Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-04-03
3.4.2002 23:40 (Ωρα Λονδίνου) Το νόμισμα του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες έχει υποχωρήσει αισθητά και μόλις χθες κατάφερε κάπως να σταθεροποιηθεί. Την περασμένη εβδομάδα, το εθνικό νόμισμα του Ισραήλ έφτασε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει φτάσει ποτέ έναντι του αμερικανικoύ δολαρίου - επίπεδα στα οποία δεν είχε πέσει εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Ο βασικός λόγος της πτώσης της αξίας του είναι, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ότι ο προϋπολογισμός τού Ισραήλ έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα λόγω, κυρίως, των αυξανόμενων αμυντικών δαπανών τού Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το θέμα είναι πλέον καθαρά πολιτικό και ότι η αδυναμία των δύο πλευρών να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει άμεσες οικονομικές επιπτώσεις, που είναι ορατές και στην αγορά πετρελαίου, όπου η τιμή του "μαύρου χρυσού" ανεβαίνει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες. Την υψηλότερη τιμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση πληρώνουν έχει η Νορβηγία όπου το πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνεται στις 75,5 πένες. Στη Δανία, το πετρέλαιο κίνησης έχει φθάσει στις 71,1 πένες το λίτρο ενώ στην Ιταλία και στη Γερμανία βρίσκεται στις 64 πενες. Η τιμή στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες, συγκεκριμένα 43,7 πένες, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το λίτρο στοιχίζει 24,4 πένες. Στη Βρετανία, η τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι ιδιαίτερα ακριβή και, μάλιστα, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τους πετρελαϊκούς φόρους το 2000 ήταν από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπη και αποτέλεσαν μεγάλη δοκιμασία για την βρετανική κυβέρνηση. Τώρα, λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση αναμένεται ακόμα πιο δύσκολη και πιο πολύπλοκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωπος της εταιρείας Petrol Retailers Association υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν επιτρέπει σε κανέναν να κάνει προβλέψεις.
Οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στη Ναμπλούς
3.4.2002 22:44 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, δύο φάλλαγες τεθωρακισμένων αρμάτων διείσδυσαν στην πόλη, όπου ορισμένοι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι με αυτοσχέδια οδοφράγματα. Τα ισραηλινά στρατεύματα εξακολουθούν επίσης να πολιορκούν το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από εκατό Παλαιστίνιοι αστυνομικοί και πολιτοφύλακες. Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κατηγόρησαν τις δυνάμεις των Ισραηλινών ότι επιδίδονται στην ολοκληρωτική καταστροφή των περιοχών που έχουν καταλάβει. Την κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξετάζει και το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στο μεταξύ, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις επαφές με το Ισραήλ σε επίπεδο κυβερνήσεων. Οπως όμως είπε ο υπουργός Πληροφοριών, Σαφάτ ελ-Σερίφ, παραμένουν ανοικτές οι διπλωματικές οδοί. Το Ισραήλ χαρακτήρισε την απόφαση της Αιγύπτου συμβολική χειρονομία. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης αυτό δεν αποπροσανατολίσει το Ισραήλ από τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της τρομοκρατίας, ενώ ο ίδιος εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι άλλες αραβικές χώρες θα κατανοήσουν τη στάση των Ισραηλινών. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι έκανε και πάλι έκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους για εκεχειρία. Το Ισραήλ επέκρινε και το Βατικανό, λέγοντας ότι υποβάλλει τους Παλαιστίνιους σε άδικες και εξευτιλιστικές συνθήκες. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, είπε χαρακτηριστικά ότι το Ισραήλ έχασε την ηθική ανωτερότητά του εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.
Αποστολή της ΕΕ στη Μέση Ανατολή
3.4.2002 23:16 (Ωρα Λονδίνου) Η απόφαση ελήφθη ενώ εντείνονται οι πιέσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο. Παράλληλα, οι 15 αναμένεται να ζητήσουν την άμεση εφαρμογή του τελευταίου ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, που περιλαμβάνει την επίτευξη εκεχειρίας και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη. Οπως όμως εκτιμά η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υπάρχει ομοφωνία για το τι μέλλει γενέσθαι. Η Γαλλία, που έχει υιοθετήσει σκληρή θέση απέναντι στο Ισραήλ, τάσσεται υπέρ της επέμβασης διεθνούς δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Ζητά ακόμα την αποστολή αντιπροσωπείας ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή - μεταξύ αυτών και του αρμόδιου για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα και πιθανότατα του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι κατηγόρησε έμμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι προηγούμενες διπλωματικές προσπάθειες απέτυχαν. Ο κ. Πρόντι ζήτησε τη διοργάνωση διάσκεψης για την κρίση στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ρωσίας, του Ισραήλ, των Παλαιστινίων αλλά και "μετριοπαθών" - όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά - αραβικών χωρών. Το Ισραήλ απέρριψε τη σχετική πρόταση.
Αβέβαιο το μέλλον για τους απεργούς πείνας στις τουρκικές φυλακές
3.4.2002 21:45 (Ωρα Λονδίνου) Τους τελευταίους 18 μήνες, 50 απεργοί έχουν βρει το θάνατο, ενώ 64 κρατούμενοι που εξακολουθούν την απεργία πείνας λένε ότι στις καινούργιες φυλακές θα είναι πιο ευάλωτοι σε βασανιστήρια και σε μακροχρόνια απομόνωση. Ο κ. Τουρκ είπε οτι οι πτέρυγες στις παλιές φυλακές χρησιμοποιούνται ως στρατόπεδα εκπαίδευσης για τις αριστερές οργανώσεις. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης αποτελούν πλήγμα στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβιβασμού.
Οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στη Ναμπλούς
3.4.2002 21:15 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, δύο φάλλαγες τεθωρακισμένων αρμάτων διείσδυσαν στην πόλη, όπου ορισμένοι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι με αυτοσχέδια οδοφράγματα. Τα ισραηλινά στρατεύματα εξακολουθούν επίσης να πολιορκούν το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από εκατό Παλαιστίνιοι αστυνομικοί και πολιτοφύλακες. Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κατηγόρησαν τις δυνάμεις των Ισραηλινών ότι επιδίδονται στην ολοκληρωτική καταστροφή των περιοχών που έχουν καταλάβει. Την κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξετάζει και το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στο μεταξύ, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις επαφές με το Ισραήλ σε επίπεδο κυβερνήσεων. Οπως όμως είπε ο υπουργός Πληροφοριών, Σαφάτ ελ-Σερίφ, παραμένουν ανοικτές οι διπλωματικές οδοί. Το Ισραήλ χαρακτήρισε την απόφαση της Αιγύπτου συμβολική χειρονομία. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης αυτό δεν αποπροσανατολίσει το Ισραήλ από τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της τρομοκρατίας, ενώ ο ίδιος εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι άλλες αραβικές χώρες θα κατανοήσουν τη στάση των Ισραηλινών. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι έκανε και πάλι έκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους για εκεχειρία. Το Ισραήλ επέκρινε και το Βατικανό, λέγοντας ότι υποβάλλει τους Παλαιστίνιους σε άδικες και εξευτιλιστικές συνθήκες. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, είπε χαρακτηριστικά ότι το Ισραήλ έχασε την ηθική ανωτερότητά του εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.
Αργεντινή: Συνελήφθη ο Ντομίνκο Καβάλο
3.4.2002 20:42 (Ωρα Λονδίνου) Η σύλληψη έγινε αφού ολοκληρώθηκε η κατάθεση του κ. Καβάλο ενώπιον δικαστηρίου στο Μπουένος Αϊρες. Πριν από ένα χρόνο ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, παρέμεινε υπό κατοίκον περιορισμό για διάστημα έξι μηνών κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση. Ο κ. Καβάλο εθεωρείτο "ήρωας" για την οικονομική πολιτική που είχε εισηγηθεί, σήμερα όμως πολλοί τον κατηγορούν για τα μέτρα λιτότητας που έλαβε τον περασμένο χρόνο και αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποίησε ο λαός της Αργεντινής. Τα πρώτα στοιχεία για το σκάνδαλο παράνομης πώλησης όπλων ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το 1995 όταν αποκαλύφθηκε ότι η κρατική βιομηχανία όπλων της Αργεντινής είχε πουλήσει οπλισμό στον Ισημερινό κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με το Περού. Επισήμως το φορτίο όπλων κατευθυνόταν προς τη Βενεζουέλα αλλά κατέληξε στον Ισημερινό. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 1991, η Αργεντινή είχε στείλει 6.500 τόνους όπλων στον Παναμά - χώρα η οποία δεν διέθετε ένοπλες δυνάμεις μετά την αμερικανική εισβολή των ΗΠΑ. Τα όπλα αυτά κατέληξαν στην Κροατία που την εποχή εκείνη αντιμετώπιζε το εμπάργκο του ΟΗΕ.
Αρχίζει η επιστροφή Αφγανών προσφύγων από το Ιράν
3.4.2002 20:07 (Ωρα Λονδίνου) Η συμφωνία προβλέπει την μεταφορά των προσφύγων στα σύνορα με το Αφγανιστάν, καθώς και την χορήγηση σε αυτούς μικρής ποσότητας φαγητού και χρηματικού ποσού. Πολλοί Αφγανοί πρόσφυγες είχαν καταφύγει στο Ιράν (και το Πακιστάν) πριν την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, τώρα όμως η Τεχεράνη λέει ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους. Στη Γενεύη, το Αφγανιστάν ζήτησε επίσης από τις δωρήτριες χώρες οικονομική βοήθεια ύψους εκατομμυρίων δολλαρίων ώστε να καταστεί δυνατή η σύσταση των νέων δυνάμεων του στρατού, της αστυνομίας και των συνοριακών φρουρών. Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν λέει ότι αυτό είναι απαραίτητο για την πολιτική σταθερότητα της χώρας στο μέλλον.
Δημοψήφισμα στο Πακιστάν για τον Μουσάραφ
3.4.2002 19:42 (Ωρα Λονδίνου) Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου μήνα. Ο λαός του Πακιστάν θα απαντήσει εάν υποστηρίζει τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου, καθώς και την εκστρατεία που έχει εξαπολύσει εναντίον των θρησκευτικών εξτρεμιστών. Ο στρατηγός Μουσάραφ ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1999 και αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας τον περασμένο Ιούνιο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με τη δικαιολογία ότι είναι αντισυνταγματικό και ότι μπορεί να οδηγήσει στην κυριαρχία του στρατού επί του κοινοβουλίου.
Αρχίζει η επιστροφή Αφγανών προσφύγων από το Ιράν
3.4.2002 20:07 (Ωρα Λονδίνου) Η συμφωνία προβλέπει την μεταφορά των προσφύγων στα σύνορα με το Αφγανιστάν, καθώς και την χορήγηση σε αυτούς μικρής ποσότητας φαγητού και χρηματικού ποσού. Πολλοί Αφγανοί πρόσφυγες είχαν καταφύγει στο Ιράν (και το Πακιστάν) πριν την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, τώρα όμως η Τεχεράνη λέει ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους. Στη Γενεύη, το Αφγανιστάν ζήτησε επίσης από τις δωρήτριες χώρες οικονομική βοήθεια ύψους εκατομμυρίων δολλαρίων ώστε να καταστεί δυνατή η σύσταση των νέων δυνάμεων του στρατού, της αστυνομίας και των συνοριακών φρουρών. Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν λέει ότι αυτό είναι απαραίτητο για την πολιτική σταθερότητα της χώρας στο μέλλον.
Η Αίγυπτος διακόπτει τις σχέσεις με το Ισραήλ
3.4.2002 18:58 (Ωρα Λονδίνου) Το Ισραήλ χαρακτήρισε την απόφαση της Αιγύπτου συμβολική χειρονομία. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης αυτό δεν αποπροσανατολίσει το Ισραήλ από τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της τρομοκρατίας, ενώ ο ίδιος εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι άλλες αραβικές χώρες θα καταλάβουν τη στάση των Ισραηλινών. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι έκανε και πάλι έκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους για εκεχειρία. Εν τω μεταξύ, τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν να πολιορκούν το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί. Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι πολλοί από τους Παλαιστίνιους οπλοφορούν και ορισμένοι έβαλαν εναντίον τους μέσα από το ναό. Ομως Παλαιστίνιος που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία είπε ότι έχουν διαταγή να μην πυροβολούν από ιερά μέρη. Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις απαγόρευσαν την είσοδο στη Βηθλέεμ σε ομάδα Χριστιανών ηγετών. Ενας από αυτούς είπε ότι στόχος τους ήταν να βοηθήσουν τους τραυματίες και να θάψουν τους νεκρούς. Ηυπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που βοηθάει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες κατηγόρησε τις δυνάμεις των Ισραηλινών ότι επιδίδονται στην καταστροφή των πάντων, προκαλώντας ζημιές στα δίκτυα παροχής νερού και ηλεκτρισμού και άλλα έργα υποδομής. Οι Ισραηλινοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και τις παλαιστινιακές πόλεις Τζενίν και Σαλφίτ.
Νέο κύμα θρησκευτικής βίας στην Ινδία
03.4.2002 12:48 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με δηλώσεις της αστυνομίας, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες - όλοι τους μουσουλμάνοι - κάηκαν ζωντανοί όταν κάποιοι έβαλαν φωτιά στα σπίτια τους. Άλλοι 40 μουσουλμάνοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με σοβαρά εγκαύματα ενώ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία ένας άνδρας έπεσε νεκρός από πυροβολισμό. Τα περιστατικά βίας σημειώνονται μια ημέρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατσπαγί, στην Γκουτζαράτ όπου τους τελευταίους μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 800 άτομα σε θρησκευτικές συγκρούσεις. Τα πλέον βίαια επεισόδια ξέσπασαν τον Φεβρουάριο όταν ομάδα μουσουλμάνων επιτέθηκε και πυρπόλησε τραίνο που μετέφερε ινδουιστές με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 60 άτομα.
Υπό ισραηλινή κατοχή τέθηκε η Βηθλεέμ
03.4.2002 12:54 (Ωρα Λονδίνου) Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι στρατιώτες δέχτηκαν πυρά από το εσωτερικό του ναού αλλά τοπικός εκπρόσωπος της εκκλησίας ανέφερε ότι οι εγκλωβισμένοι δεν χρησιμοποιούν τον οπλισμό τους. Εν τω μεταξύ οι δυνάμεις του Ισραήλ επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις τους στη Δυτική Όχθη κατευθύνθηκαν με τεθωρακισμένα οχήματα στο κέντρο της Τζενίν, αλλά και στην πόλη Σαλφίτ κοντά στη Ναμπλούς. Η ύπατη αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, αλλά και ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρουν ότι χιλιάδες άτομα έχουν εγκλωβισθεί στη Δυτική Όχθη χωρίς φαγητό και νερό. Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Χουσάμ Σαρκαβί ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν μόνο ελλείψεις σε τρόφιμα, αλλά και σε νερό. Δεν υπάρχουν φάρμακα και εξοπλισμός των νοσοκομείων, όπως φιάλες οξυγόνου και αίματος». Πάντως, το Ισραήλ διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς. Νωρίτερα ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ απέρριψε πρόταση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, να εγκαταλείψει τη Ραμάλα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα αυτοεξοριστεί και δεν θα επιστρέψει. Εν τω μεταξύ ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον μαχητών της Χεζμπολά στο νότιο Λίβανο. Οι ισραηλινές επιθέσεις διεξήχθησαν ως αντίποινα για προηγούμενες επιθέσεις της Χεζμπολά σε θέσεις του Ισραήλ.
Πρωτοβουλία της ΕΕ Διχογνωμία των ΗΠΑ
03.4.2002 12:46 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας πριν από την έναρξη έκτακτης συνόδου των υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε στο Λουξεμβούργου, ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και κάλεσε και τις δυο πλευρές να σεβαστούν το τελευταίο σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ. Ο κ. Πρόντι ζήτησε την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και την παροχή ελευθερίας κινήσεων στον Γιασέρ Αραφάτ ενώ καταδίκασε τις αντισημιτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές επιδρομές. Δυο φωνές από την Ουάσινγκτον Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Ουάσινγκτον τα μηνύματα που καταφθάνουν από τις ΗΠΑ είναι συγκεχυμένα. Την στιγμή που ο πρόεδρος Τζορτζ Μπούς παρέχει πλήρη στήριξη στις επιχειρήσεις των ισραηλινών, ο υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και το Στέιτ Nτιπάρτμεντ επιχειρούν να περιορίσουν τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο κ. Πάουελ μάλιστα κάλεσε τους ισραηλινούς να μην εξορίσουν τον Γιασέρ Αραφάτ. Ο Αμερικανός πρόεδρος λόγω αυτής της κατάστασης δέχεται ισχυρές πιέσεις από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να αναλάβει άμεση δράση. Σύμφωνα, πάντως, με τον ανταποκριτή μας στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει την κρίση στη Μέση Ανατολή ως τμήμα του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας» και τον ίδιο τον Αραφάτ σαν τρομοκράτη-παρά το γεγονός ότι δεν το δηλώνει δημοσίως.
Νέο κύμα θρησκευτικής βίας στην Ινδία
03.4.2002 12:48 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με δηλώσεις της αστυνομίας, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες - όλοι τους μουσουλμάνοι - κάηκαν ζωντανοί όταν κάποιοι έβαλαν φωτιά στα σπίτια τους. Άλλοι 40 μουσουλμάνοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με σοβαρά εγκαύματα ενώ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία ένας άνδρας έπεσε νεκρός από πυροβολισμό. Τα περιστατικά βίας σημειώνονται μια ημέρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατσπαγί, στην Γκουτζαράτ όπου τους τελευταίους μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 800 άτομα σε θρησκευτικές συγκρούσεις. Τα πλέον βίαια επεισόδια ξέσπασαν τον Φεβρουάριο όταν ομάδα μουσουλμάνων επιτέθηκε και πυρπόλησε τραίνο που μετέφερε ινδουιστές με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 60 άτομα.
BMW και Opel στο στόχαστρο της Κομισιόν
03.4.2002 13:17 (Ωρα Λονδίνου) Και οι δυο εταιρείες κατηγορούνται ότι ενισχύθηκαν με κρατικά κονδύλια (από τη Γερμανία και την Πορτογαλία αντίστοιχα) για την κατασκευή εργοστασίων που θα μπορούσαν να είχαν μεταφερθεί σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με αναλυτές, η έρευνα ενδέχεται να αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γερμανού καγκελάριου ο οποίος κατηγορεί τις Βρυξέλλες για άδικη μεταχείριση της Γερμανίας ενώ επίκεινται οι κρίσιμες εκλογές για τον Σρέντερ.
Κίνδυνος εξαφάνισης τεράστιων δασικών εκτάσεων
03.4.2002 12:49 (Ωρα Λονδίνου) Επιστήμονες του World Resources είπαν ότι από τα δάση της Ρωσίας μόνο το 1/4 διατηρείται ανέπαφο και ότι στην Ινδονησία η αποψίλωση δασών έχει διπλασιαστεί εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας. Στο πόρισμά της η έκθεση προειδοποιεί ότι εάν η διεθνής κοινότητα δεν δράσει άμεσα δράση για την προστασία των δασών, τότε μεγάλες δασικές εκτάσεις απειλούνται με εξαφάνιση μέσα στην επόμενη εικοσαετία.
Υπό ισραηλινή κατοχή η Βηθλεέμ
03.4.2002 11:17 (Ωρα Λονδίνου) Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι στρατιώτες δέχτηκαν πυρά από το εσωτερικό του ναού αλλά τοπικός εκπρόσωπος της εκκλησίας ανέφερε ότι οι εγκλωβισμένοι δεν χρησιμοποιούν τον οπλισμό τους. Εν τω μεταξύ οι δυνάμεις του Ισραήλ επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις τους στη Δυτική Όχθη κατευθύνθηκαν με τεθωρακισμένα οχήματα στο κέντρο της Τζενίν, αλλά και στην πόλη Σαλφίτ κοντά στη Ναμπλούς. Η ύπατη αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, αλλά και ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρουν ότι χιλιάδες άτομα έχουν εγκλωβισθεί στη Δυτική Όχθη χωρίς φαγητό και νερό. Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Χουσάμ Σαρκαβί ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν μόνο ελλείψεις σε τρόφιμα, αλλά και σε νερό. Δεν υπάρχουν φάρμακα και εξοπλισμός των νοσοκομείων, όπως φιάλες οξυγόνου και αίματος». Πάντως, το Ισραήλ διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς. Νωρίτερα ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ απέρριψε πρόταση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, να εγκαταλείψει τη Ραμάλα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα αυτοεξοριστεί και δεν θα επιστρέψει. Εν τω μεταξύ ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον μαχητών της Χεζμπολά στο νότιο Λίβανο. Οι ισραηλινές επιθέσεις διεξήχθησαν ως αντίποινα για προηγούμενες επιθέσεις της Χεζμπολά σε θέσεις του Ισραήλ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε θα συμμετάσχουν σε έκτακτη διάσκεψη στο Λουξεμβούργο από όπου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, (η οποία διατηρεί την προεδρία της Ενωσης) θα ζητήσουν την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων και την παροχή ελευθερίας κινήσεων στον Γιασέρ Αραφάτ
Κίνδυνος εξαφάνισης τεράστιων δασικών εκτάσεων
03.4.2002 11:04 (Ωρα Λονδίνου) Επιστήμονες του World Resources είπαν ότι από τα δάση της Ρωσίας μόνο το 1/4 διατηρείται ανέπαφο και ότι στην Ινδονησία η αποψίλωση δασών έχει διπλασιαστεί εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας. Στο πόρισμά της η έκθεση προειδοποιεί ότι εάν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει άμεση για την προστασία των δασών, τότε μεγάλες δασικές εκτάσεις απειλούνται με εξαφάνιση μέσα στην επόμενη εικοσαετία.
Κλιμακώνει τις επιδρομές του το Ισραήλ
03.4.2002 10:22 (Ωρα Λονδίνου) Εν τω μεταξύ οι δυνάμεις του Ισραήλ επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις τους στη Δυτική Όχθη κατευθύνθηκαν με τεθωρακισμένα οχήματα στο κέντρο της Τζενίν, αλλά και στην πόλη Σαλφίτ κοντά στη Ναμπλούς. Σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που είναι αρμόδια για τους παλαιστινίους πρόσφυγες, χιλιάδες άτομα είναι εγκλωβισμένα στη Δυτική Όχθη χωρίς τις απαραίτητες προμήθειες σε φαγητό και νερό. Ανησυχία για την περίθαλψη τραυματιών εξέφρασε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού που είπε ότι ομάδες ιατρών συνάντησαν εμπόδια στην προσπάθειά τους να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Νωρίτερα ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ απέρριψε πρόταση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, να εγκαταλείψει τη Ραμάλα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα αυτοεξοριστεί και δεν θα επιστρέψει. Εν τω μεταξύ ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον μαχητών της Χεζμπολά στο νότιο Λίβανο. Οι ισραηλινές επιθέσεις διεξήχθησαν ως αντίποινα για προηγούμενες επιθέσεις της Χεζμπολά σε θέσεις του Ισραήλ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε θα συμμετάσχουν σε έκτακτη διάσκεψη στο Λουξεμβούργο από όπου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, (η οποία διατηρεί την προεδρία της Ενωσης) θα ζητήσουν την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων και την παροχή ελευθερίας κινήσεων στον Γιασέρ Αραφάτ
Νέο κύμα θρησκευτικής βίας στην Ινδία
03.4.2002 10:19 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με δηλώσεις της αστυνομίας, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες - όλοι τους μουσουλμάνοι - κάηκαν ζωντανοί όταν κάποιοι έβαλαν φωτιά στα σπίτια τους. Άλλοι 40 μουσουλμάνοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με σοβαρά εγκαύματα ενώ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία ένας άνδρας έπεσε νεκρός από πυροβολισμό. Τα περιστατικά βίας σημειώνονται μια ημέρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατσπαγί, στην Γκουτζαράτ όπου τους τελευταίους μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 800 άτομα σε θρησκευτικές συγκρούσεις. Τα πλέον βίαια επεισόδια ξέσπασαν τον Φεβρουάριο όταν ομάδα μουσουλμάνων επιτέθηκε και πυρπόλησε τραίνο που μετέφερε ινδουιστές με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 60 άτομα.
Η βασιλική οικογένεια αποτίει φόρο τιμής στη βασιλομήτορα
03.4.2002 9:39 (Ωρα Λονδίνου) Το φέρετρο τοποθετήθηκε στο Κουΐνς Τσάπελ την Τρίτη αφού μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο απο το Γουΐνσορ. Περισσότεροι απο 1.000 άνθρωποι παρακολουθούσαν τη στιγμή που έξι μεταφορείς το τοποθέτησαν στο παλάτι. Ακολούθησε σύντομη προσευχή από τον επίσκοπο του Λονδίνου. Ο δούκας και η δούκισσα του Κλόστερ το επισκέφτηκαν αργότερα προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμης. Ανάμεσα στους φίλους της βασιλομήτορος που αναμένεται να επισκευθούν το Κουΐνς Τσάπελ , είναι και ο τέως βασιλιάς της Ελλάδος Κωσταντίνος. Το φέρετρο της βασιλομήτορος θα παραμείνει στην εκκλησία μέχρι την Παρασκευή.
Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις στη Δ. Όχθη
3.4.2002 7:42 (Ωρα Λονδίνου) Στη Βηθλεέμ περισσότεροι από 100 παλαιστίνιοι αστυνομικοί και μαχητές βρήκαν κατάλυμμα στο Ναό της Γέννεσης του Χριστού ύστερα από μία μέρα συνεχών συγκρούσεων. Σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που είναι αρμόδια για τους παλαιστινίους πρόσφυγες, χιλιάδες άτομα είναι εγκλωβισμένα στη Δυτική Όχθη χωρίς τις απαραίτητες προμήθειες σε φαγητό και νερό. Ανησυχία για την περίθαλψη τραυματιών εξέφρασε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού που είπε ότι ομάδες ιατρών εμποδίσθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Νωρίτερα ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ απέρριψε πρόταση του πρωθυπουργού του Ισραήλ. Αριέλ Σαρόν, για να εγκαταλείψει τη Ραμάλα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα αυτοεξοριστεί και δεν θα επιστρέψει. Εν τω μεταξύ ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον μαχητών της Χεζμπολά στο νότιο Λίβανο. Τουλάχιστον τέσσερις πύραυλοι εκτοξέυθηκαν σε αμφισβητούμενη περιοχή κοντά στα σύνορα Ισραήλ- Λιβάνου. Οι ισραηλινές επιθέσεις διεξήχθησαν ως αντίποινα για προηγούμενες επιθέσεις της Χεζμπολά σε θέσεις του Ισραήλ. Ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρεζ με επιστολή του στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησε να ληφθεί δράση εναντίον των κυβερνήσεων της Συρίας και του Λιβάνου, ώστε να αποφευχθούν βίαια επεισόδια στα σύνορα με το Ισραήλ.
Κίνδυνος εξαφάνισης για τα δάση 3.4.2002 8:24 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με την έκθεση του ινστιντούτου World Resources, με έδρα την Ουάσινγκτον, πολλές από τις περιοχές όπου πιστευόταν ότι τα δάση διατηρούνται ανέπαφα, έχουν στην πραγματικότητα πληγεί από την κατασκευή δρόμων, την επέκταση οικισμών και τις εξορύξεις. Επιστήμονες του World Resources είπαν ότι από τα δάση της Ρωσίας μόνο το 1/4 διατηρείται ανέπαφο και ότι στην Ινδονησία η αποψίλωση δασών έχει διπλασιαστεί εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας. Στο πόρισμά της η έκθεση προειδοποιεί ότι εάν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει άμεση για την προστασία των δασών, τότε μεγάλες δασικές εκτάσεις απειλούνται με εξαφάνιση μέσα στην επόμενη εικοσαετία. 3.4.2002 8:26 (Ωρα Λονδίνου) Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες καλούν ΗΠΑ και Ευρώπη να δώσουν λύση στην κρίση που μαστίζει τη Μέση Ανατολή. Η γερμανική εφημερίδα Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ υποστηρίζει ότι έχει έρθει η στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος πρέπει να "διαλέξει μεταξύ των δύο κακών στη Μέση Ανατολή". "Είτε πρέπει να περιορίσει τον Σαρόν θέτοντας σε κίνδυνο τη σχέση με τον στραηγικό του έταιρο, το Ισραήλ είτε πρέπει να αφήσει τον Αραφάτ στην τύχη του- προκαλώντας έτσι την οργή του αραβικού κόσμου" γράφει η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ. "Ηρθε η ώρα για τον κόσμο να δράσει" υποστηρίζει η επίσης γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Ρουντσάου που καλεί τη διεθνή κοινότητα να εγκαταλείψει πλέον τη θέση του παρατηρητή. "Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεν θα βρουν μόνοι τους, χωρίς βοήθεια το δρόμο για την ειρήνη" γράφει η εφημερίδα. Η σλοβάκικη εφημερίδα Πράβντα σημειώνει ότι μια επιπλέον κλιμάκωση της κρίσης είναι ίσως περισσότερο κοντά απ΄ότι όλοι μας φανταζόμαστε. Σχολιάζει δε πως είναι λάθος η πεποίθηση ότι το μεσανατολικό είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολεί μόνο τους λαούς της περιοχής. "Το πρόβλημα είναι διεθνές και με τη τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας πρέπει να δοθεί η λύση" γράφει η σουηδική εφημερίδα Σιντσβένσκα Νταγκλαντέτ. Στο κύριό της άρθρο με τίτλο: "Με τα μάτια στραμένα στον Μπους" η εφημερίδα προτείνει ότι οι ΗΠΑ ίσως θα πρέπει να ανακαλέσουν τον Αντονι Ζίνι και να στείλουν ομάδα διαμεσολαβητών με μεγαλύτερο κύρος, ίσως και με συμμετοχή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. "Τα Ηνωμένα Εθνη ανησυχούν ότι ο πόλεμος θα εξαπλωθεί σε όλο τον αραβικό κόσμο" γράφουν οι σημερινοί Τάιμς. Η Γκάρντιαν έχει πρωτοσέλιδο τίτλο: "Τα πτώματα, το χάος και τα απομεινάρια του πολέμου σε μια πόλη που τελεί υπό πολιορκία". Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, από τη Ραμάλα παραθέτει προσωπικές μαρτυρίες πολιτών. "Δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Δεν μπορούμε ούτε να κοιτάξουμε από το παράθυρο ή την πόρτα γιατί στρατιωτικά οχήματα κάνουν συνεχώς βόλτες γύρω από το κτίριο" λέει ο Βάελ Ντουπέκ, που εργάζεται ως γραφίστας. "Ο Αραφάτ μπορεί να φύγει με εισητήριο χωρίς επιστροφή" γράφει ο Τέλεγκραφ και σχολιάζει: "Ο Σαρόν δέχθηκε πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για την υγεία του Αραφάτ και γι'αυτό του πρόσφερε την πιθανότητα να αποχωρήσει με ελικόπτερο -στερώντας του βέβαια το δικαίωμα να επιστρέψει στη Ραμάλα" "Ο Γιασέρ Αραφάτ ούτε καν πρόκειται να συζητήσει αυτές τις μεμπτές προτάσεις" δήλωσε ο βασικός παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαεμπ Ερεκάτ, γράφουν οι Φαϊνάσιαλ Τάιμς που σημείωνουν επίσης ότι ο Αραφάτ προτιμά να πεθάνει παρά να αποχωρήσει. Τέλος ο Ιντιπέντεντ γράφει πως ο Αριέλ Σαρόν με την πρότασή του για αποχωρήση του Αραφάτ προκαλεί τις ΗΠΑ.
|