Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-03-21
Eνα από τα θύματα της επίθεσης στην Ιερουσαλήμ 21.3.2002 23:31 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση αυτού του είδους στο Ισραήλ μέσα σε δύο μέρες. Η ισλαμική οργάνωση "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά", η οποία φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την οργάνωση Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Ο Γιασέρ Αραφάτ έσπευσε αμέσως να καταδικάσει τη νέα αυτή βομβιστική επίθεση και ορκίστηκε να λάβει άμεσα μέτρα κατά των δραστών, αλλά το Ισραήλ ανέβαλε την συνάντηση που επρόκειτο να έχουν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο πλευρών στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι, με στόχο την κήρυξη εκεχειρίας. Λίγο αργότερα, όμως, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, αποφάσισε να δείξει αυτοσυγκράτηση μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ. Η απόφαση αυτή ελήφθη, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, για να διευκολυνθεί η πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ στην περιοχή. Νωρίτερα, πάντως, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ισραηλινός στρατός είχε εισέλθει σε παλαιστινιακά χωριά κοντά στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης και προέβη σε συλλήψεις.
Έκκληση του ΟΗΕ για περισσότερη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες
21.3.2002 23:10 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος του Περού, Αλεχάντρο Τολέδο, δήλωσε πως μόνο με την ανάπτυξη μπορεί κανείς να νικήσει την τρομοκρατία. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Μάικ Μουρ, χαρακτήρισε τη φτώχεια ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της ελευθερίας, ενώ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα ή ασφαλής όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί γύρω του που πεινούν και υποφέρουν και τόνισε πως θα πρέπει να διπλασιασθεί η βοήθεια προς τις φτωχές χώρες. Πάνω από 50 ηγέτες έχουν συγκεντρωθεί στο Μεξικό για να πάρουν μέρος στη διήμερη σύνοδο του ΟΗΕ στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Μόντερεϊ. Ωστόσο, οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εκφράζουν την απαισιοδοξία τους διότι το κείμενο που θα υπογραφεί μετά το πέρας της συνόδου δεν περιλαμβάνει παρά μόνο αφηρημένες προτάσεις. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η μόνη λύση για τον περιορισμό της φτώχειας είναι να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να απελευθερωθεί το εμπόριο. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, από την άλλη πλευρά, πιστεύουν ότι πρέπει να αυξηθούν οι ανθρωπιστικές αποστολές και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Στην πόλη Μοντερέι όμως έχουν καταφθάσει και διαδηλωτές από διάφορες χώρες, οι οποίοι αναμένεται να διοργανώσουν κινητοποιήσεις.
Έκρηξη στη Λίμα με τουλάχιστον εννέα νεκρούς
21.3.2002 22:57 (Ωρα Λονδίνου) Η έκρηξη συνέπεσε χρονικά με την προγραμματισμένη σε λίγες μέρες επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, στο Περού. Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε, πάντως, ότι θα επισκεφθεί το Περού. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Περού έχουν ήδη αποκλείσει το κέντρο της πρωτεύουσας, όπου θα μένει ο Αμερικανός πρόεδρος. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι υποψίες βαρύνουν το αντάρτικό κίνημα του Φωτινού Μονοπατιού που είχε κάνει ανάλογες επιθέσεις στο παρελθόν. Μιλώντας από το Μεξικό, όπου συμμετέχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, ο πρόεδρος του Περού, Αλεχάντρο Τολέδο, καταδίκασε την επίθεση και δήλωσε πως η τρομοκρατία δεν θα επιύχει τους στόχους της.
Πτώχευση κήρυξε ο κατασκευαστικός κολοσσός της Γερμανίας "Philipp Holzmann"
21.3.2002 22:46 (Ωρα Λονδίνου) Η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή οι τρεις τράπεζες, στις οποίες χρωστούσε η Philipp Holzmann, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σ'ένα σχέδιο σωτηρίας της εταιρείας. Πρόκειται για τη σοβαρότερη περίπτωση πτώχευσης εταιρείας στην μεταπολεμική Γερμανία--η Philipp Holzmann απασχολεί περίπου 23 χιλιάδες άτομα που διατρέχουν τώρα τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς δουλειά. Η διοίκηση της Philipp Holzmann επέρριψε τις ευθύνες για την τύχη της εταιρείας στα προβλήματα του καυτασκευαστικού τομέα που είχαν ως αποτέλεσμα οι ζημίες της επιχείρησης να ξεπεράσουν πέρσι τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Ζημίες υπέστη επίσης η εταιρεία γιατί δεν απέδωσαν οι επενδύσεις που έκανε στην ανατολική Γερμανία. Ο οικονομικός συντάκτης του BBC επισημαίνει ότι η Philipp Holzmann ήταν μία από τις μεγάλες οικονομικές επιτυχίες της μεταπολεμικής Γερμανίας και η πτώση της αποτελεί μεγάλο ψυχολογικό πλήγμα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις τύχες του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ ο οποίος θα επιζητήσει την επανεκλογή του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ -- 3 νεκροί και πάνω από 40 τραυματίες
21.3.2002 22:16 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση αυτού του είδους στο Ισραήλ μέσα σε δύο μέρες. Η ισλαμική οργάνωση "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά", η οποία φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την οργάνωση Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Ο Γιασέρ Αραφάτ έσπευσε αμέσως να καταδικάσει τη νέα αυτή βομβιστική επίθεση και ορκίστηκε να λάβει άμεσα μέτρα κατά των δραστών, αλλά το Ισραήλ ανέβαλε την συνάντηση που επρόκειτο να έχουν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο πλευρών στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι, με στόχο την κήρυξη εκεχειρίας. Λίγο αργότερα, όμως, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, αποφάσισε να δείξει αυτοσυγκράτηση μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ. Η απόφαση αυτή ελήφθη, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, για να διευκολυνθεί η πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ στην περιοχή. Νωρίτερα, πάντως, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ισραηλινός στρατός είχε εισέλθει σε παλαιστινιακά χωριά κοντά στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης και προέβη σε συλλήψεις.
Προκήρυξη των Ερυθρών Ταξιαρχιών στο Διαδίκτυο
21.3.2002 21:34 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με την προκήρυξη, την ευθύνη για τη δολοφονία του συμβούλου της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Μάρκο Μπιάτζι, φέρεται να αναλαμβάνει η οργάνωση "Ερυθρές Ταξιαρχίες", η οποία είχε και στο παρελθόν διαπράξει παρόμοιες ενέργειες. Η 26σελιδη προκήρυξη αναφέρει ότι ο 52χρονος Μάρκο Μπιάτζι "εκτελέστηκε" για το ρόλο που διαδραμάτισε στη σύνταξη των μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό τομέα. "Η γλώσσα και το περιεχόμενο της προκήρυξης αποδεικνύουν την αυθεντικότητά της", τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Μπολόνια. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Κλαούντιο Σκατζόλα, δήλωσε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο σύμβουλος της κυβέρνησης Mάρκο Μπιάτζι πυροβολήθηκε από το ίδιο πιστόλι, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί πριν από 3 χρόνια, στη δολοφονία ενός άλλου συνεργάτη της τότε κυβέρνησης. Ο κ. Σκατζόλα δήλωσε ότι ο Μάρκο Μπιάτζι - ο οποίος πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του το βράδυ της Τρίτης - σκοτώθηκε με το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία ενός άλλου πολιτικού αξιωματούχου - του Μάσιμο Ντ' Αντόνα - πριν από τρία χρόνια. Εξω από το σπίτι του Μπιάτζι έχει χαραχθεί το σήμα της εξτρεμιστικής οργάνωσης, ενώ ένας άνδρας που είπε ότι εκπροσωπούσε την οργάνωση, δήλωσε ανώνυμα ότι την ευθύνη αναλαμβάνουν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες. Η δολοφονία του Μπιάτζι έχει προκαλέσει τον πανικό στην Ιταλία, διευρύνοντας το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα εργατικά συνδικάτα για τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα. Τα εργατικά συνδικάτα απέρριψαν τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να ματαιώσουν την γενική απεργία που σχεδιάζουν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από τα συνδικάτα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να υποχωρήσει. Τα συνδικάτα εξέφρασαν την οργή τους για τις προτάσεις που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μπορούν να απολύου ν μόνιμους υπαλλήλους τους. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών σωματείων σχεδιάζουν να κηρύξουν γενική απεργία τον Απρίλιο, ενώ την Τετάρτη πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας προς τιμήν του Μπιάτζι και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις τρομοκρατικές ενέργειες.
Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ μιλάει για τα στρατοδικεία που θα δικάσουν τους κρατούμενους στην Κούβα και στο Αφγανιστάν
21.3.2002 21:41 (Ωρα Λονδίνου) Οι κατηγορούμενοι θα έχουν περισσότερα δικαιώματα απ'αυτά που προβλέπονταν αρχικά, αλλά θα είναι λιγότερα απ'αυτά που θα είχαν αν δικάζονταν από πολιτικά δικαστήρια. Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δικό τους δικηγόρο εκτός από τον αστρατιωτικό δικηγόρο που θα διορίσει το δικαστήριο. Η θανατική ποινή μπορεί να επιβληθεί μόνον εάν υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου, αν και για την επιβολή άλλων ποινών θάπαιτείται μόνο πλειοψηφία. Οι κατηγορούμενοι θα απολαμβάνουν και άλα δικαιώματα, όπως το τεκμήριο της αθωώτητας, ενώ θα δικαιούνται να μην ενοχοποιούν, με την κατάθεσή τους, τον εαυτό τους. Επίσης δεν μπορούν να δικασθούν δύο φορές για το ίδιο έγκλημα. Θα είναι επίσης δυνατή η άσκηση έφεσης, αλλά σε περιορισμένο βαθμό. Πάντως, ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι ορισμένοι από τους νέους κανονισμούς παραμένουν ασαφείς, όπως το εάν θα αφήνονται ελεύθεροι όσοι απαλάσσονται των κατηγοριών. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα δικασθεί μόνον ένας μικρός αριθμός από τους 500 κρατούμενους, με την υποψία ότι ότι είναι μέλη των Ταλεμπάν και του δικτύου αλ-Κάιντα.
Έκκληση τοπυ ΟΗΕ για περισσότερη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες
21.3.2002 21:59 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος του Περού, Αλεχάντρο Τολέδο, δήλωσε πως μόνο με την ανάπτυξη μπορεί κανείς να νικήσει την τρομοκρατία. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Μάικ Μουρ, χαρακτήρισε τη φτώχεια ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της ελευθερίας, ενώ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα ή ασφαλής όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί γύρω του που πεινούν και υποφέρουν και τόνισε πως θα πρέπει να διπλασιασθεί η βοήθεια προς τις φτωχές χώρες. Πάνω από 50 ηγέτες έχουν συγκεντρωθεί στο Μεξικό για να πάρουν μέρος στη διήμερη σύνοδο του ΟΗΕ στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Ωστόσο, οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εκφράζουν την απαισιοδοξία τους διότι το κείμενο που θα υπογραφεί μετά το πέρας της συνόδου δεν περιλαμβάνει παρά μόνο αφηρημένες προτάσεις. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η μόνη λύση για τον περιορισμό της φτώχειας είναι να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να απελευθερωθεί το εμπόριο. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, από την άλλη πλευρά, πιστεύουν ότι πρέπει να αυξηθούν οι ανθρωπιστικές αποστολές και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Στην πόλη Μοντερέι όμως έχουν καταφθάσει και διαδηλωτές από διάφορες χώρες, οι οποίοι αναμένεται να διοργανώσουν κινητοποιήσεις.
Προκήρυξη των Ερυθρών Ταξιαρχιών στο διαδίκτυο
21.3.2002 20:40 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με την προκήρυξη, την ευθύνη για τη δολοφονία του συμβούλου της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Μάρκο Μπιάτζι, φέρεται να αναλαμβάνει η οργάνωση "Ερυθρές Ταξιαρχίες", η οποία είχε και στο παρελθόν διαπράξει παρόμοιες ενέργειες. Η 26σελιδη προκήρυξη αναφέρει ότι ο 52χρονος Μάρκο Μπιάτζι "εκτελέστηκε" για το ρόλο που διαδραμάτισε στη σύνταξη των μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό τομέα. "Η γλώσσα και το περιεχόμενο της προκήρυξης αποδεικνύουν την αυθεντικότητά της", τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Μπολόνια. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Κλαούντιο Σκατζόλα, δήλωσε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο σύμβουλος της κυβέρνησης Mάρκο Μπιάτζι πυροβολήθηκε από το ίδιο πιστόλι, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί πριν από 3 χρόνια, στη δολοφονία ενός άλλου συνεργάτη της τότε κυβέρνησης. Ο κ. Σκατζόλα δήλωσε ότι ο Μάρκο Μπιάτζι - ο οποίος πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του το βράδυ της Τρίτης - σκοτώθηκε με το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία ενός άλλου πολιτικού αξιωματούχου - του Μάσιμο Ντ' Αντόνα - πριν από τρία χρόνια. Εξω από το σπίτι του Μπιάτζι έχει χαραχθεί το σήμα της εξτρεμιστικής οργάνωσης, ενώ ένας άνδρας που είπε ότι εκπροσωπούσε την οργάνωση, δήλωσε ανώνυμα ότι την ευθύνη αναλαμβάνουν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες. Η δολοφονία του Μπιάτζι έχει προκαλέσει τον πανικό στην Ιταλία, διευρύνοντας το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα εργατικά συνδικάτα για τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα. Τα εργατικά συνδικάτα απέρριψαν τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να ματαιώσουν την γενική απεργία που σχεδιάζουν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από τα συνδικάτα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να υποχωρήσει. Τα συνδικάτα εξέφρασαν την οργή τους για τις προτάσεις που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μπορούν να απολύου ν μόνιμους υπαλλήλους τους. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών σωματείων σχεδιάζουν να κηρύξουν γενική απεργία τον Απρίλιο, ενώ την Τετάρτη πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας προς τιμήν του Μπιάτζι και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις τρομοκρατικές ενέργειες.
Ταραχές στην Τουρκία -- Τουλάχιστον δύο νεκροί
21.3.2002 21:04 (Ωρα Λονδίνου) Τουλάχιστον δύο άτομα βρήκαν το θάνατο στις συγκρούσεις με την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν περίπου 500 άτομα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στην Κωνσταντινούπολη, οι ταραχές άρχισαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να απαγορεύσει τις εορταστικές εκδηλώσεις επειδή η λέξη "Νεβρόζ" είχε γραφτεί στην κουρδική γλώσσα. Στη Νότια Τουρκία, θωρακισμένο όχημα της ασυνομίας συνέρθλιψε δύο Κούρδους ενώ ειδικές μονάδες της αστυνομίας πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν πλήθος νέων που πετούσε πέτρες. Στις περισσότερες κουρδικές περιοχές δεν έγιναν επεισόδια. Στο παρελθόν, με αφορμή τους εορτασμούς του Νεβρόζ είχαν γίνει μεγάλες συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και οπαδούς του παράνομου Κόμματος των Κούρδων Εργατών, ΠεΚαΚά. Εν τω μεταξύ, το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι η αστυνομία τραυμάτισε την Τετάρτη θανάσιμα τρία άτομα που υποστηρίζει ότι ανήκαν στην παράνομη οργάνωση της αριστεράς Επαναστατικό Λαϊκό Κόμμα.
Ο δεύτερος πιλότος έφταιγε για την πτώση του αεροπλάνου της EgyptAir
21.3.2002 20:32 (Ωρα Λονδίνου) Το αεροπλάνο της εταιρείας EgyptAir είχε αναχωρήσει στις 21 Οκτωβρίου 1999 από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Κάιρο. 217 άτομα βρήκαν το θάνατο και, όπως έδειξαν οι έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι είχε παρουσιάσει μηχανική βλάβη το Μπόινγκ 767. Ο δεύτερος πιλότος, Γκαμίλ ελ-Μπατούτι, είχε μειώσει την ταχύτητα του αεροπλάνου με αποτέλεσμα αυτό να χάσει ύψος. Οι Αμερικανοί, που έκαναν τις έρευνες, δεν μπορούν να εξηγήσουν για ποιό λόγο προέβη στην πράξη αυτή ο ελ-Μπατούτι, ο οποίος επαναλάμβανε τη φράση "Στηρίζομαι στο Θεό" για 90 δευτερόλεπτα πριν από την πτώση του αεροπλάνου. Η EgyptAir και οι Αιγύπτιοι ανακριτές έχουν απορρίψει τις εικασίες σύμφωνα με τις οποίες ο ελ-Μπατούτι αυτοκτόνησε ή ήθελε να εκδικηθεί ένα διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας που επέβαινε στο αεροπλάνο.
Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
21.3.2002 20:13 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση αυτού του είδους στο Ισραήλ μέσα σε δύο μέρες. Η ισλαμική οργάνωση "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά", η οποία φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την οργάνωση Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Ο Γιασέρ Αραφάτ έσπευσε αμέσως να καταδικάσει τη νέα αυτή βομβιστική επίθεση και ορκίστηκε να λάβει άμεσα μέτρα κατά των δραστών, αλλά το Ισραήλ ανέβαλε την συνάντηση που επρόκειτο να έχουν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο πλευρών. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι, με στόχο την κήρυξη εκεχειρίας. Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ισραηλινός στρατός εισήλθε σε παλαιστινιακά χωριά κοντά στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης και προέβη σε συλλήψεις.
Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
21.3.2002 16:14 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες πρόκειται η επίθεση σημειώθηκε στη διασταύρωση των οδών Τζάφα και Κινγκ Τζορτζ, στην καρδιά της δυτικής Ιερουσαλήμ. Στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας τον περασμένο Αύγουστο στην οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 15 άνθρωποι. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι την ευθύνη της νέας επίθεσης ανέλαβε η ισλαμική οργάνωση "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά", η οποία φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την οργάνωση Φατάχ του παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Στο μεταξύ, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν δεκάδες συλλήψεις Παλαιστινίων ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σε παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής ηγεσία του Ισραήλ ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένα ηγετικό μέλος της ισλαμικής οργάνωσης, "Χαμάς". Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι συνελήφθη επίσης ένα μέλος της προσωπικής φρουράς του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ. Συγκεκριμένα, τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σε τρία χωριά της παλαιστινιακής πόλης Τζενίν, η οποία βρίσκεται στον επονομαζόμενο "Τομέα Α", ο οποίος είναι αποκλειστικά υπό παλαιστινιακή διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν με το πέρας των συλλήψεων. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στα περίχωρα των τριών χωριών της Τζενίν. Νωρίτερα, πάντως, είχαν ήδη ναυαγήσει οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της ισραηλινής και της παλαιστινιακής ηγεσίας για την επίτευξη εκεχειρίας. Η συνάντηση έλαβε χώρα υπό τον απόηχο μίας ακόμη επίθεσης αυτοκτονίας, η οποία επέφερε το θάνατο επτά ατόμων και των τραυματισμό περισσότερων από 20 άλλων. Την ευθύνη της οργάνωσης ανέλαβε η ισλαμική Τζιχάντ. Ωστόσο, οι δ ύο πλευρές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συναντηθούν και πάλι, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, Κάρολιν Χόλεϊ, αναφέρει ότι οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν διαφορετικές. Το Ισραήλ επιμένει ότι η παλαιστινιακή αρχή οφείλει να λάβει μέτρα για να αποτραπούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι ζητούν την αποχώρηση τού Ισραήλ από όλες τις περιοχές που θεωρούν ότι πρέπει να ελέγχουν και την απελευθέρωση περίπου 2.000 κρατουμένων, που - όπως υποστηρίζουν - έχουν συλληφθεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Στο μεταξύ, η Αίγυπτος και η Συρία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει υποβάλει η Σαουδική Αραβίας και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο των ηγετών των αραβικών χωρών την επόμενη εβδομάδα. Το σχέδιο προβλέπει την αποκατάσταση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ με αντάλλαγμα την αποχώρηση τού Ισραήλ από τις αραβικές περιοχές που κατέλαβε το 1967.
Προκήρυξη των Ερυθρών Ταξιαρχιών στο διαδίκτυο
21.3.2002 16:46 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με την προκήρυξη, την ευθύνη για τη δολοφονία του κυβερνητικού συμβούλου, Μάρκο Μπιάτζι, φέρεται να αναλαμβάνει η οργάνωση "Ερυθρές Ταξιαρχίες", η οποία είχε και στο παρελθόν διαπράξει παρόμοιες ενέργειες. Η 26σελιδη προκήρυξη αναφέρει ότι ο 52χρονος Μάρκο Μπιάτζι "εκτελέστηκε" για το ρόλο που διαδραμάτισε στη σύνταξη των μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό τομέα. "Η γλώσσα και το περιεχόμενο της προκήρυξης αποδεικνύουν την αυθεντικότητά της", τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Μπολόνια. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Κλαούντιο Σκατζόλα, δήλωσε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο σύμβουλος της κυβέρνησης Mάρκο Μπιάτζι πυροβολήθηκε από το ίδιο πιστόλι, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί πριν από 3 χρόνια, στη δολοφονία ενός άλλου συνεργάτη της τότε κυβέρνησης. Ο κ. Σκατζόλα δήλωσε ότι ο Μάρκο Μπιάτζι - ο οποίος πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του το βράδυ της Τρίτης - σκοτώθηκε με το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία ενός άλλου πολιτικού αξιωματούχου - του Μάσιμο Ντ' Αντόνα - πριν από τρία χρόνια. Εξω από το σπίτι του Μπιάτζι έχει χαραχθεί το σήμα της εξτρεμιστικής οργάνωσης, ενώ ένας άνδρας που είπε ότι εκπροσωπούσε την οργάνωση, δήλωσε ανώνυμα ότι την ευθύνη αναλαμβάνουν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες. Η δολοφονία του Μπιάτζι έχει προκαλέσει τον πανικό στην Ιταλία, διευρύνοντας το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα εργατικά συνδικάτα για τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα. Τα εργατικά συνδικάτα απέρριψαν τις εκκλήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ματαιώσουν την γενική απεργία που έχουν κηρύξει. Ο Μπιάτζι σκοτώθηκε από δύο άγνωστους οπλοφόρους, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του με το ποδήλατό του, στην κεντρική Μπολόνια. Η δολοφονία του έχει εντείνει τους φόβους ότι μπορεί να επιστρέψει στο προσκήνιο η πολιτική βία, η οποία είχε πλήξει την Ιταλία στις δεκαετίες του 1970 και 1980. Ο πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς κυβέρνησης στην Ιταλία, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζήτησε από τα συνδικάτα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να υποχωρήσει. Τα συνδικάτα εξέφρασαν την οργή τους για τις προτάσεις που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μπορούν να απολύουν μόνιμους υπαλλήλους τους. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών σωματείων σχεδιάζουν να κηρύξουν γενική απεργία τον Απρίλιο, ενώ χθες πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας προς τιμήν του Μπιάτζι και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις τρομοκρατικές ενέργειες.
ΗΠΑ: στο στόχαστρο οι δωρεές των κομμάτων
21.3.2002 16:07 (Ωρα Λονδίνου) H Γερουσία ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο ρυθμίζει τις δωρεές που μπορεί να λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα από επιχειρήσεις, συνδικάτα ή πλούσιους οπαδούς. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, ισχύουν για τις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων οι περιορισμοί που ήδη ισχύουν όσον αφορά τις δωρεές που μπορεί να δεχθούν οι υποψήφιοι ως άτομα. Περιορίζονται επίσης οι πολιτικές διαφημίσεις στην τηλεόραση οι οποίες επιφανειακά έχουν μεν ως στόχο κάποιο συγκεκριμένο θέμα, αλλά ουσιαστικά έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν κάποιο υποψήφιο ή να επιτεθούν κατά κάποιου άλλου. Το νομοσχέδιο αυτό έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Ο πρόεδρος Μπους, που είχε την οικονομική υποστήριξη πολλών μεγάλων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, έχει επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο αυτό, αλλά αναμένεται πως θα το εγκρίνει. Οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, και δηλώνουν πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. s.
Αφγανιστάν: Νέο έτος με ανασύνταξη της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν
21.3.2002 16:04 (Ωρα Λονδίνου) "Εδώ στο Αφγανιστάν ο πόλεμος συνεχίζεται. Υπήρξαν κάποιες συγκρούσεις χθες αλλα η αναγνωριστικές μας αποστολές συνεχίζονται σε ολη τη χώρα. Στόχος μας να απαλλάξουμε τον αφγανικό λαό από τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα", υπογράμμισε ο αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, Μπράιαν Χίλεφερτι. Το τελευταίο επεισόδιο επιβεβαιώνει τις ανησυχίες Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων για ανασύνταξη των Ταλεμπάν και της Αλ Καιντα στο Αφγανιστάν. Μάλιστα, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, προειδοποίησε ότι όντως ομάδες των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα έχουν αρχίσει να επαναδραστηριοποιούνται και αναμένεται να ξεκινήσουν ένα μπαράζ επιθέσεων, μόλις βελτιωθει ο καιρός. Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι δεν ευσταθεί η πληροφορία πως δορυφορικός ανιχνευτής, ο οποίος βρέθηκε σε μια από τις σπηλιές του ανατολικού Αφγανιστάν, ανήκε σε αμερικανό στρατιώτη που είχε σκοτωθεί πριν από εννέα χρόνια στην Σομαλία. Η αρχική ανακοίνωση του Πενταγώνου ανέφερε ότι το μηχάνημα ανήκε στον Λοχία Γκάρυ Γκόντον, ένα από τους 18 αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μάχη με σομαλούς αντάρτες στο Μογκαντίσου το 1993. Στο μεταξύ, οι πολίτες του Αφγανιστάν υποδέχτηκαν το νέο έτος με εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε δημόσιους χώρους. Οι εν λόγω εκδηλώσεις ήταν απαγορευμένες από το πρώην ισλαμικό καθεστώς των Ταλεμπάν. Στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν, ο ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, τίμησε τη σημερινή ημέρα δίνοντας χάρη σε περίπου 300 κρατουμένους. "Αρχίζει ο ανταρτικός πόλεμος" Την πεποίθηση ότι αρχίζει ένας αντάρτικος πόλεμος στο Αφγανιστάν εξέφρασε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μπράντφορντ και ειδ ικός σε θέματα διεθνούς ασφαλείας, Πολ Ρότζερς. Ο Βρετανός καθηγητής πιστεύει ότι οι πολεμιστές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα έχουν ανασυγκροτηθεί και ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί. Τα σχόλιά του γίνονται ενώ στη Βρετανία εκφράζονται φόβοι ότι η βρετανική εμπλοκή στο Αφγανιστάν μπορεί να εξελιχθεί σε ένα "βρετανικό Βιετνάμ" - κάτι ανάλογο δηλαδή με τα ολέθρια αποτελέσματα της αμερικανικής ανάμειξης στη Νοτιοανατολική Ασία στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της δεκαετίας του '70. Χθες, ζωηρή ήταν η συζήτηση χθες για το ρόλο των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, οι οποίες ενισχύθηκαν με 1.700 επιπλέον άνδρες. Μιλώντας για τη βρετανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, ο κ. Ρότζερς είπε: "Η ενίσχυση των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν είναι σαφής απόδειξη ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει". "Υπάρχει η τάση να θεωρούμε ότι οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα έχουν εξολοθρευθεί. Ομως, αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολεμιστές των Ταλιμπάν και τα μέλη της Αλ Κάιντα αποσύρθηκαν από τις τις θέσεις τους χωρίς να πολεμήσουν και τώρα έχουν ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις τους" διευκρίνισε ο κ. Ρότζερς. "Κάποιοι μάλιστα από αυτούς διέφυγαν και ζήτησαν προστασία στους κόλπους του τοπικού πληθυσμού και των φυλών από τις οποίες προέρχονται", συνέχισε ο Βρετανός καθηγητής. "Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός αντάρτικου πολέμου που μπορεί να είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας" υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο καθηγητής Πολ Ρότζερς.
Έκκληση για περισσότερη βοήθεια προς τους φτωχούς του κόσμου
21.3.2002 16:44 (Ωρα Λονδίνου) Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι από το 2004 και για τα επόμενα τρία έτη θα αυξήσει κατά 50% το ποσό του προϋπολογισμού τους που προορίζεται για την εξωτερική βοήθεια. Η αρχική προσφορά της ηγεσίας, η οποία διατυπώθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν πολύ μικρότερη, και είχε επικριθεί από τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ζήτησε από κράτη του αναπτυγμένου κόσμου να διπλασιάσουν την ετήσια τους συνεισφορά για την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων κρατών. Ο πρόεδρος του Μεξικού, Βινσέντε Φοξ, υπογράμμισε ότι χρειάζονται νέες ιδέες για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και φτωχών κρατών του πλανήτη. Περισσότεροι από 50 ηγέτες έχουν συγκεντρωθεί στο Μεξικό και αναμένεται να υπογράψουν κοινό ανακοινωθέν και να δεσμευθούν ότι θα λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Επίσης, οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας έχουν δηλώσει ότι θα λάβουν μέτρα, προκειμένου να έχουν όλοι πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ωστόσο, οι ανταποκριτές αναφέρουν πως οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εκφράζουν την απαισιοδοξία τους διότι το κείμενο που θα υπογραφεί δεν περιλαμβάνει παρά μόνο αφηρημένες προτάσεις. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η μόνη λύση για τον περιορισμό της φτώχειας είναι να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να απελευθερωθεί το εμπόριο. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, από την άλλη πλευρά, πιστεύουν ότι πρέπει να αυξηθούν οι ανθρωπιστικές αποστολές και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Στην πόλη Μοντερέι όμως έχουν καταφθάσει διαδηλωτές από διάφορες χώρες, οι οποίοι αναμένεται να διοργανώσουν κινητοποιήσεις.
Εκτέλεση Σοσιαλιστή πολιτικού στη Χώρα των Βάσκων
21.3.2002 15:51 (Ωρα Λονδίνου) Ακόμα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο, παρόμοιες ενέργειες έχει διαπράξει στο παρελθόν η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο ένοπλοι πλησίασαν τον 67χρονο Χουάν Πριέδε Πέρεθ και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι την ώρα που το θύμα βρισκόταν σε μπαρ της πόλης. Νωρίτερα, οι ισπανικές αστυνομικές αρχές είχαν πραγματοποιήσει πέντε συλλήψεις υπόπτων, οι οποίοι κατηγορούνται για συνεργασία με την ΕΤΑ. Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση έχει επιτεθεί κατά δεκάδων τοπικών αξιωματούχων κατά τη διάρκεια της 34χρονης δραστηριότητάς της. Μέχρι στιγμής η ΕΤΑ έχει αναλάβει την ευθύνη για το θάνατο περισσοτέρων από 800 ανθρώπων.
representing the main national parties. (The regional authorities have been calling for greater protection to be given to people in public office.)
Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
21.3.2002 15:20 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες πρόκειται η επίθεση σημειώθηκε στη διασταύρωση των οδών Τζάφα και Κινγκ Τζορτζ, στην καρδιά της δυτικής Ιερουσαλήμ. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι την ευθύνη της νέας επίθεσης ανέλαβε η ισλαμική οργάνωση "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά", η οποία φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την οργάνωση Φατάχ του παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Στο μεταξύ, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν δεκάδες συλλήψεις Παλαιστινίων ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σε παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής ηγεσία του Ισραήλ ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένα ηγετικό μέλος της ισλαμικής οργάνωσης, "Χαμάς". Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι συνελήφθη επίσης ένα μέλος της προσωπικής φρουράς του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ. Συγκεκριμένα, τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σε τρία χωριά της παλαιστινιακής πόλης Τζενίν, η οποία βρίσκεται στον επονομαζόμενο "Τομέα Α", ο οποίος είναι αποκλειστικά υπό παλαιστινιακή διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν με το πέρας των συλλήψεων. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στα περίχωρα των τριών χωριών της Τζενίν. Νωρίτερα, πάντως, είχαν ήδη ναυαγήσει οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της ισραηλινής και της παλαιστινιακής ηγεσίας για την επίτευξη εκεχειρίας. Η συνάντηση έλαβε χώρα υπό τον απόηχο μίας ακόμη επίθεσης αυτοκτονίας, η οποία επέφερε το θάνατο επτά ατόμων και των τραυματισμό περισσότερων από 20 άλλων. Την ευθύνη της οργάνωσης ανέλαβε η ισλαμική Τζιχάντ. Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συναντηθούν και πάλι, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερου σαλήμ, Κάρολιν Χόλεϊ, αναφέρει ότι οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν διαφορετικές. Το Ισραήλ επιμένει ότι η παλαιστινιακή αρχή οφείλει να λάβει μέτρα για να αποτραπούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι ζητούν την αποχώρηση τού Ισραήλ από όλες τις περιοχές που θεωρούν ότι πρέπει να ελέγχουν και την απελευθέρωση περίπου 2.000 κρατουμένων, που - όπως υποστηρίζουν - έχουν συλληφθεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Στο μεταξύ, η Αίγυπτος και η Συρία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει υποβάλει η Σαουδική Αραβίας και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο των ηγετών των αραβικών χωρών την επόμενη εβδομάδα. Το σχέδιο προβλέπει την αποκατάσταση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ με αντάλλαγμα την αποχώρηση τού Ισραήλ από τις αραβικές περιοχές που κατέλαβε το 1967.
Πορτογαλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην κεντροδεξιά
21.3.2002 15:14 (Ωρα Λονδίνου) Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος εξήγγειλε ότι προτεραιότητά του θα είναι η εθνική αναγέννηση και επιβεβαίωσε ότι θα ζητήσει τη συνεργασία του δεξιού Λαϊκού Κόμματος για να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν 102 από τις 203 έδρες του κοινοβουλίου της Πορτογαλίας και ανακοίνωσαν επισήμως ότι θα προχωρήσουν σε κυβερνητικό συνασπισμό με το επίσης συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κέρδισε 14 έδρες. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τα μέσα Απριλίου. Η Πορτογαλία οδηγήθηκε στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά την αιφνίδια παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Αντόνιο Γκουτιέρες και την ταπεινωτική ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Πάουλο Πόρτας, δήλωσε διατεθειμένος να συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες, ζήτησε, όμως τουλάχιστον δύο υπουργικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση.
Εκτέλεση Σοσιαλιστή πολιτικού στη Χώρα των Βάσκων
21.3.2002 14:23 (Ωρα Λονδίνου) Ακόμα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο, παρόμοιες ενέργειες έχει διαπράξει στο παρελθόν η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο ένοπλοι πλησίασαν τον 67χρονο Χουάν Πριέδε Πέρεθ και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι την ώρα που το θύμα βρισκόταν σε μπαρ της πόλης. Νωρίτερα, οι σιπανικές αστυνομικές αρχές είχαν πραγματοποιήσει πέντε συλλήψεις υπόπτων, οι οποίοι κατηγορούνται για συνεργασία με την ΕΤΑ. Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση έχει επιτεθεί κατά δεκάδων τοπικών αξιωματούχων κατά τη διάρκεια της 34χρονης δραστηριότητάς της. Μέχρι στιγμής η ΕΤΑ έχει αναλάβει την ευθύνη για το θάνατο περισσοτέρων από 800 ανθρώπων.
representing the main national parties. (The regional authorities have been calling for greater protection to be given to people in public office.)
Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
21.3.2002 14:55 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες πρόκειται η επίθεση σημειώθηκε στη διασταύρωση των οδών Τζάφα και Κινγκ Τζορτζ, στην καρδιά της δυτικής Ιερουσαλήμ. Στο μεταξύ, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν δεκάδες συλλήψεις Παλαιστινίων ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σε παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής ηγεσία του Ισραήλ ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένα ηγετικό μέλος της ισλαμικής οργάνωσης, "Χαμάς". Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι συνελήφθη επίσης ένα μέλος της προσωπικής φρουράς του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ. Συγκεκριμένα, τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σε τρία χωριά της παλαιστινιακής πόλης Τζενίν, η οποία βρίσκεται στον επονομαζόμενο "Τομέα Α", ο οποίος είναι αποκλειστικά υπό παλαιστινιακή διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν με το πέρας των συλλήψεων. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στα περίχωρα των τριών χωριών της Τζενίν. Νωρίτερα, πάντως, είχαν ήδη ναυαγήσει οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της ισραηλινής και της παλαιστινιακής ηγεσίας για την επίτευξη εκεχειρίας. Η συνάντηση έλαβε χώρα υπό τον απόηχο μίας ακόμη επίθεσης αυτοκτονίας, η οποία επέφερε το θάνατο επτά ατόμων και των τραυματισμό περισσότερων από 20 άλλων. Την ευθύνη της οργάνωσης ανέλαβε η ισλαμική Τζιχάντ. Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συναντηθούν και πάλι, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, Κάρολιν Χόλεϊ, αναφέρει ότι οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν διαφορετικές. Το Ισραήλ επιμένει ότι η παλαιστινιακή αρχή οφείλει να λάβει μέτρα για να αποτραπούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι ζ ητούν την αποχώρηση τού Ισραήλ από όλες τις περιοχές που θεωρούν ότι πρέπει να ελέγχουν και την απελευθέρωση περίπου 2.000 κρατουμένων, που - όπως υποστηρίζουν - έχουν συλληφθεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Στο μεταξύ, η Αίγυπτος και η Συρία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει υποβάλει η Σαουδική Αραβίας και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο των ηγετών των αραβικών χωρών την επόμενη εβδομάδα. Το σχέδιο προβλέπει την αποκατάσταση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ με αντάλλαγμα την αποχώρηση τού Ισραήλ από τις αραβικές περιοχές που κατέλαβε το 1967.
Η Νιγηρία καταδικάζει τον ισλαμικό νόμο, "σαρία"
21.3.2002 14:42 (Ωρα Λονδίνου) "Οι μουσουλμάνοι πολίτες δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε ποινές αυστηρότερες από αυτές επιβάλλονται στους υπόλοιπους πολίτες της Νιγηρίας", τόνισε σε επιστολή ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νιγηρίας, Γκόντγουιν Αγκάμπι. Την επιστολή παρέλαβαν οι κυβερνήτες 12 πολιτειών του κυρίως μουσουλμανικού βορρά, οι οποίες εφαρμόζουν τον ισλαμικό νόμο, "σαρία", τα τελευταία δύο χρόνια. Ο ανταποκριτής του BBC στη Νιγηρία διευκρίνισε ότι είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση διαχωρίζει τη θέση πάνω στο εν λόγω ζήτημα. Την ίδια ώρα εκκρεμεί απόφαση δικαστηρίου για την υποθέση της Νιγηριανής, η οποία καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε θάνατο δια λιθοβολισμού επειδή διέπραξε μοιχεία. Η απόφαση του εφετείου για την εν λόγω δικαστική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. The Nigerian government has declared that Islamic law, or Sharia, violates the federal constitution by discriminating between different citizens. Twelve northern states have adopted Sharia in the past two years, imposing punishments including flogging and amputations. Now the Nigerian justice minister, Kanu Agabi, has written to state governors saying he was receiving hundreds of letters a day from around the world protesting against some of the Sharia punishments. Mr Agabi pointed out the constitution prohibits giving different punishments for the same offence whatever the person's sex, religion, or political opinion. (The BBC Lagos Correspondent says it's the first time the federal Nigerian government has explicitly condemned the imposition of harsh Islamic punishments in the north. He says the timing is critical: a Sharia appeal court verdict is due on Monday on the first person to be sentenced to death by stoning for adultery.)
Έκρηξη στο Περού με εννέα νεκρούς
21.3.2002 13:48 (Ωρα Λονδίνου) Η έκρηξη συνέπεσε χρονικά με την προγραμματισμένη σε τρεις ημέρες επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, στο Περού. Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στην περιοδεία του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι έγιναν οι απαραίτητοι στα μέτρα ασφαλείας της περουβιανής πρωτεύουσας αμέσως μετά την επίθεση, η οποία θεωρείται ότι είχε ως στόχος να αποτρέψει την επίσκεωη Μπους. Ο δρόμος όπου σημειώθηκε η έκρηξη, στην κεντρική πολυσύχναστη συνοικία Μολίνα, είναι γεμάτος από συντρίμμια αυτοκινήτων, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Ένας ακόμα εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε δεύτερο αυτοκίνητο δεν εξερράγη. Ο υπουργός Εσωτερικών του Περού, Φερνάδο Ροσπιλιόσι, δήλωσε ότι οι δράστες μπορεί να είναι οποιαδήποτε οργάνωση έχει ως στόχο να διαβάλλει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, από τρομοκράτες μέχρι τους βαρώνους του καρτέλ των ναρκωτικών. Μέχρι στιγμής,πάντως, κανείς και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι πολιτικοί του Περού δηλώνουν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επίθεση συνδέεται με την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα, Τζορτζ Μπους. Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ανάμεσα στα θύματα είναι και ένας αστυνομικός, ο οποίος παρακολουθούσε την ώρα της έκρηξης ένα από τα ύποπτα οχήματα. Στη Λίμα έχουν σημειωθεί πρόσφατα και διάφορες άλλες εκρήξεις βομβών, οι οποίες όμως δεν προκάλεσαν καταστροφές. Χθες, μία βόμβα είχε τοποθετηθεί έξω από τον οργανισμό τηλεπικοινωνιών του Περού, χωρίς όμως να προκαλέσει τραυματισμούς. Ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι υπάρχουν έντονες ανησυχίες στο Περού για την επανεμφάνιση μιας εξτρεμιστικής οργάνωση ς που ευθυνόταν για τη δολοφονία χιλιάδων ατόμων κατά τη δεκαετία του 1980.
Προκήρυξη των Ερυθρών Ταξιαρχιών στο διαδίκτυο
21.3.2002 12:53 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με την προκήρυξη, την ευθύνη για τη δολοφονία του κυβερνητικού συμβούλου, Μάρκο Μπιάτζι, φέρεται να αναλαμβάνει η οργάνωση "Ερυθρές Ταξιαρχίες", η οποία είχε και στο παρελθόν διαπράξει παρόμοιες ενέργειες. Η 26σελιδη προκήρυξη αναφέρει ότι ο 52χρονος Μάρκο Μπιάτζι "εκτελέστηκε" για το ρόλο που διαδραμάτισε στη σύνταξη των μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό τομέα. "Η γλώσσα και το περιεχόμενο της προκήρυξης αποδεικνύουν την αυθεντικότητά της", τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Μπολόνια. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Κλαούντιο Σκατζόλα, δήλωσε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο σύμβουλος της κυβέρνησης Mάρκο Μπιάτζι πυροβολήθηκε από το ίδιο πιστόλι, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί πριν από 3 χρόνια, στη δολοφονία ενός άλλου συνεργάτη της τότε κυβέρνησης. Ο κ. Σκατζόλα δήλωσε ότι ο Μάρκο Μπιάτζι - ο οποίος πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του το βράδυ της Τρίτης - σκοτώθηκε με το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία ενός άλλου πολιτικού αξιωματούχου - του Μάσιμο Ντ' Αντόνα - πριν από τρία χρόνια. Εξω από το σπίτι του Μπιάτζι έχει χαραχθεί το σήμα της εξτρεμιστικής οργάνωσης, ενώ ένας άνδρας που είπε ότι εκπροσωπούσε την οργάνωση, δήλωσε ανώνυμα ότι την ευθύνη αναλαμβάνουν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες. Η δολοφονία του Μπιάτζι έχει προκαλέσει τον πανικό στην Ιταλία, διευρύνοντας το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα εργατικά συνδικάτα για τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα. Τα εργατικά συνδικάτα απέρριψαν τις εκκλήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ματαιώσουν την γενική απεργία που έχουν κηρύξει. Ο Μπιάτζι σκοτώθηκε από δύο άγνωστους οπλοφόρους, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του με το ποδήλατό του, στην κεντρική Μπολόνια. Η δολοφονία του έχει εντείνει τους φόβους ότι μπορεί να επιστρέψει στο προσκήνιο η πολιτική βία, η οποία είχε πλήξει την Ιταλία στις δεκαετίες του 1970 και 1980. Ο πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς κυβέρνησης στην Ιταλία, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζήτησε από τα συνδικάτα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να υποχωρήσει. Τα συνδικάτα εξέφρασαν την οργή τους για τις προτάσεις που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μπορούν να απολύουν μόνιμους υπαλλήλους τους. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών σωματείων σχεδιάζουν να κηρύξουν γενική απεργία τον Απρίλιο, ενώ χθες πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας προς τιμήν του Μπιάτζι και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις τρομοκρατικές ενέργειες.
Νέες επιδρομές Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη
21.3.2002 13:07 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής ηγεσία του Ισραήλ ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένα ηγετικό μέλος της ισλαμικής οργάνωσης, "Χαμάς". Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι συνελήφθη επίσης ένα μέλος της προσωπικής φρουράς του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ. Συγκεκριμένα, τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σε τρία χωριά της παλαιστινιακής πόλης Τζενίν, η οποία βρίσκεται στον επονομαζόμενο "Τομέα Α", ο οποίος είναι αποκλειστικά υπό παλαιστινιακή διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν με το πέρας των συλλήψεων. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στα περίχωρα των τριών χωριών της Τζενίν. Νωρίτερα, πάντως, είχαν ήδη ναυαγήσει οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της ισραηλινής και της παλαιστινιακής ηγεσίας για την επίτευξη εκεχειρίας. Η συνάντηση έλαβε χώρα υπό τον απόηχο μίας ακόμη επίθεσης αυτοκτονίας, η οποία επέφερε το θάνατο επτά ατόμων και των τραυματισμό περισσότερων από 20 άλλων. Την ευθύνη της οργάνωσης ανέλαβε η ισλαμική Τζιχάντ. Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συναντηθούν και πάλι, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, Κάρολιν Χόλεϊ, αναφέρει ότι οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν διαφορετικές. Το Ισραήλ επιμένει ότι η παλαιστινιακή αρχή οφείλει να λάβει μέτρα για να αποτραπούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι ζητούν την αποχώρηση τού Ισραήλ από όλες τις περιοχές που θεωρούν ότι πρέπει να ελέγχουν και την απελευθέρωση περίπου 2.000 κρατουμένων, που - όπως υποστηρίζουν - έχουν συλληφθεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Στο μεταξύ, η Αίγυπτος και η Συρία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει υποβάλει η Σαουδικ ή Αραβίας και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο των ηγετών των αραβικών χωρών την επόμενη εβδομάδα. Το σχέδιο προβλέπει την αποκατάσταση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ με αντάλλαγμα την αποχώρηση τού Ισραήλ από τις αραβικές περιοχές που κατέλαβε το 1967.
Συζητήσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας
21.3.2002 7:44 (Ωρα Λονδίνου) Περισσότεροι από 50 ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Τζορτζ Μπους, έχουν ήδη καταφθάσει στο Μεξικό, όπου αναμένεται να υπογράψουν κοινό ανακοινωθέν και να δεσμευθούν ότι θα λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Επίσης, οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας έχουν δηλώσει ότι θα λάβουν μέτρα, προκειμένου να έχουν όλοι πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ωστόσο, οι ανταποκριτές αναφέρουν πως οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εκφράζουν την απαισιοδοξία τους διότι το κείμενο που θα υπογραφεί δεν περιλαμβάνει παρά μόνο αφηρημένες προτάσεις. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η μόνη λύση για τον περιορισμό της φτώχειας είναι να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να απελευθερωθεί το εμπόριο. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, από την άλλη πλευρά, πιστεύουν ότι πρέπει να αυξηθούν οι ανθρωπιστικές αποστολές και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Στην πόλη Μοντερέι όμως έχουν καταφθάσει διαδηλωτές από διάφορες χώρες, οι οποίοι αναμένεται να διοργανώσουν κινητοποιήσεις.
Εξι νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Περού
21.3.2002 7:12 (Ωρα Λονδίνου) Πληροφορίες από τη Λίμα αναφέρουν ότι οι δύο βόμβες - που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα - εξερράγησαν μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο, αργά το βράδυ, σε μία πολυσύχναστη περιοχή με πολλά εστιατόρια και θέατρα. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι πολιτικοί του Περού δηλώνουν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επίθεση συνδέεται με την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα, Τζορτζ Μπους. Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να επισκεφθεί το Περού στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή. Στη Λίμα έχουν σημειωθεί πρόσφατα και διάφορες άλλες εκρήξεις βομβών, οι οποίες όμως δεν προκάλεσαν καταστροφές. Χθες, μία βόμβα είχε τοποθετηθεί έξω από τον οργανισμό τηλεπικοινωνιών του Περού, χωρίς όμως να προκαλέσει τραυματισμούς. Ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι υπάρχουν έντονες ανησυχίες στο Περού για την επανεμφάνιση μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης που ευθυνόταν για τη δολοφονία χιλιάδων ατόμων κατά τη δεκαετία του 1980.
Ακαρπες οι προσπάθειες για εκεχειρία
21.3.2002 7:20 (Ωρα Λονδίνου) Παράλληλα, οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν δεκάδες Παλαιστίνιους, τους οποίους θεωρούν υπόπτους για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν έκτακτα μέτρα μετά την αποτυχία στις συνομιλίες του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι, με αξιωματούχους των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Κατά τις συνομιλίες οι δύο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε εκεχειρία. Η συνάντηση έλαβε χώρα υπό τον απόηχο μίας ακόμη επίθεσης αυτοκτονίας, η οποία επέφερε το θάνατο επτά ατόμων και των τραυματισμό περισσότερων από 20 άλλων. Την ευθύνη της οργάνωσης ανέλαβε η ισλαμική Τζιχάντ. Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συναντηθούν και πάλι, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, Κάρολιν Χόλεϊ, αναφέρει ότι οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν διαφορετικές. Το Ισραήλ επιμένει ότι η παλαιστινιακή αρχή οφείλει να λάβει μέτρα για να αποτραπούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι ζητούν την αποχώρηση τού Ισραήλ από όλες τις περιοχές που θεωρούν ότι πρέπει να ελέγχουν και την απελευθέρωση περίπου 2.000 κρατουμένων, που - όπως υποστηρίζουν - έχουν συλληφθεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Στο μεταξύ, η Αίγυπτος και η Συρία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει υποβάλει η Σαουδική Αραβίας και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο των ηγετών των αραβικών χωρών την επόμενη εβδομάδα. Το σχέδιο προβλέπει την αποκατάσταση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ με αντάλλαγμα την αποχώρηση τού Ισραήλ από τις αραβικές περιοχές που κατέλαβε το 1967.
Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες πίσω από τη δολοφονία Μπιάτζι
21.3.2002 7:14 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Σκατζόλα δήλωσε ότι ο Μάρκο Μπιάτζι - ο οποίος πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του το βράδυ της Τρίτης - σκοτώθηκε με το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία ενός άλλου πολιτικού αξιωματούχου - του Μάσιμο Ντ' Αντόνα - πριν από τρία χρόνια. Εξω από το σπίτι του Μπιάτζι έχει χαραχθεί το σήμα της εξτρεμιστικής οργάνωσης, ενώ ένας άνδρας που είπε ότι εκπροσωπούσε την οργάνωση, δήλωσε ανώνυμα ότι την ευθύνη αναλαμβάνουν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες. Η δολοφονία του Μπιάτζι έχει προκαλέσει τον πανικό στην Ιταλία, διευρύνοντας το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα εργατικά συνδικάτα για τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα - τις προτάσεις των οποίων είχε υποβάλει το θύμα. Τα εργατικά συνδικάτα απέρριψαν τις εκκλήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ματαιώσουν την γενική απεργία που έχουν κηρύξει. Ο Μπιάτζι σκοτώθηκε από δύο άγνωστους οπλοφόρους, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του με το ποδήλατό του, στην κεντρική Μπολόνια. Η δολοφονία του έχει εντείνει τους φόβους ότι μπορεί να επιστρέψει στο προσκήνιο η πολιτική βία που είχε ξεσπάσει στην Ιταλία στις δεκαετίες του 1970 και 1980.
Ο πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς κυβέρνησης στην Ιταλία, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζήτησε από τα συνδικάτα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να υποχωρήσει. Τα συνδικάτα εξέφρασαν την οργή τους για τις προτάσεις που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μπορούν να απολύουν μόνιμους υπαλλήλους τους. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών σωματείων σχεδιάζουν να κηρύξουν γενική απεργία τον Απρίλιο, ενώ χθες πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας προς τιμήν του Μπιάτζι και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις τρομοκρατικές ενέργειες.
Περισσότερα δικαιώματα στους κρατουμένους του Γκουαντάναμο
21.3.2002 5:48 (Ωρα Λονδίνου) Πληροφορίες από κύκλους του αμερικανικού Κογκρέσου αναφέρουν ότι το υπουργείο Αμύνης υπέκυψε στις διαμαρτυρίες εκείνων που τάσσονται εναντίον των ειδικών στρατιωτικών δικαστηρίων, τα οποία θεσπίσθηκαν μετά την εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Αφγανιστάν. Ομως, ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι αν και βελτιώνεται η κατάσταση των κρατουμένων πολεμιστών των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, παρ' όλα αυτά δεν είναι η ίδια με εκείνους που δικάζονται στα υπόλοιπα δικαστήρια. Λεπτομέρειες για τα πλήρη δικαιώματα των πολεμιστών - οι οποίοι κρατούνται στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα - αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα. Οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να ορίσουν συνήγορο υπεράσπισης, ενώ το στρατιωτικό δικαστήριο μπορεί να ορίσει επίσης κάποιον για την υπεράσπισή τους. Η θανατική ποινή μπορεί να επιβληθεί μόνο με την ομοφωνία των στρατιωτικών ενόρκων, αν και όλες οι υπόλοιπες ποινές απαιτούν μόνο την πλειοψηφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται επίσης να δοθεί πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αν και οι εμπιστευτικές πληροφορίες δεν πρόκειται να αποκαλυφθούν. Οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, αν και αυτή δεν πρόκειται να εκδικασθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των ποινικών δικαστηρίων.
Τη σύλληψη των Κάρατζιτς και Μλάντιτς ζητεί η Ντελ Πόντε
21.3.2002 6:48 (Ωρα Λονδίνου) Τα ίχνη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Η κ. Ντελ Πόντε υπογράμμισε ότι δεν εξεπλάγη από το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ απέτυχε να εντοπίσει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επιδρομών του στη Βοσνία. Η γενική εισαγγελεύς του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη τόνισε ότι η ίδια έχει προτείνει να αρχίσει τις έρευνες στη Βοσνία μία ομάδα με πολιτικά ρούχα και όχι ένστολοι στρατιώτες. Ωστόσο, η πρόταση αυτή της κ. Ντελ Πόντε δεν έγινε δεκτή από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Η κ. Ντελ Πόντε κατηγόρησε επίσης τις αρχές στο Βελιγράδι ότι δεν συνεργάζονται με το δικαστήριο και ότι παρέχουν καταφύγιο στον πρώην στρατιωτικό ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράτκο Μλάντιτς. Η ίδια πιστεύει ότι ο Ράτκο Μλάντιτς βρίσκεται στη Σερβία εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα. Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι η σύλληψη των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς θεωρείται πλέον επιτακτική από την κ. Ντελ Πόντε, η οποία πιστεύει ότι οι δυό τους μπορεί να γνωρίζουν επίσης σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση Μιλόσεβιτς.
Οκτώ νεκροί στο Περού
21.3.2002 5:19 (Ωρα Λονδίνου) Πληροφορίες από τη Λίμα αναφέρουν ότι η βόμβα - που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο - εξερράγη μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο, αργά το βράδυ, σε μία πολυσύχναστη περιοχή με πολλά εστιατόρια και θέατρα. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι πολιτικοί του Περού δηλώνουν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επίθεση συνδέεται με την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα, Τζορτζ Μπους. Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να επισκεφθεί το Περού στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή. Στη Λίμα έχουν σημειωθεί πρόσφατα και διάφορες άλλες εκρήξεις βομβών, οι οποίες όμως δεν προκάλεσαν καταστροφές. Χθες, μία βόμβα είχε τοποθετηθεί έξω από τον οργανισμό τηλεπικοινωνιών του Περού, χωρίς όμως να προκαλέσει τραυματισμούς.
"Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες πίσω από τη δολοφονία Μπιάτζι"
21.3.2002 4:29 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Σκατζόλα δήλωσε ότι ο Μάρκο Μπιάτζι - ο οποίος πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του το βράδυ της Τρίτης - σκοτώθηκε με το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία ενός άλλου πολιτικού αξιωματούχου - του Μάσιμο Ντ' Αντονά - πριν από τρία χρόνια. Εξω από το σπίτι του Μπιάτζι έχει χαραχθεί το σήμα της εξτρεμιστικής οργάνωσης, ενώ ένας άνδρας που δήλωσε ότι εκπροσωπούσε την οργάνωση, δήλωσε ανώνυμα ότι την ευθύνη αναλαμβάνουν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες. Η δολοφονία του Μπιάτζι έχει προκαλέσει τον πανικό στην Ιταλία, διευρύνοντας το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα εργατικά συνδικάτα για τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα - τις προτάσεις των οποίων είχε υποβάλει το θύμα. Τα εργατικά συνδικάτα απέρριψαν τις εκκλήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ματαιώσουν την γενική απεργία που έχουν κηρύξει. Ο Μπιάτζι σκοτώθηκε από δύο άγνωστους οπλοφόρους, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του με το ποδήλατό του, στην κεντρική Μπολόνια. Η δολοφονία του έχει εντείνει τους φόβους ότι μπορεί να επιστρέψει στο προσκήνιο η πολιτική βία που είχε ξεσπάσει στην Ιταλία στις δεκαετίες του 1970 και 1980.
Ο πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς κυβέρνησης στην Ιταλία, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζήτησε από τα συνδικάτα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να υποχωρήσει. Τα συνδικάτα εξέφρασαν την οργή τους για τις προτάσεις που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μπορούν να απολύουν μόνιμους υπαλλήλους τους. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών σωματείων σχεδιάζουν να κηρύξουν γενική απεργία τον Απρίλιο, ενώ χθες πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας προς τιμήν του Μπιάτζι και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις τρομοκρατικές ενέργειες.
Ακαρπες οι προσπάθειες για εκεχειρία
21.3.2002 4:33 (Ωρα Λονδίνου) Η συνάντηση έλαβε χώρα υπό τον απόηχο μίας ακόμη επίθεσης αυτοκτονίας, η οποία επέφερε το θάνατο επτά ατόμων και των τραυματισμό περισσότερων από 20 άλλων. Την ευθύνη της οργάνωσης ανέλαβε η ισλαμική Τζιχάντ. Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συναντηθούν και πάλι, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, Κάρολιν Χόλεϊ, αναφέρει ότι οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν διαφορετικές. Το Ισραήλ επιμένει ότι η παλαιστινιακή αρχή οφείλει να λάβει μέτρα για να αποτραπούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι ζητούν την αποχώρηση τού Ισραήλ από όλες τις περιοχές που θεωρούν ότι πρέπει να ελέγχουν και την απελευθέρωση περίπου 2.000 κρατουμένων, που - όπως υποστηρίζουν - έχουν συλληφθεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Στο μεταξύ, η Αίγυπτος και η Συρία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει υποβάλει η Σαουδική Αραβίας και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο των ηγετών των αραβικών χωρών την επόμενη εβδομάδα. Το σχέδιο προβλέπει την αποκατάσταση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ με αντάλλαγμα την αποχώρηση τού Ισραήλ από τις αραβικές περιοχές που κατέλαβε το 1967.
ΗΠΑ: στο στόχαστρο οι δωρεές των κομμάτων
21.3.2002 4:47 (Ωρα Λονδίνου) H Γερουσία ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο ρυθμίζει τις δωρεές που μπορεί να λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα από επιχειρήσεις, συνδικάτα ή πλούσιους οπαδούς. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, ισχύουν για τις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων οι περιορισμοί που ήδη ισχύουν όσον αφορά τις δωρεές που μπορεί να δεχθούν οι υποψήφιοι ως άτομα. Περιορίζονται επίσης οι πολιτικές διαφημίσεις στην τηλεόραση οι οποίες επιφανειακά έχουν μεν ως στόχο κάποιο συγκεκριμένο θέμα, αλλά ουσιαστικά έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν κάποιο υποψήφιο ή να επιτεθούν κατά κάποιου άλλου. Το νομοσχέδιο αυτό έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Ο πρόεδρος Μπους, που είχε την οικονομική υποστήριξη πολλών μεγάλων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, έχει επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο αυτό, αλλά αναμένεται πως θα το εγκρίνει. Οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, και δηλώνουν πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
"Αρχίζει αντάρτικος πόλεμος στο Αφγανιστάν"
21.3.2002 4:01 (Ωρα Λονδίνου) Ο Βρετανός καθηγητής πιστεύει ότι οι πολεμιστές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα έχουν ανασυγκροτηθεί και ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί. Τα σχόλιά του γίνονται ενώ στη Βρετανία εκφράζονται φόβοι ότι η βρετανική εμπλοκή στο Αφγανιστάν μπορεί να εξελιχθεί σε ένα "βρετανικό Βιετνάμ" - κάτι ανάλογο δηλαδή με τα ολέθρια αποτελέσματα της αμερικανικής ανάμειξης στη Νοτιοανατολική Ασία στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της δεκαετίας του '70. Χθες, ζωηρή ήταν η συζήτηση χθες για το ρόλο των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, οι οποίες ενισχύθηκαν με 1.700 επιπλέον άνδρες. Μιλώντας για τη βρετανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, ο κ. Ρότζερς είπε: "Η ενίσχυση των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν είναι σαφής απόδειξη ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει". "Υπάρχει η τάση να θεωρούμε ότι οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα έχουν εξολοθρευθεί. Ομως, αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολεμιστές των Ταλιμπάν και τα μέλη της Αλ Κάιντα αποσύρθηκαν από τις τις θέσεις τους χωρίς να πολεμήσουν και τώρα έχουν ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις τους" διευκρίνισε ο κ. Ρότζερς. "Κάποιοι μάλιστα από αυτούς διέφυγαν και ζήτησαν προστασία στους κόλπους του τοπικού πληθυσμού και των φυλών από τις οποίες προέρχονται", συνέχισε ο Βρετανός καθηγητής. "Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός αντάρτικου πολέμου που μπορεί να είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας" υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο καθηγητής Πολ Ρότζερς.
Δύσκολοι καιροί για την Αργεντινή
21.3.2002 3:34 (Ωρα Λονδίνου) Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας πιστεύεται ότι παρενέβη στις αγορές ισοτιμίας συναλλάγματος, σε μία προσπάθεια να τονώσει το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής, πέσο. Η αξία του πέσο, το οποίο έχει αποδεσμευθεί πλέον από το αμερικανικό δολάριο, φαίνεται ότι έχει πέσει κατακόρυφα σε σχέση με το νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πέσο αποδυναμώθηκε κατά 3%, φθάνοντας το κατώτερό του όριο σε σχέση με το δολάριο. Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να προβεί στην αποδέσμευση του πέσο από το αμερικανικό δολάριο και στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Αργεντινής, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της οικονομίας. Η ένδεια και η ανέχεια στη χώρα επέφεραν πρόσφατα μαζικές διαδηλώσεις και μεγάλες αναταραχές, ενώ εξώθησαν και την παραίτηση δύο προέδρων στη χώρα. Το έλλειμμα που αντιμετωπίζει η Αργεντινή είναι τεράστιο, γεγονός που έχει κάνει τους διεθνείς δανειστές να αρνούνται να χορηγήσουν δάνειο στη χώρα. Πρόσφατα μάλιστα ναυάγησαν οι ελπίδες για τη δανειοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που ενέτεινε τους φόβους για την πορεία του πέσο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Αργεντινής δεν είναι αρκετές για να εγγυηθούν την ανάκαμψη της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να θεσπισθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις. Τον κώδωνα του κινδύνου μάλιστα προς την Αργεντινή έκρουσε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να προβεί σε περισσότερες περικοπές.
Για προδοσία κατηγορείται ο Μόργκαν Τσβανγκιράι
21.3.2002 4:32 (Ωρα Λονδίνου) Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αρνείται το εις βάρος του κατηγορητήριο σύμφωνα με το οποίο συμμετείχε σε συνωμοσία που είχε ως στόχο τη δολοφονία του επανεκλεγέντος προέδρου της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ο κ.Τσβανγκιράι αφέθη ελεύθερος με εγγύηση και διετάχθη να παραδώσει στις αρχές το διαβατήριό του. Κανείς δεν βρίσκεται πάνω από το νόμο, δήλωσε ο υπουργός Τύπου, Τζόναθαν Μόγιο, και εξήγησε πως ο κ. Τσβανγκιράι θα πρέπει να δώσει λόγο για τις πράξεις του. Όμως, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε παιδαριώδεις τις καταγγελίες κατά του ηγέτη του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή. Η απόφαση για την παραπομπή του κ. Τσβανγκιράι κι ενός συνεργάτη του σε δίκη ελήφθη μία ημέρα μετά την αποπομπή, για ένα χρόνο, της Ζιμπάμπουε από τη βρετανική Κοινοπολιτεία λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα αυτή. Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτνεντ καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου της Ζιμπάμπουε να απαγγείλει την κατηγορία της προδοσίας κατά του κ. Τσβανγκιράι που αποτελεί, όπως είπε, μέρος μιας ενορχηστρωμένης εκστρατείας κατά της δημοκρατίας.
Επιδρομή σε ισλαμική φιλανθρωπική οργάνωση της Βοσνίας
21.3.2002 4:32 (Ωρα Λονδίνου) Η αστυνομία κατάσχεσε αρχεία και έγγραφα της οργάνωσης και ανέκρινε μέλη του Διεθνούς Ιδρύματος "Μπενεβολέντια" στο Σεράγεβο και στην πόλη Ζένιτσα. Η επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων εντάσσεται στις συνεχιζόμενες προσπάθειες των αρχών της Βοσνίας για την εξάρθρωση των ισλαμικών οργανώσεων της χώρας, τα οποία δεν αποκλείονται να διοχετεύουν κεφάλαια προς την Αλ Κάιντα. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη μπλοκάρει τους λογαριασμούς της οργάνωσης. Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στη Βοσνία έχουν πραγματοποιηθεί αναλήψεις χιλιάδων δολαρίων απο τους λογαριασμούς της οργάνωσης. Άγνωστοι, όμως, παραμένουν οι παραλήπτες των εν λόγω χρημάτων.
Η Ιταλία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση του κύματος των λαθρομεταναστών
21.3.2002 4:33 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αναμένονται τουλάχιστον άλλα τέσσερα καράβια με παράνομους μετανάστες. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο στη Ρώμη στο οποίο θα αποφασιστεί η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν έχουν σκοπό να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες. Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη, Ντέιβιντ Γουίλι, επισημαίνει ότι η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεν προκαλεί λόγους ανησυχίας. Πρόκειται για ένα διοικητικό μέτρο, στόχος του οποίου είναι η άμεση άντληση οικονομικών πόρων για να να καλυφθούν οι άμεσες και πρώτες ανάγκες των λαθρομεταναστών. Ο ανταποκριτής του BBC προσθέτει, πάντως, ότι η ιταλική κοινή γνώμη είναι διχασμένη στο θέμα παροχής πολιτικού ασύλου. Ο πρόεδρος της χώρας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, υπεραμύνθη του δικαιώματος των Κούρδων λαθρομεταναστών να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Οκ. Τσιάμπι δήλωσε ότι η Ιταλία οφείλει να επιδείξει "ανθρωπιστικό πνεύμα", υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι πρόσφυγες μπορεί να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Ωστόσο, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά και υπουργός της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Ουμπέρτο Μπόσι, τάχθηκε υπέρ του άμεσου επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών.
Ο ευρωπαϊκός Τύπος σήμερα
21.3.2002 4:38 (Ωρα Λονδίνου) Η Corriere della Sera ανησυχεί ότι η δολοφονία του Μπιάτζι θυμίζει το σκοταδιστικό κλίμα της δεκαετίας του '70 στη χώρα, όταν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες προκαλούσαν τον τρόμο στη χώρα, ενώ η Resto Del Carlino απευθύνει εκκλήσεις ενότητας στην κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τα εργατικά συνδικάτα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η απειλή. Σε ανάλογες εκκλήσεις προβαίνει και η La Stampa, η οποία υπογραμμίζει ότι απαιτείται ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ιταλία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η γερμανική Die Welt υπογραμμίζει ότι ο Μπιάτζι υπήρξε θύμα διότι θεωρήθηκε προδότης από τις δυνάμεις της άκρας αριστεράς, που δεν ενέκριναν τις προτάσεις συμβιβασμού του με την δεξιά κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Η αυστριακή Die Presse κατηγορεί τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση γιατί έδωσαν έναυσμα στους εξτρεμιστές να αναλάβουν δράση, υπογραμμίζοντας ότι είναι επικίνδυνη η πόλωση της Δεξιάς και της Αριστεράς στην Ιταλία. Ενα άλλο θέμα που φαίνεται να απασχολεί τις εφημερίδες σήμερα είναι η αντιπαράθεση Ζοσπέν - Σιράκ στην Γαλλία, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Η γαλλική Le Monde τονίζει ότι η προσωπική επίθεση του Λιονέλ Ζοσπέν εναντίον του Ζακ Σιράκ αποβαίνει εις βάρος του, καθώς του στοιχίζει ψήφους, ενώ η γερμανική Sueddeutsche Zeitung συγχαίρει τον Λιονέλ Ζοσπέν γιατί ζήτησε συγνώμη για τα πικρόχολα σχόλιά του εναντίον του Ζακ Σιράκ, αν και εκφράζει αμφιβολίες για τις προθέσεις του.
|