Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-11-17
Βρεταννοί αλεξιπτωτιστές έτοιμοι να αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν 17.11.2001 22:57 (Ωρα Λονδίνου) Ανώτατος αξιωματούχος του κόμματος Τζαμιάτ-Ι-Ισλαμί, του πρώην προέδρου Μπουρχανουντίν Ραμπανί, είπε ότι οι βρεταννικές δυνάμεις αφίχθησαν χωρίς να έχουν ζητήσει έγκριση. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, είπε ότι μικρές αριθμητικά μονάδες ξένων στρατευμάτων είναι ευπρόσδεκτες, στο βαθμό που η αποστολή τους είναι ανθρωπιστική. Η βρεταννική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι στρατιώτες βρίσκονται στο Μπάγκραμ για να λειτουργήσει η βάση για πτήσεις αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και συζητούν την κατάσταση με τους τοπικούς διοικητές.
Σχέδιο της ομάδας των 20 κατά της τρομοκρατίας
17.11.2001 22:43 (Ωρα Λονδίνου) Σε σύνοδό τους, στην πρωτεύουσα του Καναδά, Οττάβα, συμφώνησαν να παγώσουν τα κεφάλαια τρομοκρατικών οργανώσεων και να εμποδίσουν την πρόσβασή τους στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. ΟΙ 20 συμφώνησαν επίσης να βελτιώσουν την συνεργασία τους για την ανταλλαγή πληροφοριών και την παρακολούθηση ύποπτων συναλλαγών. Στο ανακοινωθέν τους, οι 20 λένε ότι πιστεύουν ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υπονομεύσουν τις οικονομικές ευκαιρίες του μέλλοντος. Η Οττάβα είναι επίσης το Σαββατοκύριακο χώρος των συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είχαν αναβληθεί μετά από τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συνομιλίες θα έχουν αντικείμενο την παγκοσμιοποίηση. Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της παγκοσμιοποίησης στην οποία έλαβαν μέρος τρεις χιλιάδες άτομα έληξε ειρηνικά.
Αποχωρούν οι Ισραηλινοί από την πόλη Τουλκάρμ
17.11.2001 22:19 (Ωρα Λονδίνου) Η Τουλκάρμ είναι μια από τις υπό Παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές που κατελήφθη από Ισραηλινά στρατεύματα τον περασμένο μήνα, μετά τη δολοφονία Ισραηλινού υπουργού Σύμφωνα με την Ισραηλινή τηλεόραση, η αποχώρηση είναι πλήρης, ωστόσο οι στρατιώτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό της πόλης, εμποδίζοντας την έξοδο των κατοίκων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαική Ενωση έχουν απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις στο Ισραήλ να αποχωρήσει από τις Παλαιστινιακές περιοχές. Τα Ισραηλινά στρατεύματα έχουν ήδη αποσυρθεί από τις άλλες πόλεις που είχαν καταλάβει, εκτός από την Τζενίν και μέρος της Ναμπλούς. Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, στα πλαίσια της διπλωματικής πρωτοβουλίας για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με αξιωματούχο των Παλαιστινίων, δεν επετεύχθη θεαματική πρόοδος. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι η Ευρωπαική Ενωση προσπαθεί να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναγκαιότητα συνολικής λύσης. Η κοινοτική αντιπροσωπεία είχε προηγουμένως συνομιλίες στο Κάϊρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μπουμπάρακ. Μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκυ Φέρχοφσταντ, είπε ότι υπάρχει πλέον κοινή αποδοχή για την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης -- την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, πλάι στο Ισραήλ. Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις ενισχύεται η πολιτική βούληση για επίλυση του Μεσανατολικού και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Η κοινοτική αντιπροσωπεία θα έχει αύριο συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεταβεί κατόπιν αεροπορικώς στην Ιορδανία για συνομιλίες με τον βασιλιά της χώρας Αμπντουλάχ, και στη συνέχεια θα επ ισκεφθεί τη Συρία και το Λίβανο. Στην αντιπροσωπεία μετέχει και ο πρόεδρος της Κομμισιόν, Ρομάνο Πρόντι.
Συγκεχυμένη η κατάσταση στην Κανταχάρ
17.11.2001 19:36 (Ωρα Λονδίνου) Ο ελεγχος της πόλης φαίνεται όμως ότι παραμένει στα χέρια του θρησκευτικού ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ. Τοπικές ηγέτες των Παστούν προσπαθούν να πάρουν την πόλη υπό τον έλεγχό τους, μέχρι στιγμής όμως δεν το έχουν καταφέρει. Ανταποκριτής του BBC συνελήφθη για μικρό χρονικό διάστημα από τους Ταλιμπάν, καθώς προσπαθούσε να μπει στην Κανταχάρ από τα δυτικά. Ο ανταποκριτής του BBC έφτασε σε χωριό που ελέγχουν οι Ταλιμπάν και οι μαχητές τους του είπαν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους όλη την περιοχή των διακοσίων χιλιομέτρων μέχρι την Κανταχάρ. Προηγουμένως, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διέψευσε ότι οι μαχητές τους εγκαταλείπουν την πόλη. "Θα υπερασπιστούμε το Κανταχάρ μέχρις εσχάτων, θυσιάζοντας τη ζωή μας" τόνισε μιλώντας στο ΒΒC ο Μοχάμεντ Αγκά, ο οποίος απέδωσε τις φήμες περί αποχωρήσεως των Ταλιμπάν σε προπαγάνδα της Δύσης. Ο Μωχάμεντ Αγκά είπε πως ο μουλάς Ομάρ εξακολουθεί να βρίσκεται στην Κανταχάρ. Σε συνέντευξή του στο BBC πρόσθεσε ακόμη ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στην Κανταχάρ, δεν έγιναν όμως μάχες.
Περιοδεία κοινοτικής αντιπροσωπείας στη Μέση Ανατολή
17.11.2001 19:57 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με αξιωματούχο των Παλαιστινίων, δεν επετεύχθη θεαματική πρόοδος. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι η Ευρωπαική Ενωση προσπαθεί να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναγκαιότητα συνολικής λύσης. Η κοινοτική αντιπροσωπεία είχε προηγουμένως συνομιλίες στο Κάϊρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μπουμπάρακ. Μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκυ Φέρχοφσταντ, είπε ότι υπάρχει πλέον κοινή αποδοχή για την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης -- την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, πλάι στο Ισραήλ. Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις ενισχύεται η πολιτική βούληση για επίλυση του Μεσανατολικού και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Η κοινοτική αντιπροσωπεία θα έχει αύριο συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεταβεί κατόπιν αεροπορικώς στην Ιορδανία για συνομιλίες με τον βασιλιά της χώρας Αμπντουλάχ, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Συρία και το Λίβανο. Στην αντιπροσωπεία μετέχει και ο πρόεδρος της Κομμισιόν, Ρομάνο Πρόντι.
Εκλεισαν οι κάλπες στο Κοσσυφοπέδιο
17.11.2001 19:18 (Ωρα Λονδίνου) Οι Αλβανοί, που αποτελούν την πλειοψηφία, προσήλθαν αθρόα στις κάλπες. Μεγάλες ουρές δημιουργήθηκαν στα εκλογικά κέντρα, ιδίως στην πρωτεύουσα Πριστίνα. Ωστόσο μικρή ήταν η προσέλευση στις κάλπες των Σέρβων. Ελάχιστοι Σέρβοι πήγαν να ψηφίσουν στην πόλη Μιτροβίτσα, όπου υπήρξαν επεισόδια εκφοβισμού.
Τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να διαδραμματίζουν έναν ρόλο στην περιοχή, κυρίως όμως επιτήρησης. Ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Χανς Χέκεραπ, δήλωσε ότι η νομοθετική συνέλευση δεν μπορεί να κηρύξει ανεξαρτησία από τη Σερβία. Τόνισε επίσης ότι σκοπός της εκλογικής αναμέτρησης είναι να συμφιλιώσει την αλβανική κοινότητα με τη σερβική μειονότητα. Η σερβική ορθόδοξη εκκλησία απηύθυνε εκκλήσεις στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να ψηφίσουν για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση.
Σύγχυση για τα ίχνη του Οσάμα μπιν Λάντεν
17.11.2001 18:18 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρέσβυς των Ταλεμπάν στο Πακιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέφ, δήλωσε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να είναι στο Αφγανιστάν, είναι όμως άγνωστο που ακριβώς βρίσκεται. Τις δηλώσεις αυτές έκανε σε δημοσιογράφους στο Πακιστάν, έχοντας επιστρέψει από την Κανταχάρ. Προηγουμένως, ο πρέσβυς των Ταλιμπάν είχε δηλώσει ότι ο Οσάμα έχει εγκαταλείψει το Αφγανιστάν με μέλη της οικογένειάς του. Εκπρόσωπος του Πακιστανικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οιεσδήποτε φήμες ότι ο μπιν Λάντεν βρίσκεται στο Πακιστάν είναι εντελώς αβάσιμες. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Πακιστάν δεν πρόκειται να δώσει πολιτικό άσυλο στον μπιν Λάντεν ούτε στον θρησκευτικό ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ.
Αντιδρά στην παρουσία Βρεταννών στρατιωτών η Βόρεια Συμμαχία
17.11.2001 18:54 (Ωρα Λονδίνου) Ανώτατος αξιωματούχος του κόμματος Τζαμιάτ-Ι-Ισλαμί, του πρώην προέδρου Μπουρχανουντίν Ραμπανί, είπε ότι οι βρεταννικές δυνάμεις αφίχθησαν χωρίς να έχουν ζητήσει έγκριση. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, είπε ότι μικρές αριθμητικά μονάδες ξένων στρατευμάτων είναι ευπρόσδεκτες, στο βαθμό που η αποστολή τους είναι ανθρωπιστική. Η βρεταννική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι στρατιώτες βρίσκονται στο Μπάγκραμ για να λειτουργήσει η βάση για πτήσεις αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και συζητούν την κατάσταση με τους τοπικούς διοικητές.
Νεκρός ο βασικός συνεργάτης του Μπιν Λάντεν
17.11.2001 18:42 (Ωρα Λονδίνου) Ο εκπρόσωπος, μιλώντας από την συνοριακή πόλη Σπινμπολντάκ δήλωσε ότι ο Ατεφ ήταν ένας από τους οκτώ μαχητές των Ταλιμπάν που έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν μάθει για τον θάνατο του Ατεφ κατά την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Ο Μοχάμεντ Ατεφ είναι το πιο υψηλόβαθμο μέλος της Αλ Καϊντα που έχει σκοτωθεί από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είχε συμμετάσχει στον σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στις βομβιστικές επιθέσεις σε αμερικανικές πρεσβείες της Αφρικής το 1998. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στο παρελθόν προσφέρει αμοιβή ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων για τον εντοπισμό του. Ο αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι επίλεκτες δυνάμεις των Αμερικανών δρουν ήδη στο Αφγανιστάν και έχουν σκοτώσει μέλη των Ταλιμπάν και του δικτύου Αλ Καϊντα. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να ανακρίνουν μέλη των Ταλιμπάν και της Αλ Καϊντα που έχουν αιχμαλωτιστεί. Παράλληλα, ο υπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν συναντήσει αντίσταση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει σκοτωθεί κανένας αμερικανός στρατιώτης.
Ραμπανί: Αναγκαία η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Αφγανιστάν
17.11.2001 14:31 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση Ραμπανί είχε ανατραπεί από τους Ταλιμπάν το 1996 αλλά εξακολούθησε να αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα. Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στους ξένους δημοσιογράφους, ο κ. Ραμπανί υποσχέθηκε πως η Βόρεια Συμμαχία δεν θα καρπωθεί την εξουσία αλλά θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση στην οποία θα εκπροσωπούνται όλες οι εθνότητες της χώρας. Η Βόρεια Συμμαχία, πρόσθεσε ο πρόεδρος Ραμπανί θα υπακούσει στην όποια απόφαση λάβουν οι γέροντες όλων των αφγανικών φυλών (η διάσκεψη των οποίων ονομάζεται Λόγια Τζίρκα) για το μέλλον του Αφγανιστάν. Στο μεταξύ στην αφγανική πρωτεύουσα έφτασε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Φρανσέσκ Βεντρέλ, στα πλαίσια της διεθνούς διπλωματικής προσπάθειας για το σχηματισμό κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να συγκαλέσουν διάσκεψη όλων των αφγανικών πολιτικών και φυλετικών ομάδων με αντικείμενο τη δημιουργία κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Ο κ. Βεντρέλ αφίχθη στο αεροδρόμιο Μπαγκράμ, βορείως της Καμπούλ, και στη συνέχεια μετέβη με αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ, στην αφγανική πρωτεύουσα. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ έχει δηλώσει ήδη ότι η ανάληψη της εξουσίας από τον πρώην πρόεδρο Ραμπανί, δεν θα πρέπει να προεξοφλείται. Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η ραγδαία στρατιωτική προέλαση των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας κατέλαβε εξ απήνης τους πολιτικούς και διεθνείς διπλωματικούς κύκλους, που σπεύδουν τώρα να σχηματίσουν τη νέα αφγανική κυβέρνηση.
Ταλιμπάν: "Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν"
17.11.2001 16:10 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρέσβης των Ταλεμπάν είπε ότι το ισλαμικό κίνημά τους δεν γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο ηγέτης της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα. «Ο Οσάμα εγκατέλειψε το Αφγανιστάν μαζί με τα παιδιά του και τις συζύγους του, και δεν έχουμε ιδέα για το πού έχει πάει" είπε ο διπλωματικός απεσταλμένος μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο συνοριακό φυλάκιο Τσαμάν, στην αφγανοπακιστανική μεθόριο. Η πρώτη αντίδραση στη δήλωση από την πλευρά των ΗΠΑ ήρθε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, εκπρόσωπος του οποίου είπε ότι δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη ότι αληθεύει η είδηση φυγής του Μπιν Λάντεν.
Οι Tαλιμπάν ορκίζονται ότι θα υπερασπιστούν την Κανταχάρ
17.11.2001 11:36 (Ωρα Λονδίνου) "Θα υπερασπιστούμε το Κανταχάρ μέχρις εσχάτων, θυσιάζοντας τη ζωή μας" τόνισε μιλώντας στο ΒΒC ο Μοχάμεντ Αγκά, αξιωματούχος των Ταλιμπάν, ο οποίος απέδωσε τις φήμες περι αποχωρήσεως των Ταλιμπάν σε προπαγάνδα της Δύσης. Ο ιδιος αξιωματούχος είπε πως ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ εξακολουθεί να βρίσκεται στο Κανταχάρ. Πριν τη δήλωση του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, επικρατούσε ασάφεια για το εάν οι Ταλιμπάν θα αποχωρούσαν από την Κανταχάρ. Από την άλλη πλευρά πάντως, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, βασιζόμενο σε πληροφορίες από το Πακιστάν, αναφέρει ότι η Κανταχάρ αναμένεται να περάσει σήμερα υπό τον έλεγχο δύο τοπικών ηγετών της φυλής Παστούν. Η είδηση, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
"Όχι" στην παρουσία Βρετανών κομάντο από τη Βόρεια Συμμαχία
17.11.2001 11:50 (Ωρα Λονδίνου) Ανώτατος αξιωματούχος του κόμματος Τζαμιάτ-Ι-Ισλαμί, του πρώην προέδρου Μπουρχανουντίν Ραμπανί, δήλωσε ότι θα επιτραπεί η παρουσία μόνο 15 κομάντο από τους 150 συνολικά που έχουν αφιχθεί εκεί. "Αν αυτό είναι πρόβλημα τότε θα πρέπει να φύγουν όλοι οι Βρετανοί στρατιώτες", προειδοποίησε ο αξιωματούχος της Βόρειας Συμμαχίας. Παρά τις έντονες αντιδράσεις και η Γαλλία δηλώνει ότι στέλνει στρατό στο Αφγανιστάν, για να συνδράμει στην προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, προς τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους Αφγανούς. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζάκ Σιράκ δήλωσε ότι μαζί με την κυβέρνηση Ζοσπέν αποφάσισε την αποστολή Γάλλων στρατιωτών, οι οποίοι -όπως είπε- θα εγγυηθούν την ασφάλεια της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ήδη από χθές μονάδα Γάλλων κομάντο έχουν φτάσει στο Ουζμπεκιστάν και σχεδιάζουν να αναπτυχθούν στην πόλη Μαζάρ-Ι-Σαρίφ του βορείου Αφγανιστάν.
Οι Tαλιμπάν ορκίζονται ότι θα υπερασπιστούν την Κανταχάρ
17.11.2001 14:00 (Ωρα Λονδίνου) "Θα υπερασπιστούμε το Κανταχάρ μέχρις εσχάτων, θυσιάζοντας τη ζωή μας" τόνισε μιλώντας στο ΒΒC ο Μοχάμεντ Αγκά, αξιωματούχος των Ταλιμπάν, ο οποίος απέδωσε τις φήμες περι αποχωρήσεως των Ταλιμπάν σε προπαγάνδα της Δύσης. Ο ιδιος αξιωματούχος είπε πως ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ εξακολουθεί να βρίσκεται στο Κανταχάρ. Πριν τη δήλωση του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, επικρατούσε ασάφεια για το εάν οι Ταλιμπάν θα αποχωρούσαν από την Κανταχάρ. Από την άλλη πλευρά πάντως, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, βασιζόμενο σε πληροφορίες από το Πακιστάν, αναφέρει ότι η Κανταχάρ αναμένεται να περάσει σήμερα υπό τον έλεγχο δύο τοπικών ηγετών της φυλής Παστούν. Η είδηση, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Διπλωματική κινητικότητα για το μέλλον του Αφγανιστάν
17.11.2001 13:56 (Ωρα Λονδίνου) Τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να συγκαλέσουν διάσκεψη όλων των αφγανικών πολιτικών και φυλετικών ομάδων με αντικείμενο τη δημιουργία κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Ο κ. Βεντρέλ αφίχθη στο αεροδρόμιο Μπαγκράμ, βορείως της Καμπούλ, και στη συνέχεια μετέβη με αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ, στην αφγανική πρωτεύουσα. Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, επέστρεψε στην Καμπούλ για πρώτη φορά από τότε που οι Ταλιμπάν τον απέπεμψαν από την εξουσία, πριν πέντε χρόνια. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο κ. Ραμπανί έφτασε στην αφγανική πρωτεύουσα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συνοδευόμενος από εκπροσώπους πολλών φατριών της Βόρειας Συμμαχίας. Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η ραγδαία στρατιωτική προέλαση των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας κατέλαβε εξ απήνης τους πολιτικούς και διεθνείς διπλωματικούς κύκλους, που σπεύδουν τώρα να σχηματίσουν τη νέα αφγανική κυβέρνηση. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ έχει δηλώσει ήδη ότι η ανάληψη της εξουσίας από τον πρώην πρόεδρο Ραμπανί, δεν θα πρέπει να προεξοφλείται.
Ιστορικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο
17.11.2001 12:41 (Ωρα Λονδίνου) Η εκλεγμένη νομοθετική συνέλευση αναμένεται να ορίσει κάποιον πρόεδρο και να προβεί στη σύσταση κυβέρνησης με περιορισμένες αρμοδιότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά συμμετέχουν κόμματα τόσο Αλβανοφώνων, όσο και Σέρβων. Τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να διαδραμματίζουν έναν ρόλο στην περιοχή, κυρίως όμως επιτήρησης. Ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσυφοπέδιο, Χανς Χέκερουπ, δηλώνει ότι η νομοθετική συνέλευση δεν μπορεί να κηρύξει ανεξαρτησία από τη Σερβία. Τόνισε επίσης ότι σκοπός της εκλογικής αναμέτρησης είναι να συμφιλιώσει την αλβανική κοινότητα με τη σερβική μειονότητα. Ο ανταποκριτής του BBC στην Πρίστινα αναφέρει ότι πολλοί Σέρβοι δεν θέλουν να προσέλθουν στις κάλπες. Η σερβική ορθόδοξη εκκλησία απευθύνει εκκλήσεις στους Σέρβους του Κοσυφοπεδίου να ψηφίσουν για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση.
Και τέταρτη επιστολή με άνθρακα στις ΗΠΑ
17.11.2001 13:54 (Ωρα Λονδίνου) Η επιστολή είχε σταλεί προς τον πρόεδρο της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Πάτρικ Λίχι, αλλά δεν έφθασε ποτέ στον παραλήπτη. Το γράμμα συμπεριλαμβάνετο ανάμεσα σε εκείνα που είχαν μεταφερθεί σε ειδικό χώρο για την πραγματοποίηση ελέγχων, μετά την ανακάλυψη επιστολών που περιείχαν άνθρακα τον περασμένο μήνα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο γραφικός χαρακτήρας στο φάκελλο ήταν παρόμοιος με εκείνον που υπήρχε στην επιστολή προς τον γερουσιαστή, Τομ Ντασλ, τον Σεπτέμβριο. Δύο ακόμη επιστολές με άνθρακα είχαν σταλεί σε οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη και τη Φλόριδα. Τέσσερα άτομα έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής και άλλα 13 έχουν προσβληθεί από άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Οκτώβριο. Οι αμερικανικές αρχές διαβεβαιώνουν πάντως ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν έχουν σημειωθεί νέα κρούσματα.
Περιοδεία κοινοτικής αντιπροσωπείας στη Μέση Ανατολή
17.11.2001 13:46 (Ωρα Λονδίνου) Ο επικεφαλής της Κοινότητας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα, εμφανίστηκε αισιόδοξος, κάνοντας τον απολογισμό των συνομιλιών με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Ο κ. Σολάνα είπε ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις ενισχύεται η πολιτική βούληση για επίλυση του Μεσανατολικού και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξουν θετικά νέα στο θέμα αυτό. Η κοινοτική αντιπροσωπεία αναμένεται να συναντήσει αργότερα σήμερα τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ενώ αύριο Κυριακή θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεταβεί κατόπιν αεροπορικώς στην Ιορδανία για συνομιλίες με τον βασιλιά της χώρας Αμπντουλάχ, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Συρία και το Λίβανο. Εκτός του κ. Σολάνα, στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο πρωθυπουργός του Βελγίου και προεδρεύων το τρέχον εξάμηνο στηνΚοινότητα, Γκύ Φερχόφσταντ, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.
Διπλωματική κινητικότητα για το μέλλον του Αφγανιστάν
17.11.2001 12:37 (Ωρα Λονδίνου) Τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να συγκαλέσουν διάσκεψη όλων των αφγανικών πολιτικών και φυλετικών ομάδων με αντικείμενο τη δημιουργία κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Ο κ. Βεντρέλ αφίχθη στο αεροδρόμιο Μπαγκράμ, βορείως της Καμπούλ, και στη συνέχεια μετέβη με αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ, στην αφγανική πρωτεύουσα. Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, επέστρεψε στην Καμπούλ για πρώτη φορά από τότε που οι Ταλιμπάν τον απέπεμψαν από την εξουσία, πριν πέντε χρόνια. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο κ. Ραμπανί έφτασε στην αφγανική πρωτεύουσα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συνοδευόμενος από εκπροσώπους πολλών φατριών της Βόρειας Συμμαχίας. Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η ραγδαία στρατιωτική προέλαση των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας κατέλαβε εξ απήνης τους πολιτικούς και διεθνείς διπλωματικούς κύκλους, που σπεύδουν τώρα να σχηματίσουν τη νέα αφγανική κυβέρνηση. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ έχει δηλώσει ήδη ότι η ανάληψη της εξουσίας από τον πρώην πρόεδρο Ραμπανί, δεν θα πρέπει να προεξοφλείται.
Ιστορικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο
17.11.2001 12:41 (Ωρα Λονδίνου) Η εκλεγμένη νομοθετική συνέλευση αναμένεται να ορίσει κάποιον πρόεδρο και να προβεί στη σύσταση κυβέρνησης με περιορισμένες αρμοδιότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά συμμετέχουν κόμματα τόσο Αλβανοφώνων, όσο και Σέρβων. Τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να διαδραμματίζουν έναν ρόλο στην περιοχή, κυρίως όμως επιτήρησης. Ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσυφοπέδιο, Χανς Χέκερουπ, δηλώνει ότι η νομοθετική συνέλευση δεν μπορεί να κηρύξει ανεξαρτησία από τη Σερβία. Τόνισε επίσης ότι σκοπός της εκλογικής αναμέτρησης είναι να συμφιλιώσει την αλβανική κοινότητα με τη σερβική μειονότητα. Ο ανταποκριτής του BBC στην Πρίστινα αναφέρει ότι πολλοί Σέρβοι δεν θέλουν να προσέλθουν στις κάλπες. Η σερβική ορθόδοξη εκκλησία απευθύνει εκκλήσεις στους Σέρβους του Κοσυφοπεδίου να ψηφίσουν για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση.
Προτάσεις Μπλερ για τους δεσμούς ΝΑΤΟ-Ρωσίας
17.11.2001 12:45 (Ωρα Λονδίνου) Το σχέδιο του κ. Μπλερ έχει στόχο να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να ανταμείψει τη Ρωσία για τη στάση της μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σχέδιο προτείνει να παρακαμφθούν όλα τα θεσμικά όργανα και να ιδρυθεί μία νέα οργάνωση, που θα αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως ισότιμο με τα υπόλοιπα 19 μέλη. Ο κ. Μπλερ κατέθεσε τις προτάσεις του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, λόρδο Ρόμπερτσον και όλους τους ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ενθερμος για τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ εμφανίσθηκε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν στην Ουάσινγκτον. Η Ρωσία κατεδίκασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και προσεφέρθη να συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.
Οι Tαλιμπάν ορκίζονται ότι θα υπερασπιστούν την Κανταχάρ
17.11.2001 11:36 (Ωρα Λονδίνου) "Θα υπερασπιστούμε το Κανταχάρ μέχρις εσχάτων, θυσιάζοντας τη ζωή μας" τόνισε μιλώντας στο ΒΒC ο Μοχάμεντ Αγκά, αξιωματούχος των Ταλιμπάν, ο οποίος απέδωσε τις φήμες περι αποχωρήσεως των Ταλιμπάν σε προπαγάνδα της Δύσης. Ο ιδιος αξιωματούχος είπε πως ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ εξακολουθεί να βρίσκεται στο Κανταχάρ. Πριν τη δήλωση του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, επικρατούσε ασάφεια για το εάν οι Ταλιμπάν θα αποχωρούσαν από την Κανταχάρ. Από την άλλη πλευρά πάντως, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, βασιζόμενο σε πληροφορίες από το Πακιστάν, αναφέρει ότι η Κανταχάρ αναμένεται να περάσει σήμερα υπό τον έλεγχο δύο τοπικών ηγετών της φυλής Παστούν. Η είδηση, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
"Όχι" στην παρουσία Βρετανών κομάντο από τη Βόρεια Συμμαχία
17.11.2001 11:50 (Ωρα Λονδίνου) Ανώτατος αξιωματούχος του κόμματος Τζαμιάτ-Ι-Ισλαμί, του πρώην προέδρου Μπουρχανουντίν Ραμπανί, δήλωσε ότι θα επιτραπεί η παρουσία μόνο 15 κομάντο από τους 150 συνολικά που έχουν αφιχθεί εκεί. "Αν αυτό είναι πρόβλημα τότε θα πρέπει να φύγουν όλοι οι Βρετανοί στρατιώτες", προειδοποίησε ο αξιωματούχος της Βόρειας Συμμαχίας. Παρά τις έντονες αντιδράσεις και η Γαλλία δηλώνει ότι στέλνει στρατό στο Αφγανιστάν, για να συνδράμει στην προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, προς τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους Αφγανούς. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζάκ Σιράκ δήλωσε ότι μαζί με την κυβέρνηση Ζοσπέν αποφάσισε την αποστολή Γάλλων στρατιωτών, οι οποίοι -όπως είπε- θα εγγυηθούν την ασφάλεια της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ήδη από χθές μονάδα Γάλλων κομάντο έχουν φτάσει στο Ουζμπεκιστάν και σχεδιάζουν να αναπτυχθούν στην πόλη Μαζάρ-Ι-Σαρίφ του βορείου Αφγανιστάν.
Σύγχυση επικρατεί στην Κανταχάρ
17.11.2001 8:27 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν, οι μαχητές ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη. Το ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων του Αφγανιστάν μετέδωσε ότι από την Κανταχάρ έχει συμφωνήσει να φύγει και ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ. Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Κανταχάρ, Μοχάμεντ Χασάν Ραχμεϊνί, μιλώντας στην αραβική υπηρεσία του BBC, διέψευσε τις εν λόγω πληροφορίες. Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι θα ξεκινήσουν ανταρτοπόλεμο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Από την άλλη πλευρά πάντως, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, βασιζόμενο σε πληροφορίες από το Πακιστάν, αναφέρει ότι η Κανταχάρ αναμένεται να περάσει σήμερα υπό τον έλεγχο δύο τοπικών ηγετών της φυλής Παστούν. Η είδηση, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Την είδηση ότι οι Ταλιμπάν αποσύρονται από το Κανταχάρ και καταφεύγουν προς την επαρχία Ουρουζχάν είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα και ο Χαμίντ Καρζάι - ο νέος διοικητής της επαρχίας, που βρίσκεται βορείως του Κανταχάρ. Σύμφωνα με τον Χαμίντ Καρζάι, οι μαχητές των Ταλιμπάν είχαν καταφύγει στην πόλη Ταρίν Κοτ, αλλά συνάντησαν αντίσταση από τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Ο κ. Καρζάι υπήρξε υφυπουργός του Αφγανιστάν πριν καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν. Εφθασε στο Αφγανιστάν πριν από μερικές εβδομάδες για να μαχηθεί τους Ταλιμπάν. Το Ουρουζχάν είναι η γενέτειρα του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ.
Ιστορικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο
17.11.2001 8:28 (Ωρα Λονδίνου) Η εκλεγμένη νομοθετική συνέλευση αναμένεται να ορίσει κάποιον πρόεδρο και να προβεί στη σύσταση κυβέρνησης με περιορισμένες αρμοδιότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά συμμετέχουν κόμματα τόσο Αλβανοφώνων, όσο και Σέρβων. Τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να διαδραμματίζουν έναν ρόλο στην περιοχή, κυρίως όμως επιτήρησης. Ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Χανς Χάεκερουπ, δηλώνει ότι η νομοθετική συνέλευση δεν μπορεί να κηρύξει ανεξαρτησία από τη Σερβία. Τόνισε επίσης ότι σκοπός της εκλογικής αναμέτρησης είναι να συμφιλιώσει την αλβανική κοινότητα με τη σερβική μειονότητα. Ο ανταποκριτής του BBC στην Πρίστινα αναφέρει ότι πολλοί Σέρβοι δεν θέλουν να προσέλθουν στις κάλπες. Η σερβική ορθόδοξη εκκλησία απευθύνει εκκλήσεις στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να ψηφίσουν για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση.
Η παγκοσμιοποίηση και πάλι στο προσκήνιο
17.11.2001 8:28 (Ωρα Λονδίνου) Ο όμιλος των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών θα συζητήσουν επίσης το "πάγωμα" των λογαριασμών οργανώσεων που ενδεχομένως κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στον Καναδά όμως συναντώνται επίσης τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα οποία θα συζητήσουν την αναγκαιότητα να εξαπλωθούν τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και σε άλλες χώρες. Ενας από τους υπουργούς Οικονομικών που θα συμμετάσχει στις συζητήσεις, ο Βρετανός Γκόρντον Μπράουν, προειδοποιεί ότι εάν η παγκοσμιοποίηση αφορά μόνο λίγους, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταση και να υποθάλψει την τρομοκρατία. Ο κ. Μπράουν επεσήμανε ότι όσο υπάρχει το χάσμα του "πλούσιου Βορρά" και του "φτωχού Νότου", τόσο πιο δύσκολες θα είναι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. Στην Οτάβα έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας, καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθούν αντι-καπιταλιστικές διαδηλώσεις. Χθες, μία ομάδα 200 περίπου αντι-καπιταλιστών πραγματοποίησαν διαδήλωση στον Καναδά, όπου προέβησαν στην καθιερωμένη πλέον συνήθεια να σπάσουν τα τζάμια ενός εστιατορίου McDonald's.
Οι Ταλιμπάν αποσύρονται από την Κανταχάρ
17.11.2001 6:49 (Ωρα Λονδίνου) Την ίδια στιγμή, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, βασιζόμενο σε πληροφορίες από το Πακιστάν, αναφέρει ότι η Κανταχάρ αναμένεται να περάσει σήμερα υπό τον έλεγχο δύο τοπικών ηγετών της φυλής Παστούν. Η είδηση, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι θα ξεκινήσουν ανταρτοπόλεμο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Εν τω μεταξύ, το ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων του Αφγανιστάν μεταδίδει ότι από την Κανταχάρ έχει συμφωνήσει να φύγει και ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ. Την είδηση ότι οι Ταλιμπάν αποσύρονται από το Κανταχάρ και καταφεύγουν προς την επαρχία Ουρουζχάν επιβεβαίωσε και ο Χαμίντ Καρζάι - ο νέος διοικητής της επαρχίας, που βρίσκεται βορείως του Κανταχάρ. Σύμφωνα με τον Χαμίντ Καρζάι, οι μαχητές των Ταλιμπάν είχαν καταφύγει στην πόλη Ταρίν Κοτ, αλλά συνάντησαν αντίσταση από τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Ο κ. Καρζάι υπήρξε υφυπουργός του Αφγανιστάν πριν καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν. Εφθασε στο Αφγανιστάν πριν από μερικές εβδομάδες για να μαχηθεί τους Ταλιμπάν. Το Ουρουζχάν είναι η γενέτειρα του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ. Ενας από τους ανταποκριτές του BBC στο Αφγανιστάν θεωρεί ότι η κατάληψη της επαρχίας από τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τους Ταλιμπάν.
Συζητήσεις για την παγκοσμιοποίηση στον Καναδά
17.11.2001 6:30 (Ωρα Λονδίνου) Ο όμιλος των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών θα συζητήσουν επίσης το "πάγωμα" των λογαριασμών οργανώσεων που ενδεχομένως κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στον Καναδά όμως συναντώνται επίσης τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα οποία θα συζητήσουν την αναγκαιότητα να εξαπλωθούν τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και σε άλλες χώρες. Ενας από τους υπουργούς Οικονομικών που θα συμμετάσχει στις συζητήσεις, ο Βρετανός Γκόρντον Μπράουν, προειδοποιεί ότι εάν η παγκοσμιοποίηση αφορά μόνο λίγους, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταση και να υποθάλψει την τρομοκρατία. Ο κ. Μπράουν επεσήμανε ότι όσο υπάρχει το χάσμα του "πλούσιου Βορρά" και του "φτωχού Νότου", τόσο πιο δύσκολες θα είναι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. Στην Οτάβα έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας, καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθούν αντι-καπιταλιστικές διαδηλώσεις. Χθες, μία ομάδα 200 περίπου αντι-καπιταλιστών πραγματοποίησαν διαδήλωση στον Καναδά, όπου προέβησαν στην καθιερωμένη πλέον συνήθεια να σπάσουν τα τζάμια ενός εστιατορίου McDonald's.
Προτάσεις Μπλερ για σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας
17.11.2001 6:50 (Ωρα Λονδίνου) Το σχέδιο του κ. Μπλερ έχει στόχο να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να ανταμείψει τη Ρωσία για τη στάση της μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σχέδιο προτείνει να παρακαμφθούν όλα τα θεσμικά όργανα και να ιδρυθεί μία νέα οργάνωση, που θα αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως ισότιμο με τα υπόλοιπα 19 μέλη. Ο κ. Μπλερ κατέθεσε τις προτάσεις του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, λόρδο Ρόμπερτσον και όλους τους ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ενθερμος για τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ εμφανίσθηκε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν στην Ουάσινγκτον. Η Ρωσία κατεδίκασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και προσεφέρθη να συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.
Οι Αφγανές πιάνουν δουλειά
17.11.2001 6:50 (Ωρα Λονδίνου) Είναι οι πρώτες γυναίκες που επιστρέφουν στην εργασία μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τη Βόρεια Συμμαχία. Οταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 1996, είχε απαγορευθεί σε όλες τις γυναίκες να εργάζονται. Οι τέσσερις γυναίκες συνέχισαν να συνεισφέρουν έργο στα Ηνωμένα Εθνη μέχρι το 1999, όταν οι Ταλιμπάν έδωσαν την εντολή να παραμένουν όλες οι γυναίκες στα σπίτια τους. Εκπρόσωπος της αρμοστείας, ο Ρον Ρεντμοντ, εξέφρασε την ικανοποίησή του που θα συνεργασθεί και πάλι με τις πρώην συναδέλφους του. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλεια των εργαζομένων. Για αρκετά χρόνια δεν μπορούσαν να προσλάβουν παρά μόνο Αφγανούς άνδρες, αλλά τώρα δηλώνουν ότι είναι ευπρόσδεκτες όχι μόνο Αφγανές, αλλά και γυναίκες άλλων εθνικοτήτων.
Οι Ταλιμπάν αποσύρονται από την Κανταχάρ
17.11.2001 6:00 (Ωρα Λονδίνου) Την ίδια στιγμή, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, βασιζόμενο σε πληροφορίες από το Πακιστάν, αναφέρει ότι η Κανταχάρ αναμένεται να περάσει σήμερα υπό τον έλεγχο δύο τοπικών ηγετών της φυλής Παστούν. Η είδηση, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι θα ξεκινήσουν ανταρτοπόλεμο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Εν τω μεταξύ, το ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων του Αφγανιστάν μεταδίδει ότι από την Κανταχάρ έχει συμφωνήσει να φύγει και ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ. Την είδηση ότι οι Ταλιμπάν αποσύρονται από το Κανταχάρ και καταφεύγουν προς την επαρχία Ουρουζχάν επιβεβαίωσε και ο Χαμίντ Καρζάι - ο νέος διοικητής της επαρχίας, που βρίσκεται βορείως του Κανταχάρ. Σύμφωνα με τον Χαμίντ Καρζάι, οι μαχητές των Ταλιμπάν είχαν καταφύγει στην πόλη Ταρίν Κοτ, αλλά συνάντησαν αντίσταση από τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Ο κ. Καρζάι υπήρξε υφυπουργός του Αφγανιστάν πριν καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν. Εφθασε στο Αφγανιστάν πριν από μερικές εβδομάδες για να μαχηθεί τους Ταλιμπάν. Το Ουρουζχάν είναι η γενέτειρα του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ. Ενας από τους ανταποκριτές του BBC στο Αφγανιστάν θεωρεί ότι η κατάληψη της επαρχίας από τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τους Ταλιμπάν.
Νεκρός ο βασικός συνεργάτης του Μπιν Λάντεν
17.11.2001 4:32 (Ωρα Λονδίνου) Ο συνεργάτης του Μπιν Λάντεν πιστεύεται ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού κοντά στην Καμπούλ. Ο κ. Ράμσελφντ ότι οι πληροφορίες για το θάνατο του Μοχάμεντ Ατεφ είναι αξιόπιστες. Αμερικανοί αξιωματούχοι άκουσαν την είδηση κατά την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Ο Μοχάμεντ Ατεφ είναι το πιο υψηλόβαθμο μέλος της Αλ Καϊντα που έχει σκοτωθεί από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είχε συμμετάσχει στον σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στις βομβιστικές επιθέσεις σε αμερικανικές πρεσβείες της Αφρικής το 1998. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στο παρελθόν προσφέρει αμοιβή ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων για τον εντοπισμό του. Ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι επίλεκτες δυνάμεις των Αμερικανών δρουν ήδη στο Αφγανιστάν και έχουν σκοτώσει μέλη των Ταλιμπάν και του δικτύου Αλ Καϊντα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να ανακρίνουν μέλη των Ταλιμπάν και της Αλ Καϊντα που βρίσκονται αιχμάλωτα. Παράλληλα, ο υπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν συναντήσει αντίσταση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει σκοτωθεί κανένας Αμερικανός στρατιώτης.
Και τέταρτη επιστολή με άνθρακα στις ΗΠΑ
17.11.2001 4:32 (Ωρα Λονδίνου) Η επιστολή είχε σταλεί προς τον πρόεδρο του δικαστικού σώματος της Γερουσίας, Πάτρικ Λίχι, αλλά δεν έφθασε ποτέ στον παραλήπτη. Το γράμμα συμπεριλαμβάνετο ανάμεσα σε εκείνα που είχαν μεταφερθεί σε ειδικό χώρο για την πραγματοποίηση ελέγχων, μετά την ανακάλυψη επιστολών που περιείχαν άνθρακα τον περασμένο μήνα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο γραφικός χαρακτήρας στο φάκελλο ήταν παρόμοιος με εκείνον που υπήρχε στην επιστολή προς τον γερουσιαστή, Τομ Ντασλ, τον Σεπτέμβριο. Δύο ακόμη επιστολές με άνθρακα είχαν σταλεί σε οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη και τη Φλόριδα. Τέσσερα άτομα έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής και άλλα 13 έχουν προσβληθεί από άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Οκτώβριο. Οι αμερικανικές αρχές διαβεβαιώνουν πάντως ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν έχουν σημειωθεί νέα κρούσματα.
Φόβοι για το κενό εξουσίας στο Αφγανιστάν
17.11.2001 4:35 (Ωρα Λονδίνου) Τοπικοί στρατιωτικοί ηγέτες στην πόλη Τζαλαλαμπάντ εντείνουν τις διαπραγματεύσεις τους για την κατανομή της εξουσίας μετά την άτακτη αποχώρηση των Ταλιμπάν. Ο ανταποκριτής του BBC στην πόλη αναφέρει ότι οι κάτοικοι φοβούνται ότι μπορεί να ξεσπάσουν σφοδρές συγκρούσεις εάν δεν υπογραφεί σύντομα συμφωνία. Τεταμένη είναι όμως η κατάσταση και σε άλλες πόλεις, καθώς ηγέτες των αντιπολιτευτικών ομάδων προσπαθούν να καταλάβουν την εξουσία. Τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρουν ότι κατά τις συγκρούσεις της Βόρειας Συμμαχίας με τους Ταλιμπάν έχουν σκοτωθεί πολλοί άμαχοι πολίτες και αναμένεται να διεξαγάγουν έρευνα για το ενδεχόμενο μαζικών εκτελέσεων. Στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ πάντως η τάξη έχει αποκατασταθεί. Τα Ηνωμένα Εθνη καταγγέλουν ότι η Βόρεια Συμμαχία σκότωσε πολλούς ανυπεράσπιστους μαχητές των Ταλιμπάν. Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν τον εξόριστο πρώην ηγέτη του Αφγανιστάν, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, ότι δεν θα γίνει αυτομάτως ο επικεφαλής της νέας αφγανικής κυβέρνησης. Ενας από τους ειδικούς απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Φρανσκέσκ Βερέλ, μιλώντας στην αφγανική υπηρεσία του BBC, τονίζει ότι ο κ. Ραμπανί μπορεί να μην είναι ενδεχομένως ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν. Αν και τα Ηνωμένα Εθνη αναγνωρίζουν ακόμη και σήμερα τον κ. Ραμπανί ως τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, πολλοί Αφγανοί πολίτες δεν αποδέχονται αυτόν τον τίτλο.
Οι Ταλιμπάν αποσύρονται από την Κανταχάρ
17.11.2001 3:35 (Ωρα Λονδίνου) Την ίδια στιγμή, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, βασιζόμενο σε πληροφορίες από το Πακιστάν, αναφέρει ότι η Κανταχάρ αναμένεται να περάσει σήμερα υπό τον έλεγχο δύο τοπικών ηγετών της φυλής Παστούν. Η είδηση, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι θα ξεκινήσουν ανταρτοπόλεμο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Εν τω μεταξύ, το ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων του Αφγανιστάν μεταδίδει ότι από την Κανταχάρ έχει συμφωνήσει να φύγει και ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ. Την είδηση ότι οι Ταλιμπάν αποσύρονται από το Κανταχάρ επιβεβαίωσε και ο Χαμίντ Καρζάι - ο νέος διοικητής της επαρχίας Ουρουζχάν, που βρίσκεται βορείως του Κανταχάρ. Σύμφωνα με τον Χαμίντ Καρζάι, οι μαχητές των Ταλιμπάν είχαν καταφύγει στην πόλη Ταρίν Κοτ, αλλά συνάντησαν αντίσταση από τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Ο κ. Καρζάι υπήρξε υφυπουργός του Αφγανιστάν πριν καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν. Εφθασε στο Αφγανιστάν πριν από μερικές εβδομάδες για να μαχηθεί τους Ταλιμπάν. Το Ουρουζχάν είναι η γενέτειρα του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ. Ενας από τους ανταποκριτές του BBC στο Αφγανιστάν θεωρεί ότι η κατάληψη της επαρχίας από τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τους Ταλιμπάν.
Ανησυχίες ΗΕ για τη στάση της Βόρειας Συμμαχίας
17.11.2001 4:08 (Ωρα Λονδίνου) Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπραχιμί, δηλώνει ότι η διαδικασία γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσο περνά ο χρόνος. Η Βόρεια Συμμαχία δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη πού πρέπει να διεξαχθεί η συνάντηση των ενδιαφερόμενων πλευρών. Ο κ. Βεντρέλ αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει αργότερα σήμερα να πραγματοποιήσει σήμερα συνομιλίες με τους αξιωματούχους της Βόρειας Συμμαχίας. Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζει ότι η Βόρεια Συμμαχία αναθεωρεί τη μέχρι τώρα στάση της και φαίνεται απρόθυμη να προβεί σε διαπραγματεύσεις. Το ηθικό της Βόρειας Συμμαχίας φαίνεται να έχει αναπτερωθεί από χθες, όταν η Ρωσία τη χαρακτήρισε "τη νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν".
Ιστορικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο
17.11.2001 4:21 (Ωρα Λονδίνου) Η εκλεγμένη νομοθετική συνέλευση αναμένεται να ορίσει κάποιον πρόεδρο και να προβεί στη σύσταση κυβέρνησης με περιορισμένες αρμοδιότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά συμμετέχουν κόμματα τόσο Αλβανοφώνων, όσο και Σέρβων. Τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να διαδραμματίζουν έναν ρόλο στην περιοχή, κυρίως όμως επιτήρησης. Ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Χανς Χάεκερουπ, δηλώνει ότι η νομοθετική συνέλευση δεν μπορεί να κηρύξει ανεξαρτησία από τη Σερβία. Τόνισε επίσης ότι σκοπός της εκλογικής αναμέτρησης είναι να συμφιλιώσει την αλβανική κοινότητα με τη σερβική μειονότητα. Ο ανταποκριτής του BBC στην Πρίστινα αναφέρει ότι πολλοί Σέρβοι δεν θέλουν να προσέλθουν στις κάλπες. Η σερβική ορθόδοξη εκκλησία απευθύνει εκκλήσεις στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να ψηφίσουν για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση.
Προτάσεις Μπλερ για τους δεσμούς ΝΑΤΟ-Ρωσίας
17.11.2001 4:31 (Ωρα Λονδίνου) Το σχέδιο του κ. Μπλερ έχει στόχο να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να ανταμείψει τη Ρωσία για τη στάση της μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σχέδιο προτείνει να παρακαμφθούν όλα τα θεσμικά όργανα και να ιδρυθεί μία νέα οργάνωση, που θα αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως ισότιμο με τα υπόλοιπα 19 μέλη. Ο κ. Μπλερ κατέθεσε τις προτάσεις του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, λόρδο Ρόμπερτσον και όλους τους ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ενθερμος για τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ εμφανίσθηκε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν στην Ουάσινγκτον. Η Ρωσία κατεδίκασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και προσεφέρθη να συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.
|