Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-03-30
Ο θάνατος της Βασιλομήτορος Ελισάβετ είναι το πρώτο θέμα στο βρετανικό τύπο 31.3.2002 3:38 (Ωρα Λονδίνου) " Η Βασιλομήτωρ πεθαίνει", είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ που παραθέτει μια μεγάλη φωτογραφία της εκλιπούσης. Η εφημερίδα σημειώνει την ανακοίνωση των ανακτόρων του Μπάκινγχαμ, σύμφωνα με την οποία η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ πέθανε ήρεμα στον ύπνο της, στις τρεις και τέταρτο το μεσημέρι μέσα στο Ρόγιαλ Λοντζ. Η πρώτη σελίδα της Σάντεϊ Τέλεγκραφ είναι αφιερωμένη στη εκλιπούσα, με ολοσέλιδη φωτογραφία της, παραθέτοντας απλά το έτος γέννησης και θανάτου της. Στην πίσω σελίδα της Τέλεγκραφ βλέπουμε παλαιότερη φωτογραφία της με τον νεαρό τότε εγγονό της, πρίγκηπα Κάρολο, και παρατίθεται δήλωση του τελευταίου: "Οτι έπιανε, γινόταν χρυσός " "Η Βασιλομήτωρ Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή ήρεμα, μέσα στο ανάκτορο του Γουίνσορ, είναι ο τίτλος των κυριακάτικων Τάϊμς. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η κόρη της, Βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν στο πλευρό της μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ο αρθρογράφος των Τάϊμς, υπογραμμίζει ότι το Παλάτι καθυστέρησε την ανακοίνωση του θανάτου της Βασιλομήτορος γιατί έπρεπε πρώτα να ειδοποιηθεί ο Πρίγκιπας Κάρολος. Τέλος, η εφημερίδα Ομπσέρβερ, σημειώνει ότι η βασιλική οικογένεια βρισκόταν στο πλευρό της εκλιπούσης τη στιγμή που έσβησε ήρεμα στον ύπνο της. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τα νέα του θανάτου της Βασιλομήτορος ήρθαν μετά από μήνες ανησυχίας για την κατάσταση της υγεία της. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα του ο Ομπσέρβερ περιγράφει τις Ισραηλινές επιχειρήσεις εξόντωσης των ανδρών της ασφαλείας του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο " Χωρίς έλεος, οι Ισραηλινοί εκτελούν τους επίλεκτους σωματοφύλακες του Αραφάτ ".
Απεβίωσε η Βασιλομήτωρ της Βρετανίας
31.3.2002 2:33 (Ωρα Λονδίνου) Η βασιλομήτωρ Ελισσάβετ ήταν χήρα του Γεωργίου του Έκτου, πατέρα της Βασίλισσας Ελισσάβετ. 'Ήταν άρρωστη εδώ και αρκετό καιρό. Τα ανάκτορα λένε πως η κατάστασή της επιδεινώθηκε την Παρασκευή λόγω πνευμονικής ίωσης. Έχασε τις αισθήσεις της και πέθανε νωρίς το απόγευμα. Η βασίλισσα Ελισσάβετ ήταν στο πλευρό της μητέρας της, στην βασιλική κατοικία κοντά στο Κάστρο του Ουίντσορ. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκηπας Κάρολος, δήλωσε συντετριμμένος για το θάνατο της γιαγιάς του και επιστρέφει εσπευσμένα απο την Ελβετία όπου έκανε διακοπές. Η Ελίζαμπεθ Μπόους-Λάϊον, όπως ήταν το όνομά της, γενήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1900 και ήταν το ένατο από τα δέκα παιδιά του Λόρδου και της Λαίδης Γκλάμις. Το 1923 παντρεύτηκε τον Πρίγκηπα Αλβέρτο, δευτερότοκο γιο του Βασιλιά Γεωργίου του Πέμπτου. Τον Ιανουάριο του 1936 ο Γεώργιος πέθανε και διάδοχός κανονικά θα ήταν ο μεγάλος αδελφός του Αλβέρτου, Εδουάρδος. Αλλά ο Εδουάρδος ο Έβδομος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο προκειμένου να παντρευτεί την Αμερικανίδα Γουόλις Σίμσον, που ήταν διαζευγμένη δύο φορές. Έτσι αναπάντεχα η Ελισσάβετ ανήλθε στο θρόνο, στο πλευρό του συζύγου της Αλβέρτου που ανέλαβε ως Βασιλιά Γεώργιος ο Έκτος. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του βομβαρδισμού του Λονδίνου έμεινε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να εμψυχώσει τον αγγλικό λαό. Μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα ως βασιλομήτωρ και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους Βρετανούς. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πεθάνει η νεότερη κόρη της, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα σε ηλικία 71 ετών.
Σφίγγει ο ισραηλινός κλοιός στη Δυτική Όχθη
31.3.2002 3:16 (Ωρα Λονδίνου) Αψηφώντας τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ζητούσε την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή, ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν επίσης το κτίριο όπου βρίσκεται ο Παλαιστίνιος υπεύθυνος ασφαλείας για τη Δυτική Όχθη, ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν στις πόλεις Χεβρώνα και Μπέητ Τζάλα της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ο ισραηλινός στρατός προβαίνει σε συλλήψεις εκατοντάδων Παλαιστινίων πολιτών. Σε μιά από τις επιχειρήσεις αυτές σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών που πραγματοποιούσαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Μήνυμα του πολιορκημένου Γιασέρ Αραφάτ Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, απηύθηνε έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να τερματισθούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Γιασέρ Αραφάτ που βρίσκεται από την Παρασκευή υπό ισραηλινή πολιορκία, αποκλεισμένος σε δωμάτια του συγκροτήματος του αρχηγείου του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, μιλώντας υπό το φως των κεριών αναφέρθηκε στην ανάγκη να σταματήσουν οι σκοτωμοί. Στη συνέχεια είπε ότι οι Παλαιστίνιοι θα επελάσουν ενωμένοι μέχρις ότου η παλαιστινιακή σημαία υψωθεί στην Ιερουσαλήμ - δήλωση που στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί από το Ισραήλ, εμπρηστική. Νέα έκκληση Μπους προς Αραφάτ Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κάλεσε και πάλι τον Γιασέρ Αραφάτ να κάνει περισσότερα για να τερματιστεί η βία. Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια ειρηνική λύση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να κάνει απολύτως σαφές ότι αντιτίθεται στη βία. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κατανοεί πως το Ισραήλ πρέπει να αμυνθεί αλλά είχε, είπε, τη διαβεβαίωση της Ισραηλιν ής κυβέρνησης πως δεν θα πάθει τίποτα ο Γιασέρ Αραφάτ. Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του, που είχε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, είχε καλέσει το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Ραμάλα και άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης, προτρέποντας και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία
31.3.2002 3:17 (Ωρα Λονδίνου) Το δυστύχημα συνέβη στην παραλιακή σιδηροδρομική γραμμή Μεσογείου, περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης. Ένα τραίνο εξπρές που κατευθυνόταν από το Αλικάντε στη Βαρκελώνη, συγκρούστηκε με τοπική αμαξοστοιχία, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Τορεντεμπάρα. Οι αρχές λένε ότι και τα δύο τραίνα ήταν γεμάτα από κόσμο που ταξίδευε επ' ευκαιρία του Καθολικού Πάσχα. Από τα συντρίμμια των δύο τραίνων, που μετέφεραν 600 περίπου επιβάτες, ανασύρθηκαν τέσσερεις νεκροί, και πάνω από ενενήντα τραυματίες -εκ των οποίων οι έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν μέσα στη νύκτα, καθώς ασθενοφόρα, ταξί και ιδιωτικά αυτοκίνητα μετέφεραν τους τραυματίες στα νοσοκομεία της περιοχής.
Νέα βομβιστική επίθεση καμικάζι στο Τελ Αβίβ
31.3.2002 0:53 (Ωρα Λονδίνου) Σκοτώθηκε ο βομβιστής και τραυματίστηκαν 29 άτομα, έξι εκ των οποίων πολύ σοβαρά. Η έκρηξη σημειώθηκε σε πολυσύχναστη καφετέρια σε ώρα αιχμής, καθώς οι νεαροί Ισραηλινοί έβγαιναν στους δρόμους μετά τη γιορτή του Σαββάτου. Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή. Τραπέζια και καρέκλες διαλύθηκαν και εκτοξεύτηκαν ολόγυρα ενώ οι πολλοί τραυματισμοί οφείλονται σε σπασμένα τζάμια. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση "Ταξιαρχίες Μαρτύρων του τεμένους αλ-Ακσά", η οποία έχει αποσχιστεί από την παράταξη Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ. Ισραηλινός εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για συνέχιση της δολοφονικής εκστρατείας εναντίον των Ισραηλινών. Την Παρασκευή είχε σημειωθεί άλλη επίθεση αυτοκτονίας στη δυτική Ιερουσαλήμ. Τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίσθηκαν όταν μία 16χρονη Παλαιστίνια μπήκε σε σουπερμάρκετ της συνοικίας Κιργιάτ Γιοβέλ και πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε.
Ουκρανία: "Πολιτική" δολοφονία παραμονή των εκλογών
31.3.2002 2:26 (Ωρα Λονδίνου) Οι αρχές που ερευνούν το έγκλημα λένε ότι πρόκειται για πολιτική δολοφονία. Ο Μίκολα Σκριμπλιάκ, αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Ιβάνο-Φρανκόφσκ πυροβολήθηκε από πίσω, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του το βράδυ της Παρασκευής, και υπέκυψε στα τραύματά του το Σάββατο. Η δολοφονία σημειώθηκε λίγο πριν ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των σημερινών εκλογών για ανάδειξη μελών στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών χαρακτηρίζεται κρίσιμη δοκιμασία για το πολιτικό μέλλον του προέδρου ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για προσπάθεια φίμωσης του Τύπου αλλά και τη δολοφονία γνωστού Ουκρανού δημοσιογράφου. Στο μεταξύ έτοιμος να συνεργαστεί με το κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις σημερινές κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Λεονίντ Κούτσμα. Διαψεύδοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο κ Κούτσμα ανέφερε σε συνέντευξή του ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες. Ο «Εθνικός Διχασμός» της Ουκρανίας Οταν πριν από περίπου ένα χρόνο η Ουκρανία γιόρταζε την πρώτη δεκαετία ανεξαρτησίας της ένας περίπατος στο Κιέβο αρκούσε για να κατανοήσει κανείς το δίλημμα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης. Στο κέντρο της Ουκρανικής πρωτεύουσας ο πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα παρακολουθούσε μια «σοβιετικού τύπου» στρατιωτική παρέλαση. Η στροφή του Ουκρανού προέδρου προς τη Μόσχα ήταν πλέον εμφανής προκαλώντας τις αντιδράσεις της Δύσης. Λίγα μέτρα πιο κάτω διεξάγονταν φεστιβάλ με μουσική τέκνο και χιπ χοπ. Η Ουκρανία φλερτάριζε με το δυτικό πολιτισμό. Ο διχασμός αυτός μεταξύ Ανατολής και Δύσης αναμένεται να αντικατοπτριστεί και στα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογώ ν και οι οποίες χαρακτηρίζονται ως πρόκριμα για το πολιτικό μέλλον του κ. Κούτσμα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Κίεβο, Στίβεν Ικ «η επιλογή των ψηφοφόρων θα κρίνει εάν η Ουκρανία θα έχει ένα μαχητικό κοινοβούλιο ή αν αυτό θα συμμορφωθεί περαιτέρω με τις αποφάσεις του Λεονίντ Κούτσμα. Στις εκλογές θα συμμετάσχουν αρκετοί σχηματισμοί που αποτελούνται από τουλάχιστον 30 πολιτικά κόμματα και συμμαχίες. Ο βασικός σχηματισμός που υποστηρίζει τον Κούτσμα, ονομάζεται «Για μια Ενωμένη Ουκρανία» και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την οικονομική ανάπτυξη που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Βασικός αντίπαλος του στρατοπέδου του Κούτσμα είναι ο σχηματισμός «Η δική μας Ουκρανία» με επικεφαλής των πρώην πρωθυπουργό Βίκτορ Γιουστσένκο- έναν άνθρωπο με αρκετούς υποστηρικτές στο εσωτερικό της χώρας αλλά κυρίως στη Δύση όπου κατέχει τον τίτλο του μεταρρυθμιστή. Η τρίτη σημαντική δύναμη είναι οι κομμουνιστές που διατηρούν ισχυρή παρουσία ιδιαίτερα στις παλαιότερες γενιές.
Καταβεβλημένος ο Ποντίφικας
31.3.2002 0:53 (Ωρα Λονδίνου) Ο Ποντίφικας ήταν εμφανώς καταβεβλημένος και για πρώτη φορά στην 23χρονη θητεία του δεν μπόρεσε να σηκώσει τον Σταυρό, στην χθεσινή αναπαράσταση της πορείας του Θεανθρώπου προς το Γολγοθά. Ο Πάπας, που είναι 81 ετών, ταλαιπωρείται όλο και περισσότερο τελευταία από την ασθένεια Πάρκινσον, αλλά εκπρόσωποι του Βατικανού διαβεβαιώνουν ότι προτίθεται να τελέσει την λειτουργία της Ανάστασης σήμερα και να απευθύνει το παραδοσιακό μήνυμα "Urbi et Orbi", προς τους χιλιάδες πιστούς που θα συγκεντρωθούν την Κυριακή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Την Πέμπτη για πρώτη φορά επίσης στη θητεία του, ο Πάπας παρέμεινε στη θέση του, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας της Μεγάλης Πέμπτης, ενώ παραδοσιακά θα έπρεπε να πλύνει τα πόδια 12 ανδρών, κατά το παράδειγμα του Χριστού. Το παραδοσιακό αυτό καθήκον ανέλαβε αντί του Ρωμαιοκαθολικού προκαθήμενου, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο. Ιταλική αντίδραση στις ανησυχίες των ΗΠΑ περί "τρομοκρατικών επιθέσεων" Στο μεταξύ καθώς χιλιάδες τουρίστες και προσκυνητές καταφθάνουν στη Ρώμη για το Καθολικό Πάσχα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των πρόσφατων αμερικανικών προειδοποιήσεων ότι ενδέχεται να σημειωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών στην Ιταλία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας δεν έχουν λάβει καμία πληροφορία που να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες, αλλά πρόσθεσε ότι οι αρχές θα είναι σε επιφυλακή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν προειδοποίηση προς τους αμερικανούς πολίτες στην Ιταλία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά το Σαββατοκύριακο του καθολικού Πάσχα, μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που έκαναν λόγο για ενδεχόμενες επιθέσεις. Πάντως δεν έχει γίνει γνωστό η ακριβής φύση τη ς απειλής και η ταυτότητα των οργανώσεων που πιθανόν να ενέχονται σε αυτήν. Η αμερικανική ηγεσία δεν έδωσε στοιχεία ως προς την ταυτότητα ή τη φύση των τρομοκρατικών οργανώσεων, διευκρίνισε, όμως, ότι οι "επίφοβες" ιταλικές πόλεις είναι αυτές του Μιλάνου, της Βενετίας, της Φλωρεντίας και της Βερόνα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέντεντ Πρες επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο αμερικανό αξιωματούχο μετέδωσε ότι η προειδοποίηση βασίζεται σε "συγκεκριμένη πληροφορία".
Επίθεση σε ινδουϊστικό ναό στο Κασμίρ
31.3.2002 0:54 (Ωρα Λονδίνου) Δύο από τους επιτιθέμενους και τέσσερις από τους φρουρούς του ναού έχασαν τη ζωή τους, καθώς και τέσσερις πολίτες που χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών. Ένας από τους επιτιθέμενους κατάφερε να διαφύγει. Αναφέρονται επίσης 20 τραυματίες, από τους οποίους οι πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη για την απόπειρα κατάληψης του ναού, αλλά η αστυνομία αποδίδει την ευθύνη σε φανατικούς ισλαμιστές. Οι τρεις φανατικοί μετέβηκαν οδικώς στην περιοχή όταν ήταν γεμάτη με κόσμο, πέταξαν χειροβομβίδες και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα. Ένας δημοσιογράφος στην περιοχή δήλωσε στο BBC ότι ύποπτη για την επίθεση θεωρείται η οργάνωση Λασκάρ-ι-Ταγιάμπα, η οποία έχει ως βάση της το Πακιστάν. Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι παρατηρείται ραγδαία αύξηση τον τελευταία καιρό στον αριθμό των επιθέσεων από ισλαμιστές αυτονομιστές.
Οργή κατά Ισραήλ στον αραβικό κόσμο
31.3.2002 2:28 (Ωρα Λονδίνου) Η Αίγυπτος λέει ότι οι πράξεις του Ισραήλ φανερώνουν πλήρη περιφρόνηση προς τους νόμους και τις αξίες του πολιτισμένου κόσμου, ενώ η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγόρησε το Ισραήλ για βάρβαρη επιθετικότητα. Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, είπε ότι σήμερα συγκαλείται στο Κάϊρο σύσκεψη του Οργανισμού για να εξετασθούν τρόποι αντίδρασης των αραβικών κρατών. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, είπε ότι το Ισραήλ παραβίασε όλες τις διεθνείς συνθήκες και προειδοποίησε την κυβέρνηση Σαρόν να μην πειράξει τον Γιασέρ Αραφάτ. Σε συνέντευξή του στο δορυφορικό κανάλι "Αλ-Τζαζίρα" ο ηγέτης της Λιβυής, Μουαμάρ Γκαντάφι, είπε ότι στην Παλαιστίνη πρέπει να σταλούν αραβικά στρατεύματα με σκοπό την υπεράσπιση των Παλαιστινίων. Στο μεταξύ ο εκρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν είπε ότι η κατάληψη της Ραμάλα αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της κρατικής τρομοκρατίας του σιωνιστικού καθεστώτος.
Ο θησαυρός του Μπενίν και.... τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
31.3.2002 2:29 (Ωρα Λονδίνου) Πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να διερωτώνται αν οι αποκαλύψεις για την πώληση των μπρούντζινων πλακών από τη Νιγηρία σε μεγαλό βαθμό αποδυναμώνουν την πάγια άποψη του Μουσείου ότι δεν μπορεί να δώσει τίποτα από τις συλλογές του. Το ιστορικό της "λεηλασίας" "Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η κυριότητα των πλακών του Μπενίν δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση της Νιγηρίας αλλά κυρίως τους Ομπά η τους βασιλείς του Μπενίν απόγονοι των οποίων ζούν ακόμη σήμερα στη Νιγηρία", είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC η δημοσιογράφος Λίντα Μπέλος που ηγείται της εκστρατείας για την επιστροφή του θησαυρού του Μπενίν στη Νιγηρία. "Οι πλάκες εκλάπησαν όταν το Μπενίν, η αρχαιότερη πρωτεύουσα της φυλής των Γιορούμπα, λεηλατήθηκε το 1897 σε αντίποινα για το φόνο 9 Βρετανών στρατιωτών. Οι στρατιώτες αυτοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα πολεμιστών Γιορούμπα. Επίσημο αίτημα πρός τη Βρετανική κυβέρνηση για την επιστροφή του θησαυρού του Μπενίν έχει γίνει σίγουρα από τους Ομπα και τους απογόνους της βασιλικής οικογένειας του Μπενίν", σημείωσε η βρετανίδα δημοσιογράφος . Αντίδραση - συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Την έκπληξη και τη λύπη του εξέφρασε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Δρ. Ρόμπερτ Αντερσον για την απόφαση που έλαβαν στις δεκαετίες του 50' και του 60' οι τότε διευθύνοντες αναφορικά με την πώληση μέρους των μπρούντζινων πλακών του θησαυρού του Μπενίν. "Πρόκειται για ατυχές γεγονός" , σημειώσε ο Δρ. Αντερσον που έσπευσε να τονίσει ότι τα αντικείμενα που πουλήθηκαν ήταν ένα σημαντικό μέρος της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου. "Τα κριτήρια στα οποία βασίσθηκε η απόφαση για την απο δέσμευση των πλακών του Μπενίν είναι πολύ δύσκολο να τα κατανοήσουμε σήμερα αν λάβουμε υπόψη τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Μουσείου" , παρατήρησε ο Δρ. Αντερσον . "Η απόφαση για τη διάθεση των πλακών του Μπενίν έχω την εντύπωση ότι ελήφθη επειδή επεκράτησε η απόψη ότι ήταν αντίγραφα ", σημείωσε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου οι αποκαλύψεις για το θησαυρό του Μπενίν ενισχύουν μάλλον τη βασική του θέση για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο διεθνές μουσείο όπως είναι το Βρετανικό Μουσείο - "κίνδυνοι που σχετίζονται με τα αιτήματα για τη μεταφορά και απόσπαση αντικειμένων που ανήκουν στο μουσείο αυτό" , μας είπε ο Δρ. Αντερσον. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου η απόφαση για τη διάθεση των πλακών του Μπενίν δεν είχε λόγους οικονομικούς. "Γνωρίζουμε το ποσό για την αγορά, και το ποσό αυτό δεν δικαιολογεί την απόφαση για την πώληση των αντικειμένων", είπε ο Δρ. Αντερσον . Μέχρι ποιό βαθμό η πώληση μέρους του θησαυρού του Μπενίν αποδυναμώνει τις πάγιες θέσεις σας στο θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα , ήταν ένα απο τα ερωτήματα που έθεσε η Ελληνική Υπηρεσία του BBC στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου: "Το ζήτημα με τις πλάκες του Μπενίν δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Μία απόφαση, όπως αυτή για τις πλάκες Μπενίν είναι αδύνατο να ληφθεί σήμερα. Κανένας στον κόσμο δεν ισχυρίζεται ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι αντίγραφα. Τα τελευταία δέκα χρόνια ως διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ουδέποτε επέτρεψα την αφαίρεση από τις συλλογές του Μουσείου καλλιτεχνικών θησαυρών που ανήκουν στις συλλογές αυτές. Η απόφαση για την πώληση των πλακών του Μπενίν είναι τελείως αντίθετη με τον τρόπο που λειτουργούμε σήμερα", τόνισε στο ΒΒC ο Δρ. Ρόμπερτ Αντερσον. Και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου κατέληξε : "Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να δεχθούμε η ελληνική κυβέρνηση να αγοράσει τα Μάρμαρα. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι για μας ανεκτίμητης αξίας . Η σπουδαιότητα τους έγκειται στο γεγονός ότι έχουν τεράστια πολιτιστική αξία. Βρίσκονται εδώ στο Βρετανικό Μουσείο και ο κόσμος μπορεί και τα βλέπει μαζί με τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς όλων των μεγάλων πολιτισμών της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχει περίπτωση στο θέμα των Μαρμάρων να υπεισέλθει ο παράγοντας χρήμα".
Επισκόπηση βρετανικού τύπου
31.3.2002 0:55 (Ωρα Λονδίνου) Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Τάιμς , που εχουν κεντρικό τίτλο " Ο θάνατος ενός ενόπλου στη Ραμάλα " . Η εφημερίδα παραθέτει μια σειρά από τέσσερις φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται ο θάνατος ενος Παλαιστίνιου μαχητή από έναν Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή. Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ο οποίος σημειώνει ότι έλαβε την υπόσχεση από την κυβέρνηση του Ισραήλ οτι κανείς δε θα βλάψει τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. " Η Ισραηλινή επίθεση εναντίον του Αραφάτ " , είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι καθώς τα Ισραηλινά τανκς επιτίθεντο στο αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα , ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωνε οτι θα γίνει μάρτυρας. Στο κύριο άρθρο η Ιντιπέντεντ φιλοξενεί τις δηλώσεις του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς σύμφωνα με τις οποίες " ο αγώνας των Παλαιστίνιων θα συνεχισεί και ή θα νικήσουν ή θα γίνουν Μάρτυρες".
Η Ντέιλι Τέλεγραφ έχει κεντρικό τίτλο , " Τα ισραηλινά στρατεύματα βομβαρδίζουν το καταφύγιο του Αραφάτ ". Ο ανατποκριτής της εφημερίδος σημειώνει οτι τα τανκς της Ισραηλινής κυβέρνησης , ανάγκασαν τον Παλαιστίνιο ηγέτη να υποχωρήσει στα καταφύγια του απ ' οπου και τηλεφώνησε στους ηγέτες όλου του κόσμου ζητώντας τους να συγκρατήσουν την οργή του Ισραήλ. Ωστόσο , η κεντρική φωτογραφία της εφημερίδος , απεικονίζει το διάδοχο του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπα Κάρολο και τον γιο του Ουίλι αμ , αγκαλιασμένους στο χιονοδρομικό κέντρο Κλοστερς , όπου και βρίσκονται για διακοπές. Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς , αφού παραθέτουν τα τελευταία νέα απο τη Μέση Ανατολή , ασχολούνται με ενα καθαρά οικονομικό θέμα, τονίζοντας ότι οι συνέταιροι της εταιρίας Άντερσεν αντιμετωπίζουν μείωση των αποδοχών τους κατά το ένα τρίτο , σαν αποτέλεσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρία μετά την κατάρρευση του οικονομικού κολοσσού " Ένρον ".
Έκκληση Αραφάτ - Προειδοποιήσεις Μπους
30.3.2002 21:47 (Ωρα Λονδίνου) Ο Γιασέρ Αραφάτ που βρίσκεται υπό πολιορκία από τους Ισραηλινούς αποκλεισμένος σε δωμάτια του συγκροτήματος του αρχηγείου του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης μιλώντας υπό το φως των κεριών αναφέρθηκε στην ανάγκη να σταματήσουν οι σκοτωμοί. Στη συνέχεια είπε ότι οι Παλαιστίνιοι θα επελάσουν ενωμένοι μέχρις ότου η παλαιστινιακή σημαία υψωθεί στην Ιερουσαλήμ -δήλωση που στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί από το Ισραήλ, εμπρηστική. Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κάλεσε και πάλι τον Γιασέρ Αραφάτ να κάνει περισσότερα για να τερματιστεί η βία. Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια ειρηνική λύση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να κάνει απολύτως σαφές ότι αντιτίθεται στη βία. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κατανοεί πως το ισραήλ πρέπει να αμυνθεί αλλά είχε, είπε, τη διαβεβαίωση της Ισραηλινής κυβέρνησης πως δεν θα πάθει τίποτα ο Γιασέρ Αραφάτ. Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του, που είχε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, είχε καλέσει το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Ραμάλα και άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης, προτρέποντας και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.
Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ
30.3.2002 21:19 (Ωρα Λονδίνου) Σκοτώθηκε ο βομβιστής και ταρυματίστηκαν πάνω από 20 άτομα. Η έκρηξη σημειώθηκε σε πολυσύχναστη καφετέρια την ώρα της αιχμής, καθώς οι νεαροί Ισραηλινοί έβγαιναν στους δρόμους μετά τη γιορτή του Σαββάτου. Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή. Τραπέζια και καρέκλες διαλύθηκαν και εκτοξεύτηκαν ολόγυρα ενώ οι πολλοί τραυματισμοί οφείλλονται σε σπασμένα τζάμια. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Μάρτυρες του αλ-Ακσά, η οποία έχει αποσχιστεί από την παράταξη φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ. Ισραηλινός εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για συνέχιση της δολοφονικής εκστρατείας εναντίον των Ισραηλινών. Την Παρασκευή είχε σημειωθεί άλλη επίθεση αυτοκτονίας στη δυτική Ιερουσαλήμ. Τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίσθηκαν όταν μία 16χρονη Παλαιστίνια μπήκε σε σουπερμάρκετ της συνοικίας Κιργιάτ Γιοβέλ και πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε.
Πέθανε η βασιλομήτωρ στην Αγγλία
30.3.2002 19:09 (Ωρα Λονδίνου) Η βασιλομήτωρ Ελισσάβετ ήταν χήρα του Γεωργίου του Έκτου πατέρα της Βασίλισσας Ελισσάβετ. 'Ήταν άρρωστη εδώ και αρκετό καιρό. Τα ανάκτορα λένε πως η κατάστασή της επιδεινώθηκε την Παρασκευή λόγω πνευμονικής μόλυνσης. Έχασε τις αισθήσεις της και πέθανε νωρίς το απόγευμα. Η βασίλισσα Ελισσάβετ ήταν στο πλευρό της μητέρας, στην βασιλική κατοικία κοντά στο Κάστρο του Ουίνσορ. Ο διάδοχος του αγγλικού θρόνου, Πρίγκηπας Κάρολος, δήλωσε συντετριμμένος για το θάνατο της γιαγιάς του και επιστρέφει εσπευσμένα απο την Ελβετία όπου έκανε διακοπές. Η Ελίζαμπεθ Μπόους-Λάιον, όπως ήταν το όνομά της, γενήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1900 και ήταν το έννατο από τα δέκα παιδιά του Λόρδου και της Λαίδης Γκλάμις. Το 1923 παντρεύτηκε τον Πρίγκηπα Αλβέρτο, δευτερότοκο γιο του Βασιλιά Γεωργίου του Πέμπτου. Τον Ιανουάριο του 1936 ο Γεώργιος πέθανε και διάδοχός κανονικά θα ήταν ο μεγάλος αδελφός του Αλβέρτου. Αλλά ο Εδουάρδος ο Έβδομος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο προκειμένου να παντρευτεί μιαν αμερικανίδα. Έτσι αναπάντεχα η Ελισσάβετ ανήλθε στο θρόνο, στο πλευρό του συζύγου της Αλβέρτου που ανέλαβε ως Βασιλιά Γεώργιος ο Έκτος. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του βομβαρδισμού του Λονδίνου έμεινε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να εμψυχώσει τον αγγλικό λαό. Μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα ως βασιλομήτωρ και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους Βρετανούς. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πεθάνει η νεότερη κόρη της, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα σε ηλικία 71 ετών.
Πληροφορίες για νέα επίθεση στο Τελ Αβίβ
30.3.2002 18:50 (Ωρα Λονδίνου) Η Ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε πως δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός. Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι πρόκειται πιθανότατα για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας η οποία σημειώθηκε σε καφετέρια του Τελ Αβίβ. Νωρίτερα είχε σημειωθεί άλλη επίθεση αυτοκτονίας στη δυτική Ιερουσαλήμ. Τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίσθηκαν όταν μία 16χρονη Παλαιστίνια μπήκε σε σουπερμάρκετ της συνοικίας Κιργιάτ Γιοβέλ και πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για σκηνές από μακελλειό, μετά την επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η μαχητική οργάνωση "Ταξιαρχίες Μαρτύρων του τεμένους Αλ-Ακσά, που συνδέεται με την παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ.
Πέθανε η βασιλομήτωρ στην Αγγλία
30.3.2002 18:10 (Ωρα Λονδίνου) Η βασιλομήτωρ Ελισσάβετ ήταν χήρα του Γεωργίου του Έκτου πατέρα της Βασίλισσας Ελισσάβετ. 'Ήταν άρρωστη εδώ και αρκετό καιρό. Τα ανάκτορα λένε πως η κατάστασή της επιδεινώθηκε την Παρασκευή λόγω πνευμονικής μόλυνσης. Έχασε τις αισθήσεις της και πέθανε νωρίς το απόγευμα. Η βασίλισσα Ελισσάβετ ήταν στο πλευρό της μητέρας, στην βασιλική κατοικία κοντά στο Κάστρο του Ουίνσορ.
Στη Ραμάλα παγιδευμένος ο Αραφάτ
30.3.2002 15:47 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παλαιστίνιος ηγέτης βρίσκεται αποκλεισμένος σε ένα μόνο όροφο του κτιρίου, μαζί με στενούς συνεργάτες του, όπου έχει διακοπεί και η ηλεκτροδότηση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του ζήτησε από το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Ραμάλα και άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης, προτρέποντας και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν άμεσα σε κατάπαυση του πυρός. Οι μάχες μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων, συνεχίστηκαν όλη τη νύκτα στους δρόμους της Παλαιστινιακής πόλης, ενώ χθες η ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια της εφόδου των Ισραηλινών στο επιτελείο Αραφάτ προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον πέντε Παλαιστινίων και δύο Ισραηλινών στρατιωτών. Οι ισραηλινοί λένε ότι συνέλαβαν περίπου εξήντα Παλαιστίνιους μέσα στο επιτελείο, από το πρωί της Παρασκευής, οπότε και εισέβαλαν στο συγκρότημα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν προέβλεψε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις - που γίνονται ως αντίποινα για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Τετάρτης, στην πόλη Νετάνυα, θα διαρκέσουν εβδομάδες, μπορεί και μήνες - όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ Την ώρα όμως που συνεχίζονταν οι συγκρούσεις στη Ραμάλα, σημειώθηκε και νέα επίθεση αυτοκτονίας στη δυτική Ιερουσαλήμ. Τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίσθηκαν όταν μία 16χρονη Παλαιστίνια μπήκε σε σουπερμάρκετ της συνοικίας Κιργιάτ Γιοβέλ και πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για σκηνές από μακελλειό, μετά την επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η μαχητική οργάνωση "Ταξιαρχίες Μαρτύρων του τεμένους Αλ-Ακσά, που συνδέεται με την παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ.
Επίθεση σε ινδουϊστικό ναό στο Κασμίρ
30.3.2002 13:52 (Ωρα Λονδίνου) Δύο από τους επιτιθέμενους και τέσσερις από τους φρουρούς του ναού έχασαν τη ζωή τους, καθώς και τέσσερις πολίτες που χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών. Ένας από τους επιτιθέμενους κατάφερε να διαφύγει. Αναφέρονται επίσης 20 τραυματίες, από τους οποίους οι πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη για την απόπειρα κατάληψης του ναού, αλλά η αστυνομία αποδίδει την ευθύνη σε φανατικούς ισλαμιστές. Οι τρεις φανατικοί μετέβηκαν οδικώς στην περιοχή όταν ήταν γεμάτη με κόσμο, πέταξαν χειροβομβίδες και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα. Ένας δημοσιογράφος στην περιοχή δήλωσε στο BBC ότι ύποπτη για την επίθεση θεωρείται η οργάνωση Λασκάρ-ι-Ταγιάμπα, η οποία έχει ως βάση της το Πακιστάν. Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι παρατηρείται ραγδαία αύξηση τον τελευταία καιρό στον αριθμό των επιθέσεων από ισλαμιστές αυτονομιστές.
Καταβεβλημένος ο Ποντίφικας
30.3.2002 13:56 (Ωρα Λονδίνου) Ο Ποντίφικας ήταν εμφανώς καταβεβλημένος και για πρώτη φορά στην 23χρονη θητεία του δεν μπόρεσε να σηκώσει τον Σταυρό, στην χθεσινή αναπαράσταση της πορείας του Θεανθρώπου προς το Γολγοθά. Ο Πάπας, που είναι 81 ετών, ταλαιπωρείται όλο και περισσότερο τελευταία από την ασθένεια Πάρκινσον, αλλά εκπρόσωποι του Βατικανού διαβεβαιώνουν ότι προτίθεται να τελέσει την λειτουργία της Ανάστασης σήμερα και να απευθύνει το παραδοσιακό μήνυμα "Urbi et Orbi", προς τους χιλιάδες πιστούς που θα συγκεντρωθούν την Κυριακή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Την Πέμπτη για πρώτη φορά επίσης στη θητεία του, ο Πάπας παρέμεινε στη θέση του, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας της Μεγάλης Πέμπτης, ενώ παραδοσιακά θα έπρεπε να πλύνει τα πόδια 12 ανδρών, κατά το παράδειγμα του Χριστού. Το παραδοσιακό αυτό καθήκον ανέλαβε αντί του Ρωμαιοκαθολικού προκαθήμενου, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο. Ιταλική αντίδραση στις ανησυχίες των ΗΠΑ περί "τρομοκρατικών επιθέσεων" Στο μεταξύ καθώς χιλιάδες τουρίστες και προσκυνητές καταφθάνουν στη Ρώμη για το Καθολικό Πάσχα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των πρόσφατων αμερικανικών προειδοποιήσεων ότι ενδέχεται να σημειωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών στην Ιταλία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας δεν έχουν λάβει καμία πληροφορία που να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες, αλλά πρόσθεσε ότι οι αρχές θα είναι σε επιφυλακή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν προειδοποίηση προς τους αμερικανούς πολίτες στην Ιταλία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά το Σαββατοκύριακο του καθολικού Πάσχα, μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που έκαναν λόγο για ενδεχόμενες επιθέσεις. Πάντως δεν έχει γίνει γνωστό η ακριβής φύση τ ης απειλής και η ταυτότητα των οργανώσεων που πιθανόν να ενέχονται σε αυτήν. Η αμερικανική ηγεσία δεν έδωσε στοιχεία ως προς την ταυτότητα ή τη φύση των τρομοκρατικών οργανώσεων, διευκρίνισε, όμως, ότι οι "επίφοβες" ιταλικές πόλεις είναι αυτές του Μιλάνου, της Βενετίας, της Φλωρεντίας και της Βερόνα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέντεντ Πρες επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο αμερικανό αξιωματούχο μετέδωσε ότι η προειδοποίηση βασίζεται σε "συγκεκριμένη πληροφορία".
Ανθρωποκυνηγητό δραπετών - προσφύγων στην Αυστραλία
30.3.2002 14:00 (Ωρα Λονδίνου) Ορισμένοι από τους πρόσφυγες σκαρφάλωσαν στους φράκτες και πήδηξαν έξω παρά τα συρματοπλέγματα, ενώ κάποιοι άλλοι κατάφεραν να ξεφύγουν από ορισμένα ανοίγματα που υπήρχαν στους φράκτες. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατέφθασαν στον καταυλισμό προσφύγων στη Γούμερα από όλα τα σημεία της χώρας, διαμαρτύρονταν για την πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης να τηρεί υπό κράτηση τους πρόσφυγες που ζητούν χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ομάδες διαδηλωτών έριξαν τους φράκτες στον περίγυρο του καταυλισμού, επιτρέποντας σε ορισμένους πολιτικούς πρόσφυγες να διαφύγουν. Οι αυστραλιανές αστυνομικές αρχές είχαν στήσει οδοφράγματα έξω από τον καταυλισμό, τα οποία όμως δεν απέτρεψαν τους εξαγριωμένους πρόσφυγες να δραπετεύσουν. Τα τελευταία τρία χρόνια σημειώνονται μεγάλες αναταραχές στη Γούμερα για το θέμα της χορήγησης πολιτικού ασύλου. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν βίαιες διαδηλώσεις, απεργίες πείνας, αλλά και μία μαζική δραπέτευση. Ορισμένοι μάλιστα από τους πολιτικούς πρόσφυγες που κρατούνται στη Γούμερα είχαν ράψει τα χείλη τους κατά την τελευταία απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σκληρή πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης.
Στη Ραμάλα παγιδευμένος ο Αραφάτ
30.3.2002 13:06 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παλαιστίνιος ηγέτης βρίσκεται αποκλεισμένος σε ένα μόνο όροφο του κτιρίου, μαζί με στενούς συνεργάτες του, όπου έχει διακοπεί και η ηλεκτροδότηση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του ζήτησε από το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Ραμάλα και άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης, προτρέποντας και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν άμεσα σε κατάπαυση του πυρός. Οι μάχες μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων, συνεχίστηκαν όλη τη νύκτα στους δρόμους της Παλαιστινιακής πόλης, ενώ χθες η ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια της εφόδου των Ισραηλινών στο επιτελείο Αραφάτ προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον πέντε Παλαιστινίων και δύο Ισραηλινών στρατιωτών. Οι ισραηλινοί λένε ότι συνέλαβαν περίπου εξήντα Παλαιστίνιους μέσα στο επιτελείο, από το πρωί της Παρασκευής, οπότε και εισέβαλαν στο συγκρότημα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν προέβλεψε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις - που γίνονται ως αντίποινα για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Τετάρτης, στην πόλη Νετάνυα, θα διαρκέσουν εβδομάδες, μπορεί και μήνες - όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ Την ώρα όμως που συνεχίζονταν οι συγκρούσεις στη Ραμάλα, σημειώθηκε και νέα επίθεση αυτοκτονίας στη δυτική Ιερουσαλήμ. Τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίσθηκαν όταν μία 16χρονη Παλαιστίνια μπήκε σε σουπερμάρκετ της συνοικίας Κιργιάτ Γιοβέλ και πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για σκηνές από μακελλειό, μετά την επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η μαχητική οργάνωση "Ταξιαρχίες Μαρτύρων του τεμένους Αλ-Ακσά, που συνδέεται με την παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ.
Εγκλωβισμένος ο Αραφάτ στη Ραμάλα
30.3.2002 8:33 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παλαιστίνιος ηγέτης βρίσκεται αποκλεισμένος σε ένα μόνο όροφο του κτιρίου, μαζί με στενούς συνεργάτες του, όπου έχει διακοπεί και η ηλεκτροδότηση. Οι μάχες μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων, συνεχίστηκαν όλη τη νύκτα στους δρόμους της Παλαιστινιακής πόλης, ενώ χθες η ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια της εφόδου των Ισραηλινών στο επιτελείο Αραφάτ προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον πέντε Παλαιστινίων και δύο Ισραηλινών στρατιωτών.
Οι ισραηλινοί λένε ότι συνέλαβαν περίπου εξήντα Παλαιστίνιους μέσα στο επιτελείο, από το πρωί της Παρασκευής, οπότε και εισέβαλαν στο συγκρότημα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν προέβλεψε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις - που γίνονται ως αντίποινα για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Τετάρτης, στην πόλη Νετάνυα, θα διαρκέσουν εβδομάδες, μπορεί και μήνες - όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ Την ώρα όμως που συνεχίζονταν οι συγκρούσεις στη Ραμάλα, σημειώθηκε και νέα επίθεση αυτοκτονίας στη δυτική Ιερουσαλήμ. Τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίσθηκαν όταν μία 16χρονη Παλαιστίνια μπήκε σε σουπερμάρκετ της συνοικίας Κιριάτ Γιοβέλ και πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για σκηνές από μακελλειό, μετά την επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η μαχητική οργάνωση "Ταξιαρχίες Μαρτύρων του τεμένους Αλ-Ακσά, που συνδέεται με την παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ.
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Μεσανατολικό
30.3.2002 7:50 (Ωρα Λονδίνου) Απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εξέφρασε την βαθειά του ανησυχία για τη ραγδαία κλιμάκωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, καταδικάζοντας παράλληλα ως ηθικά απεχθείς τις επιθέσεις αυτοκτονίας των Παλαιστινίων μαχητών. Ο κ. Ανάν δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και εναντίον του Ισραήλ, που - όπως είπε- δεν πρόκειται να εξασφαλίσει την ειρήνη ή και να εγγυηθεί την ασφάλειά του χρησιμοποιώντας δυσαναλόγως θανατηφόρα δύναμη μέσα σε παλαιστινιακές πόλεις. Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, Νάσερ Αλ Κίντουα είπε ότι στόχος ης ισραηλινής επιχείρησης στη Ραμάλα είναι η καταστροφή της παλαιστινιακής διοίκησης και η εξόντωση του Γιασέρ Αραφάτ. Από την άλλη πλευρά ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γιεχούντα Λανκρί, είπε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να καταλάβει παλαιστινιακά εδάφη αλλά να ξεριζώσει το τρομοκρατικό δίκτυο που δρά με ορμητήριο τη Ραμάλα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, ότι η επιχείρηση δεν έχει ως στόχο την σύλληψη ή την εξόντωση του Γιασέρ Αραφάτ. Ο κ. Πάουελ είπε ότι κατανοεί την ανάγκη του Ισραήλ να αντιδράσει στις επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά κάλεσε τον κ. Σαρόν να αναλογιστεί τις συνέπειες των ισραηλινών ενεργειών. Εξάλλου η Ρωσία, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διεμήνυσαν προς το Ισραήλ ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για επίλυση της διένεξης.
Καταβεβλημένος ο Ποντίφηκας
30.3.2002 8:28 (Ωρα Λονδίνου) Ο Ποντίφηκας - ήταν εμφανώς καταβεβλημένος - και για πρώτη φορά στην 23χρονη θητεία του δεν μπόρεσε να σηκώσει τον Ξύλινο Σταυρό, στην χθεσινή αναπαράσταση της πορείας του Θεανθρώπου προς το Γολγοθά. Ο Πάπας που είναι 81 ετών ταλαιπωρείται όλο και περισσότερο τελευταία από την ασθένεια Πάρκινσον, αλλά εκπρόσωποι του Βατικανού διαβεβαιώνουν ότι προτίθεται να τελέσει την λειτουργία της Ανάστασης σήμερα και να απευθύνει το παραδοσιακό μήνυμα "Urbi et Orbi", προς τους χιλιάδες πιστούς που θα συγκεντρωθούν την Κυριακή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο κέντρο της Ιταλικής πρωτεύουσας. Την Πέμπτη για πρώτη φορά επίσης στη θητεία του, ο Πάπας παρέμεινε στη θέση του, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας της Μεγάλης Πέμπτης, ενώ παραδοσιακά θα έπρεπε να πλύνει τα πόδια 12 ανδρών, κατά το παράδειγμα του Χριστού. Το παραδοσιακό αυτό καθήκον ανέλαβε αντί του Ρωμαιοκαθολικού προκαθήμενου, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο. Ιταλική αντίδραση στις ανησυχίες των ΗΠΑ περί "τρομοκρατικών επιθέσεων" Στο μεταξύ καθώς χιλιάδες τουρίστες και προσκυνητές καταφθάνουν στη Ρώμη για το Καθολικό Πάσχα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των πρόσφατων αμερικανικών προειδοποιήσεων ότι ενδέχεται να σημειωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών στην Ιταλία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας δεν έχουν λάβει καμία πληροφορία που να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες, αλλά πρόσθεσε ότι οι αρχές θα είναι σε επιφυλακή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν προειδοποίηση προς τους αμερικανούς πολίτες στην Ιταλία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά το Σαββατοκύριακο του καθολικού Πάσχα, μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που έκαναν λόγο για ενδεχόμενες επιθέσεις. Πάντως δεν έχει γίνει γνωστό η ακριβής φύση της απειλής και η ταυτότητα των οργανώσεων που πιθανόν να ενέχονται σε αυτήν. Η αμερικανική ηγεσία δεν έδωσε στοιχεία ως προς την ταυτότητα ή τη φύση των τρομοκρατικών οργανώσεων, διευκρίνισε, όμως, ότι οι "επίφοβες" ιταλικές πόλεις είναι αυτές του Μιλάνου, της Βενετίας, της Φλωρεντίας και της Βερόνα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέντεντ Πρες επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο αμερικανό αξιωματούχο μετέδωσε ότι η προειδοποίηση βασίζεται σε "συγκεκριμένη πληροφορία".
Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για τις κάλπες
30.3.2002 8:21 (Ωρα Λονδίνου) Διαψεύδοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο κ Κούτσμα ανέφερε σε συνέντευξή του ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες. Το αποτέλεσμα των εκλογών χαρακτηρίζεται κρίσιμη δοκιμασία για το πολιτικό μέλλον του προέδρου ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για προσπάθεια φίμωσης του Τύπου αλλά και τη δολοφονία γνωστού Ουκρανού δημοσιογράφου. Ο «Εθνικός Διχασμός» της Ουκρανίας Οταν πριν από περίπου ένα χρόνο η Ουκρανία γιόρταζε την πρώτη δεκαετία ανεξαρτησίας της ένας περίπατος στο Κιέβο αρκούσε για να κατανοήσει κανείς το δίλημμα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης. Στο κέντρο της Ουκρανικής πρωτεύουσας ο πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα παρακολουθούσε μια «σοβιετικού τύπου» στρατιωτική παρέλαση. Η στροφή του Ουκρανού προέδρου προς τη Μόσχα ήταν πλέον εμφανής προκαλώντας τις αντιδράσεις της Δύσης. Λίγα μέτρα πιο κάτω διεξάγονταν φεστιβάλ με μουσική τέκνο και χιπ χοπ. Η Ουκρανία φλερτάριζε με το δυτικό πολιτισμό. Ο διχασμός αυτός μεταξύ Ανατολής και Δύσης αναμένεται να αντικατοπτριστεί και στα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή και χαρακτηρίζονται ως πρόκριμα για το πολιτικό μέλλον του κ. Κούτσμα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Κίεβο, Στίβεν Ικ «η επιλογή των ψηφοφόρων θα κρίνει εάν η Ουκρανία θα έχει ένα μαχητικό κοινοβούλιο ή αν αυτό θα συμμορφωθεί περαιτέρω με τις αποφάσεις του Λεονίντ Κούτσμα. Στις εκλογές θα συμμετάσχουν αρκετοί σχηματισμοί που αποτελούνται από τουλάχιστον 30 πολιτικά κόμματα και συμμαχίες. Ο βασικός σχηματισμός που υποστηρίζει τον Κούτσμα, ονομάζεται «Για μια Ενωμένη Ουκρανία» και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την οικονομική ανάπτυξη που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Βασικός αντίπαλος του στρατοπέδου του Κούτσμα είναι ο σχηματισμός «Η δική μας Ουκρανία» με επικεφαλής των πρώην πρωθυπουργό Βίκτορ Γιουστσένκο- έναν άνθρωπο με αρκετούς υποστηρικτές στο εσωτερικό της χώρας αλλά κυρίως στη Δύση όπου κατέχει τον τίτλο του μεταρρυθμιστή. Η τρίτη σημαντική δύναμη είναι οι κομμουνιστές που διατηρούν ισχυρή παρουσία ιδιαίτερα στις παλαιότερες γενιές.
Ανθρωποκυνηγητό δραπετών - προσφύγων στην Αυστραλία
30.3.2002 8:23 (Ωρα Λονδίνου) Ορισμένοι από τους πρόσφυγες σκαρφάλωσαν στους φράκτες και πήδηξαν έξω παρά τα συρματοπλέγματα, ενώ κάποιοι άλλοι κατάφεραν να ξεφύγουν από ορισμένα ανοίγματα που υπήρχαν στους φράκτες. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατέφθασαν στον καταυλισμό προσφύγων στη Γούμερα από όλα τα σημεία της χώρας, διαμαρτύρονταν για την πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης να τηρεί υπό κράτηση τους πρόσφυγες που ζητούν χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ομάδες διαδηλωτών έριξαν τους φράκτες στον περίγυρο του καταυλισμού, επιτρέποντας σε ορισμένους πολιτικούς πρόσφυγες να διαφύγουν. Οι αυστραλιανές αστυνομικές αρχές είχαν στήσει οδοφράγματα έξω από τον καταυλισμό, τα οποία όμως δεν απέτρεψαν τους εξαγριωμένους πρόσφυγες να δραπετεύσουν. Τα τελευταία τρία χρόνια σημειώνονται μεγάλες αναταραχές στη Γούμερα για το θέμα της χορήγησης πολιτικού ασύλου. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν βίαιες διαδηλώσεις, απεργίες πείνας, αλλά και μία μαζική δραπέτευση. Ορισμένοι μάλιστα από τους πολιτικούς πρόσφυγες που κρατούνται στη Γούμερα είχαν ράψει τα χείλη τους κατά την τελευταία απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σκληρή πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης.
Οργή κατά Ισραήλ στον αραβικό κόσμο
30.3.2002 8:19 (Ωρα Λονδίνου) Η Αίγυπτος λέει ότι οι πράξεις του Ισραήλ φανερώνουν πλήρη περιφρόνηση προς τους νόμους και τις αξίες του πολιτισμένου κόσμου, ενώ η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγόρησε το Ισραήλ για βάρβαρη επιθετικότητα. Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, είπε ότι σήμερα συγκαλείται στο Κάϊρο σύσκεψη του Οργανισμού για να εξετασθούν τρόποι αντίδρασης των αραβικών κρατών. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, είπε ότι το Ισραήλ παραβίασε όλες τις διεθνείς συνθήκες και προειδοποίησε την κυβέρνηση Σαρόν να μην πειράξει τον Γιασέρ Αραφάτ. Σε συνέντευξή του στο δορυφορικό κανάλι "Αλ-Τζαζίρα" ο ηγέτης της Λιβυής, Μουαμάρ Γκαντάφι, είπε ότι στην Παλαιστίνη πρέπει να σταλούν αραβικά στρατεύματα με σκοπό την υπεράσπιση των Παλαιστινίων. Στο μεταξύ ο εκρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν είπε ότι η κατάληψη της Ραμάλα αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της κρατικής τρομοκρατίας του σιωνιστικού καθεστώτος.
Μέτρα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία
30.3.2002 8:32 (Ωρα Λονδίνου) Οσοι παραβαίνουν τις εντολές του επικεφαλής του ρωσικού στρατού θα συλλαμβάνονται και θα παραδίδονται κατευθείαν στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ή σε Τσετσένους αξιωματούχους. Σκοπός του μέτρου είναι να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της δημοκρατίας από μέλη των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που όπως καταγγέλεται από διεθνείς οργανώσεις συμβαίνουν συχνότατα. Οι οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα του νέου μέτρου, υπενθυμίζοντας ότι χιλιάδες Τσετσένοι έχουν τραυματισθεί και δεκάδες έχουν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού. Ο επικεφαλής της οργάνωσης Human Rights Watch στη Μόσχα, Ντίντριχ Λόχμαν, προειδοποιεί ότι τα εν λόγω μέτρα προβλέπονται ήδη από το δίκαιο της χώρας και υποστηρίζει ότι ανάλογες υποσχέσεις από τη ρωσική κυβέρνηση έχουν δοθεί και στο παρελθόν. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστρζέμπσκι, παραδέχθηκε ότι έχουν διαπραχθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ρωσικό στρατό κατά την εκστρατεία εναντίον των Τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών.
Επισκόπηση βρετανικού τύπου
30.3.2002 9:19 (Ωρα Λονδίνου) Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Τάιμς , που εχουν κεντρικό τίτλο " Ο θάνατος ενός ενόπλου στη Ραμάλα " . Η εφημερίδα παραθέτει μια σειρά από τέσσερις φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται ο θάνατος ενος Παλαιστίνιου μαχητή από έναν Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή. Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ο οποίος σημειώνει ότι έλαβε την υπόσχεση από την κυβέρνηση του Ισραήλ οτι κανείς δε θα βλάψει τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. " Η Ισραηλινή επίθεση εναντίον του Αραφάτ " , είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι καθώς τα Ισραηλινά τανκς επιτίθεντο στο αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα , ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωνε οτι θα γίνει μάρτυρας. Στο κύριο άρθρο η Ιντιπέντεντ φιλοξενεί τις δηλώσεις του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς σύμφωνα με τις οποίες " ο αγώνας των Παλαιστίνιων θα συνεχισεί και ή θα νικήσουν ή θα γίνουν Μάρτυρες".
Η Ντέιλι Τέλεγραφ έχει κεντρικό τίτλο , " Τα ισραηλινά στρατεύματα βομβαρδίζουν το καταφύγιο του Αραφάτ ". Ο ανατποκριτής της εφημερίδος σημειώνει οτι τα τανκς της Ισραηλινής κυβέρνησης , ανάγκασαν τον Παλαιστίνιο ηγέτη να υποχωρήσει στα καταφύγια του απ ' οπου και τηλεφώνησε στους ηγέτες όλου του κόσμου ζητώντας τους να συγκρατήσουν την οργή του Ισραήλ. Ωστόσο , η κεντρική φωτογραφία της εφημερίδος , απεικονίζει το διάδοχο του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπα Κάρολο και τον γιο του Ουίλι αμ , αγκαλιασμένους στο χιονοδρομικό κέντρο Κλοστερς , όπου και βρίσκονται για διακοπές. Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς , αφού παραθέτουν τα τελευταία νέα απο τη Μέση Ανατολή , ασχολούνται με ενα καθαρά οικονομικό θέμα, τονίζοντας ότι οι συνέταιροι της εταιρίας Άντερσεν αντιμετωπίζουν μείωση των αποδοχών τους κατά το ένα τρίτο , σαν αποτέλεσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρία μετά την κατάρρευση του οικονομικού κολοσσού " Ένρον ".
Αμεση έκδοση των καταζητουμένων, ζητά ο Σέρβος πρωθυπουργός
30.3.2002 8:30 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ντζίντζιτς επεσήμανε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι, ότι τουλάχιστον ένα άτομο από εκείνα που καταζητούνται θα παραδοθεί στο δικαστήριο μέσα στις επόμενες τρεις ή τέσσερις ημέρες. Η σερβική κυβέρνηση δήλωσε τις περασμένες ημέρες ότι θα εμμείνει στο προεδρικό διάταγμα που είχε θεσπισθεί για την έκδοση των κατηγορουμένων από τη χώρα. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σερβίας απέρριψε το προεδρικό διάταγμα, αλλά η σερβική κυβέρνηση επεσήμανε ότι το εν λόγω διάταγμα έχει ακόμη ισχύ. Η Σερβία δέχεται πιέσεις από την Ουάσινγκτον, η οποία υποστηρίζει ότι το Βελιγράδι θα χάσει την οικονομική βοήθεια που της προσφέρεται εάν δεν εκδώσει τους καταζητούμενους μέχρι το τέλος του μήνα. Περισσότερα από δέκα άτομα καταζητούνται από το διεθνές ποινικό δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη και τα οποία πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Σερβία. Ανάμεσα σε αυτά πιστεύεται ότι είναι και ο πρώην διοικητής του σερβοβοσνιακού στρατού, Ράτκο Μλάντιτς.
Ο θησαυρός του Μπενίν και.... τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
30.3.2002 8:34 (Ωρα Λονδίνου) Πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να διερωτώνται αν οι αποκαλύψεις για την πώληση των μπρούντζινων πλακών από τη Νιγηρία σε μεγαλό βαθμό αποδυναμώνουν την πάγια άποψη του Μουσείου ότι δεν μπορεί να δώσει τίποτα από τις συλλογές του. Το ιστορικό της "λεηλασίας" "Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η κυριότητα των πλακών του Μπενίν δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση της Νιγηρίας αλλά κυρίως τους Ομπά η τους βασιλείς του Μπενίν απόγονοι των οποίων ζούν ακόμη σήμερα στη Νιγηρία", είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC η δημοσιογράφος Λίντα Μπέλος που ηγείται της εκστρατείας για την επιστροφή του θησαυρού του Μπενίν στη Νιγηρία. "Οι πλάκες εκλάπησαν όταν το Μπενίν, η αρχαιότερη πρωτεύουσα της φυλής των Γιορούμπα, λεηλατήθηκε το 1897 σε αντίποινα για το φόνο 9 Βρετανών στρατιωτών. Οι στρατιώτες αυτοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα πολεμιστών Γιορούμπα. Επίσημο αίτημα πρός τη Βρετανική κυβέρνηση για την επιστροφή του θησαυρού του Μπενίν έχει γίνει σίγουρα από τους Ομπα και τους απογόνους της βασιλικής οικογένειας του Μπενίν", σημείωσε η βρετανίδα δημοσιογράφος . Αντίδραση - συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Την έκπληξη και τη λύπη του εξέφρασε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Δρ. Ρόμπερτ Αντερσον για την απόφαση που έλαβαν στις δεκαετίες του 50' και του 60' οι τότε διευθύνοντες αναφορικά με την πώληση μέρους των μπρούντζινων πλακών του θησαυρού του Μπενίν. "Πρόκειται για ατυχές γεγονός" , σημειώσε ο Δρ. Αντερσον που έσπευσε να τονίσει ότι τα αντικείμενα που πουλήθηκαν ήταν ένα σημαντικό μέρος της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου. "Τα κριτήρια στα οποία βασίσθηκε η απόφαση για την απ οδέσμευση των πλακών του Μπενίν είναι πολύ δύσκολο να τα κατανοήσουμε σήμερα αν λάβουμε υπόψη τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Μουσείου" , παρατήρησε ο Δρ. Αντερσον . "Η απόφαση για τη διάθεση των πλακών του Μπενίν έχω την εντύπωση ότι ελήφθη επειδή επεκράτησε η απόψη ότι ήταν αντίγραφα ", σημείωσε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου οι αποκαλύψεις για το θησαυρό του Μπενίν ενισχύουν μάλλον τη βασική του θέση για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο διεθνές μουσείο όπως είναι το Βρετανικό Μουσείο - "κίνδυνοι που σχετίζονται με τα αιτήματα για τη μεταφορά και απόσπαση αντικειμένων που ανήκουν στο μουσείο αυτό" , μας είπε ο Δρ. Αντερσον. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου η απόφαση για τη διάθεση των πλακών του Μπενίν δεν είχε λόγους οικονομικούς. "Γνωρίζουμε το ποσό για την αγορά, και το ποσό αυτό δεν δικαιολογεί την απόφαση για την πώληση των αντικειμένων", είπε ο Δρ. Αντερσον . Μέχρι ποιό βαθμό η πώληση μέρους του θησαυρού του Μπενίν αποδυναμώνει τις πάγιες θέσεις σας στο θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα , ήταν ένα απο τα ερωτήματα που έθεσε η Ελληνική Υπηρεσία του BBC στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου: "Το ζήτημα με τις πλάκες του Μπενίν δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Μία απόφαση, όπως αυτή για τις πλάκες Μπενίν είναι αδύνατο να ληφθεί σήμερα. Κανένας στον κόσμο δεν ισχυρίζεται ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι αντίγραφα. Τα τελευταία δέκα χρόνια ως διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ουδέποτε επέτρεψα την αφαίρεση από τις συλλογές του Μουσείου καλλιτεχνικών θησαυρών που ανήκουν στις συλλογές αυτές. Η απόφαση για την πώληση των πλακών του Μπενίν είναι τελείως αντίθετη με τον τρόπο που λειτουργούμε σήμερα", τόνισε στο ΒΒC ο Δρ. Ρόμπερτ Αντερσον. Και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου κατέληξε : "Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να δεχθούμε η ελληνική κυβέρνηση να αγοράσει τα Μάρμαρα. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι για μας ανεκτίμητης αξίας . Η σπουδαιότητα τους έγκειται στο γεγονός ότι έχουν τεράστια πολιτιστική αξία. Βρίσκονται εδώ στο Βρετανικό Μουσείο και ο κόσμος μπορεί και τα βλέπει μαζί με τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς όλων των μεγάλων πολιτισμών της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχει περίπτωση στο θέμα των Μαρμάρων να υπεισέλθει ο παράγοντας χρήμα".
|