Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-05-23
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη Μπους στο Βερολίνο 23.5.2002 19:02 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα, στη Γερμανία, είχε δηλώσει ότι εξακολουθεί να θεωρεί τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, απειλή για τον πολιτισμό, αλλά δεν σχεδιάζει την άμεση κήρυξη πολέμου κατά του Ιράκ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επεσήμανε την ανάγκη άμεσης αλλαγής του καθεστώτος Σαντάμ Χουσείν, το οποίο έχει στην διάθεση του όπλα μαζικής καταστροφής, χημικά και βιολογικά. Από γερμανικής πλευράς, ο καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, απέφυγε να συμμερισθεί την άποψη του Τζορτζ Μπους για ανατροπή του καθεστώτος της Βαγδάτης και τόνισε την ανάγκη να ασκηθεί εντονότερη πίεση από την Διεθνή Κοινότητα επί του Σαντάμ Χουσείν για να αποδεχθεί την επιστροφή στη χώρα, των επιθεωρητών οπλικών συστημάτων του ΟΗΕ. Στην συνάντηση που πραγματοποιησαν νωρίτερα οι δυο ηγέτες, συζητηθηκαν επίσης το Μεσανατολικό-- οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη συνύπαρξης του Ισραηλ με ένα Παλαιστινιακό κράτος, η επικινδυνη κρίση στο Κασμίρ και το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, καθώς και οι εμπορικές διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαικής Ενωσης.
Τζορτζ Μπους: Ενωμένοι όλοι εναντίον της τρομοκρατίας
23.5.2002 14:21 (Ωρα Λονδίνου) Οι κύριοι Μπους και Σρέντερ, τόνισαν επίσης πως δεν υπάρχει ακόμα σχεδιο επίθεσης εναντίον του Ιράκ και γι αυτό δεν τίθεται ακόμα θέμα στηριξης ενός τέτοιου αμερικανικού σχεδίου από την Γερμανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επεσήμανε την ανάγκη άμεσης αλλαγής του καθεστώτος Σαντάμ Χουσείν, το οποίο έχει στην διάθεση του όπλα μαζικής καταστροφής, χημικά και βιολογικά. Από γερμανικής πλευράς, ο καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, απέφυγε να συμμερισθεί την άποψη του Τζορτζ Μπους για ανατροπή του καθεστώτος της Βαγδάτης και τόνισε την ανάγκη να ασκηθεί εντονότερη πίεση από την Διεθνή Κοινότητα επί του Σαντάμ Χουσείν για να αποδεχθεί την επιστροφή στη χώρα, των επιθεωρητών οπλικών συστημάτων του ΟΗΕ. Στην συνάντηση που πραγματοποιησαν νωρίτερα οι δυο ηγέτες, συζητηθηκαν επίσης το Μεσανατολικό-- οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη συνύπαρξης του Ισραηλ με ένα Παλαιστινιακό κράτος, η επικινδυνη κρίση στο Κασμίρ και το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, καθώς και οι εμπορικές διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαικής Ενωσης. Σήμερα το βράδυ ο Τζορτζ Μπους μεταβαίνει στην Μόσχα όπου και θα υπογράψει μαζι με τον ρώσο ομόλογό του Βλαδιμίρ Πούτιν την συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα.
Nέες επιθέσεις κλονίζουν τη Μέση Ανατολή.
23.5.2002 13:08 (Ωρα Λονδίνου) Στο Τελ Αβίβ, εξάλλου, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι απετράπη "μεγάλη καταστροφή", σε μια από τις μεγαλύτερες δεξαμενές καυσίμων. Εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε βυτιοφόρο και εξερράγη μόλις το όχημα εισήλθε στο σημείο φόρτωσης. Δεν υπήρξαν θύματα και η φωτιά ήταν περιορισμένης εμβέλειας. Ηταν ευτυχής συγκυρία οτι η βομβα εξερράγη την στιγμή που το βυτιοφόρο που την μετάφερε ηταν σχετικά μακρυά από την δεξαμενη καυσίμων. Σε αντιθετη περιπτωση η καταστροφή θα ηταν ανυπολόγιστη επειδή η δεξαμενή καυσίμων βρίσκεται μεσα σε κατοικημένη περιοχή. Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε και στην ισραηλινή πόλη Ρισόν Λετζιόν, νότια του Τελ Αβίβ. Σκοτώθηκαν 2 Ισραηλινοί άνθρωποι και ο βομβιστής, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 20. Η επίθεση έγινε σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων της Αλ Ακσά. Στην ίδια περιοχή πριν δύο εβδομάδες 16 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά απο ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, από την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και τριά στελέχη της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων της Αλ-Ακσα.
Συνομιλίες Βρετανίας-Γαλλίας για την παράνομη μετανάστευση
23.5.2002 13:43 (Ωρα Λονδίνου) Η Βρετανία και η Γαλλία πιστεύεται ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία να κλείσει το προσφυγικό κέντρο, το οποίο διαχειρίζεται ο Ερυθρός Σταυρός. Ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι μεταδίδει ότι υπάρχουν φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία, προκειμένου να κλείσει το κέντρο, θα δεχτεί στο έδαφός της εκατοντάδες μετανάστες. Βρετανοί πολιτικοί και σιδηροδρομικές εταιρείες ζητούν από τις Γαλλικές αρχές να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας και στο κέντρο και στον τερματικό σταθμό του Καλαί. Οι σχέσεις των μεταναστών με τους κατοίκους της περιοχής είναι τεταμένες. Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ήταν ένα από τα ζητήματα που ενίσχυσαν το εκλογικό ποσοστό του ηγέτη της ακροδεξιάς, Ζαν Μαρί Λεπέν, στις πρόσφατες Γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Εκρυθμη η κατάσταση στο Κασμίρ
23.5.2002 12:29 (Ωρα Λονδίνου) Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην περιοχή - και ενώ συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δυνάμεων της Ινδίας και του Πακιστάν - ο κ. Βατσπαγί συναντάται με ανώτατα στελέχη του στρατού και της αστυνομίας στη Σριναγκάρ, όπου οι αυτονομιστές του Κασμίρ έχουν εξαγγείλει γενική απεργία. Ο κ. Βατσπαγί συζητά τρόπους για την αντιμετώπιση των μουσουλμάνων αυτονομιστών, μετά την ομιλία του προς τους στρατιώτες της χώρας του στην περιοχή την Τετάρτη. Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να αμυνθεί με όλες τις δυνάμεις του εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης. Είπε ακόμα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ανάκλησης τεσσάρων χιλιάδων περίπου στρατιωτών από τις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στη Σιέρα Λεόνε εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης. Στρατιωτικές πηγές είπαν ακόμα ότι ορισμένα στρατεύματα, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά του δικτύου της αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν, είναι πιθανό να μεταφερθούν κοντά στα σύνορα με την Ινδία. Το Πακιστάν κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης και να ασκήσουν πιέσεις στην Ινδία για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία ότι οι δύο χώρες - που, ως γνωστόν, διαθέτουν πυρηνικά όπλα - βρίσκονται στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού πολέμου και έχουν στείλει ειδικούς εκπροσώπους στην περιοχή σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο είπε ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη. "Δεν υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική όσον αφορά στα πυρηνικά όπλα ούτε και ανεπτυγμένοι τρόποι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών", είπε στο BBC ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. "Υπάρχει ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου", είπε ο κ. Στρο, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή την ε ρχόμενη εβδομάδα.
Συνομιλίες Βρετανίας-Γαλλίας για την παράνομη μετανάστευση
23.5.2002 8:41 (Ωρα Λονδίνου) Η βρετανική ηγεσία εξέφρασε την επιθυμία να δεχτεί τους μετανάστες με την προϋπόθεση ότι η γαλλική κυβέρνηση θα κλείσει δια παντός το στρατόπεδο προσφύγων Σανγκάτ, κοντά στο Καλαί. Η Βρετανία υποστηρίζει ότι εξαιτίας της εγγύτητας του στρατοπέδου Σανγκάτ με τη σήραγγα της Μάγχης πολλοί μετανάστες αποφασίζουν να διασχίσουν την Μάγχη και να αναζητήσουν την τύχη τους σε βρετανικό έδαφος. Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας, πάντως, διέψευσε την Τετάρτη ότι έχει συναφθεί συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση για το κλείσιμο του Σανγκάτ. "Εάν το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι αληθές, τότε μιλάμε για πολιτική του παραλόγου", δήλωσε στο BBC ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, Όλιβερ Λέτγουιν. Τα σενάρια για το μέλλον του Σανγκάτ προέκυψαν μετά από την πληροφορία ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με το Γάλλο ομόλογό του. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για συνομιλίες όσον αφορά το κύμα των λαθρομεταναστών. Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη φορτηγών τρένων στη Βρετανία απηύθυνε έκκληση για διευθέτηση του εν λόγω θέματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι Βρετανοί ζητούν να ασκηθούν πιέσεις στη Γαλλία για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας στην γαλλική πλευρά της εισόδου της σήραγγας της Μάγχης. Τα χαλαρά μέτρα ασφαλείας επιτρέπουν την επιβίβαση των λαθρομεταναστών στα τρένα με κατεύθυνση τη Βρετανία. Ως εκ τούτου η βρετανική εταιρεία αναγκάζεται να ακυρώνει τα δρομολόγιά της. Τους τελευταίους έξι μήνες δεν πραγματοποιήθηκαν 2.600 δρομολόγια φορτηγών τρένων.
Δυσοίωνο το μέλλον του πλανήτη μας
23.5.2002 9:08 (Ωρα Λονδίνου) Από τότε έως σήμερα έχουν παρατηρηθεί αρκετές βελτιώσεις, όπως επισημαίνεται στο κείμενο της έκθεσης, ωστόσο, η γενική εικόνα του πλανήτη είναι η χείριστη ιδίως στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Έως το 2032 οι αρνητικές επιπτώσεις της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον θα κυριαρχούν παντού. Για τη συγγραφή της έκθεσης εργάστηκαν περίπου 1.000 επιστήμονες και ειδικοί. Στη Bόρειο Αμερική και την Ευρώπη παρατηρήθηκαν βελτίωσεις στην ποιότητα των υδάτων των ποταμών αλλά και στον αέρα. Επιπλέον, οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τον περιορισμό της "τρύπας του όζοντος" συγκαταλέγεται στα θετικά σημεία της έκθεσης, αφού πλέον το όζον δίχνει φανερά σημάδια ανάκαμψης. Ωστόσο, στις αναπτυσσόμενες χώρες η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι ο πληθυσμός αυτών των κρατών είναι περισσότερο ευάλωτος από ποτέ μπροστά στις φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες, οι κυκλώνες και παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας. Ο δρ. Κλάους Τέπφερ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, δήλωσε στο BBC ότι "όλα έχουν αλλάξει μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια. Κάποτε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Βίλι Μπραντ, έλεγε ότι το όραμά του είναι να είναι μπλε ο ουρανός πάνω από το Ρήνο. Και σήμερα αυτό ακριβώς είναι το χρώμα του ουρανού". Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Περίπου δύο δισεκατομμύρια εκτάρια του εδάφους της γης έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά εξαιτίας της ανθρώπινης επέμβασης. Σχεδόν τα μισά ποτάμια του πλανήτη είναι μολυσμένα ενώ η έλλειψη υδάτινων πόρων πλήττει το 40% του πληθυσμού της γης. Από το 1990 οι δασικές εκτάσεις έχουν μειωθεί κατά 2,4%, ενώ το 25% των θηλαστικών και το 12% των πουλιών θεωρούνται είδη προς εξαφάνιση.
Nέες διευρυμένες εξουσίες για τις Βρυξέλλες ζητάει ο Πρόντι
23.5.2002 7:48 (Ωρα Λονδίνου) Σε ομιλία του στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ο κ. Πρόντι είπε ότι υπάρχει ανάγκη για μία ενιαία ευρωπαική εξωτερική πολιτική ενώ πρότεινε να εξετασθεί το ενδεχόμενο για την επιβολή ένος φόρου για τις δαπάνες της Ευρωπαικής Ενωσης. Οι προτάσεις Πρόντι έχουν σχέση με τις διαφορές της Κομισιόν με τις κυβερνήσεις των χωρών μελών παρά με την απάλειψη του δημοκρατικού ελλείμματος στα θεσμικά όργανα της Κοινότητας, επισημαίνουν ευρωπαίοι αναλυτές. Ορισμένοι συμφωνούν με τον κ.Πρότι ότι οι εξουσίες που διαθέτει η Ευρωπαική Ενωση στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της δικαιοσύνης και της οικονομίας θα πρέπει να ενισχυθούν διαφωνούν όμως με την προοπτική η Ευρωπαική Επιτροπή να έχει τις νέες εξουσίες .
Φωτιά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Παρίσι
23.5.2002 8:17 (Ωρα Λονδίνου) Περισσότεροι από 30 πυροσβέστες συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, εκ των οποίων ορισμένοι υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς. Το πενταόροφο κτίριο τελεί υπό ανακαίνηση και όταν ξέσπασε η πυρκαγιά δεν υπήρχε κανείς μέσα σε αυτό. Στο τόπο της πυρκαγιάς μετέβη ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαράν και ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκόφσκι. "Ότι έχει σχέση με το Ισραήλ αυτήν την περίοδο είναι υψίστης σημασίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας. Την ανησυχία του για το επεισόδιο εξέφρασε, επίσης, ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ στον πρέσβη του Ισραήλ στο Παρίσι, Ελί Μπαρναβί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν εντός λεπτών στην ισραηλινή πρεσβεία, όμως, το κτίριο είχε ήδη παραδοθεί στις φλόγες. "Είναι τραγωδία να βλέπεις τους κόπους τόσο ετών να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά", δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι θα μεταβούν στο Παρίσι για να δουν από κοντά την καταστροφή, υπογράμμισε, όμως, ότι η έρευνα θα διεξαχθεί από τη γαλλική αστυνομία.
Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
23.5.2002 6:24 (Ωρα Λονδίνου) Σκοτώθηκαν 2 Ισραηλινοί άνθρωποι και ο βομβιστής, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 20. Η επίθεση έγινε σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακτσά. Στην ίδια περιοχή πριν δύο εβδομάδες 16 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά απο ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, από την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και τριά στελέχη της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακτσά. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκιντεόν Μέιρ, διαβέβαιωσε στο BBC ότι οι βομβιστικές επιθέσεις δεν συνδέονται με την στρατιωτική εκστρατεία των των ισραηλινών δυνάμεων. "Δεν υπάρχει ουδεμία σχέση μεταξύ της αμυντικής πολιτικής του Ισραήλ κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων και με το αυτό συνέβη σήμερα το βράδυ. Οι τρομοκρατικές ενέργειες των Παλαιστινίων ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2000 όταν ήδη ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Εχούντ Μπάρακ, είχε γενναιόδωρα προτείνει την ειρηνική διευθέτηση του Μεσανατολικού με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους", τόνισε ο ισραηλινός αξιωματούχος. Εν αντιθέσει ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος και διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, καταδίκασε μεν τη νέα βομβιστική επίθεση υπογράμμισε όμως ότι είναι απόρροια της επιθετικής πολιτικής του Ισραήλ. "Οι στρατιωτικές λύσεις δεν πρόκειται να επιφέρουν την ασφάλεια και την ειρήνη μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Η μόνη λύση είναι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και η λύση της ισραηλινής κατοχής", επεσήμανε ο κ. Ερεκάτ.
Ομιλία Μπους σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο
23.5.2002 6:50 (Ωρα Λονδίνου) Στην ομιλία του ο κ. Μπους αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην εκστρατεία κατα της διεθνούς τρομοκρατίας και να υποστηρίξει ότι οι διαφορές σε θέματα όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντός δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τους Ευρωπαίους συμμάχους. Ορισμένες γερμανικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων οι ΗΠΑ είναι υπέρ του δέοντος πρόθυμες να καταφεύγουν στη χρήση της στρατιωτικής βίας ενώ παράλληλα έχουν την υπεροψία της υπερδύναμης και δεν αποδέχονται διεθνείς συμφωνίες. Χθες στο Βερολίνο οι δυνάμεις καταστολής συγκρούσθηκαν με 20 χιλιάδες περίπου διαδηλωτές.
Το πτώμα της Τσάντρα Λέβι εντοπίσθηκε στην Ουάσινγκτον
23.5.2002 7:25 (Ωρα Λονδίνου) Το πτώμα της Λέβι ανακάλυψε ένας άνδρας σε πάρκο της Ουάσινγκτον ένω έκανε βόλτα το σκύλο του. Η υπόθεση της εξαφάνισης της Λέβι είχε απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τα αμερικανικά μέσα μαζικής επικοινωνίας λόγω των σχέσεων που διατηρούσε η 24χρονη φοιτήτρια με τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος Γκάρι Κόντιτ. Ο Κόντιτ παραδέχθηκε ότι διατηρούσε παράνομο δεσμό μαζί της, όταν όμως η αστυνομία τον ανέκρινε επέμενε ότι δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την εξαφάνισή της. Ο Αμερικανός γερουσιαστής εξέφρασε τη βαθειά του θλίψη για τον εντοπισμό του πτώματος της Λέβι και έσπευσε να συλλυπηθεί την οικογένειά της. Στις εκλογές που έγιναν στις αρχές του χρόνου ο κ. Κόντιντ δεν μπόρεσε να επανεκλεγεί στο Κογκρέσο λόγω της υπόθεσης Λέβι.
Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
23.5.2002 5:33 (Ωρα Λονδίνου) Σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και ο βομβιστής, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 20. Η επίθεση έγινε σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακτσά. Στην ίδια περιοχή πριν δύο εβδομάδες 16 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά απο ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, από την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και στέλεχος της Παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακτσά. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκιντεόν Μέιρ, διαβέβαιωσε στο BBC ότι οι βομβιστικές επιθέσεις δεν συνδέονται με την στρατιωτική εκστρατεία των των ισραηλινών δυνάμεων. "Δεν υπάρχει ουδεμία σχέση μεταξύ της αμυντικής πολιτικής του Ισραήλ κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων και με το αυτό συνέβη σήμερα το βράδυ. Οι τρομοκρατικές ενέργειες των Παλαιστινίων ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2000 όταν ήδη ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Εχούντ Μπάρακ, είχε γενναιόδωρα προτείνει την ειρηνική διευθέτηση του Μεσανατολικού με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους", τόνισε ο ισραηλινός αξιωματούχος. Εν αντιθέσει ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος και διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, καταδίκασε μεν τη νέα βομβιστική επίθεση υπογράμμισε όμως ότι είναι απόρροια της επιθετικής πολιτικής του Ισραήλ. "Οι στρατιωτικές λύσεις δεν πρόκειται να επιφέρουν την ασφάλεια και την ειρήνη μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Η μόνη λύση είναι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και η λύση της ισραηλινής κατοχής", επεσήμανε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.
Στα πρόθυρα του πολέμου η Ινδία με το Πακιστάν
23.5.2002 5:46 (Ωρα Λονδίνου) Την ίδια ώρα, πέντε πολεμικά πλοία του ανατολικού στόλου της Ινδίας βρίσκονται αγκυροβολημένα σε κατάσταση ετοιμότητας κοντά στα χωρικά ύδατα του Πακιστάν ενώ συνεχίζονται και οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο κρατών. "Ας δουλέψουμε για τη νίκη , να είστε έτοιμοι για θυσίες. Στόχος οφείλει να ε΄λιναι νίκη. Ήρθε η στιγμή για ένα αποφασιστικό αγώνα", δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί, προς τους στρατιώτες των στρατιωτικών δυνάμεων της Ινδίας. Στο Ισλαμπαμπάντ, η πακιστανική ηγεσία υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να υπεραμυνθεί των εθνικών της συμφερόντων, ωστόσο, έκανε σαφές ότι είναι υπέρ της λύσης των διαφωνιών της με την Ινδία μέσω της διπλωματικής οδού. "Το Πακιστάν έχει καταβάλλει το μέγιστο των προσπαθειών για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Έχει επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ωριμότητα, αλλά το Πακιστάν έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί κατά οποιαδήποτε επιθετικής διαθέσεως της Ινδίας", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αζίζ Χαν. Για άλλη μια φορά το μήλος της έριδος για την Ινδία και το Πακιστάν είναι το διαφιλονικούμενο κρατίδιο του Κασμίρ. Αφορμή για τη νέα κρίση στάθηκαν οι νέες επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας από μέλη ισλαμικών αυτονομιστικών οργανώσεων, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή δεκάδων ανθρώπων. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι στηρίζει τους αυτονομιστές.
Το "Έκσταση" διχάζει τους Βρετανούς
23.5.2002 1:56 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπλάνκετ δήλωσε κατηγορηματικά ότι το χάπι "Έκσταση" εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνο και ότι δεν υπάρχει δοσολογία που να εγγυάται την ασφάλεια όσων το παίρνουν. Τον τελευταίο καιρό επικρατεί μεγάλη αναστάτωση για το εν λόγω θέμα στη Βρετανία, καθώς τόσο βουλευτές όσο και μέλη της αστυνομίας πιστεύουν ότι το χάπι "Έκσταση" θα πρέπει να κατατάσσεται στα μαλακά ναρκωτικά. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όσοι έχουν υπό την κατοχή τους τέτοιου είδους χάπια δεν θα συλλαμβάνονται. Σύμφωνα με τις προτάσεις όμως, ανώτατη ποινή για αυτούς θα είναι πέντε χρόνια φυλάκισης, κάτι που δεν ισχύει για τις περιπτώσεις χρηστών κοκαϊνης και ηρωϊνης. Η επιτροπή των βουλευτών μάλιστα που προέβη στις εν λόγω προτάσεις πιστεύει ότι ενώ το χάπι "Έκσταση" χρησιμοποιείται από περίπου 500.000 άτομα κάθε Σαββατοκύριακο στα διάφορα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρά προβλήματα ούτε στους χρήστες ούτε στις περιοχές όπου αυτοί συχνάζουν. Και αυτό γιατί τα θύματα του ναρκωτικού δεν ξεπερνούν τα 20 άτομα κάθε χρόνο. Η βρετανική κυβέρνηση πάντως είναι κατηγορηματική και υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η νομοθεσία για το χάπι "Έκσταση". Παρ' όλα αυτά η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να συζητήσει την αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συλλαμβάνονται όσοι έχουν υπό την κατοχή τους ινδική κάνναβη στη Βρετανία. Το εν λόγω θέμα αναμένεται να ψηφισθεί στο κοινοβούλιο το ερχόμενο φθινόπωρο. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ανάμεσα στις προτάσεις της επιτροπής των Βρετανών βουλευτών είναι να χορηγούνται σε ηρωϊνομανείς οι δόσεις τους από τους γιατρούς. Οι Βρετανοί βουλευτές πιστεύουν ότι έτσι θα περιορισθούν οι κλοπές και οι παρενοχλήσεις από ηρωϊνομανείς.
Νέοι φόβοι για τρομοκρατικές ενέργειες στις Ηνωμένες Πολιτείες
23.5.2002 1:58 (Ωρα Λονδίνου) Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τρομοκράτες θα αποκτήσουν πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα. Ο κ. Ράμσφελντ πρόσθεσε ότι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν σχέσεις με ορισμένα κράτη, που διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής, όπως είπε. Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι οι πολίτες της χώρας του πρέπει να δεχθούν ότι θα υπάρχει από μικρή έως καθόλου προειδοποίηση για, ενδεχόμενες, νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και ότι η καλύτερη άμυνα, όπως είπε, είναι να καταδιωχθούν τα μέλη των διαφόρων ομάδων και να σταματήσουν ορισμένες χώρες να τους παρέχουν καταφύγιο. Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών αντανακλούν τις ανησυχίες της χώρας του σχετικά με τα οπλικά προγράμματα του Ιράκ, του Ιράν, της Συρίας, της Λιβύης και της Βόρειας Κορέας.
Εφυγαν από την Κύπρο 12 από τους 13 Παλαιστινίους
23.5.2002 1:58 (Ωρα Λονδίνου) Εννέα από αυτούς αναχώρησαν με στρατιωτικό αεροσκάφος της Ισπανίας. Ηδη, δύο Παλαιστίνιοι αποβιβάστηκαν στην Αθήνα, όπως έχει συμφωνηθεί, ενώ το αεροσκάφος θα προσγειωθεί και στην Μαδρίτη, όπου θα κατέβουν τρεις Παλαιστίνιοι, στην Ιρλανδία, που θα φιλοξενήσει δύο από αυτούς, στο Βέλγιο και στην Πορτογαλία, που θα φιλοξενήσουν από έναν. Οι υπόλοιποι τρεις Παλαιστίνιοι έφτασαν στην Ιταλία, που θα τους φιλοξενήσει, με άλλη πτήση, ενώ ένας παραμένει, επί του παρόντος, στην Κύπρο. Οι Παλαιστίνιοι δεν θα έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ θα τους προσφερθεί ασφάλεια για την προστασία τους. Η συμφωνία για τους Παλαιστινίους επετεύχθη μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Λήξη της περιπέτειας για τους Βορειοκορεάτες πρόσφυγες
23.5.2002 1:57 (Ωρα Λονδίνου) Οι πέντε Βορειοκορεάτες συνελήφθησαν από τις αρχές της Κίνας στις αρχές του μήνα την ώρα που επιχειρούσαν να μπουν στο Προξενείο της Ιαπωνίας στην πόλη Σενγιάνγκ της Κίνας για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Η ηγεσία της Κίνας ισχυρίζεται ότι εισέβαλλε στο Προξενείο για να συλλάβει τους Βορειοκορεάτες έπειτα από έκκληση των ίδιων των αξιωματούχων του Προξενείου της Ιαπωνίας. Από την πλευρά της, η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι οι αρχές της Κίνας παραβίασαν το διπλωματικό τους άσυλο. Περισσότεροι από 30 Βορειοκορεάτες, οι οποίοι κατέφυγαν σε Προξενεία διαφόρων χωρών στην Κίνα, κατάφεραν να λάβουν πολιτικό άσυλο τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, οι αρχές της Κίνας, ήδη, αποφάσισαν να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα Προξενεία για να εμποδίσουν την πρόσβαση των πολιτικών προσφύγων σε αυτά.
Πάνω από 1.000 οι νεκροί στην Ινδία λόγω καύσωνα
23.5.2002 1:58 (Ωρα Λονδίνου) Πάντως, η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες έχει βελτιωθεί, λόγω των βροχοπτώσεων, που σημειώθηκαν στην περιοχή, όμως, ήδη, οι θερμοκρασίες άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν. Αλλά και το Μπαγκλαντές πλήττεται από καύσωνα, που θεωρείται ο πιο επώδυνος των τελευταίων ετών για την χώρα αυτή για πάνω από δέκα χρόνια.
Ο Λεκός Οίκος καλείται να καταθέσει για την Ένρον
23.5.2002 1:55 (Ωρα Λονδίνου) Η επιτροπή αποφάσισε να κλητεύσει το προσωπικό του προέδρου Μπους, ζητώντας να κατατεθούν τα απαραίτητα εμπιστευτικά έγγραφα, προκειμένου να διεξαχθεί η έρευνα. Είναι, ας σημειωθεί, η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μπους αντιμετωπίζει μία τέτοια υπόθεση από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε την απορία της για την επιθετική στάση της αρμόδιας επιτροπής. Από την άλλη πλευρά όμως, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζόζεφ Λίμπερμαν -ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής- δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε εγκαίρως στις εκκλήσεις να δοθούν όλες οι πληροφορίες στη δημοσιότητα. Η επιτροπή πρόκειται να διερευνήσει γιατί χρεωκόπησε ο ενεργειακός κολοσσός Ένρον -η κατάρρευση του οποίου ήταν η μεγαλύτερη στα χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, αναμένεται να εξετασθούν οι δεσμοί της Ένρον με την κυβέρνηση Μπους, καθώς πιστεύεται ότι η εταιρεία υπήρξε ένας από τους βασικούς χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας. Εάν η απόφαση της επιτροπής λάβει την υποστήριξη και της αμερικανικής δικαιοσύνης, ο Λευκός Οίκος θα αναγκασθεί να παράσχει όλες τις λεπτομέρειες που ζητά η αμερικανική Γερουσία. Η Ένρον εθεωρείτο μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές επιτυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη δεκαετία του '90. Το 2001 υπέβαλε αίτηση χρεωκοπίας, όταν έγινε γνωστό ότι είχε έλλειμμα εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είχε καταφέρει να κρατήσει κρυφό. Η κυβέρνηση Μπους έχει παραδεχθεί ότι ο πρόεδρος της Ένρον, Κένεθ Λέι, είχε πραγματοποιήσει τηλεφωνικές συνομιλίες με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, λίγο πριν υποβληθεί η αίτηση της χρεωκοπίας
Επισκόπηση του ευρωπαικού τύπου 23.5.2002 4:53 (Ωρα Λονδίνου) Η SEUDDEUTSCHE ZEITUNG του Μονάχου εκτιμά ότι στη σημερινή του ομιλία στο γερμανικό κοινοβούλιο ο κ. Μπους θα τονίσει ότι "ο κοινός αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι πιό σημαντικός από τις διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης για τα θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος η τη δημιουργία του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου" . Η ισπανική EL PAIS επισημαίνει ότι τις πρόσφατες εβδομάδες "οι διαφορές της Ευρώπης με τις ΗΠΑ έχουν λάβει διαστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα , ιδίως στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας". Μία άλλη ισπανική εφημερίδα , η ABC , υπογραμμίζει ότι "η Ευρώπη έχει ένα ιστορικό χρέος πρός τις ΗΠΑ λόγω της συμβολής των Αμερικανών στη νίκη κατά του Ναζισμού και του Σταλινισμού". "Η προσπάθεια όμως για την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών θα είναι περισσότερο αποτελεσματική αν η σημερινή υπερδύναμη αντιμετωπίζει την Ευρώπη με μεγαλύτερο σεβασμό" , σημειώνει η ABC . Στην Ουγγαρία η MAGYAR HIRLAP θεωρεί παράδοξο το γεγονός "ότι στη Ρωσία ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να γίνει πιό θερμά δεκτός απ ό,τι στις ευρωπαικές χώρες που είναι οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ" . Η PRAVDA της Σλοβακίας τονίζει ότι "η Γερμανία χωρίς επιφυλάξεις συνεχίζει να υποστηρίζει της ΗΠΑ στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας στο ενδεχόμενο όμως μίας νέας επίθεσης κατά του Ιράκ παραμένει διστακτική". "Το 50% των Γερμανών διαφωνεί με την εξωτερική πολιτική των Αμερικανών" , παρατηρεί ο συντάκτης του σχετικού άρθρου που δημοσίευται σήμερα στην PRAVDA. Σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες μεταρρύθμισεις από τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, κατά την BERLINER ZEITUNG οι προτάσεις Πρόντι έχουν σχέση με τις "εσωτερικές πολιτικές διαφορές" παρά στην "απάλειψη του δημοκρατικού ελλείμματος" στα θεσμικά όργανα της Κοινότητας. Η γερμανική εφημερίδα συμφωνεί με τον κ.Πρόντι ότι οι εξουσίες που διαθέτει η Ευρωπαική Ενωση στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της δικαιοσύνης και της οικονομίας θα πρέπει να ενισχυθούν διαφωνεί όμως με την πρόταση η Ευρωπαική Επιτροπή να έχει τις νέες εξουσίες . Η DER STANDARD της Αυστρίας σημειώνει ότι οι προτάσεις Πρόντι έγιναν μετά τις προτάσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας για τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαικής Ενωσης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε προτείνει την προεδρία της Κοινότητας να την έχει μία χώρα μέλος για μία περίοδο πέντε ετών και όχι για εξι μήνες όπως ισχύει σήμερα. Η εφημερίδα θεωρεί ότι η εναλλαγή στην προεδρία κάθε έξι μήνες , ιδίως όταν ο αριθμός των χωρών μελών αυξηθεί από 15 που είναι σήμερα σε 25 ή 30 , είναι ένα σύστημα που δεν είναι εφαρμόσιμο. Από την άλλη μεριά επισημαίνει η DER STANDARD "θα ήταν άδικο για τις μικρές χώρες, μία από τις μεγάλες χώρες -μέλη να έχει την προεδρία για μία πενταετία".
|