Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-03-10
Σε ερείπιο μετατράπηκε το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Γάζα, από τον ισραηλινό βομβαρδισμό 11.3.2002 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν με πυραύλους την πόλη της Γάζας, τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλγια και την πόλη της Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, στα πλαίσια της πολιτικής "μετακυλιόμενων αντιποίνων", που εξήγγειλε η κυβέρνηση Σαρόν. Εξάλλου σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές αργά το βράδυ της Κυριακής ισραηλινά άρματα εισέβαλαν σην περιοχή Μπέητ Χανούν, στη Λωρίδα της Γάζας. Στο Ισραήλ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μετά από ένοπλη επίθεση Παλαιστινίου σε χώρο διασκέδασης της πόλης Ασντόντ, ένας Ισραηλινός τραυματίστηκε, προτού τελικά συλληφθεί ο δράστης. Οι τελευταίες ισραηλινές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται την ώρα που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δηλώνει ότι είναι υπέρ της άρσης των περιορισμών που επέβαλλαν οι ισραηλινές δυνάμεις στις μετακινήσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, που βρίσκεται αποκλεισμένος στο αρχηγείο του, στη Ραμάλα. Ο κ. Σαρόν είπε ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων διέταξε και επέτυχε τη σύλληψη των ατόμων που το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνα για την δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του, Ρεχαβάμ Ζεεβί, τον περασμένο Νοέμβριο. Η σύλληψη των υπόπτων αυτών ήταν η προυπόθεση που είχε θέσει το Ισραήλ για την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις του κ. Αραφάτ, και ως εκ τούτου ο κ. Σαρόν δήλωσε ότι είναι ζήτημα τιμής να κρατήσει το λόγο του. Στο διπλωματικό πεδίο ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρεζ, λέει ότι θα συναντήσει την Δευτέρα τον επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στις διμερείς διαπραγματεύσεις, Σαέμπ Ερεκάτ. Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η τελευταία έξαρση βίας δεν πρόκειται να σταματήσει ή να αποτρέψει την αποστολή του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου στην περιοχή, Άντονι Ζίνι, ο οποίος αναμένεται στη Μέση Ανατολή την ερχόμενη εβδομάδα.
Ζιμπάμπουε: 24ωρη παράταση στις προεδρικές εκλογές
11.3.2002 0:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ο δικηγόρος του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κόμματος - του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής - είπε ότι το δικαστήριο διέταξε να δωθεί παράταση στην ψηφοφορία "όχι μόνο για την εκλογική περιφέρεια της πρωτεύουσας Χαράρε ... αλλά συνολικά για όλόκληρη τη χώρα, μέχρι την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες , την Δευτέρα" . Από την πλευρά του κυβερνητικού κόμματος δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στην απόφαση παράτασης, αλλά σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Πάτρικ Τσιναμάσα, θα ασκήσει έφεση κατ' αυτής ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο κ. Τσιναμάσα είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα επιτραπεί να ψηφίσουν όσοι από τους εκλογείς αν και περίμεναν για να ψηφίσουν, εντούτοις δεν τα κατάφεραν μέχρι την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες, χαρακτήρισε δε κάθε περαιτέρω παράταση ως μη αναγκαία. Μέχρι την ώρα που έκηξε η ψηφοφορία - στις επτά το βράδυ της Κυριακής - υπήρχαν χιλιάδες ψηφοφόροι που περίμεναν υπομονετικά σε ουρές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Καθυστερήσεις στην εκλογική διαδικασία σημειώθηκαν κυρίως στην πρωτευουσα Χαράρε, οπου σημειώθηκαν τεράστιες ουρές ψηφοφόρων. Ο αντίπαλος του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, και ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής, Μόργκαν Τσβανγκιράϊ, κατήγγειλε πως η καθυστερήσεις ηταν σκόπιμες και στόχευαν στην παρεμπόδιση των οπαδών του κόμματός του. "Δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο ημέρες", υπογράμμισε ο ανεξάρτητος παρατηρητής των εκλογών, Ρέτζιναλντ Ματσάμπε-Χόουβ.
ΗΠΑ: «Σχέδια πυρηνικών επιθέσεων σε επτά χώρες»
10.3.2002 23:58 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι χώρες που συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια του Πενταγώνου είναι η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράκ, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Λιβύη και η Συρία. Συγκεκριμένα βάσει της αναφοράς που υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια της η εφημερίδα το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων θα εξεταστεί σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας στην Ταϊβάν, της Βόρειας Κορέας στη Νότια και του Ιράκ στο Ισραήλ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής. Η Ρωσία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των εν δυνάμει στόχων απλώς επειδή διαθέτει ακόμη πυρηνικό οπλοστάσιο και όχι επειδή θεωρείται εχθρική χώρα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε σε αρκετούς αναλυτές το γεγονός ότι βάσει του σχεδίου, πυρηνικά όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν «σε περίπτωση ραγδαίων στρατιωτικών εξελίξεων»- μια παράγραφος που, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, αφήνει περιθώρια ποικίλων ερμηνειών Το σχέδιο του Πενταγώνου περιλαμβάνει ακόμη την κατασκευή μικρότερων πυρηνικών όπλων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τακτικό στρατό στο πεδίο της μάχης. Η τελευταία αυτή αναφορά προκάλεσε έντονη ανησυχία σε αναλυτές αμυντικών θεμάτων που εκτιμούν ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιμετωπίζει πλέον την προσφυγή στα πυρηνικά όπλα ως ύστατη λύση. Έντονες όμως ήταν οι αντιδράσεις και από μέλη αντιπολεμικών οργανώσεων. «Ο δρ Στρέιντζλοβ είναι ακόμη ζωντανός μέσα στο Πεντάγωνο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Ισαακς από την αντιπολεμική οργάνωση «Συμβούλιο για ένα βιώσιμο κόσμο» αναφερόμενος στην ταινία του Κιούμπρικ «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» όπου ένας σχιζοφρενής πρώην ναζιστής επιστήμονας καθόριζε την πυρηνική πολιτική των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα.
Νέο κύμα ισραηλινών επιθέσεων σε Γάζα και Δυτική Όχθη
10.3.2002 22:38 (Ωρα Λονδίνου) Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν με πυραύλους την πόλη της Γάζας, τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλγια και την πόλη της Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, στα πλαίσια της πολιτικής "μετακυλιόμενων αντιποίνων", που εξήγγειλε η κυβέρνηση Σαρόν. Εξάλλου σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές αργά το βράδυ της Κυριακής ισραηλινά άρματα εισέβαλαν σην περιοχή Μπέητ Χανούν, στη Λωρίδα της Γάζας. Στο Ισραήλ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μετά από ένοπλη επίθεση Παλαιστινίου σε χώρο διασκέδασης της πόλης Ασντόντ, ένας Ισραηλινός τραυματίστηκε, προτού τελικά συλληφθεί ο δράστης. Οι τελευταίες ισραηλινές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται την ώρα που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δηλώνει ότι είναι υπέρ της άρσης των περιορισμών που επέβαλλαν οι ισραηλινές δυνάμεις στις μετακινήσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, που βρίσκεται αποκλεισμένος στο αρχηγείο του, στη Ραμάλα. Ο κ. Σαρόν είπε ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων διέταξε και επέτυχε τη σύλληψη των ατόμων που το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνα για την δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του, Ρεχαβάμ Ζεεβί, τον περασμένο Νοέμβριο. Η σύλληψη των υπόπτων αυτών ήταν η προυπόθεση που είχε θέσει το Ισραήλ για την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις του κ. Αραφάτ, και ως εκ τούτου ο κ. Σαρόν δήλωσε ότι είναι ζήτημα τιμής να κρατήσει το λόγο του. Στο διπλωματικό πεδίο ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρεζ, λέει ότι θα συναντήσει την Δευτέρα τον επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στις διμερείς διαπραγματεύσεις, Σαέμπ Ερεκάτ. Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η τελευταία έξαρση βίας δεν πρόκειται να σταματήσει ή να αποτρέψει την αποστολή του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου στην περιοχή, Άντονι Ζίνι, ο οποίος αναμένεται στη Μέση Ανατολή την ερχόμενη εβδομάδα.
Αφγανιστάν: Μειώνεται η ένταση της επιχείρησης "Ανακόντα"
10.3.2002 22:41 (Ωρα Λονδίνου) Ο συνταγματάρχης Μπράϊαν Χίλφερτυ ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης Ανακόντα ολοκληρώθηκε, αλλά θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στην περιοχή. Νωρίτερα αμερικανικά ελικόπτερα εξαπόλυσαν νέες από άερος επιθέσεις κατά στόχων των μελών του δικτύου Αλ-Κάϊντα και Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν καταφύγει σε σπηλιές του ανατολικού Αφγανιστάν. Από ξηράς καταφθάνουν ενισχύσεις του αφγανικού στρατού ενώ οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι σύντομα θα εισέλθουν στην τελική φάση της στρατιωτικής τους επιχείρησης. Η επονομαζόμενη "επιχείρηση Ανακόντα" ξεκίνησε πριν από εννέα ημέρες από την πόλη Γκαρντέζ, στην επαρχία Πακτία. Νωρίτερα, Αφγανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως οι μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάϊντα που έχουν καταφύγει στην ορεινή περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν βρίσκονται περικυκλωμένοι. Περίπου 2.000 στρατιώτες, κυρίως Αμερικανοί και Αφγανοί, βρίσκονται στην περιοχή Γκαρντέζ όπου βρίσκεται το σύμπλεγμα σπηλαίων στις οποίες κρύβονται εκατοντάδες μαχητές της Αλ-Κάϊντα.
Αρχίζει η περιοδεία Τσένυ σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή
10.3.2002 23:03 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Τσένυ δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψης του θα είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για τη συνέχιση της παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού αντιπροέδρου θα είναι -σύμφωνα με παρατηρητές - η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βρετανία ο κ. Τσένυ θα συμμετάσχει μαζί με τον πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλερ, σε εκδήλωση όπου θα τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Νιέτ" στα αμερικανικά κοτόπουλα λέει η Μόσχα
10.3.2002 23:07 (Ωρα Λονδίνου) Η ρωσική ηγεσία ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν σε υπέρμετρο βαθμό αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εκτροφής των πουλερικών. Επιπλέον οι υγειονομικές αρχές της Ρωσίας επεσήμαναν ότι εντόπισαν κρούσματα σαλμονέλας σε πουλερικά, τα οποία είχαν εισαχθεί από τις ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η αμερικανική ηγεσία χαρακτήρισε αβάσιμες τις καταγγελίες της Ρωσίας, ενώ καθ' όδόν προς την Μόσχα βρίσκεται μια αμερικανική αντιπροσωπεία η οποία θα προσπαθήσει να διευθετήσει το νέο πρόβλημα στις αμερικανορωσικές σχέσεις. Η Ρωσία εισάγει τεράστιες ποσότητες πουλερικών από τις ΗΠΑ, αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές συνέδεσαν την ρωσική απαγόρευση με την επιβολή δασμών από αμερικανικής πλευράς στα εισαγόμενα προϊόντα του τομέα της χαλυβουργίας. Η Ρωσία είναι εκ των βασικών προμηθευτών χάλυβα στις ΗΠΑ και δεν αποκλείεται λόγω των δασμών να αναγκαστεί σε απώλειες της τάξεως δυόμισι δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Τα φθηνά αμερικανικά κοτόπουλα στη Ρωσίας είναι γνωστά και ως "μπουτάκια του Μπους". Η ονομασία παραπέμπει στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, πατέρα του νυν προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος είχε κατακλύσει την ρωσική αγορά με φτηνά κοτόπουλα στις αρχές της δεκαετίας του ' 90.
Λονδίνο: Διαψεύσεις για ενδεχόμενο σχέδιο επίθεσης εναντίον Ιράκ
10.3.2002 23:02 (Ωρα Λονδίνου) Η εφημερίδα Ομπσέρβερ δημοσίευσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις ζητήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως δυνάμεις εδάφους με σκοπό την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε ότι δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις, ούτε έχει ζητηθεί στρατός από τις ΗΠΑ. Τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται μετά από δηλώσεις του αναπληρωτή του πρωθυπουργού Τζον Πρέσκοτ ότι προηγούμενα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου για διχασμό στο υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας για τη στάση που πρέπει να ακολουθηθεί στο Ιράκ ήταν ανακριβή. Ο Τζον Πρέσκοτ δήλωσε σε συνεντευξή του ότι υπάρχουνπολλές απόψεις, όπως υπήρχαν και με το θέμα του Αφγανιστάν, όπου υπήρχαν φόβοι πώς οι συγκρούσεις θα ήταν μεγάλης διάρκειας, αλλά οι επικριτές διαψεύστηκαν. Το Φόρειν Όφις επιβεβαίωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Μπεν Μπραντσόου συναντήθηκε πρόσφατα με ιρακινά αντιπολιτευτικά κόματα στο Λονδίνο και θα έχει και άλλες τέτοιες συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά χαρακτήρισε τις συναντήσεις "αναμενόμενες". Οι ΗΠΑ απειλούν με πόλεμο το Ιράκ αν δεν επιτραπεί σε επιθεωρητές του ΟΗΕ η είσοδος στη χώρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης ακόμα και αν τους επιτραπεί η είσοδος. Η εφημερίδα Ομπσέρβερ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνυ Μπλερ εξετάζει τρία ενδεχόμενα. Αποστολή 25.000 στρατιωτών ως μέρος δύναμης 250.000 στρατιωτών, κατά τα πρότυπα της επιχείρησης στον Περσικό το 1991, μικρότερες δυνάμεις που θα στηρίζουν την ιρακινή αντιπολίτευση, όπως στο Αφγανιστάν ή αεροπορικές επιδρομές. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ήδη έχουν αεροσκάφη στο Ιράκ τα οποία περιπολούν τις δύο ζώνες απαγόρευσης πτήσεων του Ιράκ. Κάθε φορά που γίνονται επιθέσεις από το Ιράκ προς τα αεροσκάφη αυτά, πραγματοποιούνται αεροπορικές επιθέσεις προς την Ιρακινή αεράμυνα.
Ινδία: Αδιέξοδο στις συνομιλίες θρησκευτικών ηγετών
10.3.2002 23:00 (Ωρα Λονδίνου) Οι Ινδουϊστές θέλουν να αναγείρουν ναό στα ερείπια ενός μουσουλμανικού τεμένους στην Αγιόντια, που είχαν καταστρέψει προ δεκαετίας. Εκπρόσωποι των Ινδουιστών ανακοίνωσαν ότι θα αποδεχτούν οποιαδήποτε δικαστική απόφαση για το διαφιλονικούμενο χώρο, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζουν συμβολική τελετή θεμελίωσης του ναού στις 15 Μαρτίου με την υποστήριξη πολιτικών. Οι προτάσεις που απορρίφθηκαν προέβλεπαν την ανέγερση ναού δίπλα από το διαφιλονικούμενο χώρο. Η αντιδικία των δύο κοινοτήτων προκάλεσε, ως γνωστόν, τις πρόσφατες θρησκευτικές συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 700 ανθρώπους.
Πρόγραμμα επαναπατρισμού του ΟΗΕ για Αφγανούς πρόσφυγες
10.3.2002 22:48 (Ωρα Λονδίνου) Υπολογίζεται ότι από την 11η Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα 250 χιλιάδες Αφγανοί έχουν καταφύγει στο Πακιστάν, ενώ ανεπιβεβαίωτος αριθμός χιλιάδων Αφγανών πέρασε παράνομα στο Ιράν. Αυτοί προστέθηκαν στα τρεισίμυσι εκατομμύρια Αφγανών που είχαν καταφύγει στις χώρες αυτές στο παρελθόν. Μετά την πτώση των Ταλιμπάν το Νοέμβριο 250 χιλιάδες αφγανοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους από τις γειτονικές χώρες. Ο ΟΗΕ σκοπεύει με το νέο πρόγραμμα να επαναπατρίσει άλλο ένα εκατομύριο πρόσφυγες. Το νέο πρόγραμμα προσφέρει οικονομική βοήθεια σε όσους αποφασίζουν να επιστρέψουν. Ο ΟΗΕ τόνισε ότι τα χρήματα θα δοθούν μόνο σε όσους έχουν ήδη αποφασίσει να επιστρέψουν και ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές στις οποίες δεν συνιστά την επιστροφή των προσφύγων. Παρόλα αυτά, ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι πολλοί πρόσφυγες θα εξαναγκαστούν σε επιστροφή από τις χώρες όπου διαμένουν, πιστεύοντας ότι δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία για χρηματική βοήθεια. Λένε επίσης ότι πιθανόν να επιστρέψουν πρόσφυγες σε περιοχές που δεν είναι ασφαλείς, χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους.
Ζιμπάμπουε: 24ωρη παράταση στις προεδρικές εκλογές
10.3.2002 22:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο δικηγόρος του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κόμματος - του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής - είπε ότι το δικαστήριο διέταξε να δωθεί παράταση στην ψηφοφορία "όχι μόνο για την εκλογική περιφέρεια της πρωτεύουσας Χαράρε ... αλλά συνολικά για όλόκληρη τη χώρα, μέχρι την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες , την Δευτέρα" . Από την πλευρά του κυβερνητικού κόμματος δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στην απόφαση παράτασης, αλλά σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Πάτρικ Τσιναμάσα, θα ασκήσει έφεση κατ' αυτής ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο κ. Τσιναμάσα είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα επιτραπεί να ψηφίσουν όσοι από τους εκλογείς αν και περίμεναν για να ψηφίσουν, εντούτοις δεν τα κατάφεραν μέχρι την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες, χαρακτήρισε δε κάθε περαιτέρω παράταση ως μη αναγκαία. Μέχρι την ώρα που έκηξε η ψηφοφορία - στις επτά το βράδυ της Κυριακής - υπήρχαν χιλιάδες ψηφοφόροι που περίμεναν υπομονετικά σε ουρές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Καθυστερήσεις στην εκλογική διαδικασία σημειώθηκαν κυρίως στην πρωτευουσα Χαράρε, οπου σημειώθηκαν τεράστιες ουρές ψηφοφόρων. Ο αντίπαλος του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, και ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής, Μόργκαν Τσβανγκιράϊ, κατήγγειλε πως η καθυστερήσεις ηταν σκόπιμες και στόχευαν στην παρεμπόδιση των οπαδών του κόμματός του. "Δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο ημέρες", υπογράμμισε ο ανεξάρτητος παρατηρητής των εκλογών, Ρέτζιναλντ Ματσάμπε-Χόουβ.
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα
10.3.2002 18:25 (Ωρα Λονδίνου) Επίσης όπως αναφέρουν παλαιστινιακές πηγές επλήγη και ένα κτίριο των παλαιστινιακών υπηρεσιών πληροφοριών, κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Οι νέες επιθετικές επιχειρήσεις, γίνονται λίγες ώρες μετά την καταστροφή του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ στην πόλη της Γάζας από πυρά που εξαπέλυσαν εναντίον του ισραηλινές πυραυλάκατοι και μαχητικά ελικόπτερα, στα πλαίσια ισραηλινής επιχείρησης αντιποίνων για δύο χθεσινές παλαιστινιακές επιθέσεις αυτοκτονίας, που προκάλεσαν το θάνατο 13 Ισραηλινών. Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας συνεκλήθη και σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση, αλλά ισραηλινοί υπουργοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις για το περιεχόμενο των συζητήσεών τους. Ταυτόχρονα σήμερα πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη των ισραηλινών ανώτατων στρατιωτικών διοικητών με αντικείμενο το καά πόσο είναι αναγκαία η ενίσχυση των δυνάμεων που πραγματοποιούν επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στις συναντήσεις με το Ισραήλ, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ουσίας πρέπει να επαναληφθούν, καθώς - όπως είπε - "και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κολυμπούν στο αίμα".
Βρετανία: Επιστροφή του κοινού στη μεγάλη οθόνη
10.3.2002 18:39 (Ωρα Λονδίνου) Το 2001 πωλήθηκαν 141 εκατομμύρια εισητήρια κινηματογράφου στη Βρετανία, ο μεγαλύτερος αριθμός πωλήσεων από το 1972, χρονιά που τα βρετανικά σινεμά είχαν κόψει 157 εκατομμύρια εισητήρια. Στην αύξηση αυτή συνέβαλλαν ταινίες όπως ο "Χάρυ Πότερ" και το πρώτο μέρος της τριλογίας "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών", οι οποίες προβλήθηκαν το τελευταίο δίμηνο του 2001. Όμως, σύμφωνα με τον εκδότη του κινηματογραφικού περιοδικού "Sight & Sound" Νικ Τζέιμς, λόγω του συστήματος διανομής είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ταινιών που φτάνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες της Βρετανίας, σε σχέση με άλλες χώρες, επομένως η αύξηση του αριθμού των εισητηρίων οφείλεται κυρίως στις χολυγουντιανές υπερπαραγωγές.
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα
10.3.2002 17:34 (Ωρα Λονδίνου) Επίσης όπως αναφέρουν παλαιστινιακές πηγές επλήγη και ένα κτίριο των παλαιστινιακών υπηρεσιών πληροφοριών, κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Οι νέες επιθετικές επιχειρήσεις, γίνονται λίγες ώρες μετά την καταστροφή του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ στην πόλη της Γάζας από πυρά που εξαπέλυσαν εναντίον του ισραηλινές πυραυλάκατοι και μαχητικά ελικόπτερα, στα πλαίσια ισραηλινής επιχείρησης αντιποίνων για δύο χθεσινές παλαιστινιακές επιθέσεις αυτοκτονίας, που προκάλεσαν το θάνατο 13 Ισραηλινών. Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας συνεκλήθη και σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση, αλλά ισραηλινοί υπουργοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις για το περιεχόμενο των συζητήσεών τους. Ταυτόχρονα σήμερα πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη των ισραηλινών ανώτατων στρατιωτικών διοικητών με αντικείμενο το καά πόσο είναι αναγκαία η ενίσχυση των δυνάμεων που πραγματοποιούν επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στις συναντήσεις με το Ισραήλ, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ουσίας πρέπει να επαναληφθούν, καθώς - όπως είπε - "και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κολυμπούν στο αίμα".
Ζιμπάμπουε: Η αντιπολίτευση ζητά παράταση της ψηφοφορίας
10.3.2002 17:58 (Ωρα Λονδίνου) Καθυστερήσεις στην εκλογική διαδικασία σημειώθηκαν κυρίως στην πρωτευουσα Χαράρε, οπου σημειώθηκαν τεράστιες ουρές ψηφοφόρων. Ο αντίπαλος του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, Μόργκαν Τσβανγκιράϊ κατήγγειλε πως η καθυστερήσεις ηταν σκόπιμες και στόχευαν στην παρεμπόδιση τον οπαδών του κομματος του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ζιμπάμπουε, Πάτρικ Τσιναμάσα, είπε στο BBC ότι οι κάλπες θα παραμείνουν πιθανότατα ανοιχτές πέραν της προγραμματισμένης σφράγισής του, η οποία επρόκειτο να γίνει με τη δύση του ηλίου. "Δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο ημέρες", υπογράμμισε ο ανεξάρτητος παρατηρητής των εκλογών, Ρέτζιναλντ Ματσάμπε-Χόουβ. Σε μερικά εκλογικά κέντρα οι ψηφοφόροι άρχισαν να σχηματίζουν ουρές από χθες τη νύχτα, που, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν παρά τα επεισόδια κατά την προεκλογική περίοδο. Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε απέρριψε αίτηση του κύριου υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο οποίος εισηγήθηκε την αλλαγή των νέων εκλογικών κανόνων που ίσχυσαν με διάταγμα του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Η τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές χαρακτηρίστηκε από ανταλλαγή ύβρεων και κατηγοριών, ανάμεσα στους δύο επικρατέστρερους υποψήφιους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων προκλογικών συγκεντρώσεων των κομμάτων τους. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής, Μόργκαν Τσβανγκιράι, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μουγκάμπε για χρήση βίας, εκφοβισμό των ψηφοφόρων και χρησιμοποίηση καλπονοθευτικών μεθόδων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του χαρακτήρισε τον αντίπαλό του ως "μαριονέτα των Βρετανών". Προειδοποίησε δε ότι οι ψηφοφόροι με την εκλογική ετυμηγορία τους θα θάψουν τον κύριο υ ποστηρικτή της αντιπολίτευσης, Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ, τον οποίο και αποκάλεσε "αλλαζονικό ανθρωπάκι". Ο ανταποκριτής του BBC στη Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δηλώνει ακόμα αναποφάσιστοι. Επίσης καταγγέλουν ότι δεν γνωρίζουν ούτε που πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αλλά και ούτε σε ποιους επιτρέπεται να ψηφίσουν.
Αφγανιστάν: Μειώνεται η ένταση της επιχείρησης "Ανακόντα"
10.3.2002 18:08 (Ωρα Λονδίνου) Ο συνταγματάρχης Μπράϊαν Χίλφερτυ ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης Ανακόντα ολοκληρώθηκε, αλλά θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στην περιοχή. Νωρίτερα αμερικανικά ελικόπτερα εξαπόλυσαν νέες από άερος επιθέσεις κατά στόχων των μελών του δικτύου Αλ-Κάϊντα και Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν καταφύγει σε σπηλιές του ανατολικού Αφγανιστάν. Από ξηράς καταφθάνουν ενισχύσεις του αφγανικού στρατού ενώ οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι σύντομα θα εισέλθουν στην τελική φάση της στρατιωτικής τους επιχείρησης. Η επονομαζόμενη "επιχείρηση Ανακόντα" ξεκίνησε πριν από εννέα ημέρες από την πόλη Γκαρντέζ, στην επαρχία Πακτία. Νωρίτερα, Αφγανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως οι μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάϊντα που έχουν καταφύγει στην ορεινή περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν βρίσκονται περικυκλωμένοι. Περίπου 2.000 στρατιώτες, κυρίως Αμερικανοί και Αφγανοί, βρίσκονται στην περιοχή Γκαρντέζ όπου βρίσκεται το σύμπλεγμα σπηλαίων στις οποίες κρύβονται εκατοντάδες μαχητές της Αλ-Κάϊντα.
Αρχίζει η περιοδεία Τσένυ σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή
10.3.2002 17:52 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Τσένυ δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψης του θα είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για τη συνέχιση της παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού αντιπροέδρου θα είναι -σύμφωνα με παρατηρητές - η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βρετανία ο κ. Τσένυ θα συμμετάσχει μαζί με τον πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλερ, σε εκδήλωση όπου θα τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ζιμπάμπουε: Η αντιπολίτευση ζητάει παράταση των εκλογών
10.3.2002 14:46 (Ωρα Λονδίνου) Καθυστερήσεις στην εκλογική διαδικασία σημειώθηκαν κυρίως στην πρωτευουσα Χαράρε, οπου σημειώθηκαν τεράστιες ουρές ψηφοφόρων. Ο αντίπαλος του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, Μόργκαν Τσβανγκιράι κατήγγειλε πως η καθυστερήσεις ηταν σκόπιμες και στόχευαν στην παρεμπόδιση τον οπαδών του κομματος του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ζιμπάμπουε, Πάτρικ Τσιναμάσα, είπε στο BBC ότι οι κάλπες θα παραμείνουν πιθανότατα ανοιχτές πέραν της προγραμματισμένης σφράγισής του, η οποία επρόκειτο να γίνει με τη δύση του ηλίου. "Δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο ημέρες", υπογράμμισε ο ανεξάρτητος παρατηρητής των εκλογών, Ρέτζιναλντ Ματσάμπε-Χόουβ. Σε μερικά εκλογικά κέντρα οι ψηφοφόροι άρχισαν να σχηματίζουν ουρές από χθες τη νύχτα, που, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν παρά τα επεισόδια κατά την προεκλογική περίοδο. Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε απέρριψε αίτηση του κύριου υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο οποίος εισηγήθηκε την αλλαγή των νέων εκλογικών κανόνων που ίσχυσαν με διάταγμα του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Η τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές χαρακτηρίστηκε από ανταλλαγή ύβρεων και κατηγοριών, ανάμεσα στους δύο επικρατέστρερους υποψήφιους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων προκλογικών συγκεντρώσεων των κομμάτων τους. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής, Μόργκαν Τσβανγκιράι, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μουγκάμπε για χρήση βίας, εκφοβισμό των ψηφοφόρων και χρησιμοποίηση καλπονοθευτικών μεθόδων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του χαρακτήρισε τον αντίπαλό του ως "μαριονέτα των Βρετανών". Προειδοποίησε δε ότι οι ψηφοφόροι με την εκλογική ετυμηγορία τους θα θάψουν τον κύριο υ ποστηρικτή της αντιπολίτευσης, Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ, τον οποίο και αποκάλεσε "αλλαζονικό ανθρωπάκι". Ο ανταποκριτής του BBC στη Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δηλώνει ακόμα αναποφάσιστοι. Επίσης καταγγέλουν ότι δεν γνωρίζουν ούτε που πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αλλά και ούτε σε ποιους επιτρέπεται να ψηφίσουν.
Λονδίνο: Διαψεύδονται οι φήμες για σχέδια επίθεσης στο Ιράκ
10.3.2002 13:33 (Ωρα Λονδίνου) Η εφημερίδα Ομπσέρβερ δημοσίευσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις ζητήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως δυνάμεις εδάφους με σκοπό την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε ότι δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις, ούτε έχει ζητηθεί στρατός από τις ΗΠΑ. Τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται μετά από δηλώσεις του αναπληρωτή του πρωθυπουργού Τζον Πρέσκοτ ότι προηγούμενα δημοσιέυματα του βρετανικού τύπου για διχασμό στο υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας για τη στάση που πρέπει να ακολουθηθεί στο Ιράκ ήταν ανακριβή. Ο Τζον Πρέσκοτ δήλωσε σε συνεντευξή του ότι υπάρχουνπολλές απόψεις, όπως υπήρχαν και με το θέμα του Αφγανιστάν, όπου υπήρχαν φόβοι πώς οι συγκρούσεις θα ήταν μεγάλης διάρκειας, αλλά οι επικριτές διαψεύστηκαν. Το Φόρειν Όφις επιβεβαίωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Μπεν Μπραντσόου συναντήθηκε πρόσφατα με ιρακινά αντιπολιτευτικά κόματα στο Λονδίνο και θα έχει και άλλες τέτοιες συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά χαρακτήρισε τις συναντήσεις "αναμενόμενες". Οι ΗΠΑ απειλούν με πόλεμο το Ιράκ αν δεν επιτραπεί σε επιθεωρητές του ΟΗΕ η είσοδος στη χώρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης ακόμα και αν τους επιτραπεί η είσοδος. Η εφημερίδα Ομπσέρβερ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνυ Μπλερ εξετάζει τρία ενδεχόμενα. Αποστολή 25.000 στρατιωτών ως μέρος δύναμης 250.000 στρατιωτών, κατά τα πρότυπα της επιχείρησης στον Περσικό το 1991, μικρότερες δυνάμεις που θα στηρίζουν την ιρακινή αντιπολίτευση, όπως στο Αφγανιστάν ή αεροπορικές επιδρομές. Οι ΗΠα και η Βρετανία ήδη έχουν αεροσκάφη στο Ιράκ τα οποία περιπολούν τις δύο ζώνες απαγόρευσης πτήσεων του Ιράκ. Κάθε φορά που γίνονται επιθέσεις από το Ιράκ προς τα αεροσκάφη αυτά, πραγματοποιούνται αεροπορικές επιθέσεις προς την Ιρακινή αεράμυνα.
Ινδία: Διαπραγματεύσεις για την Αγιόντια
10.3.2002 14:43 (Ωρα Λονδίνου) Οι ινδουιστές θέλουν να αναγείρουν ναό στα ερείπια ενός μουσουλμανικού τεμένους στην Αγιόντια. Εκπρόσωποι των Ινδουιστών ανακοίνωσαν ότι θα αποδεχτούν οποιαδήποτε δικαστική απόφαση για το διαφιλονικούμενο χώρο, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζουν συμβολική τελετή θεμελίωσης του ναού στις 15 Μαρτίου με την υποστήριξη πολιτικών. Οι προτάσεις που απορρίφθηκαν προέβλεπαν την ανέγερση ναού δίπλα από το διαφιλονικούμενο χώρο. Η αντιδικία των δύο κοινοτήτων προκάλεσε, ως γνωστόν, τις πρόσφατες θρησκευτικές συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 700 ανθρώπους.
Σχέδια ΟΗΕ για τους Αφγανούς πρόσφυγες
10.3.2002 15:02 (Ωρα Λονδίνου) Υπολογίζεται ότι απο την 11η Σεπτεμβρίου 250.000 Αφγανοί έχουν καταφύγει στο Πακιστάν, ενώ ανεπιβεβαίωτος αριθμός Αφγανών πέρασε στο Ιράν. Αυτοί προστέθηκαν στα 3,5 εκατομύρια παλαιότερων Αφγανών προσφύγων. Μετά την πτώση των Ταλιμπάν το Νοέμβριο 250.00 άτομα επέστρεψαν στο Αφγανιστάν από τις γειτονικές χώρες. Ο ΟΗΕ θέλει να επαναπατρήσει άλλο ένα εκατομύριο. Το νέο πρόγραμμα προσφέρει οικονομική βοήθεια σε όσους αποφασίζουν να επιστρέψουν. Ο ΟΗΕ τόνισε ότι τα χρήματα θα δοθούν μόνο σε όσους έχουν ήδη αποφασίσει να επιστρέψουν και ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές στις οποίες δεν συνιστά την επιστροφή των προσφύγων. Παρόλα αυτά, ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι πολλοί πρόσφυγες θα εξαναγκαστούν σε επιστροφή από τις χώρες όπου διαμένουν, πιστεύοντας ότι δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία για χρηματική βοήθεια. Λένε επίσης ότι πιθανόν να επιστρέψουν πρόσφυγες σε περιοχές που δεν είναι ασφαλής, χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους.
Οι Αμερικανοί μείωνουν την ένταση της επιχείρησης Ανακόντα
10.3.2002 14:12 (Ωρα Λονδίνου) Ο συνταγματάρχης Μπράιαν Χίλφερτυ ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης Ανακόντα ολοκληρώθηκε, αλλά θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στην περιοχλή. Νωρίτερα αμερικανικά ελικόπτερα εξαπόλυσαν νέες από άερος επιθέσεις κατά στόχων των μελών του δικτύου Αλ Κάιντα και πρώην Ταλεμπάν, οι οποίοι έχουν καταφύγει σε σπηλιές του ανατολικού Αφγανιστάν. Από ξηράς καταφθάνουν ενισχύσεις του αφγανικού στρατού ενώ οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι σύντομα θα εισέλθουν στην τελική φάση της στρατιωτικής τους επιχείρησης. Η επονομαζόμενη "επιχείρηση Ανακόντα" ξεκίνησε πριν από εννέα ημέρες από την πόλη Γκαρντέζ, στην επαρχία Πακτία. Νωρίτερα, αφγανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως οι μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα που έχουν καταφύγει σε ορεινη περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν βρίσκονται περικυκλωμένοι. Περίπου 2.000 στρατιώτες, κυρίως Αμερικανοί και Αφγανοί, βρίσκονται στην περιοχή Γκαρντέζ όπου βρίσκεται το σύμπλεγμα σπηλαίων στις οποίες κρύβονται εκατοντάδες μαχητές της Αλ Κάιντα. Ένα από τα μεγάλα εμπόδια για τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους είναι οι πολικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και δυσκολεύουν ιδιαίτερα τις κινήσεις ελικοπτέρων και στρατιωτών. Ο αμερικανός υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ δηλώσε πως οι αντάρτες δεν δείχνουν καμιά διάθεση να παραδοθούν και γι αυτό κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση, πρόσθεσε επίσης πως οι μαχητές της Αλ Κάιντα που είναι θαμένοι στα έγκατα της γης διαθέτουν εφόδια και τρόφιμα και μπορεί να κρατήσουν αντίσταση για αρκετό καιρό. Ωστόσο, Αφγανοί διοικητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν την έξοδό τους καλυπτόμενοι από το παχύ στρώμα χιονιού.
Λονδίνο: Διαψεύδονται οι φήμες για σχέδια επίθεσης στο Ιράκ
10.3.2002 13:33 (Ωρα Λονδίνου) Η εφημερίδα Ομπσέρβερ δημοσίευσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις ζητήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως δυνάμεις εδάφους με σκοπό την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε ότι δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις, ούτε έχει ζητηθεί στρατός από τις ΗΠΑ. Τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται μετά από δηλώσεις του αναπληρωτή του πρωθυπουργού Τζον Πρέσκοτ ότι προηγούμενα δημοσιέυματα του βρετανικού τύπου για διχασμό στο υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας για τη στάση που πρέπει να ακολουθηθεί στο Ιράκ ήταν ανακριβή. Ο Τζον Πρέσκοτ δήλωσε σε συνεντευξή του ότι υπάρχουνπολλές απόψεις, όπως υπήρχαν και με το θέμα του Αφγανιστάν, όπου υπήρχαν φόβοι πώς οι συγκρούσεις θα ήταν μεγάλης διάρκειας, αλλά οι επικριτές διαψεύστηκαν. Το Φόρειν Όφις επιβεβαίωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Μπεν Μπραντσόου συναντήθηκε πρόσφατα με ιρακινά αντιπολιτευτικά κόματα στο Λονδίνο και θα έχει και άλλες τέτοιες συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά χαρακτήρισε τις συναντήσεις "αναμενόμενες". Οι ΗΠΑ απειλούν με πόλεμο το Ιράκ αν δεν επιτραπεί σε επιθεωρητές του ΟΗΕ η είσοδος στη χώρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης ακόμα και αν τους επιτραπεί η είσοδος. Η εφημερίδα Ομπσέρβερ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνυ Μπλερ εξετάζει τρία ενδεχόμενα. Αποστολή 25.000 στρατιωτών ως μέρος δύναμης 250.000 στρατιωτών, κατά τα πρότυπα της επιχείρησης στον Περσικό το 1991, μικρότερες δυνάμεις που θα στηρίζουν την ιρακινή αντιπολίτευση, όπως στο Αφγανιστάν ή αεροπορικές επιδρομές. Οι ΗΠα και η Βρετανία ήδη έχουν αεροσκάφη στο Ιράκ τα οποία περιπολούν τις δύο ζώνες απαγόρευσης πτήσεων του Ιράκ. Κάθε φορά που γίνονται επιθέσεις από το Ιράκ προς τα αεροσκάφη αυτά, πραγματοποιούνται αεροπορικές επιθέσεις προς την Ιρακινή αεράμυνα.
Ινδία: Διαπραγματεύσεις για την Αγιόντια
10.3.2002 12:32 (Ωρα Λονδίνου) Οι ινδουιστές θέλουν να αναγείρουν ναό στα ερείπια ενός μουσουλμανικού τεμένους στην Αγιόντια. Εκπρόσωποι των Ινδουιστών ανακοίνωσαν ότι θα αποδεχτούν οποιαδήποτε δικαστική απόφαση για το διαφιλονικούμενο χώρο, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζουν συμβολική τελετή θεμελίωσης του ναού στις 15 Μαρτίου με την υποστήριξη πολιτικών. Η αντιδικία των δύο κοινοτήτων προκάλεσε, ως γνωστόν, τις πρόσφατες θρησκευτικές συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 700 ανθρώπους.
Το Ισραήλ καταστρέφει το αρχηγείο του Αραφάτ
10.3.2002 11:41 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας παλαιστίνιου βομβιστή στο κέντρο της Ιερουσαλήμ ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί παλαιστινιακών στόχων. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μερικές δεκάδες μέτρα από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης Χαμάς. Την ίδια περίπου ώρα, τρεις παλαιστίνιοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινών στην παραλιακή πόλη Νετανιά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο και να τραυματιστούν τουλάχιστον 50 άνθρωποι. Και οι τρείς δράστες σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις. Μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης απέδωσαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να δυναμιτίσει την μεσολαβητική πρωτοβουλία του αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι, ενώ Παλαιστήνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην επίσκεψη Ζίνι. "To 'Αλ Μουντάρα", όπως το έλεγαν οι Παλαιστίνιοι, συμβόλιζε το όνειρο για το δικό τους κράτος" μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC Κάιλι Μόρις. "Στο κτίριο αυτό ο Γιασέρ Αραφάτ υποδεχόταν τους ξένους ηγέτες, εκεί συναντούσε τους διπλωμάτες, εκεί εργαζόταν με τους στενούς συμβούλους του, στο κτίριο αυτό χάραζε την πολιτική του. Τώρα, αν ποτέ γυρίσει στη Γάζα, από τη Ραμάλα, δεν θα θα βρεί τίποτα-μόνον ερείπια".
Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στη Ζιμπάμπουε
10.3.2002 11:43 (Ωρα Λονδίνου) Καθυστερήσεις στην εκλογική διαδικασία σημειώθηκαν κυρίως στην πρωτευουσα Χαράρε, οπου σημειώθηκαν τεράστιες ουρές ψηφοφόρων. Ο αντίπαλος του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, Μόργκαν Τσβανγκιράι κατήγγειλε πως η καθυστερήσεις ηταν σκόπιμες και στόχευαν στην παρεμπόδιση τον οπαδών του κομματος του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ζιμπάμπουε, Πάτρικ Τσιναμάσα, είπε στο BBC ότι οι κάλπες θα παραμείνουν πιθανότατα ανοιχτές πέραν της προγραμματισμένης σφράγισής του, η οποία επρόκειτο να γίνει με τη δύση του ηλίου. "Δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο ημέρες", υπογράμμισε ο ανεξάρτητος παρατηρητής των εκλογών, Ρέτζιναλντ Ματσάμπε-Χόουβ. Σε μερικά εκλογικά κέντρα οι ψηφοφόροι άρχισαν να σχηματίζουν ουρές από χθες τη νύχτα, που, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν παρά τα επεισόδια κατά την προεκλογική περίοδο. Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε απέρριψε αίτηση του κύριου υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο οποίος εισηγήθηκε την αλλαγή των νέων εκλογικών κανόνων που ίσχυσαν με διάταγμα του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Η τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές χαρακτηρίστηκε από ανταλλαγή ύβρεων και κατηγοριών, ανάμεσα στους δύο επικρατέστρερους υποψήφιους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων προκλογικών συγκεντρώσεων των κομμάτων τους. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής, Μόργκαν Τσβανγκιράι, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μουγκάμπε για χρήση βίας, εκφοβισμό των ψηφοφόρων και χρησιμοποίηση καλπονοθευτικών μεθόδων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του χαρακτήρισε τον αντίπαλό του ω ς "μαριονέτα των Βρετανών". Προειδοποίησε δε ότι οι ψηφοφόροι με την εκλογική ετυμηγορία τους θα θάψουν τον κύριο υποστηρικτή της αντιπολίτευσης, Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ, τον οποίο και αποκάλεσε "αλλαζονικό ανθρωπάκι". Ο ανταποκριτής του BBC στη Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δηλώνει ακόμα αναποφάσιστοι. Επίσης καταγγέλουν ότι δεν γνωρίζουν ούτε που πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αλλά και ούτε σε ποιους επιτρέπεται να ψηφίσουν.
Όχι στα αμερικανικά πουλερικά λένε οι Ρώσοι
10.3.2002 11:45 (Ωρα Λονδίνου) Η ρωσική ηγεσία ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν σε υπέρμετρο βαθμό αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εκτροφής των πουλερικών. Επιπλέον οι υγειονομικές αρχές της Ρωσίας επεσήμαναν ότι εντόπισαν κρούσματα σαλμονέλας σε πουλερικά, τα οποία είχαν εισαχθεί από τις ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η αμερικανική ηγεσία χαρακτήρισε αβάσιμες τις καταγγελίες της Ρωσίας, ενώ καθ' όδον προς την Μόσχα βρίσκεται μια αμερικανική αντιπροσωπεία η οποία θα προσπαθήσει να διευθετήσει το νέο πρόβλημα στις αμερικανορωσικές σχέσεις. Η Ρωσία εισάγει τεράστιες ποσότητες πουλερικών από τις ΗΠΑ, αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές συνέδεσαν την ρωσική απαγόρευση με την επιβολή δασμών από αμερικανικής πλευράς στα εισαγόμενα προϊόντα του τομέα της χαλυβουργίας. Η Ρωσία είναι εκ των βασικών προμηθευτών χάλυβα στις ΗΠΑ και δεν αποκλείεται λόγω των δασμών να αναγκαστεί σε απώλειες της τάξεως δυόμισι δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Τα φθηνά αμερικανικά κοτόπουλα στη Ρωσίας είναι γνωστά και ως "μπουτάκια του Μπους". Η ονομασία παραπέμπει στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, πατέρα του νυν προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος είχε κατακλύσει την ρωσική αγορά με φτηνά κοτόπουλα στις αρχές της δεκαετίας του ' 90.
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους Ταλεμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν
10.3.2002 11:47 (Ωρα Λονδίνου) Από ξηράς καταφθάνουν ενισχύσεις του αφγανικού στρατού ενώ οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι σύντομα θα εισέλθουν στην τελική φάση της στρατιωτικής τους επιχείρησης. Η επονομαζόμενη "επιχείρηση Ανακόντα" ξεκίνησε πριν από εννέα ημέρες από την πόλη Γκαρντέζ, στην επαρχία Πακτία. Νωρίτeρα, αφγανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως οι μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα που έχουν καταφύγει σε ορεινη περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν βρίσκονται περικυκλωμένοι. Περίπου 2.000 στρατιώτες, κυρίως Αμερικανοί και Αφγανοί, βρίσκονται στην περιοχή Γκαρντέζ όπου βρίσκεται το σύμπλεγμα σπηλαίων στις οποίες κρύβονται εκατοντάδες μαχητές της Αλ Κάιντα. Ένα από τα μεγάλα εμπόδια για τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους είναι οι πολικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και δυσκολεύουν ιδιαίτερα τις κινήσεις ελικοπτέρων και στρατιωτών. Ο αμερικανός υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ δηλώσε πως οι αντάρτες δεν δείχνουν καμιά διάθεση να παραδοθούν και γι αυτό κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση, πρόσθεσε επίσης πως οι μαχητές της Αλ Κάιντα που είναι θαμένοι στα έγκατα της γης διαθέτουν εφόδια και τρόφιμα και μπορεί να κρατήσουν αντίσταση για αρκετό καιρό. Ωστόσο, Αφγανοί διοικητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν την έξοδό τους καλυπτόμενοι από το παχύ στρώμα χιονιού.
Καμπότζη: Φεύγει ο χάρτης των κρανίων
10.3.2002 12:18 (Ωρα Λονδίνου) Ο χάρτης είχε τοποθετηθεί στον τοίχο του μουσείου της πόλης πριν από είκοσι χρόνια, στη μνήμη των θυμάτων των Ερυθρών Χμερ. Ο διευθυντής του μουσείου είπε ότι η μεταφορά των κρανίων αποφασίστηκε επειδή αυτά τρόμαζαν τους επισκέπτες και απέτρεπαν την ανάπτυξη του τουρισμού. Πρόσθεσε επίσης ότι ήταν πλέον καιρός να μεταφερθούν τα κρανία σε καταλληλότερο μέρος. Βουδιστές μοναχοί προσευχονταν για τους νεκρούς κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης του μνημείου. Ο χάρτης αποτελέιτο από 300 κρανία που σχημάτιζαν το χάρτη της χώρας ενώ τα δύο ποτάμια της παρουσιάζονταν στο χρώμα του αίματος. Η πρωτοβουλία αυτή είχε υποστήριξη στη χώρα, η οποία προσπαθεί να αλλάξει την διεθνή εικόνα της χώρας. Οι Ερυθροί Χμερ είχαν μετατρέψει το χώρο που στεγάζει το σημερινό μουσείο σε φυλακή, στην οποία πάνω από 16000 άτομα βρήκαν το θάνατο. Συνολικά οι Ερυθροί Χμερ κατηγορούνται για το θάνατο 1,7 εκατομμυρίων ατόμων, από το 1975 ως το 1979. Ο χάρτης των κρανίων αντικαταστάθηκε από δορυφορική εικόνα της χώρας στην οποία σημειώνονται οι φυλακές, οι ομαδικοί τάφοι και τα ενκροταφεία της χώρας.
Η ανεργία απειλεί τους ποδοσφαιριστές της Βρετανίας
10.3.2002 11:48 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της κυριακάτικης "Ομπζέρβερ", περίπου 900 με 2.800 πλήρους απασχόλησης επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ενδέχεται να απολυθούν. Συνολικά το χρέος των 72 ποδοσφαιρικών συλλόγων των κατώτερων επαγγελματικών κατηγοριών υπολογίζεται στα 425 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έως και 12 ομάδες βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκωπίας. Ο πρόεδρος της Λέιτον Όριεντ, Μπάρι Χερν, χαρακτήρισε την καλοκαιρινή περίοδο των μεταγραφών ως "περίοδο μουσώνων". "Εμείς αυτή τη σεζόν διαθέταμε 37 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές αλλά από του χρόνου δεν έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε περισσότερους από 24", πρόσθεσε ο Χερν. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των ποδοσφαιρικών συλλογών προορίζεται για την καταβολή των μισθών των ποδοσφαιριστών. Αυτοί που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τις περικοπές είναι οι υψηλόμισθοι ποδοσφαιριστές με πολλά χρόνια υπηρεσίας και κυρίως οι Βρετανοί. Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, Γκόρντον Τέιλορ, υποστήριξε ότι οι υψηλές χρηματικές απολαβές των συναδέλφων του είναι άκρως δικαιολογημένες, καθώς, όπως είπε, "το ποδόσφαιρο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πλέον ανταγωνιστικά επαγγέλματα και η καριέρα των ποδοσφαιριστών είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη".
"Όχι" στα αμερικανικά πουλερικά λένε οι Ρώσοι
10.3.2002 9:26 (Ωρα Λονδίνου) Η ρωσική ηγεσία ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν σε υπέρμετρο βαθμό αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εκτροφής των πουλερικών. Επιπλέον οι υγειονομικές αρχές της Ρωσίας επεσήμαναν ότι εντόπισαν κρούσματα σαλμονέλας σε πολίτες που κατανάλωσαν πουλερικά, τα οποία είχαν εισαχθεί από τις ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η αμερικανική ηγεσία χαρακτήρισε αβάσιμες τις καταγγελίες της Ρωσίας, ενώ καθ' όδον προς την Μόσχα βρίσκεται μια αμερικανική αντιπροσωπεία η οποία θα προσπαθήσει να διευθετήσει το νέο πρόβλημα στις αμερικανορωσικές σχέσεις. Η Ρωσία εισάγει τεράστιες ποσότητες πουλερικών από τις ΗΠΑ, αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές συνέδεσαν την ρωσική απαγόρευση με την επιβολή δασμών από αμερικανικής πλευράς στα εισαγόμενα προϊόντα του τομέα της χαλυβουργίας. Η Ρωσία είναι εκ των βασικών προμηθευτών χάλυβα στις ΗΠΑ και δεν αποκλείεται λόγω των δασμών να αναγκαστεί σε απώλειες της τάξεως δυόμισι δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Τα φθηνά αμερικανικά κοτόπουλα στη Ρωσίας είναι γνωστά και ως "μπουτάκια του Μπους". Η ονομασία παραπέμπει στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, πατέρα του νυν προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος είχε κατακλύσει την ρωσική αγορά με φτηνά κοτόπουλα στις αρχές της δεκαετίας του ' 90.
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους Ταλεμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν
10.3.2002 9:23 (Ωρα Λονδίνου) Από ξηράς καταφθάνουν ενισχύσεις του αφγανικού στρατού ενώ οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι σύντομα θα εισέλθουν στην τελική φάση της στρατιωτικής τους επιχείρησης. Η επονομαζόμενη και ως "επιχείρηση Ανακόντα" ξεκίνησε πριν από εννέα ημέρες από την πόλη Γκαρντέζ, στην επαρχία Πακτία. Νωρίετρα, αφγανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως οι μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα που έχουν καταφύγει σε ορεινη περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν βρίσκονται περικυκλωμένοι. Περίπου 2.000 στρατιώτες, κυρίως Αμερικανοί και Αφγανοί, βρίσκονται στην περιοχή Γκαρντέζ όπου βρίσκεται το σύμπλεγμα σπηλαίων στις οποίες κρύβονται εκατοντάδες μαχητές της Αλ Κάιντα. Ένα από τα μεγάλα εμπόδια για τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους είναι οι πολικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και δυσκολεύουν ιδιαίτερα τις κινήσεις ελικοπτέρων και στρατιωτών. Ο αμερικανός υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ δηλώσε πως οι αντάρτες δεν δείχνουν καμιά διάθεση να παραδοθούν και γι αυτό κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση, πρόσθεσε επίσης πως οι μαχητές της Αλ Κάιντα που είναι θαμένοι στα έγκατα της γης διαθέτουν εφόδια και τρόφιμα και μπορεί να κρατήσουν αντίσταση για αρκετό καιρό. Ωστόσο, Αφγανοί διοικητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν την έξοδό τους καλυπτόμενοι από το παχύ στρώμα χιονιού.
Η ανεργία απειλεί τους ποδοσφαιριστές της Βρετανίας
10.3.2002 9:09 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της κυριακάτικης "Ομπζέρβερ", περίπου 900 με 2.800 πλήρους απασχόλησης επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ενδέχεται να απολυθούν. Συνολικά το χρέος των 72 ποδοσφαιρικών συλλόγων των κατώτερων επαγγελματικών κατηγοριών υπολογίζεται στα 425 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έως και 12 ομάδες βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκωπίας. Ο πρόεδρος της Λέιοτον Όριεντ, Μπάρι Χερν, χαρακτήρισε την καλοκαιρινή περίοδο των μεταγραφών ως "περίοδο μουσώνων". "Εμείς αυτή τη σεζόν διαθέταμε 37 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές αλλά από του χρόνου δεν έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε περισσότερους από 24", πρόσθεσε ο Χερν. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των ποδοσφαιρικών συλλογών προορίζεται για την καταβολή των μισθών των ποδοσφαιριστών. Αυτοί που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τις περικοπές είναι οι υψηλόμισθοι ποδοσφαιριστές με πολλά χρόνια υπηρεσίας και κυρίως οι Βρετανοί. Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, Γκόρντον Τέιλορ, υποστήριξε ότι οι υψηλές χρηματικές απολαβές των συναδέλφων του είναι άκρως δικαιολογημένες, καθώς, όπως είπε, "το ποδόσφαιρο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πλέον ανταγωνιστικά επαγγέλματα και η καριέρα των ποδοσφαιριστών είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη".
"Όχι" στα αμερικανικά πουλερικά λένε οι Ρώσοι
10.3.2002 7:43 (Ωρα Λονδίνου) Η ρωσική ηγεσία ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν σε υπέρμετρο βαθμό αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της ανατροφής των πουλερικών. Επιπλέον οι υγειονομικές αρχές της Ρωσίας επεσήμαναν ότι εντόπισαν κρούσματα σαλμονέλας σε πολίτες που κατανάλωσαν πουλερικά, τα οποία είχαν εισαχθεί από τις ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η αμερικανική ηγεσία χαρακτήρισε αβάσιμες τις καταγγελίες της Ρωσίας, ενώ καθ' όδον προς την Μόσχα βρίσκεται μια αμερικανική αντιπροσωπεία η οποία θα προσπαθήσει να διευθετήσει το νέο πρόβλημα στις αμερικανορωσικές σχέσεις. Η Ρωσία εισάγει τεράστιες ποσότητες πουλερικών από τις ΗΠΑ, αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές συνέδεσαν την ρωσική απαγόρευση με την επιβολή δασμών από αμερικανικής πλευράς στα εισαγόμενα προϊόντα του τομέα της χαλυβουργίας. Η Ρωσία είναι εκ των βασικών προμηθευτών χάλυβα στις ΗΠΑ και δεν αποκλείεται λόγω των δασμών να αναγκαστεί σε απώλειες της τάξεως δυόμισι δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Τα φθηνά αμερικανικά κοτόπουλα στη Ρωσίας είναι γνωστά και ως "μπουτάκια του Μπους". Η ονομασία παραπέμπει στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, πατέρα του νυν προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος είχε κατακλύσει την ρωσική αγορά με φτηνά κοτόπουλα στις αρχές της δεκαετίας του ' 90.
Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα μετά τη νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
10.3.2002 5:33 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας παλαιστίνιου βομβιστή στο κέντρο της Ιερουσαλήμ ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί παλαιστινιακών στόχων. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μερικές δεκάδες μέτρα από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης Χαμάς. Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε μέσω μεγαφώνων στην πόλη της Γάζας αναφέρεται: «Το κίνημα ισλαμικής αντίστασης Χαμάς, γιορτάζει τον μαρτυρικό θάνατο του εικοσάχρονου ήρωα Φουάντ Χουράνι… που πραγματοποίησε μια γενναία επίθεση στην Ιερουσαλήμ για να εκδικηθεί τη σφαγή του λαού μας από το ισραήλ». Νωρίτερα τρεις παλαιστίνιοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινών στην παραλιακή πόλη Νετανιάχου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 50 άνθρωποι. Και οι τρείς δράστες σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις. Μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης απέδωσαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να δυναμιτίσει την μεσολαβητική πρωτοβουλία του αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι. Την ίδια ώρα πάντως το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς παλαιστινιακών στόχων με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και άρματα μάχης. Ο Ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε έναν ακόμη καταυλισμό προσφύγων στη Βηθλεέμ και πραγματοποίησε επιθέσεις με ρουκέτες στην πόλη της Γάζας και τη Ναμπλούς Ισραηλινοί συνέλαβαν περισσότερους από 400 Παλαιστινίους στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκάρεμ. Τουλάχιστον 60 από τους συλληφθέντες είναι μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα καλέσουν από κοινού τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν να τερματίσει τις επιθέσεις εναντίων των παλαιστινίων. Η κοινή π ρωτοβουλία ακολουθεί συνομιλίες των δυο πλευρών που θεωρούν ότι οι συνεχείς ενέργειες αντεκδίκησης έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτης και αυτοτροφοδοτούμενης βίας.
Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στη Ζιμπάμπουε
10.3.2002 5:45 (Ωρα Λονδίνου) Απόφαση, η οποία ελήφθη υπό το βάρος των αντιδράσεων και καταγγελιών μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος που δεν είχε προλάβει να ψηφίσει. Καθυστερήσεις στην εκλογική διαδικασία σημειώθηκαν κυρίως στην πρωτευουσα Χαράρε, οπου σημειώθηκαν τεράστιες ουρές ψηφοφόρων. Ο αντίπαλος του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, Μόργκαν Τσβανγκιράι κατήγγειλε πως η καθυστερήσεις ηταν σκόπιμες και στόχευαν στην παρεμπόδιση τον οπαδών του κομματος του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ζιμπάμπουε, Πάτρικ Τσιναμάσα, είπε στο BBC ότι οι κάλπες θα παραμείνουν πιθανότατα ανοιχτές πέραν της προγραμματισμένης σφράγισής του, η οποία επρόκειτο να γίνει με τη δύση του ηλίου. "Δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο ημέρες", υπογράμμισε ο ανεξάρτητος παρατηρητής των εκλογών, Ρέτζιναλντ Ματσάμπε-Χόουβ. Οι αρχές της αφρικανικής χώρας αποδίδουν τις καθυστερήσεις στην αναπάντεχα μεγάλη προσέλευση των ψηφόφορων στα εκλογικά κέντρα.
Επεισόδια όμως σημειώθηκαν και σήμερα σε προάστειο της Χαράρε όταν η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και ξυλοκόπησε ψηφοφόρους, οι οποίοι περίμεναν να ψηφίσουν. Οι ανταποκρίσεις αναφέρουν ότι 12 άτομα τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις, οι οποίες άρχισαν όταν οι ψηφοφόροι άρχισαν να διαμαρτύρονται για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρούσε η διαδικασία. Σε μερικά εκλογικά κέντρα οι ψηφοφόροι άρχισαν να σχηματίζουν ουρές από χθες τη νύχτα, που, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν παρά τα επεισόδια κατά την προεκλογική περίοδο. Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε απέρριψε αίτηση του κύριου υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο οποίος εισηγήθηκε την αλλαγή των νέων εκλογικών κανόνων που ίσχυσαν με διάταγμα του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Η τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές χαρακτηρίστηκε από ανταλλα γή ύβρεων και κατηγοριών, ανάμεσα στους δύο επικρατέστρερους υποψήφιους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων προκλογικών συγκεντρώσεων των κομμάτων τους. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής, Μόργκαν Τσβανγκιράι, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μουγκάμπε για χρήση βίας, εκφοβισμό των ψηφοφόρων και χρησιμοποίηση καλπονοθευτικών μεθόδων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του χαρακτήρισε τον αντίπαλό του ως "μαριονέτα των Βρετανών". Προειδοποίησε δε ότι οι ψηφοφόροι με την εκλογική ετυμηγορία τους θα θάψουν τον κύριο υποστηρικτή της αντιπολίτευσης, Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ, τον οποίο και αποκάλεσε αλλαζονικό ανθρωπάκι". Ο ανταποκριτής του BBC στη Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δηλώνει ακόμα αναποφάσιστοι. Επίσης καταγγέλουν ότι δεν γνωρίζουν ούτε που πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αλλά και ούτε σε ποιους επιτρέπεται να ψηφίσουν.
Τα Μάπετ επιστρέφουν στην μικρή οθόνη
10.3.2002 5:19 (Ωρα Λονδίνου) Η εταιρεία Τζίμι Χένσον ανέθεσε το έργο της ανανέωσης της σειράς στο δίδυμο των παραγωγών της κινηματογραφικής ταινίας, Όστιν Πάουερς, Τζένιφερ και Σούζαν Τοντ. Ο νέος κύκλος των Μάπετ θα προβληθεί στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες το 2003, ενώ η σειρά θα προβάλλεται επίσης και από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Φοξ. Δημιουργός των Μάπετς ήταν ο Τζίμι Χένσον, ο οποίος πέθανε το 1990. Αρχικώς οι ομιλούσες αυτές κούκλες έκαναν την εμφάνισή τους στην παιδική εκπομπή Σέσαμι Στριτ. Απέκτησαν το δικό τους σόου το 1976, το οποίο προβάλονταν σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου και παρακολοθούνταν από περίπου 235 εκατομμύρια τηλεθεατές. Τα Μάπετς συμπλήρωσαν 25 χρόνια παρουσίας στην μικρή οθόνη το 2001.
|