Compact version |
|
Wednesday, 25 December 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-01-08
Αθλιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες Αφγανούς 08.1.2002 23:41 (Ωρα Λονδίνου) Τα χρόνια του πολέμου, της ξηρασίας και του καθεστώτος των Ταλιμπάν έχουν αφήσει πίσω τους πολλούς νεκρούς, αλλά και χιλιάδες αρρώστους και λιμοκτονούντες. Οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας υποστηρίζουν ότι πολλοί από αυτούς ζουν σε απομονωμένες περιοχές, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολη τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Στην ορεινή περιοχή Αμπντουλά Γκαν, που υπήρξε θέατρο των συγκρούσεων ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τη Βόρεια Συμμαχία, η κατάσταση είναι απελπιστική. Περίπου 10.000 άτομα στην περιοχή τρέφονται μόνο με χορτάρι, υποστηρίζει η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με χιλιάδες άλλους κατοίκους στο Αφγανιστάν. Σε ένα χωριό της περιοχής μάλιστα όλοι οι κάτοικοι υποφέρουν από διάρροια, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Οι οργανώσεις αρωγής καταβάλλου κάθε προσπάθεια για να μεταφέρουν περίπου 1.400 τόνους αλεύρι στις ορεινές περιοχές του βόρειου Αφγανιστάν.
ΗΠΑ: Εξηγήσεις από τον Αραφάτ για το φορτίο όπλων
08.1.2002 23:36 (Ωρα Λονδίνου) Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει εξήγήσεις από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Ο ίδιος συμπλήρωσε πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνδέουν τον κ.Αραφάτ ή στενούς συνεργάτες του με την υπόθεση όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ. Ο Παλαιστίνιος καπετάνιος του πλοίου, είπε ότι έλαβε εντολές από στενούς συνεργάτες του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γασέρ Αραφάτ. Ο καπετάνιος Ομάρ Ακάουϊ έκανε τη δήλωση αυτή στους δημοσιογράφους από την ισραηλινή φυλακή στην οποία κρατείται. Ο κ. Ακάουϊ είπε ότι είναι μέλος του κινήματος Φατάχ του Γασέρ Αραφάτ και ανέλαβε την αποστολή να μεταφέρει παράνομα το φορτίο των όπλων για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να αμυνθούν. Ο κ.Αραφάτ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη και ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κ.Αραφάτ διέταξε την διεξαγωγή ανακρίσεων.
Σαφή τοποθέτηση της Ιταλίας ζητά η ΕΕ
08.1.2002 23:38 (Ωρα Λονδίνου) Το σχόλιο του κ. Μόντι γίνεται ύστερα από την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικού της Ιταλίας Ρενάτο Ρουτζιέρο ο οποίος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για την ελλειπή όπως την χαρακτήρισε στήριξη μελών της κυβέρνησης προς το Ευρώ. Εν τω μεταξύ μεγάλη μερίδα του ιταλικού παρουσιάζει ως πιθανότερο αντικαταστάτη του κ. Ρουτζιέρο τον Τζιανφράνκο Φίνι αρχηγό του νεοφασιστικού κόμματος Εθνική Συμμαχία που συμμεέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τη θέση του υπουργού εξωτερικών έχει αναλάβει ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός που δήλωσε ότι θα παραμείνει σε αυτή για τουλάχιστον εξι μήνες.
Στο «αντίπαλο στρατόπεδο» ο πρόεδρος της Greenpeace στη Βρετανία
08.1.2002 20:36 (Ωρα Λονδίνου) Ο Λόρδος Μελτσετ που πριν από δυο χρόνια συνελλήφθει για την εισβολή του σε αγρόκτημα γενετικά μεταλλαγμένων δημητριακών, προσελήφθει από την Burson-Marsteller- τη μεγαλύτερη εταιρία δημοσίων σχεσεων στον κοσμο. Στο πελατολογιο της Burson-Marsteller περιλαμβάνονται κυβερνήσεις με πολύ «κακό μητρώο» στον τομέα της προστασίας των ανθρωπινων δικαιωμάτων καθώς και πολυεθνικές διαβόητες για την αντι-οικολογική τους δράση. Πιο συγκεκριμένα η Burson-Marsteller ανέλαβε, μεταξύ αλλων, να ωραιοποιήσει την εικόνα της κυβέρνησης της Νιγηρίας όταν κατηγορείτο για γενοκτονία στην Μπιάφρα, τον εξοραϊσμό της δικτατορίας του στρατηγού Βιδέλα στην Αργεντινή που ευθύνεται για την δολοφονία 35.000 πολιτών καθώς και την κάλυψη των εγκλημάτων της Ινδονησίας στο Ανατολικο Τιμορ. Πελάτες της εταιρίας-εργοδότη του προέδρου της Greenpeace είναι, επίσης, το πυρηνικο εργοστάσιο στο Three Mile Island γνωστο από την διαρροή του 1979, η Union Carbide που ευθύνεται για 15.000 θανάτους ινδών πόυ ζούσαν κοντα στο εργοστάσιο της στο Μποπάλ καθώς και η βρετανική κυβέρνηση μετα το σκάνδαλο των τρελλών αγελάδων.
«Εξηγήσεις» από την Ιταλία ζητά η ΕΕ
08.1.2002 19:16 (Ωρα Λονδίνου) Το σχόλιο του κ. Μόντι γίνεται ύστερα από την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικού της Ιταλίας Ρενάτο Ρουτζιέρο ο οποίος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για την ελλειπή όπως την χαρακτήρισε στήριξη μελών της κυβέρνησης προς το Ευρώ. Εν τω μεταξύ μεγάλη μερίδα του ιταλικού παρουσιάζει ως πιθανότερο αντικαταστάτη του κ. Ρουτζιέρο τον Τζιανφράνκο Φίνι αρχηγό του νεοφασιστικού κόμματος Εθνική Συμμαχία που συμμεέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τη θέση του υπουργού εξωτερικών έχει αναλάβει ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός που δήλωσε ότι θα παραμείνει σε αυτή για τουλάχιστον εξι μήνες.
Χιλιάδες Αφγανοί απειλούνται με λιμοκτονία
8.1.2002 16:39 (Ωρα Λονδίνου) Τα χρόνια του πολέμου, της ξηρασίας και του καθεστώτος των Ταλιμπάν έχουν αφήσει πίσω τους πολλούς νεκρούς, αλλά και χιλιάδες αρρώστους και λιμοκτονούντες. Οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας υποστηρίζουν ότι πολλοί από αυτούς ζουν σε απομονωμένες περιοχές, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολη τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Στην ορεινή περιοχή Αμπντουλά Γκαν, που υπήρξε θέατρο των συγκρούσεων ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τη Βόρεια Συμμαχία, η κατάσταση είναι απελπιστική. Περίπου 10.000 άτομα στην περιοχή τρέφονται μόνο με χορτάρι, υποστηρίζει η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με χιλιάδες άλλους κατοίκους στο Αφγανιστάν. Σε ένα χωριό της περιοχής μάλιστα όλοι οι κάτοικοι υποφέρουν από διάρροια, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Οι οργανώσεις αρωγής καταβάλλου κάθε προσπάθεια για να μεταφέρουν περίπου 1.400 τόνους αλεύρι στις ορεινές περιοχές του βόρειου Αφγανιστάν.
Η Ζιμπάμπουε απορρίπτει "δρακόντειο νόμο"
8.1.2002 16:55 (Ωρα Λονδίνου) Το νομοσχέδιο πρότεινε να απαγορευθεί η παρουσία ξένων παρατηρητών κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον Μάρτιο. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε έχει υποβάλει στο κοινοβούλιο και δύο ακόμη αμφιλεγόμενα νομοσχέδια, τα οποία θα συζητηθούν αύριο από το κοινοβούλιο. Το ένα από αυτά προτείνει να απαγορευθεί το δικαίωμα εργασίας σε ξένους δημοσιογράφους στη χώρα. Επιπλέον, προτείνει να εγγράφονται οι δημοσιογράφοι της Ζιμπάμπουε κάθε χρόνο σε μία διορισθείσα από την κυβέρνηση επιτροπή. Ο υπουργός Τύπου, Τζόναθαν Μόγιο, δήλωσε ότι οι προτεινόμενη νομοθεσία έχει σκοπό να αποτρέψει τους ξένους δημοσιογράφους να γράφουν υβριστικά άρθρα για τη Ζιμπάμπουε. Το δεύτερο νομοσχέδιο επιθυμεί να εκχωρήσει μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην αστυνομία. Οι επικριτές του εν λόγω νομοσχεδίου κατέκριναν την κυβέρνηση Μουγκάμπε ότι έχει σκοπό προσδώσει μεγαλύτερη ισχύ στην αστυνομία, προκειμένου να λαμβάνει μέτρα εναντίον της αντιπολίτευσης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντέδρασε έντονα απέναντι στην προτεινόμενη νομοθεσία του προέδρου Μουγκάμπε, σχεδιάζοντας μάλιστα να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ζιμπάμπουε.
Εξήντα γίνεται ο Στίβεν Χόκινγκ
8.1.2002 16:01 (Ωρα Λονδίνου) Ο καθηγητής Χόκινγκ, ο οποίος έγινε αρχικώς γνωστός με το βιβλίο του "Το χρονικό του χρόνου", γιορτάζει σήμερα τα εξηκοστά του γενέθλεια. Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, πίστευε όταν ήταν πολύ νέος ότι διέθετε μόνο λίγα χρόνια ζωής. Ομως ο ίδιος διέψευσε όλες τις ιατρικές προβλέψεις για το άτομό του. Οι έρευνές του επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ της Αγγλίας τον οδήγησαν σε μία σειρά εντυπωσιακών συμπερασμάτων για τη βαρύτητα, τις μαύρες τρύπες και την προέλευση του Διαστήματος. Η ασθένειά του, του στέρησε από πολύ νωρίς τη δυνατότητα να μπορεί να μιλάει. Ομως, η φωνή μέσω συνθεσάιζερ που χρησιμοποιεί για να επικοινωνεί έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του. Ο Στίβεν Χόκινγκ έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής και στις εφηβικές ηλικίες και έχει συμμετάσχει σε ορισμένα επεισόδια της σειράς κινουμένων σχεδίων "The Simpsons", αλλά και στη σειρά επιστημονικής φαντασίας "Star Trek". Στο συμπόσιο που διοργανώνεται προς τιμήν του θα παρευρεθεί και ο ίδιος, αλλά και ο συνεργάτης του Σερ Ρότζερ Πένροουζ και ο αστρονόμος Μάρτιν Ριζ. Στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι οι θεωρίες του ίδιου και του Σερ Ρότζερ Πένροουζ έχουν σκοπό να αποδείξουν ότι η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν υποδεικνύει ότι η απαρχή του χώρου και του χρόνου ξεκινά από τη μεγάλη έκρηξη και τερματίζεται μέσα στις μαύρες τρύπες.
Οργή της Τουρκίας για την κατεδάφιση φρουρίου
8.1.2002 15:04 (Ωρα Λονδίνου) Με διάβημά της προς την Ουνέσκο, τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία της εθνικής κληρονομιάς, η Τουρκία εκφράζει και επισήμως τις έντονες διαμαρτυρίες της. Το κάστρο αλ-Ατζγιάντ κατεδαφίσθηκε πρόσφατα προκειμένου να ανεγερθεί ένα συγκρότημα πολυκατοικιών και ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο για τους προσκηνυτές των ιερών μουσουλμανικών τόπων. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τουρκία αναφέρει ότι η κοινή γνώμη στη χώρα εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για το γεγονός. Το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία η κατεδάφιση του ιστορικού φρουρίου παρομοιάζεται με την καταστροφή των γιγαντιαίων αγαλμάτων του Βούδα στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Το κάστρο είχε χτισθεί κατά την περίοδο ακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προκειμένου να προστατευθεί η Μέκκα και οι ιεροί της τόποι από εισβολείς. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν πάντως επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι όντως κατεδαφίσθηκε το φρούριο. Η τουρκική κυβέρνηση διατείνεται ότι η Σαουδική Αραβία την είχε διαβεβαιώσει πριν από ένα χρόνο ότι θα αφήσει άθικτο το ιστορικό φρούριο.
Δίκη αντικαθεστωτικών στο Ιράν
8.1.2002 15:00 (Ωρα Λονδίνου) Οι 15 αντιφρονούντες κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια της χώρας, ότι συνομωτούσαν για να ρίξουν την κυβέρνηση και ότι χρησιμοποίησαν προπαγανδιστικά μηνύματα εναντίον του ιρανικού καθεστώτος. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι επιφανείς δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί - μέλη της φιλελεύθερης Θρησκευτικής Εθνικής Συμμαχίας που επιθυμεί να υπάρξει πολιτικός πλουραλισμός στο Ιράν. Ανάμεσά τους είναι οι βετεράνοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Εγιατολάχ Σαχαμπί και Χαμπιμπολάχ Πεγμάν, ο πανεπιστημιακός Χουσεϊν Ραφιί και οι δημοσιογράφοι Τακί Ραχμανί και Χοντά Σαμπέρ. Το κίνημα των μεταρρυθμιστών στο Ιράν, αλλά και διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από την ιρανική κυβέρνηση να γίνει ανοικτή η δίκη, κάτι ωστόσο που απερρίφθη. Ορισμένοι από τους συνήγορους υπεράσπισης των κατηγορουμένων υποστηρίζουν ότι δεν τους έχει επιτραπεί η επικοινωνία με τους πελάτες τους. Οι συλλήψεις των αντικαθεστωτικών άρχισαν πέρυσι τον Μάρτιο στο πλαίσιο της σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους μεταρρυθμιστές και τους συντηρητικούς στο Ιράν.
"Παραδίδονται" ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν
8.1.2002 14:01 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος του νέου κυβερνήτη της Κανταχάρ δήλωσε ότι ανάμεσα σε αυτούς που παραδόθηκαν είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των Ταλιμπάν, μουλάς Τουραμπί και ο πρώην υπουργός Αμυνας, μουλάς Ουμπαντουλά. Ο εκπρόσωπος επεσήμανε επίσης ότι και άλλα μέλη του καθεστώτος των Ταλιμπάν αρχίζουν σιγά σιγά να παραδίδονται και να τάσσονται με το μέρος της νέας διοίκησης. Στις αρχές της Κανταχάρ έχει επίσης παραδοθεί και ο πρώην πρέσβης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, μουλάς Χακανί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν παραδοθεί προέρχοντο από τις επαρχίες Πάκτικα, Χέλμαντ και Ορουζγκάν. Ο εκπρόσωπος του διοικητή της Κανταχάρ υπογράμμισε ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν που παραδίδονται πρόκειται να απελευθερωθούν μετά τη χορήγηση γενικής αμνηστείας, εκτός και αν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων. Σε μία άλλη εξέλιξη, ο επικεφαλής του τμήματος πληροφορόρησης των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Χαγί Μοτμέν, συνελήφθη και παρεδόθη στις αμερικανικές δυνάμεις στην Κανταχάρ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν εντοπισθεί τα ίχνη του ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, ούτε τα ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, παρά τις ατέρμονες προσπάθειες των αμερικανικών στρατευμάτων.
Παγερή η Ινδία στις εξαγγελίες του Πακιστάν
8.1.2002 14:05 (Ωρα Λονδίνου) Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι χρειάζεται πειστικές αποδείξεις για να δώσει βάση στις εξαγγελίες του ηγέτη του Πακιστάν. Ο Περβέζ Μουσαράφ προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις μετά τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος μετέβη από το Νέο Δελχί στην Ισλαμαμπάντ, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι σχέσεις των δύο χωρών - που διαθέτουν ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο - βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί εξαιτίας της αμφιλεγόμενης περιοχής του Κασμίρ. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στο Κασμίρ. Το Νέο Δελχί θεωρεί τους αυτονομιστές αντάρτες υπεύθυνους για την πρόσφατη αιματηρή επίθεση στο κοινοβούλιο της χώρας. Την ίδια στιγμή πάντως, οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν υποστηρίζουν ότι έχουν συλλάβει περισσότερους από 300 ισλαμιστές ακτιβιστές τις τελευταίες 10 ημέρες. Ο στρατηγός Μουσαράφ υπόσχεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν και άλλες συλλήψεις. Παράλληλα, δέχεται να εξετάσει τα αιτήματα της Ινδίας να εκδοθούν περίπου 20 συλληφθέντες. Ωστόσο, η αντίδραση της Ινδίας παραμένει ψυχρή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασβάντ Σινχ, έχει αμφισβητήσει τις δηλώσεις του Περβέζ Μουσαράφ, πιστεύοντας πως "δεν έχει αλλάξει η στάση του Πακιστάν απέναντι στην τρομοκρατία", όπως είπε χαρακτηριστικά. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι η διένεξη ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν εξακολουθεί να παραμένει σοβαρή. Ο πρόεδρος Μπους επεσήμανε ότι η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν έχει ακόμη εκτονωθεί, αν και δήλωσε ότι πιστεύει πως υπάρχει διέξοδος στο πρόβλημα.
Τέλος εποχής για το Intourist
8.1.2002 14:21 (Ωρα Λονδίνου) Το ξενοδοχείο, που αποτελείται από 20 ορόφους, αναμένεται να κατεδαφισθεί μέσα στην άνοιξη με σκοπό να ανεγερθεί στη θέση του ένα πολυτελές, σύγχρονο, δυτικού τύπου ξενοδοχείο. Χτισμένο το 1970, το διάσημο ξενοδοχείο συμβόλιζε την αισθητική του κομμουνιστικού καθεστώτος και φιλοξενούσε κυρίως επισκέπτες από χώρες της Δύσης. Το φαγητό που προσέφερε ήταν πάντοτε μέτριο, σύμφωνα με τους δυτικούς επισκέπτες του, ενώ επιστεύετο ότι σε κάθε δωμάτιο υπήρχαν "κοριοί" για να παρακολουθούν τις κινήσεις των φιλοξενουμένων. Οι διηγήσεις των επισκεπτών στο ξενοδοχείο έκαναν λόγο και για παρουσία ποντικών και κατσαρίδων μέσα στα δωμάτια, αλλά και για κατεστραμμένα μπάνια. Το Intourist είχε γίνει επίσης διάσημο και για τη νυχτερινή ζωή που προσέφερε, καθώς στους γύρω δρόμους κυκλοφορούσαν πάντοτε πόρνες, έτοιμες να έρθουν σε επαφή με τους τουρίστες. Ωστόσο, ένα από τα μεγάλα του πλεονεκτήματα ήταν ότι βρισκόταν μόλις δύο λεπτά από το Κρεμλίνο και την Κόκκινη Πλατεία. Οι αρχιτέκτονες υποστηρίζουν ότι η κατεδάφισή του δεν πρόκειται να είναι πλήγμα για τη ρωσική πρωτεύουσα, καθώς το πολυόροφο ξενοδοχείο εμπόδιζε τη θέα προς το Κρεμλίνο από την κεντρική οδό της Μόσχας, Τβερσκάγια.
Τέλος εποχής για το ρωσικό ιστορικό ξενοδοχείο Intourist
8.1.2002 12:30 (Ωρα Λονδίνου) Το ξενοδοχείο, που αποτελείται από 20 ορόφους, αναμένεται να κατεδαφισθεί μέσα στην άνοιξη με σκοπό να ανεγερθεί στη θέση του ένα πολυτελές, σύγχρονο, δυτικού τύπου ξενοδοχείο. Χτισμένο το 1970, το διάσημο ξενοδοχείο συμβόλιζε την αισθητική του κομμουνιστικού καθεστώτος και φιλοξενούσε κυρίως επισκέπτες από χώρες της Δύσης. Το φαγητό που προσέφερε ήταν πάντοτε μέτριο, σύμφωνα με τους δυτικούς επισκέπτες του, ενώ επιστεύετο ότι σε κάθε δωμάτιο υπήρχαν "κοριοί" για να παρακολουθούν τις κινήσεις των φιλοξενουμένων. Οι διηγήσεις των επισκεπτών στο ξενοδοχείο έκαναν λόγο και για παρουσία ποντικών και κατσαρίδων μέσα στα δωμάτια, αλλά και για κατεστραμμένα μπάνια. Το Intourist είχε γίνει επίσης διάσημο και για τη νυχτερινή ζωή που προσέφερε, καθώς στους γύρω δρόμους κυκλοφορούσαν πάντοτε πόρνες, έτοιμες να έρθουν σε επαφή με τους τουρίστες. Ωστόσο, ένα από τα μεγάλα του πλεονεκτήματα ήταν ότι βρισκόταν μόλις δύο λεπτά από το Κρεμλίνο και την Κόκκινη Πλατεία. Οι αρχιτέκτονες υποστηρίζουν ότι η κατεδάφισή του δεν πρόκειται να είναι πλήγμα για τη ρωσική πρωτεύουσα, καθώς το πολυόροφο ξενοδοχείο εμπόδιζε τη θέα προς το Κρεμλίνο από την κεντρική οδό της Μόσχας, Τβερσκάγια.
Προειδοποιήσεις Μπους για το Κασμίρ
8.1.2002 11:46 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος Μπους προειδοποίησε ότι η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν έχει ακόμη εκτονωθεί, αν και δήλωσε ότι πιστεύει πως υπάρχει διέξοδος στο πρόβλημα. Πάντως, η αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης στις εξαγγελίες του στρατηγού Μουσαράφ ήταν παγερή. Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι χρειάζεται πειστικές αποδείξεις για να δώσει βάση στις εξαγγελίες του ηγέτη του Πακιστάν. Ο Περβέζ Μουσαράφ προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις μετά τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος μετέβη από το Νέο Δελχί στην Ισλαμαμπάντ, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι σχέσεις των δύο χωρών - που διαθέτουν ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο - βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί εξαιτίας της αμφιλεγόμενης περιοχής του Κασμίρ. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στο Κασμίρ. Το Νέο Δελχί θεωρεί τους αυτονομιστές αντάρτες υπεύθυνους για την πρόσφατη αιματηρή επίθεση στο κοινοβούλιο της χώρας. Την ίδια στιγμή πάντως, οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν υποστηρίζουν ότι έχουν συλλάβει περισσότερους από 300 ισλαμιστές ακτιβιστές τις τελευταίες 10 ημέρες. Ο στρατηγός Μουσαράφ υπόσχεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν και άλλες συλλήψεις. Παράλληλα, δέχεται να εξετάσει τα αιτήματα της Ινδίας να εκδοθούν περίπου 20 συλληφθέντες. Ωστόσο, η αντίδραση της Ινδίας παραμένει ψυχρή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασβάντ Σινχ, έχει αμφισβητήσει τις δηλώσεις του Περβέζ Μουσαράφ, πιστεύοντας πως "δεν έχει αλλάξει η στάση του Πακιστάν απέναντι στην τρομοκρατία", όπως είπε χαρακτηριστικά.
Νέες συγκρούσεις στην Τσετσενία
8.1.2002 11:19 (Ωρα Λονδίνου) Οι μάχες ξέσπασαν στην πόλη Αργκούν, η οποία είχε αποκλεισθεί από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τους ηγέτες των Τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών. Τηλεοπτικοί σταθμοί της Ρωσίας μετέδωσαν ότι μία ομάδα περιπολίας του ρωσικού στρατού έπεσε σε ενέδρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες. Μετά τις πολύωρες μάχες που ακολούθησαν, οι δυνάμεις ασφαλείας βρήκαν αρκετά πτώματα σε ένα κατεστραμμένο σπίτι, από όπου είχαν ανοίξει πυρ οι αντάρτες. Η πόλη Αργούν, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι. Το Γκρόζνι είχε γίνει το κέντρο της αντίστασης εναντίον των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας πριν από δύο χρόνια, όταν η Μόσχα επεχείρησε να καταπνίξει την εξέγερση των Τσετσένων αυτονομιστών. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η Δύση έπαψε να ασκεί κριτική εναντίον της Μόσχας για τη δράση των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, μετά την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης Πούτιν στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.
Μέλος της Αλ Κάιντα αυτοπυρπολείται
8.1.2002 12:05 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τους αξιωματούχους ο αυτόχειρας ήταν μέλος του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα. Ο Αραβας μαχητής αυτοκτόνησε όταν, στην προσπάθειά του να αποδράσει, συνειδητοποίησε ότι ήταν περικλυκωμένος από φρουρούς του νοσοκομείου. Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης αρνούνται να παραδοθούν, ενώ πιστεύεται ότι είναι οπλισμένα με καραμπίνες και χειροβομβίδες. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στο νοσοκομείο από τον Νοέμβριο, όταν ακόμη η Κανταχάρ βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Μεγάλος αριθμός μαχητών της Αλ Κάιντα είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο της Κανταχάρ, μετά τον τραυματισμό τους από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Οι περισσότεροι από αυτούς κατάφεραν να αποδράσουν όταν οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το αλλοτινό οχυρό τους στην Κανταχάρ.
Νέες συγκρούσεις στην Τσετσενία
8.1.2002 11:19 (Ωρα Λονδίνου) Οι μάχες ξέσπασαν στην πόλη Αργκούν, η οποία είχε αποκλεισθεί από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τους ηγέτες των Τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών. Τηλεοπτικοί σταθμοί της Ρωσίας μετέδωσαν ότι μία ομάδα περιπολίας του ρωσικού στρατού έπεσε σε ενέδρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες. Μετά τις πολύωρες μάχες που ακολούθησαν, οι δυνάμεις ασφαλείας βρήκαν αρκετά πτώματα σε ένα κατεστραμμένο σπίτι, από όπου είχαν ανοίξει πυρ οι αντάρτες. Η πόλη Αργούν, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι. Το Γκρόζνι είχε γίνει το κέντρο της αντίστασης εναντίον των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας πριν από δύο χρόνια, όταν η Μόσχα επεχείρησε να καταπνίξει την εξέγερση των Τσετσένων αυτονομιστών. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η Δύση έπαψε να ασκεί κριτική εναντίον της Μόσχας για τη δράση των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, μετά την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης Πούτιν στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.
Παγερή η Ινδία στις εξαγγελίες του Πακιστάν
8.1.2002 9:33 (Ωρα Λονδίνου) Η Ινδία ανακοίνωσε απλώς ότι χρειάζεται πειστικές αποδείξεις για να δώσει βάση στις εξαγγελίες του ηγέτη του Πακιστάν. Ο Περβέζ Μουσαράφ προέβη στις εν λόγω ανακοινώσεις μετά τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος μετέβη από το Νέο Δελχί στην Ισλαμαμπάντ, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει την ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν. Οι σχέσεις των δύο χωρών - που διαθέτουν ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο - βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί εξαιτίας της αμφιλεγόμενης περιοχής του Κασμίρ. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στο Κασμίρ. Το Νέο Δελχί θεωρεί τους αυτονομιστές αντάρτες υπεύθυνους για την πρόσφατη αιματηρή επίθεση στο κοινοβούλιο της χώρας. Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπους προειδοποίησε ότι η κρίση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν δεν έχει ακόμη εκτονωθεί. Παρ' όλα αυτά, οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν υποστηρίζουν ότι έχουν συλλάβει περισσότερους από 300 ισλαμιστές ακτιβιστές τις τελευταίες 10 ημέρες. Ο στρατηγός Μουσαράφ υπόσχεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν και άλλες συλλήψεις. Παράλληλα, ο ίδιος δέχθηκε να εξετάσει τα αιτήματα της Ινδίας να εκδοθούν περίπου 20 συλληφθέντες. Ωστόσο, η αντίδραση της Ινδίας παραμένει ψυχρή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζασβάντ Σινχ, έχει αμφισβητήσει τις δηλώσεις του Περβέζ Μουσαράφ, πιστεύοντας πως "δεν έχει αλλάξει η στάση του Πακιστάν απέναντι στην τρομοκρατία", όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η Ζιμπάμπουε εξετάζει "δρακόντειο νόμο"
8.1.2002 10:15 (Ωρα Λονδίνου) Μία από τις ρυθμίσεις προτείνει να απαγορευθεί το δικαίωμα εργασίας σε ξένους δημοσιογράφους στη χώρα. Την ίδια στιγμή, πολλοί πιστεύουν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα προσδώσει μεγαλύτερη ισχύ στην αστυνομία, η οποία θα μπορεί να λαμβάνει μέτρα εναντίον της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μουγκάμπε θέλει να απαγορεύσει την παρουσία ξένων παρατηρητών κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον Μάρτιο. Ο υπουργός Τύπου, Τζόναθαν Μόγιο, δήλωσε ότι οι προτεινόμενη νομοθεσία έχει σκοπό να αποτρέψει τους ξένους δημοσιογράφους να γράφουν υβριστικά άρθρα για τη Ζιμπάμπουε. Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι δημοσιογράφοι της Ζιμπάμπουε θα οφείλουν να εγγράφονται κάθε χρόνο σε μία διορισθείσα από την κυβέρνηση επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αντιδράσει απέναντι στην προτεινόμενη νομοθεσία του προέδρου Μουγκάμπε και σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ζιμπάμπουε. Το θέμα θα συζητηθεί σε υπουργικό επίπεδο αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την υποτίμηση του πέσο
08.1.2002 7:50 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε την υποτίμηση του πέσο, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που επέφερε την παραίτηση δύο προέδρων μέσα στις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Ακόμα, η κυβέρνηση κάλεσε τα σουπερμαρκετ και άλλες επιχειρήσεις να μην ανεβάσουν τις τιμές εξαιτίας της υποτίμησης. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η διατήρηση των τιμών είναι θέμα συνείδησης. Το πέσο υποτιμήθηκε κατά 30%, μετά την αποδέσμευσή του από το αμερικανικό δολάριο. Πιστεύεται ότι η "δολαριοποίηση" στην Αργεντινή ευθύνεται ουσιαστικά για την τεράστια οικονομική κρίση στη χώρα. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χόρχε Ρέμες Λενίκοβ, αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στο μήνα στο κοινοβούλιο νέα μέτρα λιτότητας. Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή του τεράστιου εξωτερικού χρέους της χώρας. Ο κ. Λενίκοβ δήλωσε ότι ενδέχεται να ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και νέο δάνειο ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κυβέρνηση της Αργεντινής αναμένεται να πραγματοποιήσει μία σειρά επαφών με ξένους επενδυτές - κυρίως με επιχειρήσεις και τράπεζες από την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εν τω μεταξύ, ο κ. Λενίκοβ αναμένεται να αυξήσει το επιτρεπόμενο όριο ανάληψης από 1.000 σε 1.500 πέσος το μήνα. Οι περιορισμοί στο όριο ανάληψης είχαν επιβληθεί τον περασμένο μήνα όταν χιλιάδες άτομα είχαν σπεύσει στις τράπεζες για να αποσύρουν τα χρήματά τους, φοβούμενα μία μελλοντική υποτίμηση.
Επίσκεψη-αστραπή του Μπλερ στο Αφγανιστάν
08.1.2002 5:35 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Μπλερ είναι ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που επισκέπτεται την χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλεμπάν. Τον κ.Μπλερ και την σύζηγο του υποδέχθηκε στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, στα περίχωρα της πρωτεύσας Καμπούλ, ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι και η συζηγός του. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι αν και το Αφγανιστάν υπήρξε στο παρελθόν εξαγωγέας τρομοκρατίας, τώρα υπό την μεταβατική κυβέρνηση υπάρχει πραγματική προοπτική για πρόοδο και σταθερότητα. Ο κ.Μπλερείχε επίσης συνομιλίες με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Λαχντάρ Μπραχίμι, και επισκέφτηκε τους Βρετανούς στρατιώτες μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν. Ο κ.Μπλερ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να εγκαταλέιψει το Αφγανιστάν στη τύχη του. Στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ εξ άλλου είχε φθάσει νωρίτερα ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών με επικεφαλής τον Τζο Λίμπερμαν. Στο μεταξύ, αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών συνέχισαν και κατά τη διάρκεια της ημέρας τους βομβαρδισμούς τους στην πόλη Χοστ του Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν ακόμη θέσεις της Αλ Κάιντα. Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι ορισμένες βόμβες έπεσαν πολύ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι τουλάχιστον έξι αμερικανικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποβιβάζοντας Αμερικανούς στρατιώτες. Σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο, που εδρεύει στο Πακιστάν, οι αμερικανικές δυνάμεις καταδιώκουν μαχητές που υποστηρίζουν τον πρώην διοικητή των Ταλιμπάν στην περιοχή, Τζαλαλουντίν Χακανί. Οι Αμερικανοί άρχισαν και πάλι τις επιθέσεις τους στο ανατολικό Αφγανιστάν το Σάββατο, πραγματοποιώντας επιθέσεις στην περιοχή νοτίως της Τζαλαλαμπάντ. Ο πρόεδρος Μπους προειδοποιεί τα μέλη της Αλ Κάιντα ότι δεν πρέπει να υποτιμούν τις αμερικανικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμ ή, ο νέος απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, τονίζει ότι οι βομβαρδισμοί θα συνεχισθούν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι απειλούνται. Στο Πακιστάν, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να απελάση τον πρώην πρέσβυ των Ταλεμπάν στην Ισλαμαμπάντ, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαήφ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η απέλαση αποτελούσε παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας. Ο κ.Ζαήφ απελάθηκε στο Αφγανιστάν όπου συνελλήφθη αμέσως από τους Αμερικανούς και τώρα κρατείται σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο στον Περσικό Κόλπο.
Μπους : "Μπορεί ο προυπολογισμός μας να είναι ελλειματικός"
08.1.2002 4:41 (Ωρα Λονδίνου) Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι θα ήταν δικαιολογημένο ο αμερικανικός προυπολογισμός να είνα ελλειματικός. Και όπως τόνιοσε κάτι τέτοιο θα συμβεί εξαιτίας του ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. "Αυτό το έθνος υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να έχει προυπολογισμό με έλλειμα αυτή την χρονιά σε περίοδο πολέμου,σε στιγμή εθνικής ανάγκης ή σε περιόδους ύφεσης και εμεις βρισκόμαστε και στα τρία. Είναι λογικό να χαλάς χρήματα για νικήσεις τον πόλεμο" δήλωσε ο Πρόεδρος Μπους. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι ο Πρόεδρος Μπους έχει σκοπό να ακολουθήσει μια επιθετικότερη πολιτική όσον αφορα στην υποστήριξη της οικονομικής του στρατηγικής. Μια στρατηγική που κυρίως εντοπίζεται στην τήρηση με θρησκευτική ευλάβεια της πολιτικής της μειωσης της φορολογίας. Μιλώντας εχθές σε δημοσιογράφους, λίγο πρίν συναντήση των πρόεδρο της Κεντρικης Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τον Άλαν Γκρινσπαν, ο Μπους φάνηκε αισιόδοξος ότι η οικονομία θα ανακάμψει αλλά ταυτόχρονα κάλεσε το Κογκρέσο να επεκτείνει την στήριξη του από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στην οικονομική του πολιτική. Το Κογκρέσο, που ελέγχεται μετά από πολλά χρόνια από τους Δημοκρατικούς δυσκολεύει κατά πολυ την οικονομική ατζέντα Μπους. Πριν ένα μήνα μπλόκαρε ένα οικονομικό πακέτο οικονομικών μέτρων αξίας 45 δις δολαρίων. Τώρα ο Πρόεδρος ελπίζει σε στήριξη του νόμου που θα προτείνει για νέα οικονομικα κίνητρα. Ολα αυτά μέσα σε ένα ευρύτερα αρνητικό κλίμα για την αμερικάνικη οικονομία, που βλέπει την ανεργία να εκτινάσετε στο επίπεδο ρεκόρ των 5,8% και πολλές εταιρείες να διαλέγουν την πολιτική της συρρίκνωσης για να αντιμετωπίσουν την ύφεση και τις αρνητικές συνέπειες της 11ης του Σεπτέμβρη.. Η ισοσκέλιση του προυπολογισμού ήταν ο ακρογωνιάιος λίθος της πολιτικής των κυβερνήσεων Κλίντον. Πολύ περισσότερό ήταν η δημιουργία πλεονασμλάτων απόρρεια μιας ανθούσας οικονομίας εκείνη την χρονική στιγμή. Τώρα μέσα σε όλες τις αρνητικές συγκυρίες ο Πρόεδρος Μπους φαίνεται να επιθυμεί απλά να μην αυξήση την φορολογία. Και επικαλούμενος συνθήκες εθνικής ανάγκης προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο ότι η οικονομική πολιτική του είναι συνέχεια της πολιτικης για να προστατευθεί η Αμερικη και άρα και το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελλείματα δεν είναι τόσο σημαντικό. Μέσα σε όλα αυτά, και με μία ενδεχόμενη σύγκρουση Προέδρου και Κογκρέσου η αεροπορική βιομηχανία δείχνει να ανακάπτει από τις αρνητικές συνέπειες της 11ης Σεπτεμβρίου. Πέντε από τις μεγαλύτερες αμερικανικες επιβατικές αεροπορικές βιομηχανίες έδωσαν στην δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν σημαντική αύξηση στην διακίνηση επιβατών το τελευταίο μήνα.
Έκθεση υψηλής τεχνολογίας στο Λας Βέγκας
08.1.2002 5:19 (Ωρα Λονδίνου) Στην έκθεση παρουσιάζονται τα πιο σύγχρονα μοντέλα στους τομείς της ψηφιακής βιντεοκάμερας και ακουστικών συστημάτων, ασύρματων επικοινωνιών, κινητής τηλεφωνίας και του ίντερνετ. Μετά την πτώση των πωλήσεων που παρατηρήθηκε το 2001 οσον αφορά στις συσκευές υψηλής τεχνολογίας, πολλές εταιρίες ελπίζουν ότι η έκθεση του Λας Βέγκας θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Το μεγάλο αυτό γεγονός στο χώρο της τεχνολογίας, που θα διαρκέσει από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, εγκαινίασε χθες με ομιλία του ο πρόεδρος της Μάικροσοφτ Μπιλ Γκέιτς. Μέχρι στιγμής, οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας δεν κατάφεραν να κατασκευάσουν προιόντα που συνδυάζουν τα κομπιούτερ, το βίντεο, τη μουσική και το ίντερνετ με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι προσιτός σε ολόκληρη την οικογένεια. Στην έκθεση μία από τις σημαντικότερες παρουσιάσεις αναμένεται να κάνει η εταιρεία Rearden Steel. Αν και λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα νέο προιον που θα συνδυάζει την τηλεόραση, το ίντερνετ, και παιχνίδια βίντεο σε ένα ενιαίο σύστημα ψυχαγωγίας. Πάντως η ψηφιακή διασκέδαση αποτελεί βασικό μέρος της έκθεσης, με ιδιαίτερη έμφαση στα διαδραστικά παιχνίδια, στα ψηφιακά ακουστικά συστήματα και στις τελευταίες τεχνολογικά εξελίξεις στον τομέα της εικόνας .
Ρεκόρ πωλήσεων αυτοκινήτων στην Βρετανία
08.1.2002 5:01 (Ωρα Λονδίνου) Η άυξηση σε σχέση με την περασμένη χρονιά ήταν της τάξεως του 10,7%. Στις τρεις πρώτες θέσεις προτίμησης ήταν τα μοντέλα Φορντ Φοκους, Βαουξχολ Αστρα και Πεζο 206. Βασικά αίτια για αυτή την αύξηση ήταν οι χαμηλότερες τιμες και τα επιτοκία δανεισμού. Ο αριθμός των πωλήσεων αποτελεί νεό ρεκόρ, ξεπερνώντας το προηγούμενο που ήταν το 1998 οπότε και πωλήθηκαν 2,3 εκατομύρια αυτοκίνητα. Για το 2002 οι πωλήσεις αναμένεται να αγγίξουν το 2,3 εκατομύρια αυτοκίνητα.
Κινδυνος για τις μητέρες η χρήση κάναβης 08.1.2002 5:21 (Ωρα Λονδίνου) Οι γυναίκες που κάνουν χρήση κάναβης κατά τη διάρκεια της εγγυμοσύνης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο μικρότερα σε μέγεθος βρέφη. Αυτό απέδειξε έρευνα που διεξήγαγαν σε 12, 000 εγγύους, επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έγγυες που καπνίζουν ένα τσιγάρο χασίς την εβδομάδα, προκαλούν στον οργανισμό τους τις ίδιες βλαβερές συνέπειες με αυτές που προκαλούν 15 κανονικά τσιγάρα την ημέρα. Αν και δεν υπήρξαν αποδείξεις ότι η χρήση κάναβης κατά τη διάρκεια της εγγυμοσύνης αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής, η έρευνα απέδειξε ότι οι μέλλουσες μητέρες που κάπνίζουν συστηματικά χασίς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν μικρά σε μέγεθος βρέφη. Κατά μέσο όρο, τα μωρά που οι μητέρες τους έκαναν χρήση κάναβης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, πριν και κατά τη διάρκεια της εγγυμοσύνης, ήταν 216 γραμμάρια ελαφρύτερα από αυτά που οι μητέρες τους δεν ήταν χρήστες. πίσης, - σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες - τα βρέφη ήταν κοντύτερα και είχαν μικρότερα κεφάλια.
08.1.2002 4:52 (Ωρα Λονδίνου) Ο Guardian έχει κεντρικό τίτλο " το ταξίδι αστραπή του Μπλέρ στην εμπόλεμη ζωνη του Αφγανιστάν" Ακόμα σε άρθρο στην πρώτη σελίδα μαθαίνουμε ότι "οι Μπραουν είναι συντετριμένοι από την απώλεια της νεογέννητης κόρης τους". O Ιντεπέντερντ στον κεντρικό του τίτλο αναφέρει ότι "στην αγκαλιά των δικών της , η Τσένιφερ (Μπράουν) τελικά χάνει την μάχη για την ζωή" . Η Daily Telegraph έχει βασικό τίτλο στην πρώτη της σελίδα την απώλεια της κόρης των Μπραουν και τα συλληπητήρια του Τόνι Μπλέρ. Οι Times στον κεντρικό τους τίτλο γράφουν ότι " ο Μπλερ επιστρέφει με την υπόσχεση της ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν" αναφερόμενοι στην επίσκεψη έκπληξη του βρετανού πρωθυπουργού στο Αφγανιστάν. Στο πρωτοσέλιδο τους οι Times αποκαλύπτουν και την έξαρση των κλοπών κινητών τηλεφώνων. Γιά επιδρομές συμμοριών στις πόλεις κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα. Τέλος οι Financial Times επικεντρώνονται στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις -"οι κεντρικές τράπεζες των 10 πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου εκφράζουν αισιοδοξία για την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας" γράφουν οι Financial Times.
|