Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-05-27
Οι Ισραηλινοί λένε πως στη Βηθλεέμ κρύβονται ακραία στοιχεία των Παλαιστινίων 27.5.2002 23:48 (Ωρα Λονδίνου) Νέα βομβιστική επίθεση έγινε σήμερα σε εμπορικό κέντρο της πόλης Πέτα Τίκβα, κοντά στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τη ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού, ο βομβιστής και άλλα δύο άτομα, σκοτώθηκαν ενώ 20 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του αλ- Ακτσά. Νωρίτερα, πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, είπαν πως τα ισραηλινά στρατεύματα που εισέβαλαν στη Βηθλεέμ επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, για δεύτερη φορά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, συνέλαβαν τον τοπικό αρχηγό της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του αλ-Ακτσά. Όπως λένε, ο Αχμέντ Μογκραμπί, είναι μεταξύ ομάδας Παλαιστινίων που συνελήφθησαν κατά την επιδρομή και τις έρευνες από σπίτι σε σπίτι σε προσφυγικό καταυλισμό. Οι ένοπλες Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακτσά, που συνδέονται με την παράταξη Φατάχ του παλαιστίνου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, έχουν αναλάβει την ευθύνη για πληθώρα επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στην πλατεία Μέιντζερ για να αποκλείσουν την πρόσβαση στον Ναό της Γεννήσεως, πεδίο της πρόσφατης αντιπαράθεσης που κράτησε πέντε εβδομάδες. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, ορισμένοι οπλοφόροι, είχαν καταφύγει στο Ναό, και είχαν περικυκλωθεί από τους Ισραηλινούς.
Στη Ρώμη ο Μπους
27.5.2002 23:44 (Ωρα Λονδίνου) Αργά το απόγευμα,της Δευτέρας ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, έφθασε στη Ρώμη για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ο αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκούνι και οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην "ιστορική", όπως επισημαίνουν και οι ανταποκριτές, σύνοδο μεταξυ ΝΑΤΟ και Ρωσίας η οποία ξεκινά σήμερα Τρίτη. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές τα μέτρα ασφαλείας στην ιταλική πρωτεύουσα είναι εξαιρετικά ενισχυμένα καθώς οι αρχές εκφραζουν φόβους για τρομοκρατικές επιθέσεις. Νώριτερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπους στη Γαλλία, ο Πρόεδρος της χώρας, Ζακ Σιράκ διαβεβαίωσε τον Τζορτζ Μπους ότι έχει τη στήριξη της Γαλλίας στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη Νορμανδία και συγκεκριμένα στη Σεν Μερ Εγκλίζ , τη πρώτη γαλλική πόλη της Νορμανδίας που απελευθερώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια, του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τζορτζ Μπους παρακολούθησε δέηση εις μνήμη των αμερικανών στρατιωτών και επισκέυθηκε το στρατιωτικό κοιμητήριο της περιοχής. Ο ανταποκριτής του BBC επισημανει ότι ο κ. Μπούς επεδίωξε αυτή την επίσκεψη για να θυμίσει στους Ευρωπαίους τη θυσία των αμερικανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στη Γαλλία, συνοδεύθηκε από μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εξωτερική πόλιτική των ΗΠΑ. Το ίδιο κλίμα υπήρξε και στη Νορμανδία.
Μάχη για το "καλό όνομα" της Αντερσεν
27.5.2002 21:46 (Ωρα Λονδίνου) Οι δικηγόροι της μεγάλης εταιρείας ορκωτών λογιστών, της Άντερσεν, προετοιμάζονται να δώσουν τη μεγαλή μάχη στα δικαστήρια για να αποκαταστήσουν το "καλό όνομα" της εταιρίας στην αγορά μετά το σκάνδαλο Ένρον. Η Αντερσεν κατηγορείται ότι συνήργησε στην προσπάθεια για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης στην περίπτωση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Ένρον που κατέρρευσε ως γίγαντας με πύλινα πόδια. Πιό συγκεκριμένα η Αντερσεν οδηγήθηκε στα δικαστήρια επειδή σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές συνέβαλε στην καταστροφή των εγγράφων που είχαν σχέση με την χρεοκοπία της Ενρον . Ο επικεφαλής της ομάδας των ορκωτών λογιστών που έκανε την έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Ενρον, ο Ντέιβιντ Ντάνκαν, έχει ήδη παραδεχθεί ότι έχει καταστρέψει έγγραφα που αφορούσαν την εταιρία. Από την πλευρά της η Αντερσεν ισχυρίζεται ότι ο κ. Ντάνκαν πήρε την απόφαση για την καταστροφή των εγγράφων χωρίς καμία άνωθεν εντολή και ότι ενήργησε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη κάποιου ανώτατου υπαλλήλου της Ανερσεν . "Σε περίπτωση που καταδικασθεί η Αντερσεν θα οδηγηθούμε σε δραστικές περικοπές του εργατικού δυναμικού" , δήλωσε στους δικηγόρους ο επικεφάλης της ομάδας των νομομαθών που θα δώσουν τη μάχη στα δικαστήρια για λογαριασμό της Αντερσεν. "Η καταδίκη της Αντερσεν θα έχει ως αποτέλεσμα στη διεθνή σκηνή να παραμείνουν τέσσερις μεγάλες εταιρίες ορκωτών λογιστών αντί πέντε που είναι σήμερα", σημείωσε ο κ. Ράστι Χάρντιν . "Περισσότερο από 27.000 άνθρωποι του κλάδου ψάχνουν δουλειά στις ΗΠΑ και ήδη η Αντερσεν, μετά την πτώχευση της Ενρον, υποχρεώθηκε να περιορίσει τις θέσεις εργασίας κατά 7.000," παρατήρησε ο δικηγόρος της Αντερσεν .
Αναβάλλεται η κυκλοφορία του "προβληματικού πεντόλιρου"
27.5.2002 21:40 (Ωρα Λονδίνου) Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέβαλε την κυκλοφορία του καινούριου χαρτονομίσματος πέντε στερλίνων ύστερα από καταγγελίες ότι οι ειδικοί σειριακοί αριθμοί των χαρτονομισμάτων σβήνονταν με ευκολία. Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Αγγλίας είπε ότι δέχθηκαν πολλά τηλεφωνήματα από πολίτες οι οποίοι παρατήρησα ότι τρίβοντας το χαρτονόμισμα ατονούσε ο σειριακός αριθμος του. Τα καινούρια χαρτονομίσματα κυκλοφόρησαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και είναι τυπωμένα σε σκληρότερο, γυαλιστερό χαρτί, ειδικά σχεδιασμένα ώστε να αποφεύγεται η πλαστογραφία. Μάλιστα εκπρόσωποι της Τράπεζας της Αγγλία χαρακτήριζαν το νέο πεντόλιρο ως το πιο "ασφαλές χαρτονόμισμα" που έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής. Η Τράπεζα της Αγγλίας πάντως διαβεβαίωσε τους καταναλωτές ότι η αξία των νέων χαρτονομισμάτων που έχουν ήδη κυκλοφορήσει δεν έχει επηρεαστεί.
Νέα βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ
27.5.2002 21:05 (Ωρα Λονδίνου) Νέα βομβιστική επίθεση έγινε σήμερα σε εμπορικό κέντρο της πόλης Πέτα Τίκβα, κοντά στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τη ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού, ο βομβιστής και άλλα δύο άτομα, σκοτώθηκαν ενώ 20 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του αλ- Ακτσά. Νωρίτερα, πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, είπαν πως τα ισραηλινά στρατεύματα που εισέβαλαν στη Βηθλεέμ επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, για δεύτερη φορά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, συνέλαβαν τον τοπικό αρχηγό της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του αλ-Ακτσά. Όπως λένε, ο Αχμέντ Μογκραμπί, είναι μεταξύ ομάδας Παλαιστινίων που συνελήφθησαν κατά την επιδρομή και τις έρευνες από σπίτι σε σπίτι σε προσφυγικό καταυλισμό. Οι ένοπλες Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακτσά, που συνδέονται με την παράταξη Φατάχ του παλαιστίνου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, έχουν αναλάβει την ευθύνη για πληθώρα επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στην πλατεία Μέιντζερ για να αποκλείσουν την πρόσβαση στον Ναό της Γεννήσεως, πεδίο της πρόσφατης αντιπαράθεσης που κράτησε πέντε εβδομάδες. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, ορισμένοι οπλοφόροι, είχαν καταφύγει στο Ναό, και είχαν περικυκλωθεί από τους Ισραηλινούς.
Επίσκεψη Μπους στη Γαλλία
27.5.2002 21:06 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ διαβεβαίωσε τον Τζορτζ Μπους ότι έχει τη στήριξη της Γαλλίας στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Οι δύο ηγέτες βρίσκονται στη Νορμανδία και συγκεκριμένα στη Σεν Μερ Εγκλίζ , τη πρώτη γαλλική πόλη της Νορμανδίας που απελευθερώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια, του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τζορτζ Μπους παρακολούθησε δέηση εις μνήμη των αμερικανών στρατιωτών και επισκέυθηκε το στρατιωτικό κοιμητήριο της περιοχής. Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι ο κ. Μπούς επεδίωξε αυτή την επίσκεψη για να θυμίσει στους Ευρωπαίους τη θυσία των αμερικανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στη Γαλλία, συνοδεύθηκε από μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εξωτερική πόλιτική των ΗΠΑ. Το ίδιο κλίμα υπήρξε και στη Νορμανδία. Η γαλλική αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα.
"Υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο με την Ινδία"
27.5.2002 21:06 (Ωρα Λονδίνου) Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυνάμεις του Πακιστάν και της Ινδίας στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ. Η διεθνής κοινότητα δεν κρύβει τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο κήρυξης πολέμου ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες, που έχουν, ως γνωστόν, πυρηνικά όπλα. Κι οι ανησυχίες εντείνονται, οπωσδήποτε, μετά τις δύο πυραυλικές δοκιμές που πραγματοποίησε το Πακιστάν. Έχει έτσι ιδιαίτερη σημασία το τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε σήμερα ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Μουσαράφ. "Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος με την Ινδία", τόνισε ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν και απηύθυνε έκληση για εθνική ενότητα. Κατηγόρησε μεν την ηγεσία της γείτονος Ινδίας ότι επιδεινύει, όπως είπε, εξαιρετικά ανεύθυνη συμπεριφορά--δείχνοντας, όπως είπε, την έχθρα που ανέκαθεν έτρεφε απέναντι στο Πακιστάν. Αλλά το μήνυμα, τόνισε, που στέλνει σήμερα στη διεθνή κοινότητα είναι πως το Πακιστάν δεν θέλει τον πόλεμο και δεν θα κάνει τίποτα για ν'αρχίσει σύρραξη με την Ινδία. Θ'απαντήσει, όμως, με όλη τη πολεμική της δύναμη αν αναγκασθεί να εμπλακεί σε πόλεμο. Εξήγησε έτσι πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει να ξεκινήσουν πράξεις τρομοκρατίας από το έδαφός της, όπως δεν θα επιτρέψει επίσης να γίνει καμία διείσδυση στον υπό ινδικό έλεγχο τομέα του Κασμίρ. Αλλά δεν ανακοίνωσε κανένα νέο μέτρο για την αντιμετώπιση των ακραίων ισλαμιστών, παρά τις πιέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό από τη διεθνή κοινότητα. Κατηγόρησε, αντιθέτως, την Ινδία ότι διαπράττει θηριωδίες στο Κασμίρ και τόνισε πως από την Ινδία θα εξαρτηθεί αν θα αποκλιμακωθεί η παρούσα ένταση ή όχι: το Πακιστάν, είπε ο στρατηγός Μουσαράφ, θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τον αγώνα του Κασμίρ για την ελευθερία. Στο κατεχόμενο Κασμίρ, τόνισε, δρα ένα απελευθερωτικό κίνημα και το Πακιστάν δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε πράξη που στρέφεται κατά της τυραννίας της Ινδίας. Ο πρόεδρος Μουσαράφ βρήκε επίσης σήμερα την ευκαιρία να προχωρήσει τη δημοκρατική διαδικασί α στη χώρα του--ανακοινώνοντας αίφνης την ημερομηνία των επόμενων βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν, όπως είπε, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
"Σκληροπυρηνικός" πρόεδρος στην Κολομβία
27.5.2002 21:07 (Ωρα Λονδίνου) Οι σχολιαστές λένε πως οι υποσχέσεις του Ουρίμπε να ανακαταλάβει περίπου τη μισή χώρα η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αριστερών ανταρτών της οργάνωσης FARC και δεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, φαίνεται πως βρήκαν μεγάλη απήχηση σε πολλούς ψηφοφόρους που είναι αγανακτισμένοι από τη στάση των αντρατών στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Αλλά στην πρώτη του ομιλία ο Ουρίμπε εξέπληξε απευθύνοντας μια συμβιβαστική έκκληση για εθνική ενότητα, εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του, τον Αύγουστο. Ο ανταποκριτής του BBC στην Μπογκοτά μεταδίδει πως υπάρχει ο φόβος οι αντάρτες να προσπαθήσουν τώρα να αναλάβουν την πρωτοβουλία μεταφέροντας στις πόλεις ένα πόλεμο που μέχρι στιγμής έχει μείνει σχεδόν αποκλειστικά στην επαρχία.
Πολιτικό άσυλο χορηγεί η Κολομβία στον πραξικοπηματία της Βενεζουέλα
27.5.2002 21:09 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση της Κολομβίας χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Πέδρο Καρμόνα, τον επιχειρηματία που ανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλα μόλις για δυο εικοσιτετράωρα, στην διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε τον περασμένο μήνα εναντίον του δις εκλεγμένου προέδρου Ούγο Τσάβες. Ο Καρμόνα ζήτησε πολιτικό ασυλο από την πρεσβεία της Κολομβίας στο Καράκας, όταν απεφασίσθει η μεταγωγή του στις φυλακές. Ο Πέδρο Καρμόνα ήταν σε κατοίκον περιορισμό κατηγορούμενος για στάση κατά της αρχής και βίαια ανατροπή του προέδρου. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν πρωτοστάτησε του πραξικοπήματος αλλά πως τους ζητήθηκε από την στρατιωτική ηγεσία να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση.
Ο Πάντυ Ασντάουν αναλαμβάνει την διοίκηση της Βοσνίας
27.5.2002 21:09 (Ωρα Λονδίνου) Ο Λόρδος Ασντάουν αναλαμβάνει την διοίκηση της πρώην δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας από τον Αυστριακό Βόλφανγκ Πέρτριτς που κράτησε αυτό το πόστο τα τελευταία τρία χρόνια και συνέβαλλε στην απαρέγκλητη εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέυτον. Ο Αντάουν που πριν την πολιτική του καρριέρα ήταν στρατιωτικός αναλαμβάνει την διοικηση της Βοσνίας σε μια περίοδο που η χώρα διέρχεται μια περίοδο ηρεμίας παρά τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα.
Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου 27.5.2002 21:11 (Ωρα Λονδίνου) Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες στην πλειοψηφία τους εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στο Κασμίρ και την επιδείνωση των ούτως ή άλλως κακών σχέσεων Ινδίας και Πακιστάν. Η DIE PRESSE της Βιέννης χαρακτηρίζει το Κασμίρ ως το πιο επικινδυνο σημείο του πλανήτη ιδίως μετά τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων απο πλευράς Πακιστάν που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αυστριακή ημερησία προκαλούν "ανησυχίες σε παγκοσμιο επίπεδο". Η ιδια εφημερίδα επιρρίπτει ευθύνες στον τύπο και γενικότερα στα μέσα ενημέρωσης επειδή τους τελευταίους μήνες ασχολήθηκαν μόνο με το Μεσανατολικό αδιαφορώντας για το πιο καυτό σημείο του πλανήτη, το Κασμίρ. Αλλη μια βιενέζικη εφημερίδα, η DER STANDARD κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έπαψαν να ασχολούνται με την κρίση στο Κασμίρ μετά την στηριξη που τους παρείχε ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβεζ Μουσαράφ, στον πόλεμο εναντίον του καθεστώτος των Ταλιμπάν. "Η Ουάσιγκτον μόλις τώρα αντιλήφθηκε ότι ο νέος φίλος της στην περιοχή δεν είναι ο κατάλληλος σύμμαχος για την καταπολέμιση της τρομοκρατίας αφού ο ίδιος την ασκεί μονίμως στο Κασμίρ" αναφέρει η DER STANDARD. Η γερμανική FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG γράφει πως η κρίση στο Κασμίρ έχει ορισμένα κοινά με την Ευρώπη το 1914. Η εφημερίδα εκτιμά πως ούτε η Ινδία ούτε το Πακιστάν έχουν ξεκάθαρους στόχους και το μόνο που φαίνεται να εξετάζουν σοβαρά είναι το ενδεχόμενο πολέμου. Η εφημερίδα τονίζει πως αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό για την Ινδία που είναι μια δημοκρατική χώρα και όχι τόσο για το Πακιστάν που δεν διαθέτει ίχνος δημοκρατικών διαπιστευτηρίων. Η SUEDDEUTSCHE ZEITUNG του Μονάχου κρίνει πως η απόφαση του προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ να πραγματοποιήσει δοκιμές με βαλλιστικούς πυραύλους την στιγμή που η ένταση με την Ινδία έχει φθάσει σε εκρηκτικά επίπεδα, γίνεται για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες που στοχεύουν μεγαλύτερη ενίσχυση των ήδη διογκωμένων εξουσιών του. Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Τζορ τζ Μπους στην Γαλλία, η LE FIGARO αναφέρει ότι η κρίση στο Κασμίρ κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερα σοβαρη περιφεριακή σύρραξη. Παράλληλα η συντηρητική εφημερίδα του Παρισιού χαρακτηρίζει την συνάντηση Σιράκ-Μπους "άνετη και φιλική". Στον αντίθετο πόλο η LE MONDE δείχνει με σκίτσα την διαφορά κλίματος στις επισκέψεις του Τζορτζ Μπους στην Μόσχα και το Παρίσι. Το πρώτο σκίτσο δείχνει δύο ευτυχέστατους και χαμογελαστούς Μπους και Πούτιν να ποζάρουν με φόντο μια συστοιχία πυραύλων ενω η δεύτερη γελοιογραφία δείχνει έναν συνοφρυωμένο Τζορτζ Μπους μα βλέπει τα πλακάτ των διαδηλωτών που τον υποδέχτηκαν στο Παρίσι και δίπλα του τρομοκρατημένους και ανημπορους να κάνουν οτιδήποτε, τον πρόεδρο και πρωθυπουργό της Γαλλίας.
Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου
27.5.2002 21:11 (Ωρα Λονδίνου) Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες στην πλειοψηφία τους εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στο Κασμίρ και την επιδείνωση των ούτως ή άλλως κακών σχέσεων Ινδίας και Πακιστάν. Η DIE PRESSE της Βιέννης χαρακτηρίζει το Κασμίρ ως το πιο επικινδυνο σημείο του πλανήτη ιδίως μετά τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων απο πλευράς Πακιστάν που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αυστριακή ημερησία προκαλούν "ανησυχίες σε παγκοσμιο επίπεδο". Η ιδια εφημερίδα επιρρίπτει ευθύνες στον τύπο και γενικότερα στα μέσα ενημέρωσης επειδή τους τελευταίους μήνες ασχολήθηκαν μόνο με το Μεσανατολικό αδιαφορώντας για το πιο καυτό σημείο του πλανήτη, το Κασμίρ. Αλλη μια βιενέζικη εφημερίδα, η DER STANDARD κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έπαψαν να ασχολούνται με την κρίση στο Κασμίρ μετά την στηριξη που τους παρείχε ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβεζ Μουσαράφ, στον πόλεμο εναντίον του καθεστώτος των Ταλιμπάν. "Η Ουάσιγκτον μόλις τώρα αντιλήφθηκε ότι ο νέος φίλος της στην περιοχή δεν είναι ο κατάλληλος σύμμαχος για την καταπολέμιση της τρομοκρατίας αφού ο ίδιος την ασκεί μονίμως στο Κασμίρ" αναφέρει η DER STANDARD. Η γερμανική FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG γράφει πως η κρίση στο Κασμίρ έχει ορισμένα κοινά με την Ευρώπη το 1914. Η εφημερίδα εκτιμά πως ούτε η Ινδία ούτε το Πακιστάν έχουν ξεκάθαρους στόχους και το μόνο που φαίνεται να εξετάζουν σοβαρά είναι το ενδεχόμενο πολέμου. Η εφημερίδα τονίζει πως αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό για την Ινδία που είναι μια δημοκρατική χώρα και όχι τόσο για το Πακιστάν που δεν διαθέτει ίχνος δημοκρατικών διαπιστευτηρίων. Η SUEDDEUTSCHE ZEITUNG του Μονάχου κρίνει πως η απόφαση του προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ να πραγματοποιήσει δοκιμές με βαλλιστικούς πυραύλους την στιγμή που η ένταση με την Ινδία έχει φθάσει σε εκρηκτικά επίπεδα, γίνεται για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες που στοχεύουν μεγαλύτερη ενίσχυση των ήδη διογκωμένων εξουσιών του. Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στην Γαλλία, η LE FIGARO αναφέρει ότι η κρίση στο Κασ μίρ κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερα σοβαρη περιφεριακή σύρραξη. Παράλληλα η συντηρητική εφημερίδα του Παρισιού χαρακτηρίζει την συνάντηση Σιράκ-Μπους "άνετη και φιλική". Στον αντίθετο πόλο η LE MONDE δείχνει με σκίτσα την διαφορά κλίματος στις επισκέψεις του Τζορτζ Μπους στην Μόσχα και το Παρίσι. Το πρώτο σκίτσο δείχνει δύο ευτυχέστατους και χαμογελαστούς Μπους και Πούτιν να ποζάρουν με φόντο μια συστοιχία πυραύλων ενω η δεύτερη γελοιογραφία δείχνει έναν συνοφρυωμένο Τζορτζ Μπους μα βλέπει τα πλακάτ των διαδηλωτών που τον υποδέχτηκαν στο Παρίσι και δίπλα του τρομοκρατημένους και ανημπορους να κάνουν οτιδήποτε, τον πρόεδρο και πρωθυπουργό της Γαλλίας.
Νέα βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ
27.5.2002 18:51 (Ωρα Λονδίνου) Νέα βομβιστική επίθεση έγινε σήμερα σε εμπορικό κέντρο της πόλης Πέτα Τίκβα, κοντά στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τη ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού, ο βομβιστής και άλλοι δύο ανθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σοβαρά. Νωρίτερα, πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, είπαν πως τα ισραηλινά στρατεύματα που εισέβαλαν στη Βηθλεέμ επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, για δεύτερη φορά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, συνέλαβαν τον τοπικό αρχηγό της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του αλ-Ακτσά. Όπως λένε, ο Αχμέντ Μογκραμπί, είναι μεταξύ ομάδας Παλαιστινίων που συνελήφθησαν κατά την επιδρομή και τις έρευνες από σπίτι σε σπίτι σε προσφυγικό καταυλισμό. Οι ένοπλες Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακτσά, που συνδέονται με την παράταξη Φατάχ του παλαιστίνου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, έχουν αναλάβει την ευθύνη για πληθώρα επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στην πλατεία Μέιντζερ για να αποκλείσουν την πρόσβαση στον Ναό της Γεννήσεως, πεδίο της πρόσφατης αντιπαράθεσης που κράτησε πέντε εβδομάδες. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, ορισμένοι οπλοφόροι, είχαν καταφύγει στο Ναό, και είχαν περικυκλωθεί από τους Ισραηλινούς.
Νέα βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ
27.5.2002 17:59 (Ωρα Λονδίνου) Νέα βομβιστική επίθεση έγινε σήμερα σε εμπορικό κέντρο της πόλης Πέτα Τίκβα, κοντά στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τη ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού, τουλάχιστον 20 μέχρι και 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Νωρίτερα, πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, είπαν πως τα ισραηλινά στρατεύματα που εισέβαλαν στη Βηθλεέμ επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, για δεύτερη φορά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, συνέλαβαν τον τοπικό αρχηγό της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του αλ-Ακτσά. Όπως λένε, ο Αχμέντ Μογκραμπί, είναι μεταξύ ομάδας Παλαιστινίων που συνελήφθησαν κατά την επιδρομή και τις έρευνες από σπίτι σε σπίτι σε προσφυγικό καταυλισμό. Οι ένοπλες Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακτσά, που συνδέονται με την παράταξη Φατάχ του παλαιστίνου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, έχουν αναλάβει την ευθύνη για πληθώρα επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στην πλατεία Μέιντζερ για να αποκλείσουν την πρόσβαση στον Ναό της Γεννήσεως, πεδίο της πρόσφατης αντιπαράθεσης που κράτησε πέντε εβδομάδες. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, ορισμένοι οπλοφόροι, είχαν καταφύγει στο Ναό, και είχαν περικυκλωθεί από τους Ισραηλινούς.
"Υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο με την Ινδία"
27.5.2002 17:36 (Ωρα Λονδίνου) Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυνάμεις του Πακιστάν και της Ινδίας στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ. Η διεθνής κοινότητα δεν κρύβει τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο κήρυξης πολέμου ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες, που έχουν, ως γνωστόν, πυρηνικά όπλα. Κι οι ανησυχίες εντείνονται, οπωσδήποτε, μετά τις δύο πυραυλικές δοκιμές που πραγματοποίησε το Πακιστάν. Έχει έτσι ιδιαίτερη σημασία το τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε σήμερα ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Μουσαράφ. "Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος με την Ινδία", τόνισε ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν και απηύθυνε έκληση για εθνική ενότητα. Κατηγόρησε μεν την ηγεσία της γείτονος Ινδίας ότι επιδεινύει, όπως είπε, εξαιρετικά ανεύθυνη συμπεριφορά--δείχνοντας, όπως είπε, την έχθρα που ανέκαθεν έτρεφε απέναντι στο Πακιστάν. Αλλά το μήνυμα, τόνισε, που στέλνει σήμερα στη διεθνή κοινότητα είναι πως το Πακιστάν δεν θέλει τον πόλεμο και δεν θα κάνει τίποτα για ν'αρχίσει σύρραξη με την Ινδία. Θ'απαντήσει, όμως, με όλη τη πολεμική της δύναμη αν αναγκασθεί να εμπλακεί σε πόλεμο. Εξήγησε έτσι πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει να ξεκινήσουν πράξεις τρομοκρατίας από το έδαφός της, όπως δεν θα επιτρέψει επίσης να γίνει καμία διείσδυση στον υπό ινδικό έλεγχο τομέα του Κασμίρ. Αλλά δεν ανακοίνωσε κανένα νέο μέτρο για την αντιμετώπιση των ακραίων ισλαμιστών, παρά τις πιέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό από τη διεθνή κοινότητα. Κατηγόρησε, αντιθέτως, την Ινδία ότι διαπράττει θηριωδίες στο Κασμίρ και τόνισε πως από την Ινδία θα εξαρτηθεί αν θα αποκλιμακωθεί η παρούσα ένταση ή όχι: το Πακιστάν, είπε ο στρατηγός Μουσαράφ, θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τον αγώνα του Κασμίρ για την ελευθερία. Στο κατεχόμενο Κασμίρ, τόνισε, δρα ένα απελευθερωτικό κίνημα και το Πακιστάν δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε πράξη που στρέφεται κατά της τυραννίας της Ινδίας. Ο πρόεδρος Μουσαράφ βρήκε επίσης σήμερα την ευκαιρία να προχωρήσει τη δημοκρατική διαδικασί α στη χώρα του--ανακοινώνοντας αίφνης την ημερομηνία των επόμενων βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν, όπως είπε, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Νέα ισραηλινή εισβολή στη Βηθλεέμ
27.5.2002 17:08 (Ωρα Λονδίνου) Πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, λένε πως τα ισραηλινά στρατεύματα που εισέβαλαν στη Βηθλεέμ επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, για δεύτερη φορά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, συνέλαβαν τον τοπικό αρχηγό της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του αλ-Ακτσά. Όπως λένε, ο Αχμέντ Μογκραμπί, είναι μεταξύ ομάδας Παλαιστινίων που συνελήφθησαν κατά την επιδρομή και τις έρευνες από σπίτι σε σπίτι σε προσφυγικό καταυλισμό. Οι ένοπλες Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακτσά, που συνδέονται με την παράταξη Φατάχ του παλαιστίνου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, έχουν αναλάβει την ευθύνη για πληθώρα επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στην πλατεία Μέιντζερ για να αποκλείσουν την πρόσβαση στον Ναό της Γεννήσεως, πεδίο της πρόσφατης αντιπαράθεσης που κράτησε πέντε εβδομάδες. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, ορισμένοι οπλοφόροι, είχαν καταφύγει στο Ναό, και είχαν περικυκλωθεί από τους Ισραηλινούς.
Επίσκεψη Μπους στη Γαλλία
27.5.2002 17:09 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ διαβεβαίωσε τον Τζορτζ Μπους ότι έχει τη στήριξη της Γαλλίας στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Οι δύο ηγέτες βρίσκονται στη Νορμανδία και συγκεκριμένα στη Σεν Μερ Εγκλίζ , τη πρώτη γαλλική πόλη της Νορμανδίας που απελευθερώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια, του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τζορτζ Μπους παρακολούθησε δέηση εις μνήμη των αμερικανών στρατιωτών και επισκέυθηκε το στρατιωτικό κοιμητήριο της περιοχής. Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι ο κ. Μπούς επεδίωξε αυτή την επίσκεψη για να θυμίσει στους Ευρωπαίους τη θυσία των αμερικανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στη Γαλλία, συνοδεύθηκε από μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εξωτερική πόλιτική των ΗΠΑ. Το ίδιο κλίμα υπήρξε και στη Νορμανδία. Η γαλλική αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα.
Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου 27.5.2002 17:18 (Ωρα Λονδίνου) Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες στην πλειοψηφία τους εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στο Κασμίρ και την επιδείνωση των ούτως ή άλλως κακών σχέσεων Ινδίας και Πακιστάν. Η DIE PRESSE της Βιέννης χαρακτηρίζει το Κασμίρ ως το πιο επικινδυνο σημείο του πλανήτη ιδίως μετά τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων απο πλευράς Πακιστάν που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αυστριακή ημερησία προκαλούν "ανησυχίες σε παγκοσμιο επίπεδο". Η ιδια εφημερίδα επιρρίπτει ευθύνες στον τύπο και γενικότερα στα μέσα ενημέρωσης επειδή τους τελευταίους μήνες ασχολήθηκαν μόνο με το Μεσανατολικό αδιαφορώντας για το πιο καυτό σημείο του πλανήτη, το Κασμίρ. Αλλη μια βιενέζικη εφημερίδα, η DER STANDARD κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έπαψαν να ασχολούνται με την κρίση στο Κασμίρ μετά την στηριξη που τους παρείχε ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβεζ Μουσαράφ, στον πόλεμο εναντίον του καθεστώτος των Ταλιμπάν. "Η Ουάσιγκτον μόλις τώρα αντιλήφθηκε ότι ο νέος φίλος της στην περιοχή δεν είναι ο κατάλληλος σύμμαχος για την καταπολέμιση της τρομοκρατίας αφού ο ίδιος την ασκεί μονίμως στο Κασμίρ" αναφέρει η DER STANDARD. Η γερμανική FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG γράφει πως η κρίση στο Κασμίρ έχει ορισμένα κοινά με την Ευρώπη το 1914. Η εφημερίδα εκτιμά πως ούτε η Ινδία ούτε το Πακιστάν έχουν ξεκάθαρους στόχους και το μόνο που φαίνεται να εξετάζουν σοβαρά είναι το ενδεχόμενο πολέμου. Η εφημερίδα τονίζει πως αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό για την Ινδία που είναι μια δημοκρατική χώρα και όχι τόσο για το Πακιστάν που δεν διαθέτει ίχνος δημοκρατικών διαπιστευτηρίων. Η SUEDDEUTSCHE ZEITUNG του Μονάχου κρίνει πως η απόφαση του προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ να πραγματοποιήσει δοκιμές με βαλλιστικούς πυραύλους την στιγμή που η ένταση με την Ινδία έχει φθάσει σε εκρηκτικά επίπεδα, γίνεται για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες που στοχεύουν μεγαλύτερη ενίσχυση των ήδη διογκωμένων εξουσιών του. Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Τζο ρτζ Μπους στην Γαλλία, η LE FIGARO αναφέρει ότι η κρίση στο Κασμίρ κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερα σοβαρη περιφεριακή σύρραξη. Παράλληλα η συντηρητική εφημερίδα του Παρισιού χαρακτηρίζει την συνάντηση Σιράκ-Μπους "άνετη και φιλική". Στον αντίθετο πόλο η LE MONDE δείχνει με σκίτσα την διαφορά κλίματος στις επισκέψεις του Τζορτζ Μπους στην Μόσχα και το Παρίσι. Το πρώτο σκίτσο δείχνει δύο ευτυχέστατους και χαμογελαστούς Μπους και Πούτιν να ποζάρουν με φόντο μια συστοιχία πυραύλων ενω η δεύτερη γελοιογραφία δείχνει έναν συνοφρυωμένο Τζορτζ Μπους μα βλέπει τα πλακάτ των διαδηλωτών που τον υποδέχτηκαν στο Παρίσι και δίπλα του τρομοκρατημένους και ανημπορους να κάνουν οτιδήποτε, τον πρόεδρο και πρωθυπουργό της Γαλλίας.
Επίσκεψη Μπους στη Γαλλία
27.5.2002 15:24 (Ωρα Λονδίνου) Οι δύο ηγέτες βρίσκονται στη Νορμανδία και συγκεκριμένα στη Σεν Μερ Εγκλίζ , τη πρώτη γαλλική πόλη της Νορμανδίας που απελευθερώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια, του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τζορτζ Μπους παρακολούθησε δέηση εις μνήμη των αμερικανών στρατιωτών και επισκέυθηκε το στρατιωτικό κοιμητήριο της περιοχής. Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει οτι ο κ. Μπούς επεδίωξε αυτή την επίσκεψη για να θυμίσει στους Ευρωπαίους τη θυσία των αμερικανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στη Γαλλία, συνοδεύτηκε απο μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εξωτερική πόλιτική των ΗΠΑ.
Το ίδιο κλιμμα υπήρξε και στη Νορμανδία. Η γαλλική αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα.
"Σκληροπυρηνικός" πρόεδρος στην Κολομβία
27.5.2002 11:51 (Ωρα Λονδίνου) Οι σχολιαστές λένε πως οι υποσχέσεις του Ουρίμπε να ανακαταλάβει περίπου τη μισή χώρα η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αριστερών ανταρτών της οργάνωσης FARC και δεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, φαίνεται πως βρήκαν μεγάλη απήχηση σε πολλούς ψηφοφόρους που είναι αγανακτισμένοι από τη στάση των αντρατών στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Αλλά στην πρώτη του ομιλία ο Ουρίμπε εξέπληξε απευθύνοντας μια συμβιβαστική έκκληση για εθνική ενότητα, εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του, τον Αύγουστο. Ο ανταποκριτής του BBC στην Μπογκοτά μεταδίδει πως υπάρχει ο φόβος οι αντάρτες να προσπαθήσουν τώρα να αναλάβουν την πρωτοβουλία μεταφέροντας στις πόλεις ένα πόλεμο που μέχρι στιγμής έχει μείνει σχεδόν αποκλειστικά στην επαρχία.
Νέα ισραηλινή εισβολή στη Βηθλεέμ
27.5.2002 11:34 (Ωρα Λονδίνου) Όπως λένε, ο Αχμέντ Μογκραμπί, είναι μεταξύ ομάδας Παλαιστινίων που συνελήφθησαν κατά την επιδρομή και τις έρευνες από σπίτι σε σπίτι σε προσφυγικό καταυλισμό. Οι ένοπλες Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακτσά, που συνδέονται με την παράταξη Φατάχ του παλαιστίνου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, έχουν αναλάβει την ευθύνη για πληθώρα επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στην πλατεία Μέιντζερ για να αποκλείσουν την πρόσβαση στον Ναό της Γεννήσεως, πεδίο της πρόσφατης αντιπαράθεσης που κράτησε πέντε εβδομάδες. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, ορισμένοι οπλοφόροι, είχαν καταφύγει στο Ναό, και είχαν περικυκλωθεί από τους Ισραηλινούς.
Ο Πάντυ Ασντάουν αναλαμβάνει την διοίκηση της Βοσνίας
27.5.2002 7:28 (Ωρα Λονδίνου) Ο Λόρδος Ασντάουν αναλαμβάνει την διοίκηση της πρώην δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας από τον Αυστριακό Βόλφανγκ Πέρτριτς που κράτησε αυτό το πόστο τα τελευταία τρία χρόνια και συνέβαλλε στην απαρέγκλητη εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέυτον. Ο Αντάουν που πριν την πολιτική του καρριέρα ήταν στρατιωτικός αναλαμβάνει την διοικηση της Βοσνίας σε μια περίοδο που η χώρα διέρχεται μια περίοδο ηρεμίας παρά τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα.
Τραγικό δυστύχημα στην Οκλαχόμα
27.5.2002 7:18 (Ωρα Λονδίνου) Το δυστύχημα προκλήθηκε από την πρόσκρουση μαούνας σε γέφυρα πάνω στην οποία κινούνται καθημερινώς χιλιάδες οχήματα. Από την πρόσκρουση κατέρρευσε ένα τμήμα της γέφυρας και τουλάχιστον εννέα αυτοκίνητα έπεσαν στο ποτάμι με αποτέλεσμα να σκοτωθουν πολλοί από τους επιβάτες τους. Εως τις πρώτες πρωινές ώρες τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να ανασύρουν τους νεκρούς. Ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες ανέσυραν τρια πτώματα ενω προηγουμένως είχαν κατορθώσει να ανασύρους ζωντανούς πέντε ανθρώπους. Πιστεύεται ότι πολλοί περισσότεροι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στο βυθό του ποταμού και εκφραζονται φόβοι ότι ενδεχομένως να έχουν παρασυρθεί από το ρεύμα. Αμέσως μετα το δυστύχημα τα συνεργεία κατορθωσαν να ανασύρουν ζωντανούς πέντε ανθρώπους αλλά πιστευεται ότι πολλοι άλλοι παγιδευτηκαν στον βυθό του ποταμού και παρασυρθηκαν από το ρεύμα. Καταιγίδα Το δυστύχημα συνέβει σε μία από τις γέφυρες του ποταμού Αρκάνσας, 160 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Οκλαχόμας την ώρα της παλίρροιας και ανώ αναμένετο καταιγίδα.
Δοκιμή πυραύλου από το Ιράν
27.5.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου) Το βεληνεκές του βαλλιστικού πυραύλου Σαχάμπ-3 φθάνει τα 1.300 χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι πύραυλοι του Ιράν θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι το Ισραήλ, την ανατολική Τουρκία, το Πακιστάν και τις αμερικανικές βάσεις στη Σαουδική Αραβία. Ο υποναύαρχος Σαμκανί δήλωσε ότι οι αμερικανικές πιέσεις που ασκούνται προς τη Ρωσία και την Κίνα για να σταματήσουν τη συνεργασία τους με το Ιράν δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Αμύνης της χώρας, το Ιράν διαθέτει από μόνο του την απαραίτητη τεχνολογία. "Πυρηνικά όπλα" "Το Ιράν έχει τη δυνατότητα να παραγάγει κάθε είδους συμβατικών όπλων, εάν αυτό επιθυμούν οι αρχές της χώρας", δήλωσε ο υπουργός Αμύνης της χώρας. Ο υπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε δηλώσει την Παρασκευή πως υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το Ιράν σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι οι δοκιμές των πυραύλων Σάχαμπ-3 έχουν πραγματοποιηθεί από το Ιράν και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά οι περισσότερες προσπάθειες δεν ήταν επιτυχείς. Ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι οι πύραυλοι Σαχάμπ-3 βασίζονται στην κατασκευή των πυραύλων της Βορείου Κορέας, Νο Ντονγκ.
Η επισκόπηση του ευρωπαικού τύπου 27.5.2002 7:06 (Ωρα Λονδίνου) Οι ευρωπαικές εφημερίδες στην πλειοψηφία τους εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στο Κασμίρ και την επιδείνωση των ούτως ή άλλως κακές σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν. Η DIE PRESSE της Βιέννης χαρακτηρίζει το Κασμίρ ως το πιο επικινδυνο σημείο του πλανήτη ιδίως μετά τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων απο πλευράς Πακιστάν που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αυστριακή ημερησία προκαλούν "ανησυχίες σε παγκοσμιο επίπεδο". Η ιδια εφημερίδα επιρρίπτει ευθύνες στον τύπο και γενικώτερα στα μέσα ενημέρωσης επειδή τους τελευταίους μήνες ασχολήθηκαν μόνο με το Μεσανατολικό αδιαφορόντας για το πιο καυτό σημείο του πλανήτη, το Κασμίρ. Αλλη μια βιενέζικη εφημερίδα η DER STANDARD κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έπαψαν να ασχολούνται με την κρίση στο Κασμίρ μετά την στηριξη που τις παρείχε ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβεζ Μουσαράφ, στον πόλεμο εναντίον του καθεστώτος των Ταλιμπάν. "Η Ουάσινγκτον μόλις τώρα αντιλήφθηκε ότι ο νέος φίλος της στην περιοχή δεν είναι ο κατάλληλος σύμμαχος για την καταπολέμιση της τρομοκρατίας αφού ο ίδιος την ασκεί μονίμως στο Κασμίρ" αναφέρει η DER STANDARD. Η γερμανική FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG γράφει πως η κρίση στο Κασμίρ έχει ωρισμένα κοινά με την Ευρώπη το 1914. Η εφημερίδα εκτιμά πως ούτε η Ινδία ούτε το Πακιστάν εχουν ξεκάθαρους στόχους και το μόνο που φαίνεται να εξετάζουν σοβαρά είναι το ενδεχόμενο πολέμου. Η εφημερίδα τονίζει πως αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό για την Ινδία που είναι μια δημοκρατική χώρα και όχι τόσο για το Πακιστάν που δεν διαθέτει ιχνος δημοκρατικών διαπιστευτηρίων. Τέλος η SUEDDEUTSCHE ZEITUNG του Μονάχου κρίνει πως η απόφαση του προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ να πραγματοποιήσει δοκιμές με βαλλιστικούς πυραύλους την στιγμή που η ένταση με την Ινδία έχει φθάσει σε εκρηκτικά επίπεδα, γίνεται για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες που στοχεύουν μεγαλύτερη ενίσχυση των ήδη διογκωμένων εξουσιών του. Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στην Γαλλία, η LE FIGARO αναφέρει ότι η κρίση στο Κασμίρ κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερα σοβαρη περιφεριακή σύρραξη. Παράλληλα η συντηρητική εφημερίδα του Παρισιού χαρακτηρίζει την συνάντηση Σιράκ-Μπους "άνετη και φιλική". Στον αντίθετο πόλο η LE MONDE δείχνει με σκίτσα την διαφορά κλίματος στις επισκέψεις του Τζορτζ Μπους στην Μόσχα και το Παρίσι. Το πρώτο σκίτσο δείχνει δύο ευτυχέστατους και χαμογελαστούς Μπους και Πούτιν να ποζάρουν με φόντο μια συστοιχία πυραύλων ενω η δεύτερη γελοιογραφία δείχνει έναν συνοφρυωμένο Τζορτζ Μπους μα βλέπει τα πλακάτ των διαδηλωτών που τον υποδέχτηκαν στο Παρίσι και δίπλα του τρομοκρατημένους και ανημπορους να κάνουν οτιδήποτε, τον πρόεδρο και πρωθυπουργό της Γαλλίας.
Εντείνονται και πάλι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στην Δυτική Οχθη
27.5.2002 5:15 (Ωρα Λονδίνου) Ισραηλινές δυνάμεις με τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν για δεύτερη φορά μεσα σε 24 ώρες στην Βηθλεέμ. Σύμφωνα με πληροφορίες διενεργούνται έλεγχοι από σπίτι σε σπίτι για την σύλληψη μελών ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων. Κατά μια πληροφορία, τα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα μπήκαν σε κεντρική πλατεία της Βηθλεεμ που βρισκεται πολύ κοντά στον ναό της Γεννήσεως στον οποίο διεδραματίσθηκαν δραματικά γεγονότα μεταξύ του ισραηλινού στρατού και ενόπλων παλαιστίνιων οι οποίοι είχαν οχυρωθεί στην εκκλησία επί 38 ημέρες. Χθες τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στην κωμόπολη Καλκ'ιλια και επέβαλαν περιορισμούς στην κυκλοφορία ενώ το Σάββατο πραγματοποίησαν εισβολή στην Βηθλεεμ και την Τουλκαρεμ.
Σκληρή αντιπαράθεση με τους αντάρτες εξαγγέλει ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας
27.5.2002 5:12 (Ωρα Λονδίνου) Με το ποσοστό αυτό ο κ. Ουρίμπε εκλεγεται πρόεδρος από τον πρώτο γύρο. Ο μεγάλος αντιπαλλός του, Οράσιο Σέρπα από το Φιλελευθερο Κόμμα έλαβε ποσοστό 31%. Οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά παρά τις προβλέψεις ότι οι αριστεροί αντάρτες του κινήματα FARC θα εκμεταλεύονταν το γεγονός και θα εξαπέλυαν κύμα επιθέσεων. Ο Αλβαρο Ουρίμπε έχει επανειλλημένα πεί ότι θα ακολουθήσει πιο σκληρ'η γραμμήέεναντι των ανταρτών και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι με την νίκη του, η Κολομβία εισέρχεται στην αιματηρότερη περίοδο του σχεδόν 40χρονου εμφυλίου πολέμου
Δοκιμή πυραύλου από το Ιράν
27.5.2002 5:13 (Ωρα Λονδίνου) Το βεληνεκές του βαλλιστικού πυραύλου Σαχάμπ-3 φθάνει τα 1.300 χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι πύραυλοι του Ιράν θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι το Ισραήλ, την ανατολική Τουρκία, το Πακιστάν και τις αμερικανικές βάσεις στη Σαουδική Αραβία. Ο υποναύαρχος Σαμκανί δήλωσε ότι οι αμερικανικές πιέσεις που ασκούνται προς τη Ρωσία και την Κίνα για να σταματήσουν τη συνεργασία τους με το Ιράν δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Αμύνης της χώρας, το Ιράν διαθέτει από μόνο του την απαραίτητη τεχνολογία. "Πυρηνικά όπλα" "Το Ιράν έχει τη δυνατότητα να παραγάγει κάθε είδους συμβατικών όπλων, εάν αυτό επιθυμούν οι αρχές της χώρας", δήλωσε ο υπουργός Αμύνης της χώρας. Ο υπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε δηλώσει την Παρασκευή πως υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το Ιράν σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι οι δοκιμές των πυραύλων Σάχαμπ-3 έχουν πραγματοποιηθεί από το Ιράν και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά οι περισσότερες προσπάθειες δεν ήταν επιτυχείς. Ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι οι πύραυλοι Σαχάμπ-3 βασίζονται στην κατασκευή των πυραύλων της Βορείου Κορέας, Νο Ντονγκ.
Τραγικό δυστύχημα στην Οκλαχόμα
27.5.2002 5:31 (Ωρα Λονδίνου) Τμήμα της γέφυρας κατέρρευσε και τουλάχιστον εννέα αυτοκίνητα έπεσαν στο ποτάμ με αποτέλεσμα να σκοτωθουν οι επιβάτες τους. Εως τις πρώτες πρωινές ώρες τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να ανασύρουν τους νεκρούς. Αμέσως μετα το δυστύχημα τα συνεργεία κατορθωσαν να ανασύρουν ζωντανούς πέντε ανθρώπους αλλά πιστευεται ότι πολλοι άλλοι παγιδευτηκαν στον βυθό του ποταμού και παρασυρθηκαν από το ρεύμα. Καταιγίδα Το δυστύχημα συνέβει σε μία από τις γέφυρες του ποταμού Αρκάνσας, 160 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Οκλαχόμας την ώρα της παλίρροιας και ανώ αναμένετο καταιγίδα. Οι συνέπειες του δυστυχήματος θα μπορούσε να είναι ολέθριες αν αυτό σημειονόταν σε ώρα μεγάλης κυκλοφορίας επειδή από την γέφυρα διερχονται καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα και φορτηγά.
Εντείνονται και πάλι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στην Δυτική Οχθη
27.5.2002 4:45 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες διενεργούνται έλεγχοι από σπίτι σε σπίτι για την σύλληψη μελών ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων. Κατά μια πληροφορία, τα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα μπήκαν σε κεντρική πλατεία της Βηθλεεμ που βρισκεται πολύ κοντά στον ναό της Γεννήσεως στον οποίο διεδραματίσθηκαν δραματικά γεγονότα μεταξύ του ισραηλινού στρατού και ενόπλων παλαιστίνιων οι οποίοι είχαν οχυρωθεί στην εκκλησία επί 38 ημέρες. Χθες τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στην κωμόπολη Καλκ'ιλια και επέβαλαν περιορισμούς στην κυκλοφορία ενώ το Σάββατο πραγματοποίησαν εισβολή στην Βηθλεεμ και την Τουλκαρεμ. Ο ισραηλινός στρατός εντείνει και πάλι τις επιχειρήσεις του στην Δυτική Οχθη μετά τις τρείς επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα
Πολιτικό άσυλο χορηγεί η Κολομβία στον πραξικοπηματία της Βενεζουέλα
27.5.2002 3:37 (Ωρα Λονδίνου) Ο Καρμόνα ζήτησε πολιτικό ασυλο από την πρεσβεία της Κολομβίας στο Καράκας, όταν απεφασίσθει η μεταγωγή του στις φυλακές. Ο Πέδρο Καρμόνα ήταν σε κατοίκον περιορισμό κατηγορούμενος για στάση κατά της αρχής και βίαια ανατροπή του προέδρου. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν πρωτοστάτησε του πραξικοπήματος αλλά πως τους ζητήθηκε από την στρατιωτική ηγεσία να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση
|