Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-01-13
Οι Αργεντινοί δεν φαίνεται να δέχονται άλλη ανάμειξη του ΔΝΤ. 13.1.2002 22:08 (Ωρα Λονδίνου) Όμως ο κ. Ντουάλντε χαρακτήρισε το μέτρο αυτό ως βόμβα που εάν εκραγεί "όλοι θα χάσουν τις οικονομίες τους και το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει. Νωρίτερα, ο νέος υφυπουργός οικονομικών της Αργεντινής προέβη σε επικριτικά σχόλια για τις συνεχείς παρεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Αργεντινής να ανορθώσει την οικονομία της χώρας. Ο Χόρχε Τοντέσκα, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας που πραγματοποιεί η Αργεντινή να εξέλθει από την κρίση, δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να μιλά λιγότερο και να δώσει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο. Εν τω μεταξύ, η Βραζιλία ανακοίνωσε οτι είναι πρόθυμη να εισαγάγει περισσότερα αυτοκίνητα απο την Αργεντινή προκειμένου να βοηθήσει τη γείτονα χώρα να εξέλθει απο την οικονομική κρίση.
Υπουργοί του Ισραήλ δεν εγκρίνουν τις ενέργειες του στρατού
13.1.2002 21:52 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, δήλωσε οτι δεν είναι σίγουρος για το κατά πόσο μια διαφορετική απάντηση θα ήταν καλύτερη. Ωστόσο πρόσθεσε οτι καταστράφηκαν μόνο σπίτια που σχετίζονταν με την τρομοκρατία. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ματάν Βιλνάι, είπε οτι δεν έχει αντίρρηση ως προς την κατεδάφιση παλαιστινιακών οικημάτων όταν πρόκειται για την προστασία των Ισραηλινών στρατιωτών, αλλά πρόσθεσε οτι θα έπρεπε να προσφέρεται στους Παλαιστινίους που χάνουν τα σπίτια τους εναλλακτική κατοικία.
'Ο Γέρος και η Θάλασσα'
13.1.2002 22:24 (Ωρα Λονδίνου) Το όνομα του ήταν Γκρεγκόριο Φουέντες και ήταν ο καπετάνιος του σκάφους του Χέμινγκγουέι, όταν ο συγγραφέας ζούσε στην Κούβα. Τα τελευταία χρόνια, ο Φουέντες αποτελούσε αξιοθέατο για τους τουρίστες που επισκέπτονταν το μικρό χωριό Κοχιμάρ, ανατολικά της Αβάνας, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
Τρίαντα ακόμα αιχμάλωτοι Ταλιμπάν μεταφέρονται στην Κούβα
13.1.2002 20:02 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα αιχμαλώτων που μεταφέρεται στη ναυτική βάση μετά τους είκοσι κρατουμένους που μεταφέρθηκαν εκεί την Παρασκευή κάτω απο δρακόντια μέτρα ασφαλείας. Όπως και την προηγούμενη φορά έτσι και τώρα τα πρόσωπα των αιχμαλώτων ήταν καλυμμένα με κουκούλες και τα χέρια τους δεμένα. Στην Κούβα θα μεταφερθούν συνολικά περίπου 400 αιχμάλωτοι οι οποίοι τώρα βρίσκονται στην πόλη Κανταχάρ. Οι ΗΠΑ αρνούνται να μεταχειριστούν τα μέλη της Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν σαν αιχμάλωτους πολέμου. Εν τω μεταξύ οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν πιθανές βάσεις της Αλ Κάιντα στο ανατολικό Αφγανιστάν.
Αιματηρή επίθεση στην Ινδία
13.1.2002 19:41 (Ωρα Λονδίνου) Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην Tripura. Αρκετοί είναι οι βαρυά τραυματισμένοι και ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί. Η αστυνομία πιστεύει οτι για την επίθεση ευθύνεται η οργάνωση Εθνικό Απελευθερωτικο Μέτωπο της Tripura. Τα θύματα στην πλειοψηφία τους ήταν Βεγγαλέζοι άποικοι, τους οποίους οι αντάρτες θέλουν να απομακρύνουν απο την περιοχή. Η επίθεση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών.
Ο Μπούς ζητάει διάλογο απο Ινδία και Πακιστάν
13.1.2002 19:08 (Ωρα Λονδίνου) Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές δυτικές κυβερνήσεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Πακιστάν, στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, που είχαν στόχο την βελτίωση των σχέσεων με την Ινδία και την αντιμετώπιση των ακραίων ισλαμιστών. Ο στρατηγός Μουσάραφ εξήγγειλε σειρά μέτρων, έθεσε εκτός νόμου πέντε οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και δύο αυτονομιστικές ομάδες από το Κασμίρ, τις οποίες η Ινδία κατηγορεί ότι ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα. Η ινδική κυβέρνηση χαιρέτισε τις δηλώσεις του Πακιστανού ηγέτη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασουάντ Σινγχ, τόνισε πάντως ότι η χώρα του περιμένει να διαπιστώσει την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος Μουσάραφ και υποσχέθηκε οτι για κάθε βήμα που θα κάνει το Πακιστάν η Ινδία θα κάνει δύο. Ο Τζώρτζ Μπούς κατέστησε σαφές οτι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις για να διαπιστώσει εάν το Πακιστάν θα τηρήσει τις υποσχέσεις του. Πάντως οι πακιστανικές αρχές έκλεισαν τα γραφεία των πέντε οργανώσεων που τέθηκαν εκτός νόμου και άρχισαν να συλλαμβάνουν μέλη τους.
Βίντεο απκαλύπτει "σενάρια τρόμου της Αλ Κάιντα"
13.1.2002 18:50 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, η εκπαίδευση περιλαμβάνει σενάριο για επίθεση σε αυτοκινητοπομπή επισήμων και ένα σχέδιο δολοφονίας σημαντικών προσώπων σε τουρνουά γκόλφ.
To ABC ανακοίνωσε οτι προμηθεύτηκε αυτή την κασέτα απο στρατιώτες της Βορείου Συμμαχίας που την βρήκαν τυχαία καθώς έψαχναν για ίχνη των Ταλιμπάν. Σε μια σκηνή το βίντεο παρουσιάζει τους μαχητές της Αλ Κάιντα να κρατούν σάκους του γκόλφ και να επιτίθενται εναντίον των υποτιθέμενων στόχων τους με ρουκέτες.
Απειλείται η ειρήνη στην Κολομβία
13.1.2002 19:23 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της Κολομβίας Άντρες Παστράνα απέρριψε ως μη ικανοποιητικές τις προτάσεις που του είχε διαβιβάσει FARC για επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Οι αντάρτες είχαν καταλήξει στις προτάσεις αυτές μετά από διήμερες διαβουλεύσεις με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Τζέιμς Λε Μόιν. Ο πρόεδρος Παστράνα,όμως, είπε ότι οι προτάσεις δεν αγγίζουν βασικά θέματα όπως την απαίτηση να σταματήσουν οι αντάρτες τις επιθέσεις και τις απαγωγές. Έδωσε διορία 48 ωρών στους αντάρτες να εγκαταλείψουν τον ασφαλή θύλακα που κατέχουν στα νότια της χώρας, ειδάλλως ο στρατός θα αρχίσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας έχουν περικυκλώσει το θύλακα ασφαλείας που είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση στους αντάρτες πριν από τρία χρόνια. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κολομβία εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των περίπου 100.000 ανθρώπων που ζουν στο θύλακα ασφαλείας σε περίπτωση επέμβασης των κυβερνητικών δυνάμεων.
Έρευνες για ελλειπή αντιπυρικά μέτρα στην Αυστραλία
13.1.2002 14:01 (Ωρα Λονδίνου) Οι ανακρίσεις που διεξάγονται έχουν ως στόχο να διαπιστώσουν εάν αληθεύουν οι κατηγορίες ότι η κυβέρνηση της πολιτείας είχε περιορίσει το πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών λίγο πριν ξεσπάσουν οι φετινές μεγάλες φωτιές που έχουν καταστρέψει πάνω από 120 κατοικίες και 600 χιλιάδες εκτάρια γύρω από το Σίδνεϋ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ το 1993 είχαν αποψιλωθεί σχεδόν 50 χιλιάδες εκτάρια θαμνώδους έκτασης, πέρυσι αποψιλώθηκαν λιγότερα από 20 χιλιάδες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αυστραλίας, Τζον Άντερσον, είπε ότι τα μέτρα πρόληψης στην περιοχή δεν επαρκούσαν.
Επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ινδία
13.1.2002 14:36 (Ωρα Λονδίνου) Η εξαήμερη επίσκεψη ξεκίνησε από το μνημείο του Ταζ Μαχάλ στην Άγκρα της βόρειας Ινδίας. Σκοπός της παρουσίας του κ.Ρονγκγί στην Ινδία είναι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Τζασουάντ Σινχγ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Κίνα αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο διαμεσολάβησης του Πεκίνου για την επίλυση της κρίσης με το Πακιστάν σχετικά με την τύχη του Κασμίρ. Η Ινδία και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε διπλωματικές προστριβές σχετικά με τα σύνορά τους, ενώ η Νταραμσάλα, στη βόρεια Ινδία, αποτελεί την κατοικία του εξόριστου Θιβετιανόυ ηγέτη, Δαλάι Λάμα, και των ακολούθων του. Ορισμένοι εξ'αυτών μάλιστα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο Δελχί για την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού.
Βροχή μετά από χρόνια ξηρασίας στο Αφγανιστάν
13.1.2002 14:23 (Ωρα Λονδίνου) Η ξηρασία που έπληξε τη χώρα ήταν η χειρότερη εδώ και δεκάδες χρόνια και είχε μετατρέψει καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε ερήμους επιδεινώνοντας την κατάσταση για εκατομμύρια Αφγανούς που υπέφεραν ήδη από τις συνέπειες του πολέμου. Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα Καμπούλ μεταδίδει ότι οι κάτοικοι χάρηκαν με τη βροχόπτωση, αλλά σημειώνει ότι είναι μόλις η δεύτερη φορά που βρέχει αυτό το χειμώνα κάτι που περιορίζει τον ενθουσιασμό τους. Εξάλλου, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι ανθρωπιστικές αποστολές του αντιμετωπίζουν εμπόδια εξαιτίας του χιονιού στις ορεινές περιοχές κοντά στην πόλη Τσανγκτσαράν, στο κεντρικό Αφγανιστάν.
Ένταση μεταξύ Ζιμπάμπουε και Βρετανίας
13.1.2002 13:41 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μουγκάμπε κατηγόρησε το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ ότι θέλει μια δική του έκδοση αποικιοκρατίας στη Ζιμπάμπουε και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα προβάλλει αντίσταση. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά την άφιξή του στο Μαλάουϊ για τη σύνοδο των ηγετών της περιοχής. Οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ζιμπάμπουε έχουν επιδυνωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, με τη Βρετανία να εκφράζει ανησυχίες για τη βία που οι υποστηρικτές του κ. Μουγκάμπε εξαπολύουν εναντίον τόσο των πολιτικών του αντιπάλων όσο και λευκών γαιοκτημόνων. Εν τω μεταξύ, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ στη Βρετανία εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του Τόνι Μπλέρ για την απέλαση προσφύγων από την Ζιμπάμπουε που ζητούν πολιτικό άσυλο στη Βρετανία. Οι απελάσεις γίνονται παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πληροφορίες πως οι πρόσφυγες που επιστρέφουν στην Ζιμπάμπουε συλλαμβάνονται από άτομα της μυστικής αστυνομίας του προέδρου Μουγκάμπε. Πολλοί από τους πρόσφυγες αυτούς με την επιστροφή τους στη Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζουν φρικτά βασανιστήρια, ακόμα και θάνατο.
Περισσότερο χρόνο ζητά η Αργεντινή
13.1.2002 14:14 (Ωρα Λονδίνου) Ο Χόρχε Τοντέσκα, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας που πραγματοποιεί η Αργεντινή να εξέλθει από την κρίση, δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να μιλά λιγότερο και να δώσει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο. Τα σχόλια του κ Τοντέσκα έγιναν ενώ ο πρόεδρος της χώρας συναντούσε τους οικονομικούς συμβούλους του για να συζητήσουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης των οικονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο λαό της Αργεντινής.
Απεβίωσε ο Σάιρους Βανς
13.1.2002 13:52 (Ωρα Λονδίνου) O Σάϊρους Βάνς έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση του προέδρου Τζίμι Κάρτερ το 1980, διαφωνώντας με την απόπειρα διάσωσης των αμερικανών ομήρων στο Ιράν. Ο κ.Βανς διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ ενώ βοήθησε και στις διαπραγματεύσεις για υπογραφή συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Το 1991 επανήλθε στο διπλωματικό προσκήνιο βοηθώντας στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Κροατίας.
Έρευνες για ελλειπή αντιπυρικά μέτρα στην Αυστραλία
13.1.2002 14:01 (Ωρα Λονδίνου) Οι ανακρίσεις που διεξάγονται έχουν ως στόχο να διαπιστώσουν εάν αληθεύουν οι κατηγορίες ότι η κυβέρνηση της πολιτείας είχε περιορίσει το πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών λίγο πριν ξεσπάσουν οι φετινές μεγάλες φωτιές που έχουν καταστρέψει πάνω από 120 κατοικίες και 600 χιλιάδες εκτάρια γύρω από το Σίδνεϋ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ το 1993 είχαν αποψιλωθεί σχεδόν 50 χιλιάδες εκτάρια θαμνώδους έκτασης, πέρυσι αποψιλώθηκαν λιγότερα από 20 χιλιάδες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αυστραλίας, Τζον Άντερσον, είπε ότι τα μέτρα πρόληψης στην περιοχή δεν επαρκούσαν.
Αναζητώνται χρήματα για την Καμπούλ
13.1.2002 12:31 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Μπίντεν, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι πρέπει να εξευρεθούν χρήματα για την πληρωμή μισθών και την προμήθεια βασικών υλικών, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες και όχι εβδομάδες ή μήνες. Ο υπουργός Σχεδιασμού του Αφγανιστάν είπε ότι αυτή τη στιγμή τα ταμεία της αφγανικής κυβένρησης είναι άδεια. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι για διασπάθιση χρημάτων από κυβερνητικά στελέχη και για επιλεκτική, ανάλογα με τη φυλή, επιλογή κυβερνητικών υπαλλήλων για τη στελέχωση σηματικών θέσεων.
Χρήση κάναβης και αλκοόλ ο πρίγκιπας Χάρυ
13.1.2002 12:42 (Ωρα Λονδίνου) Ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα καθώς και ότι ο πρίγκιπας Κάρολος πήγε το γιο του πέρισυ σε σύμβουλο σε ειδικό κέντρο αποτοξίνωσης στο νότιο Λονδίνο, όπου όμως παρέμεινε μόνο για λίγη ώρα και χωρίς να χρειαστεί να συσταθεί κάποια ειδική θεραπεία. "Οι ισχυρισμοί ότι ο 17χρονος πλέον πρίγκιπας Χάρυ κάνει συστηματική χρήση κάναβης αποτελεί υπερβολή", δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος. Ο νεαρός πρίγκηπας επέστρεψε από τότε στο σχολείο όπου και συνεχίζει τα μαθήματά του ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρίγκιπα Καρόλου, η οικογένεια θεωρεί το θέμα λήξαν. Πριν από 40 χρόνια ο Κάρολος είχε προκαλέσει σάλο όταν, όντας 14 ετών, είχε παραγγείλει αλκοολούχο ποτό - τσέρι μπράντυ - σε παμπ της Σκωτίας.
Η Ινδία χαιρετίζει τις δηλώσεις Μουσάραφ
13.1.2002 12:02 (Ωρα Λονδίνου) Ο στρατηγός Μουσάραφ εξήγγειλε σειρά μέτρων, έιεσε εκτός νόμου πέντε οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και δύο αυτονομιστικές ομάδες από το Κασμίρ, τις οποίες η Ινδία κατηγορεί ότι ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.
Η ινδική κυβέρνηση χαιρέτισε τις δηλώσεις του Πακιστανού ηγέτη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασουάντ Σινγχ, τόνισε πάντως ότι η χώρα του περιμένει να διαπιστώσει την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος Μουσάραφ και υποσχέθηκε οτι για κάθε βήμα που θα κάνει το Πακιστάν η Ινδία θα κάνει δύο. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, πάντως, σημείωσε ότι το Δελχί απορρίπτει την ιδέα να διευθετηθεί η διένεξη για το Κασμίρ με τη διαμεσολάβηση τρίτων. Παράλληλα ο κ.Σινγχ εξέφρασε απογοήτευση για την άρνηση του Πακιστάν να παραδώσει τους 20 που το Δελχί θεωρεί υπευθύνους για την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο.
Πάντως στο Πακιστάν οι αρχές έκλεισαν τα γραφεία των πέντε οργανώσεων που τέθηκαν εκτός νόμου και άρχισαν να συλλαμβάνουν μέλη τους.
Απειλείται η ειρήνη στην Κολομβία
13.1.2002 12:19 (Ωρα Λονδίνου) Οι αντάρτες είχαν καταλήξει στις προτάσεις αυτές μετά από διήμερες διαβουλεύσεις με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Τζέιμς Λε Μόιν. Ο πρόεδρος Παστράνα,όμως, είπε ότι οι προτάσεις δεν αγγίζουν βασικά θέματα όπως την απαίτηση να σταματήσουν οι αντάρτες τις επιθέσεις και τις απαγωγές. Έδωσε διορία 48 ωρών στους αντάρτες να εγκαταλείψουν τον ασφαλή θύλακα που κατέχουν στα νότια της χώρας, ειδάλλως ο στρατός θα αρχίσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας έχουν περικυκλώσει τον θύλακα ασφαλείας που είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση στους αντάρτες πριν από τρία χρόνια. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κολομβία εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των περίπου 100.000 ανθρώπων που ζουν στο θύλακα ασφαλείας σε περίπτωση επέμβασης των κυβερνητικών δυνάμεων.
Μη ικανοποιητικές οι προτάσεις δηλώνει ο Παστράνα.
13.1.2002 6:41 (Ωρα Λονδίνου) Οι αντάρτες είχαν καταλήξει στις προτάσεις αυτές μετά από διήμερες διαβουλεύσεις με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Τζέιμς Λε Μόιν. Αλλά ο πρόεδρος Παστράνα είπε ότι οι προτάσεις δεν αγγίζουν βασικα θέματα όπως την απαίτηση να σταματήσουν οι αντάρτες τις επιθέσεις και τις απαγωγές. Έδωσε διορία 48 ωρών στους αντάρτες να εγκαταλείψουν τον ασφαλή θύλακα που κατέχουν στα νότια της χώρας, ειδάλλως ο στρατός θα αρχίσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας έχουν περικυκλώσει τον θύλακα ασφαλείας που είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση στους αντάρτες πριν από τρία χρόνια. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κολομβία εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των περίπου 100.000 ανθρώπων που ζουν στο θύλακα ασφαλείας σε περίπτωση επέμβασης των κυβερνητικών δυνάμεων.
Ικανοποίηση της Δύσης από τις δηλώσεις Μουσάραφ.
13.1.2002 4:06 (Ωρα Λονδίνου) Το τηλεοπτικό μήνυμα του στρατηγού Μουσάραφ προς τους συμπατριώτες του, έχει ερμηνευθεί ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ινδία. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Νότιο Ασία, δήλωσε πως η ομιλία του στρατηγού Μουσάραφ αποτελεί τη βάση για αποκλιμάκωση της έντασης με την Ινδία μέσω της διπλωματικής οδού. Ικανοποίηση για την ομιλία του Πακιστανού προέδρου εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν από την ομιλία του στρατηγού Μουσάραφ έκανε ιδιαίτερα μνεία στην αποκατάσταση της έννομης τάξης και στην ανάγκη καταπολέμησης του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Μέχρι στιγμής η Ινδία δεν έχει σχολιάσει την ομιλία του στρατηγού Μουσάραφ ο οποίος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε σειρά μέτρων για έλεγχο των τρομοκρατών Ο Πακιστάν πρόεδρος έθεσε εκτός νόμου πέντε οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και δύο αυτονομιστικές ομάδες από το Κασμίρ, τις οποίες η Ινδία κατηγορεί ότι ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση στο Ινδικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα. Ο στρατηγός Μουσάραφ δήλωσε στην ομιλία του ότι δεν θα επιτρέψει τρομοκρατικές ενέργειες στο Πακιστανικό έδαφος και προκάλεσε την Ινδία να αντιδράσει, λέγοντας ότι το Πακιστάν απορρίπτει και καταδικάζει την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή και αν υπάρχει και εκδηλώνεται. Το Πακιστάν σημείωσε, δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το έδαφός του για οποιαδήποτε τρομοκρατική εκδήλωση οπουδήποτε στον κόσμο. Απευθυνόμενος προς την Ινδία ο πακιστανός ηγέτης την κάλεσε να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην επίλυση της διένεξης του Κασμίρ, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση της ειρήνης και της αρμονείας στην περιοχή.
Μη ικανοποιητικές οι προτάσεις δηλώνει ο Παστράνα.
13.1.2002 5:46 (Ωρα Λονδίνου) Οι αντάρτες είχαν καταλήξει στις προτάσεις αυτές μετά από διαβουλεύσεις με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Τζέιμς Λε Μόιν, λίγη ώρα μετά την εκπνοή της προθεσμίας που είχε θέσει ο πρόεδρος Παστράνα για επιστροφή άνευ όρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας έχουν περικυκλώσει τον θύλακα ασφαλείας που είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση στους αντάρτες πριν από τρία χρόνια. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των περίπου 100.000 ανθρώπων που ζουν στο θύλακα ασφαλείας σε περίπτωση επέμβασης των κυβερνητικών δυνάμεων.
Ρόμπερτ Μουγκάμπε - η Βρετανία διεξάγει πόλεμο εναντίον μας.
13.1.2002 5:47 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μουγκάμπε κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ ότι θέλει μια δική του έκδοση αποικιοκρατίας στη Ζιμπάμπουε και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί σ'αυτό.
Οι δηλώσεις του έγιναν κατά την άφιξή του στο Μαλάουϊ για τη σύνοδο των ηγετών της περιοχής. Οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ζιμπάμπουε έχουν επιδυνωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, με τη Βρετανία να εκφράζει ανησυχίες για τη βία που οι υποστηρικτές του κ. Μουγκάμπε εξαπολύουν εναντίον τόσον των πολιτικών του αντιπάλων όσο και λευκών γαιοκτημόνων. Εν τω μεταξύ ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ στη Βρετανία εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του Τόνι Μπλέρ για την απέλαση προσφύγων από την Ζιμπάμπουε που ζητούν πολιτικό άσυλο στη Βρετανία. Οι απελάσεις γίνονται παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πληροφορίες πως οι πρόσφυγες που επιστρέφουν στην Ζιμπάμπουε συλλαμβάνονται από άτομα της μυστικής αστυνομίας του προέδρου Ρόμπερ Μουγκάμπε. Πολλοί από τους πρόσφυγες αυτούς με την επιστροφή τους στην Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζουν φρικτά βασανιστήρια, ακόμα και θάνατο.
Ενας βρετανός μεταξύ των αιχμαλώτων Ταλιμπάν
13.1.2002 4:19 (Ωρα Λονδίνου) Την πληροφορία επιβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αν και βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η ταυτότητα του κρατούμενου. Εν τω μεταξύ εντείνεται η ανησυχία αρκετών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων ενώ ακόμη και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εγγυήσεις για την υγεία και την ασφάλειά τους. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όμως, σε αντίθεση με τον Ερυθρό Σταυρό δήλωσε ότι δε θεωρεί αιχμαλώτους πολέμου τους πρώτους 20 κρατούμενους μαχητές της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν που πέρασαν την πρώτη νύχτα τους σε αμερικανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κούβα. Ωστόσο, ο κ.Ράμσφελντ διαβεβαίωσε ότι οι κρατούμενοι θα τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης, αν και η Συνθήκη της Γενεύης δεν καλύπτει "παράνομους μαχητές", όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ράμσφελντ. Η Κούβα εξάλλου ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την παραμονή των κρατουμένων στη βάση Γκουαντάναμο. Ήδη έχει προσφέρει υγειονομικό υλικό. Οι 20 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος από το Αφγανιστάν στη ναυτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών, Γκουαντανάμο Μπέι.
Χόρχε Τοντέσκα - περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση της Αργεντινής θα πρέπει να δώσει το ΔΝΤ.
13.1.2002 4:31 (Ωρα Λονδίνου) Ο Χόρχε Τοντέσκα, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας που πραγματοποιεί η Αργεντινή να εξέλθει από την κρίση, δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να μιλά λιγότερο και να δώσει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο. Τα σχόλια του κ Τοντέσκα έγιναν ενώ ο πρόεδρος της χώρας συναντούσε τους οικονομικούς συμβούλους του για να συζητήσουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης των οικονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο λαό της Αργεντινής.
Από τη νόσο του Αλτσχάϊμερ έπασχε ο Βάνς.
13.1.2002 4:26 (Ωρα Λονδίνου) O Σάϊρους Βάνς έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση του προέδρου Τζίμι Κάρτερ το 1980, διαφωνώντας με την απόπειρα διάσωσης των αμερικανών ομήρων στο Ιράν. Ο κ. Βάνς διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ ενώ βοήθησε και στις διαπραγματεύσεις για υπογραφή συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Το 1991 επανήλθε στο διπλωματικό προσκήνιο βοηθώντας στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Κροατίας.
Νέες πυρκαγιές ξεσπούν στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία. 13.1.2002 5:09 (Ωρα Λονδίνου) Ενώ το 1993 είχαν αποψιλωθεί σχεδόν 50 χιλιάδες εκτάρια θαμνώδους έκτασης, πέρυσι αποψιλώθηκαν λιγότερα από 20 χιλιάδες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αυστραλίας Τζον Άντερσον είπε ότι τα μέτρα πρόληψης στην περιοχή δεν επαρκούσαν.
Σε ειδικό κέντρο αποτοξίνωσης μεταφέρθηκε από τον πατέρα του ο νεαρός πρίγκηπας.
13.1.2002 4:56 (Ωρα Λονδίνου) Ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε επίσης ότι ο πρίγκηπας Κάρολος πήρε τον 16χρονο τότε Χάρρυ σε σύμβουλο σε ειδικό κέντρο αποτοξίνωσης. Ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πρίγκηπας Χάρρυ χρειάστηκε θεραπεία. Ο νεαρός πρίγκηπας επέστρεψε από τότε στο σχολείο όπου και συνεχίζει τα μαθήματά του ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρίγκηπα Καρόλου, η οικογένεια θεωρεί το θέμα λήξαν.
|