Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-05-30
Άσκηση ινδικών στρατευμάτων στα σύνορα με το Πακιστάν 31.5.2002 2:55 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπους δήλωσε πως και οι δύο χώρες, που έχου συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο στρατεύματα στα μεταξύ τους σύνορα, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κανενός τα συμφέροντα δεν εξυπηρετεί ένας πόλεμος για το Κασμίρ. Αναδιάταξη των πακιστανικών δυνάμεων; Προηγουμένως πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Πακιστάν άρχισε να μετακινεί τα στρατεύματά του από τα σύνορα με το Αφγανιστάν προς τα σύνορα με το υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ και την Ινδία, εξαιτίας της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Μουσαράφ, διέψευσε τις εν λόγω πληροφορίες, αν και δήλωσε ότι το Πακιστάν εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο ηγέτης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, απηύθυνε έκκληση προς την Ινδία και το Πακιστάν να αποτρέψουν έναν πόλεμο μεταξύ τους και να βρουν μία ειρηνική λύση για το θέμα του Κασμίρ. Μιλώντας μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με το στρατηγό Μουσαράφ, ο κ. Καρζάϊ κάλεσε τις ηγεσίες των δύο αντιπάλων να αναλογιστούν τα αποτελέσματα που έφερε στην χώρα του ο πόλεμος. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κασμίρ Οι πληροφορίες για ανάπτυξη των πακιστανικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ινδία ήρθαν στη δημοσιότητα μετά την τελευταία επίθεση που επέφερε το θάνατο πέντε ατόμων στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε αστυνομικό τμήμα από άνδρες που πιστεύεται ότι ήταν ισλαμιστές αυτονομιστές αντάρτες. Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ινδικές αστυνομικές δυνάμεις και τους δράστες, δύο από τους οποίους σκοτώθηκαν από Ινδούς αστυνομικούς Η επίθεση πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες μετά τη σφαγή 31 στρατιωτών και μελών των οικογενειών τους από τρεις άνδρες, οι οποίοι σύμφωνα με την Ινδία ήταν ισλαμιστές αντάρτες που είχαν την υποστήριξη του Πακιστάν. Προειδοποιήσεις Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν προειδοποιήσει τις δύο πυρηνικές δυνάμεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από έναν πόλεμο ανάμεσά τους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Μπουσέρ, επεσήμανε ότι η τεταμένη ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο, παρά τις προσπάθειες των ηγετών της Ινδίας και του Πακιστάν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και πολύ σύντομα οι δύο ηγέτες μπορεί να χάσουν τον έλεγχο", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ. Τόσο ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ όσο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο - ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή - ζήτησαν από τον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις επιθέσεις αυτονομιστών που προέρχονται από το Πακιστάν.
«Yπερ-εξουσίες» για το FBI
31.5.2002 2:53 (Ωρα Λονδίνου) Τους νέους κανονισμούς, οι οποίοι επιτρέπουν και την παρακολούθηση δραστηριοτήτων στο Ιντερνετ, επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης με την προϋπόθεση, όπως ανακοινώθηκε, να εφαρμόζονται σε έρευνες για την τρομοκρατία. Ο νέος κανονισμός καθώς και η αλλαγή προσανατολισμού του αμερικανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών πραγματοποιείται ύστερα από τις καταγγελίες ότι το FBI είχε πληροφορίες για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τους. Οι αλλαγές προκάλεσαν την αντίδραση οργανώσεων όπως η Αμερικανική Ενωση Αστικών Δικαιωμάτων που τις χαρακτήρισε ως την «τελευταία ενίσχυση εξουσιών μιας κυβέρνησης που εμφανίζεται διατεθειμένη να προσβάλει τις αρχές της ελευθερίας και της ισότητας».
Βίαια επεισόδια στις εκλογές της Αλγερίας
31.5.2002 2:59 (Ωρα Λονδίνου) Ιδίως στη βορειανατολική Αλγερία, στην επαρχία Καμπίλιε που κατοικείται από πλειοψηφία Βερβερίνων, τα εκλογικά τμήματα παρέμειναν έρημα, και σε ορισμένες περιοχές δεν άνοιξαν καθόλου. Νωρίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καλέσει τους υποστηρικτές τους να μποϋκοτάρουν τις εκλογές, κυρίως στις περιοχές όπου σημειώνονται αιματηρά επεισόδια, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εκλογική νοθεία και διαφθορά. Συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών Σε πολλές πόλεις και χωριά της επαρχίας Καμπίλιε σημειώθηκαν και σήμερα βίαιες συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών που προσπαθούσαν να παρεμβάλουν εμπόδια στην εκλογική διαδικασία και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων εναντίον των εκλογών ήταν η αποχή να φτάσει το πρωτοφανές ποσοστό του 98%. Στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Τίζι Ούζου, οι δυνάμεις ασφαλείας κατεδίωξαν στους δρόμους της πόλης τους διαδηλωτές, οι οποίοι σχημάτισαν οδοφράγματα και έκαιγαν λάστιχα αυτοκινήτων σε αυτοσχέδιες πυρές. Εξάλλου τα ξημερώματα της Πέμπτης, 23 άτομα σκοτώθηκαν στο χωριό Σέντζας, 180 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, Αλγέρι. Πιστεύεται ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ισλαμιστές αντάρτες. Το ιστορικό του πολέμου Εκτός από την τελευταία σφαγή, στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα αρκετές δολοφονίες πολιτών και μελών των κυβερνητικών δυνάμεων από οργανώσεις όπως το Ενοπλο Ισλαμικό Μέτωπο. Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι και οι νέες εκλογές σημαδεύτηκαν από την απάθεια του εκλογικού σώματος και από καταγγελίες για νοθεία και διαφθορά. Η ανταποκρίτρια του BBC στο Αλγέρι αναφέρει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας θεωρούν το κοινοβούλιο εντελώς αποδυναμωμένο και γνωρίζουν ότι ο στρατός είναι αυτός που καθορίζει την πολιτική της χώρας. Οι εκλογές της Πέμπτης ήταν οι πρώτες που έλαβαν χώρα μετά το 1997 και οι δεύτερες μετά το 1991. Κατά τις εκλογές του 1991 είχε ανακοινωθεί ότι είχε κερδίσει το ισλαμικό κόμμα, αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα είχαν ακυρωθεί από το στρατό. Το γεγονός επέφερε εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 100.000 άτομα.
Στα σκαριά η «Ευρώπη - φρούριο»;
31.5.2002 3:00 (Ωρα Λονδίνου) Σε συνάντηση που έγινε σήμερα στη Ρώμη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης των 15 κοινοτικών χωρών και γειτονικών κρατών, αποφασίστηκε κατ' αρχήν να δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή αστυνομική δύναμηεπιφορτισμένη με την προστασία των συνόρων. Η δύναμη αυτή θα εστιάσει τις προσπάθειες της για αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στις πιό πολυσύχναστες συνοριακές εισόδους της Κοινότητας, δηλαδή σε αεροδρόμια και λιμάνια. Εάν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης, η δύναμη αυτή θα έχει την αρμοδιότητα να εντοπίζει τυχόν πλαστογραφίες σε ταξιδιωτικά έγγραφα, να επαναπροωθεί στις χώρες καταγωγής τους άτομα που δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο και να αντιδρά με ταχύτητα σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, όταν εμπλέκονται λαθρομετανάστες. Η πρόταση των "15" έρχεται ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία για τις επιπτώσεις της μετανάστευσης και στην ραγδαία αύξηση των ακροδεξιών και ξενοφοβικών κομμάτων στην Ευρώπη. Πάντως ορισμένες χώρες - όπως η Γερμανία και η Ισπανία - επεσήμαναν ότι η σύσταση της ειδικής αυτής δύναμης δεν σημαίνει και δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αστυνομίας, μια εξέλιξη που τοποθέτησαν στο απώτερο μέλλον. Εξάλλου η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την επίσπευση της απέλασης μεταναστών στους οποίους δεν χορηγείται πολιτικό άσυλο.
Κυπριακό και ευρωπαϊκή προοπτική συζητούν στην Άγκυρα
31.5.2002 3:00 (Ωρα Λονδίνου) Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, οι θεράποντες ιατροί του κ. Ετσεβίτ, ο οποίος βγήκε από το νοσοκομείο την Δευτέρα, του συνέστησαν να μην παραστεί στη συνάντηση που θα ήταν γι'αυτόν μακρά και κουραστική. Όπως σημειώνει σε τηλεγράφημά του από την Άγκυρα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, μόλις έγινε γνωστό ότι θ'απουσίαζε ο κ. Ετσεβίτ από τη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, έπεσε κατά 2,76 % ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Τί συζητήθηκε μέσα στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας Ως είθισται σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν ανακοινώθηκε το περιεχόμενο των συζητήσεων που κράτησαν πεντέμιση ώρες, αλλά σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης το συμβούλιο ασφαλείας ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τις θετικές - όπως τις χαρακτήρισε προσπάθειες που καταβάλει ο Ραούφ Ντένκτας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι συμμετέχοντες στο συμβούλιο είπαν ότι επιθυμούν την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να συνδέεται με τις "χρονικές προτεραιότητες τρίτων μερών". Όπως σημειώνει τηλεγράφημα ενός άλλου πρακτορείου από την τουρκική πρωτεύουσα, στη σημερινή συνεδρίαση συμφωνήθηκε και η άρση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας που είχαν επιβληθεί σε δύο κατ' εξοχήν κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι ηγέτες της Τουρκίας απεφάσισαν επίσης ν'απευθύνουν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για την έναρξη συνομιλιών με στόχο τελικά την ένταξη της χώρας στην Κοινότητα.
Το τέλος της Γιουγκοσλαβίας;
31.5.2002 3:00 (Ωρα Λονδίνου) Οι κυβερνήσεις και των δύο δημοκρατιών έχουν ήδη επικυρώσει τη συνθήκη και τώρα έχει έρθει η σειρά του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι αναφέρει ότι η πλειοψηφία του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας νέας χαλαρής ένωσης ανάμεσα στις δύο δημοκρατίες. Παρ' όλα αυτά όμως, την αντίθεσή τους εκφράζουν ορισμένοι Σέρβοι πολιτικοί, οι οποίοι δεν επιθυμούν σχέσεις με το Μαυροβούνιο. Προτάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη ημέρα Εάν ψηφισθεί η συνθήκη, θα ιδρυθεί μία νέα επιτροπή η οποία θα αναλάβει να συντάξει νέο Σύνταγμα. Οι ανταποκριτές πιστεύουν ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η συνθήκη εξετάζεται από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Την πρώτη φορά το θέμα είχε καταλήξει σε αδιέξοδο. Οι προτάσεις για τη δημιουργία μιας νέας ένωσης ανάμεσα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ηγέτες του Μαυροβουνίου σχεδίαζαν να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της δημοκρατίας από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση πίστευε ότι εάν συνέβαινε αυτό και άλλοι ηγέτες στην περιοχή - κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο - θα εκδήλωναν την πρόθεσή τους για ανεξαρτητοποίηση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ήθελε να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η ΕΕ αποφεύγει την ύφεση
31.5.2002 3:01 (Ωρα Λονδίνου) Η οικονομία της ευρωζώνης, η οποία παρουσίασε κάμψη 0,2% κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2001, σημείωσε ανάκαμψη 0,2% κατά τους τρεις μήνες του 2002, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εάν συνεχιζόταν η κάμψη και κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2002, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εισερχόταν σε περίοδο ύφεσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πλέον ότι οι δείκτες οικονομικής ανάκαμψης θα ανέβουν μεταξύ 0,4 και 0,7% τους επόμενους μήνες. Αμερικανική οικονομία Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα για αύξηση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης κατά 1,4% μέσα στο 2002. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης υστερεί σε σχέση με την αμερικανική οικονομία, όπου οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης έφθασαν το 1,4% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2002. Τα τελευταία στοιχεία δημιουργούν προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα βασικά επιτόκια σε μία εβδομάδα. Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 2%, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα βασικά επιτόκια στην ευρωζώνη πρέπει να ανέβουν.
Ιστορική συμφωνία για το φυσικό αέριο
31.5.2002 3:01 (Ωρα Λονδίνου) Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, ο ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι και ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Σαπαρμουράτ Νιγιάζοβ, υπέγραψαν τη συμφωνία στην Ισλαμαμπάντ έπειτα από μία ημέρα συνομιλιών. Ο αγωγός, ο οποίος αναμένεται να κοστίσει δύο δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευασθεί, θα ξεκινάει από το Τουρκμενιστάν, θα διέρχεται από το Αφγανιστάν και θα καταλήγει στο λιμάνι του Πακιστάν, Γκαβαντάρ. Το συνολικό μήκος του αγωγού φυσικού αερίου θα ξεπεράσει τα 1.500 χιλιόμετρα. Ορόσημο Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για την υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου ονείρου. Αυτό σημαίνει ότι το φυσικό αέριο της Κεντρικής Ασίας θα μπορεί να μεταφερθεί στις αγορές της Ιαπωνίας και της Κίνας. Μέχρι στιγμής, η πολιτική αστάθεια στην περιοχή είχε αποτρέψει τους ηγέτες των τριών χωρών από την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας. Ωστόσο, η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να γίνεται σε αρκετά χρόνια από σήμερα. Πιστεύεται ότι βασικός λόγος για την υπογραφή της συμφωνίας ήταν η πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Αποχώρηση Ισραηλινών από Βηθλεέμ
31.5.2002 3:01 (Ωρα Λονδίνου) Η κατάληψη της Βηθλεέμ ήταν η μεγαλύτερη σε κλίμακα ισραηλινή επιχείρηση στη Δυτική Όχθη, μετά το τέλος των εισβολών σε παλαιστινιακές περιοχές, στις αρχές Μαίου. Ο ισραηλινός στρατός ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβάλει σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Βηθλεέμ και των γειτονικών περιοχών. Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ εκτιμά ότι οι ισραηλινές εισβολές αποτελούν πλέον τμήμα μιας τακτικής επιδρομών αστραπής του ισραηλινού στρατού μέσα σε παλαιστινιακές περιοχές με σκοπό τη σύλληψη μαχητών που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων. Νέα διαμεσολαβητική αποστολή ΗΠΑ - ΕΕ Στο μεταξύ εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, σε μια νέα προσπάθεια τερματισμού της βίας και αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Γουίλιαμ Μπέρνς, και ο ύπατος εκπρόσωπος της Κοινότητας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, αναμένονται στο Ισραήλ , μετά από τον πρώτο γύρο κοινών επαφών που είχαν στο Κάϊρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Ο πρώην πρέσβυς της Αιγύπτου στις ΗΠΑ, και στενός σύμβουλος του προέδρου Μουμπάρακ, είπε στο BBC ότι η επίσκεψη Μπερνς θα ανοίξει το έδαφος για νέες διαβουλεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Μουμπάρακ και τον πρόεδρο Μπους, και ότι αποτελεί ένδειξη πως η κυβέρνηση Μπους ενδιαφέρεται τώρα περισσότερο για την επίλυση της κρίσης.
Πικρός αποχαιρετισμός στους δίδυμους πύργους
31.5.2002 2:56 (Ωρα Λονδίνου) Η τελετή, η οποία διήρκεσε 20 μόλις λεπτά, άρχισε στις 10.29 το πρωί της Πέμπτης, την ίδια ακριβώς ώρα που έπεσε και ο δεύτερος ουρανοξύστης των δίδυμων πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Η τελετή άρχισε με τις σειρήνες της πυροσβεστικής υπηρεσίας να ακούγονται από μακριά, αποτίοντας φόρο τιμής στους 343 πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν άτομα από τους δίδυμους πύργους. Στη συνέχεια δεκαμελές άγημα -αποτελούμενο από μέλη των σωστικών συνεργείων της πόλης - μετέφερε ένα άδειο φορείο, καλυμμένο με την αμερικανική αστερόεσσα, από το Πεδίο Μηδέν προς ένα ασθενοφόρο που εγκατέλειψε την περιοχή, υπό τους ήχους τυμπάνων. Το άδειο φορείο συμβόλιζε τους περίπου 1.800 ανθρώπους που βρήκαν το θάνατο μέσα στα ερείπια, χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος πίσω τους. Περισσότερα από 2.800 άτομα σκοτώθηκαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μετά τη διπλή επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και την κατάρρευση των διδύμων πύργων του. "Η ζωή συνεχίζεται" Την τελετή παρακολούθησε πλήθος Νεοϋορκέζων, οι οποίοι τήρησαν ορισμένων λεπτών σιγή. Σύμφωνα με το νέο δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, "η τελετή είχε σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα και να υπενθυμίσει στους κατοίκους της Νέας Υόρκης ότι η ζωή συνεχίζεται". Κατά την επιχείρηση καθαρισμού μετατοπίσθηκαν 1,6 εκατομμύρια τόνοι από τα ερείπια του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Η επιχείρηση στοίχησε 800 εκατομμύρια δολάρια και διήρκεσε περίπου οκτώ μήνες, ενώ όσοι συμμετείχαν δούλευαν με βάρδιες 24 ώρες το 24ωρο.
Αμερικανική μεσολάβηση στη διαμάχη για το Κασμίρ
31.5.2002 0:00 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπους δήλωσε πως και οι δύο χώρες, που έχου συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο στρατεύματα στα μεταξύ τους σύνορα, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κανενός τα συμφέροντα δεν εξυπηρετεί ένας πόλεμος για το Κασμίρ. Αναδιάταξη των πακιστανικών δυνάμεων; Προηγουμένως πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Πακιστάν άρχισε να μετακινεί τα στρατεύματά του από τα σύνορα με το Αφγανιστάν προς τα σύνορα με το υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ και την Ινδία, εξαιτίας της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Μουσαράφ, διέψευσε τις εν λόγω πληροφορίες, αν και δήλωσε ότι το Πακιστάν εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο ηγέτης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, απηύθυνε έκκληση προς την Ινδία και το Πακιστάν να αποτρέψουν έναν πόλεμο μεταξύ τους και να βρουν μία ειρηνική λύση για το θέμα του Κασμίρ. Μιλώντας μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με το στρατηγό Μουσαράφ, ο κ. Καρζάϊ κάλεσε τις ηγεσίες των δύο αντιπάλων να αναλογιστούν τα αποτελέσματα που έφερε στην χώρα του ο πόλεμος. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κασμίρ Οι πληροφορίες για ανάπτυξη των πακιστανικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ινδία ήρθαν στη δημοσιότητα μετά την τελευταία επίθεση που επέφερε το θάνατο πέντε ατόμων στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε αστυνομικό τμήμα από άνδρες που πιστεύεται ότι ήταν ισλαμιστές αυτονομιστές αντάρτες. Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ινδικές αστυνομικές δυνάμεις και τους δράστες, δύο από τους οποίους σκοτώθηκαν από Ινδούς αστυνομικούς Η επίθεση πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες μετά τη σφαγή 31 στρατιωτών και μελών των οικογενειών τους από τρεις άνδρες, οι οποίοι σύμφωνα με την Ινδία ήταν ισλαμιστές αντάρτες που είχαν την υποστήριξη του Πακιστάν. Προειδοποιήσεις Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν προειδοποιήσει τις δύο πυρηνικές δυνάμεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από έναν πόλεμο ανάμεσά τους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Μπουσέρ, επεσήμανε ότι η τεταμένη ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο, παρά τις προσπάθειες των ηγετών της Ινδίας και του Πακιστάν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και πολύ σύντομα οι δύο ηγέτες μπορεί να χάσουν τον έλεγχο", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ. Τόσο ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ όσο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο - ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή - ζήτησαν από τον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις επιθέσεις αυτονομιστών που προέρχονται από το Πακιστάν.
Πικρός αποχαιρετισμός στο Πεδίο Μηδέν
31.5.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Η τελετή, η οποία διήρκεσε 20 μόλις λεπτά, άρχισε στις 10.29 το πρωί της Πέμπτης, την ίδια ακριβώς ώρα που έπεσε και ο δεύτερος ουρανοξύστης των δίδυμων πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Η τελετή άρχισε με τις σειρήνες της πυροσβεστικής υπηρεσίας να ακούγονται από μακριά, αποτίοντας φόρο τιμής στους 343 πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν άτομα από τους δίδυμους πύργους. Στη συνέχεια δεκαμελές άγημα -αποτελούμενο από μέλη των σωστικών συνεργείων της πόλης - μετέφερε ένα άδειο φορείο, καλυμμένο με την αμερικανική αστερόεσσα, από το Πεδίο Μηδέν προς ένα ασθενοφόρο που εγκατέλειψε την περιοχή, υπό τους ήχους τυμπάνων. Το άδειο φορείο συμβόλιζε τους περίπου 1.800 ανθρώπους που βρήκαν το θάνατο μέσα στα ερείπια, χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος πίσω τους. Περισσότερα από 2.800 άτομα σκοτώθηκαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μετά τη διπλή επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και την κατάρρευση των διδύμων πύργων του. "Η ζωή συνεχίζεται" Την τελετή παρακολούθησε πλήθος Νεοϋορκέζων, οι οποίοι τήρησαν ορισμένων λεπτών σιγή. Σύμφωνα με το νέο δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, "η τελετή είχε σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα και να υπενθυμίσει στους κατοίκους της Νέας Υόρκης ότι η ζωή συνεχίζεται". Κατά την επιχείρηση καθαρισμού μετατοπίσθηκαν 1,6 εκατομμύρια τόνοι από τα ερείπια του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Η επιχείρηση στοίχησε 800 εκατομμύρια δολάρια και διήρκεσε περίπου οκτώ μήνες, ενώ όσοι συμμετείχαν δούλευαν με βάρδιες 24 ώρες το 24ωρο.
Αποχή στις εκλογές της Αλγερίας
31.5.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου) Ιδίως στη βορειανατολική Αλγερία, στην επαρχία Καμπίλιε που κατοικείται από πλειοψηφία Βερβερίνων, τα εκλογικά τμήματα παρέμειναν έρημα, και σε ορισμένες περιοχές δεν άνοιξαν καθόλου. Νωρίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καλέσει τους υποστηρικτές τους να μποϋκοτάρουν τις εκλογές, κυρίως στις περιοχές όπου σημειώνονται αιματηρά επεισόδια, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εκλογική νοθεία και διαφθορά. Συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών Σε πολλές πόλεις και χωριά της επαρχίας Καμπίλιε σημειώθηκαν και σήμερα βίαιες συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών που προσπαθούσαν να παρεμβάλουν εμπόδια στην εκλογική διαδικασία και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων εναντίον των εκλογών ήταν η αποχή να φτάσει το πρωτοφανές ποσοστό του 98%. Στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Τίζι Ούζου, οι δυνάμεις ασφαλείας κατεδίωξαν στους δρόμους της πόλης τους διαδηλωτές, οι οποίοι σχημάτισαν οδοφράγματα και έκαιγαν λάστιχα αυτοκινήτων σε αυτοσχέδιες πυρές. Εξάλλου τα ξημερώματα της Πέμπτης, 23 άτομα σκοτώθηκαν στο χωριό Σέντζας, 180 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, Αλγέρι. Πιστεύεται ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ισλαμιστές αντάρτες. Το ιστορικό του πολέμου Εκτός από την τελευταία σφαγή, στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα αρκετές δολοφονίες πολιτών και μελών των κυβερνητικών δυνάμεων από οργανώσεις όπως το Ενοπλο Ισλαμικό Μέτωπο. Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι και οι νέες εκλογές σημαδεύτηκαν από την απάθεια του εκλογικού σώματος και από καταγγελίες για νοθεία και διαφθορά. Η ανταποκρίτρια του BBC στο Αλγέρι αναφέρει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας θεωρούν το κοινοβούλιο εντελώς αποδυναμωμένο και γνωρίζουν ότι ο στρατός είναι αυτός που καθορίζει την πολιτική της χώρας. Οι εκλογές της Πέμπτης ήταν οι πρώτες που έλαβαν χώ ρα μετά το 1997 και οι δεύτερες μετά το 1991. Κατά τις εκλογές του 1991 είχε ανακοινωθεί ότι είχε κερδίσει το ισλαμικό κόμμα, αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα είχαν ακυρωθεί από το στρατό. Το γεγονός επέφερε εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 100.000 άτομα.
Το τέλος της Γιουγκοσλαβίας;
30.5.2002 20:12 (Ωρα Λονδίνου) Οι κυβερνήσεις και των δύο δημοκρατιών έχουν ήδη επικυρώσει τη συνθήκη και τώρα έχει έρθει η σειρά του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι αναφέρει ότι η πλειοψηφία του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας νέας χαλαρής ένωσης ανάμεσα στις δύο δημοκρατίες. Παρ' όλα αυτά όμως, την αντίθεσή τους εκφράζουν ορισμένοι Σέρβοι πολιτικοί, οι οποίοι δεν επιθυμούν σχέσεις με το Μαυροβούνιο. Προτάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη ημέρα Εάν ψηφισθεί η συνθήκη, θα ιδρυθεί μία νέα επιτροπή η οποία θα αναλάβει να συντάξει νέο Σύνταγμα. Οι ανταποκριτές πιστεύουν ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η συνθήκη εξετάζεται από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Την πρώτη φορά το θέμα είχε καταλήξει σε αδιέξοδο. Οι προτάσεις για τη δημιουργία μιας νέας ένωσης ανάμεσα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ηγέτες του Μαυροβουνίου σχεδίαζαν να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της δημοκρατίας από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση πίστευε ότι εάν συνέβαινε αυτό και άλλοι ηγέτες στην περιοχή - κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο - θα εκδήλωναν την πρόθεσή τους για ανεξαρτητοποίηση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ήθελε να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αποχή στις εκλογές της Αλγερίας
30.5.2002 22:58 (Ωρα Λονδίνου) Ιδίως στη βορειανατολική Αλγερία, στην επαρχία Καμπίλιε που κατοικείται από πλειοψηφία Βερβερίνων, τα εκλογικά τμήματα παρέμειναν έρημα, και σε ορισμένες περιοχές δεν άνοιξαν καθόλου.
Νωρίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καλέσει τους υποστηρικτές τους να μποϋκοτάρουν τις εκλογές, κυρίως στις περιοχές όπου σημειώνονται αιματηρά επεισόδια, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εκλογική νοθεία και διαφθορά.
Συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών Σε πολλές πόλεις και χωριά της επαρχίας Καμπίλιε σημειώθηκαν και σήμερα βίαιες συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών που προσπαθούσαν να παρεμβάλουν εμπόδια στην εκλογική διαδικασία και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων εναντίον των εκλογών ήταν η αποχή να φτάσει το πρωτοφανές ποσοστό του 98%. Στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Τίζι Ούζου, οι δυνάμεις ασφαλείας κατεδίωξαν στους δρόμους της πόλης τους διαδηλωτές, οι οποίοι σχημάτισαν οδοφράγματα και έκαιγαν λάστιχα αυτοκινήτων σε αυτοσχέδιες πυρές. Εξάλλου τα ξημερώματα της Πέμπτης, 23 άτομα σκοτώθηκαν στο χωριό Σέντζας, 180 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, Αλγέρι. Πιστεύεται ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ισλαμιστές αντάρτες. Το ιστορικό του πολέμου Εκτός από την τελευταία σφαγή, στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα αρκετές δολοφονίες πολιτών και μελών των κυβερνητικών δυνάμεων από οργανώσεις όπως το Ενοπλο Ισλαμικό Μέτωπο. Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι και οι νέες εκλογές σημαδεύτηκαν από την απάθεια του εκλογικού σώματος και από καταγγελίες για νοθεία και διαφθορά. Η ανταποκρίτρια του BBC στο Αλγέρι αναφέρει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας θεωρούν το κοινοβούλιο εντελώς αποδυναμωμένο και γνωρίζουν ότι ο στρατός είναι αυτός που καθορίζει την πολιτική της χώρας. Οι εκλογές της Πέμπτης ήταν οι πρώτες που έλα βαν χώρα μετά το 1997 και οι δεύτερες μετά το 1991. Κατά τις εκλογές του 1991 είχε ανακοινωθεί ότι είχε κερδίσει το ισλαμικό κόμμα, αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα είχαν ακυρωθεί από το στρατό. Το γεγονός επέφερε εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 100.000 άτομα.
Τα τελευταία μυστικά του Κουρσκ
30.5.2002 12:47 (Ωρα Λονδίνου) Η αποστολή είχε καθυστερήσει για περισσότερο από δύο εβδομάδες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της γενικότερης κακοκαιρίας. Εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν η νέα αποστολή αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες. Οι Ρώσοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα εναπομείναντα κομμάτια του Κουρσκ μπορεί να περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη του υποβρυχίου και το ναυάγιο που επέφερε το θάνατο 118 ατόμων πριν από δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος του υποβρυχίου είχε ανελκυσθεί το περασμένο φθινόπωρο. Ομως, μερικά κομμάτια παρέμειναν στο βυθό, καθώς τότε είχε θεωρηθεί επικίνδυνη η ανέλκυσή τους. Οι εκδοχές του δυστυχήματος Βάσει της προκαταρκτικής έρευνας από το ρωσικό ναυτικό, το δυστύχημα προκλήθηκε όταν εξερράγησαν οι τορπίλες του πυρηνικού υποβρυχίου, εξαιτίας του καύσιμου υλικού που είχε χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, η εν λόγω εκδοχή δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από τις ρωσικές αρχές, οι οποίες πίστευαν αρχικώς ότι το δυστύχημα μπορεί να οφείλετο σε σύγκρουση με κάποιο άλλο υποβρύχιο. Οι ρωσικές αρχές έχουν υποσχεθεί στις οικογένειες των θυμάτων ότι σύντομα θα βγει το πόρισμα για τα αίτια του ατυχήματος. Τρία πτώματα δεν ανεσύρθησαν ποτέ από το πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ και πιστεύεται ότι μπορεί να βρίσκονται στα τελευταία κομμάτια του υποβρυχίου, στο βυθό της θάλασσας του Μπάρεντς.
Στα σκαριά η Ευρώπη - φρούριο ;
30.5.2002 21:48 (Ωρα Λονδίνου) Σε συνάντηση που έγινε σήμερα στη Ρώμη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης των 15 κοινοτικών χωρών και γειτονικών κρατών, αποφασίστηκε κατ' αρχήν να δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή αστυνομική δύναμηεπιφορτισμένη με την προστασία των συνόρων. Η δύναμη αυτή θα εστιάσει τις προσπάθειες της για αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στις πιό πολυσύχναστες συνοριακές εισόδους της Κοινότητας, δηλαδή σε αεροδρόμια και λιμάνια. Εάν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης, η δύναμη αυτή θα έχει την αρμοδιότητα να εντοπίζει τυχόν πλαστογραφίες σε ταξιδιωτικά έγγραφα, να επαναπροωθεί στις χώρες καταγωγής τους άτομα που δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο και να αντιδρά με ταχύτητα σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, όταν εμπλέκονται λαθρομετανάστες. Η πρόταση των "15" έρχεται ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία για τις επιπτώσεις της μετανάστευσης και στην ραγδαία αύξηση των ακροδεξιών και ξενοφοβικών κομμάτων στην Ευρώπη. Πάντως ορισμένες χώρες - όπως η Γερμανία και η Ισπανία - επεσήμαναν ότι η σύσταση της ειδικής αυτής δύναμης δεν σημαίνει και δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αστυνομίας, μια εξέλιξη που τοποθέτησαν στο απώτερο μέλλον. Εξάλλου η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την επίσπευση της απέλασης μεταναστών στους οποίους δεν χορηγείται πολιτικό άσυλο.
Αμερικανική μεσολάβηση στη διαμάχη του Κασμίρ
30.5.2002 20:06 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπους δήλωσε πως και οι δύο χώρες, που έχου συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο στρατεύματα στα μεταξύ τους σύνορα, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κανενός τα συμφέροντα δεν εξυπηρετεί ένας πόλεμος για το Κασμίρ. Αναδιάταξη των πακιστανικών δυνάμεων; Προηγουμένως πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Πακιστάν άρχισε να μετακινεί τα στρατεύματά του από τα σύνορα με το Αφγανιστάν προς τα σύνορα με το υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ και την Ινδία, εξαιτίας της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Μουσαράφ, διέψευσε τις εν λόγω πληροφορίες, αν και δήλωσε ότι το Πακιστάν εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο ηγέτης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, απηύθυνε έκκληση προς την Ινδία και το Πακιστάν να αποτρέψουν έναν πόλεμο μεταξύ τους και να βρουν μία ειρηνική λύση για το θέμα του Κασμίρ. Μιλώντας μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με το στρατηγό Μουσαράφ, ο κ. Καρζάϊ κάλεσε τις ηγεσίες των δύο αντιπάλων να αναλογιστούν τα αποτελέσματα που έφερε στην χώρα του ο πόλεμος. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κασμίρ Οι πληροφορίες για ανάπτυξη των πακιστανικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ινδία ήρθαν στη δημοσιότητα μετά την τελευταία επίθεση που επέφερε το θάνατο πέντε ατόμων στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε αστυνομικό τμήμα από άνδρες που πιστεύεται ότι ήταν ισλαμιστές αυτονομιστές αντάρτες. Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ινδικές αστυνομικές δυνάμεις και τους δράστες, δύο από τους οποίους σκοτώθηκαν από Ινδούς αστυνομικούς Η επίθεση πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες μετά τη σφαγή 31 στρατιωτών και μελών των οικογενειών τους από τρει ς άνδρες, οι οποίοι σύμφωνα με την Ινδία ήταν ισλαμιστές αντάρτες που είχαν την υποστήριξη του Πακιστάν. Προειδοποιήσεις Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν προειδοποιήσει τις δύο πυρηνικές δυνάμεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από έναν πόλεμο ανάμεσά τους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Μπουσέρ, επεσήμανε ότι η τεταμένη ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο, παρά τις προσπάθειες των ηγετών της Ινδίας και του Πακιστάν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και πολύ σύντομα οι δύο ηγέτες μπορεί να χάσουν τον έλεγχο", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ. Τόσο ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ όσο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο - ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή - ζήτησαν από τον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις επιθέσεις αυτονομιστών που προέρχονται από το Πακιστάν.
Πικρός αποχαιρετισμός στο Πεδίο Μηδέν
30.5.2002 20:20 (Ωρα Λονδίνου) Η τελετή, η οποία διήρκεσε 20 μόλις λεπτά, άρχισε στις 10.29 το πρωί της Πέμπτης, την ίδια ακριβώς ώρα που έπεσε και ο δεύτερος ουρανοξύστης των δίδυμων πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Η τελετή άρχισε με τις σειρήνες της πυροσβεστικής υπηρεσίας να ακούγονται από μακριά, αποτίοντας φόρο τιμής στους 343 πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν άτομα από τους δίδυμους πύργους. Στη συνέχεια δεκαμελές άγημα -αποτελούμενο από μέλη των σωστικών συνεργείων της πόλης - μετέφερε ένα άδειο φορείο, καλυμμένο με την αμερικανική αστερόεσσα, από το Πεδίο Μηδέν προς ένα ασθενοφόρο που εγκατέλειψε την περιοχή, υπό τους ήχους τυμπάνων. Το άδειο φορείο συμβόλιζε τους περίπου 1.800 ανθρώπους που βρήκαν το θάνατο μέσα στα ερείπια, χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος πίσω τους. Περισσότερα από 2.800 άτομα σκοτώθηκαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μετά τη διπλή επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και την κατάρρευση των διδύμων πύργων του. "Η ζωή συνεχίζεται" Την τελετή παρακολούθησε πλήθος Νεοϋορκέζων, οι οποίοι τήρησαν ορισμένων λεπτών σιγή. Σύμφωνα με το νέο δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, "η τελετή είχε σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα και να υπενθυμίσει στους κατοίκους της Νέας Υόρκης ότι η ζωή συνεχίζεται". Κατά την επιχείρηση καθαρισμού μετατοπίσθηκαν 1,6 εκατομμύρια τόνοι από τα ερείπια του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Η επιχείρηση στοίχησε 800 εκατομμύρια δολάρια και διήρκεσε περίπου οκτώ μήνες, ενώ όσοι συμμετείχαν δούλευαν με βάρδιες 24 ώρες το 24ωρο.
Κυπριακό και ευρωπαική προοπτική συζητούν στην Άγκυρα
30.5.2002 19:25 (Ωρα Λονδίνου) Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, οι θεράποντες ιατροί του κ. Ετσεβίτ, ο οποίος βγήκε από το νοσοκομείο την Δευτέρα, του συνέστησαν να μην παραστεί στη συνάντηση που θα ήταν γι'αυτόν μακρά και κουραστική. Όπως σημειώνει σε τηλεγράφημά του από την Άγκυρα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, μόλις έγινε γνωστό ότι θ'απουσίαζε ο κ. Ετσεβίτ από τη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, έπεσε κατά 2,76 % ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Τί συζητήθηκε μέσα στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας Ως είθισται σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν ανακοινώθηκε το περιεχόμενο των συζητήσεων που κράτησαν πεντέμιση ώρες, αλλά σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης το συμβούλιο ασφαλείας ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τις θετικές - όπως τις χαρακτήρισε προσπάθειες που καταβάλει ο Ραούφ Ντένκτας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι συμμετέχοντες στο συμβούλιο είπαν ότι επιθυμούν την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να συνδέεται με τις "χρονικές προτεραιότητες τρίτων μερών". Όπως σημειώνει τηλεγράφημα ενός άλλου πρακτορείου από την τουρκική πρωτεύουσα, στη σημερινή συνεδρίαση συμφωνήθηκε και η άρση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας που είχαν επιβληθεί σε δύο κατ' εξοχήν κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι ηγέτες της Τουρκίας απεφάσισαν επίσης ν'απευθύνουν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για την έναρξη συνομιλιών με στόχο τελικά την ένταξη της χώρας στην Κοινότητα.
Το τέλος της Γιουγκοσλαβίας;
30.5.2002 20:12 (Ωρα Λονδίνου) Οι κυβερνήσεις και των δύο δημοκρατιών έχουν ήδη επικυρώσει τη συνθήκη και τώρα έχει έρθει η σειρά του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι αναφέρει ότι η πλειοψηφία του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας νέας χαλαρής ένωσης ανάμεσα στις δύο δημοκρατίες. Παρ' όλα αυτά όμως, την αντίθεσή τους εκφράζουν ορισμένοι Σέρβοι πολιτικοί, οι οποίοι δεν επιθυμούν σχέσεις με το Μαυροβούνιο. Προτάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη ημέρα Εάν ψηφισθεί η συνθήκη, θα ιδρυθεί μία νέα επιτροπή η οποία θα αναλάβει να συντάξει νέο Σύνταγμα. Οι ανταποκριτές πιστεύουν ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η συνθήκη εξετάζεται από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Την πρώτη φορά το θέμα είχε καταλήξει σε αδιέξοδο. Οι προτάσεις για τη δημιουργία μιας νέας ένωσης ανάμεσα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ηγέτες του Μαυροβουνίου σχεδίαζαν να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της δημοκρατίας από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση πίστευε ότι εάν συνέβαινε αυτό και άλλοι ηγέτες στην περιοχή - κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο - θα εκδήλωναν την πρόθεσή τους για ανεξαρτητοποίηση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ήθελε να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αποχώρηση Ισραηλινών από Βηθλεέμ
30.5.2002 18:02 (Ωρα Λονδίνου) Η κατάληψη της Βηθλεέμ ήταν η μεγαλύτερη σε κλίμακα ισραηλινή επιχείρηση στη Δυτική Όχθη, μετά το τέλος των εισβολών σε παλαιστινιακές περιοχές, στις αρχές Μαίου. Ο ισραηλινός στρατός ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβάλει σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Βηθλεέμ και των γειτονικών περιοχών. Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ εκτιμά ότι οι ισραηλινές εισβολές αποτελούν πλέον τμήμα μιας τακτικής επιδρομών αστραπής του ισραηλινού στρατού μέσα σε παλαιστινιακές περιοχές με σκοπό τη σύλληψη μαχητών που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων. Νέα διαμεσολαβητική αποστολή ΗΠΑ - ΕΕ Στο μεταξύ εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, σε μια νέα προσπάθεια τερματισμού της βίας και αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Γουίλιαμ Μπέρνς, και ο ύπατος εκπρόσωπος της Κοινότητας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, αναμένονται στο Ισραήλ , μετά από τον πρώτο γύρο κοινών επαφών που είχαν στο Κάϊρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Ο πρώην πρέσβυς της Αιγύπτου στις ΗΠΑ, και στενός σύμβουλος του προέδρου Μουμπάρακ, είπε στο BBC ότι η επίσκεψη Μπερνς θα ανοίξει το έδαφος για νέες διαβουλεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Μουμπάρακ και τον πρόεδρο Μπους, και ότι αποτελεί ένδειξη πως η κυβέρνηση Μπους ενδιαφέρεται τώρα περισσότερο για την επίλυση της κρίσης.
Πληροφορίες για αναδιάταξη πακιστανικών στρατευμάτων
30.5.2002 17:02 (Ωρα Λονδίνου) Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Μουσαράφ, διέψευσε τις εν λόγω πληροφορίες, αν και δήλωσε ότι το Πακιστάν μελετά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο ηγέτης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, απηύθυνε έκκληση προς την Ινδία και το Πακιστάν να αποτρέψουν έναν πόλεμο μεταξύ τους και να βρουν μία ειρηνική λύση για το θέμα του Κασμίρ. Μιλώντας μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με το στρατηγό Μουσαράφ, ο κ. Καρζάϊ κάλεσε τις ηγεσίες των δύο αντιπάλων να αναλογιστούν τα αποτελέσματα που έφερε στην χώρα του ο πόλεμος. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κασμίρ Οι πληροφορίες για ανάπτυξη των πακιστανικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ινδία ήρθαν στη δημοσιότητα μετά την τελευταία επίθεση που επέφερε το θάνατο πέντε ατόμων στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε αστυνομικό τμήμα από άνδρες που πιστεύεται ότι ήταν ισλαμιστές αυτονομιστές αντάρτες. Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ινδικές αστυνομικές δυνάμεις και τους δράστες, δύο από τους οποίους σκοτώθηκαν από Ινδούς αστυνομικούς Η επίθεση πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες μετά τη σφαγή 31 στρατιωτών και μελών των οικογενειών τους από τρεις άνδρες, οι οποίοι σύμφωνα με την Ινδία ήταν ισλαμιστές αντάρτες που είχαν την υποστήριξη του Πακιστάν. Προειδοποιήσεις Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν προειδοποιήσει τις δύο πυρηνικές δυνάμεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από έναν πόλεμο ανάμεσά τους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Μπουσέρ, επεσήμανε ότι η τεταμένη ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο, παρά τις προσπάθειες των ηγετών της Ινδίας και του Πακιστάν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχ όμενο. "Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και πολύ σύντομα οι δύο ηγέτες μπορεί να χάσουν τον έλεγχο", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ. Τόσο ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ όσο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο - ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή - ζήτησαν από τον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις επιθέσεις αυτονομιστών που προέρχονται από το Πακιστάν.
Τελετή μνήμης στο Πεδίο Μηδέν
30.5.2002 17:07 (Ωρα Λονδίνου) Η τελετή, η οποία διήρκεσε 20 μόλις λεπτά, άρχισε στις 10.29 το πρωί της Πέμπτης, την ίδια ακριβώς ώρα που έπεσε και ο δεύτερος ουρανοξύστης των δίδυμων πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Περισσότερα από 2.800 άτομα σκοτώθηκαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, όμως μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τα πτώματα μόνο του ενός τρίτου των θυμάτων. Η τελετή άρχισε με τις σειρήνες της πυροσβεστικής υπηρεσίας να ακούγονται από μακριά, αποτίοντας φόρο τιμής στους 343 πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν άτομα από τους δίδυμους πύργους. "Η ζωή συνεχίζεται" Την τελετή παρακολούθησε πλήθος Νεοϋορκέζων, οι οποίοι τήρησαν ορισμένων λεπτών σιγή. Σύμφωνα με το νέο δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, "η τελετή είχε σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα και να υπενθυμίσει στους κατοίκους της Νέας Υόρκης ότι η ζωή συνεχίζεται". Κατά την επιχείρηση καθαρισμού μετατοπίσθηκαν 1,6 εκατομμύρια τόνοι από τα ερείπια του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Η επιχείρηση στοίχησε 800 εκατομμύρια δολάρια και διήρκεσε περίπου οκτώ μήνες, ενώ όσοι συμμετείχαν δούλευαν με βάρδιες 24 ώρες το 24ωρο.
Αλγερία: Μακελλειό παραμονή των εκλογών
30.5.2002 17:11 (Ωρα Λονδίνου) Τα ξημερώματα της Πέμπτης, 23 άτομα σκοτώθηκαν στο χωριό Σέντζας, 180 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, Αλγέρι. Πιστεύεται ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ισλαμιστές αντάρτες. Εκτός από την τελευταία σφαγή, στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα αρκετές δολοφονίες πολιτών και μελών των κυβερνητικών δυνάμεων από οργανώσεις όπως το Ενοπλο Ισλαμικό Μέτωπο. Η κυβέρνηση της χώρας αισιοδοξεί ότι οι εκλογές θα αποδείξουν την προσήλωση της Αλγερίας στη δημοκρατία, γεγονός που θα βελτιώσει τη θέση της στο διεθνές στερέωμα. Το ιστορικό του πολέμου Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι και οι νέες εκλογές θα σημαδευθούν από την απάθεια του εκλογικού σώματος και από καταγγελίες για νοθεία και διαφθορά. Η ανταποκρίτρια του BBC στο Αλγέρι αναφέρει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας θεωρούν το κοινοβούλιο εντελώς αποδυναμωμένο και γνωρίζουν ότι ο στρατός είναι αυτός που καθορίζει την πολιτική της χώρας. Εν τω μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απειλήσει ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές, κυρίως στις περιοχές όπου σημειώνονται τα περισσότερα επεισόδια βίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλί Μπενφλίς, δήλωσε ότι οι πολίτες της χώρας έχουν υποχρέωση να ψηφίσουν. Οι εκλογές της Πέμπτης είναι οι πρώτες που λαμβάνουν χώρα μετά το 1997 και οι δεύτερες μετά το 1991. Κατά τις εκλογές του 1991 είχε ανακοινωθεί ότι είχε κερδίσει το ισλαμικό κόμμα, αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα είχαν ακυρωθεί από το στρατό. Το γεγονός επέφερε εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 100.000 άτομα.
Το Πακιστάν "μετακινεί τα στρατεύματά του"
30.5.2002 15:23 (Ωρα Λονδίνου) Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Μουσαράφ, διέψευσε τις εν λόγω πληροφορίες, αν και δήλωσε ότι το Πακιστάν μελετά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο ηγέτης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, απηύθυνε εκκλήσεις στην Ινδία και το Πακιστάν να αποτρέψουν έναν πόλεμο μεταξύ τους και να βρουν μία ειρηνική λύση για το θέμα του Κασμίρ. Οι πληροφορίες για ανάπτυξη των πακιστανικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ινδία ήρθαν στη δημοσιότητα μετά την τελευταία επίθεση που επέφερε το θάνατο πέντε ατόμων στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε αστυνομικό τμήμα από άνδρες που πιστεύεται ότι ήταν ισλαμιστές αυτονομιστές αντάρτες. Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ινδικές αστυνομικές δυνάμεις και τους δράστες, δύο από τους οποίους σκοτώθηκαν από Ινδούς αστυνομικούς Η επίθεση πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες μετά τη σφαγή 31 στρατιωτών και μελών των οικογενειών τους από τρεις άνδρες, οι οποίοι σύμφωνα με την Ινδία ήταν ισλαμιστές αντάρτες που είχαν την υποστήριξη του Πακιστάν. Προειδοποιήσεις Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν προειδοποιήσει τις δύο πυρηνικές δυνάμεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από έναν πόλεμο ανάμεσά τους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Μπουσέρ, επεσήμανε ότι η τεταμένη ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο, παρά τις προσπάθειες των ηγετών της Ινδίας και του Πακιστάν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και πολύ σύντομα οι δύο ηγέτες μπορεί να χάσουν τον έλεγχο", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ. Τόσο ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ όσο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο - ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή - ζήτησαν από τον στρατιω τικό ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις επιθέσεις αυτονομιστών που προέρχονται από το Πακιστάν.
Σφαγή 23 ατόμων στην Αλγερία
30.5.2002 15:50 (Ωρα Λονδίνου) Τα ξημερώματα της Πέμπτης, 23 άτομα σκοτώθηκαν στο χωριό Σέντζας, 180 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, Αλγέρι. Πιστεύεται ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ισλαμιστές αντάρτες. Εκτός από την τελευταία σφαγή, στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα αρκετές δολοφονίες πολιτών και μελών των κυβερνητικών δυνάμεων από οργανώσεις όπως το Ενοπλο Ισλαμικό Μέτωπο. Η κυβέρνηση της χώρας αισιοδοξεί ότι οι εκλογές θα αποδείξουν την προσήλωση της Αλγερίας στη δημοκρατία, γεγονός που θα βελτιώσει τη θέση της στο διεθνές στερέωμα. Το ιστορικό του πολέμου Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι και οι νέες εκλογές θα σημαδευθούν από την απάθεια του εκλογικού σώματος και από καταγγελίες για νοθεία και διαφθορά. Η ανταποκρίτρια του BBC στο Αλγέρι αναφέρει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας θεωρούν το κοινοβούλιο εντελώς αποδυναμωμένο και γνωρίζουν ότι ο στρατός είναι αυτός που καθορίζει την πολιτική της χώρας. Εν τω μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απειλήσει ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές, κυρίως στις περιοχές όπου σημειώνονται τα περισσότερα επεισόδια βίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλί Μπενφλίς, δήλωσε ότι οι πολίτες της χώρας έχουν υποχρέωση να ψηφίσουν. Οι εκλογές της Πέμπτης είναι οι πρώτες που λαμβάνουν χώρα μετά το 1997 και οι δεύτερες μετά το 1991. Κατά τις εκλογές του 1991 είχε ανακοινωθεί ότι είχε κερδίσει το ισλαμικό κόμμα, αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα είχαν ακυρωθεί από το στρατό. Το γεγονός επέφερε εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 100.000 άτομα.
Εισβολή Iσραηλινών στη Χεβρόνα
30.5.2002 15:09 (Ωρα Λονδίνου) Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η εισβολή πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν ελέγχους σε σπίτια και συλλήψεις υπόπτων για να αποχωρήσουν στη συνέχεια. Νωρίτερα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους ο Γιασέρ Αραφάτ υπέγραψε τελικά ένα καταστατικό κείμενο - που αποτελεί ντε φάκτο Σύνταγμα - και το οποίο περιγράφει τις εξουσίες του και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Παλαιστινίων πολιτών. Ορισμένα μέλη της παλαιστινιακής νομοθετικής συνέλευσης προσπαθούσαν εδώ και πέντε χρόνια να πείσουν τον κ. Αραφάτ να υπογράψει το "Βασικό Νόμο", όπως ονομάζεται η σχετική νομοθεσία. Πιέσεις Η απόφαση του Παλαιστίνιου ηγέτη γίνεται έπειτα από πρωτοφανείς πιέσεις από το εσωτερικό της παλαιστινιακής κοινωνίας. Κύριο αντικείμενο των πιέσεων αυτό ήταν το αίτημα για μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν οι καταγγελίες περί διαφθοράς και ανικανότητας στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής. Μετά τις πρόσφατες σαρωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, πολλοί Παλαιστίνιοι κατηγορούν την ηγεσία τους ότι δεν είναι σε θέση να τους υπερασπίσει. Σύμφωνα με ανταποκριτές, αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι εάν και κατά πόσο θα εφαρμοσθεί το νέο Σύνταγμα.
Το Πακιστάν μετακινεί τα στρατεύματά του
30.5.2002 13:19 (Ωρα Λονδίνου) Τα στρατεύματα του Πακιστάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν βοηθούσαν τις αμερικανικές δυνάμεις στις προσπάθειές τους να εντοπίσουν μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν. Η ανάπτυξη των πακιστανικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ινδία γίνεται μετά την τελευταία επίθεση που επέφερε το θάνατο πέντε ατόμων στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε αστυνομικό τμήμα από άνδρες που πιστεύεται ότι ήταν ισλαμιστές αυτονομιστές αντάρτες. Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ινδικές αστυνομικές δυνάμεις και τους δράστες, δύο από τους οποίους σκοτώθηκαν από Ινδούς αστυνομικούς Η επίθεση πραγματοποιείται εν μέσω έντασης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, δύο εβδομάδες μετά τη σφαγή 31 στρατιωτών και μελών των οικογενειών τους από τρεις άνδρες, οι οποίοι σύμφωνα με την Ινδία ήταν ισλαμιστές αντάρτες που είχαν την υποστήριξη του Πακιστάν. Μετά την εν λόγω επίθεση, τα στρατεύματα και των δύο χωρών έχουν συρρεύσει στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, ενώ η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποτρέψει έναν ενδεχόμενο πόλεμο ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις. Προειδοποιήσεις Η τελευταία επίθεση πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από έναν πόλεμο ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Μπουσέρ, επεσήμανε ότι η τεταμένη ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο, παρά τις προσπάθειες των ηγετών της Ινδίας και του Πακιστάν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και πολύ σύντομα οι δύο ηγέτες μπορεί να χάσουν τον έλεγχο", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ. Τόσο ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ όσο και ο Βρετανό ς υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο - ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή - ζήτησαν από τον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις επιθέσεις αυτονομιστών που προέρχονται από το Πακιστάν.
Τα τελευταία μυστικά του Κουρσκ
30.5.2002 12:47 (Ωρα Λονδίνου) Η αποστολή είχε καθυστερήσει για περισσότερο από δύο εβδομάδες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της γενικότερης κακοκαιρίας. Εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν η νέα αποστολή αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες. Οι Ρώσοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα εναπομείναντα κομμάτια του Κουρσκ μπορεί να περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη του υποβρυχίου και το ναυάγιο που επέφερε το θάνατο 118 ατόμων πριν από δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος του υποβρυχίου είχε ανελκυσθεί το περασμένο φθινόπωρο. Ομως, μερικά κομμάτια παρέμειναν στο βυθό, καθώς τότε είχε θεωρηθεί επικίνδυνη η ανέλκυσή τους. Οι εκδοχές του δυστυχήματος Βάσει της προκαταρκτικής έρευνας από το ρωσικό ναυτικό, το δυστύχημα προκλήθηκε όταν εξερράγησαν οι τορπίλες του πυρηνικού υποβρυχίου, εξαιτίας του καύσιμου υλικού που είχε χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, η εν λόγω εκδοχή δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από τις ρωσικές αρχές, οι οποίες πίστευαν αρχικώς ότι το δυστύχημα μπορεί να οφείλετο σε σύγκρουση με κάποιο άλλο υποβρύχιο. Οι ρωσικές αρχές έχουν υποσχεθεί στις οικογένειες των θυμάτων ότι σύντομα θα βγει το πόρισμα για τα αίτια του ατυχήματος. Τρία πτώματα δεν ανεσύρθησαν ποτέ από το πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ και πιστεύεται ότι μπορεί να βρίσκονται στα τελευταία κομμάτια του υποβρυχίου, στο βυθό της θάλασσας του Μπάρεντς.
Το τέλος της Γιουγκοσλαβίας;
30.5.2002 10:41 (Ωρα Λονδίνου) Οι κυβερνήσεις και των δύο δημοκρατιών έχουν ήδη επικυρώσει τη συνθήκη και τώρα έχει έρθει η σειρά του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι αναφέρει ότι η πλειοψηφία του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας νέας χαλαρής ένωσης ανάμεσα στις δύο δημοκρατίες. Παρ' όλα αυτά όμως, την αντίθεσή τους εκφράζουν ορισμένοι Σέρβοι πολιτικοί, οι οποίοι δεν επιθυμούν σχέσεις με το Μαυροβούνιο. Προτάσεις ΕΕ Εάν ψηφισθεί η συνθήκη, θα ιδρυθεί μία νέα επιτροπή η οποία θα αναλάβει να συντάξει νέο Σύνταγμα. Οι ανταποκριτές πιστεύουν ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η συνθήκη εξετάζεται από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Την πρώτη φορά το θέμα είχε καταλήξει σε αδιέξοδο. Οι προτάσεις για τη δημιουργία μιας νέας ένωσης ανάμεσα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ηγέτες του Μαυροβουνίου σχεδίαζαν να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της δημοκρατίας από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση πίστευε ότι εάν συνέβαινε αυτό και άλλοι ηγέτες στην περιοχή - κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο - θα εκδήλωναν την πρόθεσή τους για ανεξαρτητοποίηση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ήθελε να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Νέα επεισόδια βίας στο Κασμίρ
30.5.2002 12:16 (Ωρα Λονδίνου) Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ινδικές αστυνομικές δυνάμεις και τους δράστες, δύο από τους οποίους σκοτώθηκαν από Ινδούς αστυνομικούς Η επίθεση πραγματοποιείται εν μέσω έντασης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, δύο εβδομάδες μετά τη σφαγή 31 στρατιωτών και μελών των οικογενειών τους από τρεις άνδρες, οι οποίοι σύμφωνα με την Ινδία ήταν ισλαμιστές αντάρτες που είχαν την υποστήριξη του Πακιστάν. Μετά την εν λόγω επίθεση, τα στρατεύματα και των δύο χωρών έχουν συρρεύσει στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, ενώ η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποτρέψει έναν ενδεχόμενο πόλεμο ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις. Προειδοποιήσεις Η τελευταία επίθεση πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από έναν πόλεμο ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Μπουσέρ, επεσήμανε ότι η τεταμένη ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο, παρά τις προσπάθειες των ηγετών της Ινδίας και του Πακιστάν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και πολύ σύντομα οι δύο ηγέτες μπορεί να χάσουν τον έλεγχο", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ. Τόσο ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ όσο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο - ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή - ζήτησαν από τον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις επιθέσεις αυτονομιστών που προέρχονται από το Πακιστάν.
Εκκλήσεις από τη Ζάμπια
30.5.2002 11:22 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της χώρας, Λέβι Μβαναβάσα, δήλωσε ότι η σοδειά της χώρας μπορεί να θρέψει μόνο έξι εκατομμύρια άτομα, ενώ ο πληθυσμός της χώρας φθάνει τα 10 εκατομμύρια άτομα. Ο κ. Μβαναβάσα υπογράμμισε ότι η Ζάμπια μπορεί να μείνει χωρίς τρόφιμα μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. "Απευθύνω εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα να μας βοηθήσει σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης", δήλωσε. Οι εξαγγελίες της χώρας γίνονται μία ημέρα μετά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών ότι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άτομα μπορεί να πεθάνουν από πείνα στη νοτιοαφρικανική ήπειρο, εάν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει εγκαίρως μέτρα. Ξηρασία και λειψυδρία Ο πρόεδρος της Ζάμπιας υπογράμμισε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει επίσης και λειψυδρία, γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοικοι της χώρας μπορούν να βασισθούν μόνο σε εισαγωγές τροφίμων από το εξωτερικό και στη χρηματική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Οι πλημμύρες και η ξηρασία τα τελευταία δύο χρόνια οδήγησαν σε δραστική μείωση της παραγωγής καλαμποκιού από 700.000 τόνους το χρόνο σε 490.000 τόνους. Την Τετάρτη, η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι οι χώρες της νοτίου Αφρικής αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο σοβαρού λιμού, ο οποίος οφείλεται τόσο στην ξηρασία όσο και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής απηύθυνε εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες της νοτίου Αφρικής πρέπει να εισαγάγουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια τόνους τροφίμων μέσα σε έναν περίπου χρόνο.
Νέα επεισόδια βίας στο Κασμίρ
30.5.2002 10:38 (Ωρα Λονδίνου) Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ινδικές αστυνομικές δυνάμεις και τους δράστες, οι οποίοι κατέφυγαν στην ορεινή περιοχή Ντόντα. Η επίθεση πραγματοποιείται εν μέσω έντασης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, δύο εβδομάδες μετά τη σφαγή 31 στρατιωτών και μελών των οικογενειών τους από τρεις άνδρες, οι οποίοι σύμφωνα με την Ινδία ήταν ισλαμιστές αντάρτες που είχαν την υποστήριξη του Πακιστάν. Μετά την εν λόγω επίθεση, τα στρατεύματα και των δύο χωρών έχουν συρρεύσει στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, ενώ η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποτρέψει έναν ενδεχόμενο πόλεμο ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις. Προειδοποιήσεις Η τελευταία επίθεση πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από έναν πόλεμο ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Μπουσέρ, επεσήμανε ότι η τεταμένη ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο, παρά τις προσπάθειες των ηγετών της Ινδίας και του Πακιστάν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και πολύ σύντομα οι δύο ηγέτες μπορεί να χάσουν τον έλεγχο", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ. Τόσο ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ όσο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο - ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή - ζήτησαν από τον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις επιθέσεις αυτονομιστών που προέρχονται από το Πακιστάν.
Το τέλος της Γιουγκοσλαβίας;
30.5.2002 10:41 (Ωρα Λονδίνου) Οι κυβερνήσεις και των δύο δημοκρατιών έχουν ήδη επικυρώσει τη συνθήκη και τώρα έχει έρθει η σειρά του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι αναφέρει ότι η πλειοψηφία του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας νέας χαλαρής ένωσης ανάμεσα στις δύο δημοκρατίες. Παρ' όλα αυτά όμως, την αντίθεσή τους εκφράζουν ορισμένοι Σέρβοι πολιτικοί, οι οποίοι δεν επιθυμούν σχέσεις με το Μαυροβούνιο. Προτάσεις ΕΕ Εάν ψηφισθεί η συνθήκη, θα ιδρυθεί μία νέα επιτροπή η οποία θα αναλάβει να συντάξει νέο Σύνταγμα. Οι ανταποκριτές πιστεύουν ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η συνθήκη εξετάζεται από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Την πρώτη φορά το θέμα είχε καταλήξει σε αδιέξοδο. Οι προτάσεις για τη δημιουργία μιας νέας ένωσης ανάμεσα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ηγέτες του Μαυροβουνίου σχεδίαζαν να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της δημοκρατίας από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση πίστευε ότι εάν συνέβαινε αυτό και άλλοι ηγέτες στην περιοχή - κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο - θα εκδήλωναν την πρόθεσή τους για ανεξαρτητοποίηση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ήθελε να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σφαγή 23 ατόμων στην Αλγερία
30.5.2002 9:50 (Ωρα Λονδίνου) Τα ξημερώματα της Πέμπτης, 23 άτομα σκοτώθηκαν στο χωριό Σέντζας, 180 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, Αλγέρι. Πιστεύεται ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ισλαμιστές αντάρτες. Εκτός από την τελευταία σφαγή, στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα αρκετές δολοφονίες πολιτών και μελών των κυβερνητικών δυνάμεων από οργανώσεις όπως το Ενοπλο Ισλαμικό Μέτωπο. Η κυβέρνηση της χώρας αισιοδοξεί ότι οι εκλογές θα αποδείξουν την προσήλωση της Αλγερίας στη δημοκρατία, γεγονός που θα βελτιώσει τη θέση της στο διεθνές στερέωμα. Το ιστορικό του πολέμου Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι και οι νέες εκλογές θα σημαδευθούν από την απάθεια του εκλογικού σώματος και από καταγγελίες για νοθεία και διαφθορά. Η ανταποκρίτρια του BBC στο Αλγέρι αναφέρει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας θεωρούν το κοινοβούλιο εντελώς αποδυναμωμένο και γνωρίζουν ότι ο στρατός είναι αυτός που καθορίζει την πολιτική της χώρας. Εν τω μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απειλήσει ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές, κυρίως στις περιοχές όπου σημειώνονται τα περισσότερα επεισόδια βίας. Οι εκλογές της Πέμπτης είναι οι πρώτες που λαμβάνουν χώρα μετά το 1997 και οι δεύτερες μετά το 1991. Κατά τις εκλογές του 1991 είχε ανακοινωθεί ότι είχε κερδίσει το ισλαμικό κόμμα, αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα είχαν ακυρωθεί από το στρατό. Το γεγονός επέφερε εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 100.000 άτομα.
Το τέλος της Γιουγκοσλαβίας;
30.5.2002 9:02 (Ωρα Λονδίνου) Οι κυβερνήσεις και των δύο δημοκρατιών έχουν ήδη επικυρώσει τη συνθήκη και τώρα έχει έρθει η σειρά του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι αναφέρει ότι η πλειοψηφία του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας νέας χαλαρής ένωσης ανάμεσα στις δύο δημοκρατίες. Παρ' όλα αυτά όμως, την αντίθεσή τους εκφράζουν ορισμένοι Σέρβοι πολιτικοί, οι οποίοι δεν επιθυμούν σχέσεις με το Μαυροβούνιο. Εάν ψηφισθεί η συνθήκη, θα ιδρυθεί μία νέα επιτροπή η οποία θα αναλάβει να συντάξει νέο Σύνταγμα. Οι ανταποκριτές πιστεύουν ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η συνθήκη εξετάζεται από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Την πρώτη φορά το θέμα είχε καταλήξει σε αδιέξοδο. Οι προτάσεις για τη δημιουργία μιας νέας ένωσης ανάμεσα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ηγέτες του Μαυροβουνίου σχεδίαζαν να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της δημοκρατίας από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση πίστευε ότι εάν συνέβαινε αυτό και άλλοι ηγέτες στην περιοχή - κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο - θα εκδήλωναν την πρόθεσή τους για ανεξαρτητοποίηση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ήθελε να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Επιθέσεις στο Κασμίρ
30.5.2002 8:11 (Ωρα Λονδίνου) Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και είχε διάρκεια αρκετών ωρών. Παρόμοια επίθεση πριν από μερικές εβδομάδες, από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 31 άτομα προκάλεσε την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Εν τω μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ινδών και Πακιστανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης. Οι νέες επιθέσεις πραγματοποιούνται λίγες μόλις ώρες μετά την έκκληση που απηύθυναν ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία προς τις δυο πλευρές για αυτοσυγκράτηση.
Εισβολή ισραηλινών στη Χεβρόνα
30.5.2002 8:14 (Ωρα Λονδίνου) Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η εισβολή πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και πως οι ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν ελέγχους σε σπίτια και συλλήψεις υπόπτων και στη συνέχεια αποχώρησαν. Νωρίτερα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους ο Γιασέρ Αραφάτ υπέγραψε τελικά ένα καταστατικό κείμενο - που αποτελεί ντε φάκτο Σύνταγμα - και το οποίο περιγράφει τις εξουσίες του και τα δικαιώματα και ελευθερίες των Παλαιστινίων πολιτών. Ορισμένα μέλη της παλαιστινιακής νομοθετικής συνέλευσης προσπαθούσαν εδώ και πέντε χρόνια να πείσουν τον κ. Αραφάτ να υπογράψει το "Βασικό Νόμο" όπως ονομάζεται η σχετική νομοθεσία. Η κίνηση του Παλαιστίνιου ηγέτη έρχεται ως αποτέλεσμα πρωτοφανών πιέσεων από το εσωτερικό της παλαιστινιακής κοινωνίας. Κύριο αντικείμενο των πιέσεων αυτό ήταν το αίτημα για μεταρρυθμίσεις, ώστς να αντιμετωπιστούν τα καταγγελόμενα φαινόμενα διαφθοράς και ανικανότητας, μέσα στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής. Ιδίως μετά τις πρόσφατες σαρωτικές επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, πολλοί Παλαιστίνιοι κατηγορούν την ηγεσία τους ότι δεν είναι σε θέση να τούς υπερασπίσει. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αραφάτ υπόσχεται να λάβει μέτρα για να διασφαλισθεί η διάκριση των εξουσιών, η δικαστική ανεξαρτησία, η διενέργεια ελευθέρων εκλογών και η αναμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με ανταποκριτές αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι εάν και κατά πόσο θα εφαρμοσθεί το νέο "Σύνταγμα".
Μαχητικές διαδηλώσεις στην Αργεντινή
30.5.2002 6:28 (Ωρα Λονδίνου) Χιλιάδες διαδηλωτές που δηλώνουν εξοργισμένοι με την συνεχιζόμενη φτώχεια, τα προβλήματα διατροφής αλλά και αυτό που αποκαλούν «παράδοσης της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Μπουένος Αϊρες. Τις κινητοποιήσεις οργάνωσε η CTA, η τρίτη σε μέγεθος ομοσπονδία εργαζομένων που θεωρείται ότι εκφράζει τις πλέον αριστερές θέσεις Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα στην πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Ο πρόεδρος της χώρας Εντουάρντο Ντουχάλντε επιχειρεί να προωθήσει αμφισβητούμενες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει το ΔΝΤ αλλά και να κερδίσει την υποστήριξη τοπικών κυβερνητών για σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό.
Εισβολή ισραηλινών στη Χεβρόνα
30.5.2002 5:24 (Ωρα Λονδίνου) Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η εισβολή πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και πως οι ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποιούν ελέγχους σε σπίτια και συλλήψεις υπόπτων. Νωρίτερα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους ο Γιασέρ Αραφάτ υπέγραψε τελικά ένα καταστατικό κείμενο - που αποτελεί ντε φάκτο Σύνταγμα - και το οποίο περιγράφει τις εξουσίες του και τα δικαιώματα και ελευθερίες των Παλαιστινίων πολιτών. Ορισμένα μέλη της παλαιστινιακής νομοθετικής συνέλευσης προσπαθούσαν εδώ και πέντε χρόνια να πείσουν τον κ. Αραφάτ να υπογράψει το "Βασικό Νόμο" όπως ονομάζεται η σχετική νομοθεσία. Η κίνηση του Παλαιστίνιου ηγέτη έρχεται ως αποτέλεσμα πρωτοφανών πιέσεων από το εσωτερικό της παλαιστινιακής κοινωνίας. Κύριο αντικείμενο των πιέσεων αυτό ήταν το αίτημα για μεταρρυθμίσεις, ώστς να αντιμετωπιστούν τα καταγγελόμενα φαινόμενα διαφθοράς και ανικανότητας, μέσα στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής. Ιδίως μετά τις πρόσφατες σαρωτικές επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, πολλοί Παλαιστίνιοι κατηγορούν την ηγεσία τους ότι δεν είναι σε θέση να τούς υπερασπίσει. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αραφάτ υπόσχεται να λάβει μέτρα για να διασφαλισθεί η διάκριση των εξουσιών, η δικαστική ανεξαρτησία, η διενέργεια ελευθέρων εκλογών και η αναμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με ανταποκριτές αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι εάν και κατά πόσο θα εφαρμοσθεί το νέο "Σύνταγμα".
|