας όσο και της Κροατίας, η πρόκριση θα κριθεί στην διαφορά τερμάτων μεταξύ των ομάδων αυτών και του Μεξικού. Πάντως, ήδη, έχουν γίνει γνωστά τα πρώτα ζευγάρια για την δεύτερη φάση του Μουντιάλ, που αρχίζει το Σάββατο. Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει την Παραγουάη, η Δανία την Αγγλία, η Σουηδία τη Σενεγάλη και η Ισπανία την Ιρλανδία. Στην επόμενη φάση έχουν, επίσης, προκριθεί η Βραζιλία και η Τουρκία, που θα μάθουν σήμερα τους αντιπάλους τους.
Αρνείται το Πακιστάν ότι η Αλ-Κάιντα δρα στο Κασμίρ
13.6.2002 11:04 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ράμσφελντ προέβη στα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στην Ινδία μετά από συνάντηση, που είχε με τον Πρωθυπουργό της χώρας αυτής Ατάλ Μπεχαρί Βατσπαγί. Πάντως, ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών επεσήμανε ότι δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία για δράση στο Κασμίρ μελών της οργάνωσης Αλ-Κάιντα, που κατηγορείται ότι φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την πλευρά της, η Ινδία αναφέρει ότι μέλη της Αλ-Κάιντα και των Ταλεμπάν έχουν μετακινηθεί - μέσω του Πακιστάν - στο Κασμίρ μετά από τις επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, που ξεκίνησαν μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σήμερα στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας, Στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ. Oι ανταποκριτές στην περιοχή αναφέρουν ότι η αποστολή του κ. Ράμσφελντ είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πρέπει να πείσει την Ινδία και το Πακιστάν να βρουν μία διπλωματική λύση στην διένεξή τους για την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, που έχει φέρει τις δύο χώρες τις τελευταίες εβδομάδες στα πρόθυρα του πολέμου.
Υπόσχεση Πάουελ στους Αραβες για "προσωρινό κράτος"
13.6.2002 10:28 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Πάουελ είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει στον παλαιστινιακό λαό να διαπιστώσει πρόοδο - στον αγώνα του για ανεξαρτησία - βραχυπρόθεσμα. Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην αραβική εφημερίδα Αλ Χαγιάτ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να συνομιλούν με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, παρά τις πιέσεις που ασκεί το Ισραήλ για διακοπή κάθε επαφής μαζί του. Τα σχόλια του κ. Πάουελ πάντως δεν έτυχαν της υποστήριξης του Λευκού Οίκου, εκπρόσωπος του οποίου αρκέστηκε να πεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, έχει γίνει παραλήπτης πολλών και διαφορετικών απόψεων επί του θέματος. Ο πρόεδρος Μπους θα αναφερθεί στην πολιτική του για το Μεσανατολικό κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας του, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, και σύμφωνα με τους ανταποκριτές είναι φανερό ότι στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης ο διάλογος που διεξάγεται για το τί μέλλει γενέσθαι στην περιοχή είναι υψηλών τόνων.
"Προσωρινό κράτος" τάζει στους Άραβες ο Πάουελ
13.6.2002 7:48 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Πάουελ είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει στον παλαιστινιακό λαό να διαπιστώσει πρόοδο - στον αγώνα του για ανεξαρτησία - βραχυπρόθεσμα. Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην αραβική εφημερίδα Αλ Χαγιάτ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να συνομιλούν με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, παρά τις πιέσεις που ασκεί το Ισραήλ για διακοπή κάθε επαφής μαζί του. Τα σχόλια του κ. Πάουελ πάντως δεν έτυχαν της υποστήριξης του Λευκού Οίκου, εκπρόσωπος του οποίου αρκέστηκε να πεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, έχει γίνει παραλήπτης πολλών και διαφορετικών απόψεων επί του θέματος. Ο πρόεδρος Μπους θα αναφερθεί στην πολιτική του για το Μεσανατολικό κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας του, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, και σύμφωνα με τους ανταποκριτές είναι φανερό ότι στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης ο διάλογος που διεξάγεται για το τί μέλλει γενέσθαι στην περιοχή είναι υψηλών τόνων.
Το Πακιστάν αρνείται ότι η Αλ Κάϊντα δρα στο Κασμίρ
13.6.2002 7:51 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ράμσφελντ προέβη στα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στην Ινδία, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ατάλ Μπεχαρί Βατσπαγί. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας διευκρίνησε πάντως ότι δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία για δράση της Αλ Κάϊντα στο Κασμίρ. Από την πλευρά της η Ινδία υποστηρίζει ότι μέλη της Αλ Κάϊντα και των Ταλιμπάν έχουν μετακινηθεί μέσω Πακιστάν στο Κασμίρ, μετά την εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ινδία προβαίνει στις εν λόγω δηλώσεις σε μία προσπάθεια να λάβει υποστήριξη στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας. Διάψευση από Πακιστάν Στρατιωτικός εκπρόσωπος του Πακιστάν είπε ότι οι ισχυρισμοί Ράμσφελντ προδίδουν έλλειψη γνώσης για τις συνθήκες που επικρατούν στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ, όπου ο στρατός έχει αναλάβει δράση εναντίον των ισλαμιστών αυτονομιστών, εμποδίζοντάς τους να εισχωρήσουν στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, είπε ο πακιστανός αξιωματούχος. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρίσκεται σήμερα στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, όπου θα συναντηθεί με τον ηγέτη της χώρας, στρατηγό Παρβέζ Μουσάραφ. Δύσκολη αποστολή Ο ανταποκριτής του BBC στο Νέο Δελχί θεωρεί ότι η αποστολή του κ. Ράμσφελντ είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πρέπει να πείσει και τις δύο πλευρές να βρουν μία διπλωματική λύση. Η Ινδία παραμένει επιφυλακτική για τις υποσχέσεις του Πακιστάν να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη διέλευση εξτρεμιστών σε ινδικό έδαφος. Το Πακιστάν από την πλευρά του ζητά ορισμένες υποχωρήσεις από την Ινδία και την επανέναρξη του διαλόγου για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.
Πτώση μεταγωγικού των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
13.6.2002 3:27 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας το αεροσκάφος συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση του από βάση κοντά στην πόλη Γκαρντέζ, της επαρχίας Πακτία, στα νότια της πρωτεύουσας Καμπούλ. Ανακοίνωση του αμερικανικού στρατιωτικού επιτελείου αναφέρει ότι οι επτά επιζώντες μεταφέρθηκαν σε αμερικανική στρατιωτική βάση - νοσοκομείο, κοντά στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν για τις πρώτες βοήθειες. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι έχει αρχίσει η έρευνα για τα αίτια της πτώσης, αλλά - όπως είπε - τα πρώτα στοιχεία δεν δείχνουν ότι το δυστύχημα ήταν αποτέλεσμα εχθρικής ενέργειας. Το αεροσκάφος ήταν τετρακινητήριο μεταγωγικό τύπου MC 130 Combat Talon που χρησιμοποιείται σε ειδικές αποστολές, όπως ο ανεφοδιασμός άλλων αεροσκαφών στον αέρα και η ανάπτυξη επίλεκτων δυνάμεων στα μετώπισθεν.
Απερρίφθη η έφεση τριών Σερβοβοσνίων
13.6.2002 5:55 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας , η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί σημαντικό νομικό προηγούμενο, καθώς οι καταδικασθέντες υποστήριζαν στην έφεσή τους ότι τα θύματά τους σε ορισμένες περιπτώσεις δεν προέβαλλαν αντίσταση, σκεπτικό που απέρριψε το δικαστήριο. Στην αρχική τους δίκη, που έγινε το Φεβρουάριο του 2001, οι τρείς υπόδικοι - Ντράγκολιουμπ Κουναρατς, Ραντομίρ Κόβατς και Ζόραν Βούκοβιτς - είχαν καταδικασθεί σε ποινές μέχρι και 28 χρόνια κάθειρξη για το βιασμό, βασανισμό και κακομεταχείριση γυναικών και κοριτσιών της μουσουλμανικής κοινότητας, στην πόλη Φόκα, στις αρχές της δεκαετίας του '90. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Χάγη, στη δίκη προσήλθαν 16 θύματα των τριών Σερβοβοσνίων ως μάρτυρες κατηγορίας και κατέθεσαν λεπτομέρειες για την ειδεχθή συμπεριφορά των κατηγορουμένων. Μερικά από τα θύματα είχαν αναγκαστεί μετά το βιασμό τους να κυοφορήσουν.
"Τρύπα" στα Νατοϊκά συστήματα παρακολούθησης
13.6.2002 6:53 (Ωρα Λονδίνου)
Η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει σήμερα καταγγελίες βρετανού ερασιτέχνη λάτρη της ηλεκτρονικής, που ισχυρίζεται ότι εδώ και μήνες μπορεί να δεί εικόνες από κατασκοπευτικό δορυφόρο σε συχνότητα ιδιωτικού δορυφορικού καναλιού. Ο τεχνικός Τζον Λόκερ, ανακάλυψε τον περασμένο Νοέμβριο ότι μπορούσε να πιάσει με ένα δορυφορικό πιάτο, τις εκπομπές δορυφόρου που μετέδιδε εικόνες από αποστολές παρακολούθησης στα Βαλκάνια. Όπως λέει ο κ. Λόκερ προσπάθησε επανειλλημένα να ειδοποιήσει τις βρετανικές και συμμαχικές στρατιωτικές αρχές, αλλά αποφάσισε στο τέλος να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα καθώς δεν ελήφθη κανένα μέτρο για να αντιμετωπισθεί. Μιλώντας στο BBC ο κ. Λόκερ εξέφρασε την αντίθεσή του στο γεγονός ότι οποιοσδήποτε έχει ένα δορυφορικό δέκτη μπορεί να έχει και πρόσβαση σε αυτό το είδος των πληροφοριών. Σύμφωνα με αναλυτές η "τρύπα" στα συστήματα παρακολούθησης του ΝΑΤΟ προέκυψε λόγω υπερφόρτωσης των δορυφορικών συχνοτήτων από τα στοιχεία παρακολουθήσεων στα πλαίσια της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας, μετά την 11η Σεπτεβρίου.
Νέα κονδύλια θωράκισης των ΗΠΑ
13.6.2002 5:15 (Ωρα Λονδίνου) Τα χρήματα αυτά αποτελούν επιπλέον κονδύλια στη δέσμη τριάντα δισεκατομμυρίων δολαρίων, που διατίθενται για ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Μιλώντας στο Λευκό Οίκο μετά την τελετή υπογραφής της νέας νομοθεσίας, ο κ. Μπους δήλωσε ότι αποτελεί επιτακτικό καθήκον του η πρόληψη τυχόν βιολογικού πολέμου. Χαρακτήρισε δε τις επιθέσεις με το βακτήριο του άνθρακα, που σημειώθηκαν εναντίον αμερικανικών εφημερίδων και ταχυδρομείων το περασμένο φθινόπωρο, "σάλπισμα συναγερμού" για την αμερικανική κυβέρνηση. Ερωτήματα για το χρόνο ανακοίνωσης της "βρώμικης βόμβας" Στο μεταξύ διατυπώνονται ερωτήματα για το χρόνο που επέλεξε η αμερικανική κυβέρνηση για να ανακοινώσει τί κάνει στον τομέα της αντριτρομοκρατικής εκστρατείας. Την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε - με ένα μήνα καθυστέρηση - ότι το FBI έχει συλλάβει και ανακρίνει έναν αμερικανό πολίτη, που κατηγορείται ότι σχεδίαζε να κατασκευάσει ραδιενεργό "βρώμικη" βόμβα και να τη χρησιμοποιήσει εναντίον της χώρας του. Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσινγκτον πολιτικοί από το Δημοκρατικό Κόμμα απευθύνουν ερωτήματα για το κατά πόσο η ανακοίνωση αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της εικόνας του FBI. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών έχει δεχθεί έντονη κριτική για τον τρόπο διαχείρισης των πληροφοριών περί τρομοκρατικής επίθεσης, που προϋπήρχαν της 11ης Σεπτεμβρίου.
Αδιέξοδο στη δίκη Άντερσεν
13.6.2002 5:25 (Ωρα Λονδίνου) Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δικαστηρίου συνέστησε στους επτά άνδρες και τρεις γυναίκες ενόρκους να επσιστρέψουν στη αίθουσα των συσκέψεων και να προσπαθήσουν να λάβουν ομόφωνη απόφαση. Η διεθνής εταιρεία λογιστών Άντερσεν κατηγορείται ότι συγκάλυψε την χρεωκοπία της Ένρον, καταστρέφοντας ντοκουμέντα που μπορούσαν να βοηθήσουν τις έρευνες των αρχών. Ένα πρώην διευθυντικό στέλεχος της Άντερσεν, ο Ντέηβιντ Ντάνκαν, ομολόγησε ότι διέταξε να καταστραφούν έγγραφα σχετικά με το λογιστικό έλεγχο της Ένρον, που θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμα για την πρόοδο των ερευνών. Η χρεωκοπία της Ένρον αποτέλεσε τη μεγαλύτερη κατάρρευση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Απερρίφθη η έφεση τριών Σερβοβοσνίων
13.6.2002 5:55 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας , η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί σημαντικό νομικό προηγούμενο, καθώς οι καταδικασθέντες υποστήριζαν στην έφεσή τους ότι τα θύματά τους σε ορισμένες περιπτώσεις δεν προέβαλλαν αντίσταση, σκεπτικό που απέρριψε το δικαστήριο. Στην αρχική τους δίκη, που έγινε το Φεβρουάριο του 2001, οι τρείς υπόδικοι - Ντράγκολιουμπ Κουναρατς, Ραντομίρ Κόβατς και Ζόραν Βούκοβιτς - είχαν καταδικασθεί σε ποινές μέχρι και 28 χρόνια κάθειρξη για το βιασμό, βασανισμό και κακομεταχείριση γυναικών και κοριτσιών της μουσουλμανικής κοινότητας, στην πόλη Φόκα, στις αρχές της δεκαετίας του '90. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Χάγη, στη δίκη προσήλθαν 16 θύματα των τριών Σερβοβοσνίων ως μάρτυρες κατηγορίας και κατέθεσαν λεπτομέρειες για την ειδεχθή συμπεριφορά των κατηγορουμένων. Μερικά από τα θύματα είχαν αναγκαστεί μετά το βιασμό τους να κυοφορήσουν.
|