Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-06-07
Ο Χόσνι Μουμπάρακ έχει ήδη συναντηθεί με τον Κόλιν Πάουελ 07.6.2002 23:10 (Ωρα Λονδίνου) Η Αίγυπτος έχει υποβάλει ένα σχέδιο που έχει σκοπό να θέσει ένα τέρμα στη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και το οποίο ζητά την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους μέσα στον επόμενο χρόνο. Βάσει του προτεινόμενου σχεδίου, ορισμένα θέματα όπως ο τελικός καθορισμός των συνόρων και η επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων θα συζητηθούν κάποια στιγμή μετά τον τερματισμό της διένεξης. Πάντως, το νέο σχέδιο ειρήνευσης προβλέπει την ντε φάκτο αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα πριν από το 1967. Αντιπαράθεση Η κίνηση του προέδρου Μουμπάρακ, εκτιμούν οι αναλυτές, γίνεται περισσότερο στο πλαίσιο της ενδο-αραβικής αντιπαράθεσης Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει υποβάλει το δικό της ειρηνευτικό σχέδιο. Μιλώντας πριν από τη συνάντηση, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι σχεδιάζει να εκδώσει ένα ανακοινωθέν για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας μετά τις συνομιλίες του προέδρου Μουμπάρακ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα. Την Παρασκευή, ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη Τζενίν για δεύτερη φορα σε 48 ωρες. Η επιδρομή έγινε σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ η οποία στοίχισε τη ζωή σε 17 Ισραηλινούς πολίτες.
Συνέρχεται η Λόγια Τζίργκα του Αφγανιστάν
07.6.2002 22:34 (Ωρα Λονδίνου) Στόχος της Λόγια Τζίργκα είναι η στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι την προκήρυξη των εκλογών το 2004, υπογραμμίζει ο Κρις Στεντ του BBC. Τα μέλη της εθνοσυνέλευσης θα προέρχονται από τις διάφορες φυλές που απαρτίζουν το μωσαικό του Αφγανιστάν. Ορισμένα από αυτά πρόκειται να εκλεγούν, ενώ ορισμένα άλλα θα καταλάβουν τις θέσεις τους στο κοινοβούλιο μετά την πρόταση διαφόρων κοινωνικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών ιδρυμάτων. Οπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής για τη σύγκληση της εθνοσυνέλευσης, Ισμαήλ Κασεμίαρ, στην αρχή είχε αποφασισθεί, με βάση τη διακήρυξη του περασμένου Μαρτίου, να συμμετάσχουν 1.500 μέλη, από τα οποία τα 1.051 επρόκειτο να εκλεγούν. Τα υπόλοιπα 449 θα εδιορίζοντο. Η μεταβατική κυβέρνηση Σήμερα τα πράγματα έχουν κάπως αλλάξει. Η μεταβατική κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι η οποία πρόκειται να αποχωρήσει από την εξουσία στις 22 Ιουνίου θα έχει το δικαίωμα να καταλάβει 53 έδρες στο κοινοβούλιο της μετα-Ταλιμπάν περιόδου. Στις 6 Ιουνίου εξάλλου η επιτροπή που συγκαλεί την εθνική συνέλευση αποφάσισε να διαθέσει 50 έδρες στους περιφερειακούς κυβερνήτες και στους τοπικούς ηγέτες που συνέβαλαν στην πτώση του καθεστώτος των Ταλεμπάν και στη διαμόρφωση της νέας πολιτικής πραγματικότητας. Ετσι ο συνολικός αριθμός των εδρών από 1.500 ανέρχεται τώρα σε 2.000. Ο στρατιωτικός διοικητής της Βόρειας Συμμαχίας, ο Αμπντούλ Ρασίνστ Ντοστούμ και ο κυβνερνήτης της Καμπούλ, μουλάς Ταζ Μοχάμαντ, ήδη έχουν επιλεγεί να καταλάβουν έδρες στη νέα εθνοσυνέλευση. Σε αυτή αναμένεται να συμμετάσχει και ο κυβερνήτης της Χεράτ, Ισμαήλ Χαν. Σημειώνουμε ότι στις 20 Μαϊου, ο πρόεδρος της επιτροπής για τη σύγκληση της εθνοσυνέλευσης είχε ανακοινώσει ότι αποφασίσθηκε η αύξηση το υ αριθμού των εδρών που θα καταλάβουν οι γυναίκες, οι αντιπρόσωποι των προσφύγων που δεν προέρχονται από το Ιράν ή από το Πακιστάν και οι εκπρόσωποι του μουσουλμανικού κλήρου. Επίσης, σύμφωνα με τον Ισμαήλ Κασεμίαρ, μεγαλύτερη, από ό,τι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, θα είναι η εκπροσώπηση για τις μικρές σε πληθυσμό φυλές καθώς και για τις περιοχές της χώρας που είναι πολύ αραιοκατοικημένες.
Στο φως άγνωστη μέθοδος ταρίχευσης
07.6.2002 21:47 (Ωρα Λονδίνου) Ενα βαλσαμωμένο σώμα, η ταρίχευση του οποίου έγινε με μία ειδική μέθοδο άγνωστη μέχρι σήμερα, εκτίθεται στο μουσείο της Ιατρικής Ακαδημίας του Ομσκ. Η σωρός του νεκρού διατηρείται σχεδόν στην ίδια κατάσταση όπως ήταν την πρώτη φορά όταν είχε προετοιμαστεί για την ταρίχευση το δηλαδή το 1933. Πως ακριβώς έγινε η ταρίχευση του νεκρού αυτού παραμένει ακόμη άγνωστο. Η μέθοδος που χρησιμοποποιήθηκε είναι μία μέθοδος καλύτερη και από αυτή που οι Σοβιετικοί χρησιμοποίησαν για να ταριχεύσουν τη σωρό του Λένιν, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. Αυτοδίδακτος Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε ότι ενώ για τη διατήρηση του σώματος του Λένιν, μετά το θάνατο του το 1924 , μια ομάδα επιστημόνων χρειάσθηκε να εργασθεί συστηματικά για να ανακαλύψει την πλέον κατάλληλη μέθοδο, ο Αντρέι Ρομαντανόφσκι, ένας άγνωστος μέχρι πρόσφατα βοηθός εργαστηρίου, μόνος και σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτος, ανακάλυψε το δικό του τρόπο ταρίχευσης. Η ταυτότητα του βαλσαμωμένου σώματος, της Μούμιας της Σιβηρίας, όπως την έχουν ονομάσει οι Ρώσοι επιστήμονες, είναι άγνωστη, άλλα είναι πολύ πιθανόν να ανήκει σε κάποιον που μετά θάνατο αποφάσισε να προσφέρει το σώμα του για το "πείραμα" του Ρομαντανόφσκι.
Ερευνα για το λιώσιμο των πάγων
07.6.2002 21:32 (Ωρα Λονδίνου) Η μετακίνηση γίνεται με γρηγορότερους ρυθμούς επειδή μεγαλύτερες ποσότητες νερού συγκεντρώνονται κάτω από την επιφάνεια του λεπτού στρώματος πάγου. Το νερό αυτό προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Οι επιστήμονες έχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η θερμοκρασία τα τελευταία 21 χρόνια, κατά την περίοδο του θέρους ,έχει αυξηθεί περίπου 0,25 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα γνωρίζουν ότι από το 1996 μέχρι το 1999 η ροή του πάγου έχει αυξηθεί από 31,3 εκατοστά την ημέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε 40 εκατοστά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι έρευνες της NASA Τον Ιούλιο του 2000, οι επιστήμονες της NASA είχαν ανακοινώσει ότι το πάχος του πάγου γύρω από τίς ακτές της Γροιλανδίας εμειώνετο περισσότερο από ένα μέτρο κάθε χρόνο. Το Μάρτιο του 1999, και πάλι οι επιστήμονες της NASA είχαν υποστηρίξει ότι η μείωση αυτή ήταν μικρότερη από ενα μέτρο. Τώρα εκτιμούν ότι η διαδικασία περιορισμού του πάχους του στρώματος πάγου στις ακτές της Γροιλανδίας επιταχύνεται και αυτό οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας. Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, την οποία χρηματοδότησε η NASA, δημοσιεύονται στο ScienceExpress που είναι ο δικτυακός τόπος του επιστημονικού περιοδικού Science.
Νέος γύρος επαφών για το μεσανατολικό
07.6.2002 20:25 (Ωρα Λονδίνου) Η Αίγυπτος έχει υποβάλει ένα σχέδιο που έχει σκοπό να θέσει ένα τέρμα στη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και το οποίο ζητά την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους μέσα στον επόμενο χρόνο. Βάσει του προτεινόμενου σχεδίου, ορισμένα θέματα όπως ο τελικός καθορισμός των συνόρων και η επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων θα συζητηθούν κάποια στιγμή μετά τον τερματισμό της διένεξης. Πάντως, το νέο σχέδιο ειρήνευσης προβλέπει την ντε φάκτο αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα πριν από το 1967. Αντιπαράθεση Η κίνηση του προέδρου Μουμπάρακ, εκτιμούν οι αναλυτές, γίνεται περισσότερο στο πλαίσιο της ενδο-αραβικής αντιπαράθεσης Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει υποβάλει το δικό της ειρηνευτικό σχέδιο. Μιλώντας πριν από τη συνάντηση, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι σχεδιάζει να εκδώσει ένα ανακοινωθέν για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας μετά τις συνομιλίες του προέδρου Μουμπάρακ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα. Την Παρασκευή, ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη Τζενίν για δεύτερη φορα σε 48 ωρες. Η επιδρομή έγινε σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ η οποία στοίχισε τη ζωή σε 17 Ισραηλινούς πολίτες.
"Σχετική εκτόνωση" στο Κασμίρ
07.6.2002 18:02 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Αρμιτατ ανακοίνωσε ότι και οι δύο χώρες τον διαβεβαίωσαν ότι δεν επιθυμούν την έναρξη πολέμου για το Κασμίρ. Αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατσπαγί, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχε στην Ινδία. "Υπάρχει μια σχετική εκτόνωση της κρίσης", είπε ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ και πρόσεθεσε: "εάν τα πνεύματα στο Κασμίρ παραμείνουν τεταμένα, τότε η απειλή του πολέμου παραμένει. Μέχρι να αλλάξει η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος", κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζάσουατ Σινγκ, εξέφρασε τη δέσμευση της ινδικής ηγεσίας για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Ο Ινδός υπουργός είπε ότι πληροφορήθηκε από τον Ρίτσαρντ Άρμιτατζ για την πρόθεσή του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, να ληφθούν μακροπρόθεσμα μέτρα κατά της διασυνοριακής τρομοκρατίας στο Κασμίρ. Πρωτοβουλία Ρωσίας "Όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός της Ινδίας στη σύνοδο του Αλμάτι στο Καζακστάν, εάν ο πρόεδρος Μουσάραφ εφαρμόσει τις εξαγγελίες του για το Κασμίρ, τότε σίγουρα και η Ινδία θα ανταποκριθεί με έναν τρόπο που να διασφαλίζει την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων νέα πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κρίσης στο Καμίρ ανέλαβε και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε από το Πακιστάν να "δώσει τέλος στις δραστηριότητες των τρομοκρατών που βρίσκουν καταφύγιο σε πακιστανικό έδαφος και εξαπολύουν από αυτό επιθέσεις κατά του υπό ινδικής διοίκησης Κασμίρ". Το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και δυο παιδιά, σκοτώθηκαν στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ και άλλοι τρεις στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ.
Αποκαλύψεις για τον Μοχάμεντ Ατα
07.6.2002 17:44 (Ωρα Λονδίνου) Η Τζονέλ Μπράιντ, αξιωματούχος αμερικανικού υπουργείου, είπε στο ειδησεογραφικό κανάλι του ABC ότι ο Ατα είχε ζητήσει δάνειο ύψους 650.000 δολαρίων για την αγορά και την επισκευφή ενός αεροπλάνου τον Μάιο του 2000. Σύμφωνα με όσα είπε στις ανακρίσεις ένα στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο Αμπού Ζουμπαϊντάχ, όταν απερρίφθη το δάνειο του Ατα, το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν αποφάσισε να στραφεί σε διοργάνωση αεροπειρατειών. Η κ. Μπράιαντ μίλησε για πρώτη φορά σε αμερικανικό κανάλι, πιστεύοντας ότι όσα είχε να πει θα ακουσθούν ως μία προειδοποίηση για το μέλλον. Αεροφωτογραφίες Η ίδια υπογράμμισε ότι απέρριψε την αίτηση του Ατα γιατί δεν μπορούσε να καταλάβει τα κίνητρά του, αλλά και επειδή δεν ήταν Αμερικανός πολίτης. Η Τζονέλ Μπράιντ συνέστησε στον Ατα να απευθυνθεί σε άλλες εταιρείες και σε μία τράπεζα, αλλά ποτέ δεν επικοινώνησε η ίδια με τις ομοσπονδιακές αρχές για το εν λόγω συμβάν. Η Αμερικανίδα υπάλληλος υπογράμμισε επίσης ότι ο Μοχάμεντ Ατα είχε ζητήσει μία αεροφωτογραφία του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου.
Γλυκιά εκδίκηση για την Αγγλία
07.6.2002 17:12 (Ωρα Λονδίνου) Η Αγγλία κατάφερε να διατηρήσει το σκορ παρά την ασφυκτική πίεση της Αργεντινής, στο β΄ ημίχρονο, η οποία μπορεί να είχε την υπεροχή όσον αφορά την κατοχή της μπάλας άλλα δεν κατάφερε ούτε να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά ούτε και να απειλήσει την εστία του Ντέιβιντ Σίμαν. Η αγωνία εδώ στην Αγγλία βρισκόταν στο κατακόρυφο. Οι δρόμοι του κεντρικού Λονδίνου είχαν ερημώσει καθώς εκατομμύρια Αγγλων ήταν καθηλωμένοι μπροστά στη τηλεόραση για το μεγάλο παιγχνίδι της εθνικής τους ομάδας κατά της Αργεντινής για το παγκόσμιο κύπελλο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των εργαζομένων στην Αγγλία δεν πήγαν σήμερα στη δουλειά τους. Αν και οι περισσότεροι έχουν ζητήσει και έχουν πάρει άδεια, εκπρόσωποι των εργοδοτών πιστεύουν ότι χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλοι θα έπαιρναν τηλέφωνο τη τελευταία στιγμή προφασιζόμενοι ασθένεια. Σε κεντρικά σημεία του Λονδίνου, του Μπέρμιγχαμ και του Μάντσεστερ και σε όλα τα αεροδρόμια της Αγγλίας έχουν τοποθετηθεί τεράστιες οθόνες που ξεπερνούν τα 30 μέτρα. Τα σουπερμάρκετ ανακοίνωσαν χθες ότι οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών και ιδιαίτερα της μπύρας σημείωσαν άνοδο 30%, ενώ στην Αγγλία παρατηρήθηκε τεράστια μείωση στις πωλήσεις κρασιών από την Αργεντινή. Τα υπόλοιπα ματς Εν τω μεταξύ, στη σημερινή αγωνιστική του μουντιάλ ο Σουηδός στράικερ, Χένρικ Λάρσον, με δύο γκολ συνέτριψε το όνειρο της πολλά υποσχόμενης Νιγηρίας για πρόκριση στο δεύτερο γύρο της διοργάνωσης. Η Νιγηρία προηγήθηκε στο 27ο λεπτό με γκολ του Τζούλιους Αγκαχόουα. Στο δεύτερο παιχνίδι της ημέρας η Ισπανία βρέθηκε πολύ γρήγορα μέσα στο πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης να χάνει με 1-0 από την Παραγουάη. Ωστόσο, οι Ισπανοί αντέδρασαν γρήγορα και με δύο γκολ από του Φερνάντο Μοριέντες, ο οποίος μπήκε στο παιχνίδι ως α λλαγή, και με χτύπημα πέναλτι του αρχηγού της εθνικής, Φερνάντο Ιέρο, η Ισπανία είναι η πρώτη ομάδα που έχει ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο του Παγκόσμιου Κυπέλου.
Παρέλαση ομοφυλοφίλων στο Ισραήλ
07.6.2002 16:38 (Ωρα Λονδίνου) Στην παρέλαση έλαβαν μέρος εκατοντάδες άτομα, ενώ η αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα για να αποτρέψει πιθανή αναστάτωση από δεξιές οργανώσεις. Οργανώσεις Ορθόδοξων Εβραίων είχαν τοποθετήσει αφίσες στους δρόμους, καταδικάζοντας την παρέλαση και υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για βλασφημία σε μία ιερή πόλη. Οι διοργανωτές της παρέλασης δήλωσαν ότι ήταν μία εκδήλωση εναντίον της βίας σε μία πόλη που κυριαρχείται από θρησκείες που καταδικάζουν την ομοφυλοφιλία. Εχθρικότητα Παράλληλα, υπεστήριξαν ότι η εχθρικότητα που υπάρχει απέναντι τους ομοφυλόφιλους δικαιολογεί τη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης. Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι η κοινή γνώμη στο Ισραήλ αποδέχεται όλο και περισσότερο τους ομοφυλόφιλους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρελάσεις ομοφυλοφίλων λαμβάνουν χώρα συχνά στο Τελ Αβίβ, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μία τέτοια εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ.
«Σχετική εκτόνωση» στο Κασμίρ
07.6.2002 15:40 (Ωρα Λονδίνου) Αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατσπαγί, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχε στην Ινδία. «Υπάρχει μια σχετική εκτόνωση της κρίσης», είπε ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ και πρόσθεσε, «εάν τα πνεύματα στο Κασμίρ παραμείνουν τεταμένα, τότε η απειλή του πολέμου παραμένει ανοικτή. Μέχρι να αλλάξει η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος», κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζάσουατ Σινγκ, εξέφρασε τη δέσμευση της ινδικής ηγεσίας για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Ο Ινδός υπουργός είπε ότι πληροφορήθηκε από τον Ρίτσαρντ Άρμιτατζ για την πρόθεσή του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, να ληφθούν μακροπρόθεσμα μέτρα κατά της διασυνοριακής τρομοκρατίας στο Κασμίρ.
«Όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός της Ινδίας στη σύνοδο του Αλμάτι στο Καζακστάν, εάν ο πρόεδρος Μουσάραφ εφαρμόσει τις εξαγγελίες του για το Κασμίρ, τότε σίγουρα και η Ινδία θα ανταποκριθεί με έναν τρόπο που να διασφαλίζει την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων νέα πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κρίσης στο Καμίρ ανέλαβε και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε από το Πακιστάν να «δώσει τέλος στις δραστηριότητες των τρομοκρατών που βρίσκουν καταφύγιο σε πακιστανικό έδαφος και εξαπολύουν από αυτό επιθέσεις κατά του υπό ινδικής διοίκησης Κασμίρ». Το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και δυο παιδιά, σκοτώθηκαν στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ και άλλοι τρεις στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το Πακιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπντούλ Σατάρ, υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος λόγους υγείας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο υπουργός δεν μπορεί πια να εργαστεί ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο όπως θα ήθελε λόγω των προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούν.
Αγγλία-Αργεντινή: 1-0
07.6.2002 15:43 (Ωρα Λονδίνου) Οι δρόμοι του κεντρικού Λονδίνου είχαν ερημώσει καθώς εκατομμύρια Αγγλων ήταν καθηλωμένοι μπροστά στη τηλεόραση για το μεγάλο παιχνίδι της εθνικής τους ομάδας. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των εργαζομένων στη Αγγλία δεν έχουν πάει στη δουλειά τους. Αν και οι περισσότεροι έχουν ζητήσει και έχουν πάρει άδεια κανονικά, εκπρόσωποι των εργοδοτών πιστεύουν ότι χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλοι θα έπαιρναν τηλέφωνο τη τελευταία στιγμή προφασιζόμενοι ασθένεια. Μεγάλες επιχειρήσεις όπως η φαρμακοβιομηχανία Glaxo Smith Kline και η αυτοκινητοβιομηχανία Nissan έχουν τοποθετήσει γιγαντιαίες οθόνες στους χώρους δουλειάς έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Σε κεντρικά σημεία του Λονδίνου, του Μπέρμιγχαμ και του Μάντσεστερ και σε όλα τα αεροδρόμια της Αγγλίας είχαν τοποθετηθεί τεράστιες οθόνες που ξεπερνούν τα 30 μέτρα. Τα σούπερμαρκετ ανακοίνωσαν ότι οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών και ιδιαίτερα μπύρας σημείωσαν άνοδο 30%, ενώ στην Αγγλία παρατηρήθηκε τεράστια μείωση στις πωλήσεις κρασιών από την Αργεντινή. Όπως μεταδίδει ο αθλητικός συντάκτης του BBC ο αγώνας που πραγματοποιείται στο Σαπόρο της Ιαπωνίας θεωρείται από τους σημαντικότερους αγώνες παγκοσμίου κυπέλλου καθώς η αντιπαλότητα Αγγλία και Αργεντινής είναι πασίγνωστη στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Η τηλεόραση της Νότιας Κορέας έδειχνε εικόνες από το πόλεμο των δύο χωρών στα Φόκλαντς. Η αναμέτρηση των δύο ομάδων στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου του 1966 οδήγησε σε διπλωματικό επεισόδιο, όταν ο τότε προπονητής της εθνικής Αγγλίας αποκάλεσε τους ποδοσφαιριστές της Αργεντινής "ζώα". Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1986, στα τελικά του Μεξικού το γκόλ που σημείωσε με το χέρι ο Ντιέγκο Μαραντόνα και είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Αγγλίας, συζητιέται ακόμα . Πριν από τέσσερα χρόνια, στη Γαλλία, το ανερχόμενο τότε αστέρι της Αγγλίας, Ντέιβιντ Μπέκαμ, αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα με αποτέλεσμα για πολλούς μήνες να γιουχάρεται από τους Άγγλους φιλάθλους.
Αποφάσεις χωρίς τον Ετσεβίτ στην Τουρκία
07.6.2002 13:48 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος του κ. Ετσεβίτ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι καλά στην υγεία του αλλά οι γιατροί τον συμβούλευσαν να μην παραστεί στη συνάντηση γιατί χρειάζεται ανάπαυση. Παρά το γεγονός ότι η πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Τανσού Τσιλέρ, αρνήθηκε να παραστεί στη συνάντηση, οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στη λήψη μέτρων που απαιτούνται για την ένταξη της Τουρκίας από την Ε.Ε Μεταξύ των ζητημάτων που απασχόλησαν τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν η παροχή ευρύτερων δικαιωμάτων στους Κούρδους, η κατάργηση της θανατικής ποινής και ζητήματα που αφορούν την ελευθερία του λόγου. Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντική συνάντηση χωρίς την παρουσία του κ. Ετσεβίτ καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός ύστερα από συμβουλές των γιατρών του δεν είχε καταφέρει να παρευρεθεί ούτε στη συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Αγγλία-Αργεντινή: 1-0
07.6.2002 14:23 (Ωρα Λονδίνου) Οι δρόμοι του κεντρικού Λονδίνου είχαν ερημώσει καθώς εκατομμύρια Αγγλων ήταν καθηλωμένοι μπροστά στη τηλεόραση για το μεγάλο παιχνίδι της εθνικής τους ομάδας. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των εργαζομένων στη Αγγλία δεν έχουν πάει στη δουλειά τους. Αν και οι περισσοτεροι έχουν ζητήσει και έχουν πάρει άδεια κανονικά, εκπρόσωποι των εργοδοτών πιστεύουν ότι χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλοι θα έπαιρναν τηλέφωνο τη τελευτάια στιγμή προφασιζόμενοι ασθένεια. Μεγάλες επιχειρήσεις όπως η φαρμοκοβηομηχανία Glaxo Smith Kline και η αυτοκινητοβιομηχανία Nissan έχουν τοποθετήσει γιγαντιαίες οθόνες στους χώρους δουλειάς έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Σε κεντρικά σημεία του Λονδίνου, του Μπέρμιγχαμ και του Μάντσεστερ και σε ολα τα αεροδρόμια της Αγγλίας είχαν τοποθετηθεί τεράστιες οθόνες που ξεπερνουν τα 30 μέτρα. Τα σούπερμαρκετ ανακοίνωσαν ότι οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτων και ιδιαίτερα μπύρας σημείωσαν άνοδο 30%, ενω στην Αγγλία παρατηρηθηκε τεράστια μειωση στις πωλήσεις κρασιών απο την Αργεντινή. Όπως μεταδίδει ο αθλητικός συντάκτης του BBC ο αγώνας που πραγματοποιείται στο Σαπόρο της Ιαπωνίας θεωρείται από τους σημαντικότερους αγώνες παγκοσμίου κυπέλλου καθώς η αντιπαλότητα Αγγλία και Αργεντινής είναι πασίγνωστη στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Η τηλεόραση της Νότιας Κορέας έδειχνε εικόνες από το πόλεμο των δύο χωρών στα Φόκλαντς. Η αναμέτρηση των δύο ομάδων στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου του 1966 οδήγησε σε διπλωματικό επεισόδιο, όταν ο τότε προπονητής της εθνικής Αγγλίας αποκάλεσε τους ποδοσφαιριστές της Αργεντινής "ζώα". Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1986, στα τελικά του Μεξικού το γκόλ που σημείωσε με το χέρι ο Ντιέγκο Μαραντόνα και είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Αγγλίας, συζητιέται ακόμα . Πριν από τέσσερα χρόνια, στη Γαλλία, το ανερχόμενο τότε αστέρι της Αγγλίας, Ντέβιντ Μπέκαμ, αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα με αποτέλεσμα για πολλούς μήνες να γιουχάρεται από τους Αγγλους φιλάθλους.
Γερμανία: Ραγδαία αύξηση της ανεργίας
07.6.2002 13:27 (Ωρα Λονδίνου) Ο συνολικός αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τα τέσσερα εκατομμύρια γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει την προεκλογική εκστρατεία του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Οπως και τις εκλογές του 1998, οπότε και αναρριχήθηκε στην καγκελαρία, ο Σρέντερ έχει φέρει το ζήτημα της ανεργίας στο επίκεντρο της εκστρατείας του αν και φαίνεται πλέον απίθανο να μειώσει τον αριθμό των ανέργων στα 3.5 εκατομμύρια όπως είχε υποσχεθεί στο παρελθόν.
Αργεντινή-Αγγλία: 0-1 στο ημίχρονο
07.6.2002 13:19 (Ωρα Λονδίνου) Οι δρόμοι του κεντρικού Λονδίνου έχουν ερημώσει καθώς κατομμύρια Αγγλων είναι καθηλωμένοι μπροστά στη τηλεόραση για το μεγάλο παιχνίδι της εθνικής τους ομάδας κατά της Αργεντινής για το παγκόσμιο κύπελλο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των εργαζομένων στη Αγγλία δεν έχουν πάει στη δουλειά τους. Αν και οι περισσοτεροι έχουν ζητήσει και έχουν πάρει άδεια κανονικά, εκπρόσωποι των εργοδοτών πιστεύουν ότι χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλοι θα έπαιρναν τηλέφωνο τη τελευτάια στιγμή προφασιζόμενοι ασθένεια. Μεγάλες επιχειρήσεις όπως η φαρμοκοβηομηχανία Glaxo Smith Kline και η αυτοκινητοβιομηχανία Nissan έχουν τοποθετήσει γιγαντιαίες οθόνες στους χώρους δουλειάς έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Σε κεντρικά σημεία του Λονδίνου, του Μπέρμιγχαμ και του Μάντσεστερ και σε ολα τα αεροδρόμια της Αγγλίας εχουν τοποθετηθεί τεράστιες οθόνες που ξεπερνουν τα 30 μέτρα. Τα σούπερμαρκετ ανακοίνωσαν ότι οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτων και ιδιαίτερα μπύρας σημείωσαν άνοδο 30%, ενω στην Αγγλία παρατηρηθηκε τεράστια μειωση στις πωλήσεις κρασιών απο την Αργεντινή. Όπως μεταδίδει ο αθλητικός συντάκτης του BBC ο αγώνας που πραγματοποιείται στο Σαπόρο της Ιαπωνίας θεωρείται από τους σημαντικότερους αγώνες παγκοσμίου κυπέλλου καθώς η αντιπαλότητα Αγγλία και Αργεντινής είναι πασίγνωστη στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Η τηλεόραση της Νότιας Κορέας έδειχνε εικόνες από το πόλεμο των δύο χωρών στα Φόκλαντς. Η αναμέτρηση των δύο ομάδων στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου του 1966 οδήγησε σε διπλωματικό επεισόδιο, όταν ο τότε προπονητής της εθνικής Αγγλίας αποκάλεσε τους ποδοσφαιριστές της Αργεντινής "ζώα". Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1986, στα τελικά του Μεξικού το γκόλ που σημείωσε με το χέρι ο Ντιέγκο Μαραντόνα και είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Αγγλίας, συζητιέται ακόμα. Πριν από τέσσερα χρόνια, στη Γαλλία, το ανερχόμενο τότε αστέρι της Αγγλίας, Ντέβιντ Μπέκαμ, αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα με αποτέλεσμα για πολλούς μήνες να γιουχάρεται από τους Αγγλους φιλάθλους. Πρόκειται για ματς-φωτιά και η ιαπωνική αστυνομία είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν επεισόδια, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μεταξύ των 8.000 οπαδών της Αγγλίας που βρίσκονται στο Σαπόρο μπορει να υπάρχουν και χούλιγκαν.
Σκοτώθηκε Αμερικανός όμηρος στις Φιλιππίνες
07.6.2002 12:25 (Ωρα Λονδίνου) Η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγο, σε ανακοινωθέν της εξέφραζε την λύπη της για τον θάνατο των δύο ομήρων και υπογράμμιζε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την εξουδετέρωση των ανταρτών. Η σύζυγος του Αμερικανού ομήρου σώθηκε αλλά έχει τραυματισθεί. Το ζεύγος Μπάρναμ ήταν Χριστιανοί ιεραπόστολοι. Τους είχαν απαγάγει οι αντάρτες μαζί με 17 άλλους πέρσι τον Μάιο από τουριστικό θέρετρο. Αμερικανικές μονάδες βρίσκονται στις νότιες Φιλιππίνες βοηθώντας επιτελικά τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στον αγώνα κατά των ανταρτών.
Μέτρα Μπους για την εσωτερική ασφάλεια
07.6.2002 11:00 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται, είπε, για τη ριζικότερη αναδιοργάνωση των τελευταίων 50 ετών. "Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η κυβέρνησή μας πρέπει να αναδιοργανωθεί για να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις νέες απειλές του εικοστού πρώτου αιώνα", τόνισε ο πρόεδρος Μπους, ανακοινώνοντας στη συνέχεια τη δημιουργία μιας ενιαίας, μόνιμης υπηρεσίας, σε υπουργικό επίπεδο, με πρωταρχική αποστολή την ασφάλεια των ΗΠΑ και την προστασία του αμερικανικού λαού -του Υπουργείου Ασφαλείας της Πατρίδος. Το νέο αυτό υπουργείο, εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Μπους, θα ενώσει δεκάδες υπηρεσίες και θα είναι υπεύθυνο για τα πάντα -από την προστασία των συνόρων ώς την ανάλυση των στοιχείων που θα συλλέγουν οι μυστικές υπηρεσίες. Aλλά, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον, Τζον Λέιν, δεν είναι ίσως τυχαίο ότι οι αλλαγές αυτές ανακοινώθηκαν μετά τις επικρίσεις που δέχτηκαν το FBI και η CIA γιατί δεν κατάφεραν ν'αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ένας από τους στόχους του προέδρου Μπους είναι αναμφίβολα να καταπνίξει αυτές τις επικρίσεις και να διασφαλίσει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στο μέλλον", εκτιμά ο Τζον Λέιν.
Απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ινδία
07.6.2002 11:06 (Ωρα Λονδίνου) "Πιστεύω πως η Ινδία και το Πακιστάν δεν θα εμπλακούν σε πόλεμο", δήλωσε την Πέμπτη ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, στην Ισλαμαμπάντ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ηγέτη του Πακιστάν, στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ. "Ο στρατηγός Μουσαράφ με διαβεβαίωσε πως κάνει ό,τι μπορεί για να αποτραπεί μια σύρραξη" είπε ο Άρμιτατζ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένει να λάβει ανάλογες διαβεβαιώσεις και από την Ινδία. Aλλά όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στο Δελχί, η Ινδία αρνείται να αρχίσει διάλογο με το Πακιστάν εάν δεν πεισθεί προηγουμένως ότι η γείτων χώρα λαμβάνει όντως μέτρα για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών παραστρατιωτικών που διεισδύουν στο έδαφός της από το Κασμίρ. Eν τω μεταξύ, όπως αποκαλύπτουν οι σημερινοί Τάιμς, η Βρετανία και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στείλουν στρατιώτες τους στο Κασμίρ, για να παρακολουθούν τις κινήσεις στη γραμμή αντιπαράθεσης. Αλλά η Ινδία και το Πακιστάν δεν έχουν ακόμη πει ναί στο σχέδιο αυτό, που αποσκοπεί στην εκτόνωση της έντασης.
"Μάχη" Αγγλίας - Αργεντινής
07.6.2002 11:15 (Ωρα Λονδίνου) Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των εργαζομένων στη Αγγλία δεν έχουν πάει στη δουλειά τους. Αν και οι περισσοτεροι έχουν ζητήσει και έχουν πάρει άδεια κανονικά, εκπρόσωποι των εργοδοτών πιστεύουν ότι χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλοι θα έπαιρναν τηλέφωνο τη τελευτάια στιγμή προφασιζόμενοι ασθένεια. Μεγάλες επιχειρήσεις όπως η φαρμοκοβηομηχανία Glaxo Smith Kline και η αυτοκινητοβιομηχανία Nissan έχουν τοποθετήσει γιγαντιαίες οθόνες στους χώρους δουλειάς έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Σε κεντρικά σημεία του Λονδίνου, του Μπέρμιγχαμ και του Μάντσεστερ και σε ολα τα αεροδρόμια της Αγγλίας εχουν τοποθετηθεί τεράστιες οθόνες που ξεπερνουν τα 30 μέτρα. Τα σούπερμαρκετ ανακοίνωσαν ότι οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτων και ιδιαίτερα μπύρας σημείωσαν άνοδο 30%, ενω στην Αγγλία παρατηρηθηκε τεράστια μειωση στις πωλήσεις κρασιών απο την Αργεντινή. Όπως μεταδίδει ο αθλητικός συντάκτης του BBC ο αγώνας που πραγματοποιείται στο Σαπόρο της Ιαπωνίας θεωρείται από τους σημαντικότερους αγώνες παγκοσμίου κυπέλλου καθώς η αντιπαλότητα Αγγλία και Αργεντινής είναι πασίγνωστη στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Η τηλεόραση της Νότιας Κορέας έδειχνε εικόνες από το πόλεμο των δύο χωρών στα Φόκλαντς. Η αναμέτρηση των δύο ομάδων στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου του 1966 οδήγησε σε διπλωματικό επεισόδιο, όταν ο τότε προπονητής της εθνικής Αγγλίας αποκάλεσε τους ποδοσφαιριστές της Αργεντινής "ζώα". Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1986, στα τελικά του Μεξικού το γκόλ που σημείωσε με το χέρι ο Ντιέγκο Μαραντόνα και είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Αγγλίας, συζητιέται ακόμα. Πριν από τέσσερα χρόνια, στη Γαλλία, το ανερχόμενο τότε αστέρι της Αγγλίας, Ντέβιντ Μπέκαμ, αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα με αποτέλεσμα για πολλούς μήνες να γιουχάρεται από τ ους Αγγλους φιλάθλους. Πρόκειται για ματς-φωτιά και η ιαπωνική αστυνομία είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν επεισόδια, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μεταξύ των 8.000 οπαδών της Αγγλίας που βρίσκονται στο Σαπόρο μπορει να υπάρχουν και χούλιγκαν.
Απουσία Ετσεβίτ από σημαντική συνάντηση
07.6.2002 11:23 (Ωρα Λονδίνου) Συγκεκριμμένα πως θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει θέσει ως προϋπόθεση η Κοινότητα για να εξετάσει το αίτημα για ένταξη της Άγκυρας. Εκπρόσωπος του κ.Ετσεβίτ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι καλά στην υγεία του αλλά οι γιατροί τον συμβούλευσαν να μην παραστεί στη συνάντηση γιατί χρειάζεται ανάπαυση.
Νέα ισραηλινή εισβολή στη Τζενίν
07.6.2002 11:31 (Ωρα Λονδίνου) Η επίθεση γίνεται σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ, την Τετάρτη, που στοιχισε τη ζωή σε 17 ισραηλινούς πολίτες. Την ίδια στιγμή σε διπλωματικό επίπεδο, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ συναντάται στην Ουάσινγκτον με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζόρτζ Μπους και συμφωνα με πληροφορίες θα υποβάλει νέο σχέδιο ειρήνευσης που προβλέπει την ντε φάκτο αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση τα συνορα πριν από το 1967. Η κινηση του προέδρου Μουμπάρακ, εκτιμούν αναλυτες, γίνεται περισσοτερο στα πλαισια την ενδο-αραβικής αντιπαράθεσης Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας, της χώρας που εχει υποβάλλει το δικο της ειρηνευτικο σχέδιο.
|