Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 02-01-01
Νέα εποχή ξημερώνει για την Ευρώπη 1.1.2002 20:37 (Ωρα Λονδίνου) Σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο νέος χρόνος έφερε την Ευρώπη σε μια νέα εποχή, ενισχύοντας τους δεσμούς της κοινής ευρωπαϊκής πορείας. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος εξέφρασε την ελπίδα η άφιξη του νέου νομίσματος να προωθήσει την ειρήνη και την ενότητα σε όλη την Ευρώπη. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής η μετάβαση στο ευρώ δείχνει να μην παρουσιάζει προβλήματα. Τριακόσια εκατομμύρια πολίτες των χωρών της Ευρώπης θα αποκτήσουν το ενιαίο νόμισμα. Το ευρώ είναι το νόμισμα που καλύπτει τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση μετά από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ευρώ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρθηκαν υπό αυστηρή ένοπλη προστασία σε τράπεζες και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στις 12 χώρες της ευρωζώνης, που απλώνεται από τη Φινλανδία μέχρι την Ελλάδα. Εκτός από τα 12 κράτη της ευρωζώνης, το νέο νόμισμα υιοθέτησαν και η επαρχία του Κοσόβου και η Δημοκρατία του Μαυροβουνίου. Τα παλιά εθνικά νομίσματα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται παράλληλα με το ευρώ μέχρι το Φεβρουάριο στις περισσότερες χώρες. Η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία και η Σουηδία, που συμπληρώνουν τους 15 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν εντάσσονται για την ώρα στη ζώνη του ευρώ.
Διαψεύδεται η επιχείρηση σύλληψης του Ομάρ
1.1.2002 20:45 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, φέρεται να είχε δηλώσει ότι Αμερικανοί πεζοναύτες συμμετέχουν σε επιχείρηση για το σκοπό αυτό και δήλωνε αποφασισμένος να φέρει σε πέρας τη σύλληψη του μουλά Ομάρ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ηγέτης των Ταλεμπάν κρύβεται κοντά στο Μπαγκράν, στην επαρχία Χελμάντ. Πάντως εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι δεν υπάρχει ειδικά σχεδιασμένη αποστολή και ότι οι κινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων εντάσσονται στην επιχείρηση συλλογής πληροφοριών στο έδαφος του Αφγανιστάν.
Μειώνεται η ένταση
1.1.2002 20:48 (Ωρα Λονδίνου) Ο γ.γ γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν, συνεχάρη την πακιστανική κυβέρνηση για την σύλληψη των παραστρατιωτικών ισλαμιστών. Ακόμα τόνισε την ανάγκη σύγκλησης διάσκεψης κορυφής ανάμεσα στις δύο χώρες για να λυθούν όλα τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο. Στην περιοχή αναμένεται να επισκεφθεί και ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. Η ηγεσία της Ινδίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ενέργεια της πακιστανικής κυβέρνησης να συλλάβει ηγετικά στελέχη των ισλαμικών οργανώσεων Λασκάρ-ι-Τάιμπα και Τζάις-ε-Μοχάμεντ, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο. Οι συλλήψεις χαρακτηρίστηκαν "βήμα προς τη θετική κατεύθυνση", από τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών, Τζασουάντ Σινγχ. Επίσης, παραδόθηκε στο Πακσιτάν ένας κατάλογος 20 ατόμων τους οποίους καταζητεί η Ινδία. Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπιχαρί Βατζπαγί, είπε ότι είναι πρόθυμος να προχωρήσει στην επίλυση των διαφορών με το Πακιστάν εάν ικανοποιηθούν τα ινδικά αιτήματα. Πάντως προειδοποίησε το λαό του να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ είχε νωρίτερα απευθύνει έκκληση στον ινδικό λαό να μην υποστηρίξει τις ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε πόλεμο.
Οι φάκελοι του Foreign Office το 1971
1.1.2002 20:51 (Ωρα Λονδίνου) Εντάσσονται κυρίως στην αρχειακή σειρά FCO 9 και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος γεγονότων που σημάδευσαν το έτος 1971. Η σύλληψη και η απέλαση της Αμαλίας Φλέμινγκ , η επίσκεψη Άγκνιου στην Ελλάδα και η κατάρρευση των συμφωνιών που είχε κάνει ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τη χούντα των συνταγματαρχών είναι ορισμένα από τα σημαντικά θέματα που τη χρονιά εκείνη απασχόλησαν τους Βρετανούς διπλωμάτες. Άλλα ζητήματα που προβλημάτισαν τη βρετανική διπλωματία ήταν η κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων, η δράση των ελλήνων κομμουνιστών, οι σχέσεις του καθεστώτος της 21ης Απριλίου με τις Βαλκανικές χώρες, ο ρόλος των Αμερικανών και οι πιθανότητες που είχε ο Κωνσταντίνος να επιστρέψει στην Ελλάδα. Σημειώνουμε ότι οι δύο φάκελοι (FC0 9/ 1383 , 1384) για τον πρώην βασιλιά παραμένουν κλειστοί. Οι σχέσεις της χούντας με το Μακάριο και η μυστική επάνοδος του Γρίβα στην Κύπρο προβλημάτισαν επίσης τους "μανδαρίνους" του Φόρειν Οφις. Γι’ αυτά τα δύο όμως σημαντικά θέματα οι πληροφορίες είναι πολύ περισσότερες στην αρχειακή σειρά που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία .
Επιστρέφει ο αμερικανός μεσολαβητής στη Μέση Ανατολή
1.1.2002 20:53 (Ωρα Λονδίνου) Πηγές προσκείμενες στην Παλαιστινιακή Αρχή αναφέρουν ότι ο κ. Ζίνι αναμένεται στην περιοχή την Πέμπτη. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κ. Ζίνι θα είναι αρχικά στην περιοχή για μία πενθήμερη περιοδεία προσπαθώντας να έχει επαφές με τις δύο πλευρές. Στην ατζέντα του κ. Ζίνι είναι να πείσει τους Παλαιστινίους να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν τις συλλήψεις ακραίων ισλαμιστών, ενώ το Ισραήλ να χαλαρώσει τα μέτρα περιστολής των μετακινήσεων που έχει επιβάλλει στους Παλαιστινίους. Την επιστοφή του κ.Ζίνι χαιρέτισαν Παλαιστινιακή Αρχή και Ισραήλ. Η προηγούμενη αποστολή του κ.Ζίνι είχε τερματιστεί στα μέσα του Δεκέμβρη εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή.
Χάος στη Ζάμπια μετά τις εκλογές
1.1.2002 21:06 (Ωρα Λονδίνου) Ο δικαστής επρόκειτο να ανακοινώσει την ετυμηγορία του σχετικά με τις καταγγελίες περί νοθείας στις εκλογές που διεξήχθησαν πριν από λίγες ημέρες, όταν δακρυγόνα αέρια κατέστησαν αναγκαία τη διακοπή της συνεδρίασης. Έξω από την αίθουσα του Ανωτάτου Δικαστηρίου η αστυνομία προσπαθούσε να απωθήσει χιλιάδες διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Τρία άτομα τραυματίστηκαν. Οι διαδηλωτές απαιτούν νέες εκλογές ισχυριζόμενοι ότι όντως υπήρξε νοθεία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει τα αποτελέσματα που φέρουν τον νυν πρόεδρο, Λέβυ Μουαναουάσα, να έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Άντερσον Μαζόκα, και να διατάξει επανακαταμέτρηση των ψήφων.
Νέα αναζωπύρωση στην Αυσταλία
1.1.2002 21:08 (Ωρα Λονδίνου) Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής χρησιμοποιούν μέχρι και νερό από πισίνες. Ελικόπτερο συντονίζει τις επιχειρήσεις από αέρα. Η αλλαγή της διευθυνσης των ανέμων απέτρεψε να απειληθεί και ένα ακόμα προάστειο του Σίδνει, το Επινγκ. Σύμφωνα με ανταποκριτές είναι η πρώτη φορά που οι δασικές πυρκαγιές απειλούν άμεσα την προάστια της πολυπληθέστερης πόλης της Αυστραλίας.
Νέο κενό εξουσίας στην Αργεντινή
1.1.2002 21:13 (Ωρα Λονδίνου) Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αργεντινής υπέβαλε την παραίτησή του επτά μόλις ημέρες μετά την άνοδό του στην εξουσία. Το Κογκρέσο της Αργεντινής θα επιχειρήσει αύριο να επιλέξει το νέο προσωρινό ηγέτη της χώρας, αλλά μέχρι τότε τα προεδρικά καθήκοντα θα εκτελούνται από τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής, Εδουάρδο Καμάνιο, ο οποίος επίσης ανήκει στο αντιπολιτευόμενο κόμμα των Περονιστών. Μία μόλις εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, πολλοί επίσης από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, μετά τις νέες μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας. "Πολλοί βουλευτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα δικά τους συμφέροντα προέχουν του έθνους κι αυτοί που με υποστηρίζουν αποτελούν τη μειοψηφία" τόνισε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Ροδρίγες Σάα, ο οποίος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κόμματός του, των Περονιστών. Λίγο αργότερα, παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ραμόν Πουέρτα, που επρόκειτο να διαδεχθεί τον κ. Ροδρίγες Σάα. Τα πολιτικά κόμματα της χώρας φαίνεται να συμφωνούν με την πρόταση ο νέος πρόεδρος της χώρας να παραμείνει στη θέση του μέχρι το 2003, κάτι που αποκλείει τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων για το Μάρτιο εκλογών. Νωρίτερα ο κ.Σάα εξάλλου απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες να συμβάλλουν στην εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, φροντίζοντας για την καταβολή των μισθών και των συντάξεων στους πολίτες. Πάντως, οι τράπεζες θα καταβάλλουν ποσά που δε θα ξεπερνούν συνολικά τα χίλια δολάρια το μήνα ανά πελάτη, ποσό που έχει θέσει ως όριο ανάληψης η κυβέρνηση.
Πώς βλέπουν οι βρετανοί πολίτες το ευρώ
1.1.2002 21:14 (Ωρα Λονδίνου) Από την πλευρά των υποστηρικτών της υιοθέτησης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και από τη Μεγάλη Βρετανία, ο Άλαν από την Ουαλία δηλώνει ότι δε βλέπει την ώρα να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του σε ευρώ, καθώς όπως λέει έχει κουραστεί από τον αλαζονκό τρόπο με τον οποίο η χώρα του αντιμετωπίζει τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Επίσης, ο Γκρέγκορι από το Μπέρμπιγχαμ υποστηρίζει ότι και η Βρετανία θα επηρεαστεί από το ευρώ. Μάλιστα εκφράζει την απογοήτευσή του γι ατο γεγονός ότι μικρές χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Αυστρία έχουν έδρα στην ΕΚΤ, ενώ η χώρα του απέχει. Εκφράζει επιπλέον και την ανησυχία ότι η Βρετανία θα μείνει πίσω στις εξελίξεις, εάν για παράδειγμα δημιουργηθεί μια ομάδα G3 κατά την G8, η οποία δε θα περιλαμβάνει τις πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες αλλά τις χώρες που έχουν τα ισχυρά νομίσματα του ευρώ, του δολαρίου και του γιεν. Στην άλλη πλευρά, ο Στούαρτ τονίζει ότι σε περίπτωση εισαγωγής του ευρώ, απρόσωποι πολιτικοί από άλλες χώρες θα αποφασίζουν για τους Βρετανούς, χωρίς η Γηραιά Αλβιώνα να αποτελεί προτεραιότητά τους. Ο Ρόμπιν από το Λονδίνο εξάλλου, σημειώνει ότι εάν ένα έθνος εγκαταλείψει την ελευθερία του για οικονομικά κέρδη, θα χάσει και τα δύο. Πιο ουδέετερος εμφανίζεται ο Κρις, ο οποίος γράφει. "Χαλαρώστε, ας δούμε τί θα πάθουν οι άλλοι και τότε αποφασίζουμε". Στην ιστοσελίδα υπάρχει και η άποψη του Δημήτρη από την Ελλάδα, ο οποίος τονίζει ότι η πολυπολιτισμικότητα και η πολυγλωσσία της Ευρώπης αποτελούν στέρεη βάση για το ευρώ καταλήγει λέγοντας ότι η υιοθέτηση κοινού νομίσματος από τους 12 δε σημαίνει ότι θα αλλοιωθεί ο εθνικός χαρακτήρας των χωρών αυτών.
Στην εποχή του ευρώ
01.1.2002 17:12 (Ωρα Λονδίνου) Σε όλες τις ευρωπαικές πρωτεύουσες, ο νέος χρόνος έφερε την Ευρώπη σε μια νέα εποχη, ενισχύοντας τους δεσμούς της κοινής ευρωπαικής πορείας. Ο Πάπας Ιώαννης Παύλος εξέφρασε την ελπίδα η άφιξη του νέου νομίσματος να προωθήσει την ειρήνη και την ενότητα σε όλη την Ευρώπη. Εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Επιτροπής δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής η μετάβαση στο Ευρώ δείχνει να μη παρουσιάζει προβλήματα. Τριακόσια εκατομμύρια πολίτες των χωρών της Ευρώπης θα αποκτήσουν το ενιαίο νόμισμα. Το ευρώ είναι το νόμισμα που καλύπτει τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση μετά από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ευρώ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρθηκαν υπό αυστηρή ένοπλη προστασία σε τράπεζες και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στις 12 χώρες της ευρωζώνης, που απλώνεται από τη Φινλανδία μέχρι την Ελλάδα. Εκτός από τα 12 κράτη της ευρωζώνης, το νέο νόμισμα υιοθέτησαν και η επαρχία του Κοσόβου και η Δημοκρατία του Μαυροβουνίου. Τα παλια εθνικά νομίσματα θα μπορουν να χρησιμοποιούνται παράλληλα με το ευρω μέχρι τον Φεβρουάριο στις περισσότερες χώρες. Σε πολλές χώρες διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις για την υποδοχή του νομίσματος. Στις χώρες αυτές δε συμπεριλαμβάνονται η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία και η Σουηδία, που συμπληρώνουν τους 15 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, τόνισε ότι με την χρήση του κοινού νομίσματος δίνεται ένα καθαρό σημάδι για την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην νέα εποχή της Ευρώπης. Οι χώρες που συμμετέχουν θα έχουν το ευρώ από αύριο είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, και η Ισπανία. Οι 12 για να αντιμετωπίσουν τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν, έχουν προχωρήσει σε εκστρατείες ενημέρωσης αρκετους μήνες πριν.
Επιχείρηση σύλληψης του μουλά Ομαρ
01.1.2002 16:10 (Ωρα Λονδίνου) Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι η επιχείρηση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού ελάχιστοι αναγνωρίζουν το πρόσωπο του μουλά Omar δεδομένου ότι ποτέ δεν έχει επιτρέψει να τον φωτογραφήσουν. Ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Χαμίντ Καρζάϊ, φέρεται να δηλώνει ότι Αμερικανοί πεζοναύτες συμμετέχουν σε επιχείρηση για το σκοπό αυτό και να δηλώνει αποφασισμένος να φέρει σε πέρας τη σύλληψη του μουλά Ομάρ. Στο μεταξύ ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου λέει ότι σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ο ηγέτης των Ταλεμπάν κρύβεται κοντά στο Μπαγκράν, στην επαρχία Χελμάντ. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν θέλησαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, λέγοντας ότι κάθε περαιτέρω σχόλιο θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής.
Στην εποχή του ευρώ
01.1.2002 14:29 (Ωρα Λονδίνου) Σε όλες τις ευρωπαικές πρωτεύουσες, ο νέος χρόνος έφερε την Ευρώπη σε μια νέα εποχη, ενισχύοντας τους δεσμούς της κοινής ευρωπαικής πορείας. Ο Πάπας Ιώαννης Παύλος εξέφρασε την ελπίδα η άφιξη του νέου νομίσματος να προωθήσει την ειρήνη και την ενότητα σε όλη την Ευρώπη. Εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Επιτροπής δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής η μετάβαση στο Ευρώ δείχνει να μη παρουσιάζει προβλήματα. Τριακόσια εκατομμύρια πολίτες των χωρών της Ευρώπης θα αποκτήσουν το ενιαίο νόμισμα. Το ευρώ είναι το νόμισμα που καλύπτει τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση μετά από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ευρώ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρθηκαν υπό αυστηρή ένοπλη προστασία σε τράπεζες και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στις 12 χώρες της ευρωζώνης, που απλώνεται από τη Φινλανδία μέχρι την Ελλάδα. Σε πολλές χώρες διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις για την υποδοχή του νομίσματος. Στις χώρες αυτές δε συμπεριλαμβάνονται η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία και η Σουηδία, που συμπληρώνουν τους 15 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, τόνισε ότι με την χρήση του κοινού νομίσματος δίνεται ένα καθαρό σημάδι για την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην νέα εποχή της Ευρώπης. Οι χώρες που συμμετέχουν θα έχουν το ευρώ από αύριο είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, και η Ισπανία. Οι 12 για να αντιμετωπίσουν τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν, έχουν προχωρήσει σε εκστρατείες ενημέρωσης αρκετους μήνες πριν.
Μειώνεται η ένταση
01.1.2002 12:41 (Ωρα Λονδίνου) Ο γ.γ γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν, συνεχάρη την πακιστανική κυβέρνηση για την σύλληψη των παραστρατιωτικών ισλαμιστών. Ακόμα τόνισε την ανάγκη σύγκλησης διάσκεψης κορυφής ανάμεσα στις δύο χώρες για να λυθούν όλα τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο. Στην περιοχή αναμένεται να επισκεφθεί και ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέρ. Η ηγεσία της Ινδίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ενέργεια της πακιστανικής κυβέρνησης να συλλάβει ηγετικά στελέχη των ισλαμικών οργανώσεων Λασκάρ-ι-Τάιμπα και Τζάις-ε-Μοχάμεντ, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο. Οι συλλήψεις χαρακτηρίστηκαν "βήμα προς τη θετική κατεύθυνση", από τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών, Τζασουάντ Σινγχ. Επίσης, παραδόθηκε στο Πακσιτάν ένας κατάλογος 20 ατόμων τους οποίους καταζητεί η Ινδία. Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπιχαρί Βατζπαγί, είπε ότι είναι πρόθυμος να προχωρήσει στην επίλυση των διαφορών με το Πακιστάν εάν ικανοποιηθούν τα ινδικά αιτήματα. Πάντως προειδοποίησε το λαό του να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ είχε νωρίτερα απευθύνει έκκληση στον ινδικό λαό να μην υποστηρίξει τις ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε πόλεμο.
Επιστρέφει ο αμερικανός μεσολαβητής στην περιοχή
01.1.2002 13:13 (Ωρα Λονδίνου) Πηγές προσκείμενες στην Παλαιστηνιακή Αρχή αναφέρουν ότι ο κ. Ζίνι αναμένεται στην περιοχή την Πέμπτη. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κ. Ζίνι θα είναι αρχικλά στην περιοχή για μία πενθήμερη περιοδεία προσπαθώντας να έχει τις επαφές του με τις δύο πλευρές. Στην ατζέντα του κ. Ζίνι είναι να πείσει τους Παλαιστινίους να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν τις συλλήψεις ακραίων ισλαμιστων, ενώ το Ισραήλ να χαλαρώσει τα μέτρα περιστολής των μετακινήσεων που έχει επιβάλλει στους Παλαιστήνιους. Την επιστοφή του κ.Ζίνι χαιρέτησαν Παλαιστηνιακή Αρχή και Ισραήλ. Η προηγούμενη αποστολή του κ.Ζινι είχε τερματιστεί στα μέσα του Δεκέμβρη εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή.
Πώς βλέπουν οι βρετανοί πολίτες το ευρώ
01.1.2002 10:30 (Ωρα Λονδίνου) Από την πλευρά των υποστηρικτών της υιοθέτησης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και από τη Μεγάλη Βρετανία, ο Άλαν από την Ουαλία δηλώνει ότι δε βλέπει την ώρα να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του σε ευρώ, καθώς όπως λέει έχει κουραστεί από τον αλαζονκό τρόπο με τον οποίο η χώρα του αντιμετωπίζει τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Επίσης, ο Γκρέγκορι από το Μπέρμπιγχαμ υποστηρίζει ότι και η Βρετανία θα επηρεαστεί από το ευρώ. Μάλιστα εκφράζει την απογοήτευσή του γι ατο γεγονός ότι μικρές χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Αυστρία έχουν έδρα στην ΕΚΤ, ενώ η χώρα του απέχει. Εκφράζει επιπλέον και την ανησυχία ότι η Βρετανία θα μείνει πίσω στις εξελίξεις, εάν για παράδειγμα δημιουργηθεί μια ομάδα G3 κατά την G8, η οποία δε θα περιλαμβάνει τις πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες αλλά τις χώρες που έχουν τα ισχυρά νομίσματα του ευρώ, του δολαρίου και του γιεν. Στην άλλη πλευρά, ο Στούαρτ τονίζει ότι σε περίπτωση εισαγωγής του ευρώ, απρόσωποι πολιτικοί από άλλες χώρες θα αποφασίζουν για τους Βρετανούς, χωρίς η Γηραιά Αλβιώνα να αποτελεί προτεραιότητά τους. Ο Ρόμπιν από το Λονδίνο εξάλλου, σημειώνει ότι εάν ένα έθνος εγκαταλείψει την ελευθερία του για οικονομικά κέρδη, θα χάσει και τα δύο. Πιο ουδέετερος εμφανίζεται ο Κρις, ο οποίος γράφει. "Χαλαρώστε, ας δούμε τί θα πάθουν οι άλλοι και τότε αποφασίζουμε". Στην ιστοσελίδα υπάρχει και η άποψη του Δημήτρη από την Ελλάδα, ο οποίος τονίζει ότι η πολυπολιτισμικότητα και η πολυγλωσσία της Ευρώπης αποτελούν στέρεη βάση για το ευρώ καταλήγει λέγοντας ότι η υιοθέτηση κοινού νομίσματος από τους 12 δε σημαίνει ότι θα αλλοιωθεί ο εθνικός χαρακτήρας των χωρών αυτών.
|