Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-02-10
Οι επιθέσεις του Ισραήλ ξεκίνησαν λίγες ώρες μετά από επίθεση ενόπλων Παλαιστινίων κατά στρατιωτικής βάσης του Ισραήλ 11.2.2002 0:35 (Ωρα Λονδίνου) Τα αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν αρκετές φορές το αρχηγείο για θέματα ασφαλείας των Παλαιστινίων, το οποίο βρίσκεται κοντά στο μέρος, όπου είναι ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, στην πόλη της Γάζας. Οι πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι υπάρχουν 15 τραυματίες από τις επιχειρήσεις αυτές. Ανάμεσα στους τραυματίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι και 2 υπάλληλοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, ο απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή Τέριε Ρεντ Λάρσεν καταδίκασε την επίθεση και την χρήση ισχυρών εκρηκτικών σε περιοχές που, όπως είπε, όπου βρίσκονται πολίτες. Βομβαρδισμοί - από ελικόπτερα του Ισραήλ - σημειώθηκαν και κατά κτιρίων στα βόρεια της πόλης της Γάζας, όπου άλλοι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Στην επίθεση, που πυροδότησε την αντίδραση του Ισραήλ, τουλάχιστον 2 στρατιώτες του Ισραήλ και οι δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι δράστες έχασαν την ζωή τους. Νωρίτερα, δυνάμεις του Ισραήλ είχαν μπει στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, περικύκλωσαν έναν προσφυγικό καταυλισμό, συνέλαβαν ορισμένους Παλαιστίνιους και μετά απεχώρησαν. Η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώθηκε πριν από 15 μήνες περίπου και σε όλο αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές έχουν χάσει την ζωή τους λόγω της βίας.
Μέτρα του Ιράν κατά αντιαμερικανού Αφγανού ηγέτη
11.2.2002 0:30 (Ωρα Λονδίνου) Παράλληλα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελάσουν τον κ. Χεκματγιάρ, ο οποίος είναι γνωστός για τις έντονα αντιαμερικανικές του θέσεις. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι τα μέτρα θεωρούνται ως ένδειξη υποστήριξης στη μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και, πιθανότατα, μια χειρονομία καλής θέλησης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις οποίες η κυβέρνηση του Ιράν βρίσκεται σε έντονη διαμάχη τις τελευταίες ημέρες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους κατηγόρησε το Ιράν ότι είναι μέρος του "άξονα του κακού" και ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιράν. Με τις δηλώσεις του ο κ. Μπους θεωρείται ότι άφησε υπονοούμενα ότι το Ιράν θα αποτελέσει έναν από τους επόμενους - μετά από τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν - στόχους της διεθνούς εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, που άρχισε μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Θρήνος για τον θάνατο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας
11.2.2002 0:30 (Ωρα Λονδίνου) Στο παλάτι του Σαιντ Τζέημς ανοίχτηκε βιβλίο συλληπητηρίων για την πριγκίπισσα. Οπως σημειώνουν πολλά διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όλοι θα θυμούνται την πριγκίπισσα για την απόφασή της τον Οκτώβριο του 1955 να απαρνηθεί την προσωπική της ευτυχία για να αποτρέψει μία Συνταγματική κρίση Τότε είχε αποφασίσει να μην παντρευτεί τον αγαπημένο της Πίτερ Τάουνσεντ, που ήταν διαζευγμένος, μετά από τις πιέσεις, που είχε δεχθεί από την πολιτική ηγεσία, την οικογένειά της και την Εκκλησία της Αγγλίας. Αργότερα, παντρεύτηκε έναν φωτογράφο της καλής κοινωνίας της εποχής, τον Αντονι Αρμστρονγκ-Τζόουβς με τον οποίον, όμως, χώρισε μετά από χρόνια. Ομως, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έπαψαν ποτέ να ασχολούνται με την προσωπική ζωή της. Μάλιστα, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, το 1981, χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα για τη ζωή της εξαιρετικά ενοχλητικά. "Βεβαίως, όταν πρόκειται για μυθεύματα - και πολλά από αυτά είναι - γελάει κανείς διαβάζοντάς τα", είχε προσθέσει τότε η πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, δήλωσε ότι ολόκληρη η χώρα αισθάνεται μεγάλη θλίψη για το θάνατο της. Ο κ. Μπλερ πρόσθεσε ακόμα ότι η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, πριν αρρωστήσει τα τελευταία χρόνια, είχε προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στη χώρα.
Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Τόνι Μπλερ στη δυτική Αφρική
11.2.2002 0:30 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπλερ είπε ότι δεν είναι εύκολο για τις αναπτυγμένες χώρες να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Αφρική ή να ανοίξουν τις αγορές τους στα προϊόντα της Αφρικής. "Για τις χώρες της Αφρικής, δεν είναι εύκολο να βελτιώσουν τα συστήματα διακυβέρνησής τους και να προσελκύσουν επενδύσεις. Ομως, η ευημερία απαιτεί τις θυσίες αυτές", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.
Δέκα νεκροί στη Νότια Αφρική από πυρά οπλοφόρου
11.2.2002 0:30 (Ωρα Λονδίνου) Η επίθεση σημειώθηκε ύστερα από καβγά του δράστη με τη φίλη του, την οποία σκότωσε μαζί με 3 συγγενείς της. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης, στη συνέχεια, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του και οδηγώντας στην περιοχή Μντάντσανε άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως πριν στρέψει το όπλο προς τον εαυτό του και αυτοκτονήσει. Από την επίθεση υπάρχουν και πολλοί τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
Διαδήλωση υπέρ του Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι
11.2.2002 0:31 (Ωρα Λονδίνου) Την διαδήλωση οργάνωσε το Σοσιαλιστικό κόμμα της Σερβίας του κ. Μιλόσεβιτς και, στην διάρκειά της, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τον ρόλο του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο ο ίδιος ο κ.Μιλόσεβιτς έχει χαρακτηρήσει "υποχείριο των δυνάμεων της Δύσης". Η δίκη του κ. Μιλόσεβιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αρχίζει στη Χάγη την Τρίτη.
Εκρηξη βόμβας σε χωριό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας
11.2.2002 0:31 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες, η βόμβα εξεράγη όταν ο δράστης προσπάθησε να μπει για πρώτη φορά στο σπίτι του, το οποίο είχε εγκαταλείψει από τον περασμένο Ιούνιο λόγω των συγκρούσεων, που μαίνονταν τότε σε αυτή και σε άλλες περιοχές ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και Αλβανόφωνους αντάρτες, που ζητούσαν την χορήγηση περισσοτέρων δικαιωμάτων στην Αλβανική μειονότητα της χώρας. Mόνο λίγες οικογένειες επέστρεψαν στο Αρατσίνοβο μετά από την ειρηνευτική συμφωνία, που υπεγράφη τον Αύγουστο με τη διαμεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας.
Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Αμερικανικής πολιτικής
11.2.2002 0:31 (Ωρα Λονδίνου) Πρόσφατα, κριτική άσκησε στην Ουάσινγκτον και ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν, που κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προσηλωθούν αποκλειστικά στην μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ο κ Πάτεν καταδίκασε τον χαρακτηρισμό χωρών, όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Ιράκ, "άξονα του κακού", όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους. "Ο χαρακτηρισμός αυτός, που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος δεν βοηθά καθόλου", δήλωσε στη Βρετανική εφημερίδα "Guardian" ο κ. Πάτεν και συμπλήρωσε ότι η Αμερικανική πολιτική υποσκάπτει τις προσπάθειες προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ιράν. Τον Σεπτέμβριο του 2001 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Ιράν συζήτησαν με Ευρωπαίους ομολόγους τους προτάσεις για συμφωνίες εμπορικού και οικονομικού περιεχομένου. Ο κ. Πάτεν συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, που να αποδεικνύει ότι οι τρεις χώρες, που βρέθηκαν στο στόχαστρο του κ. Μπους, κατασκευάζουν όπλων μαζικής καταστροφής.
Νεκρός ο αρχηγός της μεγαλύτερης εξτρεμιστικής οργάνωσης της Αλγερίας
11.2.2002 0:31 (Ωρα Λονδίνου) Ο Ζουάμπρι, καθώς και δύο άλλοι άνδρες, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε σπίτι στην πόλη Μπουφαρίκ. Τα μέλη της Ενοπλης Ισλαμικής Οργάνωσης έχουν κατηγορηθεί για πολλές θηριωδίες εις βάρος Αλγερινών πολιτών και για σφαγές ολόκληρων οικογενειών. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο στον εμφύλιο πόλεμο, που μαίνεται στην Αλγερία, ο οποίος ξεκίνησε το 1992 όταν δεν επετράπη η άνοδος ενός Ισλαμικού κόμματος στην εξουσία μετά από τις εκλογές.
Επιστροφή αρχαιολογικού θησαυρού από την Βρετανία στην Αιθιοπία
11.2.2002 0:31 (Ωρα Λονδίνου) Ο Τύπος της Βρετανίας αναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες ότι, ύστερα από την ανακοίνωση της απόφασης, έχουν αυξηθεί τα αιτήματα διαφόρων χωρών για την επιστροφή θησαυρών που φυλάσσονται σεμουσεία και βιβλιοθήκες της χώρας. Πάντως, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την επιστροφή του ιερού κειμηλίου, που είναι ένα ξύλινο αντίγραφο της Κιβωτού της Διαθήκης ηλικίας 400 ετών. Η ξύλινη κατασκευή, η οποία είναι τόσο ιερή για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας ώστε απαγορεύεται ακόμη και να φωτογραφηθεί, βρέθηκε πριν από μερικούς μήνες σε αποθήκη εκκλησίας του Εδιμβούργου στη Σκωτία. Η ειδική αποστολή που μετέφερε την κιβωτό έφτασε στην Αιθιοπία το πρωί του Σαββάτου και μεταφέρθηκε με πομπή από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της χώρας Αντίς Αμπέμπα σε καθεδρικό ναό της πόλης, όπου και θα φυλαχθεί.
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα
10.2.2002 21:52 (Ωρα Λονδίνου) Τα αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν αρκετές φορές το αρχηγείο για θέματα ασφαλείας των Παλαιστινίων, το οποίο βρίσκεται κοντά στο μέρος, όπου είναι ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, στην πόλη της Γάζας. Οι πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι υπάρχουν 15 τραυματίες από τις επιχειρήσεις αυτές. Ανάμεσα στους τραυματίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι και 2 υπάλληλοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, ο απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή Τέριε Ρεντ Λάρσεν καταδίκασε την επίθεση και την χρήση ισχυρών εκρηκτικών σε περιοχές που, όπως είπε, όπου βρίσκονται πολίτες. Βομβαρδισμοί από ελικόπτερα του Ισραήλ σημειώθηκαν και κατά κτιρίων στα βόρεια της πόλης της Γάζας, όπου άλλοι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Στην επίθεση, που πυροδότησε την αντίδραση του Ισραήλ, τουλάχιστον 2 στρατιώτες του Ισραήλ και οι δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι δράστες έχασαν την ζωή τους. Νωρίτερα, δυνάμεις του Ισραήλ είχαν μπει στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, περικύκλωσαν έναν προσφυγικό καταυλισμό, συνέλαβαν ορισμένους Παλαιστίνιους και μετά απεχώρησαν. Η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώθηκε πριν από 15 μήνες περίπου και σε όλο αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές έχουν χάσει την ζωή τους λόγω της βίας.
Μέτρα του Ιράν κατά αντιαμερικανού Αφγανού ηγέτη
10.2.2002 19:43 (Ωρα Λονδίνου) Παράλληλα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελάσουν τον κ. Χεκματγιάρ, ο οποίος είναι γνωστός για τις έντονα αντιαμερικανικές του θέσεις. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι τα μέτρα θεωρούνται ως ένδειξη υποστήριξης στη μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και, πιθανότατα, μια χειρονομία καλής θέλησης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις οποίες η κυβέρνηση του Ιράν βρίσκεται σε έντονη διαμάχη τις τελευταίες ημέρες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους κατηγόρησε το Ιράν ότι είναι μέρος του "άξονα του κακού" και ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιράν. Με τις δηλώσεις του ο κ. Μπους θεωρείται ότι άφησε υπονοούμενα ότι το Ιράν θα αποτελέσει έναν από τους επόμενους - μετά από τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν - στόχους της διεθνούς εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, που άρχισε μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Θρήνος για τον θάνατο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας
10.2.2002 19:56 (Ωρα Λονδίνου) Στο παλάτι του Σαιντ Τζέημς ανοίχτηκε βιβλίο συλληπητηρίων για την πριγκίπισσα. Οπως σημειώνουν πολλά διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όλοι θα θυμούνται την πριγκίπισσα για την απόφασή της τον Οκτώβριο του 1955 να απαρνηθεί την προσωπική της ευτυχία για να αποτρέψει μία Συνταγματική κρίση Τότε είχε αποφασίσει να μην παντρευτεί τον αγαπημένο της Πίτερ Τάουνσεντ, που ήταν διαζευγμένος, μετά από τις πιέσεις, που είχε δεχθεί από την πολιτική ηγεσία, την οικογένειά της και την Εκκλησία της Αγγλίας. Αργότερα, παντρεύτηκε έναν φωτογράφο της καλής κοινωνίας της εποχής, τον Αντονι Αρμστρονγκ-Τζόουβς με τον οποίον, όμως, χώρισε μετά από χρόνια. Ομως, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έπαψαν ποτέ να ασχολούνται με την προσωπική ζωή της. Μάλιστα, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, το 1981, χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα για τη ζωή της εξαιρετικά ενοχλητικά. "Βεβαίως, όταν πρόκειται για μυθεύματα - και πολλά από αυτά είναι - γελάει κανείς διαβάζοντάς τα", είχε προσθέσει τότε η πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, δήλωσε ότι ολόκληρη η χώρα αισθάνεται μεγάλη θλίψη για το θάνατο της. Ο κ. Μπλερ πρόσθεσε ακόμα ότι η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, πριν αρρωστήσει τα τελευταία χρόνια, είχε προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στη χώρα.
Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Τόνι Μπλερ στη δυτική Αφρική
10.2.2002 20:18 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπλερ είπε ότι δεν είναι εύκολο για τις αναπτυγμένες χώρες να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Αφρική ή να ανοίξουν τις αγορές τους στα προϊόντα της Αφρικής. "Για τις χώρες της Αφρικής, δεν είναι εύκολο να βελτιώσουν τα συστήματα διακυβέρνησής τους και να προσελκύσουν επενδύσεις. Ομως, η ευημερία απαιτεί τις θυσίες αυτές", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.
Δέκα νεκροί στη Νότια Αφρική από πυρά οπλοφόρου
10.2.2002 20:03 (Ωρα Λονδίνου) Η επίθεση σημειώθηκε ύστερα από καβγά του δράστη με τη φίλη του, την οποία σκότωσε μαζί με 3 συγγενείς της. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης, στη συνέχεια, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του και οδηγώντας στην περιοχή Μντάντσανε άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως πριν στρέψει το όπλο προς τον εαυτό του και αυτοκτονήσει. Από την επίθεση υπάρχουν και πολλοί τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
Διαδήλωση υπέρ του Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι
10.2.2002 20:23 (Ωρα Λονδίνου) Την διαδήλωση οργάνωσε το Σοσιαλιστικό κόμμα της Σερβίας του κ. Μιλόσεβιτς και, στην διάρκειά της, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τον ρόλο του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο ο ίδιος ο κ.Μιλόσεβιτς έχει χαρακτηρήσει "υποχείριο των δυνάμεων της Δύσης". Η δίκη του κ. Μιλόσεβιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αρχίζει στη Χάγη την Τρίτη.
Εκρηξη βόμβας σε χωριό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας
10.2.2002 20:11 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες, η βόμβα εξεράγη όταν ο δράστης προσπάθησε να μπει για πρώτη φορά στο σπίτι του, το οποίο είχε εγκαταλείψει από τον περασμένο Ιούνιο λόγω των συγκρούσεων, που μαίνονταν τότε σε αυτή και σε άλλες περιοχές ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και Αλβανόφωνους αντάρτες, που ζητούσαν την χορήγηση περισσοτέρων δικαιωμάτων στην Αλβανική μειονότητα της χώρας. Mόνο λίγες οικογένειες επέστρεψαν στο Αρατσίνοβο μετά από την ειρηνευτική συμφωνία, που υπεγράφη τον Αύγουστο με τη διαμεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας.
Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Αμερικανικής πολιτικής
10.2.2002 21:31 (Ωρα Λονδίνου) Πρόσφατα, κριτική άσκησε στην Ουάσινγκτον και ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν, που κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προσηλωθούν αποκλειστικά στην μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ο κ Πάτεν καταδίκασε τον χαρακτηρισμό χωρών, όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Ιράκ, "άξονα του κακού", όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους. "Ο χαρακτηρισμός αυτός, που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος δεν βοηθά καθόλου", δήλωσε στη Βρετανική εφημερίδα "Guardian" ο κ. Πάτεν και συμπλήρωσε ότι η Αμερικανική πολιτική υποσκάπτει τις προσπάθειες προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ιράν. Τον Σεπτέμβριο του 2001 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Ιράν συζήτησαν με Ευρωπαίους ομολόγους τους προτάσεις για συμφωνίες εμπορικού και οικονομικού περιεχομένου. Ο κ. Πάτεν συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, που να αποδεικνύει ότι οι τρεις χώρες, που βρέθηκαν στο στόχαστρο του κ. Μπους, κατασκευάζουν όπλων μαζικής καταστροφής.
Νεκρός ο αρχηγός της μεγαλύτερης εξτρεμιστικής οργάνωσης της Αλγερίας
10.2.2002 20:33 (Ωρα Λονδίνου) Ο Ζουάμπρι, καθώς και δύο άλλοι άνδρες, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε σπίτι στην πόλη Μπουφαρίκ. Τα μέλη της Ενοπλης Ισλαμικής Οργάνωσης έχουν κατηγορηθεί για πολλές θηριωδίες εις βάρος Αλγερινών πολιτών και για σφαγές ολόκληρων οικογενειών. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο στον εμφύλιο πόλεμο, που μαίνεται στην Αλγερία, ο οποίος ξεκίνησε το 1992 όταν δεν επετράπη η άνοδος ενός Ισλαμικού κόμματος στην εξουσία μετά από τις εκλογές.
Επιστροφή αρχαιολογικού θησαυρού από την Βρετανία στην Αιθιοπία
10.2.2002 21:36 (Ωρα Λονδίνου) Ο Τύπος της Βρετανίας αναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες ότι, ύστερα από την ανακοίνωση της απόφασης, έχουν αυξηθεί τα αιτήματα διαφόρων χωρών για την επιστροφή θησαυρών που φυλάσσονται σεμουσεία και βιβλιοθήκες της χώρας. Πάντως, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την επιστροφή του ιερού κειμηλίου, που είναι ένα ξύλινο αντίγραφο της Κιβωτού της Διαθήκης ηλικίας 400 ετών. Η ξύλινη κατασκευή, η οποία είναι τόσο ιερή για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας ώστε απαγορεύεται ακόμη και να φωτογραφηθεί, βρέθηκε πριν από μερικούς μήνες σε αποθήκη εκκλησίας του Εδιμβούργου στη Σκωτία. Η ειδική αποστολή που μετέφερε την κιβωτό έφτασε στην Αιθιοπία το πρωί του Σαββάτου και μεταφέρθηκε με πομπή από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της χώρας Αντίς Αμπέμπα σε καθεδρικό ναό της πόλης, όπου και θα φυλαχθεί.
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα
10.2.2002 18:50 (Ωρα Λονδίνου) Οι πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες από την επίθεση αυτή, που σημειώνεται, πιθανότατα, ως αντίποινα για την επίθεση με πυροβολισμούς, που σημειώθηκε την Κυριακή, κοντά σε στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ. Από την επίθεση αυτή, τουλάχιστον 2 Ισραηλινοί και οι δύο δράστες - που, πιθανότατα, είναι Παλαιστίνιοι - έχασαν την ζωή τους. Νωρίτερα, δυνάμεις του Ισραήλ είχαν μπει στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, περικύκλωσαν έναν προσφυγικό καταυλισμό, συνέλαβαν ορισμένους Παλαιστίνιους και μετά απεχώρησαν. Η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώθηκε πριν από 15 μήνες περίπου και σε όλο αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές έχουν χάσει την ζωή τους λόγω της βίας.
Έκρηξη βόμβας σε χωριό της ΠΓΔΜ 10.2.2002 15:33 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με πληροφορίες, η βόμβα εξερράγη όταν ο 'Ακο Στογιάνοβσκι προσπάθησε να μπει για πρώτη φορά στο σπίτι του το οποίο είχε εγκαταλείψει από τον περασμένο Ιούνιο λόγω των μεγάλων συγκρούσεων που γίνονταν ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Αλβανούς αντάρτες. Mόνο λίγες οικογένειες επέσρεψαν στο Αρατσίνοβο μετά την ειρηνευτική συμφωνία που συνομολογήθηκε τον Αύγουστο με τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας.
Επίθεση κοντά σε ισραηλινή βάση στο νότιο Ισραήλ
10.2.2002 14:12 (Ωρα Λονδίνου) Τουλάχιστον δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν. Νεκροί είναι και οι δράστες. Νωρίτερα, ισραηλινές δυνάμεις, με άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μπήκαν στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, περικύκλωσαν έναν προσφυγικό καταυλισμό, συνέλαβαν ορισμένους Παλαιστίνιους και μετά απεχώρησαν.
Το Ιράν παίρνει μέτρα εναντίον Αφγανού πολέμιου των ΗΠΑ
10.2.2002 13:21 (Ωρα Λονδίνου) Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να απελάσουν τον κ. Χεκματγιάρ ο οποίος είναι γνωστός για τις έντονα αντι-αμερικανικές του θέσεις: είχε ορκισθεί, για παράδειγμα, ν' αγωνιστεί εναντίον οποιασδήποτε επέμβασης της Δύσης στο Αφγανιστάν. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη, Τζιμ Μουίρ, λέει πως τα μέτρα θεωρούνται ως ένδειξη υποστήριξης της μεταβατικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν και πιθανώς διαλλακτική χειρονομία προς τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα υπήρξαν έντονες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές. Ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους κατηγόρησε το Ιράν ότι είναι μέρος ενός "άξονα του κακού" και ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη νέα αφγανική κυβέρνηση.
Συλλυπητήρια για την πριγκήπισσα Μαργαρίτα της Βρετανίας
10.2.2002 13:56 (Ωρα Λονδίνου) Βιβλίο συλλυπητηρίων ανοίχτηκε στο παλάτι του Σαιντ Τζέημς όπου το κοινό μπορεί να αποτίσει φόρο τιμής στην πριγκήπισα. Όπως σημειώνουν πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, όλοι θα θυμούνται την πριγκήπισα για την απόφασή της ν'απαρνηθεί την προσωπική της ευτυχία για να αποτρέψει μία συνταγματική κρίση: τον Οκτώβριο του 1955 αποφάσισε να μην παντρευτεί τον αγαπημένο της, Πίτερ Τάουνσεντ, που ήταν διαζευγμένος, μετά τις πιέσεις που είχε δεχθεί από την πολιτική ηγεσία, την οικογένειά της και την Εκκλησία της Αγγλίας. Αργότερα, παντρεύτηκε τον φωτογράφο της καλής κοινωνίας, Άντονι Αρμστρονγκ-Τζόουβς με τον οποίον, όμως, χώρισε μετά από χρόνια. Ας σημειωθεί ότι τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνταν πάντοτε με την προσωπική της ζωή. Σε δηλώσεις της το 1981 η πριγκήπισα χαρακτήρισε τις ιστορίες για τη ζωή της με τις οποίες ασχολούνταν τα μέσα ενημέρωσης εξαιρετικά ενοχλητικές. Βεβαίως, όταν πρόκειται για μυθεύματα, κι ορισμένες απ'αυτές είναι, γελάει κανείς διαβάζοντάς τες, πρόσθεσε η πριγκήπισα Μαργαρίτα, σημειώνοντας ότι από πολύ νωρίς τα μέσα ενημέρωσης έδιναν πληροφορίες για την προσωπική της ζωή--πληροφορίες, όπως είπε, που ήταν συνήθως ανακριβείς. Εξάλλου ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, που επισκέπτεται τη βρετανική ειρηνευτική δύναμη στη Σιέρα Λεόνε, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της πριγκήπισας δήλωσε πως ολόκληρη η χώρα αισθάνεται μεγάλη θλίψη για το θάνατο της Μαργαρίτας. Πρόσθεσε ακόμα ότι η πριγκήπισα Μαργαρίτα, πριν αρρωστήσει τα τελευταία χρόνια, είχε προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στη χώρα. Οι σκέψεις όλων αυτή τη δύσκολη στιγμή, κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, είναι στραμμένες στη Βασίλισσα, στη Βασιλομήτορα κι στη βασιλική οικογένεια.
Δέκα νεκροί στη Νότιο Αφρική από πυρά οπλοφόρου
10.2.2002 13:54 (Ωρα Λονδίνου) Η επίθεση έγινε ύστερα από καβγά του δράστη με τη φίλη του, σκοτώνοντας αυτήν και τρεις από τους συγγενείς της. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης κατόπιν επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του και οδηγώντας στην περιοχή Μντάντσανε άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως πριν στρέψει το όπλο προς τον εαυτό του. Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
Αλγερία: Νεκρός ο αρχηγός της μεγαλύτερης ισλαμικής οργάνωσης
10.2.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αντάρ Ζουάμπρι και δύο άλλοι άνδρες σκοώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε σπίτι στην πόλη Μπουφαρίκ, νοτίως το Αλγερίου. Η Ενοπλη Ισλαμική Οργάνωση είχε κατηγορηθεί για πολλές θηριωδίες εις βάρος Αλγερινών πολιτών, ακόμη και για σφαγές ολόκληρων οικογενειών. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε όταν δεν επετράπη η άνοδος ενός ισλαμικού κόμματος στην εξουσία μετά τις εκλογές του 1992.
H Βρετανία επιστρέφει αρχαιολογικό θησαυρό
10.2.2002 0:19 (Ωρα Λονδίνου) Ο Βρετανικός Τύπος αναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ύστερα από την ανακοίνωση της απόφασης έχουν αυξηθεί τα αιτήματα διαφόρων χωρών για την επιστροφή θησαυρών που φυλάσσονται σε βρετανικά μουσεία και βιβλιοθήκες. Στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, πάντως, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την επιστροφή του ιερού κειμηλίου- ενός ξύλινου αντιγράφου της κιβωτού της διαθήκης ηλικίας 400 ετών. Η ξύλινη κατασκευή, η οποία είναι τόσο ιερή για την ορθόδοξη εκκλησία της Αιθιοπίας ώστε απαγορεύεται ακόμη και να φωτογραφηθεί, βρέθηκε πριν από μερικούς μήνες σε αποθήκη εκκλησίας του Εδιμβούργου. Η ειδική αποστολή που μετέφερε την κιβωτό έφτασε στην Αιθιοπία το πρωί του Σαββάτου και μεταφέρθηκε με πομπή από το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα σε καθεδρικό ναό της πόλης όπου και θα φυλαχθεί.
Αισιόδοξοι για τη διεθνή οικονομία οι G7
10.2.2002 4:23 (Ωρα Λονδίνου) Σε κοινή δήλωσή τους υποστήριξαν ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έχουν ενισχυθεί σε σχέση με την περίοδο που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου προειδοποίησαν όμως ότι οι κίνδυνοι παραμένουν. Αναφερόμενοι στην οικονομική κρίση της Αργεντινής χαιρέτησαν τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση της χώρας αλλά απέφυγαν να αναφερθούν σε οποιασδήποτε μορφής οικονομική ενίσχυση προς το Μπουένος Αιρες. Στην ίδια ανακοίνωση, οι υπουργοί των G7 αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο λήψης μέτρων για τη διακοπή χρηματοδότησης κρατών που κατηγορούνται ότι ενισχύουν τη διεθνή τρομοκρατία.
Ισραηλινά άρματα μάχης στη Ναμπλούς
10.2.2002 4:30 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες σημειώθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες. Οι ισραηλινές επιχειρήσεις άρχισαν μετά επίθεση κατά Ισραηλινών που σημειώθηκε κοντά στη Ναμπλούς. Μια Ισραηλινή έποικος σκοτώθηκε όταν άγνωστος οπλοφόρος που επέβαινε σε αυτοκίνητο άνοιξε πυρ κοντά στην πόλη Ναμπλούς. Σε άλλες περιοχές της Δυτικής Οχθης ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε έρευνες σε σπίτια δεκάδων Παλαιστινίων αναζητώντας μέλη οργανώσεων που ευθύνονται για το θάνατο τριών Ισραηλινών την προηγούμενη εβδομάδα. Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά εναντίον νεαρών Παλαιστινίων που αντιδρούσαν στη διεξαγωγή της έρευνας πετώντας πέτρες. Την ίδια ώρα πάντως δεκάδες Ισραηλινοί, μέλη αριστερών οργανώσεων και κομμάτων πραγματοποίησαν πορεία στο Τελ Αβίβ διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησής και την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.
Απεβίωσε η πριγκήπισσα Μαργαρίτα της Βρετανίας.
10.2.2002 4:37 (Ωρα Λονδίνου) Η κηδεία της πιγκ΄πισας Μαργαρίτας θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο την ερχόμενη Παρασκευή στα ανάκτορα του Γουίντσορ. Αξιωματούχοι των ανακτόρων δήλωσαν ότι η Βασιλομήτωρ, που είναι 101 ετών, είναι αποφασησμένη να παραστεί στην κηδεία. Όπως σημειώνουν πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, όλοι θα θυμούνται την πριγκήπισα για την απόφασή της ν'απαρνηθεί την προσωπική της ευτυχία για να αποτρέψει μία συνταγματική κρίση: τον Οκτώβριο του 1955 αποφάσισε να μην παντρευτεί τον αγαπημένο της, Πίτερ Τάουνσεντ, που ήταν διαζευγμένος, μετά τις πιέσεις που είχε δεχθεί από την πολιτική ηγεσία, την οικογένειά της και την Εκκλησία της Αγγλίας. Αργότερα, παντρεύτηκε τον φωτογράφο της καλής κοινωνίας, Άντονι Αρμστρονγκ-Τζόουβς με τον οποίον, όμως, χώρισε μετά από χρόνια. Ας σημειωθεί ότι τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνταν πάντοτε με την προσωπική της ζωή. Σε δηλώσεις της το 1981 η πριγκήπισα χαρακτήρισε τις ιστορίες για τη ζωή της με τις οποίες ασχολούνταν τα μέσα ενημέρωσης εξαιρετικά ενοχλητικές. Βεβαίως, όταν πρόκειται για μυθεύματα, κι ορισμένες απ'αυτές είναι, γελάει κανείς διαβάζοντάς τες, πρόσθεσε η πριγκήπισα Μαργαρίτα, σημειώνοντας ότι από πολύ νωρίς τα μέσα ενημέρωσης έδιναν πληροφορίες για την προσωπική της ζωή--πληροφορίες, όπως είπε, που ήταν συνήθως ανακριβείς. Εξάλλου ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, που επισκέπτεται τη βρετανική ειρηνευτική δύναμη στη Σιέρα Λεόνε, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της πριγκήπισας δήλωσε πως ολόκληρη η χώρα αισθάνεται μεγάλη θλίψη για το θάνατο της Μαργαρίτας. Πρόσθεσε ακόμα ότι η πριγκήπισα Μαργαρίτα, πριν αρρωστήσει τα τελευταία χρόνια, είχε προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στη χώρα. Οι σκέψεις όλων αυτή τη δύσκολη στιγμή, κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, είναι στραμμένες στη Βασίλισσα, στη Βασιλομήτορα κι στη βασιλική οικογένεια.
Μπλερ: η ανάπτυξη της Αφρικής απαιτεί θυσίες
10.2.2002 4:48 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Μπλερ είπε ότι δεν είναι εύκολο για τις ανεπτυγμένες χώρες να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Αφρική ή να ανοίξουν τις αγορές τους στα αφρικανικά προϊόντα. Για τις αφρικανικές χώρες δεν είναι εύκολο να βελτιώσουν τα συστήματα διακυβέρνησης τους και να προσελκύσουν επενδύσεις. Ομως η ευημερεία απαιτεί τις θυσίες αυτές, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Διαδήλωση υπέρ του Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι
10.2.2002 4:57 (Ωρα Λονδίνου) Την διαδήλωση οργάνωσε το Σοσιαλιστικό κόμμα της Σερβίας του κ.Μιλόσεβιτς. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τον ρόλο του Διεθνούς Δικαστηρίου το οποίο ο ίδιος ο κ.Μιλόσεβιτς είχε χαρακτηρήσει "υποχείριο των δυνάμεων της Δύσης". Η δίκη του κ.Μιλόσεβτς με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας αρχίζει στο δικαστήριο της Χάγης την Τρίτη.
Αλγερία: Νεκρός ο αρχηγός της μεγαλύτερης ισλαμικής οργάνωσης
10.2.2002 4:25 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αντάρ Ζουάμπρι και δύο άλλοι άνδρες σκοώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε σπίτι στην πόλη Μπουφαρίκ, νοτίως το Αλγερίου. Η Ενοπλη Ισλαμική Οργάνωση είχε κατηγορηθεί για πολλές θηριωδίες εις βάρος Αλγερινών πολιτών, ακόμη και για σφαγές ολόκληρων οικογενειών. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε όταν δεν επετράπη η άνοδος ενός ισλαμικού κόμματος στην εξουσία μετά τις εκλογές του 1992.
Επίτροπος της ΕΕ καταδικάζει την πολιτική των ΗΠΑ
10.2.2002 4:58 (Ωρα Λονδίνου) Μια ημέρα μετά την κριτική που άσκησε στην Ουάσινγκτον ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν καλώντας τις ΗΠΑ να μην προσηλωθούν αποκλειστικά στην μάχη κατά της τρομοκρατίας, ο κ Πάτεν καταδίκασε τον χαρακτηρισμό χωρών όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Ιράκ ως «Αξονα του Κακού». Ο χαρακτηρισμός αυτός που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος δεν βοηθά καθόλου δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Κρις Πάτεν και συμπλήρωσε ότι η αμερικανική πολιτική υποσκάπτει τις προσπάθειες προσέγγισης της ΕΕ με την Τεχεράνη. Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2001 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Ιράν συζήτησαν με Ευρωπαίους ομολόγους τους προτάσεις για συμφωνίες εμπορικού και οικονομικού περιεχομένου. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κανέναν στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι τρεις χώρες που βρέθηκαν στο στόχαστρο του Τζορτζ Μπούς, συνεργάζονται για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.
H Βρετανία επιστρέφει αρχαιολογικό θησαυρό
10.2.2002 4:24 (Ωρα Λονδίνου) Ο Βρετανικός Τύπος αναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ύστερα από την ανακοίνωση της απόφασης έχουν αυξηθεί τα αιτήματα διαφόρων χωρών για την επιστροφή θησαυρών που φυλάσσονται σε βρετανικά μουσεία και βιβλιοθήκες. Στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, πάντως, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την επιστροφή του ιερού κειμηλίου- ενός ξύλινου αντιγράφου της κιβωτού της διαθήκης ηλικίας 400 ετών. Η ξύλινη κατασκευή, η οποία είναι τόσο ιερή για την ορθόδοξη εκκλησία της Αιθιοπίας ώστε απαγορεύεται ακόμη και να φωτογραφηθεί, βρέθηκε πριν από μερικούς μήνες σε αποθήκη εκκλησίας του Εδιμβούργου. Η ειδική αποστολή που μετέφερε την κιβωτό έφτασε στην Αιθιοπία το πρωί του Σαββάτου και μεταφέρθηκε με πομπή από το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα σε καθεδρικό ναό της πόλης όπου και θα φυλαχθεί.
|