Compact version |
|
Wednesday, 25 December 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-09-25
Η μοναδική όπως πιστεύεται φωτογραφία του μουλά Ομάρ (στα αριστερά) 25.9.2001 23:36 (Ωρα Λονδίνου) Στο μήνυμα αυτό -το δεύτερο μέσα σε δύο ημέρες- ο μουλάς Ομάρ περιέγραψε τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ ως θλιβερά γεγονότα, όμως είπε ότι προορίζονταν να εκδικηθούν την σκληρή πολιτική των ΗΠΑ. Την Δευτέρα είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποσύρει τις στρατιωτικές τις δυνάμεις από την Μέση Ανατολή και να πάψει να υποστηρίζει το Ισραήλ, αν επιθυμεί να εξαλείψει την απειλή της τρομοκρατίας. Στο τελευταίο του μήνυμα ο μουλάς ο Ομάρ επανέλαβε ότι κατά την άποψη του ο Οσάμα μπιν Λάντεν, που βρίσκεται υπό την προστασία των Ταλεμπάν, δεν ήταν ικανός να σχεδιάσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας, που κατέστρεψαν το Κέντρο Παγκοσμίου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και το κτίριο του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον. Το μήνυμα του μεταδόθηκε μέσω του ιδιωτικού ειδησεογραφικού πρακτορείου "Afghan Islamic Press", που έχει την έδρα του στο Πακιστάν.
Πλήρη απομόνωση αντιμετωπίζουν οι Ταλιμπάν
25.9.2001 11:13 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αναφέρει ότι προέβη στην εν λόγω απόφαση επειδή οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να εισακούσουν τις προτάσεις της. Η Σαουδική Αραβία είχε επιχειρήσει να πείσει τους Ταλιμπάν να σταματήσουν να υποθάλπουν "τρομοκράτες", όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η κυβέρνηση της χώρας. Η Ουάσινγκτον είχε απαιτήσει από τους Ταλιμπάν να παραδώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μπιν Λάντεν θεωρείται ότι κρύβεται στο Αφγανιστάν. Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή τονίζει ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας θα ικανοποιήσει την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν ακόμη τη συγκατάθεση της Σαουδικής Αραβίας για τη μεταφορά περισσότερων αμερικανικών αεροσκαφών στις βάσεις της. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, το εν λόγω θέμα είναι το ισχυρότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες στις προσπάθειές τους να συστήσουν μία συμμαχία που να συμπεριλαμβάνει και τις χώρες του Περσικού Κόλπου. Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας ανακοινώνεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να διακόψουν τις σχέσεις τους με τους Ταλιμπάν. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν οι δύο από τις τρεις μόνο χώρες που αναγνώριζαν το καθεστώς των Ταλιμπάν. Η μόνη χώρα πλέον που αναγνωρίζει το καθεστώς των Ταλιμπάν είναι το Πακιστάν.
Μήνυμα του ηγέτη των Ταλεμπάν στο λαό των ΗΠΑ
25.9.2001 23:10 (Ωρα Λονδίνου) Στο μήνυμα αυτό -το δεύτερο μέσα σε δύο ημέρες- ο μουλάς Ομάρ περιέγραψε τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ ως θλιβερά γεγονότα, όμως είπε ότι προορίζονταν να εκδικηθούν την σκληρή πολιτική των ΗΠΑ. Την Δευτέρα είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποσύρει τις στρατιωτικές τις δυνάμεις από την Μέση Ανατολή και να πάψει να υποστηρίζει το Ισραήλ, αν επιθυμεί να εξαλείψει την απειλή της τρομοκρατίας. Στο τελευταίο του μήνυμα ο μουλάς ο Ομάρ επανέλαβε ότι κατά την άποψη του ο Οσάμα μπιν Λάντεν, που βρίσκεται υπό την προστασία των Ταλεμπάν, δεν ήταν ικανός να σχεδιάσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας, που κατέστρεψαν το Κέντρο Παγκοσμίου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και το κτίριο του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον. Το μήνυμα του μεταδόθηκε μέσω του ιδιωτικού ειδησεογραφικού πρακτορείου "Afghan Islamic Press", που έχει την έδρα του στο Πακιστάν.
"Διαρκής Ελευθερία αντί Απεριόριστης Δικαιοσύνης"
25.9.2001 19:50 (Ωρα Λονδίνου) Η επιχείρηση φέρει πλέον το όνομα "Διαρκής Ελευθερία". Η αλλαγή αυτή έγινε έπειτα από αντιδράσεις μουσουλμάνων στην αρχική ονομασία "Απεριόριστη Δικαιοσύνη" καθώς έλεγαν ότι μόνο ο θεός -Αλλάχ- θα μπορούσε να απονείμει απεριόριστη δικαιοσύνη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι η καινούργια ονομασία αναφέρεται μόνο στην επιχείρηση συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων και όχι στην ευρύτερη εκστρατεία των ΗΠΑ κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία θα διεξαχθή με οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα.
Προειδοποιήσεις Πακιστάν για την αφγανική αντιπολίτευση
25.9.2001 18:59 (Ωρα Λονδίνου) Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η διεθνής συμμαχία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας επιθυμεί να απομακρύνει τους Ταλιμπάν από την εξουσία. Ωστόσο, ο κ. Σατάρ δήλωσε ότι όσοι προσπαθούν να συστήσουν τη δική τους κυβέρνηση στο Αφγανιστάν θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, τόνισε ότι δεν δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να διακόψει τις σχέσεις του με το καθεστώς των Ταλιμπάν. Επεσήμανε μάλιστα ότι πρέπει τουλάχιστον μία χώρα να διατηρεί κάποια επαφή με τους Ταλιμπάν στο μέλλον. Το Πακιστάν είναι πλέον η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι υποθάλπει τρομοκράτες.
Νέες προειδοποιήσεις Μπλερ προς Ταλιμπάν
25.9.2001 16:00 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπλερ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν θέτουν εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης με το να μην παραδίδουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν - τον κύριο ύποπτο για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επεσήμανε επίσης ότι η στρατιωτική διένεξη είναι αναπόφευκτη εάν οι Ταλιμπάν δεν παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν. Μιλώντας από το Λονδίνο, ο κ. Μπλερ είπε ότι με το να τάσσονται υπέρ εκείνων που υποθάλπουν την τρομοκρατία, γίνονται εχθροί της συμμαχίας. Ο κ. Μπλερ τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα εργάζεται σκληρά για να αποτρέψει μία ανθρωπιστική καταστροφή, λόγω της πολιτικής κρίσης που έχει πλήξει το δυτικό κόσμο.
Συνεχίζεται η περιοδεία του Στρο στη Μέση Ανατολή
25.9.2001 22:24 (Ωρα Λονδίνου) Η πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής, την οποία είχε αρχικά αρνηθεί ο Άριελ Σαρόν, επιβεβαιώθηκε επίσημα μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία του Σαρόν με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ. Ο ανταποκριτής του BBC στα Ιεροσόλυμα ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί είχαν ενοχληθεί από δηλώσεις του κυρίου Στρο στον ιρανικό τύπο, στις οποίες είπε ότι η οργή στη Μέση Ανατολή για τα γεγονότα στην Παλαιστίνη έδωσαν ώθηση στην τρομοκρατία. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα σχόλια αυτά υπαινίσσονται ότι το Ισραήλ ευθύνεται εν μέρει για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, και θορυβήθηκαν από τη χρήση του ονόματος της Παλαιστίνης. Λίγο νωρίτερα ο κύριος Στρο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ιραν είχε δηλώσει ότι η Βρετανία δεν προσπαθεί να περιλάβει το Ιράν σε μια στρατιωτική συμμαχία εναντίον των Ταλεμπάν.
Ξαναρχίζουν οι επιχειρήσεις των ΗΕ στο Αφγανιστάν
25.9.2001 16:33 (Ωρα Λονδίνου) Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής των Ηνωμένων Εθνών ανακοινώνει ότι θα μεταφέρει τρόφιμα από το Τουρκμενιστάν και το Τατζικιστάν. Η έλλειψη ασφάλειας και μέσων μαζικής μεταφοράς είχε ωθήσει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής να σταματήσει τις επιχειρίσεις του στο Αφγανιστάν, στις 12 Σεπτεμβρίου. Τώρα όμως θα επαναρχίσουν οι επιχειρίσεις στις περιοχές, όπου υπάρχει σχετική ασφάλεια. Επιπλέον, ομάδες ειδικών της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες καταφθάνουν στις πόλεις του Αφγανιστάν, Πεσαβάρ και Κουέτα, καθώς χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες κατευθύνονται προς το Πακιστάν. Οι ομάδες των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζονται να στήσουν και νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε μία πιθανή μαζική φυγή προσφύγων από το Αφγανιστάν, σε περίπτωση επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν έχουν κλείσει, ωστόσο χιλιάδες Αφγανοί έχουν καταφέρει να τα διασχίσουν. Πιστεύεται μάλιστα ότι περίπου ένα εκατομμύριο άτομα θα καταφύγουν στο Πακιστάν εάν ξεκινήσουν οι αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Εν τω μεταξύ, έξι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοηθείας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι ο λαός του Αφγανιστάν βρίσκεται σε απόγνωση. Και αυτό γιατί οι αρχές των Ταλιμπάν έκοψαν το δίκτυο τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, έκλεισαν τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στο Κανταχάρ και άρπαξαν όλες τις προμήθειες τροφίμων.
Ομιλία Πούτιν στο γερμανικό κοινοβούλιο
25.9.2001 18:55 (Ωρα Λονδίνου) Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ρώσος πρόεδρος μίλησε στη γερμανική βούλη. Ο κύριος Πούτιν είπε ότι για τις πρόσφατες επιθέσεις είναι όλοι υπεύθυνοι, επειδή δεν κατάφεραν να προβλέψουν τον κίνδυνο. Μιλώντας σε άπταιστα γερμανικά, είπε ότι οι επιθέσεις κατέστησαν δυνατές, διότι οι χώρες βασίζονται σε ένα παρωχημένο σύστημα ασφαλείας και επειδή επικρατεί κλίμα δυσπιστίας μεταξύ των διαφόρων χωρών. Ο κύριος Πούτιν δήλωσε ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί επισήμως ότι ο ψυχρός πόλεμος έχει λήξει και ότι η υφήλιος έχει εισέλθει σε ένα καινούργιο στάδιο εξέλιξης. Δήλωσε επίσης ότι θα υποστηρίξει πλήρως τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η προσφορά βοήθειας από τη Ρωσία έγινε πριν απο λίγο δεκτή απο την Ουάσινγκτον με μεγάλο ενθουσιασμό.
"Διαρκής Ελευθερία αντί Απεριόριστης Δικαιοσύνης"
25.9.2001 19:50 (Ωρα Λονδίνου) Η επιχείρηση φέρει πλέον το όνομα "Διαρκής Ελευθερία". Η αλλαγή αυτή έγινε έπειτα από αντιδράσεις μουσουλμάνων στην αρχική ονομασία "Απεριόριστη Δικαιοσύνη" καθώς έλεγαν ότι μόνο ο θεός -Αλλάχ- θα μπορούσε να απονείμει απεριόριστη δικαιοσύνη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι η καινούργια ονομασία αναφέρεται μόνο στην επιχείρηση συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων και όχι στην ευρύτερη εκστρατεία των ΗΠΑ κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία θα διεξαχθή με οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα.
Προειδοποιήσεις Πακιστάν για την αφγανική αντιπολίτευση
25.9.2001 18:59 (Ωρα Λονδίνου) Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η διεθνής συμμαχία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας επιθυμεί να απομακρύνει τους Ταλιμπάν από την εξουσία. Ωστόσο, ο κ. Σατάρ δήλωσε ότι όσοι προσπαθούν να συστήσουν τη δική τους κυβέρνηση στο Αφγανιστάν θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, τόνισε ότι δεν δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να διακόψει τις σχέσεις του με το καθεστώς των Ταλιμπάν. Επεσήμανε μάλιστα ότι πρέπει τουλάχιστον μία χώρα να διατηρεί κάποια επαφή με τους Ταλιμπάν στο μέλλον. Το Πακιστάν είναι πλέον η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι υποθάλπει τρομοκράτες.
Νέες προειδοποιήσεις Μπλερ προς Ταλιμπάν
25.9.2001 16:00 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπλερ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν θέτουν εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης με το να μην παραδίδουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν - τον κύριο ύποπτο για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επεσήμανε επίσης ότι η στρατιωτική διένεξη είναι αναπόφευκτη εάν οι Ταλιμπάν δεν παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν. Μιλώντας από το Λονδίνο, ο κ. Μπλερ είπε ότι με το να τάσσονται υπέρ εκείνων που υποθάλπουν την τρομοκρατία, γίνονται εχθροί της συμμαχίας. Ο κ. Μπλερ τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα εργάζεται σκληρά για να αποτρέψει μία ανθρωπιστική καταστροφή, λόγω της πολιτικής κρίσης που έχει πλήξει το δυτικό κόσμο.
Ρόμπερτσον: "Απαιτείται πολιτική δράση πλέον στην ΠΓΔΜ"
25.9.2001 19:21 (Ωρα Λονδίνου) Ο λόρδος Ρόμπερτσον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα, είπε χαρακτηριστικά ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι Αλβανοί αντάρτες έχουν εκτελέσει το καθήκον τους, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας, καθώς έχουν πλέον συγκεντρωθεί περισσότερα όπλα των Αλβανών ανταρτών, από όσα είχαν συμφωνηθεί. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε επίσης ότι πλέον ήρθε και η σειρά των Σλαβομακεδόνων να εφαρμόσουν την ειρηνευτική συμφωνία. Οι συνταγματικές αλλαγές για τη βελτίωση της θέσης της αλβανικής μειονότητας έχουν λάβει μόνο προκαταρκτική έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας, παρά το γεγονός ότι αναφέρονται στην ειρηνευτική συμφωνία. Ο λόρδος Ρόμπερτσον απηύθυνε επίσης εκκλήσεις στο κοινοβούλιο να θεσπίσει τη χορήγηση αμνηστείας προς τους αντάρτες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο λόρδος Ρόμπερτσον αναμένεται να συζητήσει τα σχέδια για την παρανομή της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας και τη σύσταση μιας ΝΑΤΟϊκής δύναμης ασφαλείας μετά την ολοκλήρωση της επιχείρισης "Απαραίτητη Συγκομιδή" την Τετάρτη.
Παραδίδεται στη Χάγη Βόσνιος στρατηγός
25.9.2001 14:32 (Ωρα Λονδίνου) Ο στρατηγός Σεφέρ Χαλίλοβιτς, 49 χρόνων, είναι ο πλέον υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής που έχει παραπεμφθεί από το δικαστήριο. Ο Σεφέρ Χαλίλοβιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη μαζική δολοφονία 30 Κροατών της Βοσνίας στο χωριό Γκραμπόνιτσα το 1993. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι αθώος. Ο στρατηγός Χαλίλοβιτς βοήθησε στη δημιουργία του βοσνιακού στρατού όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Βοσνία Ερζεγοβίνη το 1992. Παρέμεινε διοικητής του στρατού μέχρι το Νοέμβριο του 1993. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλα άτομα που έχουν παραπεμφθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να παραδοθούν. Οσοι δεν παραδοθούν οικειοθελώς αναμένεται να συλληφθούν από τις τοπικές αρχές.
Πούτιν: "Ξεπερασμένα τα συστήματα ασφαλείας"
25.9.2001 16:14 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Πούτιν προέβη στις εν λόγω δηλώσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο, μετά τις συνομιλίες του με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει και ότι ο κόσμος έχει εισέλθει σε μία νέα φάση ανάπτυξης. Παράλληλα, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι υποστηρίζει πλήρως τις αμερικανικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις συμπαράστασης της Ρωσίας στην εκστρατεία του προέδρου Μπους για τον εντοπισμό εκείνων που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα παράσχει περισσότερα όπλα στους Αφγανούς που μάχονται εναντίον των Ταλιμπάν. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα επιτρέψει τη διέλευση από τον εναέριο χώρο της αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε επίσης ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να προβάλει εμπόδια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, εάν θελήσουν να χρησιμοποιήσουν αεροπορικές βάσεις στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα αναφέρει ότι μία τέτοια ενέργεια εθεωρείτο ανεπίτρεπτη μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες.
Ξαναρχίζουν οι επιχειρήσεις των ΗΕ στο Αφγανιστάν
25.9.2001 16:33 (Ωρα Λονδίνου) Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής των Ηνωμένων Εθνών ανακοινώνει ότι θα μεταφέρει τρόφιμα από το Τουρκμενιστάν και το Τατζικιστάν. Η έλλειψη ασφάλειας και μέσων μαζικής μεταφοράς είχε ωθήσει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής να σταματήσει τις επιχειρίσεις του στο Αφγανιστάν, στις 12 Σεπτεμβρίου. Τώρα όμως θα επαναρχίσουν οι επιχειρίσεις στις περιοχές, όπου υπάρχει σχετική ασφάλεια. Επιπλέον, ομάδες ειδικών της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες καταφθάνουν στις πόλεις του Αφγανιστάν, Πεσαβάρ και Κουέτα, καθώς χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες κατευθύνονται προς το Πακιστάν. Οι ομάδες των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζονται να στήσουν και νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε μία πιθανή μαζική φυγή προσφύγων από το Αφγανιστάν, σε περίπτωση επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν έχουν κλείσει, ωστόσο χιλιάδες Αφγανοί έχουν καταφέρει να τα διασχίσουν. Πιστεύεται μάλιστα ότι περίπου ένα εκατομμύριο άτομα θα καταφύγουν στο Πακιστάν εάν ξεκινήσουν οι αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Εν τω μεταξύ, έξι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοηθείας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι ο λαός του Αφγανιστάν βρίσκεται σε απόγνωση. Και αυτό γιατί οι αρχές των Ταλιμπάν έκοψαν το δίκτυο τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, έκλεισαν τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στο Κανταχάρ και άρπαξαν όλες τις προμήθειες τροφίμων.
Νέες προειδοποιήσεις Μπλερ προς Ταλιμπάν
25.9.2001 16:00 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Μπλερ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν θέτουν εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης με το να μην παραδίδουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν - τον κύριο ύποπτο για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επεσήμανε επίσης ότι η στρατιωτική διένεξη είναι αναπόφευκτη εάν οι Ταλιμπάν δεν παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν. Μιλώντας από το Λονδίνο, ο κ. Μπλερ είπε ότι με το να τάσσονται υπέρ εκείνων που υποθάλπουν την τρομοκρατία, γίνονται εχθροί της συμμαχίας. Ο κ. Μπλερ τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα εργάζεται σκληρά για να αποτρέψει μία ανθρωπιστική καταστροφή, λόγω της πολιτικής κρίσης που έχει πλήξει το δυτικό κόσμο.
Συνεχίζεται η περιοδεία του Στρο
25.9.2001 13:27 (Ωρα Λονδίνου) Μετά τις συνομιλίες που πραγματοποίησε με τον Ιρανό ομόλογό του, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε ότι δεν μεταφέρει κάποιο μήνυμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρ' όλα αυτά δήλωσε ότι η βιαιότητα του καθεστώτος των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει προβλήματα και στο Ιράν, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες του Αφγανιστάν. Ο κ. Χαραζί δήλωσε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείριση απαιτεί την ομοφωνία της διεθνούς κοινότητας. Ο κ. Στρο αναμένεται να μεταβεί αργότερα στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είχε νωρίτερα αρνηθεί να συναντηθεί με το Βρετανό υπουργό, εξαιτίας ορισμένων σχολίων του για το μεσανατολικό σε ιρανική εφημερίδα. Ωστόσο, αξιωματούχοι στο Λονδίνο αναφέρουν ότι η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αριέλ Σαρόν με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Επισήμως, ο Αριέλ Σαρόν είχε δηλώσει ότι "δεν διαθέτει χρόνο" για να συναντήσει τον κ. Στρο, αλλά πληροφορίες ανέφεραν ότι ορισμένα σχόλια του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών είχαν εξοργίσει την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο κ. Στρο είχε δηλώσει σε ιρανική εφημερίδα: "Ενας από τους λόγους για την έκρηξη των τρομοκρατικών επιθέσεων είναι η οργή πολλών στη Μέση Ανατολη για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Παλαιστίνη". Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν θεωρήσει ότι, σύμφωνα με τον κ. Στρο, πρέπει να αποδοθούν εν μέρει ευθύνες και στο Ισραήλ για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εντονη ήταν η αντίδρασή τους για τη χρησιμοποίηση του όρου Παλαιστίνη. Ο κ. Στρο ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, σε μία προσπάθεια να βρει συμμάχους για την εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Καθ' οδόν προς την Τεχεράνη, ο κ. Στρο συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντουλά και τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.
Προειδοποιήσεις για την αφγανική αντιπολίτευση
25.9.2001 16:25 (Ωρα Λονδίνου) Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η διεθνής συμμαχία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας επιθυμεί να απομακρύνει τους Ταλιμπάν από την εξουσία. Ωστόσο, ο κ. Σατάρ δήλωσε ότι όσοι προσπαθούν να συστήσουν τη δική τους κυβέρνηση στο Αφγανιστάν θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, τόνισε ότι δεν δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να διακόψει τις σχέσεις του με το καθεστώς των Ταλιμπάν. Επεσήμανε μάλιστα ότι πρέπει τουλάχιστον μία χώρα να διατηρεί κάποια επαφή με τους Ταλιμπάν στο μέλλον. Το Πακιστάν είναι πλέον η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι υποθάλπει τρομοκράτες.
Υποστηρίζουν τις ΗΠΑ οι χώρες της Κεντρικής Ασίας
25.9.2001 13:07 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της χώρας, Ασκαρ Ακάγιεφ, δεν διευκρίνησε εάν θα επιτραπεί η διέλευση μαχητικών αεροσκαφών ή μόνο αεροπλάνων ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο κ. Ακάγιεφ δήλωσε ότι η απόφασή του έγινε κατόπιν συνεννόησης με τη Ρωσία και πέντε δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες συμφωνούν στη σύσταση ενός συμφώνου ασφάλειας στην περιοχή. Νωρίτερα, το Τουρκμενιστάν δήλωσε ότι θα επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν. Το Καζακστάν προσέφερε τις στρατιωτικές του βάσεις και τα αεροδρόμιά του στις αμερικανικές δυνάμεις. Το Ουζμπεκιστάν υπήρξε περισσότερο επιφυλακτικό να επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών αεροσκαφών, αλλά μέχρι στιγμής δεν του έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από την Ουάσινγκτον. Τόσο το Ουζμπεκιστάν, όσο και το Τατζικιστάν έχουν επισήμως διαψεύσει τις πληροφορίες ότι αμερικανικά αεροσκάφη έχουν ήδη προσγειωθεί στο έδαφός τους.
Ανησυχητικά σημάδια για τις τιμές αργού πετρελαίου
25.9.2001 11:56 (Ωρα Λονδίνου) Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει πλέον πέσει κάτω από 22 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την εποχή του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, πριν από δέκα χρόνια. Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ πραγματοποιείται μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Βιέννη, όπου θα συζητηθεί η πιθανή μείωση της παραγωγής πετρελαίου σε μία προσπάθεια να ανέβουν οι τιμές. Ωστόσο, ο αναλυτής οικονομικών θεμάτων του BBC αναφέρει ότι η απόφαση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ αναμένεται να είναι δύσκολη, καθώς μία πιθανή μείωση της παραγωγής πετρελαίου μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερα προβλήματα στην ήδη αποδυναμωμένη παγκόσμια οικονομία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση στις τιμές πετρελαίου αντανακλά τις δυσάρεστες εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας. Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας σημαίνει ότι περιορίζεται η βιομηχανική παραγωγή, οπότε και η ζήτηση πετρελαίου. Επιπλέον, η κρίση που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες μειώνει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση πετρελαίου, καθώς πολλές εταιρείες ματαιώνουν τις πτήσεις τους.
Συνομιλίες Ρωσίας - Γερμανίας
25.9.2001 14:28 (Ωρα Λονδίνου) Οι δυό τους αναμένεται να συζητήσουν τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επίσκεψη του κ. Πούτιν είχε προγραμματισθεί εδώ και καιρό, αλλά τώρα λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναμένεται να εστιάσει την προσοχή της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να συστήσουν διεθνή συμμαχία εναντίον της τρομοκρατίας. Ο κ. Πούτιν αναμένεται να εκφωνήσει λόγο ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις συμπαράστασης της Ρωσίας στην εκστρατεία του προέδρου Μπους για τον εντοπισμό εκείνων που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα παράσχει περισσότερα όπλα στους Αφγανούς που μάχονται εναντίον των Ταλιμπάν. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα επιτρέψει τη διέλευση από τον εναέριο χώρο της αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε επίσης ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να προβάλει εμπόδια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, εάν θελήσουν να χρησιμοποιήσουν αεροπορικές βάσεις στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα αναφέρει ότι μία τέτοια ενέργεια εθεωρείτο ανεπίτρεπτη μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες.
Παραδίδεται στη Χάγη Βόσνιος στρατηγός
25.9.2001 14:32 (Ωρα Λονδίνου) Ο στρατηγός Σεφέρ Χαλίλοβιτς, 49 χρόνων, είναι ο πλέον υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής που έχει παραπεμφθεί από το δικαστήριο. Ο Σεφέρ Χαλίλοβιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη μαζική δολοφονία 30 Κροατών της Βοσνίας στο χωριό Γκραμπόνιτσα το 1993. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι αθώος. Ο στρατηγός Χαλίλοβιτς βοήθησε στη δημιουργία του βοσνιακού στρατού όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Βοσνία Ερζεγοβίνη το 1992. Παρέμεινε διοικητής του στρατού μέχρι το Νοέμβριο του 1993. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλα άτομα που έχουν παραπεμφθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να παραδοθούν. Οσοι δεν παραδοθούν οικειοθελώς αναμένεται να συλληφθούν από τις τοπικές αρχές.
Επαναρχίζουν οι επιχειρίσεις των ΗΕ στο Αφγανιστάν
25.9.2001 14:23 (Ωρα Λονδίνου) Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής των Ηνωμένων Εθνών ανακοινώνει ότι θα μεταφέρει τρόφιμα από το Τουρκμενιστάν και το Τατζικιστάν. Η έλλειψη ασφάλειας και μέσων μαζικής μεταφοράς είχε ωθήσει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής να σταματήσει τις επιχειρίσεις του στο Αφγανιστάν, στις 12 Σεπτεμβρίου. Τώρα όμως θα επαναρχίσουν οι επιχειρίσεις στις περιοχές, όπου υπάρχει σχετική ασφάλεια. Επιπλέον, ομάδες ειδικών της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες καταφθάνουν στις πόλεις του Αφγανιστάν, Πεσαβάρ και Κουέτα, καθώς χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες κατευθύνονται προς το Πακιστάν. Οι ομάδες των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζονται να στήσουν και νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε μία πιθανή μαζική φυγή προσφύγων από το Αφγανιστάν, σε περίπτωση επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν έχουν κλείσει, ωστόσο χιλιάδες Αφγανοί έχουν καταφέρει να τα διασχίσουν. Πιστεύεται μάλιστα ότι περίπου ένα εκατομμύριο άτομα θα καταφύγουν στο Πακιστάν εάν ξεκινήσουν οι αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Εν τω μεταξύ, έξι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοηθείας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι ο λαός του Αφγανιστάν βρίσκεται σε απόγνωση. Και αυτό γιατί οι αρχές των Ταλιμπάν έκοψαν το δίκτυο τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, έκλεισαν τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στο Κανταχάρ και άρπαξαν όλες τις προμήθειες τροφίμων.
Συνεχίζεται η περιοδεία του Στρο
25.9.2001 13:27 (Ωρα Λονδίνου) Μετά τις συνομιλίες που πραγματοποίησε με τον Ιρανό ομόλογό του, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε ότι δεν μεταφέρει κάποιο μήνυμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρ' όλα αυτά δήλωσε ότι η βιαιότητα του καθεστώτος των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει προβλήματα και στο Ιράν, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες του Αφγανιστάν. Ο κ. Χαραζί δήλωσε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείριση απαιτεί την ομοφωνία της διεθνούς κοινότητας. Ο κ. Στρο αναμένεται να μεταβεί αργότερα στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είχε νωρίτερα αρνηθεί να συναντηθεί με το Βρετανό υπουργό, εξαιτίας ορισμένων σχολίων του για το μεσανατολικό σε ιρανική εφημερίδα. Ωστόσο, αξιωματούχοι στο Λονδίνο αναφέρουν ότι η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αριέλ Σαρόν με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Επισήμως, ο Αριέλ Σαρόν είχε δηλώσει ότι "δεν διαθέτει χρόνο" για να συναντήσει τον κ. Στρο, αλλά πληροφορίες ανέφεραν ότι ορισμένα σχόλια του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών είχαν εξοργίσει την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο κ. Στρο είχε δηλώσει σε ιρανική εφημερίδα: "Ενας από τους λόγους για την έκρηξη των τρομοκρατικών επιθέσεων είναι η οργή πολλών στη Μέση Ανατολη για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Παλαιστίνη". Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν θεωρήσει ότι, σύμφωνα με τον κ. Στρο, πρέπει να αποδοθούν εν μέρει ευθύνες και στο Ισραήλ για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εντονη ήταν η αντίδρασή τους για τη χρησιμοποίηση του όρου Παλαιστίνη. Ο κ. Στρο ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, σε μία προσπάθεια να βρει συμμάχους για την εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Καθ' οδόν προς την Τεχεράνη, ο κ. Στρο συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντουλά και τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.
Υποστηρίζουν τις ΗΠΑ οι χώρες της Κεντρικής Ασίας
25.9.2001 13:07 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της χώρας, Ασκαρ Ακάγιεφ, δεν διευκρίνησε εάν θα επιτραπεί η διέλευση μαχητικών αεροσκαφών ή μόνο αεροπλάνων ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο κ. Ακάγιεφ δήλωσε ότι η απόφασή του έγινε κατόπιν συνεννόησης με τη Ρωσία και πέντε δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες συμφωνούν στη σύσταση ενός συμφώνου ασφάλειας στην περιοχή. Νωρίτερα, το Τουρκμενιστάν δήλωσε ότι θα επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν. Το Καζακστάν προσέφερε τις στρατιωτικές του βάσεις και τα αεροδρόμιά του στις αμερικανικές δυνάμεις. Το Ουζμπεκιστάν υπήρξε περισσότερο επιφυλακτικό να επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών αεροσκαφών, αλλά μέχρι στιγμής δεν του έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από την Ουάσινγκτον. Τόσο το Ουζμπεκιστάν, όσο και το Τατζικιστάν έχουν επισήμως διαψεύσει τις πληροφορίες ότι αμερικανικά αεροσκάφη έχουν ήδη προσγειωθεί στο έδαφός τους.
Εντείνεται η δράση της αντιπολίτευσης στο Αφγανιστάν
25.9.2001 13:17 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ραμπανί δήλωσε ότι έπρεπε να συμβεί η τραγωδία στις Ηνωμένες Πολιτείες για να καταλάβει ο κόσμος το ποιόν των Ταλιμπάν. Ο κ. Ραμπανί προέβη στις εν λόγω δηλώσεις κατά τη διάρκεια επιμνημόσυνης δέησης ενός στρατιωτικού διοικητή, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας. Εν τω μεταξύ, ένας από τους στρατιωτικούς διοικητές της αντιπολίτευσης, ο Ισμαϊλ Χαν, δήλωσε ότι οι μονάδες του έχουν εισβάλει σε περιοχές που θεωρούνται φρούρια των Ταλιμπάν. Στο Αφγανιστάν όμως δρουν και άλλες ομάδες εναντίον των Ταλιμπάν. Μία από αυτές, της οποίας ηγείται ο στρατηγός Ντοστρούμ, θεωρείται ότι έχει προωθηθεί στην πόλη Μαζάρ-Ι-Σαρίφ.
Κίνδυνος βιολογικών ή χημικών επιθέσεων
25.9.2001 14:21 (Ωρα Λονδίνου) Η Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, σε ομιλία της σε διάσκεψη υπουργών Υγείας, είπε ότι οι κυβερνήσεις των κρατών πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να δεχθούν οι πολίτες τους επιθέσεις με βιολογικά ή χημικά όπλα. Η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε, μέχρι νεωτέρας, σε όλα τα αεροσκάφη ψεκασμού καλλιεργειών να πετούν, αφού, σύμφωνα με βάσιμες ενδείξεις, οι αεροπειρατές εξέταζαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα αεροσκάφη, που περιέχουν χημικά, για τις επιθέσεις τους Οπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο ανταποκριτής του BBC, "πέντε χιλιάδες αεροσκάφη ψεκασμού παραμένουν στο έδαφος, καθώς το FBI είπε στις εταιρείες που τα έχουν να ελέγξουν εάν τους λείπει κάποιο τέτοιο αεροσκάφος" - μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Πολ Ρέινολντς. Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει επίσης ότι η ιδέα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τέτοια αεροσκάφη, που θα ήταν σε θέση να διασπείρουν βιολογικά ή χημικά όπλα μαζικής καταστροφής, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους αμερικανούς αξιωματούχους.
Υποστηρίζουν τις ΗΠΑ οι χώρες της Κεντρικής Ασίας
25.9.2001 13:07 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της χώρας, Ασκαρ Ακάγιεφ, δεν διευκρίνησε εάν θα επιτραπεί η διέλευση μαχητικών αεροσκαφών ή μόνο αεροπλάνων ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο κ. Ακάγιεφ δήλωσε ότι η απόφασή του έγινε κατόπιν συνεννόησης με τη Ρωσία και πέντε δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες συμφωνούν στη σύσταση ενός συμφώνου ασφάλειας στην περιοχή. Νωρίτερα, το Τουρκμενιστάν δήλωσε ότι θα επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν. Το Καζακστάν προσέφερε τις στρατιωτικές του βάσεις και τα αεροδρόμιά του στις αμερικανικές δυνάμεις. Το Ουζμπεκιστάν υπήρξε περισσότερο επιφυλακτικό να επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών αεροσκαφών, αλλά μέχρι στιγμής δεν του έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από την Ουάσινγκτον. Τόσο το Ουζμπεκιστάν, όσο και το Τατζικιστάν έχουν επισήμως διαψεύσει τις πληροφορίες ότι αμερικανικά αεροσκάφη έχουν ήδη προσγειωθεί στο έδαφός τους.
Εντείνεται η δράση της αντιπολίτευσης στο Αφγανιστάν
25.9.2001 13:17 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ραμπανί δήλωσε ότι έπρεπε να συμβεί η τραγωδία στις Ηνωμένες Πολιτείες για να καταλάβει ο κόσμος το ποιόν των Ταλιμπάν. Ο κ. Ραμπανί προέβη στις εν λόγω δηλώσεις κατά τη διάρκεια επιμνημόσυνης δέησης ενός στρατιωτικού διοικητή, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας. Εν τω μεταξύ, ένας από τους στρατιωτικούς διοικητές της αντιπολίτευσης, ο Ισμαϊλ Χαν, δήλωσε ότι οι μονάδες του έχουν εισβάλει σε περιοχές που θεωρούνται φρούρια των Ταλιμπάν. Στο Αφγανιστάν όμως δρουν και άλλες ομάδες εναντίον των Ταλιμπάν. Μία από αυτές, της οποίας ηγείται ο στρατηγός Ντοστρούμ, θεωρείται ότι έχει προωθηθεί στην πόλη Μαζάρ-Ι-Σαρίφ.
Παραδίδεται στη Χάγη Βόσνιος στρατηγός
25.9.2001 12:49 (Ωρα Λονδίνου) Ο στρατηγός Σεφέρ Χαλίλοβιτς, 49 χρόνων, είναι ο πλέον υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής που έχει παραπεμφθεί από το δικαστήριο. Ο Σεφέρ Χαλίλοβιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη μαζική δολοφονία 30 Κροατών της Βοσνίας στο χωριό Γκραμπόνιτσα το 1993. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι αθώος. Ο στρατηγός Χαλίλοβιτς βοήθησε στη δημιουργία του βοσνιακού στρατού όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Βοσνία Ερζεγοβίνη το 1992. Παρέμεινε διοικητής του στρατού μέχρι το Νοέμβριο του 1993. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλα άτομα που έχουν παραπεμφθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να παραδοθούν. Οσοι δεν παραδοθούν οικειοθελώς αναμένεται να συλληφθούν από τις τοπικές αρχές.
Συνομιλίες Ρωσίας - Γερμανίας
25.9.2001 12:23 (Ωρα Λονδίνου) Οι δυό τους αναμένεται να συζητήσουν τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επίσκεψη του κ. Πούτιν είχε προγραμματισθεί εδώ και καιρό, αλλά τώρα λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναμένεται να εστιάσει την προσοχή της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να συστήσουν διεθνή συμμαχία εναντίον της τρομοκρατίας. Ο κ. Πούτιν αναμένεται να εκφωνήσει λόγο ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις συμπαράστασης της Ρωσίας στην εκστρατεία του προέδρου Μπους για τον εντοπισμό εκείνων που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα παράσχει περισσότερα όπλα στους Αφγανούς που μάχονται εναντίον των Ταλιμπάν. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα επιτρέψει τη διέλευση από τον εναέριο χώρο της αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε επίσης ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να προβάλει εμπόδια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, εάν θελήσουν να χρησιμοποιήσουν αεροπορικές βάσεις στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα αναφέρει ότι μία τέτοια ενέργεια εθεωρείτο ανεπίτρεπτη μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες.
Ο Σαρόν αρνείται να συναντήσει τον Στρο
25.9.2001 10:26 (Ωρα Λονδίνου) Επισήμως, ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι "δεν διαθέτει χρόνο" για να συναντήσει τον κ. Στρο, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένα σχόλια του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών έχουν εξοργίσει την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο κ. Στρο είχε δηλώσει σε ιρανική εφημερίδα: "Ενας από τους λόγους για την έκρηξη των τρομοκρατικών επιθέσεων είναι η οργή πολλών στη Μέση Ανατολη για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Παλαιστίνη". Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο κ. Στρο υπονοεί ότι πρέπει να αποδοθούν εν μέρει ευθύνες και στο Ισραήλ για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έντονη ήταν η αντίδρασή τους για τη χρησιμοποίηση του όρου Παλαιστίνη. Ο κ. Στρο ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από το Ιράν, σε μία προσπάθει να βρει συμμάχους για την εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Στρο ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας που επισκέφθηκε την Τεχεράνη από το 1979, όταν πραγματοποιήθηκε η ισλαμική επανάσταση στη χώρα. Στην Τεχεράνη, ο κ. Στρο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί. Καθ' οδόν προς την Τεχεράνη συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντουλά και τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.
Κίνδυνος βιολογικών ή χημικών επιθέσεων
25.9.2001 10:37 (Ωρα Λονδίνου) Η Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, σε ομιλία της σε διάσκεψη υπουργών Υγείας, είπε ότι οι κυβερνήσεις των κρατών πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να δεχθούν οι πολίτες τους επιθέσεις με βιολογικά ή χημικά όπλα. Η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε, μέχρι νεωτέρας, σε όλα τα αεροσκάφη ψεκασμού καλλιεργειών να πετούν, αφού, σύμφωνα με βάσιμες ενδείξεις, οι αεροπειρατές εξέταζαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα αεροσκάφη, που περιέχουν χημικά, για τις επιθέσεις τους Οπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο ανταποκριτής του BBC, "πέντε χιλιάδες αεροσκάφη ψεκασμού παραμένουν στο έδαφος, καθώς το FBI είπε στις εταιρείες που τα έχουν να ελέγξουν εάν τους λείπει κάποιο τέτοιο αεροσκάφος" - μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Πολ Ρέινολντς. Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει επίσης ότι η ιδέα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τέτοια αεροσκάφη, που θα ήταν σε θέση να διασπείρουν βιολογικά ή χημικά όπλα μαζικής καταστροφής, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους αμερικανούς αξιωματούχους.
Ανησυχητικά σημάδια για τις τιμές αργού πετρελαίου
25.9.2001 11:56 (Ωρα Λονδίνου) Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει πλέον πέσει κάτω από 22 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την εποχή του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, πριν από δέκα χρόνια. Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ πραγματοποιείται μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Βιέννη, όπου θα συζητηθεί η πιθανή μείωση της παραγωγής πετρελαίου σε μία προσπάθεια να ανέβουν οι τιμές. Ωστόσο, ο αναλυτής οικονομικών θεμάτων του BBC αναφέρει ότι η απόφαση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ αναμένεται να είναι δύσκολη, καθώς μία πιθανή μείωση της παραγωγής πετρελαίου μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερα προβλήματα στην ήδη αποδυναμωμένη παγκόσμια οικονομία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση στις τιμές πετρελαίου αντανακλά τις δυσάρεστες εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας. Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας σημαίνει ότι περιορίζεται η βιομηχανική παραγωγή, οπότε και η ζήτηση πετρελαίου. Επιπλέον, η κρίση που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες μειώνει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση πετρελαίου, καθώς πολλές εταιρείες ματαιώνουν τις πτήσεις τους.
Τα ΗΕ ανησυχούν για τους Αφγανούς πρόσφυγες
25.9.2001 10:54 (Ωρα Λονδίνου) Οι ομάδες των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζονται να στήσουν και νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε μία πιθανή μαζική φυγή προσφύγων από το Αφγανιστάν, σε περίπτωση επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν έχουν κλείσει, ωστόσο χιλιάδες Αφγανοί έχουν καταφέρει να τα διασχίσουν. Πιστεύεται μάλιστα ότι περίπου ένα εκατομμύριο άτομα θα καταφύγουν στο Πακιστάν εάν ξεκινήσουν οι αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Εν τω μεταξύ, έξι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοηθείας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι ο λαός του Αφγανιστάν βρίσκεται σε απόγνωση. Και αυτό γιατί οι αρχές των Ταλιμπάν έκοψαν το δίκτυο τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, έκλεισαν τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στο Κανταχάρ και άρπαξαν όλες τις προμήθειες τροφίμων.
Ρόμπερτσον: "Απαιτείται πολιτική δράση πλέον στην ΠΓΔΜ"
25.9.2001 12:23 (Ωρα Λονδίνου) Ο λόρδος Ρόμπερτσον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα, είπε χαρακτηριστικά ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι Αλβανόφωνοι αντάρτες έχουν εκτελέσει το καθήκον τους, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας, καθώς έχουν πλέον συγκεντρωθεί τα όπλα των Αλβανόφωνων ανταρτών. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε επίσης ότι πλέον ήρθε και η σειρά των Σλαβομακεδόνων να εφαρμόσουν την ειρηνευτική συμφωνία. Οι συνταγματικές αλλαγές για τη βελτίωση της θέσης της αλβανικής μειονότητας έχουν λάβει μόνο προκαταρκτική έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας, παρά το γεγονός ότι αναφέρονται στην ειρηνευτική συμφωνία. Ο λόρδος Ρόμπερτσον απηύθυνε επίσης εκκλήσεις στο κοινοβούλιο να θεσπίσει τη χορήγηση αμνηστείας προς τους αντάρτες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο λόρδος Ρόμπερτσον αναμένεται να συζητήσει τα σχέδια για την παρανομή της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας και τη σύσταση μιας ΝΑΤΟϊκής δύναμης ασφαλείας μετά την ολοκλήρωση της επιχείρισης "Απαραίτητη Συγκομιδή".
Πλήρη απομόνωση αντιμετωπίζουν οι Ταλιμπάν
25.9.2001 11:13 (Ωρα Λονδίνου) Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αναφέρει ότι προέβη στην εν λόγω απόφαση επειδή οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να εισακούσουν τις προτάσεις της. Η Σαουδική Αραβία είχε επιχειρήσει να πείσει τους Ταλιμπάν να σταματήσουν να υποθάλπουν "τρομοκράτες", όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η κυβέρνηση της χώρας. Η Ουάσινγκτον είχε απαιτήσει από τους Ταλιμπάν να παραδώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μπιν Λάντεν θεωρείται ότι κρύβεται στο Αφγανιστάν. Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή τονίζει ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας θα ικανοποιήσει την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν ακόμη τη συγκατάθεση της Σαουδικής Αραβίας για τη μεταφορά περισσότερων αμερικανικών αεροσκαφών στις βάσεις της. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, το εν λόγω θέμα είναι το ισχυρότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες στις προσπάθειές τους να συστήσουν μία συμμαχία που να συμπεριλαμβάνει και τις χώρες του Περσικού Κόλπου. Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας ανακοινώνεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να διακόψουν τις σχέσεις τους με τους Ταλιμπάν. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν οι δύο από τις τρεις μόνο χώρες που αναγνώριζαν το καθεστώς των Ταλιμπάν. Η μόνη χώρα πλέον που αναγνωρίζει το καθεστώς των Ταλιμπάν είναι το Πακιστάν.
Ο Σαρόν αρνείται να συναντήσει τον Στρο
25.9.2001 10:26 (Ωρα Λονδίνου) Επισήμως, ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι "δεν διαθέτει χρόνο" για να συναντήσει τον κ. Στρο, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένα σχόλια του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών έχουν εξοργίσει την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο κ. Στρο είχε δηλώσει σε ιρανική εφημερίδα: "Ενας από τους λόγους για την έκρηξη των τρομοκρατικών επιθέσεων είναι η οργή πολλών στη Μέση Ανατολη για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Παλαιστίνη". Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο κ. Στρο υπονοεί ότι πρέπει να αποδοθούν εν μέρει ευθύνες και στο Ισραήλ για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έντονη ήταν η αντίδρασή τους για τη χρησιμοποίηση του όρου Παλαιστίνη. Ο κ. Στρο ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από το Ιράν, σε μία προσπάθει να βρει συμμάχους για την εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Στρο ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας που επισκέφθηκε την Τεχεράνη από το 1979, όταν πραγματοποιήθηκε η ισλαμική επανάσταση στη χώρα. Στην Τεχεράνη, ο κ. Στρο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί. Καθ' οδόν προς την Τεχεράνη συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντουλά και τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.
Κίνδυνος βιολογικών ή χημικών επιθέσεων
25.9.2001 10:37 (Ωρα Λονδίνου) Η Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, σε ομιλία της σε διάσκεψη υπουργών Υγείας, είπε ότι οι κυβερνήσεις των κρατών πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να δεχθούν οι πολίτες τους επιθέσεις με βιολογικά ή χημικά όπλα. Η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε, μέχρι νεωτέρας, σε όλα τα αεροσκάφη ψεκασμού καλλιεργειών να πετούν, αφού, σύμφωνα με βάσιμες ενδείξεις, οι αεροπειρατές εξέταζαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα αεροσκάφη, που περιέχουν χημικά, για τις επιθέσεις τους Οπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο ανταποκριτής του BBC, "πέντε χιλιάδες αεροσκάφη ψεκασμού παραμένουν στο έδαφος, καθώς το FBI είπε στις εταιρείες που τα έχουν να ελέγξουν εάν τους λείπει κάποιο τέτοιο αεροσκάφος" - μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Πολ Ρέινολντς. Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει επίσης ότι η ιδέα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τέτοια αεροσκάφη, που θα ήταν σε θέση να διασπείρουν βιολογικά ή χημικά όπλα μαζικής καταστροφής, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους αμερικανούς αξιωματούχους.
Συνομιλίες Ρωσίας - Γερμανίας
25.9.2001 11:11 (Ωρα Λονδίνου) Οι δυό τους αναμένεται συζητήσουν τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επίσκεψη του κ. Πούτιν είχε προγραμματισθεί εδώ και καιρό, αλλά τώρα λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναμένεται να εστιάσει την προσοχή της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να συστήσουν διεθνή συμμαχία εναντίον της τρομοκρατίας. Ο κ. Πούτιν αναμένεται να εκφωνήσει λόγο ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις συμπαράστασης της Ρωσίας στην εκστρατεία του προέδρου Μπους για τον εντοπισμό εκείνων που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα παράσχει περισσότερα όπλα στους Αφγανούς που μάχονται εναντίον των Ταλιμπάν. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα επιτρέψει τη διέλευση από τον εναέριο χώρο της αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε επίσης ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να προβάλει εμπόδια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, εάν θελήσουν να χρησιμοποιήσουν αεροπορικές βάσεις στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα αναφέρει ότι μία τέτοια ενέργεια εθεωρείτο ανεπίτρεπτη μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες.
Τα ΗΕ ανησυχούν για τους Αφγανούς πρόσφυγες
25.9.2001 10:54 (Ωρα Λονδίνου) Οι ομάδες των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζονται να στήσουν και νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε μία πιθανή μαζική φυγή προσφύγων από το Αφγανιστάν, σε περίπτωση επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν έχουν κλείσει, ωστόσο χιλιάδες Αφγανοί έχουν καταφέρει να τα διασχίσουν. Πιστεύεται μάλιστα ότι περίπου ένα εκατομμύριο άτομα θα καταφύγουν στο Πακιστάν εάν ξεκινήσουν οι αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Εν τω μεταξύ, έξι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοηθείας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι ο λαός του Αφγανιστάν βρίσκεται σε απόγνωση. Και αυτό γιατί οι αρχές των Ταλιμπάν έκοψαν το δίκτυο τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, έκλεισαν τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στο Κανταχάρ και άρπαξαν όλες τις προμήθειες τροφίμων.
Οι ΗΠΑ παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία του Μπιν Λάντεν
25.9.2001 3:04 (Ωρα Λονδίνου) Όπως είπε χαρακτηριστικά, μια σημαντική κίνηση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας άρχισε με μια "μολυβιά". Προειδοποίησε δε τις ξένες τράπεζες να μη χρηματοδοτούν 27 άτομα και οργανώσεις που σύμφωνα με την Washington είναι αναμεμειγμένοι στη τρομοκρατία. Και απείλησε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των ξένων τραπεζών στις ΗΠΑ αν δεν συμμορφωθούν με την αμερικανική πολιτική στο θέμα.
Washington: διαφωνίες για τα αποδεικτικά στοιχεία 25.9.2001 3:00 (Ωρα Λονδίνου) Ανταποκριτής του BBC στην Washington μεταδίδει ότι η διαφωνία δείχνει ότι στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα σε αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια διεθνή συμμαχία που θα στηρίξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε εκείνους που πιστεύουν ότι η αποκάλυψη στοιχείων θα στραφεί σε βάρος της Αμερικανικής κατασκοπίας.
Ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας θέλει ο ΟΗΕ
25.9.2001 2:37 (Ωρα Λονδίνου) Σε ομιλία του στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη είπε ότι μόνον ο ΟΗΕ μπορεί να νομιμοποιήσει διεθνώς μια τέτοιου είδους επιχείρηση. Ο Κος Αννάν χαρακτήρισε τις επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών ως εσκεμμένο, άκαρδο και κακόβουλο πλήγμα όχι μόνο κατά μιας χώρας, αλλά κατά όλων των εθνών. Ανάλογα σχόλια έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ,που προειδοποίησε ότι κάθε μονομερής ενέργεια θα σπιλώσει την έννομη τάξη.
Στο Πακιστάν αντιπροσωπεία της ΕΕ 25.9.2001 4:14 (Ωρα Λονδίνου) Η Ευρωπαική Ενωση θέλει να διαμηνύσει στα μουσουλμανικά κράτη ότι η βοήθεια τους στην δημιουργία διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας είναι ζωτικής σημασίας και ότι η διεθνής συμμαχία δεν στρέφεται κατά του μουσουλμανικού κόσμου.
Ο Αραφάτ καταδικάζει την "ουδέτερη ζώνη" στη Δυτική Όχθη
25.9.2001 3:38 (Ωρα Λονδίνου) Οι Παλαιστίνιοι δεν θα μπορούν να εισέρχονται στη ζώνη χωρίς ειδικές άδειες. Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι ο σκοπός της ουδέτερης ζώνης είναι να εμποδίζει επίδοξους βομβιστές ή παράνομους εργάτες να εισέρχονται στο Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Αιγύπτουμ, Χόσνυ Μουμπάρακ, χαρακτήρισε "πολύ ανόητη πράξη" την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, να αναβάλει την προγραμματισμένη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, Σιμόν Πέρες, με τον Γιασέρ Αραφάτ. Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, στο Παρίσι, ο Κος Μουμπάρακ είπε ότι μόνος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων είναι η οδός των διαπραγματεύσεων.
Κίνδυνος βιολογικών ή χημικών επιθέσεων
25.9.2001 9:08 (Ωρα Λονδίνου) Η Αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε, μέχρι νεωτέρας, σε όλα τα αεροσκάφη ψεκασμού καλλιεργειών να πετούν, αφού, σύμφωνα με βάσιμες ενδείξεις, οι αεροπειρατές εξέταζαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα αεροσκάφη, που περιέχουν χημικά, για τις επιθέσεις τους Οπως μεταδίδει από την Washington ο ανταποκριτής του BBC, "πέντε χιλιάδες αεροσκάφη ψεκασμού παραμένουν στο έδαφος την ώρα που το FBI είπε στις εταιρείες που τα έχουν να ελέγξουν αν τους λείπει κάποιο τέτοιο αεροσκάφος" -- μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Washington Paul Reynolds που αναφέρει ότι η ιδέα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τέτοια αεροσκάφη, που θα ήταν σε θέση να διασπείρουν βιολογικά ή χημικά όπλα μαζικής καταστροφής, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η Ρωσία λέει πώς θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ
25.9.2001 7:51 (Ωρα Λονδίνου) Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε η Ρωσία θα εφοδιάσει με περισσότερα όπλα τις δυνάμεις της αφγανικής αντιπολίτευσης και θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στα πλαίσια της συνεργασίας με τις ΗΠΑ κατά των υπευθύνων για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν θα εμποδίσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να χρησιμοποιήσουν βάσεις στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται ο Οσάμα Μπιλ Λάντεν ο οποίος θεωρείται βασικός ύποπτος για τις επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κος Πούτιν είπε ακόμη ότι θα διευρύνει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών, με την ανταλλαγή πληροφοριών. (Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έδωσε προθεσμία 72 ωρών στους αντάρτες στην Τσετσενία να καταθέσουν τα όπλα και να αρχίσουν συνομιλίες με την ρωσική κυβέρνηση). Η ανταποκρίτρια του BBC στη Μόσχα σχολιάζει ότι η προσφορά της Ρωσίας είναι πολύ σημαντική και θα ήταν αδιανόητη πριν από δύο εβδομάδας, θα έχει όμως και ένα τίμημα. Η Μόσχα θέλει να αναγνωριστεί ως ισότιμος εταίρος της Ουάσιγκτον και να σταματήσουν οι επικρίσεις που δέχεται για την Τσετσενία. Εν τω μεταξύ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς των Ταλιμπάν, που αναγνωρίζονται πλέον μόνο από το Πακιστάν.
Μήνυμα του Μπιν Λάντεν και απειλές των Ταλιμπάν
25.9.2001 4:23 (Ωρα Λονδίνου) Προηγουμένως, ο ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ προειδοποίησε την Washingtom να αποσύρει όλα τα στρατεύματα της από τη Μέση Ανατολή και να πάψει να στηρίζει το Ισραήλ αν θέλει να εξαλείψει την απειλή της τρομοκρατίας. Σε ενυπόγραφη δήλωσή του ο ηγέτης των Ταλiμπάν απείλησε ότι εάν η Ουάσιγκτον δεν συμμορφωθεί θα αναμειχθεί σε ένα "μάταιο και αιματηρό πόλεμο". Ο μουλάς Ομάρ είπε ότι η παρούσα κρίση δεν θα επιλυθεί αν σκοτωθεί ο ίδιος ή ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι Ταλιμπάν έκλεισαν όλα τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν ενώ παράλληλα κατάσχεσαν περίπου 1.500 τόννους τροφίμων. Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας -- της αφγανικής αντιπολίτευσης -- της οποίας ηγείται ο στρατηγός Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστάμ, κατέλαβαν τη πόλη Ζαάρε στα βόρεια του Αφγανιστάν, μετά από σφοδρές μάχες. Η πόλη, της επαρχίας Μπαλκ, βρίσκεται στο δρόμο πρός το Μαζάρ-Ε-Σαρίφ, τη μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν. Τόσο οι Ταλεμπάν όσο και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης εντείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους για να καταλάβουν όσο περισσότερο έδαφος μπορούν πριν την ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση. Εκπρόσωπος των Ταλεμπάν ανακοίνωσε ότι επιστρατεύονται 300.000 άνδρες για τον ιερό πόλεμο όπως λένε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανταποκρίτρια του BBC που βρίσκεται με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας μεταδίδει ότι ο πολιτικός ηγέτης της Συμμαχίας, ο Μπουρχανουντίν Ραμπανί, είναι τώρα κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν και πιθανώς να έχει επαφές με Αμερικανούς. Αλλο στέλεχος της Βόρειας Συμμαχίας, ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, συναντήθηκε με τον αρχηγό του Ρωσικού γενικού επιτελείου στο Τατζικιστάν.
Κίνδυνος βιολογικού ή χημικού πολέμου
25.9.2001 8:11 (Ωρα Λονδίνου) Η Αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε, μέχρι νεωτέρας, σε όλα τα αεροσκάφη ψεκασμού καλλιεργειών να πετούν, αφού, σύμφωνα με βάσιμες ενδείξεις, οι αεροπειρατές εξέταζαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα αεροσκάφη, που περιέχουν χημικά, για τις επιθέσεις τους Οπως μεταδίδει από την Washington ο ανταποκριτής του BBC, "πέντε χιλιάδες αεροσκάφη ψεκασμού παραμένουν στο έδαφος την ώρα που το FBI είπε στις εταιρείες που τα έχουν να ελέγξουν αν τους λείπει κάποιο τέτοιο αεροσκάφος" -- μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Washington Paul Reynolds που αναφέρει ότι η ιδέα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τέτοια αεροσκάφη, που θα ήταν σε θέση να διασπείρουν βιολογικά ή χημικά όπλα μαζικής καταστροφής, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Οι ΗΠΑ παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία του Μπιν Λάντεν
25.9.2001 3:04 (Ωρα Λονδίνου) Όπως είπε χαρακτηριστικά, μια σημαντική κίνηση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας άρχισε με μια "μολυβιά". Προειδοποίησε δε τις ξένες τράπεζες να μη χρηματοδοτούν 27 άτομα και οργανώσεις που σύμφωνα με την Washington είναι αναμεμειγμένοι στη τρομοκρατία. Και απείλησε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των ξένων τραπεζών στις ΗΠΑ αν δεν συμμορφωθούν με την αμερικανική πολιτική στο θέμα.
Washington: διαφωνίες για τα αποδεικτικά στοιχεία 25.9.2001 3:00 (Ωρα Λονδίνου) Ανταποκριτής του BBC στην Washington μεταδίδει ότι η διαφωνία δείχνει ότι στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα σε αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια διεθνή συμμαχία που θα στηρίξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε εκείνους που πιστεύουν ότι η αποκάλυψη στοιχείων θα στραφεί σε βάρος της Αμερικανικής κατασκοπίας.
Στο Ιράν ο Τζακ Στρω
25.9.2001 4:06 (Ωρα Λονδίνου) Καθ'οδόν προς την Τεχεράνη, ο Κος Στρω έκανε σταθμό στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, όπου είχε συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντουλά και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Ο Κος Στρω θα επισκεφθεί επίσης την Αίγυπτο και το Ισραήλ, όπου το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για σχόλιο του Βρεταννού Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είπε ότι η οργή που επικρατεί στη Μέση Ανατολή για την κατάσταση στην Παλαιστίνη δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την τρομοκρατία. Επίσημο Ισραηλινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι τα σχόλια του Βρεταννού Υπουργού Εξωτερικών μπορούν να ερμηνευτούν ότι ο Κος Στρω κατανοεί και δικαιώνει την τρομοκρατία κατά του Ισραήλ.
Ο Αραφάτ καταδικάζει την "ουδέτερη ζώνη" στη Δυτική Όχθη
25.9.2001 3:38 (Ωρα Λονδίνου) Οι Παλαιστίνιοι δεν θα μπορούν να εισέρχονται στη ζώνη χωρίς ειδικές άδειες. Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι ο σκοπός της ουδέτερης ζώνης είναι να εμποδίζει επίδοξους βομβιστές ή παράνομους εργάτες να εισέρχονται στο Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Αιγύπτουμ, Χόσνυ Μουμπάρακ, χαρακτήρισε "πολύ ανόητη πράξη" την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, να αναβάλει την προγραμματισμένη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, Σιμόν Πέρες, με τον Γιασέρ Αραφάτ. Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, στο Παρίσι, ο Κος Μουμπάρακ είπε ότι μόνος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων είναι η οδός των διαπραγματεύσεων.
Άνοδος στα διεθνή χρηματιστήρια
25.9.2001 3:25 (Ωρα Λονδίνου) Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Ντάου Τζόουνς έκλεισε με σχεδόν 4,5% άνοδο, που ισοδυναμεί με απόσβεση το ενός τετάρτου των απωλειών του από τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.. Ανάλογη άνοδο είχαν σημειώσει νωρίτερα και οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αναλυτές σχολιάζουν πάντως ότι η ανοδική αυτή τάση μπορεί να μη συνεχιστεί για πολύ καθώς οι επενδυτές αγοράζουν και πάλι μετοχές επειδή πολλές από αυτές είναι τώρα πολύ φτηνές.
|