Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-09-06
Επίθεση των ισραηλινών στην Χεβρώνα 6.9.2001 22:17 (Ωρα Λονδίνου) Μιλόντας στη βόρεια Ιταλία, λίγο πριν την συνάντηση του με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, ο κ.Πέρες είπε επίσης ότι η συνάντηση αυτή θα είναι η πρώτη από τις τρείς που θα έχει με τον κ.Αραφάτ, αλλά δεν έδωσε αλλές πληροφορίες για το πότε και που θα γίνουν. Στο μεταξύ τα επεισόδια βίας στη Μέση Ανατολή συνεχίστηκαν. Ενας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίσθηκε σοβαρά στο ισραηλινό έδαφος κοντά στη παλαιστινιακή πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης. Λίγες ώρες νωρίτερα ισραηλινό πολεμικό ελικόπτερο έπληξε με οβίδες αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο στελέχη της Φατάχ, της Οργάνωσης του Γιάσερ Αραφάτ. Οι δυο άνδρες σκοτώθηκαν επι τόπου. Τους τελευατίους μήνε ςοι Ισραηλινοί έχουν σκοτώσει 60 σχεδόν Παλαιστινίους σε "επιλεκτικές επιθέσεις" όπως τις αποκαλούν. Δεκαπέντε περίπου από τους νεκρούς ήταν αθώοι περαστικοί. Παράλληλα εξήντα Ισραηλινοί μαθητές προειδοποιούν με επιστολή τους τον πρωθυπουργό της χώρας Αριέλ Σαρόν ότι θα αρνηθούν να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία σε Παλαιστινιακά εδάφη επειδή, όπως αναφέρεται στην επιστολή, η παρουσία του Ισραήλ εκεί επιτυγχάνεται μόνο με ρατσιστικές μεθόδους.
Ανοδος της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική
6.9.2001 22:27 (Ωρα Λονδίνου) Αυτό έχει ήδη προκαλέσει την εξαφάνηση 7 επίπεδων πάγων στην χερσόνησο της Ανταρκτικής που αντικρύζει τη Νότια Αμερική. Οι επιστήμονες δεν γνωίζουν γιατί η θερμοκρασία στη χερσόνησο αυξήθηκε δέκα φορές περισσότερο από το μέσο όρο σε όλο τον πλανήτη μας τα τελευταία 100 χρόνια.
Ψηφίστηκε η ειρηνευτική συμφωνία στα Σκόπια.
6.9.2001 19:26 (Ωρα Λονδίνου) Η εξέλιξη αυτή δίνει το πράσινο φως στο ΝΑΤΟ για να αναλάβει και πάλι το έργο της συλλογής όπλων των αλβανών ανταρτών . Εν τω μεταξύ, στα Σκόπια αναμένονται σήμερα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα και Κρίς Πάτεν για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπόρις Τράικοφσκυ και την πολιτική ηγεσία της χώρας. . Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι θά υποσχεθούν οικονομική βοήθεια προς την χειμαζόμενη από την κρίση οικονομία της χώρας. Την ίδια στιγμή, ο αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια Τζέιμς Πάρντιου δήλωσε από την Μόσχα όπου βρίσκεται ότι η Ρωσία υποστηρίζει την ιδέα της παρατεταμένης ξένης παρουσίας στην ΠΓΔΜακεδονίας. Στη Βιέννη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη αποφάσησε, μετά την άρση των αντιρρήσεων της Ρωσίας, να διπλασιάσει στους 50 τους παρατηρητές που παρακολουθούν την τήρηση της εκεχειρίας στην ΠΓΔΜακεδονίας. Ο αμερικανός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι μια πιο μόνιμη διεθνής παρουσία στην χώρα είναι επιτακτική ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του ΝΑΤΟ. "Ελπίζω ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει στην δύναμη αυτή με την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή" κατέληξε ο αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια Τζειμς Πάρντιου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι έχει αρχίσει να διαγράφεται μια αλλαγή πλεύσης της Μόσχας στο θέμα της ΠΓΔΜακεδονίας, αφού εμέσως πλήν σαφώς παραδέχεται ότι το πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί σε καθαρά εθνικά πλαίσια.
Νέα επεισόδια βίας στη Μέση Ανατολή
6.9.2001 19:32 (Ωρα Λονδίνου) Λίγες ώρες νωρίτερα ισραηλινό πολεμικό ελικόπτερο έπληξε με οβίδες αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο στελέχη της Φατάχ, της Οργάνωσης του Γιάσερ Αραφάτ. Οι δυο άνδρες σκοτώθηκαν επι τόπου. Τους τελευατίους μήνε ςοι Ισραηλινοί έχουν σκοτώσει 60 σχεδόν Παλαιστινίους σε "επιλεκτικές επιθέσεις" όπως τις αποκαλούν. Δεκαπέντε περίπου από τους νεκρούς ήταν αθώοι περαστικοί. Παράλληλα εξήντα Ισραηλινοί μαθητές προειδοποιούν με επιστολή τους τον πρωθυπουργό της χώρας Αριέλ Σαρόν ότι θα αρνηθούν να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία σε Παλαιστινιακά εδάφη επειδή, όπως αναφέρεται στην επιστολή, η παρουσία του Ισραήλ εκεί επιτυγχάνεται μόνο με ρατσιστικές μεθόδους.
Προσπάθειες για την διάσωση της Παγκόσμια Διάσκεψης κατά του Ρατσιμού.
6.9.2001 19:34 (Ωρα Λονδίνου) Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κυκλοφόρησε μια νέα πρόταση ψηφίσματος στην οποία γίνεται αναφορά στο δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν ανεξάρτητο κράτος, όμως έχουν αφαιρεθεί όλες οι αναφορές περί ρατσισμού του Ισραήλ.Στο νέο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχασθεί το Ολοκαύτωμα. Ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν θα αποδεχθούν τη συμβιβαστική πρόταση. Νωριτερα και η Γαλλία είχε απειλήσει οτι η Ευρωπαική Ενωση θα αποχωρούσε απο την Διάσκεψη όπως προηγουμένως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αν δεν απαλείφονταν οι αναφορές περι ρατσιμού του Ισραηλ. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις Ευρωπαϊκών και Αφρικανικών χωρών προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το αίτημα να ζητήσουν οι αποικιοκρατικές χώρες συγνώμη για το δουλεμπόριο που συνεχιζόταν μέχρι τον 19ο αιώνα.
Δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της γενοκτονίας στο Κοσυφοπέδιο. 6.9.2001 19:13 (Ωρα Λονδίνου) Στην απόφαση του δικαστηρίου, που τελεί υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, αναφέρεται ότι δεν επιδιώχθηκε από τις Γιουγκοσλαβικές δυνάμεις η εξόντωση του αλβανικού στοιχείου. Ωστόσο στην απόφαση υπογραμμιζεται η συστηματική εκστρατεία τρόμου του καθεστώτος του Βελιγραδίου κατά των αλβανών. Η απόφαση του δικαστηρίου, επισημαίνουν οι ανταποκριτές, μπορεί να οδηγήσει στην διατύπωση νέου κατηγορητηρίου κατά του υπόδικου στην Χάγη, πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς.
Απαλάσσεται η Microsoft
6.9.2001 19:17 (Ωρα Λονδίνου) Η Μάκροσοφτ και ο ιδρυτής της Μπιλ Γκέιτς είχαν παραπεμφθεί στο Ομοσπονδικό Δικαστήριο από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Η Μαικροσοφτ κατηγορήθηκε ότι είχε ενσωματώσει μέσα στο πρόγραμμα Windows, το δικό της σύστημα πρόσβασης στο Ιντερνετ.
Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες Βόρειου και Νοτίου Κορέας. 6.9.2001 13:10 (Ωρα Λονδίνου) Θα είναι η πρώτη συνάντηση αξιωματούχων από την Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ, μετά την διακοπή τών επαφών πριν απο έξη μήνες. Η επανάληψη των συνομιλιών επετεύχθει μετα την αιφνίδια κίνηση της Βορειας Κορέας να άρει το πάγωμα των διακρατικών επαφών.
Δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της γενοκτονίας στο Κοσυφοπέδιο. 6.9.2001 17:14 (Ωρα Λονδίνου) Στην απόφαση του δικαστηρίου, που τελεί υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, αναφέρεται ότι δεν επιδιώχθηκε από τις Γιουγκοσλαβικές δυνάμεις η εξόντωση του αλβανικού στοιχεία. Ωστόσο στην απόφαση υπογραμμιζεται η συστηματική εκστρατεία τρόμου του καθεστώτος του Βελιγραδίου κατά των αλβανών. Η απόφαση του δικαστηρίου, επισημαίνουν οι ανταποκριτές, μπορεί να οδηγήσει στην διατύπωση νέου κατηγορητηρίου κατά του υπόδικου στην Χάγη, πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς.
Απαλάσσεται η Microsoft. 6.9.2001 17:18 (Ωρα Λονδίνου) Η Μάκροσοφτ και ο ιδρυτής της Μπιλ Γκέιτς είχαν παραπεμφθεί στο Ομοσπονδικό Δικαστήριο από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Η Μαικροσοφτ κατηγορήθηκε ότι είχε ενσωματώσει μέσα στο πρόγραμμα Windows, το δικό της σύστημα πρόσβασης στο Ιντερνετ.
Ψηφίστηκε η ειρηνευτική συμφωνία στα Σκόπια.
6.9.2001 15:50 (Ωρα Λονδίνου) Η εξέλιξη αυτή δίνει το πράσινο φως στο ΝΑΤΟ για να αναλάβει και πάλι το έργο της συλλογής όπλων των αλβανών ανταρτών . Εν τω μεταξύ, στα Σκόπια αναμένονται σήμερα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα και Κρίς Πάτεν για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπόρις Τράικοφσκυ και την πολιτική ηγεσία της χώρας. . Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι θά υποσχεθούν οικονομική βοήθεια προς την χειμαζόμενη από την κρίση οικονομία της χώρας. Την ίδια στιγμή, ο αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια Τζέιμς Πάρντιου δήλωσε από την Μόσχα όπου βρίσκεται ότι η Ρωσία υποστηρίζει την ιδέα της παρατεταμένης ξένης παρουσίας στην ΠΓΔΜακεδονίας. Ο αμερικανός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι μια πιο μόνιμη διεθνής παρουσία στην χώρα είναι επιτακτική ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του ΝΑΤΟ. "Ελπίζω ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει στην δύναμη αυτή με την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή" κατέληξε ο αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια Τζειμς Πάρντιου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι έχει αρχίσει να διαγράφεται μια αλλαγή πλεύσης της Μόσχας στο θέμα της ΠΓΔΜακεδονίας, αφού εμέσως πλήν σαφώς παραδέχεται ότι το πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί σε καθαρά εθνικά πλαίσια.
Προσπάθειες για την διάσωση της Παγκόσμια Διάσκεψης κατά του Ρατσιμού. 6.9.2001 15:58 (Ωρα Λονδίνου) Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κυκλοφόρησε μια νέα πρόταση ψηφίσματος στην οποία αναφέρεται το δικαίωμα των Παλαιστινίων σε ανεξάρτητο κράτος και ταυτόχρονα απαλείφονται όλες οι αναφορές περί ρατσισμού του Ισραήλ. Στο νέο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχασθεί το Ολοκαύτωμα. Νωριτερα και η Γαλλία είχε απειλήσει οτι η Ευρωπαική Ενωση θα αποχωρούσε απο την Διάσκεψη όπως προηγουμένως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αν δεν απαλείφονταν οι αναφορές περι ρατσιμού του Ισραηλ
Ελπίδες για εμβόλιο κατά του AIDS
6.9.2001 4:52 (Ωρα Λονδίνου) Αυτό τουλάχιστον είναι το αισιόδοξο συμπέρασμα 1000 και πλέον επιστημόνων που συμμετέχουν σε διεθνές συνέδριο στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο που πραγματοποιείται για το εν λόγω θέμα. Αποκλειστικός σκοπός του συνεδρίου είναι να βρεθεί εμβόλιο για τη καταπολέμηση του ιού HIV που προκαλεί AIDS. Είκοσι χρόνια μετά την ανακάλυψη του ιού HIV ακόμα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του. Οι επιστήμονες όμως εκδηλώνουν την αισιοδοξία τους ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο, καθώς γνωρίζουν όλο και περισσότερο για τη λειτουργία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Αισιοδοξούν ότι σύντομα θα βρεθεί εμβόλιο κατά του HIV αλλά δεν μπορούν ακόμη να προσδιορίσουν με ακρίβεια πότε θα γίνει αυτό. Ενας από τους διοργανωτές του συνεδρίου, ο Ντέιβιντ Μπάλτιμορ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη πρόοδο που σημειώνεται στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων.
Πιέσεις πρός το Κοινοβούλιο των Σκοπίων ασκεί η Δύση.
6.9.2001 12:47 (Ωρα Λονδίνου) Το σχέδιο συζητείται από το Σώμα απο την περασμενη Παρασκευή δίχως αποτέλεσμα. Χθες, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Στόγιαν Αντωφ κάλεσε τους βουλευτές να δωσουν ένα τέλος στις ατέρμονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Εν τω μεταξύ, στα Σκόπια αναμένονται σήμερα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα και Κρίς Πάτεν για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπόρις Τράικοφσκυ και την πολιτική ηγεσία της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι θά υποσχεθούν οικονομική βοήθεια προς την χειμαζόμενη από την κρίση οικονομία της χώρας, υπό την προυπόθεση να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση. Κάτι που θεωρείται αβέβαιο λόγω της τεράστιας αντίδρασης των σλαβομακεδόνων βουλευτών στο ειρηνευτικό σχέδιο που θεωρούν ότι κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στην αλβανική μειονότητα. Την ίδια στιγμή, ο αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια Τζέιμς Πάρντιου δήλωσε από την Μόσχα όπου βρίσκεται ότι η Ρωσία υποστηρίζει την ιδέα της παρατεταμένης ξένης παρουσίας στην ΠΓΔΜακεδονίας. Ο αμερικανός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι μια πιο μόνιμη διεθνής παρουσία στην χώρα είναι επιτακτική ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του ΝΑΤΟ. "Ελπίζω ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει στην δύναμη αυτή με την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή" κατέληξε ο αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια Τζειμς Πάρντιου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι έχει αρχίσει να διαγράφεται μια αλλαγή πλεύσης της Μόσχας στο θέμα της ΠΓΔΜακεδονίας, αφού εμέσως πλήν σαφώς παραδέχεται ότι το πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί σε καθαρά εθνικά πλαίσια.
Νέα επίθεση του Ισραηλινού στρατού στην Δυτική Οχθη.
6.9.2001 12:55 (Ωρα Λονδίνου) Η επίθεση έγινε κοντά στην παλαιστινιακή πολή Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης. Από πλευράς Ισραήλ δεν υπάρχει καμμία ανακοίνωση για το συμβάν. Παράλληλα εξήντα ισραηλινοί μαθητές προειδοποιούν με επιστολή τους τον πρωθυπουργό της χώρας Αριέλ Σαρόν ότι θα αρνηθούν να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία σε Παλαιστινιακά εδάφη επειδή, όπως αναφέρεται στην επιστολή, η παρουσία του Ισραήλ εκεί επιτυγχάνεται μόνο με ρατσιστικές μεθόδους.
Εμφύλιος στο Εργατικό Κόμμα του Ισραήλ.
6.9.2001 13:01 (Ωρα Λονδίνου) Αξιωματούχοι του κόμματος επιμένουν ότι νικητής, με οριακή διαφορα, είναι ο πρόεδρος της Κνεσσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, Αβρααμ Μπούρκ αλλά το επιτελείο του αντιπάλου του για την ηγεσία, υπουργού άμυνας, Βενιαμέν Μπέν Ελιέζερ υπέβαλε ένσταση κατηγορώντας την αντιπαλή πλευρά για νοθεία. Την υπόθεση έχουν αναλάβει δικηγόροι και το αποτέλεσμα της εκλογής δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από 48 ώρες. Ας σημειωθεί, ότι οι δύο υποψήφιοι έχουν διαμετρικά αντίθετη άποψη για το Μεσανατολικο. Ο Αβρααμ Μπούργκ πιστεύει στην αναβιωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και τον διάλογο με τους Παλαιστινίους ενω αντιθέτως ο Βενιαμίν Μπέν Ελιέζερ είναι οπαδός της στρατιωτικής λύσης.
Σε αποτυχία οδηγείται η Διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού. 6.9.2001 13:16 (Ωρα Λονδίνου) Αραβες και Ευρωπαίοι εξακολουθούν να είναι διχασμένοι στο πρόβλημα που ανέκυψε με τις φραστικές διατυπώσεις που περιλαμβάνονται σε ψήφισμα για το Μεσανατολικό το οποίο κατέθεσαν ωρισμένες αραβικές χώρες και αναφέρεται σε ρατσιστική πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων. Οι Ευρωπαίοι ζητούν την διορθωση όλων των επίμαχων σημείων του ψηφίσματος αλλά οι εκπρόσωποι του αραβικού κόσμου αντιδρούν. Η Γαλλία, μάλιστα, απείλησε ότι αν δεν διορθωθεί το κείμενο η Ευρωπαική Ενωση θα αποχωρήσει από την Διάσκεψη, όπως έκαναν προηγουμένως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Η Ζιμπάμπουε στο επίκεντρο της Συνόδου της Κοινοπολιτείας. 6.9.2001 13:07 (Ωρα Λονδίνου) Η αντιπαράθεση του καθεστώτος Μουγκάμπε στην Ζιμπάμπουε με την Βρετανία είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της Συνόδου των χωρών της Κοινοπολιτείας που πραγματοποιείται στην Αμπούτζα, πρωτεύουσα της Νιγηρίας. Η Ζιμπάμπουε απαιτεί απο το Λονδίνο να χρηματοδοτήσει την αγροτική της μεταρρύθμιση ως ελάχιστη αποζημιώση για την αποικιοκρατική κατοχή της χώρας απο τους Βρετανούς. Η κυβέρνηση Τόνυ Μπλερ αρνείται να το πράξει αν δεν επιστραφούν τα αγροκτήματα των λευκών γαιοκτημόνων που απαλλοτριώθηκαν δια της βίας.
Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες Βόρειου και Νοτίου Κορέας. 6.9.2001 13:10 (Ωρα Λονδίνου) Θα είναι η πρώτη συνάντηση αξιωματούχων από την Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ, μετά την διακοπή τών επαφών πριν απο έξη μήνες. Η επανάληψη των συνομιλιών επετεύχθει μετα την αιφνίδια κίνηση της Βορειας Κορέας να άρει το πάγωμα των διακρατικών επαφών.
Αύξηση των κρουσμάτων Κρουτσφελτ-Γιάκομπ στην Βρετανία. 6.9.2001 13:12 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κάτοικοι της Βόρειας Αγγλίας και της Σκωτίας διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από την ανίατη αυτή νόσο, απ ότι οι κάτοικοι της Νοτίου Αγγλίας. Φέτος τα κρούσματα της νόσου vCJD ήταν 20% περισσότερα από πέρισυ, γεγονός που κάνει τους γιατρούς να πιστεύουν ότι σε λίγα χρόνια μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υπάρχουν έως και 140.000 ασθενείς.
Συμφωνία Γαλλίας-Γερμανίας για έλεγχο των χρηματαγορών 6.9.2001 5:35 (Ωρα Λονδίνου) O Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ανακοίνωσε τη πρόθεση των δύο χωρών μετά την συνάντηση κορυφής με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ στο Βερολίνο. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η πρωτοβουλία των δύο ηγετών είναι η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής ότι η Γερμανία και η Γαλλία λαμβάνουν υπόψιν τους τα αιτήματα των διαδηλωτών κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Ωστόσο, οι δύο ηγέτες δήλωσαν κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετοι με τα επεισόδια βίας που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς σε αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις.
Γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης στις Φιλιππίνες
6.9.2001 5:00 (Ωρα Λονδίνου) Εκφράζονται φόβοι ότι η περιοχή μπορεί να καταστραφεί ολοσχερώς, καθώς εκατομμύρια τόνοι λάσπης και νερού μπορεί να την πλημμυρίσουν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Οι μηχανικοί έχουν σκάψει ένα τεράστιο κανάλι προκειμένου να κατευθύνουν τη ροή του νερού. Νωρίτερα, κονβόι φορτηγών και λεωφορείων εκκένωσαν την περιοχή, μεταφέροντας περίπου 40.000 άτομα μακριά από το ηφαίστειο. Ωστόσο, οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι εκατοντάδες άτομα έχουν ακόμη παραμείνουν στα σπίτια τους. Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι η επιχείρηση αποξήρανσης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι η λάβα και το νερό μπορεί να προκαλέσουν έναν ανεξέλεγκτο χείμαρο με καταστροφικές επιπτώσεις. Ο κρατήρας γέμισε από νερό της βροχής μετά την προηγούμενη έκρηξη του ηφαιστείου, η οποία επέφερε το θάνατο 800 ατόμων.
Η Κοινοπολιτεία ανησυχεί για τη Ζιμπάμπουε
6.9.2001 8:55 (Ωρα Λονδίνου) Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι ήταν μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε δέχθηκε να παραστεί στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία - της οποίας υπήρξε στο παρελθόν αποικία. Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε στο μεταξύ δέχθηκε την πρόταση των λευκών γαιοκτημόνων να παραδώσουν το ένα δέκατο των κτημάτων τους για την αναδιανομή της γης στους φτωχούς μαύρους αγρότες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζόζεφ Μσίκα, θεωρεί ότι η πρωτοβουλία των λευκών γαιοκτημόνων αποδεικνύει ότι η Ζιμπάμπουε μπορεί να επιλύσει μόνη τα προβλήματά της.
Συνομιλίες για επανένωση Βορείου και Νοτίου Κορέας
6.9.2001 8:54 (Ωρα Λονδίνου) Αξιωματούχοι των δύο χωρών ανακοίνωσαν ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στη Σεούλ, στις 15 Σεπτεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες των δύο χωρών πραγματοποίησαν διάσκεψη κορυφής στη Βόρειο Κορέα πέρυσι, ο διάλογος διεκόπη τον Μάρτιο εξαιτίας της έντασης που επεκράτησε ανάμεσα στη Βόρειο Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θεωρείται σύμμαχος της Νοτίου Κορέας. Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε Γιουνγκ, δήλωσε ότι η πολιτική της χώρας του για τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Βόρειο Κορέα δεν πρόκειται να αλλάξει.
Καταγγελίες για εκλογική νοθεία στα Φίτζι
6.9.2001 8:00 (Ωρα Λονδίνου) Ο Ινδός πρώην πρωθυπουργός Μαχέντρα Τσόντρι, ο οποίος εγκατέλειψε το αξίωμα πέρισυ έπειτα από το πραξικόπημα εναντίον του, δηλώνει ότι ορισμένες ψήφοι υπέρ του κόμματός του κηρύχθησαν άκυρες σε διάφορα εκλογικά τμήματα. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι εκατοντάδες ψήφοι έχουν προσμετρηθεί υπέρ του αντιπάλου του, Λαϊσένια Καράσε, του εθνικιστικού κόμματος. Ο τελευταίος διέψευσε τις κατηγορίες, ενώ οι ξένοι παρατηρητές ανακήρυξαν άρτια την εκλογική διαδικασία. Οι Ινδοί των νησιών Φίτζι ψήφισαν υπέρ του κ. Τσόντρι, ενώ οι ιθαγενείς υπέρ των εθνικιστών.
ΗΠΑ-Μεξικό συζητούν για τη λαθρομετανάστευση
6.9.2001 5:03 (Ωρα Λονδίνου) Ο Βινσέντε Φοξ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να προβούν σύντομα στην υπογραφή συμφωνίας για τους Μεξικανούς λαθρομετανάστες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος Μπους επεσήμανε ότι οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Ωστόσο, ο κ. Μπους έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο χορήγησης αμνηστείας στους περίπου τρία εκατομμύρια Μεξικανούς λαθρομετανάστες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η λαθρομετανάστευση απασχολεί επίσης Αυστραλία και Ινδονησία
6.9.2001 5:10 (Ωρα Λονδίνου) Ανάμεσα στις προτάσεις προς συζήτηση είναι να εκδίδονται οι δουλέμποροι στην Αυστραλία και να δικάζονται εκεί. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνησή του προτιμά να πραγματοποιείται η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων στην Ινδονησία. Χιλιάδες άτομα προσπαθούν να φθάσουν παρανόμως στην Αυστραλία κάθε χρόνο, πολλά από τα οποία ξεκινούν από την Ινδονησία. Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ξεκίνησαν μετά την κατηγορηματική άρνηση της Αυστραλίας να δεχθεί στο έδαφός της τους περίπου 400 Αφγανούς μετανάστες, που παρέμεναν επί ημέρες σε νορβηγικό πλοίο στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας.
Σκάνδαλα διαφθοράς ταράζουν την Τουρκία
6.9.2001 5:16 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Αγντίν, ο οποίος παραιτήθηκε επίσης και από το αξίωμα του βουλευτή, δήλωσε ότι η συνείδησή του είναι καθαρή. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τουρκία αναφέρει ότι η πολιτική διαφθορά υποθάλπει την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα και απειλεί την οικονομία της Τουρκίας από τον Φεβρουάριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του κ. Αγντίν, αλλά ο ίδιος θεωρείται ότι ενεπλάκη σε υποθέσεις δωροδοκίας κατά την ανάθεση έργων για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τους σεισμούς του 1999.
Κώδωνας κινδύνου για την "άθεη Βρετανία"
6.9.2001 9:00 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τον καθολικό καρδινάλιο, η θρησκεία στη Βρετανία δεν επηρεάζει πλέον ούτε την κυβέρνηση, αλλά ούτε και τις ζωές των ανθρώπων. Ο καρδινάλιος Ο' Κόνορ, μιλώντας ενώπιον εκατό καθολικών ιερέων στην πόλη Leeds, δήλωσε ότι η λατρεία προς το Χριστό έχει πλέον αντικατασταθεί από τη λατρεία για τη μουσική, τα σύγχρονα ρεύματα του New Age, το περιβαλλοντικό κίνημα και την οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Παράλληλα, απηύθυνε εκκλήσεις για μία νέα προσέγγιση των νεαρότερων ηλικιών. Ο καρδινάλιος Ο' Κόνορ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα σκάνδαλα παιδόφιλων καθολικών ιερέων έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημίες στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο πλέον υψηλόβαθμος κληρικός στη Βρετανία, αρχιεπίσκοπος Τζορτζ Κάρεϊ, είχε δηλώσει ότι η Βρετανία είναι πλέον μία χώρα στην οποία δεσπόζει ο αθεϊσμός.
Αδηλο το μέλλον της διάσκεψης για το ρατσισμό
6.9.2001 7:57 (Ωρα Λονδίνου) Στόχος τους είναι να συμφωνήσουν σε δύο θέματα: το μεσανατολικό και τις απαιτήσεις να υπάρξει δημόσια συγνώμη για το δουλεμπόριο. Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν άδικη την πρόταση των αραβικών χωρών εναντίον του Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα είναι απρόθυμες να ζητήσουν συγνώμη για το δουλεμπόριο, ειδικά δε εάν χρειασθεί να προβούν και σε αποζημιώσεις. Οι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των αραβικών χωρών της και της Αφρικής απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία χθες για το κείμενο της τελικής διακήρυξης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επεχείρισε να πείσει τους ηγέτες των αραβικών χωρών και του Ισραήλ να καταλήξουν σε ένα τελικό κείμενο που να μην εξισώνει το σιωνισμό με το ρατσισμό. Η εν λόγω πρόταση των αραβικών χωρών είχε προκαλέσει την μήνι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, που απεχώρησαν από τη διάσκεψη. Οι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα παραμείνουν στο Ντέρμπαν μέχρι να υπογραφεί το εν λόγω κείμενο.
Η Κοινοπολιτεία ανησυχεί για τη Ζιμπάμπουε
6.9.2001 8:02 (Ωρα Λονδίνου) Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι θα ήταν μεγάλη επιτυχία εάν κατάφερναν οι υπουργοί να πείσουν την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε να παραστεί στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία, της οποίας υπήρξε στο παρελθόν αποικία. Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε στο μεταξύ δέχθηκε την πρόταση των λευκών γαιοκτημόνων να παραδώσουν το ένα δέκατο των κτημάτων τους για την αναδιανομή της γης στους φτωχούς μαύρους αγρότες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζόζεφ Μσίκα, θεωρεί ότι η πρωτοβουλία των λευκών γαιοκτημόνων αποδεικνύει ότι η Ζιμπάμπουε μπορεί να επιλύσει μόνη τα προβλήματά της.
Καταγγελίες για εκλογική νοθεία στα Φίτζι
6.9.2001 8:00 (Ωρα Λονδίνου) Ο Ινδός πρώην πρωθυπουργός Μαχέντρα Τσόντρι, ο οποίος εγκατέλειψε το αξίωμα πέρισυ έπειτα από το πραξικόπημα εναντίον του, δηλώνει ότι ορισμένες ψήφοι υπέρ του κόμματός του κηρύχθησαν άκυρες σε διάφορα εκλογικά τμήματα. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι εκατοντάδες ψήφοι έχουν προσμετρηθεί υπέρ του αντιπάλου του, Λαϊσένια Καράσε, του εθνικιστικού κόμματος. Ο τελευταίος διέψευσε τις κατηγορίες, ενώ οι ξένοι παρατηρητές ανακήρυξαν άρτια την εκλογική διαδικασία. Οι Ινδοί των νησιών Φίτζι ψήφισαν υπέρ του κ. Τσόντρι, ενώ οι ιθαγενείς υπέρ των εθνικιστών.
ΗΠΑ-Μεξικό συζητούν για τη λαθρομετανάστευση
6.9.2001 5:03 (Ωρα Λονδίνου) Ο Βινσέντε Φοξ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να προβούν σύντομα στην υπογραφή συμφωνίας για τους Μεξικανούς λαθρομετανάστες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος Μπους επεσήμανε ότι οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Ωστόσο, ο κ. Μπους έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο χορήγησης αμνηστείας στους περίπου τρία εκατομμύρια Μεξικανούς λαθρομετανάστες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η λαθρομετανάστευση απασχολεί επίσης Αυστραλία και Ινδονησία
6.9.2001 5:10 (Ωρα Λονδίνου) Ανάμεσα στις προτάσεις προς συζήτηση είναι να εκδίδονται οι δουλέμποροι στην Αυστραλία και να δικάζονται εκεί. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνησή του προτιμά να πραγματοποιείται η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων στην Ινδονησία. Χιλιάδες άτομα προσπαθούν να φθάσουν παρανόμως στην Αυστραλία κάθε χρόνο, πολλά από τα οποία ξεκινούν από την Ινδονησία. Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ξεκίνησαν μετά την κατηγορηματική άρνηση της Αυστραλίας να δεχθεί στο έδαφός της τους περίπου 400 Αφγανούς μετανάστες, που παρέμεναν επί ημέρες σε νορβηγικό πλοίο στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας.
Σκάνδαλα διαφθοράς ταράζουν την Τουρκία
6.9.2001 5:16 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Αγντίν, ο οποίος παραιτήθηκε επίσης και από το αξίωμα του βουλευτή, δήλωσε ότι η συνείδησή του είναι καθαρή. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τουρκία αναφέρει ότι η πολιτική διαφθορά υποθάλπει την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα και απειλεί την οικονομία της Τουρκίας από τον Φεβρουάριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του κ. Αγντίν, αλλά ο ίδιος θεωρείται ότι ενεπλάκη σε υποθέσεις δωροδοκίας κατά την ανάθεση έργων για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τους σεισμούς του 1999.
Κώδωνας κινδύνου για την "άθεη Βρετανία"
6.9.2001 5:13 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τον καθολικό καρδινάλιο, η θρησκεία στη Βρετανία δεν επηρεάζει πλέον ούτε την κυβέρνηση, αλλά ούτε και τις ζωές των ανθρώπων. Ο καρδινάλιος Ο' Κόνορ, μιλώντας ενώπιον εκατό καθολικών ιερέων στην πόλη Leeds, δήλωσε ότι η λατρεία προς το Χριστό έχει πλέον αντικατασταθεί από τη λατρεία για τη μουσική, τα σύγχρονα ρεύματα του New Age, το περιβαλλοντικό κίνημα και την οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Παράλληλα, απηύθυνε εκκλήσεις για μία νέα προσέγγιση των νεαρότερων ηλικιών. Ο καρδινάλιος Ο' Κόνορ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα σκάνδαλα παιδόφιλων καθολικών ιερέων έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημίες στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο πλέον υψηλόβαθμος κληρικός στη Βρετανία, αρχιεπίσκοπος Τζορτζ Κάρεϊ, είχε δηλώσει ότι η Βρετανία είναι πλέον μία χώρα στην οποία δεσπόζει ο αθεϊσμός.
Συμφωνία Γαλλίας-Γερμανίας για έλεγχο των χρηματαγορών 6.9.2001 5:35 (Ωρα Λονδίνου) O Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ανακοίνωσε τη πρόθεση των δύο χωρών μετά την συνάντηση κορυφής με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ στο Βερολίνο. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η πρωτοβουλία των δύο ηγετών είναι η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής ότι η Γερμανία και η Γαλλία λαμβάνουν υπόψιν τους τα αιτήματα των διαδηλωτών κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Ωστόσο, οι δύο ηγέτες δήλωσαν κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετοι με τα επεισόδια βίας που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς σε αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις.
ΗΠΑ-Μεξικό συζητούν για τη λαθρομετανάστευση
6.9.2001 5:03 (Ωρα Λονδίνου) Ο Βινσέντε Φοξ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να προβούν σύντομα στην υπογραφή συμφωνίας για τους Μεξικανούς λαθρομετανάστες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος Μπους επεσήμανε ότι οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Ωστόσο, ο κ. Μπους έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο χορήγησης αμνηστείας στους περίπου τρία εκατομμύρια Μεξικανούς λαθρομετανάστες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η λαθρομετανάστευση απασχολεί επίσης Αυστραλία και Ινδονησία
6.9.2001 5:10 (Ωρα Λονδίνου) Ανάμεσα στις προτάσεις προς συζήτηση είναι να εκδίδονται οι δουλέμποροι στην Αυστραλία και να δικάζονται εκεί. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνησή του προτιμά να πραγματοποιείται η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων στην Ινδονησία. Χιλιάδες άτομα προσπαθούν να φθάσουν παρανόμως στην Αυστραλία κάθε χρόνο, πολλά από τα οποία ξεκινούν από την Ινδονησία. Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ξεκίνησαν μετά την κατηγορηματική άρνηση της Αυστραλίας να δεχθεί στο έδαφός της τους περίπου 400 Αφγανούς μετανάστες, που παρέμεναν επί ημέρες σε νορβηγικό πλοίο στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας.
Κώδωνας κινδύνου για την "άθεη Βρετανία"
6.9.2001 5:13 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τον καθολικό καρδινάλιο, η θρησκεία στη Βρετανία δεν επηρεάζει πλέον ούτε την κυβέρνηση, αλλά ούτε και τις ζωές των ανθρώπων. Ο καρδινάλιος Ο' Κόνορ, μιλώντας ενώπιον εκατό καθολικών ιερέων στην πόλη Leeds, δήλωσε ότι η λατρεία προς το Χριστό έχει πλέον αντικατασταθεί από τη λατρεία για τη μουσική, τα σύγχρονα ρεύματα του New Age, το περιβαλλοντικό κίνημα και την οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Παράλληλα, απηύθυνε εκκλήσεις για μία νέα προσέγγιση των νεαρότερων ηλικιών. Ο καρδινάλιος Ο' Κόνορ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα σκάνδαλα παιδόφιλων καθολικών ιερέων έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημίες στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο πλέον υψηλόβαθμος κληρικός στη Βρετανία, αρχιεπίσκοπος Τζορτζ Κάρεϊ, είχε δηλώσει ότι η Βρετανία είναι πλέον μία χώρα στην οποία δεσπόζει ο αθεϊσμός.
Νέα άρνηση του Ντενκτάς για συνομιλίες 6.9.2001 6:41 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Ντενκτάς αρνήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει κοινό έδαφος για συνομιλίες". Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η απάντηση του κ. Ντενκτάς "δεν πρέπει να εκληφθεί ως άρνηση". Το τουρκικό υπουργείο πιστεύει πως ο κ. Ντενκτάς χρειάζεται διαβεβαιώσεις ότι θα αντιμετωπισθεί ισότιμα. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Λογκόγλου, δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει κάνει στροφή 180 μοιρών από τη θέση που τηρεί δημοσίως, καθώς ο ίδιος είχε προτείνει να συναντηθεί μυστικά στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα με τον πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, παρουσία και του κ. Ντε Σότο. Σύμφωνα με τον κ. Λογκόγλου, ο κ. Ντενκτάς είχε προβεί στην εν λόγω πρόταση την περασμένη Κυριακή, μετά τη συνάντησή του με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο.
Ελπίδες για εμβόλιο κατά του AIDS
6.9.2001 4:52 (Ωρα Λονδίνου) Αυτό τουλάχιστον είναι το αισιόδοξο συμπέρασμα 1000 και πλέον επιστημόνων που συμμετέχουν σε διεθνές συνέδριο στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο που πραγματοποιείται για το εν λόγω θέμα. Αποκλειστικός σκοπός του συνεδρίου είναι να βρεθεί εμβόλιο για τη καταπολέμηση του ιού HIV που προκαλεί AIDS. Είκοσι χρόνια μετά την ανακάλυψη του ιού HIV ακόμα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του. Οι επιστήμονες όμως εκδηλώνουν την αισιοδοξία τους ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο, καθώς γνωρίζουν όλο και περισσότερο για τη λειτουργία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Αισιοδοξούν ότι σύντομα θα βρεθεί εμβόλιο κατά του HIV αλλά δεν μπορούν ακόμη να προσδιορίσουν με ακρίβεια πότε θα γίνει αυτό. Ενας από τους διοργανωτές του συνεδρίου, ο Ντέιβιντ Μπάλτιμορ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη πρόοδο που σημειώνεται στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων.
Αδηλο το μέλλον της διάσκεψης για το ρατσισμό
6.9.2001 4:56 (Ωρα Λονδίνου) Η Ευρωπαϊκή Ενωση επεχείρισε να πείσει τους ηγέτες των αραβικών χωρών και του Ισραήλ να καταλήξουν σε ένα τελικό κείμενο που να μην εξισώνει το σιωνισμό με το ρατσισμό. Η εν λόγω πρόταση των αραβικών χωρών προκάλεσε την μήνι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, που απεχώρησαν από τη διάσκεψη. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου δήλωσε ότι η Νότιος Αφρική αισιοδοξεί ότι το θέμα ενδέχεται να επιλυθεί κατά τη διάρκεια νέου γύρου επαφών, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα. Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι οι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα παραμείνουν στο Ντέρμπαν μέχρι να υπογραφεί το εν λόγω κείμενο.
Γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης στις Φιλιππίνες
6.9.2001 5:00 (Ωρα Λονδίνου) Εκφράζονται φόβοι ότι η περιοχή μπορεί να καταστραφεί ολοσχερώς, καθώς εκατομμύρια τόνοι λάσπης και νερού μπορεί να την πλημμυρίσουν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Οι μηχανικοί έχουν σκάψει ένα τεράστιο κανάλι προκειμένου να κατευθύνουν τη ροή του νερού. Νωρίτερα, κονβόι φορτηγών και λεωφορείων εκκένωσαν την περιοχή, μεταφέροντας περίπου 40.000 άτομα μακριά από το ηφαίστειο. Ωστόσο, οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι εκατοντάδες άτομα έχουν ακόμη παραμείνουν στα σπίτια τους. Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι η επιχείρηση αποξήρανσης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι η λάβα και το νερό μπορεί να προκαλέσουν έναν ανεξέλεγκτο χείμαρο με καταστροφικές επιπτώσεις. Ο κρατήρας γέμισε από νερό της βροχής μετά την προηγούμενη έκρηξη του ηφαιστείου, η οποία επέφερε το θάνατο 800 ατόμων.
ΗΠΑ-Μεξικό συζητούν για τη λαθρομετανάστευση 6.9.2001 5:41 (Ωρα Λονδίνου) Ο Βινσέντε Φοξ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να προβούν σύντομα στην υπογραφή συμφωνίας για τους Μεξικανούς λαθρομετανάστες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος Μπους επεσήμανε ότι οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Ωστόσο, ο κ. Μπους έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο χορήγησης αμνηστείας στους περίπου τρία εκατομμύρια Μεξικανούς λαθρομετανάστες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η λαθρομετανάστευση απασχολεί επίσης Αυστραλία και Ινδονησία 6.9.2001 5:41 (Ωρα Λονδίνου) Ανάμεσα στις προτάσεις προς συζήτηση είναι να εκδίδονται οι δουλέμποροι στην Αυστραλία και να δικάζονται εκεί. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνησή του προτιμά να πραγματοποιείται η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων στην Ινδονησία. Χιλιάδες άτομα προσπαθούν να φθάσουν παρανόμως στην Αυστραλία κάθε χρόνο, πολλά από τα οποία ξεκινούν από την Ινδονησία. Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ξεκίνησαν μετά την κατηγορηματική άρνηση της Αυστραλίας να δεχθεί στο έδαφός της τους περίπου 400 Αφγανούς μετανάστες, που παρέμεναν επί ημέρες σε νορβηγικό πλοίο στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας.
Σκάνδαλα διαφθοράς ταράζουν την Τουρκία 6.9.2001 5:42 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Αγντίν, ο οποίος παραιτήθηκε επίσης και από το αξίωμα του βουλευτή, δήλωσε ότι η συνείδησή του είναι καθαρή. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τουρκία αναφέρει ότι η πολιτική διαφθορά υποθάλπει την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα και απειλεί την οικονομία της Τουρκίας από τον Φεβρουάριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του κ. Αγντίν, αλλά ο ίδιος θεωρείται ότι ενεπλάκη σε υποθέσεις δωροδοκίας κατά την ανάθεση έργων για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τους σεισμούς του 1999.
Σκάνδαλα διαφθοράς ταράζουν την Τουρκία
6.9.2001 5:16 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Αγντίν, ο οποίος παραιτήθηκε επίσης και από το αξίωμα του βουλευτή, δήλωσε ότι η συνείδησή του είναι καθαρή. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τουρκία αναφέρει ότι η πολιτική διαφθορά υποθάλπει την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα και απειλεί την οικονομία της Τουρκίας από τον Φεβρουάριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του κ. Αγντίν, αλλά ο ίδιος θεωρείται ότι ενεπλάκη σε υποθέσεις δωροδοκίας κατά την ανάθεση έργων για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τους σεισμούς του 1999.
Συμφωνία Γαλλίας-Γερμανίας για έλεγχο των χρηματαγορών 6.9.2001 5:35 (Ωρα Λονδίνου) O Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ανακοίνωσε τη πρόθεση των δύο χωρών μετά την συνάντηση κορυφής με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ στο Βερολίνο. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η πρωτοβουλία των δύο ηγετών είναι η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής ότι η Γερμανία και η Γαλλία λαμβάνουν υπόψιν τους τα αιτήματα των διαδηλωτών κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Ωστόσο, οι δύο ηγέτες δήλωσαν κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετοι με τα επεισόδια βίας που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς σε αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις.
|