Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-03-11
Μπλερ και Τσένι έδωσαν έμφαση στους δεσμους ΗΠΑ-Βρετανίας 11.3.2002 23:48 (Ωρα Λονδίνου) Το εν λόγω προβληματισμό σε μορφή προειδοποίησης μοιράστηκε σήμερα και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος μετέβη στο Λονδίνο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, κατά την οποία θα επισκεφτεί 12 μουσουλμανικές χώρες, ανάμεσά τους και η Τουρκία. "Η απειλή του Σαντάμ Χουσεΐν είναι υπαρκτή, όπως ακριβώς και τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατασκευάζει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό", τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός. Ο ηγέτης του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος επεσήμανε επίσης ότι πλέον οι συμμαχικές δυνάμεις οφείλουν να αναλογιστούν τους τρόπους αντιμετώπισης της προερχόμενης από το Ιράκ απειλής. Μεταξύ των άλλων θεμάτων που ανέπτυξαν οι Μπλερ-Τσένι ήταν και οι δασμοί που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλει η αμερικανική ηγεσία στα εισαγόμενα προϊόντα χάλυβος.
Αφγανοί στρατιώτες ενισχύουν τους Αμερικανούς στο ανατολικό Αφγανιστάν
11.3.2002 23:45 (Ωρα Λονδίνου) Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι λιγότεροι από 200 μέλη των εχθρικών τους δυνάμεων έχουν απομείνει στις ορεινές περιοχές νοτίως της πόλης Γκαρντέζ. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός μελών της Αλ Κάιντα και πρώην Ταλεμπάν έχουν ήδη σκοτωθεί ή συλληφθεί. Ανταποκριτές στην περιοχή μεταδίσουν ότι είδαν οχηματοπομπή με 12 άρματα μάχης και περίπου 1.000 αφγανούς στρατιώτες να κατευθύνονται προς το μέτωπο του Σαχ-ι-Κοτ, όπου έχουν αναπτυχθεί οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του Αφγανιστάν δήλωσε στο BBC ότι χιλιάδες κυβερνητικές δυνάμεις κατευθύνονται σε περιοχές κοντά στην πρωτεύουσα Καμπούλ για να αποκρούσουν τυχόν νέες επιθέσεις των εχθρικών τους δυνάμεων.
Γιορτάστηκαν τα γενέθλια της έντυπης δημοσιογραφίας
11.3.2002 23:49 (Ωρα Λονδίνου) Όλα ξεκίνησαν στις 11 Μαρτίου του 1702, με την έκδοση της αγγλικής εφημερίδας Daily Courant. O καθηγητής Ντένις Γκρίφιθς, πρόεδρος της Λέσχης Ομίλου Έντυπης Ενημέρωσης του Λονδίνου, περιέγραψε στο ΒΒC πως κυκλοφόρησε η πρώτη καθημερινή εφημερίδα: "Kυκλοφόρησαν μερικές εκατοντάδες φύλλα στην τιμή της μίας πένας. Η εφημερίδα εκείνη είχε μία μόνο σελίδα, στο μέγεθος ενός χαρτιού "Άλφα 4" και δεν περιείχε εσωτερικά νέα, καθώς υπήρχαν περιορισμοί τότε στον Τύπο. Όλες οι ειδήσεις αφορούσαν την Ευρώπη και ήταν μεταφρασμένες απο τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και τα Ολανδικά. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε μέχρι το 1735 -- για 33 δηλαδή χρόνια -- και στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της πορείας είχε τη στήριξη της τότε κυβέρνησης της χώρας" είπε ο καθηγητής Γκρίφιθς. Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Φλιτ Στριτ και της μεγάλης εμπορικής κίνησης που γνώριζε την περίοδο εκείνη, ήταν σχεδόν αδύνατο να μην μετατραπεί σε σημείο συγκέντρωσης εκδοτών που φιλοδοξούσαν να κερδίσουν το αγγλικό κοινό με την καθημερινή έντυπη ενημέρωση. Στο θέμα αυτό ο καθηγητής Γκρίφιθς επισημαίνει: "Ο λόγος που η Φλίτ Στρίτ συγκέντρωσε τα γραφεία των εφημερίδων ήταν το γεγονός πως βρισκόταν ανάμεσα στο City, στην τοπικό αγγλικανικό ναό και στα βασιλικά ανάκτορα. Πολλοί δικηγόροι έιχαν τα γραφεία τους στον κεντρικό αυτό δρόμο, καθώς δίπλα βρίσκονταν και βρίσκονται τα κεντρικά δικαστήρια. Οι πρώτοι εκδοτικοί οίκοι εμφανίστηκαν αμέσως μετά την κυκλοφορία της πρώτης ημερήσιας εφημερίδας" σημειώνει ο πρόεδρος της . 300 χρόνια μετά την έκδοση της Daily Courant, η Φλίτ Στρίτ δεν φιλοξενεί πια τα γραφεία των μεγαλύτερων βρετανικών εφημερίδων, όμως εξακολουθεί να θεωρείται η κοιτίδα της έντυπης δημοσιογραφίας.
Έκλεισαν με δικαστική απόφαση οι κάλπες στη Ζιμπάμπουε
11.3.2002 23:17 (Ωρα Λονδίνου) Λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να σταματήσουν να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν το αίτημα του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή ως μια "ύστατη" προσπάθεια για διαφάνεια στις πλέον κρίσιμες προεδρικές εκλογές της αφρικανικής χώρας. Σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου, ο δικηγόρος της αντιπολίτευσης, Έρικ Ματινέγκρα, διευκρίνισε στο BBC, ότι ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πάντιγκτον Γκάροου, τόνισε ότι το αίτημα δεν ήταν της αρμοδιότητάς του. Σύμφωνα με παρατηρητές,στην πρωτεύουσα Χαράρε ορισμένα εκλογικά τμήματα άνοιξαν κανονικά σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο, όμως, στη συνέχεια, κάποια από αυτά έκλεισαν.
Η αντιπολίτευση ζήτησε την παράταση των εκλογών επικαλούμενη ότι απετράπη σε πολλούς ψηφοφόρους του κόμματος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Δύο αμερικανοί διπλωμάτες διαπιστευμένοι ως παρατηρηρτές της εκλογικής διαδικασίας στη Ζιμπάμπουε κρατούνται από τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας, ενώ στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ότι έχουν πληροφορίες για δεκάδες παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.
Το Ισράηλ ήρε τον αποκλεισμό του Γιασέρ Αραφάτ
11.3.2002 22:42 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα, το Ισραήλ ήρε κάποιους περιρισμούς στις μετακινήσεις του ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ. Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν και ανακρίνουν έως και 1.000 Παλαιστινίους. Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής θα μπορεί πλέον να μετακινείται ελεύθερα σε περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Παρέμεινε αποκλεισμένος στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για τρεις μήνες. Στο πλαίσιο δε της αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες συναντήθηκε σήμερα (Δευτέρα) με αντιπροσωπεία Παλαιστινίων αξιωματούχων ελπίζοντας να ανοίξουν ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Ωστόσο, η στρατιωτική πίεση του Ισραήλ συνεχίζεται. Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των σημαρινών συγκρούσεων Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, διευκρίνισε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του Αραφάτ δεν θα ήταν εφικτή εάν ο παλαιστίνιος ηγέτης δεν είχε προηγουμένως διατάξει τη σύλληψη όλων των υπόπτων μελών ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίοι συνδέονται με τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεεβί, τον περασμένο Οκτώβριο. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, στρατηγός Άντονι Ζίνι, φτάνει στην περιοχή την Πέμπτη ελπίζοντας να μεσολαβήσει για την αποκλιμακώση της βίας.
Προειδοποιητικό μήνυμα από Μπλερ και Τσένι στο Ιράκ
11.3.2002 23:14 (Ωρα Λονδίνου) Το εν λόγω προβληματισμό σε μορφή προειδοποίησης μοιράστηκε σήμερα και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος μετέβη στο Λονδίνο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, κατά την οποία θα επισκεφτεί 12 μουσουλμανικές χώρες, ανάμεσά τους και η Τουρκία. "Η απειλή του Σαντάμ Χουσεΐν είναι υπαρκτή, όπως ακριβώς και τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατασκευάζει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό", τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός. Ο ηγέτης του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος επεσήμανε επίσης ότι πλέον οι συμμαχικές δυνάμεις οφείλουν να αναλογιστούν τους τρόπους αντιμετώπισης της προερχόμενης από το Ιράκ απειλής. Μεταξύ των άλλων θεμάτων που ανέπτυξαν οι Μπλερ-Τσένι ήταν και οι δασμοί που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλει η αμερικανική ηγεσία στα εισαγόμενα προϊόντα χάλυβος.
Ένοπλη απαγωγή ομήρων στο Άμστερνταμ
11.3.2002 23:01 (Ωρα Λονδίνου) Ο 59χρονος ήταν οπλισμένος με δύο όπλα και πιθανότατα είχε επίσης στην κατοχή του εκρηκτικά. Υπήρξε στιγμή που ο ένοπλος κρατούσε έως και 18 ομήρους στον 32 ορόφων κτίριο, στο οποίο στεγάζονται πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 200 υπάλληλοι ήταν παγιδευμένοι στο κτίριο καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να διαπραγματευτεί με τον δράστη. Το επεισόδιο έληξε όταν ο ένοπλος έδωσε μόνος του τέρμα στη ζωή του. Νωρίτερα, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ολλανδίας ΝΟS είχε λάβει επιστολή από τον ένοπλο, ο οποίος δήλωνε ότι "ήθελε να διαμαρτυρηθεί κατά της αισχροκέρδιας των πωλητών τηλεοράσεων μεγάλης ευκρίνιας".
Έκκληση Μπους για ανανέωση της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας
11.3.2002 20:43 (Ωρα Λονδίνου) "Κάθε τρομοκράτης πρέπει να μάθει να ζει ως ένας διεθνής φυγάς. Δεν πρέπει να του αφήσουμε μέρη για να εγκατασταθεί ή να οργανωθεί, κανένα μέρος για να κρυφτεί, καμία κυβέρνηση που να τον υποθάλπει, να μην έχει κάποιο ασφαλές μέρος για να κοιμηθεί", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο. Υπό τη συγκινησιακή φόρτιση της ημέρας, ο Μπους κατονόμασε τις επιτυχημένες επιχειρήσεις των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της παγκόσμιας κοινότητας θα συνεχίσουν να συνδράμουν στην προσπάθεια "εξόντωσης των τρομοκρατικών παρασίτων που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη". Τελετές μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Πεντάγωνο, στο Μανχάταν και στην Πενσυλβάνια. Στις τρεις περιοχές, δηλαδή, που κατέπεσαν τα αεροσκάφη, στα οποία είχαν εκδηλωθεί αεροπειρατείες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνέδεσε, επίσης, τα διεθνή δίκτυα τρομοκρατίας με τα κράτη που κατασκευάζουν όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν κατονόμασε τα εν λόγω κράτη, ωστόσο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, στην Ουάσινγκτον, Πολ Ρέινολντς, η αμερικανική ηγεσία φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ. Η τελετή στη Νέα Υόρκη για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου έκλεισε με το άκουσμα της σειρήνας της νεοϋορκέζικης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία έχασε τουλάχιστον 348 μέλη στο Σημείο Μηδέν προσπαθώντας να σώσει τους εγκλωβισμένους στους πρώην δίδυμους πύργους του Κέντρου του Παγκόσμιου Εμπορίου.
Το Ισράηλ ήρε τον αποκλεισμό του Γιασέρ Αραφάτ
11.3.2002 21:16 (Ωρα Λονδίνου) Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν και ανακρίνουν έως και 1.000 Παλαιστινίους. Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής θα μπορεί πλέον να μετακινείται ελεύθερα σε περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Παρέμεινε αποκλεισμένος στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για τρεις μήνες. Στο πλαίσιο δε της αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες συναντήθηκε σήμερα (Δευτέρα) με αντιπροσωπεία Παλαιστινίων αξιωματούχων ελπίζοντας να ανοίξουν ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Ωστόσο, η στρατιωτική πίεση του Ισραήλ συνεχίζεται. Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των σημαρινών συγκρούσεων Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, διευκρίνισε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του Αραφάτ δεν θα ήταν εφικτή εάν ο παλαιστίνιος ηγέτης δεν είχε προηγουμένως διατάξει τη σύλληψη όλων των υπόπτων μελών ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίοι συνδέονται με τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεεβί, τον περασμένο Οκτώβριο. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, στρατηγός Άντονι Ζίνι, φτάνει στην περιοχή την Πέμπτη ελπίζοντας να μεσολαβήσει για την αποκλιμακώση της βίας.
Αντίδραση Μόσχας στα Αμερικανικά πυρηνικά σχέδια
11.3.2002 20:47 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανώφ, δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι η χώρα του θα ζητήσει εξηγήσεις σε ανώτατο επίπεδο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τις πληροφορίες για ύπαρξη αμερικανικών σχεδίων "πρώτου πυρηνικού πλήγματος". Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα βάσει των πληροφοριών που διέρρευσαν περί σχεδίων που έχουν επεξεργαστεί οι αμερικανικές αρχές, σχέδια τα οποία κατονομάζουν επτά χώρες - συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας - ως πιθανούς στόχους "προληπτικής πυρηνικής επίθεσης από τις ΗΠΑ" Ο κ. Ιβανώφ δήλωσε συγκεκκριμένα: "Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές, κάτι τέτοιο δεν θα προκαλούσε παρά λύπη και ανησυχία, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά κυρίως σε όλο τον κόσμο. Γιατί τέτοια σχέδια μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την παγκόσμια κατάσταση και να κλιμακώσουν την ένταση". Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μετά τις εξηγήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα ακολουθήσουν εξηγήσεις από ακόμα πιό ανώτατο επίπεδο -- αναφερόμενος προφανώς στον πρόεδρο Μπους -- "για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, να καθησυχαστεί η διεθνής κοινότητα και να πειστεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κυοφορούν παρόμοια σχέδια" κατέληξε ο κ. Ιβανώφ.
Γιορτάστηκαν τα γενέθλια της έντυπης δημοσιογραφίας
11.3.2002 20:53 (Ωρα Λονδίνου) Όλα ξεκίνησαν στις 11 Μαρτίου του 1702, με την έκδοση της αγγλικής εφημερίδας Daily Courant. O καθηγητής Ντένις Γκρίφιθς, πρόεδρος της Λέσχης Ομίλου Έντυπης Ενημέρωσης του Λονδίνου, περιέγραψε στο ΒΒC πως κυκλοφόρησε η πρώτη καθημερινή εφημερίδα: "Kυκλοφόρησαν μερικές εκατοντάδες φύλλα στην τιμή της μίας πένας. Η εφημερίδα εκείνη είχε μία μόνο σελίδα, στο μέγεθος ενός χαρτιού "Άλφα 4" και δεν περιείχε εσωτερικά νέα, καθώς υπήρχαν περιορισμοί τότε στον Τύπο. Όλες οι ειδήσεις αφορούσαν την Ευρώπη και ήταν μεταφρασμένες απο τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και τα Ολανδικά. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε μέχρι το 1735 -- για 33 δηλαδή χρόνια -- και στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της πορείας είχε τη στήριξη της τότε κυβέρνησης της χώρας" είπε ο καθηγητής Γκρίφιθς. Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Φλιτ Στριτ και της μεγάλης εμπορικής κίνησης που γνώριζε την περίοδο εκείνη, ήταν σχεδόν αδύνατο να μην μετατραπεί σε σημείο συγκέντρωσης εκδοτών που φιλοδοξούσαν να κερδίσουν το αγγλικό κοινό με την καθημερινή έντυπη ενημέρωση. Στο θέμα αυτό ο καθηγητής Γκρίφιθς επισημαίνει: "Ο λόγος που η Φλίτ Στρίτ συγκέντρωσε τα γραφεία των εφημερίδων ήταν το γεγονός πως βρισκόταν ανάμεσα στο City, στην τοπικό αγγλικανικό ναό και στα βασιλικά ανάκτορα. Πολλοί δικηγόροι έιχαν τα γραφεία τους στον κεντρικό αυτό δρόμο, καθώς δίπλα βρίσκονταν και βρίσκονται τα κεντρικά δικαστήρια. Οι πρώτοι εκδοτικοί οίκοι εμφανίστηκαν αμέσως μετά την κυκλοφορία της πρώτης ημερήσιας εφημερίδας" σημειώνει ο πρόεδρος της . 300 χρόνια μετά την έκδοση της Daily Courant, η Φλίτ Στρίτ δεν φιλοξενεί πια τα γραφεία των μεγαλύτερων βρετανικών εφημερίδων, όμως εξακολουθεί να θεωρείται η κοιτίδα της έντυπης δημοσιογραφίας.
Έκλεισαν με δικαστική απόφαση οι κάλπες στη Ζιμπάμπουε
11.3.2002 20:25 (Ωρα Λονδίνου) Λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να σταματήσουν να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν το αίτημα του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή ως μια "ύστατη" προσπάθεια για διαφάνεια στις πλέον κρίσιμες προεδρικές εκλογές της αφρικανικής χώρας. Σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου, ο δικηγόρος της αντιπολίτευσης, Έρικ Ματινέγκρα, διευκρίνισε στο BBC, ότι ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πάντιγκτον Γκάροου, τόνισε ότι το αίτημα δεν ήταν της αρμοδιότητάς του. Σύμφωνα με παρατηρητές,στην πρωτεύουσα Χαράρε ορισμένα εκλογικά τμήματα άνοιξαν κανονικά σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο, όμως, στη συνέχεια, κάποια από αυτά έκλεισαν.
Η αντιπολίτευση ζήτησε την παράταση των εκλογών επικαλούμενη ότι απετράπη σε πολλούς ψηφοφόρους του κόμματος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Δύο αμερικανοί διπλωμάτες διαπιστευμένοι ως παρατηρηρτές της εκλογικής διαδικασίας στη Ζιμπάμπουε κρατούνται από τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας, ενώ στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ότι έχουν πληροφορίες για δεκάδες παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.
O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο Λονδίνο
11.3.2002 9:23 (Ωρα Λονδίνου) Η επίσκεψη του κ. Τσένι στη βρετανική πρωτεύουσα εντάσσεται στο πλαίσιο δεκαήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ανταποκριτής του BBC o οποίος συνοδεύει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, σχολιάζει ότι βασικός στόχος του κ. Τσένι είναι η ενίσχυση της συμμαχίας για την πραγματοποίηση επίθεσης εναντίον του Ιράκ - στρατηγική που έχει την υποστήριξη του Βρετανού πρωθυπουργού. Στην ατζέντα των συνομιλιών του Αμερικανού αντιπροέδρου περιλαμβάνεται και το θέμα της συνεχιζόμενης αιματοχυσίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη
11.3.2002 9:44 (Ωρα Λονδίνου) Κατά τη διάρκεια της νύχτας, περίπου 50 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν στην πόλη Καλκίλια, ενώ ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε έρευνες από σπίτι σε σπίτι για τον εντοπισμό ύποπτων ακραίων μαχητών. Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις επιδρομές. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είπε χθες ότι τέτοιου είδους στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν. Παράλληλα, όμως, φάνηκε πρόθυμος να άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, εδώ και τέσσερις μήνες.
Αφγανιστάν: Μειώνεται η ένταση της επιχείρησης "Ανακόντα"
11.3.2002 8:49 (Ωρα Λονδίνου) Ο συνταγματάρχης Μπράϊαν Χίλφερτυ ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης Ανακόντα ολοκληρώθηκε, αλλά θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στην περιοχή. Νωρίτερα αμερικανικά ελικόπτερα εξαπόλυσαν νέες από άερος επιθέσεις κατά στόχων των μελών του δικτύου Αλ-Κάϊντα και Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν καταφύγει σε σπηλιές του ανατολικού Αφγανιστάν. Από ξηράς καταφθάνουν ενισχύσεις του αφγανικού στρατού ενώ οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι σύντομα θα εισέλθουν στην τελική φάση της στρατιωτικής τους επιχείρησης. Η επονομαζόμενη "επιχείρηση Ανακόντα" ξεκίνησε πριν από εννέα ημέρες από την πόλη Γκαρντέζ, στην επαρχία Πακτία. Νωρίτερα, Αφγανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως οι μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάϊντα που έχουν καταφύγει στην ορεινή περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν βρίσκονται περικυκλωμένοι. Περίπου 2.000 στρατιώτες, κυρίως Αμερικανοί και Αφγανοί, βρίσκονται στην περιοχή Γκαρντέζ όπου βρίσκεται το σύμπλεγμα σπηλαίων στις οποίες κρύβονται εκατοντάδες μαχητές της Αλ-Κάϊντα.
ΗΠΑ: «Σχέδια πυρηνικών επιθέσεων σε επτά χώρες»
11.3.2002 8:48 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι χώρες που συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια του Πενταγώνου είναι η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράκ, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Λιβύη και η Συρία. Συγκεκριμένα βάσει της αναφοράς που υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια της η εφημερίδα το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων θα εξεταστεί σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας στην Ταϊβάν, της Βόρειας Κορέας στη Νότια και του Ιράκ στο Ισραήλ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής. Η Ρωσία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των εν δυνάμει στόχων απλώς επειδή διαθέτει ακόμη πυρηνικό οπλοστάσιο και όχι επειδή θεωρείται εχθρική χώρα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε σε αρκετούς αναλυτές το γεγονός ότι βάσει του σχεδίου, πυρηνικά όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν «σε περίπτωση ραγδαίων στρατιωτικών εξελίξεων»- μια παράγραφος που, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, αφήνει περιθώρια ποικίλων ερμηνειών Το σχέδιο του Πενταγώνου περιλαμβάνει ακόμη την κατασκευή μικρότερων πυρηνικών όπλων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τακτικό στρατό στο πεδίο της μάχης. Η τελευταία αυτή αναφορά προκάλεσε έντονη ανησυχία σε αναλυτές αμυντικών θεμάτων που εκτιμούν ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιμετωπίζει πλέον την προσφυγή στα πυρηνικά όπλα ως ύστατη λύση. Έντονες όμως ήταν οι αντιδράσεις και από μέλη αντιπολεμικών οργανώσεων. «Ο δρ Στρέιντζλοβ είναι ακόμη ζωντανός μέσα στο Πεντάγωνο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Ισαακς από την αντιπολεμική οργάνωση «Συμβούλιο για ένα βιώσιμο κόσμο» αναφερόμενος στην ταινία του Κιούμπρικ «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» όπου ένας σχιζοφρενής πρώην ναζιστής επιστήμονας καθόριζε την πυρηνική πολιτική των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα.
Ινδία: Αδιέξοδο στις συνομιλίες θρησκευτικών ηγετών
11.3.2002 8:49 (Ωρα Λονδίνου) Οι Ινδουϊστές θέλουν να αναγείρουν ναό στα ερείπια ενός μουσουλμανικού τεμένους στην Αγιόντια, που είχαν καταστρέψει προ δεκαετίας. Εκπρόσωποι των Ινδουιστών ανακοίνωσαν ότι θα αποδεχτούν οποιαδήποτε δικαστική απόφαση για το διαφιλονικούμενο χώρο, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζουν συμβολική τελετή θεμελίωσης του ναού στις 15 Μαρτίου με την υποστήριξη πολιτικών. Οι προτάσεις που απορρίφθηκαν προέβλεπαν την ανέγερση ναού δίπλα από το διαφιλονικούμενο χώρο. Η αντιδικία των δύο κοινοτήτων προκάλεσε, ως γνωστόν, τις πρόσφατες θρησκευτικές συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 700 ανθρώπους.
Λονδίνο: Διαψεύσεις για ενδεχόμενο σχέδιο επίθεσης εναντίον Ιράκ
11.3.2002 8:49 (Ωρα Λονδίνου) Η εφημερίδα Ομπσέρβερ δημοσίευσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις ζητήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως δυνάμεις εδάφους με σκοπό την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε ότι δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις, ούτε έχει ζητηθεί στρατός από τις ΗΠΑ. Τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται μετά από δηλώσεις του αναπληρωτή του πρωθυπουργού Τζον Πρέσκοτ ότι προηγούμενα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου για διχασμό στο υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας για τη στάση που πρέπει να ακολουθηθεί στο Ιράκ ήταν ανακριβή. Ο Τζον Πρέσκοτ δήλωσε σε συνεντευξή του ότι υπάρχουνπολλές απόψεις, όπως υπήρχαν και με το θέμα του Αφγανιστάν, όπου υπήρχαν φόβοι πώς οι συγκρούσεις θα ήταν μεγάλης διάρκειας, αλλά οι επικριτές διαψεύστηκαν. Το Φόρειν Όφις επιβεβαίωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Μπεν Μπραντσόου συναντήθηκε πρόσφατα με ιρακινά αντιπολιτευτικά κόματα στο Λονδίνο και θα έχει και άλλες τέτοιες συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά χαρακτήρισε τις συναντήσεις "αναμενόμενες". Οι ΗΠΑ απειλούν με πόλεμο το Ιράκ αν δεν επιτραπεί σε επιθεωρητές του ΟΗΕ η είσοδος στη χώρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης ακόμα και αν τους επιτραπεί η είσοδος. Η εφημερίδα Ομπσέρβερ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνυ Μπλερ εξετάζει τρία ενδεχόμενα. Αποστολή 25.000 στρατιωτών ως μέρος δύναμης 250.000 στρατιωτών, κατά τα πρότυπα της επιχείρησης στον Περσικό το 1991, μικρότερες δυνάμεις που θα στηρίζουν την ιρακινή αντιπολίτευση, όπως στο Αφγανιστάν ή αεροπορικές επιδρομές. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ήδη έχουν αεροσκάφη στο Ιράκ τα οποία περιπολούν τις δύο ζώνες απαγόρευσης πτήσεων του Ιράκ. Κάθε φορά που γίνονται επιθέσεις από το Ιράκ προς τα αεροσκάφη αυτά, πραγματοποιούνται αεροπορικές επιθέσεις προς την Ιρακινή αεράμυνα.
Πρόγραμμα επαναπατρισμού του ΟΗΕ για Αφγανούς πρόσφυγες
11.3.2002 8:50 (Ωρα Λονδίνου) Υπολογίζεται ότι από την 11η Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα 250 χιλιάδες Αφγανοί έχουν καταφύγει στο Πακιστάν, ενώ ανεπιβεβαίωτος αριθμός χιλιάδων Αφγανών πέρασε παράνομα στο Ιράν. Αυτοί προστέθηκαν στα τρεισίμυσι εκατομμύρια Αφγανών που είχαν καταφύγει στις χώρες αυτές στο παρελθόν. Μετά την πτώση των Ταλιμπάν το Νοέμβριο 250 χιλιάδες αφγανοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους από τις γειτονικές χώρες. Ο ΟΗΕ σκοπεύει με το νέο πρόγραμμα να επαναπατρίσει άλλο ένα εκατομύριο πρόσφυγες. Το νέο πρόγραμμα προσφέρει οικονομική βοήθεια σε όσους αποφασίζουν να επιστρέψουν. Ο ΟΗΕ τόνισε ότι τα χρήματα θα δοθούν μόνο σε όσους έχουν ήδη αποφασίσει να επιστρέψουν και ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές στις οποίες δεν συνιστά την επιστροφή των προσφύγων. Παρόλα αυτά, ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι πολλοί πρόσφυγες θα εξαναγκαστούν σε επιστροφή από τις χώρες όπου διαμένουν, πιστεύοντας ότι δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία για χρηματική βοήθεια. Λένε επίσης ότι πιθανόν να επιστρέψουν πρόσφυγες σε περιοχές που δεν είναι ασφαλείς, χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους.
Εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ;
11.3.2002 9:59 (Ωρα Λονδίνου) Ο τελευταίος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε πριν από μια εβδομάδα όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή δασμών ύψους 30% στις εισαγωγές χάλυβα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Ευρώπης αλλά και της Ιαπωνίας. Ενας από τους ιθύνοντες της αμερικανικής απόφασης, ο Γκράντ Αλντόνας, γραμματέας στο υπουργείο Εμπορίου για θέματα διεθνούς εμπορίου, προειδοποιεί με συνέντευξή του στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ότι η διαμάχη ίσως επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Συγκεκριμένα ο κ Αλντόνας αναφέρεται στους τομείς της γεωργίας και της κατασκευής ημιαγωγών που αφορούν άμεσα την Ευρώπη και την Ιαπωνία αντίστοιχα. Ο ίδιος δήλωσε στη Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ότι η Ουάσινγκτον δεν θα δεχτεί το αίτημα των Βρυξελλών για αποζημίωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πως θα περιμένει την ετυμηγορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Ενώ όμως η Ουάσινγκτον προχωρά στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αρνείται οποιαδήποτε αποζημίωση, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής δασμών σε αεροπορικές εταιρείες που λαμβάνουν κρατική ενίσχυση. Η επίτροπος για θέματα μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Λογιόλα Ντε Παλάθιο, αναμένεται να προτείνει την Τρίτη στην Κομισιόν να αυξηθούν τα τέλη στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια σε όσες εταιρείες έχουν δεχτεί «άδικη», όπως αναφέρεται, κρατική βοήθεια. Αν και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζουν ότι η πρόταση δεν στρέφεται εναντίον κάποιας συγκεκριμένης χώρας, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία φωτογραφίζει τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες που δέχθηκαν σημαντική ενίσχυση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι εταιρείες αυτές ενισχύθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση με 15 δισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που οι αντίστοιχες ευ ρωπαϊκές δεν έλαβαν ούτε ευρώ.
H επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
11.3.2002 10:02 (Ωρα Λονδίνου) Νέος κόσμος μετά την 11η Σεπτεμβρίου Πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος μετά την 11η Σεπτεμβρίου; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει η "Λε Τεμπ" της Γενεύης, έξι μήνες ακριβώς μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, "τα τρομοκρατικά χτυπήματα ταρακούνησαν έναν γίγαντα που δεν γνώριζε πώς να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του". Και συμπληρώνει ότι οι επιθέσεις προληπτικού χαρακτήρα, πριν δηλαδή δεχθούν επίθεση, είναι πλέον για τους Αμερικανούς "βασικό μέτρο προφύλαξης", ενώ παράλληλα έχουν επιτύχει την επίτευξη των στόχων τους νωρίτερα από ό,τι υπολογίζανε. Παρόλα αυτά, ομως, η "Λε Τεμπ" σημειώνει ότι "ελλοχεύουν ακόμα κίνδυνοι", όπως η πιθανή ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η άποψη ότι "μία αυτοκρατορική πολιτική είναι η καλύτερη επιλογή για την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο". Η εφημερίδα καταλήγει με την εκτίμηση ότι "στην παρούσα φάση, η αμερικανική κυβέρνηση είναι τόσο σίγουρη για την επιτυχία και τη δύναμή της, που δεν μπορεί να δει ότι η στάση της αυτή οδηγεί στην καταστροφή". Κρίση χωρίς τέλος Η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή απασχολεί τη "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουγκ". Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι καμία από τις δύο πλευρές στην διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν υποχωρεί, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι "αρχίζουν να φαίνονται κάποια δείγματα κοινής λογικής" τώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ανακάλεσε την προϋπόθεση που είχε θέσει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων - ότι, δηλαδή, αυτό θα ήταν δυνατό, μόνον μετά την κατάπαυση του πυρός για διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας. Λιονέλ Ζοσπέν εναντίον Ζακ Σιράκ Η γαλλική "Λιμπερατιόν" αναφέρεται στον προεκλογικό πυρετό ενόψει των προεδρικών εκλογών, τον ερχόμενο μήνα. Η εφημερίδα τονίζει ότι ο νυν πρωθυπουργός και υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος Λιονέλ Ζοσπέν έχει πλέον υιοθετήσει επιθετική στάση έναντι των αντιπάλω ν του. Το Σαββατοκύριακο, ο κ. Ζοσπέν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο κ. Σιράκ έχει χάσει την ενεργητικότητά του και έχει, πλέον, γεράσει, ενώ τον κατηγόρησε οτι έχει παθητική στάση. Οπως γράφει η "Λιμπερατιόν", η εκπρόσωπος του προέδρου Σιράκ απάντησε, λέγοντας ότι "ο κ. Ζοσπέν έχει αρχίσει να χάνει τον έλεγχο του εαυτού του". Η γαλλική εφημερίδα σχολιάζει ότι οι σχέσεις μεταξύ του Λιονέλ Ζοσπέν και του Ζακ Σιράκ έχουν αλλάξει αισθητά από τότε που οι δύο ανδρες υπέβαλαν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές.
|