Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-09-03

  1. Στην Μόσχα ο Αριέλ Σαρόν. Συγκρούσεις στην Χεβρώνα.
  2. Στο Βελιγράδι η Κάρλα ντελ Πόντε
  3. Σαμποτάρει το κοινοβούλιο η αλβανική αντιπολίτευση.
  4. Εκρηξή στα κεντρικά γραφεία της Τσετσενικής διοίκησης
  5. Αποχώρησαν ΗΠΑ και Ισραήλ απο την Διάσκεψη των ΗΕ κατά του ρατσισμού.
  6. Παράταση της αποστολής του ΝΑΤΟ στην FYROM ανακοινώνει η Βρετανία
  7. Μετά από μια εβδομάδα στο νορβηγικό πλοίο οι πρόσφυγες μεταφέρονται στη ξηρά
  8. Στο Βελιγράδι η Κάρλα ντελ Πόντε
  9. Στο Ισραήλ ο Χαβιέρ Σολάνα
  10. Συγκρούσεις αστυνομίας - προτεσταντών στο Μπελφάστ
  11. Οι Ιταλοί ζητούν μετάθεση Διεθνους Διάσκεψης.
  12. Στο Ισραήλ ο Χαβιέρ Σολάνα
  13. Στο Βελιγράδι η Κάρλα ντελ Πόντε
  14. Συγκρούσεις αστυνομίας - προτεσταντών στο Μπελφάστ
  15. Εκρηξή στα κεντρικά γραφεία της Τσετσενικής διοίκησης
  16. Συμβιβαστικές προσπάθειες στη Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του Ρατσισμού
  17. Στο Ισραήλ ο Χαβιέ Σολάνα
  18. Συγκρούσεις αστυνομίας - προτεσταντών στο Μπελφάστ
  19. Αρχίζει η δίκη των 8 ξένων στο Αφγανιστάν
  20. Στο Βελιγράδι η Κάρλα ντελ Πόντε
  21. Αρχισε ξανά η συζήτηση για το σύνταγμα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων
  22. Μετά από μια εβδομάδα στο νορβηγικό πλοίο οι πρόσφυγες μεταφέρονται στη ξηρά
  23. Διχάζονται για τη δουλεία οι Ευρωπαίοι στη Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του Ρατσισμού
  24. Στο Ισραήλ ο Χαβιέ Σολάνα
  25. Εκρηξή στα κεντρικά γραφεία της Τσετσενικής διοίκησης
  26. Αρχίζει η δίκη των 8 ξένων στο Αφγανιστάν
  27. Την υποστήριξη του Πεκίνου ζητούν οι ΗΠΑ
  28. Στο Βελιγράδι η Κάρλα ντελ Πόντε
  29. Φόρος τιμής στον Κρίστιαν Μπάρναρντ
  30. Θα συνεχιστεί τελικά η συζήτηση στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων
  31. Η Αυστραλία μπορεί να μεταφέρει τους πρόσφυγες
  32. Διχάζονται για τη δουλεία οι Ευρωπαίοι στο Ντέρμπαν
  33. Στο Ισραήλ ο Χαβιέ Σολάνα
  34. Την υποστήριξη του Πεκίνου ζητούν οι ΗΠΑ
  35. Στο Βελιγράδι η Κάρλα ντελ Πόντε
  36. Ενταση στο Brcko της Βοσνίας
  37. Φόρος τιμής στον Κρίστιαν Μπάρναρντ
  38. Ανοίγει στη Γλασκώβη το επιστημονικό φεστιβάλ
Στην Μόσχα ο Αριέλ Σαρόν. Συγκρούσεις στην Χεβρώνα.

3.9.2001 23:51 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Μόσχα βρίσκεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, για συνομιλίες με την ρωσική ηγεσία.

Την Τρίτη, ο κ Σαρόν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συζήτηση των δυο ανδρών θα επικεντρωθεί στην κρίση που μαστίζει την Μέση Ανατολή εδώ και ένα χρόνο.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός λέει πως στόχος της επίσκεψής του είναι η συφιξη των ισραηλινο-ρωσικών σχέσεων. Ο Αριέλ Σαρόν ελπίζει ότι θα πείσει τον Ρωσο ηγέτη να παγώσει την στρατιωτική του συνεργασία με το Ιράν.

Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα τηρεί μια στάση ουδέτερη στο Μεσανατολικό, αποφευγοντας συστηματικά να πάρει το μέρος της μιας ή της άλλης πλευρας.

Εν τω μεταξύ στην Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης δυο παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν στην διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό.

Στο Βελιγράδι η Κάρλα ντελ Πόντε

3.9.2001 16:05 (Ωρα Λονδίνου)

Η Σέρβία απέρριψε το αίτημα της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, που ζήτησε από τις Σερβικές αρχές να παραδώσουν στη Χάγη τα άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Κατά την πρώτη επίσκεψή της, τον Ιανουάριο, ήρθε σε ρήξη με τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος θεωρεί το δικαστήριο της Χάγης ως πολιτικό όργανο που μεροληπτεί εναντίον των Σέρβων. Οι σχέσεις τους έχουν βελτιωθεί μετά την έκδοση του πρώην γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη Χάγη.

Σαμποτάρει το κοινοβούλιο η αλβανική αντιπολίτευση.

3.9.2001 23:37 (Ωρα Λονδίνου)
Η αντιπολίτευση στην Αλβανία μπουκοτάρισε την πρώτη συνεδριαση του νέου κοινοβουλίου της χώρας που προέκυψε από το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Ιουνίου.

Νικητής των εκλογών συμφωνα με τα επίσημα αποτελεσματα που ανακοινώθηκαν δύο μήνες μετά την διεξαγωγή των εκλογών είναι το Σοσιαλιστικο Κόμμα.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαλι Μπερίσα χαρακτηρισε το κοινοβούλιο παράνομο και αποτέλεσμα εκλογικής νοθείας.

Οι σαράντα έξη βουλευτές της συμμαχίας "Ενότητα για Αλλαγή" της οποίας ηγείται ο κ. Μπερίσα εμφανισθηκαν στο κοινοβούλιο κατά την εναρκτηρια συνεδρίαση για να αποχωρήσουν αμέσως μετά την ένραξη της συνεδρίασης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Διεθνείς και τοπικοί παρατηρητές απεφάνθησαν ότι οι πρόσφατες εκλογές ήταν οι πλέον αδιάβλητες στην μετα-κομμουνιστική Αλβανία.

Εκρηξή στα κεντρικά γραφεία της Τσετσενικής διοίκησης
BBC News
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο Γκρόζνυ

3.9.2001 13:33 (Ωρα Λονδίνου)
Μια γυναίκα σκοτώθηκε από την έκρηξη που σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία, διοίκησης της Τσετσενίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ στο κτίριο, στην πρωτεύουσα Γκρόζνυ, βρισκόταν για σύσκεψη ο επικεφαλής της τσετσενικής διοίκησης, Αχμάντ Καντίροφ.

Οι Τσετσένοι αντάρτες έχουν ορκιστεί ότι θα σκοτώσουν τον κ.Καντίροφ εναντίον του οποίου έχουν γίνει πολλές δολοφονικές απόπειρες.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι και η επίθεση αυτή υπογραμμίζει την ικανότητα των ανταρτών να εισχωρούν ακόμη και στα πιό καλά φυλασσόμενα κυβερνητικά κτίρια.

Αποχώρησαν ΗΠΑ και Ισραήλ απο την Διάσκεψη των ΗΕ κατά του ρατσισμού.
BBC News
Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι

3.9.2001 19:44 (Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ και Ισραήλ απέσυραν τις αντιπροσωπείες τους απο την Παγκόσμια Διάσκεψη των ΗΕ κατα του ρατσισμού που διεξάγεται στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Το έναυσμα για την εξέλιξη αυτή έδωσαν οι συντονισμένες κινήσεις αραβικών και άλλων ισλαμικών χωρών να προωθήσουν ψήφισμα που θα καταδικάζει το Ισραήλ για ρατσιστική πολιτική κατά τών Παλαιστινίων.

ΟΙ ΗΠΑ είπαν ότι αποχωρούν επειδή η Διάσκεψη μονοπωλείται απο εξτρεμιστές μοναδινός στόχος των οποίων είναι η καταδίκη του Ισραήλ. Απο την πλευρά της η ισραηλινή αντιπροσωπεία κατηγόρησε τους οργανωτές της Διάσκεψης ότι δεν στιγμάτισαν την "εκστρατεία μίσους" που εξαπέλυσαν οι ισλαμικές χώρες κατα του Ισραήλ.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών στη διάσκεψη. Ο κύριος Μπέκι εξέφρασε την βαθειά του θλίψη επειδή - όπως είπε - η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ρατσισμού σαν δευτερεύον θέμα.Ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος τόνισε ότι ειδικά η Washington βάζει τον ρατσισμό σε "τελευταία μοίρα", και ενοχλείται περισσότερο για την κριτική που δέχεται το Ισραήλ όσον αφορά τη μεταχείριση των Παλαιστινίων.

Αλλο ζήτημα που διχάζει τους σύνεδρους είναι η καταδίκη του δουλεμπορίου που μπλοκάρεται απο την βρετανική αντιπροσωπεία.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 150 και πλέον χώρες - αρκετές όμως Ευρωπαικές χώρες εκπροσωπούνται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο.

Παράταση της αποστολής του ΝΑΤΟ στην FYROM ανακοινώνει η Βρετανία
BBC News
Στρατιώτες του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ

3.9.2001 20:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Υπουργός Αμύνης της Βρετανίας, Τζεφ Χουν δήλωσε από την ΠΓΔΜακεδονίας όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην χώρα ενδεχομένως θα παραμείνουν και πέραν της διορίας των 30 ημερών, επειδή όπως είπε ακόμα και αν αποσταλούν διεθνείς παρατηρητες στην περιοχή, θα πρέπει να προστατεύονται από ένοπλους στρατιώτες.

Εξάλλου και ο Αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια, James Pardew, είπε, σε συνέντευξη του στο BBC, ότι η στρατιωτική αποστολή στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ίσως χρειασθεί να παρατείνει τη παρουσία της για να εμποδίσει την εκδήλωση νέων συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αλβανοφώνων ανταρτών

Ο Koς Pardew συμπλήρωσε ότι η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων θα είναι απαραίτητη για τη προστασία των διεθνών παρατηρητών που θα επιβλέπουν την εκεχειρία.

Νωρίτερα, στο κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ξανάρχισε η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος που προβλέπεται απο το σχέδιο ειρήνευσης και στόχο έχει να διευρυνθούν τα δικαιώματα της Αλβανικής μειονότητας.

Το Σάββατο ο πρόεδρος της βουλής, Στογιάν Αντώφ, διέκοψε τη συνεδρίαση ζητώντας να δοθούν εγγυήσεις για την επιστροφή των σλαβομακεδόνων προσφύγων στις εστίες τους, στα βόρεια της χώρας που ελέγχονται απο αλβανούς.

Ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραϊκόφσκι, διαβεβαίωσε τον κ. Αντώφ ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν, ενώ δυτικοί διπλωμάτες άσκησαν έντονες πιέσεις για την επανέναρξη της συνεδρίασης.

Μετά από μια εβδομάδα στο νορβηγικό πλοίο οι πρόσφυγες μεταφέρονται στη ξηρά
BBC News
Eφόδια για τους πρόσφυγες παρέχει η Αυστραλία

3.9.2001 20:15 (Ωρα Λονδίνου)
Οι τετρακόσιοι και πλέον πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα εγκλωβισμένοι στο Νορβηγικό πλοίο Τάμπα, επιβιβάστηκαν σε μεταγωγικό του ναυτικού της Αυστραλίας που θα τους μεταφέρει στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Το ταξίδι θα διαρκέσει μια εβδομάδα. Από τη Νέα Γουϊνέα οι πρόσφυγες θα μεταβούν αεροπορικώς στη Νέα Ζηλανδία και τη νήσο Νάουρου που δέχθηκαν να τους φιλοξενήσουν μέχρι να εξετασθούν οι αιτήσεις τους για άσυλο.

Η μεταφορά των προσφύγων από αυστραλιανό πλοίο έγινε μετά την απόφαση δικαστηρίου στην Αυστραλία ότι οι πρόσφυγες μπορούν να μεταφερθούν εκτός των χωρικών υδάτων της χώρας.

Στο Βελιγράδι η Κάρλα ντελ Πόντε
BBC News
Ο πρόεδρος της Σερβίας Μιλάν Μιλουτίνοβιτς

3.9.2001 16:46 (Ωρα Λονδίνου)
Η Σέρβία απέρριψε το αίτημα της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, να παραδώσει στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης τον πρόεδρο Μιλάν Μιλουτίνοβιτς στη Χάγη τα άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ντζίντζιτς είπε ότι ο πρόεδρος Μιλουτίνοβιτς, σύμμαχος του πρώην προέδρου της Γιουγκσολαβίας Σλομποντάν Μιλόσεβιτς, χαίρει ασυλίας και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να παραδωθεί.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Βλάνταν Μπάτιτς, κάλεσε το Δικαστήριο της Χάγης να λάβει μέτρα κατά των πρώην ηγετών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Κατά την πρώτη επίσκεψή της, τον Ιανουάριο, ήρθε σε ρήξη με τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος θεωρεί το δικαστήριο της Χάγης ως πολιτικό όργανο που μεροληπτεί εναντίον των Σέρβων. Οι σχέσεις τους έχουν βελτιωθεί μετά την έκδοση του πρώην γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη Χάγη.

Στο Ισραήλ ο Χαβιέρ Σολάνα
BBC News
Τρείς βόμβες εξερράγησαν σε βόρειο προάστιο της Ιερουσαλήμ

3.9.2001 16:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αρμόδιος της Ευρωπαικής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα, επισκέπτεται το Ισραήλ στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο Κος Σολάνα θα προετοιμάσει το έδαφος για το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνομιλιών ανάμεσα στον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Ο Κος Σολάνα έχει σήμερα συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η επίσκεψη του κ. Σολάνα συνέπεσε με νέα επεισόδια βίας. Σήμερα το πρωί, τέσσερεις εκρήξεις σημειώθηκαν στις Εβραικές περιοχές της βορείου Ιερουσαλήμ και στον οικισμό Γκίλο, στα νότια της πόλης. Πέντε άτομα τραυματίσθηκαν.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που όπως ανακοίνωσε, αποτελούν αντίποινα για την δολοφονία, την περασμένη εβδομάδα, του ηγέτη της οργάνωσης από τους Ισραηλινούς.

Το απόγευμα παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα βομβάρδισαν παλαιστινιακό αστυνομικό τμήμα στο χωριό Ντουρά της Δυτικής Οχθης με αποτέλεσμα να τραυματισθεί τουλάχιστον ένα άτομο.

Χθες, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστινίους σε συγκρούσεις στην Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Οι δύο Παλαιστίνιοι θεωρούνται μέλη της μαχητικής οργάνωσης Τανζίμ, που είναι φράξια της οργάνωσης Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι δύο Παλαιστίνιοι οργάνωναν επίθεση κατά του εβραικού οικισμού της Χεβρώνας.

Συγκρούσεις αστυνομίας - προτεσταντών στο Μπελφάστ
BBC News
Συγκρούσεις αστυνομίας- προτεσταντών στο μπελφάστ

3.9.2001 15:59 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βόρεια Ιρλανδίας η αστυνομία συγκρούστηκε με προτεστάντες διαδηλωτές που προσπάθησαν να εμποδίσουν καθολικούς μαθητές να μπουν στο σχολείο τους επειδή περνούσαν μέσα από προτεσταντικό συγκρότημα κατοικιών.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές ασπίδες για να κάνουν διάδρομο να περάσουν τα παιδιά μερικά από τα οποία ήταν 4ων ετών.

Κάποια στιγμή, η αστυνομία χρησιμοποίησε κλομπς για να διαλύσει τους εξοργησμένους προτεστάντες που έβριζαν και πέταγαν αντικείμενα στα παιδιά.

Οι Ιταλοί ζητούν μετάθεση Διεθνους Διάσκεψης.

3.9.2001 20:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Οργανισμός Τροφιμων και Διατροφής των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε να εξετάσει το αίτημα της Ιταλικής κυβέρνησης για μετάθεση της Ετήσιας Διάσκεψης του από την Ρώμη που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί σε άλλη τοποθεσία.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Συλβιο Μπερλουσκόνι λέει ότι δεν επιθυμεί να μεταβληθεί η Ρώμη σε θέατρο βίαιων επεισοδίων ανάλογων με εκείνων στην Γένοβα.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Διαστροφής του ΟΗΕ, Jacque Diouf ότι η Υπηρεσία του εξετάζει άλλες περιοχές της Ιταλίας για να φιλοξενήσουν την Διάσκεψη του Νοεμβρίου.

Στο Ισραήλ ο Χαβιέρ Σολάνα
BBC News
Τρείς βόμβες εξερράγησαν σε βόρειο προάστιο της Ιερουσαλήμ

3.9.2001 16:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αρμόδιος της Ευρωπαικής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα, επισκέπτεται το Ισραήλ στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο Κος Σολάνα θα προετοιμάσει το έδαφος για το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνομιλιών ανάμεσα στον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Ο Κος Σολάνα έχει σήμερα συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η επίσκεψη του κ. Σολάνα συνέπεσε με νέα επεισόδια βίας. Σήμερα το πρωί, τέσσερεις εκρήξεις σημειώθηκαν στις Εβραικές περιοχές της βορείου Ιερουσαλήμ και στον οικισμό Γκίλο, στα νότια της πόλης. Πέντε άτομα τραυματίσθηκαν.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που όπως ανακοίνωσε, αποτελούν αντίποινα για την δολοφονία, την περασμένη εβδομάδα, του ηγέτη της οργάνωσης από τους Ισραηλινούς.

Το απόγευμα παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα βομβάρδισαν παλαιστινιακό αστυνομικό τμήμα στο χωριό Ντουρά της Δυτικής Οχθης με αποτέλεσμα να τραυματισθεί τουλάχιστον ένα άτομο.

Χθες, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστινίους σε συγκρούσεις στην Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Οι δύο Παλαιστίνιοι θεωρούνται μέλη της μαχητικής οργάνωσης Τανζίμ, που είναι φράξια της οργάνωσης Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι δύο Παλαιστίνιοι οργάνωναν επίθεση κατά του εβραικού οικισμού της Χεβρώνας.

Στο Βελιγράδι η Κάρλα ντελ Πόντε
BBC News
Ο πρόεδρος της Σερβίας Μιλάν Μιλουτίνοβιτς

3.9.2001 16:46 (Ωρα Λονδίνου)
Η Σέρβία απέρριψε το αίτημα της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, να παραδώσει στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης τον πρόεδρο Μιλάν Μιλουτίνοβιτς στη Χάγη τα άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ντζίντζιτς είπε ότι ο πρόεδρος Μιλουτίνοβιτς, σύμμαχος του πρώην προέδρου της Γιουγκσολαβίας Σλομποντάν Μιλόσεβιτς, χαίρει ασυλίας και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να παραδωθεί.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Βλάνταν Μπάτιτς, κάλεσε το Δικαστήριο της Χάγης να λάβει μέτρα κατά των πρώην ηγετών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Κατά την πρώτη επίσκεψή της, τον Ιανουάριο, ήρθε σε ρήξη με τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος θεωρεί το δικαστήριο της Χάγης ως πολιτικό όργανο που μεροληπτεί εναντίον των Σέρβων. Οι σχέσεις τους έχουν βελτιωθεί μετά την έκδοση του πρώην γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη Χάγη.

Συγκρούσεις αστυνομίας - προτεσταντών στο Μπελφάστ
BBC News
Συγκρούσεις αστυνομίας- προτεσταντών στο μπελφάστ

3.9.2001 16:38 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βόρεια Ιρλανδίας η αστυνομία συγκρούστηκε με προτεστάντες διαδηλωτές που προσπάθησαν να εμποδίσουν καθολικούς μαθητές να μπουν στο σχολείο τους επειδή περνούσαν μέσα από προτεσταντικό συγκρότημα κατοικιών.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές ασπίδες για να κάνουν διάδρομο να περάσουν τα παιδιά μερικά από τα οποία ήταν 4ων ετών.

Κάποια στιγμή, η αστυνομία χρησιμοποίησε κλομπς για να διαλύσει τους εξοργησμένους προτεστάντες που έβριζαν και πέταγαν αντικείμενα στα παιδιά.

Εκρηξή στα κεντρικά γραφεία της Τσετσενικής διοίκησης
BBC News
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο Γκρόζνυ

3.9.2001 13:33 (Ωρα Λονδίνου)
Μια γυναίκα σκοτώθηκε από την έκρηξη που σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία, διοίκησης της Τσετσενίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ στο κτίριο, στην πρωτεύουσα Γκρόζνυ, βρισκόταν για σύσκεψη ο επικεφαλής της τσετσενικής διοίκησης, Αχμάντ Καντίροφ.

Οι Τσετσένοι αντάρτες έχουν ορκιστεί ότι θα σκοτώσουν τον κ.Καντίροφ εναντίον του οποίου έχουν γίνει πολλές δολοφονικές απόπειρες.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι και η επίθεση αυτή υπογραμμίζει την ικανότητα των ανταρτών να εισχωρούν ακόμη και στα πιό καλά φυλασσόμενα κυβερνητικά κτίρια.

Συμβιβαστικές προσπάθειες στη Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του Ρατσισμού
BBC News
Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι

3.9.2001 15:49 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του Ρατσισμού που διεξάγεται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, οι εκπρόσωποι των 150 και πλέον χωρών που μετέχουν,προσπαθούν να διαμορφώουν συμβιβαστικά κείμενα σε δύο θέματα που απειλούν την Διάσκεψη του ΟΗΕ : την ανάληψη ευθυνών για το δουλεμπόριο που συνεχιζόταν μέχρι τον 19ο αοιώνα και τις καταγγελείες για ρατσισμό που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, που είχαν ανάμειξη στο δουλεμπόριο, φοβούνται ότι αν ζητήσουν συγγνώμη θα ανοίξει ο δρόμος για την παροχή αποζημιώσεων.

Αναφορικά με το δεύτερο επίμαχο θέμα, η Νορβηγία ανέλαβε να μετριάσει τις καταγγελείες κατά του Ισραήλ αραβικών και ισλαμικών χωρών.

Οι ισραηλινοί, όπως και οι Αμερικανοί, απειλούν να αποχωρήσουν από την Διάσκεψη αν χρησιμοποιηθεί σκληρή γλώσσα εναντίον τους.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών στη διάσκεψη. Ο κύριος Μπέκι εξέφρασε την βαθειά του θλίψη επειδή - όπως είπε - η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ρατσισμού σαν δευτερεύον θέμα.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 150 και πλέον χώρες - όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και αρκετές Ευρωπαικές χώρες εκπροσωπούνται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο. Ο πρόεδρος Μπέκι είπε ότι ειδικά η Washington βάζει τον ρατσισμό σε "δέκατη μοίρα", και ενοχλείται περισσότερο για την κριτική που δέχεται το Ισραήλ όσον αφορά τη μεταχείριση των Παλαιστινίων.

Ανώτατο μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας είπε ότι η διάσκεψη μονοπωλήθηκε από εξτρεμιστές που μοναδικό τους στόχο έχουν να επικρίνουν το Ισραήλ και πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι αμερικανοί θα αποχωρήσουν από τη διάσκεψη. Ετοιμη να αποχωρήσει είναι και η ισραηλινή αντιπροσωπεία εξαιτίας της, όπως τη χαρακτηρίζει, "γλώσσας μίσους" προς το Ισραήλ.

Στο Ισραήλ ο Χαβιέ Σολάνα
BBC News
Τρείς βόμβες εξερράγησαν σε βόρειο προάστιο της Ιερουσαλήμ

3.9.2001 15:51 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αρμόδιος της Ευρωπαικής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, επισκέπτεται το Ισραήλ στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο Κος Σολάνα θα προετοιμάσει το έδαφος για το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνομιλιών ανάμεσα στον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Ο Κος Σολάνα έχει σήμερα συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η επίσκεψη του κ. Σολάνα συνέπεσε με νέα επεισόδια βίας. Σήμερα το πρωί, τέσσερεις εκρήξεις σημειώθηκαν στις Εβραικές περιοχές της βορείου Ιερουσαλήμ και στον οικισμό Γκίλο, στα νότια της πόλης. Πέντε άτομα τραυματίσθηκαν.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που όπως ανακοίνωσε, αποτελούν αντίποινα για την δολοφονία, την περασμένη εβδομάδα, του ηγέτη της οργάνωσης από τους Ισραηλινούς.

Το απόγευμα παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα βομβάρδισαν παλαιστινιακό αστυνομικό τμήμα στο χωριό Ντουρά της Δυτικής Οχθης με αποτέλεσμα να τραυματισθεί τουλάχιστον ένα άτομο.

Χθες, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστινίους σε συγκρούσεις στην Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Οι δύο Παλαιστίνιοι θεωρούνται μέλη της μαχητικής οργάνωσης Τανζίμ, που είναι φράξια της οργάνωσης Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι δύο Παλαιστίνιοι οργάνωναν επίθεση κατά του εβραικού οικισμού της Χεβρώνας.

Συγκρούσεις αστυνομίας - προτεσταντών στο Μπελφάστ
BBC News
Συγκρούσεις αστυνομίας- προτεσταντών στο μπελφάστ

3.9.2001 15:59 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βόρεια Ιρλανδίας η αστυνομία συγκρούστηκε με προτεστάντες διαδηλωτές που προσπάθησαν να εμποδίσουν καθολικούς μαθητές να μπουν στο σχολείο τους επειδή περνούσαν μέσα από προτεσταντικό συγκρότημα κατοικιών.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές ασπίδες για να κάνουν διάδρομο να περάσουν τα παιδιά μερικά από τα οποία ήταν 4ων ετών.

Κάποια στιγμή, η αστυνομία χρησιμοποίησε κλομπς για να διαλύσει τους εξοργησμένους προτεστάντες που έβριζαν και πέταγαν αντικείμενα στα παιδιά.

Αρχίζει η δίκη των 8 ξένων στο Αφγανιστάν
BBC News
Ενοπλοί Ταλεμπάν μπροστά στο κτίριο που κρατούνται τα 8 στελέχη οργανώσεων αρωγής

3.9.2001 13:41 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Αφγανισταν αξιωματούχοι του καθεστώτος των Ταλεμπάν άρχισαν τη δικαστική διαδικασία εναντίον των 8 στελεχών οργανώσεων αρωγής που κατηγορούνται για προσηλυτισμό Αφγανών στον Χριστιανισμό.

Ο πρέσβυς των Ταλεμπάν στο πακιστάν είπε ότι η δικογραφία στάλθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο και η δίκη αναμένεται να αρχίσει αυτή την εβδομάδα.

Οι 16 Αφγανοί, που εργάζονταν για τις εν λόγω οργανώσεις αρωγής και είχαν συλληφθεί ταυτόχρονα με τους 8 ξένους, θα δικαστούν αργότερα.

Στο Βελιγράδι η Κάρλα ντελ Πόντε

3.9.2001 16:05 (Ωρα Λονδίνου)

Η Σέρβία απέρριψε το αίτημα της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, που ζήτησε από τις Σερβικές αρχές να παραδώσουν στη Χάγη τα άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Κατά την πρώτη επίσκεψή της, τον Ιανουάριο, ήρθε σε ρήξη με τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος θεωρεί το δικαστήριο της Χάγης ως πολιτικό όργανο που μεροληπτεί εναντίον των Σέρβων. Οι σχέσεις τους έχουν βελτιωθεί μετά την έκδοση του πρώην γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη Χάγη.

Αρχισε ξανά η συζήτηση για το σύνταγμα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων
BBC News
Στρατιώτες του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ

3.9.2001 13:24 (Ωρα Λονδίνου)
Στο κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας άρχισε και πάλι η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος που αποτελεί μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου και στόχο έχει να διευρυνθούν τα δικαιώματα της Αλβανικής μειονότητας.

Το Σάββατο ο πρόεδρος της βουλής, Στογιάν Αντώφ, διέκοψε τη συνεδρίαση ζητώντας να δοθούν εγγυήσεις ότι οι πρόσφυγες από το βόρειο μέρος της χώρας θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραϊκόφσκι, διαβεβαίωσε τον κ. Αντώφ ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν, ενώ δυτικοί διπλωμάτες άσκησαν έντονες πιέσεις για την επανέναρξη της συνεδρίασης.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια, James Pardew, είπε, σε συνέντευξη του στο BBC, ότι η στρατιωτική αποστολή στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ίσως χρειασθεί να παρατείνει τη παρουσία της για να εμποδίσει την εκδήλωση νέων συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αλβανοφώνων ανταρτών.

Ο Koς Pardew συμπλήρωσε ότι η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων θα είναι απαραίτητη για τη προστασία των διεθνών παρατηρητών που θα επιβλέπουν την εκεχειρία.

Μετά από μια εβδομάδα στο νορβηγικό πλοίο οι πρόσφυγες μεταφέρονται στη ξηρά
BBC News
Eφόδια για τους πρόσφυγες παρέχει η Αυστραλία

3.9.2001 13:20 (Ωρα Λονδίνου)
Οι τετρακόσιοι και πλέον πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα εγκλωβισμένοι στο Νορβηγικό πλοίο Τάμπα, επιβιβάστηκαν σε μεταγωγικό του ναυτικού της Αυστραλίας που θα τους μεταφέρει στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Το ταξίδι θα διαρκέσει μια εβδομάδα. Από τη Νέα Γουϊνέα οι πρόσφυγες θα μεταβούν αεροπορικώς στη Νέα Ζηλανδία και τη νήσο Νάουρου που δέχθηκαν να τους φιλοξενήσουν μέχρι να εξετασθούν οι αιτήσεις τους για άσυλο.

Η μεταφορά των προσφύγων από αυστραλιανό πλοίο έγινε μετά την απόφαση δικαστηρίου στην Αυστραλία ότι οι πρόσφυγες μπορούν να μεταφερθούν εκτός των χωρικών υδάτων της χώρας.

Διχάζονται για τη δουλεία οι Ευρωπαίοι στη Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του Ρατσισμού
BBC News
Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι

3.9.2001 12:59 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του Ρατσισμού που διεξάγεται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, εκδηλθηκαν διαφωνίες ανάμεσα στις Ευρωπαικές χώρες για το κατά πόσο οι πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για την περίοδο της δουλείας.

Βρεταννοί διπλωμάτες λένε ότι θα εμμείνουν στην θέση που συμφωνήθηκε πριν από τη διάσκεψη, σύμφωνα με την οποία θα δηλώσουν ότι λυπούνται για την περίοδο της δουλείας, αλλά δεν θα ζητήσουν συγγνώμη ούτε θα δεχτούν ότι το δουλεμπόριο συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Τη βρεταννική θέση φέρονται να υποστηρίζουν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία -- πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις που είχαν αναμιχθεί στο δουλεμπόριο. Αλλες Ευρωπαικές χώρες, όπως το Βέλγιο, θέλουν να επέλθει προσέγγιση με τις χώρες της Αφρικής και της Καραιβικής που ζητούν να τους δοθεί συγγνώμη. Οι Βρεταννοί φοβούνται ότι αν δοθεί συγγνώμη θα ανοίξει ο δρόμος για την παροχή αποζημιώσεων.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών στη διάσκεψη. Ο κύριος Μπέκι εξέφρασε την βαθειά του θλίψη επειδή - όπως είπε - η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ρατσισμού σαν δευτερεύον θέμα.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 150 και πλέον χώρες - όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και αρκετές Ευρωπαικές χώρες εκπροσωπούνται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο. Ο πρόεδρος Μπέκι είπε ότι ειδικά η Washington βάζει τον ρατσισμό σε "δέκατη μοίρα", και ενοχλείται περισσότερο για την κριτική που δέχεται το Ισραήλ όσον αφορά τη μεταχείριση των Παλαιστινίων.

Ανώτατο μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας είπε ότι η διάσκεψη μονοπωλήθηκε από εξτρεμιστές που μοναδικό τους στόχο έχουν να επικρίνουν το Ισραήλ και πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι αμερικανοί θα αποχωρήσουν από τη διάσκεψη. Ετοιμη να αποχωρήσει είναι και η ισραηλινή αντιπροσωπεία εξαιτίας της, όπως τη χαρακτηρίζει, "γλώσσας μίσους" προς το Ισραήλ.

Την καταδίκη του Ισραήλ ως ρατσιστικής χώρα ς επιδιώκουν αρκετά αραβικά και μουσουλμανικά κράτη. Αφρικανικά κράτη, αλλά και η Κούβα, θέλουν να τους δοθεί αποζημίωση για την περίοδο της δουλείας. Κατά την εποχή του δουλεμπορίου 12 με 15 εκατομμύρια Αφρικανοί πουλήθηκαν ως σκλάβοι σε Ευρωπαίους. Στους δρόμους του Ντέρμπαν χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά του Ισραήλ και της αποικιοκρατίας.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν από τις χώρες που οφελήθηκαν κατ εξοχήν από τη δουλεία, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν αποικίες, να καταβάλλουν αποζημίωση. Εκπρόσωπος οργάνωσης εξήγησε ότι υπάρχει το προηγούμενο των Εβραίων που έλαβαν αποζημιώσεις για το Ολοκαύτωμα, όπως και άλλα έθνη και κράτη.

Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, προειδοποίησε ότι οι διαφωνίες για τη Μέση Ανατολή και την περίοδο της δουλείας απειλούν να τορπιλίσουν τη διάσκεψη.

Στο Ισραήλ ο Χαβιέ Σολάνα
BBC News
Τρείς βόμβες εξερράγησαν σε βόρειο προάστιο της Ιερουσαλήμ

3.9.2001 13:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αρμόδιος της Ευρωπαικής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, επισκέπτεται το Ισραήλ στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο Κος Σολάνα θα προετοιμάσει το έδαφος για το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνομιλιών ανάμεσα στον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Ο Κος Σολάνα έχει σήμερα συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η επίσκεψη του κ. Σολάνα συνέπεσε με νέα επεισόδια βίας. Σήμερα το πρωί, τέσσερεις εκρήξεις σημειώθηκαν στις Εβραικές περιοχές της βορείου Ιερουσαλήμ και στον οικισμό Γκίλο, στα νότια της πόλης. Πέντε άτομα τραυματίσθηκαν.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που όπως ανακοίνωσε, αποτελούν αντίποινα για την δολοφονία, την περασμένη εβδομάδα, του ηγέτη της οργάνωσης από τους Ισραηλινούς.

Χθες, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστινίους σε συγκρούσεις στην Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Οι δύο Παλαιστίνιοι θεωρούνται μέλη της μαχητικής οργάνωσης Τανζίμ, που είναι φράξια της οργάνωσης Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι δύο Παλαιστίνιοι οργάνωναν επίθεση κατά του εβραικού οικισμού της Χεβρώνας.

Εκρηξή στα κεντρικά γραφεία της Τσετσενικής διοίκησης
BBC News
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο Γκρόζνυ

3.9.2001 13:33 (Ωρα Λονδίνου)
Μια γυναίκα σκοτώθηκε από την έκρηξη που σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία, διοίκησης της Τσετσενίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ στο κτίριο, στην πρωτεύουσα Γκρόζνυ, βρισκόταν για σύσκεψη ο επικεφαλής της τσετσενικής διοίκησης, Αχμάντ Καντίροφ.

Οι Τσετσένοι αντάρτες έχουν ορκιστεί ότι θα σκοτώσουν τον κ.Καντίροφ εναντίον του οποίου έχουν γίνει πολλές δολοφονικές απόπειρες.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι και η επίθεση αυτή υπογραμμίζει την ικανότητα των ανταρτών να εισχωρούν ακόμη και στα πιό καλά φυλασσόμενα κυβερνητικά κτίρια.

Αρχίζει η δίκη των 8 ξένων στο Αφγανιστάν
BBC News
Ενοπλοί Ταλεμπάν μπροστά στο κτίριο που κρατούνται τα 8 στελέχη οργανώσεων αρωγής

3.9.2001 13:41 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Αφγανισταν αξιωματούχοι του καθεστώτος των Ταλεμπάν άρχισαν τη δικαστική διαδικασία εναντίον των 8 στελεχών οργανώσεων αρωγής που κατηγορούνται για προσηλυτισμό Αφγανών στον Χριστιανισμό.

Ο πρέσβυς των Ταλεμπάν στο πακιστάν είπε ότι η δικογραφία στάλθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο και η δίκη αναμένεται να αρχίσει αυτή την εβδομάδα.

Οι 16 Αφγανοί, που εργάζονταν για τις εν λόγω οργανώσεις αρωγής και είχαν συλληφθεί ταυτόχρονα με τους 8 ξένους, θα δικαστούν αργότερα.

Την υποστήριξη του Πεκίνου ζητούν οι ΗΠΑ

3.9.2001 8:29 (Ωρα Λονδίνου)
Η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να δώσει πληροφορίες στην Κίνα για την προτεινόμενη αντιπυραυλική ασπίδα. Ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου είπε ότι αυτό αποτελεί μέρος της προσπάθειας που καταβάλλει η Ουάσιγκτoν για να πείσει τη Ρωσία και την Κίνα για την αναγκαιότητα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Ο εκπρόσωπος του Τζώρτζ Μπους, πάντως, απέρριψε το δημοσίευμα των TAIMS της νέας Υόρκης σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτων ήταν διατεθειμένη να άρει την αντίθεση της στην αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας αν εξασφαλίζει την υποστήριξη του Πεκίνου στα σχέδια της για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας. Πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα είπε ο αμερικανός εκπρόσωπος.

Στο Βελιγράδι η Κάρλα ντελ Πόντε

3.9.2001 8:39 (Ωρα Λονδίνου)

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, μεταβαίνει σήμερα στο Βελιγράδι. Είναι η δεύτερη επίσκεψή της στη Γιουγκοσλαβία. Η Κα ντελ Πόντε θα επιχειρήσει να πείσει στις Σερβικές αρχές να παραδώσουν στη Χάγη τα άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Κατά την πρώτη επίσκεψή της, τον Ιανουάριο, ήρθε σε ρήξη με τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος θεωρεί το δικαστήριο της Χάγης ως πολιτικό όργανο που μεροληπτεί εναντίον των Σέρβων. Οι σχέσεις τους έχουν βελτιωθεί μετά την έκδοση του πρώην γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη Χάγη.

Φόρος τιμής στον Κρίστιαν Μπάρναρντ

3.9.2001 8:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επιστημονικός και πολιτικός κόσμος αποτίει φόρο τιμής στον Κρίστιαν Μπάρναρντ -τον πρωτοπόρο καρδιοχειρούργο - που πέθανε χθές στη Κύπρο σε ηλικία 78 χρονών. Το εγκώμιο του εκλιπόντος έπλεξε ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, λέγοντας ότι ο θανατός του αποτελεί μεγάλη απώλεια για τη χώρα του. Ο Μπάρναρντ ήταν εχθρός του απαρχάιντ, είπε ο κύριος Μαντέλα,που εκδήλωσε τον θαυμασμό του για το έργο του πιο φημισμένου καρδιοχειρούργου του κόσμου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, είπε ότι ο Μπάρναρντ αποτελεί σύμβολο της πρωτοποριακής και επαναστατικής σύγχρονης ιατρικής, με το σθένος και την ικανότητα να υπερβαίνει τις συμβατικές πρακτικές της επιστήμης του και να βρίσκει πρωτοποριακές λύσεις.

Ο Μπάρναρντ έγραψε ιστορία όταν πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς, το 1967 -- πέτυχε να μεταμοσχεύσει την καρδιά θύματος τροχαίου στο σώμα 59χρονου. Ήταν η πρώτη εγχείριση τέτοιου είδους η οποία, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής πέθανε μετά από 18 ημέρες λόγω μόλυνσης, μετέβαλε ριζικά τους ορίζοντες της ιατρικής.

Θα συνεχιστεί τελικά η συζήτηση στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων
BBC News
Στρατιώτες του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ

3.9.2001 7:29 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια, James Pardew, είπε, σε συνέντευξη του στο BBC, ότι η στρατιωτική αποστολή στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ίσως χρειασθεί να παρατείνει τη παρουσία της για να εμποδίσει την εκδήλωση νέων συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αλβανοφώνων ανταρτών. Ο Koς Pardew συμπλήρωσε ότι η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων θα είναι απαραίτητη για τη προστασία των διεθνών παρατηρητών που θα επιβλέπουν την εκεχειρία. Εν τω μεταξύ, στο κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αρχίζει και πάλι η συζήτηση για την τροποποίηση του συντάγματος, που αποτελεί μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου και στόχο έχει να διευρυνθούν τα δικαιώματα της Αλβανικής μειονότητας. Το Σάββατο ο πρόεδρος της βουλής, Στογιάν Αντώφ, διέκοψε τη συνεδρίαση ζητώντας να δοθούν εγγυήσεις ότι οι πρόσφυγες από το βόρειο μέρος της χώρας θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραϊκόφσκι, διαβεβαίωσε τον Κο Αντλώφ ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν, ενώ δυτικοί διπλωμάτες άσκησαν έντονες πιέσεις για την επανέναρξη της συνεδρίασης.

Η Αυστραλία μπορεί να μεταφέρει τους πρόσφυγες
BBC News
Eφόδια για τους πρόσφυγες παρέχει η Αυστραλία

3.9.2001 7:37 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο της Αυστραλίας απεφάνθη ότι οι τετρακόσιοι και πλέον πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα εγκλωβισμένοι στο Νορβηγικό πλοίο Τάμπα μπορούν να μεταφερθούν στην Παπούα Νέα Γουινέα. Αυστραλιανό πλοίο έχει αποπλεύσει στη νήσο των Χριστουγέννων για να μεταφέρει τους πρόσφυγες. Ωστόσο στο δικαστήριο συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης, μετά από παρέμβαση οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το κατά πόσο η Αυστραλία ενήργησε νόμιμα καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Τζών Χάουαρντ είχε κατηγορηματικά αρνηθεί την άφιξη των προσφύγων σε Αυστραλιανό έδαφος.

Από την Παπούα Νέα Γουινέα οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη Νέα Ζηλανδία και στο νησί του Ειρηνικού Νάουρου, ενόσω θα εξετάζονται οι αιτήσεις τους για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Ελεν Κλαρκ, είπε στο BBC ότι η χώρα της είναι διατεθειμένη να δεχτεί έως και εκατόν πενήντα πρόσφυγες του πλοίου, επειδή δεν αντιμετωπίζει τον μεγάλο αριθμό και το οξύ πρόβλημα των προσφύγων που έχει η Αυστραλία.

Διχάζονται για τη δουλεία οι Ευρωπαίοι στο Ντέρμπαν
BBC News
Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι

3.9.2001 8:54 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του Ρατσισμού που διεξάγεται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, διαφωνίες έχουν εκδηλωθεί ανάμεσα στις Ευρωπαικές χώρες για το κατά πόσο οι πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για την περίοδο της δουλείας. Βρεταννοί διπλωμάτες λένε ότι θα εμμείνουν στην θέση που συμφωνήθηκε πριν από τη διάσκεψη, σύμφωνα με την οποία θα δηλώσουν ότι λυπούνται για την περίοδο της δουλείας, αλλά δεν θα ζητήσουν συγγνώμη ούτε θα δεχτούν ότι το δουλεμπόριο συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Τη βρεταννική θέση φέρονται να υποστηρίζουν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία -- πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις που είχαν αναμιχθεί στο δουλεμπόριο. Αλλες Ευρωπαικές χώρες, όπως το Βέλγιο, θέλουν να επέλθει προσέγγιση με τις χώρες της Αφρικής και της Καραιβικής που ζητούν να τους δοθεί συγγνώμη. Οι Βρεταννοί φοβούνται ότι αν δοθεί συγγνώμη θα ανοίξει ο δρόμος για την παροχή αποζημιώσεων.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών στη διάσκεψη. Ο κύριος Μπέκι εξέφρασε την βαθειά του θλίψη επειδή - όπως είπε - η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ρατσισμού σαν δευτερεύον θέμα.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 150 και πλέον χώρες - όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και αρκετές Ευρωπαικές χώρες εκπροσωπούνται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο. Ο πρόεδρος Μπέκι είπε ότι ειδικά η Washington βάζει τον ρατσισμό σε "δέκατη μοίρα", και ενοχλείται περισσότερο για την κριτική που δέχεται το Ισραήλ όσον αφορά τη μεταχείριση των Παλαιστινίων. Ανώτατο μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας είπε ότι η διάσκεψη μονοπωλήθηκε από εξτρεμιστές που μοναδικό τους στόχο έχουν να επικρίνουν το Ισραήλ και πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι αμερικανοί θα αποχωρήσουν από τη διάσκεψη. Ετοιμη να αποχωρήσει είναι και η ισραηλινή αντιπροσωπεία εξαιτίας της, όπως τη χαρακτηρίζει, "γλώσσας μίσους" προς το Ισραήλ.

Την καταδίκη του Ισραήλ ως ρατσιστικής χώρας επιδ ιώκουν αρκετά αραβικά και μουσουλμανικά κράτη. Αφρικανικά κράτη, αλλά και η Κούβα, θέλουν να τους δοθεί αποζημίωση για την περίοδο της δουλείας. Κατά την εποχή του δουλεμπορίου 12 με 15 εκατομμύρια Αφρικανοί πουλήθηκαν ως σκλάβοι σε Ευρωπαίους. Στους δρόμους του Ντέρμπαν χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά του Ισραήλ και της αποικιοκρατίας.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν από τις χώρες που οφελήθηκαν κατ εξοχήν από τη δουλεία, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν αποικίες να καταβάλλουν αποζημίωση. Εκπρόσωπος οργάνωσης εξήγησε ότι υπάρχει το προηγούμενο των Εβραίων που έλαβαν αποζημιώσεις για το Ολοκαύτωμα, όπως και άλλα έθνη και κράτη.

Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, προειδοποίησε ότι οι διαφωνίες για τη Μέση Ανατολή και την περίοδο της δουλείας απειλούν να τορπιλίσουν τη διάσκεψη.

Στο Ισραήλ ο Χαβιέ Σολάνα

3.9.2001 8:24 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αρμόδιος της Ευρωπαικής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, μετέβη στο Τελ Αβίβ, σε επίσκεψη με στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. Ο Κος Σολάνα θα προετοιμάσει το έδαφος για το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνομιλιών ανάμεσα στον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Ο Κος Σολάνα θα συναντηθεί σήμερα με τον Κο Αραφάτ. Η επίσκεψη του Κου Σολάνα σημαδεύεται από νέο κύμα βίας. Σήμερα το πρωί, τέσσερεις εκρήξεις σημειώθηκαν στις Εβραικές περιοχές της βορείου Ιερουσαλήμ και στον οικισμό Γκίλο, στα νότια της πόλης. Πάνω από τρεις είναι οι τραυματίες.

Χθες, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστινίους σε συγκρούσεις στην Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Οι δύο Παλαιστίνιοι θεωρούνται μέλη της μαχητικής οργάνωσης Τανζίμ, που είναι φράξια της οργάνωσης Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι δύο Παλαιστίνιοι οργάνωναν επίθεση κατά του εβραικού οικισμού της Χεβρώνας.

Την υποστήριξη του Πεκίνου ζητούν οι ΗΠΑ

3.9.2001 8:29 (Ωρα Λονδίνου)
Η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να δώσει πληροφορίες στην Κίνα για την προτεινόμενη αντιπυραυλική ασπίδα. Ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου είπε ότι αυτό αποτελεί μέρος της προσπάθειας που καταβάλλει η Ουάσιγκτoν για να πείσει τη Ρωσία και την Κίνα για την αναγκαιότητα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Ο εκπρόσωπος του Τζώρτζ Μπους, πάντως, απέρριψε το δημοσίευμα των TAIMS της νέας Υόρκης σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτων ήταν διατεθειμένη να άρει την αντίθεση της στην αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας αν εξασφαλίζει την υποστήριξη του Πεκίνου στα σχέδια της για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας. Πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα είπε ο αμερικανός εκπρόσωπος.

Στο Βελιγράδι η Κάρλα ντελ Πόντε

3.9.2001 8:39 (Ωρα Λονδίνου)

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, μεταβαίνει σήμερα στο Βελιγράδι. Είναι η δεύτερη επίσκεψή της στη Γιουγκοσλαβία. Η Κα ντελ Πόντε θα επιχειρήσει να πείσει στις Σερβικές αρχές να παραδώσουν στη Χάγη τα άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Κατά την πρώτη επίσκεψή της, τον Ιανουάριο, ήρθε σε ρήξη με τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος θεωρεί το δικαστήριο της Χάγης ως πολιτικό όργανο που μεροληπτεί εναντίον των Σέρβων. Οι σχέσεις τους έχουν βελτιωθεί μετά την έκδοση του πρώην γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη Χάγη.

Ενταση στο Brcko της Βοσνίας

3.9.2001 8:41 (Ωρα Λονδίνου)

Στην Βοσνία, σε επιφυλακή είναι η αστυνομία στην πόλη Βrckο, καθώς σήμερα ανοίγουν τα σχολεία. Η αστυνομία θέλει να αποτρέψει τα επεισόδια βίας που ξέσπασαν πέρυσι, καθώς οι Σέρβοι μαθητές απαιτούσαν να κάνουν μαθήματα σε διαφορετικά κτίρια από τους Μουσουλμάνους και τους Κροάτες μαθητές. Ως αποτέλεσμα όλα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά επί εβδομάδες. Το Brcko είναι ίσα μοιρασμένο ανάμεσα στους Μουσουλμάνους, τους Κροάτες και τους Σέρβους και τη φετινή χρονιά το σχολικά πρόγραμμα έχει εναρμονιστεί για όλες τις εθνοτικές ομάδες. Ο επιθεωρητής της διεθνούς κοινότητας στο Brcko έχει προειδοποιήσει ότι όσοι δάσκαλοι υποκινούν ταραχές θα χάσουν τη δουλειά τους.

Φόρος τιμής στον Κρίστιαν Μπάρναρντ

3.9.2001 8:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ο επιστημονικός και πολιτικός κόσμος αποτίει φόρο τιμής στον Κρίστιαν Μπάρναρντ -τον πρωτοπόρο καρδιοχειρούργο - που πέθανε χθές στη Κύπρο σε ηλικία 78 χρονών. Το εγκώμιο του εκλιπόντος έπλεξε ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, λέγοντας ότι ο θανατός του αποτελεί μεγάλη απώλεια για τη χώρα του. Ο Μπάρναρντ ήταν εχθρός του απαρχάιντ, είπε ο κύριος Μαντέλα,που εκδήλωσε τον θαυμασμό του για το έργο του πιο φημισμένου καρδιοχειρούργου του κόσμου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, είπε ότι ο Μπάρναρντ αποτελεί σύμβολο της πρωτοποριακής και επαναστατικής σύγχρονης ιατρικής, με το σθένος και την ικανότητα να υπερβαίνει τις συμβατικές πρακτικές της επιστήμης του και να βρίσκει πρωτοποριακές λύσεις.

Ο Μπάρναρντ έγραψε ιστορία όταν πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς, το 1967 -- πέτυχε να μεταμοσχεύσει την καρδιά θύματος τροχαίου στο σώμα 59χρονου. Ήταν η πρώτη εγχείριση τέτοιου είδους η οποία, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής πέθανε μετά από 18 ημέρες λόγω μόλυνσης, μετέβαλε ριζικά τους ορίζοντες της ιατρικής.

Ανοίγει στη Γλασκώβη το επιστημονικό φεστιβάλ

3.9.2001 8:43 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Σκωτία, εκατοντάδες επιστήμονες έχουν συγκεντρωθεί στη Γλασκώβη, για να συμμετάσχουν σε ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά φεστιβάλ. Το φεστιβάλ λέγεται "Επιστήμη και Κοινωνία" -- στις πέντε μέρες που θα διαρκέσει οι επιστήμονες θα εκθέσουν τις νέες ιδέες τους στο ευρύ κοινό. Θα είναι μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του κοινού στην επιστήμη, μετά την κριτική που έχουν δεχτεί οι επιστήμονες για τα γενετικά μεταλλαγμένα προιόντα, την ατομική ενέργεια και την κλωνοποίηση ανθρώπων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.