Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-06-11
Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει το ελεγχόμενο από τον αντίπαλό του κοινοβούλιο 12.6.2002 3:48 (Ωρα Λονδίνου) Προηγουμένως μία επιτροπή του σερβικού κοινοβουλίου είχε αποβάλει τους 21 βουλευτές, που ανήκουν στο κόμμα του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, με το αιτιολογικό ότι δεν παρουσιάζονται στις συνεδριάσεις της. Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC από το Βελιγράδι, η κίνηση της αποβολής ισχυροποιεί τον έλεγχο που ασκεί στο κοινοβούλιο το κόμμα του Σέρβου πρωθυπουργού - και πολιτικού αντιπάλου του προέδρου Κοστούνιτσα - Ζόραν Τζίντζιτς. Ένας εκ των υποστηρικτών του κ. Κοστούνιτσα, ο Ντεγιάν Μιχαήλοφ είπε ότι το κόμμα του θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης αποβολής των βουλευτών του. Ας σημειωθεί ότι το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας, με πρωτοβουλία του κ. Κοστούνιτσα έχει από πέρυσι αποσύρει την στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού.
Ο Ράμσφελντ στο Δελχί: "Ήρθα ως φίλος"
12.6.2002 3:26 (Ωρα Λονδίνου) Η άφιξη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας στην Ινδική πρωτεύουσα έγινε λίγες ώρες αφότου η Ινδία άρχισε να απομακρύνει τα πολεμικά της πλοία από τα χωρικά ύδατα κοντά στο Πακιστάν, σε μιά προσπάθεια μείωσης της έντασης. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ινδικού πολεμικού ναυτικού στο BBC ότι τα εν λόγω πλοία πρόκειται να επιστρέψουν στη Βομβάη. Νωρίτερα το Δελχί είχε επίσης άρει την απαγόρευση που είχε επιβάλλει επί εξάμηνο στις πτήσεις πακιστανικών πολιτικών αεροσκαφών πάνω από το ινδικό έδαφος. Η ινδική ηγεσία χαρακτήρισε τις δύο εν λόγω αποφάσεις ως "κινήσεις ουσίας" για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην ινδική χερσόνησο και ζήτησε από την πακιστανική ηγεσία να αναγνωρίσει τη σημασία τους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για την επανέναρξη της χρήσης του ινδικού εναερίου χώρου από τα πακιστανικά επιβατικά αεροσκάφη, διευκρίνισε, δε, ότι η Ινδία οφείλει να λάβει πιο ουσιαστικά μέτρα. Επίσκεψη Ράμσφελντ Πριν φτάσει στο Δελχί το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε πως υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για αποφυγή της πολεμικής σύρραξης Ινδίας - Πακιστάν "μετά από την σαφή υπόσχεση" - όπως είπε - του Πακιστανού ηγέτη, στρατηγού Παρβέζ Μουσαράφ, ότι θα σταματήσει τους ισλαμιστές αυτονομιστές που χρησιμοποιούν το Πακιστάν ως ορμητήριο για επιθέσεις στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι μεταβαίνει στην ινδική χερσονήσο με συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων προς τους ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν. Το Πακιστάν θα είναι ο επόμενος σταθμός της περιοδείας Ράμσφελντ στην περιοχή, μετά το τέλος της επίσκεψής του στην Ινδία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε ότι με αφ ορμή την επίσκεψη Ράμσφελντ η ινδική ηγεσία θα επιδιώξει την περαιτέρω "ευαισθητοποίηση" της Ουάσινγκτον για την κρίση στο Κασμίρ. Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα των δύο χωρών τα χαράματα της Τρίτης. Οι δύο πυρηνικές δυνάμεις της ινδικής χερσονήσου έχουν από τα μέσα του Δεκεμβρίου έως σήμερα συγκεντρώσει περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες κατά μήκος της συνοριακής τους γραμμής.
Νέα φουρνιά κρατουμένων στο Γκουαντάναμο
12.6.2002 2:57 (Ωρα Λονδίνου) Μετά τις νέες προσαγωγές κρατουμένων, ο αριθμός των εγκλείστων στη βάση Γκουαντάναμο ανέρχεται πλέον σε 434 άτομα. Οι κρατούμενοι αυτοί μεταφέρθηκαν στη βάση υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια προσήχθησαν στο νεόδμητο στρατόπεδο συγκέντρωσης Δέλτα ( Camp Delta ), μέσα στη βάση, το οποίο διαθέτει πάνω από 600 ατομικά κελιά. Τί θα αποίνουν οι κρατούμενοι των ΗΠΑ ; Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί τί προτίθενται να κάνουν οι αμερικανικές αρχές με τους 434 κρατουμένους στο Γκουαντάναμο, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται έγκλειστοι εκεί από τις αρχές Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος Μπους έχει παράσχει σε αμερικανικά στρατοδικεία την αρμοδιότητα να δικάσουν τα άτομα αυτά, χωρίς να υπόκεινται στους κανόνες δικονομίας που ισχύουν μέσα στο έδαφος των ΗΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κανένα από τους κρατούμενους. Σύμφωνα με ανταποκριτές οι κρατούμενοι υποβάλλονται εδώ και μήνες σε ανάκριση από τις αμερικανικές αρχές για να διαπιστωθεί εάν διαθέτουν πληροφορίες που θα βοηθήσουν την αντιτρομοκρατική εκστρατεία των ΗΠΑ, και εάν θα πρέπει είτε να αποφυλακισθούν είτε να προσαχθούν ενώπιον στρατοδικείου.
Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
12.6.2002 2:06 (Ωρα Λονδίνου) Ο δράστης προσπάθησε να εισβάλει σε εστιατόριο της Χερτζίλια, βορείως του Τελ Αβίβ και σύμφωνα με την αστυνομία ο απολογισμός των θυμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος εάν πυροδοτούνταν όλοι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που έφερε πάνω του ο δράστης. Η Παλαιστινιακή Αρχή αμέσως εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη νέα βομβστική επίθεση αυτοκτονίας, η οποία, όμως, είπαν ότι οφείλεται εν μέρει και στην πολιτική των αντιποίνων που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ισραήλ. Νωρίτερα, τρεις Ισραηλινοί έφηβοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης, στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ένα σημείο του δρόμου, ενώ την ώρα που εξερράγη περνούσε ένα λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς φοιτητές. Η επίθεση έλαβε χώρα νοτίως της Χεβρώνας, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κιργιάτ Αρμπά, κοντά σε ένα παλαιστινιακό χωριό. Οι Ισραηλινοί εν τω μεταξύ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους εναντίον παλαιστινιακών πόλεων στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή ηγεσία ένα οκτάχρονο παιδί σκοτώθηκε και άλλοι δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κοντά στο εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ. Συλλήψεις στη Ραμάλα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν το δεύτερο σε ιεραρχία μέλος της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", Αμπντούλ Ραχίμ Μαλούχ. Για δεύτερη συνεχή ημέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Ραμάλα, όπου συνεχίζουν να πολιορκούν το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ. Επίσης, έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές και στις πόλεις Τουλκαρέμ, Χεβρώνα και Βηθλεέμ. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκοπός των επιχειρήσεων είναι να συλληφθούν οι Παλαιστίνιοι που διοργανώνουν επιθέσεις αυτοκτονίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 μηνών και των επεισοδίων βίας που έχουν ξεσπάσει, οι Ισραηλινοί που ζουν και εργάζονται στη Δυτική Οχθη γίνονται συχνά στόχος των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Έκκληση ενότητας στη Λόγια Τζίργκα
12.6.2002 2:14 (Ωρα Λονδίνου) Στη σύσκεψη παρέστη και ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ, ο οποίος τόνισε ότι δεν επιθυμεί να διαδραματίσει κανένα ρόλο στη νέα μεταβατική κυβέρνηση. Ωστόσο, ο ηγέτης της παρούσας μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, πρότεινε για τον πρώην βασιλιά τον τίτλο του "Πατέρα του Έθνους". Ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον των μελών της Λόγιας Τζίργκα ότι διακαής του πόθος είναι να βιώσει την υιοθέτηση ενός δημοκρατικού συστήματος στο Αφγανιστάν, το οποίο θα βασίζεται στις αξίες του Ισλάμ. Οι περίπου 2.000 συμμετέχοντες στη σύσκεψη επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο Ζαχίρ Σαχ, ο οποίος επέστρεψε στο Αφγανιστάν έπειτα από 29 χρόνια εξορίας στην Ιταλία. Η σύσκεψη της Λόγιας Τζίργκα πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 25 ωρών, μετά τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ των μελών της εθνοσυνέλευσης ως προς την επιλογή του ηγέτη της νέας μεταβατικής κυβέρνησης. Ο Ζαχίρ Σαχ απηύθυνε εκκλήσεις για ενότητα, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του νυν ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει. Νέα κυβέρνηση Η Λόγια Τζίργκα αναμένεται να εκλέξει μία νέα μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι την προκήρυξη εκλογών το 2004. Οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης είχαν αναβληθεί λόγω των διαφορών που προέκυψαν για το ρόλο του πρώην βασιλιά της χώρας, Ζαχίρ Σαχ, σε μία μελλοντική κυβέρνηση. Αντίπαλος του Χαμίντ Καρζάι είναι ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, ενώ υποψηφιότητα έχει θέσει και μία γυναίκα, η Μασούντα Τζαλάλ. Στις εργασίες της Λόγια Τζίργκα συμμετέχουν περισσότεροι από 1.500 τοπικοί αντιπρόσωποι από ολόκληρο το Αφγανιστάν, οι οποίοι θα συζητήσουν για το μέλλον της χώρας.
Αποκλιμάκωση στην κρίση για το Κασμίρ
12.6.2002 2:16 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ινδικού πολεμικού ναυτικού στο BBC ότι τα εν λόγω πλοία πρόκειται να επιστρέψουν στη Βομβάη. Μία ημέρα νωρίτερα η κυβέρνηση της Ινδίας απεφάνθη υπέρ της άρσης της απαγόρευσης πτήσεων που ίσχυε για τα πακιστανικά επιβατικά αεροπλάνα πάνω από τον εναέριο χώρο της Ινδίας. Η ινδική ηγεσία χαρακτήρισε τις δύο εν λόγω αποφάσεις ως "κινήσεις ουσίας" για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην ινδική χερσόνησο και ζήτησε από την πακιστανική ηγεσία να αναγνωρίσει τη σημασία τους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για την επανέναρξη της χρήσης του ινδικού εναερίου χώρου από τα πακιστανικά επιβατικά αεροσκάφη, διευκρίνισε, δε, ότι η Ινδία οφείλει να λάβει πιο ουσιαστικά μέτρα. Επίσκεψη Ράμσφελντ Λόγο για εκτόνωση της κρίσης στην ινδική χερσόνησο έκανε και ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος έφτασε το απόγευμα της Τρίτης στο Δελχί. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε νωρίτερα ότι μεταβαίνει στην ινδική χερσονήσο με συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων προς τους ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε ότι με αφορμή την επίσκεψη Ράμσφελντ η ινδική ηγεσία θα επιδιώξει την περαιτέρω "ευαισθητοποίηση" της Ουάσινγκτον για την κρίση στο Κασμίρ. Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα των δύο χωρών τα χαράματα της Τρίτης. Οι δύο πυρηνικές δυνάμεις της ινδικής χερσονήσου έχουν από τα μέσα του Δεκεμβρίου έως σήμερα συγκεντρώσει περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες κατά μήκος της συνοριακής τους γραμμής. Η Ινδία ζητάει από το Πακιστάν να λάβει μέτρα για να σταματήσουν οι διεισδύσεις μελών ισλαμικών αυτονομιστικών οργανώσεων από το πακιστανικό έδαφος προς το υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ.
Απετράπη σχέδιο της Αλ-Κάϊντα στο Μαρόκο
12.6.2002 2:13 (Ωρα Λονδίνου) Αν και δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη επιβεβαίωση και ανακοίνωση από την πλευρά των μαροκινών αρχών, αξιωματούχοι της κυβέρνησης φέρονται να δηλώνουν ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο με τη βοήθειας αρκετών συμμαχικών προς το Μαρόκο κρατών. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόϊτερς μετέδωσε ότι δύο Μαροκινές - οι σύζυγοι των δύο υπόπτων - συνελήφθησαν τη Δευτέρα και ανακρίνονται από τις αρχές. Τα ονόματα των συλληφθέντων δε δόθηκαν στη δημοσιότητα. Μη κατονομαζόμενοι Μαροκινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συλληφθέντες σκόπευαν να πλεύσουν με φουσκωτά σκάφη παραπλεύρως βρετανικών και αμερικανικών σκαφών και να πυροδοτήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς. Τον Οκτώβριο του 2000 δύο βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι εθεωρείτο ότι ενεργούσαν για λογαριασμό της Αλ Κάιντα, πραγματοποίησαν παρόμοια επίθεση με 17 νεκρούς κατά αμερικανικού πολεμικού πλοίου στην Υεμένη.
"Βρώμικη βόμβα": Οι συνέπειες
12.6.2002 2:10 (Ωρα Λονδίνου) Ο εν λόγω εκρηκτικός μηχανισμός είναι γνωστός και ως "βρώμικη βόμβα". Τι είναι η "βρώμικη βόμβα" Η επονομαζόμενη "βρώμικη βόμβα" περιέχει ραδιενεργά στοιχεία, τα οποία συνυπάρχουν μαζί με συμβατικές εκρηκτικές ύλες. Με την πυροδότηση του εν λόγω εκρηκτικού μηχανισμού ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές όχι μόνο στην άμεση αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της έκρηξης, εξαιτίας της απελευθέρωσης των ραδιενεργών στοιχείων που περιέχονται στη βόμβα. Η "βρώμικη βόμβα" διαφέρει από μια πυρηνική, στο ό,τι δεν προκαλεί έκρηξη μεγάλης ισχύος. Μερικές από τις πλέον συνήθεις πηγές για την κατασκευή μιας τέτοιας βόμβας θεωρούνται τα πυρηνικά απόβλητα βιομηχανιών αλλά και εταιρειών παρασκευής φαρμάκων. Τέτοιες πηγές θεωρούνται οι χρησιμοποιημένες ράβδοι πυρηνικών εργοστασίων αλλά και τα ραδιενεργά υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία για θεραπευτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ραδιενεργών Υλικών των ΗΠΑ κατά μέσο όρο 200 από τις εν λόγω πηγές, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατασκευή μιας "βρώμικης βόμβας" χάνονται ή κλέβονται κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συνέπειες Η πρόβλεψη θεωρείται ακόμα από αδύνατη έως δύσκολη εάν η έκρηξη επρόκειτο να συμβεί σε μια πόλη του μεγέθους του Λονδίνου. Πολλά, πιστεύεται, ότι θα εξαρτώνταν από την ποσότητα των ραδιενεργών στοιχείων στη βόμβα, από το είδος αυτών και από την έκταση που θα κάλυπταν τα ραδιενεργά στοιχεία κατά την απελευθέρωσή τους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας για την Ατομική Ενέργεια, η οποία εδρεύει στη Βιέννη, ο σχεδιασμός μιας "βρώμικης βόμβας" ικανής να πλήξει μια ευρύτερη περιοχή χρίζει ειδικών γνώσεων στην κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.
Ένα ποίημα για την Αγγλία
12.6.2002 2:11 (Ωρα Λονδίνου) Ο Μπεν Όκρι έγραψε το ποιήμα έπειτα από παραγγελία της λονδρέζικης εφημερίδας "Ίβινιγκ Στάνταρντ". Το ποίημα είναι μια ωδή στο ηθικό της αγγλικής ομάδος και στην προσπάθειά της να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Η Αγγλία για να προκριθεί στους " 16" του Παγκοσμίου Κυπέλου χρειάζεται την ισοπαλία. Ο συγγραφέας, οποίος έχει τιμηθεί και με το βρετανικό βραβείο λογοτεχνίας "Μπούκερ" το 1991 αρνήθηκε να προβεί σε προβλέψεις. Ωστόσο δήλωσε στην "Ίβινγκ Στάνταρντ" ότι θα προτιμούσε την ισοπαλία. Το ποίημα Αυτό που μετράει είναι αγώνας Άς φωνάξουμε όλοι δυνατά Οπουδήποτε αλλού χάνουν την ουσία Εμείς, όμως, έχουμε τη μαγεία του παιχνιδιού Παίξτε λοιπόν με όλη σας τη ψυχή αυτό που αξίζει είναι ο αγώνας Μαζί ως ένα μυαλό και όχι έντεκα θα κατακτήσουμε τα ουράνια.
Ο "Τρίτος Κόσμος" ζητά απελευθέρωση των αγροτικών προϊόντων
12.6.2002 2:11 (Ωρα Λονδίνου) Οι ηγέτες τον αναπτυσσόμενων κρατών υποστηρίζουν ότι μόνο με το άνοιγμα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατών θα μπορούσαν οι αγρότες του επονομαζόμενοι Τρίτου Κόσμου να ανταγωνιστούν τους αγρότες της Δύσης, οι οποίοι είναι επιπλέον αποδέκτες επιχορηγήσεων. "Δεν θέλουμε φιλανθρωπία, αλλά τη δυνατότητα και την ευκαιρία να καλλιεργήσουμε τη γη", τόνισε στο πλαίσιο της συνόδου ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αντρές Παστράνα. Ωστόσο, η αμερικανική ηγεσία πιστεύει ότι η λύση του προβλήματος έγκειται στη βιοτεχνολογία και στην ανάπτυξη των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων. Η σύνοδος της Ρώμης είναι στην ουσία η συνέχεια συνόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε προ πενταετίας και είχε θέσει ως στόχο την μείωση των υποσιτιζόμενων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι το 2015. Ο εν λόγω στόχος έχει εκπλιρωθεί μόνο κατά το ήμισυ, ενώ ενδεικτικό της αδιαφορίας του αναπτυγμένου είναι ότι οι μόνοι του εκπρόσωποι είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Διαμάχη για τις επιχορηγήσεις Η αμερικανική ηγεσία τάσσεται υπέρ της συνέχισης των επιχορηγήσεων στους Αμερικανούς αγρότες και εμμένει στην άποψη ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος οφείλει να ρίξει περισσότερο βάρος στη βιοτεχνολογία ως μέσο για την παραγωγή γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων υψιλής ποιότητας. Οι ηγέτες του αναπτυσσόμενου κόσμου χαρακτηρίζουν ως "ουτοπική και αναληθή" την επιχειρηματολογία της αμερικανικής ηγεσίας. "Ο προστατευτισμός είναι ο εχθρός της πείας", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουγκάντα, Γιοβερί Μεσεβένι.
Η Αυστραλία εξάγει καμήλες στους Σαουδάραβες
12.6.2002 2:10 (Ωρα Λονδίνου) Στην πλειονότητά τους οι καμήλες προορίζονται για κατανάλωση στα εστιάτορια της Σαουδικής Αραβίας, καθώς το κρέας της καμήλας είναι από τα παραδοσιακά εδέσματα της χώρας. Οι πρώτες καμήλες "πάτησαν" έδαφος Αυστραλίας το 19ο αιώνα. Από το 1860 έως το 1904 η Αυστραλία κατά κύριο λόγο προμηθεύονταν καμήλες από την Παλαιστίνη και την Ινδία. Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Εκτροφής Καμήλων της Αυστραλίας, Πίτερ Σίντελ, δήλωσε στο BBC ότι οι Σαουδάραβες αποφάσισαν να εισάγουν καμήλες από την Αυστραλία επειδή προορίζουν τις δικές τους για αγώνες ταχύτητας. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες εκατοντάδες καμήλες σφάζονται στη Σαουδική Αραβία μόνο κατά την περίοδο της ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος στην Μέκκα, το επονομαζόμενο Χάτζι. Ανέκαθεν οι Σαουδάραβες εισήγαγαν το κρέας της καμήλας από τις χώρες της βορείου Αφρικής. Ωστόσο, ο συνδυασμός των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών, όπως της ξηρασίας, και η πολιτική αστάθεια των εν λόγω αφρικανικών κρατών έστρεψαν την προσοχή της Σαουδικής Αραβίας προς αναζήτησιν άλλων αγορών.
Έρευνες για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της μακροζωίας
12.6.2002 2:12 (Ωρα Λονδίνου) Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η φυσική άσκηση και το προσεγμένο διαιτολόγιο μπορούν να συνεισφέρουν στην μακροβιότητα. Αλλά, άλλη έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η μακριοβιότητα έχει και κληρονομικό χαρακτήρα και σχετίζεται ενδεχομένως με συγκεκριμένα γονίδια. Αποτελέσματα ερευνών που δημοσιευονται σε επιστημονικό έντυπο πιστοποιούν ότι τα αδέλφια ανθρώπων που έχουν φτάσει ή ξεπεράσει τα 100 έχουν και οι ίδιοι μεγάλη πιθανότητα να τα φτάσουν είτε να τα ξεπεράσουν.Το δείγμα της ερευνας ήταν μέλη πάνω από 500 οικογένειες. Οι ερευνητες διαπίστωσαν ότι η απόγονοι των υπεραινώβιών έζησαν περισσότερο από τον μέσο όρο. Ακόμα, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι φαίνεται να είναι και ανθεκτικότεροι σε ασθένειες ενισχύοντας περαιτέρω την αποψη ότι ο κληρονομικος παραγοντας παιζει σημαντικοτατο ρολο στη μακροζωία.
Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
11.6.2002 23:39 (Ωρα Λονδίνου) Ο δράστης προσπάθησε να εισβάλει σε εστιατόριο της Χερτζίλια, βορείως του Τελ Αβίβ και σύμφωνα με την αστυνομία ο απολογισμός των θυμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος εάν πυροδοτούνταν όλοι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που έφερε πάνω του ο δράστης. Η Παλαιστινιακή Αρχή αμέσως εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη νέα βομβστική επίθεση αυτοκτονίας, η οποία, όμως, είπαν ότι οφείλεται εν μέρει και στην πολιτική των αντιποίνων που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ισραήλ. Νωρίτερα, τρεις Ισραηλινοί έφηβοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης, στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ένα σημείο του δρόμου, ενώ την ώρα που εξερράγη περνούσε ένα λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς φοιτητές. Η επίθεση έλαβε χώρα νοτίως της Χεβρώνας, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κιργιάτ Αρμπά, κοντά σε ένα παλαιστινιακό χωριό. Οι Ισραηλινοί εν τω μεταξύ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους εναντίον παλαιστινιακών πόλεων στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή ηγεσία ένα οκτάχρονο παιδί σκοτώθηκε και άλλοι δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κοντά στο εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ. Συλλήψεις στη Ραμάλα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν το δεύτερο σε ιεραρχία μέλος της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", Αμπντούλ Ραχίμ Μαλούχ. Για δεύτερη συνεχή ημέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Ραμάλα, όπου συνεχίζουν να πολιορκούν το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ. Επίσης, έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές και στις πόλεις Τουλκαρέμ, Χεβρώνα και Βηθλεέμ. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκοπός των επιχειρήσεων είναι να συλληφθούν οι Παλαιστίνιοι που διοργανώνουν επιθέσεις αυτοκτονίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 μηνών και των επεισοδίων βίας που έχουν ξεσπάσει, οι Ισραηλινοί που ζουν και εργάζονται στη Δυτική Οχθη γίνονται συχνά στόχος των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.
"Βρώμικη βόμβα": οι συνέπειες της νέας απειλής
11.6.2002 23:21 (Ωρα Λονδίνου) Ο εν λόγω εκρηκτικός μηχανισμός είναι γνωστός και ως "βρώμικη βόμβα". Τι είναι η "βρώμικη βόμβα" Η επονομαζόμενη "βρώμικη βόμβα" περιέχει ραδιενεργά στοιχεία, τα οποία συνυπάρχουν μαζί με συμβατικές εκρηκτικές ύλες. Με την πυροδότηση του εν λόγω εκρηκτικού μηχανισμού ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές όχι μόνο στην άμεση αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της έκρηξης, εξαιτίας της απελευθέρωσης των ραδιενεργών στοιχείων που περιέχονται στη βόμβα. Η "βρώμικη βόμβα" διαφέρει από μια πυρηνική, στο ό,τι δεν προκαλεί έκρηξη μεγάλης ισχύος. Μερικές από τις πλέον συνήθεις πηγές για την κατασκευή μιας τέτοιας βόμβας θεωρούνται τα πυρηνικά απόβλητα βιομηχανιών αλλά και εταιρειών παρασκευής φαρμάκων. Τέτοιες πηγές θεωρούνται οι χρησιμοποιημένες ράβδοι πυρηνικών εργοστασίων αλλά και τα ραδιενεργά υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία για θεραπευτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ραδιενεργών Υλικών των ΗΠΑ κατά μέσο όρο 200 από τις εν λόγω πηγές, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατασκευή μιας "βρώμικης βόμβας" χάνονται ή κλέβονται κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συνέπειες Η πρόβλεψη θεωρείται ακόμα από αδύνατη έως δύσκολη εάν η έκρηξη επρόκειτο να συμβεί σε μια πόλη του μεγέθους του Λονδίνου. Πολλά, πιστεύεται, ότι θα εξαρτώνταν από την ποσότητα των ραδιενεργών στοιχείων στη βόμβα, από το είδος αυτών και από την έκταση που θα κάλυπταν τα ραδιενεργά στοιχεία κατά την απελευθέρωσή τους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας για την Ατομική Ενέργεια, η οποία εδρεύει στη Βιέννη, ο σχεδιασμός μιας "βρώμικης βόμβας" ικανής να πλήξει μια ευρύτερη περιοχή χρίζει ειδικών γνώσεων στην κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.
Ο "Τρίτος Κόσμος" ζητά απελευθέρωση των αγροτικών προϊόντων
11.6.2002 21:23 (Ωρα Λονδίνου) Οι ηγέτες τον αναπτυσσόμενων κρατών υποστηρίζουν ότι μόνο με το άνοιγμα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατών θα μπορούσαν οι αγρότες του επονομαζόμενοι Τρίτου Κόσμου να ανταγωνιστούν τους αγρότες της Δύσης, οι οποίοι είναι επιπλέον αποδέκτες επιχορηγήσεων. "Δεν θέλουμε φιλανθρωπία, αλλά τη δυνατότητα και την ευκαιρία να καλλιεργήσουμε τη γη", τόνισε στο πλαίσιο της συνόδου ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αντρές Παστράνα. Ωστόσο, η αμερικανική ηγεσία πιστεύει ότι η λύση του προβλήματος έγκειται στη βιοτεχνολογία και στην ανάπτυξη των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων. Η σύνοδος της Ρώμης είναι στην ουσία η συνέχεια συνόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε προ πενταετίας και είχε θέσει ως στόχο την μείωση των υποσιτιζόμενων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι το 2015. Ο εν λόγω στόχος έχει εκπλιρωθεί μόνο κατά το ήμισυ, ενώ ενδεικτικό της αδιαφορίας του αναπτυγμένου είναι ότι οι μόνοι του εκπρόσωποι είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Διαμάχη για τις επιχορηγήσεις Η αμερικανική ηγεσία τάσσεται υπέρ της συνέχισης των επιχορηγήσεων στους Αμερικανούς αγρότες και εμμένει στην άποψη ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος οφείλει να ρίξει περισσότερο βάρος στη βιοτεχνολογία ως μέσο για την παραγωγή γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων υψιλής ποιότητας. Οι ηγέτες του αναπτυσσόμενου κόσμου χαρακτηρίζουν ως "ουτοπική και αναληθή" την επιχειρηματολογία της αμερικανικής ηγεσίας. "Ο προστατευτισμός είναι ο εχθρός της πείας", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουγκάντα, Γιοβερί Μεσεβένι.
Η Αυστραλία εξάγει καμήλες στους Σαουδάραβες
11.6.2002 22:59 (Ωρα Λονδίνου) Στην πλειονότητά τους οι καμήλες προορίζονται για κατανάλωση στα εστιάτορια της Σαουδικής Αραβίας, καθώς το κρέας της καμήλας είναι από τα παραδοσιακά εδέσματα της χώρας. Οι πρώτες καμήλες "πάτησαν" έδαφος Αυστραλίας το 19ο αιώνα. Από το 1860 έως το 1904 η Αυστραλία κατά κύριο λόγο προμηθεύονταν καμήλες από την Παλαιστίνη και την Ινδία. Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Εκτροφής Καμήλων της Αυστραλίας, Πίτερ Σίντελ, δήλωσε στο BBC ότι οι Σαουδάραβες αποφάσισαν να εισάγουν καμήλες από την Αυστραλία επειδή προορίζουν τις δικές τους για αγώνες ταχύτητας. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες εκατοντάδες καμήλες σφάζονται στη Σαουδική Αραβία μόνο κατά την περίοδο της ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος στην Μέκκα, το επονομαζόμενο Χάτζι. Ανέκαθεν οι Σαουδάραβες εισήγαγαν το κρέας της καμήλας από τις χώρες της βορείου Αφρικής. Ωστόσο, ο συνδυασμός των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών, όπως της ξηρασίας, και η πολιτική αστάθεια των εν λόγω αφρικανικών κρατών έστρεψαν την προσοχή της Σαουδικής Αραβίας προς αναζήτησιν άλλων αγορών.
Ένα ποίημα για την Αγγλία
11.6.2002 21:56 (Ωρα Λονδίνου) Ο Μπεν Όκρι έγραψε το ποιήμα έπειτα από παραγγελία της λονδρέζικης εφημερίδας "Ίβινιγκ Στάνταρντ". Το ποίημα είναι μια ωδή στο ηθικό της αγγλικής ομάδος και στην προσπάθειά της να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Η Αγγλία για να προκριθεί στους " 16" του Παγκοσμίου Κυπέλου χρειάζεται την ισοπαλία. Ο συγγραφέας, οποίος έχει τιμηθεί και με το βρετανικό βραβείο λογοτεχνίας "Μπούκερ" το 1991 αρνήθηκε να προβεί σε προβλέψεις. Ωστόσο δήλωσε στην "Ίβινγκ Στάνταρντ" ότι θα προτιμούσε την ισοπαλία. Το ποίημα Αυτό που μετράει είναι αγώνας Άς φωνάξουμε όλοι δυνατά Οπουδήποτε αλλού χάνουν την ουσία Εμείς, όμως, έχουμε τη μαγεία του παιχνιδιού Παίξτε λοιπόν με όλη σας τη ψυχή αυτό που αξίζει είναι ο αγώνας Μαζί ως ένα μυαλό και όχι έντεκα θα κατακτήσουμε τα ουράνια.
Ο "Τρίτος Κόσμος" ζητά απελευθέρωση των αγροτικών προϊόντων
11.6.2002 21:23 (Ωρα Λονδίνου) Οι ηγέτες τον αναπτυσσόμενων κρατών υποστηρίζουν ότι μόνο με το άνοιγμα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατών θα μπορούσαν οι αγρότες του επονομαζόμενοι Τρίτου Κόσμου να ανταγωνιστούν τους αγρότες της Δύσης, οι οποίοι είναι επιπλέον αποδέκτες επιχορηγήσεων. "Δεν θέλουμε φιλανθρωπία, αλλά τη δυνατότητα και την ευκαιρία να καλλιεργήσουμε τη γη", τόνισε στο πλαίσιο της συνόδου ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αντρές Παστράνα. Ωστόσο, η αμερικανική ηγεσία πιστεύει ότι η λύση του προβλήματος έγκειται στη βιοτεχνολογία και στην ανάπτυξη των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων. Η σύνοδος της Ρώμης είναι στην ουσία η συνέχεια συνόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε προ πενταετίας και είχε θέσει ως στόχο την μείωση των υποσιτιζόμενων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι το 2015. Ο εν λόγω στόχος έχει εκπλιρωθεί μόνο κατά το ήμισυ, ενώ ενδεικτικό της αδιαφορίας του αναπτυγμένου είναι ότι οι μόνοι του εκπρόσωποι είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Διαμάχη για τις επιχορηγήσεις Η αμερικανική ηγεσία τάσσεται υπέρ της συνέχισης των επιχορηγήσεων στους Αμερικανούς αγρότες και εμμένει στην άποψη ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος οφείλει να ρίξει περισσότερο βάρος στη βιοτεχνολογία ως μέσο για την παραγωγή γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων υψιλής ποιότητας. Οι ηγέτες του αναπτυσσόμενου κόσμου χαρακτηρίζουν ως "ουτοπική και αναληθή" την επιχειρηματολογία της αμερικανικής ηγεσίας. "Ο προστατευτισμός είναι ο εχθρός της πείας", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουγκάντα, Γιοβερί Μεσεβένι.
Έρευνες προσπαθούν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της μακροζωία
11.6.2002 20:25 (Ωρα Λονδίνου) Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η φυσική άσκηση και το προσεγμένο διαιτολόγιο μπορούν να συνεισφέρουν στην μακροβιότητα. Αλλά, άλλη έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η μακριοβιότητα έχει και κληρονομικό χαρακτήρα και σχετίζεται ενδεχομένως με συγκεκριμένα γονίδια. Αποτελέσματα ερευνών που δημοσιευονται σε επιστημονικό έντυπο πιστοποιούν ότι τα αδέλφια ανθρώπων που έχουν φτάσει ή ξεπεράσει τα 100 έχουν και οι ίδιοι μεγάλη πιθανότητα να τα φτάσουν είτε να τα ξεπεράσουν.Το δείγμα της ερευνας ήταν μέλη πάνω από 500 οικογένειες. Οι ερευνητες διαπίστωσαν ότι η απόγονοι των υπεραινώβιών έζησαν περισσότερο από τον μέσο όρο. Ακόμα, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι φαίνεται να είναι και ανθεκτικότεροι σε ασθένειες ενισχύοντας περαιτέρω την αποψη ότι ο κληρονομικος παραγοντας παιζει σημαντικοτατο ρολο στη μακροζωία.
Νέα έκρηξη με τραυματίες κοντά στο Τελ Αβίβ
11.6.2002 19:55 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο νεκρός είναι μόνο ο Παλαιστίνιος δράστης. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ, Τζόνι Ντάιμοντ, ο αριθμός των τραυματιών είναι μικρός, επειδή ο δράστης δεν κατάφερε να εισέλθει στο εστιατόριο και ορισμένα από τα εκρηκτικά που έφερε επάνω δεν εξεράγησαν. Νωρίτερα, τρεις Ισραηλινοί έφηβοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης, στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ένα σημείο του δρόμου, ενώ την ώρα που εξερράγη περνούσε ένα λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς φοιτητές. Η επίθεση έλαβε χώρα νοτίως της Χεβρώνας, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κιργιάτ Αρμπά, κοντά σε ένα παλαιστινιακό χωριό. Οι Ισραηλινοί εν τω μεταξύ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους εναντίον παλαιστινιακών πόλεων στη Δυτική Οχθη. Συλλήψεις στη Ραμάλα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν το δεύτερο σε ιεραρχία μέλος της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", Αμπντούλ Ραχίμ Μαλούχ. Για δεύτερη συνεχή ημέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Ραμάλα, όπου συνεχίζουν να πολιορκούν το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ. Επίσης, έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές και στις πόλεις Τουλκαρέμ, Χεβρώνα και Βηθλεέμ. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκοπός των επιχειρήσεων είναι να συλληφθούν οι Παλαιστίνιοι που διοργανώνουν επιθέσεις αυτοκτονίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 μηνών και των επεισοδίων βίας που έχουν ξεσπάσει, οι Ισραηλινοί που ζουν και εργάζονται στη Δυτική Οχθη γίνονται συχνά στόχος των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Απετράπη ευόδωση σχεδίου της Αλ Κάιντα στο Μαρόκο
11.6.2002 19:38 (Ωρα Λονδίνου) Αν και δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη επιβεβαίωση και ανακοίνωση από την πλευρά των μαροκινών αρχών, αξιωματούχοι της κυβέρνησης φέρονται να δηλώνουν ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο με τη βοήθειας αρκετών συμμαχικών προς το Μαρόκο κρατών. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι δύο Μαροκινές - οι σύζυγοι των δύο υπόπτων - συνελήφθησαν τη Δευτέρα και ανακρίνονται από τις αρχές. Τα ονόματα των συλληφθέντων δε δόθηκαν στη δημοσιότητα. Μη κατονομαζόμενοι Μαροκινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συλληφθέντες σκόπευαν να πλεύσουν με φουσκωτά σκάφη παραπλεύρως βρετανικών και αμερικανικών σκαφών και να πυροδοτήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς. Τον Οκτώβριο του 2000 δύο βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι εθεωρείτο ότι ενεργούσαν για λογαριασμό της Αλ Κάιντα, πραγματοποίησαν παρόμοια επίθεση με 17 νεκρούς κατά αμερικανικού πολεμικού πλοίου στην Υεμένη.
Έκκληση ενότητας από τον Ζαχίρ Σαχ
11.6.2002 19:14 (Ωρα Λονδίνου) Στη σύσκεψη παρέστη και ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ, ο οποίος τόνισε ότι δεν επιθυμεί να διαδραματίσει κανένα ρόλο στη νέα μεταβατική κυβέρνηση. Ωστόσο, ο ηγέτης της παρούσας μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, πρότεινε για τον πρώην βασιλιά τον τίτλο του "Πατέρα του Έθνους". Ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον των μελών της Λόγιας Τζίργκα ότι διακαής του πόθος είναι να βιώσει την υιοθέτηση ενός δημοκρατικού συστήματος στο Αφγανιστάν, το οποίο θα βασίζεται στις αξίες του Ισλάμ. Οι περίπου 2.000 συμμετέχοντες στη σύσκεψη επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο Ζαχίρ Σαχ, ο οποίος επέστρεψε στο Αφγανιστάν έπειτα από 29 χρόνια εξορίας στην Ιταλία. Η σύσκεψη της Λόγιας Τζίργκα πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 25 ωρών, μετά τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ των μελών της εθνοσυνέλευσης ως προς την επιλογή του ηγέτη της νέας μεταβατικής κυβέρνησης. Ο Ζαχίρ Σαχ απηύθυνε εκκλήσεις για ενότητα, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του νυν ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει. Νέα κυβέρνηση Η Λόγια Τζίργκα αναμένεται να εκλέξει μία νέα μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι την προκήρυξη εκλογών το 2004. Οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης είχαν αναβληθεί λόγω των διαφορών που προέκυψαν για το ρόλο του πρώην βασιλιά της χώρας, Ζαχίρ Σαχ, σε μία μελλοντική κυβέρνηση. Αντίπαλος του Χαμίντ Καρζάι είναι ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, ενώ υποψηφιότητα έχει θέσει και μία γυναίκα, η Μασούντα Τζαλάλ. Στις εργασίες της Λόγια Τζίργκα συμμετέχουν περισσότεροι από 1.500 τοπικοί αντιπρόσωποι από ολόκληρο το Αφγανιστάν, οι οποίοι θα συζητήσουν για το μέλλον της χώρας.
Η Ινδία αποσύρει το στόλο της
11.6.2002 17:34 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ινδικού πολεμικού ναυτικού στο BBC ότι τα εν λόγω πλοία πρόκειται να επιστρέψουν στη Βομβάη. Μία ημέρα νωρίτερα η κυβέρνηση της Ινδίας απεφάνθη υπέρ της άρσης της απαγόρευσης πτήσεων που ίσχυε για τα πακιστανικά επιβατικά αεροπλάνα πάνω από τον εναέριο χώρο της Ινδίας. Η ινδική ηγεσία χαρακτήρισε τις δύο εν λόγω αποφάσεις ως "κινήσεις ουσίας" για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην ινδική χερσόνησο και ζήτησε από την πακιστανική ηγεσία να αναγνωρίσει τη σημασία τους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για την επανέναρξη της χρήσης του ινδικού εναερίου χώρου από τα πακιστανικά επιβατικά αεροσκάφη, διευκρίνισε, δε, ότι η Ινδία οφείλει να λάβει πιο ουσιαστικά μέτρα. Επίσκεψη Ράμσφελντ Λόγο για εκτόνωση της κρίσης στην ινδική χερσόνησο έκανε και ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος έφτασε το απόγευμα της Τρίτης στο Δελχί. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε νωρίτερα ότι μεταβαίνει στην ινδική χερσονήσο με συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων προς τους ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε ότι με αφορμή την επίσκεψη Ράμσφελντ η ινδική ηγεσία θα επιδιώξει την περαιτέρω "ευαισθητοποίηση" της Ουάσινγκτον για την κρίση στο Κασμίρ. Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα των δύο χωρών τα χαράματα της Τρίτης. Οι δύο πυρηνικές δυνάμεις της ινδικής χερσονήσου έχουν από τα μέσα του Δεκεμβρίου έως σήμερα συγκεντρώσει περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες κατά μήκος της συνοριακής τους γραμμής. Η Ινδία ζητάει από το Πακιστάν να λάβει μέτρα για να σταματήσουν οι διεισδύσει ς μελών ισλαμικών αυτονομιστικών οργανώσεων από το πακιστανικό έδαφος προς το υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ.
Μπους: "Ευρείας κλίμακας ανθρωποκυνηγητό" κατά της Αλ Κάιντα
11.6.2002 17:26 (Ωρα Λονδίνου) "Θα αναζητήσουμε κάθε δυνατό στοιχείο και ένδειξη για να εντοπίσουμε τους υπόπτους", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Λευκό Οίκο. Επιπλέον, ο Τζορτζ Μπους απηύθυνε νέες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις επιθέσεις με όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορεί να αποκτήσουν "καταστροφική ισχύ" εάν έχουν πρόσβαση πυρηνικά και βιολογικά όπλα. Οι δηλώσεις του κ. Μπους έγιναν μετά τις ανακοινώσεις ότι οι αμερικανικές αρχές απέτρεψαν βομβιστική επίθεση από "βρώμικη βόμβα" - όπως αποκαλείται - που θα περιείχε ραδιενεργό υλικό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Άσκροφτ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Αμερικανός κάτοικος του Πουέρτο Ρίκο, Αμπντάλα Αλ-Μουτζαχίρ, συνελήφθη στις 8 Μαϊου στο αεροδρόμιο του Σικάγο, ερχόμενος από το Πακιστάν. Ο συλληφθείς κρατούνταν όλο αυτό το διάστημα από τις αμερικανικές αρχές χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Την Κυριακή, όμως, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακήρρυξε τον συλληφθέντα "ενεργό μέλος εχθρικής οργάνωσης" και μεταφέρθηκε σε χώρο κράτησης αμερικανικού πλοίου στη Νότια Καρολίνα. Τοξικό υλικό Πιστεύεται ότι ο Αμπντάλα Αλ-Μουτζαχίρ σχεδίαζε να κατασκευάσει μία βόμβα και να διοργανώσει μία επίθεση, η οποία θα μπορούσε να εξαπλώσει στην ατμόσφαιρα εξαιρετικά τοξικό υλικό για τους ανθρώπους. Ο αναλυτής του BBC για θέματα Μέσης Ανατολής πιστεύει ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση αποδεικνύει ότι το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα, εξακολουθεί να παραμένει ενεργό. Μία τέτοια επίθεση μάλιστα θα τόνωνε το ηθικό των οπ αδών της Αλ Κάιντα στη Μέση Ανατολή - λέει ο αναλυτής του BBC - και αυτό γιατί το δίκτυο φαίνεται ακόμη ικανό να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο αναλυτής του BBC υπογραμμίζει επίσης ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η Αλ Κάιντα θα επιχειρήσει να διοργανώσει και δεύτερη πυρηνική επίθεση, καθώς το ραδιενεργό υλικό μπορεί να αποκτηθεί με μεγάλη ευκολία και στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νέα έκρηξη με τραυματίες κοντά στο Τελ Αβίβ
11.6.2002 18:16 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς η έκρηξη οφείλεται σε νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις του Ισραήλ διεξάγουν εξονυχιστικούς ελέγχους γύρω από την περιοχή της έκρηξης. Νωρίτερα, τρεις Ισραηλινοί έφηβοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης, στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ένα σημείο του δρόμου, ενώ την ώρα που εξερράγη περνούσε ένα λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς φοιτητές. Η επίθεση έλαβε χώρα νοτίως της Χεβρώνας, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κιργιάτ Αρμπά, κοντά σε ένα παλαιστινιακό χωριό. Οι Ισραηλινοί εν τω μεταξύ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους εναντίον παλαιστινιακών πόλεων στη Δυτική Οχθη. Πολιορκία στη Ραμάλα Για δεύτερη συνεχή ημέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Ραμάλα, όπου συνεχίζουν να πολιορκούν το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ. Επίσης, έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές και στις πόλεις Τουλκαρέμ, Χεβρώνα και Βηθλεέμ. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκοπός των επιχειρήσεων είναι να συλληφθούν οι Παλαιστίνιοι που διοργανώνουν επιθέσεις αυτοκτονίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 μηνών και των επεισοδίων βίας που έχουν ξεσπάσει, οι Ισραηλινοί που ζουν και εργάζονται στη Δυτική Οχθη γίνονται συχνά στόχος των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Η Ινδία αποσύρει το στόλο της
11.6.2002 16:47 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ινδικού πολεμικού ναυτικού στο BBC ότι τα εν λόγω πλοία πρόκειται να επιστρέψουν στη Βομβάη. Μία ημέρα νωρίτερα η κυβέρνηση της Ινδίας απεφάνθη υπέρ της άρσης της απαγόρευσης πτήσεων που ίσχυε για τα πακιστανικά επιβατικά αεροπλάνα πάνω από τον εναέριο χώρο της Ινδίας. Η ινδική ηγεσία χαρακτήρισε τις δύο εν λόγω αποφάσεις ως "κινήσεις ουσίας" για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην ινδική χερσόνησο και ζήτησε από την πακιστανική ηγεσία να αναγνωρίσει τη σημασία τους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για την επανέναρξη της χρήσης του ινδικού εναερίου χώρου από τα πακιστανικά επιβατικά αεροσκάφη, διευκρίνισε, δε, ότι η Ινδία οφείλει να λάβει πιο ουσιαστικά μέτρα. Εν αναμονή της επίσκεψης Ράμσφελντ Λόγο για εκτόνωση της κρίσης στην ινδική χερσόνησο έκανε και ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή αργά την Τρίτη. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε νωρίτερα ότι μεταβαίνει στην ινδική χερσονήσο με συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων προς τους ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε ότι με αφορμή την επίσκεψη Ράμσφελντ η ινδική ηγεσία θα επιδιώξει την περαιτέρω "ευαισθητοποίηση" της Ουάσινγκτον για την κρίση στο Κασμίρ. Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα των δύο χωρών τα χαράματα της Τρίτης. Οι δύο πυρηνικές δυνάμεις της ινδικής χερσονήσου έχουν από τα μέσα του Δεκεμβρίου έως σήμερα συγκεντρώσει περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες κατά μήκος της συνοριακής τους γραμμής. Η Ινδία ζητάει από το Πακιστάν να λάβει μέτρα για ν α σταματήσουν οι διεισδύσεις μελών ισλαμικών αυτονομιστικών οργανώσεων από το πακιστανικό έδαφος προς το υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ.
Εκκλήσεις ενότητας από το Ζαχίρ Σαχ
11.6.2002 15:47 (Ωρα Λονδίνου) Στις εν λόγω δηλώσεις προέβη κατά την έναρξη των εργασιών της Λόγια Τζίργκα, της εθνοσυνέλευσης του Αφγανιστάν. Παράλληλα, απηύθυνε εκκλήσεις για ενότητα, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του νυν ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει. Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ζήτησε να κηρυχθεί "πατέρας του έθνους" ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν. Νέα κυβέρνηση Η Λόγια Τζίργκα αναμένεται να εκλέξει μία νέα μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι την προκήρυξη εκλογών το 2004. Οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης είχαν αναβληθεί λόγω των διαφορών που προέκυψαν για το ρόλο του πρώην βασιλιά της χώρας, Ζαχίρ Σαχ, σε μία μελλοντική κυβέρνηση. Αντίπαλος του Χαμίντ Καρζάι είναι ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, ενώ υποψηφιότητα έχει θέσει και μία γυναίκα, η Μασούντα Τζαλάλ. Στις εργασίες της Λόγια Τζίργκα συμμετέχουν περισσότεροι από 1.500 τοπικοί αντιπρόσωποι από ολόκληρο το Αφγανιστάν, οι οποίοι θα συζητήσουν για το μέλλον της χώρας.
Παντρεύεται ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ
11.6.2002 15:22 (Ωρα Λονδίνου) Ο γάμος πραγματοποιείται σε κάστρο του 17ου αιώνα στην επαρχία Μόναχαν της Ιρλανδίας - περιοχή από όπου κατάγεται η μητέρα του Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Το ζευγάρι προσπάθησε να κρατήσει κρυφό το χώρο όπου θα γίνει η γαμήλια τελετή, αλλά καθώς μαθεύτηκε από τα μέσα ενημέρωσης, ο κύριος ΜακΚάρτνεϊ και η μέλλουσα σύζυγος του εμφανίσθηκαν μπροστά στις κάμερες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απέρριψαν τις προσφορές που ξεπερνούσαν τα δύο εκατομμύρια ευρώ για αποκλειστικές φωτογραφίες του γάμου τους. Υψηλοί προσκεκλημένοι Αντ' αυτού, αποφάσισαν να προσφέρουν από μία φωτογραφία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης με αντάλλαγμα οικονομικές προσφορές προς μιά οργάνωση που πραγματοποιεί εκστρατεία κατά της χρήσης ναρκών. Στην Ιρλανδία έχει ήδη καταφθάσει ο άλλος εναπομείναν Μπιτλ, Ρίνγκο Σταρ. Στη γαμήλια δεξίωση αναμένεται να παρευρεθούν περίπου 300 καλεσμένοι. Αν και η λίστα των προσκεκλημένων παραμένει κρυφή, είναι βέβαιο ότι την τελετή θα παρακολουθήσουν ο πρώην παραγωγός των Μπιτλς, Τζορτζ Μάρτιν και ο επικεφαλής των Πινκ Φλόιντ, Ντέιβιντ Γκίλμουρ.
Εκκλήσεις ενότητας από το Ζαχίρ Σαχ
11.6.2002 14:42 (Ωρα Λονδίνου) Στις εν λόγω δηλώσεις προέβη κατά την έναρξη των εργασιών της Λόγια Τζίργκα, της εθνοσυνέλευσης του Αφγανιστάν. Παράλληλα, απηύθυνε εκκλήσεις για ενότητα, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του νυν ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει. Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ζήτησε να κηρυχθεί "πατέρας του έθνους" ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν. Νέα κυβέρνηση Η Λόγια Τζίργκα αναμένεται να εκλέξει μία νέα μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι την προκήρυξη εκλογών το 2004. Οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης είχαν αναβληθεί λόγω των διαφορών που προέκυψαν για το ρόλο του πρώην βασιλιά της χώρας, Ζαχίρ Σαχ, σε μία μελλοντική κυβέρνηση. Αντίπαλος του Χαμίντ Καρζάι είναι ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, ενώ υποψηφιότητα έχει θέσει και μία γυναίκα, η Μασούντα Τζαλάλ. Στις εργασίες της Λόγια Τζίργκα συμμετέχουν περισσότεροι από 1.500 τοπικοί αντιπρόσωποι από ολόκληρο το Αφγανιστάν, οι οποίοι θα συζητήσουν για το μέλλον της χώρας.
Μεγάλη ήττα για τη Γαλλία
11.6.2002 14:30 (Ωρα Λονδίνου) Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία έχει αποκλεισθεί πλέον από το δεύτερο γύρο των αγώνων, στον οποίο προκρίνεται η Δανία. Οι Βρετανοί αθλητικοί συντάκτες έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τον αγώνα ως "μία νίκη του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ". Τα γκολ που έβαλαν οι Δανοί Ντένις Ρόμενταλ και Τζον Νταλ Τόμασον έθεσαν τη πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία εκτός δεύτερου γύρου. Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από το 1966, όταν η τότε πρωταθλήτρια κόσμου Βραζιλία είχε επίσης αποκλεισθεί από το δεύτερο γύρο. Οι άλλοι αγώνες" Στον άλλο αγώνα του ομίλου ,η Ουρουγουάη κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της 3-0 με αντίπαλο την Σενεγάλη και να ισοφαρίσει σε 3-3 χωρίς, όμως, να καταφέρει και τέταρτο γκολ, που θα της χάριζε την πρόκριση. Από τον όμιλο αυτό, Δανία και Σενεγάλη περνάνε στους 16 της διοργάνωσης. Η Γαλλία, ας σημειωθεί, δεν πέτυχε ούτε έναν γκολ στο τουρνουά. Στους άλλους αγώνες της ημέρας, η Ιρλανδία νίκησε τη Σαουδική Αραβία με 3-0 και η Γερμανία το Καμερούν με 2-0, παρά το γεγονός ότι έπαιζε με 10 παίκτες. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία και η Ιρλανδία προκρίνονται στον δεύτερο γύρο.
Εκκλήσεις για παραίτηση του Ετσεβίτ
11.6.2002 14:37 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ετσεβίτ δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι οι γιατροί του συνέστησαν να παραμείνει για δύο εβδομάδες στο σπίτι του. Η κ. Τσιλέρ πάντως υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μία νέα κυβέρνηση στην Τουρκία. "Πιστεύω ότι μία κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως αυτή του κ. Ετσεβίτ, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές" υπογράμμισε η η ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Ο απών Ετσεβίτ Η κ. Τανσού Τσιλέρ υπενθύμισε πάντως ότι το κόμμα της είχε στηρίξει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπουλέντ Ετσεβίτ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Ετσεβίτ δεν παρέστη στην εξαιρετικά σημαντική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης της Τουρκίας, κατά την οποία είχε συζητηθεί η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η υγεία του πρωθυπουργού της Τουρκίας έχει προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στις τουρκικές αγορές και τα χρηματιστήρια.
Τελετή μνήμης στο Πεντάγωνο
11.6.2002 15:10 (Ωρα Λονδίνου) Μία μπρούτζινη πλάκα θα τοποθετηθεί στη δυτική πτέρυγα του Πενταγώνου, η οποία είχε καταστραφεί από την πτώση του αεροπλάνου. Περισσότερα από 180 άτομα είχαν σκοτωθεί όταν ένα από τα αεροπλάνα των αεροπειρατών προσέκρουσε πάνω στο κτίριο. Στην πλάκα, μεταξύ άλλων, έχουν χαραχθεί και αποσπάσματα από το διάγγελμα του προέδρου Μπους προς το αμερικανικό έθνος, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ονόματα θυμάτων Επίσης, στην πλάκα είναι χαραγμένα και όλα τα ονόματα των θυμάτων. Οι εργασίες ανοικοδόμησης της δεξιάς πτέρυγας του Πενταγώνου συνεχίζονται ακόμη στο εσωτερικό του κτιρίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι τα δύο γραφεία που είχαν καταστραφεί θα επαναλειτουργήσουν και πάλι κατά την πρώτη επέτειο από τις επιθέσεις.
Παραίτηση "παιδεραστή" επισκόπου
11.6.2002 14:51 (Ωρα Λονδίνου) Ο Τζέιμς Κέντρικ Γουίλιαμς είναι ο τρίτος Αμερικανός επίσκοπος που παραιτείται μετά τα σκάνδαλα για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων που έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο. Η παραίτησή του γίνεται σε μία κρίσιμη στιγμή, δύο μόλις ημέρες πριν τη συνάντηση των επικεφαλής της αμερικανικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των σκανδάλων παιδοφιλίας. Ο επίσκοπος Γουίλιαμς αρνείται τις κατηγορίες ότι κακοποίησε σεξουαλικώς ένα 12χρονο αγόρι πριν από δύο δεκαετίες. Μηνύσεις Μήνυση εναντίον του υπέβαλε ο Τζέιμς Μπένετ, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε θύμα του ιερέως όταν ήταν μικρός. Η αμερικανική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει δεχθεί καταγγελίες για 87 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες. Πολλές από τις μηνύσεις έχουν υποβληθεί εναντίον ολόκληρης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και όχι εναντίον μεμονωμένων ατόμων.
Η Ινδία αποσύρει τα πολεμικά της πλοία
11.6.2002 13:29 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος του ινδικού ναυτικού είπε στο BBC ότι τα πλοία που βρίσκονταν σε περιπολία έχουν ανακληθεί έπειτα από διαταγές της ινδικής κυβέρνησης και ότι πρόκειται να επιστρέψουν στη Βομβάη. Η εν λόγω απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση τόσο από τον ινδικό Τύπο όσο και από τον υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Αρμιτατζ, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε την αποστολή του προς την Ινδία και το Πακιστάν. Ο κ. Αρμιτατζ δήλωσε ότι το Νέο Δελχί σχεδιάζει να στείλει νέο πρέσβυ στο Πακιστάν και ότι όλα δείχνουν πως η κρίση τείνει να εκτονωθεί. Ενδείξεις καλής θελήσεως Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να άρει την απαγόρευση πτήσεων που ίσχυε για τα πακιστανικά επιβατικά αεροπλάνα πάνω από τον εναέριο χώρο της Ινδίας. Το Πακιστάν από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα για να αποτρέψει τη διέλευση εξτρεμιστών από πακιστανικό έδαφος προς τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, δέχθηκε με ικανοποίηση τις νέες κινήσεις της Ινδίας, αλλά υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα. Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα των δύο χωρών τα χαράματα της Τρίτης.
"Πατέρας του έθνους" ο Ζαχίρ Σαχ
11.6.2002 13:59 (Ωρα Λονδίνου) Η Λόγια Τζίργκα αναμένεται να εκλέξει μία νέα μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι την προκήρυξη εκλογών το 2004. Οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης είχαν αναβληθεί λόγω των διαφορών που προέκυψαν για το ρόλο του πρώην βασιλιά της χώρας, Ζαχίρ Σαχ, σε μία μελλοντική κυβέρνηση. Ο πρώην μονάρχης, Ζαχίρ Σαχ, στην εναρκτήρια ομιλία του στη Λόγια Τζίργκα, υπογράμμισε ότι δεν θέλει να αναλάβει και πάλι καθήκοντα αρχηγού κράτους. Χαμίντ Καρζάι Ο Ζαχίρ Σαχ υπογράμμισε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του νυν ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει. Αντίπαλος του Χαμίντ Καρζάι είναι ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, ενώ υποψηφιότητα έχει θέσει και μία γυναίκα, η Μασούντα Τζαλάλ. Στις εργασίες της Λόγια Τζίργκα συμμετέχουν περισσότεροι από 1.500 τοπικοί αντιπρόσωποι από ολόκληρο το Αφγανιστάν, οι οποίοι θα συζητήσουν για το μέλλον της χώρας.
Μπους: "Νέες τρομοκρατικές απειλές"
11.6.2002 13:31 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπους υπογράμμισε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορεί να αποκτήσουν "καταστροφική ισχύ" εάν έχουν πρόσβαση πυρηνικά και βιολογικά όπλα. Οι δηλώσεις του κ. Μπους έγιναν μετά τις ανακοινώσεις ότι οι αμερικανικές αρχές απέτρεψαν μία βομβιστική επίθεση από "βρώμικη βόμβα" - όπως αποκαλείται - που περιείχε ραδιενεργό υλικό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Ασκροφτ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ένας Αμερικανός πολίτης, ο Αμπντάλα Αλ-Μουτζαχίρ, συνελήφθη στις 8 Μαϊου στο αεροδρόμιο του Σικάγο, ερχόμενος από το Πακιστάν. Τοξικό υλικό Πιστεύεται ότι ο Αμπντάλα Αλ-Μουτζαχίρ σχεδίαζε να κατασκευάσει μία βόμβα και να διοργανώσει μία επίθεση, η οποία θα μπορούσε να εξαπλώσει στην ατμόσφαιρα εξαιρετικά τοξικό υλικό για τους ανθρώπους. Ο αναλυτής του BBC για θέματα Μέσης Ανατολής πιστεύει ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση αποδεικνύει ότι το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα, εξακολουθεί να παραμένει ενεργό. Μία τέτοια επίθεση μάλιστα θα τόνωνε το ηθικό των οπαδών της Αλ Κάιντα στη Μέση Ανατολή - λέει ο αναλυτής του BBC - και αυτό γιατί το δίκτυο φαίνεται ακόμη ικανό να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο αναλυτής του BBC υπογραμμίζει επίσης ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η Αλ Κάιντα θα επιχειρήσει να διοργανώσει και δεύτερη πυρηνική επίθεση, καθώς το ραδιενεργό υλικό μπορεί να αποκτηθεί με μεγάλη ευκολία και στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αρχίζει η σύνοδος της Λόγια Τζίργκα
11.6.2002 12:28 (Ωρα Λονδίνου) Η Λόγια Τζίργκα αναμένεται να εκλέξει μία νέα μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι την προκήρυξη εκλογών το 2004. Οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης είχαν αναβληθεί λόγω των διαφορών που προέκυψαν για το ρόλο του πρώην βασιλιά της χώρας, Ζαχίρ Σαχ, σε μία μελλοντική κυβέρνηση. Ο πρώην μονάρχης, Ζαχίρ Σαχ, αναμένεται να εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία στη Λόγια Τζίργκα, αλλά έχει υπογραμμίσει ότι δεν θέλει να αναλάβει και πάλι καθήκοντα αρχηγού κράτους. Χαμίντ Καρζάι Ο Ζαχίρ Σαχ υπογράμμισε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του νυν ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει. Αντίπαλος του Χαμίντ Καρζάι είναι ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, ενώ υποψηφιότητα έχει θέσει και μία γυναίκα, η Μασούντα Τζαλάλ. Στις εργασίες της Λόγια Τζίργκα θα παρευρεθούν περισσότεροι από 1.500 τοπικοί αντιπρόσωποι από ολόκληρο το Αφγανιστάν, οι οποίοι θα συζητήσουν για το μέλλον της χώρας.
Ερευνες για τις σφαγές στο Κογκό
11.6.2002 12:24 (Ωρα Λονδίνου) Ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κογκό, στρατηγός Μουντάγκα Ντιάλο, ανακοίνωσε ότι θα στείλει μία ομάδα ειδικών για να διερευνήσουν τη σφαγή της φυλής Χέμα από τη φυλή Λέντου, που αποτελεί και την πλειονότητα στην περιοχή. Εκπρόσωπος της φυλής Χέμα ισχυρίζεται ότι από τον Απρίλιο πάνω 2.400 μέλη της φυλής του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια περισσότερων από 70 επιθέσεων. Ο στρατηγός Ντιάλο υπογράμμισε ότι οι διεθνείς παρατηρητές δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν την περιοχή, γιατί κάτι τέτοιο δεν τους επετράπη από τους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Ουγκάντα και οι οποίοι έχουν τον έλεγχο της περιοχής. Μεσολάβηση στην Ουγκάντα Ο στρατηγός Ντιάλο πρόκειται να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, σε μία προσπάθεια να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι ο ίδιος δεν θέλει να παρενέβη στις φυλετικές διενέξεις στο Κογκό. Οι εκπρόσωποι της φυλής Χέμα υποστηρίζουν ότι περισσότερα από 25.000 άτομα της φυλής τους έχουν σκοτωθεί από τον Ιούνιο του 1999.
Τρεις τραυματίες στη Χεβρώνα
11.6.2002 11:40 (Ωρα Λονδίνου) Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ένα σημείο του δρόμου, ενώ την ώρα που εξερράγη περνούσε ένα λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς φοιτητές. Η επίθεση έλαβε χώρα νοτίως της Χεβρώνας, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κιργιάτ Αρμπά, κοντά σε ένα παλαιστινιακό χωριό. Οι Ισραηλινοί εν τω μεταξύ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους εναντίον παλαιστινιακών πόλεων στη Δυτική Οχθη. Πολιορκία στη Ραμάλα Για δεύτερη συνεχή ημέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Ραμάλα, όπου συνεχίζουν να πολιορκούν το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ. Επίσης, έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές και στις πόλεις Τουλκαρέμ, Χεβρώνα και Βηθλεέμ. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκοπός των επιχειρήσεων είναι να συλληφθούν οι Παλαιστίνιοι που διοργανώνουν επιθέσεις αυτοκτονίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 μηνών και των επεισοδίων βίας που έχουν ξεσπάσει, οι Ισραηλινοί που ζουν και εργάζονται στη Δυτική Οχθη γίνονται συχνά στόχος των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Η Ινδία αποσύρει τα πολεμικά της πλοία
11.6.2002 11:10 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος του ινδικού ναυτικού είπε στο BBC ότι τα πλοία που βρίσκονταν σε περιπολία έχουν ανακληθεί έπειτα από διαταγές της ινδικής κυβέρνησης και ότι πρόκειται να επιστρέψουν στη Βομβάη. Η εν λόγω απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση τόσο από τον ινδικό Τύπο όσο και από τον υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Αρμιτατζ, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε την αποστολή του προς την Ινδία και το Πακιστάν. Ο κ. Αρμιτατζ δήλωσε ότι το Νέο Δελχί σχεδιάζει να στείλει νέο πρέσβυ στο Πακιστάν και ότι όλα δείχνουν πως η κρίση τείνει να εκτονωθεί. Ενδείξεις καλής θελήσεως Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να άρει την απαγόρευση πτήσεων που ίσχυε για τα πακιστανικά επιβατικά αεροπλάνα πάνω από τον εναέριο χώρο της Ινδίας. Το Πακιστάν από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα για να αποτρέψει τη διέλευση εξτρεμιστών από πακιστανικό έδαφος προς τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, δέχθηκε με ικανοποίηση τις νέες κινήσεις της Ινδίας, αλλά υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα. Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα των δύο χωρών τα χαράματα της Τρίτης.
Μεγάλη ήττα για τη Γαλλία
11.6.2002 11:11 (Ωρα Λονδίνου) Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία έχει αποκλεισθεί πλέον από το δεύτερο γύρο των αγώνων, στον οποίο προκρίνεται η Δανία. Οι Βρετανοί αθλητικοί συντάκτες έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τον αγώνα ως "μία νίκη του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ". Τα γκολ που έβαλαν οι Δανοί Ντένις Ρόμενταλ και Τζον Νταλ Τόμασον έθεσαν τη πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία εκτός δεύτερου γύρου. Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από το 1966, όταν η τότε πρωταθλήτρια κόσμου Βραζιλία είχε επίσης αποκλεισθεί από το δεύτερο γύρο. "Ο Γολιάθ της Γαλλίας" Οι αθλητικοί συντάκτες της Βρετανίας έσπευσαν να πουν ότι ο "Γολιάθ της Γαλλίας", Ζιντάν, δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνον που συνέβαλε στη μεγάλη νίκη της Γαλλίας επί της Βραζιλίας στο παγκόσμιο κύπελλο του 1998. Ωστόσο, δεν είχαν την ίδια εντύπωση και οι Δανοί παίκτες, οι οποίοι προσπαθούσαν να στριμώξουν το Ζιντάν κάθε φορά που αυτός ακουμπούσε τη μπάλα. Στον άλλο αγώνα του ομίλου ,η Ουρουγουάη κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της 3-0 με αντίπαλο την Σενεγάλη και να ισοφαρίσει σε 3-3 χωρίς, όμως, να καταφέρει και τέταρτο γκολ, που θα της χάριζε την πρόκριση. Από τον όμιλο αυτό, Δανία και Σενεγάλη περνάνε στους 16 της διοργάνωσης. Η Γαλλία, ας σημειωθεί, δεν πέτυχε ούτε έναν γκολ στο τουρνουά.
Αρχίζει η σύνοδος της Λόγια Τζίργκα
11.6.2002 9:55 (Ωρα Λονδίνου) Η Λόγια Τζίργκα αναμένεται να εκλέξει μία νέα μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι την προκήρυξη εκλογών το 2004. Οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης αναβλήθηκαν λόγω των διαφορών που προέκυψαν για το ρόλο του πρώην βασιλιά της χώρας, Ζαχίρ Σαχ, σε μία μελλοντική κυβέρνηση. Ο πρώην μονάρχης, Ζαχίρ Σαχ, αναμένεται να εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία στη Λόγια Τζίργκα, αλλά έχει υπογραμμίσει ότι δεν θέλει να αναλάβει και πάλι καθήκοντα αρχηγού κράτους. Χαμίντ Καρζάι Ο Ζαχίρ Σαχ υπογράμμισε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του νυν ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει. Αντίπαλος του Χαμίντ Καρζάι είναι ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, ενώ υποψηφιότητα έχει θέσει και μία γυναίκα, η Μασούντα Τζαλάλ. Στις εργασίες της Λόγια Τζίργκα θα παρευρεθούν περισσότεροι από 1.500 τοπικοί αντιπρόσωποι από ολόκληρο το Αφγανιστάν, οι οποίοι θα συζητήσουν για το μέλλον της χώρας.
Μεγάλη ήττα για τη Γαλλία
11.6.2002 9:46 (Ωρα Λονδίνου) Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία έχει αποκλεισθεί πλέον από το δεύτερο γύρο των αγώνων, στον οποίο προκρίνεται η Δανία. Οι Βρετανοί αθλητικοί συντάκτες έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τον αγώνα ως "μία νίκη του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ". Τα γκολ που έβαλαν οι Δανοί Ντένις Ρόμενταλ και Τζον Νταλ Τόμασον έθεσαν τη πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία εκτός δεύτερου γύρου. Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από το 1966, όταν η τότε πρωταθλήτρια κόσμου Βραζιλία είχε επίσης αποκλεισθεί από το δεύτερο γύρο. "Ο Γολιάθ της Γαλλίας" Οι αθλητικοί συντάκτες της Βρετανίας έσπευσαν να πουν ότι ο "Γολιάθ της Γαλλίας", Ζιντάν, δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνον που συνέβαλε στη μεγάλη νίκη της Γαλλίας επί της Βραζιλίας στο παγκόσμιο κύπελλο του 1998. Ωστόσο, δεν είχαν την ίδια εντύπωση και οι Δανοί παίκτες, οι οποίοι προσπαθούσαν να στριμώξουν το Ζιντάν κάθε φορά που αυτός ακουμπούσε τη μπάλα. Στον άλλο αγώνα του ομίλου ,η Ουρουγουάη κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της 3-0 με αντίπαλο την Σενεγάλη και να ισοφαρίσει σε 3-3 χωρίς, όμως, να καταφέρει και τέταρτο γκολ, που θα της χάριζε την πρόκριση. Από τον όμιλο αυτό, Δανία και Σενεγάλη περνάνε στους 16 της διοργάνωσης. Η Γαλλία, ας σημειωθεί, δεν πέτυχε ούτε έναν γκολ στο τουρνουά.
Μπους: "Νέες τρομοκρατικές απειλές"
11.6.2002 9:06 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπους υπογράμμισε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορεί να αποκτήσουν "καταστροφική ισχύ" εάν έχουν πρόσβαση πυρηνικά και βιολογικά όπλα. Οι δηλώσεις του κ. Μπους έγιναν μετά τις ανακοινώσεις ότι οι αμερικανικές αρχές απέτρεψαν μία βομβιστική επίθεση από "βρώμικη βόμβα" - όπως αποκαλείται - που περιείχε ραδιενεργό υλικό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Ασκροφτ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ένας Αμερικανός πολίτης, ο Αμπντάλα Αλ-Μουτζαχίρ, συνελήφθη στις 8 Μαϊου στο αεροδρόμιο του Σικάγο, ερχόμενος από το Πακιστάν. Τοξικό υλικό Πιστεύεται ότι ο Αμπντάλα Αλ-Μουτζαχίρ σχεδίαζε να κατασκευάσει μία βόμβα και να διοργανώσει μία επίθεση, η οποία θα μπορούσε να εξαπλώσει στην ατμόσφαιρα εξαιρετικά τοξικό υλικό για τους ανθρώπους. Ο αναλυτής του BBC για θέματα Μέσης Ανατολής πιστεύει ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση αποδεικνύει ότι το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα, εξακολουθεί να παραμένει ενεργό. Μία τέτοια επίθεση μάλιστα θα τόνωνε το ηθικό των οπαδών της Αλ Κάιντα στη Μέση Ανατολή - λέει ο αναλυτής του BBC - και αυτό γιατί το δίκτυο φαίνεται ακόμη ικανό να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο αναλυτής του BBC υπογραμμίζει επίσης ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η Αλ Κάιντα θα επιχειρήσει να διοργανώσει και δεύτερη πυρηνική επίθεση, καθώς το ραδιενεργό υλικό μπορεί να αποκτηθεί με μεγάλη ευκολία και στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αρχίζει η σύνοδος της Λόγια Τζίργκα στο Αφγανιστάν
11.6.2002 7:44 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ, δήλωσε ότι δεν θέλει να αναλάβει την εξουσία στη χώρα και εκδήλωσε την αμέριστη υποστήριξη του προς τον ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι. Ο πρώην μονάρχης, έκανε αυτή τη δήλωση μετά την ανακοίνωση ότι αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Λόγια Τζίργκα, της πρώτης εθνοσυνέλευσης του Αφγανιστάν μετά τη πτώση των Ταλεμπάν. Η συνεδρίαση πρόεκιται να αρχίσει σήμερα, Τρίτη. Περίπου 1500 εκλεγμένοι εκπρόσωποι από όλα τα μέρη του Αφγανιστάν αλλά και από το εξωτερικό θα λάβουν μέρος για να εκλέξουν τον αρχηγό κράτους και τη κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες η προσωρινή αναβολή της συνεδρίασης οφείλετο στις διαφωνίες ως προς το ρόλο που θα αναλάβει ο πρώην βασιλιάς.
Σύλληψη υπόπτου απέτρεψε βομβιστική επίθεση στις ΗΠΑ
11.6.2002 5:16 (Ωρα Λονδίνου) O αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προέβει σε νέα προειδοποίηση για το ενδεχόμενο τρομοκρατικές ομάδες να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής. Οι δηλώσεις του κυρίου Μπους ακολουθούν την ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών ότι κατάφεραν να αποτρέψουν βομβιστική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Άσκροφτ, ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ύποπτος, φερόμενος ως μέλος του δικτύου Αλ Κάιντα, ο οποίος σχεδίαζε να κατασκευάσει και να πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό που επρόκειτο να περιέχει ραδιένεργό υλικό μέσα σε συμβατική βόμβα. Η γνωστή και ως "βρώμικη βόμβα" επιφέρει το θάνατο όχι μόνο στην άμεση περιοχή της έκρηξης, αλλά σε ευρύτερη περιοχή αφού με την απελεύθερωση τοξικών υλικών έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μαζικούς θανάτους και τραυματισμούς. Ο ύποπτος, ονόματι Αμπντάλα Αλ Μουτζαχίρ, συνελήφθη στις 8 Μαΐου στο αεροδρόμιο Ο' Χάρε του Σικάγο μετά από πτήση από το Πακιστάν. Ο συλληφθείς, ο οποίος είναι γνωστός στις αμερικανικές αρχές και με το όνομα Χοσέ Παντίγια, είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης και στο παρελθόν στις αμερικανικές αρχές. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης έπλεξε το εγκώμιο τόσο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών όσο και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την αποτελεσματικότητα με την οποία χειρίστηκαν το θέμα και διευκρίνισε ότι ο συλληφθείς αποτελούσε συνεχή απειλή για τις ΗΠΑ. Ο Τζον Άσκροφτ υποστήριξε ότι η Αλ Κάιντα χρειάστηκε τις υπηρεσίες του συλληφθέντα διότι διαθέτει αμερικανικό διαβατήριο, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου στις ΗΠΑ χωρίς πρόβλημα. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ο Αμπντάλα Αλ Μουτζαχίρ μετέβη στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν το 2001, "όπου εκπαιδεύτηκε από την Αλ Κάιντα πάνω στη κατασκευή και λειτουργία των εκρηκτικών μηχανισμών με ραδιενεργά υλικά.
Παγκόσμιο κύπελλο: Θα καταφέρει να περάσει η Γαλλία;
11.6.2002 5:48 (Ωρα Λονδίνου) Η παγκόσμια πρωταθλήτρια ποδοσφαίρου, Γαλλία, παίζει σήμερα το τελευταίο της χαρτί για να συνεχίσει στον επόμενο γύρο του Μουντιάλ. Η Γαλλία αντιμετωπίζει την Δανία στη πόλη Ιντσεόν της Νότιας Κορέας και χρειάζεται νίκη με δύο γκολ διαφορά για να προχωρήσει στον επόμενο γύρο. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί εάν θα αγωνισθεί το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Ζιναντίν Ζιντάν, που αποθσίασε από τους πρώτους δύο αγώνες της Γαλλίας. Στον άλλο αγώνα του πρώτου ομίλου, η Ουρουγουάη αντιμετωπίζει την Σενεγάλη. Στον πέμπτο όμιλο η Ιρλανδία θα προχωρήσει στον επόμενο γύρο εάν επικρατήσει της Σαουδικής Αραβίας με περισσότερο επό ένα τέρμα, και το Καμερούν δεν καταφέρει να κερδίσει τη Γερμανία.
Αποκλιμάκωση της έντασης Ινδίας-Πακιστάν
11.6.2002 4:57 (Ωρα Λονδίνου) Την ελπίδα πως η Ινδία θα λάβει, μέσα στις επόμενες ημέρες, ακόμη περισσότερα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στο Κασμίρ, εξέφρασε ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Ριτσαρντ Αρμιταζ κατά την επιστροφή του στην Ουάσικτον. Ο κ. Αρμιταζ, που μίλησε στο BBC, εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον ηγέτη του Πακιστάν Περβεζ Μουσαράφ, ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να σταματήσει την διείσδυση στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, ένοπλων ισλαμιστών από το Πακιστάν. Σήμερα αναμένεται στην περιοχή ο αμερικανός υπουργός άμυνας Ντοναλντ Ράμσφελντ Χθες εις ένδειξιν καλής θελήσεως η κυβέρνηση της Ινδίας απεφάνθη υπέρ της άρσης της απαγόρευσης πτήσεων των πακιστανικών αερογραμμών από τον ινδικό εναέριο χώρο. Η εν λόγω απόφαση οφείλεται σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας προς την ινδική ηγεσία για αποκλιμάκωση της κρίσης με αντικείμενο το Κασμίρ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, αφού πρώτα εξέφρασε την ικανοποίησή του, χαρακτηρίζοντας, την απόφαση της Ινδίας ως "ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", διευκρίνισε ότι "οι δύο χώρες έχουν ακόμα πολύ έδαφος να διανύσουν για την επίλυση των διαφορών τους".
Υποστήριξη Μπους προς το Ισραήλ
11.6.2002 4:36 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι οι συνθήκες δεν είναι οι ακόμα κατάλληλες ώστε να αναμένεται πρόοδος στο θέμα της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση του κ. Μπους με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Μπους είπε ότι κανένας δεν έχει εμπιστοσύνη στην αναδιοργανωμένη Παλαιστινιακή Αρχή. Ο κ. Μπους δήλωσε ότι χρειάζονται θεσμοί που θα μπορέσουν να εμπνεύσουν στους Παλαιστίνιους ελπίδα και στους Ισραηλινούς εμπιστοσύνη.
|