Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-06-10
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη προστασία των 1500 αντιπροσώπων 11.6.2002 2:44 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ, δήλωσε ότι δεν θέλει να αναλάβει την εξουσία στη χώρα και εκδήλωσε την αμέριστη υποστήριξη του προς τον ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι. Ο πρώην μονάρχης, έκανε αυτή τη δήλωση μετά την ανακοίνωση ότι αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Λόγια Τζίργκα, της πρώτης εθνοσυνέλευσης του Αφγανιστάν μετά τη πτώση των Ταλεμπάν. Η συνεδρίαση πρόεκιται να αρχίσει σήμερα, Τρίτη. Περίπου 1500 εκλεγμένοι εκπρόσωποι από όλα τα μέρη του Αφγανιστάν αλλά και από το εξωτερικό θα λάβουν μέρος για να εκλέξουν τον αρχηγό κράτους και τη κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες η προσωρινή αναβολή της συνεδρίασης οφείλετο στις διαφωνίες ως προς το ρόλο που θα αναλάβει ο πρώην βασιλιάς Reports suggest the twenty-four-hour delay was in part because of differences over wστην νέα κυβέρνηση.
11.6.2002 4:06 (Ωρα Λονδίνου) Η Nouvel Observateur κάνει λογο για εκδίκηση του Ζακ Σιράκ. Το περασμένο Φεβρουάριο - εξηγεί η γαλλική εφημερίδα- όταν ο κύριος Σιράκ ανήγγειλε την υποψηφιότητα του, η δημοτικότητα του ήταν πολύ μικρή. Τώρα, συνεχίζει η Nouvel Observateur, ο άνθρωπος που πολλοί θεωρούσαν ότι διέσπασε τη δεξιά, αναδείχθηκε ο συναικτικός της κρίκος. Η Die Presse υποστηρίζει ότι η αναμενόμενη νίκη της δεξιάς στη Γαλλία θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην Ευρώπη παρά στην ίδια τη χώρα. Και αυτό για δύο λόγους γράφει η αυστριακή εφημερίδα. Πρώτον γιατί σίγουρα οι γαλλικές εκλογές θα έχουν αντίκτυπο και στις γερμανικές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο. και δεύτερον η αλλαγή κυβέρνησης στο Παρίσι θα δημιουργήσει "πονοκεφάλους" στις Βρυξέλλες γράφει η Die Presse που εξηγεί ότι η δραστική μείωση της φορολογίας που ασπάζεται από τη δεξιά θα δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομική πολιτική της κοινότητας. Η Handelsblatt γράφει ότι ο κύριος Σιράκ έχει ένα νέο φίλο - τον υποψήφιο καγκελάριο Εντμουντ Στόιμπερ. Ο κύριος Στόιμπερ έχει ενθαρυνθεί από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος γράφει η γερμανική εφημερίδα. Τόσο οι προεδρικές όσο και οι βουλευτικές εκλογές δεν είχαν να κάνουν με το τι ήθελε ο κόσμος αλλά με το τι ΔΕΝ ήθελε γράφει η Berliner Zeitung, που θεωρεί ότι ο Ζακ Σιράκ αντιπροσωπεύει την παλιά Γαλλία και δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούργιο. Στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων για τη πείνα που πραγματοποιείται στη Ρώμη αναφέρονται αρκετές Ευρωπαικές χώρες. Η συντριπτική τους πλειοψηφία εκφράζει απογοήτευση για την απουσία των πλούσιων χωρών. Η πείνα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που αρνείται να δεί η Δύση, γράφει χαρακτηριστικά η El Mundo. "Ντροπή" αποτελεί το φαινόμενο της πείνας για την El Periodico. Οι Times εστιάζονται με ειρωνική διάθεση στο μενού που θα προσφερθεί στους τρείς χιλιάδες συμμετέχοντες στη σύνοδο: αστακό, φουαγκρά και εξωτικά φρο ύτα.
Σύλληψη υπόπτου απέτρεψε βομβιστική επίθεση
11.6.2002 2:05 (Ωρα Λονδίνου) Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αποτρέψουν βομβιστική επίθεση Στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Άσκροφτ, ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ύποπτος, φερόμενος ως μέλος του δικτύου Αλ Κάιντα, ο οποίος σχεδίαζε να κατασκευάσει και να πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό που επρόκειτο να περιέχει ραδιένεργό υλικό μέσα σε συμβατική βόμβα. Η γνωστή και ως "βρώμικη βόμβα" επιφέρει το θάνατο όχι μόνο στην άμεση περιοχή της έκρηξης, αλλά σε ευρύτερη περιοχή αφού με την απελεύθερωση τοξικών υλικών έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μαζικούς θανάτους και τραυματισμούς. Ο ύποπτος, ονόματι Αμπντάλα Αλ Μουτζαχίρ, συνελήφθη στις 8 Μαΐου στο αεροδρόμιο Ο' Χάρε του Σικάγο μετά από πτήση από το Πακιστάν. Ο συλληφθείς, ο οποίος είναι γνωστός στις αμερικανικές αρχές και με το όνομα Χοσέ Παντίγια, είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης και στο παρελθόν στις αμερικανικές αρχές. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης έπλεξε το εγκώμιο τόσο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών όσο και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την αποτελεσματικότητα με την οποία χειρίστηκαν το θέμα και διευκρίνισε ότι ο συλληφθείς αποτελούσε συνεχή απειλή για τις ΗΠΑ. Ο Τζον Άσκροφτ υποστήριξε ότι η Αλ Κάιντα χρειάστηκε τις υπηρεσίες του συλληφθέντα διότι διαθέτει αμερικανικό διαβατήριο, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου στις ΗΠΑ χωρίς πρόβλημα. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ο Αμπντάλα Αλ Μουτζαχίρ μετέβη στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν το 2001, "όπου εκπαιδεύτηκε από την Αλ Κάιντα πάνω στη κατασκευή και λειτουργία των εκρηκτικών μηχανισμών με ραδιενεργά υλικά.
Συλλήψεις μελών της Αλ Κάιντα και στο Μαρόκο
11.6.2002 2:31 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαρόκο, τρείς Σαουδάραβες μέλη της Αλ Κάιντα συνελλήφθησαν καθώς ετοίμαζαν επιθέσεις σε αμερικανικά και βρετανικά σκάφη στα στενά του Γιβλαρτάρ. Μέχρι στιγμής οι μαροκινές αρχές δεν έχουν προβεί σε επίσημη ανακοίνωση, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους οι τρείς Σαουδάραβες συνελλήφθησαν τον περασμένο μήνα σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες "φιλικών" χωρών που δεν θέλησαν να αποκαλύψουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι τρείς σκόπευαν να ανατινάξουν αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία χρεισιμοποιόντας πλαστικές βάρκες γεμάτες εκρηκτικά. Τον Οκτώβριο του 2000 πργαμτοποιήθηκε παρόμοια επίθεση από βομβιστές αυτοκτονίας κατά του αμερικανικού πολεμικού πλοίου Κολ στην Υεμένη με αποτέλεσμα το θάνατο 17 μελών του πληρώματος. Τα ονόματα των συλληφθέντων δεν ανακοινώθηκαν.
Παγκόσμιο κύπελο: Θα καταφέρει να περάσει η Γαλλία;
11.6.2002 2:55 (Ωρα Λονδίνου) Η παγκόσμια πρωταθλήτρια ποδοσφαίρου, Γαλλία, παίζει σήμερα το τελευταίο της χαρτί για να συνεχίσει στον επόμενο γύρο του Μουντιάλ. Η Γαλλία αντιμετωπίζει την Δανία στη πόλη Ιντσεόν της Νότιας Κορέας και χρειάζεται νίκη με δύο γκολ διαφορά για να προχωρήσει στον επόμενο γύρο. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί εάν θα αγωνισθεί το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Ζιναντίν Ζιντάν, που αποθσίασε από τους πρώτους δύο αγώνες της Γαλλίας. Στον άλλο αγώνα του πρώτου ομίλου, η Ουρουγουάη αντιμετωπίζει την Σενεγάλη. Στον πέμπτο όμιλο η Ιρλανδία θα προχωρήσει στον επόμενο γύρο εάν επικρατήσει της Σαουδικής Αραβίας με περισσότερο επό ένα τέρμα, και το Καμερούν δεν καταφέρει να κερδίσει τη Γερμανία.
Πράσινο φως της Ινδίας στις πτήσεις από το Πακιστάν
11.6.2002 2:05 (Ωρα Λονδίνου) Εις ένδειξιν καλής θελήσεως η κυβέρνηση της Ινδίας απεφάνθη υπέρ της άρσης της απαγόρευσης πτήσεων των πακιστανικών αερογραμμών από τον ινδικό εναέριο χώρο. Η εν λόγω απόφαση οφείλεται σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας προς την ινδική ηγεσία για αποκλιμάκωση της κρίσης με αντικείμενο το Κασμίρ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, αφού πρώτα εξέφρασε την ικανοποίησή του, χαρακτηρίζοντας, την απόφαση της Ινδίας ως "ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", διευκρίνισε ότι "οι δύο χώρες έχουν ακόμα πολύ έδαφος να διανύσουν για την επίλυση των διαφορών τους". Η απαγόρευση τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Δεκέμβριο μετά την επίθεση κατά του ινδικού κοινοβουλίου, για την οποία σύμφωνα με την Ινδία μέρος της ευθύνης φέρει και το Πακιστάν, αφού επιτρέπει σε ισλαμικές αυτονομιστικές οργανώσεις να αναζητούν καταφύγιο στα πακιστανικά εδάφη. H τελευταία διεθνής πτήση από το Λαχόρι του Πακιστάν στο Δελχί, έγινε πριν από ένα χρόνο. Ο ανταποκριτής του BBC, τονίζει ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της Ινδίας που ήρθε ως απάντηση στις διαβεβαιώσεις που εξέλαβε από τις ΗΠΑ ότι ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ, ότι θα αποτρέψει τη διέλευση ισλαμιστών αυτονομιστών προς τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.
Υποστήριξη Μπους προς το Ισραήλ
11.6.2002 2:07 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι οι συνθήκες δεν είναι οι ακόμα κατάλληλες ώστε να αναμένεται πρόοδος στο θέμα της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση του κ. Μπους με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Μπους είπε ότι κανένας δεν έχει εμπιστοσύνη στην αναδιοργανωμένη Παλαιστινιακή Αρχή. Ο κ. Μπους δήλωσε ότι χρειάζονται θεσμοί που θα μπορέσουν να εμπνεύσουν στους Παλαιστίνιους ελπίδα και στους Ισραηλινούς εμπιστοσύνη. Στη Μέση Ανατολή, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη της Δυτικής Οχθης, Ραμάλα, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ετοιμάζεται να συναντήσει τον πρόεδρο Μπους στην Ουάσινγκτον. Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης εισέβαλαν σήμερα τα ξημερώματα στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς, σε μία προσπάθεια να γίνουν συλλήψεις ατόμων που διοργανώνουν επιθέσεις αυτοκτονίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν κατά τη νέα εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στη Ραμάλα. Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εισβάλει και πάλι στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα, σε αντίποινα για μία επίθεση αυτοκτονίας που επέφερε το θάνατο 17 Ισραηλινών. Την ίδια στιγμή οι ανταποκριτές πιστεύουν ότι ο Αριέλ Σαρόν θα συζητήσει και πάλι το θέμα της προτεινόμενης εξορίας του Γιασέρ Αραφάτ - το οποίο έχει απορριφθεί στο παρελθόν από την Ουάσινγκτον. Ο ανταποκριτής του BBC υπογραμμίζει ότι σκοπός του Αριέλ Σαρόν είναι να λάβει εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις των Αράβων για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, βάσει χρονοδιαγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αυτή είναι η έκτη φορά που συναντώνται ο πρόεδρος Μπους και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Μπους δεν έχει ακόμη συναντηθεί με το Γιασέρ Αραφάτ. Εν τω μεταξύ, επιφυλακτικές ήταν οι αντιδράσεις στο Ισραήλ αλλά και στις παλαιστινιακές περιοχές, μετά τον ανασχηματισμό τ ης παλαιστινιακής κυβέρνησης. Ο Γιασέρ Αραφάτ αναταποκρινόμενος στις πιέσεις από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας αλλά και στις συστάσεις στενών συνεργατών του αποφάσισε τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του. Ο αριθμός των μελών του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου υπό τον Γιασέρ Αραφάτ περιορίζεται από 31 σε 21. Αξιωματούχοι στο αρχηγείο του κ. Αραφάτ στη Ρανάλα ανακοίνωσαν ότι αποφασίσθηκε η συγχώνευση ορισμένων υπουργείων ενώ ορισμένα άλλα έχουν καταργηθεί. Μία σημαντική αλλαγή είναι η απόφαση του κ. Αραφάτ, που έχει την ευθύνη για τις εσωτερικές υποθέσεις και την ασφάλεια , να την αναθέσει στον Αμντέλ Ραζάκ Αλ-Γιάχγια, πρώην διοικητή παλαιστίνιων ανταρτών. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο Αλ - Γιάχγια θα επιδιώξει να αναμορφώσει τις αστυνομικές δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες των Παλαιστινίων. Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης η παλαιστινιακή αστυνομία συνέλαβε στη Λωρίδα της Γάζας τον Αμπντούλα Σάμι ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ , της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ την περασμένη Τετάρτη.
Παντρεύεται ο Πολ Μακάρτνει
11.6.2002 3:11 (Ωρα Λονδίνου) Το πρώην "σκαθάρι", Πόλ Μακάρτνει παντρέευται σήμερα την αρραβωνιαστικιά του, Χέδερ Μιλς. Ο γάμος θα πραγματοποιηθεί σε κάστρο του 17ου αιώνα στην επαρχία Μόναχαν της Ιρλανδίας - περιοχή από όπου κατάγεται η μητέρα του Πόλ Μακάρτνει . Το ζευγάρι προσπάθησε να καρατήσει κρυφό το χώρο όπου θα γίνει η γαμήλια τελετή, αλλά καθώς μαθεύτηκε από τα μέσα ενημέρωσης, ο κύριος Μακάρτνει και η μέλλουσα σύζυγος του εμφανίσθηκαν μπροστά στις κάμερες. Πιστεύεται ότι απέρριψαν προσφορές που ξεπερνούσαν τα δύο εκατομμύρια ευρώ για αποκλειστικές φωτογραφίες του γάμου τους. Αν' αυτού, αποφάσισαν να προσφέρουν από μία φωτογραφία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης με αντάλλαγμα οικονομικές προσφορές προς μιά οργάνωση που πραγματοποιεί εκστρατεία κατά της χρήσης ναρκών.
Σύλληψη υπόπτου απέτρεψε βομβιστική επίθεση
10.6.2002 23:51 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Άσκροφτ, ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ύποπτος, φερόμενος ως μέλος του δικτύου Αλ Κάιντα, ο οποίος σχεδίαζε να κατασκευάσει και να πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό που επρόκειτο να περιέχει ραδιένεργό υλικό μέσα σε συμβατική βόμβα. Η γνωστή και ως "βρώμικη βόμβα" επιφέρει το θάνατο όχι μόνο στην άμεση περιοχή της έκρηξης, αλλά σε ευρύτερη περιοχή αφού με την απελεύθερωση τοξικών υλικών έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μαζικούς θανάτους και τραυματισμούς. Ο ύποπτος, ονόματι Αμπντάλα Αλ Μουτζαχίρ, συνελήφθη στις 8 Μαΐου στο αεροδρόμιο Ο' Χάρε του Σικάγο μετά από πτήση από το Πακιστάν. Ο συλληφθείς, ο οποίος είναι γνωστός στις αμερικανικές αρχές και με το όνομα Χοσέ Παντίγια, είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης και στο παρελθόν στις αμερικανικές αρχές. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης έπλεξε το εγκώμιο τόσο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών όσο και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την αποτελεσματικότητα με την οποία χειρίστηκαν το θέμα και διευκρίνισε ότι ο συλληφθείς αποτελούσε συνεχή απειλή για τις ΗΠΑ. Ο Τζον Άσκροφτ υποστήριξε ότι η Αλ Κάιντα χρειάστηκε τις υπηρεσίες του συλληφθέντα διότι διαθέτει αμερικανικό διαβατήριο, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου στις ΗΠΑ χωρίς πρόβλημα. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ο Αμπντάλα Αλ Μουτζαχίρ μετέβη στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν το 2001, "όπου εκπαιδεύτηκε από την Αλ Κάιντα πάνω στη κατασκευή και λειτουργία των εκρηκτικών μηχανισμών με ραδιενεργά υλικά.
Καθυστέρηση στην έναρξη της Λόγια Τζίργκα στο Αφγανιστάν
10.6.2002 23:37 (Ωρα Λονδίνου) Η σύσκεψη με τη συμμετοχή περίπου 1.500 εκπροσώπων επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα σε προάστιο της πρωτεύουσας, Καμπούλ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν απέδωσε την αναβολή σε κάποιες προπαρασκευαστικές λεπτομέρειες. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στην Καμπούλ, η σύσκεψη ανεβλήθη λόγω των πολιτικών διαφωνιών που φαίνεται να διχάζουν την αφγανική πολιτική σκηνή. Στόχος της Λόγια Τζίργκα είναι να επιλέξει μία νέα μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα. Δύο άτομα έχουν μέχρι στιγμής θέσει υποψηφιότητα για να αναλάβουν καθήκοντα αρχηγού κράτους - ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπουχαρνουντίν Ραμπανί και ο νυν πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι. Την τελευταία στιγμή όμως, μέλη της Λόγια Τζίργκα υποστήριξαν και τον πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ. Εάν όλες οι εργασίες διεξαχθούν ομαλώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το Αφγανιστάν θα έχει νέο αρχηγό κράτους και νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι την προκήρυξη των εκλογών το 2004. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η αρμόδια επιτροπή που έχει συγκαλέσει τη Λόγια Τζίργκα έχει ανακοινώσει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβουν οι γυναίκες, οι αντιπρόσωποι των προσφύγων που δεν προέρχονται από το Ιράν ή από το Πακιστάν και οι εκπρόσωποι του μουσουλμανικού κλήρου. Οι εργασίες του Συμβουλίου επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν Kabul με τη συμμεοτχή πάνω από 15.000 εκπροσώπων από όλο το Αφγανιστάν, όμως η καθυστέρηση οφείλεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπυοργείου Εξωτερικών σε διαδικαστικά προβλήματα. Περισσότεροι από 1,500 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι βρίσκονται στη Καμπούλ για να παρεβρεθούν στη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σε μιά μεγάλη τέντα στα προάστια της αφγανικής πρωτεύουσας. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο υποψηφιότητες για τη θέσ η του αρχηγού κράτους -- αυτή του πρώην προέδρου, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, και του τωρινού ηγέτη, Χαμίντ Καρζάι. Ομως, όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές, φαίνεται ότι πολλοί αντιπρόσωποι τελικά θα ψηφίσουν τον πρώην βασιλιά, Ζαχίρ Σαχ. Σε συνέντευξη που έδωσε στο Μπι Μπι Σι, ο ηλικίας 87 ετών πρώην βασιλιάς, ο οποίος επέστρεψε στο Αφγανιστάν μετά από 30 χρόνια στην εξορία, είπε ότι ενώ είναι πεπεισμένος πως η πλειοψηφία των Αφγανών τον υποστηρίζει, εν τούτοις ο ίδιος δεν συνιστά την παλινόρθωση της μοναρχίας.
Άγνωστός άνοιξε πυρ κατά μοναχών στις ΗΠΑ
10.6.2002 23:48 (Ωρα Λονδίνου) Αμέσως μετά ο δράστης αφαίρεσε τη ζωή του. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η σορός του δράστη βρέθηκε αργότερα σε παρεκκλήσι. Άγνωστη παρέμεινε μέχρι αργά το βράδυ η αιτία της επίθεσης στο εν λόγω αββαείο, το οποίο βρίκσεται βορείως του Κάνσας Σίτι, κοντά στο Μέριβιλ. Στο αββαείο του τάγματος των Βενεδικτίνων συστεγάζεται εκδοτικός οίκος και σχολή, στην οποία φοιτούν περίπου 100 μαθητές. Η επικεφαλής τμήματος του εκδοτικού οίκου, Ρόντα Στρούμπι, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες, ότι εργαζόμενοι έλαβαν νωρίς το απόγευμα εντολή να εγκαταλείψουν το κτίριο. Οι αστυνομικοί, οι οποίοι αμέσως μετά το επεισόδιο διενέργησαν έρευνα στο μοναστήρι, ανακάλυψαν ορισμένους μοναχούς μέσα σε ντουλάπες, όπου και είχαν αναζητήσει καταφύγιο.
Μουντιάλ: Εκτός δράσης ο Κανού
11.6.2002 0:08 (Ωρα Λονδίνου) Ο Κανού δεν έλαβε μέρος στην προπόνηση της Δευτέρας ενώ η ιατρική ομάδα της Νιγηρίας έκρινε ότι ο παίκτης χρειάζεται να υποβληθεί σε θεραπεία στο αριστερό του πόδι. "Γνωρίζω τους περισσότερους από τους παίκτες της Αγγλίας και θα ήθελα να παίξω εναντίον τους, αλλά δεν μπορώ να το διακινδυνέψω", τόνισε ο Νιγηριανός παίκτης στη βρετανική εφημερίδα "Ίβινινγκ Στάνταρντ". "Τραυματίστηκα σοβαρά μετά από δέκα λεπτά παιχνιδιού κατά της Αργεντινής και μπήκα ως αλλαγή στο αγώνα με την Σουηδία, ενώ δεν θα έπρεπε", πρόσθεσε ο Κανού. Η Νιγηρία, η οποία έχει ήδη αποκλειστεί από τον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλου, έχασε από στον πρώτο αγώνα με 1-0 από την Αργεντινή και με 2-1 από τη Σουηδία. Ωστόσο, ο Νουανκούο Κανού, διευκρίνισε ότι η Νιγηρία θα αγωνιστεί την Τρίτη για την "τιμή των όπλων" και ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να εμποδίσουν τη πρόκριση της Αγγλίας. "Για τους συμπολίτες μου στη Νιγηρία δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από μια νίκη έναντι της Αγγλίας", κατέληξε ο Κανού.
Σύνοδος για την πείνα εν τη απουσία της Δύσης
10.6.2002 22:35 (Ωρα Λονδίνου) Δεδομένου ότι μόνο στις χώρες της νοτίου Αφρικής σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απηύθυνε ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να εξασφαλίσει στους αγρότες μεγαλύτερη πρόσβαση στη καλλιεργήσιμη γη, στην αγορά αλλά και στην τεχνολογία. Η σύνοδος, την οποία διοργανώνει ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τη Διατροφή για τη Γεωργία (FAO), είναι η συνέχεια συνόδου που πραγματοποιήθηκε πριν από πέντε χρόνια και κατά τις εργασίες, της οποίας οι συμμετέχοντες είχαν δεσμευτεί να καταβάλλουν προσπάθειες για τη μείωση των ανθρώπων που υποσιτίζονται μέχρι το 2015. Ωστόσο, ο εν λόγω στόχος ουδέποτε επετεύχθη και ενδεικτικό της άρνησης των ανεπτυγμένων κρατών προς την υλοποίηση αυτού του στόχου, ήταν ότι στην παρούσα σύνοδο δεν συμμετείχε κανένα κράτος του αναπτυγμένου κόσμου πέραν της Ισπανίας και της Ιταλίας. Εν αντιθέσει, μεγάλη ήταν η παρουσίας των ηγετών από κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου, ανάμεσά του και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, κατά του οποίου έχει επιβάλλει ταξιδιωτική απαγόρευση η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κόφι Ανάν τόνισε ότι δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων στον πλανήτη, αλλά το πρόβλημα έγκειται στο ότι η παραγωγή ορισμένων χωρών είναι περιορισμένη και ότι οι ίδιες δεν μπορούν να εισαγάγουν προϊόντα από τον ανεπτυγμένο κόσμο. Σύμφωνα με τον γ.γ του ΟΗΕ, υπάρχουν περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, οι οποίοι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
"Όχι" των Γάλλων Σοσιαλιστών στην αποχή
10.6.2002 23:21 (Ωρα Λονδίνου) Ο κεντροδεξιός συνασπισμός υπό του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, απέσπασε στον πρώτο γύρο το 43% των ψήφων και εμφανίζεται ως ο θριαμβευτής των βουλευτικών εκλογών, έναντι της αριστεράς, η οποία συγκέντρωσε το 36% των ψήφων. Ωστόσο, εξίσου μεγάλο - 35% - ήταν το ποσοστό της αποχής από τις βουλευτικές εκλογές, το οποίο, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, δίνει ακόμα κάποια ελπίδες για εκπλήξεις στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην αριστερά της Γαλλίας. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επέστησε στους Γάλλους ψηφοφόρους την ανάγκη να σκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δεύτερο γύρο των εκλογών για να αποφύγουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, το ενδεχόμενο "μιας επικίνδυνης ανισορροπίας στη γαλλική δημοκρατία". Ωστόσο, το μεγάλο ποσοστό της αποχής είναι ενδεικτικό για πολλούς αναλυτές της διάθεσης του γαλλικού εκλογικού σώματος να μην δεχτεί μια επανάληψη και συνέχιση της πενταετούς "συγκατοίκησης", δηλαδή της δεξιάς στο τιμόνο της προεδρίας και της κεντροαριστεράς στα ηνία της κυβέρνησης. Εάν τελικά τα κεντροδεξιά κόμματα επικρατήσουν και στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, τότε αυτομάτως, ο Ζακ Σιράκ θα θεωρηθεί ως ένας εκ των ισχυροτέρων προέδρων στην ιστορία της γαλλικής πολιτικής σκηνής, αφού θα ελέγχει τόσο την εθνοσυνέλευση όσο και τη γερουσία της χώρας.
Καθυστέρηση στην έναρξη της Λόγια Τζίργκα στο Αφγανιστάν
10.6.2002 21:27 (Ωρα Λονδίνου) Στόχος της Λόγια Τζίργκα είναι να επιλέξει μία νέα μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα. Αφγανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα, όμως οι ανταποκριτές θεωρούν ότι πιθανότατα υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας. Δύο άτομα έχουν μέχρι στιγμής θέσει υποψηφιότητα για να αναλάβουν καθήκοντα αρχηγού κράτους - ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπουχαρνουντίν Ραμπανί και ο νυν πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι. Την τελευταία στιγμή όμως, μέλη της Λόγια Τζίργκα υποστήριξαν και τον πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ. Εάν όλες οι εργασίες διεξαχθούν ομαλώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το Αφγανιστάν θα έχει νέο αρχηγό κράτους και νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι την προκήρυξη των εκλογών το 2004. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η αρμόδια επιτροπή που έχει συγκαλέσει τη Λόγια Τζίργκα έχει ανακοινώσει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβουν οι γυναίκες, οι αντιπρόσωποι των προσφύγων που δεν προέρχονται από το Ιράν ή από το Πακιστάν και οι εκπρόσωποι του μουσουλμανικού κλήρου. Οι εργασίες του Συμβουλίου επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν Kabul με τη συμμεοτχή πάνω από 15.000 εκπροσώπων από όλο το Αφγανιστάν, όμως η καθυστέρηση οφείλεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπυοργείου Εξωτερικών σε διαδικαστικά προβλήματα. Περισσότεροι από 1,500 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι βρίσκονται στη Καμπούλ για να παρεβρεθούν στη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σε μιά μεγάλη τέντα στα προάστια της αφγανικής πρωτεύουσας. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο υποψηφιότητες για τη θέση του αρχηγού κράτους -- αυτή του πρώην προέδρου, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, και του τωρινού ηγέτη, Χαμίντ Καρζάι. Ομως, όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές, φαίνεται ότι πολλοί αντιπρόσωποι τελικά θα ψηφίσουν τον πρώην βασιλιά, Ζαχίρ Σαχ. Σ ε συνέντευξη που έδωσε στο Μπι Μπι Σι, ο ηλικίας 87 ετών πρώην βασιλιάς, ο οποίος επέστρεψε στο Αφγανιστάν μετά από 30 χρόνια στην εξορία, είπε ότι ενώ είναι πεπεισμένος πως η πλειοψηφία των Αφγανών τον υποστηρίζει, εν τούτοις ο ίδιος δεν συνιστά την παλινόρθωση της μοναρχίας.
Υπέρ νέας έφεσης για το Λόκερμπι ο Νέλσον Μαντέλα
10.6.2002 22:07 (Ωρα Λονδίνου) Η έκκληση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ο ίδιος ο Νέλσον Μαντέλα εξέτισε 20ετή κάθειρξη σε σωφρονιστικό κατάστημα κατά την περίοδο του ρατσιστικού καθεστώτος Απάρντχαϊντ της Νοτίου Αφρικής. Ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος επισκέφτηκε τον καταδικασθέντα στο σωφρονιστικό κατάστημα Μπαρλίνι της Σκωτίας, υπογράμμισε ότι επιθυμεί να έχει συναντήσεις και με τους συγγενείς των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης. Ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τον καταδικασθέντα Αμπντελμπασέτ Αλί Μοχάμεντ Αλ Μεγκράχι, εξέφρασε την άποψη ότι ο Λίβυος πέφτει θύμα εκμετάλλευσης των υπολοίπων συγκρατουμένων του. Πάραλληλα, τόνισε την ανάγκη μεταφοράς του Αλ Μεγκράχι σε διεθνώς αναγνωρισμένο σωφρονιστικό κατάστημα μουσουλμανικής χώρας. "Θα ήταν απολύτως δίκαιη η μεταφορά του σε φυλακή μουσουλμανικής χώρας, η οποία χαίρει της εκτίμησης της Δύσης", τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι η μεταφορά του κρατουμένου είναι αδύνατη διότι θα ερχόνταν σε αντίθεση με τις αποφάσεις, τις οποίες ενέκρινε πριν από τη δίκη η ηγεσία της Λιβύης. .
Υποστήριξη Μπους προς το Ισραήλ
10.6.2002 21:10 (Ωρα Λονδίνου) Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση του κ. Μπους με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Μπους είπε ότι κανένας δεν έχει εμπιστοσύνη στην αναδιοργανωμένη Παλαιστινιακή Αρχή. Ο κ. Μπους δήλωσε ότι χρειάζονται θεσμοί που θα μπορέσουν να εμπνεύσουν στους Παλαιστίνιους ελπίδα και στους Ισραηλινούς εμπιστοσύνη. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον αναφέρει ότι πιστεύεται πως ο κ. Σαρόν χρησιμοποιεί την επίσκεψη αυτή για να διερευνήσειτις αντιδράσεις των ΗΠΑ σε πιθανή απομάκρυνση του Γιασέρ Αραφάτ. Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε στη Ραμάλα για δεύτερη φορά μέσα με μία εβδομάδα. Άρματα μάχης περικύκλωσαν το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ, χωρίς να εισβάλλουν σε αυτό. Ο εκπρόσωπος του κ. Μπους, Άρι Φλάισερ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί την κατάσταση και δέχτηκε τις διαβεβαιώσεις των Ισραηλινών ότι η εισβολή ήταν περιορισμένης διάρκειας και περιλάμβανε συγκεκριμένους τρομοκρατικούς πηρύνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν κατά τη νέα εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στη Ραμάλα, ενώ ένας ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά. Τουλάχιστον είκοσι άτομα συνελλήφθησαν. Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εισβάλει και πάλι στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα, σε αντίποινα για μία επίθεση αυτοκτονίας που επέφερε το θάνατο 17 Ισραηλινών.
Ύπνος και λογοτεχνία
10.6.2002 21:17 (Ωρα Λονδίνου) Η έρευνα είναι από τις πιο εκτεταμένες που έχουν διεξαχθεί ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουαλίας χώρισαν περισσότερους από 10.000 λάτρεις των βιβλίων σε τύπους προσωπικότητας ανάλογα πάντα με τα βιβλία που αγοράζουν από τα βιβλιοπωλεία και αυτά που κατεβάζουν από τα ράφια των δανειστικών βιβλιοθηκών. Και στη συνέχεια τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα όνειρά τους. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, αυτοί που προτιμούν τη λογοτεχνία έχουν τα πιο περίεργα όνειρα, αλλά δεν τα θυμούνται τόσο εύκολα. Αντίθετα, αυτοί που επιλέγουν βιβλία επιστημονικής φαντασίας βασανίζονται περισσότερο από εφιάλτες, ενώ βιώνουν τα πιο ζωντανά όνειρα. Επίσης η έρευνα υποδεικνύει ότι αυτοί που διαβάζουν ρομαντικές ιστορίες έχουν περισσότερες εξάρσεις όταν ονειρεύονται και σε μεγαλύτερο ποσοστό γελούν ή κλαίνε δυνατά στον ύπνο τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν την άποψη ότι τα όνειρα που βλέπουν οι άνθρωποι σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την προσωπικότητα ... αυτού που ονειρεύεται.
Πράσινο φως της Ινδίας στις πτήσεις από το Πακιστάν
10.6.2002 19:30 (Ωρα Λονδίνου) Η εν λόγω απόφαση οφείλεται σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας προς την ινδική ηγεσία για αποκλιμάκωση της κρίσης με αντικείμενο το Κασμίρ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, αφού πρώτα εξέφρασε την ικανοποίησή του, χαρακτηρίζοντας, την απόφαση της Ινδίας ως "ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", διευκρίνισε ότι "οι δύο χώρες έχουν ακόμα πολύ έδαφος να διανύσουν για την επίλυση των διαφορών τους". Η απαγόρευση τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Δεκέμβριο μετά την επίθεση κατά του ινδικού κοινοβουλίου, για την οποία σύμφωνα με την Ινδία μέρος της ευθύνης φέρει και το Πακιστάν, αφού επιτρέπει σε ισλαμικές αυτονομιστικές οργανώσεις να αναζητούν καταφύγιο στα πακιστανικά εδάφη. H τελευταία διεθνής πτήση από το Λαχόρι του Πακιστάν στο Δελχί, έγινε πριν από ένα χρόνο. Ο ανταποκριτής του BBC, τονίζει ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της Ινδίας που ήρθε ως απάντηση στις διαβεβαιώσεις που εξέλαβε από τις ΗΠΑ ότι ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ, ότι θα αποτρέψει τη διέλευση ισλαμιστών αυτονομιστών προς τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.
Σύλληψη υπόπτου απέτρεψε βομβιστική επίθεση
10.6.2002 19:03 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Άσκροφτ, ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ύποπτος, φερόμενος ως μέλος του δικτύου Αλ Κάιντα, ο οποίος σχεδίαζε να κατασκευάσει και να πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό που επρόκειτο να περιέχει ραδιένεργό υλικό μέσα σε συμβατική βόμβα. Η γνωστή και ως "βρώμικη βόμβα" επιφέρει το θάνατο όχι μόνο στην άμεση περιοχή της έκρηξης, αλλά σε ευρύτερη περιοχή αφού με την απελεύθερωση τοξικών υλικών έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μαζικούς θανάτους και τραυματισμούς. Ο ύποπτος, ονόματι Αμπντάλα Αλ Μουτζαχίρ, συνελήφθη στις 8 Μαΐου στο αεροδρόμιο Ο' Χάρε του Σικάγο μετά από πτήση από το Πακιστάν. Ο συλληφθείς, ο οποίος είναι γνωστός στις αμερικανικές αρχές και με το όνομα Χοσέ Παντίγια, είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης και στο παρελθόν στις αμερικανικές αρχές. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης έπλεξε το εγκώμιο τόσο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών όσο και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την αποτελεσματικότητα με την οποία χειρίστηκαν το θέμα και διευκρίνισε ότι ο συλληφθείς αποτελούσε συνεχή απειλή για τις ΗΠΑ. Ο Τζον Άσκροφτ υποστήριξε ότι η Αλ Κάιντα χρειάστηκε τις υπηρεσίες του συλληφθέντα διότι διαθέτει αμερικανικό διαβατήριο, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου στις ΗΠΑ χωρίς πρόβλημα. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ο Αμπντάλα Αλ Μουτζαχίρ μετέβη στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν το 2001, "όπου εκπαιδεύτηκε από την Αλ Κάιντα πάνω στη κατασκευή και λειτουργία των εκρηκτικών μηχανισμών με ραδιενεργά υλικά.
Σε άρση της απαγόρευσης των εμπορικών πτήσεων από το Πακιστάν προχώρησε η Ινδία
10.6.2002 15:41 (Ωρα Λονδίνου) Η απαγόρευση ίσχυε από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν είχε σημειωθεί επίθεση στο Κοινοβούλιο της Ινδίας - μια επίθεση για την οποία η Ινδία είχε κατηγορήσει το Pakistan. H τελευταία διεθνής πτήση από το Λαχόρι του Πακιστάν στο Δελχί, έγινε πριν από ένα χρόνο. Ο ανταποκριτής του BBC, τονίζει ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της Ινδίας που ήρθε ως απάντηση στις διαβεβαιώσεις που εξέλαβε από τις ΗΠΑ ότι ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ, ότι θα αποτρέψει τη διέλευση εξτρεμιστών προς τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.
Εκδίκαση νέας έφεσης για το βομβιστή του Λόκερμπι ζήτησε ο Mandela
10.6.2002 15:45 (Ωρα Λονδίνου) Ο κος Mondela, ζήτησε να εκδικαστεί νέα έφεση στην υπόθεση του Λίβυου ενώ παράλληλα ζήτησε από τις αρχές να τον μεταφέρουν σε Μουσουλμανική χώρα. Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Megrahi είναι μόνος του και δεν έχει κανέναν να μιλήσει. Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση και είχε πείσει τον ηγέτη της Λιβύης, στρατηγό Muammar Gddafi, να παραδώσει στη δικαιοσύνη του δύο υπόπτους. Ο Abdelbaset ali Mohmed al-Megrahi, καταδικάστηκε πέρσι και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των 20 ετών. Κατέθεσε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης τον περασμένο Μάρτιο, η οποία όμως απερρίφθη. Κρατείται στις φυλακές Barlinnie, στη Γλασκώβη.
Εντυπωσιακά έκλεισε η 11η ημέρα του Μουντιάλ
10.6.2002 15:54 (Ωρα Λονδίνου) Η Τυνησία αναδείχθηκε ισόπαλη με το Βέλγιο και οι δύο ομάδες μοιράσθηκαν τους βαθμούς. Ο Marc Wilmots, άνοιξε το σκορ για τος Βέλγους, όμως η ομάδα της Τυνησίας κατάφερε να ισοφαρήσει με το Raouf Buzaiane. Πορτογαλία και Πολωνία, συγκρούνται με τους Πορτογάλους να θέλουν απεγνωσμένα τη νίκη μετά την ήττα σοκ απο τις ΗΠΑ στο πρώτο παιχνίδι. Νωρίτερα και μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό η ομάδα της Νότιας Κορέας αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την αντίστοιχη των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, προηγήθηκαν στο 24ο λεπτό με τον Κλιν Μάθις, που προερχόταν από τραυματισμό. Οι αμερικανοί έχασαν πολλές ευκαιρίες ωστόσο οι νοτιοκορεάτες κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον Αν Γιουνγκ Χουάν στο 79ο ένατο λεπτό ο οποίος είχε μπει αλλαγή. Το παιχνίδι ήταν πάρα πολύ καλό με την ομάδα της Νότιας Κορέας να χάνει μεγάλη ευκαιρία στο 90ο λεπτό να πάρει τη νίκη, ωστόσο ο Χόι Γιον Σου, έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια του αμερικανού τερματοφύλακα. Τώρα και οι δύο ομάδες χρειάζονται μόλις ένα βαθμό για να προκριθούν στην επόμενη φάση. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού η χώρα παρέλυσε ενώ πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές έτσι ώστε οι φίλαθλοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Υπήρχαν όμως και πολιτικές προεκτάσεις σε αυτόν τον αγώνα καθώς εκφράζοντανι φόβοι για αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις. Η αστυνομία έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να εμποδίσει τυχόν έκτροπα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε Γιούνκ, είχε προειδοποιήσει τους φιλάθλους να μη φωνάξουν αντι-αμερικανικά συνθήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Σε άρση της απαγόρευσης των εμπορικών πτήσεων από το Πακιστάν προχώρησε η Ινδία
10.6.2002 15:07 (Ωρα Λονδίνου) Η απαγόρευση ίσχυε από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν είχε σημειωθεί επίθεση στο Κοινοβούλιο της Ινδίας - μια επίθεση για την οποία η Ινδία είχε κατηγορήσει το Pakistan. H τελευταία διεθνής πτήση από το Λαχόρι του Πακιστάν στο Δελχί, έγινε πριν από ένα χρόνο. Ο ανταποκριτής του BBC, τονίζει ότι ηαπόφαση της κυβέρνησης της Ινδίας, ήρθε ως απάντηση στις διαβεβαιώσεις που εξέλαβε από τις ΗΠΑ ότι ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ, θα τηρήσει τη δέσμευσή του για τον τερματισμό των παρεισφρύσεων στα σύνορα.
Εκδίκαση νέας έφεσης για το βομβιστή του Λόκερμπι ζήτησε ο MAndela
10.6.2002 15:16 (Ωρα Λονδίνου) Ο κος Mondela, ζήτησε να εκδικαστεί νέα έφεση στην υπόθεση του Λίβυου ενώ παράλληλα ζήτησε από τις αρχές να τον μεταφέρουν σε Μουσουλμανική χώρα. Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Megrahi είναι μόνος του και δεν έχει κανέναν να μιλήσει. Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση και είχε πείσει τον ηγέτη της Λιβύης, στρατηγό Muammar Gddafi, να παραδώσει στη δικαιοσύνη του δύο υπόπτους. Ο Abdelbaset ali Mohmed al-Megrahi, καταδικάστηκε πέρσι και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των 20 ετών. Κατέθεσε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης τον περασμένο Μάρτιο, η οποία όμως απερρίφθη. Κρατείται στις φυλακές Barlinnie, στη Γλασκώβη.
Εντυπωσιακά έκλεισε η 11τη ημέρα του Μουντιάλ
10.6.2002 14:28 (Ωρα Λονδίνου) Η Τυνησία αναδείχθηκε ισόπαλη με το Βέλγιο και οι δύο ομάδες μοιράσθηκαν τους βαθμούς. Ο Marc Wilmots, άνοιξε το σκορ για τος Βέλγους, όμως η ομάδα της Τυνησίας κατάφερε να ισοφαρήσει με το Raouf Buzaiane. Πορτογαλία και Πολωνία, συγκρούνται με τους Πορτογάλους να θέλουν απεγνωσμένα τη νίκη μετά την ήττα σοκ απο τις ΗΠΑ στο πρώτο παιχνίδι. Νωρίτερα και μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό η ομάδα της Νότιας Κορέας αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την αντίστοιχη των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, προηγήθηκαν στο 24ο λεπτό με τον Κλιν Μάθις, που προερχόταν από τραυματισμό. Οι αμερικανοί έχασαν πολλές ευκαιρίες ωστόσο οι νοτιοκορεάτες κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον Αν Γιουνγκ Χουάν στο 79ο ένατο λεπτό ο οποίος είχε μπει αλλαγή. Το παιχνίδι ήταν πάρα πολύ καλό με την ομάδα της Νότιας Κορέας να χάνει μεγάλη ευκαιρία στο 90ο λεπτό να πάρει τη νίκη, ωστόσο ο Χόι Γιον Σου, έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια του αμερικανού τερματοφύλακα. Τώρα και οι δύο ομάδες χρειάζονται μόλις ένα βαθμό για να προκριθούν στην επόμενη φάση. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού η χώρα παρέλυσε ενώ πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές έτσι ώστε οι φίλαθλοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Υπήρχαν όμως και πολιτικές προεκτάσεις σε αυτόν τον αγώνα καθώς εκφράζοντανι φόβοι για αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις. Η αστυνομία έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να εμποδίσει τυχόν έκτροπα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε Γιούνκ, είχε προειδοποιήσει τους φιλάθλους να μη φωνάξουν αντι-αμερικανικά συνθήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Νέα εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα
10.6.2002 13:09 (Ωρα Λονδίνου) Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης εισέβαλαν σήμερα τα ξημερώματα στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς, σε μία προσπάθεια να γίνουν συλλήψεις ατόμων που διοργανώνουν επιθέσεις αυτοκτονίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν κατά τη νέα εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στη Ραμάλα. Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εισβάλει και πάλι στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα, σε αντίποινα για μία επίθεση αυτοκτονίας που επέφερε το θάνατο 17 Ισραηλινών. Την ίδια στιγμή οι ανταποκριτές πιστεύουν ότι ο Αριέλ Σαρόν θα συζητήσει και πάλι το θέμα της προτεινόμενης εξορίας του Γιασέρ Αραφάτ - το οποίο έχει απορριφθεί στο παρελθόν από την Ουάσινγκτον. Ο ανταποκριτής του BBC υπογραμμίζει ότι σκοπός του Αριέλ Σαρόν είναι να λάβει εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις των Αράβων για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, βάσει χρονοδιαγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αυτή είναι η έκτη φορά που συναντώνται ο πρόεδρος Μπους και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Μπους δεν έχει ακόμη συναντηθεί με το Γιασέρ Αραφάτ. Εν τω μεταξύ, επιφυλακτικές ήταν οι αντιδράσεις στο Ισραήλ αλλά και στις παλαιστινιακές περιοχές, μετά τον ανασχηματισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης. Ο Γιασέρ Αραφάτ αναταποκρινόμενος στις πιέσεις από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας αλλά και στις συστάσεις στενών συνεργατών του αποφάσισε τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του. Ο αριθμός των μελών του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου υπό τον Γιασέρ Αραφάτ περιορίζεται από 31 σε 21. Αξιωματούχοι στο αρχηγείο του κ. Αραφάτ στη Ρανάλα ανακοίνωσαν ότι αποφασίσθηκε η συγχώνευση ορισμένων υπουργείων ενώ ορισμένα άλλα έχουν καταργηθε ί. Μία σημαντική αλλαγή είναι η απόφαση του κ. Αραφάτ, που έχει την ευθύνη για τις εσωτερικές υποθέσεις και την ασφάλεια , να την αναθέσει στον Αμντέλ Ραζάκ Αλ-Γιάχγια, πρώην διοικητή παλαιστίνιων ανταρτών. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο Αλ - Γιάχγια θα επιδιώξει να αναμορφώσει τις αστυνομικές δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες των Παλαιστινίων. Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης η παλαιστινιακή αστυνομία συνέλαβε στη Λωρίδα της Γάζας τον Αμπντούλα Σάμι ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ , της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ την περασμένη Τετάρτη.
Δολοφονήθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Βελιγράδι
10.6.2002 13:17 (Ωρα Λονδίνου) Ο Μπόσκο Μπούχα σκοτώθηκε έξω από ένα ξενοδοχείο, σήμερα τα ξημερώματα. Η σερβική αστυνομία υποστηρίζει ότι τουλάχιστον δύο άνδρες έλαβαν μέρος στην επίθεση εναντίον του. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Μπόσκο Μπούχα ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Δημόσιας Ασφάλειας, αμέσως μετά την πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Οκτώβριο του 2000. Επί προεδρίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν επικεφαλής των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων.
Σύνοδος των ΗΕ για τη πείνα
10.6.2002 13:35 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να δοθούν και άλλες υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα εκατομμύρια άτομα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ο κος Ανάν τόνισε ότι δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων στον πλανήτη, αλλά το πρόβλημα έγκειται στο ότι η παραγωγή ορισμένων χωρών είναι περιορισμένη και ότι οι ίδιες δεν μπορούν να εισαγάγουν προϊόντα από τον ανεπτυγμένο κόσμο. Σύμφωνα με τον κ. Ανάν, υπάρχουν περίπου 800 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ομως, το περίεργο είναι ότι αν και στη σύνοδο συμμετέχουν πολλοί ηγέτες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ελάχιστοι είναι εκείνοι που προέρχονται από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες. Ο Ζακ Ντιούφ, γενικός γραμματέας του Προγράμματος Διατροφής των Ηνωμένων Εθνών, κατεδίκασε τις πλούσιες χώρες για την αδιαφορία τους. Το Πρόγραμμα Διατροφής των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι περίπου οκτώ εκατομμύρια άτομα μπορεί να πεθάνουν από πείνα στη νότιο Αφρική μέχρι το τέλος του χρόνου.
Δύο νεκροί στη Μόσχα από τα αιματηρά επεισόδια
10.6.2002 14:21 (Ωρα Λονδίνου) Το νέο θύμα είναι αστυνομικός, ενώ χθες ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στον τόπο των γεγονότων, όπου πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Τρείς χιλιάδες Ρώσοι φίλαθλοι που παρακολουθούσαν τον αγώνα σε γιγαντοοθόνη, αγανακτισμένοι από την έκβασή του αγώνα, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, και επιτέθηκαν με πέτρες στο ρωσικό κοινοβούλιο. Η ρωσική αστυνομία ανακοίνωσε ότι στις ταραχές ένα άτομο βρήκε το θάνατο ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 100. Οι αρχές της Ρωσίας δήλωσαν ότι θα στματήσει η προβολή των αγώνων σε γιγαντοοθόνες, θέλωντας έτσι να προλάβουν νέα επεισόδια. Η συνδιοργανώτρια Ιαπωνία πέτυχε την πρώτη νίκη στην ιστορία της, σε τελική φάση της διοργάνωσης, επικρατώντας 1- 0 της Ρωσίας στη Γιοκοχάμα. Οι παίκτες της χώρας του Ανατέλοντος Ηλίου, επευφημούμενοι από δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους, επέβαλλαν ένα καταιγιστικό ρυθμό παιγνιδιού, πραγματοποιώντας συνεχείς επιθέσεις στη ρωσική άμυνα. Το νικητήριο τέρμα της Ιαπωνίας σημείωσε ο μέσος της Άρσεναλ, Τζουνίτσι Ιναμότο, στο 50ο λεπτό. Με τη νίκη της η Ιαπωνία παίρνει το προβάδισμα στην πρόκριση για την επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχοντας τέσσερεις βαθμούς -έναν περισσότερο από τη Ρωσία.
Νέα εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα
10.6.2002 11:58 (Ωρα Λονδίνου) Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ακούσθηκαν πυροβολισμοί κοντά στο αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε ότι πρόκειται γιά επιχείρηση περιορισμένου χαρακτήρα που σκοπό έχει τη σύλληψη υπόπτων. Εν τω μεταξύ, επιφυλακτικές ήταν οι αντιδράσεις στο Ισραήλ αλλά και στις παλαιστινιακές περιοχές, μετά τον ανασχηματισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης. Ο Γιασέρ Αραφάτ αναταποκρινόμενος στις πιέσεις από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας αλλά και στις συστάσεις στενών συνεργατών του αποφάσισε τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του. Ο αριθμός των μελών του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου υπό τον Γιασέρ Αραφάτ περιορίζεται από 31 σε 21. Αξιωματούχοι στο αρχηγείο του κ. Αραφάτ στη Ρανάλα ανακοίνωσαν ότι αποφασίσθηκε η συγχώνευση ορισμένων υπουργείων ενώ ορισμένα άλλα έχουν καταργηθεί. Μία σημαντική αλλαγή είναι η απόφαση του κ. Αραφάτ, που έχει την ευθύνη για τις εσωτερικές υποθέσεις και την ασφάλεια , να την αναθέσει στον Αμντέλ Ραζάκ Αλ-Γιάχγια, πρώην διοικητή παλαιστίνιων ανταρτών. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο Αλ - Γιάχγια θα επιδιώξει να αναμορφώσει τις αστυνομικές δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες των Παλαιστινίων. Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης η παλαιστινιακή αστυνομία συνέλαβε στη Λωρίδα της Γάζας τον Αμπντούλα Σάμι ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ , της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ την περασμένη Τετάρτη. Η ανακοίνωση για τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Γιασέρ Αραφάτ έγινε ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν έχει αφιχθεί στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους .
Καθυστέρηση στην έναρξη της Loya Jirga στο Αφγανιστάν
10.6.2002 11:29 (Ωρα Λονδίνου) Στόχος της Λόγια Τζέργκα είναι να επιλέξει μία νέα μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα. Αφγανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα, όμως οι ανταποκριτές θεωρούν ότι πιθανότατα υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας. Δύο άτομα έχουν μέχρι στιγμής θέσει υποψηφιότητα για να αναλάβουν καθήκοντα αρχηγού κράτους - ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπουχαρνουντίν Ραμπανί και ο νυν πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι. Την τελευταία στιγμή όμως, μέλη της Λόγια Τζέργκα υπεστήριξαν και τον πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ. Εάν όλες οι εργασίες διεξαχθούν ομαλώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το Αφγανιστάν θα έχει νέο αρχηγό κράτους και νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι την προκήρυξη των εκλογών το 2004. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η αρμόδια επιτροπή που έχει συγκαλέσει τη Λόγια Τζέργκα έχει ανακοινώσει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβουν οι γυναίκες, οι αντιπρόσωποι των προσφύγων που δεν προέρχονται από το Ιράν ή από το Πακιστάν και οι εκπρόσωποι του μουσουλμανικού κλήρου. Οι εργασίες του Συμβουλίου επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν Kabul με τη συμμεοτχή πάνω από 15.000 εκπροσώπων από όλο το Αφγανιστάν, όμως η καθυστέρηση οφείλεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπυοργείου Εξωτερικών σε διαδικαστικά προβλήμαα. Περισσότεροι από 1,500 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι βρίσκονται στη Καμπούλ για να παρεβρεθούν στη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σε μιά μεγάλη τέντα στα προάστια της αφγανικής πρωτεύουσας. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο υποψηφιότητες για τη θέση του αρχηγού κράτους -- αυτή του πρώην προέδρου, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, και του τωρινού ηγέτη, Χαμίντ Καρζάι. Ομως, όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές, φαίνεται ότι πολλοί αντιπρόσωποι τελικά θα ψηφίσουν τον πρώην βασιλιά, Ζαχίρ Σαχ. Σε συνέντευξη που έδωσε στο Μπι Μπι Σι, ο ηλικίας 87 ετών πρώην βασιλιάς, ο οποίος επέστρεψε στο Αφγανιστάν μετά από 30 χρόνια στην εξορία, είπε ότι ενώ είναι πεπεισμένος πως η πλειοψηφία των Αφγανών τον υποστηρίζει, εν τούτοις ο ίδιος δεν συνιστά την παλινόρθωση της μοναρχίας.
Συνεχίζεται η δράση του Μουντιάλ
10.6.2002 12:07 (Ωρα Λονδίνου) Πορτογαλία και Πολωνία, συγκρούνται με τους Πορτογάλους να θέλουν απεγνωσμένα τη νίκη μετά την ήττα σοκ απο τις ΗΠΑ στο πρώτο παιχνίδι. Νωρίτερα και μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό η ομάδα της Νότιας Κορέας αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την αντίστοιχη των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, προειγήθηκαν στο 24ο λεπτό με τον Κλιν Μάθις, που προερχόταν από τραυματισμό. Οι αμερικανοί έχασαν πολλές ευκαιρίες ωστόσο οι νοτιοκορεάτες κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον Αν Γιουνγκ Χουάν στο 79ο ένατο λεπτό ο οποίος είχε μπει αλλαγή. Το παιχνίδι ήταν πάρα πολύ καλό με την ομάδα της Νότιας Κορέας να χάνει μεγάλη ευκαιρία στο 90ο λεπτό να πάρει τη νίκη, ωστόσο ο Χόι Γιον Σου, έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια του αμερικανού τερματοφύλακα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού η χώρα παρέλυσε ενώ πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές έτσι ώστε οι φίλαθλοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Υπήρχαν όμως και πολιτικές προεκτάσεις σε αυτόν τον αγώνα καθώς εκφράζοντανι φόβοι για αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις. Η αστυνομία έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να εμποδίσει τυχόν έκτροπα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε Γιούνκ, είχε προειδοποιήσει τους φιλάθλους να μη φωνάξουν αντι-αμερικανικά συνθήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Σύνοδος των ΗΕ για τη πείνα
10.6.2002 11:33 (Ωρα Λονδίνου) Οπως όμως σημειώνουν οι ανταποκριτές οι προοπτικές επιτυχίας αυτης της συνόδου είναι περιορισμένες λογω της ιδίαιτερα μειωμένης παρουσίας των πλουσίων χωρών. Στην τελευταία σύνοδο πριν από πέντε χρόνια είχε τεθεί σαν στόχος η μείωση κατά το ήμισυ των ανθρώπων που πεινούν μέχρι το 2015, αλλά όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής μας στη Ρώμη α στόχος αυτός είνια πιά ανέφικτος. Μεταξύ αυτών που θα παρεβρεθούν στη σύνοδο είναι και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος αψήφισε την απαγόρευση εισόδου που του είχε επιβάλει η Ευρωπαική Ενωση. Σύμφωνα με τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών ο κύριος Μουγκάμπε έχει δικαίωμα να παρεβρεθεί σε συνόδους του Οργανισμού.
Σαρωτική η νίκη της κεντροδεξιάς στη Γαλλία
10.6.2002 11:24 (Ωρα Λονδίνου) Το συγκεντρωτικό τους ποσοστό, πάνω από το 43% των ψήφων, τους εξασφαλίζει, αν επαναληφθεί την Κυριακή, από τα δύο τρία ως τα τέσσερα πέμπτα των εδρών της Εθνοσυνέλευσης. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα δώσει στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, μεγάλη πλειοψηφία, ώστε να προωθήσει μέτρα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την μείωση της φορολογίας. Οι Σοσιαλιστές αναμένεται να περάσουν για πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση. Στις χθεσινές εκλογές, στις οποίες υπήρξε μεγάλο ποσοστό αποχής, μειώθηκε επίσης σημαντικά, στο 12%, η δύναμη της ακροδεξιάς, σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές. Πάντως οι χθεσινές εκλογές χαρακτηρίσθηκαν από το υψηλό ποσοστό αποχής που άγγιξε το 35%, γεγονός πρωτοφανές στην μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν έξω από τα εκλογικά τμήματα δείχνουν ότι το Εθνικό Μέτωπο του κ. Λεπέν συγκεντρώνει μικρότερο ποσοστό ψήφων απ' ό,τι στις βουλευτικές εκλογές του 1997, δεν αποκλείεται όμως το κόμμα αυτό της άκρας δεξιάς να εκπροσωπείται στη νέα εθνοσυνέλευση Στόχος της κεντροδεξιάς "Ένωσης για την Προεδρική Πλειοψηφία" του κ. Σιράκ (που στην απερχόμενη Εθνοσυνέλευση διέθετε 245 έδρες) είναι να τερματισθεί η συνύπαρξή της γαλλικής προεδρίας με την κεντροαριστερά κυβέρνηση στην εκτελεστική εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν στην προεκλογική περίοδο δείχνουν ότι μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων θα προτιμούσε να τερματιστεί το πείραμα της γαλλικής "συγκατοίκησης", όπως ονομάζεται.
Συνεχίζεται η δράση του Μουντιάλ
10.6.2002 11:00 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα και μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό η ομάδα της Νότιας Κορέας αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την αντίστοιχη των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, προειγήθηκαν στο 24ο λεπτό με τον Κλιν Μάθις, που προερχόταν από τραυματισμό. Οι αμερικανοί έχασαν πολλές ευκαιρίες ωστόσο οι νοτιοκορεάτες κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον Αν Γιουνγκ Χουάν στο 79ο ένατο λεπτό ο οποίος είχε μπει αλλαγή. Το παιχνίδι ήταν πάρα πολύ καλό με την ομάδα της Νότιας Κορέας να χάνει μεγάλη ευκαιρία στο 90ο λεπτό να πάρει τη νίκη, ωστόσο ο Χόι Γιον Σου, έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια του αμερικανού τερματοφύλακα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού η χώρα παρέλυσε ενώ πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές έτσι ώστε οι φίλαθλοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Υπήρχαν όμως και πολιτικές προεκτάσεις σε αυτόν τον αγώνα καθώς εκφράζοντανι φόβοι για αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις. Η αστυνομία έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να εμποδίσει τυχόν έκτροπα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε Γιούνκ, είχε προειδοποιήσει τους φιλάθλους να μη φωνάξουν αντι-αμερικανικά συνθήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Ο Μandela θα επισκευθεί τον βομβιστή του Λόκερμπι
10.6.2002 11:01 (Ωρα Λονδίνου) Ο κος Mandela, θα επισκευθεί τον καταδικασθέντα στη φυλακή και ενδιαφέρεται κυρίως να διαπιστώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατείται. Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση και είχε πείσει τον ηγέτη της Λιβύης, στρατηγό Muammar Gddafi, να παραδώσει στη δικαιοσύνη του δύο υπόπτους. Ο Abdelbaset ali Mohmed al-Megrahi, καταδικάστηκε πέρσι και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των 20 ετών. Κατέθεσε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης τον περασμένο Μάρτιο, η οποία όμως απερρίφθη. Κρατείται στις φυλακές Barlinnie, στη Γλασκώβη.
Ενας νεκρός και δεκάδες τραυματίες στη Μόσχα μετά την ήττα από την Ιαπωνία στο Μουντιάλ
10.6.2002 2:05 (Ωρα Λονδίνου) Η ήττα της ρωσικής ομάδας από την Εθνική Ιαπωνίας στο Μουντιάλ προκάλεσε αιματηρά επεισόδια στη Μόσχα. Τρείς χιλιάδες Ρώσοι φίλαθλοι που παρακολουθούσαν τον αγώνα σε γιγαντοοθόνη, αγανακτισμένοι από την έκβασή του αγώνα, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, και επιτέθηκαν με πέτρες στο ρωσικό κοινοβούλιο. Η ρωσική αστυνομία ανακοίνωσε ότι στις ταραχές ένα άτομο βρήκε το θάνατο ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 100. Η συνδιοργανώτρια Ιαπωνία πέτυχε την πρώτη νίκη στην ιστορία της, σε τελική φάση της διοργάνωσης, επικρατώντας 1- 0 της Ρωσίας στη Γιοκοχάμα. Οι παίκτες της χώρας του Ανατέλοντος Ηλίου, επευφημούμενοι από δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους, επέβαλλαν ένα καταιγιστικό ρυθμό παιγνιδιού, πραγματοποιώντας συνεχείς επιθέσεις στη ρωσική άμυνα. Το νικητήριο τέρμα της Ιαπωνίας σημείωσε ο μέσος της Άρσεναλ, Τζουνίτσι Ιναμότο, στο 50ο λεπτό. Με τη νίκη της η Ιαπωνία παίρνει το προβάδισμα στην πρόκριση για την επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχοντας τέσσερεις βαθμούς -έναν περισσότερο από τη Ρωσία.
Καθυστέρηση στην έναρξη της Loya Jirga στο Αφγανιστάν
10.6.2002 9:54 (Ωρα Λονδίνου) Οι εργασίες του Συμβουλίου επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν Kabul με τη συμμεοτχή πάνω από 15.000 εκπροσώπων από όλο το Αφγανιστάν, όμως η καθυστέρηση οφείλεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπυοργείου Εξωτερικών σε διαδικαστικά προβλήμαα. Περισσότεροι από 1,500 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι βρίσκονται στη Καμπούλ για να παρεβρεθούν στη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σε μιά μεγάλη τέντα στα προάστια της αφγανικής πρωτεύουσας. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο υποψηφιότητες για τη θέση του αρχηγού κράτους -- αυτή του πρώην προέδρου, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, και του τωρινού ηγέτη, Χαμίντ Καρζάι. Ομως, όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές, φαίνεται ότι πολλοί αντιπρόσωποι τελικά θα ψηφίσουν τον πρώην βασιλιά, Ζαχίρ Σαχ. Σε συνέντευξη που έδωσε στο Μπι Μπι Σι, ο ηλικίας 87 ετών πρώην βασιλιάς, ο οποίος επέστρεψε στο Αφγανιστάν μετά από 30 χρόνια στην εξορία, είπε ότι ενώ είναι πεπεισμένος πως η πλειοψηφία των Αφγανών τον υποστηρίζει, εν τούτοις ο ίδιος δεν συνιστά την παλινόρθωση της μοναρχίας. Εάν όλα πάνε καλά, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το Αφγανιστάν θα έχει εκλέξει αρχηγό κράτους και κυβέρνηση που θα οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές του 2004.
Ισόπαλη 1-1 αναδείχθηκε η Νότια Κορέα
10.6.2002 9:39 (Ωρα Λονδίνου) Οι ΗΠΑ, προειγήθηκαν στο 24ο λεπτό με τον Κλιν Μάθις, που προερχόταν από τραυματισμό. Οι αμερικανοί έχασαν πολλές ευκαιρίες ωστόσο οι νοτιοκορεάτες κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον Αν Γιουνγκ Χουάν στο 79ο ένατο λεπτό ο οποίος είχε μπει αλλαγή. Το παιχνίδι ήταν πάρα πολύ καλό με την ομάδα της Νότιας Κορέας να χάνει μεγάλη ευκαιρία στο 90ο λεπτό να πάρει τη νίκη, ωστόσο ο Χόι Γιον Σου, έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια του αμερικανού τερματοφύλακα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού η χώρα παρέλυσε ενώ πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές έτσι ώστε οι φίλαθλοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Υπήρχαν όμως και πολιτικές προεκτάσεις σε αυτόν τον αγώνα καθώς εκφράζοντανι φόβοι για αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις. Η αστυνομία έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να εμποδίσει τυχόν έκτροπα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε Γιούνκ, είχε προειδοποιήσει τους φιλάθλους να μη φωνάξουν αντι-αμερικανικά συνθήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες στη Μόσχα για το Μουντιάλ
10.6.2002 7:29 (Ωρα Λονδίνου) Η ήττα της ρωσικής ομάδας από την Εθνική Ιαπωνίας στο Μουντιάλ προκάλεσε αιματηρά επεισόδια στη Μόσχα. Τρείς χιλιάδες Ρώσοι φίλαθλοι που παρακολουθούσαν τον αγώνα σε γιγαντοοθόνη, αγανακτισμένοι από την έκβασή του αγώνα, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, και επιτέθηκαν με πέτρες στο ρωσικό κοινοβούλιο. Η ρωσική αστυνομία ανακοίνωσε ότι στις ταραχές δύο άτομα σκοτώθηκαν - ο ένας ήταν αστυνομικός - ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 100. Οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να ματαιώσουν την αναμετάδοση των άλλων αγώνων της εθνικής Ρωσίας από γιγαντοοθόνες. Στο χθεσινό αγώνα η Ιαπωνία πέτυχε τη πρώτη της νίκη στα τελικά ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος με 1-0 και έβαλε τις βάσεις για πρόκριση στον επόμενο γύρο του Μουντιάλ.
Συνέρχεται η Λόγια Τζίργκα στο Αφγανιστάν
10.6.2002 7:05 (Ωρα Λονδίνου) Το άμεσο πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν θα αποφασισθεί κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του Εθνικού Συμβουλίου - ή Λόγια Τζίρκα όπως είναι γνωστό - που αρχίζει σήμερα. Περισσότεροι από 1,500 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι βρίσκονται στη Καμπούλ για να παρεβρεθούν στη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σε μιά μεγάλη τέντα στα προάστια της αφγανικής πρωτεύουσας. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο υποψηφιότητες για τη θέση του αρχηγού κράτους -- αυτή του πρώην προέδρου, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, και του τωρινού ηγέτη, Χαμίντ Καρζάι. Ομως, όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές, φαίνεται ότι πολλοί αντιπρόσωποι τελικά θα ψηφίσουν τον πρώην βασιλιά, Ζαχίρ Σαχ. Σε συνέντευξη που έδωσε στο Μπι Μπι Σι, ο ηλικίας 87 ετών πρώην βασιλιάς, ο οποίος επέστρεψε στο Αφγανιστάν μετά από 30 χρόνια στην εξορία, είπε ότι ενώ είναι πεπεισμένος πως η πλειοψηφία των Αφγανών τον υποστηρίζει, εν τούτοις ο ίδιος δεν συνιστά την παλινόρθωση της μοναρχίας. Εάν όλα πάνε καλά, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το Αφγανιστάν θα έχει εκλέξει αρχηγό κράτους και κυβέρνηση που θα οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές του 2004.
Σϋνοδος του ΟΗΕ για τη πείνα
10.6.2002 6:46 (Ωρα Λονδίνου) Στην Ρωμη ξεκινά σήμερα η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμιση της πείνας, που βρίσκεται και πάλι σε έξαρση σε μεγάλες περιοχές της Αφρικής. Οπως όμως σημειώνουν οι ανταποκριτές οι προοπτικές επιτυχίας αυτης της συνόδου είναι περιορισμένες λογω της ιδίαιτερα μειωμένης παρουσίας των πλουσίων χωρών. Στην τελευταία σύνοδο πριν από πέντε χρόνια είχε τεθεί σαν στόχος η μείωση κατά το ήμισυ των ανθρώπων που πεινούν μέχρι το 2015, αλλά όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής μας στη Ρώμη α στόχος αυτός είνια πιά ανέφικτος. Μεταξύ αυτών που θα παρεβρεθούν στη σύνοδο είναι και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος αψήφισε την απαγόρευση εισόδου που του είχε επιβάλει η Ευρωπαική Ενωση. Σύμφωνα με τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών ο κύριος Μουγκάμπε έχει δικαίωμα να παρεβρεθεί σε συνόδους του Οργανισμού.
Νίκη της κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία
10.6.2002 5:34 (Ωρα Λονδίνου) Στη Γαλλία ο κεντροδεξιός συνασπισμός του προέδρου Ζακ Σιράκ , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου (exit polls) , ενισχύει σημαντικά τη θέση του στην εθνοσυνέλευση μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Με βάση τα exit polls η παράταξη Σιράκ συγκεντρώνει το 44% των ψήφων, τα κόμματα της αριστεράς το 36% και η άκρα δεξιά του Ζαν Μαρί Λεπέν το 13%. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η προσέλευση των εκλογέων στις κάλπες ήταν μικρότερη απ' ό,τι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον περασμένο Απρίλιο. Υπολογίζεται ότι δεν ξεπέρασε το 65% των ψηφοφόρων. Εξάλλου οι δημοσκοπήσεις που έγιναν έξω από τα εκλογικά τμήματα δείχνουν ότι το Εθνικό Μέτωπο του κ. Λεπέν συγκεντρώνει μικρότερο ποσοστό ψήφων απ' ό,τι στις βουλευτικές εκλογές του 1997, δεν αποκλείεται όμως το κόμμα αυτό της άκρας δεξιάς να εκπροσωπείται στη νέα εθνοσυνέλευση Στόχος της κεντροδεξιάς "Ένωσης για την Προεδρική Πλειοψηφία" του κ. Σιράκ (που στην απερχόμενη Εθνοσυνέλευση διέθετε 245 έδρες) είναι να τερματισθεί η συνύπαρξή της γαλλικής προεδρίας με την κεντροαριστερά κυβέρνηση στην εκτελεστική εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν στην προεκλογική περίοδο δείχνουν ότι μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων θα προτιμούσε να τερματιστεί το πείραμα της γαλλικής "συγκατοίκησης", όπως ονομάζεται.
Σϋνοδος των ΗΕ για τη πείνα
10.6.2002 5:28 (Ωρα Λονδίνου) Στην Ρωμη ξεκινά σήμερα η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμιση της πείνας, που βρίσκεται και πάλι σε έξαρση σε μεγάλες περιοχές της Αφρικής. Οπως όμως σημειώνουν οι ανταποκριτές οι προοπτικές επιτυχίας αυτης της συνόδου είναι περιορισμένες λογω της ιδίαιτερα μειωμένης παρουσίας των πλουσίων χωρών. Στην τελευταία σύνοδο πριν από πέντε χρόνια είχε τεθεί σαν στόχος η μείωση κατά το ήμισυ των ανθρώπων που πεινούν μέχρι το 2015, αλλά όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής μας στη Ρώμη α στόχος αυτός είνια πιά ανέφικτος. Μεταξύ αυτών που θα παρεβρεθούν στη σύνοδο είναι και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος αψήφισε την απαγόρευση εισόδου που του είχε επιβάλει η Ευρωπαική Ενωση. Σύμφωνα με τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών ο κύριος Μουγκάμπε έχει δικαίωμα να παρεβρεθεί σε συνόδους του Οργανισμού.
Νίκη της κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία
10.6.2002 4:55 (Ωρα Λονδίνου) Στη Γαλλία ο κεντροδεξιός συνασπισμός του προέδρου Ζακ Σιράκ , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου (exit polls) , ενισχύει σημαντικά τη θέση του στην εθνοσυνέλευση μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Με βάση τα exit polls η παράταξη Σιράκ συγκεντρώνει το 44% των ψήφων, τα κόμματα της αριστεράς το 36% και η άκρα δεξιά του Ζαν Μαρί Λεπέν το 13%. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η προσέλευση των εκλογέων στις κάλπες ήταν μικρότερη απ' ό,τι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον περασμένο Απρίλιο. Υπολογίζεται ότι δεν ξεπέρασε το 65% των ψηφοφόρων. Εξάλλου οι δημοσκοπήσεις που έγιναν έξω από τα εκλογικά τμήματα δείχνουν ότι το Εθνικό Μέτωπο του κ. Λεπέν συγκεντρώνει μικρότερο ποσοστό ψήφων απ' ό,τι στις βουλευτικές εκλογές του 1997, δεν αποκλείεται όμως το κόμμα αυτό της άκρας δεξιάς να εκπροσωπείται στη νέα εθνοσυνέλευση Στόχος της κεντροδεξιάς "Ένωσης για την Προεδρική Πλειοψηφία" του κ. Σιράκ (που στην απερχόμενη Εθνοσυνέλευση διέθετε 245 έδρες) είναι να τερματισθεί η συνύπαρξή της γαλλικής προεδρίας με την κεντροαριστερά κυβέρνηση στην εκτελεστική εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν στην προεκλογική περίοδο δείχνουν ότι μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων θα προτιμούσε να τερματιστεί το πείραμα της γαλλικής "συγκατοίκησης", όπως ονομάζεται.
Ποδοσφαιρικός αλλά και πολιτικός πυρετός στη Νότιο Κορέα
10.6.2002 4:36 (Ωρα Λονδίνου) Παραλύει η Νότια Κορέα καθώς η εθνική ομάδα της χώρας αντιμετωπίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC ο φανατισμός των νοτιο-Κορεατών είνια πολύ μεγάλος μετά τη νίκη επί της Πολωνίας. Πολλές επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές έτσι ώστε οι φίλαθλοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Υπάρχουν όμως και πολιτικές προεκτάσεις σε αυτόν τον αγώνα καθώς εκφράζονται φόβοι για αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις. Η αστυνομία πέρνει δρακόντια μέτρα ασφαλείας για να εμποδίσει τυχόν έκτροπα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της νοτίου Κορέας, Κιμ Νταε Γιούνκ, προειδοποίησε τους φιλάθλους να μη φωνάζουν αντι-αμερικανικά συνθήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα.
|