Compact version |
|
Wednesday, 25 December 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-03-03
Οι Ισραηλινοί ζητούν από τον πρωθυπουργό τους την ανάληψη δράσης 4.3.2002 4:16 (Ωρα Λονδίνου) Μέσα σε μία ώρα από την απόφαση αυτή του Ισραηλινού Συμβουλίου Ασφαλείας, άρματα μάχης και μπουλντόζες εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφάχ της Λωρίδας της Γάζας. Αργότερα, στη διάρκεια της νύχτας αποχώρησαν, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον τρεις Παλαιστινίους νεκρούς. Οι επιχειρήσεις γίνονται σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις Παλαιστινίων από τις οποίες τις δύο τελευταίες μέρες σκοτώθηκαν 21 Ισραηλινοί. Την ευθύνη για τις πρόσφατες αυτές επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση "Ταξιαρχίες Αλ-Ακσά" που συνδέεται με την "Φατάχ" του Γιασέρ Αραφάτ. Η οργάνωση λέει ότι η επιχείρησή της αποτελούσε αντίποινα για το θάνατο 19 Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Δυτική Όχθη. Σε απάντηση, το υπουργικό συμβούλιο για θέματα ασφαλείας του Ισραήλ, είπε ότι θα ασκεί πλέον συνεχή στρατιωτική πίεση κατά της Παλαιστινιακής Αρχής και των ισλαμικών παλαιστινιακών οργανώσεων. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς εννοεί με αυτή την διατύπωση αλλά οι αναλυτές πιστεύουν πως διευρυνθούν οι στόχοι των Ισραηλινών επιχειρήσεων. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει πως η απόφαση αυτή θα δυσαρεστήσει τους Ισραηλινούς εκείνους που επικρίνουν την κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν ακριβώς επειδή με αυτή την τακτική δεν έχει καταφέρει να τερματίσει τη βία. Αλλά ο ισραηλινός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις και από το άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος που τον πιέζει σε σκληρότερα μέτρα, ανατροπή του Γιασέρ Αραφάτ και ανακατάληψη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.
Π.Γ.Δ.Μ: "Ειδαμε τα πτώματα των αλλοδαπών"
4.3.2002 3:48 (Ωρα Λονδίνου) Δυτικές διπλωματικές πηγές στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας λένε ότι οι αρχές τους παρουσίασαν ορισμένα από τα πτώματα των επτά αλλοδαπών μαχητών που σκοτώθηκαν το Σάββατο από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Όπως μεταδίδει από το Βελιγράδι ο Πολ Άντερσον του BBC, διπλωματικές πηγές στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας λένε πως είδαν τα πτώματα τεσσάρων από τους επτά άνδρες που σκοτώθηκαν το Σάββατο στα προάστια των Σκοπίων. "Όπως είπαν ήταν σαφές ότι δεν επρόκειτιο για άτομα που κατάγονταν από τα Βαλκάνια και είχαν πιθανότατα ασιατική καταγωγή" μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC. Ο υπουργός Εσωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Λιούμπε Μποσκόφσκι, έχει δηλώσει πως οι επτά σχεδίαζαν να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά δυτικών στόχων στη χώρα αλλά δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια αποδεικτικά στοιχεία.
Νέα προειδοποίηση Μπλερ προς το Ιράκ
4.3.2002 3:55 (Ωρα Λονδίνου) Ο Τόνι Μπλερ είπε ότι θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον μέσα στις επόμενες εβδομάδες. "Ο κόσμος γνωρίζει", είπε, "ότι το Ιράκ προσπαθεί να συγκεντρώσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα και ότι ο ιρακινός πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεΐν, είναι διατεθειμένος να τα χρησιμοποιήσει". Σε συνέντευξή του στην αυστραλιανή τηλεόραση ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι είναι σαφές πως το θέμα του Ιράκ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν διευκρίνησε αν αυτό σημαίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις
4.3.2002 4:10 (Ωρα Λονδίνου) Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε πως σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις σε περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν όπου προσπαθούν να καταστρέψουν μια δύναμη αρκετών εκατοντάδων μαχητών που πιστεύεται πως ανήκουν στο δίκτυο Αλ Κάιντα και στους Ταλεμπάν. Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση που έχει τον έλεγχο των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν λέει πως σημειώνονται σφοδρές μάχες καθώς Αφγανοί και Αμερικανοί στρατιώτες προσπαθούν να προελάσουν. Όπως λένε, η επίθεση στα βουνά νότια της πόλης Γκαρντέζ συνεχίζεται. Αμερικανοί επίσημοι είπαν πως τα αεροσκάφη τους βομβάρδισαν χθες εχθρικές θέσεις. Τις τελευταίες δύο ημέρες οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ρίξει τουλάχιστον 80 βόμβες στην περιοχή.
Τουρκία: Αισιοδοξία για την οικονομία 4.3.2002 4:14 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού Κρατικού Οργανισμού Στατιστικής τόσο τα μηνιαία όσο και τα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού παρουσίασαν μείωση. Ο δείκτης πληθωρισμού των τιμών του καταναλωτή παρουσίασε άυξηση κατά 1.8% το Φεβρουάριο, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από αυτό που ανεμεναν οι αναλυτές - χαμηλώντας έτσι το ετήσιο ποσοστό κατά 0.1% και φέρνοντάς το τώρα στο 73.1%. Τα ποσοστά αυτα αναμένεται να καθησυχάσουν τους επενδυτές ύστερα από την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο όταν ο δείκτης πληθωρισμού τιμών του καταναλωτή είχε παρουσιάσει κάθετη άυξηση του 5.3% ωθώντας του δείκτες του χρηματιστηρίου στο χαμηλότερό τους επίπεδο στην Τουρκία. Η κυβέρνηση της Τουρκίας σχεδιάζει να πετύχει ποσοστό ανάπτυξης της τάξεως του 3% και ετήσιο πληθωρισμό στο 35% μέχρι το 2002 εφαρμόζοντας πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και περικοπών των δαπανών. Το πρόγραμμα της τουρκικής κυβέρνησης έχει εγκριθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο ενίσχυσε την Τουρκία με δάνειο ύψους 16 δισ δολλαρίων σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το έλλειμα του προϋπολογισμού της χώρας. Η οικονομική κρίση που σημειώθηκε στη χώρα πέρσι είχε ως αποτέλεσμα τη συρρικνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 8.5%, αύξηση κατά 70% στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων και μείωση της αξίας τηςτουρκικής λίρας κατά 50%.
Οι Ελβετοί είπαν "ναι" στον ΟΗΕ
4.3.2002 3:59 (Ωρα Λονδίνου) Ο εκπρόσωπος της ελβετικής κυβέρνησης, Ακίλε Κασανόβα, ανακοίνωσε ότι το 55% των ψηφοφόρων - περίπου 1.484.818 ψήφοι - τάχθηκαν υπέρ της ένταξης και το 45% - περίπου 1.236.067 ψήφοι - καταψήφισε την πρόταση. Από τα 23 καντόνια της Ελβετίας, τα 12 είπαν "ναι" και τα υπόλοιπα 11 είπαν "όχι". Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δίνει στην Ελβετία τη δυνατότητα να προβεί σε επίσημη αίτηση ένταξής της στους κόλπους του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού τον Σεπτέμβριο. "Εάν υπάρχει κάποιος νικητής από αυτό το δημοψήφισμα, αυτός είναι η χώρα μας", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Γιόζεφ Ντεΐς. Αξίξει να σημειωθεί ότι τα μικρότερα καντόνια καταψήφισαν την πρόταση, ενώ τα μεγαλύτερα, όπως η Γενεύη και η Ζυρίχη, τάχθηκαν υπέρ της ένταξης. Το προηγούμενο δημοψήφισμα είχε διενεργηθεί το 1986 και τότε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελβετών είχε ταχθεί κατά της εισόδου στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η είσοδος στον ΟΗΕ θα θέσει σε κίνδυνο την ουδετερότητα της Ελβετίας.
Έλληνες γιατροί κατηγορούνται για το θάνατο Βρετανού τουρίστα
4.3.2002 4:18 (Ωρα Λονδίνου) Η οικογένεια του Κρίστοφερ Ρότσεστερ δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ότι τους έγινε γραπτώς γνωστό ότι πρόκειται να προσαχθούν στη δικαιοσύνη τρεις Έλληνες γιατροί, ένας νοσοκόμος και μία νοσοκόμα, οι οποίοι κατηγορούνται για το θάνατο του 24χρονου γιου τους προ διετίας σε νοσοκομείο της Ρόδου. Ο Βρετανός παραθεριστής, κάτοικος της πόλης Τσέστερ-λε-Στριτ στην επαρχία του Ντάραμ, έχασε την ισορροπία του και έπεσε από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε. Νωρίτερα, ο εκλιπών και οι φίλοι είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Ο εκλιπών λέγεται ότι μετά το πέσιμο είχε διατηρήσει τις αισθήσεις του και απεβίωσε αργότερα, όταν είχε ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο του νησιού. Ο πατριός του εκλιπόντα δήλωσε στο BBC ότι έλαβε επιστολή, η οποία τον πληροφόρησε για την είδηση της ποινικής δίωξης, από τον έλληνα πρεσβευτή στο Λονδίνο, Αλέξανδρο Σάνδη. "Δεν αισθανόμαστε νικητές διότι εξαρχής είμαστε αποφασισμένοι για την απόδοση της δικαιοσύνης. Θέλουμε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι αδιαφόρησαν για τον γιο μας", δήλωσε στο BBC, ο πατριός του Κρίστοφερ Ρότσεστερ. Η οικογένεια του εκλιπόντα καταγγέλει τις ελληνικές νοσοκομειακές αρχές για εγκληματική αμέλεια. Ο αδελφός του εκλιπόντα, ο οποίος εκείνη την περίοδο εργαζόνταν ως Ντι-τζέι σε κέντρο διασκέδασης στο Φαλιράκι, υποστηρίζει ότι οι Έλληνες γιατροί δεν επέδειξαν καμία συμπόνοια για την κατάσταση του ασθενούς και ότι επίσης αφαίρεσαν το ένα νεφρό του και το αντικατέστησαν με νεφρό από άγνωστο άνθρωπο.
Ρήγμα στη βρετανική Κοινοπολιτεία λόγω Ζιμπάμπουε
4.3.2002 3:58 (Ωρα Λονδίνου) Μερικοί ηγέτες από χώρες της Αφρικής λένε ότι το θέμα της Ζιμπάμπουε δεν πρέπει ούτε καν να έρθει προς συζήτηση, τουλάχιστον προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα ο ηγέτης της πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας, Ολουσένγκουν Ομπάσαντζο, ζήτησε από τη Βρετανία και άλλες χώρες να παρέχουν πρώτα αποδείξεις για τη βία που - όπως επικαλούνται - ασκεί το καθεστώς Μουγκάμπε εναντίον πολιτικών του αντιπάλων. Αλλά η Αυστραλία λέει ότι η στάση αυτή προστατεύει το καθεστώς μιας αφρικανικής χώρας απέναντι στη διεθνή κριτική. Ο υπουργός Πληροφοριών της Ζιμπάμπουε, Τζόναθαν Μόγιο, που μετέχει στη σύνοδο κορυφής, είπε ότι όσοι ζητούν την αποπομπή της Ζιμπάμπουε από την Κοινοπολιτεία, είναι ρατσιστές.
Ευρωπαϊκός και βρετανικός τύπος
4.3.2002 4:09 (Ωρα Λονδίνου) Το "Ναι" των Ελβετών για ενταξή τους στα Ηνωμένα Έθνη 57 χρόνια μετά την ίδρυση του οργανισμού "αποτελεί μεγάλο βήμα για τη χώρα αλλά μικρό για τα Ηνωμένα Έθνη" σχολιάζει η Λε Τον της Γενεύης. Μια άλλη ελβετική εφημερίδα, η Λα Τριμπιουν θυμάται ότι 16 χρόνια πριν οι Ελβετοί με ποσοστό 75% είχαν αρνηθεί την ένταξη στα Ηνωμένα Εθνη ενώ τώρα αποδέχονται με ποσοστό 54%- "εμείς οι Ελβετοί" γράφει η εφημερίδα " δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε και να είμαστε όλοι ενωμένοι". Η απόφαση των Ελβετών χαρακτηρίζεται ως "νευρικό ναι" από τη γαλλική Λε Φιγκαρό ενώ η Ντι Βελτ του Αμβούργου σημειώνει ότι μετά το δημοψήφισμά δεν πρόκειται τίποτε να αλλάξει στην Ελβετία. Περνώντας στις διαδηλώσεις στην Ιταλία,τώρα, η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ του Μονάχου θεωρεί πως η διαδηλώσεις εναντίον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που πραγματοποιήθηκαν το Σαββάτο στη Ρώμη είναι μια καθυστερημένη αντίδραση από την αριστερή αντιπολίτευση. Οι διαδιαδηλωτές διαμαρτύρονταν για ένα νέο νόμο που επιτρέπει στον Μπερλουσκόνι και να είναι πολιτικός αλλά και ιδιοκτήτης μεγάλης μερίδα#ς των ιταλικών μέσων. "Ο νόμος αυτός είναι σκανδαλώδης αλλά και η αντιπολίτευση δεν είναι αμέτοχη" γράφει η γερμανική εφημερίδα υποδεικνύοντας ότι "όταν η αντιπολίτευση ήταν κυβέρνηση δεν έδρασε με τρόπο που να φρενάρει τον Μπερλουσκόνι". και τέλος σε συνέντευξή του στη γαλλική Φιγκαρό ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ προειδοποιεί ότι έαν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να εισβάλουν στο Ιράκ θα αποτύχουν γιατί οι Ιρακινοί είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι εσχάτων. "Κάθε χωριό θα γίνει άλλη μια ζούγκλα του Βιετνάμ" είπε ο κ. Αζίζ και υπογράμμισε ότι ο λαός του Ιράκ θα προστατεύσει το Σαντάμ Χουσεϊν "Ο Μουγκάμπε παραδίδει τις εκλογές στο στρατό" γράφει η Γκάρντιαν και σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε ανέθεσε την επιτήρηση των προεδρικών εκλογών το επόμενο Σαββατοκύριακο αλλά και την καταμέτρηση των ψήφων. "Αυτή του η κίνηση ενισχύει τους φόβους για νοθεία στην προσπάθεια του Μουγκάμπε να παραμείνει στην εξουσία" σχολιάζει η σημερινή Γκάρντιαν. Οι Τάιμς και ο Ιντιπέντεντ στα ρπωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους ασχολούνται με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή- και σημειώνουν ότι ενώ ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ δέχεται εκκλήσειςκαι συστάσεις από τη διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό της βίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν δέχεται πιέσεις από τους δεξιούς του Ισραήλ να κινηθεί εναντίον των Παλαιστινίων.
Πανδαισία χρωμάτων Σαγκάλ στο Λονδίνο
4.3.2002 3:59 (Ωρα Λονδίνου) Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο διάσημο ζωγράφο του 20ου αιώνα, Μάρκ Σαγκάλ και περιλαμβάνει λιθογραφίες, σκίτσα, χαρακτικά και αφίσες, που εκτίθενται για πρώτη φορά στο Λονδίνο, υπό τον γενικό τίτλο "Μάστορας της Φαντασίας". Ανάμεσά τους οι φίλοι των εικαστικών τεχνών μπορούν να διακρίνουν τα "Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα", μια σειρά προσωπογραφιών που αναπαριστούν τις επτά αμαρτίες καθώς και τα περίφημα "Παράθυρα της Ιερουσαλήμ", τα πανέμορφα βιτρώ πάνω στα οποία ο Σαγκάλ ήθελε να αποτυπώσει τις προσωπικές του πεποιθήσεις για την θρησκευτική πίστη. Η έκθεση Σαγκάλ φιλοξενείται στην γκαλερί του County Hall και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Απριλίου.
Ελάχιστοι είναι οι απεργοί πείνας στο Γουαντάναμο, λένε οι Αμερικανοί
03.3.2002 23:36 (Ωρα Λονδίνου) Ωστόσο, οι αρχές του σωφρονιστικού καταστήματος υποστηρίζουν ότι μόνο 13 από τους 300 κρατουμένους συνεχίζουν την απεργία πείνας. Η διαμαρτυρία των κρατουμένων ξεκίνησε όταν ένας από τους φύλακες αφαίρεσε το σαρίκι που έφερε ένας κρατούμενος στο κεφάλι εν ώρα προσευχής. Στο μεταξύ, στην αμερικανική βάση μετέβη σήμερα ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI), Ρόμπερτ Μιούλερ. Από τους 300 κρατουμένους, οι 91 έφαγαν πρωινό, ενώ άλλοι 81 κρατούμενοι έφαγαν μόνο μεσημεριανό, ενώ 13 εξ αυτών αρνήθηκαν όλα τα γεύματα της ημέρας. Η απεργία πείνας των υπόπτων μελών της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν φαίνεται να απέδωσε καρπούς, καθώς, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέπουν στους κρατουμένους να φορούν το σαρίκι. Διευκρίνισαν, όμως, ότι θα έχουν το δικαίωμα να τα επιθεωρούν οπότε οι φύλακες το κρίνουν απαραίτητο. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής βάσης στο Γουαντάναμο, Άλαν Κράουτς, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θα επιτραπεί στους κρατουμένους να "επιβαρρύνουν με οποιοδήποτε τρόπο την υγεία τους".
Συνεχής στρατιωτική πίεση κατά της Παλαιστινιακής Αρχής εξαγέλλει το Ισραήλ
03.3.2002 23:16 (Ωρα Λονδίνου) Εν τω μεταξύ, στρατιωτικές επιχειρήσεις από ξηράς, αέρος και θαλάσσης πραγματοποιεί από το πρωί ο ισραηλινός στρατός ως απάντηση στις νέες επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ και οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 19 Ισραηλινούς. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών με άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού. Τα ξημερώματα, 10 τουλάχιστον Ισραηλινοί, οι περισσότεροι στρατιώτες, σκοτώθηκαν όταν οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον οδοφράγματος του ισραηλινού στρατού κοντά σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης. Την ευθύνη ανέλαβαν προ ολίγου με κοινή ανακοίνωσή τους, η Ισλαμική Τζιχάντ και οι "ταξιαρχίες του τεμένους Αλ-Ακσά", οργάνωση που συνδέεται με την Φατάχ. Ένας ακόμη Ισραηλινός σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από έκρηξη βόμβας. Χθές εξάλλου πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, η οποία εκτός του δράστη άφησε τουλάχιστον 9 Ισραηλινούς νεκρούς, ανάμεσά τους δύο μωρά κι ένα δεκάχρονο αγόρι, και πάνω από 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι σε κρίσιμη κατάσταση. Η χθεσινή έκρηξη σημειώθηκε στους δρόμους της περιοχής Μπεΐτ Ιζραέλ λίγο μετά τη λήξη του εβραϊκής ημέρας προσευχών, του εβραϊκού Σαββάτου. Την ευθύνη ανέλαβαν οι "Ταξιαρχίες Αλ-Ακσά" που έχουν διασυνδέσεις με την οργάνωση "Φατάχ" του Γιασέρ Αραφάτ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων καταδίκασε την επίθεση, όπως την καταδίκασαν επίσης και οι ΗΠΑ οι οποίες τόνισαν ότι το μόνο που μπορούν να επιτύχουν οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις είναι να πλήξουν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με την ανακοίν ωση της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η έκρηξη στην Ιερουσαλήμ είναι πράξη αντεκδίκησης για τους 19 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπαλάτα και Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, Νικ Τσάιλντς, επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δέχεται πιέσεις από όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της βίας στην περιοχή. Από το πρωί, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησής του όσον αφορά την αντίδραση του Ισραήλ στις νέες επιθέσεις των Παλαιστινίων. Η εξέγερση των Παλαιστινίων, Ιντιφάντα, ξεκίνησε προ 17 μηνών και μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναβάλει οριστικώς την ανέγερση τεμένους στην Ναζαρέτ. Η ισραηλινή κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις που δέχτηκε από επικεφαλής της χριστιανικής εκκλησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της έκρηξης μερικά οικοδομικά τετράγωνα πιο μακριά περίπου 300 Ισραηλινοί, μέλη της οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα", πραγματοποιούσαν πορεία με αίτημα να δοθεί ένα τέλος στους εβραϊκούς οικισμούς.
Από αέρος αμερικανικές επιθέσεις στο ανατολικό Αφγανιστάν
03.3.2002 22:41 (Ωρα Λονδίνου) Βομβαρδιστικά τύπου B-52 εξαπολύουν επιθέσεις στην ορεινή περιοχή Σαχ-ι-Κοτ στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει πάνω από 500 μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα, με τις οικογένειές τους. Αξίξει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο ημέρες οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ρίξει τουλάχιστον 80 βόμβες στην περιοχή. Όσον αφορά τις χερσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους Αφγανοί στρατιώτες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πόλη Γκαρντέζ και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω επιθέσεις. Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο BBC ότι τα στρατεύματά τους συνάντησαν σθεναρή αντίσταση των μελών του δικτύου Αλ Κάιντα αλλά και των πρώην Ταλεμπάν. Ένας Αμερικανός στρατιώτης και δύο Αφγανοί σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής στρατιωτικής επιχείρησης στο ανατολικό Αφγανιστάν. Αφγανός γιατρός τόνισε ότι τουλάχιστον ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν τουλάχιστον έξι Αμερικανοί στρατιώτες. Η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν έχουν πληροφορίες ως προς τον ακριβή αριθμό των μαχητών της Αλ Κάιντα που κρύβονται στην περιοχή. Η αφγανική στρατιωτική ηγεσία, πάντως, εκτιμά, ότι υπάρχουν 3.000 με 5.000 μαχητές, οι οποίοι εθεάθησαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδος σε τοπικές αγορές από όπου προμηθεύονταν τρόφιμα. Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές αφγανικές δυνάμεις προχωρούν "μεθοδικά" με στόχο τον εντοπισμό και την εξόντωση του δικτύου Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν. Εν τω μεταξύ, στην πρωτεύουσα Καμπούλ σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατά τη διάρκεια της οποίας πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν. Τοπ επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην ορεινή περιοχή Χίντου Κας και έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν αλλά και στο Δελχί της Ινδίας.
Έλληνες γιατροί κατηγορούνται για το θάνατο Βρετανού τουρίστα
03.3.2002 22:36 (Ωρα Λονδίνου) Η οικογένεια του Κρίστοφερ Ρότσεστερ δήλωσε προ ολίγου ότι τους έγινε γραπτώς γνωστό ότι πρόκειται να προσαχθούν στη δικαιοσύνη τρεις Έλληνες γιατροί, ένας νοσοκόμος και μία νοσοκόμα, οι οποίοι κατηγορούνται για το θάνατο του 24χρονου γιου τους προ διετίας σε νοσοκομείο της Ρόδου. Ο Βρετανός παραθεριστής, κάτοικος της πόλης Τσέστερ-λε-Στριτ στην επαρχία του Ντάραμ, έχασε την ισορροπία του και έπεσε από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε. Νωρίτερα, ο εκλιπών και οι φίλοι είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Ο εκλιπών λέγεται ότι μετά το πέσιμο είχε διατηρήσει τις αισθήσεις του και απεβίωσε αργότερα, όταν είχε ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο του νησιού. Ο πατριός του εκλιπόντα δήλωσε στο BBC ότι έλαβε επιστολή, η οποία τον πληροφόρησε για την είδηση της ποινικής δίωξης, από τον Έλληνα πρεσβευτή στο Λονδίνο, Αλέξανδρο Σάνδη. "Δεν αισθανόμαστε νικητές διότι εξαρχής είμαστε αποφασισμένοι για την απόδοση της δικαιοσύνης. Θέλουμε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι αδιαφόρησαν για τον γιο μας", δήλωσε στο BBC, ο πατριός του Κρίστοφερ Ρότσεστερ. Η οικογένεια του εκλιπόντα καταγγέλει τις ελληνικές νοσοκομειακές αρχές για εγκληματική αμέλεια. Ο αδελφός του εκλιπόντα, ο οποίος εκείνη την περίοδο εργαζόνταν ως Ντι-τζέι σε κέντρο διασκέδασης στο Φαλιράκι, υποστηρίζει ότι οι Έλληνες γιατροί δεν επέδειξαν καμία συμπόνοια για την κατάσταση του ασθενούς και ότι επίσης αφαίρεσαν το ένα νεφρό του και το αντικατέστησαν με νεφρό από άγνωστο άνθρωπο.
Οι Ελβετοί είπαν "ναι" στον ΟΗΕ
03.3.2002 22:59 (Ωρα Λονδίνου) Ο εκπρόσωπος της ελβετικής κυβέρνησης, Ακίλε Κασανόβα, ανακοίνωσε ότι το 55% των ψηφοφόρων - περίπου 1.484.818 ψήφοι - τάχθηκαν υπέρ της ένταξης και το 45% - περίπου 1.236.067 ψήφοι - καταψήφισε την πρόταση. Από τα 23 καντόνια της Ελβετίας, τα 12 είπαν "ναι" και τα υπόλοιπα 11 είπαν "όχι". Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δίνει στην Ελβετία τη δυνατότητα να προβεί σε επίσημη αίτηση ένταξής της στους κόλπους του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού τον Σεπτέμβριο. "Εάν υπάρχει κάποιος νικητής από αυτό το δημοψήφισμα, αυτός είναι η χώρα μας", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Γιόζεφ Ντεΐς. Αξίξει να σημειωθεί ότι τα μικρότερα καντόνια καταψήφισαν την πρόταση, ενώ τα μεγαλύτερα, όπως η Γενεύη και η Ζυρίχη, τάχθηκαν υπέρ της ένταξης. Το προηγούμενο δημοψήφισμα είχε διενεργηθεί το 1986 και τότε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελβετών είχε ταχθεί κατά της εισόδου στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η είσοδος στον ΟΗΕ θα θέσει σε κίνδυνο την ουδετερότητα της Ελβετίας.
Οι αρχές της ΠΓΔΜ εμφανίζουν τις σορούς των αλλοδαπών ανταρτών
03.3.2002 23:13 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μποσκόφσκι, τόνισε ότι οι αντάρτες σχεδίαζαν να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά στόχων των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων, ωστόσο, δεν έχει ακόμα προσκομίσει κάποια αποδεικτικά στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές της ΠΓΔΜ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αλλοδαπούς αντάρτες από την εμφάνιση των εκλιπόντων. Συγκεκριμένα, οι επτά νεκροί, λένε οι αρχές της ΠΓΔΜ, δεν είναι μετά βεβαιότητος βαλκανικής καταγωγής αλλά ασιατικής. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αύξησε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα κτίρια, στα οποία στεγάζονται οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας.
Το Ισραήλ απαντά στις επιθέσεις των Παλαιστινίων
03.3.2002 19:26 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών με άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού. Τα ξημερώματα, 10 τουλάχιστον Ισραηλινοί, οι περισσότεροι στρατιώτες, σκοτώθηκαν όταν οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον οδοφράγματος του ισραηλινού στρατού κοντά σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης. Την ευθύνη ανέλαβαν προ ολίγου με κοινή ανακοίνωσή τους, η Ισλαμική Τζιχάντ και οι "ταξιαρχίες του τεμένους Αλ-Ακσά", οργάνωση που συνδέεται με την Φατάχ. Ένας ακόμη Ισραηλινός σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από έκρηξη βόμβας. Χθές εξάλλου πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, η οποία εκτός του δράστη άφησε τουλάχιστον 9 Ισραηλινούς νεκρούς, ανάμεσά τους δύο μωρά κι ένα δεκάχρονο αγόρι, και πάνω από 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι σε κρίσιμη κατάσταση. Η χθεσινή έκρηξη σημειώθηκε στους δρόμους της περιοχής Μπεΐτ Ιζραέλ λίγο μετά τη λήξη του εβραϊκής ημέρας προσευχών, του εβραϊκού Σαββάτου. Την ευθύνη ανέλαβαν οι "Ταξιαρχίες Αλ-Ακσά" που έχουν διασυνδέσεις με την οργάνωση "Φατάχ" του Γιασέρ Αραφάτ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων καταδίκασε την επίθεση, όπως την καταδίκασαν επίσης και οι ΗΠΑ οι οποίες τόνισαν ότι το μόνο που μπορούν να επιτύχουν οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις είναι να πλήξουν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η έκρηξη στην Ιερουσαλήμ είναι πράξη αντεκδίκησης για τους 19 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπαλάτα και Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσα λήμ, Νικ Τσάιλντς, επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δέχεται πιέσεις από όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της βίας στην περιοχή. Από το πρωί, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησής του όσον αφορά την αντίδραση του Ισραήλ στις νέες επιθέσεις των Παλαιστινίων. Η εξέγερση των Παλαιστινίων, Ιντιφάντα, ξεκίνησε προ 17 μηνών και μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναβάλει οριστικώς την ανέγερση τεμένους στην Ναζαρέτ. Η ισραηλινή κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις που δέχτηκε από επικεφαλής της χριστιανικής εκκλησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της έκρηξης μερικά οικοδομικά τετράγωνα πιο μακριά περίπου 300 Ισραηλινοί, μέλη της οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα", πραγματοποιούσαν πορεία με αίτημα να δοθεί ένα τέλος στους εβραϊκούς οικισμούς.
Η Ντάρμπι έκοψε το νικηφόρο σερί της Γιουνάιτεντ
03.3.2002 20:15 (Ωρα Λονδίνου) Στο μεταξύ, στις καθυστερήσεις ο διαιτητής της συνάντησης ακύρωσε γκολ, το οποίο σημείωσε για λογαριαμό της Ντάρμπι, ο επιθετικός Μάλκομ Κρίστι. "Ναι, το γκολ όφειλε να μετρήσει", δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ο τεχνικός της Γιουνάιτεντ, Άλεξ Φέργκιουσον. Ο ίδιος παίκτης ήταν αυτός, ο οποίος χάρισε το προβάδισμα στην Ντάρμπι, στο όγδοο μόλις λεπτό της αναμέτρησης. Η Γιουνάιτεντ απάντησε με γκολ του Πολ Σκόουλς ενώ στο 60ο λεπτό ο Αργεντίνος διεθνής, Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν, έκανε το σκορ 2-1. Η απάντηση της Ντάρμπι ήρθε μετά από 13 λεπτά αγώνα με σκορέρ και πάλι τον Μάλκομ Κρίστι. Μετά το σημερινό παιχνίδι, η Γιουνάιτεντ εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα αλλά πλέον την χωρίζει μόλις ένας βαθμός από την δεύτερη Άρσεναλ. Η Γιουνάιτεντ είχε επίσης ένα δοκάρι με τον νορβηγό Όλε Γκούναρ Σόλσκερ.
Το Ισραήλ απαντά στις επιθέσεις των Παλαιστινίων
03.3.2002 18:43 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών με άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού. Τα ξημερώματα, 10 τουλάχιστον Ισραηλινοί, οι περισσότεροι στρατιώτες, σκοτώθηκαν όταν οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον οδοφράγματος του ισραηλινού στρατού κοντά σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης. Την ευθύνη ανέλαβαν προ ολίγου με κοινή ανακοίνωσή τους, η Ισλαμική Τζιχάντ και οι "ταξιαρχίες του τεμένους Αλ-Ακσά", οργάνωση που συνδέεται με την Φατάχ. Ένας ακόμη Ισραηλινός σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από έκρηξη βόμβας. Χθές εξάλλου πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, η οποία εκτός του δράστη άφησε τουλάχιστον 9 Ισραηλινούς νεκρούς, ανάμεσά τους δύο μωρά κι ένα δεκάχρονο αγόρι, και πάνω από 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι σε κρίσιμη κατάσταση. Η χθεσινή έκρηξη σημειώθηκε στους δρόμους της περιοχής Μπεΐτ Ιζραέλ λίγο μετά τη λήξη του εβραϊκής ημέρας προσευχών, του εβραϊκού Σαββάτου. Την ευθύνη ανέλαβαν οι "Ταξιαρχίες Αλ-Ακσά" που έχουν διασυνδέσεις με την οργάνωση "Φατάχ" του Γιασέρ Αραφάτ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων καταδίκασε την επίθεση, όπως την καταδίκασαν επίσης και οι ΗΠΑ οι οποίες τόνισαν ότι το μόνο που μπορούν να επιτύχουν οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις είναι να πλήξουν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η έκρηξη στην Ιερουσαλήμ είναι πράξη αντεκδίκησης για τους 19 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπαλάτα και Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσα λήμ, Νικ Τσάιλντς, επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δέχεται πιέσεις από όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της βίας στην περιοχή. Από το πρωί, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησής του όσον αφορά την αντίδραση του Ισραήλ στις νέες επιθέσεις των Παλαιστινίων. Η εξέγερση των Παλαιστινίων, Ιντιφάντα, ξεκίνησε προ 17 μηνών και μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναβάλει οριστικώς την ανέγερση τεμένους στην Ναζαρέτ. Η ισραηλινή κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις που δέχτηκε από επικεφαλής της χριστιανικής εκκλησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της έκρηξης μερικά οικοδομικά τετράγωνα πιο μακριά περίπου 300 Ισραηλινοί, μέλη της οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα", πραγματοποιούσαν πορεία με αίτημα να δοθεί ένα τέλος στους εβραϊκούς οικισμούς.
Από αέρος αμερικανικές επιθέσεις στο ανατολικό Αφγανιστάν
03.3.2002 18:48 (Ωρα Λονδίνου) Βομβαρδιστικά τύπου B-52 εξαπολύουν επιθέσεις στην ορεινή περιοχή Σαχ-ι-Κοτ στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει πάνω από 500 μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα, με τις οικογένειές τους. Αξίξει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο ημέρες οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ρίξει τουλάχιστον 80 βόμβες στην περιοχή. Όσον αφορά τις χερσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους Αφγανοί στρατιώτες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πόλη Γκαρντέζ και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω επιθέσεις. Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο BBC ότι τα στρατεύματά τους συνάντησαν σθεναρή αντίσταση των μελών του δικτύου Αλ Κάιντα αλλά και των πρώην Ταλεμπάν. Ένας Αμερικανός στρατιώτης και δύο Αφγανοί σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής στρατιωτικής επιχείρησης στο ανατολικό Αφγανιστάν. Αφγανός γιατρός τόνισε ότι τουλάχιστον ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν τουλάχιστον έξι Αμερικανοί στρατιώτες. Η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν έχουν πληροφορίες ως προς τον ακριβή αριθμό των μαχητών της Αλ Κάιντα που κρύβονται στην περιοχή. Η αφγανική στρατιωτική ηγεσία, πάντως, εκτιμά, ότι υπάρχουν 3.000 με 5.000 μαχητές, οι οποίοι εθεάθησαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδος σε τοπικές αγορές από όπου προμηθεύονταν τρόφιμα. Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές αφγανικές δυνάμεις προχωρούν "μεθοδικά" με στόχο τον εντοπισμό και την εξόντωση του δικτύου Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν. Εν τω μεταξύ, στην πρωτεύουσα Καμπούλ σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατά τη διάρκεια της οποίας πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν. Τοπ επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην ορεινή περιοχή Χίντου Κας και έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν αλλά και στο Δελχί της Ινδίας.
Οι Ελβετοί είπαν "ναι" στον ΟΗΕ
03.3.2002 18:24 (Ωρα Λονδίνου) Ο εκπρόσωπος της ελβετικής κυβέρνησης, Ακίλε Κασανόβα, ανακοίνωσε ότι το 55% των ψηφοφόρων - περίπου 1.484.818 ψήφοι - τάχθηκαν υπέρ της ένταξης και το 45% - περίπου 1.236.067 ψήφοι - καταψήφισε την πρόταση. Από τα 23 καντόνια της Ελβετίας, τα 12 είπαν "ναι" και τα υπόλοιπα 11 είπαν "όχι". Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δίνει στην Ελβετία τη δυνατότητα να προβεί σε επίσημη αίτηση ένταξής της στους κόλπους του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού τον Σεπτέμβριο. "Εάν υπάρχει κάποιος νικητής από αυτό το δημοψήφισμα, αυτός είναι η χώρα μας", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Γιόζεφ Ντεΐς. Αξίξει να σημειωθεί ότι τα μικρότερα καντόνια καταψήφισαν την πρόταση, ενώ τα μεγαλύτερα, όπως η Γενεύη και η Ζυρίχη, τάχθηκαν υπέρ της ένταξης. Το προηγούμενο δημοψήφισμα είχε διενεργηθεί το 1986 και τότε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελβετών είχε ταχθεί κατά της εισόδου στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η είσοδος στον ΟΗΕ θα θέσει σε κίνδυνο την ουδετερότητα της Ελβετίας.
Αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στην Γκουτζαράτ της Ινδίας
03.3.2002 18:57 (Ωρα Λονδίνου) Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η βία συνεχίζεται σε ορισμένες αγροτικές περιοχές στο βόρειο τμήμα της πολιτείας. Οι μουσουλμάνοι στο Γκουτζαράτ είναι πανικόβλητοι, δήλωσε στο ΒΒC o πρόεδρος της Παν-ινδικής Μουσουλμανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής προσθέτοντας ότι "θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να θέσει πλήρως υπό έλεγχο την κατάσταση στο Γκουτζαράτ. "Δεν αρκεί μόνον η αποστολή ορισμένων μονάδων του στρατού", δήλωσε στο BBC o Σιέντ Σαχαμπουντίν ο οποίος εξήγησε στη συνέχεια ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν στα χωριά και στις πόλεις του Γκουτζαράτ έχουν τρομοκρατηθεί. Δριμεία κριτική από διάφορες πλευρές δέχεται η κυβέρνηση της Ινδίας για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης και για την καθυστερημένη ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων στο κρατίδιο Γκουτζαράτ. Οι θρησκευτικές συγκρούσεις ξέσπασαν όταν ομάδα μουσουλμάνων επιτέθηκε κατά αμαξοστοιχίας στην οποία επέβαιναν φανατικοί ινδουιστές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 58 άνθρωποι. Την επόμενη ημέρα ακολούθησαν επίθεσης αντεκδίκησης από ινδουιστές σε περιοχές μουσουλμάνων.
Το "κατηγορώ" της ιταλικής Αριστεράς στην πολιτική Μπερλουσκόνι
03.3.2002 19:20 (Ωρα Λονδίνου) Η αντιπολίτευση καταγγέλει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης εισηγείται νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως μοναδικό στόχο να ωφελήσουν τον ίδιο και τις επιχειρήσεις του. Στη σημερινή συγκέντρωση ανακοινώθηκε ότι τα εργατικά συνδικάτα της Ιταλίας θα προχωρήσουν σε γενική απεργία, την εβδομάδα μετά τον εορτασμό του Πάσχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες απεργιακές κινητοποιήσεις, κυρίως από εργαζομένους στον τομέα της ιταλικής βιομηχανίας, είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πτώση της πρώτης κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, το 1994. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν φαίνεται να ανησυχεί ενόψει του κύματος των απεργιακών κινητοποιήσεων. Σε συνάντησή τους με Ιταλούς βιομηχάνους, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επεσήμανε ότι η δημοτικότητα βρίσκεται ακόμα σε πολύ υψηλά ποσοστά.
Το Ισραήλ απαντά στις επιθέσεις των Παλαιστινίων
03.3.2002 17:52 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών με άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού. Τα ξημερώματα, 10 τουλάχιστον Ισραηλινοί, οι περισσότεροι στρατιώτες, σκοτώθηκαν όταν οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον οδοφράγματος του ισραηλινού στρατού κοντά σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης. Την ευθύνη ανέλαβαν προ ολίγου με κοινή ανακοίνωσή τους, η Ισλαμική Τζιχάντ και οι "ταξιαρχίες του τεμένους Αλ-Ακσά", οργάνωση που συνδέεται με την Φατάχ. Ένας ακόμη Ισραηλινός σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από έκρηξη βόμβας. Χθές εξάλλου πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, η οποία εκτός του δράστη άφησε τουλάχιστον 9 Ισραηλινούς νεκρούς, ανάμεσά τους δύο μωρά κι ένα δεκάχρονο αγόρι, και πάνω από 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι σε κρίσιμη κατάσταση. Η χθεσινή έκρηξη σημειώθηκε στους δρόμους της περιοχής Μπεΐτ Ιζραέλ λίγο μετά τη λήξη του εβραϊκής ημέρας προσευχών, του εβραϊκού Σαββάτου. Την ευθύνη ανέλαβαν οι "Ταξιαρχίες Αλ-Ακσά" που έχουν διασυνδέσεις με την οργάνωση "Φατάχ" του Γιασέρ Αραφάτ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων καταδίκασε την επίθεση, όπως την καταδίκασαν επίσης και οι ΗΠΑ οι οποίες τόνισαν ότι το μόνο που μπορούν να επιτύχουν οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις είναι να πλήξουν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η έκρηξη στην Ιερουσαλήμ είναι πράξη αντεκδίκησης για τους 19 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπαλάτα και Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσα λήμ, Νικ Τσάιλντς, επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δέχεται πιέσεις από όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της βίας στην περιοχή. Από το πρωί, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησής του όσον αφορά την αντίδραση του Ισραήλ στις νέες επιθέσεις των Παλαιστινίων. Η εξέγερση των Παλαιστινίων, Ιντιφάντα, ξεκίνησε προ 17 μηνών και μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της έκρηξης μερικά οικοδομικά τετράγωνα πιο μακριά περίπου 300 Ισραηλινοί, μέλη της οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα", πραγματοποιούσαν πορεία με αίτημα να δοθεί ένα τέλος στους εβραϊκούς οικισμούς.
Από αέρος αμερικανικές επιθέσεις στο ανατολικό Αφγανιστάν
03.3.2002 17:51 (Ωρα Λονδίνου) Βομβαρδιστικά τύπου B-52 εξαπολύουν επιθέσεις στην ορεινή περιοχή Σαχ-ι-Κοτ στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει πάνω από 500 μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα, με τις οικογένειές τους. Αξίξει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο ημέρες οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ρίξει τουλάχιστον 80 βόμβες στην περιοχή. Όσον αφορά τις χερσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους Αφγανοί στρατιώτες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πόλη Γκαρντέζ και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω επιθέσεις. Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο BBC ότι τα στρατεύματά τους συνάντησαν σθεναρή αντίσταση των μελών του δικτύου Αλ Κάιντα αλλά και των πρώην Ταλεμπάν. Ένας Αμερικανός στρατιώτης και δύο Αφγανοί σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής στρατιωτικής επιχείρησης στο ανατολικό Αφγανιστάν. Αφγανός γιατρός τόνισε ότι τουλάχιστον ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν τουλάχιστον έξι Αμερικανοί στρατιώτες. Η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν έχουν πληροφορίες ως προς τον ακριβή αριθμό των μαχητών της Αλ Κάιντα που κρύβονται στην περιοχή. Η αφγανική στρατιωτική ηγεσία, πάντως, εκτιμά, ότι υπάρχουν 3.000 με 5.000 μαχητές, οι οποίοι εθεάθησαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδος σε τοπικές αγορές από όπου προμηθεύονταν τρόφιμα. Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές αφγανικές δυνάμεις προχωρούν "μεθοδικά" με στόχο τον εντοπισμό και την εξόντωση του δικτύου Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν.
Το Ισραήλ απαντά στις επιθέσεις των Παλαιστινίων
03.3.2002 17:23 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών με άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού. Τα ξημερώματα, 10 τουλάχιστον Ισραηλινοί, οι περισσότεροι στρατιώτες, σκοτώθηκαν όταν οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον οδοφράγματος του ισραηλινού στρατού κοντά σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης. Την ευθύνη ανέλαβαν προ ολίγου με κοινή ανακοίνωσή τους, η Ισλαμική Τζιχάντ και οι "ταξιαρχίες του τεμένους Αλ-Ακσά", οργάνωση που συνδέεται με την Φατάχ. Ένας ακόμη Ισραηλινός σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από έκρηξη βόμβας. Χθές εξάλλου πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, η οποία εκτός του δράστη άφησε τουλάχιστον 9 Ισραηλινούς νεκρούς, ανάμεσά τους δύο μωρά κι ένα δεκάχρονο αγόρι, και πάνω από 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι σε κρίσιμη κατάσταση. Η χθεσινή έκρηξη σημειώθηκε στους δρόμους της περιοχής Μπεΐτ Ιζραέλ λίγο μετά τη λήξη του εβραϊκής ημέρας προσευχών, του εβραϊκού Σαββάτου. Την ευθύνη ανέλαβαν οι "Ταξιαρχίες Αλ-Ακσά" που έχουν διασυνδέσεις με την οργάνωση "Φατάχ" του Γιασέρ Αραφάτ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων καταδίκασε την επίθεση, όπως την καταδίκασαν επίσης και οι ΗΠΑ οι οποίες τόνισαν ότι το μόνο που μπορούν να επιτύχουν οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις είναι να πλήξουν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η έκρηξη στην Ιερουσαλήμ είναι πράξη αντεκδίκησης για τους 19 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπαλάτα και Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσα λήμ, Νικ Τσάιλντς, επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δέχεται πιέσεις από όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της βίας στην περιοχή. Από το πρωί, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησής του όσον αφορά την αντίδραση του Ισραήλ στις νέες επιθέσεις των Παλαιστινίων. Η εξέγερση των Παλαιστινίων, Ιντιφάντα, ξεκίνησε προ 17 μηνών και μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της έκρηξης μερικά οικοδομικά τετράγωνα πιο μακριά περίπου 300 Ισραηλινοί, μέλη της οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα", πραγματοποιούσαν πορεία με αίτημα να δοθεί ένα τέλος στους εβραϊκούς οικισμούς.
Ρήγμα στη βρετανική Κοινοπολιτεία λόγω Ζιμπάμπουε
3.3.2002 13:41 (Ωρα Λονδίνου) Μερικοί ηγέτες από χώρες της Αφρικής λένε ότι το θέμα της Ζιμπάμπουε δεν πρέπει ούτε καν να έρθει προς συζήτηση, τουλάχιστον προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα ο ηγέτης της πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας, Νιγηριανός πρόεδρος Ολουσένγκουν Ομπάσαντζο, ζήτησε από τη Βρετανία και άλλες χώρες να παρέχουν πρώτα αποδείξεις για τη βία που - όπως επικαλούνται - ασκεί το καθεστώς Μουγκάμπε εναντίον πολιτικών του αντιπάλων. Αλλά η Αυστραλία λέει ότι η στάση αυτή προστατεύει το καθεστώς μιας αφρικανικής χώρας απέναντι στη διεθνή κριτική. Ο υπουργός Πληροφοριών της Ζιμπάμπουε, Τζόναθαν Μόγιο, που μετέχει στη σύνοδο κορυφής, είπε ότι όσοι ζητούν την αποπομπή της Ζιμπάμπουε από την Κοινοπολιτεία, είναι ρατσιστές.
Καρώ σημαία και πάλι για τον Σουμάχερ
3.3.2002 13:59 (Ωρα Λονδίνου) Ο τέσσερεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, τερμάτισε πρώτος, με 19 σχεδόν δευτερόλεπτα διαφορά, από το ανερχόμενο αστέρι του αγωνίσματος, τον Κολομβιανό Χουάν Πάμπλο Μοντόγια, της Γουΐλιαμς BMW. Τρίτος τερμάτισε ο πρωτοεμφανιζόμενος στις πίστες της Φόρμουλα Ένα, Φιλανδός Κίμι Ράϊκόνεν, οδηγώντας Μακλάρεν - Μερσεντές. Αλλά η είδηση του Αυστραλιανού Γκραν Πρί δεν ήταν η κατά πολλούς αναμενόμενη επικράτηση του Σουμάχερ, ούτε το γεγονός ότι η Φεράρι κατέβηκε στη κούρσα με το περσυσινό της μοντέλο και εντούτοις νίκησε. Το ενδιαφέρον στράφηκε στην τεράστια καραμπόλα που προκάλεσε, μόλις στην πρώτη στροφή της κούρσας, η πρόσκρουση της Γουΐλιαμς του Ράλφ Σουμάχερ στην Φεράρι του Ρούμπενς Μπαρικέλο, και που είχε σαν αποτέλεσμα να τεθούν εκτός μάχης οκτώ αυτοκίνητα.
Νέα επίθεση εναντίον Ισραηλινού φυλακίου στη Δυτική Όχθη με 10 νεκρούς
3.3.2002 12:28 (Ωρα Λονδίνου) Τα ξημερώματα, 10 τουλάχιστον Ισραηλινοί, οι περισσότεροι στρατιώτες, σκοτώθηκαν όταν οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον οδοφράγματος του ισραηλινού στρατού κοντά σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης. Την ευθύνη ανέλαβαν προ ολίγου με κοινή ανακοίνωσή τους, η Ισλαμική Τζιχάντ και οι "ταξιαρχίες του τεμένους Αλ-Ακσά", οργάνωση που συνδέεται με την Φατάχ. Ένας ακόμη Ισραηλινός σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από έκρηξη βόμβας. Χθές εξάλλου πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, η οποία εκτός του δράστη άφησε τουλάχιστον 9 Ισραηλινούς νεκρούς, ανάμεσά τους δύο μωρά κι ένα δεκάχρονο αγόρι, και πάνω από 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι σε κρίσιμη κατάσταση. Η χθεσινή έκρηξη σημειώθηκε στους δρόμους της περιοχής Μπεΐτ Ιζραέλ λίγο μετά τη λήξη του εβραϊκής ημέρας προσευχών, του εβραϊκού Σαββάτου. Την ευθύνη ανέλαβαν οι "Ταξιαρχίες Αλ-Ακσά" που έχουν διασυνδέσεις με την οργάνωση "Φατάχ" του Γιασέρ Αραφάτ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων καταδίκασε την επίθεση, όπως την καταδίκασαν επίσης και οι ΗΠΑ οι οποίες τόνισαν ότι το μόνο που μπορούν να επιτύχουν οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις είναι να πλήξουν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η έκρηξη στην Ιερουσαλήμ είναι πράξη αντεκδίκησης για τους 19 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπαλάτα και Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της έκρηξης μερικά οικοδομικά τετράγωνα πιο μακριά περίπου 300 Ισραηλινοί, μέλη της οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα", πραγματοποιούσαν πορεία με αίτημα να δοθεί ένα τέ λος στους εβραϊκούς οικισμούς.
Σθεναρή αντίσταση συναντούν οι Αμερικανοί στο ανατολικό Αφγανιστάν
3.3.2002 12:26 (Ωρα Λονδίνου) Συγκεκριμένα η αμερικανική αεροπορία εξαπολύει συνεχείς από αέρος επιθέσεις από το βράδυ της Παρασκευής περιοχές στα νοτιοανατολικά της πόλης Γκαρντέζ - πρωτεύουσας της επαρχίας Πακτία - όπου, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, πιστεύεται ότι κρύβονται πάνω από 500 μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα, με τις οικογένειές τους. Εκπρόσωπος στρατιωτικού διοικητή της περιοχής ανέφερε ότι Αμερικανικά μαχητικά βομβαρδίζουν την περιοχή αυτή, κοντά στην πόλη Γκαρντέζ από το βράδυ της Παρασκευής, και ότι τα μέλη της Αλ-Κάϊντα απάντησαν στην επίθεση με πυρά ρουκετών και βαρέων όπλων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 600 Αφγανοί μαζί με 60 Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους έχουν αναλάβει από κοινού δράση στην περιοχή. Εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές αφγανικές δυνάμεις προχωρούν "μεθοδικά" με στόχο τον εντοπισμό και την εξόντωση του δικτύου Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν. Βάσει εκτιμήσεων περίπου 5.000 αλλοδαποί, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα, βρίσκονται ακόμα στο Αφγανιστάν.
Αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στην Γκουτζαράτ της Ινδίας
3.3.2002 12:20 (Ωρα Λονδίνου) Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η βία συνεχίζεται σε ορισμένες αγροτικές περιοχές στο βόρειο τμήμα της πολιτείας. Οι μουσουλμάνοι στο Γκουτζαράτ είναι πανικόβλητοι, δήλωσε στο ΒΒC o πρόεδρος της Παν-ινδικής Μουσουλμανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής προσθέτοντας ότι "θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να θέσει πλήρως υπό έλεγχο την κατάσταση στο Γκουτζαράτ. "Δεν αρκεί μόνον η αποστολή ορισμένων μονάδων του στρατού", δήλωσε στο BBC o Σιέντ Σαχαμπουντίν ο οποίος εξήγησε στη συνέχεια ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν στα χωριά και στις πόλεις του Γκουτζαράτ έχουν τρομοκρατηθεί.
Ρήγμα στη βρετανική Κοινοπολιτεία λόγω Ζιμπάμπουε
3.3.2002 12:12 (Ωρα Λονδίνου) Μερικοί ηγέτες από χώρες της Αφρικής λένε ότι το θέμα της Ζιμπάμπουε δεν πρέπει ούτε καν να έρθει προς συζήτηση, τουλάχιστον προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα ο ηγέτης της πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας, Ολουσένγκουν Ομπάσαντζο, ζήτησε από τη Βρετανία και άλλες χώρες να παρέχουν πρώτα αποδείξεις για τη βία που - όπως επικαλούνται - ασκεί το καθεστώς Μουγκάμπε εναντίον πολιτικών του αντιπάλων. Αλλά η Αυστραλία λέει ότι η στάση αυτή προστατεύει το καθεστώς μιας αφρικανικής χώρας απέναντι στη διεθνή κριτική. Ο υπουργός Πληροφοριών της Ζιμπάμπουε, Τζόναθαν Μόγιο, που μετέχει στη σύνοδο κορυφής, είπε ότι όσοι ζητούν την αποπομπή της Ζιμπάμπουε από την Κοινοπολιτεία, είναι ρατσιστές.
Πανδαισία χρωμάτων Σαγκάλ στο Λονδίνο
3.3.2002 12:40 (Ωρα Λονδίνου) Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο διάσημο ζωγράφο του 20ου αιώνα, Μάρκ Σαγκάλ και περιλαμβάνει λιθογραφίες, σκίτσα, χαρακτικά και αφίσες, που εκτίθενται για πρώτη φορά στο Λονδίνο, υπό τον γενικό τίτλο "Μάστορας της Φαντασίας". Ανάμεσά τους οι φίλοι των εικαστικών τεχνών μπορούν να διακρίνουν τα "Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα", μια σειρά προσωπογραφιών που αναπαριστούν τις επτά αμαρτίες καθώς και τα περίφημα "Παράθυρα της Ιερουσαλήμ", τα πανέμορφα βιτρώ πάνω στα οποία ο Σαγκάλ ήθελε να αποτυπώσει τις προσωπικές του πεποιθήσεις για την θρησκευτική πίστη. Η έκθεση Σαγκάλ φιλοξενείται στην γκαλερί του County Hall και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Απριλίου.
Νέα επίθεση εναντίον Ισραηλινού φυλακίου στη Δυτική Όχθη με 10 νεκρούς
3.3.2002 11:23 (Ωρα Λονδίνου) Τα ξημερώματα, 10 τουλάχιστον Ισραηλινοί, οι περισσότεροι στρατιώτες, σκοτώθηκαν όταν οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον οδοφράγματος του ισραηλινού στρατού κοντά σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης. Την ευθύνη ανέλαβαν προ ολίγου με κοινή ανακοίνωσή τους, η Ισλαμική Τζιχάντ και οι "ταξιαρχίες του τεμένους Αλ-Ακσά", οργάνωση που συνδέεται με την Φατάχ. Ένας ακόμη Ισραηλινός σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από έκρηξη βόμβας. Χθές εξάλλου πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, η οποία εκτός του δράστη άφησε τουλάχιστον 9 Ισραηλινούς νεκρούς, ανάμεσά τους δύο μωρά κι ένα δεκάχρονο αγόρι, και πάνω από 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι σε κρίσιμη κατάσταση. Η χθεσινή έκρηξη σημειώθηκε στους δρόμους της περιοχής Μπεΐτ Ιζραέλ λίγο μετά τη λήξη του εβραϊκής ημέρας προσευχών, του εβραϊκού Σαββάτου. Την ευθύνη ανέλαβαν οι "Ταξιαρχίες Αλ-Ακσά" που έχουν διασυνδέσεις με την οργάνωση "Φατάχ" του Γιασέρ Αραφάτ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων καταδίκασε την επίθεση, όπως την καταδίκασαν επίσης και οι ΗΠΑ οι οποίες τόνισαν ότι το μόνο που μπορούν να επιτύχουν οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις είναι να πλήξουν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η έκρηξη στην Ιερουσαλήμ είναι πράξη αντεκδίκησης για τους 19 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπαλάτα και Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της έκρηξης μερικά οικοδομικά τετράγωνα πιο μακριά περίπου 300 Ισραηλινοί, μέλη της οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα", πραγματοποιούσαν πορεία με αίτημα να δοθεί ένα τέ λος στους εβραϊκούς οικισμούς.
Νέα παλαιστινιακή επίθεση εναντίον Ισραηλινού φυλακίου στη Δυτική Όχθη. Τουλάχιστον οκτώ νεκροί ισραηλινοί.
3.3.2002 7:51 (Ωρα Λονδίνου) Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες μόνο μετά από τη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη δυτική Ιερουσαλήμ, και τα αντίποινα των ισραηλινών που με ελικόπτερα έπληξαν το κτίριο της παλαιστινιακής αστυνομίας στη Βηθλεέμ, που όμως είχε νωρίτερα εκκενωθεί. Η χθεσινοβραδινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας άφησε τουλάχιστον 9 Ισραηλινούς νεκρούς, ανάμεσά τους δύο μωρά κι ένα δεκάχρονο αγόρι, και πάνω από 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι σε κρίσιμη κατάσταση. Την ευθύνη ανέλαβαν οι "Ταξιαρχίες αλ-Αξά" που έχουν διασυνδέσεις με την οργάνωση "Φατάχ" του Γιασέρ Αραφάτ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων καταδίκασε την επίθεση, όπως την καταδίκασαν επίσης και οι ΗΠΑ οι οποίες τόνισαν ότι το μόνο που μπορούν να επιτύχουν οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις είναι να πλήξουν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων. Η χθεσινή έκρηξη σημειώθηκε στους δρόμους της περιοχής Μπεΐτ Ιζραέλ λίγο μετά τη λήξη του εβραϊκής ημέρας προσευχών, του εβραϊκού Σαββάτου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η έκρηξη στην Ιερουσαλήμ είναι πράξη αντεκδίκησης για τους 19 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπαλάτα και Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δράστης ήταν ο 19χρονος Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Αλ-Χουχάνι, από τον προσφυγικό καταυλισμό Ντεϊσί, κοντά στην Βηθλεέμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της έκρηξης μερικά οικοδομικά τετράγωνα πιο μακριά περίπου 300 Ισραηλινοί, μέλη της οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα", πραγματοποιούσαν πορεία με αίτημα να δοθεί ένα τέλος στους εβραϊκούς οικισμούς.
Εκκίνηση με... καραμπόλα
3.3.2002 7:52 (Ωρα Λονδίνου) 3.3.2002 7:39 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα παλαιστινιακή επίθεση εναντίον Ισραηλινού φυλακίου στη Δυτική Όχθη. Εφτά νεκροί ισραηλινοί.
3.3.2002 6:32 (Ωρα Λονδίνου) Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες μόνο μετά από τη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη δυτική Ιερουσαλήμ, και τα αντίποινα των ισραηλινών που με ελικόπτερα έπληξαν το κτίριο της παλαιστινιακής αστυνομίας στη Βηθλεέμ, που όμως είχε νωρίτερα εκκενωθεί. Η χθεσινοβραδινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας άφησε τουλάχιστον 9 Ισραηλινούς νεκρούς, ανάμεσά τους δύο μωρά κι ένα δεκάχρονο αγόρι, και πάνω από 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι σε κρίσιμη κατάσταση. Την ευθύνη ανέλαβαν οι "Ταξιαρχίες αλ-Αξά" που έχουν διασυνδέσεις με την οργάνωση "Φατάχ" του Γιασέρ Αραφάτ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων καταδίκασε την επίθεση, όπως την καταδίκασαν επίσης και οι ΗΠΑ οι οποίες τόνισαν ότι το μόνο που μπορούν να επιτύχουν οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις είναι να πλήξουν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων. Η χθεσινή έκρηξη σημειώθηκε στους δρόμους της περιοχής Μπεΐτ Ιζραέλ λίγο μετά τη λήξη του εβραϊκής ημέρας προσευχών, του εβραϊκού Σαββάτου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η έκρηξη στην Ιερουσαλήμ είναι πράξη αντεκδίκησης για τους 19 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπαλάτα και Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δράστης ήταν ο 19χρονος Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Αλ-Χουχάνι, από τον προσφυγικό καταυλισμό Ντεϊσί, κοντά στην Βηθλεέμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της έκρηξης μερικά οικοδομικά τετράγωνα πιο μακριά περίπου 300 Ισραηλινοί, μέλη της οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα", πραγματοποιούσαν πορεία με αίτημα να δοθεί ένα τέλος στους εβραϊκούς οικισμούς.
Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη δυτική Ιερουσαλήμ- Αντίποινα Ισραηλινών
3.3.2002 4:26 (Ωρα Λονδίνου) Τουλάχιστον 9 νεκροί Ισραηλινοί, ανάμεσά τους δύο μωρά κι ένα δεκάχρονο αγόρι, και πάνω από 35 τραυματίες είναι ο απολογισμός της χθεσινοβραδινής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στη Δυτική Ιερουσαλήμ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι "Ταξιαρχίες αλ-Αξά" που έχουν διασυνδέσεις με την οργάνωση "Φατάχ" του Γιασέρ Αραφάτ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων καταδίκασε την επίθεση, όπως την καταδίκασαν επίσης και οι ΗΠΑ οι οποίες τόνισαν ότι το μόνο που μπορούν να επιτύχουν οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις είναι να πλήξουν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων. Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στους δρόμους της περιοχής Μπεΐτ Ιζραέλ λίγο μετά τη λήξη του εβραϊκής ημέρας προσευχών, του εβραϊκού Σαββάτου. Tουλάχιστον 56 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Ιερουσαλήμ, εκ των οποίων οι έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η έκρηξη στην Ιερουσαλήμ είναι πράξη αντεκδίκησης για τους 19 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπαλάτα και Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δράστης ήταν ο 19χρονος Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Αλ-Χουχάνι, από τον προσφυγικό καταυλισμό Ντεϊσί, κοντά στην Βηθλεέμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της έκρηξης μερικά οικοδομικά τετράγωνα πιο μακριά περίπου 300 Ισραηλινοί, μέλη της οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα", πραγματοποιούσαν πορεία με αίτημα να δοθεί ένα τέλος στους εβραϊκούς οικισμούς.
Με απώλειες άρχισαν οι επιθέσεις κατά θέσεων των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα
3.3.2002 4:27 (Ωρα Λονδίνου) Συγκεκριμένα η αμερικανική αεροπορία εξαπολύει από άερος επιθέσεις από το βράδυ της Παρασκευής περιοχές στα νοτιοανατολικά της πόλης Γκαρντέζ - πρωτεύουσας της επαρχίας Πακτία - όπου, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, πιστεύεται ότι κρύβονται πάνω από 500 μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα, με τις οικογένειές τους. Εκπρόσωπος στρατιωτικού διοικητή της περιοχής ανέφερε ότι Αμερικανικά μαχητικά βομβαρδίζουν την περιοχή αυτή, κοντά στην πόλη Γκαρντέζ από το βράδυ της Παρασκευής, και ότι τα μέλη της Αλ-Κάϊντα απάντησαν στην επίθεση με πυρά ρουκετών και βαρέων όπλων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 600 Αφγανοί μαζί με 60 Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους έχουν αναλάβει από κοινού δράση στην περιοχή. Εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές αφγανικές δυνάμεις προχωρούν "μεθοδικά" με στόχο τον εντοπισμό και την εξόντωση του δικτύου Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν. Βάσει εκτιμήσεων περίπου 5.000 αλλοδαποί, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα, βρίσκονται ακόμα στο Αφγανιστάν. Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους στην Υεμένη, για να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στον εντοπισμό μελών του δικτύου αλ-Κάϊντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Επτά αντάρτες νεκροί σε ανταλλαγή πυροβολισμών στα Σκόπια
3.3.2002 4:30 (Ωρα Λονδίνου) O υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μποσκόφσκι, διευκρίνισε ότι οι αντάρτες, πρώτοι, άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικής περιπόλου, στο προάστιο Μπούτελ των Σκοπίων. Οι αστυνομικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά σκοτώνοντας όλους τους αντάρτες. Ο κ. Μποσκόφσκι υποστήριξε ότι οι αντάρτες σχεδίαζαν να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά καίριων κτιριακών εγκαταστάσεων της χώρας, μεταξύ των οποίων και η πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Σύμφωνα με τον υπουργό, ορισμένοι εκ των ανταρτών ήταν αλλοδαποί, απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει την εθνικότητά τους. Πληροφορίες του πρακτορείου Ρώϋτερς αναφέρουν ότι οι αστυνομικές αρχές χαρακτήρισαν τους ενόπλους "τρομοκράτες μουτζαχεντίν" και είπαν ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν από το Πακιστάν. Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας των Σκοπίων, κοντά αλλά κι εντός του φορτηγού που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες, οι αστυνομικές δυνάμεις ανακάλυψαν μεγαλή πόσοτητα όπλων, ρουκέτες και εκτοξευτήρες ρουκετών, αλλά και στρατιωτικές στολές του πρώην Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού της Αλβανίας. Ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια, Πολ Άντερσον, επεσήμανε ότι το επεισόδιο σημειώθηκε ενώ η ΠΓΔΜ διανύει μια περίοδο σταθερής προόδου ως προς την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία υπεγράφη πέρυσι και έδωσε τέλος στην 17μηνη εξέγερση των Αλβανών. Ο ανταποκριτής του BBC μέτεδωσε, επίσης, ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, για προληπτικούς λόγους.
Οργή Αλέξιου για το μήνυμα Πάπα 3.3.2002 5:20 (Ωρα Λονδίνου)
Αποκλιμάκωση των διακοινοτικών συγκρούσεων στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της Δυτικής Ινδίας
3.3.2002 4:39 (Ωρα Λονδίνου) Χιλιάδες στρατιώτες - που έχουν εντολή να πυροβολούν εναντίον των συμπλεκόμενων - αναπτύχθηκαν σε περισσότερες από τριάντα πόλεις του Γκουτζαράτ. Όμως η βία συνεχίστηκε σε περιοχές έξω από την Αχμενταμπάντ, την πρωτεύουσα της πολιτείας: σχεδόν 30 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε ένα χωριό που δέχθηκε επίθεση από ινδουιστές οι οποίοι πυρπόλησαν τα σπίτια. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, χαρακτήρισε "εθνική ντροπή" την έκρηξη θρησκευτικής βίας ανάμεσα σε Ινδουϊστές και Μουσουλμάνους και έκανε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία και αρμονία στις σχέσεις των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων. Οι μουσουλμάνοι στο Γκουτζαράτ είναι πανικόβλητοι, δήλωσε στο ΒΒC o πρόεδρος της Παν-ινδικής Μουσουλμανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής προσθέτοντας ότι "θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να θέσει πλήρως υπό έλεγχο την κατάσταση στο Γκουτζαράτ. Δεν αρκεί μόνον η αποστολή ορισμένων μονάδων του στρατού", δήλωσε στο BBC o Σιέντ Σαχαμπουντίν ο οποίος εξήγησε στη συνέχεια ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν στα χωριά και στις πόλεις του Γκουτζαράτ έχουν τρομοκρατηθεί.
Διχασμένες οι χώρες της Κοινοπολιτείας για την Ζιμπάμπουε
3.3.2002 5:37 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα η Βασίλισσα Ελισάβετ κήρυξε την έναρξη των εργασιών της συνόδου, τα βασικότερα θέματα στην ημερήσια διάταξη της οποίας είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ζιμπάμπουε και η διεθνής εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Στην ομιλία της η Βρετανίδα μονάρχης είπε ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξαν πόσο σημαντική είναι η οικοδόμηση γεφυρών προσέγγισης ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς. Στο θέμα της Ζιμπάμπουε η Βρετανία και η Αυστραλία είναι μεταξύ των κρατών που ζητούν την αποπομπή της χώρας από την Κοινοπολιτεία, αλλά ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό από το σύνολο των κρατών της Κοινοπολιτείας. 3.3.2002 5:24 (Ωρα Λονδίνου) 3.3.2002 5:40 (Ωρα Λονδίνου)
Τί λέει ο βρετανικός τύπος της Κυριακής 3.3.2002 5:29 (Ωρα Λονδίνου) Μια μεγάλη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουϊλιαμ με τον πατέρα του, πρίγκιπα Κάρολο, δεσπόζει στην πρώτη σελίδα των Κυριακάτικων Τάϊμς. Ο λόγος; Ο 19χρονος πρίγκιπας και πρωτοετής φοιτητής στο πανεπιστήμιο StAndrews της Σκωτίας, αισθάνεται, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, μοναξιά και παρουσιάζει προβλήματα προσαρμογής στο καινούριο φοιτητικό περιβάλλον. Έτσι, ίσως του χρόνου αποφασίσει να μεταφερθεί στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ή να πάει για ένα χρόνο σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ιταλίας ή της Αμερικής. Στην πρώτη σελίδα της Σάντεϋ Τέλεγκραφ διαβάζουμε ότι μια νέα βιογραφία της πργκίπισσας Μαργαρίτας που είναι έτοιμη προς δημοσίευση, υποστηρίζει ότι η αδερφή της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία πέθανε τον προηγούμενο μήνα, έκανε χρήση ναρκωτικών. Μέλη της βασιλικής οικογένειας πρόκειται να μηνύσουν πάντως το συγγραφέα της βιογραφίας και να προσπαθήσουν να αποτρέψουν της κυκλοφορίας της στα βιβλιοπωλεία. Το μενού των μοναρχικών ειδήσεων κλείνει με την ανακοίνωση του ζεύγους πρίγκηπα Εδουάρδου, του μικρότερου γιου της βασίλισσας, και της συζύγου του Σόφι Ρυς Τζόουνς, ότι αμφότεροι προτίθενται να παραιτηθούν από τις ιδιωτικές ασχολίες και επιχειρήσεις τους και να αφοσιωθούν στα βασιλικά τους καθήκοντα. Που σημαίνει ότι ο μεν Ανδρέας θα διακόψει τη λειτουργία της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών που διατηρεί, ενώ η Σόφι θα παραιτηθεί από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων που φέρει το όνομά της. Και οι δύο εταιρείες υπέστησαν πέρσυ δριμεία κριτική ότι χρησιμοποιούν το 'βασιλικό' όνομα των επικεφαλής τους για να κλείσουν συμφωνίες και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Η κατάσταση στο βρετανικό σύστημα υγείας βρίσκεται για άλλη μια φορά στο κέντρο του ενδιαφέροντος των εφημερίδων. Στη πρώτη σελίδα της Σάν τεϋ Τέλεγκραφ η φωτογραφία ενός κοριτσιού που βρίσκεται στην αναμονή για να κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών. Η επέμβαση που θα της σώσει τη ζωή όμως, αναφέρει το ρεπορτάζ, διαρκώς αναβάλεται καθώς το νοσοκομείο της περιοχής της δεν έχει τα χρήματα να προχωρήσει στην εγχείριση. Στην πρώτη σελίδα του Ομπζέρβερ, φιλοξενούνται νέα στοιχεία για τη 'θανατηφόρα αύξηση στις λίστες αναμονής για τη θεραπεία του καρκίνου', όπως αναφέρει ο τίτλος. 'Χιλιάδες ασθενείς του βρετανικού ΕΣΥ βρίσκουν άδικο θάνατο επειδή οι χρόνοι αναμονής για θεραπείες ικανές να σώσουν τη ζωή τους αυξάνονται υπερβολικά' σχολιάζει η εφημερίδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, η Βρετανία έχει πολύ χαμηλότερους δείκτες επιβίωσης καρκινοπαθών από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης. Ένας από τους πιθανότερους λόγους, λένε οι γιατροί, είναι το γεγονός ότι οι λίστες αναμονής για πολλές βασικές θεραπείες όπως χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες είναι μεγάλες στα περισσότερα νοσοκομεία, και η τάση είναι να μεγαλώνουν περισσότερο. Μόνο το 32% των Βρετανών ασθενών ξεκινούν χημειοθεραπεία μέσα στις πρώτες τέσσερεις εβδομάδες από τη στιγμή που αυτή κριθεί αναγκαία. Σε ένα ακόμη ιατρικό θέμα από τις πρώτες σελίδες, ο Κυριακάτικος Ιντνηπέντεντ καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την περιβαλοντική της πολιτικής υπό το φως νέων στοιχείων που αποκαλύπτουν τη σύνδεση των κρίσεων άσθματος με το όζον της ατμόσφαιρας.
|