Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-12-19
Συμμορίες λεηλάτησαν καταστήματα σε πολλές πόλεις 19.12.2001 22:50 (Ωρα Λονδίνου) Το σχετικό διάταγμα υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας, Φερνάντο ντε λα Ρούα. Η αστυνομία της Αργεντινής χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει διαδηλωτές που λεηλατούσαν καταστήματα στην πρωτεύουσα, Μπουένος Άιρες, και σε άλλες πόλεις διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα λιτότητας που εισήγαγε η κυβέρνηση. Στη δέυτερη πόλη της Αργεντινής, την Κόρντοβα, η αστυνομία εισέβαλλε στο δημαρχείο στο οποίο είχαν μπει εργαζόμενοι που διαμαρτύρονταν καταστρέφοντάς το και πυρπολώντας το. Οι αρχές λένε ότι θα αρχίσουν τη διανομή δωρεάν τροφίμων σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να αποτραπούν νέα κρούσματα βίας.
Η Χαμάς σκέφτεται εκεχειρία
19.12.2001 22:48 (Ωρα Λονδίνου) Όπως είπε χαρακτηριστικά, η οργάνωση λαμβάνει υπόψιν της τα συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού και θα δράσει με τρόπου που να διασφαλίζει την εθνική ενότητα. Μέλη της Χαμάς ευθύνονταν για τη σειρά των πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων στο Ισραήλ, όπως αυτή της περασμένης εβδομάδας κατά την οποία σκοτώθηκαν δέκα Ισραηλινοί. Το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στις Παλαιστινιακές περιοχές και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, δέχεται πιέσεις να λάβει μέτρα κατά της Χαμάς.
Σκάφος των ΗΠΑ ανοίγει πυρ εναντίον ιρανικού τάνκερ
19.12.2001 23:36 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είπε ότι το αμερικανικό σκάφος έριξε προειδοποιητικές, βολές επειδή το ιρανικό τάνκερ αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο. Ένας ναυτικός τραυματίστηκε ελαφρά κατά το περιστατικό. Οι αρχές του Ιράν λένε πως διατηρούν το δικαίωμα να λάβουν μέτρα κατά των ΗΠΑ σε αντίποινα, αλλά είπαν ότι περιμένουν πρώτα τις εξηγήσεις των Αμερικανών πριν λάβουν την τελική τους απόφαση. Τα αμερικανικά σκάφη δρουν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου στα πλαίσια της δύναμης που έχει στόχο να επιτηρήσει την απαγόρευση τω Ηνωμένων Εθνών για την εξαγωγή πετρελαίου από το Ιράκ.
Η Βρετανία ηγείται της δύναμης στο Αφγανιστάν
19.12.2001 22:20 (Ωρα Λονδίνου) Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, είπε ότι στη δύναμη θα συμμετάσχουν 1500 Βρετανοί στρατιώτες από το συνολικό αριθμό των 3-5.000 στρατιωτών. Ο κ.Χουν σημείωσε ότι η ακριβής σύνθεση του σώματος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Συνολικά 16 χώρες έχουν προθυμοποιηθεί να προσφέρουν στρατιώτες στη δύναμη αυτή. Μετά από μια περίοδο τριών μηνών η Βρετανία θα παραδώσει την ηγεσία σε κάποια άλλη από τις συμμετέχουσες χώρες χώρα. Μια πρώτη δύναμη περίπου 100 Βρετανών θα αναπτυχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο Αφγανιστάν, παράλληλα με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα μεταβατική κυβέρνηση της χώρας. Ο βρετανός υπουργός Άμυνας είπε ότι το κύριο σώμα της διεθνούς δύναμης δεν θα μεταβεί στο Αφγανιστάν πριν από τις 28 Δεκεμβρίου και η ανάπτυξή του θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Αναφερόμενος στο ρόλο της διεθνούς δύναμης, ο κ.Χουν είπε χαρακτηριστικά ότι ο πόλεμος κερδίζεται και πλέον είναι ώρα να διαφυλαχθεί η ειρήνη. Ο Χαμίντ Καρζάι, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε από τη Ρώμη όπου βρίσκεται για συνομιλίες με τον πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ, είπε πως η παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης θα πρέπει να είναι σύντομη, έως ότου η κυβέρνησή του είναι σε θέση να διασφαλίσει τη σταθερότητα στη χώρα. Ο κ.Καρζάι, ο οποίος ορκίζεται πρωθυπουργός το Σάββατο, ζήτησε από τους συμπατριώτες του να εφαρμόσουν το νόμο στην περίπτωση των αιχμαλώτων Ταλεμπάν και να μην επιδοθούν σε αντίποινα.
Κατάσταση πολιορκίας στην Αργεντινή
19.12.2001 22:50 (Ωρα Λονδίνου) Το σχετικό διάταγμα υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας, Φερνάντο ντε λα Ρούα. Η αστυνομία της Αργεντινής χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει διαδηλωτές που λεηλατούσαν καταστήματα στην πρωτεύουσα, Μπουένος Άιρες, και σε άλλες πόλεις διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα λιτότητας που εισήγαγε η κυβέρνηση. Στη δέυτερη πόλη της Αργεντινής, την Κόρντοβα, η αστυνομία εισέβαλλε στο δημαρχείο στο οποίο είχαν μπει εργαζόμενοι που διαμαρτύρονταν καταστρέφοντάς το και πυρπολώντας το. Οι αρχές λένε ότι θα αρχίσουν τη διανομή δωρεάν τροφίμων σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να αποτραπούν νέα κρούσματα βίας.
Η Χαμάς σκέφτεται εκεχειρία
19.12.2001 22:48 (Ωρα Λονδίνου) Όπως είπε χαρακτηριστικά, η οργάνωση λαμβάνει υπόψιν της τα συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού και θα δράσει με τρόπου που να διασφαλίζει την εθνική ενότητα. Μέλη της Χαμάς ευθύνονταν για τη σειρά των πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων στο Ισραήλ, όπως αυτή της περασμένης εβδομάδας κατά την οποία σκοτώθηκαν δέκα Ισραηλινοί. Το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στις Παλαιστινιακές περιοχές και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, δέχεται πιέσεις να λάβει μέτρα κατά της Χαμάς.
40 μαχητές της Αλ-Κάϊντα δραπέτευσαν από τις πακιστανικές δυνάμεις
19.12.2001 16:36 (Ωρα Λονδίνου) Το αιματηρό επεισόδιο άρχισε όταν κάποιοι από τους αιχμαλώτους εξουδετέρωσαν τους φρουρούς τους, πήραν τα όπλα τους, και άνοιξαν πυρ κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Στο τέλος πάνω από 40 αιχμάλωτοι μαχητές της Αλ-Κάϊντα κατόρθωσαν να δραπετεύσουν και αναζητούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της νέας μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, δήλωσε ότι οι αιχμάλωτοι Ταλεμπάν που διέπραξαν εγκλήματα, θα δικασθούν σύμφωνα με τις διατάξεις της ισλαμικής νομοθεσίας. Στο μεταξύ, ανώτατος αφγανός αξιωματούχος στην πόλη Κανταχάρ δήλωσε πως έχει πληροφορίες για το που κρύβεται ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στο Κανταχάρ, Χατζί Γκιουλαλάϊ, είπε πως με βάση αξιόπιστες πηγές ο μουλάς Ομάρ βρισκεται στην επαρχία Μπαγκράμ, μια ορεινη περιοχή βορειο-δυτικά του Κανταχάρ. Ο κ. Γκιουλαλάϊ πρόσθεσε πως η επαρχία Μπαγκράμ διαθέτει ενα εκτεταμένο σύμπλεγμα σπηλαίων και υπογείων συράγγων, αντίστοιχο με αυτό της Τόρα Μπόρα, όπου υπήρχαν τα κρησφύγετα της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα. Την ιδια στιγμή, πράκτορες της CIA έχουν μεταβεί στο νότιο Αφγανιστάν για να ανακρίνουν τους αιχμαλώτους μαχητές της Αλ-Κάϊντα, στην προσπάθεια εντοπισμού του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του μουλά Ομάρ. Οι αμερικανοί πράκτορες έχουν δημιουργήσει ένα ανακριτικό κέντρο στο αεροδρόμιο της πόλης Κανταχάρ.
Ετοιμάζεται η πολυεθνική δύναμη για το Αφγανιστάν
19.12.2001 16:45 (Ωρα Λονδίνου)
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Βρετανίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την αποστολή στρατιωτικής δύναμης χιλίων πεντακοσίων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, που θα τεθεί επικεφαλής της πολυεθνικής Δύναμης Σταθεροποίησης. Ο σχηματισμός της πολυεθνικής αυτής δύναμης αναμένεται να εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη αύριο Πέμπτη, ενώ σήμερα συναντήθηκαν στο Λονδίνο για να συζητήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της αποστολής, εκπρόσωποι των 16 χωρών -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- που έχουν υποσχεθεί ότι θα συμμετάσχουν στη δύναμη. Στα πλαίσια αυτά ένα άγημα 100 Βρετανών πεζοναυτών έχει ήδη αναχωρήσει από το αεροπλανοφόρο HMS Fearless, στον Ινδικό Ωκεανό, με κατεύθυνση το αεροδρόμιο Μπαγκράμ, βορείως της Καμπούλ. Το άγημα αυτό αναμένεται να έχει φτάσει στην αφγανική πρωτεύουσα μέxρι το Σάββατο, όταν θα ορκισθεί η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Όμως τα Ηνωμένα Έθνη και οι αφγανικές αρχές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το μέγεθος και τη σύνθεση της δύναμης, καθώς ορισμένα μέλη της αφγανικής μεταβατικής κυβέρνησης επιμένουν ότι αυτή θα πρέπει να είναι μικρή σε αριθμό και να διαθέτει περιορισμένη εντολή. Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων ορισμένες επιχειρησιακές λεπτομέρειες της αποστολής, που συνολικά πιστεύυεται ότι θα αριθμεί πέντε χιλιάδες στρατιώτες. Σκοπός της δύναμης αυτής θα είναι η επαναφορά της πολιτικής σταθερότητας στο Αφγανιστάν και η διασφάλιση της ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας στην μεταβατική κυβέρνηση της χώρας. Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Άμυνας άφησαν να εννοηθεί ότι η διεθνής δύναμη θα αναπτυχθεί αποκλειστικά στην Καμπούλ, ενώ ταυτόχρονα θα αποχωρήσουν από εκεί τα περισσότερα από τα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας που ελέγχουν την πόλη. Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πηγές, θα διευρυνθούν τα πλαίσια της εντολής των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στα θα δράσει η διεθνής δύναμη, επιτρέποντας σ' αυτήν να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και όχι μόνο να αντιδρά σε περίπτωση αυτοάμυνας.
"Δεν θέλουμε πόλεμο με το Πακιστάν" λέει ο Ινδός πρωθυπουργός
19.12.2001 16:41 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Ινδίας δήλωσε ότι το Πακιστάν συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ινδία και πως η χώρα του έχει ήδη αντιδράσει με τον «ενδεδειγμένο» όπως είπε τρόπο. Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτών της Ινδίας και του Πακιστάν στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ. Η ένταση μεταξύ των δυο χωρών αναζωπυρώθηκε μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο κοινοβούλιο της Ινδίας για την οποία το Νέο Δελχί απέδωσε ευθύνες στο Πακιστάν. Συγκεκριμένα η Ινδία υποστηρίζει ότι δύο ένοπλες οργανώσεις, η Τζάϊς-Ι-Μοχάμεντ και η Λασκάρ-Ι-Τογιέμπα, συνδέονται με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας πάντως απέρριψε πρόταση του Πακιστάν για την πραγματοποίηση κοινών ερευνών και από τις δυο χώρες για τον εντοπισμό των ενόχων.
Συλλήψεις οκτώ υπόπτων για δεσμούς με τρομοκρατία, στη Βρετανία
19.12.2001 16:33 (Ωρα Λονδίνου) Οι συλληφθέντες είναι σύμφωνα με πληροφορίες βορειοαφρικανικής καταγωγής, κυρίως Αλγερινοί. Τα ονόματα των υπόπτων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για άτομα που περιέχονται σε λίστα ριζοσπαστών ισλαμιστών, την οποία συνέταξαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία. Οι σημερινές συλλήψεις γίνονται λίγες μόλις ημέρες μετά τη θέσπιση της νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η οποία δίνει το δικαίωμα στις βρετανικές αρχές ασφαλείας να προφυλακίζουν αλλοδαπούς υπόπτους χωρίς προηγουμένως να έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον τους. Οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να φέρουν το θέμα των ενισχυμένων αυτών αστυνομικών εξουσιών ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση Μπλερ λέει ότι οποιοσδήποτε απειλείται με προφυλάκιση είναι ελεύθερος να εγκαταλείψει τη χώρα, εάν βρεί κάποιο άλλο κράτος πρόθυμο να τόν δεχθεί.
Μέση Ανατολή: Ελπίδες για επανέναρξη του διαλόγου
19.12.2001 16:38 (Ωρα Λονδίνου) Το Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο κ. Σαρόν είπε στον επικεφαλής της Σιν Μπετ, Άβι Ντίκτερ, να συνάντήσει το συντομότερο δυνατόν τους Παλαιστίνιους ομολόγους του σε θέματα ασφάλειας. Η κίνηση αυτή γίνεται μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. Σαρόν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικώς και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρότρυνε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος τέτοιου, που θα βοηθούσε τη παλαιστινιακή ηγεσία να εντείνει τις προσπάθειες της για καταπολέμηση των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων. Ο κ. Σαρόν είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι διακόπτει κάθε επαφή με τον Γιασέρ Αραφάτ, τον οποίο και χαρακτήρισε ως μή έχοντα σχέση με τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Αλλά σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας παραδέχθηκαν ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας δεν πμορούν να αποτραπούν με τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά των Παλαιστινίων. Στην Ουάσινγκτον εντωμεταξύ πραγματοποιείται σήμερα συνάντηση κορυφαίων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Μέσανατολικό. Παρατηρητές εκτιμούν πως και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η παλαιστινιακή ηγεσία χρειάζεται να αναλάβει δράση κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων που διενεργούν τις επιθέσεις αυτοκτονίας κατά των Ισραηλινών. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι θα πρέπει παράλληλα να υποστηριχθεί και όχι να αποδυναμωθεί ο Γιασέρ Αραφάτ, κάτι που επιχειρεί να κάνει η Ισραηλινή κυβέρνηση.
Αρνησιδικία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
19.12.2001 16:36 (Ωρα Λονδίνου) Η προσφυγή είχε γίνει από οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες υποστήριζαν ότι τα 17 ευρωπαϊκά κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, είχαν παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Οι έξη ενάγοντες ενεργώντας για λογαριασμό των 16 υπαλλήλων του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Νατοϊκής επίθεσης, υποστήριξαν ότι η ενέργεια αυτή - ο βομβαρδισμός ενός μή στρατιωτικού στόχου - έγινε κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά το ΕΔΑΔ, δεχόμενο τα επιχειρήματα των συνηγόρων των 17 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, αποφάσισε ότι δεν έχει την αρμοδιότητα εκδίκασης της υπόθεσης, καθώς ο βομβαρδισμός έγινε στη Γιουγκοσλαβία, μιά χώρα που δεν έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο "Άρχοντα των Δακτυλιδιών" στις μεγάλες οθόνες
19.12.2001 16:46 (Ωρα Λονδίνου) Η ταινία θα προβληθεί ταυτόχρονα σε περισσότερους απο 10 χιλιάδες κινηματογράφους σε όλο τον κόσμο, ενώ στη Βόρειο Αμερική θα γίνονται και μεταμεσονύχτιες προβολές, ύστερα απο απαίτηση του κοινού. Στη Νέα Ζηλανδία, όπου και γυρίστηκε το φίλμ, η πρεμιέρα γιορτάστηκε με ένα πάρτυ στους δρόμους της πόλης Wellington, στο οποίο έλαβαν μέρος 20 χιλιάδες άτομα. Ο Σέρ Ian McKellen, η Cate Blanchett, η Liv Tyler και ο Σερ Ian Holm είναι μερικοί απο τους αστέρες της μεγάλης οθόνης που πρωταγωνιστούν στην επική νουβέλα.
40 μαχητές της Αλ-Κάϊντα δραπέτευσαν από τις πακιστανικές δυνάμεις
19.12.2001 14:43 (Ωρα Λονδίνου) Το αιματηρό επεισόδιο άρχισε όταν κάποιοι από τους αιχμαλώτους εξουδετέρωσαν τους φρουρούς τους, πήραν τα όπλα τους, και άνοιξαν πυρ κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Στο τέλος πάνω από 40 αιχμάλωτοι μαχητές της Αλ-Κάϊντα κατόρθωσαν να δραπετεύσουν και αναζητούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της νέας μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, δήλωσε ότι οι αιχμάλωτοι Ταλεμπάν που διέπραξαν εγκλήματα, θα δικασθούν σύμφωνα με τις διατάξεις της ισλαμικής νομοθεσίας. Στο μεταξύ, ανώτατος αφγανός αξιωματούχος στην πόλη Κανταχάρ δήλωσε πως έχει πληροφορίες για το που κρύβεται ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στο Κανταχάρ, Χατζί Γκιουλαλάϊ, είπε πως με βάση αξιόπιστες πηγές ο μουλάς Ομάρ βρισκεται στην επαρχία Μπαγκράμ, μια ορεινη περιοχή βορειο-δυτικά του Κανταχάρ. Ο κ. Γκιουλαλάϊ πρόσθεσε πως η επαρχία Μπαγκράμ διαθέτει ενα εκτεταμένο σύμπλεγμα σπηλαίων και υπογείων συράγγων, αντίστοιχο με αυτό της Τόρα Μπόρα, όπου υπήρχαν τα κρησφύγετα της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα. Την ιδια στιγμή, πράκτορες της CIA έχουν μεταβεί στο νότιο Αφγανιστάν για να ανακρίνουν τους αιχμαλώτους μαχητές της Αλ-Κάϊντα, στην προσπάθεια εντοπισμού του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του μουλά Ομάρ. Οι αμερικανοί πράκτορες έχουν δημιουργήσει ένα ανακριτικό κέντρο στο αεροδρόμιο της πόλης Κανταχάρ. Εξάλλου στη Βρετανία η αστυνομία προέβη σήμερα σε συλλήψεις ατόμων, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συνδέονται με τρομοκρατικά δίκτυα. Οι συλλήψεις έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες, οπως προβλέπει ο νέος αντι-τρομοκρατικός νόμος της κυβέρνησης Μπλερ.
Προειδοποίηση Ράμσφελντ προς Ευρωπαίους για την τρομοκρατία
19.12.2001 14:50 (Ωρα Λονδίνου) Οι δηλώσεις του έγιναν κατα τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο ποικίλων τρομοκρατικών επιθέσεων, από επεμβάσεις στα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών ως επιθέσεις με πυραύλους "Κρουζ".
Παγκόσμια πρεμιέρα του "Άρχοντα των Δακτυλιδιών"
19.12.2001 14:25 (Ωρα Λονδίνου) Η ταινία θα προβληθεί ταυτόχρονα σε περισσότερους απο 10 χιλιάδες κινηματογράφους σε όλο τον κόσμο, ενώ στη Βόρειο Αμερική θα γίνονται και μεταμεσονύχτιες προβολές, ύστερα απο απαίτηση του κοινού. Στη Νέα Ζηλανδία, όπου και γυρίστηκε το φίλμ, η πρεμιέρα γιορτάστηκε με ένα πάρτυ στους δρόμους της πόλης Wellington, στο οποίο έλαβαν μέρος 20 χιλιάδες άτομα. Ο Σέρ Ian McKellen, η Cate Blanchett, η Liv Tyler και ο Σερ Ian Holm είναι μερικοί απο τους αστέρες της μεγάλης οθόνης που πρωταγωνιστούν στην επική νουβέλα.
Μέση Ανατολή: Ελπίδες για επανέναρξη του διαλόγου
19.12.2001 13:13 (Ωρα Λονδίνου) Το Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο κ. Σαρόν είπε στον επικεφαλής της Σιν Μπετ, Άβι Ντίκτερ, να συνάντήσει το συντομότερο δυνατόν τους Παλαιστίνιους ομολόγους του σε θέματα ασφάλειας. Η κίνηση αυτή γίνεται μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. Σαρόν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικώς και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρότρυνε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος τέτοιου, που θα βοηθούσε τη παλαιστινιακή ηγεσία να εντείνει τις προσπάθειες της για καταπολέμηση των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων. Ο κ. Σαρόν είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι διακόπτει κάθε επαφή με τον Γιασέρ Αραφάτ, τον οποίο και χαρακτήρισε ως μή έχοντα σχέση με τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Αλλά σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας παραδέχθηκαν ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας δεν πμορούν να αποτραπούν με τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά των Παλαιστινίων. Στην Ουάσινγκτον εντωμεταξύ πραγματοποιείται σήμερα συνάντηση κορυφαίων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Μέσανατολικό. Παρατηρητές εκτιμούν πως και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η παλαιστινιακή ηγεσία χρειάζεται να αναλάβει δράση κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων που διενεργούν τις επιθέσεις αυτοκτονίας κατά των Ισραηλινών. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι θα πρέπει παράλληλα να υποστηριχθεί και όχι να αποδυναμωθεί ο Γιασέρ Αραφάτ, κάτι που επιχειρεί να κάνει η Ισραηλινή κυβέρνηση.
Αρνησιδικία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
19.12.2001 13:28 (Ωρα Λονδίνου) Η προσφυγή είχε γίνει από οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες υποστήριζαν ότι τα 17 ευρωπαϊκά κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, είχαν παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Οι έξη ενάγοντες ενεργώντας για λογαριασμό των 16 υπαλλήλων του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Νατοϊκής επίθεσης, υποστήριξαν ότι η ενέργεια αυτή - ο βομβαρδισμός ενός μή στρατιωτικού στόχου - έγινε κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά το ΕΔΑΔ, δεχόμενο τα επιχειρήματα των συνηγόρων των 17 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, αποφάσισε ότι δεν έχει την αρμοδιότητα εκδίκασης της υπόθεσης, καθώς ο βομβαρδισμός έγινε στη Γιουγκοσλαβία, μιά χώρα που δεν έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αποφάσισε η Ιαπωνία
19.12.2001 14:13 (Ωρα Λονδίνου) Καθώς τα ιαπωνικά επιτόκια βρίσκονται στο μηδέν, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να λάβει η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν λίγο πρίν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο στο Τόκυο, με αποτέλεσμα ο δείκτης Nikkei να κλείσει οριακά ενισχυμένος κατά 0.4 %. Η νεά πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας συνέπεσε με μια δυσοίωνη εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η Ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε οτι σύμφωνα με προβλέψεις απο το Μάρτιο του 2002 έως το Μάρτιο του 2003 η οικονομία της χώρας θα παραμείνει στάσιμη.
Ευρώ: Προσοχή στις.... απομιμήσεις
19.12.2001 13:41 (Ωρα Λονδίνου) Η προσοχή των αστυνομικών αρχών και του κοινού θα πρέπει σύμφωνα με τους ειδικούς να επικεντρώνεται στα χαρτονομίσματα των εκατό και διακοσίων ευρώ. Ωστόσο, ο επικεφαλής του τμήματος ρευστοποίησης της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Πέτερ Βάλτερ, εκτιμά ότι οι σχετικές προειδοποιήσεις είναι υπερβολικές. Όσο για το πώς θα ξεχωρίζει ένα γνήσιο χαρτονόμισμα του ευρώ, ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου είναι η ύπαρξη μιας μικρής μεταλλικής λωρίδας στο χαρτονόμισμα, που πρόκειται για μια κινούμενη εικόνα, λέει ο Πέτερ Βάλτερ της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Κράνη αστροναυτών με μικρή οθόνη πληροφοριών
19.12.2001 14:06 (Ωρα Λονδίνου) Πρός το παρόν οι αστροναύτες - κατά τους περιπάτους τους στο διάστημα - λαμβάνουν οδηγίες μέσω ασυρμάτου. Όμως η ΝΑΣΑ γνωρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος ανταλλαγής πληροφοριών είναι ο οπτικός και μάλιστα μέσα απο το κράνος του αστροναύτη. "Στόχος είναι να διοχετεύουμε στους αστροναύτες, που εργάζονται έξω απο το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οπτικές πληροφορίες μέσα απο ένα ασύρματο τερματικό βίντεο και έναν φορητό υπολογιστή" είπε ο Στήβεν Σβάρτζ, υπεύθυνος του προγράμματος, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Οι επιστήμονες ψάχνουν να βρούν ένα τρόπο ενσωμάτωσης του συστήματος στις υπάρχουσες στολές χωρίς να απαιτηθεί τροποποίηση τους, γιατί κάτι τέτοιο θα αυξήσει υπερβολικά το κόστος. Έτσι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο καλύτερος χώρος για την τοποθέτηση αυτών των συστημάτων θεωρείται το άνω μέρος του κορμού της στολής. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα έχουν επιτύχει το στόχο τους.
Ετοιμάζεται η πολυεθνική δύναμη για το Αφγανιστάν
19.12.2001 13:05 (Ωρα Λονδίνου)
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Βρετανίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την αποστολή στρατιωτικής δύναμης χιλίων πεντακοσίων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, που θα τεθεί επικεφαλής της πολυεθνικής Δύναμης Σταθεροποίησης. Ο σχηματισμός της πολυεθνικής αυτής δύναμης αναμένεται να εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη αύριο Πέμπτη, ενώ σήμερα συναντήθηκαν στο Λονδίνο για να συζητήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της αποστολής, εκπρόσωποι των 16 χωρών -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- που έχουν υποσχεθεί ότι θα συμμετάσχουν στη δύναμη. Στα πλαίσια αυτά ένα άγημα 100 Βρετανών πεζοναυτών έχει ήδη αναχωρήσει από το αεροπλανοφόρο HMS Fearless, στον Ινδικό Ωκεανό, με κατεύθυνση το αεροδρόμιο Μπαγκράμ, βορείως της Καμπούλ. Το άγημα αυτό αναμένεται να έχει φτάσει στην αφγανική πρωτεύουσα μέxρι το Σάββατο, όταν θα ορκισθεί η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Όμως τα Ηνωμένα Έθνη και οι αφγανικές αρχές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το μέγεθος και τη σύνθεση της δύναμης, καθώς ορισμένα μέλη της αφγανικής μεταβατικής κυβέρνησης επιμένουν ότι αυτή θα πρέπει να είναι μικρή σε αριθμό και να διαθέτει περιορισμένη εντολή. Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων ορισμένες επιχειρησιακές λεπτομέρειες της αποστολής, που συνολικά πιστεύυεται ότι θα αριθμεί πέντε χιλιάδες στρατιώτες. Σκοπός της δύναμης αυτής θα είναι η επαναφορά της πολιτικής σταθερότητας στο Αφγανιστάν και η διασφάλιση της ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας στην μεταβατική κυβέρνηση της χώρας. Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Άμυνας άφησαν να εννοηθεί ότι η διεθνής δύναμη θα αναπτυχθεί αποκλειστικά στην Καμπούλ, ενώ ταυτόχρονα θα αποχωρήσουν από εκεί τα περισσότερα από τα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας που ελέγχουν την πόλη. Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πηγές, θα διευρυνθούν τα πλαίσια της εντολής των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στα θα δράσει η διεθνής δύναμη, επιτρέποντας σ' αυτήν να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και όχι μόνο να αντιδρά σε περίπτωση αυτοάμυνας.
Σύγκρουση μαχητών της Αλ-Κάϊντα με πακιστανικές δυνάμεις
19.12.2001 12:59 (Ωρα Λονδίνου) Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε κατά την μεταγωγή των μαχητών της Αλ-Κάϊντα σε φυλακές του βορείου Πακιστάν. Στο μεταξύ, ανώτατος αφγανός αξιωματούχος στην πόλη Κανταχάρ δήλωσε πως έχει πληροφορίες για το που κρύβεται ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στο Κανταχάρ, Χατζί Γκιουλαλάϊ, είπε πως με βάση αξιόπιστες πηγές ο μουλάς Ομάρ βρισκεται στην επαρχία Μπαγκράμ, μια ορεινη περιοχή βορειο-δυτικά του Κανταχάρ. Ο κ. Γκιουλαλάϊ πρόσθεσε πως η επαρχία Μπαγκράμ διαθέτει ενα εκτεταμένο σύμπλεγμα σπηλαίων και υπογείων συράγγων, αντίστοιχο με αυτό της Τόρα Μπόρα, όπου υπήρχαν τα κρησφύγετα της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα. Την ιδια στιγμή, πράκτορες της CIA έχουν μεταβεί στο νότιο Αφγανιστάν για να ανακρίνουν τους αιχμαλώτους μαχητές της Αλ-Κάϊντα, στην προσπάθεια εντοπισμού του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του μουλά Ομάρ. Οι αμερικανοί πράκτορες έχουν δημιουργήσει ένα ανακριτικό κέντρο στο αεροδρόμιο της πόλης Κανταχάρ. Εξάλλου στη Βρετανία η αστυνομία προέβη σήμερα σε συλλήψεις ατόμων, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συνδέονται με τρομοκρατικά δίκτυα. Οι συλλήψεις έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες, οπως προβλέπει ο νέος αντι-τρομοκρατικός νόμος της κυβέρνησης Μπλερ.
"Δεν θέλουμε πόλεμο με το Πακιστάν" λέει ο Ινδός πρωθυπουργός
19.12.2001 11:38 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Ινδίας δήλωσε ότι το Πακιστάν συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ινδία και πως η χώρα του έχει ήδη αντιδράσει με τον «ενδεδειγμένο» όπως είπε τρόπο. Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτών της Ινδίας και του Πακιστάν στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ. Η ένταση μεταξύ των δυο χωρών αναζωπυρώθηκε μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο κοινοβούλιο της Ινδίας για την οποία το Νέο Δελχί απέδωσε ευθύνες στο Πακιστάν. Συγκεκριμένα η Ινδία υποστηρίζει ότι δύο ένοπλες οργανώσεις, η Τζάϊς-Ι-Μοχάμεντ και η Λασκάρ-Ι-Τογιέμπα, συνδέονται με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας πάντως απέρριψε πρόταση του Πακιστάν για την πραγματοποίηση κοινών ερευνών και από τις δυο χώρες για τον εντοπισμό των ενόχων.
Ετοιμάζεται η πολυεθνική δύναμη για το Αφγανιστάν
19.12.2001 10:53 (Ωρα Λονδίνου) Ο σχηματισμός της πολυεθνικής αυτής δύναμης αναμένεται να εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη αύριο Πέμπτη, ενώ σήμερα συναντώνται στο Λονδίνο για να συζητήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της αποστολής, εκπρόσωποι των 16 χωρών -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- που έχουν υποσχεθεί ότι θα συμμετάσχουν στη δύναμη. Στα πλαίσια αυτά ένα άγημα 100 Βρετανών πεζοναυτών έχει ήδη αναχωρήσει από το αεροπλανοφόρο HMS Fearless, στον Ινδικό Ωκεανό, με κατεύθυνση το αεροδρόμιο Μπαγκράμ, βορείως της Καμπούλ. Το άγημα αυτό αναμένεται να έχει φτάσει στην αφγανική πρωτεύουσα μέxρι το Σάββατο, όταν θα ορκισθεί η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Όμως τα Ηνωμένα Έθνη και οι αφγανικές αρχές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το μέγεθος και τη σύνθεση της δύναμης, καθώς ορισμένα μέλη της αφγανικής μεταβατικής κυβέρνησης επιμένουν ότι αυτή θα πρέπει να είναι μικρή σε αριθμό και να διαθέτει περιορισμένη εντολή. Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων ορισμένες επιχειρησιακές λεπτομέρειες της αποστολής, που συνολικά πιστεύυεται ότι θα αριθμεί πέντε χιλιάδες στρατιώτες. Σκοπός της δύναμης αυτής θα είναι η επαναφορά της πολιτικής σταθερότητας στο Αφγανιστάν και η διασφάλιση της ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας στην μεταβατική κυβέρνηση της χώρας. Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Άμυνας άφησαν να εννοηθεί ότι η διεθνής δύναμη θα αναπτυχθεί αποκλειστικά στην Καμπούλ, ενώ ταυτόχρονα θα αποχωρήσουν από εκεί τα περισσότερα από τα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας που ελέγχουν την πόλη. Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πηγές, θα διευρυνθούν τα πλαίσια της εντολής των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στα θα δράσει η διεθνής δύναμη, επιτρέποντας σ' αυτήν να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και όχι μόνο να αντ ιδρά σε περίπτωση αυτοάμυνας.
Μέση Ανατολή: Ελπίδες για επανέναρξη του διαλόγου
19.12.2001 11:19 (Ωρα Λονδίνου) Το Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο κ. Σαρόν είπε στον επικεφαλής της Σιν Μπετ, Άβι Ντίκτερ, να συνάντήσει το συντομότερο δυνατόν τους Παλαιστίνιους ομολόγους του σε θέματα ασφάλειας. Η κίνηση αυτή γίνεται μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. Σαρόν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρότρυνε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος τέτοιου, που θα βοηθούσε τη παλαιστινιακή ηγεσία να εντείνει τις προσπάθειες της για καταπολέμηση των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων. Ο κ. Σαρόν είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι διακόπτει κάθε επαφή με τον Γιασέρ Αραφάτ, τον οποίο και χαρακτήρισε ως μή έχοντα σχέση με τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Αλλά σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας παραδέχθηκαν ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας δεν πμορούν να αποτραπούν με τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά των Παλαιστινίων.
Ινδία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο πολέμου με το Πακιστάν
19.12.2001 8:14 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Ινδίας δήλωσε ότι το Πακιστάν συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ινδία και πως η χώρα του έχει ήδη αντιδράσει με τον «ενδεδειγμένο» όπως είπε τρόπο. Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτών της Ινδίας και του Πακιστάν στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ. Η ένταση μεταξύ των δυο χωρών αναζωπυρώθηκε μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο κοινοβούλιο της Ινδίας για την οποία το Νέο Δελχί απέδωσε ευθύνες στο Πακιστάν. Συγκεκριμένα η Ινδία υποστηρίζει ότι δύο ένοπλες οργανώσεις, η Τζάϊς-Ι-Μοχάμεντ και η Λασκάρ-Ι-Τογιέμπα, συνδέονται με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας πάντως απέρριψε πρόταση του Πακιστάν για την πραγματοποίηση κοινών ερευνών και από τις δυο χώρες για τον εντοπισμό των ενόχων.
Μέχρι το Σάββατο οι πρώτοι βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν
19.12.2001 7:32 (Ωρα Λονδίνου) Πολλοί βρίσκονται ήδη στη βάση Μπάγραμ, έξω από την πόλη. Αλλά εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι οι προετοιμασίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και τόνισε τη σημασία της συνάντησης που θα γίνει την Τετάρτη στο Λονδίνο μεταξύ των εκπροσώπων των κρατών που έχουν προσφερθεί να συμμετάσχουν στη δύναμη. Νωρίτερα στο Αφγανιστάν εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας της χώρας, στρατηγού Μοχάμεντ Φαχίμ, είχε διαψεύσει τις πληροφορίες ότι η νέα μεταβατική κυβέρνηση, που αναλαμβάνει καθήκοντα το Σάββατο, έχει αποδεχθεί την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης 5.000 στρατιωτών. Ο στρατηγός Φαχίμ έχει δηλώσει πως δεν βλέπει για ποιό λόγο θα πρέπει η δύναμη αυτή να ξεπερνά τους χίλιους στρατιώτες, και οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό συνεχίζονται.
Επίθεση σε "κρησφύγετο της αλ Κάϊντα" στην Υεμένη
19.12.2001 7:32 (Ωρα Λονδίνου) Τουλάχιστον 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των νεκρών είναι ηλικιωμένα μέλη φυλών της περιοχής που αρνήθηκαν να παραδόσουν μια ομάδα ενόπλων ισλαμιστών. Αναλυτής του BBC επισημαίνει ότι η Υεμένη είναι στενός στρατωτικός σύμμαχος των ΗΠΑ και, αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για συμμετοχή Αμερικανών στρατιωτών στις επιχειρήσεις, δεν αποκλείεται να πρόκειται για την έναρξη μιας νέας φάσης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. 19.12.2001 5:36 (Ωρα Λονδίνου)
Η Die Press στην Αυστρία αναρωτιέται μήπως οι προειδοποιήσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ για πιθανά χτυπήματα τρομοκρατών σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αποτελούν «προπαγανδιστικά σενάρια τρόμου» της Ουάσινγκτον που επιχειρεί έτσι να σύρει τις χώρες του ΝΑΤΟ στη δική της γραμμή. Ο συντάκτης του σχετικού άρθρου, πάντως, υποστηρίζει ότι «ο Ντόναλτν Ράμσφελντ δεν μπλοφάρει χωρίς λόγο». Παρόμοιες ανησυχίες εκφράζει και η γερμανική Frankfurter Algemeine Zeitung που αναφέρεται στους κινδύνους από τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής. «Υπό αυτές τις συνθήκες η ανάπτυξη ενός αμυντικού αντιβαλλιστικού συστήματος φαντάζει λιγότερο ανόητη απ' ότι υποστηρίζουν ορισμένοι» συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδα.
Η Berliner Zeitung αναφέρεται στην αγγλο-γερμανική διαμάχη για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. «Στο Βερολίνο επικρατεί εκνευρισμός καθώς το Λονδίνο δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση» διαβάζουμε στην γερμανική εφημερίδα που συμπληρώνει ότι η Βρετανία ενδιαφέρεται μόνο για τον λεγόμενο «παράγοντα CNN» δηλαδή την τηλεοπτική κάλυψη των πρώτων στρατιωτών που θα φτάσουν στην Καμπούλ. Τέλος η γαλλική Le Monde αναρωτιέται μήπως η παραίτηση του πορτογάλου σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Γκουτέρες σηματοδοτεί το τέλος του λεγόμενου Τρίτου Δρόμου. «Στην Ευρώπη» σημειώνει η εφημερίδα «η αποτυχία αυτή ακολουθεί την αντίστοιχη πορεία της αριστεράς στην Αυστρία και την Ιταλία και την ιστορική ήττα των δανών σοσιαλδημοκρατών πριν από ένα μήνα. Σε όλες τις περιπτώσεις» επισημαίνεται στο άρθρο «η δεξιά κερδίζει με τη βοήθεια λαϊκιστών εθνικιστών οι οποίοι αργότερα απολαμβάνουν κ υβερνητικές θέσεις. Το 2002 θα αποτελέσει μια κρίσιμη δοκιμασία για την Ε.Ε» καταλήγει η Monde «καθώς θα διεξαχθούν εκλογές στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Γερμανία» χώρες στις οποίες όπως αναφέρεται έχουν την εξουσία αριστεροί σχηματισμοί.
Προειδοποίηση Ράμσφελντ προς Ευρωπαίους για την τρομοκρατία
19.12.2001 7:31 (Ωρα Λονδίνου) Οι δηλώσεις του έγιναν κατα τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο ποικίλων τρομοκρατικών επιθέσεων, από επεμβάσεις στα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών ως επιθέσεις με πυραύλους κρουζ.
Έκκληση ΟΗΕ για καλύτερη μεταχείριση των μεταναστών
19.12.2001 7:33 (Ωρα Λονδίνου) Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν οτι περισσότεροι απο 150 εκατομμύρια άνθρωποι ζούν μακρυά απο τις πατρίδες τους. O κ. Ανάν δήλωσε ότι οι μετανάστες συμβάλλουν αισθητά στην ανάπτυξη της οικονομίας και του πολιτισμού των χωρών όπου μεταναστεύουν, όμως πολύ συχνά η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι οι μετανάστες συχνά πέφτουν θύματα ρατσιστικής διάκρισης, αφού τις περισσότερες φορές είναι χαμηλόμισθοι και δεν δικαιούνται την παροχή κοινωνικών επιδομάτων. Σε πολλές χώρες του κόσμου, σήμερα, το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα από τα πιο καυτά ζητήματα. Η Γερμανία, για παράδειγμα, εξετάζει πώς η εισροή των μεταναστών μπορεί να συμβάλει στις ανάγκες της οικονομίας της χώρας. Στην Αυστραλία από την άλλη πλευρά, οι έντονες προσπάθειες αυτών που ζητούν άσυλο στη χώρα, προβληματίζουν την κυβέρνηση, που πλέον θεωρεί το θέμα της μετανάστευσης προτεραιότητα.
"Απάνθρωπη" η διαβίωση Τσιγγάνων - μεταναστών στην Ελλάδα
19.12.2001 7:32 (Ωρα Λονδίνου) Στην ετήσια έκθεσή του, που έδωσε στην δημοσιότητα την Τρίτη, αναφέρεται ειδικότερα στις άσχημες συνθήκες που υπάρχουν, σύμφωνα με το Eυρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, στους τομείς της αγοράς εργασίας και της στέγασης για τους μετανάστες και τους Τσιγγάνους Ρόμα. Η έκθεση που βασίζεται σε διαπιστώσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, καυτηριάζει τις συνθήκες εργασίας και στέγασης των μεταναστών στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Επανεξετάζεται η καταδίκη του Αμπού-Τζαμάλ
19.12.2001 7:32 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αμπού-Τζαμάλ, που ήταν δημοσιογράφος και μέλος του κινήματος των Μαύρων Πανθήρων, είχε καταδικαστεί το 1981 για το φόνο ενός λευκού αστυνομικού. Αντίπαλοι της θανατικής καταδίκης από όλο τον κόσμο, συμπαραστάθηκαν στην εκστρατεία για την επανεκδίκαση της υπόθεσης του Αμπού-Τζαμάλ, λέγοντας πως η καταδίκη του είχε πολιτικά κίνητρα και ήταν το αποτέλεσμα ενός ρατσιστικού συστήματος δικαιοσύνης. Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα για επανεκδίκαση της υπόθεσης αλλά διέταξε νέα διαδικασία για την επιβολή ποινής λέγοντας ότι είχαν γίνει λάθη στην αρχική ακροαματική διαδικασία.
Αργεντινή: Μάχη εντός-εκτός Βουλής για τον προυπολογισμό
19.12.2001 7:33 (Ωρα Λονδίνου) Αλλά οι προτάσεις του κ. Καβάγιο, που περιέχονται στον νέο προυπολογισμό έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο μέσα στο Κοινοβούλιο όσο και έξω απ' αυτό, όπου καθημερινά διοργανώνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, τον επόμενο χρόνο οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν από 48 σε 39,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Για να επιτευχθούν οι παραπάνω οικονομίες, θα μειωθούν κατά 13% οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλά καθώς οι λαϊκές αντιδράσεις συνεχίζονται, το Περονικό κόμμα της αντιπολίτευσης αναμένεται να εκφράσει την αντίθεσή του στον προυπολογισμό. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Γερουσία ήδη δήλωσε ότι προγράμματα λιτότητας όπως αυτό του κ. Καβάγιο το μόνο που έχουν κατορθώσει είναι να δυσχεράνουν τη ζωή του μέσου πολίτη. Τα μέτρα που περιέχονται στις κυβερνητικές προτάσεις προλειαίνουν -σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές- το δρόμο για την προαναγγελθείσα ανάληψη ενός τμήματος του δημοσίου χρέους της χώρας από επενδυτές, τράπεζες και επιχειρήσεις, με σκοπό τον ισοσκελισμό του προυπολογισμού.
Συντηρείται η ένταση στη Μέση Ανατολή
19.12.2001 7:33 (Ωρα Λονδίνου) Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν τον κ. Νουσεϊμπέχ, ο οποίος αναγνωρίζεται ως μετριοπαθής πολιτικός, ότι οργάνωσε παράνομη υποδοχή ξένων διπλωματών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών. Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, τόνισε για άλλη μια φορά πως ο Γιασέρ Αραφάτ μπορεί να περιμένει την αμερικανική υποστήριξη για την ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους, εφόσον λάβει δραστικά μέτρα για τον τερματισμό των τρομοκρατικών ενεργειών κατά Ισραηλινών πολιτών. Ο κ. Πάουελ μιλώντας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά από συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του, είπε ότι θεωρεί την επίτευξη ειρήνης μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Εξάλλου ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, κάλεσε τις αραβικές χώρες να συναντηθούν σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, με αντικείμενο συζήτησης τη διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων. Οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών κρατών θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Κάιρο για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, όπως μεταδίδει από το Κάϊρο ο ανταποκριτής του BBC, Φρανκ Γκάρντνερ, ο αραβικός κόσμος δεν είναι ενωμένος στη στάση του απέναντι στο Ισραήλ.
|