Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-01-31
Ο Τόνι Μπλερ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της μεταβατικής αφγανικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι 31.1.2002 22:30 (Ωρα Λονδίνου) Αλλά οι εκκλήσεις του δεν φαίνεται να βρήκαν συγκεκριμένο αντίκρυσμα. Μετά από συνάντηση στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, οι δύο ηγέτες είπαν ότι συμφώνησαν στην ανάγκη επαναφοράς της πολιτικής σταθερότητας και ειρήνης στο Αφγανιστάν. Παρά ταύτα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ο ρόλος της Βρετανίας στην επίτευξη των παραπάνω στόχων ήταν και θα είναι περιορισμένος. Ο κ. Μπλερ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα έχει εκτενείς συζητήσεις με τους διεθνείς εταίρους της σχετικά με τη δημιουργία μια δύναμης που θα διαδεχθεί την Διεθνή Δύναμη Σταθερότητας του Αφγανιστάν. Νωρίτερα ο κ. Καρζάϊ παραβρέθηκε σε συνεδρίαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου, όπου και στη διάρκεια ομιλίας του σημείωσε ότι η χώρα του είχε ανάγκη της συνεχιζόμενης βοήθειας από ξένα στρατεύματα, η παρουσία των οποίων αποτελεί - όπως είπε - σύμβολο της προσήλωσης της διεθνούς κοινότητας στο στόχο ανασυγκρότησης του Αφγανιστάν Χθές ο κ. Καρζάϊ έκανε έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αυξήσει τα διεθνή στρατεύματα για την πρόληψη των συγκρούσεων ανάμεσα στις αφγανικές φατρίες. Ο Αφγανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι κινδυνεύει η μελλοντική σταθερότητα της χώρας του εάν συνεχισθούν οι συγκρούσεις. Η υπό βρετανική διοίκηση Διεθνής Δύναμη Σταθερότητας αναμένεται σύντομα να αριθμεί πέντε χιλιάδες άνδρες, όπως είχε συμφωνηθεί, και από την πλευρά του ο κ. Μπλερ έχει δεσμευθεί να παρέχει μακράς πνοής βοήθεια στο Αφγανιστάν, καθώς η χώρα αυτή προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά το καθεστώς των Ταλεμπάν. Αλλά ο κ. Καρζάϊ που απολαμβάνει της υποστήριξης του Αφγανού εξόριστου βασιλιά Ζαχίρ Σαχ, επιθυμεί η διεθνής στρατιωτική δύναμη να αναπτυχθεί σε όλο το Αφγανιστάν, κάτι που θα καθιστούσε αναγκαία την αποστολή πολλών χιλιάδων ακόμη στρατ ευμάτων.
Σε νέα φάση ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας
31.1.2002 19:51 (Ωρα Λονδίνου) Ήδη στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αναλάβει να εκπαιδεύσουν το στρατό στις Φιλιππίνες, ενώ παράλληλα δηλώνουν ότι θα χρηματοδοτήσουν την αντιπολίτευση στο Ιράκ. Στις Φιλιππίνες, περίπου 600 Αμερικανοί στρατιώτες πρόκειται να εκπαιδεύσουν τις στρατιωτικές μονάδες της χώρας σε νέες τακτικές και στη χρήση υπερσύγχρονου εξοπλισμού. Οι ασκήσεις, που θα διαρκέσουν έξι μήνες, πραγματοποιούνται κοντά στο προπύργιο της ισλαμικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ που, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, έχει διασυνδέσεις με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στις Φιλιππίνες, Ρόμπερτ Φιτς, έκανε σαφές ότι στόχος των ασκήσεων είναι η εξόντωση της Αμπού Σαγιάφ. Παράλληλα με την εκπαίδευση του στρατού στις Φιλιππίνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να χρηματοδοτούν και πάλι το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης στο Ιράκ, την Εθνική Συνέλευση του Ιράκ. Το κόμμα αναμένεται να λάβει πάνω από δύο εκατομμύρια δολάρια μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Την ίδια στιγμή πάντως, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπους ότι είναι αιμοδιψής, ενώ αντιπροσωπείες του Ιράν και του Ιράκ ματαίωσαν ταξίδια τους για να σχεδιάσουν τις κινήσεις των χωρών τους. Επιπλέον, μετά την οργή του Ιράν και του Ιράκ για τις δηλώσεις Μπους, την Πέμπτη ήρθε και η σειρά της Βόρειας Κορέας να διαμαρτυρηθεί, χαρακτηρίζοντας τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, επιθετική. O ανταποκριτής του BBC στη Σεούλ, Κέβιν Κιμ, λέει ότι πιστελυεται πως οι δηλώσεις του Μπους είναι μία αφορμή για να παραμείνουν τα Αμερικανικά στρατεύματα στη Νότιο Κορέα.
Υποχώρηση κυβερνητικών δυνάμεων στο ανατολικό Αφγανιστάν
31.1.2002 15:51 (Ωρα Λονδίνου) Οι δύο φατρίες που συγκρούσθηκαν με στόχο τον έλεγχο της επαρχίας Πακτία αντήλλαξαν πυρά ρουκετών, όλμων και όπλων. Όταν η μάχη κόπασε, οι μαχητές που υπερασπίζονται την πόλη Γκαρντέζ - για λογαριασμό του τοπικού συμβουλίου - λένε ότι νίκησαν και ότι πολύ υποστηρικτές του διορισμένου από την Καμπούλ κυβερνήτη της επαρχίας, Πάντσα Κχαν Ζαντράν, παραδόθηκαν. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις και αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες, όμως, δεν επενέβησαν.
Βρετανική βοήθεια ζήτησε ο Αφγανός πρωθυπουργός
31.1.2002 15:50 (Ωρα Λονδίνου) Σε κοινή συνέντευξη τους προς το BBC, ο κ .Καρζάϊ και ο κ. Μπλερ συμφώνησαν στην ανάγκη επαναφοράς της πολιτικής σταθερότητας και ειρήνης στο Αφγανιστάν. Παραταύτα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ο ρόλος της Βρετανίας στην επίτευξη των παραπάνω στόχων ήταν και θα είναι περιορισμένος. Ο κ. Μπλερ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα έχει εκτενείς συζητήσεις με τους διεθνείς εταίρους της σχετικά με τη δημιουργία μια δύναμης που θα διαδεχθεί την Διεθνή Δύναμη Σταθερότητας του Αφγανιστάν. Νωρίτερα ο κ. Καρζάϊ παραβρέθηκε σε συνεδρίαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου, όπου και στη διάρκεια ομιλίας του σημείωσε ότι η χώρα του είχε ανάγκη της συνεχιζόμενης βοήθειας από ξένα στρατεύματα, η παρουσία των οποίων αποτελεί - όπως είπε - σύμβολο της προσήλωσης της διεθνούς κοινότητας στο στόχο ανασυγκρότησης του Αφγανιστάν Χθές ο κ. Καρζάϊ έκανε έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αυξήσει τα διεθνή στρατεύματα για την πρόληψη των συγκρούσεων ανάμεσα στις αφγανικές φατρίες. Ο Αφγανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι κινδυνεύει η μελλοντική σταθερότητα της χώρας του εάν συνεχισθούν οι συγκρούσεις. Η υπό βρετανική διοίκηση Διεθνής Δύναμη Σταθερότητας αναμένεται σύντομα να αριθμεί πέντε χιλιάδες άνδρες, όπως είχε συμφωνηθεί, και από την πλευρά του ο κ. Μπλερ έχει δεσμευθεί να παρέχει μακράς πνοής βοήθεια στο Αφγανιστάν, καθώς η χώρα αυτή προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά το καθεστώς των Ταλεμπάν. Αλλά ο κ. Καρζάϊ που απολαμβάνει της υποστήριξης του Αφγανού εξόριστου βασιλιά Ζαχίρ Σαχ, επιθυμεί η διεθνής στρατιωτική δύναμη να αναπτυχθεί σε όλο το Αφγανιστάν, κάτι που θα καθιστούσε αναγκαία την αποστολή πολλών χιλιάδων ακόμη στρατευμάτων.
Σαρόν: "Λυπάμαι που δεν σκοτώσαμε τον Αραφάτ"
31.1.2002 15:47 (Ωρα Λονδίνου) Συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Παλαιστίνιο ηγέτη λέει: "κατ' αρχήν λυπάμαι γιατί δεν τον εξοντώσαμε". Ο κ. Σαρόν, ως υπουργός Άμυνας του Ισραήλ το 1982, ηγήθηκε των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, που κατάφεραν να εκδιώξουν τον Γιασέρ Αραφάτ και τις δυνάμεις της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) από το Λίβανο. Ο αρχικός στόχος της επιχείρησης αυτής - που έγινε γνωστή με το όνομα "Ειρήνη για την Γαλιλαία" - ήταν να εξουδετερωθούν οι βάσεις μαχητών της ΟΑΠ, που βρίσκονταν μέσα στο Λίβανο, κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Αλλά υπό την ηγεσία του Αριέλ Σαρόν οι ισραηλινές δυνάμεις κατάφεραν τότε να απωθήσουν τους Παλαιστίνιους μαχητές μέχρι την Βυρητό και να εκδιώξουν την ΟΑΠ και τον ηγέτη της από το Λίβανο. Την εποχή εκείνη ήταν γνωστό ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν την επιχειρησιακή δυνατότητα να εξοντώσουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη, αλλά όπως δηλώνει ο Αριέλ Σαρόν υπήρχε τότε άγραφη συμφωνία να μην σκοτωθεί ο Αραφάτ, κάτι για το οποίο τώρα λυπάται. Αλλά στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σαρόν εμφανίζεται έτοιμος να συνομιλήσει με τον Γιασέρ Αραφάτ, εάν προηγουμένως η παλαιστινιακή Αρχή συλλάβει τους μαχητές που οργανώνουν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων. Και ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραναάν Γκισίν, ότι αυτά τα σχόλια του Αριέλ Σαρόν ανήκουν αποκλειστικά στο παρελθόν και το Ισραήλ δεν έχει πλέον ως στόχο την εξόντωση του Παλαιστινίου ηγέτη. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι λένε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει ακόμα ανοικτούς λογαριασμούς με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, λογαριασμούς που χρονολογούνται από την προσωπική τους αντιπαράθεση στο Λίβανο το 1982. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα οι ισραηλινές δυνάμεις έχο υν αποκλείσει τον Γιασέρ Αραφάτ στο αρχηγείο του, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, απαγορεύοντας κάθε του κίνηση και ασκώντας πιέσεις για τη σύλληψη των Παλαιστινίων μαχητών, που το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνους για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί, τον περασμένο Νοέμβριο.
Δύο Παλαιστίνιοι μαχητές νεκροί στη Γάζα
31.1.2002 15:23 (Ωρα Λονδίνου) Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με πηγές του ισραηλινού στρατού, επιχείρησαν να επιτεθούν σε αυτοκινητοπομπή κοντά σε εβραϊκό οικισμό, στην περιοχή Γκους Κατίφ. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε και με ανακοίνωσή της η ισλαμική οργάνωση Χαμάς, που είπε ότι οι δύο άνδρες που σκοτώθηκαν ήταν μέλη της και προσέθεσε ότι "η επιχείρηση αυτή δείχνει το πόσο ευάλωτη είναι η άμυνα των Σιωνιστών". Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ λένε ότι οι δύο Παλαιστίνιοι εντοπίστηκαν στον οικισμό την ώρα που τοποθετούσαν βόμβα. Η βόμβα εξερράγη και από την έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρά ένας Ταϋλανδός υπήκοος, ο οποίος επέβαινε σε φορτηγό που μετέφερε εργάτες στον οικισμό.
Στις Φιλιππίνες ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας
31.1.2002 15:38 (Ωρα Λονδίνου) Ανώτατοι αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες παρέστησαν σε ειδική τελετή σε στρατιωτική βάση στην πόλη Ζαμποάνγκα, στις νότιες Φιλιππίνες. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μανίλα και κοντά στην πόλη Ζαμποάγκα, για την επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών στις Φιλιππίνες - μία δεκαετία μετά από τότε που οι αμερικανικές βάσεις είχαν κλείσει στη χώρα. Οι ασκήσεις, που θα διαρκέσουν έξι μήνες, πραγματοποιούνται κοντά στο προπύργιο της ισλαμικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ που, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, έχει διασυνδέσεις με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στις Φιλιππίνες, Ρόμπερτ Φιτς, έκανε σαφές ότι στόχος των ασκήσεων είναι η εξόντωση της Αμπού Σαγιάφ.
Απογειώνεται ο διάδοχος της Swissair
31.1.2002 15:36 (Ωρα Λονδίνου) Η νέα εταιρεία θα διαδεχθεί την χρεωκοπημένη Swissair και αποτελεί προϊόν της συγχώνευσης της Swissair με την θυγατρική της, Crossair. Η εμπορική ονομασία του νέου αερομεταφορέα θα είναι Swiss, όπως ανακοίνωσε σήμερα στην πόλη Βασιλεία της Ελβετίας η Crossair.
Ο ελβετικός εθνικός αερομεταφορέας είχε κηρύξει πτώχευση τον περασμένο Οκτώβριο μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια για επέκταση των δραστηριοτήτων του. Τότε η ελβετική κυβέρνηση μαζί με τράπεζες και ιδιωτικές εταιρείες, ανακοίνωσαν ένα πακέτο οικονομικής βοηθείας, ύψους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων για την διάσωση της Swissair και την δημιουργία ενός καινούργιου αερομεταφορέα από το στόλο της. Έτσι η Crossair ανακεφαλαιοποιήθηκε και επέκτεινε της δραστηριότητές της ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο των ελβετικών διεθνών αερομεταφορών καθώς και των δύο τρίτων των πτήσεων της Swissair. Η πρόσληψη του περιζήτητου νέου σχεδιαστή Τάϊλερ Μπρούλ που επιμελήθηκε την εικόνα της νέας αεροπορικής εταιρείας αναμένεται να δώσει σύγχρονη πνοή στην εικόνα της εταιρείας.
Η Γερμανία επιτρέπει την εισαγωγή βλαστοκυττάρων
31.1.2002 15:22 (Ωρα Λονδίνου) 340 βουλευτές, από τους 618 που ήταν παρόντες στη ψηφοφορία, ψήφισαν υπέρ της σχετικής πρότασης, μετά από σχετική έκκληση του Γερμανού καγγελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ. 265 βουλευτές υποστήριξαν πρόταση που απαγόρευε τελείως την εισαγωγή των βλαστοκυττάρων, η πρόταση όμως αυτή δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία. Μία τρίτη πρόταση που προέβλεπε την εισαγωγή των κυττάρων αυτών χωρίς περιορισμούς έγινε δεκτή μόνο από 106 βουλευτές. Η χθεσινή ψηφοφορία είναι αποτέλεσμα έντονου διαλόγου μεταξύ των πολιτικών, των επιστημόνων και της Εκκλησίας, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Στο παρελθόν είχαν απαγορευθεί όλες οι έρευνες που είχαν σχέση με τα έμβρυα. Τα πειράματα αυτά ήταν και παραμένουν ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία, μετά τις αποκαλύψεις για τις φρικαλεότητες που διέπραξαν γερμανοί επιστήμονες στον τομέα της γενετικής, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου.
Άρχισαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
31.1.2002 15:22 (Ωρα Λονδίνου) Η σύναντηση των ισχυρότερων παραγόντων της διεθνούς οικονομίας μεταφέρθηκε από το μικρό ελβετικό χωριό του Νταβός στην αποκαλούμενη Μέκκα της παγκοσμιοποίησης - ως φόρος τιμής στην πόλη που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Προτεραιότητα του συνεδρίου θα είναι η εξέταση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα στις ΗΠΑ. Μαζί όμως με τις εργασίες του Φόρουμ μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη και το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης. Φέτος οι περίπου τρεις χιλιάδες σύνεδροι θα έχουν να αντιμετωπίσουν χιλιάδες διαδηλωτές που σχεδιάζουν να κατέβουν στους δρόμους του Μανχάταν. Οι διαδηλωτές θα φρουρούνται από τουλάχιστον 41 χιλιάδες αστυνομικούς οι οποίοι μάλιστα πραγματοποιούν εδώ και ημέρες ειδικές ασκήσεις σε μεγάλα γήπεδα της πόλης. Οι διωκτικές αρχές έχουν λάβει το πράσινο φώς να χρησιμοποιήσουν ακόμη και σχετική νομοθεσία του 19ου αιώνα που απαγορεύει στους διαδηλωτές να φορούν καπέλα και μάσκες. Είναι όμως τα μέτρα αυτά αρκετά για να περιορίσουν τους συνεχιστές των διαδηλώσεων του Σιάτλ, της Πράγας, του Γκέτενμποργκ και της Γένοβας ; Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το κίνημα κατά της παγκοσμιοποιήσης είναι φέτος καλύτερα προετοιμασμένο από ποτέ να αντιμετωπίσει τα επιχειρήματα των οικονομικά ισχυρών του πλανήτη. Θα υποστηρίξουν ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και της απελευθέρωσης των αγορών που ακολουθείται, οδήγησε σε αύξηση της φτώχειας και υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης για μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού. Η παγκοσμιοποιήση όμως φαίνεται να αμφισβητείται και από έντυπα που κάθε άλλο παρά υποστηρίζουν τις ομάδες ακτιβιστών. «Η πορεία προς την παγκοσμιοποιήση δεν είναι μονόδρομος» αναφέρεται στον βρετανικό Εκόνομιστ, που σημειώνει ότι η πρόσφατη κατάρευσ η της οικονομίας στην Αργεντινή ενισχύει την αίσθηση ότι η παγκοσμιοποιήση έφτασε -και ενδεχομένως ξεπέρασε- τα όρια της αντοχής της. Δεν είναι απίθανο, γράφει το έγκυρο περιοδικό, οι κυβερνήσεις να γυρίσουν την πλάτη τους στο έλευθερο εμπόριο και τη ροή κεφαλαίων όπως συνέβει το 1914 με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και με την οικονομική κρίση της δεκαετίας του '30.
Άρχισε και το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ
31.1.2002 15:34 (Ωρα Λονδίνου) Στη διάσκεψη συμμετέχουν δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις απ' ολόκληρο τον κόσμο. Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ είναι ένας οργανισμός - ομπρέλα που καλύπτει ενα μεγάλο φάσμα οργανώσεων και ομάδων που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση. Βασικός κορμός του Κοινωνικού Φόρουμ είναι οι οικολογικές οργανώσεις καθώς και οι μεγαλοί μη κυβερνητικοί φορείς. Εκτός αυτών, στο Κοινωνικό Φόρουμ εκπροσωπείται και ένα ψηφιδωτό εκ διαμέτρου αντίθετων ομάδων, από αναρχικούς και σοσιαλιστές έως οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις ζωόφιλων.
Βρετανική βοήθεια ζήτησε ο Αφγανός πρωθυπουργός
31.1.2002 14:25 (Ωρα Λονδίνου) Σε κοινή συνέντευξη τους προς το BBC, ο κ .Καρζάϊ και ο κ. Μπλερ συμφώνησαν στην ανάγκη επαναφοράς της πολιτικής σταθερότητας και ειρήνης στο Αφγανιστάν. Παραταύτα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ο ρόλος της Βρετανίας στην επίτευξη των παραπάνω στόχων ήταν και θα είναι περιορισμένος. Ο κ. Μπλερ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα έχει εκτενείς συζητήσεις με τους διεθνείς εταίρους της σχετικά με τη δημιουργία μια δύναμης που θα διαδεχθεί την Διεθνή Δύναμη Σταθερότητας του Αφγανιστάν. Νωρίτερα ο κ. Καρζάϊ παραβρέθηκε σε συνεδρίαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου, όπου και στη διάρκεια ομιλίας του σημείωσε ότι η χώρα του είχε ανάγκη της συνεχιζόμενης βοήθειας από ξένα στρατεύματα, η παρουσία των οποίων αποτελεί - όπως είπε - σύμβολο της προσήλωσης της διεθνούς κοινότητας στο στόχο ανασυγκρότησης του Αφγανιστάν Χθές ο κ. Καρζάϊ έκανε έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αυξήσει τα διεθνή στρατεύματα για την πρόληψη των συγκρούσεων ανάμεσα στις αφγανικές φατρίες. Ο Αφγανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι κινδυνεύει η μελλοντική σταθερότητα της χώρας του εάν συνεχισθούν οι συγκρούσεις. Η υπό βρετανική διοίκηση Διεθνής Δύναμη Σταθερότητας αναμένεται σύντομα να αριθμεί πέντε χιλιάδες άνδρες, όπως είχε συμφωνηθεί, και από την πλευρά του ο κ. Μπλερ έχει δεσμευθεί να παρέχει μακράς πνοής βοήθεια στο Αφγανιστάν, καθώς η χώρα αυτή προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά το καθεστώς των Ταλεμπάν. Αλλά ο κ. Καρζάϊ που απολαμβάνει της υποστήριξης του Αφγανού εξόριστου βασιλιά Ζαχίρ Σαχ, επιθυμεί η διεθνής στρατιωτική δύναμη να αναπτυχθεί σε όλο το Αφγανιστάν, κάτι που θα καθιστούσε αναγκαία την αποστολή πολλών χιλιάδων ακόμη στρατευμάτων.
Δύο Παλαιστίνιοι μαχητές νεκροί στη Γάζα
31.1.2002 14:36 (Ωρα Λονδίνου) Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με πηγές του ισραηλινού στρατού, επιχείρησαν να επιτεθούν σε αυτοκινητοπομπή κοντά σε εβραϊκό οικισμό, στην περιοχή Γκους Κατίφ. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε και με ανακοίνωσή της η ισλαμική οργάνωση Χαμάς, που είπε ότι οι δύο άνδρες που σκοτώθηκαν ήταν μέλη της και προσέθεσε ότι "η επιχείρηση αυτή δείχνει το πόσο ευάλωτη είναι η άμυνα των Σιωνιστών". Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ λένε ότι οι δύο Παλαιστίνιοι εντοπίστηκαν στον οικισμό την ώρα που τοποθετούσαν βόμβα. Η βόμβα εξερράγη και από την έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρά ένας Ταϋλανδός υπήκοος, ο οποίος επέβαινε σε φορτηγό που μετέφερε εργάτες στον οικισμό.
Παρατά την πένα του ο Στήβεν Κινγκ
31.1.2002 15:00 (Ωρα Λονδίνου) Ο ηλικίας 54 ετών Κινγκ είναι ένας από τους περισσότερο δημοφιλείς συγγραφείς μυθιστορημάτων τρόμου. Ορισμένα μάλιστα από τα μυθιστορήματά του μεταφέρθηκαν με μεγάλη επιτυχία και στον κινηματογράφο. Τώρα ο Κινγκ ετοιμάζει τρία νέα μυθιστορήματα στη σειρά Dark Tower (Σκοτεινός Πύργος) και ένα σενάριο για την τηλεόραση. "Μετά τη δουλειά αυτή θα σταματήσω" δήλωσε στην εφημερίδα Λος Άντζελες Τάϊμς ο συγγραφέας. "Αυτά που είχα να πώ και που ενδιέφεραν τον κόσμο τα έχω πεί" υπογράμμισε στην αμερικανική εφημερίδα. "Προτιμώ να αποσυρθώ τώρα που είμαι στο ζενίθ της καριέρας μου", κατέληξε ο Κινγκ. Η απόφασή του όμως αυτή δεν θα τον παρεμποδίσει να εκδόσει μία συλλογή διηγημάτων και το μυθιστόρημά του Buick Eight με θέμα ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Υποχώρηση κυβερνητικών δυνάμεων στο ανατολικό Αφγανιστάν
31.1.2002 13:56 (Ωρα Λονδίνου) Οι δύο φατρίες που συγκρούσθηκαν με στόχο τον έλεγχο της επαρχίας Πακτία αντήλλαξαν πυρά ρουκετών, όλμων και όπλων. Όταν η μάχη κόπασε, οι μαχητές που υπερασπίζονται την πόλη Γκαρντέζ - για λογαριασμό του τοπικού συμβουλίου - λένε ότι νίκησαν και ότι πολύ υποστηρικτές του διορισμένου από την Καμπούλ κυβερνήτη της επαρχίας, Πάντσα Κχαν Ζαντράν, παραδόθηκαν. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις και αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες, όμως, δεν επενέβησαν.
Σαρόν: "Λυπάμαι που δεν σκοτώσαμε τον Αραφάτ"
31.1.2002 13:58 (Ωρα Λονδίνου) Συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Παλαιστίνιο ηγέτη λέει: "κατ' αρχήν λυπάμαι γιατί δεν τον εξοντώσαμε". Ο κ. Σαρόν, ως υπουργός Άμυνας του Ισραήλ το 1982, ηγήθηκε των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, που κατάφεραν να εκδιώξουν τον Γιασέρ Αραφάτ και τις δυνάμεις της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) από το Λίβανο. Ο αρχικός στόχος της επιχείρησης αυτής - που έγινε γνωστή με το όνομα "Ειρήνη για την Γαλιλαία" - ήταν να εξουδετερωθούν οι βάσεις μαχητών της ΟΑΠ, που βρίσκονταν μέσα στο Λίβανο, κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Αλλά υπό την ηγεσία του Αριέλ Σαρόν οι ισραηλινές δυνάμεις κατάφεραν τότε να απωθήσουν τους Παλαιστίνιους μαχητές μέχρι την Βυρητό και να εκδιώξουν την ΟΑΠ και τον ηγέτη της από το Λίβανο. Την εποχή εκείνη ήταν γνωστό ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν την επιχειρησιακή δυνατότητα να εξοντώσουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη, αλλά όπως δηλώνει ο Αριέλ Σαρόν υπήρχε τότε άγραφη συμφωνία να μην σκοτωθεί ο Αραφάτ, κάτι για το οποίο τώρα λυπάται. Αλλά στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σαρόν εμφανίζεται έτοιμος να συνομιλήσει με τον Γιασέρ Αραφάτ, εάν προηγουμένως η παλαιστινιακή Αρχή συλλάβει τους μαχητές που οργανώνουν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων. Και ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραναάν Γκισίν, ότι αυτά τα σχόλια του Αριέλ Σαρόν ανήκουν αποκλειστικά στο παρελθόν και το Ισραήλ δεν έχει πλέον ως στόχο την εξόντωση του Παλαιστινίου ηγέτη. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι λένε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει ακόμα ανοικτούς λογαριασμούς με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, λογαριασμούς που χρονολογούνται από την προσωπική τους αντιπαράθεση στο Λίβανο το 1982. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα οι ισραηλινές δυνάμεις έχο υν αποκλείσει τον Γιασέρ Αραφάτ στο αρχηγείο του, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, απαγορεύοντας κάθε του κίνηση και ασκώντας πιέσεις για τη σύλληψη των Παλαιστινίων μαχητών, που το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνους για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί, τον περασμένο Νοέμβριο.
Στις Φιλιππίνες ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας
31.1.2002 13:39 (Ωρα Λονδίνου) Ανώτατοι αξιωματοχούχοι και από δυο χώρες παρέστησαν σε ειδική τελετή σε στρατιωτική βάση στην πόλη Ζαμποάνγκα, στις νότιες Φιλιππίνες. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μανίλα και κοντά στην πόλη Ζαμποάγκα, για την επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών στις Φιλιππίνες - μία δεκαετία μετά από τότε που οι αμερικανικές βάσεις είχαν κλείσει στη χώρα. Οι ασκήσεις, που θα διαρκέσουν έξι μήνες, πραγματοπιούνται κοντά στο προπύργιο της ισλαμικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ που, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, έχει διασυνδέσεις με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στις Φιλιππίνες, Ρόμπερτ Φιτς, έκανε σαφές ότι στόχος των ασκήσεων είναι η εξόντωση της Αμπού Σαγιάφ.
Σφοδρές συγκρούσεις στο ανατολικό Αφγανιστάν
31.1.2002 12:51 (Ωρα Λονδίνου) Δυνάμεις του διορισμένου κυβερνήτη της επαρχίας, Πάντσα Κχαν Ζαντράν, εξαπέλυσαν ρουκέτες εναντίον της Γκαρντέζ. Σύννεφα καπνού υψώνονταν από την κεντρική αγορά και τις κατοικημένες περιοχές της πόλης.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις και αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες, όμως, δεν επεμβαίνουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η ένταση των συγκρούσεων για τον έλεγχο της πόλης έχει μειωθεί και οι μαχητές που αντιτίθενται στην αφγανική κεντρική κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι νίκησαν.
Συνομιλίες του Αφγανού πρωθυπουργού στο Λονδίνο
31.1.2002 12:51 (Ωρα Λονδίνου) Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αφγανού πρωθυπουργού θα είναι το αίτημα του για αύξηση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, που θα βοηθήσει στη διατήρηση της έννομης τάξης στη χώρα αυτή. Η επίσκεψη Καρζάϊ γίνεται ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες για διεξαγωγή σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε τοπικούς πολέμαρχους, με σκοπό την ανάληψη της εξουσίας στην πόλη Γκαρντέζ, της αφγανικής επαρχίας Πακτία. Χθές ο κ. Καρζάϊ έκανε έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αυξήσει τα διεθνή στρατεύματα για την πρόληψη των συγκρούσεων ανάμεσα στις αφγανικές φατρίες. Ο Αφγανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι κινδυνεύει η μελλοντική σταθερότητα της χώρας του εάν συνεχισθούν οι συγκρούσεις. Η υπό βρετανική διοίκηση Διεθνής Δύναμη Σταθερότητας αναμένεται σύντομα να αριθμεί πέντε χιλιάδες άνδρες, όπως είχε συμφωνηθεί, και από την πλευρά του ο κ. Μπλερ έχει δεσμευθεί να παρέχει μακράς πνοής βοήθεια στο Αφγανιστάν, καθώς η χώρα αυτή προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά το καθεστώς των Ταλεμπάν. Αλλά ο κ. Καρζάϊ που απολαμβάνει της υποστήριξης του Αφγανού εξόριστου βασιλιά Ζαχίρ Σαχ, επιθυμεί η διεθνής στρατιωτική δύναμη να αναπτυχθεί σε όλο το Αφγανιστάν, κάτι που θα καθιστούσε αναγκαία την αποστολή πολλών χιλιάδων ακόμη στρατευμάτων.
Σαρόν: "Λυπάμαι που δεν σκοτώσαμε τον Αραφάτ"
31.1.2002 12:23 (Ωρα Λονδίνου) Συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Παλαιστίνιο ηγέτη λέει: "κατ' αρχήν λυπάμαι γιατί δεν τον εξοντώσαμε". Ο κ. Σαρόν, ως υπουργός Άμυνας του Ισραήλ το 1982, ηγήθηκε των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, που κατάφεραν να εκδιώξουν τον Γιασέρ Αραφάτ και τις δυνάμεις της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) από το Λίβανο. Ο αρχικός στόχος της επιχείρησης αυτής - που έγινε γνωστή με το όνομα "Ειρήνη για την Γαλιλαία" - ήταν να εξουδετερωθούν οι βάσεις μαχητών της ΟΑΠ, που βρίσκονταν μέσα στο Λίβανο, κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Αλλά υπό την ηγεσία του Αριέλ Σαρόν οι ισραηλινές δυνάμεις κατάφεραν τότε να απωθήσουν τους Παλαιστίνιους μαχητές μέχρι την Βυρητό και να εκδιώξουν την ΟΑΠ και τον ηγέτη της από το Λίβανο. Την εποχή εκείνη ήταν γνωστό ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν την επιχειρησιακή δυνατότητα να εξοντώσουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη, αλλά όπως δηλώνει ο Αριέλ Σαρόν υπήρχε τότε άγραφη συμφωνία να μην σκοτωθεί ο Αραφάτ, κάτι για το οποίο τώρα λυπάται. Αλλά στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σαρόν εμφανίζεται έτοιμος να συνομιλήσει με τον Γιασέρ Αραφάτ, εάν προηγουμένως η παλαιστινιακή Αρχή συλλάβει τους μαχητές που οργανώνουν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων. Και ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραναάν Γκισίν, ότι αυτά τα σχόλια του Αριέλ Σαρόν ανήκουν αποκλειστικά στο παρελθόν και το Ισραήλ δεν έχει πλέον ως στόχο την εξόντωση του Παλαιστινίου ηγέτη. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι λένε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει ακόμα ανοικτούς λογαριασμούς με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, λογαριασμούς που χρονολογούνται από την προσωπική τους αντιπαράθεση στο Λίβανο το 1982. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα οι ισραηλινές δυνάμεις έχο υν αποκλείσει τον Γιασέρ Αραφάτ στο αρχηγείο του, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, απαγορεύοντας κάθε του κίνηση και ασκώντας πιέσεις για τη σύλληψη των Παλαιστινίων μαχητών, που το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνους για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί, τον περασμένο Νοέμβριο.
Απογειώνεται ο διάδοχος της Swissair
31.1.2002 12:45 (Ωρα Λονδίνου) Η νέα εταιρεία θα διαδεχθεί την χρεωκοπημένη Swissair και αποτελεί προϊόν της συγχώνευσης της Swissair με την θυγατρική της, Crossair. Η εμπορική ονομασία του νέου αερομεταφορέα θα είναι Swiss, όπως ανακοίνωσε σήμερα στην πόλη Βασιλεία της Ελβετίας η Crossair.
Ο ελβετικός εθνικός αερομεταφορέας είχε κηρύξει πτώχευση τον περασμένο Οκτώβριο μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια για επέκταση των δραστηριοτήτων του. Τότε η ελβετική κυβέρνηση μαζί με τράπεζες και ιδιωτικές εταιρείες, ανακοίνωσαν ένα πακέτο οικονομικής βοηθείας, ύψους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων για την διάσωση της Swissair και την δημιουργία ενός καινούργιου αερομεταφορέα από το στόλο της. Έτσι η Crossair ανακεφαλαιοποιήθηκε και επέκτεινε της δραστηριότητές της ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο των ελβετικών διεθνών αερομεταφορών καθώς και των δύο τρίτων των πτήσεων της Swissair. Η πρόσληψη του περιζήτητου νέου σχεδιαστή Τάϊλερ Μπρούλ που επιμελήθηκε την εικόνα της νέας αεροπορικής εταιρείας αναμένεται να δώσει σύγχρονη πνοή στην εικόνα της εταιρείας.
Η Γερμανία επιτρέπει την εισαγωγή βλαστοκυττάρων
31.1.2002 10:26 (Ωρα Λονδίνου) 340 βουλευτές, από τους 618 που ήταν παρόντες στη ψηφοφορία, ψήφισαν υπέρ της σχετικής πρότασης, μετά από σχετική έκκληση του Γερμανού καγγελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ. 265 βουλευτές υποστήριξαν πρόταση που απαγόρευε τελείως την εισαγωγή των βλαστοκυττάρων, η πρόταση όμως αυτή δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία. Μία τρίτη πρόταση που προέβλεπε την εισαγωγή των κυττάρων αυτών χωρίς περιορισμούς έγινε δεκτή μόνο από 106 βουλευτές. Η χθεσινή ψηφοφορία είναι αποτέλεσμα έντονου διαλόγου μεταξύ των πολιτικών, των επιστημόνων και της Εκκλησίας, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Στο παρελθόν είχαν απαγορευθεί όλες οι έρευνες που είχαν σχέση με τα έμβρυα. Τα πειράματα αυτά ήταν και παραμένουν ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία, μετά τις αποκαλύψεις για τις φρικαλεότητες που διέπραξαν γερμανοί επιστήμονες στον τομέα της γενετικής, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου.
Συνομιλίες του Αφγανού πρωθυπουργού στο Λονδίνο
31.1.2002 11:15 (Ωρα Λονδίνου) Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αφγανού πρωθυπουργού θα είναι το αίτημα του για αύξηση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, που θα βοηθήσει στη διατήρηση της έννομης τάξης στη χώρα αυτή. Η επίσκεψη Καρζάϊ γίνεται ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες για διεξαγωγή σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε τοπικούς πολέμαρχους, με σκοπό την ανάληψη της εξουσίας στην πόλη Γκαρντέζ, της αφγανικής επαρχίας Πακτία. Χθές ο κ. Καρζάϊ έκανε έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αυξήσει τα διεθνή στρατεύματα για την πρόληψη των συγκρούσεων ανάμεσα στις αφγανικές φατρίες. Ο Αφγανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι κινδυνεύει η μελλοντική σταθερότητα της χώρας του εάν συνεχισθούν οι συγκρούσεις. Η υπό βρετανική διοίκηση Διεθνής Δύναμη Σταθερότητας αναμένεται σύντομα να αριθμεί πέντε χιλιάδες άνδρες, όπως είχε συμφωνηθεί, και από την πλευρά του ο κ. Μπλερ έχει δεσμευθεί να παρέχει μακράς πνοής βοήθεια στο Αφγανιστάν, καθώς η χώρα αυτή προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά το καθεστώς των Ταλεμπάν. Αλλά ο κ. Καρζάϊ που απολαμβάνει της υποστήριξης του Αφγανού εξόριστου βασιλιά Ζαχίρ Σαχ, επιθυμεί η διεθνής στρατιωτική δύναμη να αναπτυχθεί σε όλο το Αφγανιστάν, κάτι που θα καθιστούσε αναγκαία την αποστολή πολλών χιλιάδων ακόμη στρατευμάτων.
Η Γερμανία επιτρέπει την εισαγωγή βλαστοκυττάρων
31.1.2002 10:26 (Ωρα Λονδίνου) 340 βουλευτές, από τους 618 που ήταν παρόντες στη ψηφοφορία, ψήφισαν υπέρ της σχετικής πρότασης, μετά από σχετική έκκληση του Γερμανού καγγελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ. 265 βουλευτές υποστήριξαν πρόταση που απαγόρευε τελείως την εισαγωγή των βλαστοκυττάρων, η πρόταση όμως αυτή δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία. Μία τρίτη πρόταση που προέβλεπε την εισαγωγή των κυττάρων αυτών χωρίς περιορισμούς έγινε δεκτή μόνο από 106 βουλευτές. Η χθεσινή ψηφοφορία είναι αποτέλεσμα έντονου διαλόγου μεταξύ των πολιτικών, των επιστημόνων και της Εκκλησίας, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Στο παρελθόν είχαν απαγορευθεί όλες οι έρευνες που είχαν σχέση με τα έμβρυα. Τα πειράματα αυτά ήταν και παραμένουν ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία, μετά τις αποκαλύψεις για τις φρικαλεότητες που διέπραξαν γερμανοί επιστήμονες στον τομέα της γενετικής, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου.
Στις Φιλιππίνες ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας
31.1.2002 8:18 (Ωρα Λονδίνου) Ανώτατοι αξιωματοχούχοι και από δυο χώρες παρέστησαν σε ειδική τελετή σε στρατιωτική βάση στην πόλη Ζαμποάνγκα, στις νότιες Φιλιππίνες. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μανίλα και κοντά στην πόλη Ζαμποάγκα, για την επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών στις Φιλιππίνες - μία δεκαετία μετά από τότε που οι αμερικανικές βάσεις είχαν κλείσει στη χώρα. Οι ασκήσεις, που θα διαρκέσουν έξι μήνες, πραγματοπιούνται κοντά στο προπύργιο της ισλαμικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ που, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, έχει διασυνδέσεις με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στις Φιλιππίνες, Ρόμπερτ Φιτς, έκανε σαφές ότι στόχος των ασκήσεων είναι η εξόντωση της Αμπού Σαγιάφ.
Σφοδρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
31.1.2002 7:35 (Ωρα Λονδίνου) Οι συγκρούσεις διεξάγονται ανάμεσα στις δυνάμεις ενός τοπικού διοικητή και σε αυτές ενός διοικητή από γειτονική επαρχία, τον οποίο διόρισε η νέα μεταβατική κυβέρνηση κυβερνήτη της Πακτία. Σημειώθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και ακολούθησαν ανταλλαγές πυροβολισμών. Την ίδια στιγμή ο ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, βρίσκεται καθοδόν προς το Λονδίνο για συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ. Αναμένεται ότι ο κ. Καρζάι θα ζητήσει την υποστήριξη του κ. Μπλερ, για την ενίσχυση του ρόλου της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, η οποία προς το παρόν περιορίζεται μόνον στην Καμπούλ. Ο Αφγανός πρωθυπουργός έχει ήδη κάνει έκκληση προς το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίξει την διεύρυνση της ειρηνευτικής δύναμης.
Η Ουάσιγκτον χρηματοδοτεί την αντιπολίτευση του Ιράκ
31.1.2002 8:35 (Ωρα Λονδίνου) Η απόφαση αυτή ελήφθη μία μόλις μέρα μετά την ομιλία του αμερικανού προέδρου, όπου ο κ. Μπους χαρακτήρισε το Ιράκ απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο αναμένεται να λάβει περισσότερα από δύο εκατομμύρια δολλάρια τους επόμενους τρεις μήνες. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σταμάτησε τη χρηματοδότηση του κόμματος στις αρχές Ιανουαρίου, επειδή, όμως είπε, είχε αμφιβολίες για τον τρόπο που δαπανόνταν τα χρήματα. O ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πιθανό να θεωρηθεί νίκη των σκληροπυρηνικών, που επιθυμούν την ενίσχυση της αντιπολίτευσης στο Ιράκ ώστε να επιτύχουν την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν.
Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα
31.1.2002 9:15 (Ωρα Λονδίνου) Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με πηγές του ισραηλινού στρατού, επιχείρησαν να επιτεθούν σε αυτοκινητοπομπή κοντά στον εβραϊκό οικισμό Γκανέι Ταλ. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ λένε ότι οι δύο Παλαιστίνιοι εντοπίστηκαν στον οικισμό την ώρα που τοποθετούσαν βόμβα. Η βόμβα εξεράγη και από την έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρά ένας Ταϋλανδός, ο οποίος επέβαινε σε φορτηγό που μετέφερε εργάτες στον οικισμό.
Εναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στη Νέα Υόρκη
31.1.2002 8:52 (Ωρα Λονδίνου) Η σύναντηση των ισχυρότερων παραγόντων της διεθνούς οικονομίας μεταφέρθηκε από το μικρό ελβετικό χωριό του Νταβός στην αποκαλούμενη Μέκα της παγκοσμιοποιήσης -ως φόρος τιμής στην πόλη που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Μόνο που μαζί με της μεταφέρθηκε και το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης. Φέτος οι περίπου τρεις χιλιάδες σύνεδροι θα έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την ιδεολογική αντιπαράθεση του λεγόμενου αντι-νταβός -δηλαδή, του φόρουμ ακτιβιστών που πραγματοποιείται στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας- αλλά και χιλιάδες διαδηλωτές που σχεδιάζουν να κατέβουν στους δρόμους του Μανχάταν. Οι διαδηλωτές θα φρουρούνται από τουλάχιστον 41 χιλιάδες αστυνομικούς οι οποίοι μάλιστα πραγματοποιούν εδώ και ημέρες ειδικές ασκήσεις σε μεγάλα γήπεδα της πόλης. Οι διωκτικές αρχές έχουν λάβει το πράσινο φώς να χρησιμοποιήσουν ακόμη και σχετική νομοθεσία του 19ου αιώνα που απαγορεύει στους διαδηλωτές να φορούν καπέλα και μάσκες. Είναι όμως τα μέτρα αυτά αρκετά για να περιορίσουν τους συνεχιστές των διαδηλώσεων του Σιάτλ, της Πράγας, του Γκέτενμποργκ και της Γένοβας; Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το κίνημα κατά της παγκοσμιοποιήσης είναι φέτος καλύτερα προετοιμασμένο από ποτέ να αντιμετωπίσει τα επιχειρήματα των οικονομικά ισχυρών του πλανήτη. Θα υποστηρίξουν ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και της απελευθέρωσης των αγορών που ακολουθείται, οδήγησε σε αύξηση της φτώχειας και υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης για μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού. Η παγκοσμιοποιήση όμως φαίνεται να αμφισβητείται και από έντυπα που κάθε άλλο παρά υποστηρίζουν τις ομάδες ακτιβιστών. «Η πορεία προς την παγκοσμιοποιήση δεν είναι μονόδρομος» αναφέρεται στον βρετανικό Εκόνομιστ, που σημειώνει ότι η πρόσφατη κατάρευση της οικο νομίας στην Αργεντινή ενισχύει την αίσθηση ότι η παγκοσμιοποιήση έφτασε -και ενδεχομένως ξεπέρασε- τα όρια της αντοχής της. Δεν είναι απίθανο, γράφει το έγκυρο περιοδικό, οι κυβερνήσεις να γυρίσουν την πλάτη τους στο έλευθερο εμπόριο και τη ροή κεφαλαίων όπως συνέβει το 1914 με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και με την οικονομική κρίση της δεκαετίας του '30.
Σοβαρό σφάλμα στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο
31.1.2002 8:42 (Ωρα Λονδίνου) Ο αεροσταθμός των Γιουνάιτεντ Ερλαϊνς έκλεισε για τρεις ώρες όταν οι υπεύθυνοι ασφαλείας θεώρησαν ότι εντόπισαν εκρηκτικά στα παπούτσια ενός άνδρα, ο οποίος πριν επιβαστεί σε αεροσκάφος, εξαφανίστηκε. Οι εκπρόσωποι ισχυρίζονται τώρα ότι τελικά επρόκειτο για λίπασμα. Το περιστατικό συνέβη τρεις βδομάδες πριν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αναλάβει τον έλεγχο ασφάλειας των αεροδρομίων της χώρας, μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
ΗΠΑ: Απρόσμενη ενδυνάμωση της οικονομίας
31.1.2002 5:36 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας παρουσίασε αύξηση κατά 0,2% στην διάρκεια του περασμένου χρόνου. Στη συνεδρίαση της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας που ακολούθησε, αποφασίστηκε διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, ενώ αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρούσε σε μείωση, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η οικονομία.
Κογκρέσο εναντίον Λευκού Οίκου
31.1.2002 5:39 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τον τρόπο που κατάρτισε την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Μέλη ειδικής ερευνητικής επιτροπής αναζητούν πληροφορίες για τη σύσταση ενός ειδικού σώματος με αρμοδιότητες στον τομέα της ενέργειας, υπό την ηγεσία του Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσένι. To G.A.O επιθυμεί να διεξάγει έλεγχο στα συμβόλαια της ειδικής ομάδας, υπό τον Τσένι με τις εταιρίες ενέργειας και την ENRON. Μέχρι στιγμής ο Λευκός Οίκος αρνείται να αποδεσμεύσει τα συμβόλαια υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα υπονομεύσει τη δυνατότητά της να δέχεται συμβουλές στον ενεργειακό τομέα από ειδικούς στο εξωτερικό. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αισιόδοξη πως θα κερδίσει την υπόθεση.
Προσωρινή αποφυλάκιση ζητά ο Μιλόσεβιτς
31.1.2002 8:39 (Ωρα Λονδίνου) Το αίτημα Μιλόσεβιτς διατυπώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δικαστηρίου της Χάγης, που εξετάζει έφεση της εισαγγελικής αρχής κατά προηγούμενης απόφασής του για ξεχωριστή εκδίκαση των υποθέσεων. Οι κατήγοροι επιθυμούν να συγχωνευθούν σε ένα κατηγορητήριο οι κατηγορίες που βαρύνουν τον κ. Μιλόσεβιτς, για εγκλήματα πολέμου στην Κροατία και τη Βοσνία και το Κοσυφοπέδιο. Εξηγώντας τους λόγους που δικαιολογούν τη συνεκδίκαση των υποθέσεων η γενική εισαγγελέας, Κάρλα Ντελ Πόντε είπε: "Το μεγάλο πρόγραμμα, το συνολικό σχέδιο του κατηγορούμενου Μιλόσεβιτς που είχε διαφανεί από το 1989, ήταν η δημιουργία ενός αμιγώς σερβικού κράτους υπό την ηγεμονία του Βελιγραδίου. Υπάρχει ένας ουσιαστικός δεσμός ανάμεσα στα γεγονότα που επακολούθησαν, που θα αποδειχθεί εάν τα εξετάσουμε χρονολογικά. Ο κοινός παρονομαστής της όλης εγκληματικής δραστηριότητας ήταν - κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε - η εκδίωξη πληθυσμών δια της βίας". Όπως μεταδίδει από την Χάγη ανταποκρίτρια του BBC, στη σημερινή έκτη προσαγωγή του ενώπιον του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος επέδειξε την ίδια περιφρονητική συμπεριφορά, εναντίον ενός οργάνου που ο ίδιος θεωρεί ότι έχει συσταθεί παράνομα. Όσο για το αίτημα συγχώνευσης των εναντίον του κατηγοριών, ο κ. Μιλόσεβιτς είπε ότι και οι τρείς υποθέσεις αποτελούν ένα μεγάλο ψεύδος.
|