Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-01-27
Ο πόλεμος συνεχίζεται στην Τσετσενία 27.1.2002 22:43 (Ωρα Λονδίνου) Ενας από τους δύο στρατηγούς ήταν ο αναπληρωτής υπουργός των Εσωτερικών Μιχαήλ Ρουντσένκο, υπεύθυνος για την ασφάλεια σ' όλη τη Νότια Ρωσία. Ο άλλος στρατηγός, ήταν ο υποδιοικητής των δυνάμεων του υπουργείου των Εσωτερικών. Οι αρχές έχουν αναλύψει στο χώρο της συντριβής στοιχεία που αποδεικνύουν ότι προκλήθηκε εξωτερική βλάβη στο ντεπόζιτο καυσίμων του ελικοπτέρου. Οι ειδικοί που διεξάγουν τις έρευνες δεν αποκλείουν την περίπτωση πύραυλος να έπληξε το ελικόπτερο. Η αστυνομία όμως στην Τσετσενία ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη στο έδαφος μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει σαφές αν η συντριβή του ελικοπτέρου είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας από την πλευρά των Τσετσένων αυτονομιστών. Η συντριβή του ελικοπτέρου σημειώνεται την πέμπτη επέτειο από την εκλογή του Τσετσένου αυτονομιστή - προέδρου Ασλάν Μασχάντοφ.
Στην Ουάσινγκτον ο ηγέτης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι
27.1.2002 22:18 (Ωρα Λονδίνου) Η επίσκεψη Καρζάι στην Ουάσινγκτον θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και κατά την επιστροφή του στο Αφγανιστάν, ο κ. Καρζάι δήλωσε ότι θα ήθελε να επισκεφτεί και τη Βρετανία. Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα που θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες στην Ουάσινγκτον είναι το πόσο των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δεσμεύτηκε να προσφέρει η διεθνής κοινότητα για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα θέσει στον κ. Καρζάι κυρίως ερωτήματα για την κατάσταση της εσωτερικής ασφάλειας στο Αφγανιστάν. Ο αφγανός ηγέτης έχει, πάντως, ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμος να δεχθεί και μεγαλύτερη παρουσία της ειρηνευτικής δυνάμης στη χώρα του, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο. Από την άλλη οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι οποίες ηγούνται της διοίκησης της ειρηνευτικής δύναμης, δεν φαίνονται ακόμα έτοιμες να δεχτούν μια τέτοια δέσμευση.
Nέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
27.1.2002 21:00 (Ωρα Λονδίνου) Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ασοσίετεντ Πρες ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε περιοχή με μεγάλη εμπορική κίνηση. Εκπρόσωπος της ισραηλινής ηγεσίας δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, φέρει την ευθύνη για τη νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ποιά αναμαίνεται να είναι η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης, ο ισραηλινός αξιωματούχος Ντορ Γκολντ δήλωσε ότι "η ηγεσία του πρόκειται σύντομα να καταθέσει τις προτάσεις για να εγκριθούν από την πολιτική ηγεσία". Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή, με ανακοίνωσή της καταδίκασε την νέα επίθεση και απηύθυνε νέα έκκληση προς τις ΗΠΑ για την επιστροφή του αμερικανού απεσταλμένου, ’ντονι Ζίνι, στη Μέση Ανατολή. Η επίθεση σημειώθηκε στην πολυσύχναστη οδό Τζάφα, όπου τον πρασμένο Αύγουστο 15 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε παρόμοιο περιστατικό και άλλα τρεις, πριν από λίγες ημέρες, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι οι οποίοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντίποινα από την πλευρά του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να εκκενώσουν αστυνομικούς σταθμούς και φυλακές στη Βηθλεέμ και τη Ναμπλούς.
Επίσκεψη Ράμσφελντ στη βάση του Γουαντάναμο
27.1.2002 21:24 (Ωρα Λονδίνου) Μετά το πέρας της επισκεψής του στη βάση αυτή, ο κ. Ράμσφελντ είπε στους δημοσιογράφους ότι τα μέτρα ασφαλείας στη βάση είναι επαρκή και ότι είναι πολύ ικανοποιημένος με τις προσπάθειες να δημιουργηθεί στρατόπεδο στην περιοχή. Ο κ. Ράμσφελντ έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο ότι είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένει δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι κρατούμενοι να διαθέτουν πληροφορίες για μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βόρεια Αμερική. Ο κ. Τσένει υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ανακρίνει του κρατούμενους στην Κούβα. Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει τις ανησυχίες για τις συνθήκες κράτησης των εγκλείστων στη βάση Γκουαντάναμο, παρά τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι οι συλληφθέντες τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης
Στην Ουάσινγκτον ο ηγέτης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι
27.1.2002 21:26 (Ωρα Λονδίνου) Η επίσκεψη Καρζάι στην Ουάσινγκτον θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και κατά την επιστροφή του στο Αφγανιστάν, ο κ. Καρζάι δήλωσε ότι θα ήθελε να επισκεφτεί και τη Βρετανία. Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα που θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες στην Ουάσινγκτον είναι το πόσο των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δεσμεύτηκε να προσφέρει η διεθνής κοινότητα για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα θέσει στον κ. Καρζάι κυρίως ερωτήματα για την κατάσταση της εσωτερικής ασφάλειας στο Αφγανιστάν. Ο αφγανός ηγέτης έχει, πάντως, ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμος να δεχθεί και μεγαλύτερη παρουσία της ειρηνευτικής δυνάμης στη χώρα του, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο. Από την άλλη οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι οποίες ηγούνται της διοίκησης της ειρηνευτικής δύναμης, δεν φαίνονται ακόμα έτοιμες να δεχτούν μια τέτοια δέσμευση.
Πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών στο Λάγος
27.1.2002 21:44 (Ωρα Λονδίνου) Για την κατάσβεση της φωτιάς η πυροσβεστική υπηρεσία χρειάσθηκε μία ώρα. Οι εκρήξεις προκάλεσαν τον πανικό σε χιλιάδες κατοίκους, σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο. Οι κάτοικοι ετράπησαν σε φυγή και πολλοί εξέφραζαν φόβους για το ενδεχόμενο να είχε γίνει πραξικόπημα. Εκπρόσωπος του στρατού είπε στο Μπι Μπι Σι ότι η φωτιά άρχισε σ' ένα δρόμο της αγοράς και αργότερα εξαπλώθηκε στην αποθήκη των πυρομαχικών.
Nέες ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών
27.1.2002 22:08 (Ωρα Λονδίνου) Τα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν οι επιστήμονες του Ογκολογικού Ινστιτούτου στο Ρότερνταμ δείχνουν ότι σχεδόν στο 80% περιπτώσεων η νέα θεραπεία ήταν επιτυχής. Για την υποχώρηση του καρκίνου στις ωοθήκες χρησιμοποιήθηκαν φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου στους μαστούς ή στον προστάτη , άν πρόκειται για άνδρες. Ο καρκίνος των ωοθηκών προσβάλλει περίπου επτά χιλιάδες γυναίκες το χρόνο στη Βρετανία και το ποσοστό των γυναικών αυτών που επιβιώνει πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της ασθένειας δεν ξεπερνά το 29%. Η έρευνα στην Ολλανδία βασίσθηκε σε μία ομάδα 92 γυναικών που στην αρχή με τη βοήθεια της χημειοθεραπείας μπόρεσαν να απαλαχθούν από την ασθένεια , προσωρινά όμως. Αργότερα οι κακοήθεις όγκοι έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους. Οι όγκοι αυτοί υπεχώρησαν με τη νέα εντατική μορφή χημειοθεραπείας που εφάρμοσαν στο Ρότερνταμ οι Ολλανδοί επιστήμονες.
Κακοκαιρία στη Βρετανία
27.1.2002 21:54 (Ωρα Λονδίνου) Πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές στην κομητεία του CHECHIRE από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε ξαφνικά την περιοχή. Το "κακό" άρχισε από τη Βορειοανατολική Αγγλία. Στην περιοχή η ταχύτητα των ανέμων ήταν περίπου 60 χιλιόμετρα. Αργότερα η κακοκαιρία επεκτάθηκε και πρός το Νότο. H συνεχής βροχόπτωση υποχρέωσε την Υπηρεσία Περιβάλλοντος να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να σημειωθούν πλημμύρες στην Ουαλλία, στην κεντρική και νοτιοδυτική Αγγλία. Η ακτοφυλακή προειδοποιεί ότι πολλά μποφόρ πνέουν στη Βόρεια Θάλασσα , στην Ιρλανδική Θάλασσα και στα Στενά της Μάγχης . Στην περιοχή του Ντόβερ η ταχύτητα των ανένων ξεπέρασε τα 50 χιλιόμετρα , ενώ η ορατότητα λόγω της βροχής είναι πολύ χαμηλή . Ιδιαίτερη προσοχή στο οδήγημα , συνιστούν οι αρχές . Στη Βορειοανατολική Σκωτία το πάχος του χιονιού έφθασε τα 10 εκατοστά . Οι δρόμοι έχουν παγώσει και ορισμένες περιοχές παραμένουν "κλειστές" για τα ΙΧ. Θυελλώδεις άνεμοι από τον Ατλαντικό σαρώνουν τις Δυτικές ακτές και το "κακό" αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ.
Κινδυνεύει να πλημμυρίσει το Παρίσι
27.1.2002 10:56 (Ωρα Λονδίνου) Εκείνη τη χρονιά , η στάθμη των υδάτων του Σικουάνα έφθασε τα 8 μέτρα και 72 εκατοστά με αποτέλεσμα ο ποταμός να ξεχειλίσει και να καλύψει μεγάλο τμήμα της γαλλίκης πρωτεύουσα σχεδόν για δύο εβδομάδες . Από τότε μέχρι σήμερα τέσσερα φράγματα έχουν ανεγερθή στην περιοχή του Παρισιού με αποτέλσμα να συμβάλλουν η στάθμη των υδάτων του ποταμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα . Οπως όμως τονίζουν οι υπεύθυνοι της Υπηρεσίας για τα Φράγματα του Σικουάνα στην καλύτερη περίπτωση τα φράγματα αυτά μπορούν να μειώσουν τη στάθμη των υδάτων του ποταμού μόνο κατα ένα μέτρο. Αν λοιπόν συνεχισθούν οι καταρρακτώδεις βροχές , φαινόμενο σύνηθες στη Γαλλία τα τελευταία τρία χρόνια , τότε είναι πολύ πιθανό η γαλλική πρωτεύουσα να μην αποφύγει τις πλημμύρες, εκτιμούν οι ειδικοί. Στην περίπτωση αυτή θα καλυφθεί από τα νερα του Σικουάνα το κεντρικό Παρίσι και από τις δύο πλευρές του ποταμού . Η Εθνοσυνέλευση , το Μουσείο D'ORSAY , το Λούβρο , η Εθνική Βιβλιοθήκη , το υπουργείο των Οικονομικών και πολλές στάσεις του μετρό στο κέντρο της πόλης θα πλημμυρίσουν. Το 70% του παρισινού μετρό θα παραλύσει και ασφαλώς μαζί με τον υπόγειο θα έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό και ο εγκέφαλος της Γαλλίας , το Παρίσι .
Nέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
27.1.2002 17:50 (Ωρα Λονδίνου) Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ασοσίετεντ Πρες ότι η έκρηξη σημειώθηκε περιοχή με μεγάλη εμπορική κίνηση και ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που παρουσιάζουν τα διεθνή πρακτορεία. Εκπρόσωπος της ισραηλινής ηγεσίας δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, φέρει την ευθύνη για τη νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ποιά αναμάνεται να είναι η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης, ο ισραηλινός αξιωματούχος Ντορ Γκολντ δήλωσε ότι "η ηγεσία του πρόκειται σύντομα να καταθέσει τις προτάσεις για να εγκριθούν από την πολιτική ηγεσία". Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή, με ανακοίνωσή της καταδίκασε την νέα επίθεση και απηύθυνε νέα έκκληση προς τις ΗΠΑ για την επιστροφή του αμερικανού απεσταλμένου, ’ντονι Ζίνι, στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το διοικητή της ισραηλινής αστυνομίας πιστεύεται ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στον τόπο της έκρηξης σπεύδουν ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η επίθεση σημειώθηκε στην πολυσύχναστη οδό Τζάφα, όπου τον πρασμένο Αύγουστο 15 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε παρόμοιο περιστατικό και άλλα τρεις, πριν από λίγες ημέρες, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βηθλεέμ μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους κατά του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ. Με τις δηλώσεις του αυτές ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Αραφάτ έναντι του Ισραήλ. Στη Βηθλεέμ οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές εκδήλωσαν την υποστήριξή τους πρός τον Παλαιστίνιο ηγέτη και καταφέθηκαν κατά της Ουάσινγκτον, που όπως υπογράμμιζαν στελέχη του παλαιστινιακού κινήματος, συνεχίζει να υποστηρίζει την "φλιοπόλεμη πολιτική" του ισραηλινού πρωθυπουρ γού Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Αραφάτ δεν επέκρινε τις δηλώσεις Μπους ζήτησε όμως από τις ΗΠΑ να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την προαγωγή της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα συνέστησε στους ακραίους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, δεσμεύθηκε όμως ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους.
Έκρηξη με εκατοντάδες τραυματίες στην Ιερουσαλήμ
27.1.2002 16:12 (Ωρα Λονδίνου) Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ασοσίετεντ Πρες ότι η έκρηξη σημειώθηκε περιοχή με μεγάλη εμπορική κίνηση και ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που παρουσιάζουν τα διεθνή πρακτορεία. Εκπρόσωπος της ισραηλινής ηγεσίας δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, φέρει την ευθύνη για τη νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ποιά αναμάνεται να είναι η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης, ο ισραηλινός αξιωματούχος Ντορ Γκολντ δήλωσε ότι "η ηγεσία του πρόκειται σύντομα να καταθέσει τις προτάσεις για να εγκριθούν από την πολιτική ηγεσία". Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή, με ανακοίνωσή της καταδίκασε την νέα επίθεση και απηύθυνε νέα έκκληση προς τις ΗΠΑ για την επιστροφή του αμερικανού απεσταλμένου, ’ντονι Ζίνι, στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το διοικητή της ισραηλινής αστυνομίας πιστεύεται ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στον τόπο της έκρηξης σπεύδουν ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η επίθεση σημειώθηκε στην πολυσύχναστη οδό Τζάφα, όπου τον πρασμένο Αύγουστο 15 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε παρόμοιο περιστατικό και άλλα τρεις, πριν από λίγες ημέρες, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βηθλεέμ μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους κατά του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ. Με τις δηλώσεις του αυτές ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Αραφάτ έναντι του Ισραήλ. Στη Βηθλεέμ οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές εκδήλωσαν την υποστήριξή τους πρός τον Παλαιστίνιο ηγέτη και καταφέθηκαν κατά της Ουάσινγκτον, που όπως υπογράμμιζαν στελέχη του παλαιστινιακού κινήματος, συνεχίζει να υποστηρίζει την "φλιοπόλεμη πολιτική" του ισραηλινού πρωθυ πουργού Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Αραφάτ δεν επέκρινε τις δηλώσεις Μπους ζήτησε όμως από τις ΗΠΑ να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την προαγωγή της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα συνέστησε στους ακραίους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, δεσμεύθηκε όμως ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους.
Σε νοσοκομείο εισήχθη ο Δαλάι Λάμα
27.1.2002 16:16 (Ωρα Λονδίνου) Ο 66χρονος Δαλάι Λάμα, ο οποίος βρισκόταν σε εκδηλώσεις βουδιστών στο ανατολικό ινδικό κρατίδιο του Μπιχάρ, μεταφέρθη για ιατρικές εξετάσεις σε νοσοκομείο της Βομβάης. Εκπρόσωπος του θρησκευτικού ηγέτη δήλωσε στο BBC ότι ο Δαλάι Λάμα αποφάσισε να πάει στην Βομβάη, αφού πρώτα υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις και οι θεράποντες ιατροί του, έκριναν ότι χρειάζεται περαιτέρω εξετάσεις. Ο Δαλάι Λάμα λέγεται ότι ταλαιπωρείται εδώ και οι ημέρες από γαστροεντερικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί του Δαλάι Λάμα διέγνωσαν όγκο στο στομάχι, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο θρησκευτικός ηγέτης επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο που τον μέτεφερε στο νοσοκομείο χωρίς βοήθεια και ότι απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις.
Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
27.1.2002 16:19 (Ωρα Λονδίνου) Σε πολλές χώρες του κόσμου πραγματοποιούνται σήμερα συγκεντρώσεις, πορείες, επιμνημόσυνες δεήσεις και άλλες εκδηλώσεις στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων, αλλά και των εκατομμυρίων άλλων θυμάτων του ναζιστικού καθεστωτός, όπως οι τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Στο Βερολίνο έχει προγραμματιστεί πορεία ακροδεξιών νεοναζιστικών οργανώσεων παράλληλα με αυτή αντιφασιστικών οργανώσεων. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που η διεθνής κοινότητα τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Τα τελευταία επτά χρόνια η Γερμανία έχει ορίσει μια συγκεκριμένη ημέρα το χρόνο εις την μνήμη των θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος, ενώ το ίδιο, συμβαίνει και στο Ισραήλ.
Σουηδική πρωτιά στο Αυστραλιανό Όπεν
27.1.2002 16:21 (Ωρα Λονδίνου) Ο Γιόχανσον, νούμερο 16 στην παγκόσμια κατάταξη, έγινε το πρώτο αουτσάιντερ που σηκώνει το κύπελο της εν λόγω διοργάνωσης τα τελευταία 16 χρόνια αλλά και ο πρώτος Σουηδός μετά τον Ματς Βίλαντερ, ο οποίος είχε κερδίσεο τον ίδιο τίτλο το 1988. "Παίζω τένις πάρα πολλά χρόνια και η κατάκτηση αυτού του κυπέλου ήταν ένα όνειρο ζωής", δήλωσε στο BBC, ο Γιόχανσον. Στον τελικό των γυναικών η Αμερικανίδα και νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης Τζένιφερ Καπριάττι κράτησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το κύπελλο, νικώντας την Ελβετίδα Μαρτίνα Χίνγκις σε τρία σετ. Η περσινή νικήτρια Τζένιφερ Καπριάτι νίκησε στο τένις τη Μαρτίνα Χίνγκις στον τελικό των γυναικών του Αυστραλιανού Όπεν. Η Αμερικανίδα κατάφερε να κερδίσει με 4-6, 7-6, 6-2 και να κερδίσει τον τρίτο της αγώνα Γκραν Σλαμ σε ένα χρόνο. Η Καπριάτι κατάφερε να ανατρέψει την αρχική χαμηλή βαθμολογία της και να επικρατήσει παρά την αφόρητη ζέστη, η οποία εξάντλησε την Ελβετίδα αντίπαλό της. Η Χίνγκις κέρδισε αγώνα Γκραν Σλαμ για τελευταία φορά το 1999. Απέδωσε την ήττα της σε κούραση λόγω της ζέστης και στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Στον αγώνα η Καπριάτι διαφώνησε έντονα με τη διαιτησία προκαλώντας τις αντιδράσεις των θεατών, και η Χινγκις έλαβε προειδοποίηση για τη συμπεριφορά της, ενώ έγιναν επιπλέον διαλλείματα λογώ ζέστης.
Τέλος εποχής για τις βάσεις της Ρωσίας στην Κούβα
27.1.2002 14:31 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός ’μυνας της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, δήλωσε ότι στην εγκατάσταση παρακολούθησης κοντά στην πρωτεύουσα Αβάνα έχει απομείνει ένας μικρός αριθμός Ρώσων, οι οποίοι θα παραμείνουν στο νησί μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή των μηχανημάτων στη Ρωσία. Οι Ρώσοι διατηρούσαν τη βάση αυτή για περίπου τέσσερις δεκαετίες έναντι του ποσού των 200 δολαρίων τον μήνα. Την απόφαση για το κλείσιμο της βάσης είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος συντήρησής της. Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ικανοποίηση για την εν λόγω ενέργεια της ρωσικής ηγεσίας, σε αντίθεση με τις αρχές της Κούβας. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της κουβανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το κλείσιμο της βάσης αποτελεί "σοβαρή απειλή" για τη μελλοντική ασφάλεια του νησιού. Η βάση Λούρδες βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Αβάνα της Κούβας και δημιουργήθηκε το 1964, την περίοδο της κουβανικής πυραυλικής κρίσης με τις ΗΠΑ, για να ελέγχει τις στρατιωτικές κινήσεις των Αμερικανών. Συνολικά στη βάση ζούσαν και εργάζονταν περίπου 1.500 Ρώσοι με τις οικογένειές τους.
Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
27.1.2002 14:28 (Ωρα Λονδίνου) Σε πολλές χώρες του κόσμου πραγματοποιούνται σήμερα συγκεντρώσεις, πορείες, επιμνημόσυνες δεήσεις και άλλες εκδηλωσεις στη μνηνμη των έξι εκατομμυριων Εβραιων, αλλα και των εκατομμυριων αλλων θυματων του ναζιστικου καθεστωτος, όπως οι τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι και οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Στο Βερολίνο ωστόσο έχει προγραμματιστεί πορεία ακτοδεξιών νεοναζιστικών οργανώσεων παράλληλα με αυτή αντιφασιστικών οργανώσεων. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που η διεθνής κοινότητα τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Τα τελευταία επτά χρόνια η Γερμανία έχει ορίσει μια συγκεκριμένα ημέρα το χρόνο εις την μνήμη των θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος, το ίδιο, συμβαίνει και στο Ισραήλ.
Σουηδική πρωτιά στο Αυστραλιανό Όπεν
27.1.2002 14:48 (Ωρα Λονδίνου) Ο Γιόχανσον, νούμερο 16 στην παγκόσμια κατάταξη, έγινε το πρώτο αουτσάιντερ που σηκώνει το κύπελο της εν λόγω διοργάνωσης τα τελευταία 16 χρόνια αλλά και ο πρώτος Σουηδός μετά τον Ματς Βίλαντερ, ο οποίος είχε κερδίσεο τον ίδιο τίτλο το 1988.
"Παίζω τένις πάρα πολλά χρόνια και η κατάκτηση αυτού του κυπέλου ήταν ένα όνειρο ζωής", δήλωσε στο BBC, ο Γιόχανσον. Στον τελικό των γυναικών η Αμερικανίδα και νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης Τζένιφερ Καπριάττι κράτησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το κύπελλο, νικώντας την Ελβετίδα Μαρτίνα Χίνγκις σε τρία σετ. Η περσινή νικήτρια Τζένιφερ Καπριάτι νίκησε στο τένις τη Μαρτίνα Χίνγκις στον τελικό των γυναικών του Αυστραλιανού Όπεν. Η Αμερικανίδα κατάφερε να κερδίσει με 4-6, 7-6, 6-2 και να κερδίσει τον τρίτο της αγώνα Γκραν Σλαμ σε ένα χρόνο. Η Καπριάτι κατάφερε να ανατρέψει την αρχική χαμηλή βαθμολογία της και να επικρατήσει παρά την αφόρητη ζέστη, η οποία εξάντλησε την Ελβετίδα αντίπαλό της. Η Χίνγκις κέρδισε αγώνα Γκραν Σλαμ για τελευταία φορά το 1999. Απέδωσε την ήττα της σε κούραση λόγω της ζέστης και στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Στον αγώνα η Καπριάτι διαφώνησε έντονα με τη διαιτησία προκαλώντας τις αντιδράσεις των θεατών, και η Χινγκις έλαβε προειδοποίηση για τη συμπεριφορά της, ενώ έγιναν επιπλέον διαλλείματα λογώ ζέστης.
Έκρηξη με εκατοντάδες τραυματίες στην Ιερουσαλήμ
27.1.2002 13:37 (Ωρα Λονδίνου) Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ασοσίετεντ Πρες ότι η έκρηξη σημειώθηκε περιοχή με μεγάλη εμπορική κίνηση και ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που παρουσιάζουν τα διεθνή πρακτορεία. Εκπρόσωπος της ισραηλινής ηγεσίας δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, φέρει την ευθύνη για τη νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ποιά αναμάνεται να είναι η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης, ο ισραηλινός αξιωματούχος Ντορ Γκολντ δήλωσε ότι "η ηγεσία του πρόκειται σύντομα να καταθέσει τις προτάσεις για να εγκριθούν από την πολιτική ηγεσία". Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή, με ανακοίνωσή της καταδίκασε την νέα επίθεση και απηύθυνε νέα έκκληση προς τις ΗΠΑ για την επιστροφή του αμερικανού απεσταλμένου, ’ντονι Ζίνι, στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το διοικητή της ισραηλινής αστυνομίας πιστεύεται ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στον τόπο της έκρηξης σπεύδουν ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η επίθεση σημειώθηκε στην πολυσύχναστη οδό Τζάφα, όπου τον πρασμένο Αύγουστο 15 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε παρόμοιο περιστατικό και άλλα τρεις, πριν από λίγες ημέρες, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βηθλεέμ μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους κατά του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ. Με τις δηλώσεις του αυτές ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Αραφάτ έναντι του Ισραήλ. Στη Βηθλεέμ οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές εκδήλωσαν την υποστήριξή τους πρός τον Παλαιστίνιο ηγέτη και καταφέθηκαν κατά της Ουάσινγκτον, που όπως υπογράμμιζαν στελέχη του παλαιστινιακού κινήματος, συνεχίζει να υποστηρίζει την "φλιοπόλεμη πολιτική" του ισραηλινού πρωθυπο υργού Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Αραφάτ δεν επέκρινε τις δηλώσεις Μπους ζήτησε όμως από τις ΗΠΑ να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την προαγωγή της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα συνέστησε στους ακραίους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, δεσμεύθηκε όμως ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους.
Τέλος εποχής για τις βάσεις της Ρωσίας στην Κούβα
27.1.2002 13:58 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός ’μυνας της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, δήλωσε ότι στην εγκατάσταση παρακολούθησης κοντά στην πρωτεύουσα Αβάνα έχει απομείνει ένας μικρός αριθμός Ρώσων, οι οποίοι θα παραμείνουν στο νησί μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή των μηχανημάτων στη Ρωσία. Οι Ρώσοι διατηγρούσαν τη βάση αυτή για περίπου τέσσερις δεκαετίες έναντι του ποσού των 200 δολαρίων τον μήνα. Την απόφαση για το κλείσιμο της βάσης είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος συντήρησής της. Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ικανοποίηση για την εν λόγω ενέργεια της ρωσικής ηγεσίας, σε αντίθεση με τις αρχές της Κούβας. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της κουβανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το κλείσιμο της βάσης αποτελεί "σοβαρή απειλή" για τη μελλοντική ασφάλεια του νησιού. Η βάση Λούρδες βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Αβάνα της Κούβας και δημιουργήθηκε το 1964, την περίοδο της κουβανικής πυραυλικής κρίσης με τις ΗΠΑ, για να ελέγχει τις στρατιωτικές κινήσεις των Αμερικανών. Συνολικά στη βάση ζούσαν και εργάζονταν περίπου 1.500 Ρώσοι με τις οικογένειές τους.
Στην Ουάσινγκτον ο ηγέτης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι
27.1.2002 13:34 (Ωρα Λονδίνου) Η επίσκεψη Καρζάι στην Ουάσινγκτον θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και κατά την επιστροφή του στο Αφγανιστάν, ο κ. Καρζάι δήλωσε ότι θα ήθελε να επισκεφτεί και τη Βρετανία. Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα που θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες στην Ουάσινγκτον είναι το πόσο των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δεσμεύτηκε να προσφέρει η διεθνής κοινότητα για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα θέσει στον κ. Καρζάι κυρίως ερωτήματα για την κατάσταση της εσωτερικής ασφάλειας στο Αφγανιστάν. Ο αφγανός ηγέτης έχει, πάντως, ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμος να δεχθεί και μεγαλύτερη παρουσία της ειρηνευτικής δυνάμης στη χώρα του, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο. Από την άλλη οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι οποίες ηγούνται της διοίκησης της ειρηνευτικής δύναμης, δεν φαίνονται ακόμα έτοιμες να δεχτούν μια τέτοια δέσμευση.
Έκρηξη με δεκάδες τραυματίες στην Ιερουσαλήμ
27.1.2002 13:14 (Ωρα Λονδίνου) Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ασοσίετεντ Πρες ότι η έκρηξη σημειώθηκε περιοχή με μεγάλη εμπορική κίνηση και ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που παρουσιάζουν τα διεθνή πρακτορεία. Εκπρόσωπος της ισραηλινής ηγεσίας δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, φέρει την ευθύνη για τη νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ποιά αναμάνεται να είναι η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης, ο ισραηλινός αξιωματούχος Ντορ Γκολντ δήλωσε ότι "η ηγεσία του πρόκειται σύντομα να καταθέσει τις προτάσεις για να εγκριθούν από την πολιτική ηγεσία". Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή, με ανακοίνωσή της καταδίκασε την νέα επίθεση και απηύθυνε νέα έκκληση προς τις ΗΠΑ για την επιστροφή του αμερικανού απεσταλμένου, ’ντονι Ζίνι, στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το διοικητή της ισραηλινής αστυνομίας πιστεύεται ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στον τόπο της έκρηξης σπεύδουν ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η επίθεση σημειώθηκε στην πολυσύχναστη οδό Τζάφα, όπου τον πρασμένο Αύγουστο 15 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε παρόμοιο περιστατικό και άλλα τρεις, πριν από λίγες ημέρες, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βηθλεέμ μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους κατά του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ. Με τις δηλώσεις του αυτές ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Αραφάτ έναντι του Ισραήλ. Στη Βηθλεέμ οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές εκδήλωσαν την υποστήριξή τους πρός τον Παλαιστίνιο ηγέτη και καταφέθηκαν κατά της Ουάσινγκτον, που όπως υπογράμμιζαν στελέχη του παλαιστινιακού κινήματος, συνεχίζει να υποστηρίζει την "φλιοπόλεμη πολιτική" του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Αραφάτ δεν επέκρινε τις δηλώσει ς Μπους ζήτησε όμως από τις ΗΠΑ να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την προαγωγή της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα συνέστησε στους ακραίους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, δεσμεύθηκε όμως ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους.
Έκρηξη με δεκάδες τραυματίες στην Ιερουσαλήμ
27.1.2002 11:55 (Ωρα Λονδίνου) Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ασοσίετεντ Πρες ότι η έκρηξη σημειώθηκε περιοχή με μεγάλη εμπορική κίνηση και ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που παρουσιάζουν τα διεθνή πρακτορεία. Εκπρόσωπος της ισραηλινής ηγεσίας δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, φέρει την ευθύνη για τη νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Σύμφωνα με το διοικητή της ισραηλινής αστυνομίας πιστεύεται ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στον τόπο της έκρηξης σπεύδουν ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η επίθεση σημειώθηκε στην πολυσύχναστη οδό Τζάφα, όπου τον πρασμένο Αύγουστο 15 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε παρόμοιο περιστατικό και άλλα τρεις, πριν από λίγες ημέρες, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βηθλεέμ μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους κατά του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ. Με τις δηλώσεις του αυτές ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Αραφάτ έναντι του Ισραήλ. Στη Βηθλεέμ οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές εκδήλωσαν την υποστήριξή τους πρός τον Παλαιστίνιο ηγέτη και καταφέθηκαν κατά της Ουάσινγκτον, που όπως υπογράμμιζαν στελέχη του παλαιστινιακού κινήματος, συνεχίζει να υποστηρίζει την "φλιοπόλεμη πολιτική" του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Αραφάτ δεν επέκρινε τις δηλώσεις Μπους ζήτησε όμως από τις ΗΠΑ να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την προαγωγή της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα συνέστησε στους ακραίους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, δεσμεύθηκε όμως ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους.
Εκατοντάδες οι απεργοί πείνας στην Αυστραλία
27.1.2002 11:32 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση των λαθρομεταναστών του κέντρου κράτησης στο Γούμερα της Αυστραλίας, συνολικά 370 μετανάστες αρνούνται τη σίτηση που τους παρέχουν οι αυστραλιανές αρχές.
Τρία παιδιά, τα οποία συμμετέχουν στην απεργία πείνας, έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Ένας άλλος απεργός πείνας τραυματίστηκε όταν έπεσε από την οροφή του κέντρου κράτησης μεταναστών σε φράκτη από συρματόπλεγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι λαθρομετανάστες επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν, καταπίνοντας επικίνυνες ουσίες. Η κυβέρνηση πάντως παραμένει σταθερή στην πολιτική της και αρνείται να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου στους μετανάστες. Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Φίλιπ Ράντοκ, δήλωσε στο BBC, ότι "οι μετανάστες έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις με τη συνέχιση της απεργίας πείνας. Αυτό, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί". Ο αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, χαρακτήρισε, επίσης, τις διαμαρτυρίες των μελών οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως "ηθικούς εκβιασμούς".
Σε νοσοκομείο εισήχθη ο Δαλάι Λάμα
27.1.2002 12:16 (Ωρα Λονδίνου) Ο 66χρονος Δαλάι Λάμα, ο οποίος βρισκόταν σε εκδηλώσεις βουδιστών στο ανατολικό ινδικό κρατίδιο του Μπιχάρ, μεταφέρθη για ιατρικές εξετάσεις σε νοσοκομείο της Βομβάης. Εκπρόσωπος του θρησκευτικού ηγέτη δήλωσε στο BBC ότι ο Δαλάι Λάμα αποφάσισε να πάει στην Βομβάη, αφού υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις και οι θεράποντες ιατροί του έκριναν ότι χρειάζεται περαιτέρω εξετάσεις. Ο Δαλάι Λάμα λέγεται ότι ταλαιπωρείται εδώ και οι ημέρες από γαστροεντερικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί του Δαλάι Λάμα διέγνωσαν όγκο στο στομάχι, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο θρησκευτικός ηγέτης επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο που τον μέτεφερε στο νοσοκομείο χωρίς βοήθεια και ότι απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις.
Έκρηξη στην Ιερουσαλήμ - Διαδηλώσεις υπέρ του Αραφάτ στη Βηθλεέμ
27.1.2002 11:03 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το διοικητή της ισραηλινής αστυνομίας πιστεύεται ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στον τόπο τηε έκρηξης σπεύδουν ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η επίθεση σημειώθηκε στην πολυσύχναστη οδό Τζάφα, όπου τον πρασμένο Αύγουστο 15 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε παρόμοιο περιστατικό και άλλα τρεις, πριν από λίγες ημέρες, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βηθλεέμ μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους κατά του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ. Με τις δηλώσεις του αυτές ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Αραφάτ έναντι του Ισραήλ. Στη Βηθλεέμ οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές εκδήλωσαν την υποστήριξή τους πρός τον Παλαιστίνιο ηγέτη και καταφέθηκαν κατά της Ουάσινγκτον, που όπως υπογράμμιζαν στελέχη του παλαιστινιακού κινήματος, συνεχίζει να υποστηρίζει την "φλιοπόλεμη πολιτική" του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Αραφάτ δεν επέκρινε τις δηλώσεις Μπους ζήτησε όμως από τις ΗΠΑ να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την προαγωγή της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα συνέστησε στους ακραίους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, δεσμεύθηκε όμως ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους.
Επίσκεψη Ράμσφελντ στη βάση του Γουαντάναμο
27.1.2002 10:53 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για την πρώτη επιθεώρηση του κ. Ράμσφελντ στο Γουαντάναμο, ο οποίος έχει κατ΄επανάληψη χαρακτηρίσει ως "ψευδείς", τις καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων από δεκάδες οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Της επίσκεψης Ράμσφελντ προηγήθηκε περιοδεία αντιπροσωπείας Αμερικανών γερουσιαστών, οι οποίοι δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις συνθήκες που επικρατούν στο στρατόπεδο κράτησης. Ο δε αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα λόγο να απολογούνται. Αντιθέτως, είπε, ότι οι κρατούμενοι χαίρουν καλύτερης μεταχείρησης από αυτήν που αξίζουν.
Μπους: Η μάχη κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται
27.1.2002 10:55 (Ωρα Λονδίνου) Στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική του ομιλία πρός τον Αμερικανικό λαό ο κ. Μπους τόνισε ότι οι ΗΠΑ "δεν πρόκειται να επαναπαυθούν μέχρι την ολοκληρωτική ήττα της τρομοκρατίας σ' όλο τον κόσμο". "Θα προστατεύσουμε το λαό μας με κάθε αναγκαίο μέσο" , είπε ο πρόεδρος Μπους. Και κατέληξε : "Η μάχη κατα της τρομοκρατίας ξεκίνησε στο Αφγανιστάν αλλά δεν πρόκειται να τελειώσει στη χώρα αυτή. Η Αμερική δεν μπορεί να ησυχάσει αν πρώτα δεν έχουν ηττηθεί όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις". Την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Μπους ανακοίνωσε αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 48 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες αυτές τα τελευταία είκοσι χρόνια, επισημαίνουν οι παρατηρητές.
Ενισχύεται η αμερικανική δύναμης στις Φιλιππίνες
27.1.2002 10:55 (Ωρα Λονδίνου) Η ανάπτυξη της αμερικανικής δύναμης στη χώρα αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις επειδή το Σύνταγμα δεν προβλέπει την εγκατάσταση ξένης δύναμης στο έδαφος των Φιλιππίνων η τη συμμετοχή μιάς τέτοιας δύναμης σε πολεμικές επιχειρήσεις μέσα στην ίδια τη χώρα . Οπως όμως υπογραμμίζουν η πρόεδρος Γκλόρια Αρόγιο και η Αμερικανική κυβέρνηση , η παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στις Φιλιππίνες εντάσσεται στη γενικότερη εκστρατεία των ΗΠΑ κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Το ενδεχόμενο να υπάρχουν δεσμοί μεταξύ της τρομοκρατικής οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν , της Αλ Καίντα , και των φανατικών μουσουλμάνων της Νοτιοανατολικής Ασίας απασχολεί τους ειδικούς μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ , μεταδίδει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στη Νοτιοανατολική Ασία Τζόναθαν Χεντ. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι Μουσουλμάνοι τρομοκράτες της Σιγκαπούρης , της Μαλαισίας , της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων μέχρι πρόσφατα διατηρούσαν δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι διπλωμάτες από τη Δύση ανησυχούν , συνεχίζει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι. Δεν είναι όμως ακόμη πολύ σαφές πόσο στενοί είναι οι δεσμοί των τρομοκρατικών ομάδων της Νοτιοανατολικής Ασίας με την αλ Κάιντα , σημειώνει ο Τζόναθαν Χεντ. Μοσουλμανικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την εγκαθίδρυση ισλαμικών θεοκρατικών καθεστώτων στην Ινδονησία η τη Μαλαισία δεν είναι κάτι το πρωτάκουστο και στις δύο αυτές χώρες. Εκατοντάδες ισλαμιστές από την περιοχή εκπαιδεύτηκαν στα στρατόπεδα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν , κατά πάσα πιθανότητα όμως πολλοί λίγοι ενεργά υποστήριξαν τον μπιν Λάντεν . Αυτό που πράγματι ανησυχεί του διπλωμάτες των χωρών της Δύσης , επισημαίνει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι , είναι το ενδεχόμενο ορισμένα μέλη της αλ Κάιντα μετά την εξάρθρωση τη ς οργάνωσης στο Αφγανιστάν να αναζητήσουν καταφύγιο στις δύσβατες και απόμερες περιοχές της Ινδονησίας. Και η κατάσταση όσον αφορά την τρομοκρατία είναι, σε σχέση με την αχανή Ινδονησία, περισσότερο ασαφής στις Φιλιππίνες με τα 7 χιλιάδες και πλέον νησιά. Στη χώρα αυτή οι ΗΠΑ προτίθενται να στείλουν δύναμη 650 ανδρών για να βοηθήσουν στην πάταξη της τρομοκρατίας. Οι δραστηριότητες των φανατικών μουσουλμάνων της οργάνωσης Αμπου Σαγιέφ περιορίζονται κυρίως στο Νότο , όπου υπάρχει συμπαγής μουσουλμανικός πληθυσμός και οι τάσεις για αυτονομία στην περιοχή του Μιντανάο είναι έντονες . Πρός το παρόν η Αμπού Σαγιέφ κρατά δύο Αμερικανούς ιεραποστόλους ως ομήρους , κατα τα φαινόμενα όμως δεν είχε πρόσφατα σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Τα μέλη της ενδιαφέρονται περισσότερο να αποκομίσουν λύτρα και να πλουτίσουν από τις απαγωγές, καταλήγει ο Τζόναθαν Χεντ .
Κακοκαιρία στη Βρετανία
27.1.2002 10:56 (Ωρα Λονδίνου) Πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές στην κομητεία του CHECHIRE από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε ξαφνικά την περιοχή. Το "κακό" άρχισε από τη Βορειοανατολική Αγγλία. Στην περιοχή η ταχύτητα των ανέμων ήταν περίπου 60 χιλιόμετρα. Αργότερα η κακοκαιρία επεκτάθηκε και πρός το Νότο. Μεχρι χθες το βράδυ η συνεχής βροχόπτωση υποχρέωσε την Υπηρεσία Περιβάλλοντος να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να σημειωθούν πλημμύρες στην Ουαλλία, στην κεντρική και νοτιοδυτική Αγγλία. Η ακτοφυλακή προειδοποιεί ότι πολλά μποφόρ πνέουν στη Βόρεια Θάλασσα , στην Ιρλανδική Θάλασσα και στα Στενά της Μάγχης . Στην περιοχή του Ντόβερ η ταχύτητα των ανένων ξεπέρασε τα 50 χιλιόμετρα , ενώ η ορατότητα λόγω της βροχής είναι πολύ χαμηλή . Ιδιαίτερη προσοχή στο οδήγημα , συνιστούν οι αρχές . Στη Βορειοανατολική Σκωτία το πάχος του χιονιού έφθασε τα 10 εκατοστά . Οι δρόμοι έχουν παγώσει και ορισμένες περιοχές παραμένουν "κλειστές" για τα ΙΧ. Θυελλώδεις άνεμοι από τον Ατλαντικό σαρώνουν τις Δυτικές ακτές και το "κακό" αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ.
Κινδυνεύει να πλημμυρίσει το Παρίσι
27.1.2002 10:56 (Ωρα Λονδίνου) Εκείνη τη χρονιά , η στάθμη των υδάτων του Σικουάνα έφθασε τα 8 μέτρα και 72 εκατοστά με αποτέλεσμα ο ποταμός να ξεχειλίσει και να καλύψει μεγάλο τμήμα της γαλλίκης πρωτεύουσα σχεδόν για δύο εβδομάδες . Από τότε μέχρι σήμερα τέσσερα φράγματα έχουν ανεγερθή στην περιοχή του Παρισιού με αποτέλσμα να συμβάλλουν η στάθμη των υδάτων του ποταμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα . Οπως όμως τονίζουν οι υπεύθυνοι της Υπηρεσίας για τα Φράγματα του Σικουάνα στην καλύτερη περίπτωση τα φράγματα αυτά μπορούν να μειώσουν τη στάθμη των υδάτων του ποταμού μόνο κατα ένα μέτρο. Αν λοιπόν συνεχισθούν οι καταρρακτώδεις βροχές , φαινόμενο σύνηθες στη Γαλλία τα τελευταία τρία χρόνια , τότε είναι πολύ πιθανό η γαλλική πρωτεύουσα να μην αποφύγει τις πλημμύρες, εκτιμούν οι ειδικοί. Στην περίπτωση αυτή θα καλυφθεί από τα νερα του Σικουάνα το κεντρικό Παρίσι και από τις δύο πλευρές του ποταμού . Η Εθνοσυνέλευση , το Μουσείο D'ORSAY , το Λούβρο , η Εθνική Βιβλιοθήκη , το υπουργείο των Οικονομικών και πολλές στάσεις του μετρό στο κέντρο της πόλης θα πλημμυρίσουν. Το 70% του παρισινού μετρό θα παραλύσει και ασφαλώς μαζί με τον υπόγειο θα έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό και ο εγκέφαλος της Γαλλίας , το Παρίσι .
Διακοπή ρεύματος στο διαστημικό κέντρο
27.1.2002 10:56 (Ωρα Λονδίνου) Η διακοπή στο κέντρο της χερσονήσου Καμτσάτκα οφείλεται σε απλήρωτους λογαριασμούς προς την τοπική εταιρία ρεύματος. Η διακοπή της λειτοθργίας των υπολογιστών του κέντροθ θα μπορούσε να προκαλέσει την απώλεια διαστημοπλοίων μεγάλης αξίας. Την παρασκευή η κρατική εταιρία ρεύματος ξεκίνησε πρόγραμμα διακοπών παροχής προς πελάτες με πολλά χρέη. Εκτός από το διαστημικό κέντρο επηρεάστηκαν στρατιωτικές βάσεις και άλλες αμυντικές εγκαταστάσεις.
Η Καπριάτι κερδίζει το Αυστραλιανό Όπεν
27.1.2002 10:56 (Ωρα Λονδίνου) Η Καπριάτι κατάφερε να ανατρέψει την αρχική χαμηλή βαθμολογία της και να επικρατήσει παρά την αφόρητη ζέστη, η οποία εξάντλησε την Ελβετίδα αντίπαλό της. Η Χίνγκις κέρδισε αγώνα Γκραν Σλαμ για τελευταία φορά το 1999. Απέδωσε την ήττα της σε κούραση λόγω της ζέστης και στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Στον χτεσινό αγώνα η Καπριάτι διαφώνησε έντονα με τη διαιτησία προκαλώντας τις αντιδράσεις των θεατών, και η Χινγκις έλαβε προειδοποίηση για τη συμπεριφορά της, ενώ έγιναν επιπλέον διαλλείματα λογώ ζέστης.
|