Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-03-02

  1. Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη δυτική Ιερουσαλήμ
  2. Με απώλειες άρχισαν οι επιθέσεις κατά θέσεων των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα
  3. Με απώλειες άρχισαν οι επιθέσεις κατά θέσεων των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα
  4. Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη δυτική Ιερουσαλήμ
  5. Στρατιωτικός νόμος στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της Ινδίας
  6. Με απώλειες άρχισαν οι επιθέσεις κατά θέσεων των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα
  7. Επτά αντάρτες νεκροί σε ανταλλαγή πυροβολισμών στα Σκόπια
  8. Έκρηξη βόμβας στη δυτική Ιερουσαλήμ
  9. Στρατιωτικός νόμος στην πολιτεία Γκουτζαράτ της Ινδίας
  10. Νέες επιθέσεις κατά θέσεων των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα
  11. Επτά νεκροί σε ανταλλαγή πυροβολισμών στα Σκόπια
  12. Διχασμένες οι χώρες της Κοινοπολιτείας για την Ζιμπάμπουε
  13. Διπλό χτύπημα στην Άρθρουρ Άντερσεν
  14. Επτά νεκροί σε ανταλλαγή πυροβολισμών στα Σκόπια
  15. Στρατιωτικός νόμος στην πολιτεία Γκουτζαράτ της Ινδίας
  16. Διάσκεψη Μουσουλμάνων γυναικών στην Ισπανία
  17. Σε τροχιά ο μεγαλύτερος Ευρωπαϊκός δορυφόρος
  18. Νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο ανατολικό Αφγανιστάν
  19. Βρετανία: Τοξική επίθεση με στόχο πολιτικούς
  20. Αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από την Τζενίν
  21. Ινδία: Ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει την τάξη στην Γκουτζαράτ
  22. Σκιώδης κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης λειτουργεί στις ΗΠΑ
  23. Εκατοντάδες στρατιώτες προωθούνται στην ταραγμένη Γκουτζαράτ
  24. Διχασμένα είναι τα μέλη της Βρετανικής κοινοπολιτείας.
Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη δυτική Ιερουσαλήμ
BBC News
Η βόμβα εξερράγη σε περιοχή υπερορθοδόξων Εβραίων

02.3.2002 23:28 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στη δυτική Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους, δύο μωρά και ένα αγόρι ηλικίας μόλις 10 ετών.

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στους δρόμους της περιοχής Μπεΐτ Ιζραέλ λίγο μετά τη λήξη του εβραϊκής ημέρας προσευχών, το επονομαζόμενο Σαμπάτ.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές τουλάχιστον 56 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Ιερουσαλήμ, εκ των οποίων οι έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε διαφορετικό επεισόδιο στη Δυτική Όχθη ένας ισραηλινός αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά Παλαιστινίων.

Η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής έσπευσε να καταδικάσει την νέα επίθεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η ακραία ισλαμική οργάνωση "Μάρτυρες του Τεμένους Αλ Ακσά", η οποία έχει διασυνδέσεις με την οργάνωση Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγάτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι η έκρηξη στην Ιερουσαλήμ είναι πράξη αντεκδίκησης για τους 19 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπαλάτα και Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής ηγεσίας, Ντορ Γκολντ, υπαινίχθη, ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ενέργειες αντεκδίκησης.

"Το κράτος του Ισραήλ ξέρει πως να υπερασπίζεται τους πολίτες του", είπε ο Ντορ Γκολντ στους δημοσιογράφους.

Αυτόπτης μάρτυρας, δήλωσε στο BBC, ότι είδε ένα ύποπτο άνδρα, πιθανότατα αραβικής καταγωγής, να περιφέρεται στους δρόμους του Μπεΐτ Ιζραέλ, φορώντας κίπα, το καπέλο που φέρουν οι Εβραίοι άντρες όταν εισέρχονται στους χώρους της συναγωγής.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δράστης ήταν ο 19χρονος Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Αλ-Χουχάνι, από τον προσφυγικό καταυλισμό Ντεϊσί, κοντά στην Βηθλεέμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της έκρηξης μερικά οικοδομικά τετράγωνα πιο μακριά περίπου 300 Ισραηλινοί, μέλη της οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα" πραγματοποιούσαν πορεία με αίτημα να δοθεί ένα τέλος στους εβραϊκούς οικισμούς.

Το ραδιό φωνο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ μετέδωσε προ ολίγου ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του βομβιστή, έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα τους και ένα κοριστάκι ηλικίας μόλις 18 μηνών.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού άρχισαν να αποσύρονται από τον προσφυγικό καταυλισμό των Παλαιστινίων στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης, μετά από 20 ώρες σφοδρών συγκρούσεων που είχαν ως αποτέλεσμα 6 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους.

Ομως ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν στον καταυλισμό Μπαλάτα, στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, όπου - όπως είπαν οι Ισραηλινοί - ανακάλυψαν εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων και ένα σπίτι γεμάτο εκρηκτικά. Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συνεχίζονται οι έρευνες των ισραηλινών δυνάμεων από σπίτι σε σπίτι.

Η Υπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, κάλεσε τις ισραηλινές δυνάμεις να θέσουν τέρμα στις επιθέσεις κατά των παλαιστινιακών προσφυγικών καταυλισμών και χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή ανυπόφορη.

Νωρίτερα, ένα από τα ηγετικά στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, ο Χουσάμ Καντέρ, μιλώντας στο BBC, παραδέχθηκε την παρουσία ακραίων Παλαιστινίων μαχητών στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Αλλά τόνισε ότι δεν έχει σημασία εάν Παλαιστίνιοι είναι αναμεμειγμένοι σε συγκρούσεις στην Μπαλάτα και την Τζενίν, αλλά ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι τρομοκρατικές ενέργειες του ισραηλινού στρατού εναντίον Παλαιστινίων πολιτών.

Με απώλειες άρχισαν οι επιθέσεις κατά θέσεων των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα
BBC News
Περίπου 600 αφγανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην στρατιωτική επιχείρηση

03.3.2002 0:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας Αμερικανός στρατιώτης και δύο Αφγανοί σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης κατά θέσεων των μελών του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν και του δικτύου Αλ Κάιντα, σε ορεινές περιοχές του ανατολικού Αφγανιστάν.

Συγκεκριμένα η αμερικανική αεροπορία εξαπολύει από άερος επιθέσεις από το βράδυ της Παρασκευής περιοχές στα νοτιοανατολικά της πόλης Γκαρντέζ - πρωτεύουσας της επαρχίας Πακτία - όπου, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, πιστεύεται ότι κρύβονται πάνω από 500 μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα, με τις οικογένειές τους.

Πηγές από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρουν ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν με δύο ισχυρότατες βόμβες, 907 κιλών, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν ασφυκτικές αναθυμιάσεις ακόμα και μέσα σε σπηλιές, όπου πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει οι πρώην Ταλεμπάν και τα μέλη της Αλ Κάιντα.

Αυτού του είδους οι βόμβες δοκιμάστηκαν από τους Αμερικανούς τον Δεκέμβριο και όπως είχαν δηλώσει αμερικανοί αξιωματούχοι επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν τον Ιανουάριο στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των οπαδών του Σαουδάραβα ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 600 Αφγανοί μαζί με 60 Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους έχουν αναλάβει από κοινού δράση στην περιοχή.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές αφγανικές δυνάμεις προχωρούν "μεθοδικά" με στόχο τον εντοπισμό και την εξόντωση του δικτύου Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν.

Βάσει εκτιμήσεων περίπου 5.000 αλλοδαποί, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα, βρίσκονται ακόμα στο Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους στην Υεμένη, για να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στον εντοπισμό μελών του δικτύου αλ-Κάϊντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Με απώλειες άρχισαν οι επιθέσεις κατά θέσεων των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα
BBC News
Περίπου 600 αφγανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην στρατιωτική επιχείρηση

02.3.2002 19:50 (Ωρα Λονδίνου)
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μεταδίδει ότι τουλάχιτον ένας Αμερικανός στρατιώτης και δύο Αφγανοί σκοτώθηκαν και δεκάδες έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης κατά θέσεων των μελών του πρών ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν και του δικτύου Αλ Κάιντα, στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Συγκεκριμένα η Αμερικανική αεροπορία βομβαρδίζει από το βράδυ της Παρασκευής περιοχές στα νοτιοανατολικά της πόλης Γκαρντέζ - πρωτεύουσας της επαρχίας Πακτία - όπου, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, πιστεύεται ότι κρύβονται πάνω από 500 μέλη του δικτύου Αλ-Κάϊντα, με τις οικογένειές τους.

Εκπρόσωπος στρατιωτικού διοικητή της περιοχής ανέφερε ότι Αμερικανικά μαχητικά βομβαρδίζουν την περιοχή αυτή, κοντά στην πόλη Γκαρντέζ από το βράδυ της Παρασκευής, και ότι τα μέλη της Αλ-Κάϊντα απάντησαν στην επίθεση με πυρά ρουκετών και βαρέων όπλων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 600 Αφγανοί μαζί με 60 Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους έχουν αναλάβει από κοινού δράση στην περιοχή.

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους στην Υεμένη, για να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στον εντοπισμό μελών του δικτύου αλ-Κάϊντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη δυτική Ιερουσαλήμ
BBC News
Φόβοι για νέα επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας

02.3.2002 19:18 (Ωρα Λονδίνου)
Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στη δυτική Ιερουσαλήμ, σε περιοχή όπου, όπως λέγεται, διαμένουν πολλοί θρήσκοι Ισραηλινοί.

Το ραδιόφωνο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ μετέδωσε προ ολίγου ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του βομβιστή, έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα τους και ένα κοριστάκι ηλικίας μόλις 18 μηνών.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης, η οποία σημειώθηκε την ώρα που οι κάτοικοι της περιοχής έφευγαν από τις συναγωγές μετά το τέλος του Σαμπάτ.

Η αστυνομία έχει εκκενώσει την περιοχή, όπου σημειώθηκε η έκρηξη και διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό περαιτέρω εκρηκτικών μηχανισμών.

Το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Ισράηλ επέρριψε ευθύνες για τη νέα βομβιστική επίθεση στον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού άρχισαν να αποσύρονται από τον προσφυγικό καταυλισμό των Παλαιστινίων στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης, μετά από 20 ώρες σφοδρών συγκρούσεων που είχαν ως αποτέλεσμα 6 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους.

Ομως ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν στον καταυλισμό Μπαλάτα, στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, όπου - όπως είπαν οι Ισραηλινοί - ανακάλυψαν εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων και ένα σπίτι γεμάτο εκρηκτικά. Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συνεχίζονται οι έρευνες των ισραηλινών δυνάμεων από σπίτι σε σπίτι.

Η Υπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, κάλεσε τις ισραηλινές δυνάμεις να θέσουν τέρμα στις επιθέσεις κατά των παλαιστινιακών προσφυγικών καταυλισμών και χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή ανυπόφορη.

Νωρίτερα, ένα από τα ηγετικά στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, ο Χουσάμ Καντέρ, μιλώντας στο BBC, παραδέχθηκε την παρουσία ακραίων Παλαιστινίων μαχητών στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Αλλά τόνισε ότι δεν έχει σημασία εάν Παλαιστίνιοι είναι αναμεμειγμένοι σε συγκρούσε ις στην Μπαλάτα και την Τζενίν, αλλά ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι τρομοκρατικές ενέργειες του ισραηλινού στρατού εναντίον Παλαιστινίων πολιτών.

Στρατιωτικός νόμος στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της Ινδίας
BBC News
Εκτός από τα ανθρώπινα θύματα οι συγκρούσεις προκάλεσαν και εκτεταμένες υλικές καταστροφές

02.3.2002 18:45 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ινδία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η θρησκευτική βία που ξέσπασε στο κρατίδιο Γκουτζαράτ τις τελευταίες ημέρες, τίθεται πλέον υπό έλεγχο.

Χιλιάδες στρατιώτες - που έχουν εντολή να πυροβολούν εναντίον των συμπλεκόμενων - αναπτύχθηκαν σε περισσότερες από τριάντα πόλεις του Γκουτζαράτ - όπου τις τελευταίες μέρες πάνω από 400 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στις συγκρούσεις μεταξύ Ινδουϊστών και Μουσουλμάνων.

Όμως η βία συνεχίστηκε σε περιοχές έξω από την Αχμενταμπάντ, την πρωτεύουσα της πολιτείας: σχεδόν 30 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε ένα χωριό που δέχθηκε επίθεση από ινδουιστές οι οποίοι πυρπόλησαν τα σπίτια.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, χαρακτήρισε ως "εθνική ντροπή" την έκρηξη θρησκευτικής βίας ανάμεσα σε Ινδουϊστές και Μουσουλμάνους και έκανε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία και αρμονία στις σχέσεις των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων.

Τουλάχιστον άλλοι 30 μουσουλμάνοι κάηκαν χθες ζωντανοί στην πολιτεία Γκουτζαράτ της Δυτικής Ινδίας ... Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας αξιωματούχος, περίπου τρεις χιλιάδες ινδουιστές επετέθησαν εναντίον χωριού και πυρπόλησαν σπίτια μουσουλμάνων ...

Ταυτόχρονα αναπτύσσονται κι άλλες μονάδες του στρατού στο Γκουτζαράτ κι οι αρχές δηλώνουν πως θα τεθεί έτσι υπό έλεγχο η κατάσταση μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών που είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 300 άνθρωποι να βρουν ο θάνατο.

Οι μουσουλμάνοι στο Γκουτζαράτ είναι πανικόβλητοι, δήλωσε στο ΒΒC o πρόεδρος της Παν-ινδικής Μουσουλμανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής προσθέτοντας ότι "αυτό που λέμε στην κυβέρνηση είναι πως θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να θέσει πλήρως υπό έλεγχο την κατάσταση στο Γκουτζαράτ. Δεν αρκεί μόνον η αποστολή ορισμένων μονάδων του στρατού", δήλωσε στο BBC o Σιέντ Σαχαμπουντίν ο οποίος εξήγησε στη συνέχεια ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν στα χωριά και στις πόλεις του Γκουτζαράτ έχουν τρομοκρατηθεί.

Τα πλήθη των ινδουιστών, είπε, έχουν περικυκλώσει τα σπίτια τους, τους σφά ζουν και καταστρέφουν τις περιουσίες τους, προκαλώντας καταστροφές εκατομμυρίων ...

Με απώλειες άρχισαν οι επιθέσεις κατά θέσεων των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα
BBC News
Περίπου 600 αφγανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην στρατιωτική επιχείρηση

02.3.2002 19:08 (Ωρα Λονδίνου)
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μεταδίδει ότι τουλάχιτον ένας Αμερικανός στρατιώτης και δύο Αφγανοί σκοτώθηκαν και δεκάδες έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης κατά θέσεων των μελών του πρών ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν και του δικτύου Αλ Κάιντα, στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Συγκεκριμένα η Αμερικανική αεροπορία βομβαρδίζει από το βράδυ της Παρασκευής περιοχές στα νοτιοανατολικά της πόλης Γκαρντέζ - πρωτεύουσας της επαρχίας Πακτία - όπου, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, πιστεύεται ότι κρύβονται πάνω από 500 μέλη του δικτύου Αλ-Κάϊντα, με τις οικογένειές τους.

Εκπρόσωπος στρατιωτικού διοικητή της περιοχής ανέφερε ότι Αμερικανικά μαχητικά βομβαρδίζουν την περιοχή αυτή, κοντά στην πόλη Γκαρντέζ από το βράδυ της Παρασκευής, και ότι τα μέλη της Αλ-Κάϊντα απάντησαν στην επίθεση με πυρά ρουκετών και βαρέων όπλων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 600 Αφγανοί μαζί με 60 Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους έχουν αναλάβει από κοινού δράση στην περιοχή.

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους στην Υεμένη, για να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στον εντοπισμό μελών του δικτύου αλ-Κάϊντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Επτά αντάρτες νεκροί σε ανταλλαγή πυροβολισμών στα Σκόπια
BBC News
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρεσβείες κινδυνεύουν

02.3.2002 17:36 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ανακοίνωσε ότι αστυνομικές δυνάμεις της σκότωσαν επτά μέλη οργάνωσης ανταρτών κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών, σε προάστιο των Σκοπίων.

O υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μποσκόφσκι, διευκρίνισε ότι οι αντάρτες, πρώτοι, άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικής περιπόλου, στο προάστιο Μπούτελ των Σκοπίων. Οι αστυνομικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά σκοτώνοντας όλους τους αντάρτες.

Ο κ. Μποσκόφσκι υποστήριξε ότι οι αντάρτες σχεδίαζαν να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά καίριων κτιριακών εγκαταστάσεων της χώρας, μεταξύ των οποίων και η πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον σκοπιανό υπουργό, ορισμένοι εκ των ανταρτών ήταν αλλοδαποί, απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει την εθνικότητά τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρώϋτερς, οι αστυνομικές αρχές χαρακτήρισαν τους ενόπλους "τρομοκράτες μουτζαχεντίν" και είπαν ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν από το Πακιστάν.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας των Σκοπίων, κοντά αλλά κι εντός του φορτηγού που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες, οι αστυνομικές δυνάμεις ανακάλυψαν μεγαλή πόσοτητα όπλων, ρουκέτες και εκτοξευτήρες ρουκετών, αλλά και στρατιωτικές στολές του πρώην Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού της Αλβανίας.

Ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια, Πολ Άντερσον, επεσήμανε ότι το επεισόδιο σημειώθηκε ενώ η ΠΓΔΜ διανύει μια περίοδο σταθερής προόδου ως προς την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία υπεγράφη πέρυσι και έδωσε τέλος στην 17μηνη εξέγερση των Αλβανών.

Ο ανταποκριτής του BBC μέτεδωσε, επίσης, ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, για προληπτικούς λόγους.

Έκρηξη βόμβας στη δυτική Ιερουσαλήμ
BBC News
Περιπολία Ισραηλινών στρατιωτών στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα της Δυτικής Όχθης

02.3.2002 18:15 (Ωρα Λονδίνου)
Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία νέα έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στη δυτική Ιερουσαλήμ, σε περιοχή με έντονο θρησκευτικό στοιχείο.

Το ραδιόφωνο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ μετέδωσε προ ολίγου ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, ενώ οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ανακοίνωσαν ότι ένα κοριτσάκι ενός έτους σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Η αστυνομία έχει εκκενώσει την περιοχή, όπου σημειώθηκε η έκρηξη και διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό περαιτέρω εκρηκτικών μηχανισμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της έκρηξης, οι δρόμοι της περιοχής είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν κίνηση καθώς μόλις είχε λήξει το Σαμπάτ των Εβραίων.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού άρχισαν να αποσύρονται από τον προσφυγικό καταυλισμό των Παλαιστινίων στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης, μετά από 20 ώρες σφοδρών συγκρούσεων που είχαν ως αποτέλεσμα 6 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους.

Ομως ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν στον καταυλισμό Μπαλάτα, στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, όπου - όπως είπαν οι Ισραηλινοί - ανακάλυψαν εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων και ένα σπίτι γεμάτο εκρηκτικά. Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συνεχίζονται οι έρευνες των ισραηλινών δυνάμεων από σπίτι σε σπίτι.

Η Υπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, κάλεσε τις ισραηλινές δυνάμεις να θέσουν τέρμα στις επιθέσεις κατά των παλαιστινιακών προσφυγικών καταυλισμών και χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή ανυπόφορη.

Νωρίτερα, ένα από τα ηγετικά στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, ο Χουσάμ Καντέρ, μιλώντας στο BBC, παραδέχθηκε την παρουσία ακραίων Παλαιστινίων μαχητών στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Αλλά τόνισε ότι δεν έχει σημασία εάν Παλαιστίνιοι είναι αναμεμειγμένοι σε συγκρούσεις στην Μπαλάτα και την Τζενίν, αλλά ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι τρομοκρατικές ενέργειες του ισραηλινού στρατού εναντίον Παλαιστινίων πολιτών.

Στρατιωτικός νόμος στην πολιτεία Γκουτζαράτ της Ινδίας
BBC News
Εκτός από τα ανθρώπινα θύματα οι συγκρούσεις προκάλεσαν και εκτεταμένες υλικές καταστροφές

02.3.2002 18:17 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ινδία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η θρησκευτική βία που ξέσπασε στο κρατίδιο Γκουτζαράτ τις τελευταίες ημέρες, τίθεται πλέον υπό έλεγχο.

Χιλιάδες στρατιώτες - που έχουν εντολή να πυροβολούν εναντίον των συμπλεκόμενων - αναπτύχθηκαν σε περισσότερες από τριάντα πόλεις του Γκουτζαράτ - όπου τις τελευταίες μέρες πάνω από 300 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στις συγκρούσεις μεταξύ Ινδουϊστών και Μουσουλμάνων.

Όμως η βία συνεχίστηκε σε περιοχές έξω από την Αχμενταμπάντ, την πρωτεύουσα της πολιτείας: σχεδόν 30 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε ένα χωριό που δέχθηκε επίθεση από ινδουιστές οι οποίοι πυρπόλησαν τα σπίτια.

Στο μεταξύ ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, χαρακτήρισε ως "εθνική ντροπή" την έκρηξη θρησκευτικής βίας ανάμεσα σε Ινδουϊστές και Μουσουλμάνους και έκανε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία και αρμονία στις σχέσεις των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων.

Τουλάχιστον άλλοι 30 μουσουλμάνοι κάηκαν χθες ζωντανοί στην πολιτεία Γκουτζαράτ της Δυτικής Ινδίας ... Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας αξιωματούχος, περίπου τρεις χιλιάδες ινδουιστές επετέθησαν εναντίον χωριού και πυρπόλησαν σπίτια μουσουλμάνων ...

Ταυτόχρονα αναπτύσσονται κι άλλες μονάδες του στρατού στο Γκουτζαράτ κι οι αρχές δηλώνουν πως θα τεθεί έτσι υπό έλεγχο η κατάσταση μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών που είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 300 άνθρωποι να βρουν ο θάνατο.

Οι μουσουλμάνοι στο Γκουτζαράτ είναι πανικόβλητοι, δήλωσε στο ΒΒC o πρόεδρος της Παν-ινδικής Μουσουλμανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής προσθέτοντας ότι "αυτό που λέμε στην κυβέρνηση είναι πως θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να θέσει πλήρως υπό έλεγχο την κατάσταση στο Γκουτζαράτ. Δεν αρκεί μόνον η αποστολή ορισμένων μονάδων του στρατού", δήλωσε στο BBC o Σιέντ Σαχαμπουντίν ο οποίος εξήγησε στη συνέχεια ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν στα χωριά και στις πόλεις του Γκουτζαράτ έχουν τρομοκρατηθεί.

Τα πλήθη των ινδουιστών, είπε, έχουν περικυκλώσει τα σπίτια τους, τους σφάζουν και καταστρέφ ουν τις περιουσίες τους, προκαλώντας καταστροφές εκατομμυρίων ...

Νέες επιθέσεις κατά θέσεων των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα
BBC News
Περίπου 600 αφγανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην στρατιωτική επιχείρηση

02.3.2002 18:07 (Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή αμερικανικών και αφγανικών δυνάμεων, βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορεινή περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν.

Συγκεκριμένα η Αμερικανική αεροπορία βομβαρδίζει από το βράδυ της Παρασκευής περιοχές στα νοτιοανατολικά της πόλης Γκαρντέζ - πρωτεύουσας της επαρχίας Πακτία - όπου, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, πιστεύεται ότι κρύβονται πάνω από 500 μέλη του δικτύου Αλ-Κάϊντα, με τις οικογένειές τους.

Εκπρόσωπος στρατιωτικού διοικητή της περιοχής ανέφερε ότι Αμερικανικά μαχητικά βομβαρδίζουν την περιοχή αυτή, κοντά στην πόλη Γκαρντέζ από το βράδυ της Παρασκευής, και ότι τα μέλη της Αλ-Κάϊντα απάντησαν στην επίθεση με πυρά ρουκετών και βαρέων όπλων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 600 Αφγανοί μαζί με 60 Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους έχουν αναλάβει από κοινού δράση στην περιοχή.

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους στην Υεμένη, για να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στον εντοπισμό μελών του δικτύου αλ-Κάϊντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Επτά νεκροί σε ανταλλαγή πυροβολισμών στα Σκόπια
BBC News
Στρατιώτης της ΠΓΔΜ σε παλαιότερη επιχείρηση κατά Αλβανών ανταρτών

2.3.2002 14:40 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ανακοίνωσε ότι αστυνομικές δυνάμεις της σκότωσαν επτά άτομα, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών, σε προάστιο των Σκοπίων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μποσκόφσκι, τα θύματα ανήκαν σε ομάδα ανταρτών η οποία είχε σκοπό να εξαπολύσει επιθέσεις κατά ξένων πρεσβειών, συγκεκριμένα εναντίον ζωτικών εγκαταστάσεων και της αμερικανικής και γερμανικής πρεσβείας.

Σύμφωνα με τον κ. Μποσκόφκσι, οι ένοπλοι προσπάθησαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα να στήσουν ενέδρα σε αστυνομική περίπολο, στο προάστιο Μπούτελ των Σκοπίων. Η αστυνομία ανταπέδωσε τα πυρά και επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Ο κ. Μποσκόφσκι υπεστήριξε ότι ορισμένοι από τους ένοπλους ήταν Αλβανοί, ενώ ανάμεσά τους συγκαταλέγονταν και ξένοι υπήκοοι, αλλά δεν διευκρίνησε την εθνικότητά τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρώϋτερς, οι αστυνομικές αρχές χαρακτήρισαν τους ενόπλους "τρομοκράτες Μουτζαχεντίν" και είπαν ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν από το Πακιστάν.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από τα Σκόπια ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, για προληπτικούς λόγους.

Διχασμένες οι χώρες της Κοινοπολιτείας για την Ζιμπάμπουε
BBC News
Ο Τόνυ Μπλερ παρακολουθεί την εναρκτήρια συνεδρίαση της συνόδου κορυφής της Βρετανικής Κοινοπολιτείας

2.3.2002 14:56 (Ωρα Λονδίνου)
Στη σύνοδο κορυφής της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, που πραγματοποιείται στην Αυστραλία, οι ηγέτες των χωρών-μελών ανέβαλαν την απόφαση σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε.

Νωρίτερα η Βασίλισσα Ελισάβετ κήρυξε την έναρξη των εργασιών της συνόδου, όπου τα θέματα που κυριαρχούν είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ζιμπάμπουε και η διεθνής εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.

Στην ομιλία της η Βρετανίδα μονάρχης είπε ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξαν πόσο σημαντική είναι η οικοδόμηση γεφυρών προσέγγισης ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς.

Στο θέμα της Ζιμπάμπουε η Βρετανία και η Αυστραλία είναι μεταξύ των κρατών που ζητούν την αποπομπή της χώρας από την Κοινοπολιτεία, αλλά ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό από το σύνολο των κρατών της Κοινοπολιτείας.

Διπλό χτύπημα στην Άρθρουρ Άντερσεν
BBC News
Νέο διπλό πλήγμα δέχθηκε η επαγγελματική φήμη της εταιρείας ορκωτών λογιστών Άρθουρ Άντερσεν

2.3.2002 14:48 (Ωρα Λονδίνου)
Νέο διπλό πλήγμα δέχθηκε η διεθνής εταιρεία ορκωτών λογιστών Αρθουρ Αντερσεν, που επικρίθηκε εντονότατα στις ΗΠΑ για τον τρόπο με τον οποίον είχε εξετάσει τα βιβλία της μεγάλης ενεργειακής εταιρείας ΕΝΡΟΝ, η οποία κατόπιν χρεωκόπησε.

Η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Μερκ αποφάσισε να μην κάνει πλέον χρήση των υπηρεσιών της Άρθουρ Άντερσεν.

Εξάλλου η Άρθουρ Άντερσεν συμφώνησε να καταβάλλει αποζημίωση 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ίδρυμα Βαπτιστών της πολιτείας Αριζόνα.

Το Ίδρυμα αυτό χρεωκόπησε πριν από 3 χρόνια, μετά από επανειλλημένες ζημιογόνες χρήσεις, τις οποίες δεν γνωστοποίησαν οι λογιστές της Άρθουρ Άντερσεν, που διεξήγαν τους ορκωτούς ελέγχους.

Επτά νεκροί σε ανταλλαγή πυροβολισμών στα Σκόπια
BBC News
Γερμανός στρατιώτης της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που εξακολουθεί να βρίσκεται στην ΠΓΔΜ

2.3.2002 13:32 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ανακοίνωσε ότι αστυνομικές δυνάμεις της σκότωσαν επτά άτομα, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών, σε προάστιο των Σκοπίων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μποσκόφσκι, τα θύματα ανήκαν σε ομάδα ανταρτών η οποία είχε σκοπό να εξαπολύσει επιθέσεις κατά ξένων πρεσβειών, συγκεκριμένα εναντίον ζωτικών εγκαταστάσεων της αμερικανικής και γερμανικής πρεσβείας.

Σύμφωνα με τον κ. Μποσκόφκσι, οι ένοπλοι προσπάθησαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα να στήσουν ενέδρα σε αστυνομική περίπολο, στο προάστιο Μπούτελ των Σκοπίων. Η αστυνομία ανταπέδωσε τα πυρά και επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Ο κ. Μποσκόφσκι υπεστήριξε ότι ορισμένοι από τους ένοπλους ήταν ξένοι υπήκοοι αλλά δεν διευκρίνησε την εθνικότητά τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρώϋτερς, οι αστυνομικές αρχές χαρακτήρισαν τους ενόπλους "τρομοκράτες Μουτζαχεντίν" και είπαν ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν από το Πακιστάν.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από τα Σκόπια ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, για προληπτικούς λόγους.

Στρατιωτικός νόμος στην πολιτεία Γκουτζαράτ της Ινδίας
BBC News
Εκτός από τα ανθρώπινα θύματα οι συγκρούσεις προκάλεσαν και εκτεταμένες υλικές καταστροφές

2.3.2002 13:43 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ινδία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η θρησκευτική βία που ξέσπασε στο κρατίδιο Γκουτζαράτ τις τελευταίες ημέρες, τίθεται πλέον υπό έλεγχο.

Χιλιάδες στρατιώτες - που έχουν εντολή να πυροβολούν εναντίον των συμπλεκόμενων - αναπτύχθηκαν σε περισσότερες από τριάντα πόλεις του Γκουτζαράτ - όπου τις τελευταίες μέρες πάνω από 300 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στις συγκρούσεις μεταξύ Ινδουϊστών και Μουσουλμάνων.

Όμως η βία συνεχίστηκε σε περιοχές έξω από την Αχμενταμπάντ, την πρωτεύουσα της πολιτείας: σχεδόν 30 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε ένα χωριό που δέχθηκε επίθεση από ινδουιστές οι οποίοι πυρπόλησαν τα σπίτια.

Στο μεταξύ ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, χαρακτήρισε ως "εθνική ντροπή" την έκρηξη θρησκευτικής βίας ανάμεσα σε Ινδουϊστές και Μουσουλμάνους και έκανε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία και αρμονία στις σχέσεις των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων.

Τουλάχιστον άλλοι 30 μουσουλμάνοι κάηκαν χθες ζωντανοί στην πολιτεία Γκουτζαράτ της Δυτικής Ινδίας ... Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας αξιωματούχος, περίπου τρεις χιλιάδες ινδουιστές επετέθησαν εναντίον χωριού και πυρπόλησαν σπίτια μουσουλμάνων ...

Ταυτόχρονα αναπτύσσονται κι άλλες μονάδες του στρατού στο Γκουτζαράτ κι οι αρχές δηλώνουν πως θα τεθεί έτσι υπό έλεγχο η κατάσταση μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών που είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 300 άνθρωποι να βρουν ο θάνατο.

Οι μουσουλμάνοι στο Γκουτζαράτ είναι πανικόβλητοι, δήλωσε στο ΒΒC o πρόεδρος της Παν-ινδικής Μουσουλμανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής προσθέτοντας ότι "αυτό που λέμε στην κυβέρνηση είναι πως θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να θέσει πλήρως υπό έλεγχο την κατάσταση στο Γκουτζαράτ. Δεν αρκεί μόνον η αποστολή ορισμένων μονάδων του στρατού", δήλωσε στο BBC o Σιέντ Σαχαμπουντίν ο οποίος εξήγησε στη συνέχεια ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν στα χωριά και στις πόλεις του Γκουτζαράτ έχουν τρομοκρατηθεί.

Τα πλήθη των ινδουιστών, είπε, έχουν περικυκλώσει τα σπίτια τους, τους σφάζουν και καταστρέφο υν τις περιουσίες τους, προκαλώντας καταστροφές εκατομμυρίων ...

Διάσκεψη Μουσουλμάνων γυναικών στην Ισπανία
BBC News
Η αναζήτηση κοινών ριζών και εμπειριών ανάμεσα σε Μουσουλμάνες από διαφορετικά κράτη θα είναι το κεντρικό θέμα του συνεδρίου

2.3.2002 13:15 (Ωρα Λονδίνου)
Διήμερη συνάντηση Μουσουλμάνων γυναικών διεξάγεται από σήμερα στην πόλη Κόρδοβα της Ισπανίας.

Στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο Μουσουλμάνων γυναικών συμμετέχουν 250 εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο και κεντρικό θέμα του είναι το πώς οι γυναίκες μουσουλμανικής θρησκείας από διαφορετικά κράτη θα μπορέσουν να βρούν κοινές ρίζες και εμπειρίες.

Άλλα θέματα προς συζήτηση είναι η παραδοσιακή επικάλυψη της κεφαλής, το έθιμο της γυναικείας περιτομής και η εικόνα του μουσουλμανικού κόσμου όπως διαμορφώνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά της επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Για πρώτη φορά οι διοργανωτές του συνεδρίου καλωσορίζουν την προσέλευση ανδρών - ακόμα και μη Μουσουλμάνων - σε μια προσπάθεια να λάβουν οι συζητήσεις τον ευρύτερο δυνατό χαρακτήρα.

Σε τροχιά ο μεγαλύτερος Ευρωπαϊκός δορυφόρος
BBC News
Ο δορυφόρος έχει μήκος δέκα μέτρα

2.3.2002 13:35 (Ωρα Λονδίνου)
Ο μεγαλύτερος και ακριβότερος ευρωπαϊκός δορυφόρος εκτοξεύθηκε, μετά από μικρά τεχνικά προβλήματα, από τη διαστημική βάση Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Με τον Ενβισάτ - όπως ονομάζεται ο δορυφόρος - σε τροχιά, οι ευρωπαίοι επιστήμονες φιλοδοξούν οτι θα μπορέσουν να κάνουν ένα τσεκ απ στον πλανήτη μας, να ελέγξουν την "υγεία" της γης.

Ο δορυφόρος θα βρίσκεται σε τροχιά για πέντε χρόνια και σύντομα θα αρχίσει να στέλνει στη Γη πολύτιμες πληροφορίες για την άνοδο της θερμοκρασίας, την τρύπα του όζοντος και για τις φυσικές καταστροφές που έχουν συντελεστεί.

Ο Ενβισάτ κατασκευάστηκε με έξοδα των χωρών μελών του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού, που περιλαμβάνει 13 ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά.

"Για πρώτη φορά θα πραγματοποιήσουμε μετρήσεις όλων των στοιχείων που απαρτίζουν τον πλανήτη μας- της ατμόσφαιρας, του εδάφους, των Ωκεανών, των πάγων καθώς και της χλωρίδας και της πανίδας. Είναι σημαντικό ότι θα συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία ταυτόχρονα γιατί μόνο έτσι θα κατανοήσουμε πως λειτουργεί η Γη και πως θα εξελιχθεί στο μέλλον", δήλωσε ο καθηγητής Αλαν Ο' Νίλ, ο οποίος μετείχε στην ομάδα σχεδίασης του Ενβισάτ.

Νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο ανατολικό Αφγανιστάν
BBC News
Μαχητές - μέλη της Αλ-Κάϊντα έχουν ως στόχο οι νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Αφγανιστάν

2.3.2002 13:04 (Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή αμερικανικών και αφγανικών δυνάμεων, βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορεινή περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν.

Συγκεκριμένα η Αμερικανική αεροπορία βομβαρδίζει από το βράδυ της Παρασκευής περιοχές στα νοτιοανατολικά της πόλης Γκαρντέζ - πρωτεύουσας της επαρχίας Πακτία - όπου, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, πιστεύεται ότι κρύβονται πάνω από 500 μαχητές του δικτύου Αλ-Κάϊντα, με τις οικογένειές τους.

Έκπρόσωπος στρατιωτικού διοικητή της περιοχής ανέφερε ότι Αμερικανικά μαχητικά βομβαρδίζουν την περιοχή αυτή, κοντά στην πόλη Γκαρντέζ από το βράδυ της Παρασκευής, και ότι οι μαχητές της Αλ-Κάϊντα απάντησαν στην επίθεση με πυρά ρουκετών και βαρέων όπλων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή εξακόσιοι Αφγανοί και Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναλάβει από κονού δράση στην περιοχή.

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους στην Υεμένη, για να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στον εντοπισμό μελών του δικτύου αλ-Κάϊντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Βρετανία: Τοξική επίθεση με στόχο πολιτικούς
BBC News
16 συνολικά πακέτα απεστάλησαν από ταχυδρομείο της Σκωτίας σε μέλη της βρετανικής κυβέρνησης

2.3.2002 12:45 (Ωρα Λονδίνου)
H Βρετανική αστυνομία προειδοποιεί ότι κυκλοφορούν ύποπτα πακέτα τα οποία περιέχουν τοξικές ουσίες και έχουν αποσταλεί μέσω ταχυδρομείου σε υπουργούς και βουλευτές.

Το ένα πακέτο εντοπίστηκε ενώ κατευθυνόταν προς τον αριθμό 10 της Ντάουνιγκ Στρητ στο Λονδίνο, την πρωθυπουργική κατοικία, με αποδέκτη την σύζυγο του Βρετανού πρωθυπουργού, Σερί Μπλερ.

Το δεύτερο δέμα βρέθηκε στην αλληλογραφία Σκωτσέζου βουλευτή, τον οποίο οι αρχές δεν έχουν κατονομάσει.

Τα πακέτα υποτίθεται ότι περιέχουν δωρεάν δείγμα καλλυντικού, συγκεκριμένα λάδι ευκαλύπτου, ωστόσο η χημική ανάλυση του υγρού έδειξε ότι πρόκειται για υδροξείδιο του νατρίου, μια καυστική ουσία που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα.

Ανώνυμο μήνυμα που στάλθηκε από μία οργάνωση που αυτοαποκαλείται "Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός της Σκωτίας", αναφέρει ότι βρίσκεται πίσω από την αποστολή των ταχυδρομικών αυτών δεμάτων.

Περίπου 16 τέτοια πακέτα πιστεύεται ότι έχουν σταλεί σε υπουργούς και μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου από ταχυδρομείο της Σκωτίας, ενώ μόνο δύο από τα πακέτα έχουν μέχρι στιγμής ανακαλυφθεί.

Η αστυνομία προειδοποιεί όποιον τυχόν δεχθεί τέτοιου είδους πακέτα που περιέχουν υγρή ουσία μέσω ταχυδρομείου να ειδοποιήσουν αμέσως τις αρχές.

Αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από την Τζενίν
BBC News
Περιπολία Ισραηλινών στρατιωτών στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα της Δυτικής Όχθης

2.3.2002 11:55 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού άρχισαν να αποσύρονται από τον προσφυγικό καταυλισμό των Παλαιστινίων στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης, μετά από 20 ώρες σφοδρών συγκρούσεων που είχαν ως αποτέλεσμα 6 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους.

Ομως ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν στον καταυλισμό Μπαλάτα, στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, όπου - όπως είπαν οι Ισραηλινοί - ανακάλυψαν εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων και ένα σπίτι γεμάτο εκρηκτικά. Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συνεχίζονται οι έρευνες των ισραηλινών δυνάμεων από σπίτι σε σπίτι.

Η Υπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, κάλεσε τις ισραηλινές δυνάμεις να θέσουν τέρμα στις επιθέσεις κατά των παλαιστινιακών προσφυγικών καταυλισμών και χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή ανυπόφορη.

Νωρίτερα, ένα από τα ηγετικά στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, ο Χουσάμ Καντέρ, μιλώντας στο BBC, παραδέχθηκε την παρουσία ακραίων Παλαιστινίων μαχητών στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Αλλά τόνισε ότι δεν έχει σημασία εάν Παλαιστίνιοι είναι αναμεμειγμένοι σε συγκρούσεις στην Μπαλάτα και την Τζενίν, αλλά ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι τρομοκρατικές ενέργειες του ισραηλινού στρατού εναντίον Παλαιστινίων πολιτών.

Ινδία: Ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει την τάξη στην Γκουτζαράτ
BBC News
Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν ούτε να πλησιάσουν τις περιοχές των συγκρούσεων

2.3.2002 12:22 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ινδία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η θρησκευτική βία που ξέσπασε στο κρατίδιο Γκουτζαράτ τις τελευταίες ημέρες, τίθεται πλέον υπό έλεγχο.

Χιλιάδες στρατιώτες - που έχουν εντολή να πυροβολούν εναντίον των συμπλεκόμενων - αναπτύχθηκαν σε περισσότερες από τριάντα πόλεις του Γκουτζαράτ - όπου τις τελευταίες μέρες πάνω από 300 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στις συγκρούσεις μεταξύ Ινδουϊστών και Μουσουλμάνων.

Όμως η βία συνεχίστηκε σε περιοχές έξω από την Αχμενταμπάντ, την πρωτεύουσα της πολιτείας: σχεδόν 30 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε ένα χωριό που δέχθηκε επίθεση από ινδουιστές οι οποίοι πυρπόλησαν τα σπίτια.

Στο μεταξύ ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, χαρακτήρισε ως "εθνική ντροπή" την έκρηξη θρησκευτικής βίας ανάμεσα σε Ινδουϊστές και Μουσουλμάνους και έκανε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία και αρμονία στις σχέσεις των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων.

Τουλάχιστον άλλοι 30 μουσουλμάνοι κάηκαν χθες ζωντανοί στην πολιτεία Γκουτζαράτ της Δυτικής Ινδίας ... Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας αξιωματούχος, περίπου τρεις χιλιάδες ινδουιστές επετέθησαν εναντίον χωριού και πυρπόλησαν σπίτια μουσουλμάνων ...

Ταυτόχρονα αναπτύσσονται κι άλλες μονάδες του στρατού στο Γκουτζαράτ κι οι αρχές δηλώνουν πως θα τεθεί έτσι υπό έλεγχο η κατάσταση μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών που είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 300 άνθρωποι να βρουν ο θάνατο.

Οι μουσουλμάνοι στο Γκουτζαράτ είναι πανικόβλητοι, δήλωσε στο ΒΒC o πρόεδρος της Παν-ινδικής Μουσουλμανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής προσθέτοντας ότι "αυτό που λέμε στην κυβέρνηση είναι πως θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να θέσει πλήρως υπό έλεγχο την κατάσταση στο Γκουτζαράτ. Δεν αρκεί μόνον η αποστολή ορισμένων μονάδων του στρατού", δήλωσε στο BBC o Σιέντ Σαχαμπουντίν ο οποίος εξήγησε στη συνέχεια ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν στα χωριά και στις πόλεις του Γκουτζαράτ έχουν τρομοκρατηθεί.

Τα πλήθη των ινδουιστών, είπε, έχουν περικυκλώσει τα σπίτια τους, τους σφάζουν και καταστρέφο υν τις περιουσίες τους, προκαλώντας καταστροφές εκατομμυρίων ...

Σκιώδης κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης λειτουργεί στις ΗΠΑ
BBC News
Tα σχέδια είχαν εκπονήσει οι προκάτοχοι του προέδρου Μπους

2.3.2002 12:01 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, επιβεβαίωσε ότι έχει συσταθεί και λειτουργεί μια παράλληλη κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μυστικές τοποθεσίες κάτω από τη γή μετά από τις 11 Σεπτεμβρίου, οπότε και έγιναν οι επίθεσεις εναντίον της χώρας.

Ο πρόεδρος Μπους που μιλούσε σε δημοσιογράφους είπε ότι έχει υποχρέωση ως πρόεδρος να διασφαλίσει ότι η διακυβέρνηση της χώρας θα συνεχιστεί ομαλά σε περίπτωση καταστροφικής επίθεσης στην Ουάσιγκτον.

Οπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος, "θεωρούμε τα μέτρα πολύ σοβαρά... Σε περίπτωση χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτελέσει το έργο της και να ανταποκριθεί στις σημαντικές ανάγκες της χώρας".

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι περίπου 170 άτομα από διάφορα υπουργεία, απαρτίζουν την παράλληλη κυβέρνηση τα οποία ζουν και εργάζονται υπογείως, 24 ώρες το 24ωρο, μακριά από τις οικογένειές τους, για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κτίρια ασφαλείας στην ανατολική Ακτή.

Ο πυρήνας της παράλληλης κυβέρνησης θα θέσει σε εφαρμογή εντολές του προέδρου ή του συνταγματικού του διαδόχου.

Το σχέδιο της σκιώδους κυβέρνησης τέθηκε σε εφαρμογή από τον φόβο ότι το δίκτυο της Αλ-Καίντα του Οσάμα μπιν Λάντεν μπορεί να αποκτήσει φορητά πυρηνικά όπλα.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι παρόλο που οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα, ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος, ώστε κρίθηκε αναγκαία η εφαρμογή του σχεδίου.

Εκατοντάδες στρατιώτες προωθούνται στην ταραγμένη Γκουτζαράτ
BBC News
Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν ούτε να πλησιάσουν τις πληγείσες περιοχές.

2.3.2002 6:37 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον άλλοι 30 μουσουλμάνοι κάηκαν χθες ζωντανοί στην πολιτεία Γκουτζαράτ της Δυτικής Ινδίας ... Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας αξιωματούχος, περίπου τρεις χιλιάδες ινδουιστές επετέθησαν εναντίον χωριού και πυρπόλησαν σπίτια μουσουλμάνων ...

Ταυτόχρονα αναπτύσσονται κι άλλες μονάδες του στρατού στο Γκουτζαράτ κι οι αρχές δηλώνουν πως θα τεθεί έτσι υπό έλεγχο η κατάσταση μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών που είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 300 άνθρωποι να βρουν ο θάνατο.

Οι μουσουλμάνοι στο Γκουτζαράτ είναι πανικόβλητοι, δήλωσε στο ΒΒC o πρόεδρος της Παν-ινδικής Μουσουλμανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής προσθέτοντας ότι "αυτό που λέμε στην κυβέρνηση είναι πως θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να θέσει πλήρως υπό έλεγχο την κατάσταση στο Γκουτζαράτ. Δεν αρκεί μόνον η αποστολή ορισμένων μονάδων του στρατού", δήλωσε στο BBC o Σιέντ Σαχαμπουντίν ο οποίος εξήγησε στη συνέχεια ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν στα χωριά και στις πόλεις του Γκουτζαράτ έχουν τρομοκρατηθεί.

Τα πλήθη των ινδουιστών, είπε, έχουν περικυκλώσει τα σπίτια τους, τους σφάζουν και καταστρέφουν τις περιουσίες τους, προκαλώντας καταστροφές εκατομμυρίων ...

Διχασμένα είναι τα μέλη της Βρετανικής κοινοπολιτείας.
BBC News
Στη Ζιμπάμπουε η αστυνομία συνάλαβε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

2.3.2002 6:47 (Ωρα Λονδίνου)
H Βασίλισσα Ελισάβετ κήρυξε την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία--τα μέλη της οποίας είναι, ωστόσο, διχασμένα στο θέμα της Ζιμπάμπουε του Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Αναμένεται ότι οι εργασίες της συνόδου κορυφής θα επικεντρωθούν στις πολιτικές εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε και στην πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, που είναι η ηγέτης της Κοινοπολιτείας, δήλωσε ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ έχουν αποδείξει πόσο σημαντική είναι η δημιουργία γεφυρών μεταξύ των πολιτισμών.

Η Βρετανία και η Αυστραλία είναι μεταξύ των κρατών που ζητούν την αποπομπή της Ζιμπάμπουε από την Κοινοπολιτεία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ δήλωσε ωστόσο ότι ήταν πάντοτε αντιληπτό ότι εντός της Κοινοπολιτείας υπήρχαν χώρες οι οποίες δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι την απομπή της Ζιμπάμπουε από τον Οργανισμό.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Κοινοπολιτεία περιλαμβάνει περισσότερες από 50 χώρες και σε περίπτωση που μια απόφαση δεν ληφθεί ομόφωνα τότε δεν θα γίνει αποδεκτή.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.