Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-10-15

  1. Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
  2. Eπιθέσεις για ένατη νύχτα
  3. Στο Πακιστάν ο Κόλιν Πάουελ
  4. Ινδία: Ένταση για το Κασμίρ
  5. "OΙ ΗΠΑ τρέφουν τους Ταλεμπάν"
  6. Υπέρ παλαιστινιακού κράτους ο Μπλερ
  7. Βρετανία: Ισχυρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία
  8. Οι επιδράσεις των επιθέσεων στις ΗΠΑ στην ανθρώπινη συμπεριφορά
  9. Γαλλία: "Ανοίξτε πάλι το φάκελο Μάτα Χάρι"
  10. Γαλλία: "Ανοίξτε πάλι το φάκελο Μάτα Χάρι"
  11. Eπιθέσεις για ένατη νύχτα
  12. Eπιθέσεις για ένατη νύχτα
  13. Στο Πακιστάν ο Κόλιν Πάουελ
  14. "OΙ ΗΠΑ τρέφουν τους Ταλεμπάν"
  15. Υπέρ παλαιστινιακού κράτους ο Μπλερ
  16. Εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμό
  17. Γαλλία: "Ανοίξτε πάλι το φάκελο Μάτα Χάρι"
  18. Eπιθέσεις για ένατη νύχτα
  19. Στο Πακιστάν ο Κόλιν Πάουελ
  20. ΗΠΑ: Γράμμα με άνθρακα σε γερουσιαστή
  21. Ινδία: Ένταση για το Κασμίρ
  22. Υπέρ παλαιστινιακού κράτους ο Μπλερ
  23. Νέα προσφορά παράδοσης του Μπιν Λάντεν υπό όρους
  24. Βρετανία: Ισχυρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία
  25. ΗΠΑ: Γράμμα με άνθρακα σε γερουσιαστή
  26. Υπέρ παλαιστινιακού κράτους ο Μπλερ
  27. Νέα προσφορά παράδοσης του Μπιν Λάντεν υπό όρους
  28. Οι επιδράσεις των επιθέσεων στις ΗΠΑ στην ανθρώπινη συμπεριφορά
  29. Οι επιδράσεις των επιθέσεων στις ΗΠΑ στην ανθρώπινη συμπεριφορά
  30. Βρετανία: Ισχυρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία
  31. Συγκρούσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στη Νιγηρία
  32. Ξένοι δημοσιογράφοι στο Αφγανιστάν
  33. Εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμό
  34. Ήττα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αργεντινή
  35. Υπέρ παλαιστινιακού κράτους ο Μπλερ
  36. Πανικός άνθρακα
  37. Στο Πακιστάν ο Κόλιν Πάουελ
  38. Ο Γιασέρ Αραφάτ στο Λονδίνο
  39. Ξένοι δημοσιογράφοι στο Αφγανιστάν
  40. Ήττα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αργεντινή
  41. Στο Πακιστάν σήμερα ο Κόλιν Πάουελ
  42. Πανικός άνθρακα
  43. Νέοι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν
  44. Νέοι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν.
  45. Πανικός άνθρακα
  46. Στο Πακιστάν σήμερα ο Κόλιν Πάουελ
  47. Νέα προσφορά παράδοσης του Μπιν Λάντεν υπό όρους
  48. Ο Γιασσερ Αραφάτ στο Λονδίνο
  49. Συγκρούσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στη Νιγηρία
  50. Ήττα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αργεντινή
  51. Εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμό
  52. Ξένοι δημοσιογράφοι στο Αφγανιστάν
Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
BBC News
Το προσωπικό στο γραφείο του γερουσιαστή Ντάσλε υποβάλλεται σε εξετασεις

16.10.2001 2:57 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ, με θύματα ένα μικρό παιδί και ένα 73χρονο άνδρα. Τα δύο καινούρια κρούσματα ανακοινώθηκαν λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι σε φάκελο που εστάλη στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Τομ Ντάσχλε, βρέθηκε επίσης η υπόπτη ουσία.

Και τα δύο νέα θύματα φαίνεται ότι έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο για τη ζωή τους. Το αγόρι είχε επισκεφθεί τα γραφεί του ειδησεογραφικού δικτύου ABC στις 28 Σεπτεμβρίου, και τώρα πάσχει από τη δερματική μορφή της ασθένειας του άνθρακα. Το δεύτερο θύμα είναι ένα ακόμα εργαζόμενος της εφημερίδας Σαν στη Φλώριδα.

Ο αμρικανός πρόεδρος. Μπους είπε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στον Οσάμα μπιν Λάντεν και στα κρούσματα του άνθρακος, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη, επαρκή στοιχεία. Προειδοποίησε όμως όλους τους Αμερικανούς να προσέχουν τα γράμματα που παίρνουν από άγνωστους αποστολείς και αν έχουν υποψίες να ειδοποιούν αμέσως τις αρχές.

Η ανησυχία για το βακτήριο του άνθρακα αυξάνεται, όπως είναι φυσικό, σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας ζήτησε από την Ουάσινγκτον να της δώσει λεπτομέρειες για ένα γράμμα που πιθανότατα περιείχε άνθρακα και το οποίο είχε αποσταλεί από τη Μαλαισία σε γραφείο της εταιρείας Microsoft στη Νεβάδα, ενώ ανησυχίες εκφράζονται πλέον και στην Ευρώπη.

Στη Ελβετία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προληπτικά γίνεται θεραπεία σε έναν υπάλληλο μιας φαρμακευτικής εταιρείας που έλαβε μια επιστολή που περιείχε σκόνη απροσδιόριστης προέλευσης.

Στο Βέλγιο, εντοπίστηκαν το Σαββαστοκύριακο 6 ταχυδρομικοί φάκελοι που περιείχαν μία περίεργη λυκή σκόνη. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις οι 2 απάυτούς απεδείχθη ότι δεν ήταν μολυσμένοι με το βακτηρίδιο του άνθρακα, ενώ για τους υπόλοιπους τέσσερις οι αναλύσεις δεν έχουν ακόμη ολολκληρωθεί.

Αλλά και στη Γαλλία, έχουν σταλεί στο εργαστήριο για αναλύσεις δύο ταχυδρομικοί φάλελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη.

"Πρόκειται σίγουρα για εσκεμένη ενέργεια", είπε για τα κρούσματα στις ΗΠΑ ο ειδικός σε θέματα βιολογικού πολέμου, Τζον Παρατσίνιi. "Δεν είναι δυνατό να παρατηρούνται κρούσματα του βακτηριδίου αυτού στη Φλόριντα, στη Νέα Υόρκη και στη Νεβάδα και να μη σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για εσκεμένη ενέργεια. Το ζήτημα είναι αν συνδέονται αυτά τα κρούσματα με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου".

Πάντως, η κυβέρνηση της Βρετανίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες. Ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απειλή για βιολογική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, μέσα στα οποία είναι και η προμήθεια επαρκούς αριθμού αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση του βακτηριδίου του άνθρακα.

Eπιθέσεις για ένατη νύχτα
BBC News
Αμερικανικά αεροπλάνα έτοιμα για τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

16.10.2001 2:52 (Ωρα Λονδίνου)

Τις ισχυρότερες επιθέσεις στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της ημέρας από την έναρξη των βομβαρδισμών στις 7 Οκτωβρίου πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο εκρήξεις έγιναν στην πρωτεύουσα Καμπούλ και άνθρωποι έφευγαν από τα σπίτια τους για να σωθούν.

Από την Ουάσινγκτον ο αμερικανός υπουργός άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ παραδέχθηκε ότι οι θάνατοι αμάχων στο Αφγανιστάν είναι αναπόφευκτο στον πόλεμο που διεξάγει η Ουάσινγκτον. "Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε. Είναι πρακτικά αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιος βρίσκεται έξω στο έδαφος κάθε στιγμή" είπε ο κ. Ράμσφελντ.

Νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός άμυνας είπε ότι φυλλάδια ρίχνονται στο Αφγανιστάν για να διαβεβαιωθούν οι κατοίκους ότι οι στόχοι των δυνάμεων υπό την ηγεσία των αμερικανών είναι οι Ταλεμπάν και το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, της αντιπολίτευσης στο καθεστώς των Ταλεμπάν, είπε ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται κοντά στη πόλη Μαζάρι Σαρίφ. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή θα είναι μεγάλη απώλεια για τους Ταλεμπάν εάν χάσουν την πόλη Μαζάρι Σαρίφ από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας και μάλιστα ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο του βορείου Αφγανιστάν.

Στο Πακιστάν ο Κόλιν Πάουελ
BBC News
Μεγάλες αντιαμερικάνικες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλές πακιστανικές πόλεις

16.10.2001 2:52 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν εν μέσω διαδηλώσεων διαμαρτυρίας από υποστηρικτές του καθεστώτος των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος θα μεταβεί εν συνεχεία στην Ινδία, έχει ως στόχο την εδραίωση του διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας.

Με αφορμή την επίσκεψη, ένας συνασπισμός ισλαμικών θρησκευτικών κομμάτων απηύθυνε έκκληση για απεργία υποστηρίζοντας ότι οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να ανεχθούν να πατήσουν τη χώρα τους τα "μη καθαρά πόδια" του Κόλιν Πάουελ.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν ποικίλη. Στις περιοχές της Πεσαβάρ και της Κουέτα, όπου ο πληθυσμός τρέφει φιλικά αισθήματα προς τους Ταλεμπάν, πολλά γραφεία και καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Στο Καράτσι όμως οι επιχειρήσεις ήταν ως επί το πλείστον ανοικτές.

Σε διαδήλωση στην πόλη Χαϊντεραμπάντ οι αστυνομικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, Μοχάμεντ Ριάζ Χαν συνδέει τις αντιδράσεις με τα πλήγματα εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν: "Σίγουρα οι άνθρωποι έχουν ταραχθεί από τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. Πάντοτε δίνουμε έμφαση στο γεγονός ότι στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην υποφέρουν οι άμαχοι. Κάτι τέτοιο στο Πακιστάν ταράζει την κοινή γνώμη και αυτό είναι απολύτως φυσικό."

Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ αναμένεται να εκφράσει στον Αμερικανό αξιωματούχο την ανησυχία της για το ζήτημα.

Ινδία: Ένταση για το Κασμίρ

16.10.2001 2:53 (Ωρα Λονδίνου)
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο Πακιστάν οι αρχές στην Ινδία ανακοίνωσαν ότι ο στρατός της χώρας έπληξε 11 στρατιωτικά φυλάκια του Πακιστάν κατά μήκος της γραμμής ελέγχου που χωρίζει το Κασμίρ στα δύο.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ινδίας είπε ότι επρόκειτο για αντίποινα ενώ εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν είπε ότι επρόκειτο για επίθεση στην οποία οι πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις απάντησαν με πυρά κοντά στην περιοχή Σιαλκότ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Δελχί οι τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να εντείνουν δραματικά την κατάσταση σε μία περίοδο που ένας από τους βασικούς σκοπούς του αμερικανού υπουργού εξωτερικών είναι είναι να εξομαλύνει τις εντάσεις Ινδίας- Πακιστάν για το θέμα του Κασμίρ.

"OΙ ΗΠΑ τρέφουν τους Ταλεμπάν"

16.10.2001 2:52 (Ωρα Λονδίνου)

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, που είναι υπεύθυνος για τα προβλήματα της πείνας που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι του πλανήτη μας καταδίκασε τις ρίψεις τροφίμων που πραγματοποιούν οι Αμερικανοί από αέρος στο Αφγανιστάν. "Πρόκειται", είπε ο κ. Ζαν Ζιγκλέρ, "για πράξεις κυνισμού. Οι παραλήπτες της βοηθείας δεν είναι αυτοί που τη χρειάζονται περισσότερο, αλλά αυτοί που έχουν τα όπλα, δηλαδή οι Ταλεμπάν".

Ο κ Ζίγκλερ είπε επίσης ότι η ρίψη τροφίμων κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών θέτει σε κίνδυνο και τις ζωές εργαζομένων στις οργανώσεις αρωγής που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Υπέρ παλαιστινιακού κράτους ο Μπλερ
BBC News
Ο Τόνι Μπλερ (αριστερά) με το Γιασέρ Αραφάτ, στο γραφείο του στη Ντάουνινγκ Στριτ

16.10.2001 2:55 (Ωρα Λονδίνου)
Υπέρ της δημιουργίας ενός "βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους" στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Μεσανατολικού, η οποία θα εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια του Ισραήλ, τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ κατά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Μετά τη συνάντηση, ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι συμφώνησε με το συνομιλητή του πως ήρθε η ώρα για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και απέρριψε ισχυρισμούς ότι η διάθεση αυτή προκλήθηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γιασέρ Αραφάτ από την πλευρά του, επανέλαβε ότι καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές. Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του "δίκαιου αγώνα" των Παλαιστινίων και των επιθέσεων.

Είχαν προηγηθεί επικριτικά σχόλια ανώτατων Ισραηλινών αξιωματούχων για την επίσκεψη αυτή. Ο Ζαλμάν Σοβάλ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν γιά θέματα εξωτερικής πολιτικής εξέφρασε, μιλώντας στο BBC, τη βεβαιότητα ότι ο Τόνι Μπλερ "γνωρίζει τι ακριβώς εκπροσωπεί ο Γιασέρ Αραφάτ".

Κατά την άποψή του, ο ηγέτης των Παλαιστινίων είναι "ένας αμετανόητος τρομοκράτης" και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας "γνωρίζει ότι αν έχει αλλάξει στάση, δεν είναι επειδή έχει αλλάξει τις απόψεις του για το Ισραήλ , αλλά επιδή θέλει να έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα".

Στη Μέση Ανατολή συνεχίσθηκαν, εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις βίας. Μέλος της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκε σε έκρηξη βόμβας στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε πύραυλο που έπληξε αυτοκίνητο και σκότωσε τον αξιωματούχο της Χαμάς, Αχμέντ Μαρσούντ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ο Μαρσούντ ήταν στον κατάλογο των καταζητούμενων από το Ισραήλ.

Την Κυριακή η ισραηλινή πλευράσ επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν ένα άλλο στέλεχος της Χαμάς , τον Αμντούλ Ραχμάν στην Καλίκια της Δυτικής Οχθης.

Εντωμεταξύ το Ισραήλ απέσυρε μονάδες στρατού και τεθωρακισμένα από τις παλαιστινιακές περιοχές στη Χεβρώνα που είχε καταλάβει πριν από δέκα ημέρες έπειτα από επιθέσεις εναντίον Εβραίων εποίκων.

Βρετανία: Ισχυρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία

16.10.2001 2:55 (Ωρα Λονδίνου)
H βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προώθηση έκτακτου νομοσχεδίου για την ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών νόμων. Ο βρετανός υπουργός εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ είπε στο κοινοβούλιο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ισορροπία μεταξύ της υπεράσπισης των βασικών ανθρώπινων ελευθεριών και η αποφυγή της εκμετάλλευσής τους.

"Υποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες δεν θα έχουν δικαίωμα ασύλου ενώ οι αρχές θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία παρακολούθησης υπόπτων" είπε ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου θα είναι ευκολότερη η παραπομπή στη δικαιοσύνη ομάδων με έδρα τη Βρετανία που παρακινούν επεισόδια βίας και μίσους στο εξωτερικό.

Οι επιδράσεις των επιθέσεων στις ΗΠΑ στην ανθρώπινη συμπεριφορά

16.10.2001 2:54 (Ωρα Λονδίνου)
"Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άλλαξαν ριζικά το παγκόσμιο πολιτικό τοπίο" λένε συνεχώς οι αναλυτές. Δεν είναι όμως μόνο το πολιτικό τοπίο που έχει επηρρεασθεί αλλά και η ανθρώπινη συμπεριφορά και επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των επιθέσεων αλλά και της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθούν.

Ερευνα που έγινε στην Ινδία κατέγραψε εντυπωσιακή αλλαγή στις τηλεοπτικές συνήθειες των παιδιών. "Παιδιά που ποτέ πριν δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για την επικαιρότητα, παρακολουθούν τώρα το ειδησεογραφικό κανάλι με μεγάλη προσήλωση. Στις φτωχές γειτονιές του ανατολικου Δελχί, όπου οι νοικοκυραίοι διστάζουν να κυκλοφορούν τη νύχτα, ο παιδόκοσμος γνωρίζει τις λεπτομέρειες και μάλιστα συγκρίνει το πώς μεταδίδουν τις εξελίξεις τα διάφορα κανάλια.

Η 14χρόνη Οβάσι λέει ότι πριν τις επιθεέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούσε τις εκπομπές κινούμενων σκίτσων και τις κινηματογραφικές ταινίες.

Ενα άλλο κοριτσάκι που μίλησε στον ανταποκριτή του BBC στο Δελχί,είπε ότι θέλει να πολεμήσει τον Μπιν Λάντεν. Κάποιο άλλο κορίτσι, 10 ετών, έχει μεγαλύτερη συναίσθηση της πραγματικότητας και είπε ότι θα ήθελε να πολεμήσει αλλά είναι ακόμη πολύ μικρή.

Ενα ανεξάρτητο Κέντρο Ερευνών είχε αρχίσει, πριν από τις επιθέσεις, να παρακολουθεί τις αντιδράσεις των παιδιών στα τηλεοπτικά προγράμματα, όταν διαπίστωσε ότι η κρίση άλλαξε τις συνήθειές τους. Η Σουντ Νουτιάλ του Ερευνητικού κέντρου είπε ότι τα παιδιά αισθάνονται κάποιο φόβο, γιατί πριν από τις επιθέσεις, έβλεπαν βίαια επεισόδια μόνο σε ταινίες. "Τώρα βλέπουν την πραγματικότητα και έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν να συμβούν και στη χώρα τους. Διαπιστώσαμε ότι πολλά παιδιά αντί να παίζουν, συζητούν τις εξελίξεις. Παιδιά που δεν ξέρουν ποιος είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, γνωρίζουν πλέον τον πρέσβυ των Ταλεμπάν στο Πακιστάν. Τα γεγονότα έχουν αγγίξει και τρομάξει τα παιδιά" είπε η εκπρόσωπος του ερευνητικού κέντρου.l

Γαλλία: "Ανοίξτε πάλι το φάκελο Μάτα Χάρι"

16.10.2001 2:51 (Ωρα Λονδίνου)
Ζητήθηκε από το γαλλικό Υπουργείο Δικαιοσύνης να ξανανοίξει το φάκελο της πιο γνωστής ίσως "κατασκόπου" στον κόσμο, της Μάτα Χάρι, η οποία οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα πριν από 84 χρόνια. Σύμφωνα με ορισμένους Γάλλους και Ολλανδούς, η Μάτα Χάρι έπεσε θύμα βρώμικου παιχνιδιού της γαλλικής αντικατασκοπείας. Γαλλία: "Ανοίξτε πάλι το φάκελο Μάτα Χάρι"

16.10.2001 2:51 (Ωρα Λονδίνου)
Ζητήθηκε από το γαλλικό Υπουργείο Δικαιοσύνης να ξανανοίξει το φάκελο της πιο γνωστής ίσως "κατασκόπου" στον κόσμο, της Μάτα Χάρι, η οποία οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα πριν από 84 χρόνια. Σύμφωνα με ορισμένους Γάλλους και Ολλανδούς, η Μάτα Χάρι έπεσε θύμα βρώμικου παιχνιδιού της γαλλικής αντικατασκοπείας.

Eπιθέσεις για ένατη νύχτα
BBC News
Αμερικανικά αεροπλάνα έτοιμα για τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

15.10.2001 23:29 (Ωρα Λονδίνου)

Τις ισχυρότερες επιθέσεις στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της ημέρας από την έναρξη των βομβαρδισμών στις 7 Οκτωβρίου πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο εκρήξεις έγιναν στην πρωτεύουσα Καμπούλ και άνθρωποι έφευγαν από τα σπίτια τους για να σωθούν.

Από την Ουάσινγκτον ο αμερικανός υπουργός άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ παραδέχθηκε ότι οι θάνατοι αμάχων στο Αφγανιστάν είναι αναπόφευκτο στον πόλεμο που διεξάγει η Ουάσινγκτον. "Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε. Είναι πρακτικά αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιος βρίσκεται έξω στο έδαφος κάθε στιγμή" είπε ο κ. Ράμσφελντ.

Νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός άμυνας είπε ότι φυλλάδια ρίχνονται στο Αφγανιστάν για να διαβεβαιωθούν οι κατοίκους ότι οι στόχοι των δυνάμεων υπό την ηγεσία των αμερικανών είναι οι Ταλεμπάν και το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, της αντιπολίτευσης στο καθεστώς των Ταλεμπάν, είπε ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται κοντά στη πόλη Μαζάρι Σαρίφ. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή θα είναι μεγάλη απώλεια για τους Ταλεμπάν εάν χάσουν την πόλη Μαζάρι Σαρίφ από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας και μάλιστα ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο του βορείου Αφγανιστάν.

Eπιθέσεις για ένατη νύχτα
BBC News
Αμερικανικά αεροπλάνα έτοιμα για τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

15.10.2001 23:09 (Ωρα Λονδίνου)

Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε ότι φυλλάδια ρίχνονται στο Αφγανιστάν για να διαβεβαιωθούν οι κατοίκους ότι οι στόχοι των δυνάμεων υπό την ηγεσία των αμερικανών είναι οι Ταλεμπάν και το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο κ. Ραμσφελντ έκανε αυτές τις δηλώσεις από την Ουάσιγκτον ενώ οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν συνεχίζονταν για ένατη νύχτα.

Οι επιθέσεις τη Δευτέρα το πρωί, στην Καμπούλ, το Κανταχάρ και τη Τζαλαλαμπάντ χαρακτηρίστηκαν οι πιο σκληρές εναντίον στρατιωτικών στόχων των Ταλεμπάν.

Εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, της αντιπολίτευσης στο καθεστώς των Ταλεμπάν, είπε ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται κοντά στη πόλη Μαζάρι Σαρίφ. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή θα είναι μεγάλη απώλεια για τους Ταλεμπάν εάν χάσουν την πόλη Μαζάρι Σαρίφ από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας και μάλιστα ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο του βορείου Αφγανιστάν.

Αυτόπτες μάρτυρες στην Καμπούλ και τη Τζαλαλαμπάντ δηλώνουν ότι είδαν αεροπλάνα να ίπτανται πάνω από τις δύο αυτές πόλεις του Αφγανιστάν και ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες επλήγη και το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις των Ταλεμπάν απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά.

Εκπρόσωπος του ισλαμικού κινήματος υποστήριξε ότι 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Κάλα-ε-Νάου στη βορεινή επαρχία του Μπαγκντίς. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει καταστραφεί το κέντρο διεθνών τηλεφωνικών συνδέσεων της Καμπούλ και ότι η επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο έχει διακοπεί.

Στο Πακιστάν ο Κόλιν Πάουελ
BBC News
Μεγάλες αντιαμερικάνικες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλές πακιστανικές πόλεις

15.10.2001 23:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν εν μέσω διαδηλώσεων διαμαρτυρίας από υποστηρικτές του καθεστώτος των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος θα μεταβεί εν συνεχεία στην Ινδία, έχει ως στόχο την εδραίωση του διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας.

Με αφορμή την επίσκεψη, ένας συνασπισμός ισλαμικών θρησκευτικών κομμάτων απηύθυνε έκκληση για απεργία υποστηρίζοντας ότι οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να ανεχθούν να πατήσουν τη χώρα τους τα "μη καθαρά πόδια" του Κόλιν Πάουελ.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν ποικίλη. Στις περιοχές της Πεσαβάρ και της Κουέτα, όπου ο πληθυσμός τρέφει φιλικά αισθήματα προς τους Ταλεμπάν, πολλά γραφεία και καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Στο Καράτσι όμως οι επιχειρήσεις ήταν ως επί το πλείστον ανοικτές.

Σε διαδήλωση στην πόλη Χαϊντεραμπάντ οι αστυνομικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, Μοχάμεντ Ριάζ Χαν συνδέει τις αντιδράσεις με τα πλήγματα εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν: "Σίγουρα οι άνθρωποι έχουν ταραχθεί από τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. Πάντοτε δίνουμε έμφαση στο γεγονός ότι στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην υποφέρουν οι άμαχοι. Κάτι τέτοιο στο Πακιστάν ταράζει την κοινή γνώμη και αυτό είναι απολύτως φυσικό."

Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ αναμένεται να εκφράσει στον Αμερικανό αξιωματούχο την ανησυχία της για το ζήτημα.

"OΙ ΗΠΑ τρέφουν τους Ταλεμπάν"

15.10.2001 23:16 (Ωρα Λονδίνου)

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, που είναι υπεύθυνος για τα προβλήματα της πείνας που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι του πλανήτη μας καταδίκασε τις ρίψεις τροφίμων που πραγματοποιούν οι Αμερικανοί από αέρος στο Αφγανιστάν. "Πρόκειται", είπε ο κ. Ζαν Ζιγκλέρ, "για πράξεις κυνισμού. Οι παραλήπτες της βοηθείας δεν είναι αυτοί που τη χρειάζονται περισσότερο, αλλά αυτοί που έχουν τα όπλα, δηλαδή οι Ταλεμπάν".

Ο κ Ζίγκλερ είπε επίσης ότι η ρίψη τροφίμων κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών θέτει σε κίνδυνο και τις ζωές εργαζομένων στις οργανώσεις αρωγής που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Υπέρ παλαιστινιακού κράτους ο Μπλερ
BBC News
Ο Τόνι Μπλερ (αριστερά) με το Γιασέρ Αραφάτ, στο γραφείο του στη Ντάουνινγκ Στριτ

15.10.2001 15:21 (Ωρα Λονδίνου)
Υπέρ της δημιουργίας ενός "βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους" στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Μεσανατολικού, η οποία θα εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια του Ισραήλ, τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ κατά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Μετά τη συνάντηση, ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι συμφώνησε με το συνομιλητή του πως ήρθε η ώρα για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και απέρριψε ισχυρισμούς ότι η διάθεση αυτή προκλήθηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γιασέρ Αραφάτ από την πλευρά του, επανέλαβε ότι καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές. Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του "δίκαιου αγώνα" των Παλαιστινίων και των επιθέσεων.

Είχαν προηγηθεί επικριτικά σχόλια ανώτατων Ισραηλινών αξιωματούχων για την επίσκεψη αυτή. Ο Ζαλμάν Σοβάλ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν γιά θέματα εξωτερικής πολιτικής εξέφρασε, μιλώντας στο BBC, τη βεβαιότητα ότι ο Τόνι Μπλερ "γνωρίζει τι ακριβώς εκπροσωπεί ο Γιασέρ Αραφάτ".

Κατά την άποψή του, ο ηγέτης των Παλαιστινίων είναι "ένας αμετανόητος τρομοκράτης" και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας "γνωρίζει ότι αν έχει αλλάξει στάση, δεν είναι επειδή έχει αλλάξει τις απόψεις του για το Ισραήλ , αλλά επιδή θέλει να έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα".

Στη Μέση Ανατολή συνεχίσθηκαν, εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις βίας. Μέλος της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκε σε έκρηξη βόμβας στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε πύραυλο που έπληξε αυτοκίνητο και σκότωσε τον αξιωματούχο της Χαμάς, Αχμέντ Μαρσούντ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ο Μαρσούντ ήταν στον κατάλογο των καταζητούμενων από το Ισραήλ.

Την Κυριακή η ισραηλινή πλευράσ επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν ένα άλλο στέλεχος της Χαμάς , τον Αμντούλ Ραχμάν στην Καλίκια της Δυτική ς Οχθης.

Εντωμεταξύ το Ισραήλ απέσυρε μονάδες στρατού και τεθωρακισμένα από τις παλαιστινιακές περιοχές στη Χεβρώνα που είχε καταλάβει πριν από δέκα ημέρες έπειτα από επιθέσεις εναντίον Εβραίων εποίκων.

Εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμό
BBC News
Σοβαρά προβλήματα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

15.10.2001 8:17 (Ωρα Λονδίνου)
Η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, χαρακτήρισε την κατάσταση στο Αφγανιστάν σοβαρή, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια άτομα να πεθάνουν από ασιτία.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Μπι Μπι Σι, η ύπατη αρμοστής είπε ότι θα καλωσόριζε τη διακοπή των βομβαρδισμών για να καταστεί δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας πριν την έλευση του χειμώνα .

"Στο Αφγανιστάν, περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του λιμού και τα χρονικά περιθώρια για την παροχή βοήθειας στενεύουν", υπογράμμισε η κα.Ρόμπινσον.

Η κρίση στο Αφγανιστάν μπορεί να λάβει τις διαστάσεις της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Ρουάντα στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, πρόσθεσε η αρμοστής του ΟΗΕ, η οποία τόνισε ότι το πρόβλημα σίτισης στη χώρα της κεντρικής Ασίας υφίσταται ήδη εδώ και τρία χρόνια.

Η κα.Ρόμπινσον έχει τονίσει αρκετές φορές τις δυσκολίες στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν αλλά και στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Γαλλία: "Ανοίξτε πάλι το φάκελο Μάτα Χάρι"

15.10.2001 21:31 (Ωρα Λονδίνου)
Ζητήθηκε από το γαλλικό Υπουργείο Δικαιοσύνης να ξανανοίξει το φάκελο της πιο γνωστής ίσως "κατασκόπου" στον κόσμο, της Μάτα Χάρι, η οποία οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα πριν από 84 χρόνια. Σύμφωνα με ορισμένους Γάλλους και Ολλανδούς, η Μάτα Χάρι έπεσε θύμα βρώμικου παιχνιδιού της γαλλικής αντικατασκοπείας.

Eπιθέσεις για ένατη νύχτα
BBC News
Αμερικανικά αεροπλάνα έτοιμα για τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

15.10.2001 21:15 (Ωρα Λονδίνου)

Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε ότι φυλλάδια ρίχνονται στο Αφγανιστάν για να διαβεβαιωθούν οι κατοίκους ότι οι στόχοι των δυνάμεων υπό την ηγεσία των αμερικανών είναι οι Ταλεμπάν και το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο κ. Ραμσφελντ έκανε αυτές τις δηλώσεις από την Ουάσιγκτον ενώ οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν συνεχίζονταν για ένατη νύχτα.

Οι επιθέσεις τη Δευτέρα το πρωί, στην Καμπούλ, το Κανταχάρ και τη Τζαλαλαμπάντ χαρακτηρίστηκαν οι πιο σκληρές εναντίον στρατιωτικών στόχων των Ταλεμπάν.

Εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, της αντιπολίτευσης στο καθεστώς των Ταλεμπάν, είπε ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται κοντά στη πόλη Μαζάρι Σαρίφ. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή θα είναι μεγάλη απώλεια για τους Ταλεμπάν εάν χάσουν την πόλη Μαζάρι Σαρίφ από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας και μάλιστα ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο του βορείου Αφγανιστάν.

Αυτόπτες μάρτυρες στην Καμπούλ και τη Τζαλαλαμπάντ δηλώνουν ότι είδαν αεροπλάνα να ίπτανται πάνω από τις δύο αυτές πόλεις του Αφγανιστάν και ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες επλήγη και το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις των Ταλεμπάν απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά.

Εκπρόσωπος του ισλαμικού κινήματος υποστήριξε ότι 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Κάλα-ε-Νάου στη βορεινή επαρχία του Μπαγκντίς. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει καταστραφεί το κέντρο διεθνών τηλεφωνικών συνδέσεων της Καμπούλ και ότι η επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο έχει διακοπεί.

Στο Πακιστάν ο Κόλιν Πάουελ
BBC News
Μεγάλες αντιαμερικάνικες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλές πακιστανικές πόλεις

15.10.2001 20:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν εν μέσω διαδηλώσεων διαμαρτυρίας από υποστηρικτές του καθεστώτος των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος θα μεταβεί εν συνεχεία στην Ινδία, έχει ως στόχο την εδραίωση του διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας.

Με αφορμή την επίσκεψη, ένας συνασπισμός ισλαμικών θρησκευτικών κομμάτων απηύθυνε έκκληση για απεργία υποστηρίζοντας ότι οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να ανεχθούν να πατήσουν τη χώρα τους τα "μη καθαρά πόδια" του Κόλιν Πάουελ.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν ποικίλη. Στις περιοχές της Πεσαβάρ και της Κουέτα, όπου ο πληθυσμός τρέφει φιλικά αισθήματα προς τους Ταλεμπάν, πολλά γραφεία και καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Στο Καράτσι όμως οι επιχειρήσεις ήταν ως επί το πλείστον ανοικτές.

Σε διαδήλωση στην πόλη Χαϊντεραμπάντ οι αστυνομικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, Μοχάμεντ Ριάζ Χαν συνδέει τις αντιδράσεις με τα πλήγματα εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν: "Σίγουρα οι άνθρωποι έχουν ταραχθεί από τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. Πάντοτε δίνουμε έμφαση στο γεγονός ότι στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην υποφέρουν οι άμαχοι. Κάτι τέτοιο στο Πακιστάν ταράζει την κοινή γνώμη και αυτό είναι απολύτως φυσικό."

Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ αναμένεται να εκφράσει στον Αμερικανό αξιωματούχο την ανησυχία της για το ζήτημα.

ΗΠΑ: Γράμμα με άνθρακα σε γερουσιαστή
BBC News
Το προσωπικό στο γραφείο του γερουσιαστή Ντάσλε υποβάλλεται σε εξετασεις

15.10.2001 21:18 (Ωρα Λονδίνου)

O πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι εστάλη σε ανώτερο στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος στη Γερουσία, στον γερουσιαστή Τομ Ντάσχλε, γράμμα το οποίο, όπως απεδείχθη, περιείχε το βακτηρίδιο του άνθρακος. Ο κ. Μπους είπε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στον Οσάμα μπιν Λάντεν και στα κρούσματα του άνθρακος, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη, επαρκή στοιχεία. Προειδοποίησε όμως όλους τους Αμερικανούς να προσέχουν τα γράμματα που παίρνουν από άγνωστους αποστολείς και αν έχουν υποψίες να ειδοποιούν αμέσως τις αρχές.

Αυξάνονται, όπως είναι φυσικό, οι ανησυχίες για το βακτηρίδιο του άνθρακα, που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχει πλήξει συνολικά 12 ανθρώπους - από τους οποίους ο ένας έχει χάσει τη ζωή του - από τις 11 Σεπτεμβρίου, όταν και εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας ζήτησε από την Ουάσινγκτον να της δώσει λεπτομέρειες για ένα γράμμα που πιθανότατα περιείχε άνθρακα και το οποίο είχε αποσταλεί από τη Μαλαισία σε γραφείο της εταιρείας Microsoft στη Νεβάδα, ενώ ανησυχίες εκφράζονται πλέον και στην Ευρώπη.

Στη Ελβετία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προληπτικά γίνεται θεραπεία σε έναν υπάλληλο μιας φαρμακευτικής εταιρείας που έλαβε μια επιστολή που περιείχε σκόνη απροσδιόριστης προέλευσης.

Στο Βέλγιο, εντοπίστηκαν το Σαββαστοκύριακο 6 ταχυδρομικοί φάκελοι που περιείχαν μία περίεργη λυκή σκόνη. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις οι 2 απάυτούς απεδείχθη ότι δεν ήταν μολυσμένοι με το βακτηρίδιο του άνθρακα, ενώ για τους υπόλοιπους τέσσερις οι αναλύσεις δεν έχουν ακόμη ολολκληρωθεί.

Αλλά και στη Γαλλία, έχουν σταλεί στο εργαστήριο για αναλύσεις δύο ταχυδρομικοί φάλελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη.

"Πρόκειται σίγουρα για εσκεμένη ενέργεια", είπε για τα κρούσματα στις ΗΠΑ ο ειδικός σε θέματα βιολογικού πολέμου, Τζον Παρατσίνιi. "Δεν είναι δυνατό να παρατηρούνται κρούσματα του βακτηριδίου αυτού στη Φλόριντα, στη Νέα Υόρκη και στη Νεβάδα και να μη σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για εσκεμένη ενέργεια. Το ζήτημα είναι αν συνδέονται αυτά τα κρούσματα με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου".

Πάντως, η κυβέρνηση της Βρετανίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες. Ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απειλή για βιολογική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, μέσα στα οποία είναι και η προμήθεια επαρκούς αριθμού αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση του βακτηριδίου του άνθρακα.

Ινδία: Ένταση για το Κασμίρ

15.10.2001 20:51 (Ωρα Λονδίνου)

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο Πακιστάν οι αρχές στην Ινδία ανακοίνωσαν ότι ο στρατός της χώρας έπληξε 11 στρατιωτικά φυλάκια του Πακιστάν κατά μήκος της γραμμής ελέγχου που χωρίζει το Κασμίρ στα δύο.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ινδίας είπε ότι επρόκειτο για αντίποινα ενώ εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν είπε ότι επρόκειτο για επίθεση στην οποία οι πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις απάντησαν με πυρά κοντά στην περιοχή Σιαλκότ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Δελχί οι τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να εντείνουν δραματικά την κατάσταση σε μία περίοδο που ένας από τους βασικούς σκοπούς του αμερικανού υπουργού εξωτερικών είναι είναι να εξομαλύνει τις εντάσεις Ινδίας- Πακιστάν για το θέμα του Κασμίρ.

Υπέρ παλαιστινιακού κράτους ο Μπλερ
BBC News
Ο Τόνι Μπλερ (αριστερά) με το Γιασέρ Αραφάτ, στο γραφείο του στη Ντάουνινγκ Στριτ

15.10.2001 15:21 (Ωρα Λονδίνου)
Υπέρ της δημιουργίας ενός "βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους" στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Μεσανατολικού, η οποία θα εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια του Ισραήλ, τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ κατά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Μετά τη συνάντηση, ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι συμφώνησε με το συνομιλητή του πως ήρθε η ώρα για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και απέρριψε ισχυρισμούς ότι η διάθεση αυτή προκλήθηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γιασέρ Αραφάτ από την πλευρά του, επανέλαβε ότι καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές. Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του "δίκαιου αγώνα" των Παλαιστινίων και των επιθέσεων.

Είχαν προηγηθεί επικριτικά σχόλια ανώτατων Ισραηλινών αξιωματούχων για την επίσκεψη αυτή. Ο Ζαλμάν Σοβάλ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν γιά θέματα εξωτερικής πολιτικής εξέφρασε, μιλώντας στο BBC, τη βεβαιότητα ότι ο Τόνι Μπλερ "γνωρίζει τι ακριβώς εκπροσωπεί ο Γιασέρ Αραφάτ".

Κατά την άποψή του, ο ηγέτης των Παλαιστινίων είναι "ένας αμετανόητος τρομοκράτης" και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας "γνωρίζει ότι αν έχει αλλάξει στάση, δεν είναι επειδή έχει αλλάξει τις απόψεις του για το Ισραήλ , αλλά επιδή θέλει να έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα".

Στη Μέση Ανατολή συνεχίσθηκαν, εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις βίας. Μέλος της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκε σε έκρηξη βόμβας στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε πύραυλο που έπληξε αυτοκίνητο και σκότωσε τον αξιωματούχο της Χαμάς, Αχμέντ Μαρσούντ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ο Μαρσούντ ήταν στον κατάλογο των καταζητούμενων από το Ισραήλ.

Την Κυριακή η ισραηλινή πλευράσ επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν ένα άλλο στέλεχος της Χαμάς , τον Αμντούλ Ραχμάν στην Καλίκια της Δυτική ς Οχθης.

Εντωμεταξύ το Ισραήλ απέσυρε μονάδες στρατού και τεθωρακισμένα από τις παλαιστινιακές περιοχές στη Χεβρώνα που είχε καταλάβει πριν από δέκα ημέρες έπειτα από επιθέσεις εναντίον Εβραίων εποίκων.

Νέα προσφορά παράδοσης του Μπιν Λάντεν υπό όρους

15.10.2001 8:10 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπαρχηγός των Ταλεμπάν, Μαουλβί Αμπντούλ Καμπίρ, επανέλαβε ότι το καθεστώς είναι πρόθυμο να συζητήσει την παράδοση του Οσάμα μπιν Λάντεν σε ουδέτερη χώρα, εφόσον δοθούν αποδείξεις για τη συμμετοχή στα χτυπήματα κατά των ΗΠΑ.

Τόνισε ότι η προσφορά αυτή από την πλευρά των Ταλεμπάν προϋποθέτει τη λήξη των αμερικανικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν. "Η χώρα στην οποία θα παραδοθεί ο Μπιν Λάντεν δεν πρέπει να δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ", είπε ο κ.Καμπίρ.

Oι ΗΠΑ απέρριψαν αμέσως τη νέα προσφορά. Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι το μόνο που έχουν να κάνουν οι Ταλεμπάν, είναι να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, χωρίς διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας είπε ότι οι στρατιώτες της δε θα προχωρήσουν προς την Καμπούλ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία για πολιτική λύση της κρίσης στο Αφγανιστάν. Ο αναγνωριζόμενος από τις περισσότερες χώρες του κόσμου ως πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρανουντίν Ραμπανί, δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες επαφές με τις ΗΠΑ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά όχι ευρύτερη συνεργασία μεταξύ Αμερικανών και Βόρειας Συμμαχίας.

Εξάλλου, ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Αμντούλ Σατάρ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το ρόλο της Βόρειας Συμμαχίας. Είπε ότι μια πιθανή κατάληψη της Καμπούλ από τις βόρειες αντιπολιτευτικές δυνάμεις θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω την κατάσταση.

Βρετανία: Ισχυρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία

15.10.2001 17:13 (Ωρα Λονδίνου)

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προώθηση έκτακτου νομοσχεδίου για την ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών νόμων. Ο βρετανός υπουργός εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ είπε στο κοινοβούλιο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ισορροπία μεταξύ της υπεράσπισης των βασικών ανθρώπινων ελευθεριών και η αποφυγή της εκμετάλλευσής τους.

"Υποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες δεν θα έχουν δικαίωμα ασύλου ενώ οι αρχές θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία παρακολούθησης υπόπτων" είπε ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου θα είναι ευκολότερη η παραπομπή στη δικαιοσύνη ομάδων με έδρα τη Βρετανία που παρακινούν επεισόδια βίας και μίσους στο εξωτερικό.

ΗΠΑ: Γράμμα με άνθρακα σε γερουσιαστή
BBC News
Το προσωπικό στο γραφείο του γερουσιαστή Ντάσλε υποβάλλεται σε εξετασεις

15.10.2001 20:01 (Ωρα Λονδίνου)

O πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι εστάλη σε ανώτερο στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος στη Γερουσία, στον γερουσιαστή Τομ Ντάσχλε, γράμμα το οποίο, όπως απεδείχθη, περιείχε το βακτηρίδιο του άνθρακος. Ο κ. Μπους είπε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στον Οσάμα μπιν Λάντεν και στα κρούσματα του άνθρακος, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη, επαρκή στοιχεία. Προειδοποίησε όμως όλους τους Αμερικανούς να προσέχουν τα γράμματα που παίρνουν από άγνωστους αποστολείς και αν έχουν υποψίες να ειδοποιούν αμέσως τις αρχές.

Αυξάνονται, όπως είναι φυσικό, οι ανησυχίες για το βακτηρίδιο του άνθρακα, που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχει πλήξει συνολικά 12 ανθρώπους - από τους οποίους ο ένας έχει χάσει τη ζωή του - από τις 11 Σεπτεμβρίου, όταν και εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας ζήτησε από την Ουάσινγκτον να της δώσει λεπτομέρειες για ένα γράμμα που πιθανότατα περιείχε άνθρακα και το οποίο είχε αποσταλεί από τη Μαλαισία σε γραφείο της εταιρείας Microsoft στη Νεβάδα, ενώ ανησυχίες εκφράζονται πλέον και στην Ευρώπη.

Στη Ελβετία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προληπτικά γίνεται θεραπεία σε έναν υπάλληλο μιας φαρμακευτικής εταιρείας που έλαβε μια επιστολή που περιείχε σκόνη απροσδιόριστης προέλευσης.

Στο Βέλγιο, εντοπίστηκαν το Σαββαστοκύριακο 6 ταχυδρομικοί φάκελοι που περιείχαν μία περίεργη λυκή σκόνη. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις οι 2 απάυτούς απεδείχθη ότι δεν ήταν μολυσμένοι με το βακτηρίδιο του άνθρακα, ενώ για τους υπόλοιπους τέσσερις οι αναλύσεις δεν έχουν ακόμη ολολκληρωθεί.

Αλλά και στη Γαλλία, έχουν σταλεί στο εργαστήριο για αναλύσεις δύο ταχυδρομικοί φάλελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη.

"Πρόκειται σίγουρα για εσκεμένη ενέργεια", είπε για τα κρούσματα στις ΗΠΑ ο ειδικός σε θέματα βιολογικού πολέμου, Τζον Παρατσίνιi. "Δεν είναι δυνατό να παρατηρούνται κρούσματα του βακτηριδίου αυτού στη Φλόριντα, στη Νέα Υόρκη και στη Νεβάδα και να μη σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για εσκεμένη ενέργεια. Το ζήτημα είναι αν συνδέονται αυτά τα κρούσματα με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου".

Πάντως, η κυβέρνηση της Βρετανίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες. Ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απειλή για βιολογική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, μέσα στα οποία είναι και η προμήθεια επαρκούς αριθμού αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση του βακτηριδίου του άνθρακα.

Υπέρ παλαιστινιακού κράτους ο Μπλερ
BBC News
Ο Τόνι Μπλερ (αριστερά) με το Γιασέρ Αραφάτ, στο γραφείο του στη Ντάουνινγκ Στριτ

15.10.2001 15:21 (Ωρα Λονδίνου)
Υπέρ της δημιουργίας ενός "βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους" στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Μεσανατολικού, η οποία θα εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια του Ισραήλ, τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ κατά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Μετά τη συνάντηση, ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι συμφώνησε με το συνομιλητή του πως ήρθε η ώρα για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και απέρριψε ισχυρισμούς ότι η διάθεση αυτή προκλήθηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γιασέρ Αραφάτ από την πλευρά του, επανέλαβε ότι καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές. Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του "δίκαιου αγώνα" των Παλαιστινίων και των επιθέσεων.

Είχαν προηγηθεί επικριτικά σχόλια ανώτατων Ισραηλινών αξιωματούχων για την επίσκεψη αυτή. Ο Ζαλμάν Σοβάλ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν γιά θέματα εξωτερικής πολιτικής εξέφρασε, μιλώντας στο BBC, τη βεβαιότητα ότι ο Τόνι Μπλερ "γνωρίζει τι ακριβώς εκπροσωπεί ο Γιασέρ Αραφάτ".

Κατά την άποψή του, ο ηγέτης των Παλαιστινίων είναι "ένας αμετανόητος τρομοκράτης" και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας "γνωρίζει ότι αν έχει αλλάξει στάση, δεν είναι επειδή έχει αλλάξει τις απόψεις του για το Ισραήλ , αλλά επιδή θέλει να έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα".

Στη Μέση Ανατολή συνεχίσθηκαν, εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις βίας. Μέλος της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκε σε έκρηξη βόμβας στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε πύραυλο που έπληξε αυτοκίνητο και σκότωσε τον αξιωματούχο της Χαμάς, Αχμέντ Μαρσούντ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ο Μαρσούντ ήταν στον κατάλογο των καταζητούμενων από το Ισραήλ.

Την Κυριακή η ισραηλινή πλευράσ επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν ένα άλλο στέλεχος της Χαμάς , τον Αμντούλ Ραχμάν στην Καλίκια της Δυτική ς Οχθης.

Εντωμεταξύ το Ισραήλ απέσυρε μονάδες στρατού και τεθωρακισμένα από τις παλαιστινιακές περιοχές στη Χεβρώνα που είχε καταλάβει πριν από δέκα ημέρες έπειτα από επιθέσεις εναντίον Εβραίων εποίκων.

Νέα προσφορά παράδοσης του Μπιν Λάντεν υπό όρους

15.10.2001 8:10 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπαρχηγός των Ταλεμπάν, Μαουλβί Αμπντούλ Καμπίρ, επανέλαβε ότι το καθεστώς είναι πρόθυμο να συζητήσει την παράδοση του Οσάμα μπιν Λάντεν σε ουδέτερη χώρα, εφόσον δοθούν αποδείξεις για τη συμμετοχή στα χτυπήματα κατά των ΗΠΑ.

Τόνισε ότι η προσφορά αυτή από την πλευρά των Ταλεμπάν προϋποθέτει τη λήξη των αμερικανικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν. "Η χώρα στην οποία θα παραδοθεί ο Μπιν Λάντεν δεν πρέπει να δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ", είπε ο κ.Καμπίρ.

Oι ΗΠΑ απέρριψαν αμέσως τη νέα προσφορά. Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι το μόνο που έχουν να κάνουν οι Ταλεμπάν, είναι να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, χωρίς διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας είπε ότι οι στρατιώτες της δε θα προχωρήσουν προς την Καμπούλ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία για πολιτική λύση της κρίσης στο Αφγανιστάν. Ο αναγνωριζόμενος από τις περισσότερες χώρες του κόσμου ως πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρανουντίν Ραμπανί, δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες επαφές με τις ΗΠΑ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά όχι ευρύτερη συνεργασία μεταξύ Αμερικανών και Βόρειας Συμμαχίας.

Εξάλλου, ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Αμντούλ Σατάρ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το ρόλο της Βόρειας Συμμαχίας. Είπε ότι μια πιθανή κατάληψη της Καμπούλ από τις βόρειες αντιπολιτευτικές δυνάμεις θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω την κατάσταση.

Οι επιδράσεις των επιθέσεων στις ΗΠΑ στην ανθρώπινη συμπεριφορά

15.10.2001 18:03 (Ωρα Λονδίνου)

"Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άλλαξαν ριζικά το παγκόσμιο πολιτικό τοπίο" λένε συνεχώς οι αναλυτές. Δεν είναι όμως μόνο το πολιτικό τοπίο που έχει επηρρεασθεί αλλά και η ανθρώπινη συμπεριφορά και επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των επιθέσεων αλλά και της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθούν.

Ερευνα που έγινε στην Ινδία κατέγραψε εντυπωσιακή αλλαγή στις τηλεοπτικές συνήθειες των παιδιών. "Παιδιά που ποτέ πριν δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για την επικαιρότητα, παρακολουθούν τώρα το ειδησεογραφικό κανάλι με μεγάλη προσήλωση. Στις φτωχές γειτονιές του ανατολικου Δελχί, όπου οι νοικοκυραίοι διστάζουν να κυκλοφορούν τη νύχτα, ο παιδόκοσμος γνωρίζει τις λεπτομέρειες και μάλιστα συγκρίνει το πώς μεταδίδουν τις εξελίξεις τα διάφορα κανάλια.

Η 14χρόνη Οβάσι λέει ότι πριν τις επιθεέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούσε τις εκπομπές κινούμενων σκίτσων και τις κινηματογραφικές ταινίες.

Ενα άλλο κοριτσάκι που μίλησε στον ανταποκριτή του BBC στο Δελχί,είπε ότι θέλει να πολεμήσει τον Μπιν Λάντεν. Κάποιο άλλο κορίτσι, 10 ετών, έχει μεγαλύτερη συναίσθηση της πραγματικότητας και είπε ότι θα ήθελε να πολεμήσει αλλά είναι ακόμη πολύ μικρή.

Ενα ανεξάρτητο Κέντρο Ερευνών είχε αρχίσει, πριν από τις επιθέσεις, να παρακολουθεί τις αντιδράσεις των παιδιών στα τηλεοπτικά προγράμματα, όταν διαπίστωσε ότι η κρίση άλλαξε τις συνήθειές τους. Η Σουντ Νουτιάλ του Ερευνητικού κέντρου είπε ότι τα παιδιά αισθάνονται κάποιο φόβο, γιατί πριν από τις επιθέσεις, έβλεπαν βίαια επεισόδια μόνο σε ταινίες. "Τώρα βλέπουν την πραγματικότητα και έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν να συμβούν και στη χώρα τους. Διαπιστώσαμε ότι πολλά παιδιά αντί να παίζουν, συζητούν τις εξελίξεις. Παιδιά που δεν ξέρουν ποιος είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, γνωρίζουν πλέον τον πρέσβυ των Ταλεμπάν στο Πακιστάν . Τα γεγονότα έχουν αγγίξει και τρομάξει τα παιδιά" είπε η εκπρόσωπος του ερευνητικού κέντρου.l Οι επιδράσεις των επιθέσεων στις ΗΠΑ στην ανθρώπινη συμπεριφορά

15.10.2001 18:03 (Ωρα Λονδίνου)

"Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άλλαξαν ριζικά το παγκόσμιο πολιτικό τοπίο" λένε συνεχώς οι αναλυτές. Δεν είναι όμως μόνο το πολιτικό τοπίο που έχει επηρρεασθεί αλλά και η ανθρώπινη συμπεριφορά και επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των επιθέσεων αλλά και της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθούν.

Ερευνα που έγινε στην Ινδία κατέγραψε εντυπωσιακή αλλαγή στις τηλεοπτικές συνήθειες των παιδιών. "Παιδιά που ποτέ πριν δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για την επικαιρότητα, παρακολουθούν τώρα το ειδησεογραφικό κανάλι με μεγάλη προσήλωση. Στις φτωχές γειτονιές του ανατολικου Δελχί, όπου οι νοικοκυραίοι διστάζουν να κυκλοφορούν τη νύχτα, ο παιδόκοσμος γνωρίζει τις λεπτομέρειες και μάλιστα συγκρίνει το πώς μεταδίδουν τις εξελίξεις τα διάφορα κανάλια.

Η 14χρόνη Οβάσι λέει ότι πριν τις επιθεέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούσε τις εκπομπές κινούμενων σκίτσων και τις κινηματογραφικές ταινίες.

Ενα άλλο κοριτσάκι που μίλησε στον ανταποκριτή του BBC στο Δελχί,είπε ότι θέλει να πολεμήσει τον Μπιν Λάντεν. Κάποιο άλλο κορίτσι, 10 ετών, έχει μεγαλύτερη συναίσθηση της πραγματικότητας και είπε ότι θα ήθελε να πολεμήσει αλλά είναι ακόμη πολύ μικρή.

Ενα ανεξάρτητο Κέντρο Ερευνών είχε αρχίσει, πριν από τις επιθέσεις, να παρακολουθεί τις αντιδράσεις των παιδιών στα τηλεοπτικά προγράμματα, όταν διαπίστωσε ότι η κρίση άλλαξε τις συνήθειές τους. Η Σουντ Νουτιάλ του Ερευνητικού κέντρου είπε ότι τα παιδιά αισθάνονται κάποιο φόβο, γιατί πριν από τις επιθέσεις, έβλεπαν βίαια επεισόδια μόνο σε ταινίες.

"Τώρα βλέπουν την πραγματικότητα και έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν να συμβούν και στη χώρα τους. Διαπιστώσαμε ότι πολλά παιδιά αντί να παίζουν, συζητούν τις εξελίξεις. Παιδιά που δεν ξέρουν ποιος είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, γνωρίζουν πλέον τον πρέσβυ των Ταλεμπάν στο Πακισ τάν. Τα γεγονότα έχουν αγγίξει και τρομάξει τα παιδιά" είπε η εκπρόσωπος του ερευνητικού κέντρου.l

Βρετανία: Ισχυρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία

15.10.2001 17:13 (Ωρα Λονδίνου)

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προώθηση έκτακτου νομοσχεδίου για την ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών νόμων. Ο βρετανός υπουργός εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ είπε στο κοινοβούλιο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ισορροπία μεταξύ της υπεράσπισης των βασικών ανθρώπινων ελευθεριών και η αποφυγή της εκμετάλλευσής τους.

"Υποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες δεν θα έχουν δικαίωμα ασύλου ενώ οι αρχές θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία παρακολούθησης υπόπτων" είπε ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου θα είναι ευκολότερη η παραπομπή στη δικαιοσύνη ομάδων με έδρα τη Βρετανία που παρακινούν επεισόδια βίας και μίσους στο εξωτερικό.

Συγκρούσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στη Νιγηρία

15.10.2001 6:47 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον δεκατρείς νεκροί είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων που έγιναν στην πόλη Κάνο της Βόρειας Νιγηρίας ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Τα βίαια επεισόδια άρχισαν όταν νεαροί άρχισαν να βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα και κτίρια.

Τα επεισόδια εξαπλώθηκαν σε πολλές περιοχές της πόλης με αποτέλεσμα να καούν εκκλησίες χριστιανών και μουσουλμανικά τεμένη.

Την Παρασκευή, χιλιάδες άτομα πήραν μέρος σε ειρηνική συγκέντρωση κατά των αμερικανικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν και υπέρ του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ξένοι δημοσιογράφοι στο Αφγανιστάν
BBC News
Ένοπλοι Ταλεμπάν υποδέχθηκαν τους δημοσιογράφους.

15.10.2001 6:51 (Ωρα Λονδίνου)
Οι πρώτοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης στους οποίους επετράπη η μετάβαση σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλεμπάν, μεταδίδουν εικόνες καταστροφής στο απομακρυσμένο χωριό Κουράμ στην περιοχή της Τζαλαλαμπάντ, στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με το καθεστώς της Καμπούλ, το χωριό δέχθηκε αεροπορικές επιθέσεις το βράδυ της Πέμπτης. Εξαγριωμένοι κάτοικοι μιλούν για περίπου διακόσιους νεκρούς μεταξύ των αμάχων.

Οι δημοσιογράφοι αντίκρυσαν βομβαρδισμένα σπίτια, 18 τάφους που φαίνεται να έχουν σκαφτεί πρόσφατα και πολλά κουφάρια ζώων.

Οι Ταλεμπάν υποστηρίζουν ότι συνολικά περίπου 300 άτομα έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς.

Εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμό
BBC News
Σοβαρά προβλήματα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

15.10.2001 8:17 (Ωρα Λονδίνου)
Η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, χαρακτήρισε την κατάσταση στο Αφγανιστάν σοβαρή, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια άτομα να πεθάνουν από ασιτία.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Μπι Μπι Σι, η ύπατη αρμοστής είπε ότι θα καλωσόριζε τη διακοπή των βομβαρδισμών για να καταστεί δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας πριν την έλευση του χειμώνα .

"Στο Αφγανιστάν, περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του λιμού και τα χρονικά περιθώρια για την παροχή βοήθειας στενεύουν", υπογράμμισε η κα.Ρόμπινσον.

Η κρίση στο Αφγανιστάν μπορεί να λάβει τις διαστάσεις της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Ρουάντα στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, πρόσθεσε η αρμοστής του ΟΗΕ, η οποία τόνισε ότι το πρόβλημα σίτισης στη χώρα της κεντρικής Ασίας υφίσταται ήδη εδώ και τρία χρόνια.

Η κα.Ρόμπινσον έχει τονίσει αρκετές φορές τις δυσκολίες στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν αλλά και στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Ήττα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αργεντινή

15.10.2001 8:16 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις εκλογές για την ανανέωση των μισών εδρών του Κογκρέσου και της Γερουσίας της Αργεντινής, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον πρόεδρο Φερνάντο ντε λα Ρούα υπέστη βαριά ήττα από το κόμμα των Περονιστών.

Ωστόσο, η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν πολύ μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ψήφισαν λευκό.

Παρά το ότι στην Αργεντινή η προσέλευση στις κάλπες είναι υποχρεωτική, ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 30% του εκλογικού σώματος απείχε από τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, το μήνυμα που πέρασε ο λαός της Αργεντινής είναι η απόρριψη όλων των κομματικών σχηματισμών.

Υπέρ παλαιστινιακού κράτους ο Μπλερ
BBC News
Ο Τόνι Μπλερ (αριστερά) με το Γιασέρ Αραφάτ, στο γραφείο του στη Ντάουνινγκ Στριτ

15.10.2001 15:21 (Ωρα Λονδίνου)
Υπέρ της δημιουργίας ενός "βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους" στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Μεσανατολικού, η οποία θα εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια του Ισραήλ, τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ κατά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Μετά τη συνάντηση, ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι συμφώνησε με το συνομιλητή του πως ήρθε η ώρα για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και απέρριψε ισχυρισμούς ότι η διάθεση αυτή προκλήθηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γιασέρ Αραφάτ από την πλευρά του, επανέλαβε ότι καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές. Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του "δίκαιου αγώνα" των Παλαιστινίων και των επιθέσεων.

Είχαν προηγηθεί επικριτικά σχόλια ανώτατων Ισραηλινών αξιωματούχων για την επίσκεψη αυτή. Ο Ζαλμάν Σοβάλ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν γιά θέματα εξωτερικής πολιτικής εξέφρασε, μιλώντας στο BBC, τη βεβαιότητα ότι ο Τόνι Μπλερ "γνωρίζει τι ακριβώς εκπροσωπεί ο Γιασέρ Αραφάτ".

Κατά την άποψή του, ο ηγέτης των Παλαιστινίων είναι "ένας αμετανόητος τρομοκράτης" και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας "γνωρίζει ότι αν έχει αλλάξει στάση, δεν είναι επειδή έχει αλλάξει τις απόψεις του για το Ισραήλ , αλλά επιδή θέλει να έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα".

Στη Μέση Ανατολή συνεχίσθηκαν, εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις βίας. Μέλος της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκε σε έκρηξη βόμβας στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε πύραυλο που έπληξε αυτοκίνητο και σκότωσε τον αξιωματούχο της Χαμάς, Αχμέντ Μαρσούντ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ο Μαρσούντ ήταν στον κατάλογο των καταζητούμενων από το Ισραήλ.

Την Κυριακή η ισραηλινή πλευράσ επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν ένα άλλο στέλεχος της Χαμάς , τον Αμντούλ Ραχμάν στην Καλίκια της Δυτική ς Οχθης.

Εντωμεταξύ το Ισραήλ απέσυρε μονάδες στρατού και τεθωρακισμένα από τις παλαιστινιακές περιοχές στη Χεβρώνα που είχε καταλάβει πριν από δέκα ημέρες έπειτα από επιθέσεις εναντίον Εβραίων εποίκων.

Πανικός άνθρακα
BBC News
Κρούσματα έχουν σημειωθεί στη Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη

15.10.2001 8:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον υπόλοιπο κόσμο για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης με βιολογικά όπλα. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι είπε ότι εντοπίστηκαν τρεις ακόμα περιπτώσεις έκθεσης στο βακτήριο του άνθρακα εντοπίστηκαν στη Νέα Υόρκη, φέρνοντας τον συνολικο αριθμό προσβεβλημένων ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες στους 12. Το FΒΙ λέει ότι η σύζυγος του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας της Φλόριδας στην οποία εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα σε δύο από τους ύποπτους για τις αεροπειρατίες της 11ης Σεπτεμβρίου. Ανησυχία και στον υπόλοιπο κόσμο όπου διεξάγονται έερευνες σε διάφοτρες περιπτώσεις όπου εντοπίζονται ύποπτες ουσίες,. Στη Βραζιλία ειδικές μονάδες ελέγχουν ένα αερσκάφος που προερχόταν από τη Γερμανία καθώς βρέθηκε σε αυτο μια άσπρη σκόνη. Οι αρχές του Μεξικου εξετάζουν μια σειρα υπόπτων επιστολών από το εξωτερικό ενώ στην Αυστραλία συναγερμός σήμανε σε πολλές πόλεις και μεταξύ άλλων εκκενώθηκε η αμερικανική πρεσβεία στη Μελβούρνη. Τέλος εδω στη Βρετανία έκλεισε ο Καθεδρικός ναός του Καντερμπέρι όταν εντοπίστηκε πως στη διάρκεια της λειτουργίας ένας άνδρας εντοπίστηκε να ρίχνει κάποια λευκή σκόνη. Σε καμμιά από τις περιπτώσεις αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αν πρόκειται για κάποιου είδους επίθεση με χημικές ή βιολογικές ουσίες.

Στο Πακιστάν ο Κόλιν Πάουελ
BBC News
Μεγάλες αντιαμερικάνικες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλές πακιστανικές πόλεις

15.10.2001 15:10 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν εν μέσω διαδηλώσεων διαμαρτυρίας από υποστηρικτές του καθεστώτος των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος θα μεταβεί εν συνεχεία στην Ινδία, έχει ως στόχο την εδραίωση του διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας.

Με αφορμή την επίσκεψη, ένας συνασπισμός ισλαμικών θρησκευτικών κομμάτων απηύθυνε έκκληση για γενική απεργία υποστηρίζοντας ότι οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να ανεχθούν να πατήσουν τη χώρα τους τα "μη καθαρά πόδια" του Κόλιν Πάουελ.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν ποικίλη. Στις περιοχές της Πεσαβάρ και της Κουέτα, όπου ο πληθυσμός τρέφει φιλικά αισθήματα προς τους Ταλεμπάν, πολλά γραφεία και καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Στο Καράτσι όμως οι επιχειρήσεις ήταν ως επί το πλείστον ανοικτές.

Σε διαδήλωση στην πόλη Χαϊντεραμπάντ οι αστυνομικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, Μοχάμεντ Ριάζ Χαν συνδέει τις αντιδράσεις με τα πλήγματα εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν: "Σίγουρα οι άνθρωποι έχουν ταραχθεί από τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. Πάντοτε δίνουμε έμφαση στο γεγονός ότι στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην υποφέρουν οι άμαχοι. Κάτι τέτοιο στο Πακιστάν ταράζει την κοινή γνώμη και αυτό είναι απολύτως φυσικό."

Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντα αναμένεται να εκφράσει στον Αμερικανό αξιωματούχο την ανησυχία της για το ζήτημα.

Ο Γιασέρ Αραφάτ στο Λονδίνο

15.10.2001 12:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ συναντάται στο Λονδίνο, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ για να συζητήσουν τις αμερικανοβρετανικές προτάσεις ειρήνευσης, οι οποίες εμμέσως περιλαμβάνουν τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

O Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, με αφορμή την επίσκεψη Αραφάτ, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες γιά την αναζωπύρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας δεν αποτελούν "παράδοση στους τρομοκράτες".

Είχαν προηγηθεί επικριτικά σχόλια ανώτατων Ισραηλινών αξιωματούχων για την επίσκεψη αυτή. Ο Ζαλμάν Σοβάλ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν γιά θέματα εξωτερικής πολιτικής εξέφρασε, μιλώντας στο BBC, τη βεβαιότητα ότι ο Τόνι Μπλερ "γνωρίζει τι ακριβώς εκπροσωπεί ο Γιασέρ Αραφάτ".

Κατά την άποψή του, ο ηγέτης των Παλαιστινίων είναι "ένας αμετανόητος τρομοκράτης" και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας "γνωρίζει ότι αν έχει αλλάξει στάση, δεν είναι επειδή έχει αλλάξει τις απόψεις του για το Ισραήλ , αλλά επιδή θέλει να έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα".

Στη Μέση Ανατολή συνεχίσθηκαν, εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις βίας. Μέλος της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκε σε έκρηξη βόμβας στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε πύραυλο που έπληξε αυτοκίνητο και σκότωσε τον αξιωματούχο της Χαμάς, Αχμέντ Μαρσούντ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ο Μαρσούντ ήταν στον κατάλογο των καταζητούμενων από το Ισραήλ.

Την Κυριακή η ισραηλινή πλευράσ επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν ένα άλλο στέλεχος της Χαμάς , τον Αμντούλ Ραχμάν στην Καλίκια της Δυτικής Οχθης.

Εντωμεταξύ το Ισραήλ απέσυρε μονάδες στρατού και τεθωρακισμένα από τις παλαιστινιακές περιοχές στη Χεβρώνα που είχε καταλάβει πριν από δέκα ημέρες έπειτα από επιθέσεις εναντίον Εβραίων εποίκων.

Ξένοι δημοσιογράφοι στο Αφγανιστάν
BBC News
Ένοπλοι Ταλεμπάν υποδέχθηκαν τους δημοσιογράφους.

15.10.2001 6:51 (Ωρα Λονδίνου)
Οι πρώτοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης στους οποίους επετράπη η μετάβαση σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλεμπάν, μεταδίδουν εικόνες καταστροφής στο απομακρυσμένο χωριό Κουράμ στην περιοχή της Τζαλαλαμπάντ, στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με το καθεστώς της Καμπούλ, το χωριό δέχθηκε αεροπορικές επιθέσεις το βράδυ της Πέμπτης. Εξαγριωμένοι κάτοικοι μιλούν για περίπου διακόσιους νεκρούς μεταξύ των αμάχων.

Οι δημοσιογράφοι αντίκρυσαν βομβαρδισμένα σπίτια, 18 τάφους που φαίνεται να έχουν σκαφτεί πρόσφατα και πολλά κουφάρια ζώων.

Οι Ταλεμπάν υποστηρίζουν ότι συνολικά περίπου 300 άτομα έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς.

Ήττα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αργεντινή

15.10.2001 8:16 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις εκλογές για την ανανέωση των μισών εδρών του Κογκρέσου και της Γερουσίας της Αργεντινής, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον πρόεδρο Φερνάντο ντε λα Ρούα υπέστη βαριά ήττα από το κόμμα των Περονιστών.

Ωστόσο, η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν πολύ μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ψήφισαν λευκό.

Παρά το ότι στην Αργεντινή η προσέλευση στις κάλπες είναι υποχρεωτική, ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 30% του εκλογικού σώματος απείχε από τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, το μήνυμα που πέρασε ο λαός της Αργεντινής είναι η απόρριψη όλων των κομματικών σχηματισμών.

Στο Πακιστάν σήμερα ο Κόλιν Πάουελ
BBC News
Μεγάλες αντιαμερικάνικες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλές πακιστανικές πόλεις

15.10.2001 11:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ μεταβαίνει σήμερα στο Πακιστάν και από εκεί στην Ινδία με στόχο να εδραιώσει το διεθνή συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας.

Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης κρατείται μυστικό για λόγους ασφαλείας, αλλά η αναμενόμενη άφιξη στην ασιατική χώρα του Αμερικανού αξιωματούχου προκαλεί ήδη σοβαρές αντιδράσεις.

Οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στο Πακιστάν μετά την έναρξη των επιθέσεων κατά του Αφγανιστάν.

Με αφορμή, όμως, την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, οι διαδηλώσεις αυτές εντάθηκαν, ενώ ένας συνασπισμός ισλαμικών θρησκευτικών κομμάτων απηύθυνε έκκληση για γενική απεργία υποστηρίζοντας ότι οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να ανεχθούν να πατήσουν τη χώρα τους τα "μη καθαρά πόδια" του Κόλιν Πάουελ.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν ποικίλη. Στις περιοχές της Πεσαβάρ και της Κουέτα, όπου ο πληθυσμός τρέφει φιλικά αισθήματα προς τους Ταλεμπάν, πολλά γραφεία και καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Στο Καράτσι όμως οι επιχειρήσεις ήταν ως επί το πλείστον ανοικτές.

Σε διαδήλωση στην πόλη Χαϊντεραμπάντ οι αστυνομικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Μοχάμεντ Ριάζ Χαν συνδέει τις αντιδράσεις με τα πλήγματα εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν: "Σίγουρα οι άνθρωποι έχουν ταραχθεί από τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. Πάντοτε δίνουμε έμφαση στο γεγονός ότι στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην υποφέρουν οι άμαχοι. Κάτι τέτοιο στο Πακιστάν ταράζει την κοινή γνώμη και αυτό είναι απολύτως φυσικό."

Πανικός άνθρακα
BBC News
Κρούσματα έχουν σημειωθεί στη Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη

15.10.2001 8:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον υπόλοιπο κόσμο για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης με βιολογικά όπλα. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι είπε ότι εντοπίστηκαν τρεις ακόμα περιπτώσεις έκθεσης στο βακτήριο του άνθρακα εντοπίστηκαν στη Νέα Υόρκη, φέρνοντας τον συνολικο αριθμό προσβεβλημένων ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες στους 12. Το FΒΙ λέει ότι η σύζυγος του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας της Φλόριδας στην οποία εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα σε δύο από τους ύποπτους για τις αεροπειρατίες της 11ης Σεπτεμβρίου. Ανησυχία και στον υπόλοιπο κόσμο όπου διεξάγονται έερευνες σε διάφοτρες περιπτώσεις όπου εντοπίζονται ύποπτες ουσίες,. Στη Βραζιλία ειδικές μονάδες ελέγχουν ένα αερσκάφος που προερχόταν από τη Γερμανία καθώς βρέθηκε σε αυτο μια άσπρη σκόνη. Οι αρχές του Μεξικου εξετάζουν μια σειρα υπόπτων επιστολών από το εξωτερικό ενώ στην Αυστραλία συναγερμός σήμανε σε πολλές πόλεις και μεταξύ άλλων εκκενώθηκε η αμερικανική πρεσβεία στη Μελβούρνη. Τέλος εδω στη Βρετανία έκλεισε ο Καθεδρικός ναός του Καντερμπέρι όταν εντοπίστηκε πως στη διάρκεια της λειτουργίας ένας άνδρας εντοπίστηκε να ρίχνει κάποια λευκή σκόνη. Σε καμμιά από τις περιπτώσεις αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αν πρόκειται για κάποιου είδους επίθεση με χημικές ή βιολογικές ουσίες.

Νέοι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν
BBC News
Αμερικανικά αεροπλάνα έτοιμα για τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

15.10.2001 9:42 (Ωρα Λονδίνου)
Αυτόπτες μάρτυρες στην Καμπούλ και τη Τζαλαλαμπάντ δηλώνουν ότι είδαν αεροπλάνα να ίπτανται πάνω από τις δύο αυτές πόλεις του Αφγανιστάν και ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες επλήγη και το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις των Ταλεμπάν απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά.

Εκπρόσωπος του ισλαμικού κινήματος υποστήριξε ότι 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Κάλα-ε-Νάου στη βορεινή επαρχία του Μπαγκντίς. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει καταστραφεί το κέντρο διεθνών τηλεφωνικών συνδέσεων της Καμπούλ και ότι η επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο έχει διακοπεί.

Νέοι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν.
BBC News
Αμερικανικά αεροπλάνα έτοιμα για τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

15.10.2001 6:46 (Ωρα Λονδίνου)
Νέοι σφοδροί αμερικανικοί βομβαρδισμοί στην Καμπούλ σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ συνεχίστηκαν και με το πρώτο φως της ημέρας. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για καπνό και εκρήξεις στα προάστια της αφγανικής πρωτεύουσας. Οι Ταλεμπάν απάντησαν με ισχυρές βολές αντιαεροπορικών. Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει καταστραφεί το κέντρο διεθνων τηλεφωνικών συνδέσεων της Καμπούλ και η επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο έχει διακοπεί. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες καταστράφηκε η τηλεφωνική σύνδεση με μικροκύματα, ανατολικά της Καμπούλ, αλλά είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες.

Αξιωματούχος του καθεστώτος των Ταλεμπάν δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των βραδινών βομβαρδισμών 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια επαρχία της Μπαντγκίς.

Πανικός άνθρακα
BBC News
Κρούσματα έχουν σημειωθεί στη Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη

15.10.2001 8:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον υπόλοιπο κόσμο για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης με βιολογικά όπλα. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι είπε ότι εντοπίστηκαν τρεις ακόμα περιπτώσεις έκθεσης στο βακτήριο του άνθρακα εντοπίστηκαν στη Νέα Υόρκη, φέρνοντας τον συνολικο αριθμό προσβεβλημένων ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες στους 12. Το FΒΙ λέει ότι η σύζυγος του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας της Φλόριδας στην οποία εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα σε δύο από τους ύποπτους για τις αεροπειρατίες της 11ης Σεπτεμβρίου. Ανησυχία και στον υπόλοιπο κόσμο όπου διεξάγονται έερευνες σε διάφοτρες περιπτώσεις όπου εντοπίζονται ύποπτες ουσίες,. Στη Βραζιλία ειδικές μονάδες ελέγχουν ένα αερσκάφος που προερχόταν από τη Γερμανία καθώς βρέθηκε σε αυτο μια άσπρη σκόνη. Οι αρχές του Μεξικου εξετάζουν μια σειρα υπόπτων επιστολών από το εξωτερικό ενώ στην Αυστραλία συναγερμός σήμανε σε πολλές πόλεις και μεταξύ άλλων εκκενώθηκε η αμερικανική πρεσβεία στη Μελβούρνη. Τέλος εδω στη Βρετανία έκλεισε ο Καθεδρικός ναός του Καντερμπέρι όταν εντοπίστηκε πως στη διάρκεια της λειτουργίας ένας άνδρας εντοπίστηκε να ρίχνει κάποια λευκή σκόνη. Σε καμμιά από τις περιπτώσεις αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αν πρόκειται για κάποιου είδους επίθεση με χημικές ή βιολογικές ουσίες.

Στο Πακιστάν σήμερα ο Κόλιν Πάουελ
BBC News
Μεγάλες αντιαμερικάνικες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλές πακιστανικές πόλεις

15.10.2001 8:10 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπ.Εξ. Κόλιν Πάουελ μεταβαίνει σήμερα στο Πακιστάν σε μία επίσκεψη που στόχο έχει την ενίσχυση της διεθνούς συμμαχίας ενάντια στην τρομοκρατία. Το πρόγραμμα της επισκέψεώς του κρατείται μυστικό για λόγους ασφαλείας, όμως ήδη η επίσκεψή του έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους υποστηρικτές των Ταλεμπάν. Μία συμμαχία θρησκευτικών ισλαμικών κομμάτων καλεί τους κατοίκους σε γενική απεργία. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του BBC, οι συνομιλίες του κ.Πάουελ με την κυβέρνηση του Πακιστάν θα περιλαμβάνουν και θέματα όπως το Κασμίρ και την μορφή που θα πάρει η κυβέρνηση στο Αφγανιστάν όταν πέσει η κυβέρνηση των Ταλεμπάν.

Νέα προσφορά παράδοσης του Μπιν Λάντεν υπό όρους

15.10.2001 8:10 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπαρχηγός των Ταλεμπάν, Μαουλβί Αμπντούλ Καμπίρ, επανέλαβε ότι το καθεστώς είναι πρόθυμο να συζητήσει την παράδοση του Οσάμα μπιν Λάντεν σε ουδέτερη χώρα, εφόσον δοθούν αποδείξεις για τη συμμετοχή στα χτυπήματα κατά των ΗΠΑ.

Τόνισε ότι η προσφορά αυτή από την πλευρά των Ταλεμπάν προϋποθέτει τη λήξη των αμερικανικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν. "Η χώρα στην οποία θα παραδοθεί ο Μπιν Λάντεν δεν πρέπει να δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ", είπε ο κ.Καμπίρ.

Oι ΗΠΑ απέρριψαν αμέσως τη νέα προσφορά. Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι το μόνο που έχουν να κάνουν οι Ταλεμπάν, είναι να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, χωρίς διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας είπε ότι οι στρατιώτες της δε θα προχωρήσουν προς την Καμπούλ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία για πολιτική λύση της κρίσης στο Αφγανιστάν. Ο αναγνωριζόμενος από τις περισσότερες χώρες του κόσμου ως πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρανουντίν Ραμπανί, δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες επαφές με τις ΗΠΑ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά όχι ευρύτερη συνεργασία μεταξύ Αμερικανών και Βόρειας Συμμαχίας.

Εξάλλου, ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Αμντούλ Σατάρ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το ρόλο της Βόρειας Συμμαχίας. Είπε ότι μια πιθανή κατάληψη της Καμπούλ από τις βόρειες αντιπολιτευτικές δυνάμεις θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω την κατάσταση.

Ο Γιασσερ Αραφάτ στο Λονδίνο

15.10.2001 8:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσσερ Αραφάτ βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Τόνυ Μπλαιρ- πρόκειται να συζητήσουν τις αμερικανοβρετανικές προτάσεις ειρήνευσης που εμμέσως προτείνουν τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους. Σύμφωνα με τους αναλυτές του BBC, η Βρετανία και οι ΗΠΑ χρειάζονται τώρα τη συνεχή υποστήριξη του Αραφάτ ώστε να διατηρήσουν την εύθραυστη συμμαχία με τα Αραβικά κράτη, κατά τη διάρκεια των επιδρομών στο Αφγανιστάν.

Εντωμεταξύ το Ισραήλ απέσυρε μονάδες στρατού και τεθωρακισμένα από τις παλαιστινιακές περιοχές στη Χεβρώνα που είχε καταλάβει πριν από δέκα ημέρες έπειτα από επιθέσεις εναντίον Εβραίων εποίκων.

Συγκρούσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στη Νιγηρία

15.10.2001 6:47 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον δεκατρείς νεκροί είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων που έγιναν στην πόλη Κάνο της Βόρειας Νιγηρίας ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Τα βίαια επεισόδια άρχισαν όταν νεαροί άρχισαν να βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα και κτίρια.

Τα επεισόδια εξαπλώθηκαν σε πολλές περιοχές της πόλης με αποτέλεσμα να καούν εκκλησίες χριστιανών και μουσουλμανικά τεμένη.

Την Παρασκευή, χιλιάδες άτομα πήραν μέρος σε ειρηνική συγκέντρωση κατά των αμερικανικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν και υπέρ του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ήττα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αργεντινή

15.10.2001 6:46 (Ωρα Λονδίνου)
Έκλεισαν οι κάλπες στην Αργεντινή μετά τις εκλογές για την ανανέωση των μισών εδρών του Κογκρέσου και της Γερουσίας.

Τα πρώτα exit poll δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον πρόεδρο Φερνάντο ντε λα Ρούα υπέστη βαριά ήττα από το κόμμα των Περονιστών.

Ωστόσο, η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν πολύ μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ψήφισαν λευκό.

Παρά το ότι στην Αργεντινή η προσέλευση στις κάλπες είναι υποχρεωτική, ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 30% του εκλογικού σώματος απείχε από τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, το μήνυμα που πέρασε ο λαός της Αργεντινής είναι η απόρριψη όλων των κομματικών σχηματισμών.

Εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμό
BBC News
Σοβαρά προβλήματα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

15.10.2001 8:17 (Ωρα Λονδίνου)
Η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, χαρακτήρισε την κατάσταση στο Αφγανιστάν σοβαρή, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια άτομα να πεθάνουν από ασιτία.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Μπι Μπι Σι, η ύπατη αρμοστής είπε ότι θα καλωσόριζε τη διακοπή των βομβαρδισμών για να καταστεί δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας πριν την έλευση του χειμώνα .

"Στο Αφγανιστάν, περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του λιμού και τα χρονικά περιθώρια για την παροχή βοήθειας στενεύουν", υπογράμμισε η κα.Ρόμπινσον.

Η κρίση στο Αφγανιστάν μπορεί να λάβει τις διαστάσεις της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Ρουάντα στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, πρόσθεσε η αρμοστής του ΟΗΕ, η οποία τόνισε ότι το πρόβλημα σίτισης στη χώρα της κεντρικής Ασίας υφίσταται ήδη εδώ και τρία χρόνια.

Η κα.Ρόμπινσον έχει τονίσει αρκετές φορές τις δυσκολίες στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν αλλά και στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Ξένοι δημοσιογράφοι στο Αφγανιστάν
BBC News
Ένοπλοι Ταλεμπάν υποδέχθηκαν τους δημοσιογράφους.

15.10.2001 6:51 (Ωρα Λονδίνου)
Οι πρώτοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης στους οποίους επετράπη η μετάβαση σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλεμπάν, μεταδίδουν εικόνες καταστροφής στο απομακρυσμένο χωριό Κουράμ στην περιοχή της Τζαλαλαμπάντ, στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με το καθεστώς της Καμπούλ, το χωριό δέχθηκε αεροπορικές επιθέσεις το βράδυ της Πέμπτης. Εξαγριωμένοι κάτοικοι μιλούν για περίπου διακόσιους νεκρούς μεταξύ των αμάχων.

Οι δημοσιογράφοι αντίκρυσαν βομβαρδισμένα σπίτια, 18 τάφους που φαίνεται να έχουν σκαφτεί πρόσφατα και πολλά κουφάρια ζώων.

Οι Ταλεμπάν υποστηρίζουν ότι συνολικά περίπου 300 άτομα έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.