Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-01-12
Σκοπός της ομιλίας Μουσάραφ ο κατευνασμός της έντασης με την Ινδία 13.1.2002 0:13 (Ωρα Λονδίνου) Ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, απηύθυνε τηλεοπτικό μήνυμα προς τους συμπατριώτες του, σε μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ινδία. Ο κ.Μουσάραφ καταφέρθηκε εναντίον των εξτρεμιστών λέγοντας ότι ο λαός του Πακιστάν κουράστηκε από τη θρησκευτική βία. Έθεσε το δίλημμα του σεβασμού των ιδρυτών της χώρας και της ανάπτυξης σε ειρηνικές βάσεις σε αντιδιαστολή με την επικράτηση ενός θεοκρατικού τύπου κράτους, απομονωμένης από τον υπόλοιπο κόσμο. Καταδίκασε την "κουλτούρα του Καλάσνικοφ" που συνδυάζει την έλλειψη ανοχής με την τρομοκρατία. Νωρίτερα, ένοπλοι Πακιστανοί αστυνομικοί εισέβαλαν σε θρησκευτικά σχολεία και σε τεμένη και συνέλαβαν μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, ο στρατηγός Μουσάραφ έπερεπε να ισορροπήσει μεταξύ της πίεσης από το εξωτερικό για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών και των ανησυχιών των συμπατριωτών του περί πιθανής ανασκευής της πακιστανικής πολιτικής στο θέμα του Κασμίρ. Στο μεταξύ, ο πακιστανικός στρατός συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν στην ορεινή Κιμπέρ, όπου πολλοί κάτοικοι έχουν συγγενείς στο Αφγανιστάν και θεωρούν μάρτυρες τα μέλη των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα. Στην παρούσα φάση όμως, σύμφωνα με Πακιστανό στρατιωτικό αξιωματικό, συνεργάζονται στην αναζήτηση του Μπιν Λάντεν.
Βρετανός μεταξύ των αιχμαλώτων Ταλιμπάν
13.1.2002 0:14 (Ωρα Λονδίνου) Την πληροφορία επιβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αν και βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η ταυτότητα του κρατούμενου. Εν τω μεταξύ εντείνεται η ανησυχία αρκετών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων ενώ ακόμη και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εγγυήσεις για την υγεία και την ασφάλειά τους. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όμως, σε αντίθεση με τον Ερυθρό Σταυρό δήλωσε ότι δε θεωρεί αιχμαλώτους πολέμου τους πρώτους 20 κρατούμενους μαχητές της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν που πέρασαν την πρώτη νύχτα τους σε αμερικανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κούβα. Ωστόσο, ο κ.Ράμσφελντ διαβεβαίωσε ότι οι κρατούμενοι θα τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης, αν και η Συνθήκη της Γενεύης δεν καλύπτει "παράνομους μαχητές", όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ράμσφελντ. Η Κούβα εξάλλου ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την παραμονή των κρατουμένων στη βάση Γκουαντάναμο. Ήδη έχει προσφέρει υγειονομικό υλικό. Οι 20 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος από το Αφγανιστάν στη ναυτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών, Γκουαντανάμο Μπέι.
Κολομβία: Ύστατη προσπάθεια διαμεσολάβησης του ΟΗΕ
13.1.2002 0:14 (Ωρα Λονδίνου) Βάσει του τελεσιγράφου, το οποίο λήγει στις 04:40 ώρα Ελλάδας η κυβέρνηση της Κολομβίας καλεί τους αντάρτες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διαφορετικά θα εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση του στρατού. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας έχουν περικυκλώσει τον θύλακα ασφαλείας που είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση στους αντάρτες πριν από τρία χρόνια. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των περίπου 100.000 ανθρώπων που ζουν στο θύλακα ασφαλείας σε περίπτωση επέμβασης των κυβερνητικών δυνάμεων.
Αργεντινή: Επικρίσεις για τις παρεμβάσεις του ΔΝΤ
13.1.2002 0:26 (Ωρα Λονδίνου) Ο Χόρχε Τοντέσκα, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας που πραγματοποιεί η Αργεντινή να εξέλθει από την κρίση, δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να μιλά λιγότερο κα να δώσει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο. Τα σχόλια του κ Τοντέσκα έγιναν ενώ ο πρόεδρος της χώρας συναντούσε τους οικονομικούς συμβούλους του για να συζητήσουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης των οικονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο λαό της Αργεντινής. Την Παρασκευή το πέσο υποχώρησε σημαντικά στην πρώτη ημέρα των συναλλαγών στις χρηματαγορές μετά την υποτίμησή του. Ηταν η πρώτη μέρα συναλλαγών για τρεις ολόκληρες βδομάδες, από τότε δηλαδή που ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα στις 21 Δεκεμβρίου. Αρκετοί αναλυτές είχαν προβλέψει την πτώση και τώρα εκτιμούν ότι θα επαναληφθεί με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ συνεχίσθηκαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Νέες επιθέσεις κατά παλαιστινιακών στόχων
13.1.2002 0:15 (Ωρα Λονδίνου) Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η ακτοφυλακή των Παλαιστινίων εμπλέκεται στην απόπειρα λαθρεμπορίας όπλων, τα οποία μεταφέρονταν με πλοίο που εντοπίστηκε από Ισραηλινούς κομάντο την περασμένη εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα. Παλαιστίνιοι επίσημοι, εξάλλου, λένε πως εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τρεις Παλαιστινίους που σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και οι οποίοι κατηγορούνται από τους Ισραηλινούς για ανάμειξη στην απόπειρα λαθρεμπορίας όπλων. Επίσης, ισραηλινά άρματα μάχης κατέστρεψαν, σύμφωνα με το στρατό της χώρας, ένα σπίτι στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο κάλυπτε τούνελ που εχρησιμοποιείτο για τη μεταφορά όπλων από την Αίγυπτο. Η οργάνωση Χαμάς, αναφερόμενη στην καταστροφή κατοικιών προσφυγικού καταυλισμού στη Ράφα, σε ανακοίνωσή της λέει ότι "αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δε θα μείνει αναπάντητη".
Ανησυχίες για τις συνθήκες ασφαλείας στην Καμπούλ
13.1.2002 0:27 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι οι περισσότεροι από τους δέκα χιλιάδες μαχητές που μπήκαν στην Καμπούλ μετά την πτώση των Ταλεμπάν θα αναπτυχθούν νοτίως, δυτικά και ανατολικά της πόλης. Πριν από λίγες ημέρες η μεταβατική κυβέρνηση είχε δώσει εντολή στις πολιτοφυλακές να αποσυρθούν από τις βάσεις τους στην πρωτεύουσα, καθώς από σήμερα επρόκειτο να αναλάβουν την τήρηση της τάξης η διεθνής δύναμη ασφαλείας και η αστυνομία. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Γιούνις Κανούνι, παραδέχθηκε ότι η παρουσία ενόπλων στρατιωτών στην πόλη υπονομεύει την ασφάλεια. Οι περισσότεροι από τους ενόπλους πολιτοφύλακες ανήκουν στην πτέρυγα της Βόρειας Συμμαχίας, που έχει την επωνυμία Τζαμιάτ-ι-Ισλάμι.
Η Κίνα κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος
13.1.2002 0:28 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το σχέδιο, τα επίπεδα των κυριότερων ρύπων, όπως για παραδειγμα το διοξείδιο του θείου, θα πρέπει μέχρι το 2005 να έχουν μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με το 2000. Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της ρύπανσης, σχεδόν διπλάσια από το συνήθη προϋπολογισμό. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην περιοχή του ποταμού Γιανγκτσέ, όπου πρόκειται να ανεγερθεί ο μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός του κόσμου, σχέδιο που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Έκρηξη βόμβας στο Μπιλμπάο
13.1.2002 0:27 (Ωρα Λονδίνου) Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι είχε λάβει προειδοποιητικό τηλεφώνημα από φερόμενο μέλος της βάσκικης αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Η πολυσύχναστη εμπορική περιοχή είχε εκκενωθεί εγκαίρως. Η ΕΤΑ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, προτίθεται να συνεχίσει τις επιθέσεις της παρά τη διεθνή κινητοποίηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Εξάλλου, η ισπανική κυβέρνηση που προεδρέυει της ΕΕ, έχει αναγάγει σε ύψιστη προτεραιότητά της την πάταξη των τρομοκρατών.
Σε κίνδυνο οι πιγκουίνοι της Ανταρκτικής
13.1.2002 0:28 (Ωρα Λονδίνου) Δύο τεράστια παγόβουνα, εκ των οποίων ένα έχει το μέγεθος της Τζαμάικα, έχουν κλείσει τη συντομότερη διαδρομή από το νησί Ρος, όπου βρίσκεται η αποικία των πιγκουίνων, προς τον ωκεανό. Η ταχύτητα με την οποία κινούνται οι πιγκουίνοι δεν ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα την ώρα κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα το ταξίδι προς αναζήτηση τροφής να διαρκεί αρκετές ημέρες. Επιπλέον, όταν οι ενήλικοι πιγκουίνοι επιστρέψουν στα μικρά τους, έχουν ήδη καταναλώσει το μεγαλύτερο μέρος της τροφής.
Επεισόδια στην Ουγκάντα
13.1.2002 0:28 (Ωρα Λονδίνου) Στη συγκέντρωση θα ελάμβαναν μέρος οπαδοι της αντιπολιτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά φοιτητών που κατευθύνονταν προς το σημείο της συγκέντρωσης και συνέλαβαν δημοσιογράφους που προσπάθησαν να βιντεοσκοπήσουν τα γεγονότα. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Τζέιμς Ρουανιαράρε, συνελήφθη.
Κολομβία: Ύστατη προσπάθεια διαμεσολάβησης του ΟΗΕ
12.1.2002 22:44 (Ωρα Λονδίνου) Βάσει του τελεσιγράφου, το οποίο λήγει στις 04:40 ώρα Ελλάδας η κυβέρνηση της Κολομβίας καλεί τους αντάρτες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διαφορετικά θα εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση του στρατού. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας έχουν περικυκλώσει τον θύλακα ασφαλείας που είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση στους αντάρτες πριν από τρία χρόνια. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των περίπου 100.000 ανθρώπων που ζουν στο θύλακα ασφαλείας σε περίπτωση επέμβασης των κυβερνητικών δυνάμεων.
Ενας βρετανός μεταξύ των αιχμαλώτων Ταλιμπάν
12.1.2002 17:58 (Ωρα Λονδίνου) Την πληροφορία επιβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αν και βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η ταυτότητα του κρατούμενου. Εν τω μεταξύ εντείνεται η ανησυχία αρκετών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων ενώ ακόμη και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εγγυήσεις για την υγεία και την ασφάλειά τους. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όμως, σε αντίθεση με τον Ερυθρό Σταυρό δήλωσε ότι δε θεωρεί αιχμαλώτους πολέμου τους πρώτους 20 κρατούμενους μαχητές της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν που πέρασαν την πρώτη νύχτα τους σε αμερικανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κούβα. Ωστόσο, ο κ.Ράμσφελντ διαβεβαίωσε ότι οι κρατούμενοι θα τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης, αν και η Συνθήκη της Γενεύης δεν καλύπτει "παράνομους μαχητές", όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ράμσφελντ. Η Κούβα εξάλλου ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την παραμονή των κρατουμένων στη βάση Γκουαντάναμο. Ήδη έχει προσφέρει υγειονομικό υλικό. Οι 20 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος από το Αφγανιστάν στη ναυτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών, Γκουαντανάμο Μπέι.
Ο Μουσάραφ κηρύσσει πόλεμο στον εξτρεμισμό
12.1.2002 17:23 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Μουσάραφ καταφέρθηκε εναντίον των εξτρεμιστών λέγοντας ότι ο λαός του Πακιστάν κουράστηκε από τη θρησκευτική βία. Έθεσε το δίλημμα του σεβασμού των ιδρυτών της χώρας και της ανάπτυξης σε ειρηνικές βάσεις σε αντιδιαστολή με την επικράτηση ενός θεοκρατικού τύπου κράτους, απομονωμένης από τον υπόλοιπο κόσμο. Καταδίκασε την "κουλτούρα του Καλάσνικοφ" που συνδυάζει την έλλειψη ανοχής με την τρομοκρατία. Νωρίτερα, ένοπλοι Πακιστανοί αστυνομικοί εισέβαλαν σε θρησκευτικά σχολεία και σε τεμένη και συνέλαβαν μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, ο στρατηγός Μουσάραφ έπερεπε να ισορροπήσει μεταξύ της πίεσης από το εξωτερικό για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών και των ανησυχιών των συμπατριωτών του περί πιθανής ανασκευής της πακιστανικής πολιτικής στο θέμα του Κασμίρ. Στο μεταξύ, ο πακιστανικός στρατός συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν στην ορεινή Κιμπέρ, όπου πολλοί κάτοικοι έχουν συγγενείς στο Αφγανιστάν και θεωρούν μάρτυρες τα μέλη των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα. Στην παρούσα φάση όμως, σύμφωνα με Πακιστανό στρατιωτικό αξιωματικό, συνεργάζονται στην αναζήτηση του Μπιν Λάντεν.
Το μήνυμα του στρατηγού Μουσάραφ
12.1.2002 15:58 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Μουσάραφ καταφέρθηκε εναντίον των εξτρεμιστών λέγοντας ότι ο λαός του Πακιστάν κουράστηκε από τη θρησκευτική βία. Έθεσε το δίλημμα του σεβασμού των ιδρυτών της χώρας και της ανάπτυξης σε ειρηνικές βάσεις σε αντιδιαστολή με την επικράτηση ενός θεοκρατικού τύπου κράτους, απομονωμένης από τον υπόλοιπο κόσμο. Καταδίκασε την "κουλτούρα του Καλάσνικοφ" που συνδυάζει την έλλειψη ανοχής με την τρομοκρατία. Νωρίτερα, ένοπλοι Πακιστανοί αστυνομικοί εισέβαλαν σε θρησκευτικά σχολεία και σε τεμένη και συνέλαβαν μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, ο στρατηγός Μουσάραφ έπερεπε να ισορροπήσει μεταξύ της πίεσης από το εξωτερικό για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών και των ανησυχιών των συμπατριωτών του περί πιθανής ανασκευής της πακιστανικής πολιτικής στο θέμα του Κασμίρ. Στο μεταξύ, ο πακιστανικός στρατός συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν στην ορεινή Κιμπέρ, όπου πολλοί κάτοικοι έχουν συγγενείς στο Αφγανιστάν και θεωρούν μάρτυρες τα μέλη των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα. Στην παρούσα φάση όμως, σύμφωνα με Πακιστανό στρατιωτικό αξιωματικό, συνεργάζονται στην αναζήτηση του Μπιν Λάντεν.
Ανησυχίες για τις συνθήκες ασφαλείας στην Καμπούλ
12.1.2002 15:44 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι οι περισσότεροι από τους δέκα χιλιάδες μαχητές που μπήκαν στην Καμπούλ μετά την πτώση των Ταλεμπάν θα αναπτυχθούν νοτίως, δυτικά και ανατολικά της πόλης. Πριν από λίγες ημέρες η μεταβατική κυβέρνηση είχε δώσει εντολή στις πολιτοφυλακές να αποσυρθούν από τις βάσεις τους στην πρωτεύουσα, καθώς από σήμερα επρόκειτο να αναλάβουν την τήρηση της τάξης η διεθνής δύναμη ασφαλείας και η αστυνομία. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Γιούνις Κανούνι, παραδέχθηκε ότι η παρουσία ενόπλων στρατιωτών στην πόλη υπονομεύει την ασφάλεια. Οι περισσότεροι από τους ενόπλους πολιτοφύλακες ανήκουν στην πτέρυγα της Βόρειας Συμμαχίας, που έχει την επωνυμία Τζαμιάτ-ι-Ισλάμι.
Έκρηξη βόμβας στο Μπιλμπάο
12.1.2002 15:50 (Ωρα Λονδίνου) Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι είχε λάβει προειδοποιητικό τηλεφώνημα από φερόμενο μέλος της βάσκικης αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Η πολυσύχναστη εμπορική περιοχή είχε εκκενωθεί εγκαίρως. Η ΕΤΑ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, προτίθεται να συνεχίσει τις επιθέσεις της παρά τη διεθνή κινητοποίηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Εξάλλου, η ισπανική κυβέρνηση που προεδρέυει της ΕΕ, έχει αναγάγει σε ύψιστη προτεραιότητά της την πάταξη των τρομοκρατών.
Ανησυχίες για τις συνθήκες ασφαλείας στην Καμπούλ
12.1.2002 13:26 (Ωρα Λονδίνου) Πριν από λίγες ημέρες η μεταβατική κυβέρνηση είχε δώσει εντολή στις πολιτοφυλακές να αποσυρθούν από τις βάσεις τους στην πρωτεύουσα, καθώς από σήμερα επρόκειτο να αναλάβουν την τήρηση της τάξης η διεθνής δύναμη ασφαλείας και η αστυνομία. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Γιούνις Κανούνι, παραδέχθηκε ότι η παρουσία ενόπλων στρατιωτών στην πόλη υπονομεύει την ασφάλεια. Οι περισσότεροι από τους ενόπλους πολιτοφύλακες ανήκουν στην πτέρυγα της Βόρειας Συμμαχίας, που έχει την επωνυμία Τζαμιάτ-ι-Ισλάμι.
Ανθρώπινη η μεταχείριση των κρατουμένων, λένε οι ΗΠΑ
12.1.2002 13:39 (Ωρα Λονδίνου) Ωστόσο, ο κ.Ράμσφελντ διαβεβαίωσε ότι οι κρατούμενοι θα τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης, αν και η Συνθήκη της Γενεύης δεν καλύπτει "παράνομους μαχητές", όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ράμσφελντ. Η Κούβα εξάλλου ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την παραμονή των κρατουμένων στη βάση Γκουαντάναμο. Ήδη έχει προσφέρει υγειονομικό υλικό. Οι 20 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος από το Αφγανιστάν στη ναυτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών, Γκουαντανάμο Μπέι. Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι μπορεί να παραβιασθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιχμαλώτων.
Η Κίνα κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος
12.1.2002 13:44 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το σχέδιο, τα επίπεδα των κυριότερων ρύπων, όπως για παραδειγμα το διοξείδιο του θείου, θα πρέπει μέχρι το 2005 να έχουν μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με το 2000. Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της ρύπανσης, σχεδόν διπλάσια από το συνήθη προϋπολογισμό. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην περιοχή του ποταμού Γιανγκτσέ, όπου πρόκειται να ανεγερθεί ο μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός του κόσμου, σχέδιο που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Λήγει η προθεσμία για τους αντάρτες στην Κολομβία
12.1.2002 13:49 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση της χώρας έχει προειδοποιήσει ότι αν οι αντάρτες δεν επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις τότε θα επέμβει ο στρατός. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας έχουν περικυκλώσει τον θύλακα ασφαλείας που είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση στους αντάρτες πριν από τρία χρόνια. Η προθεσμία που έχει δοθεί στους αντάρτες λήγει απόψε. Αν οι αντάρτες δεν συμμορφωθούν τότε μετά τη παρέλευση 48 ωρών ο στρατός θα εισβάλει στον θύλακα ασφαλείας.
Επεισόδια στην Ουγκάντα
12.1.2002 13:59 (Ωρα Λονδίνου) Στη συγκέντρωση θα ελάμβαναν μέρος οπαδοι της αντιπολιτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά φοιτητών που κατευθύνονταν προς το σημείο της συγκέντρωσης και συνέλαβαν δημοσιογράφους που προσπάθησαν να βιντεοσκοπήσουν τα γεγονότα. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Τζέιμς Ρουανιαράρε, συνελήφθη.
Ικανοποιητική η αντίδραση του πέσο
12.1.2002 14:15 (Ωρα Λονδίνου) Ηταν η πρώτη μέρα συναλλαγών για τρείς ολόκληρες βδομάδες, από τότε δηλαδή που ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα στις 21 Δεκεμβρίου. Αρκετοί αναλυτές είχαν προβλέψει κατρακύλα του πέσο και τώρα εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ συνεχίσθηκαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Mερική υπαναχώρηση της Ζιμπάμπουε
12.1.2002 14:17 (Ωρα Λονδίνου) Σε δηλώσεις που έκανε μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαική Ενωση, ο κ.Μουντένγκε είπε ότι θα δώσει προσκλήσεις σε ξένους για να παρατηρήσουν τις εκλογές, όχι όμως και για να τις εποπτεύσουν. Κανείς, είπε, δεν εποπτεύει τη Ζιμπάμπουε. Ο Κος Μουντένγκε επανέλαβε επίσης τους ισχυρισμούς της κυβέρνησής του, ότι, δηλαδή, είναι θύμα βρετανικού σχεδίου ανάμειξης στα εσωτερικά της Ζιμπάμπουε. Προηγουμένως, η Ευρωπαική Ενωση δήλωσε ότι η Ζιμπάμπουε έλαβε ως ένα βαθμό υπόψιν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τη διεξαγωγή των εκλογών. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιη για τις προθέσεις της Ζιμπάμπουε και ζήτησε γραπτή επιβεβαίωση μέσα σε μία εβδομάδα ότι θα επιτραπεί σε διεθνούς παρατηρητές και δημοσιογράφους να μεταβούν στη χώρα έγκαιρα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απείλησε τη Ζιμπάμπουε με κυρώσεις, καθώς την Πέμπτη το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε δύο αμφελεγόμενα νομοσχέδια που πιστεύεται ότι θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να καταπνίξει τις φωνές της αντιπολίτευσης. Κριτική προς την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε άσκησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απείλησε ότι θα πάψει να χρηματοδοτεί τη Ζιμπάμπουε εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι εάν όντως επιβληθούν κυρώσεις στη Ζιμπάμπουε πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, θα δοθεί στον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε το πρόσχημα να ισχυριστεί πως υπάρχει ξένη παρέμβαση στη χώρα. Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβαντζιράι, δηλώνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές στη Ζιμπάμπουε. Βάσει των νέων νόμων που έχουν θεσπισθεί απαγορεύεται η παρουσία ξένων παρατηρητών κατά τη διεξαγωγή των προεδρικώ ν εκλογών, ενώ διευρύνονται και οι αρμοδιότητες της αστυνομίας. Η κυβέρνηση του προέδρου Μουγκάμπε έχει υποβάλει στο κοινοβούλιο και ένα τρίτο νομοσχέδιο, που πιστεύεται ότι θα περιορίσει την ελευθερία του Τύπου. Η Νότιος Αφρική χαρακτήρισε απαράδεκτο ανακοινωθέν του στρατού της Ζιμπάμπουε που άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα δεχτεί νίκη της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε ότι θα ζητήσει την αποβολή της Ζιμπάμπουε από την Κοινοπολιτεία, κατά τη συνάντηση κορυφής του Μαρτίου. "Δεν θέλουμε μια χώρα να κάθεται στο ίδιο τραπέζι, ούτε να κάθεται στο ίδιο τραπέζι μαζί μας ένας πρόεδρος που δεν έχει τις ίδιες αξίες με μας", είπε ο Κος Ντάουνερ. Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, που είναι μια από τις πλέον ευυπόληπτες προσωπικότητες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε έχει απωλέσει το κύρος που είχε κάποτε ως αγωνιστής των δικαιωμάτων για τους μαύρους.
Σε κίνδυνο οι πιγκουίνοι της Ανταρκτικής
12.1.2002 14:14 (Ωρα Λονδίνου) Δύο τεράστια παγόβουνα, εκ των οποίων ένα έχει το μέγεθος της Τζαμάικα, έχουν κλείσει τη συντομότερη διαδρομή από το νησί Ρος, όπου βρίσκεται η αποικία των πιγκουίνων, προς τον ωκεανό. Η ταχύτητα με την οποία κινούνται οι πιγκουίνοι δεν ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα την ώρα κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα το ταξίδι προς αναζήτηση τροφής να διαρκεί αρκετές ημέρες. Επιπλέον, όταν οι ενήλικοι πιγκουίνοι επιστρέψουν στα μικρά τους, έχουν ήδη καταναλώσει το μεγαλύτερο μέρος της τροφής.
Συλλήψεις ισλαμιστών στο Πακιστάν
12.1.2002 12:29 (Ωρα Λονδίνου) Οι περίπου 200 συλλήψεις ισλαμιστών έχουν εκληφθεί ως τη σαφέστερη ένδειξη ότι ο Πακιστανός ηγέτης θα επικεντρώσει το μήνυμά του στην αντιμετώπιση της θρησκευτικής βίας και θα ανακοινώσει μέτρα κατά των ακραίων οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και η θέσπιση ειδικών δικαστηρίων που θα διώκουν υπόπτους συμμετοχής στις οργανώσεις αυτές. Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, ο στρατηγός Μουσάραφ πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της πίεσης από το εξωτερικό για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών και των ανησυχιών των συμπατριωτών του περί πιθανής ανασκευής της πακιστανικής πολιτικής στο θέμα του Κασμίρ. Στο μεταξύ, ο πακιστανικός στρατός συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν στην ορεινή Κιμπέρ, όπου πολλοί κάτοικοι έχουν συγγενείς στο Αφγανιστάν και θεωρούν μάρτυρες τα μέλη των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα. Στην παρούσα φάση όμως, σύμφωνα με Πακιστανό στρατιωτικό αξιωματικό, συνεργάζονται στην αναζήτηση του Μπιν Λάντεν.
Νέες επιθέσεις κατά παλαιστινιακών στόχων
12.1.2002 12:38 (Ωρα Λονδίνου) Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η ακτοφυλακή των Παλαιστινίων εμπλέκεται στην απόπειρα λαθρεμπορίας όπλων, τα οποία μεταφέρονταν με πλοίο που εντοπίστηκε από Ισραηλινούς κομάντο την περασμένη εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα. Παλαιστίνιοι επίσημοι, εξάλλου, λένε πως εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τρεις Παλαιστινίους που σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και οι οποίοι κατηγορούνται από τους Ισραηλινούς για ανάμειξη στην απόπειρα λαθρεμπορίας όπλων. Επίσης, ισραηλινά άρματα μάχης κατέστρεψαν, σύμφωνα με το στρατό της χώρας, ένα σπίτι στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο κάλυπτε τούνελ που εχρησιμοποιείτο για τη μεταφορά όπλων από την Αίγυπτο. Η οργάνωση Χαμάς, αναφερόμενη στην καταστροφή κατοικιών προσφυγικού καταυλισμού στη Ράφα, σε ανακοίνωσή της λέει ότι "αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δε θα μείνει αναπάντητη".
Συλλήψεις Παλαιστινίων από την Παλαιστινιακή Αρχή
12.1.2002 10:01 (Ωρα Λονδίνου) Παλαιστίνοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι εξέδωσαν εντάλματα συλλήψεων για τρεις Παλαιστινίους -- κατά πάσα πιθανότητα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας -- που κατηγορούνται από τους Ισραηλινούς για ανάμειξη στην απόπειρα λαθρεμπορίας όπλων. Το φορτίο των όπλων μετέφερε πλοίο που κατασχέθηκε από Ισραηλινούς κομμάντος την περασμένη εβδομάδα στη Ερυθρά Θάλασσα. Το Ισραήλ έχει ήδη κατηγορήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, και την Παλαιστινιακή Αρχή ότι γνώριζαν για το φορτίο -- εκείνοι όμως αρνούνται τις κατηγορίες. Πριν από την ανακοίνωση για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης των Παλαιστινίων, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συμφώνησε με το Ισραήλ ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά εκείνων που αναμείχθηκαν στην υπόθεση του λαθρεμπορίου. Ο Κος Πάουελ πρόσθεσε ακόμη ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων είχαν "αμυντικό" χαρακτήρα και είχαν στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου όπλων. Από την άλλη μεριά, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, επέκρινε τους Ισραηλινούς που ισοπέδωσαν σπίτια των Παλαιστινίων στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας. Οι Ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν και τον διάδρομο προσγείωσης στο υπό Παλαιστινιακή διοίκηση Διεθνές Αεροδρόμιο της Γάζας.
Συλλήψεις Παλαιστινίων από τη Παλαιστινιακή αρχή
12.1.2002 7:32 (Ωρα Λονδίνου) Παλαιστίνοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι εξέδωσαν εντάλματα συλλήψεων για τρεις Παλαιστινίους -- κατά πάσα πιθανότητα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας -- που κατηγορούνται από τους Ισραηλινούς για ανάμειξη στην απόπειρα λαθρεμπορίας όπλων. Το φορτίο των όπλων μετέφερε πλοίο που κατασχέθηκε από Ισραηλινούς κομμάντος την περασμένη εβδομάδα στη Ερυθρά Θάλασσα. Το Ισραήλ έχει ήδη κατηγορήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, και την Παλαιστινιακή Αρχή ότι γνώριζαν για το φορτίο -- εκείνοι όμως αρνούνται τις κατηγορίες. Πριν από την ανακοίνωση για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης των Παλαιστινίων, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συμφώνησε με το Ισραήλ ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά εκείνων που αναμείχθηκαν στην υπόθεση του λαθρεμπορίου. Ο Κος Πάουελ πρόσθεσε ακόμη ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων είχαν "αμυντικό" χαρακτήρα και είχαν στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου όπλων. Από την άλλη μεριά, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, επέκρινε τους Ισραηλινούς που ισοπέδωσαν σπίτια των Παλαιστινίων στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας. Οι Ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν και τον διάδρομο προσγείωσης στο υπό Παλαιστινιακή διοίκηση Διεθνές Αεροδρόμιο της Γάζας.
Από το Αφγανιστάν στην Κούβα οι αιχμάλωτοι
12.1.2002 7:33 (Ωρα Λονδίνου) Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος μετέφερε από το Αφγανιστάν στη ναυτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών Γκουαντανάμο Μπέι στην Κούβα τα πρώτα μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν. Την ίδια στιγμή πάντως πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι μπορεί να παραβιασθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιχμαλώτων. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι θεωρεί τους είκοσι άνδρες "αιχμαλώτους πολέμου", που θα πρέπει να έχουν την μεταχείριση που προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης. Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες τους χαρακτηρίζουν ως ύποπτους τρομοκράτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να μεταφερθούν στη βάση Γκουαντανάμο οι περισσότεροι από τους τριακόσιους εβδομήντα συλληφθέντες στο Αφγανιστάν και ορισμένοι να δικαστούν. Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τόνισε ότι τα άτομα αυτά είναι επικίνδυνα, καθώς φαίνονται έτοιμα είτε να αυτοκτονήσουν είτε να σκοτώσουν τους φρουρούς τους. Η μεταφορά των κρατουμένων πραγματοποιήθηκε σε καθεστώς άκρας μυστικότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην βιντεοσκοπήσουν στιγμιότυπα μέχρι να φθάσουν οι κρατούμενοι στην Κούβα. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN όμως έχει ήδη προβάλει σκηνές από την επιβίβαση των κρατουμένων στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ. Ολοι οι κρατούμενοι ήταν ντυμένοι με πορτοκαλί στολές και είχαν περασμένες αλυσίδες στα χέρια τους. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι οι κρατούμενοι θα ήσαν δεμένοι στις θέσεις τους με τα κεφάλια τους καλυμμένα καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης. Τόσο η Διεθνής Αμνηστεία, όσο και η οργάνωση Human Rights Watch εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι οι συλληφθέντες δεν πρόκειται να έχουν δίκαιη μεταχείριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γκρίνσπαν: προς ανάκαμψη η αμερικανική οικονομία
12.1.2002 7:36 (Ωρα Λονδίνου) Ο διοικητής της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης. Στα πρώτα του σχόλια από τις περικοπές των επιτοκίων που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο, ο Κος Γκρίνσπαν είπε ότι η οικονομία της χώρας σταθεροποιείται και εμφανίζει τα πρώτα αμυδρά ίχνη ότι βγαίνει από την ύφεση. Πρόσθεσε, πάντως, ότι βραχυπρόθεσμα η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους. Ο Κος Γκρίνσπαν είπε ότι η καταναλωτική κίνηση, που παρέμεινε υψηλή τον περυσινό χρόνο, συνέχισε να αυξάνεται αν και με πιο μειωμένο ρυθμό. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο δείκτης ανεργίας, που έφτασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών τον Δεκέμβριο, στο 5,8%, μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει ακόμη και όταν αρχίσει η ανάκαμψη. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, Μπιλ Φορντ, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει πέντε εργοστάσια στη Βόρεια Αμερική, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της εταιρείας. Η Ford θα προβεί σε απολύσεις 22.000 εργαζομένων, ενώ οι απολύσεις που έχουν ήδη γίνει σε εργοστάσια της εταιρείας από άκρη σε άκρη της γης φθάνουν τις 35.000. Η παραγωγή της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική θα περικοπεί κατά 16%. Αυτό σημαίνει ότι στα εργοστάσια της Βόρειας Αμερικής θα κατασκευάζονται κάθε χρόνο 900.000 λιγότερα αυτοκίνητα. Ο κ. Φορντ δήλωσε ότι τα εργοστάσια πρέπει να κλείσουν προκειμένου να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική η εταιρεία, σκοπός της οποίας είναι να αυξήσει τα κέρδη της κατά εννέα δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα μέσα της δεκαετίας. Ο κ. Φορντ, ο οποίος είναι δισέγγονος του ιδρυτή της εταιρείας, ανέλαβε και επιπρόσθετα καθήκοντα πριν από δέκα εβδομάδες. Εκτός από πρόεδρος είναι πλέον και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η εταιρεία προβαίνει στις εν λόγω αποφάσεις λόγω του έντονου ανταγωνισμού με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Επιπλέον, μεγάλο πλήγμα για τη Ford αποτέλεσε η αποκάλυψη ότι πολλά οχήματά της κυκλοφόρησαν στην αγορά με λάστιχα τα οποία είχαν θεωρηθεί ότι προκαλούσα ν πολλά ατυχήματα στους δρόμους.
Από το Αφγανιστάν στην Κούβα οι αιχμάλωτοι
12.1.2002 6:44 (Ωρα Λονδίνου) Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος μετέφερε από το Αφγανιστάν στη ναυτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών Γκουαντανάμο Μπέι στην Κούβα τα πρώτα μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν. Την ίδια στιγμή πάντως πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι μπορεί να παραβιασθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιχμαλώτων. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι θεωρεί τους είκοσι άνδρες "αιχμαλώτους πολέμου", που θα πρέπει να έχουν την μεταχείριση που προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης. Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες τους χαρακτηρίζουν ως ύποπτους τρομοκράτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να μεταφερθούν στη βάση Γκουαντανάμο οι περισσότεροι από τους τριακόσιους εβδομήντα συλληφθέντες στο Αφγανιστάν και ορισμένοι να δικαστούν. Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τόνισε ότι τα άτομα αυτά είναι επικίνδυνα, καθώς φαίνονται έτοιμα είτε να αυτοκτονήσουν είτε να σκοτώσουν τους φρουρούς τους. Η μεταφορά των κρατουμένων πραγματοποιήθηκε σε καθεστώς άκρας μυστικότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην βιντεοσκοπήσουν στιγμιότυπα μέχρι να φθάσουν οι κρατούμενοι στην Κούβα. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN όμως έχει ήδη προβάλει σκηνές από την επιβίβαση των κρατουμένων στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ. Ολοι οι κρατούμενοι ήταν ντυμένοι με πορτοκαλί στολές και είχαν περασμένες αλυσίδες στα χέρια τους. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι οι κρατούμενοι θα ήσαν δεμένοι στις θέσεις τους με τα κεφάλια τους καλυμμένα καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης. Τόσο η Διεθνής Αμνηστεία, όσο και η οργάνωση Human Rights Watch εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι οι συλληφθέντες δεν πρόκειται να έχουν δίκαιη μεταχείριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αντεξε το πέσο
12.1.2002 5:39 (Ωρα Λονδίνου) Το νόμισμα της Αργεντινής, πέσο, άντεξε τη πρώτη μέρα των συναλλαγών στις χρηματαγορές μετά την υποτίμηση του και έκλεισε λίγο χαμηλότερα από την αρχική ισοτιμία του με το δολάριο. Ηταν η πρώτη μέρα συναλλαγών για τρείς ολόκληρες βδομάδες, από τότε δηλαδή που ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα στις 21 Δεκεμβρίου. Αρκετοί αναλυτές είχαν προβλέψει κατρακύλα του πέσο και τώρα εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ συνεχίσθηκαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Λήγει η προθεσμία για τους αντάρτες στη Κολομβία
12.1.2002 6:35 (Ωρα Λονδίνου) Κορυφώνεται η αγωνία στη Κολομβία καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας που δόθηκε στους αντάρτες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση της χώρας έχει προειδοποιήσει ότι θα αν οι αντάρτες του FARC δεν επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις τότε θα επέμβει ο στρατός. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας έχουν περικυκλώσει τον θύλακα ασφαλείας που είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση στους αντάρτες πριν τρία χρόνια. Η προθεσμία που έχει δοθεί στους αντάρτες είνια μέχρι το βράδι της Κυριακής. Αν οι αντάρτες δεν συμμορφωθούν τότε μετά τη παρέλευση 48 ωρών ο στρατός θα εισβάλει στον θύλακα ασφαλείας.
Γκρήνσπαν: προς ανάκαμψη η αμερικανική οικονομία
12.1.2002 5:24 (Ωρα Λονδίνου) Ο διοικητής της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Αλαν Γκρήνσπαν, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης. Στα πρώτα του σχόλια από τις περικοπές των επιτοκίων που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο, ο Κος Γκρήνσπαν είπε ότι η οικονομία της χώρας σταθεροποιείται και εμφανίζει τα πρώτα αμυδρά ίχνη ότι βγαίνει από την ύφεση. Πρόσθεσε, πάντως, ότι βραχυπρόθεσμα η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους. Ο Κος Γκρήνσπαν είπε ότι η καταναλωτική κίνηση, που παρέμεινε υψηλή τον περυσινό χρόνο, συνέχισε να αυξάνεται αν και με πιο μειωμένο ρυθμό. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο δείκτης ανεργίας, που έφτασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών τον Δεκέμβριο, στο 5,8%, μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει ακόμη και όταν αρχίσει η ανάκαμψη. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, Μπιλ Φορντ, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει πέντε εργοστάσια στη Βόρεια Αμερική, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της εταιρείας. Η Ford θα προβεί σε απολύσεις 22.000 εργαζομένων, ενώ οι απολύσεις που έχουν ήδη γίνει σε εργοστάσια της εταιρείας από άκρη σε άκρη της γης φθάνουν τις 35.000. Η παραγωγή της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική θα περικοπεί κατά 16%. Αυτό σημαίνει ότι στα εργοστάσια της Βόρειας Αμερικής θα κατασκευάζονται κάθε χρόνο 900.000 λιγότερα αυτοκίνητα. Ο κ. Φορντ δήλωσε ότι τα εργοστάσια πρέπει να κλείσουν προκειμένου να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική η εταιρεία, σκοπός της οποίας είναι να αυξήσει τα κέρδη της κατά εννέα δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα μέσα της δεκαετίας. Ο κ. Φορντ, ο οποίος είναι δισέγγονος του ιδρυτή της εταιρείας, ανέλαβε και επιπρόσθετα καθήκοντα πριν από δέκα εβδομάδες. Εκτός από πρόεδρος είναι πλέον και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η εταιρεία προβαίνει στις εν λόγω αποφάσεις λόγω του έντονου ανταγωνισμού με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Επιπλέον, μεγάλο πλήγμα για τη Ford αποτέλεσε η αποκάλυψη ότι πολλά οχήματά της κυκλοφόρησαν στην αγορά με λάστιχα τα οποία είχαν θεωρηθεί ότι προκαλούσα ν πολλά ατυχήματα στους δρόμους.
Αντεξε το πέσο
12.1.2002 5:39 (Ωρα Λονδίνου) Το νόμισμα της Αργεντινής, πέσο, άντεξε τη πρώτη μέρα των συναλλαγών στις χρηματαγορές μετά την υποτίμηση του και έκλεισε λίγο χαμηλότερα από την αρχική ισοτιμία του με το δολάριο. Ηταν η πρώτη μέρα συναλλαγών για τρείς ολόκληρες βδομάδες, από τότε δηλαδή που ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα στις 21 Δεκεμβρίου. Αρκετοί αναλυτές είχαν προβλέψει κατρακύλα του πέσο και τώρα εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ συνεχίσθηκαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Σε συλλήψεις Παλαιστινίων προβαίνει η Παλαιστινιακή αρχή
12.1.2002 4:41 (Ωρα Λονδίνου) Το φορτίο των όπλων μετέφερε πλοίο που κατασχέθηκε από Ισραηλινούς κομμάντος την περασμένη εβδομάδα στη Ερυθρά Θάλασσα. Το Ισραήλ έχει ήδη κατηγορήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, και την Παλαιστινιακή Αρχή ότι γνώριζαν για το φορτίο -- εκείνοι όμως αρνούνται τις κατηγορίες. Πριν από την ανακοίνωση για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης των Παλαιστινίων, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συμφώνησε με το Ισραήλ ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά εκείνων που αναμείχθηκαν στην υπόθεση του λαθρεμπορίου. Ο Κος Πάουελ πρόσθεσε ακόμη ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων είχαν "αμυντικό" χαρακτήρα και είχαν στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου όπλων. Από την άλλη μεριά, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, επέκρινε τους Ισραηλινούς που ισοπέδωσαν σπίτια των Παλαιστινίων στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας. Οι Ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν και τον διάδρομο προσγείωσης στο υπό Παλαιστινιακή διοίκηση Διεθνές Αεροδρόμιο της Γάζας.
Από το Αφγανιστάν στην Κούβα οι αιχμάλωτοι
12.1.2002 4:21 (Ωρα Λονδίνου) Την ίδια στιγμή πάντως πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι μπορεί να παραβιασθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιχμαλώτων. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι θεωρεί τους είκοσι άνδρες "αιχμαλώτους πολέμου", που θα πρέπει να έχουν την μεταχείριση που προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης. Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες τους χαρακτηρίζουν ως ύποπτους τρομοκράτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να μεταφερθούν στη βάση Γκουαντανάμο οι περισσότεροι από τους τριακόσιους εβδομήντα συλληφθέντες στο Αφγανιστάν και ορισμένοι να δικαστούν. Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τόνισε ότι τα άτομα αυτά είναι επικίνδυνα, καθώς φαίνονται έτοιμα είτε να αυτοκτονήσουν είτε να σκοτώσουν τους φρουρούς τους. Η μεταφορά των κρατουμένων πραγματοποιήθηκε σε καθεστώς άκρας μυστικότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην βιντεοσκοπήσουν στιγμιότυπα μέχρι να φθάσουν οι κρατούμενοι στην Κούβα. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN όμως έχει ήδη προβάλει σκηνές από την επιβίβαση των κρατουμένων στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ. Ολοι οι κρατούμενοι ήταν ντυμένοι με πορτοκαλί στολές και είχαν περασμένες αλυσίδες στα χέρια τους. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι οι κρατούμενοι θα ήσαν δεμένοι στις θέσεις τους με τα κεφάλια τους καλυμμένα καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης. Τόσο η Διεθνής Αμνηστεία, όσο και η οργάνωση Human Rights Watch εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι οι συλληφθέντες δεν πρόκειται να έχουν δίκαιη μεταχείριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΗΠΑ: Ανάκαμψη μετά κινδύνων στην οικονομία
12.1.2002 4:20 (Ωρα Λονδίνου) Στα πρώτα του σχόλια από τις περικοπές των επιτοκίων που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο, ο Κος Γκρήνσπαν είπε ότι η οικονομία της χώρας σταθεροποιείται και εμφανίζει τα πρώτα αμυδρά ίχνη ότι βγαίνει από την ύφεση. Πρόσθεσε, πάντως, ότι βραχυπρόθεσμα η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους. Ο Κος Γκρήνσπαν είπε ότι η καταναλωτική κίνηση, που παρέμεινε υψηλή τον περυσινό χρόνο, συνέχισε να αυξάνεται αν και με πιο μειωμένο ρυθμό. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο δείκτης ανεργίας, που έφτασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών τον Δεκέμβριο, στο 5,8%, μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει ακόμη και όταν αρχίσει η ανάκαμψη.
Ικανοποίηση της ΕΕ από την Ευρωπαική πορεία της Ιταλίας
12.1.2002 4:57 (Ωρα Λονδίνου) Ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις διαβεβαίωσεις της Ιταλίας σχετικά με την αφοσίωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή πορεία της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέπ Πικέ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της Κοινότητας αυτό το εξάμηνο είπε μετά από συνομίλιες στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μερλουσκόνι, ότι επετεύχθη συμφωνία σε μια ευρύτητα θεμάτων. Και ο υπεύθυνος για τις επόμενες μεταρυθμίσεις στην Κοινότητα, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, είπε ότι δεν νοείται Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ιταλία και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Μπερλουσκόνι. Μετά τη συνάντησή του με τον Κο Μπερλουσκόνι , ο πρώην Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είναι ικανοποιημένος από τις συνομιλίες τους. "Μελέτησα προσεκτικά τις δηλώσεις του που, όλες τους, επιβεβαιώνουν ότι έχει στόχο να συμβάλει θετικά στην επιτυχία των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης", είπε ο Κος ντ' Εστέν, σε συνέντευξη τύπου. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνο, τάχθηκε υπέρ της ενωμένης Ευρώπης στην πρώτη του εμφάνιση υπό το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας. "Πιστεύουμε", είπε, "σε μια δυνατή Ευρώπη που μπορεί ως εκφραστεί στην διεθνή σκηνή με μία φωνή". Ο Κος Μπερλουσκόνι ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών όταν παραιτήθηκε από το αξίωμά του ο φιλοευρωπαίος Ρενάτο Ρουτζιέρο, ο οποίος επέκρινε για ευρωσκεπτικισμό μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Πριν από την συνάντησή του με τον Κο ντ' Εστέν, ο Κος Μπερλουσκόνι, με επιστολή που έστειλε στη Le Monde αλλά και με άλλες δηλώσεις του, είπε ότι η Ιταλία είναι φιλοευρωπαική χώρα, έχει όμως δικαίωμα να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα. "Αν κοιτάξετε την ιστορία της χώρας μας, δεν θα βρείτε άλλη χώρα που να είναι πιο φιλοευρωπαική", είπε. "Η Ιταλία δεν είναι μόνο ιδρυτικό μέλος των Ευρωπαικών Κοινοτήτων. Είναι και μια από τις πλέον πολυπληθείς και εύπορες χώρες, με έναν από τους πιο αρχαίους πολιτισμούς". "Είναι επομένως φυσιολογικό να θέλει η Ιταλική κυβέρνηση να ενεργεί έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψιν οι συνταγματικές και πολιτικές αξίες, καθώς και τα οικονομικά μας συμφέροντα". Ο Κος Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει πρόθεση να κρατήσει το πόστο του υπουργού Εξωτερικών για τουλάχιστον έξι μήνες, έχει ήδη προκαλέσει, και ως πρωθυπουργός, εντάσεις στους κύκλους της Ευρωπαικής Ενωσης. Προσπάθησε ανεπιτυχώς να εμποδίσει την καθιέρωση Ευρωπαικού εντάλματος σύλληψης, που είναι θεμέλιος λίθος της ευρωπαικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, ενώ στην διάσκεψη κορυφής του Δεκεμβρίου στο Λάκεν, προέβαλε βέτο στην απόφαση για τις πόλεις που θα αποτελέσουν έδρες των θεσμών της Ευρωπαικής Ενωσης, επειδή δεν είχε δοθεί στην Πάρμα, την γνωστή πόλη για το περίφημο ζαμπόν της, η έδρα της υπηρεσίας τροφίμων. Ανταποκριτές σχολιάζουν ότι ακόμη και μέλη της ίδιας της κυβέρνησης του Κου Μπερλουσκόνι ανησυχούν ότι ο διπλός του ρόλος είναι βεβαρυμένος και ελπίζουν να βρεθεί σύντομα αντικαταστάτης στο υπουργείο Εξωτερικών.
Αλβανοί διαδηλωτές εμποδίζουν την ανάπτυξη της αστυνομίας στη πΓΔΜ 12.1.2002 4:27 (Ωρα Λονδίνου) Εκατοντάδες άοπλοι Αλβανοί εμπόδισαν την ανάπτυξη περιπόλων της αστυνομίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις οποίες συμμετείχαν άνδρες από όλες τις εθνοτικές κοινότητες της χώρας. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν το δρόμο που συνδέει το Τέτοβο με το Κοσσυφοπέδιο και εμπόδισαν τις περιπόλους να μπουν σε τρία άλλα χωριά. Σε άλλες περιοχές δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η αστυνομία επιχειρεί να αποκαταστήσει τον κρατικό έλεγχο στα χωριά που είχαν καταλάβει οι Αλβανοί αντάρτες κατά τις περσινές ένοπλες συγκρούσεις.
Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς στη Λευκωσία
12.1.2002 4:29 (Ωρα Λονδίνου) Το θέμα των αγνοουμένων συζήτησαν χθες στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς. Οπως μεταδίδει από τη Λευκωσία ο Πάρις Ποταμίτης, και η απογευματινή δεύτερη εντός της ημέρας συνάντηση των δύο ηγετών για το θέμα των αγνοουμένων έληξε χωρίς ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Oπως ανακοινώθηκε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να καταγράψουν τις απόψεις τους για την εξεύρευση πρακτικών τρόπων σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, δεσμεύτηκαν όμως ότι τυχόν νέα συμφωνία επί του θέματος δεν θα είναι αντίθετη με τη συμφωνία του 1997. Το θέμα τέθηκε αρχικά στην πρώτη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί οι δύο ηγέτες. Η πρωινή συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε μόλις 45 λεπτά και το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν ότι πως θα ακολουθούσε η απογευματινή αφού θα είχαν διευκρινιστεί ορισμένα θέματα. Η δεύτερη συνάντηση διήρκεσε δύο σχεδόν ώρες και σ'αυτήν παρίσταντο και από μεν την ελληνοκυπριακή πλευρά ο επίτροπος προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα Τάκης Χριστόπουλος ενώ από την τουρκοκυπριακή ο αρμόδιος για θέματα αγνοουμένων Ρουστέμ Τατάρ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναφέρει ότι αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 1.600 ατόμων μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Οι Τουρκοκύπριοι από την άλλη πλευρά υποστηρίζουν ότι 800 άτομα έχουν εξαφανισθεί από τότε που ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες το 1963. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η πρωινή συνάντηση διεκόπη λόγω της αμφισβήτησης από την τουρκοκυπριακή πλευρά του αριθμού των αγνοουμένων που παρουσιάζει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Τον ίδιο λόγο είχε προβάλει η τουρκοκυπριακή πλευρά και το 1997, όταν είχαν πραγματοποιηθεί και πάλι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές για το εν λόγω θέμα. Οι συνομιλίες του 1997 είχαν πραγματοποιηθεί μετά τη συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς για εκταφές τόσο στις ελεύθερες, όσο και στις κατεχόμενες περιοχές. Οι συνομιλίες όμως είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Η χθεσινή συνάντηση ήταν μία π ροσπάθεια αναβίωσης των συνομιλιών του 1997.
Mερική υπαναχώρηση της Ζιμπάμπουε
12.1.2002 4:19 (Ωρα Λονδίνου) Σε δηλώσεις που έκανε μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαική Ενωση, ο Κος Μουντένγκε είπε ότι θα δώσει προσκλήσεις σε ξένους για να παρατηρήσουν τις εκλογές, όχι όμως και για να τις εποπτεύσουν. Κανείς, είπε, δεν εποπτεύει την Ζιμπάμπουε. Ο Κος Μουντένγκε επανέλαβε επίσης τους ισχυρισμούς της κυβέρνησής του, ότι, δηλαδή, είναι θύμα βρεταννικού σχεδίου ανάμειξης στα εσωτερικά της Ζιμπάμπουε. Προηγουμένως, η Ευρωπαική Ενωση δήλωσε ότι η Ζιμπάμπουε έλαβε ως ένα βαθμό υπόψιν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την διεξαγωγή των εκλογών. Ωστόσο, η Ευρωπαική Ενωση πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιη για τις προθέσεις της Ζιμπάμπουε και ζήτησε γραπτή επιβεβαίωση μέσα σε μία εβδομάδα ότι θα επιτραπεί σε διεθνούς παρατηρητές και δημοσιογράφους να μεταβούν στη χώρα έγκαιρα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απείλησε τη Ζιμπάμπουε με κυρώσεις, καθώς την Πέμπτη το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε δύο αμφελεγόμενα νομοσχέδια που πιστεύεται ότι θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να καταπνίξει τις φωνές της αντιπολίτευσης. Κριτική προς την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε άσκησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απείλησε ότι θα πάψει να χρηματοδοτεί τη Ζιμπάμπουε εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι εάν όντως επιβληθούν κυρώσεις στη Ζιμπάμπουε πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, θα δοθεί στον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε το πρόσχημα να ισχυριστεί πως υπάρχει ξένη παρέμβαση στη χώρα. Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβαντζιράι, δηλώνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές στη Ζιμπάμπουε. Βάσει των νέων νόμων που έχουν θεσπισθεί απαγορεύεται η παρουσία ξένων παρατηρητών κατά τη διεξαγωγή των προεδ ρικών εκλογών, ενώ διευρύνονται και οι αρμοδιότητες της αστυνομίας. Η κυβέρνηση του προέδρου Μουγκάμπε έχει υποβάλει στο κοινοβούλιο και ένα τρίτο νομοσχέδιο, που πιστεύεται ότι θα περιορίσει την ελευθερία του Τύπου. Η Νότιος Αφρική χαρακτήρισε απαράδεκτο ανακοινωθέν του στρατού της Ζιμπάμπουε που άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα δεχτεί νίκη της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε ότι θα ζητήσει την αποβολή της Ζιμπάμπουε από την Κοινοπολιτεία, κατά τη συνάντηση κορυφής του Μαρτίου. "Δεν θέλουμε μια χώρα να κάθεται στο ίδιο τραπέζι, ούτε να κάθεται στο ίδιο τραπέζι μαζί μας ένας πρόεδρος που δεν έχει τις ίδιες αξίες με μας", είπε ο Κος Ντάουνερ. Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, που είναι μια από τις πλέον ευυπόληπτες προσωπικότητες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε έχει απωλέσει το κύρος που είχε κάποτε ως αγωνιστής των δικαιωμάτων για τους μαύρους.
Επισκόπηση του βρετανικού τύπου
12.1.2002 4:38 (Ωρα Λονδίνου) Στο πρωτοσέλιδο της η Guardian αποκαλύπτει ότι η βρετανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις για τη πώληση όπλων στην Ινδία. Οπως γράφει η εφημερίδα το πακέττο που προσφέρει η βρετανική κυβέρνηση περιλαμβάνει και τη πώληση 60 μαχητικών αεροσκάφων τύπου Χοκ αξίας ενός δισεκατομμυρίου λιρών. Η Guardian γράφει ότι η πώληση όπλων στην Ινδία αντιβαίνει στην πολιτική της κυβέρνησης των Εργατικών που δεν επιτρέπει τη πώληση όπλων σε περιοχές του κόσμου όπου διενέξεις απειλούν τη περιφερειακή ασφάλεια. "Η Ινδία ετοιμάζεται για πόλεμο με πυρηνικά όπλα" γράφουν οι Financial Times που επικαλούνται δηλώσεις του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας. Στο ίδιο μήκος κύμματος και η Daily Telegraph που γράφει ότι η Ινδία προειδοποιεί τον Μουσάραφ με πυρηνικό πόλεμο. Ενα άλλο θέμα που απασχολεί εκτεταμένα το βρετανικό τύπο είναι οι πολιτικές επιπτώσεις της χρεοκοπίας της ΕΝΡΟΝ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Guardian υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη επιχειρηματική κατάρρευση στην αμερικανική ιστορία θα βλάψει το πρόεδρο Μπους τη προεκλογική εκστρατεία του οποίου χρηματοδότησε γεναιόδωρα η ΕΝΡΟΝ. Η Independent εκτιμά ότι η υπόθεση τείνει να λάβει διαστάσεις μεγάλου σκανδάλου. Είναι λογικό να αναρρωτηθεί κανείς πόσο η ΕΝΡΟΝ επωφελήθηκε από τις πολιτικές της διασυνδέσεις και ειδικά από τα χρήματα που πρόσφερε στον Τζορτζ Μπους και άλλους ανώτατους ρεπουμπλικάνους γράφει η Independent. Με εσωτερικό θέμα ασχολείται το πρωτοσέλιδο των Financial Times. Η Κυβέρνηση -γράφει - ψάχνει να βρεί 40 δισεκατομμύρια στερλίνες από το Σίτυ για την αναγέννηση των βρετανικών σιδηροδρόμων. Οι Financial Times γράφουν ότι τη προσεχή Δευτέρα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα φιλόδοξο και πολυδάπανο πρόγραμμα για τους σιδηροδρόμους το κόστος του οποίου θα ξεπερνάει τα 70 δσεκατομμύρια στερλίνες για τα επόμενα δέκα χρόνια. "Η Βρετανία θα μοιρασθεί το Γιβραλτάρ με την Ισπανία" το πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph. Μετά από 18 χρόνια διαπραγματεύσεων οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα υπογραφεί πριν από το τέλος του καλοκαιριού λέει η Daily Telegraph που συμπληρώνει ότι για να εφαρμοσθεί η συμφωνία θα διεξαχθεί δημοψήφισμα μεταξύ των 30 χιλιάδων κατοίκων του Γιβραλτάρ. Τέλος Ολες οι εφημερίδες αναφέρονται και στη καταδίκη του οδηγού του αυτοκινήτου που προκάλεσε το σιδηροδρομμικό ατύχημα του περασμένου χρόνου στο Σέλμπι της βόρειας Αγγλίας. Ο Γκάρι Χαρτ που κοιμήθηκε την ώρα που οδηγούσε με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο του να πέσει στις γραμμές του τραίνου και να προκαλέσει τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών με αποτέλεσμα το θάνατο 10 επιβατών καταδικάσθηκε σε πενταετή φυλάκιση.
|