Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-04-27
Η δεύτερη επίσκεψη του Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Αφγανιστάν 28.4.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου) Δυνάμεις φίλα προσκείμενες στον πολέμαρχο Παντσά Χαν Ζαντράν, ο οποίος απομακρύνθηκε τον Φεβρουάριο από την εξουσία, βομβάρδισαν με ρουκέτες την Γκαρντέζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Πάκτια. Ο τοπικός κυβερνήτης, Ταζ Μοχάμαντ Ουαρντάκ, διευκρίνισε ότι των βομβαρδισμών προηγήθηκαν σφοδρές συγκρούσεις. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στην πλειονότητά τους τα θύματα είναι άμαχοι πολίτες της Γκαρντέζ. Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η περιοδεία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Νόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο ενίσχυσης της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Αντιθέτως, ο Αμερικανός υπουργός διευκρίνισε στον ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ότι η αμερικανική ηγεσία είναι έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά αλλα και να εκπαιδεύσει τον εθνικό στρατό της χώρας. Ο Αφγανός ηγέτης ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Ράμσφελντ, άφησε, όμως, να εννοηθεί ότι η μη ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης αναμένεται να δυσαρεστήσει πολλοί τους Αφγανούς. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών είχε μεταβεί στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και να συνομιλήσει με τους στρατιώτες της αμερικανικής αποστολής. Ο υπουργός Άμυνας κατέστησε σαφές στους Αμερικανούς στρατιώτες ότι η αποστολή τους στο Αφγανιστάν ήταν "η πρώτη αλλά όχι και η τελευταία" στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ τόνισε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες δίνουν το παράδειγμα για τον τρόπο με το οποίο πρέπει να διεξάγεται η εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε επίσης ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται "στην πρώτη γραμμή μεταξύ της ελευθερίας και του φόβου και ότι η παρουσία τους στο Αφγανιστάν είναι η απόδειξη των αποστολών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον για την πάταξη των δίκτυων της τρομοκρατίας". Ο ανταπο κριτής του BBC, Μπεν Μπράουν, ο οποίος βρίσκεται στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, δήλωσε ότι συνεχώς διογκώνονται οι φήμες περί επικείμενης επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Νωρίτερα, πάντως, λίγο πριν την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας τουλάχιστον τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, από την επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, δεν υπήρξαν θύματα ή υλικές ζημιές. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ντόναλντ Ράμσφελντ περιλαμβάνει συνάντηση με τον μεταβατικό ηγέτη της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, και επίσκεψη σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. Η εν λόγω περιοδεία είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας στο Αφγανιστάν.
Επιδρομή με τέσσερις νεκρούς σε εβραϊκό οικισμό
28.4.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου) Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατεδίωξαν τους δράστες και σύμφωνα με πληροφορίες νεκρός είναι ο ένας εξ αυτών. Η ισραηλινή ηγεσία επέρριψε ευθύνες για τη νέα αυτή επιδρομή στον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος παραμένει έγκλειστος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Στη Λωρίδα της Γάζας, άλλος ένας ένοπλος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός μετά την προσπάθειά του να διεισδύσει σε εβραϊκό οικισμό. Στη Βηθλεέμ, αντηλλάγησαν πυρά έξω από το ναό της Γεννήσεως, ο οποίος τελεί εδώ και τρεις εβδομάδες υπό την πολιορκία του ισραηλινού στρατού. Εντός του ναού έχουν αναζητήσει καταφύγιο Παλαιστίνιοι πολίτες αλλά και μέλη ισλαμικών οργανώσεων ενώ μαζί τους εγκλωβισμένοι βρίσκονται και δεκάδες κληρικοί. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς την Κυριακή αναμένεται να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για τη λύση της πολιορκίας του ναού. Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας Σαλάχ Τααμάρι δήλωσε ότι έλαβε οδηγίες από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, και αμέσως μετά εισηγήθηκε στους Ισραηλινούς την επαναλάψη των διαπραγματεύσεων. Το δε γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι η φιλοϊρανική ισλαμική οργάνωση Χεζμπολά πρότεινε να παραδώσει τους Ισραηλινούς στρατιώτες που έχει υπό την ομηρία της με αντάλλαγμα τη λύση της πολιορκίας του ναού της Γεννήσεως. Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός συγκρούστηκε στη Ραμάλα με εκατοντάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούσαν την απελευθέρωση του ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ. Οι Ισραηλινοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους ήταν και μέλη διεθνών οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εν τω μεταξύ, αποδεχόμενος αίτημα του Ισραήλ ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν ανέβ αλε εκ νέου την αποστολή της επιτροπής του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν όπου σύμφωνα με καταγγελίες ο ισραηλινός στρατός διέπραξε βιαιότητες. Νωρίτερα εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ δήλωσε ότι τελικά θα αναχωρήσουν την Κυριακή οι συμμετέχοντες στην διερευνητική επιτροπή για το τι συνέβη κατά την διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων στην Τζενίν. Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους διαφωνούν με την αποστολή και το ρόλο της επιτροπής και ζητούν η επιτροπή να αποτελείται από στρατιωτικούς αφού η επιχείρηση στην Τζενιν ήταν στρατιωτική.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τη Βαστίλη
28.4.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου) Διαδηλώσεις, όμως, κατά της ακροδεξιάς πραγματοποιούνται σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Γαλλίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών δυνάμεων περίπου 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στη Μασαλία. Σε ολόκληρη τη Γαλλία τη διοργάνωση των διαδηλώσεων ανέλαβαν 60 οργανώσεις, εργατικά συνδικάτα και πολιτικές παρατάξεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τις ερχόμενες ημέρες οι κινητοποιήσεις θα ξεπεράσουν σε όγκο και συμμετοχή αυτής της Πέμπτης στην οποία περίπου 350.000 κατέκλυσαν τους δρόμους. Ο διοηκητής των αστυνομικών δυνάμεων στο Παρίσι, Ζαν Πολ Προυστ ανακοίνωσε ότι αναμένονται να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας ενόψει των κινητοποιήσεων της εργατικής Πρωτομαγιάς. Οκτώ ημέρες υπολείπονται από την εκλογική αναμέτρηση μεταξύ του απερχόμενου προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και του ηγέτη των ακροδεξιών, Ζαν Μαρί Λε Πεν, για τη γαλλική προεδρία. Ο Ζακ Σιράκ συνέστησε στους Γάλλους πολίτες να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση επισημαίνοντας ότι οι ταραχές και τα επεισόδια θα είναι προς όφελος του αντιπάλου του, Ζαν Μαρί Λε Πεν. Την σιωπή του έσπασε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας και μεγάλος ηττημένος του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν την άκρα δεξιά, χωρίς όμως να τους καλέσει ευθέως να στηρίξουν τον Ζακ Σιράκ. Ο 73χρονος ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λε Πεν, την Παρασκευή προέβη σε δηλώσεις κατά των οικονομικών μεταναστών. Ο Λε Πεν είπε ότι εάν εκλεγεί προέδρος θα προωθήσει τη δημιουργία "μεταβατικών στρατοπέδων συγκέντρωσης" για μετανάστες μέχρι της απελάσεως τους. Ο ακροδεξιός ηγέτης, μάλιστα, τόνισε ότι στρατόπεδα για μετανάστες λειτουργούν ήδη στις ΗΠΑ και χαρακτήρισε τις απόψεις του "καθόλου περισσότερο ρατσιστικές" από αυτές του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Εκπρόσωπος της βρετανικής ηγεσίας έσπευσε να διασκευάσει τον παραλληλισμό και είπε ότι ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προς όφελος του ένα "σοβαρότατο ζήτημα", όπως αυτό των μεταναστών.
Γερμανία: θρήνος για την επίθεση σε σχολείο
28.4.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου) Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατέθεσε λουλούδια έξω από το σχολείο, όπου την Παρασκευή ένας μαθητής άνοιξε πυρ και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με αποτέλεσμα να σκοτώσει 13 καθηγητές, δύο μαθητές και έναν αστυνομικό. Ο μαθητής είχε προ αρκετών μηνών αποβληθεί. Σύμφωνα με ανταποκριτή της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στη Γερμανία οι αστυνομικές αρχές αναζητούν και συνεργό του δράστη. Ένας εκ του εκπαιδευτικού προσωπικού περιέγραψε στη γερμανική τηλεόραση πως προσπάθησε να κληδώσει τον 19χρονο δράστη σε ένα δωμάτιο, όπου και τελικά ο 19χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του. Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας εξέφρασε την οδύνη της για το γεγονός ενώ σε ολόκληρη τη χώρα οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιαιες ως ένδειξη πένθους. Το σχολείο Γκούτενμπεργκ, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, διαθέτει 750 μαθητές, ηλικίας από 10 έως 19 χρόνων. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε συμπτωματικά δυο ώρες μετά την επίθεση, με θέμα το καθεστώς οπλοφορίας στη Γερμανία, αποφασίστηκε η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την παροχή αδειών. Η επίθεση έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με ομάδες πολιτών να ζητούν την πλήρη απαγόρευση πώλησης όπλων σε ιδιώτες. Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο δράστης ανήκε σε κλαμπ σκοποβολής και μόλις πρόσφατα είχε πάρει άδεια οπλοχρησίας. Ο 19χρονος απεβλήθη από το σχολείο επειδή επιχείρησε να πλαστογραφήσει δικαιολογητικά απουσιών. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την κοινή γνώμη στη Γαλλία όπου πριν από ένα μήνα οπλοφόρος με δυο ημιαυτόματα τύπου Glock και ένα Magnum οκτώ δημοτικούς υπαλλήλους σε προάστιο του Παρισιού. Υπό εξέταση βρίσκεται όμως το καθεστώς οπλοκατοχής και στην Ελβετία που πιστεύεται ότι διαθέτει την πλέον χαλαρή νομοθεσία για σχετικά ζητήματα.
Η Αιθιοπία κλείνει τα σύνορά της στους κυανόκρανους
28.4.2002 0:03 (Ωρα Λονδίνου) Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη επρόκειτο να αναπτυχθεί στην περιοχή για να επιβλέψει ότι όντως τηρείται η εκεχειρία που έχουν υπογράψει η Αιθιοπίας και η Ερυθραία. Ο πόλεμος των δύο κρατών στο επονομαζόμενο Κέρας της Αφρικής έληξε προ διετίας. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας προέβη στο κλείσιμο των συνόρων της διότι είχε πληροφορίες ότι η ειρηνευτική δύναμη επρόκειτο να συνοδεύσει ομάδα δυτικών δημοσιογράφων από την πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Ασμάρα, στο Μπάντμε - μια πόλη για την κυριότητα της οποίας οδηγήθηκαν σε πόλεμο η Αιθιοπίας και η Ερυθραία. Επί του παρόντος περίπου 4.200 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ βρίσκονται στην 25 χιλιομέτρων ουδέτερη ζώνη στα σύνορα των δύο αφρικανικών κρατών, η οποία, φέρει την ονομασία "Προσωρινή Ζώνη Ασφαλείας". Την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ απαρτίζουν στρατιώτες κυρίως από την Ινδία, την Ιορδανία και την Κένυα. Το υπουργείο Άμυνας της Αιθιοπίας διεμήνυσε προς την αποστολή του ΟΗΕ ότι η απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων ελήφθη από τις αρχές της χώρας σε "ανώτατο πολιτικό επίπεδο".
Πακιστάν: Πιο κοντά στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την προεδρία
28.4.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου) Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα οκτώ κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία υποστηρίζουν ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι αντισυνταγματική. Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, από την πλευρά ζητά από το εκλογικό σώμα πενταετή ανανέωση της προεδρικής του θητείας για να μπορέσει, όπως χαρακτηριστικά είπε, να ολοκληρώσει το πολιτικό πρόγραμμα και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί την Τρίτη. Το Ανώτατο Δικαστήριο διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα δεν παραβιάζει το προσωρινό σύνταγμα του Πακιστάν, το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά το αναίμακτο πραξικόπημα του 1999 που έφερε τον στρατηγό Μουσάραφ στην εξουσία. Το Δικαστήριο, λοιπόν, απεφάνθη, ότι ο πρόεδρος της χώρας έχει κάθε δικαίωμα να καλεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με το πακιστανικό σύνταγμα ο πρόεδρος της χώρας αναδεικνύεται από τα μέλη των εθνικών και τοπικών συνελεύσεων αλλά και από τη γερουσία. Ωστόσο, ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ, υποστηρίζει ότι επιτρέπεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος όταν πρόκειται για ζητήματα υψίστης εθνικής σημασίας.
Έφτασε στον Διαστημικό Σταθμό ο "τουρίστας του διαστήματος"
28.4.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου) Ο πύραυλος Σογιούζ ΤΜ-35 προσκολλήθηκε στη ρωσική σεληνάκατο Ζάρια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού το Σάββατο το πρωί στις 10:00 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με ασπρόμαυρα στιγμιότυπα από την αίθουσα ελέγχου στη Μόσχα η αποστολή ολοκληρώθηκε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Ο 28χρονος αφρικανός επιχειρηματίας παροχής υπηρεσιών του Ίντερνετ λέγεται ότι δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα μετά την εκτόξευση του πυραύλου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν. Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, χαρακτήρισε τον Μαρκ Σάτλγουερθ ως "έναν γενναίο πρωτοπόρο τόσο για τη Νότιο Αφρική αλλά και για ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο". "Εκπληρόνωντας το όνειρο της παιδικής του ηλικίας, ο Σάτλγουερθ απέδειξε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο σε αυτήν τη ζωή", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Η αποστολή του "δεύτερου τουρίστα" του διαστήματος θα διαρκέσει δέκα ημέρες, στις οποίες θα βοηθήσει σε μια σειρά πειραμάτων γύρω από τον ιό HIV, ο οποίος προκαλεί το Έιτζ, μια ασθένεια που κυριολεκτικά μαστίζει τη Νότιο Αφρική. Η οικογένεια του διαστημικού τουρίστα δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη με το έγχειρημα του Σάτλγουερθ. "Είμαι σίγουρη ότι θα περάσει υπέροχα. Ανησυχώ λίγο, αλλά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά", δήλωσε η μητέρα του Σάτλγουερθ στο BBC.
Ραμάλα: "Αγαπημένο μου ημερολόγιο..."
28.4.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Ο Τομ Κέι και η σύζυγός του Άντα είναι εβραϊκής καταγωγής. Ο Τομ Κέι γεννήθηκε στην Παλαιστίνη και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Ραμάλα. Σπουδάζει αραβική λογοτεχνία και γλώσσα στο πανεπιστήμιο Μπιρζεΐτ, ενώ η σύζυγός του παρακολουθεί τις πανεπιστημιακές της σπουδές στο Λονδίνο. Ο Τομ Κέι αποφάσισε πρόσφατα να παραχωρήσει στο BBC μερικά αποσπάσματα του ημερολογίου του για τη ζωή του στη Ραμάλα. Πέμπτη 25 Απριλίου Ακούστηκαν μερικές εκρήξεις και πυροβολισμοί νωρίς το απόγευμα, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν μια ήσυχη ημέρα. Τα μεσάνυχτα, μέσα στην απόλυτη ησυχία, ακούσαμε ξαφνικά τον ήχο ενός αυτόματου όπλου να έρχεται από ένα φαράγγι που βρίσκεται κοντά στο σπίτι. Το σπίτι μου βρίσκεται σε απόσταση δύο λεπτών από το κέντρο της Ραμάλα και έχουμε μια πανοραμική άποψη της πόλης. Τα όπλα ηχούσαν επί 25 λεπτά και αργότερα ακούσαμε βομβαρδισμούς από άρματα μάχης, τα οποία βρίσκονταν μπροστά από το κτίριο που στεγάζονται τα μέλη του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP). Δεν υπήρξε καμία απάντηση στα πυρά των Ισραηλινών και βλέπαμε ότι σ' ολόκληρο το κτίριο υπήρχε φως μόνο σ' ένα δωμάτιο. Δευτέρα 22 Απριλίου Πέρασα όλο το πρωί με άλλους συμπολίτες μου καθαρίζοντας τους δρόμους. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων μας προσέφεραν συνεχώς αναψυκτικά. Παντού είχαν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και ενώ δουλεύαμε όλοι είχαν και απο μια ιστορία για τα τεκταινόμενα των ημερών. Κυριακή 21 Απριλίου Οι ισραηλινές δυνάμεις εγκαταλείπουν την πόλη, διατηρούν, όμως, τον κλοιό γύρω από το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ. Η πρώτη αντίδραση - ανακούφιση Η δεύτερη αντίδραση - γιατί αισθάνομαι ανακούφιση; Η τρίτη αντίδραση - υπάρχει λόγος για να είμαι χαρούμενος; Η τέταρτη αντίδραση - τώρα για άλλη μια φορά η διεθνής κοινότητα θα ξ εχάσει τους Παλαιστινίους. Στην Αλμανάρα, το κέντρο της Ραμάλα, όλα δείχνουν φυσιολογικά. Ξαφνικά ακούω πυροβολισμούς και βλέπω δεκάδες αγόρια, έφηβους, να τρέχουν προς το μέρος μου. Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν συλλάβει έναν Παλαιστίνιο μπροστά από ένα κατάστημα. Χτυπήθηκα από μία πέτρα στο πόδι. Πίσω μου οι πέτρες έπεφταν βροχή. Άρχιζα να φωνάζω από συνήθεια στα αγγλικά αλλά όλοι με κατάλαβαν. Παρασκευή 19 Απριλίου Βρίσκομαι στο κέντρο της Ραμάλα αμέσως μετά τη άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Σε μία από τις εξόδους της πόλης έχουν αναπτυχθεί δεκάδες τεθωρακισμένα άρματα μάχης και τζιπ των Ισραηλινών. Κάποιες φορές εγώ και η σύζυγός μου πλησιάζαμε τους στρατιώτες και συνομιλούσαμε μαζί τους. Οι υπόλοιποι μας αντιμετώπιζαν, στην καλύτερη των περιπτώσεων ως εκκεντρικούς αλλοδαπούς και στην χειρότερη ως προδότες. Παλαιότερα, οι ισραηλινοί στρατιώτες έριχναν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου όταν συγκεντρώνονταν περισσότερα από 20 άτομα κοντά στα συρματοπλέγματα των σταθμών ελέγχου. Τετάρτη 17 Απριλίου Μια εκκωφαντική έκρηξη ενεργοποιεί όλους τους συναγερμούς αυτοκινήτων της περιοχής. Το πρωί ελέγχω το σπίτι και διαπιστώνω ότι είχε σπάσει ένα παράθυρο και είχαν ραγίσει άλλα τρία. Τρίτη 15 Απριλίου Στο σημείο ελέγχου Καλάντια η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι συνήθως. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι περιμένουν να περάσουν από έλεγχο, τον οποίο πραγματοποιούν μόλις δύο στρατιώτες. Οι υπόλοιποι επιβλέπουν το πλήθος. Μια γυναίκα σε κατάσταση απελπισίας αρχίζει να διαμαρτύρεται. Πρέπει να μεταφέρει το παιδί της όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο νοσοκομείο. Ζητά τη βοήθειά μου, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Αργότερα μια ισραηλινή διμοιρία επιδίδεται σε μια εντυπωσιακή επίδειξη πυροτεχνημάτων για να γιορτάσει την ημέρα της ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Δευτέρα 14 Απριλίου Το ισραηλινό ραδιόφωνο μεταδίδει ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας για όλους εκτός των δημοσιογράφων. Εγώ και άλλοι δύο εξοπλιζόμαστε ότι φωτογραφικά εξαρτήμα τα διαθέτουμε - κανείς μας δεν έχει δημοσιογραφικές ταυτότητες - και περπατάμε αργά-αργά στο κέντρο της Ραμάλα. Δεν υπάρχει ψυχή. Μας σταματούν στρατιώτες και εγώ για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια καριέρας καταφεύγω στη χρήση της ταυτότητάς μου ως αρχιτέκτονας. Στις 4:00 τα ξημερώματα ένα απορριματοφόρο συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού συλλέγει σκουπίδια, για πρώτη φορά έπειτα από δύο εβδομάδες. Καθώς διαβάζω τα ηλεκτρονικά μου μηνύματα (e-mail) ένα άρμα μάχης ανοίγει πυρ κατά ξενώνα. Απλά αρρώστησα.
Τέσσερις νεκροί σε ξεκαθάρισμα συμμοριών στη Νεβάδα
28.4.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου) Το επεισόδιο σημειώθηκε έξω από καζίνο της πόλης Λάφλιν, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50.000 μοτοσυκλετιστές στο πλαίσιο της 20ης συνάντησης των Αμερικανών φίλων της μοτοσυκλέτας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι πυροβολισμοί άρχισαν μετά έντονες διαφωνίες μεταξύ μελών διαφορετικών συμμοριών. Η αστυνομία έχει συλλάβει περίπου 100 υπόπτους και έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στην πόλη. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του περιφερειακού ιατρικού κέντρου της Αριζόνα, στο Μπούλχεντ Σίτι, εννέα μοτοσυκλετιστές φέρουν σοβαρά τραύματα. Κρίσμη θεωρείται η κατάσταση τριών εκ των τραυματιών.
Ο βρετανικός Τύπος για τους «παρατηρητές αεροπλάνων»
28.4.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου) «Εξωφρενικό», ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλο στη Ντέιλι Μίρορ. «Ελληνική Παρωδία», ο ανάλογος τίτλος της Ντέιλι Μέιλ. «Φάρσα σε ελληνικό δικαστήριο» και «Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αντιαεροπορικά πυρά» , διαβάζουμε στις πρώτες σελίδες της Γκάρντιαν και της εφημερίδας Τάιμς αντίστοιχα. Η τελευταία σε κύριο της άρθρο υπογραμμίζει : «Σε οποιονδήποτε σ 'αυτή τη χώρα (Βρετανία), η καταδίκη σε τριετή φυλάκιση για επτά από τους 14 παρατηρητές αεροπλάνων φαίνεται να είναι μία απόφαση τερατώδης .....Η απόφαση του δικαστηρίου να επιβάλει τόσο αυστηρές ποινές είναι τελείως δυσανάλογη για μία πράξη που η κατηγορούσα αρχή χαρακτήρισε πλημμέλημα και η οποία δεν είχε καμία σχέση με κατασκοπευτικές ενέργειες υπέρ μίας ξένης κυβέρνησης». Πάντως ο αρθρογράφος εκτιμά ότι θα ήταν λάθος η αγανάκτηση της βρετανικής κοινής γνώμης να υποχρεώσει την κυβέρνηση του κ. Μπλερ να κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στην ελληνική κυβέρνηση. Στην εφημερίδα Τάιμς διαβάζουμε: «Σπάνια είναι ορθό για οποιαδήποτε κυβέρνηση να κρίνει την απόφαση ξένου δικαστηρίου μετά από μία δίκη που ήταν αμερόληπτη. Η εθνικότητα των κατηγορουμένων δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Σε μία δημοκρατική χώρα όπως είναι η Ελλάδα ο διαχωρισμός μεταξύ της δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας αποκλείει οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση» «Τα σκυλιά γάβγιζαν και οι δικηγόροι φώναζαν ενώ το δικαστήριο έκρινε ένοχους για κατασκοπία του παρατηρητές αεροπλάνων» , μεταδίδει η απεσταλμένη της Γκάρντιαν στην Καλάματα Ελενα Σμιθ. «Ορισμένες φορές ήταν δύσκολο να αντιληφθείς αν τα γεγονότα στο δικαστήριο της Καλαμάτας ήταν μέρος μίας ελληνικής τραγωδίας η κάποιας φάρσας», γράφει η αγγλίδα δημοσιογράφος. «Συγκλονισμένοι οι παρατηρητές αεροπλάνων επιστρέφουν στη Βρετανία μετά την επιβολή ποινών φυλάκισης με αναστολή» , ο πρωτοσέλιδος τίτλος στη Ντέιλι Τέλεγκραφ. Η ίδια εφημερίδα σε κύριο της άρθρο επισημαίνει ότι «ακόμη κ αι ο Δράκων, ο πολιτικός της αρχαίας Αθήνας του οποίου ο ποινικός κώδικας θεωρείται από τους περισσότερο αυστηρούς, ίσως είχε τη γνώμη ότι οι ποινές που επέβαλε το ελληνικό δικαστήριο για ένα χόμπι είναι μάλλον πολύ σκληρές(…) Οι ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης ούτε ένα μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη που δολοφόνησε τον ταξίαρχο Στήβεν Σόντερς, τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο στην Αθήνα πριν από δύο χρόνια(...) Αν δεν υπάρξει, χωρίς αναβολή, επανόρθωση της χθεσινής δικαστικής απόφασης, τότε αυτή η απόφαση θα αποτελέσει θανάσιμο πλήγμα για την εμπιστοσύνη που έχουν ακόμη οι Βρετανοί στο ελληνικό δικαστικό σύστημα». «Εφιάλτης στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος στις εσωτερικές σελίδες της Ντέιλι Μέιλ, της εφημερίδας που πρωτοστατεί της εκστρατείας για την αθώωση των βρετανών παρατηρητών αεροπλάνων. «Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα αποδεικνύει πόσο παράλογη είναι η αντιμετώπιση από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης των νομικών θεμάτων που έχουν σχέση με την ΕΕ» , σημειώνει ο αρθρογράφος της Μέιλ. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χθεσινή δικαστική απόφαση.... Πρόκειται για αθώους ανθρώπους που τους έχει κακομεταχειρισθεί ένα νομικό σύστημα μίας χώρας που υποτίθεται ότι είναι πολιτισμένη», υπογραμμίζει η εφημερίδα που συνιστά στους Βρετανούς να σκεφτούν δύο φορές πριν πάνε για διακοπές φέτος στην Ελλάδα.
Η Αιθιοπίας κλείνει τα σύνορά της στους κυανόκρανους
27.4.2002 19:47 (Ωρα Λονδίνου) Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη επρόκειτο να αναπτυχθεί στην περιοχή για να επιβλέψει ότι όντως τηρείται η εκεχειρία που έχουν υπογράψει η Αιθιοπίας και η Ερυθραία. Ο πόλεμος των δύο κρατών στο επονομαζόμενο Κέρας της Αφρικής έληξε προ διετίας. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας προέβη στο κλείσιμο των συνόρων της διότι είχε πληροφορίες ότι η ειρηνευτική δύναμη επρόκειτο να συνοδεύσει ομάδα δυτικών δημοσιογράφων από την πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Ασμάρα, στο Μπάντμε - μια πόλη για την κυριότητα της οποίας οδηγήθηκαν σε πόλεμο η Αιθιοπίας και η Ερυθραία. Επί του παρόντος περίπου 4.200 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ βρίσκονται στην 25 χιλιομέτρων ουδέτερη ζώνη στα σύνορα των δύο αφρικανικών κρατών, η οποία, φέρει την ονομασία "Προσωρινή Ζώνη Ασφαλείας". Την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ απαρτίζουν στρατιώτες κυρίως από την Ινδία, την Ιορδανία και την Κένυα. Το υπουργείο Άμυνας της Αιθιοπίας διεμήνυσε προς την αποστολή του ΟΗΕ ότι η απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων ελήφθη από τις αρχές της χώρας σε "ανώτατο πολιτικό επίπεδο".
Ραμάλα: "Αγαπημένο μου ημερολόγιο..."
27.4.2002 22:47 (Ωρα Λονδίνου) Ο Τομ Κέι και η σύζυγός του Άντα είναι εβραϊκής καταγωγής. Ο Τομ Κέι γεννήθηκε στην Παλαιστίνη και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Ραμάλα. Σπουδάζει αραβική λογοτεχνία και γλώσσα στο πανεπιστήμιο Μπιρζεΐτ, ενώ η σύζυγός του παρακολουθεί τις πανεπιστημιακές της σπουδές στο Λονδίνο. Ο Τομ Κέι αποφάσισε πρόσφατα να παραχωρήσει στο BBC μερικά αποσπάσματα του ημερολογίου του για τη ζωή του στη Ραμάλα. Πέμπτη 25 Απριλίου Ακούστηκαν μερικές εκρήξεις και πυροβολισμοί νωρίς το απόγευμα, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν μια ήσυχη ημέρα. Τα μεσάνυχτα, μέσα στην απόλυτη ησυχία, ακούσαμε ξαφνικά τον ήχο ενός αυτόματου όπλου να έρχεται από ένα φαράγγι που βρίσκεται κοντά στο σπίτι. Το σπίτι μου βρίσκεται σε απόσταση δύο λεπτών από το κέντρο της Ραμάλα και έχουμε μια πανοραμική άποψη της πόλης. Τα όπλα ηχούσαν επί 25 λεπτά και αργότερα ακούσαμε βομβαρδισμούς από άρματα μάχης, τα οποία βρίσκονταν μπροστά από το κτίριο που στεγάζονται τα μέλη του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP). Δεν υπήρξε καμία απάντηση στα πυρά των Ισραηλινών και βλέπαμε ότι σ' ολόκληρο το κτίριο υπήρχε φως μόνο σ' ένα δωμάτιο. Δευτέρα 22 Απριλίου Πέρασα όλο το πρωί με άλλους συμπολίτες μου καθαρίζοντας τους δρόμους. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων μας προσέφεραν συνεχώς αναψυκτικά. Παντού είχαν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και ενώ δουλεύαμε όλοι είχαν και απο μια ιστορία για τα τεκταινόμενα των ημερών. Κυριακή 21 Απριλίου Οι ισραηλινές δυνάμεις εγκαταλείπουν την πόλη, διατηρούν, όμως, τον κλοιό γύρω από το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ. Η πρώτη αντίδραση - ανακούφιση Η δεύτερη αντίδραση - γιατί αισθάνομαι ανακούφιση; Η τρίτη αντίδραση - υπάρχει λόγος για να είμαι χαρούμενος; Η τέταρτη αντίδραση - τώρα για άλλη μια φορά η διεθνής κοινότητα θα ξεχάσει τους Παλαιστινίους. Στην Αλμανάρα, το κέντρο της Ραμάλα, όλα δείχνουν φυσιολογικά. Ξαφνικά ακούω πυροβολισμούς και βλέπω δεκάδες αγόρια, έφηβους, να τρέχουν προς το μέρος μου. Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν συλλάβει έναν Παλαιστίνιο μπροστά από ένα κατάστημα. Χτυπήθηκα από μία πέτρα στο πόδι. Πίσω μου οι πέτρες έπεφταν βροχή. Άρχιζα να φωνάζω από συνήθεια στα αγγλικά αλλά όλοι με κατάλαβαν. Παρασκευή 19 Απριλίου Βρίσκομαι στο κέντρο της Ραμάλα αμέσως μετά τη άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Σε μία από τις εξόδους της πόλης έχουν αναπτυχθεί δεκάδες τεθωρακισμένα άρματα μάχης και τζιπ των Ισραηλινών. Κάποιες φορές εγώ και η σύζυγός μου πλησιάζαμε τους στρατιώτες και συνομιλούσαμε μαζί τους. Οι υπόλοιποι μας αντιμετώπιζαν, στην καλύτερη των περιπτώσεων ως εκκεντρικούς αλλοδαπούς και στην χειρότερη ως προδότες. Παλαιότερα, οι ισραηλινοί στρατιώτες έριχναν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου όταν συγκεντρώνονταν περισσότερα από 20 άτομα κοντά στα συρματοπλέγματα των σταθμών ελέγχου. Τετάρτη 17 Απριλίου Μια εκκωφαντική έκρηξη ενεργοποιεί όλους τους συναγερμούς αυτοκινήτων της περιοχής. Το πρωί ελέγχω το σπίτι και διαπιστώνω ότι είχε σπάσει ένα παράθυρο και είχαν ραγίσει άλλα τρία. Τρίτη 15 Απριλίου Στο σημείο ελέγχου Καλάντια η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι συνήθως. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι περιμένουν να περάσουν από έλεγχο, τον οποίο πραγματοποιούν μόλις δύο στρατιώτες. Οι υπόλοιποι επιβλέπουν το πλήθος. Μια γυναίκα σε κατάσταση απελπισίας αρχίζει να διαμαρτύρεται. Πρέπει να μεταφέρει το παιδί της όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο νοσοκομείο. Ζητά τη βοήθειά μου, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Αργότερα μια ισραηλινή διμοιρία επιδίδεται σε μια εντυπωσιακή επίδειξη πυροτεχνημάτων για να γιορτάσει την ημέρα της ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Δευτέρα 14 Απριλίου Το ισραηλινό ραδιόφωνο μεταδίδει ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας για όλους εκτός των δημοσιογράφων. Εγώ και άλλοι δύο εξοπλιζόμαστε ότι φωτογραφικά εξαρτήμ ατα διαθέτουμε - κανείς μας δεν έχει δημοσιογραφικές ταυτότητες - και περπατάμε αργά-αργά στο κέντρο της Ραμάλα. Δεν υπάρχει ψυχή. Μας σταματούν στρατιώτες και εγώ για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια καριέρας καταφεύγω στη χρήση της ταυτότητάς μου ως αρχιτέκτονας. Στις 4:00 τα ξημερώματα ένα απορριματοφόρο συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού συλλέγει σκουπίδια, για πρώτη φορά έπειτα από δύο εβδομάδες. Καθώς διαβάζω τα ηλεκτρονικά μου μηνύματα (e-mail) ένα άρμα μάχης ανοίγει πυρ κατά ξενώνα. Απλά αρρώστησα.
Σφοδρές μάχες στο Αφγανιστάν μεσούσης της περιοδείας Ράμσφελντ
27.4.2002 20:54 (Ωρα Λονδίνου) Δυνάμεις φίλα προσκείμενες στον πολέμαρχο Παντσά Χαν Ζαντράν, ο οποίος απομακρύνθηκε τον Φεβρουάριο από την εξουσία, βομβάρδισαν με ρουκέτες την Γκαρντέζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Πάκτια. Ο τοπικός κυβερνήτης, Ταζ Μοχάμαντ Ουαρντάκ, διευκρίνισε ότι των βομβαρδισμών προηγήθηκαν σφοδρές συγκρούσεις. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στην πλειονότητά τους τα θύματα είναι άμαχοι πολίτες της Γκαρντέζ. Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η περιοδεία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Νόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο ενίσχυσης της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Αντιθέτως, ο Αμερικανός υπουργός διευκρίνισε στον ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ότι η αμερικανική ηγεσία είναι έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά αλλα και να εκπαιδεύσει τον εθνικό στρατό της χώρας. Ο Αφγανός ηγέτης ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Ράμσφελντ, άφησε, όμως, να εννοηθεί ότι η μη ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης αναμένεται να δυσαρεστήσει πολλοί τους Αφγανούς. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών είχε μεταβεί στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και να συνομιλήσει με τους στρατιώτες της αμερικανικής αποστολής. Ο υπουργός Άμυνας κατέστησε σαφές στους Αμερικανούς στρατιώτες ότι η αποστολή τους στο Αφγανιστάν ήταν "η πρώτη αλλά όχι και η τελευταία" στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ τόνισε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες δίνουν το παράδειγμα για τον τρόπο με το οποίο πρέπει να διεξάγεται η εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε επίσης ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται "στην πρώτη γραμμή μεταξύ της ελευθερίας και του φόβου και ότι η παρουσία τους στο Αφγανιστάν είναι η απόδειξη των αποστολών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον για την πάταξη των δίκτυων της τρομοκρατίας". Ο ανταπ οκριτής του BBC, Μπεν Μπράουν, ο οποίος βρίσκεται στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, δήλωσε ότι συνεχώς διογκώνονται οι φήμες περί επικείμενης επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Νωρίτερα, πάντως, λίγο πριν την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας τουλάχιστον τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, από την επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, δεν υπήρξαν θύματα ή υλικές ζημιές. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ντόναλντ Ράμσφελντ περιλαμβάνει συνάντηση με τον μεταβατικό ηγέτη της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, και επίσκεψη σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. Η εν λόγω περιοδεία είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας στο Αφγανιστάν.
Επιδρομή με τέσσερις νεκρούς σε εβραϊκό οικισμό
27.4.2002 21:00 (Ωρα Λονδίνου) Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατεδίωξαν τους δράστες και σύμφωνα με πληροφορίες νεκρός είναι ο ένας εξ αυτών. Η ισραηλινή ηγεσία επέρριψε ευθύνες για τη νέα αυτή επιδρομή στον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος παραμένει έγκλειστος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Στη Λωρίδα της Γάζας, άλλος ένας ένοπλος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός μετά την προσπάθειά του να διεισδύσει σε εβραϊκό οικισμό. Στη Βηθλεέμ, αντηλλάγησαν πυρά έξω από το ναό της Γεννήσεως, ο οποίος τελεί εδώ και τρεις εβδομάδες υπό την πολιορκία του ισραηλινού στρατού. Εντός του ναού έχουν αναζητήσει καταφύγιο Παλαιστίνιοι πολίτες αλλά και μέλη ισλαμικών οργανώσεων ενώ μαζί τους εγκλωβισμένοι βρίσκονται και δεκάδες κληρικοί. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς την Κυριακή αναμένεται να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για τη λύση της πολιορκίας του ναού. Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας Σαλάχ Τααμάρι δήλωσε ότι έλαβε οδηγίες από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, και αμέσως μετά εισηγήθηκε στους Ισραηλινούς την επαναλάψη των διαπραγματεύσεων. Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός συγκρούστηκε στη Ραμάλα με εκατοντάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούσαν την απελευθέρωση του ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ. Οι Ισραηλινοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους ήταν και μέλη διεθνών οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εν τω μεταξύ, αποδεχόμενος αίτημα του Ισραήλ ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν ανέβαλε εκ νέου την αποστολή της επιτροπής του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν όπου σύμφωνα με καταγγελίες ο ισραηλινός στρατός διέπραξε βιαιότητες. Νωρίτερα εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ δήλωσε ότι τελικά θα αναχωρήσουν τη ν Κυριακή οι συμμετέχοντες στην διερευνητική επιτροπή για το τι συνέβη κατά την διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων στην Τζενίν. Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους διαφωνούν με την αποστολή και το ρόλο της επιτροπής και ζητούν η επιτροπή να αποτελείται από στρατιωτικούς αφού η επιχείρηση στην Τζενιν ήταν στρατιωτική.
Γερμανία: θρήνος για την επίθεση σε σχολείο
27.4.2002 20:27 (Ωρα Λονδίνου) Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατέθεσε λουλούδια έξω από το σχολείο, όπου την Παρασκευή ένας μαθητής άνοιξε πυρ και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με αποτέλεσμα να σκοτώσει 13 καθηγητές, δύο μαθητές και έναν αστυνομικό. Ο μαθητής είχε προ αρκετών μηνών αποβληθεί. Σύμφωνα με ανταποκριτή της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στη Γερμανία οι αστυνομικές αρχές αναζητούν και συνεργό του δράστη. Ένας εκ του εκπαιδευτικού προσωπικού περιέγραψε στη γερμανική τηλεόραση πως προσπάθησε να κληδώσει τον 19χρονο δράστη σε ένα δωμάτιο, όπου και τελικά ο 19χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του. Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας εξέφρασε την οδύνη της για το γεγονός ενώ σε ολόκληρη τη χώρα οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιαιες ως ένδειξη πένθους. Το σχολείο Γκούτενμπεργκ, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, διαθέτει 750 μαθητές, ηλικίας από 10 έως 19 χρόνων. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε συμπτωματικά δυο ώρες μετά την επίθεση, με θέμα το καθεστώς οπλοφορίας στη Γερμανία, αποφασίστηκε η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την παροχή αδειών. Η επίθεση έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με ομάδες πολιτών να ζητούν την πλήρη απαγόρευση πώλησης όπλων σε ιδιώτες. Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο δράστης ανήκε σε κλαμπ σκοποβολής και μόλις πρόσφατα είχε πάρει άδεια οπλοχρησίας. Ο 19χρονος απεβλήθη από το σχολείο επειδή επιχείρησε να πλαστογραφήσει δικαιολογητικά απουσιών. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την κοινή γνώμη στη Γαλλία όπου πριν από ένα μήνα οπλοφόρος με δυο ημιαυτόματα τύπου Glock και ένα Magnum οκτώ δημοτικούς υπαλλήλους σε προάστιο του Παρισιού. Υπό εξέταση βρίσκεται όμως το καθεστώς οπλοκατοχής και στην Ελβετία που πιστεύεται ότι διαθέτει την πλέον χαλαρή νομοθεσία για σχετικά ζητήματα.
Η Αιθιοπία κλείνει τα σύνορά της στους κυανόκρανους
27.4.2002 19:48 (Ωρα Λονδίνου) Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη επρόκειτο να αναπτυχθεί στην περιοχή για να επιβλέψει ότι όντως τηρείται η εκεχειρία που έχουν υπογράψει η Αιθιοπίας και η Ερυθραία. Ο πόλεμος των δύο κρατών στο επονομαζόμενο Κέρας της Αφρικής έληξε προ διετίας. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας προέβη στο κλείσιμο των συνόρων της διότι είχε πληροφορίες ότι η ειρηνευτική δύναμη επρόκειτο να συνοδεύσει ομάδα δυτικών δημοσιογράφων από την πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Ασμάρα, στο Μπάντμε - μια πόλη για την κυριότητα της οποίας οδηγήθηκαν σε πόλεμο η Αιθιοπίας και η Ερυθραία. Επί του παρόντος περίπου 4.200 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ βρίσκονται στην 25 χιλιομέτρων ουδέτερη ζώνη στα σύνορα των δύο αφρικανικών κρατών, η οποία, φέρει την ονομασία "Προσωρινή Ζώνη Ασφαλείας". Την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ απαρτίζουν στρατιώτες κυρίως από την Ινδία, την Ιορδανία και την Κένυα. Το υπουργείο Άμυνας της Αιθιοπίας διεμήνυσε προς την αποστολή του ΟΗΕ ότι η απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων ελήφθη από τις αρχές της χώρας σε "ανώτατο πολιτικό επίπεδο".
Έφτασε στον Διαστημικό Σταθμό ο "τουρίστας του διαστήματος"
27.4.2002 19:27 (Ωρα Λονδίνου) Ο πύραυλος Σογιούζ ΤΜ-35 προσκολλήθηκε στη ρωσική σεληνάκατο Ζάρια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού το Σάββατο το πρωί στις 10:00 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με ασπρόμαυρα στιγμιότυπα από την αίθουσα ελέγχου στη Μόσχα η αποστολή ολοκληρώθηκε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Ο 28χρονος αφρικανός επιχειρηματίας παροχής υπηρεσιών του Ίντερνετ λέγεται ότι δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα μετά την εκτόξευση του πυραύλου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν. Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, χαρακτήρισε τον Μαρκ Σάτλγουερθ ως "έναν γενναίο πρωτοπόρο τόσο για τη Νότιο Αφρική αλλά και για ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο". "Εκπληρόνωντας το όνειρο της παιδικής του ηλικίας, ο Σάτλγουερθ απέδειξε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο σε αυτήν τη ζωή", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Η αποστολή του "δεύτερου τουρίστα" του διαστήματος θα διαρκέσει δέκα ημέρες, στις οποίες θα βοηθήσει σε μια σειρά πειραμάτων γύρω από τον ιό HIV, ο οποίος προκαλεί το Έιτζ, μια ασθένεια που κυριολεκτικά μαστίζει τη Νότιο Αφρική. Η οικογένεια του διαστημικού τουρίστα δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη με το έγχειρημα του Σάτλγουερθ. "Είμαι σίγουρη ότι θα περάσει υπέροχα. Ανησυχώ λίγο, αλλά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά", δήλωσε η μητέρα του Σάτλγουερθ στο BBC.
Πακιστάν: Πιο κοντά στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την προεδρία
27.4.2002 18:43 (Ωρα Λονδίνου) Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα οκτώ κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία υποστηρίζουν ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι αντισυνταγματική. Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, από την πλευρά ζητά από το εκλογικό σώμα πενταετή ανανέωση της προεδρικής του θητείας για να μπορέσει, όπως χαρακτηριστικά είπε, να ολοκληρώσει το πολιτικό πρόγραμμα και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί την Τρίτη. Το Ανώτατο Δικαστήριο διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα δεν παραβιάζει το προσωρινό σύνταγμα του Πακιστάν, το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά το αναίμακτο πραξικόπημα του 1999 που έφερε τον στρατηγό Μουσάραφ στην εξουσία. Το Δικαστήριο, λοιπόν, απεφάνθη, ότι ο πρόεδρος της χώρας έχει κάθε δικαίωμα να καλεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με το πακιστανικό σύνταγμα ο πρόεδρος της χώρας αναδεικνύεται από τα μέλη των εθνικών και τοπικών συνελεύσεων αλλά και από τη γερουσία. Ωστόσο, ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ, υποστηρίζει ότι επιτρέπεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος όταν πρόκειται για ζητήματα υψίστης εθνικής σημασίας.
Τέσσερις νεκροί σε ξεκαθάρισμα συμμοριών στη Νεβάδα
27.4.2002 18:53 (Ωρα Λονδίνου) Το επεισόδιο σημειώθηκε έξω από καζίνο της πόλης Λάφλιν, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50.000 μοτοσυκλετιστές στο πλαίσιο της 20ης συνάντησης των Αμερικανών φίλων της μοτοσυκλέτας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι πυροβολισμοί άρχισαν μετά έντονες διαφωνίες μεταξύ μελών διαφορετικών συμμοριών. Η αστυνομία έχει συλλάβει περίπου 100 υπόπτους και έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στην πόλη. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του περιφερειακού ιατρικού κέντρου της Αριζόνα, στο Μπούλχεντ Σίτι, εννέα μοτοσυκλετιστές φέρουν σοβαρά τραύματα. Κρίσμη θεωρείται η κατάσταση τριών εκ των τραυματιών.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τη Βαστίλη
27.4.2002 18:12 (Ωρα Λονδίνου) Διαδηλώσεις, όμως, κατά της ακροδεξιάς πραγματοποιούνται σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Γαλλίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών δυνάμεων περίπου 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στη Μασαλία. Σε ολόκληρη τη Γαλλία τη διοργάνωση των διαδηλώσεων ανέλαβαν 60 οργανώσεις, εργατικά συνδικάτα και πολιτικές παρατάξεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τις ερχόμενες ημέρες οι κινητοποιήσεις θα ξεπεράσουν σε όγκο και συμμετοχή αυτής της Πέμπτης στην οποία περίπου 350.000 κατέκλυσαν τους δρόμους. Ο διοηκητής των αστυνομικών δυνάμεων στο Παρίσι, Ζαν Πολ Προυστ ανακοίνωσε ότι αναμένονται να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας ενόψει των κινητοποιήσεων της εργατικής Πρωτομαγιάς. Οκτώ ημέρες υπολείπονται από την εκλογική αναμέτρηση μεταξύ του απερχόμενου προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και του ηγέτη των ακροδεξιών, Ζαν Μαρί Λε Πεν, για τη γαλλική προεδρία. Ο Ζακ Σιράκ συνέστησε στους Γάλλους πολίτες να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση επισημαίνοντας ότι οι ταραχές και τα επεισόδια θα είναι προς όφελος του αντιπάλου του, Ζαν Μαρί Λε Πεν. Την σιωπή του έσπασε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας και μεγάλος ηττημένος του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν την άκρα δεξιά, χωρίς όμως να τους καλέσει ευθέως να στηρίξουν τον Ζακ Σιράκ. Ο 73χρονος ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λε Πεν, την Παρασκευή προέβη σε δηλώσεις κατά των οικονομικών μεταναστών. Ο Λε Πεν είπε ότι εάν εκλεγεί προέδρος θα προωθήσει τη δημιουργία "μεταβατικών στρατοπέδων συγκέντρωσης" για μετανάστες μέχρι της απελάσεως τους. Ο ακροδεξιός ηγέτης, μάλιστα, τόνισε ότι στρατόπεδα για μετανάστες λειτουργούν ήδη στις ΗΠΑ και χαρακτήρισε τις απόψεις του "καθόλου περισσότερο ρατσιστικές" από αυτές του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Εκπρόσωπος της βρετανικής ηγεσίας έσπευσε να διασκευάσει τον παραλληλισμό και είπε ότι ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προς όφελος του ένα "σοβαρότατο ζήτημα", όπως αυτό των μεταναστών.
Ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας
27.4.2002 13:28 (Ωρα Λονδίνου) Τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών καταδεικνύουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανέβηκε κατά 5,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η αύξηση είναι η μεγαλύτερη που σημειώνεται από το 1999 και μετά. Πιστεύεται ότι αυτή οφείλεται κυρίως στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στην υψηλή καταναλωτική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η πρόσφατη πτωτική πορεία των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης δεν ήταν τόσο σημαντική όσο αρχικώς αναμένετο. Παρ' όλα αυτά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για μία σημαντική ανάπτυξη στο εγγύς προσεχές μέλλον. Η αμερικανική οικονομία πέρασε την τελευταία κρίση της μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αν και οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης σημείωναν πτώση και πριν από τις επιθέσεις.
Ο βρετανικός Τύπος για τους «παρατηρητές αεροπλάνων»
27.4.2002 13:27 (Ωρα Λονδίνου) «Εξωφρενικό», ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλο στη Ντέιλι Μίρορ. «Ελληνική Παρωδία», ο ανάλογος τίτλος της Ντέιλι Μέιλ. «Φάρσα σε ελληνικό δικαστήριο» και «Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αντιαεροπορικά πυρά» , διαβάζουμε στις πρώτες σελίδες της Γκάρντιαν και της εφημερίδας Τάιμς αντίστοιχα. Η τελευταία σε κύριο της άρθρο υπογραμμίζει : «Σε οποιονδήποτε σ 'αυτή τη χώρα (Βρετανία), η καταδίκη σε τριετή φυλάκιση για επτά από τους 14 παρατηρητές αεροπλάνων φαίνεται να είναι μία απόφαση τερατώδης .....Η απόφαση του δικαστηρίου να επιβάλει τόσο αυστηρές ποινές είναι τελείως δυσανάλογη για μία πράξη που η κατηγορούσα αρχή χαρακτήρισε πλημμέλημα και η οποία δεν είχε καμία σχέση με κατασκοπευτικές ενέργειες υπέρ μίας ξένης κυβέρνησης». Πάντως ο αρθρογράφος εκτιμά ότι θα ήταν λάθος η αγανάκτηση της βρετανικής κοινής γνώμης να υποχρεώσει την κυβέρνηση του κ. Μπλερ να κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στην ελληνική κυβέρνηση. Στην εφημερίδα Τάιμς διαβάζουμε: «Σπάνια είναι ορθό για οποιαδήποτε κυβέρνηση να κρίνει την απόφαση ξένου δικαστηρίου μετά από μία δίκη που ήταν αμερόληπτη. Η εθνικότητα των κατηγορουμένων δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Σε μία δημοκρατική χώρα όπως είναι η Ελλάδα ο διαχωρισμός μεταξύ της δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας αποκλείει οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση» «Τα σκυλιά γάβγιζαν και οι δικηγόροι φώναζαν ενώ το δικαστήριο έκρινε ένοχους για κατασκοπία του παρατηρητές αεροπλάνων» , μεταδίδει η απεσταλμένη της Γκάρντιαν στην Καλάματα Ελενα Σμιθ. «Ορισμένες φορές ήταν δύσκολο να αντιληφθείς αν τα γεγονότα στο δικαστήριο της Καλαμάτας ήταν μέρος μίας ελληνικής τραγωδίας η κάποιας φάρσας», γράφει η αγγλίδα δημοσιογράφος. «Συγκλονισμένοι οι παρατηρητές αεροπλάνων επιστρέφουν στη Βρετανία μετά την επιβολή ποινών φυλάκισης με αναστολή» , ο πρωτοσέλιδος τίτλος στη Ντέιλι Τέλεγκραφ. Η ίδια εφημερίδα σε κύριο της άρθρο επισημαίνει ότι «ακόμη και ο Δράκων, ο πολιτικός της αρχαίας Αθήνας του οποίου ο ποινικός κώδικας θεωρείται από τους περισσότερο αυστηρούς, ίσως είχε τη γνώμη ότι οι ποινές που επέβαλε το ελληνικό δικαστήριο για ένα χόμπι είναι μάλλον πολύ σκληρές(…) Οι ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης ούτε ένα μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη που δολοφόνησε τον ταξίαρχο Στήβεν Σόντερς, τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο στην Αθήνα πριν από δύο χρόνια(...) Αν δεν υπάρξει, χωρίς αναβολή, επανόρθωση της χθεσινής δικαστικής απόφασης, τότε αυτή η απόφαση θα αποτελέσει θανάσιμο πλήγμα για την εμπιστοσύνη που έχουν ακόμη οι Βρετανοί στο ελληνικό δικαστικό σύστημα». «Εφιάλτης στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος στις εσωτερικές σελίδες της Ντέιλι Μέιλ, της εφημερίδας που πρωτοστατεί της εκστρατείας για την αθώωση των βρετανών παρατηρητών αεροπλάνων. «Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα αποδεικνύει πόσο παράλογη είναι η αντιμετώπιση από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης των νομικών θεμάτων που έχουν σχέση με την ΕΕ» , σημειώνει ο αρθρογράφος της Μέιλ. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χθεσινή δικαστική απόφαση.... Πρόκειται για αθώους ανθρώπους που τους έχει κακομεταχειρισθεί ένα νομικό σύστημα μίας χώρας που υποτίθεται ότι είναι πολιτισμένη», υπογραμμίζει η εφημερίδα που συνιστά στους Βρετανούς να σκεφτούν δύο φορές πριν πάνε για διακοπές φέτος στην Ελλάδα.
Επιδρομή με τέσσερις νεκρούς σε εβραϊκό οικισμό
27.4.2002 16:56 (Ωρα Λονδίνου) Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατεδίωξαν τους δράστες και σύμφωνα με πληροφορίες νεκρός είναι ο ένας εξ αυτών. Η ισραηλινή ηγεσία επέρριψε ευθύνες για τη νέα αυτή επιδρομή στον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος παραμένει έγκλειστος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Στη Λωρίδα της Γάζας, άλλος ένας ένοπλος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός μετά την προσπάθειά του να διεισδύσει σε εβραϊκό οικισμό. Στη Βηθλεέμ, αντηλλάγησαν πυρά έξω από το ναό της Γεννήσεως, ο οποίος τελεί εδώ και τρεις εβδομάδες υπό την πολιορκία του ισραηλινού στρατού. Εντός του ναού έχουν αναζητήσει καταφύγιο Παλαιστίνιοι πολίτες αλλά και μέλη ισλαμικών οργανώσεων ενώ μαζί τους εγκλωβισμένοι βρίσκονται και δεκάδες κληρικοί. Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός συγκρούστηκε στη Ραμάλα με εκατοντάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούσαν την απελευθέρωση του ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ. Οι Ισραηλινοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους ήταν και μέλη διεθνών οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εν τω μεταξύ, αποδεχόμενος αίτημα του Ισραήλ ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν ανέβαλε εκ νέου την αποστολή της επιτροπής του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν όπου σύμφωνα με καταγγελίες ο ισραηλινός στρατός διέπραξε βιαιότητες. Νωρίτερα εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ δήλωσε ότι τελικά θα αναχωρήσουν την Κυριακή οι συμμετέχοντες στην διερευνητική επιτροπή για το τι συνέβη κατά την διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων στην Τζενίν. Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους διαφωνούν με την αποστολή και το ρόλο της επιτροπής και ζητούν η επιτροπή να αποτελείται από στρατιωτικούς αφού η επιχείρηση στην Τζενιν ήταν στρατιωτική.
"Η πρώτη αλλά όχι και η τελευταία" αποστολή κατά της τρομοκρατίας
27.4.2002 17:16 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Άμυνας κατέστησε σαφές στους Αμερικανούς στρατιώτες ότι η αποστολή τους στο Αφγανιστάν ήταν "η πρώτη αλλά όχι και η τελευταία" στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ τόνισε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες δίνουν το παράδειγμα για τον τρόπο με το οποίο πρέπει να διεξάγεται η εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε επίσης ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται "στην πρώτη γραμμή μεταξύ της ελευθερίας και του φόβου και ότι η παρουσία τους στο Αφγανιστάν είναι η απόδειξη των αποστολών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον για την πάταξη των δίκτυων της τρομοκρατίας". Ο ανταποκριτής του BBC, Μπεν Μπράουν, ο οποίος βρίσκεται στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, δήλωσε ότι συνεχώς διογκώνονται οι φήμες περί επικείμενης επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Νωρίτερα, πάντως, λίγο πριν την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας τουλάχιστον τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, από την επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, δεν υπήρξαν θύματα ή υλικές ζημιές. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ντόναλντ Ράμσφελντ περιλαμβάνει συνάντηση με τον μεταβατικό ηγέτη της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, και επίσκεψη σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. Η εν λόγω περιοδεία είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας στο Αφγανιστάν.
Επίθεση σε εβραϊκό εποικισμό
27.4.2002 13:59 (Ωρα Λονδίνου) Ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι τέσσερεις Ισραηλινοί έποικοι σκοτώθηκαν και ότι την επιδρομή έκαναν ένας ή δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι, που πιστεύεται ότι διέφυγαν. Μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης απέδωσαν και αυτή την επίθεση στην πολιτική που ακολουθεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ. Στη Γάζα, μαχητικό στέλεχος των Παλαιστινίων σκοτώθηκε καθώς προσπαθούσε να διεισδύσει σε Ισραηλινό οικισμό. Πυροβολισμοί επίσης ακούγονται στη Βηθλεέμ, στη Βασιλική της Γεννήσεως, όπου Παλαιστίνιοι, και ανάμεσά τους ένοπλοι μαχητές, είναι κυκλωμένοι από Ισραηλινούς στρατιώτες. Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός συγκρούστηκε στη Ραμάλα με εκατοντάδες παλαιστίνιους διαδηλωτές οι οποίοι ζητούσαν την απελευθέρωση του ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ που παραμένει αποκλεισμένος από τις ισραηλινές δυνάμεις. Οι ισραηλινοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν ομάδες διαδηλωτών (μεταξύ των οποίων και ξένοι ακτιβιστές) που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τα γραφεία του Γιασέρ Αραφάτ. Εν τω μεταξύ, αποδεχόμενος αίτημα του Ισραήλ ο γγ του ΟΗΕ, κ.Κόφι Ανάν ανέβαλε εκ νέου την αποστολή της επιτροπής του ΟΗΕ στην πόλη Τζενίν όπου σύμφωνα με καταγγελίες πραγματοποιήθηκαν σφαγές στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης. Νωρίτερα εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι τελικά θα αναχωρήσουν την Κυριακή οι συμμετέχοντες στην διερευνητική επιτροπή για το τι συνέβη κατά την διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων στην Τζενίν. Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους διαφωνούν με την αποστολή και το ρόλο της Επιτροπής και ζητάνε η Επιτροπή να αποτελείται από στρατιωτικούς αφού η επιχείρηση στην Τζενιν ήταν στρατιωτική και να καθυστερήσει η αποστολή τους.
Γερμανία: θρήνος για την επίθεση σε σχολείο
27.4.2002 13:27 (Ωρα Λονδίνου) Ο μαθητής που είχε αποβληθεί από το σχολείο εισήλθε στο κτίριο και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας δεκαέξι άτομα. Στη συνέχεια έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτόνησε. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στη Γερμανία οι αστυνομικές αρχές αναζητούν και συνεργό του δράστη. Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας εξέφρασε την οδύνη της για το γεγονός ενώ σε ολόκληρη τη χώρα οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιαιες ως ένδειξη πένθους. Το σχολείο Γκούτενμπεργκ, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, διαθέτει 750 μαθητές, ηλικίας από 10 έως 19 χρόνων. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του γερμανικού κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε συμπτωματικά δυο ώρες μετά την επίθεση με θέμα το καθεστώς οπλοφορίας στη Γερμανία, αποφασίστηκε η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την παροχή αδειών. Η είδηση του μακελειού προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με ομάδες πολιτών να ζητούν την πλήρη απαγόρευση πώλησης όπλων σε ιδιώτες. Στην Αυστρία, ένωση δικηγόρων της Βιέννης ζήτησε την ολοκληρωτική απαγόρευση πώλησης όπλων σε πολίτες. Παρόμοια έκκληση απηύθυναν από τη Σκοτία γονείς των θυμάτων ένοπλης επίθεσης που είχε πραγματοποιηθεί το 1996 σε νηπιαγωγείο. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την κοινή γνώμη στη Γαλλία όπου πριν από ένα μήνα οπλοφόρος με δυο ημιαυτόματα τύπου Glock και ένα Magnum οκτώ δημοτικούς υπαλλήλους σε προάστιο του Παρισιού. Υπό εξέταση βρίσκεται όμως το καθεστώς οπλοκατοχής και στην Ελβετία που πιστεύεται ότι διαθέτει την πλέον χαλαρή νομοθεσία για σχετικά ζητήματα.
Ο βρετανικός Τύπος για τους «παρατηρητές αεροπλάνων»
27.4.2002 13:27 (Ωρα Λονδίνου) «Εξωφρενικό», ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλο στη Ντέιλι Μίρορ. «Ελληνική Παρωδία», ο ανάλογος τίτλος της Ντέιλι Μέιλ. «Φάρσα σε ελληνικό δικαστήριο» και «Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αντιαεροπορικά πυρά» , διαβάζουμε στις πρώτες σελίδες της Γκάρντιαν και της εφημερίδας Τάιμς αντίστοιχα. Η τελευταία σε κύριο της άρθρο υπογραμμίζει : «Σε οποιονδήποτε σ 'αυτή τη χώρα (Βρετανία), η καταδίκη σε τριετή φυλάκιση για επτά από τους 14 παρατηρητές αεροπλάνων φαίνεται να είναι μία απόφαση τερατώδης .....Η απόφαση του δικαστηρίου να επιβάλει τόσο αυστηρές ποινές είναι τελείως δυσανάλογη για μία πράξη που η κατηγορούσα αρχή χαρακτήρισε πλημμέλημα και η οποία δεν είχε καμία σχέση με κατασκοπευτικές ενέργειες υπέρ μίας ξένης κυβέρνησης». Πάντως ο αρθρογράφος εκτιμά ότι θα ήταν λάθος η αγανάκτηση της βρετανικής κοινής γνώμης να υποχρεώσει την κυβέρνηση του κ. Μπλερ να κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στην ελληνική κυβέρνηση. Στην εφημερίδα Τάιμς διαβάζουμε: «Σπάνια είναι ορθό για οποιαδήποτε κυβέρνηση να κρίνει την απόφαση ξένου δικαστηρίου μετά από μία δίκη που ήταν αμερόληπτη. Η εθνικότητα των κατηγορουμένων δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Σε μία δημοκρατική χώρα όπως είναι η Ελλάδα ο διαχωρισμός μεταξύ της δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας αποκλείει οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση» «Τα σκυλιά γάβγιζαν και οι δικηγόροι φώναζαν ενώ το δικαστήριο έκρινε ένοχους για κατασκοπία του παρατηρητές αεροπλάνων» , μεταδίδει η απεσταλμένη της Γκάρντιαν στην Καλάματα Ελενα Σμιθ. «Ορισμένες φορές ήταν δύσκολο να αντιληφθείς αν τα γεγονότα στο δικαστήριο της Καλαμάτας ήταν μέρος μίας ελληνικής τραγωδίας η κάποιας φάρσας», γράφει η αγγλίδα δημοσιογράφος. «Συγκλονισμένοι οι παρατηρητές αεροπλάνων επιστρέφουν στη Βρετανία μετά την επιβολή ποινών φυλάκισης με αναστολή» , ο πρωτοσέλιδος τίτλος στη Ντέιλι Τέλεγκραφ. Η ίδια εφημερίδα σε κύριο της άρθρο επισημαίνει ότι «ακόμη και ο Δράκων, ο πολιτικός της αρχαίας Αθήνας του οποίου ο ποινικός κώδικας θεωρείται από τους περισσότερο αυστηρούς, ίσως είχε τη γνώμη ότι οι ποινές που επέβαλε το ελληνικό δικαστήριο για ένα χόμπι είναι μάλλον πολύ σκληρές(…) Οι ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης ούτε ένα μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη που δολοφόνησε τον ταξίαρχο Στήβεν Σόντερς, τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο στην Αθήνα πριν από δύο χρόνια(...) Αν δεν υπάρξει, χωρίς αναβολή, επανόρθωση της χθεσινής δικαστικής απόφασης, τότε αυτή η απόφαση θα αποτελέσει θανάσιμο πλήγμα για την εμπιστοσύνη που έχουν ακόμη οι Βρετανοί στο ελληνικό δικαστικό σύστημα». «Εφιάλτης στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος στις εσωτερικές σελίδες της Ντέιλι Μέιλ, της εφημερίδας που πρωτοστατεί της εκστρατείας για την αθώωση των βρετανών παρατηρητών αεροπλάνων. «Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα αποδεικνύει πόσο παράλογη είναι η αντιμετώπιση από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης των νομικών θεμάτων που έχουν σχέση με την ΕΕ» , σημειώνει ο αρθρογράφος της Μέιλ. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χθεσινή δικαστική απόφαση.... Πρόκειται για αθώους ανθρώπους που τους έχει κακομεταχειρισθεί ένα νομικό σύστημα μίας χώρας που υποτίθεται ότι είναι πολιτισμένη», υπογραμμίζει η εφημερίδα που συνιστά στους Βρετανούς να σκεφτούν δύο φορές πριν πάνε για διακοπές φέτος στην Ελλάδα.
Καμπούλ: Επίθεση πριν από την άφιξη Ράμσφελντ
27.4.2002 13:27 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, από την επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, δεν υπήρξαν θύματα ή υλικές ζημιές. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στο Αφγανιστάν περιλαμβάνει συνάντηση με τον μεταβατικό ηγέτη της χώρας Χαμίντ Καρζάι και επίσκεψη σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. Nωρίτερα ο κ. Ράμσφελντ είχε επισκεφτεί τις αμερικανικές δυνάμεις στο Κιργιστάν όπου σημείωσε ότι η αποστολή τους δεν έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να παραμείνουν εκεί για όσο διάστημα χρειαστεί.
Νέος υπουργός Οικονομικών στην Αργεντινή
27.4.2002 13:28 (Ωρα Λονδίνου) Ο Λαβάνια αναλαμβάνει μετά την παραίτηση του Ρεμές Λενικοβ, που παραιτήθηκε όταν οι οικονομικές του προτάσεις απορρίφθηκαν από το Κογκρέσο. Και ενώ συνεχίζεται η οικονομική κρίση οι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι αρκετά δύσκολο το έργο που αναλαμβάνει. Η κρίση επέφερε ανασχηματισμό στην κυβέρνηση του προέδρου Εντουάρντο Ντουχάλντε, μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Χόρχε Ρέμες Λενίκοβ. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες στην Αργεντινή αναμένεται να ανοίξουν την Παρασκεύη για πέντε μόνο ώρες, κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν περιορισμένες συναλλαγές για πρώτη φορά μέσα στην εβδομάδα. Οι τράπεζες της χώρας παρέμειναν κλειστές για πολλές ημέρες, καθώς μετά τη νομοθεσία που επέτρεψε στους Αργεντινούς να προβούν σε αναλήψεις, πολλές τράπεζες έμειναν χωρίς αποθέματα. Ωστόσο, τώρα το κογκρέσο της χώρας θέσπισε έναν νέο νόμο που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ανάληψη χρημάτων από τους πολίτες. Σύμφωνα με το νέο νόμο που θεσπίσθηκε, όσοι έχουν αποταμιεύσεις στις τράπεζες και έχουν προσφύγει εναντίον της κυβέρνησης, ζητώντας τα χρήματά τους, δεν θα μπορέσουν να κάνουν αναλήψεις εάν προηγουμένως η κυβέρνηση δεν ασκήσει έφεση. Ο νέος νόμος δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση της Αργεντινής να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ανάκαμψη της οικονομίας και να αποτρέψει μία ολοκληρωτική χρεωκοπία. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Αργεντινής έκλεισε όλες τις τράπεζες επ' αόριστο, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις κινήσεις πανικού των πολιτών, οι οποίοι θέλουν να αποσύρουν όλα τους τα χρήματα από τις τράπεζες. Επειτα από τέσσερα χρόνια ύφεσης, το έλλειμμα της Αργεντινής έφθασε τα 141 δισεκατομμύρια δολάρια, με το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και την ανεργία να έχει αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ.
Γαλλία: Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις
27.4.2002 13:28 (Ωρα Λονδίνου) Οι αρχές αναφέρουν ότι 350.000 άτομα κατέβηκαν την Πέμπτη στους δρόμους. Ο μεγάλος αυτός αριθμός κατέλαβε εξ απήνης τις αρχές, που ετοιμάζουν αστυνομικές ενισχύσεις. Τις διαδηλώσεις οργανώνουν εργατικά σωματεία, σύλλογοι φοιτητών, αντι-ρατσιστικές οργανώσεις και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πρόεδρος της χώρας, Ζακ Σιράκ ενθάρρυνε τους διαδηλωτές, τους ζήτησε όμως να παραμείνουν αξιοπρεπείς και εγκρατείς. Την σιωπή του έσπασε και ο Λιονελ Ζοσπέν που κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν την άκρα δεξιά, χωρίς όμως να τους καλέσει ευθεώς να στηρίξουν τον Ζακ Σιράκ. Ο κ. Λε Πεν είπε ότι είναι θύμα εκστρατείας ψευδών και μισαλλοδοξίας και επέκρινε την, όπως την αποκάλεσε, σκανδαλώση παρέμβαση ξένων πολιτικών. Οι διαδηλώσεις, που άρχισαν την Κυριακή, κορυφώθηκαν την Πέμπτη, καθώς πολλά πανεπιστήμια διέκοψαν τα μαθήματα για μια μέρα για να δώσουν την ευκαιρία στους φοιτητές να λάβουν μέρος σε συζητήσεις για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία. Ο μεγαλύτερος αριθμός διαδηλωτών παρατηρήθηκε στη Νάντη ενώ μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στη Βρέστη, τη Λυόν, τη Γκρενόμπλ, τις Κάννες και το Αιάκειο της Κορσικής. Διάφοροι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικά κόματα έχουν καλέσει τους Γάλλους σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ενώ Γάλλοι διανοούμενοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την υποψηφιότητα του προέδρου της χώρας Ζακ Σιράκ. Η άκρα δεξιά κατηγόρησε τον κ. Σιράκ ότι υποκινεί τις διαμαρτυρίες και χαρακτήρισε σκανδαλώδη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας τις επικριτικές δηλώσεις κατά του κ. Λεπέν από Ευρωπαίους ηγέτες.
Ιαπωνία: Αποζημιώσεις για το Β παγκόσμιο πόλεμο
27.4.2002 13:27 (Ωρα Λονδίνου) Οι 15 άνδρες δούλευαν για την εταιρεία ορυχείων Mitsui κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι, ας σημειωθεί, η πρώτη φορά που ιαπωνικό δικαστήριο αναγνωρίζει την υπαιτιότητα μίας εταιρείας για διάπραξη αδικημάτων κατά τη διάρκεια εμπόλεμης περιόδου. Οι προσφυγές εναντίον της ιαπωνικής κυβέρνησης δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τη δικαιοσύνη. Η ιαπωνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι όλες οι αποζημιώσεις είχαν καταβληθεί κατά τις διμερείς ειρηνευτικές συνθήκες μετά τον πόλεμο. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιαπωνία αναφέρει ότι η απόφαση της Παρασκευής ανοίγει το δρόμο για την εκδίκαση ανάλογων υποθέσεων και στο μέλλον. Πάντως, η ιαπωνική εταιρεία Mitsui σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ανάλογες αποφάσεις στο παρελθόν έχουν ανατραπεί. Πριν από τρια χρόνια, δικαστήριο της Ιαπωνίας είχε αποφασίσει ότι πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση σε τρεις γυναίκες από την Κορέα, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως "σκλάβες του σεξ" από τα ιαπωνικά στρατεύματα. Η υπόθεσή τους πάντως οδηγήθηκε στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, όπου ακόμη εκδικάζεται η έφεση.
Μπους: Αποχωρήστε τώρα από την Δυτική Όχθη
27.4.2002 13:37 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ακόμα ότι ο αμερικανός Πρόεδρος ενδέχεται να υιοθετήσει σχέδιο οκτώ σημείων που βασίζεται στο σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας. Την Πέμπτη, κατά τις συνομιλίες του με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντάλα, ο πρόεδρος Μπους απηύθυνε και πάλι εκκλήσεις στο Ισραήλ να μην καταφεύγει στη βία και να συμμετάσχει στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης Όσον αφορά στο θέμα του Ναού της Γέννησης, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να ασκήσουν βία εναντίον εκείνων που βρίσκονται στο Ναό της Γεννήσεως, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική επίλυση της υπόθεσης. Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να ασκήσουν βία εναντίον εκείνων που βρίσκονται στο Ναό της Γεννήσεως, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική επίλυση της υπόθεσης. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λοχαγός Τζο Λέιντεν, δήλωσε ότι δεν διαφαίνεται διέξοδος στην υπόθεση και ότι είναι έτοιμος να ασκήσει βία εάν χρειασθεί. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για την άρση του αποκλεισμού του ναού, όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι 200 Παλαιστίνιοι τις τελευταίες 25 ημέρες. Οι Ισραηλινοί άφησαν ελεύθερους τους οκτώ από τους εννιά Παλαιστινίους στους οποίους είχε επιτραπεί η έξοδος από το Ναό της Γεννήσεως. Ο ένας παραμένει υπό κράτηση και πρόκειται να περάσει από ανάκριση. Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε προβεί σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, λίγες ώρες μετά τις νέες εκκλήσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, για άμεση απόσυρση του ισραηλινού στρατού. Τα ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Καλκίλια και τρία ακόμη χωριά, όπου πραγματοποιήθηκαν επιδρομές στα σπίτια και συνελήφθησαν περίπου 20 άτομα , τα οποία πιστεύεται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Το τοπικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στην πόλη εισήλθαν εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες υπό τη συνοδεία τουλάχιστον 15 αρμάτων μάχης. .
Ιαπωνία: Αποζημιώσεις για το Β παγκόσμιο πόλεμο
27.4.2002 13:27 (Ωρα Λονδίνου) Οι 15 άνδρες δούλευαν για την εταιρεία ορυχείων Mitsui κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι, ας σημειωθεί, η πρώτη φορά που ιαπωνικό δικαστήριο αναγνωρίζει την υπαιτιότητα μίας εταιρείας για διάπραξη αδικημάτων κατά τη διάρκεια εμπόλεμης περιόδου. Οι προσφυγές εναντίον της ιαπωνικής κυβέρνησης δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τη δικαιοσύνη. Η ιαπωνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι όλες οι αποζημιώσεις είχαν καταβληθεί κατά τις διμερείς ειρηνευτικές συνθήκες μετά τον πόλεμο. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιαπωνία αναφέρει ότι η απόφαση της Παρασκευής ανοίγει το δρόμο για την εκδίκαση ανάλογων υποθέσεων και στο μέλλον. Πάντως, η ιαπωνική εταιρεία Mitsui σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ανάλογες αποφάσεις στο παρελθόν έχουν ανατραπεί. Πριν από τρια χρόνια, δικαστήριο της Ιαπωνίας είχε αποφασίσει ότι πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση σε τρεις γυναίκες από την Κορέα, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως "σκλάβες του σεξ" από τα ιαπωνικά στρατεύματα. Η υπόθεσή τους πάντως οδηγήθηκε στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, όπου ακόμη εκδικάζεται η έφεση.
Σύμπαν χωρίς αρχή και τέλος
27.4.2002 13:37 (Ωρα Λονδίνου) Οι κοσμολόγοι, οι οποίοι κατέληξαν στο εν λόγω συμπέρασμα, υποστηρίζουν ότι μόνο με αυτή τη θεωρία εξηγούνται μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του διαστήματος. Όπως δηλαδή, γιατί 15 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang - την επονομαζόμενη Μεγάλη Έκρηξη - τα άστρα και οι γαλαξίες απομακρύνονται συνεχώς το ένα από το άλλο και γιατί η βαρύτητα δεν μπορεί να εμποδίσει τη συνεχή διαστολή του σύμπαντος. Οι επιστήμονες, τώρα, υποστηρίζουν ότι το Bing Bang δεν αποτέλεσε μοναδικό φαινόμενο αλλά επαναλαμβάνεται στην αέναη ιστορία του σύμπαντος. Ο Πολ Στάινχαρντ, εκ των ερευνητών της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου του Πρίνστον των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζει ότι μια σειρά μαθηματικών εξισώσεων παρουσιάζει ένα σύμπαν χωρίς αρχή και τέλος. "Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη με το Big Bang άρχισε στην ουσία ο χώρος και ο χρόνος. Εκτιμούσαμε μέχρι τώρα ότι το Big Bang ήταν η απόλυτη αρχή, ότι από το απόλυτο τίποτα εμφανίστηκε ξαφνικά το Διάστημα, ο χρόνος, η ακτινοβολία", λέει ο κ. Στάινχαρντ "Αυτό που εμείς διαπιστώνουμε είναι ότι το Big Bang δεν είναι η αρχή του χρόνου αλλά η πιο πρόσφατη εκκίνηση μιας σειράς αέναων κύκλων, μέσα από τους οποίους το σύμπαν περνά άλλοτε από περιόδους διαστολής και άλλοτε από περιόδους συστολής", τόνισε ο Αμερικανός ερευνητής.
Επίθεση σε εβραϊκό εποικισμό
27.6.2002 11:19 (Ωρα Λονδίνου) Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού σύμφωνα όμως με πληροφορίες οι δράστες διέφυγαν. Μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης απέδωσαν και αυτή την επίθεση στην πολιτική που ακολουθεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ. Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός συγκρούστηκε στη Ραμάλα με εκατοντάδες παλαιστίνιους διαδηλωτές οι οποίοι ζητούσαν την απελευθέρωση του ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ που παραμένει αποκλεισμένος από τις ισραηλινές δυνάμεις. Οι ισραηλινοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν ομάδες διαδηλωτών (μεταξύ των οποίων και ξένοι ακτιβιστές) που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τα γραφεία του Γιασέρ Αραφάτ. Εν τω μεταξύ, αποδεχόμενος αίτημα του Ισραήλ ο γγ του ΟΗΕ, κ.Κόφι Ανάν ανέβαλε εκ νέου την αποστολή της επιτροπής του ΟΗΕ στην πόλη Τζενίν όπου σύμφωνα με καταγγελίες πραγματοποιήθηκαν σφαγές στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης. Νωρίτερα εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι τελικά θα αναχωρήσουν την Κυριακή οι συμμετέχοντες στην διερευνητική επιτροπή για το τι συνέβη κατά την διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων στην Τζενίν. Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους διαφωνούν με την αποστολή και το ρόλο της Επιτροπής και ζητάνε η Επιτροπή να αποτελείται από στρατιωτικούς αφού η επιχείρηση στην Τζενιν ήταν στρατιωτική και να καθυστερήσει η αποστολή τους.
Γερμανία: θρήνος για την επίθεση σε σχολείο
27.6.2002 11:24 (Ωρα Λονδίνου) Ο μαθητής που είχε αποβληθεί από το σχολείο εισήλθε στο κτίριο και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας δεκαέξι άτομα. Στη συνέχεια έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτόνησε. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στη Γερμανία οι αστυνομικές αρχές αναζητούν και συνεργό του δράστη. Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας εξέφρασε την οδύνη της για το γεγονός ενώ σε ολόκληρη τη χώρα οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιαιες ως ένδειξη πένθους. Το σχολείο Γκούτενμπεργκ, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, διαθέτει 750 μαθητές, ηλικίας από 10 έως 19 χρόνων. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του γερμανικού κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε συμπτωματικά δυο ώρες μετά την επίθεση με θέμα το καθεστώς οπλοφορίας στη Γερμανία, αποφασίστηκε η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την παροχή αδειών. Η είδηση του μακελειού προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με ομάδες πολιτών να ζητούν την πλήρη απαγόρευση πώλησης όπλων σε ιδιώτες. Στην Αυστρία, ένωση δικηγόρων της Βιέννης ζήτησε την ολοκληρωτική απαγόρευση πώλησης όπλων σε πολίτες. Παρόμοια έκκληση απηύθυναν από τη Σκοτία γονείς των θυμάτων ένοπλης επίθεσης που είχε πραγματοποιηθεί το 1996 σε νηπιαγωγείο. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την κοινή γνώμη στη Γαλλία όπου πριν από ένα μήνα οπλοφόρος με δυο ημιαυτόματα τύπου Glock και ένα Magnum οκτώ δημοτικούς υπαλλήλους σε προάστιο του Παρισιού. Υπό εξέταση βρίσκεται όμως το καθεστώς οπλοκατοχής και στην Ελβετία που πιστεύεται ότι διαθέτει την πλέον χαλαρή νομοθεσία για σχετικά ζητήματα.
Ο βρετανικός Τύπος για τους «παρατηρητές αεροπλάνων»
27.6.2002 8:28 (Ωρα Λονδίνου) «Εξωφρενικό», ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλο στη Ντέιλι Μίρορ. «Ελληνική Παρωδία», ο ανάλογος τίτλος της Ντέιλι Μέιλ. «Φάρσα σε ελληνικό δικαστήριο» και «Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αντιαεροπορικά πυρά» , διαβάζουμε στις πρώτες σελίδες της Γκάρντιαν και της εφημερίδας Τάιμς αντίστοιχα. Η τελευταία σε κύριο της άρθρο υπογραμμίζει : «Σε οποιονδήποτε σ 'αυτή τη χώρα (Βρετανία), η καταδίκη σε τριετή φυλάκιση για επτά από τους 14 παρατηρητές αεροπλάνων φαίνεται να είναι μία απόφαση τερατώδης .....Η απόφαση του δικαστηρίου να επιβάλει τόσο αυστηρές ποινές είναι τελείως δυσανάλογη για μία πράξη που η κατηγορούσα αρχή χαρακτήρισε πλημμέλημα και η οποία δεν είχε καμία σχέση με κατασκοπευτικές ενέργειες υπέρ μίας ξένης κυβέρνησης». Πάντως ο αρθρογράφος εκτιμά ότι θα ήταν λάθος η αγανάκτηση της βρετανικής κοινής γνώμης να υποχρεώσει την κυβέρνηση του κ. Μπλερ να κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στην ελληνική κυβέρνηση. Στην εφημερίδα Τάιμς διαβάζουμε: «Σπάνια είναι ορθό για οποιαδήποτε κυβέρνηση να κρίνει την απόφαση ξένου δικαστηρίου μετά από μία δίκη που ήταν αμερόληπτη. Η εθνικότητα των κατηγορουμένων δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Σε μία δημοκρατική χώρα όπως είναι η Ελλάδα ο διαχωρισμός μεταξύ της δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας αποκλείει οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση» «Τα σκυλιά γάβγιζαν και οι δικηγόροι φώναζαν ενώ το δικαστήριο έκρινε ένοχους για κατασκοπία του παρατηρητές αεροπλάνων» , μεταδίδει η απεσταλμένη της Γκάρντιαν στην Καλάματα Ελενα Σμιθ. «Ορισμένες φορές ήταν δύσκολο να αντιληφθείς αν τα γεγονότα στο δικαστήριο της Καλαμάτας ήταν μέρος μίας ελληνικής τραγωδίας η κάποιας φάρσας», γράφει η αγγλίδα δημοσιογράφος. «Συγκλονισμένοι οι παρατηρητές αεροπλάνων επιστρέφουν στη Βρετανία μετά την επιβολή ποινών φυλάκισης με αναστολή» , ο πρωτοσέλιδος τίτλος στη Ντέιλι Τέλεγκραφ. Η ίδια εφημερίδα σε κύριο της άρθρο επισημαίνει ότι «ακόμη κ αι ο Δράκων, ο πολιτικός της αρχαίας Αθήνας του οποίου ο ποινικός κώδικας θεωρείται από τους περισσότερο αυστηρούς, ίσως είχε τη γνώμη ότι οι ποινές που επέβαλε το ελληνικό δικαστήριο για ένα χόμπι είναι μάλλον πολύ σκληρές(…) Οι ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης ούτε ένα μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη που δολοφόνησε τον ταξίαρχο Στήβεν Σόντερς, τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο στην Αθήνα πριν από δύο χρόνια(...) Αν δεν υπάρξει, χωρίς αναβολή, επανόρθωση της χθεσινής δικαστικής απόφασης, τότε αυτή η απόφαση θα αποτελέσει θανάσιμο πλήγμα για την εμπιστοσύνη που έχουν ακόμη οι Βρετανοί στο ελληνικό δικαστικό σύστημα». «Εφιάλτης στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος στις εσωτερικές σελίδες της Ντέιλι Μέιλ, της εφημερίδας που πρωτοστατεί της εκστρατείας για την αθώωση των βρετανών παρατηρητών αεροπλάνων. «Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα αποδεικνύει πόσο παράλογη είναι η αντιμετώπιση από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης των νομικών θεμάτων που έχουν σχέση με την ΕΕ» , σημειώνει ο αρθρογράφος της Μέιλ. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χθεσινή δικαστική απόφαση.... Πρόκειται για αθώους ανθρώπους που τους έχει κακομεταχειρισθεί ένα νομικό σύστημα μίας χώρας που υποτίθεται ότι είναι πολιτισμένη», υπογραμμίζει η εφημερίδα που συνιστά στους Βρετανούς να σκεφτούν δύο φορές πριν πάνε για διακοπές φέτος στην Ελλάδα.
Καμπούλ: Επίθεση πριν από την άφιξη Ράμσφελντ
27.6.2002 8:27 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, από την επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, δεν υπήρξαν θύματα ή υλικές ζημιές. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στο Αφγανιστάν περιλαμβάνει συνάντηση με τον μεταβατικό ηγέτη της χώρας Χαμίντ Καρζάι και επίσκεψη σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. Nωρίτερα ο κ. Ράμσφελντ είχε επισκεφτεί τις αμερικανικές δυνάμεις στο Κιργιστάν όπου σημείωσε ότι η αποστολή τους δεν έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να παραμείνουν εκεί για όσο διάστημα χρειαστεί.
Νέος υπουργός Οικονομικών στην Αργεντινή
27.6.2002 8:30 (Ωρα Λονδίνου) Ο Λαβάνια αναλαμβάνει μετά την παραίτηση του Ρεμές Λενικοβ, που παραιτήθηκε όταν οι οικονομικές του προτάσεις απορρίφθηκαν από το Κογκρέσο. Και ενώ συνεχίζεται η οικονομική κρίση οι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι αρκετά δύσκολο το έργο που αναλαμβάνει. Η κρίση επέφερε ανασχηματισμό στην κυβέρνηση του προέδρου Εντουάρντο Ντουχάλντε, μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Χόρχε Ρέμες Λενίκοβ. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες στην Αργεντινή αναμένεται να ανοίξουν την Παρασκεύη για πέντε μόνο ώρες, κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν περιορισμένες συναλλαγές για πρώτη φορά μέσα στην εβδομάδα. Οι τράπεζες της χώρας παρέμειναν κλειστές για πολλές ημέρες, καθώς μετά τη νομοθεσία που επέτρεψε στους Αργεντινούς να προβούν σε αναλήψεις, πολλές τράπεζες έμειναν χωρίς αποθέματα. Ωστόσο, τώρα το κογκρέσο της χώρας θέσπισε έναν νέο νόμο που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ανάληψη χρημάτων από τους πολίτες. Σύμφωνα με το νέο νόμο που θεσπίσθηκε, όσοι έχουν αποταμιεύσεις στις τράπεζες και έχουν προσφύγει εναντίον της κυβέρνησης, ζητώντας τα χρήματά τους, δεν θα μπορέσουν να κάνουν αναλήψεις εάν προηγουμένως η κυβέρνηση δεν ασκήσει έφεση. Ο νέος νόμος δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση της Αργεντινής να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ανάκαμψη της οικονομίας και να αποτρέψει μία ολοκληρωτική χρεωκοπία. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Αργεντινής έκλεισε όλες τις τράπεζες επ' αόριστο, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις κινήσεις πανικού των πολιτών, οι οποίοι θέλουν να αποσύρουν όλα τους τα χρήματα από τις τράπεζες. Επειτα από τέσσερα χρόνια ύφεσης, το έλλειμμα της Αργεντινής έφθασε τα 141 δισεκατομμύρια δολάρια, με το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και την ανεργία να έχει αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ.
Μπους: Αποχωρήστε τώρα από την Δυτική Όχθη
27.6.2002 8:48 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ακόμα ότι ο αμερικανός Πρόεδρος ενδέχεται να υιοθετήσει σχέδιο οκτώ σημείων που βασίζεται στο σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας. Την Πέμπτη, κατά τις συνομιλίες του με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντάλα, ο πρόεδρος Μπους απηύθυνε και πάλι εκκλήσεις στο Ισραήλ να μην καταφεύγει στη βία και να συμμετάσχει στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης Όσον αφορά στο θέμα του Ναού της Γέννησης, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να ασκήσουν βία εναντίον εκείνων που βρίσκονται στο Ναό της Γεννήσεως, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική επίλυση της υπόθεσης. Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να ασκήσουν βία εναντίον εκείνων που βρίσκονται στο Ναό της Γεννήσεως, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική επίλυση της υπόθεσης. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λοχαγός Τζο Λέιντεν, δήλωσε ότι δεν διαφαίνεται διέξοδος στην υπόθεση και ότι είναι έτοιμος να ασκήσει βία εάν χρειασθεί. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για την άρση του αποκλεισμού του ναού, όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι 200 Παλαιστίνιοι τις τελευταίες 25 ημέρες. Οι Ισραηλινοί άφησαν ελεύθερους τους οκτώ από τους εννιά Παλαιστινίους στους οποίους είχε επιτραπεί η έξοδος από το Ναό της Γεννήσεως. Ο ένας παραμένει υπό κράτηση και πρόκειται να περάσει από ανάκριση. Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε προβεί σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, λίγες ώρες μετά τις νέες εκκλήσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, για άμεση απόσυρση του ισραηλινού στρατού. Τα ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Καλκίλια και τρία ακόμη χωριά, όπου πραγματοποιήθηκαν επιδρομές στα σπίτια και συνελήφθησαν περίπου 20 άτομα, τα οποία πιστεύεται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Το τοπικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στην πόλη εισήλθαν εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες υπό τη συνοδεία τουλάχιστον 15 αρμάτων μάχης. .
Γαλλία: Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις
27.6.2002 8:30 (Ωρα Λονδίνου) Οι αρχές αναφέρουν ότι 350.000 άτομα κατέβηκαν την Πέμπτη στους δρόμους. Ο μεγάλος αυτός αριθμός κατέλαβε εξ απήνης τις αρχές, που ετοιμάζουν αστυνομικές ενισχύσεις. Τις διαδηλώσεις οργανώνουν εργατικά σωματεία, σύλλογοι φοιτητών, αντι-ρατσιστικές οργανώσεις και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πρόεδρος της χώρας, Ζακ Σιράκ ενθάρρυνε τους διαδηλωτές, τους ζήτησε όμως να παραμείνουν αξιοπρεπείς και εγκρατείς. Την σιωπή του έσπασε και ο Λιονελ Ζοσπέν που κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν την άκρα δεξιά, χωρίς όμως να τους καλέσει ευθεώς να στηρίξουν τον Ζακ Σιράκ. Ο κ. Λε Πεν είπε ότι είναι θύμα εκστρατείας ψευδών και μισαλλοδοξίας και επέκρινε την, όπως την αποκάλεσε, σκανδαλώση παρέμβαση ξένων πολιτικών. Οι διαδηλώσεις, που άρχισαν την Κυριακή, κορυφώθηκαν την Πέμπτη, καθώς πολλά πανεπιστήμια διέκοψαν τα μαθήματα για μια μέρα για να δώσουν την ευκαιρία στους φοιτητές να λάβουν μέρος σε συζητήσεις για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία. Ο μεγαλύτερος αριθμός διαδηλωτών παρατηρήθηκε στη Νάντη ενώ μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στη Βρέστη, τη Λυόν, τη Γκρενόμπλ, τις Κάννες και το Αιάκειο της Κορσικής. Διάφοροι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικά κόματα έχουν καλέσει τους Γάλλους σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ενώ Γάλλοι διανοούμενοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την υποψηφιότητα του προέδρου της χώρας Ζακ Σιράκ. Η άκρα δεξιά κατηγόρησε τον κ. Σιράκ ότι υποκινεί τις διαμαρτυρίες και χαρακτήρισε σκανδαλώδη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας τις επικριτικές δηλώσεις κατά του κ. Λεπέν από Ευρωπαίους ηγέτες.
Δώδεκα νεκροί από επίθεση στο Πακιστάν
27.6.2002 8:28 (Ωρα Λονδίνου) Οι πακιστανικές αρχές αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην πόλη Μπακάρ της επαρχίας Πουντζάμπ. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο χώρο του τεμένους που επιτρέπονται μόνο οι γυναίκες. Στο τέμενος βρίσκονταν χιλιάδες άτομα που είχαν φθάσει εκεί για μία ετήσια τελετουργία. Η πακιστανική αστυνομία πιστεύει ότι η επίθεση πρέπει να αποδοθεί στις μακροχρόνιες θρησκευτικές διαμάχες ανάμεσα σε εξτρεμιστικές οργανώσεις των κοινοτήτων Σάνι και Σία. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, ώστε τουλάχιστον δύο από τα θύματα εκτινάχθηκαν στον αέρα διαμελισμένα. Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή εξηγεί ότι για πρώτη φορά ο στόχος των δραστών ήταν γυναικόπαιδα, γεγονός που κάνει το περιστατικό ακόμη πιο ανησυχητικό. Η βία που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις κοινότητες των Σάνι και των Σία έχει επιφέρει το θάνατο εκατοντάδων ατόμων τα τελευταία χρόνια. Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, είχε υποσχεθεί τον Ιανουάριο ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ακραίες μουσουλμανικές οργανώσεις.
Ιαπωνία: Αποζημιώσεις για το Β παγκόσμιο πόλεμο
27.6.2002 8:29 (Ωρα Λονδίνου) Οι 15 άνδρες δούλευαν για την εταιρεία ορυχείων Mitsui κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι, ας σημειωθεί, η πρώτη φορά που ιαπωνικό δικαστήριο αναγνωρίζει την υπαιτιότητα μίας εταιρείας για διάπραξη αδικημάτων κατά τη διάρκεια εμπόλεμης περιόδου. Οι προσφυγές εναντίον της ιαπωνικής κυβέρνησης δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τη δικαιοσύνη. Η ιαπωνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι όλες οι αποζημιώσεις είχαν καταβληθεί κατά τις διμερείς ειρηνευτικές συνθήκες μετά τον πόλεμο. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιαπωνία αναφέρει ότι η απόφαση της Παρασκευής ανοίγει το δρόμο για την εκδίκαση ανάλογων υποθέσεων και στο μέλλον. Πάντως, η ιαπωνική εταιρεία Mitsui σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ανάλογες αποφάσεις στο παρελθόν έχουν ανατραπεί. Πριν από τρια χρόνια, δικαστήριο της Ιαπωνίας είχε αποφασίσει ότι πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση σε τρεις γυναίκες από την Κορέα, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως "σκλάβες του σεξ" από τα ιαπωνικά στρατεύματα. Η υπόθεσή τους πάντως οδηγήθηκε στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, όπου ακόμη εκδικάζεται η έφεση.
Σύμπαν χωρίς αρχή και τέλος
27.6.2002 8:28 (Ωρα Λονδίνου) Οι κοσμολόγοι, οι οποίοι κατέληξαν στο εν λόγω συμπέρασμα, υποστηρίζουν ότι μόνο με αυτή τη θεωρία εξηγούνται μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του διαστήματος. Όπως δηλαδή, γιατί 15 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang - την επονομαζόμενη Μεγάλη Έκρηξη - τα άστρα και οι γαλαξίες απομακρύνονται συνεχώς το ένα από το άλλο και γιατί η βαρύτητα δεν μπορεί να εμποδίσει τη συνεχή διαστολή του σύμπαντος. Οι επιστήμονες, τώρα, υποστηρίζουν ότι το Bing Bang δεν αποτέλεσε μοναδικό φαινόμενο αλλά επαναλαμβάνεται στην αέναη ιστορία του σύμπαντος. Ο Πολ Στάινχαρντ, εκ των ερευνητών της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου του Πρίνστον των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζει ότι μια σειρά μαθηματικών εξισώσεων παρουσιάζει ένα σύμπαν χωρίς αρχή και τέλος. "Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη με το Big Bang άρχισε στην ουσία ο χώρος και ο χρόνος. Εκτιμούσαμε μέχρι τώρα ότι το Big Bang ήταν η απόλυτη αρχή, ότι από το απόλυτο τίποτα εμφανίστηκε ξαφνικά το Διάστημα, ο χρόνος, η ακτινοβολία", λέει ο κ. Στάινχαρντ "Αυτό που εμείς διαπιστώνουμε είναι ότι το Big Bang δεν είναι η αρχή του χρόνου αλλά η πιο πρόσφατη εκκίνηση μιας σειράς αέναων κύκλων, μέσα από τους οποίους το σύμπαν περνά άλλοτε από περιόδους διαστολής και άλλοτε από περιόδους συστολής", τόνισε ο Αμερικανός ερευνητής.
Καμπούλ: Επίθεση πριν από την άφιξη Ράμσφελντ
27.4.2002 7:31 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, από την επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, δεν υπήρξαν θύματα ή υλικές ζημιές. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στο Αφγανιστάν περιλαμβάνει συνάντηση με τον μεταβατικό ηγέτη της χώρας Χαμίντ Καρζάι και επίσκεψη σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. Nωρίτερα ο κ. Ράμσφελντ είχε επισκεφτεί τις αμερικανικές δυνάμεις στο Κιργιστάν όπου σημείωσε ότι η αποστολή τους δεν έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να παραμείνουν εκεί για όσο διάστημα χρειαστεί.
Νέα αναβολή της επιτροπής για την Τζενίν
27.4.2002 6:17 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι αύριο θα αναχωρήσουν οι συμμετέχοντες στην διερευνητική επιτροπή για το τι συνέβη κατά την διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων στην Τζενίν, καθώς δεν υπάρχει λόγος για άλλη καθυστέρηση. Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους διαφωνούν με την αποστολή και το ρόλο της Επιτροπής και ζητάνε η Επιτροπή να αποτελείται από στρατιωτικούς αφού η επιχείρηση στην Τζενιν ήταν στρατιωτική και να καθυστερήσει η αποστολή τους. Η Επιτροπή θα μεταβεί στην περιοχή εν τέλει την Κυριακή με διευρυμένη σύνθεση καθώς προσετέθηκαν σε αυτή και δύο ιρλανδοί αστυνομικοί εξειδικευμένοι σε θέματα αντιτρομοκρατίας.
Πολύνεκρη επίθεση σε γερμανικό σχολείο
27.4.2002 6:18 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ανάμεσα στους νεκρούς είναι δεκατέσσερεις δάσκαλοι, ένας αστυνομικός, δύο μαθητές και ο δράστης. Η επίθεση έλαβε χώρα στο σχολείο Γκούτενμπεργκ στην πόλη Ερφουτ. Οι αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν αρχικώς το σχολείο, καθώς επιστεύετο ότι ο άλλος δράστης έχει παγιδευθεί μέσα σε μία αίθουσα διδασκαλίας. Το σχολείο Γκούτενμπεργκ διαθέτει 750 μαθητές, ηλικίας από 10 έως 19 χρόνων. Οι αστυνομικές δυνάμεις δήλωσαν ότι έχουν απομακρύνει όλους τους μαθητές από την περιοχή, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι παραμένουν ακόμη μέσα. Τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε ότι κάποιοι από αυτούς μπορεί να κρατούνται αιχμάλωτοι. Ενας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε να κρέμεται από ένα παράθυρο ένα πανό που έγραφε: "Βοήθεια!" Οι αστυνομικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πάντως ότι η επιχείρησή τους ολοκληρώθηκε. Το περιστατικό θυμίζει μία ανάλογη επίθεση που έλαβε χώρα πριν από δύο μήνες στη νότιο Γερμανία, όταν ένας διανοητικά καθυστερημένος πρώην μαθητής άνοιξε πυρ, επιφέροντας το θάνατο και τον τραυματισμό αρκετών ατόμων.
Ο βρετανικός Τύπος για τους «παρατηρητές αεροπλάνων»
27.4.2002 6:24 (Ωρα Λονδίνου) «Εξωφρενικό», ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλο στη Ντέιλι Μίρορ. «Ελληνική Παρωδία», ο ανάλογος τίτλος της Ντέιλι Μέιλ. «Φάρσα σε ελληνικό δικαστήριο» και «Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αντιαεροπορικά πυρά» , διαβάζουμε στις πρώτες σελίδες της Γκάρντιαν και της εφημερίδας Τάιμς αντίστοιχα. Η τελευταία σε κύριο της άρθρο υπογραμμίζει : «Σε οποιονδήποτε σ 'αυτή τη χώρα (Βρετανία), η καταδίκη σε τριετή φυλάκιση για επτά από τους 14 παρατηρητές αεροπλάνων φαίνεται να είναι μία απόφαση τερατώδης .....Η απόφαση του δικαστηρίου να επιβάλει τόσο αυστηρές ποινές είναι τελείως δυσανάλογη για μία πράξη που η κατηγορούσα αρχή χαρακτήρισε πλημμέλημα και η οποία δεν είχε καμία σχέση με κατασκοπευτικές ενέργειες υπέρ μίας ξένης κυβέρνησης». Πάντως ο αρθρογράφος εκτιμά ότι θα ήταν λάθος η αγανάκτηση της βρετανικής κοινής γνώμης να υποχρεώσει την κυβέρνηση του κ. Μπλερ να κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στην ελληνική κυβέρνηση.
Στην εφημερίδα Τάιμς διαβάζουμε: «Σπάνια είναι ορθό για οποιαδήποτε κυβέρνηση να κρίνει την απόφαση ξένου δικαστηρίου μετά από μία δίκη που ήταν αμερόληπτη. Η εθνικότητα των κατηγορουμένων δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Σε μία δημοκρατική χώρα όπως είναι η Ελλάδα ο διαχωρισμός μεταξύ της δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας αποκλείει οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση» «Τα σκυλιά γάβγιζαν και οι δικηγόροι φώναζαν ενώ το δικαστήριο έκρινε ένοχους για κατασκοπία του παρατηρητές αεροπλάνων» , μεταδίδει η απεσταλμένη της Γκάρντιαν στην Καλάματα Ελενα Σμιθ. «Ορισμένες φορές ήταν δύσκολο να αντιληφθείς αν τα γεγονότα στο δικαστήριο της Καλαμάτας ήταν μέρος μίας ελληνικής τραγωδίας η κάποιας φάρσας», γράφει η αγγλίδα δημοσιογράφος. «Συγκλονισμένοι οι παρατηρητές αεροπλάνων επιστρέφουν στη Βρετανία μετά την επιβολή ποινών φυλάκισης με αναστολή» , ο πρωτοσέλιδος τίτλος στη Ντέιλι Τέλεγκραφ. Η ίδια εφημερίδα σε κύριο της άρθρο επισημαίνει ότι «ακό μη και ο Δράκων, ο πολιτικός της αρχαίας Αθήνας του οποίου ο ποινικός κώδικας θεωρείται από τους περισσότερο αυστηρούς, ίσως είχε τη γνώμη ότι οι ποινές που επέβαλε το ελληνικό δικαστήριο για ένα χόμπι είναι μάλλον πολύ σκληρές(…) Οι ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης ούτε ένα μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη που δολοφόνησε τον ταξίαρχο Στήβεν Σόντερς, τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο στην Αθήνα πριν από δύο χρόνια(...) Αν δεν υπάρξει, χωρίς αναβολή, επανόρθωση της χθεσινής δικαστικής απόφασης, τότε αυτή η απόφαση θα αποτελέσει θανάσιμο πλήγμα για την εμπιστοσύνη που έχουν ακόμη οι Βρετανοί στο ελληνικό δικαστικό σύστημα». «Εφιάλτης στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος στις εσωτερικές σελίδες της Ντέιλι Μέιλ, της εφημερίδας που πρωτοστατεί της εκστρατείας για την αθώωση των βρετανών παρατηρητών αεροπλάνων. «Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα αποδεικνύει πόσο παράλογη είναι η αντιμετώπιση από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης των νομικών θεμάτων που έχουν σχέση με την ΕΕ» , σημειώνει ο αρθρογράφος της Μέιλ. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χθεσινή δικαστική απόφαση.... Πρόκειται για αθώους ανθρώπους που τους έχει κακομεταχειρισθεί ένα νομικό σύστημα μίας χώρας που υποτίθεται ότι είναι πολιτισμένη», υπογραμμίζει η εφημερίδα που συνιστά στους Βρετανούς να σκεφτούν δύο φορές πριν πάνε για διακοπές φέτος στην Ελλάδα.
Μπους: Αποχωρήστε τώρα από την Δυτική Όχθη
27.4.2002 6:17 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ακόμα ότι ο αμερικανός Πρόεδρος ενδέχεται να υιοθετήσει σχέδιο οκτώ σημείων που βασίζεται στο σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας. Την Πέμπτη, κατά τις συνομιλίες του με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντάλα, ο πρόεδρος Μπους απηύθυνε και πάλι εκκλήσεις στο Ισραήλ να μην καταφεύγει στη βία και να συμμετάσχει στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης Όσον αφορά στο θέμα του Ναού της Γέννησης, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να ασκήσουν βία εναντίον εκείνων που βρίσκονται στο Ναό της Γεννήσεως, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική επίλυση της υπόθεσης. Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να ασκήσουν βία εναντίον εκείνων που βρίσκονται στο Ναό της Γεννήσεως, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική επίλυση της υπόθεσης. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λοχαγός Τζο Λέιντεν, δήλωσε ότι δεν διαφαίνεται διέξοδος στην υπόθεση και ότι είναι έτοιμος να ασκήσει βία εάν χρειασθεί. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για την άρση του αποκλεισμού του ναού, όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι 200 Παλαιστίνιοι τις τελευταίες 25 ημέρες. Οι Ισραηλινοί άφησαν ελεύθερους τους οκτώ από τους εννιά Παλαιστινίους στους οποίους είχε επιτραπεί η έξοδος από το Ναό της Γεννήσεως. Ο ένας παραμένει υπό κράτηση και πρόκειται να περάσει από ανάκριση. Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε προβεί σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, λίγες ώρες μετά τις νέες εκκλήσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, για άμεση απόσυρση του ισραηλινού στρατού. Τα ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Καλκίλια και τρία ακόμη χωριά, όπου πραγματοποιήθηκαν επιδρομές στα σπίτια και συνελήφθησαν περίπου 20 άτομα, τα οποία πιστεύεται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Το τοπικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στην πόλη εισήλθαν εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες υπό τη συνοδεία τουλάχιστον 15 αρμάτων μάχης. .
Νέος υπουργός Οικονομικών στην Αργεντινή
27.4.2002 6:18 (Ωρα Λονδίνου) Ο Λαβάνια αναλαμβάνει μετά την παραίτηση του Ρεμές Λενικοβ, που παραιτήθηκε όταν οι οικονομικές του προτάσεις απορρίφθηκαν από το Κογκρέσο. Και ενώ συνεχίζεται η οικονομική κρίση οι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι αρκετά δύσκολο το έργο που αναλαμβάνει. Η κρίση επέφερε ανασχηματισμό στην κυβέρνηση του προέδρου Εντουάρντο Ντουχάλντε, μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Χόρχε Ρέμες Λενίκοβ. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες στην Αργεντινή αναμένεται να ανοίξουν την Παρασκεύη για πέντε μόνο ώρες, κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν περιορισμένες συναλλαγές για πρώτη φορά μέσα στην εβδομάδα. Οι τράπεζες της χώρας παρέμειναν κλειστές για πολλές ημέρες, καθώς μετά τη νομοθεσία που επέτρεψε στους Αργεντινούς να προβούν σε αναλήψεις, πολλές τράπεζες έμειναν χωρίς αποθέματα. Ωστόσο, τώρα το κογκρέσο της χώρας θέσπισε έναν νέο νόμο που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ανάληψη χρημάτων από τους πολίτες. Σύμφωνα με το νέο νόμο που θεσπίσθηκε, όσοι έχουν αποταμιεύσεις στις τράπεζες και έχουν προσφύγει εναντίον της κυβέρνησης, ζητώντας τα χρήματά τους, δεν θα μπορέσουν να κάνουν αναλήψεις εάν προηγουμένως η κυβέρνηση δεν ασκήσει έφεση. Ο νέος νόμος δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση της Αργεντινής να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ανάκαμψη της οικονομίας και να αποτρέψει μία ολοκληρωτική χρεωκοπία. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Αργεντινής έκλεισε όλες τις τράπεζες επ' αόριστο, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις κινήσεις πανικού των πολιτών, οι οποίοι θέλουν να αποσύρουν όλα τους τα χρήματα από τις τράπεζες. Επειτα από τέσσερα χρόνια ύφεσης, το έλλειμμα της Αργεντινής έφθασε τα 141 δισεκατομμύρια δολάρια, με το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και την ανεργία να έχει αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ.
Γαλλία: Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις
27.4.2002 6:18 (Ωρα Λονδίνου) Οι αρχές αναφέρουν ότι 350.000 άτομα κατέβηκαν την Πέμπτη στους δρόμους. Ο μεγάλος αυτός αριθμός κατέλαβε εξ απήνης τις αρχές, που ετοιμάζουν αστυνομικές ενισχύσεις. Τις διαδηλώσεις οργανώνουν εργατικά σωματεία, σύλλογοι φοιτητών, αντι-ρατσιστικές οργανώσεις και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πρόεδρος της χώρας, Ζακ Σιράκ ενθάρρυνε τους διαδηλωτές, τους ζήτησε όμως να παραμείνουν αξιοπρεπείς και εγκρατείς. Την σιωπή του έσπασε και ο Λιονελ Ζοσπέν που κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν την άκρα δεξιά, χωρίς όμως να τους καλέσει ευθεώς να στηρίξουν τον Ζακ Σιράκ. Ο κ. Λε Πεν είπε ότι είναι θύμα εκστρατείας ψευδών και μισαλλοδοξίας και επέκρινε την, όπως την αποκάλεσε, σκανδαλώση παρέμβαση ξένων πολιτικών. Οι διαδηλώσεις, που άρχισαν την Κυριακή, κορυφώθηκαν την Πέμπτη, καθώς πολλά πανεπιστήμια διέκοψαν τα μαθήματα για μια μέρα για να δώσουν την ευκαιρία στους φοιτητές να λάβουν μέρος σε συζητήσεις για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία. Ο μεγαλύτερος αριθμός διαδηλωτών παρατηρήθηκε στη Νάντη ενώ μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στη Βρέστη, τη Λυόν, τη Γκρενόμπλ, τις Κάννες και το Αιάκειο της Κορσικής. Διάφοροι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικά κόματα έχουν καλέσει τους Γάλλους σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ενώ Γάλλοι διανοούμενοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την υποψηφιότητα του προέδρου της χώρας Ζακ Σιράκ. Η άκρα δεξιά κατηγόρησε τον κ. Σιράκ ότι υποκινεί τις διαμαρτυρίες και χαρακτήρισε σκανδαλώδη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας τις επικριτικές δηλώσεις κατά του κ. Λεπέν από Ευρωπαίους ηγέτες.
Δώδεκα νεκροί από επίθεση στο Πακιστάν
27.4.2002 6:19 (Ωρα Λονδίνου) Οι πακιστανικές αρχές αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην πόλη Μπακάρ της επαρχίας Πουντζάμπ. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο χώρο του τεμένους που επιτρέπονται μόνο οι γυναίκες. Στο τέμενος βρίσκονταν χιλιάδες άτομα που είχαν φθάσει εκεί για μία ετήσια τελετουργία. Η πακιστανική αστυνομία πιστεύει ότι η επίθεση πρέπει να αποδοθεί στις μακροχρόνιες θρησκευτικές διαμάχες ανάμεσα σε εξτρεμιστικές οργανώσεις των κοινοτήτων Σάνι και Σία. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, ώστε τουλάχιστον δύο από τα θύματα εκτινάχθηκαν στον αέρα διαμελισμένα. Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή εξηγεί ότι για πρώτη φορά ο στόχος των δραστών ήταν γυναικόπαιδα, γεγονός που κάνει το περιστατικό ακόμη πιο ανησυχητικό. Η βία που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις κοινότητες των Σάνι και των Σία έχει επιφέρει το θάνατο εκατοντάδων ατόμων τα τελευταία χρόνια. Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, είχε υποσχεθεί τον Ιανουάριο ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ακραίες μουσουλμανικές οργανώσεις.
Ιαπωνία: Αποζημιώσεις για το Β παγκόσμιο πόλεμο
27.4.2002 6:19 (Ωρα Λονδίνου) Οι 15 άνδρες δούλευαν για την εταιρεία ορυχείων Mitsui κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι, ας σημειωθεί, η πρώτη φορά που ιαπωνικό δικαστήριο αναγνωρίζει την υπαιτιότητα μίας εταιρείας για διάπραξη αδικημάτων κατά τη διάρκεια εμπόλεμης περιόδου. Οι προσφυγές εναντίον της ιαπωνικής κυβέρνησης δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τη δικαιοσύνη. Η ιαπωνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι όλες οι αποζημιώσεις είχαν καταβληθεί κατά τις διμερείς ειρηνευτικές συνθήκες μετά τον πόλεμο. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιαπωνία αναφέρει ότι η απόφαση της Παρασκευής ανοίγει το δρόμο για την εκδίκαση ανάλογων υποθέσεων και στο μέλλον. Πάντως, η ιαπωνική εταιρεία Mitsui σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ανάλογες αποφάσεις στο παρελθόν έχουν ανατραπεί. Πριν από τρια χρόνια, δικαστήριο της Ιαπωνίας είχε αποφασίσει ότι πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση σε τρεις γυναίκες από την Κορέα, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως "σκλάβες του σεξ" από τα ιαπωνικά στρατεύματα. Η υπόθεσή τους πάντως οδηγήθηκε στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, όπου ακόμη εκδικάζεται η έφεση.
Ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας
27.4.2002 6:18 (Ωρα Λονδίνου) Τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών καταδεικνύουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανέβηκε κατά 5,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η αύξηση είναι η μεγαλύτερη που σημειώνεται από το 1999 και μετά. Πιστεύεται ότι αυτή οφείλεται κυρίως στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στην υψηλή καταναλωτική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η πρόσφατη πτωτική πορεία των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης δεν ήταν τόσο σημαντική όσο αρχικώς αναμένετο. Παρ' όλα αυτά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για μία σημαντική ανάπτυξη στο εγγύς προσεχές μέλλον. Η αμερικανική οικονομία πέρασε την τελευταία κρίση της μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αν και οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης σημείωναν πτώση και πριν από τις επιθέσεις.
Σύμπαν χωρίς αρχή και τέλος
27.4.2002 6:20 (Ωρα Λονδίνου) Οι κοσμολόγοι, οι οποίοι κατέληξαν στο εν λόγω συμπέρασμα, υποστηρίζουν ότι μόνο με αυτή τη θεωρία εξηγούνται μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του διαστήματος. Όπως δηλαδή, γιατί 15 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang - την επονομαζόμενη Μεγάλη Έκρηξη - τα άστρα και οι γαλαξίες απομακρύνονται συνεχώς το ένα από το άλλο και γιατί η βαρύτητα δεν μπορεί να εμποδίσει τη συνεχή διαστολή του σύμπαντος. Οι επιστήμονες, τώρα, υποστηρίζουν ότι το Bing Bang δεν αποτέλεσε μοναδικό φαινόμενο αλλά επαναλαμβάνεται στην αέναη ιστορία του σύμπαντος. Ο Πολ Στάινχαρντ, εκ των ερευνητών της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου του Πρίνστον των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζει ότι μια σειρά μαθηματικών εξισώσεων παρουσιάζει ένα σύμπαν χωρίς αρχή και τέλος. "Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη με το Big Bang άρχισε στην ουσία ο χώρος και ο χρόνος. Εκτιμούσαμε μέχρι τώρα ότι το Big Bang ήταν η απόλυτη αρχή, ότι από το απόλυτο τίποτα εμφανίστηκε ξαφνικά το Διάστημα, ο χρόνος, η ακτινοβολία", λέει ο κ. Στάινχαρντ "Αυτό που εμείς διαπιστώνουμε είναι ότι το Big Bang δεν είναι η αρχή του χρόνου αλλά η πιο πρόσφατη εκκίνηση μιας σειράς αέναων κύκλων, μέσα από τους οποίους το σύμπαν περνά άλλοτε από περιόδους διαστολής και άλλοτε από περιόδους συστολής", τόνισε ο Αμερικανός ερευνητής.
|