Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-11-16
Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις κατά ανωτάτων στελεχών της Αλ Κάιντα 16.11.2001 23:55 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι πληροφορίες για το θάνατο του Άτεφ φαίνονται αξιόπιστες αν και η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Εάν ο θάνατος του Μοχάμεντ Άτεφ επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πρώτο ανώτατο στέλεχος του δικτύου του Μπιν Λάντεντ, Αλ Κάιντα, που χάνει τη ζωή του από τις αεροπορικές επιθέσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο αιγυπτιακής καταγωγής Μοχάμεντ Άτεφ είχε αναμιχθεί στο σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ καταζητείται και για την οργάνωση των βομβιστικών επιθέσεων σε δύο πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αφρική, το 1998. Στο μεταξύ ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ έχουν αναλάβει δράση στο Αφγανιστάν, πυροβολώντας και σκοτώνοντας όσους Ταλεμπάν δεν παραδίδονται, καθώς και μέλη του δικτύου Αλ-Κάϊντα.
Πρόοδος στην ΕΕ για την αντι-τρομοκρατική στρατηγική
16.11.2001 23:28 (Ωρα Λονδίνου) Ανταποκριτής του BBC που παρακολούθησε τη σύνοδο λέει ότι ένα από τα προτεινόμενα μέτρα για τα οποία υπήρξε συμφωνία ήταν η νομοθετική θέσπιση ενός πανευρωπαϊκού εντάλματος έρευνας, το οποίο θα αντικαταστήσει τις συνήθως μακρόχρονες και περίπλοκες διαδικασίες δικαστικής έκδοσης ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Κοινότητας. Όπως συμφωνήθηκε οι κοινοτικές χώρες θα πρέπει να παραδίδουν τους υπόπτους τρομοκρατικών ενεργειών μέσα σε 60 ημέρες από τότε που λαμβάνουν αίτηση δικαστικής συνδρομής από τις αρχές άλλου κράτους μέλους. Ένα άλλο θέμα στην ατζέντα της συνόδου ήταν η εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού ορισμού για το τί είναι "τρομοκρατία" και ποιές ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν ως "τρομοκρατικές". Στο θέμα αυτό υπήρξε συμφωνία επί της αρχής αλλά ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες μεταδίδει ότι στο παρασκήνιο της συνόδου διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν οι "15" στην ακριβή διατύπωση του κειμένου. Πάντως ήδη έχουν εκφραστεί σοβαρές επιφυλάξεις από οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νομικούς κύκλους και ορισμένα πολιτικά κόμματα, ότι τα προτεινόμενα μέτρα μπορεί να στραφούν -εάν υιοθετηθούν- και εναντίον νόμιμων πολιτικών δραστηριοτήτων.
Εκκληση Μπράουν για την παγκοσμιοποίηση
16.11.2001 23:47 (Ωρα Λονδίνου) Σε ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα στην Νέα Υόρκη, ο κ. Μπράουν τόνισε ότι οι μεγάλες οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή. Ο βρετανός υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε ότι η επίβλεψη των οικονομικών και νομικών συστημάτων των φτωχότερων χωρών είναι απαραίτητη, πριν δεχθούν αναπτυξιακή βοήθεια. Ως αντάλλαγμα, θα πρέπει να δοθούν στις χώρες αυτές περισσότερες ευκαιρίες, όπως μεγαλύτερες εμπορικές ευκαιρίες. Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν νέες ευθύνες, να ανοίξουν τις αγορές τους και να προσφέρουν μεγαλύτερη βοήθεια.
Ανησυχία για την κατάσταση στο Τζαλαλαμπάντ
16.11.2001 23:19 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωποι διαφορετικών ομάδων συναντήθηκαν σήμερα χωρίς, όμως, να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες τους. Ορισμένοι στρατιωτικοί διοικητές έχουν ήδη τοποθετήσει οδοφράγματα στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν και θέτουν υπό τον έλεγχό τους συγκεκριμένα κτίρια και εγκαταστάσεις. Ο ανταποκριτής του BBC στη Τζαλαλαμπάντ -όπου εκατοντάδες ένοπλοι βρίσκονται στους δρόμους- μεταδίδει ότι οι πολίτες της πόλης ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν συγκρούσεις, εάν οι συνομιλίες καταρρεύσουν ολοκληρωτικά.
Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αφγανιστάν
16.11.2001 23:23 (Ωρα Λονδίνου) Την είδηση αυτή ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ζακ Σιράκ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο οποίο εξήγησε το ρόλο της Γαλλίας στον πόλεμο. Ο κ. Σιράκ ανακοίνωσε επίσης ότι Γάλλοι στρατιώτες θα συμβάλλουν στη διατήρηση της ασφάλειας στο νοτιο-ανατολικό Αφγανιστάν, κοντά στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, και τόνισε ότι η γαλλική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι απαραίτητη και νόμιμη. Ο γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν. Τα γαλλικά στρατεύματα, είπε, θα βοηθήσουν στην ίδρυση αερογέφυρας, στα βόρεια της χώρας, ώστε να είναι εφικτή η μεταφορά έκτακτων προμηθειών. Η Γαλλία συμμετέχει ήδη στις επιχειρήσεις με δύο χιλιάδες στρατιώτες.
Ρωσική αντιπροσωπεία στο Αφγανιστάν
16.11.2001 23:14 (Ωρα Λονδίνου) Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέϊ Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με την νόμιμη, όπως τη χαρακτήρισε, αφγανική ηγεσία. Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι οι δηλώσεις του κ. Ιβανόφ είναι σαφής αναφορά στη Βόρεια Συμμαχία, την οποία η Ρωσία αναγνώριζε ως τη μόνιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν καθόλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης των Ταλιμπάν.
ΗΠΑ: "Νεκρός υπαρχηγός του Μπιν Λάντεν"
16.11.2001 21:26 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι πληροφορίες για το θάνατο του Άτεφ φαίνονται αξιόπιστες αν και η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Εάν ο θάνατος του Μοχάμεντ Άτεφ επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πρώτο ανώτατο στέλεχος του δικτύου του Μπιν Λάντεντ, Αλ Κάιντα, που χάνει τη ζωή του από τις αεροπορικές επιθέσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο αιγυπτιακής καταγωγής Μοχάμεντ Άτεφ είχε αναμιχθεί στο σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ καταζητείται και για την οργάνωση των βομβιστικών επιθέσεων σε δύο πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αφρική, το 1998. Στο μεταξύ ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ έχουν αναλάβει δράση στο Αφγανιστάν, πυροβολώντας και σκοτώνοντας όσους Ταλεμπάν δεν παραδίδονται, καθώς και μέλη του δικτύου Αλ-Κάϊντα.
Ο μουλάς Ομάρ εγκαταλείπει την Κανταχάρ
16.11.2001 21:50 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο μουλάς Ομάρ συμφώνησε να παραδώσει την εξουσία της πόλης σε δύο πρώην διοικητές Μουτζαχεντίν. Η ειδήση πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή ενώ το Πεντάγωνο εκφράζει δυσπιστία ως προς την γνησιότητα της είδησης. Νωρίτερα, στην Κανταχάρ σημειώθηκαν ισχυροί αμερικανοί βομβαρδισμοί. Εκπρόσωπος του μουλά Ομάρ δήλωσε στο BBC ότι η ηγεσία των Ταλιμπάν εξετάζει τις εκκλήσεις τοπικών φυλετικών εθνοτήτων, η παράδοση της πόλης να γίνει ειρηνικά.
Ο απεσταλμένος των ΗΕ κατηγορεί τη Συμμαχία
16.11.2001 22:23 (Ωρα Λονδίνου) Ο Λακντάρ Μπραχίμι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κύριο εμπόδιο για την πραγματοποίηση συνάντησης είναι η στάση των αφγανικών κομμάτων, κυρίως της Συμμαχίας, που είναι -όπως είπε χαρακτηριστικά- "πολύ απασχολημένη" στην πρωτεύουσα Καμπούλ, την οποία κατέλαβαν αυτή την εβδομάδα. Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Έθνη μεταδίδει ότι ο οργανισμός αντιμετωπίζει δυσκολίες όσον αφορά στον τόπο σύγκλισης του συμβουλίου. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι η Βόρεια Συμμαχία επιθυμεί η συνάντηση να λάβει χώρα στην Καμπούλ. Ο εκπρόσωπος του κ. Μπραχίμι Φραντσέσκ Βεντρέλ πρόκειται να επισκεφθεί το Σάββατο την Καμπούλ, όπου θα έχει συνομιλίες με την αφγανική αντιπολίτευση.
Πρόοδος στην κοινοτική σύνοδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
16.11.2001 18:22 (Ωρα Λονδίνου) Ανταποκριτής του BBC που παρακολούθησε τη σύνοδο λέει ότι ένα από τα προτεινόμενα μέτρα για τα οποία υπήρξε συμφωνία ήταν η νομοθετική θέσπιση ενός πανευρωπαϊκού εντάλματος έρευνας, το οποίο θα αντικαταστήσει τις συνήθως μακρόχρονες και περίπλοκες διαδικασίες δικαστικής έκδοσης ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Κοινότητας. Όπως συμφωνήθηκε οι κοινοτικές χώρες θα πρέπει να παραδίδουν τους υπόπτους τρομοκρατικών ενεργειών μέσα σε 60 ημέρες από τότε που λαμβάνουν αίτηση δικαστικής συνδρομής από τις αρχές άλλου κράτους μέλους. Ένα άλλο θέμα στην ατζέντα της συνόδου ήταν η εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού ορισμού για το τί είναι "τρομοκρατία" και ποιές ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν ως "τρομοκρατικές". Στο θέμα αυτό υπήρξε συμφωνία επί της αρχής αλλά ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες μεταδίδει ότι στο παρασκήνιο της συνόδου διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν οι "15" στην ακριβή διατύπωση του κειμένου. Πάντως ήδη έχουν εκφραστεί σοβαρές επιφυλάξεις από οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νομικούς κύκλους και ορισμένα πολιτικά κόμματα, ότι τα προτεινόμενα μέτρα μπορεί να στραφούν -εάν υιοθετηθούν - και εναντίον νόμιμων πολιτικών δραστηριοτήτων.
Πληροφορίες για θάνατο ηγετικού στελέχους της Αλ-Κάϊντα
16.11.2001 16:00 (Ωρα Λονδίνου) Οι πληροφορίες βασίζονται σε σχόλια αμερικανών αξιωματούχων -που θέλησαν αν διατηρήσουν την ανωνυμία τους - και έλεγαν ότι σύμφωνα με αξιόπιστα στοιχεία ο Άτεφ έπεσε θύμα αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής νοτίως της Καμπούλ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Μοχάμεντ Άτεφ ήταν το δεξί χέρι του Οσάμα Μπιν Λάντεν σε στρατιωτικής υφής θέματα από τις αρχές της δεκαετίας του '90, προοριζόταν δε για διάδοχος του Μπιν Λάντεν σε περίπτωση θανάτου του τελευταίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο αιγυπτιακής καταγωγής Μοχάμεντ Άτεφ είχε αναμιχθεί στο σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ καταζητείται και για την οργάνωση των βομβιστικών επιθέσεωνσε δύο πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αφρική, το 1998. Στο μεταξύ ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ έχουν αναλάβει δράση στο Αφγανιστάν, πυροβολώντας και σκοτώνοντας όσους Ταλεμπάν δεν παρδίδονται, καθώς και μέλη του δικτύου Αλ-Κάϊντα. Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι από τους εκατοντάδες Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν κανένας δεν έχει σκοτωθεί, αν και μερικές φορές συνάντησαν ένοπλη αντίσταση από τους Ταλεμπάν. Ο κ. Ράμσφελντ είπε επίσης ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ σχεδιάζουν να ανκρίνουν αριθμό ηγετικών στελεχών των Ταλεμπάν και της Αλ-Κάϊντα που έχουν συλληφθεί από δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν την Κανταχάρ
16.11.2001 16:31 (Ωρα Λονδίνου) Σφοδροί βομβαρδισμοί από αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν, επιφέροντας το θάνατο 11 Αφγανών πολιτών και τον τραυματισμό 25, μετέδοσε το ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων του Πακιστάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν σφοδρότατες επιθέσεις και κατέστρεψαν το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν, αλλά και ένα μουσουλμανικό τέμενος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από τη πόλη οι δυνάμεις των Ταλεμπάν εξακολουθούν να υπακούουν στις διαταγές του πνευματικού τους ηγέτη μουλά Ομάρ και βελτιώνουν τα οχυρωματικά έργα στη πόλη. Χιλιάδες ακόμη μαχητές Ταλεμπάν παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη Κοντούζ, του βορείου Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες αν και δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας περισφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη, εντούτοις οι Ταλεμπάν αρνούνται να παραδωθούν. Στο ανατολικό Αφγανιστάν η μεγαλύτερη πόλη Τζαλαλαμπάντ, είναι στα χέρια των ηγετών τοπικών πολιτοφυλακών, οι οποίοι συζητούν το διορισμό νέου κυβερνήτη στην πόλη, μετά την αποχώρηση των Ταλεμπάν. Στο Βορρά, στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μαζάρ-Ι-Σαρίφ, στρατιωτικός διοικητής της Βόρειας Συμμαχίας διεύψευσε τις πληροφορίες για μαζικές εκτελέσεις μαχητών Ταλεμπάν - αιχμαλώτων, αλλά είπε ότι πολλοί Ταλεμπάν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρής μάχης.
Ρωσική κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Αφγανιστάν
16.11.2001 16:43 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ιβανόφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ότι η Ρωσική αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει αξιωματούχους από τα υπουργεία Αμύνης, Εξωτερικών και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών. Σκοπός της αντιπροσωπείας θα είναι να συνεργαστεί με εκπροσώπους της "ηγεσίας της νόμιμης κυβέρνησης του Αφγανιστάν" όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ιβανόφ. Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα λέει ότι με τη δήλωσή του περί "νόμιμης κυβέρνησης", ο κ. Ιβανόφ αναφέρεται σαφώς στη Βόρεια Συμμαχία, την οποία η Ρωσία ανεγνώριζε ως νόμιμη κυβέρνηση καθόλη τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ταλεμπάν. Ο ανταποκριτής μας επισημαίνει ότι η Ρωσία, που βοηθούσε στρατιωτικά τη Βόρεια Συμμαχία εδώ και χρόνια, με την τελευταία αυτή κίνηση της δίνει ξεκάθαρο σήμα προς τις Δυτικές χώρες ότι είναι απφασισμένη να παίξει κυρίαρχο ρόλο στα μελλοντικά δρώμενα στο Αφγανιστάν. Η αποστολή της ρωσικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας θα είναι η πρώτη επίσημη ξένη αποστολή που φτάνει στο Αφγανιστάν, από τότε που η Βόρεια Συμμαχία κατέλαβε την πρωτεύουσα Καμπούλ.
Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν
16.11.2001 16:18 (Ωρα Λονδίνου) Περίπου εκατό Βρετανοί κομάντο βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Μπαγκράμ, 25 χιλιόμετρα βορείως της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ. Στο Λονδίνο το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για επιχείρηση ανθρωπιστικού χαρακτήρα, και ότι τα στρατεύματα διεξάγουν ελέγχους στον αεροδιάδρομο για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να δεχθεί αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Από την άλλη πλευρά εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, δυνάμεις της οποίας ελέγχουν την Καμπούλ, είπε ότι δεν υπήρξε προηγούμενη ειδοποίηση για την άφιξη της βρετανικής δύναμης. Είναι η πρώτη φορά που διεθνή στρατεύματα, εκτός των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, αναπτύσσονται στην περιοχή, μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, πριν από πέντε εβδομάδες. Στο μεταξύ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ένα πρώτο άγημα 30 περίπου ανδρών ανεχώρησε από τη στρατιωτική βάση Ιστρ με προορισμό το βόρειο Αφγανιστάν. Οι στρατιώτες αυτοί είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των εργαζόμενων στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις στην πόλη Μαζάρ-Ι-Σαρίφ και στη γύρω περιοχή. Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν αεροπορικές βάσεις στο Αφγανιστάν, όπως αυτή του Μπαγκράμ, για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις εναντίον του δικτύου Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Καμπούλ, η παρουσία ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν προκαλεί μικτά συναισθήματα στον πληθυσμό. Οι περισσότεροι απλοί άνθρωποι - λέει ο ανταποκριτής μας - διάκεινται ευμενώς στην παρουσία ξένων στρατευμάτων, αλλά υπάρχουν ηγετικά κλιμάκια της Βόρειας Συμμαχίας που δεν βλέπουν με καλό μάτι την άφιξη ξένων δυνάμεων - ιδιαίτερα εάν αυτή σταθεί προπομπός για ανάπτυξη μιας μεγαλύτερης ειρηνευτικής δύναμης.
Πρόοδος στην κοινοτική σύνοδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατία
16.11.2001 16:42 (Ωρα Λονδίνου) Ανταποκριτής του BBC που παρακολούθησε τη σύνοδο λέει ότι ένα από τα προτεινόμενα μέτρα για τα οποία υπήρξε συμφωνία ήταν η νομοθετική θέσπιση ενός πανευρωπαϊκού εντάλματος έρευνας, το οποίο θα αντικαταστήσει τις συνήθως μακρόχρονες και περίπλοκες διαδικασίες δικαστικής έκδοσης ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Κοινότητας. Όπως συμφωνήθηκε οι κοινοτικές χώρες θα πρέπει να παραδίδουν τους υπόπτους τρομοκρατικών ενεργειών μέσα σε 60 ημέρες από τότε που λαμβάνουν αίτηση δικαστικής συνδρομής από τις αρχές άλλου κράτους μέλους. Ένα άλλο θέμα στην ατζέντα της συνόδου ήταν η εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού ορισμού για το τί είναι "τρομοκρατία" και ποιές ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν ως "τρομοκρατικές". Στο θέμα αυτό υπήρξε συμφωνία επί της αρχής αλλά ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες μεταδίδει ότι στο παρασκήνιο της συνόδου διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν οι "15" στην ακριβή διατύπωση του κειμένου. Πάντως ήδη έχουν εκφραστεί σοβαρές επιφυλάξεις από οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νομικούς κύκλους και ορισμένα πολιτικά κόμματα, ότι τα προτεινόμενα μέτρα μπορεί να στραφούν -εάν υιοθετηθούν - και εναντίον νόμιμων πολιτικών δραστηριοτήτων.
Νέο Σύνταγμα, νέο κεφάλαιο για τη ΠΓΔΜ
16.11.2001 16:14 (Ωρα Λονδίνου) Τη θέσπιση του νέου Συντάγματος χαιρέτισαν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντας την ως θετικό βήμα προς ένα μέλλον σταθερότητας και ευημερίας για τη χώρα. Η τελική ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες μετά καθυστέρηση εβδομάδων και υπό τη σκιά της έντασης που επικρατεί στα βόρεια της χώρας. Οι συνταγματικές αλλαγές αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ειρηνευτικής διαδικασίας στη χώρα, που αποσκοπούσε στον τερματισμό των συγκρούσεων που ξέσπασαν το περασμένο Φεβρουάριο. Το νέο σύνταγμα υπερψηφίσθηκε με μεγάλη πλειοψηφία- 94 ψήφους υπέρ και μόνο 14 κατά. Το πακέτο των συνταγματικών αλλαγών αναγνωρίζει την αλβανική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα του κράτους και δίνει στην αλβανική μειονότητα μεγαλύτερες ευκαιρίες να εργασθούν στο δημόσιο τομέα. Πάντως σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στα Σκόπια, η ένταση συντηρείται: Έξω από το κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τα διευρυμένα δικαιώματα που το νέο Σύνταγμα απονέμει στους Αλβανούς. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, διέταξε αστυνομική επιχείρηση στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και Αλβανούς αυτονομιστές, στις οποίες σκοτώθηκαν τρείς αστυνομικοί. Μετά τις συγκρούσεις οι δυνάμεις ασφαλείας αποσύρθηκαν από την περιοχή.
Τέλος της προεκλογικής εκστρατείας στο Κοσυφοπέδιο
16.11.2001 16:24 (Ωρα Λονδίνου) Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα 120 μέλη της τοπικής Βουλής, που θα διαχειρισθεί τις τύχες του Κοσυφοπεδίου τα επόμενα τρία χρόνια, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Το κοινοβουλευτικό αυτό σώμα θα ορίσει και τον νέο πρωθυπουργό, αξίωμα που αναμένεται να καταλάβει ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο Αλβανός ηγέτης του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσυφοπεδίου. Πολλοί Αλβανοί κάτοικοι ελπίζουν ότι οι εκλογές θα αποτέλεσουν ένα ακόμη βήμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Ομως αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αρνούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας ότι η νεοσύστατη τοπική Βουλή δεν θα έχει την εξουσία να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία, κάτι που φοβούνται τα μέλη της Σερβικής μειονότητας.
Πρόταση για νέο διεθνές δάνειο προς την Άγκυρα
16.11.2001 14:58 (Ωρα Λονδίνου) Αν το δάνειο εγκριθεί, θα είναι η τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο χρόνο που το ΔΝΤ σπεύδει να βοηθήσει οικονομικά την Τουρκία. Ύστερα απο άτυπο συμβούλιο του Ταμείου ο διευθυντής του ΔΝΤ, Χέρστ Κέλερ, είπε ότι η Τουρκική οικονομία φάνηκε ικανή να ανταπεξέλθει στα προβλήματά της, μετά το υπάρχον δάνειο των 19 δισεκατομμύριων δολαρίων. Αλλά ο κ. Κέλερ είπε ότι θα πιέσει για να εκταμιευθεί και η επόμενη δόση του δανείου -ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων - και για να παρασχεθεί και άλλο - καινούργιο δάνειο. Ο προυπολογισμός της Τουρκίας έχει ήδη έλλειμα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας επιβράδυνσης στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, που επιδεινώθηκε μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Η Τουρκική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8% το 2001.
Ρωσική κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Αφγανιστάν
16.11.2001 14:18 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ιβανόφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ότι η Ρωσική αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει αξιωματούχους από τα υπουργεία Αμύνης, Εξωτερικών και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών. Σκοπός της αντιπροσωπείας θα είναι να συνεργαστεί με εκπροσώπους της "ηγεσίας της νόμιμης κυβέρνησης του Αφγανιστάν" όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ιβανόφ. Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα λέει ότι με τη δήλωσή του περί "νόμιμης κυβέρνησης", ο κ. Ιβανόφ αναφέρεται σαφώς στη Βόρεια Συμμαχία, την οποία η Ρωσία ανεγνώριζε ως νόμιμη κυβέρνηση καθόλη τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ταλεμπάν. Ο ανταποκριτής μας επισημαίνει ότι η Ρωσία, που βοηθούσε στρατιωτικά τη Βόρεια Συμμαχία εδώ και χρόνια, με την τελευταία αυτή κίνηση της δίνει ξεκάθαρο σήμα προς τις Δυτικές χώρες ότι είναι απφασισμένη να παίξει κυρίαρχο ρόλο στα μελλοντικά δρώμενα στο Αφγανιστάν. Η αποστολή της ρωσικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας θα είναι η πρώτη επίσημη ξένη αποστολή που φτάνει στο Αφγανιστάν, από τότε που η Βόρεια Συμμαχία κατέλαβε την πρωτεύουσα Καμπούλ.
Αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν την Κανταχάρ
16.11.2001 13:41 (Ωρα Λονδίνου) Σφοδροί βομβαρδισμοί από αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν, επιφέροντας το θάνατο 11 Αφγανών πολιτών και τον τραυματισμό 25, μετέδοσε το ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων του Πακιστάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν σφοδρότατες επιθέσεις και κατέστρεψαν το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν, αλλά και ένα μουσουλμανικό τέμενος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από τη πόλη οι δυνάμεις των Ταλεμπάν εξακολουθούν να υπακούουν στις διαταγές του πνευματικού τους ηγέτη μουλά Ομάρ και βελτιώνουν τα οχυρωματικά έργα στη πόλη. Χιλιάδες ακόμη μαχητές Ταλεμπάν παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη Κοντούζ, του βορείου Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες αν και δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας περισφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη, εντούτοις οι Ταλεμπάν αρνούνται να παραδωθούν. Στο ανατολικό Αφγανιστάν η μεγαλύτερη πόλη Τζαλαλαμπάντ, είναι στα χέρια των ηγετών τοπικών πολιτοφυλακών, οι οποίοι συζητούν το διορισμό νέου κυβερνήτη στην πόλη, μετά την αποχώρηση των Ταλεμπάν. Στο Βορρά, στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μαζάρ-Ι-Σαρίφ, στρατιωτικός διοικητής της Βόρειας Συμμαχίας διεύψευσε τις πληροφορίες για μαζικές εκτελέσεις μαχητών Ταλεμπάν - αιχμαλώτων, αλλά είπε ότι πολλοί Ταλεμπάν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρής μάχης.
Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν
16.11.2001 13:39 (Ωρα Λονδίνου) Περίπου εκατό Βρετανοί κομάντο βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Μπαγκράμ, 25 χιλιόμετρα βορείως της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ. Στο Λονδίνο το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για επιχείρηση ανθρωπιστικού χαρακτήρα, και ότι τα στρατεύματα διεξάγουν ελέγχους στον αεροδιάδρομο για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να δεχθεί αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Από την άλλη πλευρά εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, δυνάμεις της οποίας ελέγχουν την Καμπούλ, είπε ότι δεν υπήρξε προηγούμενη ειδοποίηση για την άφιξη της βρετανικής δύναμης. Είναι η πρώτη φορά που διεθνή στρατεύματα, εκτός των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, αναπτύσσονται στην περιοχή, μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, πριν από πέντε εβδομάδες. Στο μεταξύ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ένα πρώτο άγημα 30 περίπου ανδρών ανεχώρησε από τη στρατιωτική βάση Ιστρ με προορισμό το βόρειο Αφγανιστάν. Οι στρατιώτες αυτοί είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των εργαζόμενων στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις στην πόλη Μαζάρ-Ι-Σαρίφ και στη γύρω περιοχή. Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν αεροπορικές βάσεις στο Αφγανιστάν, όπως αυτή του Μπαγκράμ, για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις εναντίον του δικτύου Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Καμπούλ, η παρουσία ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν προκαλεί μικτά συναισθήματα στον πληθυσμό. Οι περισσότεροι απλοί άνθρωποι - λέει ο ανταποκριτής μας - διάκεινται ευμενώς στην παρουσία ξένων στρατευμάτων, αλλά υπάρχουν ηγετικά κλιμάκια της Βόρειας Συμμαχίας που δεν βλέπουν με καλό μάτι την άφιξη ξένων δυνάμεων - ιδιαίτερα εάν αυτή σταθεί προπομπός για ανάπτυξη μιας μεγαλύτερης ειρηνευτικής δύναμης.
Εγκρίθηκε η αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν
16.11.2001 14:19 (Ωρα Λονδίνου) Τα σχέδια συμμετοχής Γερμανικών στρατευμάτων στην εκστρατεία είχαν δημιουργήσει τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς ένας αριθμός βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απειλούσαν να τα καταψηφίσουν. Μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι το θέμα που κρίνεται είναι η αξιοπιστία της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής. Τελικά η Μπούντεσταγκ ενέκρινε με διαφορά μόλις δέκα ψήφων το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει την αποστολή τριών χιλιάδων εννιακοσίων στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Ο κ. Σρέντερ είχε ανακοινώσει προηγουμένως την απόφασή του να εξαρτήσει το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγείται από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας.
Ψήφος εμπιστοσύνης - έγκριση για την αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν
16.11.2001 12:48 (Ωρα Λονδίνου) Τα σχέδια συμμετοχής Γερμανικών στρατευμάτων στην εκστρατεία είχαν δημιουργήσει τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς ένας αριθμός βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απειλούσαν να τα καταψηφίσουν. Μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι το θέμα που κρίνεται είναι η αξιοπιστία της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής. Τελικά η Μπούντεσταγκ ενέκρινε με διαφορά μόλις δέκα ψήφων το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει την αποστολή τριών χιλιάδων εννιακοσίων στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Ο κ. Σρέντερ είχε ανακοινώσει προηγουμένως την απόφασή του να εξαρτήσει το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγείται από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας.
Γερμανία: Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
16.11.2001 10:52 (Ωρα Λονδίνου) Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας, από το αποτέλεσμα της οποίας ο Γερμανός καγγελάριος εξαρτά το μέλλον της κυβέρνησής του. Ο κ. Σρέντερ ζήτησε συγκεκριμένα από τη γερμανική Κάτω Βουλή ( την Bundestag ) να υπερψηφίσει την πρόταση για αποστολή τεσσάρων χιλιάδων στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Αλλά τα σχέδια αυτά έχουν προκαλέσει τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων, και μετά την απειλή που διατύπωσαν ορισμένοι βουλευτές της πλειοψηφίας ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση, ο κ. σρέντερ αποφάσισε να συνδέσει την ψηφοφορία με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Μιλώντας στην αρχή της σημερινής κοινοβουλευτικής συζήτησης ο κ. Σρέντερ είπε ότι το επίμαχο θέμα είναι η αξιοπιστία της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο μεταδίδει ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις η κυβέρνηση συνασπισμού θα αποσπάσει με μικρή διαφορά την ψήφο εμπιστοσύνης.
Θετικός ο απολογισμός της επίσκεψης Πούτιν στις ΗΠΑ
16.11.2001 11:40 (Ωρα Λονδίνου) Αφού αποχαιρέτησε τον κ. Μπους (που τον φιλοξένησε στο ράντσο του στο Τέξας) ο Ρώσος πρόεδρος μετέβη στη Νέα Υόρκη όπου επισκέφθηκε τα ερείπια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, και στη συνέχεια έγινε ο πρώτος Ρώσος ηγέτης που συνομίλησε με το αμερικανικό κοινό σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή. Ο αναλυτής Ρωσικών Θεμάτων του ΒΒC, Στήβεν Ντιέλ, κάνοντας τον απολογισμό της επίσκεψης Πούτιν στις ΗΠΑ, διαπιστώνει ότι υπήρξε έντονα συναισθηματικός τόνος. Εκτός από τα γέλια και τις αγκαλιές με τον πρόεδρο Μπους, ο κ. Πούτιν είδε από κοντά τα τρομακτικά αποτελέσματα της καταστροφικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, κατάθεσε στεφάνι προς τιμή των νεκρών του World Trade Centre και στο ζωντανό ραδιοφωνικό διάλογο που είχε με τους ακροατές έδωσε την εντύπωση ενός ανθρώπου που έχει κοινή λογική, ...ενός φίλου του προέδρου Μπους, λέει ο συντάκτης του BBC. Από την άλλη πλευρά - όπως επισημαίνει ο Στήβεν Ντιέλ - οι σχέσεις Μόσχας Ουάσινγκτον δεν εξαντλούνται σε μια απλή φιλία. Κάτω από το θερμό φιλικό κλίμα, είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς μεγάλη πρόοδο στα ανεπίλυτα διμερή θέματα. Μπορεί ο κ. Μπους να υποσχέθηκε μείωση του αμερικανικού οπλοστασίου κατά 2 χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές και ο κ. Πούτιν να υποσχέθηκε ανάλογο περιορισμό, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς οι μειώσεις αυτές θα έχουν μικρό πρακτικό αντίκρυσμα στην πυρηνική δεινότητα των δύο χωρών, άλλωστε η Ρωσία προβαίνει στην κίνηση αυτή και για οικονομικούς λόγους. Στο θέμα δε της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, παρόλα τα χαμόγελα οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους. Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν το σχέδιο, η Ρωσία αντιτίθεται. Ίσως το κυρίως επίτευγμα της τριήμερης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου - καταλήγει ο αναλυτής του BBC - είναι το ότι οι δύο πλευρές μιλούν πλέον ως σύμμαχοι και όχι σαν αντίπαλοι.
Τέλος της προεκλογικής εκστρατείας στο Κοσυφοπέδιο
16.11.2001 11:44 (Ωρα Λονδίνου) Οι ψηφοφόροι καλούνται αύριο να εκλέξουν τα 120 μέλη της τοπικής Βουλής, που θα διαχειρισθεί τις τύχες του Κοσυφοπεδίου τα επόμενα τρία χρόνια, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Το κοινοβουλευτικό αυτό σώμα θα ορίσει και τον νέο πρωθυπουργό, αξίωμα που αναμένεται να καταλάβει ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο Αλβανός ηγέτης του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσυφοπεδίου. Πολλοί Αλβανοί κάτοικοι ελπίζουν ότι οι εκλογές θα αποτέλεσουν ένα ακόμη βήμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Ομως αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αρνούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας ότι η νεοσύστατη τοπική Βουλή δεν θα έχει την εξουσία να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία, κάτι που φοβούνται τα μέλη της Σερβικής μειονότητας.
Αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν την Κανταχάρ
16.11.2001 9:52 (Ωρα Λονδίνου) Σφοδροί βομβαρδισμοί από αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν, επιφέροντας το θάνατο 11 Αφγανών πολιτών και τον τραυματισμό 25, μετέδοσε το ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων του Πακιστάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν σφοδρότατες επιθέσεις και κατέστρεψαν το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν, αλλά και ένα μουσουλμανικό τέμενος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από τη πόλη οι δυνάμεις των Ταλεμπάν εξακολουθούν να υπακούουν στις διαταγές του πνευματικού τους ηγέτη μουλά Ομάρ και βελτιώνουν τα οχυρωματικά έργα στη πόλη. Χιλιάδες ακόμη μαχητές Ταλεμπάν παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη Κοντούζ, του βορείου Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες αν και δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας περισφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη, εντούτοις οι Ταλεμπάν αρνούνται να παραδωθούν. Στο ανατολικό Αφγανιστάν η μεγαλύτερη πόλη Τζαλαλαμπάντ, είναι στα χέρια των ηγετών τοπικών πολιτοφυλακών, οι οποίοι συζητούν το διορισμό νέου κυβερνήτη στην πόλη, μετά την αποχώρηση των Ταλεμπάν. Στο Βορρά, στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μαζάρ-Ι-Σαρίφ, στρατιωτικός διοικητής της Βόρειας Συμμαχίας διεύψευσε τις πληροφορίες για μαζικές εκτελέσεις μαχητών Ταλεμπάν - αιχμαλώτων, αλλά είπε ότι πολλοί Ταλεμπάν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρής μάχης.
Νέο σύνταγμα, νέο κεφάλαιο για τη ΠΓΔΜ
16.11.2001 10:16 (Ωρα Λονδίνου) To κοινοβούλιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ενέκρινε το νέο Σύνταγμα της χώρας - που διευρύνει τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας. Η τελική ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες μετά καθυστέρηση εβδομάδων και υπό τη σκιά της έντασης που επικρατεί στα βόρεια της χώρας. Οι συνταγματικές αλλαγές αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ειρηνευτικής διαδικασίας στη χώρα, που αποσκοπούσε στον τερματισμό των συγκρούσεων που ξέσπασαν το περασμένο Φεβρουάριο. Το νέο σύνταγμα υπερψηφίσθηκε με μεγάλη πλειοψηφία- 94 ψήφους υπέρ και μόνο 14 κατά. Το πακέτο των συνταγματικών αλλαγών αναγνωρίζει την αλβανική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα του κράτους και δίνει στην αλβανική μειονότητα μεγαλύτερες ευκαιρίες να εργασθούν στο δημόσιο τομέα. Πάντως σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στα Σκόπια, η ένταση συντηρείται: Έξω από το κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τα διευρυμένα δικαιώματα που το νέο Σύνταγμα απονέμει στους Αλβανούς. Την περασμένη ο υπουργός Εσωτερικών Λιούμπε Μπόσκοφσκι έδωσε διαταγές για την διενέργεια αστυνομικής επιχείρησης στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και Αλβανούς αυτονομιστές, στις οποίες σκοτώθηκαν τρείς αστυονμικοί. Μετά τις συγκρούσεις οι δυνάμεις ασφαλείας αποσύρθηκαν από την περιοχή.
Κοινοτική σύνοδος στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατία
16.11.2001 9:37 (Ωρα Λονδίνου) Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν προταθεί - στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ - είναι και η νομοθετική θέσπιση ενός πανευρωπαϊκού εντάλματος έρευνας, το οποίο θα αντικαταστήσει τις συνήθως μακρόχρονες και περίπλοκες διαδικασίες δικαστικής έκδοσης ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Κοινότητας. Ένα άλλο -ανεπίλυτο μέχρι στιγμής - θέμα στην ατζέντα της συνόδου είναι η εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού ορισμού για το τί είναι "τρομοκρατία" και ποιές ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν ως "τρομοκρατικές". Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες μεταδίδει ότι στο παρασκήνιο της συνόδου διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί ποιά εγκλήματα θα καλύπτονται από το νέο είδος εντάλματος. Πάντως ήδη έχουν εκφραστεί σοβαρές επιφυλάξεις από οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νομικούς κύκλους και ορισμένα πολιτικά κόμματα, ότι τα προτεινόμενα μέτρα μπορεί να στραφούν -εάν υιοθετηθούν - και εναντίον νόμιμων πολιτικών δραστηριοτήτων.
Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Κανταχάρ
16.11.2001 7:56 (Ωρα Λονδίνου) Σφοδροί βομβαρδισμοί από αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν, επιφέροντας το θάνατο 11 Αφγανών πολιτών και τον τραυματισμό 25, μετέδοσε το ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων του Πακιστάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν σφοδρότατες επιθέσεις και κατέστρεψαν το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν, αλλά και ένα τζαμί. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από τη πόλη οι δυνάμεις των Ταλεμπάν εξακολουθούν να υπακούουν στις διαταγές του πνευματικού τους ηγέτη μουλά Ομάρ και βελτιώνουν τα οχυρωματικά έργα στη πόλη.
"Βουλιάζει" η τιμή του πετρελαίου
16.11.2001 8:11 (Ωρα Λονδίνου) Oι προσπάθειες του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγών χωρών , ΟΠΕΚ, να προχωρήσουν σε συντονισμένη μείωση της παραγωγής του "μαύρου χρυσού" αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Η Ρωσία -που δεν έιναι μέλος του ΟΠΕΚ - ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να μειώσει τη παραγωγή για να αυξηθούν οι τιμές που χθές "βούλιαξαν" στα 16 δολλάρια και 80 σεντς το βαρέλι - η χαμηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 1999. Οι υπουργοί πετρελαίου των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ στη συνάντηση τους στη Βιέννη τη Τετάρτη αποφάσισαν να αναβάλλουν τη μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Ιανουάριο. Με αυτή τους την απόφαση ήλπιζαν ότι θα πείσουν και τις άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να μειώσουν και αυτές τη παραγωγή τους έτσι ώστε να ανέβει η τιμή. Ο ΟΠΕΚ ζητούσε από τη Ρωσία, τη Νορβηγία και το Μεξικό να μειώσουν τη συνολική παραγωγή κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Ομως ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Κασιάνοφ -που πριν μερικές μέρες φάνηκε ότι υποστηρίζει τη πολιτική του ΟΠΕΚ - ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση των εξαγωγών του "μαύρου χρυσού". Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει βέβαια τη δυνατότητα να επιβάλλει τη μείωση της παραγωγής καθώς οι πετρελαικές εταιρείες της χώρας ανήκουν πιά στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα μπορούσε όπως λένε οι αναλυτές να χρησιμοποιήσει τη επιρροή της κάτι που κατά τα φαινόμενα αρνείται να κάνει. Νωρίτερα ο υπουργός ενέργειας του Μεξικού είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να μειώσει τη παραγωγή κατά 100 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, με τη προυπόθεση όμως - ότι και οι άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα πράξουν το ίδιο. Η Νορβηγία δείχνει αναποφάσιστη και φαίνεται πως περιμένει να δεί πως θα αντιδράσει η Ρωσία και το Μεξικό. Οπως σχολιάζει ο οικονομικός συντάκτης του BBC η καθίζηση της τιμής του αργού πετρελαίου οφείλεται στην υπερπροσφορά καθώς οι τρείς χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ τα τελευταία χρίνια αυξησαν τη παραγωγή τους αλλά και στη μείωση της χήτησης ιδιαίτερα στις Ην ωμένες Πολιτείς όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας επιβραδύνονται. Παράλληλα οι αγορά δελιχνει ότι χάνει την εμπιστοσύνη της στις ικανότητες του ΟΠΕΚ να επιρρεάσει τις τιμές καθώς διαφαίνονται μεγάλες διαφορές στη πετρελαική πολιτική μερικών σημαντικών χωρών του καρτέλ.
Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν
16.11.2001 8:18 (Ωρα Λονδίνου) Το Πακιστάν ενισχύει τις δυνάμεις του στα σύνορα με το Αφγανιστάν, κοντά στην πόλη Κανταχάρ - προπύργιο των Ταλεμπάν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν πακιστανικά στρατεύματα και άρματα μάχης να παίρνουν θέσεις στην συνοριακή πόλη Τσαμάν. Το Πακιστάν εκφράζει ανησυχίες ότι οι ένοπλοι μαχητές των Ταλεμπάν ίσως προσπαθήσουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής, η Κανταχάρ βρίσκεται στα χέρια των Ταλεμπάν, όμως, τρεις ένοπλες ομάδες της φυλής Παστούν - που υποστηρίζουν τον πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν Ζαχίρ Σαχ - καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν τους διοικητές των Ταλεμπάν να εγκαταλείψουν ειρηνικά την πόλη. Εξάλλου, στην Τζαλαλαμπάντ, στα ανατολικά της χώρας, επικρατεί ηρεμία μετά την ειρηνική απομάκρυνση των δυνάμεων των Ταλεμπάν, την Τετάρτη. Η Τζαλαλαμπάντ βρίσκεται πλέον στα χέρια διοικητών που μάχονται τους Ταλεμπάν. Ανταποκριτής του ΒΒC, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, αναφέρει ότι οι κάτοικοι της πόλης πανηγυρίζουν για την αποχώρηση των Ταλεμπάν.
|