Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-05-19
Ξημερώνει η ημέρα ανεξαρτησίας για το ανατολικό Τιμόρ 20.5.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου) "Ένα σώμα, ένα μυαλό, μια ευχή" αυτό είναι το πνεύμα του νέου κράτους του Ανατολικού Τιμόρ, σύμφωνα με το Σανάνα Γκουσμάο, ο οποίος έδωσε στο λαό του την υπόσχεση να οδηγήσει τη μικρή νησιωτική χώρα μακριά από τη φτώχεια και τα χρόνια της καταπιέσης που έζησαν κατά την 24χρονη ινδονησιακή κατοχή. Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο αλλά και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του Ανατολικού Τιμόρ σε ανεξάρτητο κράτος. Χιλιάδες κάτοικοι του Τιμόρ ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ανατολικού Τιμόρ καθώς ετοιμάζονταν για την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους. "Ο δρόμος σας προς την ανεξαρτησία δεν ήταν εύκολος. Οφείλετε να είστε περήφανοι για το κατόρθωμα αυτό", είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στους χιλιάδες κατοίκους του Ανατολικού Τιμόρ που επίσης συμμετείχαν στην τελετή. Το Ανατολικό Τιμόρ κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1999 έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και τα τελευταία δύο χρόνια βρισκόταν υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Του δημοψηφίσματος ακολούθησαν επεισόδια και ταραχές, οι οποίες υποκινούνταν από παραστρατιωτικές ομάδες φίλα προσκείμενες στην Ινδονησία. Η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, παρευρέθη στην τελετή της ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τιμόρ, παρά τις αντίθετες προτροπές πολλών πολιτικών στην Ινδονησία. Η νέα σημαία του νεοσύστατου κράτους θα αποτελείται από τρία χρώματα, το κόκκινο, το κίτρινο και το μαύρο. Ο πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ εκφώνησε την ομιλία του σε τρεις γλώσσες, την αγγλική, την πορτογαλική - τη γλώσσα δηλαδή των πρώην αποικιοκρατών της νήσου - και τέλος μίλησε και στην ινδονησιακή. Τόνισε ότι η ελευθερία του Ανατολικού Τιμόρ δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα εάν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να βγάλει τη χώρα α πό τη φτώχεια. Ο Σανάνα Γκουσμάο έκανε ιδαίτερη μνεία στον πρώην πρόεδρο της Ινδονησίας, Γιουσούφ Χαμπίμπι και στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, για τη συμβολή τους στη σημερινή ημέρα της ανεξαρτησίας. Πάντως, στο Ανατολικό Τιμόρ έχει ήδη συσταθεί μια επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, της οποίας στόχος είναι να εντοπίσει και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη όσους διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μόλις το ρολόι στο Ανατολικό Τιμόρ χτυπήσει μεσάνυχτα ο αρχηγός της αντίστασης Σανάνα Γκουσμάο θα ανακηρυχθεί και επισήμως ο πρώτος πρόεδρος της χώρας.
Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν
20.5.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου) "Η ανταλλαγή των πυρών ξεκίνησε όταν η πείπολος έπεσε πάνω σε εχθρικές δυνάμεις", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Αμερικανός αντισυνταγματάρχης, Μάικλ Χαμ. Λεπτομέρειες για την ακριβή τοποθεσία της επίθεσης δεν έχουν μέχρι στιγμής δοθεί στη δημοσιότητα, ωστόσο, περίπου 1.000 στρατιώτες των δυτικών δυνάμεων βρίσκονται επί του παρόντος σε περιοχές των επαρχιών Χοστ και Πακτία στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου αναζητούν εναπομείναντα μέλη του δικτύου "Αλ Κάιντα" και των Ταλεμπάν. Νωρίτερα, εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων δήλωσε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες κάλυψαν σχεδόν το ήμισυ της περιοχής που είχαν εντολές να ελέγξουν χωρίς να αντιμετωπίσουν καμία αντίσταση. Ο Βρετανός αντισυνταγματάρχης, Μπεν Κάρι, διευκρίνισε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες εντόπισαν μόνο μικρές ποσότητες πυρομαχικών. Περίπου 1.000 στρατιώτες εκ των οποίων οι 500 είναι Βρετανοί πεζοναύτες, έχουν αναπτυχθεί στις ορεινές περιοχές της επαρχίας Πακτία, στο πλαίσιο της αποστολής "Κόνδορας". Οι στρατιώτες δρουν σε υψόμετρο περίπου 4.000 μέτρων, το οποίο επιβαρύνει την υγεία τους. Έξι πεζοναύτες έχουν ήδη απομακρυνθεί από την αποστολή γιατί παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου των ορειβατών ενώ άλλος ένας δέχθηκε τσίμπημα από σκορπιό. Εν τω μεταξύ, τρεις Βρετανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα πίσω στη Βρετανία, επειδή προσβλήθηκαν από τη νόσο με τον υψηλό πυρετό, η οποία πρωτοεμφανίστηκε σε νοσοκομειακή εγκατάσταση στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, κοντά στην πρωτεύουσα, Καμπούλ.
Άνετη επικράτηση του Μπέρτι Αχέρν στην Ιρλανδία
20.5.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου) Ωστόσο, δεν είναι ακόμα βέβαιο εάν ο Μπέρτ Αχέρν θα καταφέρει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και να σχηματίσει την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση της χώρας τα τελευταία 25 χρόνια. Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, ανοδική ήταν η πορεία και του "Σιν Φέιν" της φερόμενης ως πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), το οποίο φαίνεται να έχει αυξήσει τις έδρες του από μία σε πέντε. Το κόμμα του πρωθυπουργού Μπέρτι Αχέρν φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής κερδίσει περίπου 70 έδρες, ωστόσο, χρειάζεται 83 για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Το Κόμμα των Πρασίνων, επίσης, φαίνεται να έχει αποσπάσει έξι έδρες, ενώ μέχρι τώρα είχε δύο. Ο μεγαλύτερος χαμένος των βουλευτικών εκλογών στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος "Φάιν Γκέιλ", Μάικλ Νούναν, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει την παραίτησή του. Η πορεία του κόμματος "Φάιν Γκέιλ" ήταν η χειρότερη από το 1948, όταν τότε το κόμμα είχε χάσει το ένα τρίτο των εδρών του στο κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν έχει συνδέσει το όνομά του με την επονομαζόμενη "χρυσή εποχή της οικονομικής πορείας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας". Ο Μπέρτι Αχέρν, πάντως, δήλωσε ότι θεωρεί απίθανο τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και διευκρίνισε ότι δεν ελπίζει να κερδίσουν περισσότερες από 80 με 81 έδρες. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν έχει πρόβλημα ανανέωσης της μέχρι σήμερα κυβερνητικής του συνεργασίας με το κόμμα των Προοδευτικών Δημοκρατικών, οι οποίοι διέθεταν τέσσερις έδρες στην προηγούμενη βουλή. Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Πασρασκευή στην Ιρλανδία. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κόμμα του σημερινού Πρωθυπου ργού της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν, Φιάνα Φέιλ, το οποίο ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας στην Ιρλανδία από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 1997, δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας για πρώτη φορά στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια. Το κόμμα του κ. Αχέρν χρειάζεται 83 έδρες στο Κοινοβούλιο για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τα, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα δείχνουν ότι όλα θα κριθούν με μία ή δύο έδρες διαφορά. Ενισχυμένο από την εκλογική διαδικασία εξέρχεται το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης IRA - το Σιν Φέιν - που κερδίζει 3 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας και, ενδεχομένως, να πάρει και άλλες. Ομως, ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας έχει απορρίψει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συμμετοχής του Σιν Φέιν σε κυβερνητικό συνασπισμό μέχρι να επιτευχθεί η διάλυση του ΙRΑ.
Νέα επίθεση αυτονομιστών στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ
20.5.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου) Πέντε ημέρες νωρίτερα είχε σημειωθεί παρόμοια επίθεση σε ινδικό στρατόπεδο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έως και 30 άνθρωποι. Η νέα κρίση μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν φαίνεται να κλιμακώνεται καθώς η ινδική ηγεσία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προβεί σε επιθέσεις αντιποίνων στην περίπτωση που οι πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρήσουν να ανοίξουν πυρ κατά των ινδικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της χώρας. Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας της Ινδίας συνεδρίασε μετά τη νέα ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ινδικών και των πακιστανικών δυνάμεων. Το Σάββατο η Ινδία ανακοίνωσε την απέλαση του ύπατου αρμοστή του Πακιστάν από την Ινδία. Η Ινδία είχε ανακαλέσει τον ύπατο αρμοστή στο Πακιστάν τον Δεκέμβριο, και, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασουάντ Σινγκ, εφόσον η χώρα του δεν έχει πρεσβευτή στο Πακιστάν, θα πρέπει να αποχωρήσει και ο πρεσβευτής του Πακιστάν από την Ινδία. Επιπλέον, οι δυνάμεις της ακτοφυλακής της Ινδίας έχουν ήδη τεθεί υπό τη διοίκηση του πολεμικού ναυτικού ενώ οι δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας τέθηκαν από τη διοίκηση του στρατού. Παράλληλα, η Ινδία ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με το Πακιστάν. Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, Νισάρ Μεμόν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν σκοπεύει να προβεί σε αντίποινα και εξέφρασε την ελπίδα για την επίλυση της παρούσας κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού. Η ινδική κυβέρνηση καταγγέλει ότι το Πακιστάν υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες που, στις αρχές της εβδομάδας, σκότωσαν πάνω από 30 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά, σε στρατόπεδο στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ. Η αναζωπύρωση της έντασης στις σχέσεις των δύο αυτών χωρών είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο όταν η Ινδία είχε κατηγορήσει το Πακιστάν ότι βρίσκεται πίσω από ε πίθεση, που είχε πραγματοποιηθεί στο κοινοβούλιο της χώρας. Η διεθνής κοινότητα έχει καλέσει τις δύο χώρες σε διάλογο για να λυθούν οι διαφορές τους, όμως οι τελευταίες εξελίξεις, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, καθιστά απίθανη μια τέτοια προοπτική.
Θρίαμβος του Καμπά στη Σιέρα Λεόνε
20.5.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου) Επρόκειτο για τη διεξαγωγή των πρώτων προεδρικών εκλογών μετά το πέρας του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος διήρκεσε δέκα ολόκληρα χρόνια. Οι εκλογές διενεργήθηκαν υπό την επιτήρηση εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η άρτια διεξαγωγή τους είναι ενδεικτική της διάθεσης που επικρατεί για την αποκατάσταση της ομαλότητας στη χώρα αλλά και για τον εκδημοκρατισμό της. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματός από την Εθνική Εφορευτική Επιτροπή, ο Αχμέντ Τέζα Κάμπα πρόχωρησε στην τελετή της ορκομωσίας του, ενώ χιλιάδες οπαδοί του ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Φριτάουν για να πανηγυρίσουν τη νίκη του κόμματός τους. Ο ανταποκριτής του BBC στη Σιέρα Λεόνε, Μαρκ Ντόιλ, επισημαίνει ότι ο Αχμέντ Τέζα Κάμπα, έπεισε το λαό της χώρας ότι είναι ο υποψήφιος, ο οποίος κατάφερε να επανεφέρει την ειρήνη και την ασφάλεια. Στις εκλογές της Τρίτης, ο υποψήφιος των ανταρτών του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου, κατάφερε να αποσπάσει το 1,7% των ψήφων και το κόμμα δεν κέρδισε καμία έδρα στο κοινοβούλιο. Δεύτερο κόμμα με 27 έδρες ανεδείχθη το κόμμα του Λαϊκού Κογκρέσου του Έρνεστ Κορόμα, ο οποίος ήταν και ο βασικός αντίπαλος του νεοεκλεγέντα προέδρου. Τις υπόλοιπες δύο έδρες κέρδισε η παράταξη του άλλοτε στρατιωτικού ηγέτη της Σιέρα Λεόνε, Τζόνι Πολ Κορόμα.
Ακόμα ένας Σερβοβόσνιος παραδόθηκε στη Χάγη
20.5.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος του δικαστηρίου δήλωσε ότι ο Ντούσκο Κνέζεβιτς παραδόθηκε το Σάββατο στις αρχές της Μπάνια Λιούκα και αργότερα μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Χάγη. Ο 34χρονος σερβιτόρος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, τα οποία φέρεται να διέπραξε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Ομάρσκα και Κερατέρμ. Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία διευκρίνισε ότι ο Ντούσκο Κνέζεβιτς δεν είχε κάποιο στρατιωτικό αξίωμα αλλά ήταν ένας από τους επονομαζόμενους "επισκέπτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο οποίος πήγαινε με σκοπό να σκοτώσει και να βασανίσει κρατουμένους". Ο Ντούσκο Κνέζεβιτς θα παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου την επόμενη εβδομάδα. Περίπου 6.000 μουσουλμάνοι κρατούνταν το 1992 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ομάρσκα, ενώ άλλοι 7.000 κρατούμενοι μη σερβικής καταγωγής κρατούνταν στο στρατόπεδο Κερατέρμ.
Με μεγάλες απώλειες έκλεισε το 2001 για την Μπρίτις Έργουεϊς
20.5.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου) Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν άφησαν την Μπρίτις Έργουεϊς ανεπηρέαστη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών η βρετανική εταιρεία ενδέχεται να υποστεί απώλειες της τάξεως των περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, οι πρόσφατες ενθαρρυντικές ενδείξεις για την πορεία άλλων αεροπορικών εταιρειών, όπως η γερμανική Λουφτχάνσα και η ελβετική Σουίς φαίνεται να δίνουν ελπίδα και στην Μπρίτις Έργουεϊς. Οι επικεφαλής της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας υποστηρίζουν ότι η δύσκολη περίοδος έχει ήδη περάσει. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, πάντως, δεν επηρέασαν την Μπρίτις Έργουεϊς, στον ίδιο βαθμό που επηρέασαν τις ανταγωνίστριες της αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες. Το περασμένο έτος η βρετανική αεροπορική εταιρεία έριξε το βάρος στις πτήσεις για επιχειρηματίες, οι οποίες είχαν σταθερή ζήτηση ακόμα και την περίοδο της κρίσης λόγω της 11ης Σεπτεμβρίου. Για την οικονομική της ανάκαμψη η Μπρίτις Έργουεϊς έχει επίσης προβεί σε σκληρές περικοπές των εξόδων, μέσα στις οποίες συμπεριλήφθη και η απόλυση περίπου 13.000 εργαζομένων της. Την περασμένη εβδομάδα η βρετανική αεροπορική εταιρεία οικονομικών πτήσεων Ίζιτζετ εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά της ζημιογόνας θυγατρικής της Μπρίτις, την Ντόιτσε Μπι-Έι.
Οι Γάλλοι τιμούν τον Ντέιβιντ Λιντς στις Κάννες
20.5.2002 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αμερικανός σκηνοθέτης και επικεφαλής φέτος της κριτικής επιτροπής στο 55ό κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών ανταπέδωσε την τιμή χαρακτηρίζοντας τους Γάλλους ως τους "μεγαλύτερους υπερασπιστές της Τέχνης στον κόσμο". Ο Ντέιβιντ Λιντς τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του κινηματογραφικού φεστιβάλ, το Χρυσό Φοίνικα, το 1990, ενώ η τελευταία του δημιουργία "Μαλχόλαντ Ντράιβ" κέρδισε το 2001 το βραβείο της καλύτερης σκηνοθεσίας. Το μετάλλιο παρέδωσε στον 56χρονο σκηνοθέτη ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζαν Ζακ Εγιαγκόν. Κριτική κατά του Μπερλουσκόνι Δριμεία κριτική κατά της ιταλικής ηγεσίας και του πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, άσκησε ο Ιταλός σκηνοθέτης, Μάρκο Τζιούστι, ο οποίος κατήγγειλε ότι τον εμπόδισαν να χρησιμοποιήσει στην ταινία του κάποια πλάνα από τις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης στη Γένοβα. "Με όποιο τρόπο και αν δοκιμάσουμε να προβάλουμε μερικές σκηνές από τις διαδηλώσεις, είτε δηλαδή στον κινηματογράφο είτε στην τηλεόραση, η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να μας εμποδίσει", τόνισε ο Ιταλός σκηνοθέτης. Πάντως, τα φώτα της δημοσιότητας και τα φλας των παπαράτσι μονοπώλησε για άλλη μια φορά το πάρτυ για την πρόωθηση της νέας ταινίας του Τζέιμς Μποντ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο φουτουριστικό σπίτι του Πιέρ Καρντάν παρουσία 1.200 καλεσμένων.
Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Νετάνια του Ισραήλ
19.5.2002 22:53 (Ωρα Λονδίνου) Νεκροί είναι ο δράστης και ένας Ισραηλινός πολιτής ενώ οι τραυματίες ανέρχονται τουλάχιστον στους 40, εκ των οποίων οι έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων της Νετάνια, Γεχούντα Μπαχάρ, δήλωσε ότι ο δράστης ξέφυγε της προσοχής των αστυνομικών αρχών καθώς ήταν μεταμφιεσμένος ως στρατιώτης του ισραηλινού στρατό. Οι δυνάμεις ασφαλείας της πόλης είχαν ήδη τεθεί σε κατάταση επιφυλακής καθώς είχαν προηγουμένως λάβει προειδοποιητικά μηνύματα για το ενδεχόμενο νέας βομβιστικής επίθεσης στην Νετάνια. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μέτεδωσε ότι έλαβε φαξ με το οποίο η ισλαμική οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αναλαμβάνει την επίθεση στη Νετάνια. Το κείμενο ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να διεισδύσουν "στην καρδιά του Ισράηλ" παρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία των ισραηλινών δυνάμεων. Νωρίτερα, πάντως, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, είχε μεταδώσει ότι η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Πρόκειται για τη δεύτερη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Νετάνια. Η πρώτη είχε σημειωθεί τον Μάρτιο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι. "Έπεσαν τελείως έξω όσοι πίστεψαν ότι σταμάτησε η παλαιστινιακή τρομοκρατική εκστρατεία", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες ο Ισραηλινός αξιωματούχος, Ντέιβιντ Μπέικερ. Αργότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, φέρει όλη την ευθύνη της επιθέσεως, επειδή δεν "έχει συμβάλλει στο ελάχιστο για τον τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων". Εκλογών σενάρια Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της παλαιστινιακής εκλογικής επιτροπής όσον αφορά την προκήρυξη τοπικών, βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ. Σε συνέντευξή του στο BBC ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Μοχάμεντ Σταϊέχ, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προτείνουν ένα χρονοδιογράμμα για τη διεξαγωγή των εκλογών στον Γιασέρ Αραφάτ, απέφυγε, ωστόσο, να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, πάντως, αναφέρθηκε στο ζήτημα των Παλαιστινιών κατοίκων της ανατολικής Ιερουσαλήμ, στους οποίους, όπως είπε, πρέπει να επιτραπεί η συμμετοχή στις εκλογές. Ο Μοχάμεντ Σταϊέν, διευκρίνισε ότι η επιτυχία των εκλογών της Παλαιστινιακής Αρχής εξαρτάται από το Ισραήλ, και από το εάν προτίθεται να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από τις παλαιστινιακές περιοχές, ώστε να είναι εφικτή η μετακίνηση των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ τα πνεύματα ήταν οξυμένα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εκλογικής επιτροπής, ενώ έντονη ήταν και η κριτική που ασκήθηκε κατά του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.
Ανατολικό Τιμόρ: ένα κράτος γεννιέται
19.5.2002 22:51 (Ωρα Λονδίνου) "Ένα σώμα, ένα μυαλό, μια ευχή" αυτό είναι το πνεύμα του νέου κράτους του Ανατολικού Τιμόρ, σύμφωνα με το Σανάνα Γκουσμάο, ο οποίος έδωσε στο λαό του την υπόσχεση να οδηγήσει τη μικρή νησιωτική χώρα μακριά από τη φτώχεια και τα χρόνια της καταπιέσης που έζησαν κατά την 24χρονη ινδονησιακή κατοχή. Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο αλλά και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του Ανατολικού Τιμόρ σε ανεξάρτητο κράτος. Χιλιάδες κάτοικοι του Τιμόρ ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ανατολικού Τιμόρ καθώς ετοιμάζονται για την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του. "Ο δρόμος σας προς την ανεξαρτησία δεν ήταν εύκολος. Οφείλετε να είστε περήφανοι για το κατόρθωμα αυτό", είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στους χιλιάδες κατοίκους του Ανατολικού Τιμόρ που επίσης συμμετείχαν στην τελετή. Το Ανατολικό Τιμόρ κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1999 έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και τα τελευταία δύο χρόνια βρισκόταν υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Του δημοψηφίσματος ακολούθησαν επεισόδια και ταραχές, οι οποίες υποκονούνταν από παραστρατιωτικές ομάδες φίλα προσκείμενες στην Ινδονησία. Η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, παρευρέθη στην τελετή της ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τιμόρ, παρά τις αντίθετες προτροπές πολλών πολιτικών στην Ινδονησία. Η νέα σημαία του νεοσύστατου κράτους θα αποτελείται από τρία χρώματα, το κόκκινο, το κίτρινο και το μαύρο. Ο πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ εκφώνησε την ομιλία του σε τρεις γλώσσες, την αγγλική, την πορτογαλική - τη γλώσσα δηλαδή των πρώην αποικιοκρατών της νήσου - και τέλος μίλησε και στην ινδονησιακή. Τόνισε ότι η ελευθερία του Ανατολικού Τιμόρ δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα εάν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να βγάλει τη χώρα α πό τη φτώχεια. Ο Σανάνα Γκουσμάο έκανε ιδαίτερη μνεία στον πρώην πρόεδρο της Ινδονησίας, Γιουσούφ Χαμπίμπι και στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, για τη συμβολή τους στη σημερινή ημέρα της ανεξαρτησίας. Πάντως, στο Ανατολικό Τιμόρ έχει ήδη συσταθεί μια επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, της οποίας στόχος είναι να εντοπίσει και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη όσους διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μόλις το ρολόι στο Ανατολικό Τιμόρ χτυπήσει μεσάνυχτα ο αρχηγός της αντίστασης Σανάνα Γκουσμάο θα ανακηρυχθεί και επισήμως ο πρώτος πρόεδρος της χώρας.
Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν
19.5.2002 21:35 (Ωρα Λονδίνου) "Η ανταλλαγή των πυρών ξεκίνησε όταν η πείπολος έπεσε πάνω σε εχθρικές δυνάμεις", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Αμερικανός αντισυνταγματάρχης, Μάικλ Χαμ. Λεπτομέρειες για την ακριβή τοποθεσία της επίθεσης δεν έχουν μέχρι στιγμής δοθεί στη δημοσιότητα, ωστόσο, περίπου 1.000 στρατιώτες των δυτικών δυνάμεων βρίσκονται επί του παρόντος σε περιοχές των επαρχιών Χοστ και Πακτία στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου αναζητούν εναπομείναντα μέλη του δικτύου "Αλ Κάιντα" και των Ταλεμπάν. Νωρίτερα, εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων δήλωσε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες κάλυψαν σχεδόν το ήμισυ της περιοχής που είχαν εντολές να ελέγξουν χωρίς να αντιμετωπίσουν καμία αντίσταση. Ο Βρετανός αντισυνταγματάρχης, Μπεν Κάρι, διευκρίνισε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες εντόπισαν μόνο μικρές ποσότητες πυρομαχικών. Περίπου 1.000 στρατιώτες εκ των οποίων οι 500 είναι Βρετανοί πεζοναύτες, έχουν αναπτυχθεί στις ορεινές περιοχές της επαρχίας Πακτία, στο πλαίσιο της αποστολής "Κόνδορας". Οι στρατιώτες δρουν σε υψόμετρο περίπου 4.000 μέτρων, το οποίο επιβαρύνει την υγεία τους. Έξι πεζοναύτες έχουν ήδη απομακρυνθεί από την αποστολή γιατί παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου των ορειβατών ενώ άλλος ένας δέχθηκε τσίμπημα από σκορπιό. Εν τω μεταξύ, τρεις Βρετανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα πίσω στη Βρετανία, επειδή προσβλήθηκαν από τη νόσο με τον υψηλό πυρετό, η οποία πρωτοεμφανίστηκε σε νοσοκομειακή εγκατάσταση στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, κοντά στην πρωτεύουσα, Καμπούλ.
Άνετη επικράτηση του Μπέρτι Αχέρν στην Ιρλανδία
19.5.2002 20:06 (Ωρα Λονδίνου) Ωστόσο, δεν είναι ακόμα βέβαιο εάν ο Μπέρτ Αχέρν θα καταφέρει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και να σχηματίσει την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση της χώρας τα τελευταία 25 χρόνια. Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, ανοδική ήταν η πορεία και του "Σιν Φέιν" της φερόμενης ως πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), το οποίο φαίνεται να έχει αυξήσει τις έδρες του από μία σε πέντε. Το κόμμα του πρωθυπουργού Μπέρτι Αχέρν φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής κερδίσει περίπου 70 έδρες, ωστόσο, χρειάζεται 83 για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Το Κόμμα των Πρασίνων, επίσης, φαίνεται να έχει αποσπάσει έξι έδρες, ενώ μέχρι τώρα είχε δύο. Ο μεγαλύτερος χαμένος των βουλευτικών εκλογών στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος "Φάιν Γκέιλ", Μάικλ Νούναν, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει την παραίτησή του. Η πορεία του κόμματος "Φάιν Γκέιλ" ήταν η χειρότερη από το 1948, όταν τότε το κόμμα είχε χάσει το ένα τρίτο των εδρών του στο κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν έχει συνδέσει το όνομά του με την επονομαζόμενη "χρυσή εποχή της οικονομικής πορείας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας". Ο Μπέρτι Αχέρν, πάντως, δήλωσε ότι θεωρεί απίθανο τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και διευκρίνισε ότι δεν ελπίζει να κερδίσουν περισσότερες από 80 με 81 έδρες. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν έχει πρόβλημα ανανέωσης της μέχρι σήμερα κυβερνητικής του συνεργασίας με το κόμμα των Προοδευτικών Δημοκρατικών, οι οποίοι διέθεταν τέσσερις έδρες στην προηγούμενη βουλή. Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Πασρασκευή στην Ιρλανδία. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κόμμα του σημερινού Πρωθυπο υργού της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν, Φιάνα Φέιλ, το οποίο ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας στην Ιρλανδία από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 1997, δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας για πρώτη φορά στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια. Το κόμμα του κ. Αχέρν χρειάζεται 83 έδρες στο Κοινοβούλιο για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τα, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα δείχνουν ότι όλα θα κριθούν με μία ή δύο έδρες διαφορά. Ενισχυμένο από την εκλογική διαδικασία εξέρχεται το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης IRA - το Σιν Φέιν - που κερδίζει 3 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας και, ενδεχομένως, να πάρει και άλλες. Ομως, ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας έχει απορρίψει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συμμετοχής του Σιν Φέιν σε κυβερνητικό συνασπισμό μέχρι να επιτευχθεί η διάλυση του ΙRΑ.
Νέα επίθεση αυτονομιστών στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ
19.5.2002 18:34 (Ωρα Λονδίνου) Πέντε ημέρες νωρίτερα είχε σημειωθεί παρόμοια επίθεση σε ινδικό στρατόπεδο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έως και 30 άνθρωποι. Η νέα κρίση μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν φαίνεται να κλιμακώνεται καθώς η ινδική ηγεσία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προβεί σε επιθέσεις αντιποίνων στην περίπτωση που οι πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρήσουν να ανοίξουν πυρ κατά των ινδικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της χώρας. Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας της Ινδίας συνεδρίασε μετά τη νέα ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ινδικών και των πακιστανικών δυνάμεων. Το Σάββατο η Ινδία ανακοίνωσε την απέλαση του ύπατου αρμοστή του Πακιστάν από την Ινδία. Η Ινδία είχε ανακαλέσει τον ύπατο αρμοστή στο Πακιστάν τον Δεκέμβριο, και, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασουάντ Σινγκ, εφόσον η χώρα του δεν έχει πρεσβευτή στο Πακιστάν, θα πρέπει να αποχωρήσει και ο πρεσβευτής του Πακιστάν από την Ινδία. Επιπλέον, οι δυνάμεις της ακτοφυλακής της Ινδίας έχουν ήδη τεθεί υπό τη διοίκηση του πολεμικού ναυτικού ενώ οι δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας τέθηκαν από τη διοίκηση του στρατού. Παράλληλα, η Ινδία ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με το Πακιστάν. Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, Νισάρ Μεμόν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν σκοπεύει να προβεί σε αντίποινα και εξέφρασε την ελπίδα για την επίλυση της παρούσας κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού. Η ινδική κυβέρνηση καταγγέλει ότι το Πακιστάν υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες που, στις αρχές της εβδομάδας, σκότωσαν πάνω από 30 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά, σε στρατόπεδο στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ. Η αναζωπύρωση της έντασης στις σχέσεις των δύο αυτών χωρών είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο όταν η Ινδία είχε κατηγορήσει το Πακιστάν ότι βρίσκεται πίσω από επίθεση, που είχε πραγματοποιηθεί στο κοινοβούλιο της χώρας. Η διεθνής κοινότητα έχει καλέσει τις δύο χώρες σε διάλογο για να λυθούν οι διαφορές τους, όμως οι τελευταίες εξελίξεις, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, καθιστά απίθανη μια τέτοια προοπτική.
Θρίαμβος του Καμπά στη Σιέρα Λεόνε
19.5.2002 19:44 (Ωρα Λονδίνου) Επρόκειτο για τη διεξαγωγή των πρώτων προεδρικών εκλογών μετά το πέρας του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος διήρκεσε δέκα ολόκληρα χρόνια. Οι εκλογές διενεργήθηκαν υπό την επιτήρηση εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η άρτια διεξαγωγή τους είναι ενδεικτική της διάθεσης που επικρατεί για την αποκατάσταση της ομαλότητας στη χώρα αλλά και για τον εκδημοκρατισμό της. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματός από την Εθνική Εφορευτική Επιτροπή, ο Αχμέντ Τέζα Κάμπα πρόχωρησε στην τελετή της ορκομωσίας του, ενώ χιλιάδες οπαδοί του ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Φριτάουν για να πανηγυρίσουν τη νίκη του κόμματός τους. Ο ανταποκριτής του BBC στη Σιέρα Λεόνε, Μαρκ Ντόιλ, επισημαίνει ότι ο Αχμέντ Τέζα Κάμπα, έπεισε το λαό της χώρας ότι είναι ο υποψήφιος, ο οποίος κατάφερε να επανεφέρει την ειρήνη και την ασφάλεια. Στις εκλογές της Τρίτης, ο υποψήφιος των ανταρτών του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου, κατάφερε να αποσπάσει το 1,7% των ψήφων και το κόμμα δεν κέρδισε καμία έδρα στο κοινοβούλιο. Δεύτερο κόμμα με 27 έδρες ανεδείχθη το κόμμα του Λαϊκού Κογκρέσου του Έρνεστ Κορόμα, ο οποίος ήταν και ο βασικός αντίπαλος του νεοεκλεγέντα προέδρου. Τις υπόλοιπες δύο έδρες κέρδισε η παράταξη του άλλοτε στρατιωτικού ηγέτη της Σιέρα Λεόνε, Τζόνι Πολ Κορόμα.
Ακόμα ένας Σερβοβόσνιος παραδόθηκε στη Χάγη
19.5.2002 22:01 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος του δικαστηρίου δήλωσε ότι ο Ντούσκο Κνέζεβιτς παραδόθηκε το Σάββατο στις αρχές της Μπάνια Λιούκα και αργότερα μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Χάγη. Ο 34χρονος σερβιτόρος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, τα οποία φέρεται να διέπραξε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Ομάρσκα και Κερατέρμ. Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία διευκρίνισε ότι ο Ντούσκο Κνέζεβιτς δεν είχε κάποιο στρατιωτικό αξίωμα αλλά ήταν ένας από τους επονομαζόμενους "επισκέπτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο οποίος πήγαινε με σκοπό να σκοτώσει και να βασανίσει κρατουμένους". Ο Ντούσκο Κνέζεβιτς θα παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου την επόμενη εβδομάδα. Περίπου 6.000 μουσουλμάνοι κρατούνταν το 1992 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ομάρσκα, ενώ άλλοι 7.000 κρατούμενοι μη σερβικής καταγωγής κρατούνταν στο στρατόπεδο Κερατέρμ.
Το Κυπριακό, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση
19.5.2002 0:33 (Ωρα Λονδίνου) Ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπριούιν του Πανεπιστημίου Κιλ της Βρετανίας, που είναι ειδικός στο Κυπριακό, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, είπε ότι η επίσκεψη του κ. Αννάν στην Κύπρο "είναι ενδεικτική της ανησυχίας, που προκαλεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η στασιμότητα του προβλήματος ιδιαίτερα μετά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών". "Το γεγονός ότι ο κ. Αννάν είδε ξεχωριστά τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς και ότι δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν είναι ανησυχητικό και δείχνει ότι απαιτείται πλέον μεγάλη πίεση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας", είπε ο Βρετανός ειδικός. Για την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την επιδιωκόμενη ένταξη της Τουρκίας, ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπριούιν είπε ότι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Αγκυρα θα αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό: "Μπορεί να γίνει και το αντίθετο. Nα οδηγήσει την Τουρκία σε υλοποίηση της απειλής ενσωμάτωσης της Βόρειας Κύπρου", είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο κλείνει οριστικά για την Τουρκία την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Βρετανός καθηγητής είπε, επίσης, ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας είναι διχασμένη στο ζήτημα της Κύπρου: "Υπάρχει η πλευρά που θεωρεί το Κυπριακό θέμα εθνικό, που δεν μπορεί να θυσιαστεί στον βωμό της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και η άλλη πλευρά, οι οπαδοί του εξευρωπαϊσμού της χώρας μέσω της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που ζητούν υποχωρήσεις στο Κυπριακό", είπε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπριούιν του Πανεπιστημίου Κιλ της Βρετανίας, που είναι ειδικός στο Κυπριακό.
Με μεγάλες απώλειες έκλεισε το 2001 για την Μπρίτις Έργουεϊς
19.5.2002 22:47 (Ωρα Λονδίνου) Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν άφησαν την Μπρίτις Έργουεϊς ανεπηρέαστη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών η βρετανική εταιρεία ενδέχεται να υποστεί απώλειες της τάξεως των περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, οι πρόσφατες ενθαρρυντικές ενδείξεις για την πορεία άλλων αεροπορικών εταιρειών, όπως η γερμανική Λουφτχάνσα και η ελβετική Σουίς φαίνεται να δίνουν ελπίδα και στην Μπρίτις Έργουεϊς. Οι επικεφαλής της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας υποστηρίζουν ότι η δύσκολη περίοδος έχει ήδη περάσει. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, πάντως, δεν επηρέασαν την Μπρίτις Έργουεϊς, στον ίδιο βαθμό που επηρέασαν τις ανταγωνίστριες της αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες. Το περασμένο έτος η βρετανική αεροπορική εταιρεία έριξε το βάρος στις πτήσεις για επιχειρηματίες, οι οποίες είχαν σταθερή ζήτηση ακόμα και την περίοδο της κρίσης λόγω της 11ης Σεπτεμβρίου. Για την οικονομική της ανάκαμψη η Μπρίτις Έργουεϊς έχει επίσης προβεί σε σκληρές περικοπές των εξόδων, μέσα στις οποίες συμπεριλήφθη και η απόλυση περίπου 13.000 εργαζομένων της. Την περασμένη εβδομάδα η βρετανική αεροπορική εταιρεία οικονομικών πτήσεων Ίζιτζετ εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά της ζημιογόνας θυγατρικής της Μπρίτις, την Ντόιτσε Μπι-Έι.
Ο βρετανικός τύπος της Κυριακής
19.5.2002 8:51 (Ωρα Λονδίνου) Ένα νέο βίντεοσκοπημένο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο οποίο καλεί και πάλι τους μουσουλμάνους σε Τζιχάντ και κατονομάζει τη Βρετανία ως πιθανό στόχο υποστηρίζει ότι έχει δει η εφημερίδα Sunday Times. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας, ένα CD- Rom με κωδικοποιημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν προωθήθηκε στη Βρετανία από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Πακιστάν και στη συνέχεια αποκωδικοποιήθηκε από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας. "Το βίντεο έχει γυριστεί πριν από 8 εβδομάδες περίπου και έχει διάρκεια 40 λεπτά. Ο Μπιν Λάντεν παρομοιάζει την κατάσταση στο Αφγανιστάν με τις Σταυροφορίες του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου εναντίον των μουσουλμάνων και απειλεί με νέες επιθέσεις" αναφέρουν οι Τάιμς. Με τίτλο "Ηρωίνη στο NHS" ο Ομπσέρβερ αναφέρει ότι σύμφωνα με νέα σχέδια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, διαμορφίνη και άλλα υποκατάστατα της ηρωίνης θα χορηγούνται στους χρήστες με συνταγή γιατρού. "Το νέο αυτό μέτρο, πρόκειται σίγουρα να προκαλέσει αντιδράσεις" σχολιάζει η εφημερίδα που σημειώνει ότι η κυβέρνηση των Εργατικών προωθεί τη συγκεκριμένη πρόταση ύστερα από έκθεση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το θέμα των ναρκωτικών. "Δεν επρόκειται για σαμποτάζ" γράφει η εφημερίδα Sunday Telegraph αναφερόμενη στο σιδηροδρομικό δύστύχημα στο Πότερς Μπαρ την προηγούμενη εβδομάδα στο οποίο έχασαν τη ζωή επτά άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 70. Η εφημερίδα γράφει ότι τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες υποδεικνύουν ότι το δυστύχημα οφείλεται σε αμέλεια. Τέλος τόσο o Sunday Telegraph όσο και ο Independent σχολιάζουν ότι ο βρετανός υπουργός Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν, πρόκειται να υποστηρίξει τον Τόνι Μπλερ στην εκστρατεία για την υιοθέτηση του ευρώ πριν τις επόμενες γενικές εκλογές και μετά το απαραίτητο δημοψήφισμα. "Ο Μπράουν θα ρίξει όλο του το πολιτικό βάρος προκειμένου να προωθηθεί το ευρώ στη συνείδηση των Βρετανών" αναφέρει ο Sunday Telegraph.
Για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις προειδοποιεί το FBI
19.5.2002 7:37 (Ωρα Λονδίνου) Οι αρχές στις ΗΠΑ λένε οτι το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι πιθανό να ετοιμάζει νέες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του FBI, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Αλ Κάιντα σχεδίαζε να τοποθετήσει βόμβες σε πολυκατοικίες και κτιριακά συγκροτήματα στις ΗΠΑ. Οι ανακοινώσεις αυτές ακολουθούν των αποκαλύψεων οτι η κυβέρνηση Μπούς απέτυχε να ενεργήσει συντονισμένα, βάσει των μυστικών πληροφοριών που διέθετε, και να αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Πιέσεις για μεταρρυθμίσεις της Παλαιστινιακής Αρχής δέχεται ο Αραφάτ
19.5.2002 7:29 (Ωρα Λονδίνου) Στα συρτάρια του γραφείου του έχει τις παραιτήσεις είκοσι υπουργών της Παλαιστινιακής αρχής, ο Γιασέρ Αραφάτ, για την ώρα που θα τις χρειαστεί. Εάν αποφασίσει να διαλύσει την κυβέρνηση του, τότε οι παραιτήσεις αυτές θα του αφήσουν περιθώρια κινήσεων για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης. Το νομοθετικό Συμβούλιο των Παλαιστινίων έχει ζητήσει το σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου μέσα σε 45 ημέρες, όσο ο ισρηλινός στρατός εξακολουθεί να βρίσκεται μακρυά απο το αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη. Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα αποτελέσει σημείο κλειδί στη διαδικασία της πολιτικής μεταρρύθμισης, για την οποία δέχεται πιέσεις ο κ.Αραφάτ. Σύμφωνα με τον Γκασάν Κατίμπ - διευθυντή του κέντρου μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας της Ιερουσαλήμ- η κίνηση των υπουργών να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. "Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ, που ασκούν ισχυρές πιέσεις για πολιτική μεταρρύθμιση και εκλογές θα συμβουλέψουν ή εν ανάγκη θα πιέσουν τους Ισραηλινούς να επιτρέψουν τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή εκλογών", είπε ο κ. Κατίμπ.
Αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιρλανδία
19.5.2002 7:31 (Ωρα Λονδίνου) Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Παρασκευή στην Ιρλανδία. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κόμμα του σημερινού Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν, Φιάνα Φέιλ, το οποίο ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας στην Ιρλανδία από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 1997, δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας για πρώτη φορά στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια. Το κόμμα του κ. Αχέρν χρειάζεται 83 έδρες στο Κοινοβούλιο για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τα, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα δείχνουν ότι όλα θα κριθούν με μία ή δύο έδρες διαφορά. Ενισχυμένο από την εκλογική διαδικασία παρουσιάζεται το Σιν Φέιν, η πολιτική πτέρυγα του IRA, που κερδίζει 3 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας και, ενδεχομένως, να πάρει και άλλες. Ομως, ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας έχει απορρίψει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συμμετοχής του Σιν Φέιν σε κυβερνητικό συνασπισμό μέχρι να επιτευχθεί η διάλυση του ΙRΑ.
Συμφωνία για την τύχη των 13 Παλαιστινίων
19.5.2002 7:32 (Ωρα Λονδίνου) Μετά από αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων, οι 15 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν για το πού θα πάνε οι 13 Παλαιστίνιοι, που έχουν μεταφερθεί προσωρινά σε ξενοδοχείο της Κύπρου μετά από την λήξη της πολυήμερης πολιορκίας από τις δυνάμεις του Ισραήλ του Ναού της Γεννήσεως, στην πόλη Βηθλεέμ, στις αρχές του μήνα. Με βάση τη συμφωνία, που επετεύχθη, η Ισπανία και η Ιταλία θα φιλοξενήσουν από τρειςΠαλαιστινίους, η Ελλάδα και η Ιρλανδία από δύο, η Πορτογαλία και η Φινλανδία από έναν, ενώ στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνει ένας Παλαιστίνιος. Στο μεταξύ, στη Μέση Ανατολή, αυξάνονται οι πιέσεις προς τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ για να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνησή του και να προκηρύξει εκλογές. Ενα μέλος του υπουργικού συμβουλίου των Παλαιστινίων φέρεται να δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του θα πρέπει να παραιτηθούν αν είναι απαραίτητο. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυξάνονται οι φωνές, που ζητούν έναν πιο συμβολικό ρόλο για τον κ. Αραφάτ. Πάντως, ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για εκλογές, αφού αξιωματούχοι των Παλαιστινίων λένε ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί ψηφοφορία με τις δυνάμεις του Ισραήλ να βρίσκονται στις παρυφές όλων των πόλεων της Δυτικής Οχθης μετά από την αναζωπύρωση στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Το ανατολικό Τιμόρ αποκτά σήμερα την ανεξαρτησία του
19.5.2002 7:51 (Ωρα Λονδίνου) Δύο χρόνια βρισκόταν υπο τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, 24 χρόνια υπο την κατοχή της Ινδονησίας και για τρείς αιώνες υπήρξε αποικία των Πορτογάλλων. Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το ανατολικό Τιμόρ αποκτά την ανεξαρτησία του. Ο ανταποκριτής του BBC στην ανατολική Ασία, αναφέρει ότι το καινούριο έθνος στο ξεκίνημα του έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, καθώς το Ανατολικό Τιμόρ είναι μια απο τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Σεούλ: Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού 19.5.2002 7:44 (Ωρα Λονδίνου) Δύο εβδομάδες πρίν απο την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Νότιο Κορέα, και οι αρχές της χώρας βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη νέου κρούσματος αφθώδους πυρετου σε φάρμα νότια της πρωτεύουσας Σεούλ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας της χώρας είπε ότι σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας, περισσότερα απο 92 χιλιάδες ζώα σφαγιάστηκαν απο την ημέρα που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα - δηλαδή πριν απο περίπου δύο εβδομάδες.
Το Κυπριακό, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση
19.5.2002 7:33 (Ωρα Λονδίνου) Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν, την εβδομάδα αυτή, στην Κύπρο αποτέλεσε αντικείμενο ποικίλων ερμηνειών για την πορεία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπριούιν του Πανεπιστημίου Κιλ της Βρετανίας, που είναι ειδικός στο Κυπριακό, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, είπε ότι η επίσκεψη του κ. Αννάν στην Κύπρο "είναι ενδεικτική της ανησυχίας, και προκαλεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η στασιμότητα του προβλήματος ιδιαίτερα μετά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών". "Το γεγονός ότι ο κ. Αννάν είδε ξεχωριστά τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς και ότι δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν είναι ανησυχητικό και δείχνει ότι απαιτείται πλέον μεγάλη πίεση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας", είπε ο Βρετανός ειδικός. Για την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την επιδιωκόμενη ένταξη της Τουρκίας, ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπριούιν είπε ότι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Αγκυρα θα αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό: "Μπορεί να γίνει και το αντίθετο. Nα οδηγήσει την Τουρκία σε υλοποίηση της απειλής ενσωμάτωσης της Βόρειας Κύπρου", είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο κλείνει οριστικά για την Τουρκία την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Βρετανός καθηγητής είπε, επίσης, ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας είναι διχασμένη στο ζήτημα της Κύπρου: "Υπάρχει η πλευρά που θεωρεί το Κυπριακό θέμα εθνικό, που δεν μπορεί να θυσιαστεί στον βωμό της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και η άλλη πλευρά, οι οπαδοί του εξευρωπαϊσμού της χώρας μέσω της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που ζητούν υποχωρήσεις στο Κυπριακό", είπε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπριούιν του Πανεπιστημίου Κιλ της Βρετανίας, που είναι ειδικός στο Κυπριακό.
|