Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-11-09
Αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για πολύ σημαντική νίκη 10.11.2001 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Οι ισχυρισμοί του στρατηγού Ντόστραμ δεν επιβεβαιώνονται όμως από άλλες, ανεξάρτητες πηγές. Νωρίτερα τα πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το Αφγανικό Ισλαμικό πρακτορείο, μετέδωσαν ότι πηγές των Ταλεμπάν επιβεβαίωσαν την κατάληψη της Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Αν κάτι τέτοιο έχει όντως συμβεί, θα πρόκειται για το πρώτο μεγάλο κέρδος της Βόρειας Συμμαχίας στο βόρειο μέτωπο. Ο ανταποκριτής του BBC τονίζει όμως ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από τους Ταλεμπάν για την πτώση της Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Πάντως στην σημερινή προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη στο βόρειο μέτωπο του Αφγανιστάν, πλην όμως δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτων είναι ευχαριστημένη με τις τελευταίες εξελίξεις. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βόρειο Αφγανιστάν επισημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να εξακριβωθούν πλήρως οι ισχυρισμοί της Βόρειας Συμμαχίας, γιατί και πριν από μερικές εβδομάδες είχαν φτάσει οι δυνάμεις της κοντά στη Μαζάρ, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Νωρίτερα η αμερικανική αεροπορία πραγματοποίησε εκ νέου σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης Κανταχάρ, που αποτελεί προπύργιο των Ταλεμπάν. Στην Καμπούλ κατάφερε να φτάσει ο απεσταλμένος του BBC, Ραγκέχ Ομάρ, ο μόνος δυτικός δημοσιογράφος μέσα στο Αφγανιστάν. Ο Ραγκέζ Ομάρ λέει ότι τίποτε δεν δείχνει πως οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν. Αντιθέτως, λέει, το ηθικό τους είναι πιο ακμαίο από ό,τι ήταν όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Ο Ραγκέχ Ομάρ, που είναι υπό την συνοδεία των Ταλιμπάν, περιγράφει την Καμπούλ ως σωρό ερειπίων. Στην Ουάσινγκτον ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύξουν κι άλλες χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν αν αποδειχθεί ότι η Βόρεια Συμμαχία δεν είναι σε θέση να προωθήσει τις δυνάμεις της. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι η τακτική που ο στρατηγός Φράνκς ακολουθεί στο Αφγανιστάν επικρίνεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως διστακτική.
Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
10.11.2001 0:05 (Ωρα Λονδίνου) Εντωμεταξύ, το FBI έδωσε στη δημοσιότητα μια ψυχολογική περιγραφή του ατόμου, το οποίο οι αρχές θεωρούν ότι ήταν υπεύθυνο για την αποστολή τουλάχιστον τριών επιστολών με σπορίδια άνθρακα έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την περιγραφή, ο δράστης είναι ενήλικος που έχει τη δυνατότητα να οργανώνει με λεπτομέρεια τις εγκληματικές του πράξεις, δεν διαθέτει όμως το θάρρος και τις ικανότητες να προχωρήσει σε κινήσεις που θα τον φέρουν αντιμέτωπο με άλλους ανθρώπους. Η έρευνα δεν αναφέρει άλλα στοιχεία του πιθανού δράστη, όπως για παράδειγμα την εθνικότητα, ούτε δίνει πληροφορίες για το αν το FBI έχει καταλήξει σε κάποιους βασικούς υπόπτους.
Τέσσερεις νεκροί σε διαδηλώσεις στο Πακιστάν
10.11.2001 0:03 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για το σημαντικότερο επεισόδιο κατα την διάρκεια αντι-κυβερνητικών διαδηλώσεων από την έναρξη του πολέμου. Η αστυνομία άνοιξε πύρ όταν ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να εμποδίσει αμαξοστοιχία. Η διαδήλωσή έγινε μετά από την κήρυξη εθνικής απεργίας από τα ακραία θρησκευτικά κόμματα στο Πακιστάν. Οι ηγέτες τους ζητούν από τον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, στρατηγό Μουσαράφ να αποσύρει την υποστηριξη της χώρας του στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί σε όλη την χώρα ενω παρόμοια αλλά μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πακιστανικές πόλεις. Νωρίτερα,ο στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Λονδίνο με τον Bρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, έκανε σαφές ότι διαφωνεί με τη συνέχιση των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα νηστειών, του Ραμαζανίου. Ο στρατηγός Μουσάραφ ζήτησε επίσης η εκστρατεία στο Αφγανιστάν είναι βραχεία και να δεινεργείται εναντίον προσεκτικά επιλεγμένων στόχων, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω θάνατοι αμάχων.
Αλώβητη η ΑλΚαϊντα έπειτα από ένα μήνα βομβαρδισμών, λέει στέλεχος της οργάνωσης 10.11.2001 0:01 (Ωρα Λονδίνου)
Τί σημαίνει η πτώση της Μαζάρ-ι-Σαρίφ.
10.11.2001 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Όπως εξηγούσε την Πέμπτη στο Πεντάγωνο ο στρατηγός Τόμμυ Φρανκς, η πόλη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, θα μπορούσε να αποτελέσει 'γέφυρα επίθεσης' και προς το κεντρικό Αφγανιστάν. Υπάρχουν κι άλλες γεωγραφικές δίοδοι προς το Κεντρικό Αφγανιστάν: από την Χεράτ στα δυτικά, την Κανταxάρ στα νότια και το Τζαλαλαμπάντ στα ανατολικά. Είναι σαφές όμως ότι η στρατηγική έμφαση έχει δοθεί στη δίοδο από βορρά. H Μαζάρ-ι-Σαρίφ θεωρείται επίσης κομβικό σημείο για τον ανεφοδιασμό, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη δράση της Βόρειας Συμμαχίας εάν καταληφθεί. Η πόλη έχει περάσει κατά καιρούς υπό τον έλεγχο διαφόρων ηγετών. Το 1997 έγινε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων, όταν οι Ταλεμπάν κατέλαβαν την εξουσία. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των κατοίκων είναι Ουζμπέκοι, ενώ οι Ταλεμπάν αντλούν την υποστήριξή τους από την εθνότητα Παστούν. Ουζμπέκος όμως είναι και ο διοικητής των στρατευμάτων της Βόρειας Συμμαχίας, Ρασίντ Ντόσταμ, που εισήλθε στην πόλη το απόγευμα της Παρασκευής. Πιστεύεται ότι πριν από τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν, η Βόρεια Συμμαχία ήλεγχε το 10% της χώρας, ενώ πλέον έχει καταλάβει το 35% του Αφγανιστάν. Οι δυνάμεις των Ταλεμπάν δεν διαθέτουν πια τρόπους επικοινωνίας στο εσωτερικό της χώρας, κι έτσι η πρώτη γραμμή στο κάθε μέτωπο δεν γνωρίζει τί γίνεται στα υπόλοιπα, παρά μόνο από πληροφορίες που μεταφέρουν αγγελιοφόροι. Η πτώση της Μαζάρ-ι-Σαρίφ είναι έτσι μια ευκαιρία πρώτης τάξεως, επισημαίνουν οι παρατηρητές, να καταγάγει η Ουάσιγκτων μια αποφασιστική νίκη και στον τομέα της προπαγάνδας. Όπως, με εικόνες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους στα ενδότερα της χώρας κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανίου, εικόνες που μπορούν να μεταδοθούν προς τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά και, εντός των Ταλεμπάν, που όσο θ α διαδίδονται οι πληροφορίες για την πτώση του βορείου μετώπου, είναι πιθανό να δουν σημαντικές απώλειες στις τάξεις των υποστηρικτών τους, πτώση του ηθικού και εσωτερική διάσπαση.
"Αίρεση Φανατικών" υπεύθυνη για τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, λέει ο πρόεδρος του Ιράν 10.11.2001 0:01 (Ωρα Λονδίνου) Εντούτοις ο Ιρανός πρόεδρος εξέφρασε επιφυλάξεις για τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν, εξαιτίας των απωλειών που αυτές προκαλούν μεταξύ των αμάχων. Πρόσθεσε επίσης ότι η τρομοκρατία ανθίζει όπου επικρατεί καθεστώς αδικίας.
Σύνοδος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στο Κατάρ
10.11.2001 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Οι συμμετέχοντες, υπουργοί και αξιωματούχοι από 142 χώρες, επιθυμούν να χαλαρώσουν τα μέτρα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας που ειδικά σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα σημαντικής ύφεσης. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Σεϊχης του Κατάρ είπε ότι η ενδεχόμενη επιτυχία του συνεδρίου θα δώσει στην παγκόσμια οικονομία την ώθηση που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα όμως με τον ανταποκριτή του BBC στο Κατάρ, η επιτυχία του συνεδρίου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς θα υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ ανεπτυγμένων και υπό ανάπτυξη χωρών. Το σίγουρο είναι ότι για να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστούν κοπιώδεις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες. Στα ακανθώδη ζητήματα περιλαμβάνονται το επίπεδο των επιχορηγήσεων για τους αγρότες των πλουσιότερων χωρών, και μέχρι ποιου σημείου μπορούν οι φτωχότερες χώρες να παρακάμπτουν τα κατοχυρωμένα δικαιόματα των φαρμακοβιομηχανιών στην προσπάθειά τους να παραγάγουν φθηνότερα φάρμακα. Στην ατζέντα της Συνόδου είναι επίσης και η ψηφοφορία για την είσοδο στον Οργανισμό της Ταιβάν και της Κίνας. Η σύνοδος πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών, ότι μπορεί και πάλι να επαναληφθούν οι μαζικές αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις που είχαν επισκιάσει τις διασκέψεις στο Σιάτλ, την Πράγα και τη Γένοβα. Αλλά εξαιτίας των αυστηρότατων μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση του Κατάρ, αυτή τη φορά δεν αναμένεται να αφιχθούν στη Ντόχα οι χιλιάδες αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης, που διαδήλωσαν σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ανταποκριτές λένε ότι οι διοργανωτές της συνόδου δεν χορήγησαν βίζα εισόδου στη χώρα σε άτομα που δεν έχουν άμεση σχέση με τις εργασίες της συνόδου. Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας οδήγησαν πολλους πολέμιους της παγκοσμιοποιήσης να πραγματοποιήσουν αντι-σύνοδο στην Βηρυττό. Πάντως παρόλα τα μέτρα, το πλοίο της περιβαλλοντική ς οργάνωσης Greenpeace, που συμμετείχε σε ανάλογες εκδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, κατόρθωσε να καταπλεύσει χθές στη Ντόχα.
Δικαστήριο αποφασίζει εις βάρος της αμνήστευσης των εγκλημάτων της δικτατορίας στην Αργεντινή 10.11.2001 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η νέα δικαστική απόφαση θα προκαλέσει το άνοιγμα πολλών παλιών υποθέσεων εναντίον στρατιωτικών που υπηρέτησαν το καθεστώς.
Διαδήλωση στην Άγκυρα για την οικονομική κρίση
10.11.2001 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ακολουθεί "τυφλά" όλα τα μέτρα που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι διαδηλώσεις για την οικονομική κρίση γίνονται ενώ το ισλαμικό Κόμμα "Ευτυχία" ζήτησε στο κοινοβούλιο την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς.
Γενικές Εκλογές στην Αυστραλία 10.11.2001 0:02 (Ωρα Λονδίνου) Η στάση του αυτή έχει βρει αξιοσημείωτη συμπαράσταση από το εκλογικό σώμα. Όμως όλα τα μεγαλύτερα κόμματα συμφωνούν στην υιοθέτηση μια τέτοιας σκληρής στάσης στο θέμα των προσφύγων, και ως εκ τούτου οι σφυγμομετρήσεις δίνουν μικρή διαφορά ανάμεσα στους πρωτοπόρους. Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης χρειάζεται άλλωστε μια μεταστροφή της τάξεως του 1% του εκλογικού σώματος, ώστε να έρθει στην εξουσία.
Τί σημαίνει η πτώση της Μαζάρ-ι-Σαρίφ.
9.11.2001 22:43 (Ωρα Λονδίνου) Όπως εξηγούσε την Πέμπτη στο Πεντάγωνο ο στρατηγός Τόμμυ Φρανκς, η πόλη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, θα μπορούσε να αποτελέσει 'γέφυρα επίθεσης' και προς το κεντρικό Αφγανιστάν. Υπάρχουν κι άλλες γεωγραφικές δίοδοι προς το Κεντρικό Αφγανιστάν: από την Χεράτ στα δυτικά, την Κανταζάρ στα νότια και το Τζαλαλαμπάντ στα ανατολικά. Είναι σαφές όμως ότι η στρατηγική έμφαση έχει δοθεί στη δίοδο από βορρά. Το Μαζάρ-ι-Σαρίφ θεωρείται επίσης κομβικό σημείο για τον ανεφοδιασμό, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη δράση της Βόρειας Συμμαχίας εάν καταληφθεί. Η πόλη έχει περάσει κατά καιρούς υπό τον έλεγχο διαφόρων ηγετών. Το 1997 έγινε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων, όταν οι Ταλεμπάν κατέλαβαν την εξουσία. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των κατοίκων είναι Ουζμπέκοι, ενώ οι Ταλεμπάν αντλούν την υποστήριξή τους από την εθνότητα Παστούν. Ουζμπέκος όμως είναι και ο διοικητής των στρατευμάτων της Βόρειας Συμμαχίας, Ρασίντ Ντόσταμ, που εισήλθε στην πόλη το απόγευμα της Παρασκευής. Πιστεύεται ότι πριν από τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν, η Βόρεια Συμμαχία ήλεγχε το 10% της χώρας, ενώ πλέον έχει καταλάβει το 35% του Αφγανιστάν. Οι δυνάμεις των Ταλεμπάν δεν διαθέτουν πια τρόπους επικοινωνίας στο εσωτερικό της χώρας, κι έτσι η πρώτη γραμμή στο κάθε μέτωπο δεν γνωρίζει τί γίνεται στα υπόλοιπα, παρά μόνο από πληροφορίες που μεταφέρουν αγγελιοφόροι. Η πτώση του Μαζάρ-ι-Σαρίφ είναι έτσι μια ευκαιρία πρώτης τάξεως, επισημαίνουν οι παρατηρητές, να καταγάγει η Ουάσιγκτων μια αποφασιστική νίκη και στον τομέα της προπαγάνδας. Όπως, με εικόνες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους στα ενδότερα της χώρας κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανίου, εικόνες που μπορούν να μεταδοθούν προς τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά και, εντός των Ταλεμπάν, που όσο θα διαδίδονται οι πληροφορίες για την πτώση του βορείου μετώπου, είναι πιθανό να δουν σημαντικές απώλειες στις τάξεις των υποστηρικτών τους, πτώση του ηθικού και εσωτερική διάσπαση.
Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
9.11.2001 21:37 (Ωρα Λονδίνου) Εντωμεταξύ, το FBI έδωσε στη δημοσιότητα μια ψυχολογική περιγραφή του ατόμου, το οποίο οι αρχές θεωρούν ότι ήταν υπεύθυνο για την απστολή τουλάχιστον τριών επιστολών με σπορίδια άνθρακα έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την περιγραφή, ο δράστης είναι ενήλικος που έχει τη δυνατότητα να οργανώνει με λεπτομέρεια τις εγκληματικές τους πράξεις, δεν διαθέτει όμως το θάρρος και τις ικανότητες να προχωρήσει σε πράξεις που θα το φέρουν αντιμέτωπο με άλλους ανθρώπους. Η έρευνα δεν αναφέρει άλλα στοιχεία του πιθανού δράστη, όπως για παράδειγμα την εθνικότητα, ούτε δίνει πληροφορίες για το αν το FBI έχει καταλήξει σε κάποιους βασικούς υπόπτους.
Διαδήλωση στην Άγκυρα για την οικονομική κρίση
9.11.2001 21:47 (Ωρα Λονδίνου) Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ακολουθεί "τυφλά" όλα τα μέτρα που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι διαδηλώσεις για την οικονομική κρίση γίνονται ενώ το ισλαμικό Κόμμα "Ευτυχία" ζήτησε στο κοινοβούλιο την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς.
"Έπεσε η πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ" δηλώνουν αξιωματούχοι της Βόρειας Συμμαχίας
9.11.2001 21:16 (Ωρα Λονδίνου) Οι ισχυρισμοί του στρατηγού Ντόστραμ δεν επιβεβαιώνονται όμως από άλλες, ανεξάρτητες πηγές. Νωρίτερα τα πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το Αφγανικό Ισλαμικό πρακτορείο, μετέδωσαν ότι πηγές των Ταλεμπάν επιβεβαίωσαν την κατάληψη της Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Αν κάτι τέτοιο έχει όντως συμβεί, θα πρόκειται για το πρώτο μεγάλο κέρδος της Βόρειας Συμμαχίας στο βόρειο μέτωπο. Ο ανταποκριτής του BBC τονίζει όμως ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από τους Ταλεμπάν για την πτώση της Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Πάντως στην σημερινή προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη στο βόρειο μέτωπο του Αφγανιστάν, πλην όμως δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτων είναι ευχαριστημένη με τις τελευταίες εξελίξεις. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βόρειο Αφγανιστάν επισημαίνει, επίσης ότι θα πρέπει να εξακριβωθούν πλήρως οι ισχυρισμοί της Βόρειας Συμμαχίας, γιατί και πριν από μερικές εβδομάδες είχαν φτάσει οι δυνάμεις της κοντά στο Μαζάρ, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Στο μεταξύ η αμερικανική αεροπορία πραγματοποίησε εκ νέου σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης Κανταχάρ, που αποτελεί προπύργιο των Ταλεμπάν. Στην Καμπούλ κατάφερε να φτάσει ο απεσταλμένος του BBC, Ραγκέχ Ομάρ, ο μόνος δυτικός δημοσιογράφος μέσα στο Αφγανιστάν. Ο Ραγκέζ Ομάρ λέει ότι τίποτε δεν δείχνει πως οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν. Αντιθέτως, λέει, το ηθικό τους είναι πιο ακμαίο από ό,τι ήταν όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Ο Ραγκέχ Ομάρ, που είναι υπό την συνοδεία των Ταλιμπάν, περιγράφει την Κα μπούλ ως σωρό ερειπίων. Στην Ουάσινγκτον ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύξουν κι άλλες χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν αν αποδειχθεί ότι η Βόρεια Συμμαχία δεν είναι σε θέση να προωθήσει τις δυνάμεις της. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι η τακτική που ο στρατηγός Φράνκς ακολουθεί στο Αφγανιστάν επικρίνεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως διστακτική.
"Αίρεση Φανατικών" υπεύθυνη για τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, λέει ο πρόεδρος του Ιράν 9.11.2001 20:26 (Ωρα Λονδίνου) Εντούτοις ο Ιρανός πρόεδρος εξέφρασε επιφυλάξεις για τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν, εξαιτίας των απωλειών που αυτές προκαλούν μεταξύ των αμάχων. Πρόσθεσε επίσης ότι η τρομοκρατία ανθίζει όπου επικρατεί καθεστώς αδικίας.
Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ 9.11.2001 20:52 (Ωρα Λονδίνου) Εντωμεταξύ, το FBI έδωσε στη δημοσιότητα μια ψυχολογική περιγραφή του ατόμου, το οποίο οι αρχές θεωρούν ότι ήταν υπεύθυνο για την απστολή τουλάχιστον τριών επιστολών με σπορίδια άνθρακα έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την περιγραφή, ο δράστης είναι ενήλικος που έχει τη δυνατότητα να οργανώνει με λεπτομέρεια τις εγκληματικές τους πράξεις, δεν διαθέτει όμως το θάρρος και τις ικανότητες να προχωρήσει σε πράξεις που θα το φέρουν αντιμέτωπο με άλλους ανθρώπους. Η έρευνα δεν αναφέρει άλλα στοιχεία του πιθανού δράστη, όπως για παράδειγμα την εθνικότητα, ούτε δίνει πληροφορίες για το αν το FBI έχει καταλήξει σε κάποιους βασικούς υπόπτους.
Δικαστήριο αποφασίζει εις βάρος της αμνήστευσης των εγκλημάτων της δικτατορίας στην Αργεντινή 9.11.2001 21:15 (Ωρα Λονδίνου) Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η νέα δικαστική απόφαση θα προκαλέσει το άνοιγμα πολλών παλιών υποθέσεων εναντίον στρατιωτικών που υπηρέτησαν το καθεστώς.
Γενικές Εκλογές στην Αυστραλία 9.11.2001 21:05 (Ωρα Λονδίνου) Η στάση του αυτή έχει βρει αξιοσημείωτη συμπαράσταση από το εκλογικό σώμα. Όμως όλα τα μεγαλύτερα κόμματα συμφωνούν στην υιοθέτηση μια τέτοιας σκληρής στάσης στο θέμα των προσφύγων, και ως εκ τούτου οι σφυγμομετρήσεις δίνουν μικρή διαφορά ανάμεσα στους πρωτοπόρους. Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης χρειάζεται άλλωστε μια μεταστροφή της τάξεως του 1% του εκλογικού σώματος, ώστε να έρθει στην εξουσία.
'Έπεσε η πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ' δηλώνουν αξιωματούχοι της Βόρειας Συμμαχίας
9.11.2001 19:04 (Ωρα Λονδίνου) Πάντως στην σημερινή προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη στο βόρειο μέτωπο του Αφγανιστάν, πλην όμως δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτων είναι ευχαριστημένη με τις τελευταίες εξελίξεις. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βόρειο Αφγανιστάν επισημαίνει, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εξακριβωθούν πλήρως οι ισχυρισμοί της Βόρειας Συμμαχίας, γιατί και πριν από μερικές εβδομάδες είχαν φτάσει οι δυνάμεις της κοντά στο Μαζάρ, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Στο μεταξύ η αμερικανική αεροπορία πραγματοποίησε εκ νέου σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης Κανταχάρ, που αποτελεί προπύργιο των Ταλεμπάν. Στην Καμπούλ κατάφερε να φτάσει ο απεσταλμένος του BBC, Ραγκέχ Ομάρ, ο μόνος δυτικός δημοσιογράφος μέσα στο Αφγανιστάν. Ο Ραγκέζ Ομάρ λέει ότι τίποτε δεν δείχνει πως οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν. Αντιθέτως, λέει, το ηθικό τους είναι πιο ακμαίο από ό,τι ήταν όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Ο Ραγκέχ Ομάρ, που είναι υπό την συνοδεία των Ταλιμπάν, περιγράφει την Καμπούλ ως σωρό ερειπίων. Στην Ουάσινγκτον ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύξουν κι άλλες χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν αν αποδειχθεί ότι η Βόρεια Συμμαχία δεν είναι σε θέση να προωθήσει τις δυνάμεις της. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι η τακτική που ο στρατηγός Φράνκς ακολουθεί στο Αφγανιστάν επικρίνεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως διστακτική.
Σύνοδος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στο Κατάρ
9.11.2001 19:22 (Ωρα Λονδίνου) Οι συμμετέχοντες, υπουργοί και αξιωματούχοι από 142 χώρες, επιθυμούν να χαλαρώσουν τα μέτρα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας που ειδικά σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα σημαντικής ύφεσης. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Σεϊχης του Κατάρ είπε ότι η ενδεχόμενη επιτυχία του συνεδρίου θα δώσει στην παγκόσμια οικονομία την ώθηση που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα όμως με τον ανταποκριτή του BBC στο Κατάρ, η επιτυχία του συνεδρίου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς θα υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ ανεπτυγμένων και υπό ανάπτυξη χωρών. Το σίγουρο είναι ότι για να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστούν κοπιώδεις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες. Στα ακανθώδη ζητήματα περιλαμβάνονται το επίπεδο των επιχορηγήσεων για τους αγρότες των πλουσιότερων χωρών, και μέχρι ποιου σημείου μπορούν οι φτωχότερες χώρες να παρακάμπτουν τα κατοχυρωμένα δικαιόματα των φαρμακοβιομηχανιών στην προσπάθειά τους να παραγάγουν φθηνότερα φάρμακα. Στην ατζέντα της Συνόδου είναι επίσης και η ψηφοφορία για την είσοδο στον Οργανισμό της Ταιβάν και της Κίνας. Η σύνοδος πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών, ότι μπορεί και πάλι να επαναληφθούν οι μαζικές αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις που είχαν επισκιάσει τις διασκέψεις στο Σιάτλ, την Πράγα και τη Γένοβα. Αλλά εξαιτίας των αυστηρότατων μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση του Κατάρ, αυτή τη φορά δεν αναμένεται να αφιχθούν στη Ντόχα οι χιλιάδες αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης, που διαδήλωσαν σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ανταποκριτές λένε ότι οι διοργανωτές της συνόδου δεν χορήγησαν βίζα εισόδου στη χώρα σε άτομα που δεν έχουν άμεση σχέση με τις εργασίες της συνόδου. Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας οδήγησαν πολλους πολέμιους της παγκοσμιοποιήσης να πραγματοποιήσουν αντι-σύνοδο στην Βηρυττό. Πάντως παρόλα τα μέτρα, το πλοίο της περιβαλλοντική ς οργάνωσης Greenpeace, που συμμετείχε σε ανάλογες εκδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, κατόρθωσε να καταπλεύσει χθές στη Ντόχα.
Ποινή 15χρόνων αντιμετωπίζει η μαθήτρια που επιτέθηκε στον Κάρολο
09.11.2001 15:51 (Ωρα Λονδίνου) Η δεκαεξάχρονη μαθήτρια κατηγορείται ότι "έθεσε σε κίνδυνο την ζωή ξένου ηγέτη". Η αστυνομία διερευνά τα αίτια της επίθεσης και ειδικότερα έαν κάποιος παρακίνησε την 16χρονη να προβεί σε αυτήν την ενέργεια. Για την ενέργεια της μαθήτριας απολογήθηκε στον Κάρολο η καθηγήτρια της στο σχολείο στο οποίο φοιτά η Αλίνα . Την Παρασκευή ο Κάρολος συνεχίζει την περιοδεία του στην Λετονία.
Σφοδροί βομβαρδισμοί στο βόρειο μέτωπο του Αφγανιστάν
9.11.2001 18:11 (Ωρα Λονδίνου) Πάντως στην σημερινή προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη στο βόρειο μέτωπο του Αφγανιστάν, πλην όμως δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτων είναι ευχαριστημένη με τις τελευταίες εξελίξεις. Στο μεταξύ η αμερικανική αεροπορία πραγματοποίησε εκ νέου σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης Κανταχάρ, που αποτελεί προπύργιο των Ταλεμπάν. Στην Καμπούλ κατάφερε να φτάσει ο απεσταλμένος του BBC, Ραγκέχ Ομάρ, ο μόνος δυτικός δημοσιογράφος μέσα στο Αφγανιστάν. Ο Ραγκέζ Ομάρ λέει ότι τίποτε δεν δείχνει πως οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν. Αντιθέτως, λέει, το ηθικό τους είναι πιο ακμαίο από ό,τι ήταν όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Ο Ραγκέχ Ομάρ, που είναι υπό την συνοδεία των Ταλιμπάν, περιγράφει την Καμπούλ ως σωρό ερειπίων. Στην Ουάσινγκτον ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύξουν κι άλλες χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν αν αποδειχθεί ότι η Βόρεια Συμμαχία δεν είναι σε θέση να προωθήσει τις δυνάμεις της. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι η τακτική που ο στρατηγός Φράνκς ακολουθεί στο Αφγανιστάν επικρίνεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως διστακτική.
Σφοδροί βομβαρδισμοί στο βόρειο μέτωπο του Αφγανιστάν
09.11.2001 16:50 (Ωρα Λονδίνου) Την τελευταία ώρα, ένας από τους σημαντικότερους αρχηγούς της Βόρειας Συμμαχίας, ο στρατηγός Ρασίντ Ντοστάμ, δήλωσε στο BBC ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται έξι χιλιόμετρα από το Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Κάτοικοι του Μαζάρ-Ι-Σαρίφ υποστηρίζουν ότι οι Ταλεμπάν έχουν στείλει ενισχύσεις στο βόρειο μέτωπο των επιχειρήσεων, ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί θέσεων των Ταλεμπάν από τα αμερικανικά αεροσκάφη. Οι Ταλιμπάν λένε ότι απώθησαν μείζονα επίθεση της Βόρειας Συμμαχίας στην περιοχή. Το αμερικανικό Πεντάγωνο λέει ότι γύρω από την πόλη διεξάγονται σφοδρότατες μάχες. Στο μεταξύ η αμερικανική αεροπορία πραγματοποίησε εκ νέου σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης Κανταχάρ, που αποτελεί προπύργιο των Ταλεμπάν. Στην Καμπούλ κατάφερε να φτάσει ο απεσταλμένος του BBC, Ραγκέχ Ομάρ, ο μόνος δυτικός δημοσιογράφος μέσα στο Αφγανιστάν. Ο Ραγκέζ Ομάρ λέει ότι τίποτε δεν δείχνει πως οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν. Αντιθέτως, λέει, το ηθικό τους είναι πιο ακμαίο απ΄ό,τι ήταν όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Ο Ραγκέχ Ομάρ, που είναι υπό την συνοδεία των Ταλιμπάν, περιγράφει την Καμπούλ ως σωρό ερειπίων. Στην Ουάσινγκτον ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύξουν κι άλλες χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν αν αποδειχθεί ότι η Βόρεια Συμμαχία δεν είναι σε θέση να προωθήσει τις δυνάμεις της. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι η τακτική που ο στρατηγός Φράνκς ακολουθεί στο Αφγανιστάν επικρίνεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως διστακτική.
"Πιο δυνατοί και ενωμένοι μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου"
09.11.2001 16:43 (Ωρα Λονδίνου) Σε διάγελμα του προς τον αμερικανικό λαό, ο κ. Μπους έπλεξε το εγκώμιο στους "νέους ήρωες" των ΗΠΑ, τα μέλη δηλαδή των σωστικών συνεργείων και τους δημόσιους υπαλλήλους, που βοήθησαν τη χώρα να σταθεί στα πόδια της, τις πρώτες ημέρες μετά τις επιθέσεις. Ο πρόεδρος Μπους, αναφέρθηκε επίσης ειδικά στους ταχυδρομικούς υπαλλήλους που έχουν γίνει στόχος των επιθέσεων από το βακτήριο του άνθρακα. "Είμαστε πολύ διαφορετική χώρα απ' ότι είμασταν στις 10 Σεπτεμβρίου (την παραμονή των επιθέσεων) - είμαστε πιό λυπημένοι και λιγότεροι αφελείς, πιό δυνατοί και περισσότερο ενωμένοι, και απέναντι στις συνεχιζόμενες απειλές είμαστε πιό αποφασισμένοι και περισσότερο θαρραλέοι" είπε ο κ. Μπους. Έχουμε εισέλθει σε μία καινούργια εποχή, που προυποθέτει ότι τόσο η κυβέρνησή μας όσο και οι πολίτες θα αναλάβουν νέες ευθύνες, είπε ο κ. Μπους. Το συγκεντρωμένο πλήθος πέντε χιλιάδων ατόμων στο συνεδριακό κέντρο της Ατλάντα, αποτελείτο στην πλειοψηφία του από αστυνομικούς, πυροσβέστες και άλλους δημόσιους λειτουργούς, ενώ ο λόγος του κ. Μπους διεκόπη 25 φορές από τις επευφημίες των συγκεντρωμένων. Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του την αντιτρομοκρατική εκστρατεία ως εθνική υπόθεση και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πολεμούν για τη σωτηρία του πολιτισμού αυτού καθεαυτού. "Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην επαγρύπνηση και στον φόβο, και αυτό το έθνος δεν πρόκειται να φοβηθεί" είπε. Τέλος ο πρόεδρος Μπους κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει το νέο νομοσχέδιο για την ασφάλεια των αεροδρομίων, ζητώντας από τους πολιτικούς να αφήσουν κατά μέρος τις κομματικές αντιλήψεις.
Τέσσερεις νεκροί σε διαδηλώσεις στο Πακιστάν
09.11.2001 16:24 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για το σημαντικότερο επεισόδιο κατα την διάρκεια αντι-κυβερνητικών διαδηλώσεων από την έναρξη του πολέμου. Η αστυνομία άνοιξε πύρ όταν ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να εμποδίσει αμαξοστοιχία. Η διαδήλωσή έγινε μετά από την κήρυξη εθνικής απεργίας από τα ακραία θρησκευτικά κόμματα στο Πακιστάν. Οι ηγέτες τους ζητούν από τον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, στρατηγό Μουσαράφ να αποσύρει την υποστηριξη της χώρας του στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί σε όλη την χώρα ενω παρόμοια αλλά μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πακιστανικές πόλεις. Νωρίτερα,ο στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Λονδίνο με τον Bρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, έκανε σαφές ότι διαφωνεί με τη συνέχιση των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα νηστειών, του Ραμαζανίου. Ο στρατηγός Μουσάραφ ζήτησε επίσης η εκστρατεία στο Αφγανιστάν είναι βραχεία και να δεινεργείται εναντίον προσεκτικά επιλεγμένων στόχων, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω θάνατοι αμάχων.
Σφοδροί βομβαρδισμοί στο βόρειο μέτωπο του Αφγανιστάν
09.11.2001 16:00 (Ωρα Λονδίνου) Την τελευταία ώρα, ένας από τους σημαντικότερους αρχηγούς της Βόρειας Συμμαχίας, ο στρατηγός Ρασίντ Ντοστάμ, δήλωσε στο BBC ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται έξι χιλιόμετρα από το Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Κάτοικοι του Μαζάρ-Ι-Σαρίφ υποστηρίζουν ότι οι Ταλεμπάν έχουν στείλει ενισχύσεις στο βόρειο μέτωπο των επιχειρήσεων, ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί θέσεων των Ταλεμπάν από τα αμερικανικά αεροσκάφη. Οι Ταλιμπάν λένε ότι απώθησαν μείζονα επίθεση της Βόρειας Συμμαχίας στην περιοχή. Το αμερικανικό Πεντάγωνο λέει ότι γύρω από την πόλη διεξάγονται σφοδρότατες μάχες. Στο μεταξύ η αμερικανική αεροπορία πραγματοποίησε εκ νέου σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης Κανταχάρ, που αποτελεί προπύργιο των Ταλεμπάν. Στην Καμπούλ κατάφερε να φτάσει ο απεσταλμένος του BBC, Ραγκέχ Ομάρ, ο μόνος δυτικός δημοσιογράφος μέσα στο Αφγανιστάν. Ο Ραγκέζ Ομάρ λέει ότι τίποτε δεν δείχνει πως οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν. Αντιθέτως, λέει, το ηθικό τους είναι πιο ακμαίο απ΄ό,τι ήταν όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Ο Ραγκέχ Ομάρ, που είναι υπό την συνοδεία των Ταλιμπάν, περιγράφει την Καμπούλ ως σωρό ερειπίων. Στην Ουάσινγκτον ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύξουν κι άλλες χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν αν αποδειχθεί ότι η Βόρεια Συμμαχία δεν είναι σε θέση να προωθήσει τις δυνάμεις της. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι η τακτική που ο στρατηγός Φράνκς ακολουθεί στο Αφγανιστάν επικρίνεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως διστακτική.
Ποινή 15χρόνων αντιμετωπίζει η μαθήτρια που επιτέθηκε στον Κάρολο
09.11.2001 15:51 (Ωρα Λονδίνου) Η δεκαεξάχρονη μαθήτρια κατηγορείται ότι "έθεσε σε κίνδυνο την ζωή ξένου ηγέτη". Η αστυνομία διερευνά τα αίτια της επίθεσης και ειδικότερα έαν κάποιος παρακίνησε την 16χρονη να προβεί σε αυτήν την ενέργεια. Για την ενέργεια της μαθήτριας απολογήθηκε στον Κάρολο η καθηγήτρια της στο σχολείο στο οποίο φοιτά η Αλίνα . Την Παρασκευή ο Κάρολος συνεχίζει την περιοδεία του στην Λετονία.
Σύνοδος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στο Κατάρ
09.11.2001 15:34 (Ωρα Λονδίνου) Οι συμμετέχοντες, υπουργοί και αξιωματούχοι από 142 χώρες, επιθυμούν να χαλαρώσουν τα μέτρα που εμποδίζουν την ανάπτυκη της παγκόσμιας οικονομίας σε περίοδο ύφεσης. Στην ατζέντα της Συνόδου προβλέπεται και η εισδοχή στον Οργανισμό της Ταιβάν και της Κίνας. Η σύνοδος πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών, ότι μπορεί και πάλι να επαναληφθούν οι μαζικές αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις που είχαν επισκιάσει τις διασκέψεις στο Σιάτλ, την Πράγα και τη Γένοβα. Αλλά εξαιτίας των αυστηρότατων μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση του Κατάρ, αυτή τη φορά δεν αναμένεται να αφιχθούν στη Ντόχα οι χιλιάδες αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης, που διαδήλωσαν σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ανταποκριτές λένε ότι οι διοργανωτές της συνόδου δεν χορήγησαν βίζα εισόδου στη χώρα σε άτομα που δεν έχουν άμεση σχέση με τις εργασίες της συνόδου. Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας οδήγησαν πολλους πολέμιους της παγκοσμιοποιήσης να πραγματοποιήσουν αντι-σύνοδο στην Βηρυττό. Πάντως παρόλα τα μέτρα, το πλοίο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, που συμμετείχε σε ανάλογες εκδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, κατόρθωσε να καταπλεύσει χθές στη Ντόχα.
Πιο δυνατοί και ενωμένοι μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου
09.11.2001 15:12 (Ωρα Λονδίνου) Σε διάγελμα του προς τον αμερικανικό λαό, ο κ. Μπους έπλεξε το εγκώμιο στους "νέους ήρωες" των ΗΠΑ, τα μέλη δηλαδή των σωστικών συνεργείων και τους δημόσιους υπαλλήλους, που βοήθησαν τη χώρα να σταθεί στα πόδια της, τις πρώτες ημέρες μετά τις επιθέσεις. Ο πρόεδρος Μπους, αναφέρθηκε επίσης ειδικά στους ταχυδρομικούς υπαλλήλους που έχουν γίνει στόχος των επιθέσεων από το βακτήριο του άνθρακα. "Είμαστε πολύ διαφορετική χώρα απ' ότι είμασταν στις 10 Σεπτεμβρίου (την παραμονή των επιθέσεων) - είμαστε πιό λυπημένοι και λιγότεροι αφελείς, πιό δυνατοί και περισσότερο ενωμένοι, και απέναντι στις συνεχιζόμενες απειλές είμαστε πιό αποφασισμένοι και περισσότερο θαρραλέοι" είπε ο κ. Μπους. Έχουμε εισέλθει σε μία καινούργια εποχή, που προυποθέτει ότι τόσο η κυβέρνησή μας όσο και οι πολίτες θα αναλάβουν νέες ευθύνες, είπε ο κ. Μπους. Το συγκεντρωμένο πλήθος πέντε χιλιάδων ατόμων στο συνεδριακό κέντρο της Ατλάντα, αποτελείτο στην πλειοψηφία του από αστυνομικούς, πυροσβέστες και άλλους δημόσιους λειτουργούς, ενώ ο λόγος του κ. Μπους διεκόπη 25 φορές από τις επευφημίες των συγκεντρωμένων. Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του την αντιτρομοκρατική εκστρατεία ως εθνική υπόθεση και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πολεμούν για τη σωτηρία του πολιτισμού αυτού καθεαυτού. "Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην επαγρύπνηση και στον φόβο, και αυτό το έθνος δεν πρόκειται να φοβηθεί" είπε. Τέλος ο πρόεδρος Μπους κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει το νέο νομοσχέδιο για την ασφάλεια των αεροδρομίων, ζητώντας από τους πολιτικούς να αφήσουν κατά μέρος τις κομματικές αντιλήψεις.
Ποινή 15χρόνων αντιμετωπίζει η μαθήτρια που επιτέθηκε στον Κάρολο
09.11.2001 14:46 (Ωρα Λονδίνου) Η δεκαεξάχρονη μαθήτρια κατηγορείται ότι "έθεσε σε κίνδυνο την ζωή ξένου ηγέτη". Η αστυνομία διερευνά τα αίτια της επίθεσης και ειδικότερα έαν κάποιος παρακίνησε την 16χρονη να προβεί σε αυτήν την ενέργεια. Για την ενέργεια της μαθήτριας απολογήθηκε στον Κάρολο η καθηγήτρια της στο σχολείο στο οποίο φοιτά η Αλίνα . Την Παρασκευή ο Κάρολος συνεχίζει την περιοδεία του στην Λευκορωσία.
Σύνοδος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στο Κατάρ
9.11.2001 7:45 (Ωρα Λονδίνου) Η σύνοδος πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών, ότι μπορεί και πάλι να επαναληφθούν οι μαζικές αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις που είχαν επισκιάσει τις διασκέψεις στο Σιάτλ, την Πράγα και τη Γένοβα. Αλλά εξαιτίας των αυστηρότατων μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση του Κατάρ, αυτή τη φορά δεν αναμένεται να αφιχθούν στη Ντόχα οι χιλιάδες αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης, που διαδήλωσαν σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ανταποκριτές λένε ότι οι διοργανωτές της συνόδου δεν χορήγησαν βίζα εισόδου στη χώρα σε άτομα που δεν έχουν άμεση σχέση με τις εργασίες της συνόδου. Πάντως παρόλα τα μέτρα, το πλοίο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, που συμμετείχε σε ανάλογες εκδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, κατόρθωσε να καταπλεύσει χθές στη Ντόχα.
Διαδήλωση στην Άγκυρα για την οικονομική κρίση
09.11.2001 15:05 (Ωρα Λονδίνου) Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ακολουθεί "τυφλά" όλα τα μέτρα που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα συνδικάτα κάλεσαν εργαζόμενους από όλη την Τουρκία να συμμετέχουν στην διαδήλωση. Οι διαδηλώσεις γίνονται ενώ το ισλαμικό Κόμμα "Ευτυχία" ζήτησε στο κοινοβούλιο την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς.
Σφοδροί βομβαρδισμοί στο βόρειο μέτωπο του Αφγανιστάν
09.11.2001 14:09 (Ωρα Λονδίνου) Κάτοικοι του Μαζάρ-Ι-Σαρίφ υποστηρίζουν ότι οι Ταλεμπάν έχουν στείλει ενισχύσεις στο βόρειο μέτωπο των επιχειρήσεων, ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί θέσεων των Ταλεμπάν από τα αμερικανικά αεροσκάφη. Οι Ταλιμπάν λένε ότι απώθησαν μείζονα επίθεση της Βόρειας Συμμαχίας στην περιοχή. Το αμερικανικό Πεντάγωνο λέει ότι γύρω από την πόλη διεξάγονται σφοδρότατες μάχες. Στο μεταξύ η αμερικανική αεροπορία πραγματοποίησε εκ νέου σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης Κανταχάρ, που αποτελεί προπύργιο των Ταλεμπάν. Στην Καμπούλ κατάφερε να φτάσει ο απεσταλμένος του BBC, Ραγκέχ Ομάρ, ο μόνος δυτικός δημοσιογράφος μέσα στο Αφγανιστάν. Ο Ραγκέζ Ομάρ λέει ότι τίποτε δεν δείχνει πως οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν. Αντιθέτως, λέει, το ηθικό τους είναι πιο ακμαίο απ΄ό,τι ήταν όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Ο Ραγκέχ Ομάρ, που είναι υπό την συνοδεία των Ταλιμπάν, περιγράφει την Καμπούλ ως σωρό ερειπίων. Στην Ουάσινγκτον ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύξουν κι άλλες χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν αν αποδειχθεί ότι η Βόρεια Συμμαχία δεν είναι σε θέση να προωθήσει τις δυνάμεις της. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι η τακτική που ο στρατηγός Φράνκς ακολουθεί στο Αφγανιστάν επικρίνεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως διστακτική.
Μπους: Είμαστε πιό δυνατοί και ενωμένοι μετά τις 11 Σεπτεμβρίου
09.11.2001 13:24 (Ωρα Λονδίνου) Σε διάγελμα του προς τον αμερικανικό λαό, ο κ. Μπους έπλεξε το εγκώμιο στους "νέους ήρωες" των ΗΠΑ, τα μέλη δηλαδή των σωστικών συνεργείων και τους δημόσιους υπαλλήλους, που βοήθησαν τη χώρα να σταθεί στα πόδια της, τις πρώτες ημέρες μετά τις επιθέσεις. Ο πρόεδρος Μπους, αναφέρθηκε επίσης ειδικά στους ταχυδρομικούς υπαλλήλους που έχουν γίνει στόχος των επιθέσεων από το βακτήριο του άνθρακα. "Είμαστε πολύ διαφορετική χώρα απ' ότι είμασταν στις 10 Σεπτεμβρίου (την παραμονή των επιθέσεων) - είμαστε πιό λυπημένοι και λιγότεροι αφελείς, πιό δυνατοί και περισσότερο ενωμένοι, και απέναντι στις συνεχιζόμενες απειλές είμαστε πιό αποφασισμένοι και περισσότερο θαρραλέοι" είπε ο κ. Μπους. Έχουμε εισέλθει σε μία καινούργια εποχή, που προυποθέτει ότι τόσο η κυβέρνησή μας όσο και οι πολίτες θα αναλάβουν νέες ευθύνες, είπε ο κ. Μπους. Το συγκεντρωμένο πλήθος πέντε χιλιάδων ατόμων στο συνεδριακό κέντρο της Ατλάντα, αποτελείτο στην πλειοψηφία του από αστυνομικούς, πυροσβέστες και άλλους δημόσιους λειτουργούς, ενώ ο λόγος του κ. Μπους διεκόπη 25 φορές από τις επευφημίες των συγκεντρωμένων. Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του την αντιτρομοκρατική εκστρατεία ως εθνική υπόθεση και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πολεμούν για τη σωτηρία του πολιτισμού αυτού καθεαυτού. "Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην επαγρύπνηση και στον φόβο, και αυτό το έθνος δεν πρόκειται να φοβηθεί" είπε. Τέλος ο πρόεδρος Μπους κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει το νέο νομοσχέδιο για την ασφάλεια των αεροδρομίων, ζητώντας από τους πολιτικούς να αφήσουν κατά μέρος τις κομματικές αντιλήψεις.
Διάσταση απόψεων Μπλερ-Μπούς σχετικά με τον πόλεμο
09.11.2001 13:33 (Ωρα Λονδίνου) Το Λονδίνο, σύμφωνα με την "Γκάρντιαν", δεν κρύβει την ανησυχία του για την πρόθεση της κυβέρνησης Μπους να στρέψει τα πυρά της, μετά το Αφγανιστάν, στο Ιράκ. Βρετανός υπουργός, του οποίου όμως το όνομα δεν αναφέρει η εφημερίδα, τόνισε ότι ο βομβαρδισμός του Ιράκ θα είχε ολέθριες επιπτώσεις γιατί ο θάνατος αμάχων, και μάλιστα γυναικών και παιδιών, θα υπονόμευε καίρια τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας με τον αραβικό κόσμο. Αλλά και στο Μεσανατολικό φαίνεται να υπάρχει διαφορά απόψεων. O κ. Μπλερ, που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Μ. Ανατολή και είχε ιδίαν εμπειρία του μεγέθους της οργής των Αράβων, κάλεσε τον πρόεδρο Μπους, ζήτησεαπό τον πρόεδρο Μπους να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Ουάσινγκτον είχε ενημερώσει το Λονδίνο για τον βαρυσήμαντο λόγο που θα εκφωνούσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας, από ένα διεθνές βήμα, τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Αλλά όπως έγινε τελικά γνωστό, ο κ. Πάουελ δεν θα προβεί στην ιστορική αυτή δήλωση. Θα μιλήσει, βεβαίως, ο πρόεδρος Μπους, αλλά πηγές του Φόρειν Όφις πιστεύουν πως είναι μάλλον απίθανο να κάνει τη δήλωση αυτή τώρα από το βήμα του ΟΗΕ.
Απάντηση Κληρίδη σε Ντενκτάς
09.11.2001 14:26 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κυρήνεια ο κ. Ντενκτάς είπε ότι έχει έρθει η ώρα οι δύο πλευρές στο Κυπριακό να έχουν απευθείας επαφές, "χωρίς τη συμμετοχή τρίτων, χωρίς προυποθέσεις και με ανοικτή ατζέντα θεμάτων", όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ανταποκριτές λένε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί σημαντική αλλαγή στη στάση του κ. Ντενκτάς, που μέχρι χθές αρνείτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Κληρίδη, εάν προηγουμένως δεν αναγνωριζόταν η αυτοποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ο Πάρης Ποταμίτης,ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στην Κύπρο, μεταδίδει ότι ο κ. Κληρίδης απάντησε ήδη στην επιστολή Ντεντκτάς, με τον ίδιο άτυπο και φιλικό τρόπο, λέγοντας ότι ευχαρίστως θα τον συναντήσει εφόσον ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επιστρέψει στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού.
Νεκρή εβραία έποικος στην Δυτική Όχθη
09.11.2001 14:16 (Ωρα Λονδίνου) Η έποικος δέχτηκε την επίθεση καθώς επέστρεφε στο σπίτι της. Στην λωρίδα της Γάζας οι Παλαιστήνιοι ανακοίνωσαν ότι οι ισραηλινοί πυροβόλησαν και σκότωσαν κωφάλαλο Παλαιστήνιο. Οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν στην Τζενίν όπου είχαν εισβάλει μετά από τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού της χώρας από ακραία παλαιστινιακή οργάνωση. Νωρίτερα οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ λένε ότι απεμάκρυναν έναν υπουργό της κυβέρνησης Σαρόν από το σπίτι του κοντά στο Τελ Αβίβ, μετά από πληροφορίες που έλαβαν, ότι ένοπλοι Παλαιστίνιοι σχεδίαζαν τη δολοφονία του. Όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του Ισραηλινού στρατού η οικία του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Νταν Ναβέ, που ανήκει στο δεξιό κόμμα Λικούντ του Αριέλ Σαρόν, αποτελούσε στόχο επίθεσης από εξτρεμιστές.
Επίσκεψη Κοστούνιτσα στην πΓΔΜ
09.11.2001 14:22 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια επίσκεψη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες Κοστούνιτσα με την ηγεσία της πΓΔΜ θα επικεντρωθούν στην εσωτερική κατάσταση, και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία στιγμή που η ειρηνευτική διαδικασία στην χώρα είναι δυσχερής λόγω καθυστερήσεων. Η Βουλή των Σκοπίων προβλέπονταν να ξεκινήσει την ψηφοφορία των συνταγματικών αλλαγών-που δίνουν περισσότερα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα- αυτή την εβδομάδα αλλά διαφωνίες σχετικά με το τελευταίο προσχέδιο καθυστερούν την ψηφοφορία.
Οργή Σαουδικής Αραβίας για τις ΗΠΑ
09.11.2001 12:51 (Ωρα Λονδίνου) O υπουργός Εξωτερικών της Σουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Σαουντ αλ-Φαϊζάλ, δήλωσε στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" ότι "τρελαίνει άνθρωπο", η διστακτικότητα του προέδρου Μπους να αναμιχθεί στη διαδικασία για την ειρηνη στη Μ. Ανατολή. Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει ότι ο κ. Μπους δεν θα συναντήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, αυτό το Σαββατοκύριακο στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
Νεκρή εβραία έποικος στην Δυτική Όχθη
09.11.2001 13:14 (Ωρα Λονδίνου) Η έποικος δέχτηκε την επίθεση καθώς επέστρεφε στο σπίτι της. Στην λωρίδα της Γάζας οι Παλαιστήνιοι ανακοίνωσαν ότι οι ισραηλινοί πυροβόλησαν και σκότωσαν κουφό Παλαιστήνιο. Οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν στην Τζενίν όπου είχαν εισβάλει μετά από τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού της χώρας από ακραία παλαιστινιακή οργάνωση. Νωρίτερα οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ λένε ότι απεμάκρυναν έναν υπουργό της κυβέρνησης Σαρόν από το σπίτι του κοντά στο Τελ Αβίβ, μετά από πληροφορίες που έλαβαν, ότι ένοπλοι Παλαιστίνιοι σχεδίαζαν τη δολοφονία του. Όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του Ισραηλινού στρατού η οικία του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Νταν Ναβέ, που ανήκει στο δεξιό κόμμα Λικούντ του Αριέλ Σαρόν, αποτελούσε στόχο επίθεσης από εξτρεμιστές.
Σφοδροί βομβαρδισμοί στο βόρειο μέτωπο του Αφγανιστάν
09.11.2001 11:34 (Ωρα Λονδίνου) Κάτοικοι του Μαζάρ-Ι-Σαρίφ υποστηρίζουν ότι οι Ταλεμπάν έχουν στείλει ενισχύσεις στο βόρειο μέτωπο των επιχειρήσεων, ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί θέσεων των Ταλεμπάν από τα αμερικανικά αεροσκάφη. Οι Ταλιμπάν λένε ότι απώθησαν μείζονα επίθεση της Βόρειας Συμμαχίας στην περιοχή. Το αμερικανικό Πεντάγωνο λέει ότι γύρω από την πόλη διεξάγονται σφοδρότατες μάχες. Στο μεταξύ η αμερικανική αεροπορία πραγματοποίησε εκ νέου σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης Κανταχάρ, που αποτελεί προπύργιο των Ταλεμπάν. Στην Καμπούλ κατάφερε να φτάσει ο απεσταλμένος του BBC, Ραγκέχ Ομάρ, ο μόνος δυτικός δημοσιογράφος μέσα στο Αφγανιστάν. Ο Ραγκέζ Ομάρ λέει ότι τίποτε δεν δείχνει πως οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν. Αντιθέτως, λέει, το ηθικό τους είναι πιο ακμαίο απ΄ό,τι ήταν όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Ο Ραγκέχ Ομάρ, που είναι υπό την συνοδεία των Ταλιμπάν, περιγράφει την Καμπούλ ως σωρό ερειπίων. Στην Ουάσινγκτον ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύξουν κι άλλες χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν αν αποδειχθεί ότι η Βόρεια Συμμαχία δεν είναι σε θέση να προωθήσει τις δυνάμεις της. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι η τακτική που ο στρατηγός Φράνκς ακολουθεί στο Αφγανιστάν επικρίνεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως διστακτική.
Τρεις νεκροί σε διαδηλώσεις στο Πακιστάν
09.11.2001 11:35 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για το σημαντικότερο επεισόδιο κατα την διάρκεια αντι-κυβερνητικών διαδηλώσεων από την έναρξη του πολέμου. Η αστυνομία άνοιξε πύρ όταν ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να εμποδίσει αμαξοστοιχία. Η διαδήλωσή έγινε μετά από την κύρηξη εθνικής απεργίας από τα ακραία θρησκευτικά κόμματα στο Πακιστάν. Οι ηγέτες τους ζητούν από τον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, στρατηγό Μουσαράφ να αποσύρει την υποστηριξη της χώρας του στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί σε όλη την χώρα ενω παρόμοια αλλά μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πακιστανικές πόλεις. Νωρίτερα,ο στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Λονδίνο με τον Bρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, έκανε σαφές ότι διαφωνεί με τη συνέχιση των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα νηστειών, του Ραμαζανίου. Ο στρατηγός Μουσάραφ ζήτησε επίσης η εκστρατεία στο Αφγανιστάν είναι βραχεία και να δεινεργείται εναντίον προσεκτικά επιλεγμένων στόχων, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω θάνατοι αμάχων.
Σφοδροί βομβαρδισμοί στο βόρειο μέτωπο του Αφγανιστάν
09.11.2001 11:11 (Ωρα Λονδίνου) Κάτοικοι του Μαζάρ-Ι-Σαρίφ υποστηρίζουν ότι οι Ταλεμπάν έχουν στείλει ενισχύσεις στο βόρειο μέτωπο των επιχειρήσεων, ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί θέσεων των Ταλεμπάν από τα αμερικανικά αεροσκάφη. Οι Ταλιμπάν λένε ότι απώθησαν μείζονα επίθεση της Βόρειας Συμμαχίας στην περιοχή. Το αμερικανικό Πεντάγωνο λέει ότι γύρω από την πόλη διεξάγονται σφοδρότατες μάχες. Στο μεταξύ η αμερικανική αεροπορία πραγματοποίησε εκ νέου σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης Κανταχάρ, που αποτελεί προπύργιο των Ταλεμπάν. Στην Καμπούλ κατάφερε να φτάσει ο απεσταλμένος του BBC, Ραγκέχ Ομάρ, ο μόνος δυτικός δημοσιογράφος μέσα στο Αφγανιστάν. Ο Ραγκέζ Ομάρ λέει ότι τίποτε δεν δείχνει πως οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν. Αντιθέτως, λέει, το ηθικό τους είναι πιο ακμαίο απ΄ό,τι ήταν όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Ο Ραγκέχ Ομάρ, που είναι υπό την συνοδεία των Ταλιμπάν, περιγράφει την Καμπούλ ως σωρό ερειπίων. Στην Ουάσινγκτον ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύξουν κι άλλες χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν αν αποδειχθεί ότι η Βόρεια Συμμαχία δεν είναι σε θέση να προωθήσει τις δυνάμεις της. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι η τακτική που ο στρατηγός Φράνκς ακολουθεί στο Αφγανιστάν επικρίνεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως διστακτική.
Σφοδροί βομβαρδισμοί στο βόρειο μέτωπο του Αφγανιστάν
9.11.2001 8:15 (Ωρα Λονδίνου) Κάτοικοι του Μαζάρ-Ι-Σαρίφ υποστηρίζουν ότι οι Ταλεμπάν έχουν στείλει ενισχύσεις στο βόρειο μέτωπο των επιχειρήσεων, ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί θέσεων των Ταλεμπάν από τα αμερικανικά αεροσκάφη. Το αμερικανικό Πεντάγωνο λέει ότι γύρω από την πόλη διεξάγονται σφοδρότατες μάχες. Στο μεταξύ η αμερικανική αεροπορία πραγματοποίησε εκ νέου σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης Κανταχάρ, που αποτελεί προπύργιο των Ταλεμπάν. Στην Ουάσινγκτον ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύξουν κι άλλες χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν αν αποδειχθεί ότι η Βόρεια Συμμαχία δεν είναι σε θέση να προωθήσει τις δυνάμεις της. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι η τακτική που ο στρατηγός Φράνκς ακολουθεί στο Αφγανιστάν επικρίνεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως διστακτική. Νωρίτερα μία οργάνωση ισλαμιστών μαχητών του Κασμίρ, που έχει την έδρα της στο Πακιστάν και της οποίας μέλη πολεμούν στο Αφγανιστάν στο πλευρό των Ταλεμπάν, ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 85 μαχητές της κοντά στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, από αμερικανικούς βομβαρδισμούς.
Μπούς: Είμαστε πιό δυνατοί και ενωμένοι μετά τις 11 Σεπτεμβρίου
9.11.2001 8:15 (Ωρα Λονδίνου) Σε διάγελμα του προς τον αμερικανικό λαό, ο κ. Μπους έπλεξε το εγκώμιο στους "νέους ήρωες" των ΗΠΑ, τα μέλη δηλαδή των σωστικών συνεργείων και τους δημόσιους υπαλλήλους, που βοήθησαν τη χώρα να σταθεί στα πόδια της, τις πρώτες ημέρες μετά τις επιθέσεις. Ο πρόεδρος Μπους, αναφέρθηκε επίσης ειδικά στους ταχυδρομικούς υπαλλήλους που έχουν γίνει στόχος των επιθέσεων από το βακτήριο του άνθρακα. "Είμαστε πολύ διαφορετική χώρα απ' ότι είμασταν στις 10 Σεπτεμβρίου (την παραμονή των επιθέσεων) - είμαστε πιό λυπημένοι και λιγότεροι αφελείς, πιό δυνατοί και περισσότερο ενωμένοι, και απέναντι στις συνεχιζόμενες απειλές είμαστε πιό αποφασισμένοι και περισσότερο θαρραλέοι" είπε ο κ. Μπους. Έχουμε εισέλθει σε μία καινούργια εποχή, που προυποθέτει ότι τόσο η κυβέρνησή μας όσο και οι πολίτες θα αναλάβουν νέες ευθύνες, είπε ο κ. Μπους. Το συγκεντρωμένο πλήθος πέντε χιλιάδων ατόμων στο συνεδριακό κέντρο της Ατλάντα, αποτελείτο στην πλειοψηφία του από αστυνομικούς, πυροσβέστες και άλλους δημόσιους λειτουργούς, ενώ ο λόγος του κ. Μπους διεκόπη 25 φορές από τις επευφημίες των συγκεντρωμένων. Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του την αντιτρομοκρατική εκστρατεία ως εθνική υπόθεση και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πολεμούν για τη σωτηρία του πολιτισμού αυτού καθεαυτού. "Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην επαγρύπνηση και στον φόβο, και αυτό το έθνος δεν πρόκειται να φοβηθεί" είπε. Τέλος ο πρόεδρος Μπους κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει το νέο νομοσχέδιο για την ασφάλεια των αεροδρομίων, ζητώντας από τους πολιτικούς να αφήσουν κατά μέρος τις κομματικές αντιλήψεις.
Ιαπωνικά πολεμικά πλοία θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ
9.11.2001 6:56 (Ωρα Λονδίνου) Συγκεκριμένα τρείς μονάδες του Ιαπωνικού ναυτικού, δύο αντιτορπιλλικά και ένα σκάφος ανεφοδιασμού, απέπλευσαν από το λιμάνι Σασέμπο προς τον Ινδικό Ωκεανό, όπου θα φτάσουν σε δύο περίπου εβδομάδες. Εκπρόσωπος του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Τζουνισίρο Κοϊζούμι, είπε ότι κύρια αποστολή των τριών πλοίων θα είναι η συλλογή πληροφοριών και η επιμελητεία ενός μεγαλύτερου Ιαπωνικού στόλου που ενδέχεται να αναπτυχεί στην περιοχή στο μέλλον. Ο ανταποκριτής του BBC στο Τόκιο λέει ότι με την αποστολή πλοίων η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου θέλει να δείξει ότι παίζει ενεργό ρόλο στα πλαίσια της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας και ότι διαθέτει αξιοσημείωτες στρατιωτικές δυνατότητες.
Έκκληση Μουσάραφ για αναστολή των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν πριν το Ραμαζάνι
9.11.2001 6:41 (Ωρα Λονδίνου) Ο στρατηγός Μουσάραφ ζήτησε επίσης η εκστρατεία στο Αφγανιστάν είναι βραχεία και να δεινεργείται εναντίον προσεκτικά επιλεγμένων στόχων, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω θάνατοι αμάχων. Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν αναγνώρισε ότι η συλλογή πληροφοριών από την αντιτρομοκρατική συμμαχία θα πρέπει να βελτιωθεί, ώτε να επιτευχθούν οι στρατιωτικοί στόχοι εναντίον των Ταλεμπάν και της οργάνωσης Αλ Κάϊντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Από την πλευρά του, ο κ. Μπλερ είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες του μουσουλμανικού κόσμου, υπογράμμισε όμως ότι η εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει να συνεχισθεί μέχρις ότου επιτευχθούν οι στόχοι της.
Σύνοδος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στο Κατάρ
9.11.2001 7:45 (Ωρα Λονδίνου) Η σύνοδος πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών, ότι μπορεί και πάλι να επαναληφθούν οι μαζικές αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις που είχαν επισκιάσει τις διασκέψεις στο Σιάτλ, την Πράγα και τη Γένοβα. Αλλά εξαιτίας των αυστηρότατων μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση του Κατάρ, αυτή τη φορά δεν αναμένεται να αφιχθούν στη Ντόχα οι χιλιάδες αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης, που διαδήλωσαν σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ανταποκριτές λένε ότι οι διοργανωτές της συνόδου δεν χορήγησαν βίζα εισόδου στη χώρα σε άτομα που δεν έχουν άμεση σχέση με τις εργασίες της συνόδου. Πάντως παρόλα τα μέτρα, το πλοίο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, που συμμετείχε σε ανάλογες εκδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, κατόρθωσε να καταπλεύσει χθές στη Ντόχα.
Δύο νεκροί σε ναυάγιο πλοίου προσφύγων στις ακτές της Αυστραλίας
9.11.2001 7:51 (Ωρα Λονδίνου) Δύο γυναίκες που επέβαιναν στο πλοίο πιστεύεται ότι πνίγηκαν, ενώ το Αυστραλιανό Ναυτικό περίπου 160 επιβάτες. Όλα άρχισαν όταν σκάφη του ναυτικού προσπάθησαν παρεμποδίσουν το πλοίο των προσφύγων να προσεγγίσει σε ακτές της Αυστραλίας και το διέταξαν να επιστρέψει στα χωρικά ύδατα της Ινδονησίας. Οι επιβάτες του πλοίου όμως δεν υπάκουσαν στις οδηγίες και άναψαν φωτιές πάνω στο πλοίο, με συνέπεια να αναγκαστεί το Αυστραλιανό ναυτικό να παρέμβει για τη διάσωσή τους. Στις γενικές εκλογές που γίνονται στην Αυστραλία το Σάββατο κυριαρχεί το θέμα των πολιτικών προσφύγων και λαθρομεταναστών, καθώς η κυβέρνηση της Καμπέρα έχει πρόσφατα εφαρμόσει αυστηρή πολιτική μετανάστευσης, μην επιτρέποντας επανειλλημένα σε πλοία γεμάτα πρόσφυγες να προσεγγίσουν τη χώρα.
Πρόταση Ντενκτάς προς Κληρίδη για απευθείας συνάντηση
9.11.2001 7:28 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κυρήνεια ο κ. Ντενκτάς είπε ότι έχει έρθει η ώρα οι δύο πλευρές στο Κυπριακό να έχουν απευθείας επαφές, "χωρίς τη συμμετοχή τρίτων, χωρίς προυποθέσεις και με ανοικτή ατζέντα θεμάτων", όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ανταποκριτές λένε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί σημαντική αλλαγή στη στάση του κ. Ντενκτάς, που μέχρι χθές αρνείτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Κληρίδη, εάν προηγουμένως δεν αναγνωριζόταν η αυτοποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.
Το Ισραήλ λέει ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας υπουργού του
9.11.2001 7:58 (Ωρα Λονδίνου) Όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του Ισραηλινού στρατού η οικία του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Νταν Ναβέ, που ανήκει στο δεξιό κόμμα Λικούντ του Αριέλ Σαρόν, αποτελούσε στόχο επίθεσης από εξτρεμιστές. Τον περασμένο μήνα δολοφονήθηκε σε ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεεβί, από ένοπλα μέλη ακραίας παλαιστινιακής οργάνωσης.
Έκρηξη σε εργοστάσιο χάλυβα της Ουαλίας
9.11.2001 8:04 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος της ολανδοβρετανικής εταιρείας Κόρους, στην οποία ανήκει το εργοστάσιο στο Πόρτ Τάλμποτ της Ουαλίας, είπε ότι λειωμμένος σίδηρος διέρρευσε από φούρνο της χαλυβουργίας, και στη συνέχεια σημειώθηκαν αλυσσιδωτές εκρήξεις και εκδηλώθηκε πυρκαγιά, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Τα συνεργεία της πυροσβεστικής αναζητούν ακόμα έναν εργαζόμενο που αγνοείται, ενώ παράλληλα διενεργείται έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.
Ρωσικό βέτο στη συμφωνία για το κλίμα
9.11.2001 8:10 (Ωρα Λονδίνου) Οι υπουργοί περιβάλλοντος από 160 και πλέον χώρες έχουν φτάσει κοντά σε συμφωνία για τη μείωση αερίων όπως το μονοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του άνθρακα, που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (την αύξηση δηλαδή της παγκόσμιας θερμοκρασίας). Τον περασμένο Ιούλιο - στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών για το κλίμα, η Ρωσία πέτυχε να αποσπάσει εξαίρεση από τη γενική υποχρέωση μείωσης των αερίων αυτών. Συγκεκριμένα αναγνωρίστηκε ότι τα αχανή Ρωσικά δάση απορροφούν από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο τουλάχιστον 17 εκατομμύρια μετρικούς τόννους άνθρακα, και έτσι επιτράπηκε στη Ρωσία να μην μειώσει την καύση άνθρακα και πετρελαίου κατ' αυτή την ποσότητα. Τώρα όμως η ρωσική αντιπροσωπεία ζήτησε από τη σύνοδο του Μαρόκου να διπλασιασθεί αυτή η επιτρεπόμενη ποσότητα, προκειμένου να δωσει η Ρωσία την έγκριση της στη νέα συμφωνία για μείωση των εκπομπών αερίων.
|