Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-01-11
Το κοινοβούλιο της χώρας βρίσκεται υπό την κυριαρχία του προέδρου Μουγκάμπε 11.1.2002 22:59 (Ωρα Λονδίνου) Σε δηλώσεις που έκανε μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαική Ενωση, ο Κος Μουντένγκε είπε ότι θα δώσει προσκλήσεις σε ξένους για να παρατηρήσουν τις εκλογές, όχι όμως και για να τις εποπτεύσουν. Κανείς, είπε, δεν εποπτεύει την Ζιμπάμπουε. Ο Κος Μουντένγκε επανέλαβε επίσης τους ισχυρισμούς της κυβέρνησής του, ότι, δηλαδή, είναι θύμα βρεταννικού σχεδίου ανάμειξης στα εσωτερικά της Ζιμπάμπουε. Προηγουμένως, η Ευρωπαική Ενωση δήλωσε ότι η Ζιμπάμπουε έλαβε ως ένα βαθμό υπόψιν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την διεξαγωγή των εκλογών. Ωστόσο, η Ευρωπαική Ενωση πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιη για τις προθέσεις της Ζιμπάμπουε και ζήτησε γραπτή επιβεβαίωση μέσα σε μία εβδομάδα ότι θα επιτραπεί σε διεθνούς παρατηρητές και δημοσιογράφους να μεταβούν στη χώρα έγκαιρα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απείλησε τη Ζιμπάμπουε με κυρώσεις, καθώς την Πέμπτη το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε δύο αμφελεγόμενα νομοσχέδια που πιστεύεται ότι θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να καταπνίξει τις φωνές της αντιπολίτευσης. Κριτική προς την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε άσκησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απείλησε ότι θα πάψει να χρηματοδοτεί τη Ζιμπάμπουε εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι εάν όντως επιβληθούν κυρώσεις στη Ζιμπάμπουε πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, θα δοθεί στον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε το πρόσχημα να ισχυριστεί πως υπάρχει ξένη παρέμβαση στη χώρα. Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβαντζιράι, δηλώνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές στη Ζιμπάμπουε. Βάσει των νέων νόμων που έχουν θεσπισθεί απαγορεύεται η παρουσία ξένων παρατηρητών κατά τη διεξαγωγή των προε δρικών εκλογών, ενώ διευρύνονται και οι αρμοδιότητες της αστυνομίας. Η κυβέρνηση του προέδρου Μουγκάμπε έχει υποβάλει στο κοινοβούλιο και ένα τρίτο νομοσχέδιο, που πιστεύεται ότι θα περιορίσει την ελευθερία του Τύπου. Η Νότιος Αφρική χαρακτήρισε απαράδεκτο ανακοινωθέν του στρατού της Ζιμπάμπουε που άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα δεχτεί νίκη της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε ότι θα ζητήσει την αποβολή της Ζιμπάμπουε από την Κοινοπολιτεία, κατά τη συνάντηση κορυφής του Μαρτίου. "Δεν θέλουμε μια χώρα να κάθεται στο ίδιο τραπέζι, ούτε να κάθεται στο ίδιο τραπέζι μαζί μας ένας πρόεδρος που δεν έχει τις ίδιες αξίες με μας", είπε ο Κος Ντάουνερ. Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, που είναι μια από τις πλέον ευυπόληπτες προσωπικότητες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε έχει απωλέσει το κύρος που είχε κάποτε ως αγωνιστής των δικαιωμάτων για τους μαύρους.
Σε συλλήψεις Παλαιστινίων προβαίνει η Παλαιστινιακή αρχή
11.1.2002 23:05 (Ωρα Λονδίνου) Το φορτίο των όπλων μετέφερε πλοίο που κατασχέθηκε από Ισραηλινούς κομμάντος την περασμένη εβδομάδα στη Ερυθρά Θάλασσα. Το Ισραήλ έχει ήδη κατηγορήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, και την Παλαιστινιακή Αρχή ότι γνώριζαν για το φορτίο -- εκείνοι όμως αρνούνται τις κατηγορίες. Πριν από την ανακοίνωση για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης των Παλαιστινίων, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συμφώνησε με το Ισραήλ ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά εκείνων που αναμείχθηκαν στην υπόθεση του λαθρεμπορίου. Ο Κος Πάουελ πρόσθεσε ακόμη ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων είχαν "αμυντικό" χαρακτήρα και είχαν στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου όπλων. Από την άλλη μεριά, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, επέκρινε τους Ισραηλινούς που ισοπέδωσαν σπίτια των Παλαιστινίων στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας. Οι Ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν και τον διάδρομο προσγείωσης στο υπό Παλαιστινιακή διοίκηση Διεθνές Αεροδρόμιο της Γάζας.
ΗΠΑ: Ανάκαμψη μετά κινδύνων στην οικονομία
11.1.2002 21:34 (Ωρα Λονδίνου) Στα πρώτα του σχόλια από τις περικοπές των επιτοκίων που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο, ο Κος Γκρήνσπαν είπε ότι η οικονομία της χώρας σταθεροποιείται και εμφανίζει τα πρώτα αμυδρά ίχνη ότι βγαίνει από την ύφεση. Πρόσθεσε, πάντως, ότι βραχυπρόθεσμα η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους. Ο Κος Γκρήνσπαν είπε ότι η καταναλωτική κίνηση, που παρέμεινε υψηλή τον περυσινό χρόνο, συνέχισε να αυξάνεται αν και με πιο μειωμένο ρυθμό. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο δείκτης ανεργίας, που έφτασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών τον Δεκέμβριο, στο 5,8%, μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει ακόμη και όταν αρχίσει η ανάκαμψη.
Συλλήψεις Παλαιστινίων από τον Αραφάτ
11.1.2002 21:30 (Ωρα Λονδίνου) Το φορτίο των όπλων μετέφερε πλοίο που κατασχέθηκε από Ισραηλινούς κομμάντος την περασμένη εβδομάδα στη Ερυθρά Θάλασσα. Το Ισραήλ έχει ήδη κατηγορήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, και την Παλαιστινιακή Αρχή ότι γνώριζαν για το φορτίο -- εκείνοι όμως αρνούνται τις κατηγορίες. Πριν από την ανακοίνωση της σύλληψης των Παλαιστινίων, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συμφώνησε με το Ισραήλ ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά εκείνων που αναμείχθηκαν στην υπόθεση του λαθρεμπορίου. Ο Κος Πάουελ πρόσθεσε ακόμη ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων είχαν "αμυντικό" χαρακτήρα και είχαν στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου όπλων. Από την άλλη μεριά, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, επέκρινε τους Ισραηλινούς που ισοπέδωσαν σπίτια των Παλαιστινίων στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας. Οι Ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν και τον διάδρομο προσγείωσης στο υπό Παλαιστινιακή διοίκηση Διεθνές Αεροδρόμιο της Γάζας.
ΗΠΑ: Aνάκαμψης αλλά και κίνδυνοι στην οικονομία
11.1.2002 21:00 (Ωρα Λονδίνου) Στα πρώτα του σχόλια από τις περικοπές των επιτοκίων που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο, ο Κος Γκρήνσπαν είπε ότι η οικονομία της χώρας σταθεροποιείται και εμφανίζει τα πρώτα αμυδρά ίχνη ότι βγαίνει από την ύφεση. Πρόσθεσε, πάντως, ότι βραχυπρόθεσμα η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους. Ο Κος Γκρήνσπαν είπε ότι η καταναλωτική κίνηση, που παρέμεινε υψηλή τον περυσινό χρόνο, συνέχισε να αυξάνεται αν και με πιο μειωμένο ρυθμό. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο δείκτης ανεργίας, που έφτασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών τον Δεκέμβριο, στο 5,8%, μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει ακόμη και όταν αρχίσει η ανάκαμψη.
Με κυρώσεις απειλεί τη Ζιμπάμπουε η ΕΕ
11.1.2002 20:41 (Ωρα Λονδίνου) Η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλεί τη Ζιμπάμπουε με κυρώσεις, μία ημέρα μετά τη ψήφιση από το κοινοβούλιο της χώρας δύο αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων που πιστεύεται ότι θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να καταπνίξει τις φωνές της αντιπολίτευσης. Κοινοτικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις συνομιλίες ειλικρινείς και επαγγελματικού χαρακτήρα -- χαρακτηρισμοί που συχνά υποδηλώνουν την ύπαρξη διαφωνιών. Η Ευρωπαική Ενωση επιχειρεί να πείσει τη Ζιμπάμπουε να διεξαγάγει ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές τον Μάρτιο. Κριτική προς την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε άσκησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλεί ότι θα πάψει να χρηματοδοτεί τη Ζιμπάμπουε εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι εάν όντως επιβληθούν κυρώσεις στη Ζιμπάμπουε πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, θα δοθεί στον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε το πρόσχημα να ισχυριστεί πως υπάρχει ξένη παρέμβαση στη χώρα. Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβαντζιράι, δηλώνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές στη Ζιμπάμπουε. Βάσει των νέων νόμων που έχουν θεσπισθεί απαγορεύεται η παρουσία ξένων παρατηρητών κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, ενώ διευρύνονται και οι αρμοδιότητες της αστυνομίας. Η κυβέρνηση του προέδρου Μουγκάμπε έχει υποβάλει στο κοινοβούλιο και ένα τρίτο νομοσχέδιο, που πιστεύεται ότι θα περιορίσει την ελευθερία του Τύπου. Η Νότιος Αφρική χαρακτήρισε απαράδεκτο ανακοινωθέν του στρατού της Ζιμπάμπουε που άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα δεχτεί νίκη της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε ότι θα ζητήσει την αποβολή της Ζιμπάμπουε από την Κοινοπολιτεία, κατά τη συνάντηση κορυφής του Μαρτίου. "Δεν θέλουμε μια χώρα να κάθεται στο ίδιο τραπέζι, ούτε να κάθεται στο ίδιο τραπέζι μαζί μας ένας πρόεδρος που δεν έχει τις ίδιες αξίες με μας", είπε ο Κος Ντάουνερ. Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, που είναι μια από τις πλέον ευυπόληπτες προσωπικότητες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε έχει εξαντλήσει το κύρος που είχε κάποτε ως αγωνιστής των δικαιωμάτων για τους μαύρους.
Από το Αφγανιστάν στην Κούβα οι αιχμάλωτοι
11.1.2002 19:50 (Ωρα Λονδίνου) Την ίδια στιγμή πάντως πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι μπορεί να παραβιασθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιχμαλώτων. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι θεωρεί τους είκοσι άνδρες "αιχμαλώτους πολέμου", που θα πρέπει να έχουν την μεταχείριση που προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης. Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες τους χαρακτηρίζουν ως ύποπτους τρομοκράτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να μεταφερθούν στη βάση Γκουαντανάμο οι περισσότεροι από τους τριακόσιους εβδομήντα συλληφθέντες στο Αφγανιστάν και ορισμένοι να δικαστούν. Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τόνισε ότι τα άτομα αυτά είναι επικίνδυνα, καθώς φαίνονται έτοιμα είτε να αυτοκτονήσουν είτε να σκοτώσουν τους φρουρούς τους. Η μεταφορά των κρατουμένων πραγματοποιήθηκε σε καθεστώς άκρας μυστικότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην βιντεοσκοπήσουν στιγμιότυπα μέχρι να φθάσουν οι κρατούμενοι στην Κούβα. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN όμως έχει ήδη προβάλει σκηνές από την επιβίβαση των κρατουμένων στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ. Ολοι οι κρατούμενοι ήταν ντυμένοι με πορτοκαλί στολές και είχαν περασμένες αλυσίδες στα χέρια τους. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι οι κρατούμενοι θα ήσαν δεμένοι στις θέσεις τους με τα κεφάλια τους καλυμμένα καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης. Τόσο η Διεθνής Αμνηστεία, όσο και η οργάνωση Human Rights Watch εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι οι συλληφθέντες δεν πρόκειται να έχουν δίκαιη μεταχείριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπεραμύνεται της Ευρώπης ο Μπερλουσκόνι
11.1.2002 19:25 (Ωρα Λονδίνου) "Πιστεύουμε", είπε, "σε μια δυνατή Ευρώπη που μπορεί ως εκφραστεί στην διεθνή σκηνή με μία φωνή". Ο Κος Μπερλουσκόνι ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών όταν παραιτήθηκε από το αξίωμά του ο φιλοευρωπαίος Ρενάτο Ρουτζιέρο, ο οποίος επέκρινε για ευρωσκεπτικισμό μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο οποίος επιβλέπει τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωπαικής Ενωσης, δήλωσε στη γαλλική ημερησία Le Monde, ενόψει της συνάντησής του στη Ρώμη με τον Κο Μπερλουσκόνι, ότι επιδιώκει "διασαφηνίσεις" για τη θέση της Ιταλίας στην εξέλιξη της Ευρωπαικής Ενωσης. Μετά τη συνάντησή του με τον Κο Μπερλουσκόνι , ο πρώην Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είναι ικανοποιημένος από τις συνομιλίες τους. "Μελέτησα προσεκτικά τις δηλώσεις του που, όλες τους, επιβεβαιώνουν ότι έχει στόχο να συμβάλει θετικά στην επιτυχία των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης", είπε ο Κος ντ' Εστέν, σε συνέντευξη τύπου. Πριν από την συνάντησή του με τον Κο ντ' Εστέν, ο Κος Μπερλουσκόνι, με επιστολή που έστειλε στη Le Monde αλλά και με άλλες δηλώσεις του, είπε ότι η Ιταλία είναι φιλοευρωπαική χώρα, έχει όμως δικαίωμα να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα. "Αν κοιτάξετε την ιστορία της χώρας μας, δεν θα βρείτε άλλη χώρα που να είναι πιο φιλοευρωπαική", είπε. "Η Ιταλία δεν είναι μόνο ιδρυτικό μέλος των Ευρωπαικών Κοινοτήτων. Είναι και μια από τις πλέον πολυπληθείς και εύπορες χώρες, με έναν από τους πιο αρχαίους πολιτισμούς". "Είναι επομένως φυσιολογικό να θέλει η Ιταλική κυβέρνηση να ενεργεί έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψιν οι συνταγματικές και πολιτικές αξίες, καθώς και τα οικονομικά μας συμφέροντα". Ο Κος Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει πρόθεση να κρατήσει το πόστο του υπουργού Εξωτερικών για τουλάχιστον έξι μήνες, έχει ήδη προκαλέσει, και ως πρωθυπουργός, εντάσεις στους κύκλους της Ευρωπαικής Εν ωσης. Προσπάθησε ανεπιτυχώς να εμποδίσει την καθιέρωση Ευρωπαικού εντάλματος σύλληψης, που είναι θεμέλιος λίθος της ευρωπαικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, ενώ στην διάσκεψη κορυφής του Δεκεμβρίου στο Λάκεν, προέβαλε βέτο στην απόφαση για τις πόλεις που θα αποτελέσουν έδρες των θεσμών της Ευρωπαικής Ενωσης, επειδή δεν είχε δοθεί στην Πάρμα, την γνωστή πόλη για το περίφημο ζαμπόν της, η έδρα της υπηρεσίας τροφίμων. Ανταποκριτές σχολιάζουν ότι ακόμη και μέλη της ίδιας της κυβέρνησης του Κου Μπερλουσκόνι ανησυχούν ότι ο διπλός του ρόλος είναι βεβαρυμένος και ελπίζουν να βρεθεί σύντομα αντικαταστάτης στο υπουργείο Εξωτερικών.
Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς στη Λευκωσία
11.1.2002 18:13 (Ωρα Λονδίνου) Οπως μεταδίδει από τη Λευκωσία ο Πάρις Ποταμίτης, και η απογευματινή δεύτερη εντός της ημέρας συνάντηση των δύο ηγετών για το θέμα των αγνοουμένων έληξε χωρίς ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Oπως ανακοινώθηκε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να καταγράψουν τις απόψεις τους για την εξεύρευση πρακτικών τρόπων σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, δεσμεύτηκαν όμως ότι τυχόν νέα συμφωνία επί του θέματος δεν θα είναι αντίθετη με τη συμφωνία του 1997. Το θέμα τέθηκε αρχικά στην πρώτη συνάντηση που είχαν το πρωί οι δύο ηγέτες. Η πρωινή συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε μόλις 45 λεπτά και το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν ότι πως θα ακολουθούσε η απογευματινή αφού θα είχαν διευκρινιστεί ορισμένα θέματα. Η δεύτερη συνάντηση διήρκεσε δύο σχεδόν ώρες και σ'αυτήν παρίσταντο και από μεν την ελληνοκυπριακή πλευρά ο επίτροπος προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα Τάκης Χριστόπουλος ενώ από την τουρκοκυπριακή ο αρμόδιος για θέματα αγνοουμένων Ρουστέμ Τατάρ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναφέρει ότι αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 1.600 ατόμων μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Οι Τουρκοκύπριοι από την άλλη πλευρά υποστηρίζουν ότι 800 άτομα έχουν εξαφανισθεί από τότε που ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες το 1963. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η πρωινή συνάντηση διεκόπη λόγω της αμφισβήτησης από την τουρκοκυπριακή πλευρά του αριθμού των αγνοουμένων που παρουσιάζει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Τον ίδιο λόγο είχε προβάλει η τουρκοκυπριακή πλευρά και το 1997, όταν είχαν πραγματοποιηθεί και πάλι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές για το εν λόγω θέμα. Οι συνομιλίες του 1997 είχαν πραγματοποιηθεί μετά τη συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς για εκταφές τόσο στις ελεύθερες, όσο και στις κατεχόμενες περιοχές. Οι συνομιλίες όμως είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Η σημερινή συνάντηση είναι μία προσ πάθεια αναβίωσης των συνομιλιών του 1997.
Ελεύθερη διακύμανση του πέσο
11.1.2002 17:53 (Ωρα Λονδίνου) Το πέσο άνοιξε πιο χαμηλά από την επίσημη ισοτιμία του ενός πέσο στο $1,40 που είχε ορίσει η κυβέρνηση. Ωστόσο ανταποκριτής του BBC σχολιάζει ότι το πέσο δεν έπεσε όσο είχαν προβλέψει ορισμένοι αναλυτές. Το πέσο έχει υποτιμηθεί κατά 28% σε μία προσπάθεια να ξεπερασθεί η τεράστια οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Οι τράπεζες και οι αγορές ξένου συναλλάγματος στην Αργεντινή, που ήταν κλειστές για τρεις εβδομάδες, άνοιξαν και πάλι. Ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Εντουάρντο Ντουχάλντε, πιστεύει ότι πλέον η κατάσταση θα επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Ομως, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν βίαιες διαδηλώσεις, καθώς πολλοί διαμαρτύρονταν για τους νέους περιορισμούς στις αναλήψεις των τραπεζικών λογαριασμών τους. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σημεία του Μπουένος Αϊρες, χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια και άλλα μαγειρικά σκεύη που προκαλούν μεγάλο θόρυβο. Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι το εν λόγω φαινόμενο έχει γίνει σύνηθες τις τελευταίες εβδομάδες στην Αργεντινή. Οι περισσότεροι διαδηλωτές διαλύθηκαν ειρηνικά, αλλά η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, όταν μία ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον καταστημάτων και τραπεζών. Ορισμένοι από αυτούς αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, άναψαν φωτιές και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες προσπάθησαν να τους απομακρύνουν από το προεδρικό παλάτι. Επρόκειτο για την πρώτη διαδήλωση που είχε να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος της χώρας, Εντουάρντο Ντουχάλντε. Οι βίαιες διαδηλώσεις στην Αργεντινή έχουν επιφέρει την παραίτηση δύο προέδρων πριν από τον κ. Ντουχάλντε.
Χιλιάδες απολύσεις ανακοινώνει η Ford
11.1.2002 16:29 (Ωρα Λονδίνου) Η Ford θα προβεί σε απολύσεις 22.000 εργαζομένων, ενώ οι απολύσεις που έχουν ήδη γίνει σε εργοστάσια της εταιρείας από άκρη σε άκρη της γης φθάνουν τις 35.000. Η παραγωγή της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική θα περικοπεί κατά 16%. Αυτό σημαίνει ότι στα εργοστάσια της Βόρειας Αμερικής θα κατασκευάζονται κάθε χρόνο 900.000 λιγότερα αυτοκίνητα. Ο κ. Φορντ δήλωσε ότι τα εργοστάσια πρέπει να κλείσουν προκειμένου να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική η εταιρεία, σκοπός της οποίας είναι να αυξήσει τα κέρδη της κατά εννέα δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα μέσα της δεκαετίας. Ο κ. Φορντ, ο οποίος είναι δισέγγονος του ιδρυτή της εταιρείας, ανέλαβε και επιπρόσθετα καθήκοντα πριν από δέκα εβδομάδες. Εκτός από πρόεδρος είναι πλέον και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η εταιρεία προβαίνει στις εν λόγω αποφάσεις λόγω του έντονου ανταγωνισμού με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Επιπλέον, μεγάλο πλήγμα για τη Ford αποτέλεσε η αποκάλυψη ότι πολλά οχήματά της κυκλοφόρησαν στην αγορά με λάστιχα τα οποία είχαν θεωρηθεί ότι προκαλούσαν πολλά ατυχήματα στους δρόμους.
Από το Αφγανιστάν στην Κούβα οι αιχμάλωτοι
11.1.2002 16:57 (Ωρα Λονδίνου) Την ίδια στιγμή πάντως πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι μπορεί να παραβιασθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιχμαλώτων. Οι αμερικανικές δυνάμεις μεταφέρουν σε φυλακή στην Κούβα 20 από τα συνολικά 350 μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν που βρίσκονται υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν. Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τόνισε ότι τα άτομα αυτά είναι επικίνδυνα, καθώς φαίνονται έτοιμα είτε να αυτοκτονήσουν είτε να σκοτώσουν τους φρουρούς τους. Η μεταφορά των κρατουμένων πραγματοποιείται σε καθεστώς άκρας μυστικότητας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν ζητήσει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην βιντεοσκοπήσουν στιγμιότυπα μέχρι να φθάσουν οι κρατούμενοι στην Κούβα. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN όμως έχει ήδη προβάλει σκηνές από την επιβίβαση των κρατουμένων στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ. Ολοι οι κρατούμενοι ήταν ντυμένοι με πορτοκαλί στολές και είχαν περασμένες αλυσίδες στα χέρια τους. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι οι κρατούμενοι θα είναι δεμένοι στις θέσεις τους με τα κεφάλια τους καλυμμένα καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός πιστεύει ότι τα μέλη της Αλ Κάιντα θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου και για αυτό πρέπει να τηρηθεί η συνθήκη της Γενεύης. Οι Αμερικανοί όμως επιμένουν ότι πρόκειται απλώς για κρατουμένους. Τόσο η Διεθνής Αμνηστεία, όσο και η οργάνωση Human Rights Watch εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι οι συλληφθέντες δεν πρόκειται να λάβουν δίκαιη μεταχείριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κλείνει ανεξάρτητος σταθμός στη Ρωσία
11.1.2002 15:29 (Ωρα Λονδίνου) Το δικαστήριο απεφάνθη ότι το τηλεοπτικός σταθμός TV-Six πρέπει να κλείσει λόγω τεράστιων χρεών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος του σταθμού, Μπόρις Μπερεζόφσκι, έχει ασκήσει κατά καιρούς στην πολιτική της κυβέρνησης Πούτιν. Ο ίδιος ζει αυτή την περίοδο στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι θέλει να αποφύγει κατηγορίες εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι πίσω από αυτές κρύβονται πολιτικά κίνητρα. Το κλείσιμο του σταθμού ζήτησε ένας από τους μετόχους - η εταιρεία πετρελαίου Lukoil - πρεσβεύοντας ότι τα κίνητρά της είναι αμιγώς οικονομικά. Το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες ότι το κλείσιμο του σταθμού εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να "φιμώσει" τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, ο αναλυτής ρωσικών υποθέσεων του BBC πιστεύει ότι η βιασύνη με την οποία έκλεισε η υπόθεση κάνει τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου να μη γίνονται εύκολα πιστευτοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι η ελευθερία του Τύπου στη Ρωσία θα διασφαλιζόταν μόνο με τη λειτουργία σταθμών όπως ο TV-Six.
Το πέσο επιστρέφει στην οικονομία της Αργεντινής
11.1.2002 15:27 (Ωρα Λονδίνου) Το πέσο έχει υποτιμηθεί κατά 28% σε μία προσπάθεια να ξεπερασθεί η τεράστια οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Οι τράπεζες και οι αγορές ξένου συναλλάγματος στην Αργεντινή, που ήταν κλειστές για τρεις εβδομάδες, άνοιξαν και πάλι. Ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Εντουάρντο Ντουχάλντε, πιστεύει ότι πλέον η κατάσταση θα επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Ομως, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν βίαιες διαδηλώσεις, καθώς πολλοί διαμαρτύρονταν για τους νέους περιορισμούς στις αναλήψεις των τραπεζικών λογαριασμών τους. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σημεία του Μπουένος Αϊρες, χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια και άλλα μαγειρικά σκεύη που προκαλούν μεγάλο θόρυβο. Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι το εν λόγω φαινόμενο έχει γίνει σύνηθες τις τελευταίες εβδομάδες στην Αργεντινή. Οι περισσότεροι διαδηλωτές διαλύθηκαν ειρηνικά, αλλά η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, όταν μία ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον καταστημάτων και τραπεζών. Ορισμένοι από αυτούς αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, άναψαν φωτιές και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες προσπάθησαν να τους απομακρύνουν από το προεδρικό παλάτι. Επρόκειτο για την πρώτη διαδήλωση που είχε να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος της χώρας, Εντουάρντο Ντουχάλντε. Οι βίαιες διαδηλώσεις στην Αργεντινή έχουν επιφέρει την παραίτηση δύο προέδρων πριν από τον κ. Ντουχάλντε.
Διαμαρτυρίες του Ιράν για τις δηλώσεις Μπους
11.1.2002 14:46 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας κατά τη διάρκεια των καθιερωμένων προσευχών της Παρασκευής στην Τεχεράνη, ο Χασεμί Ραφσαντζανί περιέγραψε τις δηλώσεις του κ. Μπους ως απρεπείς και θρασείς. "Τέτοιου είδους απειλές μπορούν να απευθύνονται μόνο σε εκείνους που φοβούνται τους Αμερικανούς" επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Χασεμί Ραφσαντζανί. "Οταν όμως ο τόνος που χρησιμοποιείται είναι απρεπής, αυτό μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα στο Ιράν" τόνισε ο πρώην πρόεδρος της χώρας. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη αναφέρει ότι οι δηλώσεις του Χασεμί Ραφσαντζανί αντανακλούν γενικότερα τις απόψεις του ιρανικού καθεστώτος. Ο πρόεδρος Μπους προειδοποίησε χθες το Ιράν να μην προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν και ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να παραδώσουν μέλη της Αλ Κάιντα που πιθανότατα βρίσκονται στο Ιράν. Το Ιράν διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι παράχει καταφύγιο σε μέλη της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Το σύμπαν είναι τιρκουάζ
11.1.2002 15:09 (Ωρα Λονδίνου) Η ανοιχτή απόχρωση του πρασίνου προκύπτει από τη σύνθεση των χρωμάτων του φωτός που εκπέμπουν 2.000 γαλαξίες. Οι επιστήμονες λένε ότι το χρώμα αυτό θα ήταν ορατό εάν κάποιος μπορούσε να δει όλους τους γαλαξίες ταυτοχρόνως. Πάντως, το ανοιχτό πράσινο χρώμα δείχνει ότι τα νεογέννητα άστρα της αρχής του σύμπαντος, που χαρακτηρίζονται από ένα έντονο μπλε φως, έχουν πλέον... ενηλικιωθεί. Κατά τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του κόσμου το χρώμα του σύμπαντος ήταν μπλε. Τώρα το σύμπαν φαίνεται ότι διανύει τη... μέση ηλικία, σύμφωνα με τους αστρονόμους. Το σύμπαν θα καταλήξει τελικά σε μια κόκκινη απόχρωση, την απόχρωση των άστρων που πεθαίνουν και μετατρέπονται σε κόκκινους γίγαντες. Οι αστρονόμοι που εκπόνησαν τη μελέτη, Αϊβαν Μπάλντρι και Καρλ Γκλέιζμπρουκ, δηλώνουν ότι το χρώμα του σύμπαντος είναι αδύνατον να γίνει ορατό δια γυμνού οφθαλμού από τη Γη.
"Ιδιαίτερα θετική" η συνάντηση Μπους - Σημίτη
11.1.2002 14:20 (Ωρα Λονδίνου) "Κατά δύο ευρώ πλουσιότερος είναι πλέον ο Τζορτζ Μπους μετά την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού". Αυτό τον τίτλο χρησιμοποιεί το πρακτορείο Reuters για να περιγράψει τη χειρονομία του Ελληνα Πρωθυπουργού να προσφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο δύο ευρώ. Ο κ. Σημίτης ήταν, ας σημειωθεί, ο πρώτος ηγέτης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, μετά την κυκλοφορία του ευρώ. Το πρακτορείο αναφέρεται, επίσης, και στη μπλούζα με το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας τού 2004, που έκανε δώρο ο κ. Σημίτης στον κ. Bush, αλλά και στη στιχομυθία που αντήλλαξαν για το θέμα αυτό οι δύο ηγέτες. Από τα υπόλοιπα θέματα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες, το πρακτορείο Reuters επέλεξε να αναφερθεί στα θετικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου για τη συμβολή του κ. Σημίτη στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το πρακτορείο Associated Press, από την πλευρά του, αναφέρει ότι η βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ήταν εμφανής χθες το βράδυ στο Λευκό Οίκο. Το πρακτορείο αναφέρεται ιδιαίτερα στα όσα είπαν οι δύο ηγέτες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες για το φαινόμενο της διεθνούς τρομοκρατίας. Το Γαλλικό Πρακορείο Ειδήσεων, στο δικό του τηλεγράφημα από την Ουάσινγκτον, φέρει τον εξής τίτλο: "Ο Μπους επαινεί την Ελλάδα για την βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία".
Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς στη Λευκωσία
11.1.2002 14:09 (Ωρα Λονδίνου) Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναφέρει ότι αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 1.600 ατόμων μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Οι Τουρκοκύπριοι από την άλλη πλευρά υποστηρίζουν ότι 800 άτομα έχουν εξαφανισθεί από τότε που ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες το 1963. Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα και διεκόπη για να συνεχισθεί αργότερα σήμερα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση διεκόπη για να δοθεί η ευκαιρία στους δύο ηγέτες να διευκρινίσουν ορισμένα θέματα για το ζήτημα από τους αρμοδίους. Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, Πάρης Ποταμίτης, αναφέρει ότι, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η συνάντηση διεκόπη λόγω της αμφισβήτησης από την τουρκοκυπριακή πλευρά του αριθμού των αγνοουμένων που παρουσιάζει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Τον ίδιο λόγο είχε προβάλει η τουρκοκυπριακή πλευρά και το 1997, όταν είχαν πραγματοποιηθεί και πάλι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές για το εν λόγω θέμα. Οι συνομιλίες του 1997 είχαν πραγματοποιηθεί μετά τη συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς για εκταφές τόσο στις ελεύθερες, όσο και στις κατεχόμενες περιοχές. Οι συνομιλίες όμως είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Η σημερινή συνάντηση είναι μία προσπάθεια αναβίωσης των συνομιλιών του 1997.
Προειδοποιήσεις Ινδίας προς το Πακιστάν
11.1.2002 13:49 (Ωρα Λονδίνου) Ο στρατηγός Παντμαναβχάν τόνισε ότι οι αποφάσεις για κήρυξη πολέμου θα ληφθούν από τις κυβερνήσεις, όμως διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων και των δύο χωρών στην περιοχή των συνόρων κάνει την κατάσταση ιδιαιτέρως σοβαρή. Ο επικεφαλής του ινδικού στρατού προειδοποιεί ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα επιφέρει την καταστροφή και επαναλαμβάνει ότι η Ινδία δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα. Παρ' όλα αυτά όμως, ο στρατηγός Παντμαναβχά επισημαίνει ότι η Ινδία θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την εθνική της ακεραιότητα. Ο ανταποκριτής του BBC στο Νέο Δελχί υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής του ινδικού στρατού έχουν σκοπό να ασκήσουν ισχυρότερες διπλωματικές πιέσεις εναντίον του Πακιστάν. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποστήριξε τους αυτονομιστές του Κασμίρ κατά την πρόσφατα επίθεσή τους στο ινδικό κοινοβούλιο. Η κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι τεταμένη εδώ και χρόνια, λόγω της αμφισβητούμενης περιοχής του Κασμίρ, το οποίο διεκδικείται και από τις δύο πλευρές.
Εφοδος Ισραηλινών σε παλαιστινιακά εδάφη
11.1.2002 12:11 (Ωρα Λονδίνου) Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες κατέστρεψαν τον διάδρομος προσγείωσης στο ελεγχόμενο από τους Παλαιστινίους Διεθνές Αεροδρόμιο της Γάζας. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που εισέρχονται ισραηλινά άρματα μάχης στο εν λόγω αεροδρόμιο τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ισραηλινές δυνάμεις εγκατέλειψαν το αεροδρόμιο, αλλά μετέβησαν σε κομβικά σημεία στους γύρω δρόμους τα οποία και έχουν αποκλείσει. Πληροφορίες αναφέρουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν επίσης επιδρομή σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, όπου συνέλαβαν έναν ακτιβιστή της Χαμάς. Πιστεύεται ότι οι νέες κινήσεις του ισραηλινού στρατού γίνονται ως αντίποινα για την πρόσφατη παλαιστινιακή επίθεση σε ισραηλινή στρατιωτική βάση, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η οργάνωση Χαμάς, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει επιδείξει ότι προτίθεται να τερματίσει τις βιαιοπραγίες. Οι ισραηλινές δυνάμεις χθες κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια Παλαιστινίων στη Ράφα, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για καταφύγια ληστών και συμμοριών.
Με κυρώσεις απειλεί τη Ζιμπάμπουε η ΕΕ
11.1.2002 13:32 (Ωρα Λονδίνου) Οι υπουργοί της Ζιμπάμπουε συναντούν αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μην κοπούν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλεί ότι θα πάψει να χρηματοδοτεί τη Ζιμπάμπουε εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Οι διαβουλεύσεις των αντιπροσώπων και των δύο πλευρών αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και έξι ημέρες. Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι εάν όντως επιβληθούν κυρώσεις στη Ζιμπάμπουε πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, αυτό θα δώσει το έναυσμα στον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε να πει πως υπάρχει ξένη παρέμβαση στη χώρα. Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβαντζιράι, δηλώνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές στη Ζιμπάμπουε. Βάσει των νέων νόμων που έχουν θεσπισθεί απαγορεύεται η παρουσία ξένων παρατηρητών κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, ενώ διευρύνονται και οι αρμοδιότητες της αστυνομίας. Η κυβέρνηση του προέδρου Μουγκάμπε έχει υποβάλει στο κοινοβούλιο και ένα τρίτο νομοσχέδιο, που πιστεύεται ότι μπορεί να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου.
Κλείνει ανεξάρτητος σταθμός στη Ρωσία
11.1.2002 11:59 (Ωρα Λονδίνου) Το δικαστήριο απεφάνθη ότι το τηλεοπτικός σταθμός TV-Six πρέπει να κλείσει λόγω τεράστιων χρεών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος του σταθμού, Μπόρις Μπερεζόφσκι, έχει ασκήσει κατά καιρούς στην πολιτική της κυβέρνησης Πούτιν. Ο ίδιος ζει αυτή την περίοδο στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι θέλει να αποφύγει κατηγορίες εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι πίσω από αυτές κρύβονται πολιτικά κίνητρα. Το κλείσιμο του σταθμού ζήτησε ένας από τους μετόχους - η εταιρεία πετρελαίου Lukoil - πρεσβεύοντας ότι τα κίνητρά της είναι αμιγώς οικονομικά. Το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες ότι το κλείσιμο του σταθμού εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να "φιμώσει" τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, ο αναλυτής ρωσικών υποθέσεων του BBC πιστεύει ότι η βιασύνη με την οποία έκλεισε η υπόθεση κάνει τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου να μη γίνονται εύκολα πιστευτοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι η ελευθερία του Τύπου στη Ρωσία θα διασφαλιζόταν μόνο με τη λειτουργία σταθμών όπως ο TV-Six.
Από το Αφγανιστάν στην Κούβα οι αιχμάλωτοι
11.1.2002 11:00 (Ωρα Λονδίνου) Το αεροπλάνο που τους μεταφέρει από την αεροπορική βάση στην Κανταχάρ αναμένεται να φθάσει στην Κούβα σήμερα το μεσημέρι. Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τόνισε ότι τα άτομα αυτά είναι επικίνδυνα, καθώς φαίνονται έτοιμα είτε να αυτοκτονήσουν είτε να σκοτώσουν τους φρουρούς τους. Οι αμερικανικές δυνάμεις μεταφέρουν σε φυλακή στην Κούβα 20 από τα συνολικά 350 μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν που βρίσκονται υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν. Η μεταφορών των κρατουμένων πραγματοποιείται σε καθεστώς άκρας μυστικότητας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν ζητήσει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην βιντεοσκοπήσουν στιγμιότυπα μέχρι να φθάσουν οι κρατούμενοι στην Κούβα. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN όμως έχει ήδη προβάλει σκηνές από την επιβίβαση των κρατουμένων στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ. Ολοι οι κρατούμενοι ήταν ντυμένοι με πορτοκαλί στολές και είχαν περασμένες αλυσίδες στα χέρια τους. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι οι κρατούμενοι θα είναι δεμένοι στις θέσεις τους με τα κεφάλια τους καλυμμένα καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης.
Νέες διαδηλώσεις ξεσπούν στην Αργεντινή
11.1.2002 10:01 (Ωρα Λονδίνου) Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης, χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια και άλλα μαγειρικά σκεύη που προκαλούν μεγάλο θόρυβο. Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι το εν λόγω φαινόμενο έχει γίνει σύνηθες τις τελευταίες εβδομάδες στην Αργεντινή. Οι περισσότεροι διαδηλωτές διαλύθηκαν ειρηνικά, αλλά η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, όταν μία ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον καταστημάτων και τραπεζών. Ορισμένοι από αυτούς αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, άναψαν φωτιές και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες προσπάθησαν να τους απομακρύνουν από το προεδρικό παλάτι. Επρόκειτο για την πρώτη διαδήλωση που είχε να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος της χώρας, Εντουάρντο Ντουχάλντε. Οι βίαιες διαδηλώσεις στην Αργεντινή έχουν επιφέρει την παραίτηση δύο προέδρων πριν από τον κ. Ντουχάλντε. Η κυβέρνηση αποφάσισε να απελευθερώσει το νομισματικό σύστημα της χώρας από το δολάριο - έπειτα από δέκα χρόνια - και να επαναφέρει το εθνικό νόμισμα, πέσο, προβαίνοντας μάλιστα σε υποτίμησή του.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αργεντινή
11.1.2002 7:58 (Ωρα Λονδίνου) Η αστυνομία στο Μπουένος Αιρες χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα. Νωρίτερα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια διαδήλωσαν ειρηνικά στη κεντρική πλατεία του Μπουένος Αιρες. Η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών αποχώρησε ειρηνικά αλλά η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, αντλείες νερού και πλαστικές σφαίρες όταν μερικοί από τους διαδηλωτές άρχησαν να επιτίθενται κατά τραπεζών και καταστημάτων. Τα επεισόδια ξέσπασαν μερικές ώρες πριν το άνοιγμα - μετά από τρείς βδομάδες των τραπεζών και χρηματαγορών στη χώρα. Το άνοιγμα των χρηματαγορών θα αποτελέσει μιά μεγάλη δοκιμασία για το νόμισμα της χώρας - το πέσο- το οποίο όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη περασμένη βδομάδα θα υποτιμηθεί κατά 28%. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από το Μπουένος Αιρες με αγωνία αναμένεται το άνοιγμα των χρηματαγορών τόσο από τους πολίτες της χώρας όσο και από τους διεθνείς επενδυτές. Η επαναλειτουργία τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση εκτιμά ο ανταποκριτής μας - πολλοί πιστεύουν ότι το πέσο θα πέσει πολύ περισσότερο σε σχέση με το δολλάριο. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η υποτίμηση του πέσο θα κάνει την οικονομία της χώρα περισσότερο ανταγωνιστική και θα βοηθήσει τις εξαγωγές. Ο κίνδυνος όμως είναι ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα οι τιμές.
Βίαια επεισόδια στη Βόρειο Ιρλανδία
11.1.2002 7:35 (Ωρα Λονδίνου) Συνεχίσθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι συγκρούσεις καθολικών και προτεσταντών στη Βόρειο Ιρλανδία. Νεαρά κυρίως άτομα και από τις δύο κοινότητες στο βόρειο Μπέλφαστ πέταξαν βόμβες μολότωφ και πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων που προσπαθούσαν να τους χωρίσουν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 31 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν. Τα επεισόδια πραγματοποιούνται κοντά σε σχολεία του βορείου Μπέλφαστ. Πολλά αυτοκίνητα καταστράφηκαν έξω από καθολικό σχολείο, ενώ πολλά παιδιά προτεσταντικού σχολείου της περιοχής αναγκάσθηκαν να πάνε στα σπίτια τους με αστυνομική προστασία.
Νέα προθεσμία στους αντάρτες της Κολομβίας
11.1.2002 5:39 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αντρες Παστράνα, παρέτεινε τη προθεσμία που έδοσε στη μεγαλύτερη ανταρτική ομάδα της χώρας, τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), να αποχωρήσουν από τις περιοχές που ελέγχουν. Ο κύριος Παστράνα έδοσε στους αντάρτες μέχρι το βράδυ του Σαββάτου για την επανέναρξη των συνομιλιών για να σωθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι αντάρτες θα έχουν 48 ώρες μετά το βράδυ του Σαββάτου για να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Μονάδες του στρατού της χώρας αναπτύσσονται γύρω από τη περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες. Ο κύριος παστράνα έχει δηλώσει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία ο στρατός θα εισβάλει.
"Ιδιαίτερα θετική" η συνάντηση Μπούς - Σημίτη
11.1.2002 6:55 (Ωρα Λονδίνου) Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζεται η χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Συζητήθηκε μια ευρύτητα θεμάτων όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια της Ολυμπιάδας του 2004, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μοναδικό σημείο στο οποίο φαίνεται πως υπήρξε σαφής διάσταση απόψεων ήταν το θέμα του Ευρωστρατού, στο οποίο ως γνωστό η Ελλάδα διαφωνεί με την σχέση που προτείνεται να έχει η Τουρκία. O κ. Μπους ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό που ήταν ανάμεσα στους "φίλους" στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Μπροστά στις κάμερες, μέσα στο Οβάλ γραφείο, ο Αμερικανός Πρόεδρος επαίνεσε τον κ. Σημίτη για την βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία. "Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το όραμα σας, για την καλή δουλειά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε τον κόσμο πιό ειρηνικό" είπε ο κ. Μπούς στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ο κ. Σημίτης χάρισε στον αμερικανό πρόεδρο δύο κέρματα Ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα το νέο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να δημιουργήσει "νέες προοπτικές για την Ευρώπη ....... και στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ". Σε απάντηση ο Τζώρτζ Μπούς είπε οτι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν πολλά κοινά συμφέροντα. Οι δυό τους ξέσπασαν σε γέλια όταν ο κ. Σημίτης δώρησε στον Τζώρτζ Μπούς μια μπλούζα με το λογότυπο των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. "Μπορείτε να έλθετε και να τρέξετε με αυτό" είπε ο κ. Σημίτης. "Δε νομίζω οτι θα με πάρουν στην ομάδα" απάντησε ο κ. Μπούς.
Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς στη Λευκωσία
11.1.2002 6:39 (Ωρα Λονδίνου) O πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συναντώνται σήμερα στη Λευκωσία για να συζητήσουν το θέμα των αγνοουμένων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι αγνοείται η τύχη τουάχιστον 1,600 ατόμων από τη τουρκική εισβολή του 1974. Οι τουρκοκύπριοι από την άλλη πλευρά υποστηρίζουν ότι 800 άτομα έχουν εξαφανισθεί από τότε που ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες το 1963. Τα τελευταία είκοσι χρόνια τα Ηνωμένα Εθνη έχουν αναλάβει μιά σειρά πρωτοβουλιών για να εντοπισθούν πιθανοί μαζικοί τάφοι στο νησί.
Επισκόπηση του Ευρωπαικού τύπου
11.1.2002 6:45 (Ωρα Λονδίνου) Ο Ευρωπαικός τύπος σχολιάζει εκτεταμένα την αποτυχία του μετριοπαθούς αλβανόφωνου πολιτικού Ιμπραχήμ Ρουγκόβα να εκλεχθεί στη προεδρία του Κοσσυφοπεδίου. Η FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG σχολιάζει ότι οι αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους στο πως θα μοιράσουν την εξουσία και καταδικάζει το γεγονός ότι οι πολιτικοί της επαρχίας αυτής αναλώνονται σε "κοινοβουλευτικούς θεατρινισμούς" -όπως γράφει χαρακτηριστικά - αντί να επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στην ανοικοδόμηση της πατρίδας τους. Η LIBERATION γράφει ότι η απόρριψη της υποψηφιότητας Ρουγκόβα δημιουργεί απροσπέλαστα εμπόδια στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών να εγκαταστήσουν τους νέους θεσμούς στο Κοσσυφοπέδιο. Πάντως η γαλλική εφημερίδα πιστεύει ότι δεν αλλάζει και πολύ η κατάσταση που επικρατεί καθώς σε τελική ανάλυση αυτοί που πραγματικά καρτούν τα ηνία της εξουσίας στην επαρχία είναι οι διοικητές της Κ-ΦΟΡ και των Ηνωμένων Εθνών. Η EL PAIS βλέπει με θετικό μάτι το σενάριο η Ισπανία και η Βρετανία να μοιρασθούν τη κυριαρχία του Γιβλαρτάρ για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Η ισπανική εφημερίδα όμως λέει ότι μιά τέτοια φόρμουλα δεν θα πρέπει να σημαίνει "για πάντα"... Η Ισπανία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το ιστορικό της δικαίωμα στο Γιβλαρτάρ όπως λέει χαρακτηριστικά. Η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα NOUVEL OBSERVATEUR υποστηρίζει ότι ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε τo μεγαλύτερο λάθος της καρριέρας όταν ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο εξωτερικών της χώρας. Ο Ρενάτο Ρουγκιέρο ήταν μιά προσωπικότητα που ήταν αποδεκτή από όλους ακόμη και από την αντιπολίτευση λέει η γαλλική εφημερίδα που συμπληρώνει ότι οι διπλωματικές ικανότητες του Ρουγκιέρο βοήθησαν ώστε να ξεχασθούν οι γκάφες του κυρίου Μπερλουσκόνι που είχε μιλήσει για την ανωτερότητα του Δυτικού πολιτισμού. Η αμερικανική παρουσία στη κεντρική Ασία εκνευρίζει όλους του ρώσους με μοναδική εξαίρεση τον Βλαντιμίρ Πούτιν γράφει η LE TEMPS. Η ελβετική εφημερίδα προβλέπει ότι οι στρατιωτικοί αλλά και μέρος του πολιτικού κόσμου της χώρας αργά ή γρήγορα θα εκδηλώσουν τον θυμό τους για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε περιοχές που η Ρωσία θεωρεί στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια της. Πολλοί ρώσοι υποπτεύονται ότι η Ουάσιγκτον στοχεύει σε μιά μόνιμη παρουσία στη κεντρική Ασία και η επίτευξη αυτού του στόχου γίνεται ευκολότερη καθώς οι χώρες της περιοχής θέλουν τη παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών για να αντισταθμίσουν την επιρροή της Μόσχας σχολιάζει η ελβετική LE TEMPS.
Η ΕΕ απειλεί τη Ζιμπάμπουε με κυρώσεις
11.1.2002 5:29 (Ωρα Λονδίνου) Η Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει την απειλή οικονομικών κυρώσεων από την Ευρωπαική Ενωση, μία μέρα μετά την υπερψήφιση δύο νόμων που δίνει διευρυμένες δικαιοδοσίες στη κυβέρνηση και "φιμώνει" την αντιπολίτευση. Κοινοτικοί επίσημοι που συναντούν αντιπροσωπεία της χώρας που επισκέπτεται τις Βρυξέλλες αναμένεται ότι θα τονίσουν ότι η επιβολή κυρώσεων είνια αναπόφευκτη εάν το καθεστώς του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε δεν επανεξετάσει την επιβολή αυτών των νόμων. Εν τω μεταξύ εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις κατά της Ζιμπάμπουε. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ζήτησε την αποβολή της χώρας από τη Κοινοπολιτεία.
Νέα προθεσμία στους αντάρτες της Κολομβίας 11.1.2002 5:38 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αντρες Παστράνα, παρέτεινε τη προθεσμία που έδοσε στη μεγαλύτερη ανταρτική ομάδα της χώρας, τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), να αποχωρήσουν από τις περιοχές που ελέγχουν. Ο κύριος Παστράνα έδοσε στους αντάρτες μέχρι το βράδυ του Σαββάτου για την επανέναρξη των συνομιλιών για να σωθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι αντάρτες θα έχουν 48 ώρες μετά το βράδυ του Σαββάτου για να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Μονάδες του στρατού της χώρας αναπτύσσονται γύρω από τη περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες. Ο κύριος παστράνα έχει δηλώσει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία ο στρατός θα εισβάλει.
"Ιδιαίτερα θετική" η συνάντηση Μπούς - Σημίτη
11.1.2002 4:34 (Ωρα Λονδίνου) Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζεται η χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Συζητήθηκε μια ευρύτητα θεμάτων όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια της Ολυμπιάδας του 2004, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μοναδικό σημείο στο οποίο φαίνεται πως υπήρξε σαφής διάσταση απόψεων ήταν το θέμα του Ευρωστρατού, στο οποίο ως γνωστό η Ελλάδα διαφωνεί με την σχέση που προτείνεται να έχει η Τουρκία. O κ. Μπους ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό που ήταν ανάμεσα στους "φίλους" στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Μπροστά στις κάμερες, μέσα στο Οβάλ γραφείο, ο Αμερικανός Πρόεδρος επαίνεσε τον κ. Σημίτη για την βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία. "Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το όραμα σας, για την καλή δουλειά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε τον κόσμο πιό ειρηνικό" είπε ο κ. Μπούς στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ο κ. Σημίτης χάρισε στον αμερικανό πρόεδρο δύο κέρματα Ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα το νέο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να δημιουργήσει "νέες προοπτικές για την Ευρώπη ....... και στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ". Σε απάντηση ο Τζώρτζ Μπούς είπε οτι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν πολλά κοινά συμφέροντα. Οι δυό τους ξέσπασαν σε γέλια όταν ο κ. Σημίτης δώρησε στον Τζώρτζ Μπούς μια μπλούζα με το λογότυπο των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. "Μπορείτε να έλθετε και να τρέξετε με αυτό" είπε ο κ. Σημίτης. "Δε νομίζω οτι θα με πάρουν στην ομάδα" απάντησε ο κ. Μπούς.
Από το Αφγανιστάν στη Κούβα οι αιχμάλωτοι πολέμου
11.1.2002 4:40 (Ωρα Λονδίνου) Εν μέσω υψηλών μέτρων ασφαλείας, περίπου 20 μέλη των Ταλεμπάν και της Αλ- Κάιντα που είχαν συλληφθεί απο τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν βρίσκονται καθ'οδόν προς το ειδικά διαμορφωμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης, στη αμερικανική βάση Γκουαντανάμο, στην Κούβα. Tα κεφάλια των αιχμαλώτων ήταν καλυμμένα με κουκούλες και τα χέρια τους δεμένα και οι αμερικανοί λένε ότι οι κρατούμενοι θα μείνουν δεμένοι με αλυσσίδες στα καθίσματα του αεροσκάφους και για τις 20 ώρες που διαρκεί η πτήση.
Ανοίγουν οι τράπεζες και οι χρηματαγορές στην Αργεντινή
11.1.2002 4:47 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση της Αργεντινής επιβεβαίωσε ότι οι χρηματαγορές και οι τράπεζες της χώρας θα ανοίξουν σήμερα κανονικά μετά από τρείς ολόκληρες βδομάδες - από τότε δηλαδή που ξέσπασε η οικονομική κρίση της 21ης Δεκεμβρίου. Το άνοιγμα των χρηματαγορών θα αποτελέσει μιά μεγάλη δοκιμασία για το νόμισμα της χώρας - το πέσο- το οποίο όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη περασμένη βδομάδα θα υποτιμηθεί κατά 28%. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από το Μπουένος Αιρες με αγωνία αναμένεται το άνοιγμα των χρηματαγορών τόσο από τους πολίτες της χώρας όσο και από τους διεθνείς επενδυτές. Η επαναλειτουργία τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση εκτιμά ο ανταποκριτής μας - πολλοί πιστεύουν ότι το πέσο θα πέσει πολύ περισσότερο σε σχέση με το δολλάριο. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η υποτίμηση του πέσο θα κάνει την οικονομία της χώρα περισσότερο ανταγωνιστική και θα βοηθήσει τις εξαγωγές. Ο κίνδυνος όμως είναι ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα οι τιμές.
Ο Ασκροφτ δεν αναμειγνύεται στις έρευνες για ΕΝΡΟΝ
11.1.2002 4:55 (Ωρα Λονδίνου) Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ, είπε ότι δεν θα αναλάβει προσωπικά την ευθύνη των ερευνών για την κατάρρευση της κολοσσιαίας αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας ΕΝΡΟΝ. Λεπτομερείς εξηγήσεις δεν έχουν δοθεί, αλλά οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως η ΕΝΡΟΝ και ο πρόεδρός της, είχαν ενισχύσει την εκστρατεία επανεκλογής του κυρίου Άσκροφτ στην Γερουσία. Νωρίτερα ο πρόεδρος Μπους είχε παραδεχτεί ότι είχε ενισχυθεί πολτικά από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΝΡΟΝ, Κέν Λέι, αλλά επέμεινε πως δεν γνώριζε για τα οικονομικά προβλήματα της Εταιρείας. Η χρεωκοπία της Enron θεωρείται η μεγαλύτερη επιχειρηματική αποτυχία στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Χιλιάδες άτομα έχουν απολυθεί και δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων έχουν εξαφανισθεί. Τα ηγετικά στελέχη της εταιρείας πούλησαν τις μετοχές τους, λίγο πριν την κατάρρευση της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Ομως, οι περίπου 20.000 εργαζόμενοι - οι οποίοι είχαν ενθαρρυνθεί να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας - δεν κατάφεραν να πουλήσουν τις μετοχές τους, καθώς δεν τους επετράπη να τις ρευστοποιήσουν. Ενας δικηγόρος της Enron, ο Ρόμπερτ Μπένετ, υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταλήγει η κοινή γνώμη σε εύκολα συμπεράσματα, καθώς ορισμένοι από αυτούς τους ισχυρισμούς μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι αναληθείς. Το σκάνδαλο απειλεί να εμπλέξει και το Λευκό Οίκο. Η Enron υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του προέδρου Μπους, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Πιο πρόσφατα, η Enron είχε αναλάβει το ρόλο του συμβούλου του αντιπροέδρου της αμερικανικής κυβέρνησης, Ντικ Τσένεϊ σε θέματα ενεργειακής πολιτικής. Μέχρι στιγμής τέσσερις επιτροπές του Κογκρέσου και δύο τμήματα της κυβέρνησης διεξάγουν τις δικές τους έρευνες για τη χρεωκοπία της εταιρείας.
Νέες εισβολές των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας
11.1.2002 5:13 (Ωρα Λονδίνου) Ισραηλινα άρματα μάχης και μπουλντόζες εισήλθαν και πάλι στη Λωρίδα της Γάζας και άρχισαν την καταστροφή του διαδρόμου προσγείωσης στο ελεγχόμενο από τους Παλαιστινίους Διεθνές Αεροδρόμιο της Γάζας. Πρόκειται κατά τα φαινόμενα για τη νέα ισραηλινή απάντηση στο θάνατο τεσσάρων στρατιωτών σε επίθεση παλαιστινίων εναντίον ισραηλινού φυλακίου. Νωρίτερα, η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση "Ισλαμική Τζιχάντ" ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία που είχε συνάψει με την Παλαιστινιακή Αρχή για τη κατάπαυση του πυρός εναντίον ισραηλινών στόχων. Η απόφαση της οργάνωσης ακολουθεί την χθεσινή επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό φυλάκιο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες και δύο παλαιστίνιοι.
Το Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ
11.1.2002 5:16 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος τύπου στην Τεχεράνη διέψευσε αμερικανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Ιράν ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις στα σύνορα με το Αφγανιστάν, προκειμένου να αποσταθεροποιήσει τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας και να αποδυναμώσει την αμερικανική επιρροή. Νωρίτερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζωρτζ Μπους, είχε ζητήσει από το Ιράν να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί να συνεργασθεί τόσο με το Ιράν όσο και με άλλα κράτη στην περιοχή, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν. Ο κ. Μπους επανέλαβε ότι όποιες χώρες δεν τάσσονται υπέρ της συμμαχίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να θεωρηθεί ότι τάσσονται εναντίον των αμερικανικών προσπαθειών.
|