Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-11-14
Ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για το Αφγανιστάν, Λακντάρ Μπραχίμι, ομιλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας 15.11.2001 3:18 (Ωρα Λονδίνου) Με ομόφωνη απόφασή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής στο Αφγανιστάν. Η απόφαση επιτρέπει στον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπραχιμί, να κινήσει τις σχετικές διεργασίες και να καλέσει σε συνέλευση όλα τα ενδιαφερόμενα κόμματα του Αφγανιστάν. Παράλληλα, τα Ηνωμένα Εθνη καλούν τη διεθνή κοινότητα να μεριμνήσει για την ασφάλεια των περιοχών που δεν βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Εθνη, Γκρεγκ Μπάροου, πιστεύει ότι η εν λόγω απόφαση προλειαίνει το έδαφος για την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.
Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις απελευθερώνουν 8 κρατουμένους των Ταλεμπάν
15.11.2001 4:07 (Ωρα Λονδίνου) Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν οκτώ Δυτικούς- μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που κρατούσαν οι Ταλεμπάν. Οι οκτώ μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στο Πακιστάν. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την επιχείρηση που ανέλαβαν οι ειδικές δυνάμεις της χώρας σε μιά "ασταθή περιοχή του κόσμου". Οι τέσσερις γερμανοί, οι δύο αμερικανοί και οι δύο αυστραλοί κατηγορούντο από τους Ταλεμπάν ότι προσπαθούσαν να προσηλυτίσουν κόσμο στο Χριστιανισμό. Αμερικανός επίσημος είπε ότι οι οκτώ απελευθερώθηκαν μετά από διαπραγματεύσεις των Ταλεμπάν με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις κοντά στη πόλη Γκάζνι, νότια της Καμπούλ.
Εδραιώνεται η κυριαρχία της Β. Συμμαχίας στην Καμπούλ
15.11.2001 3:23 (Ωρα Λονδίνου) Οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κατέλαβαν τα υπουργεία - κλειδιά εδραιώνοντας την κυριαρχία τους στην αφγανική πρωτεύουσα, καθώς την ίδια ώρα εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να καλυφθεί το κενό εξουσίας μετά την υποχώρηση των Ταλεμπάν. Ηγέτες της Β. Συμμαχίας εγκαταστάθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στα υπουργεία Αμύνης, Εξωτερικών και Εσωτερικών, στο κέντρο της Καμπούλ. Ταυτόχρονα αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που ανήκουν στην παράταξη Τζαμιάτ - του αποπεμφθέντος πρώην προέδρου της χώρας, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, έστησαν φυλάκια και μπλόκα ελέγχου και περιπολούν στους δρόμους της πόλης. Αξιωματούχοι της Β. Συμμαχίας λένε ότι η κατάληψη των υπουργείων είναι ενέργεια προσωρινή και εξέφρασαν υποστήριξη για μία πολιτική διευθέτηση της κατάστασης, με βάση μια εναλλακτική κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε όλες τις φυλετικές ομάδες. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στην Καμπούλ, Κέητ Κλάρκ, πολλοί αντιμετωπίζουν με κυνισμό και σκεπτικισμό τις δηλώσεις αυτές της Β. Συμμαχίας. Διπλωματικοί κύκλοι και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ανησυχούν διότι δεν έχει ακόμα σχηματισθεί μια προσωρινή κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Το κλίμα ανησυχίας επιτείνεται και από την είδηση ότι αναμένεται να φτάσει στην Καμπούλ, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, που εκπροσωπεί μόνο μία παράταξη στο αφγανικό πολιτικό ψηφιδωτό. Η ανάγκη για επίτευξη προόδου στις διεργασίες σχηματισμού μελλοντικής κυβέρνησης υπογραμμίστηκε από τις πρόσφατες νίκες της Β. Συμμαχίας, καθώς η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι έχει απομονώσει τους Ταλεμπάν σε ποσοστό 20% του αφγανικού εδάφους.
Αφγανιστάν: Ελέγχουμε την Κανταχάρ, λέει ο ηγέτης των Ταλεμπάν
15.11.2001 3:22 (Ωρα Λονδίνου) Ο μουλάς Ομάρ κάλεσε τηλεφωνικά την Υπηρεσία Πάστο του BBC στο Bush House, εδώ στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιωτικές απώλειες που έχουν υποστεί οι Ταλεμπάν δεν είναι σημαντικές. Ο πνευματικός ηγέτης των Ταλεμπάν είπε επίσης ότι το κίνημα του έχει καταστρώσει ένα μεγαλύτερο σχέδιο, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Μουλάς Ομάρ απέρριψε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας με μελλοντική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι προτιμά το θάνατο, από τη συμμετοχή σε μια "διαβολική κυβέρνηση" - όπως χαρακτηριστικά είπε. Στο μεταξύ εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και πρόσφυγες που προέρχονται από την Κανταχάρ λένε ότι οι Ταλεμπάν ακόμα κρατούν υπό τον έλεγχό τους αυτή την πόλη - κλειδί, στο νότιο Αφγανιστάν. Μάλιστα εκπρόσωπος των Ταλεμπάν δήλωσε ότι ακόμα και εάν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατορθώσουν να εκπορθήσουν την πόλη, οι μαχητές του Ισλαμικού καθεστώτος θα συνεχίσουν τον πόλεμο από τα γύρω βουνά. Την ίδια ώρα στρατιώτες των Ταλεμπάν και κάτοικοι της Κανταχάρ άρχισαν να διαφεύγουν προς το Πακιστάν από το συνοριακό φυλάκιο Τσαμάν, στη αφγανοπακιστανική μεθόριο. Οι φυγάδες Ταλεμπάν λένε ότι οι σύντροφοί τους έχουν οχυρωθεί μέσα στην πόλη και είναι αποφασισμένοι να την υπερασπισθούν. Αλλά οι πρόσφυγες από την πόλη λένε ότι οι Ταλεμπάν που έχουν απομείνει εκεί είναι αισθητά λιγότεροι σε αριθμό απ΄ότι τις προηγούμενες ημέρες. Εξάλλου μέλη των διεθνών οργανώσεων αρωγής που βρίσκονται μέσα στην Κανταχάρ λένε ότι πολλοί διοικητές των Ταλεμπάν έχουν αποσύρει τις δυνάμεις τους στα γύρω βουνά. Δυνάμεις με επικεφαλής τοπικούς φυλάρχους - μερικοί από τους οποίους συνδέονται με τη Βόρεια Συμμαχία, ενώ άλλοι εκφράζουν πίστη στον Αφγανό πρώην μονάρχη, Ζαχίρ Σάχ, αναφέρεται ότι πραγματοποιούν ήδη ελιγμούς γύρω από την πόλη Θυμίζουμε ότι η Κανταχάρ αποτελεί το κέντρο της μεγαλύτερ ης εθνότητας στο Αφγανιστάν, των Παστούν, και σύμφωνα με ανταποκριτή του ΒΒC στην περιοχή, οποιοσδήποτε καταφέρει να ελέγξει την πόλη αυτή θα έχει και βαρύνοντα λόγο στον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης.
Αφγανιστάν: Δεν αποκλείει την αποστολή Βρετανών στρατιωτών στο μέτωπο ο Τόνι Μπλερ
15.11.2001 3:23 (Ωρα Λονδίνου) Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ είπε ότι το καθεστώς των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν καταρρέει ολοκληρωτικά, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι αρκετές χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, έτοιμοι να μεταβούν στο Αφγανιστάν εντός 48 ωρών εάν αυτό απαιτηθεί. Μιλώντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ο κ. Μπλερ είπε πως έχει καταστεί φανερό ότι η υποστήριξη προς τους Ταλεμπάν εκκλείπει. Παράλληλα ο κ. Μπλερ προειδοποίησε ότι η στρατιωτική εκστρατεία κατά των Ταλεμπάν και της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα δεν έχει λήξει, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν βρετανικά στρατεύματα σε επιθετικές επιχειρήσεις. Ο κ. Μπλερ έκανε έκκληση προς τη Βόρεια Συμμαχία και προς άλλες αντιπολιτευτικές δυνάμεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συνδιαλλαγούν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι τώρα πλέον υπάρχουν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.
Η Βόρεια Συμμαχία πολιορκεί την πόλη Κοντούζ
15.11.2001 3:24 (Ωρα Λονδίνου) Στο βόρειο Αφγανιστάν η πόλη Κοντούζ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλεμπάν, δέχεται επίθεση από στρατεύματα της Βορείου Συμμαχίας. Σύμφωνα όμως με ανταποκριτή του ΒΒC οι μαχητές των Ταλεμπάν που βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα στην πόλη, δεν δείχνουν καμμία διάθεση να καταθέσουν τα όπλα. Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι χιλιάδες αλλοδαποί μαχητές πιστεύεται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα στην πόλη, πράγμα που καθιστά πολύ δύσκολη μια ειρηνική επίλυση της αντιπαράθεσης. Η πόλη Κοντούζ είναι ο τελευταίος στρατηγικής σημασίας θύλακας που παραμένει στα χέρια των Ταλεμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν, καθώς αποτελεί κόμβο στην οδική αρτηρία που συνδέει την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, με την Καμπούλ. Εν τω μεταξύ ανταποκριτής του BBC που ταξίδεψε οδικώς από τα ιρανικά σύνορα στην πόλη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν, λέει ότι ουσιαστικά οι Ταλεμπάν έχουν χάσει τον έλεγχο σ΄ όλες τις δυτικές επαρχίες. Μάλιστα σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας, ο πληθυσμός των ορεινών περιοχών του δυτικού Αφγανιστάν πανηγυρίζει την ήττα των Ταλεμπάν με πυροβολισμούς στον αέρα.
Ρευστή η κατάσταση στο ανατολικό Αφγανιστάν
15.11.2001 3:25 (Ωρα Λονδίνου) Στο ανατολικό Αφγανιστάν η κατάσταση παραμένει ρευστή. Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το ποιός ελέγχει την πόλη Τζαλαλαμπάντ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει σχηματιστεί τοπικά πολιτοφυλακή, συγκροτούμενη από μέλη της φυλής των Παστούν, η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο της πόλης. Η παραπάνω όμως είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατεύματα των Ταλεμπάν παράμένουν μέσα στην Τζαλάλαμπαντ, παρόλο που μεγάλο μέρος τους έχει εγκαταλείψει την πόλη. Η Τζαλάλαμπαντ βρίσκεται σε περιοχή όπου υπερισχύει αριθμητικά οι Παστούν, οι οποίοι δεν επιθυμούν να καταληφθεί η περιοχή τους από τη Βόρεια Συμμαχία, που απαρτίζεται από άλλα εθνοτικά φύλα. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο ανατολικό Αφγανιστάν, οι εξελίξεις εκεί θα αποτελέσουν ένδειξη για το μέλλον του Αφγανιστάν, για το έαν η χώρα αυτή θα αντιμετωπίσει νέο εμφύλιο πόλεμο, ή εάν θα σχηματιστεί διεθνοτικό μέτωπο εναντίον των Ταλεμπάν.
Μείωση της παραγωγής πετρελαίου - υπό όρους - αποφάσισε ο ΟΠΕΚ
15.11.2001 3:24 (Ωρα Λονδίνου) Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) συμφώνησε - υπό προυποθέσεις - να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή μαύρου χρυσού κατά ενάμιση εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Βασική προυπόθεση για την εφαρμογή της απόφασης του ΟΠΕΚ - που σημαίνει μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά 6% - είναι ότι άλλα κράτη που παράγουν πετρέλαιο και δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, θα προβούν και αυτά σε μείωση της παραγωγής τους. Συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚ ζητά από κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Μεξικό και η Νορβηγία να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή μαύρου χρυσού κατά μισό εκατομμύριο δολάρια. Η απόφαση του ΟΠΕΚ ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν στη Βιένη οι υπουργοί Πετρελαίου από τις χώρες - μέλη του οργανισμού. Οι προτεινόμενες μειώσεις που αναμένεται να ισχύσουν από τον επόμενο Ιανουάριο, θα γίνουν με σκοπό να σταματήσει η ραγδαία μείωση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, που παρατηρείται μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν μειωθεί κατά 25% από την 11η Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές προβλέπεται και περαιτέρω μείωσή τους.
Επιτυχής κατάληξη στη σύνοδο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπόριο
15.11.2001 3:25 (Ωρα Λονδίνου) Οι υπουργοί Εμπορίου από 142 κράτη του κόσμου συμφώνησαν τελικά, μετά από μαραθώνιο συζητήσεων έξη ημερών, στη διεξαγωγή νέου γύρου με σκοπό την απελευθέρωση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου. Όλα αυτά στα πλαίσια της Συνόδου του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Η επίτευξη συμφωνίας για διεξαγωγή νέου γύρου εμπορικών συνομιλιών θεωρείται ως επιτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη - μέλη της οποίας πίεζαν και πέτυχαν όπως διαφαίνεται - την διεύρυνση της ατζέντας τνω συνομιλιών. Ο κοινοτικός επιτροπος Εμπορίου, Πασκάλ Λαμύ, δήλωσε στο BBC: "Η παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να τιθασευθεί, αυτό είναι ένα έργο που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την ύπαρξη ισχυρών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου".
Η σύνοδος της Ντόχα κατέληξε σε έναν ευρύ θεματικό κατάλογο, που πιστεύεται ότι θα βοηθήσει στο να επιτευχθεί νέα παγκόσμια συμφωνία διακρατικού εμπορίου μέχρι το 2005. Η νέα αυτή συμφωνία - η οποία θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί - υπολογίζεται ότι θα διευρύνει σημαντικά το ελεύθερο εμπόριο και μπορεί να συμβάλλει στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας. Για πρώτη φορά στα πλαίσια του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, θα συζητηθούν και θέματα περιβάλλοντος, επενδύσεων και ανταγωνισμού.
H αντιπυραυλική ασπίδα κυριαρχεί στη συνάντηση Μπους - Πούτιν
15.11.2001 3:42 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έφτασε στο ράντζο του αμερικανού προέδρου στο Τέξας για ανεπίσημη συνάντηση. Ο κύριος Πούτιν είπε ότι στη συνάντηση των δύο ανδρών θα συζητηθεί ηαπόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μη τηρήσει τη Συμφωνία για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (ΑΒΜ). Ο κύριος Μπους δήλωσε ότι στην αντζέντα των συζητήσεων θα είναι οι κυρώσεις κατά του Ιράκ και οι προσπάθειες για την οικονομική στήριξη της Ρωσίας. Χθες ο ρώσος πρόεδρος έδοσε λεπτομέρειες για τις περιστολές οπλικών συστημάτων τόσο από την Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ. "Επί του παρόντος τα οπλικα συστήματα που διαθέτουν οι δύο χώρες δεν είναι συμβατά με τις νέες συγκυρίες και απειλές που έχουν διαμορφωθεί" υπογράμμισε σε συνέντευξη στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ο κ. Πούτιν. Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του κ. Πούτιν, ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε περικοπή του πυρηνικού τους οπλοστασίου κατά 2/3
Αφγανιστάν: Ελέγχουμε την Κανταχάρ, λέει ο ηγέτης των Ταλεμπάν
14.11.2001 23:08 (Ωρα Λονδίνου) Ο μουλάς Ομάρ κάλεσε τηλεφωνικά την Υπηρεσία Πάστο του BBC στο Bush House, εδώ στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιωτικές απώλειες που έχουν υποστεί οι Ταλεμπάν δεν είναι σημαντικές. Ο πνευματικός ηγέτης των Ταλεμπάν είπε επίσης ότι το κίνημα του έχει καταστρώσει ένα μεγαλύτερο σχέδιο, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Μουλάς Ομάρ απέρριψε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας με μελλοντική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι προτιμά το θάνατο, από τη συμμετοχή σε μια "διαβολική κυβέρνηση" - όπως χαρακτηριστικά είπε. Στο μεταξύ εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και πρόσφυγες που προέρχονται από την Κανταχάρ λένε ότι οι Ταλεμπάν ακόμα κρατούν υπό τον έλεγχό τους αυτή την πόλη - κλειδί, στο νότιο Αφγανιστάν. Μάλιστα εκπρόσωπος των Ταλεμπάν δήλωσε ότι ακόμα και εάν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατορθώσουν να εκπορθήσουν την πόλη, οι μαχητές του Ισλαμικού καθεστώτος θα συνεχίσουν τον πόλεμο από τα γύρω βουνά. Την ίδια ώρα στρατιώτες των Ταλεμπάν και κάτοικοι της Κανταχάρ άρχισαν να διαφεύγουν προς το Πακιστάν από το συνοριακό φυλάκιο Τσαμάν, στη αφγανοπακιστανική μεθόριο. Οι φυγάδες Ταλεμπάν λένε ότι οι σύντροφοί τους έχουν οχυρωθεί μέσα στην πόλη και είναι αποφασισμένοι να την υπερασπισθούν. Αλλά οι πρόσφυγες από την πόλη λένε ότι οι Ταλεμπάν που έχουν απομείνει εκεί είναι αισθητά λιγότεροι σε αριθμό απ΄ότι τις προηγούμενες ημέρες. Εξάλλου μέλη των διεθνών οργανώσεων αρωγής που βρίσκονται μέσα στην Κανταχάρ λένε ότι πολλοί διοικητές των Ταλεμπάν έχουν αποσύρει τις δυνάμεις τους στα γύρω βουνά. Δυνάμεις με επικεφαλής τοπικούς φυλάρχους - μερικοί από τους οποίους συνδέονται με τη Βόρεια Συμμαχία, ενώ άλλοι εκφράζουν πίστη στον Αφγανό πρώην μονάρχη, Ζαχίρ Σάχ, αναφέρεται ότι πραγματοποιούν ήδη ελιγμούς γύρω από την πόλη Θυμίζουμε ότι η Κανταχάρ αποτελεί το κέντρο της μεγαλύτε ρης εθνότητας στο Αφγανιστάν, των Παστούν, και σύμφωνα με ανταποκριτή του ΒΒC στην περιοχή, οποιοσδήποτε καταφέρει να ελέγξει την πόλη αυτή θα έχει και βαρύνοντα λόγο στον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης.
Αφγανιστάν: Δεν αποκλείει την αποστολή Βρετανών στρατιωτών στο μέτωπο ο Τόνι Μπλερ
14.11.2001 22:52 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ο κ. Μπλερ είπε πως έχει καταστεί φανερό ότι η υποστήριξη προς τους Ταλεμπάν εκκλείπει. Παράλληλα ο κ. Μπλερ προειδοποίησε ότι η στρατιωτική εκστρατεία κατά των Ταλεμπάν και της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα δεν έχει λήξει, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν βρετανικά στρατεύματα σε επιθετικές επιχειρήσεις. Ο κ. Μπλερ έκανε έκκληση προς τη Βόρεια Συμμαχία και προς άλλες αντιπολιτευτικές δυνάμεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συνδιαλλαγούν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι τώρα πλέον υπάρχουν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.
Η Βόρεια Συμμαχία πολιορκεί την πόλη Κοντούζ
14.11.2001 23:14 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα όμως με ανταποκριτή του ΒΒC οι μαχητές των Ταλεμπάν που βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα στην πόλη, δεν δείχνουν καμμία διάθεση να καταθέσουν τα όπλα. Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι χιλιάδες αλλοδαποί μαχητές πιστεύεται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα στην πόλη, πράγμα που καθιστά πολύ δύσκολη μια ειρηνική επίλυση της αντιπαράθεσης. Η πόλη Κοντούζ είναι ο τελευταίος στρατηγικής σημασίας θύλακας που παραμένει στα χέρια των Ταλεμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν, καθώς αποτελεί κόμβο στην οδική αρτηρία που συνδέει την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, με την Καμπούλ. Εντωμεταξύ ανταποκριτής του BBC που ταξίδεψε οδικώς από τα ιρανικά σύνορα στην πόλη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν, λέει ότι ουσιαστικά οι Ταλεμπάν έχουν χάσει τον έλεγχο σ΄ όλες τις δυτικές επαρχίες. Μάλιστα σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας, ο πληθυσμός των ορεινών περιοχών του δυτικού Αφγανιστάν πανηγυρίζει την ήττα των Ταλεμπάν με πυροβολισμούς στον αέρα.
Ρευστή η κατάσταση στο ανατολικό Αφγανιστάν
14.11.2001 23:11 (Ωρα Λονδίνου) Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει σχηματιστεί τοπικά πολιτοφυλακή, συγκροτούμενη από μέλη της φυλής των Παστούν, η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο της πόλης. Η παραπάνω όμως είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατεύματα των Ταλεμπάν παράμένουν μέσα στην Τζαλάλαμπαντ, παρόλο που μεγάλο μέρος τους έχει εγκαταλείψει την πόλη. Η Τζαλάλαμπαντ βρίσκεται σε περιοχή όπου υπερισχύει αριθμητικά οι Παστούν, οι οποίοι δεν επιθυμούν να καταληφθεί η περιοχή τους από τη Βόρεια Συμμαχία, που απαρτίζεται από άλλα εθνοτικά φύλα. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο ανατολικό Αφγανιστάν, οι εξελίξεις εκεί θα αποτελέσουν ένδειξη για το μέλλον του Αφγανιστάν, για το έαν η χώρα αυτή θα αντιμετωπίσει νέο εμφύλιο πόλεμο, ή εάν θα σχηματιστεί διεθνοτικό μέτωπο εναντίον των Ταλεμπάν.
Εδραιώνεται η κυριαρχία της Β. Συμμαχίας στην Καμπούλ
14.11.2001 22:04 (Ωρα Λονδίνου) Ηγέτες της Β. Συμμαχίας εγκαταστάθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στα υπουργεία Αμύνης, Εξωτερικών και Εσωτερικών, στο κέντρο της Καμπούλ. Ταυτόχρονα αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που ανήκουν στην παράταξη Τζαμιάτ - του αποπεμφθέντος πρώην προέδρου της χώρας, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, έστησαν φυλάκια και μπλόκα ελέγχου και περιπολούν στους δρόμους της πόλης. Αξιωματούχοι της Β. Συμμαχίας λένε ότι η κατάληψη των υπουργείων είναι ενέργεια προσωρινή και εξέφρασαν υποστήριξη για μία πολιτική διευθέτηση της κατάστασης, με βάση μια εναλλακτική κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε όλες τις φυλετικές ομάδες. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στην Καμπούλ, Κέητ Κλάρκ, πολλοί αντιμετωπίζουν με κυνισμό και σκεπτικισμό τις δηλώσεις αυτές της Β. Συμμαχίας. Διπλωματικοί κύκλοι και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ανησυχούν διότι δεν έχει ακόμα σχηματισθεί μια προσωρινή κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Το κλίμα ανησυχίας επιτείνεται και από την είδηση ότι αναμένεται να φτάσει στην Καμπούλ, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, που εκπροσωπεί μόνο μία παράταξη στο αφγανικό πολιτικό ψηφιδωτό. Η ανάγκη για επίτευξη προόδου στις διεργασίες σχηματισμού μελλοντικής κυβέρνησης υπογραμμίστηκε από τις πρόσφατες νίκες της Β. Συμμαχίας, καθώς η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι έχει απομονώσει τους Ταλεμπάν σε ποσοστό 20% του αφγανικού εδάφους.
Τί θά γίνει με τον μπιν Λάντεν
14.11.2001 11:48 (Ωρα Λονδίνου) Είναι βεβαιο ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και κυρίως η κατάρρευση των Ταλιμπάν θα επιτρέψουν στους αμερικανούς να εντείνουν την επιχείρηση για την ανακάλυψη και σύλληψη του Οσαμα Μπιν Λάντεν και του ηγέτη των Ταλιμπάν Μωχάμεντ Ομάρ. Οι αμερικανοί ελπίζουν ότι καθώς αποσυντίθενται οι Ταλιμπάν, οι στενοί συνεργάτες των δύο ανδρών θα υποπίπτουν σε λάθη τα οποία θά εκμεταλλευθούν οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για να εντοπίσουν τα κρησφυγετά τους. Πιστέυεται ότι ο μπιν Λάντεν και ο μουλάς Ομάρ εξακολουθούν να βρίσκονται στο νότιο Αφγανιστάν, πιθανώτατα στα ορεινά του Κανταχάρ. Ο εντοπισμός τους, όμως, δεν θα είναι εύκολος αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες μετακινούνται συνεχώς. Ο πακιστανός δημοσιογράφος που πήρε την περασμένη εβδομάδα συνέντευξη από τον μπιν Λάντεν, λέει πως ο σαουδάραβας τρομοκράτης ζεί μέσα σε σπηλιές τις οποίες έχει εξοπλίσει με βιβλιοθήκες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Περισσότερο πιθανό, λένε όσοι γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα του Αφγανιστάν, να προδοθεί ο Μπιν Λάντεν από τους φίλους του, τους Ταλιμπάν. Αν και ο μουλάς Ομάρ εξακολουθεί να προστατεύει τον Μπιν Λάντεν, θά υπάρξουν ενδεχομένως κάποια στοιχεία μέσα στις τάξεις των Ταλιμπάν που θα θεωρήσουν τον Μπιν Λάντεν και τους ξένους μουτζαχεντιν του ώς υπαίτιους της κατάρευσής τους και θα τον καταδόσουν. Είναι, ωστόσο, πολύ αμφίβολο αν μπορέσουν οι αμερικανοί να συλλάβουν ζωντανό τον Μπιν Λάντεν . Ο ιδιος τονίζει στην τελευταία του συνέντευξη πως δεν προκειται κατ΄ουδένα τρόπο να πέσει ζωντανός στα χέρια των εχθρών του.
Αφγανιστάν: Ελέγχουμε την Κανταχάρ, λέει ο ηγέτης των Ταλεμπάν
14.11.2001 20:47 (Ωρα Λονδίνου) Ο μουλάς Ομάρ κάλεσε τηλεφωνικά την Υπηρεσία Πάστο του BBC στο Bush House, εδώ στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιωτικές απώλειες που έχουν υποστεί οι Ταλεμπάν δεν είναι σημαντικές.
Ο πνευματικός ηγέτης των Ταλεμπάν είπε επίσης ότι το κίνημα του έχει καταστρώσει ένα μεγαλύτερο σχέδιο, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Μουλάς Ομάρ απέρριψε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας με μελλοντική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι προτιμά το θάνατο, από τη συμμετοχή σε μια "διαβολική κυβέρνηση" - όπως χαρακτηριστικά είπε. Στο μεταξύ εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και πρόσφυγες που προέρχονται από την Κανταχάρ λένε ότι οι Ταλεμπάν ακόμα κρατούν υπό τον έλεγχό τους αυτή την πόλη - κλειδί, στο νότιο Αφγανιστάν. Πάντως την ίδια στιγμή άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η θέση των Ταλεμπάν έχει γίνει εξαιρετικά ευάλωτη. Στρατιώτες των Ταλεμπάν και κάτοικοι της Κανταχάρ άρχισαν να διαφεύγουν προς το Πακιστάν από το συνοριακό φυλάκιο Τσαμάν, στη αφγανοπακιστανική μεθόριο. Οι φυγάδες Ταλεμπάν λένε ότι οι σύντροφοί τους έχουν οχυρωθεί μέσα στην πόλη και είναι αποφασισμένοι να την υπερασπισθούν. Αλλά οι πρόσφυγες από την πόλη λένε ότι οι Ταλεμπάν που έχουν απομείνει εκεί είναι αισθητά λιγότεροι σε αριθμό απ΄ότι τις προηγούμενες ημέρες. Εξάλλου μέλη των διεθνών οργανώσεων αρωγής που βρίσκονται μέσα στην Κανταχάρ λένε ότι πολλοί διοικητές των Ταλεμπάν έχουν αποσύρει τις δυνάμεις τους στα γύρω βουνά. Δυνάμεις με επικεφαλής τοπικούς φυλάρχους - μερικοί από τους οποίους συνδέονται με τη Βόρεια Συμμαχία, ενώ άλλοι εκφράζουν πίστη στον Αφγανό πρώην μονάρχη, Ζαχίρ Σάχ, αναφέρεται ότι πραγματοποιούν ήδη ελιγμούς γύρω από την πόλη Θυμίζουμε ότι η Κανταχάρ αποτελεί το κέντρο της μεγαλύτερης εθνότητας στο Αφγανιστάν, των Παστούν, και σύμφωνα με ανταποκριτή του ΒΒC στην περιοχή, οποιοσδήποτε κατα φέρει να ελέγξει την πόλη αυτή θα έχει και βαρύνοντα λόγο στον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης.
Μείωση της παραγωγής πετρελαίου - υπό όρους - αποφάσισε ο ΟΠΕΚ
14.11.2001 21:09 (Ωρα Λονδίνου) Βασική προυπόθεση για την εφαρμογή της απόφασης του ΟΠΕΚ - που σημαίνει μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά 6% - είναι ότι άλλα κράτη που παράγουν πετρέλαιο και δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, θα προβούν και αυτά σε μείωση της παραγωγής τους. Συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚ ζητά από κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Μεξικό και η Νορβηγία να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή μαύρου χρυσού κατά μισό εκατομμύριο δολάρια. Η απόφαση του ΟΠΕΚ ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν στη Βιένη οι υπουργοί Πετρελαίου από τις χώρες - μέλη του οργανισμού. Οι προτεινόμενες μειώσεις που αναμένεται να ισχύσουν από τον επόμενο Ιανουάριο, θα γίνουν με σκοπό να σταματήσει η ραγδαία μείωση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, που παρατηρείται μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν μειωθεί κατά 25% από την 11η Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές προβλέπεται και περαιτέρω μείωσή τους.
Τί θά γίνει με τον μπιν Λάντεν
14.11.2001 11:48 (Ωρα Λονδίνου) Είναι βεβαιο ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και κυρίως η κατάρρευση των Ταλιμπάν θα επιτρέψουν στους αμερικανούς να εντείνουν την επιχείρηση για την ανακάλυψη και σύλληψη του Οσαμα Μπιν Λάντεν και του ηγέτη των Ταλιμπάν Μωχάμεντ Ομάρ. Οι αμερικανοί ελπίζουν ότι καθώς αποσυντίθενται οι Ταλιμπάν, οι στενοί συνεργάτες των δύο ανδρών θα υποπίπτουν σε λάθη τα οποία θά εκμεταλλευθούν οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για να εντοπίσουν τα κρησφυγετά τους. Πιστέυεται ότι ο μπιν Λάντεν και ο μουλάς Ομάρ εξακολουθούν να βρίσκονται στο νότιο Αφγανιστάν, πιθανώτατα στα ορεινά του Κανταχάρ. Ο εντοπισμός τους, όμως, δεν θα είναι εύκολος αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες μετακινούνται συνεχώς. Ο πακιστανός δημοσιογράφος που πήρε την περασμένη εβδομάδα συνέντευξη από τον μπιν Λάντεν, λέει πως ο σαουδάραβας τρομοκράτης ζεί μέσα σε σπηλιές τις οποίες έχει εξοπλίσει με βιβλιοθήκες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Περισσότερο πιθανό, λένε όσοι γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα του Αφγανιστάν, να προδοθεί ο Μπιν Λάντεν από τους φίλους του, τους Ταλιμπάν. Αν και ο μουλάς Ομάρ εξακολουθεί να προστατεύει τον Μπιν Λάντεν, θά υπάρξουν ενδεχομένως κάποια στοιχεία μέσα στις τάξεις των Ταλιμπάν που θα θεωρήσουν τον Μπιν Λάντεν και τους ξένους μουτζαχεντιν του ώς υπαίτιους της κατάρευσής τους και θα τον καταδόσουν. Είναι, ωστόσο, πολύ αμφίβολο αν μπορέσουν οι αμερικανοί να συλλάβουν ζωντανό τον Μπιν Λάντεν . Ο ιδιος τονίζει στην τελευταία του συνέντευξη πως δεν προκειται κατ΄ουδένα τρόπο να πέσει ζωντανός στα χέρια των εχθρών του.
Επιτυχής κατάληξη στη σύνοδο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπόριο
14.11.2001 20:06 (Ωρα Λονδίνου) Όλα αυτά στα πλαίσια της Συνόδου του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Η επίτευξη συμφωνίας για διεξαγωγή νέου γύρου εμπορικών συνομιλιών θεωρείται ως επιτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη - μέλη της οποίας πίεζαν και πέτυχαν όπως διαφαίνεται - την διεύρυνση της ατζέντας τνω συνομιλιών. Ο κοινοτικός επιτροπος Εμπορίου, Πασκάλ Λαμύ, δήλωσε στο BBC: "Η παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να τιθασευθεί, αυτό είναι ένα έργο που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την ύπαρξη ισχυρών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου".
Η σύνοδος της Ντόχα κατέληξε σε έναν ευρύ θεματικό κατάλογο, που πιστεύεται ότι θα βοηθήσει στο να επιτευχθεί νέα παγκόσμια συμφωνία διακρατικού εμπορίου μέχρι το 2005. Η νέα αυτή συμφωνία - η οποία θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί - υπολογίζεται ότι θα διευρύνει σημαντικά το ελεύθερο εμπόριο και μπορεί να συμβάλλει στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας. Για πρώτη φορά στα πλαίσια του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, θα συζητηθούν και θέματα περιβάλλοντος, επενδύσεων και ανταγωνισμού.
Η Βόρεια Συμμαχία πολιορκεί την πόλη Κοντούζ
14.11.2001 19:47 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα όμως με ανταποκριτή του ΒΒC οι μαχητές των Ταλεμπάν που βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα στην πόλη, δεν δείχνουν καμμία διάθεση να καταθέσουν τα όπλα. Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι χιλιάδες αλλοδαποί μαχητές πιστεύεται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα στην πόλη, πράγμα που καθιστά πολύ δύσκολη μια ειρηνική επίλυση της αντιπαράθεσης.
Η πόλη Κοντούζ είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί κόμβο στην οδική αρτηρία που συνδέει τις πρωτεύουσες του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, και του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Εντωμεταξύ ανταποκριτής του BBC που ταξίδεψε οδικώς από τα ιρανικά σύνορα στην πόλη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν, λέει ότι ουσιαστικά οι Ταλεμπάν έχουν χάσει τον έλεγχο σ΄ όλες τις δυτικές επαρχίες. Μάλιστα σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας, ο πληθυσμός των ορεινών περιοχών του δυτικού Αφγανιστάν πανηγυρίζει την ήττα των Ταλεμπάν με πυροβολισμούς στον αέρα.
Αφγανιστάν: Οι Ταλεμπάν ελέγχουν ακόμα την Κανταχάρ
14.11.2001 17:13 (Ωρα Λονδίνου) Την ίδια στιγμή άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η θέση των Ταλεμπάν έχει γίνει εξαιρετικά ευάλωτη. Στρατιώτες των Ταλεμπάν και κάτοικοι της Κανταχάρ άρχισαν να διαφεύγουν προς το Πακιστάν από το συνοριακό φυλάκιο Τσαμάν, στη αφγανοπακιστανική μεθόριο. Οι φυγάδες Ταλεμπάν λένε ότι οι σύντροφοί τους έχουν οχυρωθεί μέσα στην πόλη και είναι αποφασισμένοι να την υπερασπισθούν. Αλλά οι πρόσφυγες από την πόλη λένε ότι οι Ταλεμπάν που έχουν απομείνει εκεί είναι αισθητά λιγότεροι σε αριθμό απ΄ότι τις προηγούμενες ημέρες. Εξάλλου μέλη των διεθνών οργανώσεων αρωγής που βρίσκονται μέσα στην Κανταχάρ λένε ότι πολλοί διοικητές των Ταλεμπάν έχουν αποσύρει τις δυνάμεις τους στα γύρω βουνά. Δυνάμεις με επικεφαλής τοπικούς φυλάρχους - μερικοί από τους οποίους συνδέονται με τη Βόρεια Συμμαχία, ενώ άλλοι εκφράζουν πίστη στον Αφγανό πρώην μονάρχη, Ζαχίρ Σάχ, αναφέρεται ότι πραγματοποιούν ήδη ελιγμούς γύρω από την πόλη Θυμίζουμε ότι η Κανταχάρ αποτελεί το κέντρο της μεγαλύτερης εθνότητας στο Αφγανιστάν, των Παστούν, και σύμφωνα με ανταποκριτή του ΒΒC στην περιοχή, οποιοσδήποτε καταφέρει να ελέγξει την πόλη αυτή θα έχει και βαρύνοντα λόγο στον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης.
Ρευστή η κατάσταση στο ανατολικό Αφγανιστάν
14.11.2001 17:41 (Ωρα Λονδίνου) Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει σχηματιστεί τοπικά πολιτοφυλακή, συγκροτούμενη από μέλη της φυλής των Παστούν, η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο της πόλης. Η παραπάνω όμως είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατεύματα των Ταλεμπάν παράμένουν μέσα στην Τζαλάλαμπαντ, παρόλο που μεγάλο μέρος τους έχει εγκαταλείψει την πόλη. Η Τζαλάλαμπαντ βρίσκεται σε περιοχή όπου υπερισχύει αριθμητικά οι Παστούν, οι οποίοι δεν επιθυμούν να καταληφθεί η περιοχή τους από τη Βόρεια Συμμαχία, που απαρτίζεται από άλλα εθνοτικά φύλα. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο ανατολικό Αφγανιστάν, οι εξελίξεις εκεί θα αποτελέσουν ένδειξη για το μέλλον του Αφγανιστάν, για το έαν η χώρα αυτή θα αντιμετωπίσει νέο εμφύλιο πόλεμο, ή εάν θα σχηματιστεί διεθνοτικό μέτωπο εναντίον των Ταλεμπάν.
Ο ΟΗΕ προτείνει διεθνή συνάντηση για το μέλλον του Αφγανιστάν
14.11.2001 18:16 (Ωρα Λονδίνου) Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Λακντάρ Μπραχίμι, ηγείται σχετικής πρωτοβουλίας, που σκοπεύει στην πραμγατοποίηση συνάντησης εκπροσώπων από όλες τις φυλετικές ομάδες του Αφγανιστάν, στις αμέσως προσεχείς ημέρες. Ήδη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι δέχονται να φιλοξενήσουν μια παρόμοια συνάντηση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάζει επίσης τρόπους για τη διατήρηση της έννομης τάξης σε περιοχές του Αφγανιστάν που έχουν καταληφθεί από δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Για το σκοπό αυτό τα Ηνωμένα Έθνη συζητούν την άμεση αποστολή στο Αφγανιστάν αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων, και την ανάπτυξη στη χώρα στρατευμάτων από άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, σε εύθετο χρόνο.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπόσχεται ριζικές περικοπές στα οπλικά συστήματα
14.11.2001 15:46 (Ωρα Λονδίνου) "Επί του παρόντος τα οπλικα συστήματα που διαθέτουν οι δύο χώρες δεν είναι συμβατά με τις νέες συγκυρίες και απειλές που έχουν διαμορφωθεί" υπογράμμισε σε συνεύτεξη στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ο κ. Πούτιν. Οι κύριοι Μπούς και Πούτιν αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου και σήμερα στο Τέξας στα πλαίσια της τριήμερης επίσκεψης του ρώσου προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε κάποιου τύπου συμφωνία για το σχέδιο της αμυντικής αντι-πυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ. Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του κ. Πούτιν, ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε περικοπή του πυρηνικού τους οπλοστασίου κατά 2/3
Επίσημα αποτελεσματα των εκλογών του πρώτου γύρου στην Βουλγαρία
14.11.2001 15:23 (Ωρα Λονδίνου) Σύφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο σοσιαλιστής Ηκέοργκυ Παρβάνωφ προηγείται κατά 1.5% του νύν προέδρου Πέταρ Στογιάνωφ.. Οι δύο άνδρες θα ανταγωνισθουν την ερχόμενη Κυριακή , στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Η ήττα του κ. Στογιάνωφ εξέπληξε τους πολιτικούς αναλυτές που ανέμεναν σαρωτική νίκη του από τον πρώτο ακόμα γύρο. Χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών ήταν η μικρή προσέλευση ψηφοφόρων.
Ασαφής η κατάσταση στο Νότιο Αφγανιστάν
14.11.2001 12:56 (Ωρα Λονδίνου) Ο εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας Αμντουλάχ Αμπντουλάχ είπε ότι στην Κανταχάρ κυριαρχεί χάος και πως οι Ταλιμπάν δεν ελέγχουν πλέον την πόλη" Η Κανταχάρείναι η μεγαλύτερη πόλη του νοτίου Αφγανιστάν και θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπαν. Στην πόλη αυτή είχε την έδρα του ο ηγέτης των Ταλιμπάν Μωχαμεντ Ομάρ και τα τελευταία πέντε χρόνια η Κανταχαρ ήταν στην ουσία το διοικητικό κέντρο της χώρας.
Τοπικοί φύλαρχοι στο νότιο Αφγανιστάν που κυριαρχείται από την εθνότητα των Παστουν διατείνονται ότι οι Ταλιμπάν έχουν χάσει τον έλεγχο και στις άλλες πόλεις της περιοχής. Οπως μετέδωσε το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο από το Πακιστάν, η Βόρεια Συμμαχία κατέλαβε την Τζαλαλαμπαντ και την Οθρουσκάν που βρίσκεται πολύ κοντα στην Κανταχάρ. Οι πληροφορίες αυτές παραμένουν ανεπιβεβαίωτες. Ο επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος Νότιου Συμβουλίου του Αφγανιστάν, Χατζί Γκαρντετζί, δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε περιοχές στο νότιο και κεντρικό Αφγανιστάν σχεδιάζουν να προβούν στο σχηματισμό δικής τους αυτοδιοίκησης. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν μαχητές των Ταλιμπάν να κατευθύνονται προς τους καταυλισμούς προσφύγων για να σωθούν. Χιλιάδες Αραβες υποστηρικτές του καθεστώτος των Ταλιμπάν, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, παγιδευμένοι στην βορινή πόλη Κουντούζ, που είναι περικυκλωμένη από στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας.
Τί θά γίνει με τον μπιν Λάντεν
14.11.2001 11:48 (Ωρα Λονδίνου) Είναι βεβαιο ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και κυρίως η κατάρρευση των Ταλιμπάν θα επιτρέψουν στους αμερικανούς να εντείνουν την επιχείρηση για την ανακάλυψη και σύλληψη του Οσαμα Μπιν Λάντεν και του ηγέτη των Ταλιμπάν Μωχάμεντ Ομάρ. Οι αμερικανοί ελπίζουν ότι καθώς αποσυντίθενται οι Ταλιμπάν, οι στενοί συνεργάτες των δύο ανδρών θα υποπίπτουν σε λάθη τα οποία θά εκμεταλλευθούν οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για να εντοπίσουν τα κρησφυγετά τους. Πιστέυεται ότι ο μπιν Λάντεν και ο μουλάς Ομάρ εξακολουθούν να βρίσκονται στο νότιο Αφγανιστάν, πιθανώτατα στα ορεινά του Κανταχάρ. Ο εντοπισμός τους, όμως, δεν θα είναι εύκολος αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες μετακινούνται συνεχώς. Ο πακιστανός δημοσιογράφος που πήρε την περασμένη εβδομάδα συνέντευξη από τον μπιν Λάντεν, λέει πως ο σαουδάραβας τρομοκράτης ζεί μέσα σε σπηλιές τις οποίες έχει εξοπλίσει με βιβλιοθήκες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Περισσότερο πιθανό, λένε όσοι γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα του Αφγανιστάν, να προδοθεί ο Μπιν Λάντεν από τους φίλους του, τους Ταλιμπάν. Αν και ο μουλάς Ομάρ εξακολουθεί να προστατεύει τον Μπιν Λάντεν, θά υπάρξουν ενδεχομένως κάποια στοιχεία μέσα στις τάξεις των Ταλιμπάν που θα θεωρήσουν τον Μπιν Λάντεν και τους ξένους μουτζαχεντιν του ώς υπαίτιους της κατάρευσής τους και θα τον καταδόσουν. Είναι, ωστόσο, πολύ αμφίβολο αν μπορέσουν οι αμερικανοί να συλλάβουν ζωντανό τον Μπιν Λάντεν . Ο ιδιος τονίζει στην τελευταία του συνέντευξη πως δεν προκειται κατ΄ουδένα τρόπο να πέσει ζωντανός στα χέρια των εχθρών του.
Σε στρατιωτικά δικαστήρια οι ξένοι "τρομοκράτες"
14.11.2001 5:35 (Ωρα Λονδίνου) Υψηλόβαθμος δικηγόρος του Λευκού Οίκου, ο Αλμπερτ Γκονζάλες, διευκρίνησε ότι η εντολή επιτρέπει στον υπουργό Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, να προβεί στην ίδρυση ειδικών στρατιωτικών δικαστηρίων. Σύμφωνα με τον κ. Γκονζάλες, η πρωτοβουλία του Τζορτζ Μπους δίνει στην αμερικανική δικαιοσύνη περισσότερες δικαιοδοσίες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι η εντολή του προέδρου Μπους αναμένεται να επιφέρει πολλές διαμαρτυρίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περισσότερα από χίλια άτομα έχουν συλληφθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο ανταποκριτής του BBC υπογραμμίζει ότι οι αστυνομικές αρχές δεν διαθέτουν επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον των συλληφθέντων, όπως υποστηρίζουν και οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.
Κρίσιμη συνάντηση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη
14.11.2001 11:52 (Ωρα Λονδίνου) Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν πέσει κατά 25% μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτων. Σε μιά προσπάθεια ανάκαμψης της τιμής του πετρελαίου, οι χώρες του ΟΠΕΚ προσανατολίζονται προς την μείωση της παραγωγής κατά 1.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Κάποιοι υπουργοί του ΟΠΕΚ εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για την διστακτικότητα που δείχνουν ωρισμένες χώρες να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές της παραγωγής. Η Ρωσία είναι αυτή που κυρίως αρνείται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ωστόσο και άλλα μέλη του Οργανισμού ζητούν να αναβληθεί η αποφαση περικοπής της παραγωγής εως ότου ενταχθουν στον ΟΠΕΚ νέα μέλη.
"Πρόοδος" στις διαβουλεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
14.11.2001 11:58 (Ωρα Λονδίνου) Αξιωματούχοι της Ευρωπαικής Ενωσης ανακοίνωσαν ότι συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα αναφορικά με τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την φιλελευθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου. Προηγουμένως, η Ευρωπαική Ενωση είχε εκφράσει επιφυλάξεις στην διατύπωση του κειμένου που αναφέρετο στη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων.
Οι υπουργοί των χωρών μελών του οργανισμού αναφέρουν ότι έχουν εγκρίνει μία πρόταση που θα επιτρέπει σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού Ωκεανού να απολαμβάνουν μία σειρά προνομίων στις εμπορικές τους σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι διαβουλεύσεις στο Κατάρ συνεχίσθηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς πολλά θέματα παρέμεναν εκκρεμή. Τις προηγούμενες ημέρες πιστεύεται ότι σημειώθηκε πρόοδος και στο θέμα παροχής προς τις αναπτυσσόμενες χώρες της πατέντας φαρμάκων για την αντιμετώπιση του AIDS. Την αντίθεσή τους στην εν λόγω πρόταση εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελβετία.
Ασαφής η κατάσταση στο Νότιο Αφγανιστάν
14.11.2001 9:43 (Ωρα Λονδίνου) Τοπικοί φύλαρχοι διατείνονται ότι οι Ταλιμπάν έχουν χάσει τον έλεγχο σε πόλεις που αποτελούσαν προπύργια τους. Οπως μετέδωσε το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο από το Πακιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν χάσει τον έλεγχο της Τζαλαλαμπαντ και της Ουρουσκάν, ακόμα και τμήματα της Κανταχάρ, της πόλης που θεωρείται προπυργιό τους και έδρα του ηγέτη τους Μωχαμεντ Ομάρ. Οι πληροφορίες αυτές παραμένουν ανεπιβεβαίωτες. Ο επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος Νότιου Συμβουλίου του Αφγανιστάν, Χατζί Γκαρντετζί, δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε περιοχές στο νότιο και κεντρικό Αφγανιστάν σχεδιάζουν να προβούν στο σχηματισμό δικής τους αυτοδιοίκησης. Προηγουμένως η Βόρεια Συμμαχία είχε ανακοινώσει ότι ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί εναντίον των Ταλιμπάν σε τέσσερις περιοχές. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν μαχητές των Ταλιμπάν να κατευθύνονται προς τους καταυλισμούς προσφύγων για να σωθούν. Χιλιάδες Αραβες υποστηρικτές του καθεστώτος των Ταλιμπάν, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, παγιδευμένοι στην βορινή πόλη Κουντούζ, που είναι περικυκλωμένη από στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας.
Ηρεμία επικρατεί στην Καμπούλ
14.11.2001 9:56 (Ωρα Λονδίνου) Στα καταστήματα και τις υπαίθριες αγορές πωλούνται κασσέτες με μουσική, είδος απαγορευμένο για πέντε χρόνια από τους φανατικούς ισλαμιστές Ταλιμπάν. Ουρές παρατηρούνται έξω από τα κουρεία από άνδρες που δεν βλέπουν την ώρα να απαλλαγουν από την γενιάδα που επίσης επέβαλαν οι Ταλιμπάν Αντιθέτως, πολύ λίγες είναι οι γυναίκες που έχουν τολμήσει να βγάλουν το μπούρκα, το ρούχο που τις καλύπτει από το κεφάλι έως τα πόδια, λέει ο ανταποκριτής μας. Τα κυβερνητικά κτίρια φρουρούνται από στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας και φυλάκια έλεγχου έχουν στηθεί σε όλη την Καμπούλ. Στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν επιστρέφει σήμερα μετά από επτά χρόνια απουσίας ο ηγέτης της Βόρειας Συμμαχίας και πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπαρχαουντιν Ραμπανι
Στα Η.Ε το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν
14.11.2001 10:26 (Ωρα Λονδίνου) Χθές, τα μόνια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και έξη χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν ενέκριναν το σχέδιο που παρουσιασε ο Λαχνταρ Μπραχίμι, είδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν. Το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία μια κυβέρνησης κοινής αποδοχής στην οποία θα εκπροσωπούνται ισότιμα όλες οι εθνότητες του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις επόμενες ημέρες τα Ηνωμένα Εθνη θα οργανώσουν μια διάσκεψη στην οποία θά συμμετάσχουν οι ηγέτες όλων των εθνοτικών ομάδων του Αφγανιστάν οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν ενα προσωρινό συμβούλιο. Το Συμβούλιο θα ορίσει μια μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα παραμείνει στην εξουσία για δύο χρόνια. Με την βοήθεια μιας πολυεθνικής δύναμης ασφάλειας, η μεταβατική κυβέρνηση θα προετοιμάσει την χώρα για εκλογές.
Ξεσηκωμός στο Αφγανιστάν
14.11.2001 7:48 (Ωρα Λονδίνου) Ο επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος Νότιου Συμβουλίου του Αφγανιστάν, Χατζί Γκαρντετζί, δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε περιοχές στο νότιο και κεντρικό Αφγανιστάν σχεδιάζουν να προβούν στο σχηματισμό δικής τους αυτοδιοίκησης. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν αποσύρονται και από την περιοχή Ουρζουγκάν, κοντά στην πόλη Κανταχάρ. Προηγουμένως η Βόρεια Συμμαχία είχε ανακοινώσει ότι ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί εναντίον των Ταλιμπάν σε τέσσερις περιοχές. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βόρεια Συμμαχία ενδέχεται να καταλάβει σύντομα και το Κανταχάρ. Εν τω μεταξύ, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι ο εξόριστος πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, επιστρέφει στην Καμπούλ σήμερα, κηρύσσοντας τον εαυτό του ηγέτη των περιοχών που έχουν απελευθερωθεί από τους Ταλιμπάν. Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Εθνη και οι έξι χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν φαίνεται να έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης ευρείας αποδοχής στη χώρα. Ηρεμία επικρατεί σήμερα στην Καμπούλ, με τους δρόμους γεμάτους από κόσμο και τα παζάρια να είναι περισσότερο πολυσύχναστα από ποτέ. Εν τω μεταξύ, τα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας φαίνεται να προωθούνται και σε άλλες περιοχές, στο νότιο Αφγανιστάν. Διάφορες φυλετικές ομάδες του Αφγανιστάν φαίνεται να συσπειρώνονται γύρω από το Κανταχάρ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι παρατηρείται κινητικότητα ορισμένων ομάδων και στο γειτονικό Πακιστάν, οι οποίες κατευθύνονται προς τα σύνορα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν μαχητές των Ταλιμπάν να κατευθύνονται προς τους καταυλισμούς προσφύγων για να σωθούν. Χιλιάδες Αραβες υποστηρικτές του καθεστώτος των Ταλιμπάν, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, παγιδευμένοι στην βορινή πόλη Κουντούζ, που είναι περικυκλωμένη από στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας.
Σε στρατιωτικά δικαστήρια οι ξένοι "τρομοκράτες"
14.11.2001 5:35 (Ωρα Λονδίνου) Υψηλόβαθμος δικηγόρος του Λευκού Οίκου, ο Αλμπερτ Γκονζάλες, διευκρίνησε ότι η εντολή επιτρέπει στον υπουργό Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, να προβεί στην ίδρυση ειδικών στρατιωτικών δικαστηρίων. Σύμφωνα με τον κ. Γκονζάλες, η πρωτοβουλία του Τζορτζ Μπους δίνει στην αμερικανική δικαιοσύνη περισσότερες δικαιοδοσίες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι η εντολή του προέδρου Μπους αναμένεται να επιφέρει πολλές διαμαρτυρίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περισσότερα από χίλια άτομα έχουν συλληφθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο ανταποκριτής του BBC υπογραμμίζει ότι οι αστυνομικές αρχές δεν διαθέτουν επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον των συλληφθέντων, όπως υποστηρίζουν και οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.
Κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη
14.11.2001 5:25 (Ωρα Λονδίνου) Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει κατά ένα τρίτο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, γεγονός που κάνει πολλές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να ανησυχούν. Η Σαουδική Αραβία έχει ζητήσει από τον οργανισμό να μειώσει την παραγωγή κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, σε μία προσπάθεια να ανέβουν οι τιμές. Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι παρεμβάσεις μη πετρελαιοπαραγωγών χωρών στα εσωτερικά ζητήματα του οργανισμού έχουν προκαλέσει τη μήνιν των μελών του ΟΠΕΚ. Πολλές δυτικές χώρες, ανάμεσα στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση, είχαν ζητήσει από τον οργανισμό να μην προβεί σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Ορισμένες χώρες-μέλη του οργανισμού εκφράζουν τις ανησυχίες τους, πιστεύοντας ότι οι μη πετρελαιοπαραγωγοί χώρες θέλουν να επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Καταρρέουν οι συνομιλίες Βορείου και Νοτίου Κορέας
14.11.2001 4:31 (Ωρα Λονδίνου) Οι διαπραγματευτές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές των δύο χωρών και τις ενστάσεις της Βορείου Κορέας για τα υψηλά μέτρα ασφαλείας στη Νότιο Κορέα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει ορισθεί νέα ημερομηνία διπλωματικών επαφών, ενώ εκκρεμής παραμένει ακόμη η επανασύνδεση οικογενειών που είχαν χωρισθεί κατά τον πόλεμο της Κορέας, πριν από μισό αιώνα. Η κατάρρευση των συνομιλιών αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες είχαν παραταθεί για δύο ημέρες σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο. Οι επανασυνδέσεις ορισμένων οικογενειών είχαν προγραμματισθεί για τον Οκτώβριο, αλλά ματαιώθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
|