Compact version |
|
Wednesday, 27 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-11-23
Τα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας συνεχίζουν να προωθούνται 24.11.2001 0:04 (Ωρα Λονδίνου) Υποστηρίζουν επίσης ότι έχουν καταλάβει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Αλιαμπάντ, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από την Κουντούζ, χωρίς να χρειασθεί να πολεμήσουν. Την ίδια στιγμή, αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον στρατευμάτων των Ταλεμπάν στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι μυστικές διαβουλεύσεις για το μέλλον της πόλης Κουντούζ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εν μέσω ανησυχιών ότι τα στρατεύματα της Βορείου Συμμαχίας μπορεί να σφαγιάσουν τους ξένους μαχητές που μάχονται στο πλευρό των Ταλεμπάν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, από το Πακιστάν όπου βρίσκεται δήλωσε ότι η συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για να αποφευχθεί μία μαζική σφαγή στην πόλη Κουντούζ. Τόσο το Πακιστάν, όσο και τα Ηνωμένα Εθνη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι τα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας μπορεί να σκοτώσουν τους ξένους μαχητές που πολεμούν στο πλευρό των Ταλιμπάν. Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή αναφέρει ότι η Βόρεια Συμμαχία συνεχίζει προωθείται προς την Κουντούζ και ότι πολλοί μαχητές των Ταλεμπάν παραδίδονται. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC υπογραμμίζει ότι η Βόρεια Συμμαχία προσπαθεί να αποφύγει μία μετωπική σύγκρουση, ελπίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση των Ταλεμπάν θα ευοδώσουν. Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοινώνουν ότι η συνάντηση για το μέλλον του Αφγανιστάν θα καθυστερήσει για μία ακόμη ημέρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Βόννη της Γερμανίας την ερχόμενη Τρίτη. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι όλων των εθνικών και πολιτικών ομάδων στο Αφγανιστάν, σε μία προσπάθεια να σχηματισθεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.
Εκδίκηση ορκίζεται η Χαμάς
24.11.2001 0:11 (Ωρα Λονδίνου) Επρόκειτο για τον Μαχμούντ Αμπού Χανούντ, έναν από τους ηγέτες της Χαμάς, τον οποίο κατεδίωκε το Ισραήλ εδώ και πολλούς μήνες. Ο ίδιος και άλλα δύο μέλη της οργάνωσης σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινού ελικοπτέρου στην πόλη της Δυτικής Οχθης, Ναμπλούς. Η νέα έκρηξη της βίας παρατηρείται λίγες μόνο ημέρες πριν από την άφιξη των Αμερικανών διαμεσολαβητών στην περιοχή. Σήμερα σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι. Την ίδια στιγμή, η επιτροπή για την αντιμετώπιση των βασανιστηρίων των Ηνωμένων Εθνών ζητεί από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ να μην ασκούν βία κατά τη διάρκεια ανακρίσεων των Παλαιστινίων. Σε ανακοινωθέν, η αρμόδια επιτροπή τονίζει ότι τα βασανιστήρια δεν δικαιολογούνται όποιες και να είναι οι συνθήκες.
Η πρώτη ρίψη τροφίμων από τα ΗΕ στο Αφγανιστάν
24.11.2001 0:04 (Ωρα Λονδίνου) Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα από το Τατζικιστάν, γεγονός που κάνει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής να αισιοδοξεί ότι η διανομή των τροφίμων θα πραγματοποιηθεί πριν από το χειμώνα. Το πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει ρίψεις τροφίμων στις ορεινές περιοχές, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει περίπου 300.000 άτομα που βρίσκονται αποκλεισμένα σε διάφορες περιοχές. Οι επιχειρήσεις θα πραγματοποιούνται τέσσερις φορές την ημέρα ανάμεσα στην πόλη του Τατζικιστάν, Κολιγιάμπ και την πόλη του Αφγανιστάν, Φαϊτζαμπάντ. Στόχος των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων είναι να μεταφερθούν 2.000 τόνοι τροφίμων. Ενας από τους ειδικούς συντονιστές της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, ο Αντόνιο Ντόνινι, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θέλουν επίσης να ενισχύσουν το προσωπικό τους στο Αφγανιστάν, αλλά εξετάζουν θέματα ασφαλείας.
Ομαδικός τάφος στη Χεράτ
24.11.2001 0:04 (Ωρα Λονδίνου) Ολα τα πτώματα είχαν τα χέρια τους δεμένα πίσω στην πλάτη τους, ενώ τα περισσότερα έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι. Ο ανταποκριτής του BBC, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, αναφέρει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι άνθρωποι αυτοί εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ. Οι μαχητές των Ταλεμπάν εγκατέλειψαν τη βάση πριν από μία εβδομάδα, γεγονός που κάνει τους ανταποκριτές να πιστεύουν ότι τα θύματα μπορεί να ήταν μαχητές Μουτζαχεντίν, οι οποίοι είχαν αιχμαλωτισθεί νωρίτερα φέτος. Οι δυνάμεις των Μουτζαχεντίν, που έχουν καταλάβει τη Χεράτ, φοβούνται ότι θα ανακαλύψουν και άλλα πτώματα συνεργατών τους τις επόμενες ημέρες. Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι οι Ταλεμπάν σκότωσαν εκατοντάδες άτομα όταν κατέλαβαν τη Χεράτ το 1997.
Διευρύνεται το κατηγορητήριο του Μιλόσεβιτς
24.11.2001 0:04 (Ωρα Λονδίνου) Είναι η τρίτη και η πιο σοβαρή κατηγορία που του έχει απαγγελθεί. Ο κ. Μιλόσεβιτς κατηγορείται ότι ενεπλάκη στις βιαιοπραγίες που έπραξαν οι σερβικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, στις αρχές της δεκαετίας του '90. Χιλιάδες Βόσνιοι, Μουσουλμάνοι και Κροάτες είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, ενώ χιλιάδες άλλοι είχαν παραμείνει φυλακισμένοι αντιμετωπίζοντας απάνθρωπες συνθήκες. Εκπρόσωπος της βοσνιακής κυβέρνησης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τη δικαιοσύνη. Η δίκη του κ. Μιλόσεβιτς αναμένεται να ξεκινήσει το Φεβρουάριο και αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Ο ίδιος δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου και έχει αρνηθεί να απολογηθεί ενώπιον των δικαστών.
Διεύρυνση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας
24.11.2001 0:04 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ρόμπερτσον διευκρίνισε ότι η Ρωσία δεν διεκδικεί το δικαίωμα να ασκεί βέτο στις αποφάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ρόμπερτσον είχε δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει στη Ρωσία δικαίωμα βέτο σε ορισμένες αποφάσεις της Συμμαχίας. Οι δυο άνδρες συζήτησαν βρετανική πρόταση για αναβάθμιση του ρόλου της Μόσχας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να ενταχθεί στη Συμμαχία αλλά διευκρίνισε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία αναμένεται να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν.
Επτά ομαδικοί τάφοι Εβραίων στην Πολωνία
24.11.2001 0:05 (Ωρα Λονδίνου) Στην περιοχή πιστεύεται ότι είχαν σκοτωθεί από τους ναζί περίπου 250.000 Εβραίοι. Οι ναζί είχαν πυρπολήσει ολόκληρο το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην ανατολική Πολωνία, σκοτώνοντας όλους τους αιχμαλώτους το 1943, έπειτα από έναν ξεσηκωμό και την απόδραση ορισμένων αιχμαλώτων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ναζί έκαιγαν τα θύματά τους κατά τους τελευταίους μήνες του 1943. Ο πρόεδρος αρμόδιας επιτροπής για την προστασία των ιστορικών μνημείων στην Πολωνία, Βλαντισλάβ Μπαρτοζέβσκι, δήλωσε ότι πρέπει να συνεχισθούν οι ανασκαφές. Τόνισε μάλιστα ότι η ανακάλυψη των ομαδικών τάφων αποτελεί τεκμήριο για εκείνους που υποστηρίζουν ότι το ολοκαύτωμα των Εβραίων δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Συζήτηση στη Τουρκία για το Κυπριακό
24.11.2001 0:05 (Ωρα Λονδίνου) Οι λεπτομέρειες της συνάντησης έχουν ανακηρυχθεί κρατικό μυστικό για τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά κάποιοι βουλευτές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις συνομιλίες. Το θέμα της συνάντησης ήταν εάν η Τουρκία θα πρέπει να προσαρτήσει το κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού εάν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τουρκία επισημαίνει ότι εάν η Τουρκία ενοποιηθεί με το βόρειο τμήμα της Κύπρου, αυτό μπορεί να σβήσει τις ελπίδες της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συζήτηση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν τις πρώτες απευθείας επαφές του προέδρου Κληρίδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντεντκτάς. Στην Κύπρο εξάλλου βρίσκεται για διήμερη επίσημη επίσκεψη η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νικόλ Φοντέν. Η κ. Φοντέν επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες, ένταξη που πιθανότατα θα γίνει στα τέλη του 2002 ή στις αρχές του 2003. Η κυπριακή πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για της δηλώσεις της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Iταλία ζητεί εκατομμύρια δολάρια από τον Μαραντόνα
24.11.2001 0:05 (Ωρα Λονδίνου) Ο Ντιέγκο Μαραντόνα παρέμεινε στην Ιταλία επί πέντε χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του '80, παίζοντας για την ιταλική Νάπολι. Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση σε ανώτερο δικαστήριο. Πριν από μερικές ημέρες, ο Ντιέγκο Μαραντόνα έπαιξε στο Μπουένος Αϊρες το τελευταίο του παιχνίδι με την εθνική Αργεντινής, το οποίο είχε διοργανωθεί προς τιμήν του. Η καριέρα του Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος θεωρείται ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της γενιάς του, τερματίσθηκε λόγω ναρκωτικών. Αυτή την περίοδο ζει στην Κούβα όπου παρακολουθεί πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Στην Κούβα τον κάλεσε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Φιντέλ Κάστρο.
Τόνι Μπλέρ: "Χάσαμε το τρένο" της ΕΕ
24.11.2001 0:05 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπλερ έκανε λόγο για "τραγωδία" χαμένων ευκαιριών στη Βρετανία, με μεγαλύτερο λάθος το ότι η χώρα δεν συμμετείχε εξαρχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ερευνών, στο Μπέρμιγχαμ, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν βασικά οικονομικά κριτήρια πριν προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ένταξη στο ευρώ. Αλλά ο αρχηγός των Εργατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σάιμον Μέρφι, λέει ότι το μήνυμα πίσω από την ομιλία του κ. Μπλερ είναι πως η ένταξη της Βρετανίας στην ευρωζώνη είναι "αναπόφευκτη". Δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν πως οι περισσότεροι Βρετανοί αντιτίθενται με την ένταξη στο ενιαίο νόμισμα.
Η Βόρεια Συμμαχία προωθείται στην Κουντούζ
23.11.2001 23:23 (Ωρα Λονδίνου) Υποστηρίζουν επίσης ότι έχουν καταλάβει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Αλιαμπάντ, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από την Κουντούζ, χωρίς να χρειασθεί να πολεμήσουν. Την ίδια στιγμή, αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον στρατευμάτων των Ταλεμπάν στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι μυστικές διαβουλεύσεις για το μέλλον της πόλης Κουντούζ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εν μέσω ανησυχιών ότι τα στρατεύματα της Βορείου Συμμαχίας μπορεί να σφαγιάσουν τους ξένους μαχητές που μάχονται στο πλευρό των Ταλεμπάν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, από το Πακιστάν όπου βρίσκεται δήλωσε ότι η συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για να αποφευχθεί μία μαζική σφαγή στην πόλη Κουντούζ. Τόσο το Πακιστάν, όσο και τα Ηνωμένα Εθνη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι τα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας μπορεί να σκοτώσουν τους ξένους μαχητές που πολεμούν στο πλευρό των Ταλιμπάν. Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή αναφέρει ότι η Βόρεια Συμμαχία συνεχίζει προωθείται προς την Κουντούζ και ότι πολλοί μαχητές των Ταλεμπάν παραδίδονται. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC υπογραμμίζει ότι η Βόρεια Συμμαχία προσπαθεί να αποφύγει μία μετωπική σύγκρουση, ελπίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση των Ταλεμπάν θα ευοδώσουν. Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοινώνουν ότι η συνάντηση για το μέλλον του Αφγανιστάν θα καθυστερήσει για μία ακόμη ημέρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Βόννη της Γερμανίας την ερχόμενη Τρίτη. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι όλων των εθνικών και πολιτικών ομάδων στο Αφγανιστάν, σε μία προσπάθεια να σχηματισθεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.
Εκδίκηση ορκίζεται η Χαμάς
23.11.2001 23:19 (Ωρα Λονδίνου) Επρόκειτο για τον Μαχμούντ Αμπού Χανούντ, έναν από τους ηγέτες της Χαμάς, τον οποίο κατεδίωκε το Ισραήλ εδώ και πολλούς μήνες. Ο ίδιος και άλλα δύο μέλη της οργάνωσης σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινού ελικοπτέρου στην πόλη της Δυτικής Οχθης, Ναμπλούς. Η νέα έκρηξη της βίας παρατηρείται λίγες μόνο ημέρες πριν από την άφιξη των Αμερικανών διαμεσολαβητών στην περιοχή. Σήμερα σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι. Την ίδια στιγμή, η επιτροπή για την αντιμετώπιση των βασανιστηρίων των Ηνωμένων Εθνών ζητεί από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ να μην ασκούν βία κατά τη διάρκεια ανακρίσεων των Παλαιστινίων. Σε ανακοινωθέν, η αρμόδια επιτροπή τονίζει ότι τα βασανιστήρια δεν δικαιολογούνται όποιες και να είναι οι συνθήκες.
Συζήτηση στη Τουρκία για το Κυπριακό
23.11.2001 23:12 (Ωρα Λονδίνου) Οι λεπτομέρειες της συνάντησης έχουν ανακηρυχθεί κρατικό μυστικό για τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά κάποιοι βουλευτές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις συνομιλίες. Το θέμα της συνάντησης ήταν εάν η Τουρκία θα πρέπει να προσαρτήσει το κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού εάν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τουρκία επισημαίνει ότι εάν η Τουρκία ενοποιηθεί με το βόρειο τμήμα της Κύπρου, αυτό μπορεί να σβήσει τις ελπίδες της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συζήτηση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν τις πρώτες απευθείας επαφές του προέδρου Κληρίδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντεντκτάς. Στην Κύπρο εξάλλου βρίσκεται για διήμερη επίσημη επίσκεψη η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νικόλ Φοντέν. Η κ. Φοντέν επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες, ένταξη που πιθανότατα θα γίνει στα τέλη του 2002 ή στις αρχές του 2003. Η κυπριακή πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για της δηλώσεις της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Διεύρυνση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας
23.11.2001 22:03 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ρόμπερτσον διευκρίνισε ότι η Ρωσία δεν διεκδικεί το δικαίωμα να ασκεί βέτο στις αποφάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ρόμπερτσον είχε δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει στη Ρωσία δικαίωμα βέτο σε ορισμένες αποφάσεις της Συμμαχίας. Οι δυο άνδρες συζήτησαν βρετανική πρόταση για αναβάθμιση του ρόλου της Μόσχας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να ενταχθεί στη Συμμαχία αλλά διευκρίνισε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία αναμένεται να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν.
Επτά ομαδικοί τάφοι Εβραίων στην Πολωνία
23.11.2001 21:44 (Ωρα Λονδίνου) Στην περιοχή πιστεύεται ότι είχαν σκοτωθεί από τους ναζί περίπου 250.000 Εβραίοι. Οι ναζί είχαν πυρπολήσει ολόκληρο το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην ανατολική Πολωνία, σκοτώνοντας όλους τους αιχμαλώτους το 1943, έπειτα από έναν ξεσηκωμό και την απόδραση ορισμένων αιχμαλώτων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ναζί έκαιγαν τα θύματά τους κατά τους τελευταίους μήνες του 1943. Ο πρόεδρος αρμόδιας επιτροπής για την προστασία των ιστορικών μνημείων στην Πολωνία, Βλαντισλάβ Μπαρτοζέβσκι, δήλωσε ότι πρέπει να συνεχισθούν οι ανασκαφές. Τόνισε μάλιστα ότι η ανακάλυψη των ομαδικών τάφων αποτελεί τεκμήριο για εκείνους που υποστηρίζουν ότι το ολοκαύτωμα των Εβραίων δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Μυστικές επαφές για το μέλλον της Κουντούζ
23.11.2001 20:37 (Ωρα Λονδίνου) Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εν μέσω ανησυχιών ότι τα στρατεύματα της Βορείου Συμμαχίας μπορεί να σφαγιάσουν τους ξένους μαχητές που μάχονται στο πλευρό των Ταλεμπάν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, από το Πακιστάν όπου βρίσκεται δήλωσε ότι η συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για να αποφευχθεί μία μαζική σφαγή στην πόλη Κουντούζ. Τόσο το Πακιστάν, όσο και τα Ηνωμένα Εθνη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι τα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας μπορεί να σκοτώσουν τους ξένους μαχητές που πολεμούν στο πλευρό των Ταλιμπάν. Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή αναφέρει ότι η Βόρεια Συμμαχία συνεχίζει προωθείται προς την Κουντούζ και ότι πολλοί μαχητές των Ταλεμπάν παραδίδονται. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC υπογραμμίζει ότι η Βόρεια Συμμαχία προσπαθεί να αποφύγει μία μετωπική σύγκρουση, ελπίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση των Ταλεμπάν θα ευοδώσουν. Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοινώνουν ότι η συνάντηση για το μέλλον του Αφγανιστάν θα καθυστερήσει για μία ακόμη ημέρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Βόννη της Γερμανίας την ερχόμενη Τρίτη. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι όλων των εθνικών και πολιτικών ομάδων στο Αφγανιστάν, σε μία προσπάθεια να σχηματισθεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.
Νέα έκρηξη της βίας στη Μέση Ανατολή
23.11.2001 20:34 (Ωρα Λονδίνου) Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά την επιδρομή ισραηλινών ελικοπτέρων στην πόλη της Δυτικής Οχθης, Ναμπλούς. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, επιστεύετο ότι τα δύο θύματα ήταν μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης, Χαμάς. Πριν από λίγες ώρες, είχαν σκοτωθεί δύο μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, κατά τη διάρκεια έκρηξης στην Ναμπλούς. Στη Λωρίδα της Γάζας, ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά την κηδεία πέντε Παλαιστίνιων μαθητών. Την ίδια στιγμή, η επιτροπή για την αντιμετώπιση των βασανιστηρίων των Ηνωμένων Εθνών ζητεί από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ να μην ασκούν βία κατά τη διάρκεια ανακρίσεων των Παλαιστινίων. Σε ανακοινωθέν, η αρμόδια επιτροπή τονίζει ότι τα βασανιστήρια δεν δικαιολογούνται όποιες και να είναι οι συνθήκες.
Ομαδικός τάφος στη Χεράτ
23.11.2001 18:18 (Ωρα Λονδίνου) Ολα τα πτώματα είχαν τα χέρια τους δεμένα πίσω στην πλάτη τους, ενώ τα περισσότερα έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι. Ο ανταποκριτής του BBC, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, αναφέρει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι άνθρωποι αυτοί εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ. Οι μαχητές των Ταλεμπάν εγκατέλειψαν τη βάση πριν από μία εβδομάδα, γεγονός που κάνει τους ανταποκριτές να πιστεύουν ότι τα θύματα μπορεί να ήταν μαχητές Μουτζαχεντίν, οι οποίοι είχαν αιχμαλωτισθεί νωρίτερα φέτος. Οι δυνάμεις των Μουτζαχεντίν, που έχουν καταλάβει τη Χεράτ, φοβούνται ότι θα ανακαλύψουν και άλλα πτώματα συνεργατών τους τις επόμενες ημέρες. Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι οι Ταλεμπάν σκότωσαν εκατοντάδες άτομα όταν κατέλαβαν τη Χεράτ το 1997.
Διευρύνεται το κατηγορητήριο του Μιλόσεβιτς
23.11.2001 21:25 (Ωρα Λονδίνου) Είναι η τρίτη και η πιο σοβαρή κατηγορία που του έχει απαγγελθεί. Ο κ. Μιλόσεβιτς κατηγορείται ότι ενεπλάκη στις βιαιοπραγίες που έπραξαν οι σερβικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, στις αρχές της δεκαετίας του '90. Χιλιάδες Βόσνιοι, Μουσουλμάνοι και Κροάτες είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, ενώ χιλιάδες άλλοι είχαν παραμείνει φυλακισμένοι αντιμετωπίζοντας απάνθρωπες συνθήκες. Εκπρόσωπος της βοσνιακής κυβέρνησης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τη δικαιοσύνη. Η δίκη του κ. Μιλόσεβιτς αναμένεται να ξεκινήσει το Φεβρουάριο και αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Ο ίδιος δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου και έχει αρνηθεί να απολογηθεί ενώπιον των δικαστών.
Μυστικές επαφές για το μέλλον της Κουντούζ
23.11.2001 19:30 (Ωρα Λονδίνου) Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εν μέσω ανησυχιών ότι τα στρατεύματα της Βορείου Συμμαχίας μπορεί να σφαγιάσουν τους ξένους μαχητές που μάχονται στο πλευρό των Ταλεμπάν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, από το Πακιστάν όπου βρίσκεται δήλωσε ότι η συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για να αποφευχθεί μία μαζική σφαγή στην πόλη Κουντούζ. Τόσο το Πακιστάν, όσο και τα Ηνωμένα Εθνη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι τα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας μπορεί να σκοτώσουν τους ξένους μαχητές που πολεμούν στο πλευρό των Ταλιμπάν. Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή αναφέρει ότι η Βόρεια Συμμαχία συνεχίζει προωθείται προς την Κουντούζ και ότι πολλοί μαχητές των Ταλεμπάν παραδίδονται. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC υπογραμμίζει ότι η Βόρεια Συμμαχία προσπαθεί να αποφύγει μία μετωπική σύγκρουση, ελπίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση των Ταλεμπάν θα ευοδώσουν. Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοινώνουν ότι η συνάντηση για το μέλλον του Αφγανιστάν θα καθυστερήσει για μία ακόμη ημέρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Βόννη της Γερμανίας την ερχόμενη Τρίτη. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι όλων των εθνικών και πολιτικών ομάδων στο Αφγανιστάν, σε μία προσπάθεια να σχηματισθεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.
Η πρώτη ρίψη τροφίμων από τα ΗΕ στο Αφγανιστάν
23.11.2001 19:52 (Ωρα Λονδίνου) Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα από το Τατζικιστάν, γεγονός που κάνει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής να αισιοδοξεί ότι η διανομή των τροφίμων θα πραγματοποιηθεί πριν από το χειμώνα. Το πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει ρίψεις τροφίμων στις ορεινές περιοχές, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει περίπου 300.000 άτομα που βρίσκονται αποκλεισμένα σε διάφορες περιοχές. Οι επιχειρήσεις θα πραγματοποιούνται τέσσερις φορές την ημέρα ανάμεσα στην πόλη του Τατζικιστάν, Κολιγιάμπ και την πόλη του Αφγανιστάν, Φαϊτζαμπάντ. Στόχος των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων είναι να μεταφερθούν 2.000 τόνοι τροφίμων. Ενας από τους ειδικούς συντονιστές της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, ο Αντόνιο Ντόνινι, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θέλουν επίσης να ενισχύσουν το προσωπικό τους στο Αφγανιστάν, αλλά εξετάζουν θέματα ασφαλείας.
Ομαδικός τάφος στη Χεράτ
23.11.2001 18:18 (Ωρα Λονδίνου) Ολα τα πτώματα είχαν τα χέρια τους δεμένα πίσω στην πλάτη τους, ενώ τα περισσότερα έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι. Ο ανταποκριτής του BBC, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, αναφέρει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι άνθρωποι αυτοί εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ. Οι μαχητές των Ταλεμπάν εγκατέλειψαν τη βάση πριν από μία εβδομάδα, γεγονός που κάνει τους ανταποκριτές να πιστεύουν ότι τα θύματα μπορεί να ήταν μαχητές Μουτζαχεντίν, οι οποίοι είχαν αιχμαλωτισθεί νωρίτερα φέτος. Οι δυνάμεις των Μουτζαχεντίν, που έχουν καταλάβει τη Χεράτ, φοβούνται ότι θα ανακαλύψουν και άλλα πτώματα συνεργατών τους τις επόμενες ημέρες. Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι οι Ταλεμπάν σκότωσαν εκατοντάδες άτομα όταν κατέλαβαν τη Χεράτ το 1997.
Ενίσχυση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας
23.11.2001 16:53 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ρόμπερτσον διευκρίνισε ότι η Ρωσία δεν διεκδικεί το δικαίωμα να ασκεί βέτο στις αποφάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Την Πέμπτη ο κ. Ρόμπερτσον είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δώσει στη Ρωσία δικαίωμα βέτο σε ορισμένες αποφάσεις της Συμμαχίας. Οι δυο άνδρες συζήτησαν βρετανική πρόταση για αναβάθμιση του ρόλου της Μόσχας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να ενταχθεί στη Συμμαχία αλλά διευκρίνισε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ.
Διευρύνεται το κατηγορητήριο του Μιλόσεβιτς
23.11.2001 16:33 (Ωρα Λονδίνου) Το δικαστήριο αποφάσισε ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για τα εγκλήματα που φέρεται να πραγματοποίησε ο σερβικός στρατός εναντίον των Κροατών και των Μουσουλμάνων αρκούν για να στηριχθεί η κατηγορία. Την πρόταση παραπομπής του κ. Μιλόσεβιτς και με την κατηγορία της γενοκτονίας είχε υποβάλει η εισαγγελέας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε.
Διπλωματικές κινήσεις για άρση πολιορκίας της Κουντούζ
23.11.2001 16:05 (Ωρα Λονδίνου) Στην πόλη βρίσκονται χιλιάδες Ταλεμπάν οι οποίοι διαπραγματεύονται την παράδοσή τους από την αρχή της εβδομάδος. Μιλώντας στο BBC ο στρατηγός Φιλίπ Μοριγιόν, πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΟΗΕ στη Βοσνία και νυν μέλος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι «θα είναι πολύ δύσκολο στην περίπτωση της Κουντούζ να επέμβουν τα ΗΕ» Σύμφωνα με πληροφορίες του Αφγανικού Ισλαμικού Πρακτορείου, οι Ταλεμπάν διέψευσαν τις φήμες ότι ο ηγέτης τους, μουλά Μοχάμεντ Ομάρ όρισε αντικαταστάτη, έχει διαφύγει από την Κανταχάρ και κρύβεται στην γύρω ορεινή περιοχή. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Αμπντούλ Σαττάρ, με δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση του με τον βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρω ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν Από την πλευρά του ο κ. Στρω προειδοποίησε για επαπειλούμενη ανθρωπιστική τραγωδία στην πολιορκούμένη Κουντούζ, και κάλεσε τη Βόρεια Συμμαχία να δεχθεί την παράδοση όσων Ταλεμπάν επιθυμούν να καταθέσουν τα όπλα. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον ηγέτη του Πακιστάν, στρατηγό Μουσάραφ, και μετά τις συνομιλίες τους, οι δύο άνδρες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας βάσης στο Αφγανιστάν.
Συγκρούσεις στην κηδεία παλαιστίνιων μαθητών
23.11.2001 15:55 (Ωρα Λονδίνου) Στην κηδεία παρευρέθηκαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι, μεταδίδουν οι ανταποκριτές Η ισραηλινή κυβέρνηση λέει τώρα ότι ο θάνατος των παιδιών ίσως να προήλθε από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σαν παγίδα από ισραηλινές δυνάμεις με στόχο παλαιστίνιους μαχητές.
Για γενοκτονία κατηγορείται ο Μιλόσεβιτς
23.11.2001 14:40 (Ωρα Λονδίνου) Το δικαστήριο αποφάσισε ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για τα εγκλήματα που φέρεται να πραγματοποίησε ο σερβικός στρατός εναντίον των Κροατών και των Μουσουλμάνων αρκούν για να στηριχθεί η κατηγορία. Την πρόταση παραπομπής του κ. Μιλόσεβιτς και με την κατηγορία της γενοκτονίας είχε υποβάλει η εισαγγελέας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε.
Για γενοκτονία κατηγορείται ο Μιλόσεβιτς
23.11.2001 12:36 (Ωρα Λονδίνου) Το δικαστήριο αποφάσισε ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για τα εγκλήματα που φέρεται να πραγματοποίησε ο σερβικός στρατός εναντίον των Κροατών και των Μουσουλμάνων αρκούν για να στηριχθεί η κατηγορία. Την πρόταση παραπομπής του κ. Μιλόσεβιτς και με την κατηγορία της γενοκτονίας είχε υποβάλει η εισαγγελέας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε.
Απολογία μέσω e-mail από τον Πάπα
23.11.2001 12:48 (Ωρα Λονδίνου) Χρησιμοποιώντας ένα φορητό υπολογιστή ο, 81 ετών, ποντίφικας έστειλε ένα e-mail στο οποίο αναφέρονταν μεταξύ άλλων στην απαγωγή και τον βίαιο προσηλυτισμό 30.000 παιδιών από την Αυστραλία. Ο Πάπας αναφέρθηκε ακόμη σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από ιεραπόστολους και άλλους λειτουργούς της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας να και δεν διευκρίνισε σε ποια περιστατικά αναφέρονταν. Μόλις πριν από ένα μήνα ο Πάπας είχε ζητήσει συγγνώμη για πράξεις ιεραποστόλων στην Κίνα ενώ κατά τη διάρκεια της τελευταίας του περιοδείας, οπότε επισκέφτηκε και την Ελλάδα ζήτησε συγγνώμη από τους ορθόδοξους χριστιανούς για τα δεινά που τους προκάλεσαν ρωμαιοκαθολικοί.
Ανασκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου
23.11.2001 6:35 (Ωρα Λονδίνου) Η γαλλική Λε Μοντ χαιρετίζει τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στο Αφγανιστάν, που ήλθε ως αποτέλεσμα της ήττας των Ταλεμπάν, αλλά σημειώνει ότι "η μικρή πρόοδος που σημειώθηκε είναι απλώς συμβολική και έχει στόχο να καθησυχάσει τη Δύση." Η ένταξη δυό - τριών γυναικών στην αποστολή της Βόρειας Συμμαχίας που θα συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο που αρχίζει τη Δευτέρα στη Βόννη, είναι απλώς τέχνασμα για τη Δυτική κοινή γνώμη. Η βελτίωση της θέσης των γυναικών "αφήνει παντελώς αδιάφορους τους ηγέτες που έχουν εμπλακεί στο νέο αγώνα για την εξουσία" στο Αφγανιστάν, λέει η Λε Μοντ. Για την επίσης γαλλική Νουβέλ Ομπσερβατέρ, η "μεσσιανική τρομοκρατία", όπως τη χαρακτηρίζει, του μπιν Λάντεν μπορεί κατά λάθος να βοήθησε τις μουσουλμάνες. Ο μπιν Λάντεν "δημιούργησε ένα κλίμα φόβου στις μουσουλμάνες γυναίκες, που μέσα από ένα μηχανισμό αντίδρασης, θα συμβάλλει αναμφίβολα στη λύτρωσή τους" λέει το σχόλιο της γαλλικής εφημερίδας. Η ισπανική Ελ Παΐς διαπιστώνει τα προβλήματα δημοσίων σχέσεων του μπιν Λάντεν. Η εικόνα του, λέει, έχει τρωθεί και από "εγκέφαλος ικανός να σχεδιάσει την καταστροφή του δυτικού συστήματος αξιών" που θεωρούνταν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου", θεωρείται τώρα "ένας καταδιωκόμενος μεγαλομανής ηγέτης μιας παράταξης υπό διάλυση." Με την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασχολείται η γερμανική Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, που εκφράζει τη λύπη της για το χαμηλό προφίλ που κρατά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο εκτιμά η εφημερίδα εξετάζουν την ιδέα να μετατρέψουν την Κομισιόν σε ένα είδος "γενικής γραμματείας" με περιορισμένο ρόλο. Κάτι τέτοιο, λέει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, θα αποτελέσει μιαν "απαράδεκτη επιστροφή στην ανοργάνωτη συνεργασία εγωιστικών εθνών".
Ανθρωπιστική τραγωδία στην Κουντούζ φοβάται το Πακιστάν
23.11.2001 12:17 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρό, είπε ότι υπάρχει περίπτωση ανθρωπιστικής καταστροφής στην πόλη Κουντούζ η οποία δέχεται επίθεση από δυνάμεις της Β. Συμμαχίας και των ΗΠΑ. Ο κ. Στρό δήλωσε ότι η Βόρεια Συμμαχία πρέπει να επιτρέψει σε όσους Ταλεμπάν βρίσκονται μέσα στην πόλη να παραδοθούν, αν το επιθυμούν. Διευκρίνισε όμως ότι όσοι υποστηρίζουν τους Ταλεμπάν μέσα στην πόλη δεν μπορούν να περιμένουν να αφεθούν ελεύθεροι. Οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας υποστηρίζουν ότι έχουν κερδίσει έδαφος μετά από τη επίθεση που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Κουντούζ, τελευταίο οχυρό αντίστασης των Ταλεμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν. Διοικητής της Συμμαχίας είπε ότι κατέλαβαν υψώματα ανατολικά της Κουντούζ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η επίθεση της Βόρειας Συμμαχίας εκδηλώνεται σε τρία μέτωπα.
Τόνι Μπλέρ: «Χάσαμε το τρένο» της Ε.Ε
23.11.2001 12:03 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπλερ θα έκανε λόγο για "τραγωδία" χαμένων ευκαιριών για τη Βρετανία, με μεγαλύτερο λάθος το ότι δεν συμμετείχε εξ αρχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ερευνών, στο Μπέρμιγχαμ, ο βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν βασικά οικονομικά κριτήρια πριν προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ένταξη στο ευρώ. Αλλά ο αρχηγός των Εργατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σάιμον Μέρφι, λέει ότι το μύνημα πίσω από την ομιλία του κ. Μπλερ είναι πως η απόφαση για την ένταξη της Βρετανίας, είναι "αναπόφευκτη". Ο κ. Μπλερ είπε ότι σε κάθη φάση η Βρετανία ακολουθούσε την ίδια πολιτική που την κρατούσε σε απόσταση από την Ευρώπη. Δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν πως οι περισσότεροι Βρετανοί αντιτίθενται στην ένταξη στο ενιαίο νόμισμα. Αλλά ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι πολλές απόψεις θα μεταβληθούν όταν από του χρόνου ο κόσμος έλθει σε επαφή με τα νομίσματα και χαρτονομίσματα του ευρώ.
Η Βόρεια Συμμαχία "κερδίζει έδαφος" στην Κουντούζ
23.11.2001 7:41 (Ωρα Λονδίνου) Διοικητής της Συμμαχίας είπε ότι κατέλαβαν υψώματα ανατολικά της Κουντούζ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η επίθεση της Βόρειας Συμμαχίας εκδηλώνεται σε τρία μέτωπα. Οι επιθέσεις που συνοδεύονται από αμερικανικούς βομβαρδισμούς, ακολούθησαν ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις για ειρηνική παράδοση της πόλης. Οι ΗΠΑ λένε ότι 75 αεροσκάφη τους επετέθησαν χθες σε περιοχές που ελέγχουν οι Ταλεμπάν κυρίως στην Κανταχάρ και κοντά στην Τζαλαλαμπάντ, ενώ σφοδρή αλλά χωρίς επιτυχία ήταν η επίθεση της Βόρειας Συμμαχίας στην πόλη Μαϊντάν Σαχρ, κοντά στην Καμπούλ. Στην Μαϊντάν Σαχρ βρίσκονται, συμφωνα με υπολογισμούς, 700 αφγανοί Ταλεμπάν και 300 ξένοι μαχητές.
Επιβαιώθηκε κρούσμα άνθρακα στη Χιλή
23.11.2001 7:47 (Ωρα Λονδίνου) Το υπουργείο υγείας είπε ότι ερευνάται αν ο άνθρακας είναι του ίδιου τύπου με αυτόν που έχει βρεθεί σε επιστολές στις Ηνωμένες Πολιτείες και από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Η επιστολή κίνησε τις υποψίες των υπαλλήλων επειδή είχε επάνω της ελβετικά γραμματόσημα αλλά έφερε διεύθυνση αποστολέα στη Φλόριδα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύγχιση για την εύρεση ομαδικού τάφου στην ΠΓΔΜ
23.11.2001 7:50 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι διαδικασίες εκταφής έχουν ήδη αρχίσει στον τάφο όπου πιστεύεται ότι έχουν ταφεί σλαβομακεδόνες άμαχοι που είχαν σκοτωθεί από τους αλβανούς αντάρτες. Ο πρωθυπουργός της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκίεβσκι είπε ότι έχει βρεθεί ένα πτώμα αλλά ιατροδικαστής που συμμετέχει στις έρευνες στο Τέτοβο αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο.
Η Βόρεια Συμμαχία "κερδίζει έδαφος" στην Κουντούζ
23.11.2001 6:47 (Ωρα Λονδίνου) Οι επιθέσεις που συνοδεύονται από αμερικανικούς βομβαρδισμούς, ακολούθησαν ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις για ειρηνική παράδοση της πόλης. Οι ΗΠΑ λένε ότι 75 αεροσκάφη τους επετέθησαν χθες σε περιοχές που ελέγχουν οι Ταλεμπάν κυρίως στην Κανταχάρ και κοντά στην Τζαλαλαμπάντ, ενώ σφοδρή αλλά χωρίς επιτυχία ήταν η επίθεση της Βόρειας Συμμαχίας στην πόλη Μαϊντάν Σαχρ, κοντά στην Καμπούλ. Στην Μαϊντάν Σαχρ βρίσκονται, συμφωνα με υπολογισμούς, 700 αφγανοί Ταλεμπάν και 300 ξένοι μαχητές.
Εκατοντάδες πτώματα στην Μαζάρ -ι- Σαρίφ
23.11.2001 6:50 (Ωρα Λονδίνου) Εκφράζονται φόβοι ότι πρόκειται για θύματα εκτελέσεων μετά την κατάληψη της πόλης από τη Βόρεια Συμμαχία. Οι διεθνείς οργανισμοί εκφράζουν έντονες ανησυχίες ότι παρόμοια θα είναι και η μεταχείριση των περίπου τριών χιλιάδων Πακιστανών, Τσετσένων και λοιπών Αράβων μαχητών των Ταλεμπάν που βρίσκονται μέσα στην Κουντούζ, και οι οποίοι, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, προτιμούν να πεθάνουν παρά να παραδοθούν. O εκπρόσωπος της Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Κιμ Γκόρντον Μπέιτς, απηύθυνε έκκληση να γίνει σεβαστή η συνθήκη της Γενεύης για τη μεταχείριση αιχμαλώτων.
Ενδείξεις για ένταξη της Βρετανίας στο ευρώ
23.11.2001 6:45 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπλερ θα κάνει λόγο για μια "τραγωδία" χαμένων ευκαιριών για τη Βρετανία, με μεγαλύτερο λάθος το να μην ενταχθεί εξ αρχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ερευνών, στο Μπέρμιγχαμ, ο βρετανός πρωθυπουργός θα επαναλάβει την πολιτική του ότι θα πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν βασικά οικονομικά κριτήρια πριν προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ένταξη στο ευρώ. Αλλά ο αρχηγός των Εργατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σάιμον Μέρφι, λέει ότι το μύνημα πίσω από την ομιλία του κ. Μπλερ είναι πως η απόφαση για την ένταξη της Βρετανίας, είναι "αναπόφευκτη". Ο κ. Μπλερ θα πει ότι σε κάθη φάση η Βρετανία ακολουθούσε την ίδια πολιτική που την κρατούσε σε απόσταση από την Ευρώπη. "Στην αρχή λέγαμε ότι δεν θα γίνει, μετά ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει και στο τέλος ότι δεν το χρειαζόμαστε. Αλλά έγινε και η Βρετανία έμεινε πίσω," θα πει ο κ. Μπλερ. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού, πάντως ο εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ, αρνήθηκε ότι η Βρετανία βγαίνει και πάλι χαμενμη επειδή δεν εντάχθηκε στο ευρώ από το πρώτο κύμα. "Θα χάναμε αν θέση μας ήταν πως δεν θα συμμετάσχουμε στο ενιαίο νόμισμα ανεξάρτητα από το αν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα ή όχι" είπε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού. Η ομιλία Μπλερ αναμένεται να θεωρηθεί ως προσπάθεια να προλειανθεί το έδαφος για ένταξη στο ευρώ, ιδιαιτέρως καθώς έχει προηγηθεί η περιοδεία του υφυπουργού εξωτερικών Πίτερ Χάιν για την προώθηση των όσων έχει κερδισει η Βρετανία από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Μπλερ θα απορρίψει την ιδέα ότι η Βρετανία πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και στους δεσμούς της με την Ευρώπη. "Στόχος μας είναι να κάνουμε και τα δύο" , θα πει ο κ. Μπλερ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι Βρετανοί αντιτίθενται στην ένταξη στο ενιαίο νόμισμα. Αλλά ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι πολλές απόψεις θα μεταβληθούν όταν από του χρόνου ο κόσμος έλθει σε επαφή με τα νομίσματα και χαρτονομίσματα του ευρώ.
Η Βόρεια Συμμαχία "κερδίζει έδαφος" στην Κουντούζ
23.11.2001 5:01 (Ωρα Λονδίνου) Οι επιθέσεις που συνοδεύονται από αμερικανικούς βομβαρδισμούς, ακολούθησαν ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις για ειρηνική παράδοση της πόλης. Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι περίπου 600 πτώματα βρέθηκαν στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Εκφράζονται φόβοι ότι πρόκειται για θύματα εκτελέσεων μετά την κατάληψη της πόλης από τη Βόρεια Συμμαχία. Οι διεθνείς οργανισμοί εκφράζουν έντονες ανησυχίες ότι παρόμοια θα είναι και η μεταχείριση των περίπου τριών χιλιάδων Πακιστανών, Τσετσένων και λοιπών Αράβων μαχητών των Ταλεμπάν που βρίσκονται μέσα στην Κουντούζ, και οι οποίοι, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, προτιμούν να πεθάνουν παρά να παραδοθούν. O εκπρόσωπος της Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Κιμ Γκόρντον Μπέιτς, απηύθυνε έκκληση να γίνει σεβαστή η συνθήκη της Γενεύης για τη μεταχείριση αιχμαλώτων. Οι ΗΠΑ λένε ότι 75 αεροσκάφη τους επετέθησαν χθες σε περιοχές που ελέγχουν οι Ταλεμπάν κυρίως στην Κανταχάρ και κοντά στην Τζαλαλαμπάντ, ενώ σφοδρή αλλά χωρίς επιτυχία ήταν η επίθεση της Βόρειας Συμμαχίας στην πόλη Μαϊντάν Σαχρ, κοντά στην Καμπούλ. Στην Μαϊντάν Σαχρ βρίσκονται, συμφωνα με υπολογισμούς, 700 αφγανοί Ταλεμπάν και 300 ξένοι.
Ριζοσπαστικές προτάσεις ΝΑΤΟ προς Ρωσία
23.11.2001 5:41 (Ωρα Λονδίνου) Την Πέμπτη ο κ. Ρόμπερτσον είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δώσει στη Ρωσία δικαίωμα βέτο σε ορισμένες αποφάσεις της Συμμαχίας. Μαλιστα επεσήμανε ότι η βρετανική πρόταση για δημιουργία κοινού συμβουλίου των 19 μελών και της Ρωσίας μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή σε αυτη την σχέση. Η πρόταση αυτή προβλέπει την δυνατότητα για συζήτηση απο κοινού κάποιων θεμάτων ασφαλείας στο ΝΑΤΟ με την Ρωσία να είναι ισότιμος συνεργάτης. Ο κ. Ρόμπερτσον δεν παρέλειψε να επιστήσει και το δεδομένο ότι αυτή η αλλαγή θα επιφέρει και περισσότερες υποχρεώσεις και ευθυνες στην ρωσική πλευρά. Ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η Ρωσία "δεν θα σταθεί στην ουρά για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ", αλλά επιθυμεί μια "εποικοδομητική" συνεργασία ειδικότερα σε θέματα ασφαλείας.
Επόμενος στόχος το Ιράκ;
23.11.2001 5:12 (Ωρα Λονδίνου) Καθώς όμως η εκστρατεία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους μπαίνει σε νέα φάση μετά την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, στον Αραβικό κόσμο επικρατεί ανησυχία, ότι ο "πόλεμος κατά της διεθνούς τρομοκρατίας" που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Μπους θα συνεχιστεί σε νέο "θέατρο επιχειρήσεων", εναντίον άλλου κράτους, ενδεχομένως εναντίον του Ιράκ. Αν και η δήλωση του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών δείχνει μια νέα διπλωματική ευελιξία της Βαγδάτης, λέει ο συντάκτης του BBC για τη Μέση Ανατολή, Ρότζερ Χάρντι, εν τούτοις οι προϋποθέσεις που βάζει το Ιρακινό καθεστώς για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων είναι αυστηρές. Τα Ηνωμένα Έθνη, είπε ο Νατζί Σάμπρι, θα πρέπει πρώτα να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει από το 1990, μετά την ιρακινή εισβολή στο Κουβέϊτ- και να αποσύρουν όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής από τη Μέση Ανατολή. Από την άλλη πλευρά η θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι να επιτραπεί πρώτα η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, και ύστερα να υπάρξει σταδιακή άρση των κυρώσεων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πιθανό κίνητρο των δηλώσεων του Ιρακινού αξιωματούχου. Για αρκετές εβδομάδες, δεν κρύβουν την αγωνία τους, ότι μετά την ολοκλήρωση των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν βομβαρδίζοντας το Ιράκ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να συνδέει τις επιθέσεις τις 11 Σεπτεμβρίου με το Ιράκ. Αλλά αρκετοί ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι επιθυμούν να λάβουν κάποια μέτρα εναντίον μιάς χώρας που που αναπτύσει όπλα μαζικής καταστροφής-- και αποτελεί εν γένει μια άπειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα. Το ενδεχόμενο βομβαρδισμού του Ιρακ ανησυχεί ορισμένους συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Μέση Ανατολή. Ένας ανώτερος σαουδάραβας πρίγκηπας -ο πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών- Τούρκι Μπιν Φαϊζάλ, προειδοποίησε σε αυστηρούς τόνους ότι αποτελεί σημαντικό λάθος να αποτελέσει το Ιράκ τον επόμενο αμερικανικό στόχο. Μιλώντας στη Νιου Γιορκ Τάιμς δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του Ιράκ θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στους Αραβες και τις ΗΠΑ.
Συζήτηση στη Τουρκία για το Κυπριακό
23.11.2001 5:35 (Ωρα Λονδίνου) Το βασικό θέμα που θα συζητηθεί είναι αν η Τουρκία θα πρέπει να προσαρτήσει την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο όταν το νησί ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ορισμένοι βουλευτές ζητούν ακόμα και την κύρηξη πολέμου εναντίον της Ελλάδας αν συμβεί κάτι τέτοιο. Στην Κύπρο εξ άλλου βρίσκεται για διήμερη επίσημη επίσκεψη η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νικόλ Φοντέν. Η κ. Φοντέν επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες, ένταξη που πιθανότατα θα γίνει στα τέλη του 2002 ή στις αρχές του 2003. Η κυπριακή πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για της δηλώσεις της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ανασκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου
23.11.2001 5:44 (Ωρα Λονδίνου) Η γαλλική Λε Μοντ χαιρετίζει τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στο Αφγανιστάν, που ήλθε ως αποτέλεσμα της ήττας των Ταλεμπάν, αλλά σημειώνει ότι "η μικρή πρόοδος που σημειώθηκε είναι απλώς συμβολική και έχει στόχο να καθησυχάσει τη Δύση." Η ένταξη δυό - τριών γυναικών στην αποστολή της Βόρειας Συμμαχίας που θα συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο που αρχίζει τη Δυετέρα στη Βόννη, είναι πλώς τέχνασμα για τη Δυτική κοινή γνώμη. Η βελτίωση της θέσης των γυναικών "αφήνει παντελώς αδιάφορους τους ηγέτες που έχουν εμπλακεί στο νέο αγώνα για την εξουσία" στο Αφγανιστάν, λέει η Λε Μοντ. Για την επίσης γαλλική Νουβέλ Ομπσερβατέρ, η "μεσσιανική τρομοκρατία", όπως τη χαρακτηρίζει, του μπιν Λάντεν μπορεί κατά λάθος να βοήθησε τις μουσουλμάνες. Ο μπιν Λάντεν "δημιούργησε ένα κλίμα φόβου στις μουσουλμάνες γυναίκες, που μέσα από ένα μηχανισμό αντίδρασης, θα συμβάλλει αναμφίβολα στη λύτρωσή τους" λέει το σχόλιο της γαλλικής εφημερίδας. Η ισπανική Ελ Παΐς διαπιστώνει τα προβλήματα δημοσίων σχέσεων του μπιν Λάντεν. Η εικόνα του, λέει, έχει τρωθεί και από "εγκέφαλος ικανός να σχεδιάσει την καταστροφή του δυτικού συστήματος αξιών" που θεωρούνταν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου", θεωρείται τώρα "ένας καταδιωκόμενος μεγαλομανής ηγέτης μιας παράταξης υπό διάλυση." Με την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασχολείται η γερμανική Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, που εκφράζει τη λύπη της για το χαμηλό προφίλ που κρατά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο εκτιμά η εφημερίδα εξετάζουν την ιδέα να μετατρέψουν την Κομισιόν σε ένα είδος "γενικής γραμματείας" με περιορισμένο ρόλο. Κάτι τέτοιο, λέει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, θα αποτελέσει μιαν "απαράδεκτη επιστροφή στην ανοργάνωτη συνεργασία εγωιστικών εθνών".
Οι κίνδυνοι των δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν
23.11.2001 5:25 (Ωρα Λονδίνου) Εάν επιβεβαιωθεί η είδηση ο αριθμός των λειτουργών του διεθνούς τύπου που έχουν πέσει νεκροί τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανεβαίνει στους δέκα. Την περασμένη εβδομάδα τρείς δημοσιογράφοι που επέβαιναν σε θωρακισμένο όχημα έχασαν τη ζωή τους όταν αυτό χτυπήθηκε από ομάδες Ταλεμπάν που είχαν αποκοπεί από τις κυρίως δυνάμεις τους. Και στις αρχές της εβδομάδας εκτελέσθηκαν τέσσερεις δημοσιογράφοι που έπεσαν σε ενέδρα ληστών στον ίδιο δρόμο. Ανάμεσά τους ήταν ένας καμεραμάν και ένας φωτογράφος του πρακτορείου Ρόιτερ, ένας Ισπανός ρεπόρτερ της εφημερίδας Ελ Μούντο και μια Ιταλή δημοσιογράφος της Κοριέρε ντελά Σέρα. Η Σάρα ντε Γιονγκ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, λέει ότι οι πολεμικοί ανταποκριτές διατρέχουν πάντοτε κάποιο αυξημένο κίνδυνο, αλλά ο κατακερματισμός των εμπολέμων δυνάμεων αυξάνει τους κινδύνους. "Πρόκειται για ένα πόλεμο διαφορετικού τύπου, απ' αυτούς που είχαμε μέχρι τώρα συνηθίσει να βλέπουμε. Υπάρχουν πάρα πολλές αντιμαχόμενες ομάδες που περιφέρονται από το ένα μέτωπο στο άλλο.. Είναι πολύ δύσκολο για τους δημοσιογράφους να πάνε οπουδήποτε, χωρίς να διατρέξουν κίνδυνο να πέσουν σε κάποια ενέδρα," είπε η Σάρα ντε Γιονγκ.
Όπως είπε η κ. ντε Γιονγκ οι κίνδυνοι αυξάνονται και λόγω της ανάγκης των μέσων ενημέρωσης να μεταδώσουν άμεσες ειδήσεις από το πεδίο της μάχης. Στο Αφγανιστάν "δραστηριοποιούνται τέσσερα με πέντε αγγλόφωνα παγκόσμια δίκτυα ενημέρωσης που χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις επικοινωνίες.... Έτσι αυξάνεται η ανάγκη για παροχή όσο το δυνατόν πιό πρόσφατων ειδήσεων από το μέτωπο, αυξάνοντας ταυτόχρονα την πίεση προς τους ανταποκριτές να μεταδίδουν ειδήσεις της τελευταίας στιγμής" είπε η εκπρόσωπος της Διεθνους Συνομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
’υξηση της τιμής του πετρελαίου
23.11.2001 5:47 (Ωρα Λονδίνου) Μετά την απόφαση της Νορβηγίας, και νωρίτερα του Μεξικού, να εναρμονιστούν με τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ, η προσοχή είναι τώρα στραμμένη στη Ρωσία, που είναι και η χώρα που εξάγει το περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο. Η κίνηση της Νορβηγίας είναι σε άμεση εναρμόνιση με τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ να πιέσουν τις τιμές πετρελαίου προς τα πάνω με την μείωση της παραγωγής.
Σαράντα νεκροί από κατολίσθηση στην Κολομβία
23.11.2001 5:45 (Ωρα Λονδίνου) Πάντως εκτός από τους επιβεβαιωμένους νεκρούς, υπάρχουν αγνοούμενοι και τρεις τραυματίες. Εκπρόσωπος των Αρχών δήλωσε ότι τουλάχιστο 100 άνθρωποι βρίσκονταν στο ορυχείο όταν τμήμα του κατέρρευσε. Ο ανταποκριτής του BBC στην Μπογκοτά, μεταδίδει ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο για ποιό λόγο βρίσκονταν εκεί οι πολίτες. Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι προφανώς έψαχναν για χρυσό Τα συνεργεία διάσωσης ακόμα ψάχνουν για επιζώντες.
"Συγνώμη" Ποντίφηκα μέσω διαδικτύου
23.11.2001 5:46 (Ωρα Λονδίνου) Στην απολογία ο Πάπας αναφέρεται στον πόνο και την απογοήτευση που αισθάνονται τα θύματα και απότελούσε μόνο μέρος της πολυσέλιδης "απολογίας" που απευθύνεται στα μέλη του καθολικού ποιμνίου στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού. Στην απολογία γίνεται αναφορά και στο θέμα της "χαμένης γενιάς" προγράμματος που υποστήριξε και η Καθολική Εκκλησία στην Αυστραλία και χώριζε δια της βίας παιδιά ιθαγενών Αβοριγιανών για να λάβουν Καθολική εκπαίδευση. Ο Πάπας επεσήμανε ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν διορθώνονται αλλά πρέπει να αναγνωρίζονται. Η ανακοίνωση είναι η πρώτη που αποστέλεται μέσω του διαδικτύου.
|