Compact version |
|
Wednesday, 25 December 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-02-24
Παλαιστίνιοι στα συντρίμια κτιρίου στη Γάζα 25.2.2002 4:21 (Ωρα Λονδίνου) Τα ισραηλινά άρματα μάχης αποσύρθηκαν από την περιοχή γύρω από το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Η κίνηση του ισραηλινού στρατού ακολούθησε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να άρει τον κατ'οίκον περιορισμό του κ. Αραφάτ που είχε επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, όχι όμως και τον περιορισμό των κινήσεών του εντός των ορίων της Ραμάλα. Το συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την άρση του αποκλεισμού του αρχηγείου του κ.Αραφάτ. "Το θέμα της ελεύθερης μετακίνησής του και εκτός της Ραμάλα θα αποφασιστεί αργότερα από τον πρωθυπουργό αφού συμβουλευθεί και τον υπουργό Άμυνας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαρόν, Ραανάν Γκισίν. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη μερική άρση του περιορισμού του ηγέτη τους εξευτελιστική, και σε απάντηση ακύρωσαν όλες τις πολιτικές συναντήσεις και τις συναντήσεις για θέματα ασφάλειας με Ισραηλινούς αξιωματούχους. "Oι κινήσεις του κ. Αραφάτ στη Ραμάλα δεν είχαν ποτέ περιοριστεί. Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης αποτελεί ένδειξη ότι αποφάσισε να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Παλαιστινιακή Αρχή, δηλαδή όλη την ειρηνευτική διαδικασία", σχολίασε παλαιστίνιος αξιωματούχος. Εξάλλου, τα περιστατικά βίας συνεχίστηκαν στη Δυτική Όχθη. Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κιουρέι, κοντά στη Ραμάλα. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέδωσε το περιστατικό σε λάθος Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στη Ραμάλα ο Αχμέντ Κιουρέι επέστρεφε στην Ιερουσαλήμ μετά από συνάντηση που είχε στη Ραμάλα με το Γιασέρ Αραφάτ. "Σύμφωνα με το γραφείο του, οι στρατιώτες πυροβόλησαν επτά φορές κατά της τεθωρακισμένης BMW και σταμάτησαν μό νο όταν ο κ.Κιουρέι τούς φώναξε χρησιμοποιώντας μεγάφωνο", λέει η ανταποκρίτρια του BBC. "Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι οι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα όταν το όχημα κατευθύνθηκε πάνω τους με μεγάλη ταχύτητα. Μετά τη δ ολοφονία έξι στρατιωτών της περασμένη εβδομάδα στην περιοχή, τα νεύρα είναι τεντωμένα. Το περιστατικό πάντως επισκίασε την απόφαση άρσης του κατ'οίκον περιορισμού του Γιασέρ Αραφατ, που Ισραηλινοί αναλυτές χαρακτήρισαν ως κίνηση καλής θέλησης", καταλήγει η Μπάρμπαρα Πλετ του ΒΒC.
Aπόπειρα τερματισμού της βίας στη Μέση Ανατολή
25.2.2002 2:07 (Ωρα Λονδίνου) Ομως οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν με οργή στην απόφαση των Ισραηλινών να μην επιτρέψουν στον Γασέρ Αραφάτ να κινείται ελεύθερα πέρα από την πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, είπε ότι η απόφαση των Ισραηλινών είναι προσβλητική και ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος χαρακτήρησε την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, "πρόσκληση για συνέχιση της αιματοχυσίας για να δικαιολογήσει την πολιτική του και να διατηρήσει ενωμένη την κυβέρνηση συνασπισμού". Ο κ.Αραφάτ έχει αποκλειστεί στη Ραμάλα από τον ισραηλινό στρατό από τον Δεκέμβριο. Ο κ. Σαρόν είχε σύσκεψη χθες με τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας για να συζητήσουν την άρση του αποκλεισμού των κεντρικών γραφείων του ηγέτη των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη. Υπουργοί της κυβέρνησης Σαρόν έχουν απειλήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν αρθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον του Γιασέρ Αραφάτ, όμως οι βουλευτές της αριστερής πτέρυγας τάσσονται υπέρ της πρότασης αυτής. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός έλαβε εντολές να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην προβεί σε επιθέσεις στις περιοχές που βρίσκονται υπό παλαιστινιακό έλεγχο - σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά όμως, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κοντά στη Χεβρόνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, οι στρατιώτες πυροβόλησαν τον άοπλο άνδρα, όταν αυτός κατευθύνθηκε προς θέση του ισραηλινού στρατού, φωνάζοντας στα αραβικά "ο Θεός είναι μεγάλος". Το νέο περιστατικό έλαβε χώρα, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν συμφωνήσει να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν τα επεισόδια βίας. Σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης, το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να μη ν αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των Παλαιστινίων για αρκετές ημέρες. Παρ' όλα αυτά, ο ισραηλινός στρατός διατηρεί το δικαίωμα άμυνας, βάσει του οποίου μπορεί να ανοίξει πυρ εναντίον Παλαιστινίων εάν πιστεύει ότι απειλείται. Οι δεσμεύσεις του ισραηλινού στρατού να μην επιτεθεί εναντίον Παλαιστινίων τις επόμενες ημέρες ανακοινώνονται μετά τις συλλήψεις από την παλαιστινιακή αρχή τριών ανδρών που πιστεύεται ότι εμπλέκοντο στη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεεβί. Οι νέες προσπάθειες για εκεχειρία πραγματοποιούνται σε μία από τις χειρότερες περιόδους βίας στην περιοχή από τότε που ξέσπασε η εξέγερση των Παλαιστινίων, εδώ και 17 μήνες. Την τελευταία εβδομάδα, περισσότερα από 50 άτομα έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.
Ο Χαμίντ Καρζάι στο Ιράν
25.2.2002 0:27 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Καρζάι είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί. Οι δύο χώρες εξετάζουν σχέδιο για τον σταδιακό επαναπατρισμό δύο εκατομμυρίων Αφγανών προσφύγων. Το Ιράν ανησυχεί επίσης για την νέα άνθιση της καλλιέργιας όπιου στο Αφγανιστάν. Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά τις συνομιλίες ο πρόεδρος Χαταμί τόνισε ότι η χώρα του θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι προσαπθεί να επέμβει στις εσωτερικες υποθέσεις του Αφγανιστάν. Από την πλευρά του ο κ.Καρζάι είπε ότι το Ιραν δεν πρέπει να ανησυχεί για τις στενές σχέσεις που έχει η κυβέρνηση του με την Ουάσινγκτον. Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν παρέμεινε σήμερα ανοικτή, παρά το γεγονός ότι ήταν ημέρα θρησκευτικής αργίας, προκειμένου να καταβάλει τους μισθούς χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες. Ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν τους πρώτους τους μισθούς εδώ και αρκετούς μήνες είναι οι γιατροί και οι νοσοκόμες, οι τροχονόμοι και στρατιώτες των δυνάμεων ασφαλείας. Ο εκτελών χρέη προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Αμπντούλ Καντίρ Φιτράτ, δήλωσε ότι περίπου πέντε χιλιάδες δολάρια έχουν διανεμηθεί τις τελευταίες ημέρες. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το πακέτο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων που προσέφεραν τα Ηνωμένα Εθνη προς τη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Η διεθνής κοινότητα έχει υποσχεθεί ότι θα προσφέρει στη νέα ηγεσία της χώρας και άλλες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες αναμένεται να δοθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Το συνολικό πακέτο βοηθείας που θα δοθεί στο Αφγανιστάν από τη διεθνή κοινότητα υπολογίζεται ότι φθάνει τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν οι Ταλιμπάν εγκατέλειψαν την Καμπούλ μετά την πτώση της πόλης, πήραν μαζί τους όλα τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
"Δεν θα καταδιωχθεί ο Μλάντιτς" δηλώνει ο Ζόραν Ντζίντζιτς
25.2.2002 2:05 (Ωρα Λονδίνου) Οι εισαγγελείς στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη πιστεύουν ότι ο στρατηγός Μλάντιτς ζει στο Βελιγράδι υπό την προστασία του στρατού της Γιουγκοσλαβίας. Πάντως, ο κ. Ντζίντζιτς, σε συνέντευξή του προς το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δήλωσε ότι θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνη μία ενδεχόμενη σύλληψη του στρατηγού Μλάντις, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλούσε την εξέγερση Σερβο-βόσνιων προσφύγων στη Σερβία. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας άσκησε κριτική εναντίον της δίκης του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τονίζοντας ότι "η υπόθεση έχει μετατραπεί σε τσίρκο". Επίσης, ο κ. Ντζίντζιτς δήλωσε ότι το κόστος της δίκης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έχει γίνει πολύ ακριβό, γεγονός που κάνει δύσκολη την έκδοση άλλων ατόμων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η κυβέρνηση του κ. Ντζίντζιτς είχε αποφασίσει να παραδώσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.
Ο Λιονέλ Ζοσπέν επίσημα πλέον υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές 25.2.2002 0:27 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Ζοσπέν ήταν ο μόνος υποψήφιος για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού κόμματος και την υποψηφιότητα του ενέκριναν πάνω από 1000 μέλη του κόμματος που πήραν μέρος στο έκτακτο συνέδριο στο Παρίσι. Ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει ξανά το προεδρικό αξίωμα.
Επιβεβαιώνεται η δολοφονία του Σαβίμπι
25.2.2002 2:05 (Ωρα Λονδίνου) Οι δημοσιογράφοι που κατάφεραν να φθάσουν στην περιοχή Λουκούζε - όπου έλαβε χώρα η δολοφονία - δήλωσαν ότι το πτώμα του Γιόνας Σαβίμπι έφερε περισσότερα από 15 τραύματα από σφαίρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μαζί με τον Γιόνας Σαβίμπι σκοτώθηκαν και άλλα δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης ανταρτών, ενώ ορισμένοι άλλοι αντάρτες κατάφεραν να ξεφύγουν. Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι ο θάνατος του Σαβίμπι αποτελεί αναμφίβολα πλήγμα για την Ουνιτά, η οποία όμως διαθέτει αρκετή εμπειρία και θα μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα της. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο Σαβίμπι σκοτώθηκε στην ανατολική επαρχία του Μοξίκο - περίπου 700 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της πρωτεύουσας, Λουάντα. H αντάρτικη οργάνωση ιδρύθηκε για να πολεμήσει τους Πορτογάλους αποικιοκράτες αν και πολλοί από τους αντιπάλους του Σαβίμπι υποστηρίζουν ότι και ο ίδιος είχε συνεργασθεί με τους Πορτογάλους. Μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από την Πορτογαλία ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος. Παρά την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Νότιας Αφρικής, η οργάνωση του Σαβίμπι δεν κατάφερε να επιβληθεί του αντίπαλου Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Ανγκόλας, το οποίο είχε την υλική και ηθική υποστήριξη της ΕΣΣΔ και της Κούβας.
Καταβάλλονται οι πρώτοι μισθοί στο Αφγανιστάν
25.2.2002 2:04 (Ωρα Λονδίνου) Ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν τους πρώτους τους μισθούς εδώ και αρκετούς μήνες είναι οι γιατροί και οι νοσοκόμες, οι τροχονόμοι και στρατιώτες των δυνάμεων ασφαλείας. Ο εκτελών χρέη προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Αμπντούλ Καντίρ Φιτράτ, δήλωσε ότι περίπου πέντε χιλιάδες δολάρια έχουν διανεμηθεί τις τελευταίες ημέρες. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το πακέτο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων που προσέφεραν τα Ηνωμένα Εθνη προς τη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Η διεθνής κοινότητα έχει υποσχεθεί ότι θα προσφέρει στη νέα ηγεσία της χώρας και άλλες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες αναμένεται να δοθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Το συνολικό πακέτο βοηθείας που θα δοθεί στο Αφγανιστάν από τη διεθνή κοινότητα υπολογίζεται ότι φθάνει τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν οι Ταλιμπάν εγκατέλειψαν την Καμπούλ μετά την πτώση της πόλης, πήραν μαζί τους όλα τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Σε περιοχές των ανταρτών φθάνει ο Παστράνα
25.2.2002 2:04 (Ωρα Λονδίνου) Πλήθος κόσμου ζητωκραύγαζε, ενώ τα κυβερνητικά στρατεύματα που βρίσκονταν ήδη εκεί κρατούσαν πανώ υπέρ του κ. Παστράνα, που έφθασε στην πόλη με ελικόπτερο. Ο υπουργός Αμύνης της Κολομβίας, Γκουστάβο Μπελ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας θέλει να αποδείξει ότι η οργάνωση των ανταρτών, Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, έχουν διαπράξει εγκλήματα στην περιοχή που τους παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση το 1998, σε μία προσπάθεια να πεισθούν οι αντάρτες να προβούν σε διαπραγματεύσεις. Τα κυβερνητικά στρατεύματα ανακατέλαβαν την πόλη Σαν Φισέντε ντελ Καγκούαν έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς που διήρκεσαν αρκετές ώρες και οι οποίοι επέφεραν το θάνατο τριών πολιτών. Η περιοχή που ήλεγχαν οι αντάρτες επί τρία χρόνια υπολογίζεται ότι είναι αντίστοιχη με το μέγεθος της Ελβετίας. Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή επισημαίνει ότι η αντίσταση των ανταρτών στις επιθέσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων ήταν χαλαρή. Ο κ. Παστράνα διέταξε τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας να αποχωρήσουν από την περιοχή, ανακηρύσσοντας λήξασα την ειρηνευτική διαδικασία, μετά την απαγωγή ενός γερουσιαστή της Κολομβίας από τους αντάρτες πριν από λίγες ημέρες.
Πολωνός καρδινάλιος κατηγορείται για ασέλγεια
25.2.2002 2:04 (Ωρα Λονδίνου) Η έγκυρη εφημερίδα της Πολωνίας, Rzeczpospolita, έγραψε ότι έχει απαγορευθεί στον καρδινάλιο Τζούλιουζ Παέτζ να λάβει μέρος σε θρησκευτικές τελετές, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε γύρω από το όνομά του. Ο ποντίφικας εξέφρασε την έκπληξη και την απογοήτευσή του για τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στη γενέτειρά του, Πολωνία.
Ο ίδιος ο καρδινάλιος Τζούλιουζ Παέτζ δήλωσε ότι είναι αθώος και ότι ουδέποτε προέβη σε τέτοιου είδους ενέργειες. Οι εφημερίδες της Πολωνίας πάντως έγραψαν ότι οι ομοφυλοφιλικές τάσεις του καρδιναλίου ήταν γνωστές εδώ και δύο χρόνια και ότι ανάλογο θέμα είχε δημιουργηθεί και άλλη μία φορά στο παρελθόν. Η ρωμαιοκαθολική επισκοπή της Πολωνίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το Βατικανό έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας, αλλά άσκησε κριτική στην εφημερίδα Rzeczpospolita για τη δημοσίευση της ιστορίας. Ο ανώτατος κλήρος στην Πολωνία - όπου το 90% του πληθυσμού είναι Καθολικοί - έχει θορυβηθεί από το γεγονός και έχει απαιτήσει να ξεκαθαρισθεί η υπόθεση. Ο καρδινάλιος Παέτζ αναρρώνει αυτή την περίοδο στο σπίτι του, έπειτα από μία εγχείριση και δεν αναμένεται να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις.
Η Ρωσία δεν θα μποϋκοτάρει τους Ολυμπιακούς
25.2.2002 2:06 (Ωρα Λονδίνου) αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί στην τελετή λήξης ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Η Ρωσία και η Νότια Κορέα είχαν απειλήσει να αποσύρουν τις ομάδες τους από τους αγώνες καταγγέλλοντας άδικη μεταχείριση εις βάρος των αθλητών που τις εκπροσωπούν στο Σολτ Λέικ Σίτι. Οι καταγγελίες των Ρώσων αξιωματούχων επικεντρώνονται στην απόφαση για αποκλεισμό από την Ολυμπιάδα της ρωσικής ομάδας γυναικών κρος-κάντρι μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος στις οποίες επεβλήθησαν. Επίσης οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αμφισβητήσει τη διαδικασία κρίσεως ορισμένων αγωνισμάτων όπως είναι το καλλιτεχνικό πατινάζ, το χόκεϊ επί πάγου και το ελεύθερο σκι. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρενέβη στη διένεξη σχετικά με τις καταγγελίες για διακρίσεις σε βάρος της ρωσικής αποστολής λέγοντας ότι αυτή «τυγχάνει άδικης μεταχείρισης από τους κριτές». «Η ΔΟΕ επί Ζακ Ρογκ, μέχρι στιγμής, δεν τα έχει πάει καθόλου καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρωσίας. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ζήτησε από τη ΔΟΕ να διασφαλίσει ότι οι Ρώσοι αθλητές που συμμετέχουν στη χειμερινή Ολυμπιάδα του Σολτ Λέικ θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν χωρίς «εξωτερικές παρεμβολές» τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα.
Αισιοδοξία για την εκεχειρία στη Σρι Λάνκα
25.2.2002 2:06 (Ωρα Λονδίνου) Η εκεχειρία, την οποία έχουν αναλάβει να εποπτεύσουν ομάδες διεθνών παρατηρητών, έχει προκαλέσει μεγάλες ελπίδες στη χώρα, έπειτα από δύο δεκαετίες εμφυλίου πολέμου. Ομως, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στην περιοχή, πολλοί κάτοικοι της Σρι Λάνκα πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε πολλές υποχωρήσεις απέναντι στους αντάρτες. Η συμφωνία εκεχειρίας που υπεγράφη ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Γουϊκρεμσίνγκε, και τους αντάρτες δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, και οι δύο από τις εμπλεκόμενες πλευρές οφείλουν να δώσουν προειδοποίηση 14 ημερών εάν θέλουν να ακυρώσουν τη συμφωνία. Η συμφωνία καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφέρονται και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές και περιλαμβάνει μία σειρά μέτρων για την αποκατάσταση της τάξης και την επιστροφή στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής για τους πολίτες. Βάσει της συμφωνίας, θα επιτραπεί επίσης και η μεταφορά προϊόντων στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, αλλά και το άνοιγμα των δρόμων και του σιδηροδρομικού δικτύου. Παρ' όλα αυτά, η Νορβηγία - η οποία είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία - προειδοποιεί και τις δύο πλευρές ότι χρειάζονται και άλλες κινήσεις καλής θέλησης για να επέλθει η ειρήνευση στη χώρα.
Ο Χαμίντ Καρζάι στο Ιράν
24.2.2002 19:01 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Καρζάι είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί. Οι δύο χώρες εξετάζουν σχέδιο για τον σταδιακό επαναπατρισμό δύο εκατομμυρίων Αφγανών προσφύγων. Το Ιράν ανησυχεί επίσης για την νέα άνθιση της καλλιέργιας όπιου στο Αφγανιστάν. Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά τις συνομιλίες ο πρόεδρος Χαταμί τόνισε ότι η χώρα του θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι προσαπθεί να επέμβει στις εσωτερικες υποθέσεις του Αφγανιστάν. Από την πλευρά του ο κ.Καρζάι είπε ότι το Ιραν δεν πρέπει να ανησυχεί για τις στενές σχέσεις που έχει η κυβέρνηση του με την Ουάσινγκτον. Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν παρέμεινε σήμερα ανοικτή, παρά το γεγονός ότι ήταν ημέρα θρησκευτικής αργίας, προκειμένου να καταβάλει τους μισθούς χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες. Ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν τους πρώτους τους μισθούς εδώ και αρκετούς μήνες είναι οι γιατροί και οι νοσοκόμες, οι τροχονόμοι και στρατιώτες των δυνάμεων ασφαλείας. Ο εκτελών χρέη προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Αμπντούλ Καντίρ Φιτράτ, δήλωσε ότι περίπου πέντε χιλιάδες δολάρια έχουν διανεμηθεί τις τελευταίες ημέρες. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το πακέτο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων που προσέφεραν τα Ηνωμένα Εθνη προς τη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Η διεθνής κοινότητα έχει υποσχεθεί ότι θα προσφέρει στη νέα ηγεσία της χώρας και άλλες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες αναμένεται να δοθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Το συνολικό πακέτο βοηθείας που θα δοθεί στο Αφγανιστάν από τη διεθνή κοινότητα υπολογίζεται ότι φθάνει τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν οι Ταλιμπάν εγκατέλειψαν την Καμπούλ μετά την πτώση της πόλης, πήραν μαζί τους όλα τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Ο Λιονέλ Ζοσπέν επίσημα πλέον υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές 24.2.2002 18:58 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Ζοσπέν ήταν ο μόνος υποψήφιος για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού κόμματος και την υποψηφιότητα του ενέκριναν πάνω από 1000 μέλη του κόμματος που πήραν μέρος στο έκτακτο συνέδριο στο Παρίσι. Ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει ξανά το προεδρικό αξίωμα.
Αυτοκινητοβόμβα σκοτώνει έναν άνδρα ατη Σερβία 24.2.2002 18:50 (Ωρα Λονδίνου) Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η βόμβα είχε ωρολογιακό μηχανισμό. Η ταυτότητα του θύματος δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Aπόπειρα τερματισμού της βίας στη Μέση Ανατολή
24.2.2002 17:48 (Ωρα Λονδίνου) Ομως οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν με οργή στην απόφαση των Ισραηλινών να μην επιτρέψουν στον Γασέρ Αραφάτ να κινείται ελεύθερα πέρα από την πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, είπε ότι η απόφαση των Ισραηλινών είναι προσβλητική και ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος χαρακτήρησε την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, "πρόσκληση για συνέχιση της αιματοχυσίας για να δικαιολογήσει την πολιτική του και να διατηρήσει ενωμένη την κυβέρνηση συνασπισμού". Ο κ.Αραφάτ έχει αποκλειστεί στη Ραμάλα από τον ισραηλινό στρατό από τον Δεκέμβριο. Ο κ. Σαρόν είχε σύσκεψη σήμερα με τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας για να συζητήσουν την άρση του αποκλεισμού των κεντρικών γραφείων του ηγέτη των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη. Υπουργοί της κυβέρνησης Σαρόν έχουν απειλήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν αρθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον του Γιασέρ Αραφάτ, όμως οι βουλευτές της αριστερής πτέρυγας τάσσονται υπέρ της πρότασης αυτής. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός έλαβε εντολές να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην προβεί σε επιθέσεις στις περιοχές που βρίσκονται υπό παλαιστινιακό έλεγχο - σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά όμως, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κοντά στη Χεβρόνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, οι στρατιώτες πυροβόλησαν τον άοπλο άνδρα, όταν αυτός κατευθύνθηκε προς θέση του ισραηλινού στρατού, φωνάζοντας στα αραβικά "ο Θεός είναι μεγάλος". Το νέο περιστατικό έλαβε χώρα, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν συμφωνήσει να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν τα επεισόδια βίας. Σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης, το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να μην αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των Παλαιστινίων για αρκετές ημέρες. Παρ' όλα αυτά, ο ισραηλινός στρατός διατηρεί το δικαίωμα άμυνας, βάσει του οποίου μπορεί να ανοίξει πυρ εναντίον Παλαιστινίων εάν πιστεύει ότι απειλείται. Οι δεσμεύσεις του ισραηλινού στρατού να μην επιτεθεί εναντίον Παλαιστινίων τις επόμενες ημέρες ανακοινώνονται μετά τις συλλήψεις από την παλαιστινιακή αρχή τριών ανδρών που πιστεύεται ότι εμπλέκοντο στη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεεβί. Οι νέες προσπάθειες για εκεχειρία πραγματοποιούνται σε μία από τις χειρότερες περιόδους βίας στην περιοχή από τότε που ξέσπασε η εξέγερση των Παλαιστινίων, εδώ και 17 μήνες. Την τελευταία εβδομάδα, περισσότερα από 50 άτομα έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.
Ο Χαμίντ Καρζάι στο Ιράν
24.2.2002 17:55 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Καρζάι είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί. Οι δύο χώρες εξετάζουν σχέδιο για τον σταδιακό επαναπατρισμό δύο εκατομμυρίων Αφγανών προσφύγων. Το Ιράν ανησυχεί επίσης για την νέα άνθιση της καλλιέργιας όπιου στο Αφγανιστάν. Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν παρέμεινε σήμερα ανοικτή, παρά το γεγονός ότι ήταν ημέρα θρησκευτικής αργίας, προκειμένου να καταβάλει τους μισθούς χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες. Ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν τους πρώτους τους μισθούς εδώ και αρκετούς μήνες είναι οι γιατροί και οι νοσοκόμες, οι τροχονόμοι και στρατιώτες των δυνάμεων ασφαλείας. Ο εκτελών χρέη προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Αμπντούλ Καντίρ Φιτράτ, δήλωσε ότι περίπου πέντε χιλιάδες δολάρια έχουν διανεμηθεί τις τελευταίες ημέρες. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το πακέτο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων που προσέφεραν τα Ηνωμένα Εθνη προς τη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Η διεθνής κοινότητα έχει υποσχεθεί ότι θα προσφέρει στη νέα ηγεσία της χώρας και άλλες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες αναμένεται να δοθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Το συνολικό πακέτο βοηθείας που θα δοθεί στο Αφγανιστάν από τη διεθνή κοινότητα υπολογίζεται ότι φθάνει τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν οι Ταλιμπάν εγκατέλειψαν την Καμπούλ μετά την πτώση της πόλης, πήραν μαζί τους όλα τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
"Δεν θα καταδιωχθεί ο Μλάντιτς" δηλώνει ο Ζόραν Ντζίντζιτς
24.2.2002 18:08 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Πέτριτς έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Γιουγκοσλάβο υπουργό Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Ντζίντζιτς, δήλωσε ότι δεν θα εκδώσει διάταγμα προς τις αστυνομικές αρχές να καταδιώξουν τον πρώην επικεφαλής του σερβο-βοσνιακού στρατού, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Οι εισαγγελείς στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη πιστεύουν ότι ο στρατηγός Μλάντιτς ζει στο Βελιγράδι υπό την προστασία του στρατού της Γιουγκοσλαβίας. Πάντως, ο κ. Ντζίντζιτς, σε συνέντευξή του προς το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δήλωσε ότι θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνη μία ενδεχόμενη σύλληψη του στρατηγού Μλάντις, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλούσε την εξέγερση Σερβο-βόσνιων προσφύγων στη Σερβία. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας άσκησε κριτική εναντίον της δίκης του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τονίζοντας ότι "η υπόθεση έχει μετατραπεί σε τσίρκο". Επίσης, ο κ. Ντζίντζιτς δήλωσε ότι το κόστος της δίκης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έχει γίνει πολύ ακριβό, γεγονός που κάνει δύσκολη την έκδοση άλλων ατόμων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η κυβέρνηση του κ. Ντζίντζιτς είχε αποφασίσει να παραδώσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.
Κολομβία: Θύμα απαγωγής υποψήφια στις προεδρικές εκλογές
24.2.2002 18:02 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι η κ.Μπετανκούρ απήχθη το Σάββατο ενώ μετέβαινε με το αυτοκίνητο της στη πόλη Σαν Φισέντε, το πρώην προπύργιο των ανταρτών. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αντρες Παστράνα, επισκέφθηκε την πόλη Σαν Φισέντε ντελ Καγκούαν - λίγες ώρες μόνο μετά την ανακατάληψή του από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Πλήθος κόσμου ζητωκραύγαζε, ενώ τα κυβερνητικά στρατεύματα που βρίσκονταν ήδη εκεί κρατούσαν πανώ υπέρ του κ. Παστράνα, που έφθασε στην πόλη με ελικόπτερο. Ο υπουργός Αμύνης της Κολομβίας, Γκουστάβο Μπελ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας θέλει να αποδείξει ότι η οργάνωση των ανταρτών, Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, έχουν διαπράξει εγκλήματα στην περιοχή που τους παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση το 1998, σε μία προσπάθεια να πεισθούν οι αντάρτες να προβούν σε διαπραγματεύσεις. Τα κυβερνητικά στρατεύματα ανακατέλαβαν την πόλη Σαν Φισέντε ντελ Καγκούαν έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς που διήρκεσαν αρκετές ώρες και οι οποίοι επέφεραν το θάνατο τριών πολιτών. Η περιοχή που ήλεγχαν οι αντάρτες επί τρία χρόνια υπολογίζεται ότι είναι αντίστοιχη με το μέγεθος της Ελβετίας. Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή επισημαίνει ότι η αντίσταση των ανταρτών στις επιθέσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων ήταν χαλαρή. Ο κ. Παστράνα διέταξε τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας να αποχωρήσουν από την περιοχή, ανακηρύσσοντας λήξασα την ειρηνευτική διαδικασία, μετά την απαγωγή ενός γερουσιαστή της Κολομβίας από τους αντάρτες πριν από λίγες ημέρες.
Επιβεβαιώνεται η δολοφονία του Σαβίμπι στην Ανγκόλα
24.2.2002 18:11 (Ωρα Λονδίνου) Η οργάνωση ανταρτών Ουνιτά επιβεβαίωσε τη δολοφονία του ηγέτη της, Γιόνας Σαβίμπι, αφού προηγουμένως η εικόνα του πτώματος του είχε μεταδοθεί από την τηλεόραση της χώρας. Νωρίτερα οι κυβερνητικές δυνάμεις έδειξαν το πτώμα του Γιόνας Σαβίμπι σε δημοσιογράφους - καθώς ο θάνατος του ηγέτη των ανταρτών αμφισβητείτο μέχρι εχθές. Οι δημοσιογράφοι που κατάφεραν να φθάσουν στην περιοχή Λουκούζε - όπου έλαβε χώρα η δολοφονία - δήλωσαν ότι το πτώμα του Γιόνας Σαβίμπι έφερε περισσότερα από 15 τραύματα από σφαίρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μαζί με τον Γιόνας Σαβίμπι σκοτώθηκαν και άλλα δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης ανταρτών, ενώ ορισμένοι άλλοι αντάρτες κατάφεραν να ξεφύγουν. Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι ο θάνατος του Σαβίμπι αποτελεί αναμφίβολα πλήγμα για την Ουνιτά, η οποία όμως διαθέτει αρκετή εμπειρία και θα μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα της. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο Σαβίμπι σκοτώθηκε στην ανατολική επαρχία του Μοξίκο - περίπου 700 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της πρωτεύουσας, Λουάντα. H αντάρτικη οργάνωση ιδρύθηκε για να πολεμήσει τους Πορτογάλους αποικιοκράτες αν και πολλοί από τους αντιπάλους του Σαβίμπι υποστηρίζουν ότι και ο ίδιος είχε συνεργασθεί με τους Πορτογάλους. Μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από την Πορτογαλία ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος. Παρά την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Νότιας Αφρικής, η οργάνωση του Σαβίμπι δεν κατάφερε να επιβληθεί του αντίπαλου Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Ανγκόλας, το οποίο είχε την υλική και ηθική υποστήριξη της ΕΣΣΔ και της Κούβας.
Πολωνός καρδινάλιος κατηγορείται για ασέλγεια
24.2.2002 18:02 (Ωρα Λονδίνου) Η έγκυρη εφημερίδα της Πολωνίας, Rzeczpospolita, έγραψε ότι έχει απαγορευθεί στον καρδινάλιο Τζούλιουζ Παέτζ να λάβει μέρος σε θρησκευτικές τελετές, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε γύρω από το όνομά του. Ο ποντίφικας εξέφρασε την έκπληξη και την απογοήτευσή του για τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στη γενέτειρά του, Πολωνία.
Ο ίδιος ο καρδινάλιος Τζούλιουζ Παέτζ δήλωσε ότι είναι αθώος και ότι ουδέποτε προέβη σε τέτοιου είδους ενέργειες. Οι εφημερίδες της Πολωνίας πάντως έγραψαν ότι οι ομοφυλοφιλικές τάσεις του καρδιναλίου ήταν γνωστές εδώ και δύο χρόνια και ότι ανάλογο θέμα είχε δημιουργηθεί και άλλη μία φορά στο παρελθόν. Η ρωμαιοκαθολική επισκοπή της Πολωνίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το Βατικανό έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας, αλλά άσκησε κριτική στην εφημερίδα Rzeczpospolita για τη δημοσίευση της ιστορίας. Ο ανώτατος κλήρος στην Πολωνία - όπου το 90% του πληθυσμού είναι Καθολικοί - έχει θορυβηθεί από το γεγονός και έχει απαιτήσει να ξεκαθαρισθεί η υπόθεση. Ο καρδινάλιος Παέτζ αναρρώνει αυτή την περίοδο στο σπίτι του, έπειτα από μία εγχείριση και δεν αναμένεται να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις.
Κακοκαιρία, κλήσεις και... Κόκκαλης 24.2.2002 10:21 (Ωρα Λονδίνου) Η επαναστατική και άκρως οργουελική μέθοδος παρακολούθησης της οδικής συμπεριφοράς των Βρετανών οδηγών στις ώρες αιχμής, είναι ένα άλλο θέμα το οποίο φιλοξενούν σήμερα πολλά κυριακάτικα φύλλα του βρετανικού Τύπου. "Κλήσεις σε οδηγούς μέσω δορυφόρου" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ομπζέρβερ, ενώ η Σάντεϊ Τέλεγκραφ βάζει τους αναγνώστες στο θέμα με τον τίτλο "Ο κατάσκοπος του αυτοκινήτου θα χρεώνει τους οδηγούς". Σύμφωνα με τη νέα πρόταση που φέρει τη σφραγίδα ανεξάρτητης βρετανικής επιτροπής συγκοινωνιολόγων, ένας δορυφορικός μετρητής πορείας θα τοποθετηθεί σε όλα τα οχήματα και θα χρεώνει τους οδηγούς περίπου 45 πένες το 1,5 χιλιόμετρο. Ο λογαρισμός θα είναι μηνιαίος και θα φτάνει στα σπίτια των οδηγών. Στόχος της πρότασης είναι η αποσυμφόρηση των βρετανικών δρόμων. Οι πληροφορίες που θα καταγράφονται στα ηλεκτρονικά μαύρα κουτιά θα μεταδίδονται κατευθείαν είτε στις διάφορες οδικές αρχές είτε σε μια ιδιωτική εταιρεία συμβεβλημένη με το κράτος, η οποία, όμως, θα υποβάλλεται σε αυστηρούς ελέγχους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ομπζέρβερ. "Το αφεντικό του Ολυμπιακού ήταν πράκτορας της Στάζι" είναι ο τίτλος άρθρου της κυριακάτικης Ιντιπέντεντ, σύμφωνα με το οποίο ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι ο πρώτος Έλληνας πολίτης εναντίον του οποίου ασκείται ποινική δίωξη για κατασκοπεία εναντίον της ίδιας του της χώρας. Το άρθρο, το οποίο φέρει και φωτογραφία του έλληνα μεγιστάνα των τηλεπικοινωνίων, αναφέρει στη λεζάντα ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που σπούδασε στο Βερολίνο και τη Μόσχα. Η εφημερίδα τοποθετεί τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Κόκκαλη στα περίπου 2 δι σεκατομμύρια ευρώ, επισημαίνει ότι αυτός είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου τηλεπικοινωνιών Ίντρακομ και προσθέτει ότι ο έλληνας επιχειρηματίας είχε πρόσφατα συνάψει συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Ρέιθον για την κατασκευή εξαρτημάτων των γνωστών πυραύλων Πάτριοτ. Οι κατηγορίες για κατασκοπεία, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, προήλθαν από τις γερμανικές αρχές και είχαν ως αποδέκτη τον έλληνα εισαγγελέα, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε το 1998, από το 1986 έως το 1991 ο Σωκράτης Κόκκαλης διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό στη γερμανική τράπεζα Ντόιτσε Χάντελσμπανκ ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό, καταλήγει η Ιντιπέντεντ, λέγεται ότι διατέθηκε για τον χρηματισμό ελλήνων αξιωματούχων, οι οποίοι κλήθηκαν να αγοράσουν πεπαλαιωμένο ανατολικογερμανικό τεχνικό εξοπλισμό. Η μάστιγα των ναρκωτικών είναι το βασικό ρεπορτάζ τόσο των Τάιμς όσο και της Ομπζέρβερ, ωστόσο, το πρόβλημα προσεγγίζεται από τελείως διαφορετικές οπτικές γωνίες. "Τριάντα συμμορίες από την Τζαμάικα ελέγχουν το δίκτυο διακίνησης της κοκαΐνης στη Βρετανία" είναι ο τίτλος της έρευνας των Τάιμς, η οποία αποκαλύπτει ότι αυτή τη στιγμή περίπου 500 Τζαμαϊκανοί θεωρούνται ύποπτοι για διακίνηση ναρκωτικών. "Οι Βρετανοί είναι αχόρταγοι για κοκαΐνη", υποστηρίζει ο επικεφαλής του τμήματος διώξεων ναρκωτικών της Τζαμάικα και προσθέτει, "εμείς απλά τους την παρέχουμε". Αντιθέτως, η Ομπζέρβερ κάνει λόγο για το πετυχημένο, όπως το χαρακτηρίζει, πείραμα της αποποινικοποίησης των ελαφρών ναρκωτικών στην Ολλανδία. "Δεν τρέφουμε αυταπάτες αλλά γνωρίζουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε το πρόβλημα. Εσείς εδώ στη Βρετανία είστε 20 χρόνια πίσω" δηλώνει στην Ομπζέρβερ Ολλανδός επικεφαλής της αστυνομίας.
Aπόπειρα τερματισμού της βίας στη Μέση Ανατολή
24.2.2002 8:31 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, συναντάται με μέλη του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός των κεντρικών γραφείων του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, στη Δυτική Οχθη. Υπουργοί της κυβέρνησης Σαρόν έχουν απειλήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν αρθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον του Γιασέρ Αραφάτ, όμως οι βουλευτές της αριστερής πτέρυγας τάσσονται υπέρ της πρότασης αυτής. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός έλαβε εντολές να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην προβεί σε επιθέσεις στις περιοχές που βρίσκονται υπό παλαιστινιακό έλεγχο - σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά όμως, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κοντά στη Χεβρόνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, οι στρατιώτες πυροβόλησαν τον άοπλο άνδρα, όταν αυτός κατευθύνθηκε προς θέση του ισραηλινού στρατού, φωνάζοντας στα αραβικά "ο Θεός είναι μεγάλος". Το νέο περιστατικό έλαβε χώρα, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν συμφωνήσει να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν τα επεισόδια βίας. Σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης, το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να μην αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των Παλαιστινίων για αρκετές ημέρες. Παρ' όλα αυτά, ο ισραηλινός στρατός διατηρεί το δικαίωμα άμυνας, βάσει του οποίου μπορεί να ανοίξει πυρ εναντίον Παλαιστινίων εάν πιστεύει ότι απειλείται. Οι δεσμεύσεις του ισραηλινού στρατού να μην επιτεθεί εναντίον Παλαιστινίων τις επόμενες ημέρες ανακοινώνονται μετά τις συλλήψεις από την παλαιστινιακή αρχή τριών ανδρών που πιστεύεται ότι εμπλέκοντο στη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεεβί. Οι νέες προσπάθειες για εκεχειρία πραγματοποιούνται σε μία από τις χειρότερες περιόδ ους βίας στην περιοχή από τότε που ξέσπασε η εξέγερση των Παλαιστινίων, εδώ και 17 μήνες. Την τελευταία εβδομάδα, περισσότερα από 50 άτομα έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.
|