Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-03-31
Διαδηλώσεις στην Ιορδανία υπέρ του Αραφάτ και κατά των Ισραηλινών 31.3.2002 23:24 (Ωρα Λονδίνου) Η Ιορδανία, που με την Αίγυπτο είναι οι μόνες αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, ανέφερε ότι θα λάβει μέτρα κατά του Ισραήλ, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Η Τουρκία, που έχει υπογράψει σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, κάλεσε την Ουάσιγκτον να ασκήσει πιέσεις στον ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν. Η Γαλλία και η Γερμανία είπαν ότι η ασφάλεια του γιασέρ Αραφαάτ είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή. Άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα και η Ρωσία, κάλεσαν και πάλι Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να σεβαστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Σε μια άλλη εξέλιξη, περίπου 40 φιλειρηνιστές από δυτικές χώρες έφτασαν στα γραφεία του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα, υποσχόμενοι να τον προστατεύσουν από τα Ισραηλινά στρατεύματα. Η Ραμάλα έχει κυρηχθεί από τους Ισραηλινούς αποκλεισμένη ζώνη πολεμικών επιχειρήσεων καθώς το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να εγκρίνει τη συνέχιση των επιχειρήσεων. Στο μεταξύ, παλαιστίνιοι επίσηνοι λένε πως λίγο μετά την τηλεοπτική ομιλία του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, την Κυριακή, δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλλαν στη πόλη της Δυτικής Όχθης Καλκίγια την οποία και έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες.
"Νίκη της αντιπολίτευσης" στις εκλογές της Ουκρανίας
31.3.2002 23:21 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα νικητής αναμένεται να είναι ο κύριος συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δημοσκόπηση εξόδου σε 18.000 ψηφοφόρους φέρνει τον συνασπιμό αυτό, του ποίου ηγείται ο μεταρρυθμιστής πρώην πρωθυπουργός, Βίκτορ Γιουσένκο, να κερδίζει το 25% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, έρχονται οι Κομμουνιστές και στην τρίτη ο συνασπισμός των κομμάτων που υποστηρίζουν τον πρόεδρο. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Οι εκλογές θεωρούνται ως ένδειξη της διάθεσης των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και δημοψήφισμα για τη κυβέρνηση του προέδρου Λεονίντ Κούτσμα που έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν ακετά μικρή και σε ορισμένες περιοχές δεν ξεπέρασε το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.
Σαρόν: "Εχθρός του ελεύθερου κόσμου" ο Αραφάτ
31.3.2002 21:25 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αριέλ Σαρόν είπε ότι οι προσπάθειες για ειρήνευση με την αμερικανική διαμεσολάβηση, απαντήθηκαν με την τρομοκρατία, για την οποία, όπως είπε ευθύνεται ένας άνδρας: ο Γιασέρ Αραφάτ. Ο Γιασέρ Αραφάτ, είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, είναι επικεφαλής ενός "συνασπισμού του τρόμου" και χαρακτήρισε τον Παλαιστίνιο ηγέτη "εχθρό του ελεύθερου κόσμου". Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία, είναι να ξεριζωθεί, αλλά δεν έδωσε ενδείξεις για το ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις του. Ο κύριος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, είπε ότι η ομιλία του Αριέλ Σαρόν δείχνει πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει να κλείσει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις. Κατά τη γνώμη του, είπε, ο Σαρόν επιδιώκει να καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία και την Παλαιστινιακή Αρχή.
Η Βρετανία θρηνεί το θάνατο της βασιλομήτορος
31.3.2002 19:28 (Ωρα Λονδίνου) Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στο Αββαείο του Ουέστμίνστερ στο Κεντρικό Λονδίνο ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Ουίνσορ. Η βασιλομήτωρ θα ταφεί δίπλα στο σύζυγό της, το βασιλιά Γεώργιο τον Έκτο, ο οποίος πέθανε πριν από 50 χρόνια. Ειδικές τελετουργίες και προσευχές ακούστηκαν την Κυριακή -ημέρα του Πάσχα των Καθολικών- σε όλες τις εκκλησίες της Βρετανίας, αποτίοντας φόρο τιμής στη βασιλομήτωρα. Η βασίλισσα και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας παρέστησαν σε μία κλειστή στο ευρύ κοινό τελετουργία, στο κάστρο του Γουίντσορ. Συλλυπητήρια Ανάμεσα στους πρώτους που έσπευσαν να συλλυπηθούν τη βασιλική οικογένεια ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σημείωσε ότι η Βρετανία θρηνεί για το χαμό της Βασιλομήτορος, που συμβόλιζε το κουράγιο και την εθνική αξιοπρέπεια, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτεσης, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ τόνισε το ρόλο της εκλιπούσης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί Βρετανοί συγκεντρώθηκαν έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αφήνοντας λουλούδια στην είσοδο. Η ζωή της Βασιλομήτορος Η Ελίζαμπεθ Μπόους-Λάϊον, όπως ήταν το όνομά της, γενήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1900 και ήταν το ένατο από τα δέκα παιδιά του Λόρδου και της Λαίδης Γκλάμις. Το 1923 παντρεύτηκε τον Πρίγκηπα Αλβέρτο, δευτερότοκο γιο του Βασιλιά Γεωργίου του Πέμπτου. Τον Ιανουάριο του 1936 ο Γεώργιος πέθανε και διάδοχός κανονικά θα ήταν ο μεγάλος αδελφός του Αλβέρτου, Εδουάρδος. Αλλά ο Εδουάρδος ο Έβδομος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο προκειμένου να παντρευτεί την Αμερικανίδα Γουόλις Σίμσον, που ήταν διαζευγμένη δύο φορές. Έτσι αναπάντεχα η Ελισσάβετ ανήλθε στο θρόνο, στο πλ ευρό του συζύγου της Αλβέρτου που ανέλαβε ως Βασιλιά Γεώργιος ο Έκτος. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του βομβαρδισμού του Λονδίνου έμεινε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να εμψυχώσει τον αγγλικό λαό. Μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα ως βασιλομήτωρ και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους Βρετανούς. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πεθάνει η νεότερη κόρη της, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα σε ηλικία 71 ετών.
Σαρόν: "Σε κατάσταση πολέμου του Ισραήλ"
31.3.2002 18:52 (Ωρα Λονδίνου) Οι προσπάθεις για ειρήνευση με την αμερικανική διαμεσολάβηση, απαντήθηκαν με την τρομοκρατία. Και για την τρομοκρατία αυτή ευθύνεται ένας άνδρας, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Γιασέρ Αραφάτ. Το Ισραήλ είναι φιλειρηνικό έθνος είπε ο Σαρόν, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην τρομοκρατία. Όπως και στο παρελθόν, είπε, το Ισραήλ θα βγει νικητής και τότε οι Ισραηλινοί θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά. Αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έδωσε ενδείξεις για το ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις του.
Νέες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ
31.3.2002 18:03 (Ωρα Λονδίνου) Σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και ο Παλαιστίνιος βομβιστής. Πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί και ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Από την έκρηξη στο εστιατόριο Μάτζα, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ένας Άραβας του Ισραήλ, δημιουργήθηκε μια τεράστια τρύπα στην οροφή. Το εστιατόριο βρισκόταν δίπλα στην είσοδο ενός από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στο βόρειο Ισραήλ. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Χαμάς. Σε ένα άλλο περιστατικό Εβραίοι έποικοι λένε ότι ένας Παλαιστίνιος βομβιστής σκοτώθηκε τραυματίζοντας αρκετά άτομα στον εποικισμό Εφράτ, κοντά στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης. Από την περασμένη Τετάρτη έχουν σημειωθεί πέντε επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών. Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σιαρόν, Νταβίντ Μπέικερ, ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός ενδέχεται μετά την βομβιστική επίθεση στη Χάιφα, να επισπεύσει τη μεγάλη επίθεση που άρχισε την περασμένη εβδομάδα εναντίον Παλαιστινιακών περιοχών. Ο Μπέικερ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σπάσει "αυτή την αλυσίδα του τρόμου" όπως είπε χαρακτηριστικά και θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο θεωρήσει απαραίτητο "προκειμένου να το επιτύχει το συντομότερο δυνατό".
Η Ιορδανία απειλεί με μέτρα κατά του Ισραήλ
31.3.2002 18:34 (Ωρα Λονδίνου) Η Ιορδανία, που με την Αίγυπτο είναι οι μόνες αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, ανέφερε ότι θα λάβει μέτρα κατά του Ισραήλ, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Η Τουρκία, που έχει υπογράψει σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, κάλεσε την Ουάσιγκτον να ασκήσει πιέσεις στον ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν. Η Γαλλία και η Γερμανία είπαν ότι η ασφάλεια του γιασέρ Αραφαάτ είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή. Άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα και η Ρωσία, κάλεσαν και πάλι Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να σεβαστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Σε μια άλλη εξέλιξη, περίπου 40 φιλειρηνιστές από δυτικές χώρες έφτασαν στα γραφεία του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα, υποσχόμενοι να τον προστατεύσουν από τα Ισραηλινά στρατεύματα. Η Ραμάλα έχει κυρηχθεί από τους Ισραηλινούς αποκλεισμένη ζώνη πολεμικών επιχειρήσεων καθώς το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να εγκρίνει τη συνέχιση των επιχειρήσεων.
Η Βρετανία θρηνεί το θάνατο της βασιλομήτορος
31.3.2002 18:40 (Ωρα Λονδίνου) Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στο Αββαείο του Ουέστμίνστερ στο Κεντρικό Λονδίνο ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Ουίνσορ. Η βασιλομήτωρ θα ταφεί δίπλα στο σύζυγό της, το βασιλιά Γεώργιο τον Έκτο, ο οποίος πέθανε πριν από 50 χρόνια. Ειδικές τελετουργίες και προσευχές ακούστηκαν την Κυριακή -ημέρα του Πάσχα των Καθολικών- σε όλες τις εκκλησίες της Βρετανίας, αποτίοντας φόρο τιμής στη βασιλομήτωρα. Η βασίλισσα και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας παρέστησαν σε μία κλειστή στο ευρύ κοινό τελετουργία, στο κάστρο του Γουίντσορ. Συλλυπητήρια Ανάμεσα στους πρώτους που έσπευσαν να συλλυπηθούν τη βασιλική οικογένεια ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σημείωσε ότι η Βρετανία θρηνεί για το χαμό της Βασιλομήτορος, που συμβόλιζε το κουράγιο και την εθνική αξιοπρέπεια, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτεσης, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ τόνισε το ρόλο της εκλιπούσης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί Βρετανοί συγκεντρώθηκαν έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αφήνοντας λουλούδια στην είσοδο. Η ζωή της Βασιλομήτορος Η Ελίζαμπεθ Μπόους-Λάϊον, όπως ήταν το όνομά της, γενήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1900 και ήταν το ένατο από τα δέκα παιδιά του Λόρδου και της Λαίδης Γκλάμις. Το 1923 παντρεύτηκε τον Πρίγκηπα Αλβέρτο, δευτερότοκο γιο του Βασιλιά Γεωργίου του Πέμπτου. Τον Ιανουάριο του 1936 ο Γεώργιος πέθανε και διάδοχός κανονικά θα ήταν ο μεγάλος αδελφός του Αλβέρτου, Εδουάρδος. Αλλά ο Εδουάρδος ο Έβδομος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο προκειμένου να παντρευτεί την Αμερικανίδα Γουόλις Σίμσον, που ήταν διαζευγμένη δύο φορές. Έτσι αναπάντεχα η Ελισσάβετ ανήλθε στο θρόνο, στο πλ ευρό του συζύγου της Αλβέρτου που ανέλαβε ως Βασιλιά Γεώργιος ο Έκτος. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του βομβαρδισμού του Λονδίνου έμεινε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να εμψυχώσει τον αγγλικό λαό. Μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα ως βασιλομήτωρ και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους Βρετανούς. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πεθάνει η νεότερη κόρη της, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα σε ηλικία 71 ετών.
Πιο φτηνά τα εισιτήρια για τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου
31.3.2002 18:45 (Ωρα Λονδίνου) Τα εισιτήρια για να παρακολουθήσει κάποιος μια παράσταση κόστιζαν πάνω από 50 στερλίνες, δηλαδή πολύ περισσότερα από ό,τι μπορούσε να πληρώσει ο μέσος βρετανός. Ο Άντριου Κλέμεντς κριτικός μουσικής της εφημερίδας Γκάρτιαν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν κάποιος πάει για περισσότερες από μία φορά για να παρακολουθήσει μια παράσταση στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, θα δεί τους ίδιους πλούσιους επιχειρηματίες, οι οποίοι πηγαίνουν εκεί τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Σήμερα πολλοί τουρίστες αλλά και βρετανοί επιθυμούν να επισκεφθούν και να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά μία από τις παραστάσεις της Βασιλικής Όπερας. Γι'αυτό ακριβώς το λόγο ο εκτελεστικός διευθυντής της Βασιλικής Όπερας Τόνι Χόλ επιμένει ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. "Αυτό που προσπαθούμε να πούμε και αυτό που δείχνουν οι στατιστικές είναι ότι η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου δεν είναι ένα ιδιωτικό κλάμπ. Το πρώτο εξάμηνο της περιόδου αυτής", συνέχισε, "δηλαδή από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, το ένα τρίτο των ατόμων που παρακολούθησαν παράσταση στη Βασιλική Οπερα είναι νέοι, επισκέφθηκαν δηλαδή για πρώτη φορά την Όπερα". Θέλουμε να ενθαρύνουμε τον κόσμο να επισκέπτεται την οπερα και γι'αυτό, πρόσθεσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Βασιλικής Οπερας του Λονδίνου τα εισιτήρια ορισμένων παραστάσεων δεν θα ξεπερνούν τις 50 λίρες. Ωστόσο όπως σημειώνουν πολλοί κριτικοί το γεγονός ότι η ιστορία, η φήμη και η απαράμιλλη ομορφιά του κτιρίου όπου στεγάζεται η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, τα οποία προσελκύουν τους οπαδούς του μπαλέτου και της οπερας, είναι αρκετά για να αποθαρρύνουν το είδος των ακροατών που ο Τόνι Χολ θέλει να προσελκύσει.
Η Βρετανία θρηνεί το θάνατο της Βασιλομήτορος
31.3.2002 15:35 (Ωρα Λονδίνου) Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στο Αββαείο του Ουέστμίνστερ στο Κεντρικό Λονδίνο ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Ουϊντσορ. Η βασιλομήτωρ θα ταφεί δίπλα στο σύζυγό της, το βασιλιά Γεώργιο τον Εκτο, ο οποίος πέθανε πριν από 50 χρόνια. Ειδικές τελετουργίες και προσευχές ακούγονται σήμερα - ημέρα του Πάσχα των Καθολικών - σε όλες τις εκκλησίες της Βρετανίας, αποτίοντας φόρο τιμής στη βασιλομήτωρα, τη μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία πέθανε σε ηλικία 101 χρόνων. Η βασίλισσα και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν συγκεντρωθεί για μία κλειστή στο ευρύ κοινό τελετουργία, στο κάστρο του Γουίντσορ. Ανάμεσα στους πρώτους που έσπευσαν να συλληπηθούν τη βασιλική οικογένεια ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο πρόεδρος Μπους, ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας. Πολλοί Βρετανοί έχουν μαζευθεί έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αφήνοντας λουλούδια έξω από το παλάτι. "Πίστευα ότι η βασιλομήτωρ θα ζούσε για πάντα. Υπήρχε πάντα ένα πρότυπο για τη βασιλική οικογένεια", λέει ένας άνδρας έξω από τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκηπας Κάρολος, δήλωσε συντετριμμένος για το θάνατο της γιαγιάς του και επέστρεψε εσπευσμένα μαζί με τους δύο γιούς του Ουϊλλιαμ και Χάρρι απο την Ελβετία όπου έκανε διακοπές. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σημείωσε ότι η Βρετανία θρηνεί για το χαμό της Βασιλομήτορος, που συμβόλιζε το κουράγιο και την εθνική αξιοπρέπεια, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτεσης, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ τόνισε το ρόλο της εκλιπούσης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ζωή της Βασιλομήτορος Η Ελίζαμπεθ Μπόους-Λάϊον, όπως ήταν το όνομά της, γενήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1900 και ήταν το ένατο από τα δέκα παιδιά του Λόρδου και της Λαίδης Γκλάμις. Το 1923 παντρεύτηκε τον Πρίγκηπα Αλβέρτο, δευτερότοκο γιο του Βασιλιά Γεωργίου του Πέμπτου. Τον Ιανουάριο του 1936 ο Γεώργιος πέθανε και διάδοχός κανονικά θα ήταν ο μεγάλος αδελφός του Αλβέρτου, Εδουάρδος. Αλλά ο Εδουάρδος ο Έβδομος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο προκειμένου να παντρευτεί την Αμερικανίδα Γουόλις Σίμσον, που ήταν διαζευγμένη δύο φορές. Έτσι αναπάντεχα η Ελισσάβετ ανήλθε στο θρόνο, στο πλευρό του συζύγου της Αλβέρτου που ανέλαβε ως Βασιλιά Γεώργιος ο Έκτος. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του βομβαρδισμού του Λονδίνου έμεινε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να εμψυχώσει τον αγγλικό λαό. Μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα ως βασιλομήτωρ και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους Βρετανούς. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πεθάνει η νεότερη κόρη της, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα σε ηλικία 71 ετών.
Νέα επίθεση αυτοκτονίας νωρίς σήμερα το απόγευμα στο Ισραήλ
31.3.2002 14:21 (Ωρα Λονδίνου) Αξιωματούχος της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε ότι το εστιατόριο ήταν γεμάτο και γι'αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Από την έκρηξη, που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το απόγευμα, στο εστιατόριο Μάτζα, δημιουργήθηκε μια τεράστια τρύπα στην οροφή του εστιατορίου και κομμάτια του κτιρίου εκτινάχθηκαν σε διπλανό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Το εστιατόριο βρισκόταν δίπλα από σταθμό βενζίνης και πολύ κοντά στην είσοδο ενός εμπορικού κέντρου. Πρόκειται για την τέταρτη επίθεση αυτοκτονίας που σημειώνεται στο Ισραήλ τις τελευταίες πέντε ημέρες. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ. . Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σιαρόν, Νταβίντ Μπέϊκερ, ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός ενδέχεται μετά την σημερινή επίθεση να επισπεύσει τη μεγάλη επίθεση που άρχισε την περασμένη εβδομάδα εναντίον Παλαιστινιακών περιοχών. Ο Μπέϊκερ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σπάσει "αυτή την αλυσίδα του τρόμου" όπως είπε χαρακτηριστικά και θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο θεωρήσει απαραίτητο "προκειμένου να το επιτύχει το συντομότερο δυνατό".
Ισχυρός σεισμός 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ταϊβάν
31.3.2002 13:31 (Ωρα Λονδίνου) Από το σεισμό προκλήθηκαν μικρές πυρκαγιές και ζημιές σε κτίρια και γέφυρες στην πρωτεύουσα Ταϊπέϊ. Ο υπόγειος σιδηρόδρομος της πόλης έκλεισε προκειμένου να γίνουν έρευνες ασφαλείας. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους το κέντρο του σεισμού ήταν κοντά στη πόλη Χουαλιέν, που βρίσκεται περισσότερα από 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ταϊπέϊ. Οι αρχές της Ιαπωνίας έχουν ακυρώσει την προειδοποίηση για τυφώνα την οποία είχαν εκδόσει μετά τον σεισμό για τα συμπλέγματα των νησιών Μιγιακοτζίμα, Οκινάουα και Γιαεγιάμα.
Εντείνονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις κατά Παλαιστινίων
31.3.2002 11:19 (Ωρα Λονδίνου) Ο Σαέμπ Ερεκάτ, υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, φέρεται να είπε ότι η ζωή του Γιασέρ Αραφάτ βρίσκεται σε κίνδυνο. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι ο στρατός τους επιχειρεί να εισέλθει στο γραφείο του Γιασέρ Αραφάτ, τονίζοντας ότι οι πυροβολισμοί γίνονται σε άλλο σημείο του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε και πάλι εγγυήσεις από την κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν στο Ισραήλ ότι δεν θα πάθει τίποτα ο Γιασέρ Αραφάτ. Ομως, ο υπουργός Τύπου των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αμπντ Ραμπού, εκφράζει τις διαμαρτυρίες του για την πολιτική της κυβέρνησης Μπους. "Είναι απαράδεκτο που η διπλωματική αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθεί τα γεγονότα, αλλά δεν τα μεταφέρει. Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ γίνονται με την κάλυψη της Αμερικής", υποστηρίζει ο Παλαιστίνιος υπουργός. Εν τω μεταξύ ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν το κτίριο όπου βρίσκεται ο Παλαιστίνιος υπεύθυνος ασφαλείας για τη Δυτική Όχθη, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν στις πόλεις Χεβρώνα και Μπέητ Τζάλα της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ο ισραηλινός στρατός προβαίνει σε συλλήψεις εκατοντάδων Παλαιστινίων πολιτών. Σε μιά από τις επιχειρήσεις αυτές σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών που πραγματοποιούσαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Νέα έκκληση Μπους προς Αραφάτ Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κάλεσε και πάλι τον Γιασέρ Αραφάτ να κάνει περισσότερα για να τερματιστεί η βία. Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια ειρηνική λύση στην κατάσταση στη Μέση Ανατ ολή και η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να κάνει απολύτως σαφές ότι αντιτίθεται στη βία. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κατανοεί πως το Ισραήλ πρέπει να αμυνθεί. Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του, που είχε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, είχε καλέσει το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Ραμάλα και άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης, προτρέποντας και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.
Η Βρετανία θρηνεί το θάνατο της Βασιλομήτορος
31.3.2002 11:23 (Ωρα Λονδίνου) Η βασίλισσα και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν συγκεντρωθεί για μία κλειστή στο ευρύ κοινό τελετουργία, στο κάστρο του Γουίντσορ. Η βασιλομήτωρ θα ταφεί δίπλα στο σύζυγό της, το βασιλιά Γεώργιο τον Εκτο, ο οποίος πέθανε πριν από 50 χρόνια. Ανάμεσα στους πρώτους που έσπευσαν να συλληπηθούν τη βασιλική οικογένεια ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο πρόεδρος Μπους, ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας. Πολλοί Βρετανοί έχουν μαζευθεί έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αφήνοντας λουλούδια έξω από το παλάτι. "Πίστευα ότι η βασιλομήτωρ θα ζούσε για πάντα. Υπήρχε πάντα ένα πρότυπο για τη βασιλική οικογένεια", λέει ένας άνδρας έξω από τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκηπας Κάρολος, δήλωσε συντετριμμένος για το θάνατο της γιαγιάς του και επιστρέφει εσπευσμένα απο την Ελβετία όπου έκανε διακοπές. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σημείωσε ότι η Βρετανία θρηνεί για το χαμό της Βασιλομήτορος, που συμβόλιζε το κουράγιο και την εθνική αξιοπρέπεια, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτεσης, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ τόνισε το ρόλο της εκλιπούσης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ζωή της Βασιλομήτορος Η Ελίζαμπεθ Μπόους-Λάϊον, όπως ήταν το όνομά της, γενήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1900 και ήταν το ένατο από τα δέκα παιδιά του Λόρδου και της Λαίδης Γκλάμις. Το 1923 παντρεύτηκε τον Πρίγκηπα Αλβέρτο, δευτερότοκο γιο του Βασιλιά Γεωργίου του Πέμπτου. Τον Ιανουάριο του 1936 ο Γεώργιος πέθανε και διάδοχός κανονικά θα ήταν ο μεγάλος αδελφός του Αλβέρτου, Εδουάρδος. Αλλά ο Εδουάρδος ο Έβδομος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο προκειμένου να παντρευτεί την Αμερικανίδα Γουόλις Σίμσον, που ήταν δ ιαζευγμένη δύο φορές. Έτσι αναπάντεχα η Ελισσάβετ ανήλθε στο θρόνο, στο πλευρό του συζύγου της Αλβέρτου που ανέλαβε ως Βασιλιά Γεώργιος ο Έκτος. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του βομβαρδισμού του Λονδίνου έμεινε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να εμψυχώσει τον αγγλικό λαό. Μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα ως βασιλομήτωρ και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους Βρετανούς. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πεθάνει η νεότερη κόρη της, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα σε ηλικία 71 ετών.
Καταβεβλημένος ο Ποντίφικας
31.3.2002 11:51 (Ωρα Λονδίνου) Η επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει πλήρως στην παραδοσιακή τελετή της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών. Ο Ποντίφικας ήταν εμφανώς καταβεβλημένος και για πρώτη φορά στην 23χρονη θητεία του δεν μπόρεσε να σηκώσει τον Σταυρό, στην χθεσινή αναπαράσταση της πορείας του Θεανθρώπου προς το Γολγοθά. Ο Πάπας, που είναι 81 ετών, ταλαιπωρείται όλο και περισσότερο τελευταία από την ασθένεια Πάρκινσον. Την Πέμπτη για πρώτη φορά επίσης στη θητεία του, ο Πάπας παρέμεινε στη θέση του, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας της Μεγάλης Πέμπτης, ενώ παραδοσιακά θα έπρεπε να πλύνει τα πόδια 12 ανδρών, κατά το παράδειγμα του Χριστού. Το παραδοσιακό αυτό καθήκον ανέλαβε αντί του Ρωμαιοκαθολικού προκαθήμενου, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο. Ιταλική αντίδραση στις ανησυχίες των ΗΠΑ περί "τρομοκρατικών επιθέσεων" Στο μεταξύ καθώς χιλιάδες τουρίστες και προσκυνητές καταφθάνουν στη Ρώμη για το Καθολικό Πάσχα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των πρόσφατων αμερικανικών προειδοποιήσεων ότι ενδέχεται να σημειωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών στην Ιταλία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας δεν έχουν λάβει καμία πληροφορία που να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες, αλλά πρόσθεσε ότι οι αρχές θα είναι σε επιφυλακή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν προειδοποίηση προς τους αμερικανούς πολίτες στην Ιταλία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά το Σαββατοκύριακο του καθολικού Πάσχα, μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που έκαναν λόγο για ενδεχόμενες επιθέσεις. Πάντως δεν έχει γίνει γνωστό η ακριβής φύση της απειλής και η ταυτότητα των οργανώσεων που πιθανόν να ενέχονται σε αυτήν. Η αμερικανική ηγεσία δεν έδωσε στοιχεία ως προς την ταυτότητα ή τη φύση των τρομοκρατικών οργανώσεων, διευκρίνισε, όμως, ότι οι "επίφοβες" ιταλικές πόλεις είναι αυτές του Μιλάνου, της Βενετίας, της Φλωρεντίας και της Βερόνα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέντεντ Πρες επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο αμερικανό αξιωματούχο μετέδωσε ότι η προειδοποίηση βασίζεται σε "συγκεκριμένη πληροφορία".
Ισχυρός σεισμός 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ταϊβάν
31.3.2002 11:55 (Ωρα Λονδίνου) Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τρομαγμένοι τα σπίτια τους και κατέφυγαν στους δρόμους. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 44 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Χουαλιέν.
Πιο φτηνά τα εισητήρια για τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου 31.3.2002 11:45 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αντριου Κλέμεντς κριτικός μουσικής της εφημερίδας Γκάρτιαν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν κάποιος πάει για περισσότερες από μία φορά για να παρακολουθήσει μια παράσταση στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, θα δεί τους ίδιους πλούσιους επιχειρηματίες, οι οποίοι πηγαίνουν εκεί τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Σήμερα πολλοί τουρίστες αλλά και βρετανοί επιθυμούν να επισκεφθούν και να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά μία από τις παραστάσεις της Βασιλικής Οπερας. Γι'αυτό ακριβώς το λόγο ο εκτελεστικός διευθυντής της Βασιλικής Οπερας Τόνι Χόλ επιμένει ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. "Αυτό που προσπαθούμε να πούμε και αυτό που δείχνουν οι στατιστικές είναι ότι η Βασιλική Οπερα του Λονδίνου δεν είναι ένα ιδιωτικό κλάμπ. Το πρώτο εξάμηνο της περιόδου αυτής", συνέχισε, "δηλαδή από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, το ένα τρίτο των ατόμων που παρακολούθησαν παράσταση στη Βασιλική Οπερα είναι νέοι, επισκέφθηκαν δηλαδή για πρώτη φορά την Οπερα". Θέλουμε να ενθαρύνουμε τον κόσμο να επισκέπτεται την οπερα και γι'αυτό, πρόσθεσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Βασιλικής Οπερας του Λονδίνου τα εισητήρια ορισμένων παραστάσεων δεν θα ξεπερνούν τις 50 στερλίνες. Ωστόσο όπως σημειώνουν πολλοί κριτικοί το γεγονός ότι η ιστορία, η φήμη και η απαράμιλλη ομορφιά του κτιρίου όπου στεγάζεται η Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, τα οποία προσελκύουν τους οπαδούς του μπαλέτου και της οπερας, είναι αρκετά για να αποθαρρύνουν το είδος των ακροατών που ο Τονι Χόλ θέλει να προσελκύσει.
Η Βρετανία θρηνεί το θάνατο της Βασιλομήτορος
31.3.2002 8:32 (Ωρα Λονδίνου) Η βασιλομήτωρ Ελισσάβετ ήταν χήρα του Γεωργίου του Έκτου, πατέρα της Βασίλισσας Ελισσάβετ. 'Ήταν άρρωστη εδώ και αρκετό καιρό. Τα ανάκτορα λένε πως η κατάστασή της επιδεινώθηκε την Παρασκευή λόγω πνευμονικής ίωσης. Έχασε τις αισθήσεις της και πέθανε νωρίς το απόγευμα. Η βασίλισσα Ελισσάβετ ήταν στο πλευρό της μητέρας της, στην βασιλική κατοικία κοντά στο Κάστρο του Ουίντσορ. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκηπας Κάρολος, δήλωσε συντετριμμένος για το θάνατο της γιαγιάς του και επιστρέφει εσπευσμένα απο την Ελβετία όπου έκανε διακοπές. Ολόκληρη η Βρετανική ηγεσία αλλά και πολιτικοί απ' όλο τον κόσμο έσπευσαν να στείλουν συλλυπητήρια μηνύματα στην Βασίλισσα Ελισάβετ, που πρόσφατα είχε χάσει και την αδελφή της, Πριγκήπισα Μαργαρίτα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σημείωσε ότι η Βρετανία θρηνεί για το χαμό της Βασιλομήτορος, που συμβόλιζε το κουράγιο και την εθνική αξιοπρέπεια, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτεσης, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ τόνισε το ρόλο της εκλιπούσης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, είπε ότι η ζωή της Βασιλομήτορος ήταν συνυφασμένη με την ιστορία του 20ου αιώνα. Η ζωή της Βασιλομήτορος Η Ελίζαμπεθ Μπόους-Λάϊον, όπως ήταν το όνομά της, γενήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1900 και ήταν το ένατο από τα δέκα παιδιά του Λόρδου και της Λαίδης Γκλάμις. Το 1923 παντρεύτηκε τον Πρίγκηπα Αλβέρτο, δευτερότοκο γιο του Βασιλιά Γεωργίου του Πέμπτου. Τον Ιανουάριο του 1936 ο Γεώργιος πέθανε και διάδοχός κανονικά θα ήταν ο μεγάλος αδελφός του Αλβέρτου, Εδουάρδος. Αλλά ο Εδουάρδος ο Έβδομος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο προκειμένου να παντρευτεί την Αμερικανίδα Γουόλις Σίμσον, που ήταν διαζευγμένη δύο φορές. Έτσι αναπάντεχα η Ελισσάβετ ανήλθε στο θρόνο, στο πλευρό του συζύγου της Αλβέρτου που ανέλαβε ως Βασιλιά Γεώργιος ο Έκτος. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του βομβαρδισμού του Λονδίνου έμεινε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να εμψυχώσει τον αγγλικό λαό. Μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα ως βασιλομήτωρ και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους Βρετανούς. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πεθάνει η νεότερη κόρη της, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα σε ηλικία 71 ετών.
Εντείνονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις κατά Παλαιστινίων
31.3.2002 8:29 (Ωρα Λονδίνου) Μάλιστα σύμφωνα με όσα δήλωσαν το πρωί στα ειδησεογραφικά πρακτορεία στενοί συνεργάτες του Παλαιστινίου ηγέτη, οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλλαν εναντίον αίθουσας που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο γραφείο του Γιασέρ Αραφάτ. Στο μεταξύ και ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι τού επεδώθη τελεσίγραφο να συλλάβει όσους ευθύνονται για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ (διαφορετικά θα γίνει επιδρομή στα γραφεία όπου βρίσκεται), ο Παλαιστίνιος ηγέτης εμφανίστηκε απτόητος και σε τηλεφωνική του δήλωση διεκήρυξε ότι δεν πρόκειται ποτέ να παραδωθεί. Ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν το κτίριο όπου βρίσκεται ο Παλαιστίνιος υπεύθυνος ασφαλείας για τη Δυτική Όχθη, ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν στις πόλεις Χεβρώνα και Μπέητ Τζάλα της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ο ισραηλινός στρατός προβαίνει σε συλλήψεις εκατοντάδων Παλαιστινίων πολιτών. Σε μιά από τις επιχειρήσεις αυτές σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών που πραγματοποιούσαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Νέα έκκληση Μπους προς Αραφάτ Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κάλεσε και πάλι τον Γιασέρ Αραφάτ να κάνει περισσότερα για να τερματιστεί η βία. Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια ειρηνική λύση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να κάνει απολύτως σαφές ότι αντιτίθεται στη βία. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κατανοεί πως το Ισραήλ πρέπει να αμυνθεί αλλά είχε, είπε, τη διαβεβαίωση της Ισραηλινής κυβέρνησης πως δεν θα πάθει τίποτα ο Γιασέρ Αραφάτ. Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του, που είχε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, είχε καλέσει το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Ραμάλα και άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης, πρ οτρέποντας και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.
Η Βρετανία θρηνεί το θάνατο της Βασιλομήτορος
31.3.2002 7:44 (Ωρα Λονδίνου) Η βασιλομήτωρ Ελισσάβετ ήταν χήρα του Γεωργίου του Έκτου, πατέρα της Βασίλισσας Ελισσάβετ. 'Ήταν άρρωστη εδώ και αρκετό καιρό. Τα ανάκτορα λένε πως η κατάστασή της επιδεινώθηκε την Παρασκευή λόγω πνευμονικής ίωσης. Έχασε τις αισθήσεις της και πέθανε νωρίς το απόγευμα. Η βασίλισσα Ελισσάβετ ήταν στο πλευρό της μητέρας της, στην βασιλική κατοικία κοντά στο Κάστρο του Ουίντσορ. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκηπας Κάρολος, δήλωσε συντετριμμένος για το θάνατο της γιαγιάς του και επιστρέφει εσπευσμένα απο την Ελβετία όπου έκανε διακοπές. Ολόκληρη η Βρετανική ηγεσία αλλά και πολιτικοί απ' όλο τον κόσμο έσπευσαν να στείλουν συλλυπητήρια μηνύματα στην Βασίλισσα Ελισάβετ, που πρόσφατα είχε χάσει και την αδελφή της, Πριγκήπισα Μαργαρίτα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σημείωσε ότι η Βρετανία θρηνεί για το χαμό της Βασιλομήτορος, που συμβόλιζε το κουράγιο και την εθνική αξιοπρέπεια, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτεσης, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ τόνισε το ρόλο της εκλιπούσης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, είπε ότι η ζωή της Βασιλομήτορος ήταν συνυφασμένη με την ιστορία του 20ου αιώνα. Η ζωή της Βασιλομήτορος Η Ελίζαμπεθ Μπόους-Λάϊον, όπως ήταν το όνομά της, γενήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1900 και ήταν το ένατο από τα δέκα παιδιά του Λόρδου και της Λαίδης Γκλάμις. Το 1923 παντρεύτηκε τον Πρίγκηπα Αλβέρτο, δευτερότοκο γιο του Βασιλιά Γεωργίου του Πέμπτου. Τον Ιανουάριο του 1936 ο Γεώργιος πέθανε και διάδοχός κανονικά θα ήταν ο μεγάλος αδελφός του Αλβέρτου, Εδουάρδος. Αλλά ο Εδουάρδος ο Έβδομος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο προκειμένου να παντρευτεί την Αμερικανίδα Γουόλις Σίμσον, που ήταν διαζευγμένη δύο φορές. Έτσι αναπάντεχα η Ελισσάβετ ανήλθε στο θρόνο, στο πλευρό του συζύγου της Αλβέρτου που ανέλαβε ως Βασιλιά Γεώργιος ο Έκτος. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του βομβαρδισμού του Λονδίνου έμεινε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να εμψυχώσει τον αγγλικό λαό. Μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα ως βασιλομήτωρ και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους Βρετανούς. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πεθάνει η νεότερη κόρη της, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα σε ηλικία 71 ετών.
Σφίγγει ο ισραηλινός κλοιός στη Δυτική Όχθη
31.3.2002 7:49 (Ωρα Λονδίνου) Αψηφώντας τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ζητούσε την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή, ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν επίσης το κτίριο όπου βρίσκεται ο Παλαιστίνιος υπεύθυνος ασφαλείας για τη Δυτική Όχθη, ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν στις πόλεις Χεβρώνα και Μπέητ Τζάλα της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ο ισραηλινός στρατός προβαίνει σε συλλήψεις εκατοντάδων Παλαιστινίων πολιτών. Σε μιά από τις επιχειρήσεις αυτές σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών που πραγματοποιούσαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Μήνυμα του πολιορκημένου Γιασέρ Αραφάτ Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, απηύθηνε έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να τερματισθούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Γιασέρ Αραφάτ που βρίσκεται από την Παρασκευή υπό ισραηλινή πολιορκία, αποκλεισμένος σε δωμάτια του συγκροτήματος του αρχηγείου του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, μιλώντας υπό το φως των κεριών αναφέρθηκε στην ανάγκη να σταματήσουν οι σκοτωμοί. Στη συνέχεια είπε ότι οι Παλαιστίνιοι θα επελάσουν ενωμένοι μέχρις ότου η παλαιστινιακή σημαία υψωθεί στην Ιερουσαλήμ - δήλωση που στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί από το Ισραήλ, εμπρηστική. Νέα έκκληση Μπους προς Αραφάτ Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κάλεσε και πάλι τον Γιασέρ Αραφάτ να κάνει περισσότερα για να τερματιστεί η βία. Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια ειρηνική λύση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να κάνει απολύτως σαφές ότι αντιτίθεται στη βία. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κατανοεί πως το Ισραήλ πρέπει να αμυνθεί αλλά είχε, είπε, τη διαβεβαίωση της Ισραηλιν ής κυβέρνησης πως δεν θα πάθει τίποτα ο Γιασέρ Αραφάτ. Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του, που είχε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, είχε καλέσει το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Ραμάλα και άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης, προτρέποντας και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.
Σύγκρουση τραίνων στην Ισπανία
31.3.2002 7:30 (Ωρα Λονδίνου) Το δυστύχημα συνέβη στην παραλιακή σιδηροδρομική γραμμή Μεσογείου, περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης.
Ένα τραίνο εξπρές που κατευθυνόταν από το Αλικάντε στη Βαρκελώνη, συγκρούστηκε με τοπική αμαξοστοιχία, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Τορεντεμπάρα. Οι αρχές λένε ότι και τα δύο τραίνα ήταν γεμάτα από κόσμο που ταξίδευε επ' ευκαιρία του Καθολικού Πάσχα. Από τα συντρίμμια των δύο τραίνων, που μετέφεραν 600 περίπου επιβάτες, ανασύρθηκαν τέσσερεις νεκροί, και πάνω από ενενήντα τραυματίες -εκ των οποίων οι έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν μέσα στη νύκτα, καθώς ασθενοφόρα, ταξί και ιδιωτικά αυτοκίνητα μετέφεραν τους τραυματίες στα νοσοκομεία της περιοχής.
Παρών ο Ποντίφηκας στη λειτουργία του Καθολικού Πάσχα
31.3.2002 7:37 (Ωρα Λονδίνου) Χρησιμοποιώντας μία ειδικά διασκευασμένη εξέδρα, ο Ποντίφηκας δεν χρειάστηκε να ανεβεί τα σκαλιά του κυρίως Άμβωνος, απ΄όπου συνήθως απευθύνει το κήρυγμα προς τους σε ανάλογες περιπτώσεις, και τέλεσε καθήμενος το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας στην καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου. Η πρόσφατη επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας του Πάπα δεν τού είχε επιτρέψει να συμμετάσχει πλήρως στην παραδοσιακή τελετή της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών. Ο Πάπας, που είναι 81 ετών, ταλαιπωρείται όλο και περισσότερο τελευταία από την ασθένεια Πάρκινσον, αλλά εκπρόσωποι του Βατικανού διαβεβαιώνουν ότι προτίθεται να απευθύνει το παραδοσιακό μήνυμα "Urbi et Orbi", προς τους χιλιάδες πιστούς που θα συγκεντρωθούν σήμερα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Η Αγκόλα πιο κοντά στην ειρήνη
31.3.2002 5:52 (Ωρα Λονδίνου) Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αγκαλιάστηκαν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο πλευρών,που μάχονται εδώ και 26 χρόνια. Η τελετή έλαβε χώρα στην πόλη Λουένα, όπου διεξάγοντο μυστικές διαπραγματεύσεις μετά το θάνατο του ηγέτη της Ουνιτά, Τζόνας Σαβίμπι, εδώ και μερικές εβδομάδες. Η συμφωνία περιλαμβάνει λεπτομερές σχέδιο για την αποστράτευση των πενήντα χιλιάδων σνταρτών, στην προσπάθεια ένταξής τους στον εθνικό στρατό.
|