Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-02-18
Πυροτεχνουργοί του ισραηλινού στρατού στον τόπο της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας, κοντά στην Ιερουσαλήμ 19.2.2002 0:25 (Ωρα Λονδίνου) Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι ένας πύραυλος που εβλήθη από ισραηλινό τζέτ F-16, κατέστρεψε το αρχηγείο της αστυνομίας στην συνοικία Αλ Τίρα της παλαιστινιακής πόλης Ραμάλα. Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι ισραηλινά μαχητικά κατέστρεψαν παλαιστινιακές εγκαταστάσεις ασφαλείας σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Οι επιθέσεις της Ισραηλινής αεροπορίας σημειώθηκαν μετά την έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν. Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να εξεταστούν πιθανά αντίποινα για τις δύο προηγούμενες επιθέσεις αυτοκτονίας Παλαιστινίων κατά ισραηλινών στόχων, στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη. Οι επιθέσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων Ισραηλινών και των δύο αυτουργών τους Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό ένας Παλαιστίνιος άνοιξε πύρ εναντίον ισραηλινού οχήματος και στη συνέχεια πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε, κοντά σε Εβραϊκό οικισμό της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας ένα Ισραηλινό στρατιώτη και έναν Εβραίο έποικο. Η τελευταία αυτή επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση Παλαιστίνιου καμικάζι που σκότωσε έναν Ισραηλινό αξιωματικό σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου, στο δρόμο που συνδέει την Ιερουσαλήμ με την Ιεριχώ. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις επιθέσεις.
’ρχισαν να καταθέτουν οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη Μιλόσεβιτς
19.2.2002 0:08 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώτος μάρτυς που κατέθεσε ήταν ένας πρώην ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ο Μαχμούτ Μπακάλι, ο οποίος δήλωσε στο δικαστήριο ότι επί των ημερών του κ. Μιλόσεβιτς άρχισαν να μη γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο. Προηγουμένως ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας συνέχισε την επίθεση του κατά των δυτικών δυνάμεων, ολοκληρώνοντας την διάρκειας τριών ημερών εναρκτήρια αγόρευσή του ενώπιον του δικαστηρίου. Ο κ. Μιλόσεβιτς κατηγόρησε το ΝΑΤΟ και τη Δύση διότι - όπως είπε - προκάλεσαν τους πολέμους στην Κροατία και τη Βοσνία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταστροφή «πολυεθνικών κομμουνιστικών χωρών», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχε κατηγορήσει νωρίτερα τη Δύση για τις φρικαλεότητες που διεπράχθησαν στο Κοσσυφοπέδιο.
Η Κοινότητα αποφάσισε κυρώσεις για τη Ζιμπάμπουε
19.2.2002 0:12 (Ωρα Λονδίνου) Οι κυρώσεις έχουν στόχο τον πυρήνα της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε, καθώς προβλέπουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό του προέδρου της χώρας,Ρόμπερτ Μουγκάμπε και 19 ακόμα στελεχών του καθεστώτος. Η απόφαση ακολουθεί την απομάκρυνση από τη χώρα του επικεφαλής των παρατηρητών που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τις προεδρικές εκλογές, Πιέρ Σόρι. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν ακόμη να ανακαλέσουν από τη Ζιμπάμπουε το σύνολο των παρατηρητών που είχαν στείλει για τις εκλογές Ο κ. Σόρι εγκατέλειψε αμέσως την χώρα δηλώνοντας στο BBC ότι δεν έχει συμβεί ξανά να διωχθεί ο επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας παρατηρητών με τέτοιο τρόπο. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε είπε ότι ο Σουηδός διπλωμάτης προσπάθησε να επιβάλλει την παρουσία του στην εκλογική διαδικασία, επέδειξε αλαζονεία και είχε προσβλητική συμπεριφορά. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας είπε στο BBC ότι ο κ.Σόρι μπήκε στη Ζιμπάμπουε με τουριστική βίζα η οποία απαγορεύει στον κάτοχο της την εργασία και παραβίασε συνεπώς τους όρους με τους οποίους έγινε δεκτός.
Περιοδεία Μπους: Μετά την Ιαπωνία, σειρά της Νότιας Κορέας
19.2.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου) Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλίων των δύο ανδρών στο Τόκυο, ο κ. Μπους είπε οτι η ανάκαμψη της Ιαπωνικής οικονομίας είναι σημαντική όχι μόνον για την ιδια τη χώρα, αλλά για όλον τον κόσμο. Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Ασία, ο πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί αύριο Τρίτη τη Νότιο Κορέα όπου αναμένεται να δεχθεί επικρίσεις για τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα για τη Βόρειο Κορέα την οποία περιέλαβε, μαζί με το Ιράν και το Ιράκ, στα κράτη που αποτελούν τον "άξονα του κακού". Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC, πολλοί κάτοικοι της Νοτίου Κορέας επικροτούν την επαναπροσέγγιση με τη Βόρειο Κορέα που άρχισε ο πρόεδρος της χώρας, Κιμ Ντάε Γιούνγκ, και δεν κρύβουν έτσι την απογοήτευση ή ακόμη και την οργή τους για τις δηλώσεις Μπους. Τις τελευταίες μέρες έγιναν αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στη Νότιο Κορέα--και δεν αποκλείεται να γίνουν κι άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση της Σεούλ, πάντως, προσπαθεί να δείξει ότι δεν υπάρχει ένταση στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον και ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να επαναλάβει πως υποστηρίζει την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Κιμ στο θέμα της Βορείου Κορέας.
Κριτική Κοστούνιτσα για τη διεξαγωγή της δίκης Μιλόσεβιτς
19.2.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου) Σε συνέντευξη τύπου στο Βελιγράδι, ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε πως η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε μία επιφανειακή, όπως είπε, μορφή των γεγονότων--στάση, πρόσθεσε, που χαρακτηρίζεται από υποκρισία και περίεργες αντιφάσεις. Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος κατηγόρησε την Γενική Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, ότι αντιφάσκει όταν δηλώνει πως δεν βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου το σερβικό έθνος. Ωστόσο, πρόσθεσε, το δικαστήριο είναι μία πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί ν'αποφύγει η Γιουγκοσλαβία κι έχει σημασία να συνεργασθεί με το δικαστήριο αυτό το οποίο γράφει ουσιαστικά την ιστορία των πρόσφατων βαλκανικών πολέμων. Ο κ. Κοστούνιτσα κάλεσε, τέλος, τη Βουλή να εγκρίνει το νομοσχέδιο που προβλέπει τη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο και πρόσθεσε ότι μέχρι να εγκριθεί το νομοσχέδιο αυτό δεν θα πρέπει να παραδοθεί στη Χάγη κανένας καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και κανένα γραπτό στοιχείο.
Ισραηλινοί έφεδροι εναντιώνονται στην κατοχή παλαιστινιακών εδαφών
19.2.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου) Το Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες έφεδροι στρατηγοί και πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, ζητά την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και από το μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Οχθης καθώς και την άνευ όρων επανάληψη του διαλόγου με την παλαιστινιακή ηγεσία. Ο κ. Σαρόν πάντως έχει δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης, εάν δεν τερματιστούν οριστικά οι επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίον των Ισραηλινών. Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού του Ισραήλ, Ααρόν Ζεβί-Φαρκάς, αμφισβήτησε το μέγεθος της απειλής που αποτελεί η νέα ρουκέτα που κατασκεύασε η παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς. Ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας, είχε δηλώσει ότι το νέο όπλο - γνωστό ως Κασάμ-2 - έχει εμβέλεια τόσο μεγάλη που μπορεί να πλήξει όλα τα κύρια αστικά κέντρα του Ισραήλ. Ομως ο στρατηγός Ζεβί-Φαρκάς είπε ότι ένα αντίγραφο της ρουκέτας, που είχαν δοκιμάσει οι Ισραηλινοί, είχε εμβέλεια μόνον έξι χιλιομέτρων.
Φίτζι: Ισόβια για πραξικοπηματία
19.2.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου) Ο Σπέιτ, ο οποίος ήταν επιχειρηματίας, ηγήθηκε ομάδας ενοπλων εθνικιστών που εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της χώρας και αιχμαλώτισαν τον πρόεδρο της χώρας το Μάιο του 2000, Μαχέντρα Τσάουντρι. Η αιχμαλωσία του κράτησε 56 ημέρες.
Διεθνής διάσκεψη για το κάπνισμα
19.2.2002 0:06 (Ωρα Λονδίνου) Τη διήμερη συνάντηση διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που ανακοίνωσε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν από το κάπνισμα ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες Ευρωπαίοι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα σε είκοσι χρόνια το ένα πέμπτο των θανάτων στην Ευρώπη θα οφείλεται στο κάπνισμα. Ενα από τα μέτρα που προτείνονται είναι η μείωση των διαφημίσεων των τσιγάρων, που πιστεύεται ότι επηρεάζουν ιδίως τους νέους. Τελευταία έκθεση δείχνει ότι το κάπνισμα έχει αυξηθεί ανάμεσα στα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες, ιδίως στην ανατολική Ευρώπη.
Αυστραλία: Πρώτο χρυσό μετάλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς
19.2.2002 0:05 (Ωρα Λονδίνου) Η αρνητική παράδοση όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στο δρόμο του 28χρονου Στήβεν Μπράντμπουρι, από το Μπρίσμπεην, που είχε τύχη - βουνό. Ο αθλητής των χιλίων μέτρων πατινάζ, που έχει συμμετάσχει σε τρείς χειμερινές Ολυμπιάδες χωρίς ποτέ να προκριθεί ούτε στους προημιτελικούς, κατάφερε επιτέλους να μπεί στον μεγάλο τελικό, επειδή κάποιος αντίπαλός, που τον εμπόδισε στον ημιτελικά, αποκλείστηκε. Τύχη θα πείτε, η οποία όμως δεν σταμάτησε εκεί. Αν και από την αρχή ήταν τελευταίος στην κούρσα, τα δύο μεγάλα φαβορί για το χρυσό μετάλιο, ο Κινέζος Λη Τζίατζουν και ο Αμερικανός Απόλο ’ντον Ονο συγκρούστηκαν στην τελική στροφή της κούρσας, συμπαρασύροντας μαζί τους και τους επόμενους δύο αθλητές. Ετσι ο Μπράντμπουρι, επειδή είχε μείνει πίσω δεν πήρε μέρος στην ... καραμπόλα και κατάφερε να τερματίσει πρώτος. Η εφημερίδα Μόρνινγκ Χέραλντ του Σύδνεϋ, επαινεί την τακτική του ανέλπιστου Ολυμπιονίκη γράφοντας: "Το πολυμήχανο σχέδιο του ήταν αντιγραφή από τον μύθο του λαγού και της χελώνας, στον Αίσωπο. Εφάρμοσε άριστα την τακτική της χελώνας απέναντι στους ταχύτερους αντιπάλους, ελπίζοντας ότι αυτοί θα σκοντάψουν, όπως και έγινε".
Πως λειτουργεί η διαδικασία της μνήμης
19.2.2002 0:05 (Ωρα Λονδίνου) Η ανακοινωση εγινε στη Βοστώνη, στο ετησιο συνεδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Προώθηση της Επιστήμης. Η φυση της μνημης ειναι ενα μυστηριο απο τοτε που ο Αριστοτελης ειχε αναρωτηθει για την σχεση μεταξυ μνημης, ονειρων και ψυχης... Τωρα επιστημονες του Ινστιτουτου Τεχνολογιας της Μασαχουσετης καταφεραν να καταγραψουν τον διαφορετικο τροπο με τον οποιο ο εγκεφαλος θυμαται ενα γεγονος. Οι επιστημονες χρησιμοποιησαν σκανερς στους εθελοντες και στη συνεχεια αρχισαν να τους διαβαζουν λεξεις. Μετα ρωτησαν τους εθελοντες ποιες λεξεις εχουν συγκρατησει στη μνημη τους. Ανακαλυψαν οτι οι σκανερς ειχαν καταγραψει την δραστηριοτητα του εγκεφαλου οταν απομνημονευε λεξεις . Ο επικεφαλης της ερευνητικης ομαδας, καθηγητης Αντονυ Βαγκνερ πιστευει οτι η τεχνικη αυτη θα μπορουσε στο μελλον να χρησιμοποιηθει για τον εντοπισμο των πρωτων ενδειξεων της ασθενειας Αλτζχάιμερ , ασθενειας απο την οποια πασχουν στις Ηνωμενες Πολιετιες μονο, περιπου 4 εκατομμυρια ανθρωποι. Οι σκανερς εγκεφαλου ομως ειναι ακριβα μηχανηματα και η εφαρμογη της ανακαλυψης για τον σκοπο αυτο μπορει να αργησει.
’ρχισαν να καταθέτουν οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη Μιλόσεβιτς
18.2.2002 21:21 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώτος μάρτυς που κατέθεσε ήταν ένας πρώην ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ο Μαχμούτ Μπακάλι, ο οποίος δήλωσε στο δικαστήριο ότι επί των ημερών του κ. Μιλόσεβιτς άρχισαν να μη γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο. Προηγουμένως ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας συνέχισε την επίθεση του κατά των δυτικών δυνάμεων, ολοκληρώνοντας την διάρκειας τριών ημερών εναρκτήρια αγόρευσή του ενώπιον του δικαστηρίου. Ο κ. Μιλόσεβιτς κατηγόρησε το ΝΑΤΟ και τη Δύση διότι - όπως είπε - προκάλεσαν τους πολέμους στην Κροατία και τη Βοσνία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταστροφή «πολυεθνικών κομμουνιστικών χωρών», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχε κατηγορήσει νωρίτερα τη Δύση για τις φρικαλεότητες που διεπράχθησαν στο Κοσσυφοπέδιο.
Πέντε νεκροί από επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ
18.2.2002 21:12 (Ωρα Λονδίνου) Οι επιθέσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών Ισραηλινών και των δύο αυτουργών τους Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό ένας Παλαιστίνιος άνοιξε πύρ εναντίον ισραηλινού οχήματος και στη συνέχεια πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε, κοντά σε Εβραϊκό οικισμό της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας ένα Ισραηλινό στρατιώτη και έναν Εβραίο έποικο. Η τελευταία αυτή επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση Παλαιστίνιου καμικάζι που σκότωσε έναν Ισραηλινό αξιωματικό σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου, στο δρόμο που συνδέει την Ιερουσαλήμ με την Ιεριχώ. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις επιθέσεις.
Η Κοινότητα αποφάσισε κυρώσεις για τη Ζιμπάμπουε
18.2.2002 21:46 (Ωρα Λονδίνου) Η απόφαση ακολουθεί την απομάκρυνση από τη χώρα του επικεφαλής των παρατηρητών που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τις προεδρικές εκλογές, Πιέρ Σόρι. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν ακόμη να ανακαλέσουν από τη Ζιμπάμπουε το σύνολο των παρατηρητών που είχαν στείλει για τις εκλογές Ο κ. Σόρι εγκατέλειψε αμέσως την χώρα δηλώνοντας στο BBC ότι δεν έχει συμβεί ξανά να διωχθεί ο επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας παρατηρητών με τέτοιο τρόπο. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε είπε ότι ο Σουηδός διπλωμάτης προσπάθησε να επιβάλλει την παρουσία του στην εκλογική διαδικασία, επέδειξε αλαζονεία και είχε προσβλητική συμπεριφορά. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας είπε στο BBC ότι ο κ.Σόρι μπήκε στη Ζιμπάμπουε με τουριστική βίζα η οποία απαγορεύει στον κάτοχο της την εργασία και παραβίασε συνεπώς τους όρους με τους οποίους έγινε δεκτός.
Κριτική Κοστούνιτσα για τη διεξαγωγή της δίκης Μιλόσεβιτς
18.2.2002 21:55 (Ωρα Λονδίνου) Σε συνέντευξη τύπου στο Βελιγράδι, ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε πως η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε μία επιφανειακή, όπως είπε, μορφή των γεγονότων--στάση, πρόσθεσε, που χαρακτηρίζεται από υποκρισία και περίεργες αντιφάσεις. Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος κατηγόρησε την Γενική Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, ότι αντιφάσκει όταν δηλώνει πως δεν βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου το σερβικό έθνος. Ωστόσο, πρόσθεσε, το δικαστήριο είναι μία πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί ν'αποφύγει η Γιουγκοσλαβία κι έχει σημασία να συνεργασθεί με το δικαστήριο αυτό το οποίο γράφει ουσιαστικά την ιστορία των πρόσφατων βαλκανικών πολέμων. Ο κ. Κοστούνιτσα κάλεσε, τέλος, τη Βουλή να εγκρίνει το νομοσχέδιο που προβλέπει τη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο και πρόσθεσε ότι μέχρι να εγκριθεί το νομοσχέδιο αυτό δεν θα πρέπει να παραδοθεί στη Χάγη κανένας καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και κανένα γραπτό στοιχείο.
Περιοδεία Μπους: Μετά την Ιαπωνία, σειρά της Νότιας Κορέας
18.2.2002 21:29 (Ωρα Λονδίνου) Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλίων των δύο ανδρών στο Τόκυο, ο κ. Μπους είπε οτι η ανάκαμψη της Ιαπωνικής οικονομίας είναι σημαντική όχι μόνον για την ιδια τη χώρα, αλλά για όλον τον κόσμο. Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Ασία, ο πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί αύριο Τρίτη τη Νότιο Κορέα όπου αναμένεται να δεχθεί επικρίσεις για τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα για τη Βόρειο Κορέα την οποία περιέλαβε, μαζί με το Ιράν και το Ιράκ, στα κράτη που αποτελούν τον "άξονα του κακού". Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC, πολλοί κάτοικοι της Νοτίου Κορέας επικροτούν την επαναπροσέγγιση με τη Βόρειο Κορέα που άρχισε ο πρόεδρος της χώρας, Κιμ Ντάε Γιούνγκ, και δεν κρύβουν έτσι την απογοήτευση ή ακόμη και την οργή τους για τις δηλώσεις Μπους. Τις τελευταίες μέρες έγιναν αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στη Νότιο Κορέα--και δεν αποκλείεται να γίνουν κι άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση της Σεούλ, πάντως, προσπαθεί να δείξει ότι δεν υπάρχει ένταση στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον και ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να επαναλάβει πως υποστηρίζει την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Κιμ στο θέμα της Βορείου Κορέας.
Ισραηλινοί έφεδροι εναντιώνονται στην κατοχή παλαιστινιακών εδαφών
18.2.2002 22:04 (Ωρα Λονδίνου) Το Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες έφεδροι στρατηγοί και πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, ζητά την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και από το μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Οχθης καθώς και την άνευ όρων επανάληψη του διαλόγου με την παλαιστινιακή ηγεσία. Ο κ. Σαρόν πάντως έχει δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης, εάν δεν τερματιστούν οριστικά οι επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίον των Ισραηλινών. Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού του Ισραήλ, Ααρόν Ζεβί-Φαρκάς, αμφισβήτησε το μέγεθος της απειλής που αποτελεί η νέα ρουκέτα που κατασκεύασε η παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς. Ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας, είχε δηλώσει ότι το νέο όπλο - γνωστό ως Κασάμ-2 - έχει εμβέλεια τόσο μεγάλη που μπορεί να πλήξει όλα τα κύρια αστικά κέντρα του Ισραήλ. Ομως ο στρατηγός Ζεβί-Φαρκάς είπε ότι ένα αντίγραφο της ρουκέτας, που είχαν δοκιμάσει οι Ισραηλινοί, είχε εμβέλεια μόνον έξι χιλιομέτρων.
Φίτζι: Ισόβια για πραξικοπηματία
18.2.2002 21:32 (Ωρα Λονδίνου) Ο Σπέιτ, ο οποίος ήταν επιχειρηματίας, ηγήθηκε ομάδας ενοπλων εθνικιστών που εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της χώρας και αιχμαλώτισαν τον πρόεδρο της χώρας το Μάιο του 2000, Μαχέντρα Τσάουντρι. Η αιχμαλωσία του κράτησε 56 ημέρες.
Διεθνής διάσκεψη για το κάπνισμα
18.2.2002 21:21 (Ωρα Λονδίνου) Τη διήμερη συνάντηση διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που ανακοίνωσε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν από το κάπνισμα ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες Ευρωπαίοι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα σε είκοσι χρόνια το ένα πέμπτο των θανάτων στην Ευρώπη θα οφείλεται στο κάπνισμα. Ενα από τα μέτρα που προτείνονται είναι η μείωση των διαφημίσεων των τσιγάρων, που πιστεύεται ότι επηρεάζουν ιδίως τους νέους. Τελευταία έκθεση δείχνει ότι το κάπνισμα έχει αυξηθεί ανάμεσα στα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες, ιδίως στην ανατολική Ευρώπη.
Αυστραλία: Πρώτο χρυσό μετάλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς
18.2.2002 22:16 (Ωρα Λονδίνου) Η αρνητική παράδοση όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στο δρόμο του 28χρονου Στήβεν Μπράντμπουρι, από το Μπρίσμπεην, που είχε τύχη - βουνό. Ο αθλητής των χιλίων μέτρων πατινάζ, που έχει συμμετάσχει σε τρείς χειμερινές Ολυμπιάδες χωρίς ποτέ να προκριθεί ούτε στους προημιτελικούς, κατάφερε επιτέλους να μπεί στον μεγάλο τελικό, επειδή κάποιος αντίπαλός, που τον εμπόδισε στον ημιτελικά, αποκλείστηκε. Τύχη θα πείτε, η οποία όμως δεν σταμάτησε εκεί. Αν και από την αρχή ήταν τελευταίος στην κούρσα, τα δύο μεγάλα φαβορί για το χρυσό μετάλιο, ο Κινέζος Λη Τζίατζουν και ο Αμερικανός Απόλο ’ντον Ονο συγκρούστηκαν στην τελική στροφή της κούρσας, συμπαρασύροντας μαζί τους και τους επόμενους δύο αθλητές. Ετσι ο Μπράντμπουρι, επειδή είχε μείνει πίσω δεν πήρε μέρος στην ... καραμπόλα και κατάφερε να τερματίσει πρώτος. Η εφημερίδα Μόρνινγκ Χέραλντ του Σύδνεϋ, επαινεί την τακτική του ανέλπιστου Ολυμπιονίκη γράφοντας: "Το πολυμήχανο σχέδιο του ήταν αντιγραφή από τον μύθο του λαγού και της χελώνας, στον Αίσωπο. Εφάρμοσε άριστα την τακτική της χελώνας απέναντι στους ταχύτερους αντιπάλους, ελπίζοντας ότι αυτοί θα σκοντάψουν, όπως και έγινε".
Πως λειτουργεί η διαδικασία της μνήμης
18.2.2002 22:16 (Ωρα Λονδίνου) Η ανακοινωση εγινε στη Βοστώνη, στο ετησιο συνεδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Προώθηση της Επιστήμης. Η φυση της μνημης ειναι ενα μυστηριο απο τοτε που ο Αριστοτελης ειχε αναρωτηθει για την σχεση μεταξυ μνημης, ονειρων και ψυχης... Τωρα επιστημονες του Ινστιτουτου Τεχνολογιας της Μασαχουσετης καταφεραν να καταγραψουν τον διαφορετικο τροπο με τον οποιο ο εγκεφαλος θυμαται ενα γεγονος. Οι επιστημονες χρησιμοποιησαν σκανερς στους εθελοντες και στη συνεχεια αρχισαν να τους διαβαζουν λεξεις. Μετα ρωτησαν τους εθελοντες ποιες λεξεις εχουν συγκρατησει στη μνημη τους. Ανακαλυψαν οτι οι σκανερς ειχαν καταγραψει την δραστηριοτητα του εγκεφαλου οταν απομνημονευε λεξεις . Ο επικεφαλης της ερευνητικης ομαδας, καθηγητης Αντονυ Βαγκνερ πιστευει οτι η τεχνικη αυτη θα μπορουσε στο μελλον να χρησιμοποιηθει για τον εντοπισμο των πρωτων ενδειξεων της ασθενειας Αλτζχάιμερ , ασθενειας απο την οποια πασχουν στις Ηνωμενες Πολιετιες μονο, περιπου 4 εκατομμυρια ανθρωποι. Οι σκανερς εγκεφαλου ομως ειναι ακριβα μηχανηματα και η εφαρμογη της ανακαλυψης για τον σκοπο αυτο μπορει να αργησει.
Κατάθεση μαρτύρων στη δίκη Μιλόσεβιτς
18.3.2002 16:17 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας συνέχισε την επίθεση του κατά των δυτικών δυνάμεων, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ και τη Δύση ότι προκάλεσαν τους πολέμους στην Κροατία και τη Βοσνία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταστροφή «πολυεθνικών κομμουνιστικών χωρών», όπως είπε χαρακτηριστικά. Προηγουμένως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχε κατηγορήσει τη Δύση για τις φρικαλεότητες που διεπράχθησαν στο Κοσσυφοπέδιο. Με την επανάληψη της διαδικασίας αργότερα μέσα στην ημέρα, η κατηγορούσα αρχή θα καλέσει τους πρώτους από τους δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας.
Κυρώσεις στη Ζιμπάμπουε επιβάλλει η Ε.Ε
18.3.2002 16:42 (Ωρα Λονδίνου) Η απόφαση ακολουθεί την απομάκρυνση από τη χώρα του επικεφαλής των παρατηρητών που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τις προεδρικές εκλογές, Πιέρ Σόρι. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν ακόμη να ανακαλέσουν από τη Ζιμπάμπουε το σύνολο των παρατηρητών που είχαν στείλει για τις εκλογές Ο κ. Σόρι εγκατέλειψε αμέσως την χώρα δηλώνοντας στο BBC ότι δεν έχει συμβεί ξανά να διωχθεί ο επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας παρατηρητών με τέτοιο τρόπο. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε είπε ότι ο Σουηδός διπλωμάτης προσπάθησε να επιβάλλει την παρουσία του στην εκλογική διαδικασία, επέδειξε αλαζονεία και είχε προσβλητική συμπεριφορά. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας είπε στο BBC ότι ο κ.Σόρι μπήκε στη Ζιμπάμπουε με τουριστική βίζα η οποία απαγορεύει στον κάτοχο της την εργασία και παραβίασε συνεπώς τους όρους με τους οποίους έγινε δεκτός.
Περιοδεία Μπους στην Ασία
18.3.2002 16:33 (Ωρα Λονδίνου) Οπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ανταποδίδοντας τις φιλοφρονήσεις, απέφυγε να ασκήσει οποιουδήποτε είδους κριτική στον λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας των ΗΠΑ αλλά και τις προειδοποιήσεις που εξαπολύει η Ουάσινγκτον εναντίον χωρών όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Ιράκ. Ο κ. Κοϊζούμι αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση δέκα Ιαπώνων που φέρονται να έχουν απαχθεί από πράκτορες της Βόρειας Κορέας-μιας εκ των χωρών που απαρτίζουν τον λεγόμενο «Αξονα του Κακού» του Τζορτζ Μπούς. Μετά την Ιαπωνία ο πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί τη Νότιο Κορέα και την Κίνα. Ο καθηγητής Γοίλιαμ Μπριρ του κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών μελετών στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ο χρόνος της επίσκεψης του προέδρου Μπούς είναι ο καταλληλότερος . «Νομίζω ότι ο πρόεδρος επισκέπτεται τη χώρα για να συμβουλευθεί με τον πιο στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ασία», πρόσθεσε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι οι δύο άνδρες θα έχουν ορισμένες πολύ ιδιωτικές σοβαρές συναντήσεις. Σε ραδιοφωνικό διάγγελμα που μεταδόθηκε αμέσως μετά την αναχώρηση του κ. Μπους και της συζύγου του από το Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Βόρειος Κορέα μαζί με το Ιράκ και το Ιράν αποτελούν τον «’ξονα του κακού».
Έκρηξη βόμβας κοντά στην Ιερουσαλήμ
18.3.2002 16:10 (Ωρα Λονδίνου) Πληροφορίες από νοσοκομεία της περιοχής αναφέρουν ότι από την έκρηξη τραυματίστηκαν ακόμη τρία άτομα. Την ίδια ώρα και ενώ κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δέχεται πιέσεις από εφέδρους του στρατού, οι οποίοι ζητούν την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με τους Παλαιστινίους. Το Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες έφεδροι στρατηγοί και πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, ζητά την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και από το μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Οχθης καθώς και την άνευ όρων επανάληψη του διαλόγου με την παλαιστινιακή ηγεσία. Ο κ. Σαρόν πάντως έχει δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης, εάν δεν τερματιστούν οριστικά οι επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίον των Ισραηλινών. Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού του Ισραήλ, Ααρόν Ζεβί-Φαρκάς, αμφισβήτησε το μέγεθος της απειλής που αποτελεί η νέα ρουκέτα που κατασκεύασε η παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς. Ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας, είχε δηλώσει ότι το νέο όπλο - γνωστό ως Κασάμ-2 - έχει εμβέλεια τόσο μεγάλη που μπορεί να πλήξει όλα τα κύρια αστικά κέντρα του Ισραήλ. Ομως ο στρατηγός Ζεβί-Φαρκάς είπε ότι ένα αντίγραφο της ρουκέτας, που είχαν δοκιμάσει οι Ισραηλινοί, είχε εμβέλεια μόνον έξι χιλιομέτρων.
18.3.2002 16:33 (Ωρα Λονδίνου) Οι Ευρωπαίοι, αναφέρει η εφημερίδα, επιθυμούν να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία αλλά όχι μόνο με στρατιωτικές επεμβάσεις και πιστεύουν ότι θα πρέπει οι Αμερικανοί να λάβουν υπόψη τους τις αιτίες που οδηγούν σε εχθρική συμπεριφορά προς αυτούς. Η εφημερίδα Ντι Βέλτ του Βερολίνου αναφέρεται επίσης στο ίδιο θέμα, λέγοντας ότι δημιουργείται στην Ευρώπη ένας άξονας δυσαρέσκειας, με εκφραστές άτομα σαν τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ και τον επίτροπο εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, Βρετανό Κρις Πάτεν. Μια ακόμη εφημερίδα του Βερολίνου, η Τάγκεστσάιτουνγκ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αυστριακού ακροδεξιού πολιτικού Γιόργκ Χάιντερ ότι αποσύρεται από την πολιτική. Παρά τις ακραίες απόψεις του, υποστηρίζει η εφημερίδα, ο Χαιντέρ κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του κόμματος του και χωρίς αυτόν το κόμμα δύσκολα θα παραμείνει στην κυβέρνηση της Αυστρίας. Η εφημερίδα Λε Ταν της Γενεύης αναφέρεται στο δημοψήφισμα με το οποίο καλούνται οι Ελβετοί να αποφασίσουν αν θα πρέπει η χώρα τους να γίνει μέλος του ΟΗΕ. Η εφημερίδα γράφει ότι οι εσωτερικές αλλαγές, αν η Ελβετία προσχωρήσει στον ΟΗΕ, θα είναι πολύ μεγάλες και θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τους Ελβετούς θα είναι ότι θα πρέπει να μάθουν από την αρχή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τι συμβαίνει στο διεθνή χώρο. Η πρόσφατη επίσκεψη του Τόνυ Μπλερ στη Ρώμη αναλύεται από την Ουγγρική Νεπζαμπάντσαγκ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η συνάντηση Μπλερ- Μπερλουσκόνι είναι ενδειξη ότι η Ρώμη συντάσσεται με το Λονδίνο και τη Μαδρίτη, σε αντιπαράθεση με τον άξονα Βερολίνο -Παρίσι που για πολλά χρόνια καθόριζε την πορεία της ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά από τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, λέει η εφημερίδα, που η Ιταλία έχει σταθερή κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να εκμεταλ λευτεί την οικονομική βαρύτητα της χώρας για να ενισχύσει την παρουσία της Ιταλίας στην πολιτική σκηνή.
Διεθνής διάσκεψη για το κάπνισμα
18.3.2002 16:18 (Ωρα Λονδίνου) Τη διήμερη συνάντηση διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που ανακοίνωσε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν από το κάπνισμα ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες Ευρωπαίοι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα σε είκοσι χρόνια το ένα πέμπτο των θανάτων στην Ευρώπη θα οφείλεται στο κάπνισμα. Ενα από τα μέτρα που προτείνονται είναι η μείωση των διαφημίσεων των τσιγάρων, που πιστεύεται ότι επηρεάζουν ιδίως τους νέους. Τελευταία έκθεση δείχνει ότι το κάπνισμα έχει αυξηθεί ανάμεσα στα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες, ιδίως στην ανατολική Ευρώπη.
Πολύνεκρες επιθέσεις ανταρτών στο Νεπάλ
18.3.2002 16:43 (Ωρα Λονδίνου) Οι αντάρτες επετέθηκαν ταυτόχρονα σε επαρχιακό αεροδρόμιο και στα κεντρικά γαφεία των τοπικών αρχών στην περιοχή Ατσχάμ. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, αστυνομικοί και αξιωματούχοι των τοπικών αρχών. Οι αντάρτες πυρπόλησαν αρκετά δημόσια κτίρια στη πόλη Μάνγκαλσεν. Το υπουργικό συμβούλιο του Νεπάλ συνεδρίασε εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση και αποφάσισε να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα. Ο ανταποκριτής του BBC στο Κατμαντού μεταδίδει ότι οι επιθέσεις πιθανώς να έγιναν για να σημαδέψουν την έκτη επέτειο από την επανάσταση των Μαοϊστών εναντίον της κοινοβουλευτικής κυβέρνησης του Νεπάλ και της συνταγματικής μοναρχίας. Ο βασιλιάς Γκινέντρα επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα τον περασμένο Νοέμβριο ύστερα από σειρά επιθέσεων των Μαοϊστών ανταρτών εναντίον του στρατού.
Φίτζι: Καταδίκη του πραξικοπηματία σε θάνατο
18.3.2002 16:33 (Ωρα Λονδίνου) Ο Σπέιτ, ο οποίος ήταν επιχειρηματίας, ηγήθηκε ομάδας ενοπλων εθνικιστών που εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της χώρας και αιχμαλώτισαν τον πρόεδρο της χώρας το Μάιο του 2000, Μαχέντρα Τσάουντρι. Η αιχμαλωσία του κράτησε 56 ημέρες.
Μακάβρια ανακάλυψη στην Τζόρτζια των ΗΠΑ.
18.3.2002 16:34 (Ωρα Λονδίνου) Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 16 πτώματα. Σύμφωνα με την αστυνομία τα πτώματα είχαν σταλεί για αποτέφρωση αλλά δεν είναι γνωστό γιατί τελικα κατέληξαν σε αποθήκη. Ήδη ασκήθηκε δίωξη για απάτη εναντίον του διευθυντή του κρεματόριου ο οποίος ισχυρίζεται ότι είχε πάθει βλάβη ο κλίβανος. Ομως η αστυνομία πιστεύει ότι επί χρόνια οι ιδιοκτήτες του κρεματόριου αντί να αποτεφρώνουν τα πτώματα τα έκρυβαν στο δάσος γύρω από την εγκατάσταση.
Ο «Έλληνας» του Όλντ Τράφορντ
18.3.2002 16:42 (Ωρα Λονδίνου) Οπως εξήγησε με συνέντευξη που έδωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC όλα ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια, στις Σπέτσες. Ο Στιβ Τζόνσον έκανε διακοπές στο νησί αυτό. Ήταν βράδυ, το ένα ποτό έφερε το άλλο και ο Στιβ απεκάλυψε στον ιδιοκτήτη του μπαρ, στο οποίο βρισκόταν, ότι σπάνια χάνει αγώνα της Μάντσεστερ. "Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να σε βλέπω από την τηλεόραση", του είπε ο έλληνας ιδιοκτήτης και, κάπως έτσι, ξεκίνησε η ιστορία. Εκείνο το βράδυ, στο παλιό λιμάνι των Σπετσών οι δύο φίλοι έπιναν τις μπύρες τους κάτω απο μια ελληνική σημαία. «Αυτό, ακριβώς, χρειαζόμαστε, μια ελληνική σημαία να ανεμίζω» είπε ο Τζόνσον «ώστε να ξεχωρίζει το άσπρο με το γαλάζιο ανάμεσα στα ερυθρόλευκα της Γιουνάιτεντ.» Κάπως, έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε ένα από τα πιο γνωστά παράδοξα του ποδοσφαίρου, που, μέχρι σήμερα, παρέμενε μυστήριο. Δεκαπέντε χρόνια, η ελληνική σημαία κυματίζει σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ στα χέρια ενός αγνώστου εκεί, κάπου στη μέση του γηπέδου. Σήμερα, πλέον, η ελληνική σημαία στο Ολντ Τράφορντ έχει γίνει κάτι σαν... θεσμός. «Αρκετοί φίλαθλοι, που κάθονται κοντά μου και έχουν γνωστούς σε χώρες, όπως η Αυστραλία ή το Χονγκ Κονγκ, τους λένε να ψάχνουν τη σημαία. Είναι απίστευτο το πόσοι με πλησιάζουν στο ημίχρονο και με ρωτούν αν έχω τη σημαία γιατί έχουν φίλους που προσπαθούν, μέσω της τηλεόρασης, να τους βρουν με μοναδικό σημείο επαφής την ελληνική σημαία» είπε ο Στιβ Τζόνσον στην ελληνική υπηρεσία του BBC. O «Έλληνας» του Ολντ Τράφορντ, δηλώνει ότι δεν βρίσκεται σε κανένα δίλημμα όταν το γήπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επισκέπτεται ελληνική ομάδα, όπως πρόσφατα η εθνική Ελλάδος. «Δε με ενδιαφέρει η εθνική Αγγλίας. Η μητέρα μου ήταν από την Ολλανδία και, έτσι, υποστηρίζω την εθνι κή Ολλανδίας», λέει ο Στιβ, που πλέον, έχει αρχίσει να μιλάει και λίγο ελληνικά. Όσο για την ομάδα, που υποστηρίζει στην Ελλάδα, είναι διστακτικός, όμως, γρήγoρα, το αποκαλύπτει και αυτό λέγοντας ότι ο λόγος δεν είναι άλλος από το χρώμα στις εμφανίσεις-είναι Ολυμπιακός.
Έκρηξη βόμβας κοντά στην Ιερουσαλήμ
18.2.2002 15:47 (Ωρα Λονδίνου) Πληροφορίες από νοσοκομεία της περιοχής αναφέρουν ότι από την έκρηξη τραυματίστηκαν ακόμη τρία άτομα. Την ίδια ώρα και ενώ κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δέχεται πιέσεις από εφέδρους του στρατού, οι οποίοι ζητούν την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με τους Παλαιστινίους. Το Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες έφεδροι στρατηγοί και πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, ζητά την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και από το μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Οχθης καθώς και την άνευ όρων επανάληψη του διαλόγου με την παλαιστινιακή ηγεσία. Ο κ. Σαρόν πάντως έχει δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης, εάν δεν τερματιστούν οριστικά οι επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίον των Ισραηλινών. Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού του Ισραήλ, Ααρόν Ζεβί-Φαρκάς, αμφισβήτησε το μέγεθος της απειλής που αποτελεί η νέα ρουκέτα που κατασκεύασε η παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς. Ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας, είχε δηλώσει ότι το νέο όπλο - γνωστό ως Κασάμ-2 - έχει εμβέλεια τόσο μεγάλη που μπορεί να πλήξει όλα τα κύρια αστικά κέντρα του Ισραήλ. Ομως ο στρατηγός Ζεβί-Φαρκάς είπε ότι ένα αντίγραφο της ρουκέτας, που είχαν δοκιμάσει οι Ισραηλινοί, είχε εμβέλεια μόνον έξι χιλιομέτρων.
Ολοκληρώθηκε η απολογία Μιλόσεβιτς
18.2.2002 14:13 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας συνέχισε την επίθεση του κατά των δυτικών δυνάμεων, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ και τη Δύση ότι προκάλεσαν τους πολέμους στην Κροατία και τη Βοσνία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταστροφή «πολυεθνικών κομμουνιστικών χωρών», όπως είπε χαρακτηριστικά. Προηγουμένως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχε κατηγορήσει τη Δύση για τις φρικαλεότητες που διεπράχθησαν στο Κοσσυφοπέδιο. Με την επανάληψη της διαδικασίας αργότερα μέσα στην ημέρα, η κατηγορούσα αρχή θα καλέσει τους πρώτους από τους δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας.
Διεθνής διάσκεψη για το κάπνισμα
18.2.2002 14:03 (Ωρα Λονδίνου) Τη διήμερη συνάντηση διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που ανακοίνωσε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν από το κάπνισμα ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες Ευρωπαίοι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα σε είκοσι χρόνια το ένα πέμπτο των θανάτων στην Ευρώπη θα οφείλεται στο κάπνισμα. Ενα από τα μέτρα που προτείνονται είναι η μείωση των διαφημίσεων των τσιγάρων, που πιστεύεται ότι επηρεάζουν ιδίως τους νέους. Τελευταία έκθεση δείχνει ότι το κάπνισμα έχει αυξηθεί ανάμεσα στα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες, ιδίως στην ανατολική Ευρώπη.
Όχι στην κατοχή λένε ισραηλινοί στρατιώτες
18.2.2002 12:29 (Ωρα Λονδίνου) Το Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες έφεδροι στρατηγοί και πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, ζητά την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και από το μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Οχθης καθώς και την άνευ όρων επανάληψη του διαλόγου με την παλαιστινιακή ηγεσία. Ο κ. Σαρόν πάντως έχει δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης, εάν δεν τερματιστούν οριστικά οι επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίον των Ισραηλινών. Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού του Ισραήλ, Ααρόν Ζεβί-Φαρκάς, αμφισβήτησε το μέγεθος της απειλής που αποτελεί η νέα ρουκέτα που κατασκεύασε η παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς. Ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας, είχε δηλώσει ότι το νέο όπλο - γνωστό ως Κασάμ-2 - έχει εμβέλεια τόσο μεγάλη που μπορεί να πλήξει όλα τα κύρια αστικά κέντρα του Ισραήλ. Ομως ο στρατηγός Ζεβί-Φαρκάς είπε ότι ένα αντίγραφο της ρουκέτας, που είχαν δοκιμάσει οι Ισραηλινοί, είχε εμβέλεια μόνον έξι χιλιομέτρων.
Mιλόσεβιτς: «Η Δύση διέλυσε την Γιουγκοσλαβία»
18.2.2002 10:28 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μιλόσεβιτς υποστήριξε ότι η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας αποτελούσε τμήμα ευρύτερης στρατηγικής για την διάσπαση όλων των πολυεθνικών κομμουνιστικών κρατών, όπως ήταν και η Σοβιετική Ένωση. Νωρίτερα ο ίδιος είχε κατηγορήσει τη Δύση για τις ακρότητες που πραγματοποιήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα συνεχίσει σήμερα την αγόρευσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αμέσως μετά θα αρχίσει η εξέταση των μαρτύρων. Ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται για την διοργάνωση συστηματικής εκστρατείας εθνικών εκκαθαρίσεων, στο πλαίσιο σχεδίου του για τη δημιουργία της «Μεγάλης Σερβίας».
Μπους: «Μεγάλος μεταρρυθμιστής» ο Ιάπωνας πρωθυπουργός
18.2.2002 10:49 (Ωρα Λονδίνου) Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε θέματα τρομοκρατίας και στα σχέδια του Κοϊζούμι για τη βελτίωση της ιαπωνικής οικονομίας. Η περιοδεία του Αμερικανού προέδρου είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει τον περασμένο χρόνο αλλά αναβλήθηκε λόγω των βομβιστικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Πριν από την αναχώρησή του ο πρόεδρος Μπους ανέφερε ότι η Ιαπωνία πρέπει να κάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάκαμψη της οικονομίας της. Μετά την Ιαπωνία ο πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί τη Νότιο Κορέα και την Κίνα. Ο καθηγητής Γοίλιαμ Μπριρ του κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών μελετών στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ο χρόνος της επίσκεψης του προέδρου Μπούς είναι ο καταλληλότερος . «Νομίζω ότι ο πρόεδρος επισκέπτεται τη χώρα για να συμβουλευθεί με τον πιο στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ασία», πρόσθεσε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι οι δύο άνδρες θα έχουν ορισμένες πολύ ιδιωτικές σοβαρές συναντήσεις. Σε ραδιοφωνικό διάγγελμα που μεταδόθηκε αμέσως μετά την αναχώρηση του κ. Μπους και της συζύγου του από το Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Βόρειος Κορέα μαζί με το Ιράκ και το Ιράν αποτελούν τον «’ξονα του κακού».
18.2.2002 10:08 (Ωρα Λονδίνου) Οι Ευρωπαίοι, αναφέρει η εφημερίδα, επιθυμούν να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία αλλά όχι μόνο με στρατιωτικές επεμβάσεις και πιστεύουν ότι θα πρέπει οι Αμερικανοί να λάβουν υπόψη τους τις αιτίες που οδηγούν σε εχθρική συμπεριφορά προς αυτούς. Η εφημερίδα Ντι Βέλτ του Βερολίνου αναφέρεται επίσης στο ίδιο θέμα, λέγοντας ότι δημιουργείται στην Ευρώπη ένας άξονας δυσαρέσκειας, με εκφραστές άτομα σαν τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ και τον επίτροπο εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, Βρετανό Κρις Πάτεν. Μια ακόμη εφημερίδα του Βερολίνου, η Τάγκεστσάιτουνγκ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αυστριακού ακροδεξιού πολιτικού Γιόργκ Χάιντερ ότι αποσύρεται από την πολιτική. Παρά τις ακραίες απόψεις του, υποστηρίζει η εφημερίδα, ο Χαιντέρ κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του κόμματος του και χωρίς αυτόν το κόμμα δύσκολα θα παραμείνει στην κυβέρνηση της Αυστρίας. Η εφημερίδα Λε Ταν της Γενεύης αναφέρεται στο δημοψήφισμα με το οποίο καλούνται οι Ελβετοί να αποφασίσουν αν θα πρέπει η χώρα τους να γίνει μέλος του ΟΗΕ. Η εφημερίδα γράφει ότι οι εσωτερικές αλλαγές, αν η Ελβετία προσχωρήσει στον ΟΗΕ, θα είναι πολύ μεγάλες και θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τους Ελβετούς θα είναι ότι θα πρέπει να μάθουν από την αρχή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τι συμβαίνει στο διεθνή χώρο. Η πρόσφατη επίσκεψη του Τόνυ Μπλερ στη Ρώμη αναλύεται από την Ουγγρική Νεπζαμπάντσαγκ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η συνάντηση Μπλερ- Μπερλουσκόνι είναι ενδειξη ότι η Ρώμη συντάσσεται με το Λονδίνο και τη Μαδρίτη, σε αντιπαράθεση με τον άξονα Βερολίνο -Παρίσι που για πολλά χρόνια καθόριζε την πορεία της ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά από τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, λέει η εφημερίδα, που η Ιταλία έχει σταθερή κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να εκμεταλ λευτεί την οικονομική βαρύτητα της χώρας για να ενισχύσει την παρουσία της Ιταλίας στην πολιτική σκηνή.
Ο Μιλόσεβιτς ολοκληρώνει την αγορευσή του
18.2.2002 8:24 (Ωρα Λονδίνου) Αναμένεται ότι θα συνεχήσει το κατηγορώ του προς το ΝΑΤΟ, το οποίο, όπως είπε, είναι ένοχο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται για την διοργάνωση συστηματικής εκστρατείας εθνικού εκκαθαρισμού, στα πλαίσια σχεδίου τοθ για τη δημιουργία της "Μεγάλης Σερβίας".
Φίτζι: Καταδίκη του πραξικοπηματία σε θάνατο
18.2.2002 8:13 (Ωρα Λονδίνου) Ο Σπέιτ, ο οποίος ήταν επιχειρηματίας, ηγήθηκε ομάδας ενοπλων εθνικιστών που εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της χώρας και αιχμαλώτισαν τον πρόεδρο της χώρας το Μάιο του 2000, Μαχέντρα Τσάουντρι. Η αιχμαλωσία του κράτησε 56 ημέρες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος στην Ιαπωνία
18.2.2002 5:17 (Ωρα Λονδίνου) Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε θέματα τρομοκρατίας και στα σχέδια του κου Κοϊζούμι για τη βελτίωση της Ιαπωνικής οικονομίας. Η περιοδεία του Αμερικανού προέδρου είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει τον περασμένο χρόνο αλλά αναβλήθηκε λόγω των βομβιστικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Πριν την αναχώρησή του ο πρόεδρος Μπους ανέφερε ότι η Ιαπωνία πρέπει να κάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάκαμψη της οικονομίας της. Περιγράφοντας τον Ιάπωνα πρωθυπουργό κο Κοϊζούμι ως φίλο, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Κοϊζούμι θα κατανοήσει την ανάγκη για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων για την εξυγείανση της οικονομίας. Μετά την Ιαπωνία ο πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί τη Νότιο Κορέα και την Κίνα. Ο καθηγητήςΓοίλιαμ Μπριρ του κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών μελετών στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ο χρόνος της επίσκεψης του προέδρου Μπούς είναι ο καταλληλότερος . "Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συναντώνται δύο, τρείς ή και τέσσερις φορές το χρόνο, αναφέρει ο καθηγητής κος Μπριρ. Είμαι σίγουρος ότι το θέμα της οικονομίας θα βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του προέδρου Μπούς στην Ιαπωνία. "Νομίζω ότι ο πρόεδρος επισκέπτεται τη χώρα για να συμβουλευθεί με τον πιο στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ασία", πρόσθεσε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι οι δύο άνδρες θα έχουν ορισμένες πολύ ιδιωτικές σοβαρές συναντήσεις. Σε ραδιοφωνικό διάγγελμά που μεταδόθηκε αμέσως μετά την αναχώρηση του κ. Μπους και της συζύγου του από το Λευκό Οικο, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνησε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Βόρειος Κορέα μαζί με το Ιράκ και το Ιράν αποτελούν τον άξονα του κακού.
Το θέμα των κυρώσεων στη Ζιμπάμπουε συζητούν οι 15
18.2.2002 5:21 (Ωρα Λονδίνου) Οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 θα συζητήσουν αν θα επιβάλλουν κυρώσεις στην ηγεσία της Ζιμπάμπουε. Ο κ. Σόρι εγκατέλειψε αμέσως την χώρα δηλώνοντας στο BBC ότι δεν έχει συμβεί ξανά να διωχθεί ο επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας παρατηρητών με τέτοιο τρόπο. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε είπε ότι ο Σουηδός διπλωμάτης προσπάθησε να επιβάλλει την παρουσία του στην εκλογική διαδικασία, επέδειξε αλαζονία και είχε προσβλητική συμπεριφορά. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας είπε στο BBC ότι ο κ.Σόρι μπήκε στη Ζιμπάμπουε με τουριστική βίζα η οποία απαγορεύει στον κάτοχο της την εργασία και παραβίασε συνεπώς τους όρους με τους οποίους έγινε δεκτός.
Μακάβρια ανακάλυψη στην Γεωργία των ΗΠΑ.
18.2.2002 5:43 (Ωρα Λονδίνου) Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 16 πτώματα. Σύμφωνα με την αστυνομία τα πτώματα είχαν σταλεί για αποτέφρωση αλλά δεν είναι γνωστό γιατί τελικα κατέληξαν σε αποθήκη. Ήδη ασκήθηκε δίωξη για απάτη εναντίον του διευθυντή του κρεματόριου ο οποίος ισχυρίζεται ότι είχε πάθει βλάβη ο κλίβανος. Ομως η αστυνομία πιστεύει ότι επί χρόνια οι ιδιοκτήτες του κρεματόριου αντί να αποτεφρώνουν τα πτώματα τα έκρυβαν στο δάσος γύρω από την εγκατάσταση.
Φίτζι: Καταδίκη του πραξικοπηματία σε θάνατο
18.2.2002 8:13 (Ωρα Λονδίνου) Ο Σπέιτ, ο οποίος ήταν επιχειρηματίας, ηγήθηκε ομάδας ενοπλων εθνικιστών που εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της χώρας και αιχμαλώτισαν τον πρόεδρο της χώρας το Μάιο του 2000, Μαχέντρα Τσάουντρι. Η αιχμαλωσία του κράτησε 56 ημέρες.
|