Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-08-24

  1. Σε εξέλιξη η επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή". Η Μόσχα εκτιμά ότι απαιτείται πιο δυναμική στάση έντι των ανταρτών
  2. Προειδοποιήσεις Μπους προς Αραφάτ
  3. Τηλεφωνική συνέντευξη σε αμερικανικό δίκτυο έδωσε ο Μιλόσεβιτς
  4. Εορτασμοί για τα δέκα χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας
  5. Στο 40% έφθασε το ποσοστό της ανεργίας στην Ιαπωνία
  6. Ο Κόντιτ λύνει τη σιωπή του για την εξαφάνιση της Τσάντρα
  7. Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
  8. Στο 40% έφθασε το ποσοστό της ανεργίας στην Ιαπωνία
  9. Τηλεφωνική συνέντευξη σε αμερικανικό δίκτυο έδωσε ο Μιλόσεβιτς
  10. Ο Τζόρτζ Μπους επιβεβαίωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη ΑΒΜ
  11. Εορτασμοί για τα δέκα χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας
  12. Ο Κόντιτ λύνει τη σιωπή του για την εξαφάνιση της Τσάντρα
  13. Δεύτερη έκρηξη βόμβας στη Κολομβία
  14. Οι αντάρτες της UNITA στην Αγκόλα στέλνουν ειρηνευτικές προτάσεις στον ΟΗΕ
  15. Στις Φιλιππίνες άρχισαν έρευνες για τις κατηγορίες δωροδοκίας στρατιωτών από αντάρτες
  16. Στη Τουρκία 65 κρατούμενοι σταμάτησαν την απεργία πείνας
  17. Σε εξέλιξη "Η Απαραίτητη Συγκομιδή" στην πΓΔΜ
  18. Εορτασμοί για τα δέκα χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας
  19. Ο Κόντιτ λύνει τη σιωπή του για την εξαφάνηση της Τσάντρα
  20. Οι αντάρτες της UNITA στην Αγκόλα στέλνουν ειρηνευτικές προτάσεις στον ΟΗΕ
  21. Στις Φιλιππίνες άρχισαν έρευνες για τις κατηγορίες δωροδοκίας στρατιωτών από αντάρτες
  22. Στη Τουρκία 65 κρατούμενοι σταμάτησαν την απεργία πείνας
  23. Μιλόσεβιτς: αμφισβητεί τη νομιμότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης
  24. Συνεχίζεται η άφιξη Νατοϊκών στρατευμάτων στην πΓΔΜ
  25. Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
  26. Στη Τουρκία 65 κρατούμενοι σταμάτησαν την απεργία πείνας
  27. Δεύτερη έκρηξη βόμβας στη Κολομβία
  28. Στις Φιλιππίνες άρχισαν έρευνες για τις κατηγορίες δωροδοκίας στρατιωτών από αντάρτες
  29. Μιλόσεβιτς: αμφισβητεί τη νομιμότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης
  30. Δεύτερη έκρηξη βόμβας στη Κολομβία
Σε εξέλιξη η επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή". Η Μόσχα εκτιμά ότι απαιτείται πιο δυναμική στάση έντι των ανταρτών
BBC News
To NATO επιλέγει σημεία ανάπτυξης για τη συλλογή όπλων

24.8.2001 18:14 (Ωρα Λονδίνου)

Η στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ στα Σκόπια ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ της Συμμαχίας και των αλβανών ανταρτών για την ποσότητα των όπλων που θα παραδώσουν. Σε συνέντευξη του ο διοικητης της επιχείρησης "Απαραίτητη Συγκομιδή" στρατηγός Γκουνάρ Λάνγ είπε ότι δεν θα ανακοινώσει τον αριθμό των όπλων συμφωνήθηκε αν δεν πληροφορήσει πρώτα την κυβέρνηση των Σκοπίων. Παρολα αυτα ο σχεδιασμός της όλης επιχειρησης και πιο συγκεκριμένα η χρονική της διάρκεια-30 ημέρες- εξακολουθεί να προβληματιζει τους παρατηρητες.

Την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ αμφισβήτησε και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της πΓΔΜακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκυ στο Κίεβο της Ουκρανίας. Μετά τη συνάντηση ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να προσφύγει ακόμη και στα όπλα για τον τερματισμό της βίας στα Βαλκάνια. Ο κ. Πούτιν επέρριψε ευθύνες στο ΝΑΤΟ επειδή, όπως είπε, με την διστακτικότητα του επέτρεψε στους αλβανούς ανταρτες να εξοπλισθούν.

Προειδοποιήσεις Μπους προς Αραφάτ
BBC News
Τα συντρίμμια του αυτοκινήτου του Παλαιστίνιου αξιωματούχου Τζιχάντ Αλ Μουσαμί, μετά την επίθεση που δέχθηκε από Ισραηλινές ρουκέτες

24.8.2001 19:12 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους κάλεσε τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να σταματήσει τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ιισραηλινών πολιτών. Ο κ. Μπους επεσήμανε ότι οι ισραηλινοί εχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν υπό την απειλή των "τρομοκρατών". Αν ο κ. Αραφάτ θέλει διάλογο θα τον έχει μόνο αν ελέγξει τα ακραία στοιχεία των Παλαιστινίων, είπε ο Τζωρτζ Μπους. Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου γίνονται μια ημέρα μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού στην Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης.

Τον κίνδυνο ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή,υπογραμμισε σε συνέντευξη στο ΒΒC ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας. Ο ιορδανός μονάρχης είπε πως μετά από ένα χρόνο αιματοχυσίας είναι επιτακτικό για την παγκόσμια ειρήνη να προσέλθουν και πάλι οι δυο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. "Υπό αυτές τις συνθήκες η μόνη λύση είναι να υπάρξουν διεθνείς παρατηρητες", είπε στο ΒΒC ο βασιλιάς της Ιορδανίας.

Τηλεφωνική συνέντευξη σε αμερικανικό δίκτυο έδωσε ο Μιλόσεβιτς
BBC News
Ο Μιλόσεβιτς τηλεφώνησε στο δίκτυο Fox από το κρατητήριο

24.8.2001 18:52 (Ωρα Λονδίνου)
Τηλεφωνική συνέντευξη σε Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο έδωσε μέσα από τη φυλακή ο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς. Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης ενώπιον του οποίου ο κ. Μιλοσεβιτς είναι υπόδικος εμφανώς δυσαρεστέθηκε από το γεγονός και προειδοποίησε τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας να μην το ξανακάνει. Ο κ. Μιλοσεβιτς είπε ότι δεν γνώριζε ότι απαγορεύεται να δίνει συνεντεύξεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Στην συνέντευξη του ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας επανέλαβε ότι είναι αθώος, αμφισβήτησε τη νομιμότητα του δικαστηρίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Βελιγραδίου ότι τον πούλησε στους Αμερικανούς για χρηματικό αντάλλαγμα. Ειπε επίσης ότι ο ίδιος ποτέ δεν έδωσε διαταγή στα στρατεύματα του να βάλλουν κατά αμάχων και ότι αντίθετα, αν κάποιος στρατιώτης το έκανε αυτό οι διαταγές του ήταν να συλλαμβάνεται και να τιμωρείται.

Πέραν την επικοινωνιας του με το Αμερικανικο τηλεοπτικο καναλι, ο κ. Μιλοσεβιτς ειχε και επαφή με μέλη του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Εκπρόσωπος του διεθνούς δικαστηρίου διευκρίνισε ότι οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να μιλούν στο τηλέφωνο με τους δικηγόρους, τα μέλη της οικογένειας τους και τους φίλους του -- αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να δίνουν συνεντεύξεις.

Εορτασμοί για τα δέκα χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας

24.8.2001 13:53 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της πΓΔΜακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκι συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν στο Κίεβο όπου οι δυο τους και άλλοι ηγέτες έχουν πάει για να παραστούν στους εορτασμούς για τα δέκα χρόνια της αναξαρτησίας της Ουκρανίας.Η βουλή της Ουκρανίας κήρυξε τη χώρα ανεξάρτητη από την τότε Σοβιετική Ενωση στις 24 Αυγούστου του 1991 και την απόφαση αυτή επεκύρωσε και ο Ουκρανικός λαός με συντριπτική πλειοψηφία σε δημοψήφισμα τον Δεκεμβριο της χρονιάς εκείνης.

"Χιλιάδες λαού συνέρρευσαν στην κεντρική λεωφόρο του Κιέβου για να παρακολουθήσουν την στρατιωτική παρέλαση, την κεντρική εκδήλωση στους εορτασμούς για τα δέκα χρόνια της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας." μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Κίεβο. "Πύραυλοι, άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα πέρασαν το ένα μετά το άλλο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και τον προεδρο της χωρας Λεονιντ Κουτσμα ο οποίος, στο διάγγελμα του με την ευκαιρία της επετείου, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής για την εξωτερικη πολιτικη της χωρας."Το εθνικό συμφέρον είναι και θα παραμείνει η προτεραιότητά μας. Υπάρχει ένας υγιής εγωισμός στην εξωτερική μας πολιτική και κάποιοι από τους εταίρους μας μπορεί να μη νιώθουν πολύ άνετα αλλά πιστεύω ότι αυτά τα μετριοπαθή αισθήματα εθνικισμού που εκδηλωνουμε εξισορροπούνται από τη λογική και τον ρεαλισμό".

Η παρελαση σημερα στο Κιεβο, λεει ο απεσταλμένος μας, ελαχιστα διέφερε εκ πρωτης οψεως από τις μεγαλες παρελασεις της Σοβιετικής εποχής, τις παρελασεις της Πρωτομαγιας. Αλλά, καποια πραγματα εχουν αλλαξει και παρα τις οικονομικές δυσκολίες και την πολιτική ασταθεια, λεει ο απεσταλμενος μας, ο απλος κοσμος σημερα στους δρομους του Κιεβου ήταν πραγματικα περηφανος για αυτα τα πρωτα δεκα χρονια της ανεξαρτησιας.

Στο 40% έφθασε το ποσοστό της ανεργίας στην Ιαπωνία

24.8.2001 17:07 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία φθάνει το 40% και το ποσοστό των ανέργων τα 3.3 εκατ. Ο οικονομικός συντάκτης του BBC σημειώνει ότι το ποσοστό της ανεργίας διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία και ότι αναμένεται να αυξηθεί ακόμη καθώς η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με στόχο την αναδιάρθρωση του τρεπεζικού τομέα, ενδέχεται να οδηγήσει σε απολύσεις προσωπικού.

Ο Κόντιτ λύνει τη σιωπή του για την εξαφάνιση της Τσάντρα
BBC News
Τα γραφεία του κ.Κόντιτ στο Μοντέστο

24.8.2001 15:55 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός βουλευτής, Γκάρι Κόντιτ, μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως για τις σχέσεις του με την νεαρή Τσάντρα Λήβι που εξαφανίστηκε από το σπίτι της στην Ουάσινγκτον πριν από 4 μήνες.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ.Κόντιτ παραδέχθηκε ότι είχε στενές σχέσεις με την εικοσιτετράχρονη Λήβι όμως αρνήθηκε να διευκρηνήσει αν οι σχέσεις αυτές ήταν ερωτικές.

Ο κ. Κόντιτ ανακρίθηκε τέσσερις φορές από την αστυνομία που ερευνά την εξαφάνιση της Τσάντρα Λήβι. Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που την συγκρίνουν με την υπόθεση της σχέσης του πρώην προέδρου Κλίντον με την Μόνικα Λεβίνσκι.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
BBC News
Τα συντρίμμια του αυτοκινήτου του Παλαιστίνιου αξιωματούχου Τζιχάντ Αλ Μουσαμί, μετά την επίθεση που δέχθηκε από Ισραηλινές ρουκέτες

24.8.2001 17:16 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε αργά χθες βράδυ στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης καταστρέφοντας δυο παλαιστινιακά κτίρια πριν αποχωρήσει νωρίς σήμερα το πρωί. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η ενέργεια αυτή των Ισραηλινών έχει βαθειά πολιτική σημασία επειδή το κλίμα στη διχασμένη αυτή πόλη είναι ιδιαίτερα τεταμένο τους τελευταίους μήνες. Πηγές των Παλαιστινίων είπαν ότι στην διάρκεια της εισβολής υπήρξαν ανταλλαγές πυρών με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό 15 Παλαιστινίων. Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί είπαν ότι τραυματίσθηκε ελαφρά ενας στρατιώτης. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι αμέσως μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών, μικροί Παλαιστίνιοι ανέρτησαν το έμβλημα των Παλαιστινίων στα χαλάσματα των δυο κτιρίων.

Το ισραηλινό επιτελείο στρατού ανακοίνωσε ότι η εισβολή τών ισραηλινών στη Χεβρώνα αποφασίσθηκε μετά τον τραυματισμό δυο ισραηλινών αδελφών στον ισραηλινό τομέα της πόλης.

Τον κίνδυνο ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε σε συνέτευξη στο ΒΒC ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας. Ο ιορδανός μονάρχης είπε πως μετά από ένα χρόνο αιματοχυσίας είναι επιτακτικό για την παγκόσμια ειρήνη να προσέλθουν και πάλι οι δυο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. "Υπό αυτές τις συνθήκες η μόνη λύση είναι να υπάρξουν διεθνείς παρατηρητες", είπε στο ΒΒC ο βασιλιάς της Ιορδανίας.

Στο 40% έφθασε το ποσοστό της ανεργίας στην Ιαπωνία

24.8.2001 17:07 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία φθάνει το 40% και το ποσοστό των ανέργων τα 3.3 εκατ. Ο οικονομικός συντάκτης του BBC σημειώνει ότι το ποσοστό της ανεργίας διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία και ότι αναμένεται να αυξηθεί ακόμη καθώς η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με στόχο την αναδιάρθρωση του τρεπεζικού τομέα, ενδέχεται να οδηγήσει σε απολύσεις προσωπικού.

Τηλεφωνική συνέντευξη σε αμερικανικό δίκτυο έδωσε ο Μιλόσεβιτς
BBC News
Ο Μιλόσεβιτς τηλεφώνησε στο δίκτυο Fox από το κρατητήριο

24.8.2001 15:50 (Ωρα Λονδίνου)
Τηλεφωνική συνέντευξη σε Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο έδωσε μέσα από τη φυλακή ο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς. Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης ενωπιον του οποίου ο κ. Μιλοσεβιτς είναι υπόδικος εμφανώς δυσαρεστέθηκε από το γεγονός και προειδοποίησε τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας να μην το ξανακάνει. Ο κ. Μιλοσεβιτς είπε ότι δεν γνώριζε ότι απαγορεύεται να δίνει συνεντεύξεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τα όσα είπε ο κ. Μιλόσεβιτς στη συνέντευξή του στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΦΟΞ δεν προκαλούν έκπληξη - επανέλαβε ότι είναι αθώος, αμφισβήτησε τη νομιμότητα του δικαστηρίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Βελιγραδίου ότι τον πούλησε στους Αμερικανούς για χρηματικό αντάλλαγμα. Το εκπληκτικό είναι ότι μπόρεσε να τηλεφωνήσει στο κανάλι μέσα από το κρατητήριο και να έχει μάλιστα μια μακρά συνομιλία.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της συνέντευξης, ο κ.Μιλόσεβιτς είπε ότι ο ίδιος ποτέ δεν έδωσε διαταγή στα στρατεύματα του να βάλλουν κατά αμάχων και ότι αντίθετα, αν κάποιος στρατιώτης το έκανε αυτό οι διαταγές του ήταν να συλλαμβάνεται και να τιμωρείται. Και σε ότι αφορά την έκδοσή του στη Χάγη, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας είπε ότι το Βελιγράδι τον πούλησε - και είχα την εντύπωση, πρόσθεσε, ότι το δουλεμπόριο άνηκε στο παρελθόν και όχι στον 21ο αιώνα.

Ας σημειωθει και οτι περαν την επικοινωνιας του με το Αμερικανικο τηλεοπτικο καναλι, ο κ. Μιλοσεβιτς ειχε και μια επαφή με μελη του Ρωσικου κομμουνιστικου κομματος παιρνοντας κατ'αρχας τηλεφωνο τον αδελφο του ο οποιος ζει στη Μοσχα. Εκπροσωπος του διεθνους δικαστηριου διευκρινισε οτι οι κρατουμενοι εχουν το δικαιωμα να μιλουν στο τηλεφωνο με τους δικηγορους, τα μελη της οικογενειας τους και τους φιλους του -- αλλα δεν εχουν το δικαιωμα να δινουν συνεντευξεις. Ο κ. Μιλοσεβιτς λεει οτι αυτο δεν το γνωριζε.

Ο Τζόρτζ Μπους επιβεβαίωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη ΑΒΜ
BBC News
Την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη ΑΒΜ για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, προανήγγειλε ο Τζόρτζ Μπους

24.8.2001 6:42 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόρτζ Μπους, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την Συνθήκη ΑΒΜ του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους.

"Θα αποχωρήσουμε από την Συνθήκη ΑΒΜ σύμφωνα με το δικό μας χρονοδιάγραμμα. Δεν έχω κατά νού συγκεκριμένη χρονική στιγμή" είπε ο κ. Μπους, αντικατοπτρίζοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη γνωστή θέση της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με ανταποκριτές η δήλωση του Αμερικανού προέδρου υποδηλώνει την πρόθεση του να πάρει απόφαση περί αποχώρησης από τη συνθήκη σύντομα, και πάντως πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, το Νοέμβριο.

Η Συνθήκη ΑΒΜ για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους υπεγράφη το 1972 μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, και απαγορεύει την ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων σε πανεθνική κλίμακα (την αμυντική αντιπυραυλική ομπρέλλα που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση Μπους). Μέχρι τώρα οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπαθούσαν να πείσουν τους Ρώσους ομολόγους τους, για την ανάγκη αναθεώρησης των όρων της Συνθήκης. Η Ρωσία, η Κίνα αλλά και ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται στην αναθεώρηση της Συνθήκης ΑΒΜ, και προειδοποιούν ότι παρόμοια ενέργεια θα οδηγήσει σε αύξηση των πυρηνικών εξοπλισμών.

Εορτασμοί για τα δέκα χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας

24.8.2001 13:53 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της πΓΔΜακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκι συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν στο Κίεβο όπου οι δυο τους και άλλοι ηγέτες έχουν πάει για να παραστούν στους εορτασμούς για τα δέκα χρόνια της αναξαρτησίας της Ουκρανίας.Η βουλή της Ουκρανίας κήρυξε τη χώρα ανεξάρτητη από την τότε Σοβιετική Ενωση στις 24 Αυγούστου του 1991 και την απόφαση αυτή επεκύρωσε και ο Ουκρανικός λαός με συντριπτική πλειοψηφία σε δημοψήφισμα τον Δεκεμβριο της χρονιάς εκείνης.

"Χιλιάδες λαού συνέρρευσαν στην κεντρική λεωφόρο του Κιέβου για να παρακολουθήσουν την στρατιωτική παρέλαση, την κεντρική εκδήλωση στους εορτασμούς για τα δέκα χρόνια της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας." μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Κίεβο. "Πύραυλοι, άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα πέρασαν το ένα μετά το άλλο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και τον προεδρο της χωρας Λεονιντ Κουτσμα ο οποίος, στο διάγγελμα του με την ευκαιρία της επετείου, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής για την εξωτερικη πολιτικη της χωρας."Το εθνικό συμφέρον είναι και θα παραμείνει η προτεραιότητά μας. Υπάρχει ένας υγιής εγωισμός στην εξωτερική μας πολιτική και κάποιοι από τους εταίρους μας μπορεί να μη νιώθουν πολύ άνετα αλλά πιστεύω ότι αυτά τα μετριοπαθή αισθήματα εθνικισμού που εκδηλωνουμε εξισορροπούνται από τη λογική και τον ρεαλισμό".

Η παρελαση σημερα στο Κιεβο, λεει ο απεσταλμένος μας, ελαχιστα διέφερε εκ πρωτης οψεως από τις μεγαλες παρελασεις της Σοβιετικής εποχής, τις παρελασεις της Πρωτομαγιας. Αλλά, καποια πραγματα εχουν αλλαξει και παρα τις οικονομικές δυσκολίες και την πολιτική ασταθεια, λεει ο απεσταλμενος μας, ο απλος κοσμος σημερα στους δρομους του Κιεβου ήταν πραγματικα περηφανος για αυτα τα πρωτα δεκα χρονια της ανεξαρτησιας.

Ο Κόντιτ λύνει τη σιωπή του για την εξαφάνιση της Τσάντρα
BBC News
Τα γραφεία του κ.Κόντιτ στο Μοντέστο

24.8.2001 15:55 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός βουλευτής, Γκάρι Κόντιτ, μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως για τις σχέσεις του με την νεαρή Τσάντρα Λήβι που εξαφανίστηκε από το σπίτι της στην Ουάσινγκτον πριν από 4 μήνες.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ.Κόντιτ παραδέχθηκε ότι είχε στενές σχέσεις με την εικοσιτετράχρονη Λήβι όμως αρνήθηκε να διευκρηνήσει αν οι σχέσεις αυτές ήταν ερωτικές.

Ο κ. Κόντιτ ανακρίθηκε τέσσερις φορές από την αστυνομία που ερευνά την εξαφάνιση της Τσάντρα Λήβι. Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που την συγκρίνουν με την υπόθεση της σχέσης του πρώην προέδρου Κλίντον με την Μόνικα Λεβίνσκι.

Δεύτερη έκρηξη βόμβας στη Κολομβία

24.8.2001 6:57 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Κολομβία εξερράγει και δεύτερη βόμβα μέσα σε λίγες ώρες. Η δεύτερη βομβιστική επίθεση έγινε στη τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Μεντεγίν και είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματησθούν 10 τουλάχιστον άτομα.

Νωρίτερα είχε εκραγεί αυτοκινητοβόμβα έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης Μαρινίλα που απέχει 50 περίπου χιλιόμετρα από την Μενταγίν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματησθούν τουλάχιστον 20. Πολλοί από τους τραυματίες είναι παιδιά γειτονικού σχολείου.

Οι αντάρτες της UNITA στην Αγκόλα στέλνουν ειρηνευτικές προτάσεις στον ΟΗΕ

24.8.2001 14:00 (Ωρα Λονδίνου)
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία οι αντάρτες της UNITA στην Αγκόλα έστειλαν ειρηνευτικές προτάσεις στα Ηνωμένα Έθνη σε μία προσπάθεια για τερματισμό του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν και τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης καθώς η τωρνιή κυβέρνηση της Αγκόλας άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν εκλογές στο τέλος του επόμενου χρόνου. Η κίνηση των ανταρτών της Unita ήρθε αφότου ο πρόεδρος της Αγκόλας Εδουάρδο Σάντος είπε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της χώρας στις επόμενες εκλογές.

Στις Φιλιππίνες άρχισαν έρευνες για τις κατηγορίες δωροδοκίας στρατιωτών από αντάρτες

24.8.2001 7:41 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Φιλιππίνες επιτροπή του Κοινοβουλίου διερευνά τους ισχυρισμούς ότι μουσουλμάνοι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ δωροδόκησαν αστυνομικούς για να μην τους καταδιώξουν.

Η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ κρατεί ακόμα ομήρους. Ενας από τους ομήρους που κατάφερε να αποδράσει κατήγγειλε ότι αξιωματικοί του στρατού επέτρεψαν στους αντάρτες να διαφύγουν. Ο ιερέας Κιρίλο Νακόρντα είπε ότι το επεισόδιο σημειώθηκε τον Ιούνιο όταν ο ίδιος ήταν όμηρος των ανταρτών.

Ο διοικητής των μονάδων του στρατού που καταδίωκαν τους αντάρτες αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Στη Τουρκία 65 κρατούμενοι σταμάτησαν την απεργία πείνας

24.8.2001 7:29 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι εξήντα πέντε κρατούμενοι, οι οποίοι συμμετείχαν στις απεργίας πείνας των τελευταίων μηνών αποφάσισαν να θέσουν τέρμα στις κινητοποιήσεις τους. Ως γνωστόν, πάνω από τριάντα κρατούμενοι έχουν πεθάνει.

Οπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC, είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλοί κρατούμενοι αποφασίζουν ταυτόχρονα να θέσουν τέρμα στις απεργίες πείνας. Δεν είναι, πάντως, σαφές αν η ενέργειά τους αυτή σχετίζεται με την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα να μην αναγείρει άλλες φυλακές-νέου τύπου, σαν αυτές που προκάλεσαν τις απεργίες πείνας. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν για την κατάργηση των μεγάλων κοιτώνων και τη μεταφορά τους σε μικρά κελιά, όπου θα μπορούσαν πιό εύκλα να κακοποιηθούν από τους υπαλλήλους των φυλακών.

Σε εξέλιξη "Η Απαραίτητη Συγκομιδή" στην πΓΔΜ
BBC News
To NATO επιλέγει σημεία ανάπτυξης για τη συλλογή όπλων

24.8.2001 13:36 (Ωρα Λονδίνου)
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜακεδονίας. Στρατιώτες από δώδεκα νατοϊκές χώρες φθάνουν συνεχώς στην περιοχή και σύμφωνα με αξιωματούχους της Συμμαχίας η ανάπτυξή τους στις περιοχές συλλογής όπλων των ανταρτών θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στα Σκόπια, Νικ Θορπ, υποστηρίζει ότι το πλέον κρίσιμο σημείο αυτής της επιχείρησης είναι ο αριθμός των όπλων που θα παραδωθούν από τους αντάρτες.

Για το ακανθώδες αυτό ζήτημα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τους αντάρτες για τον αριθμό των όπλων που θα παραδωθούν. Ο στρατηγός Γκούναρ Λάνγκ, που ηγείται της επιχείρησης "Απαραίτητη Συγκομιδή" είπε ότι ο αριθμός όπλων που συμφωνήθηκε θα πρέπει να τεθεί υπ όψιν και της κυβέρνησης των Σκοπίων πριν ανακοινωθεί επισήμως.

Καθώς έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜακεδονίας και ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη σύντομη χρονική διάρκεια της επιχείρησης, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελτ απορρίπτει τις επικρίσεις κατά του ΝΑΤΟ λέγοντας οτι η επιχείρηση είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί όχι σε ένα μήνα αλλά σε 10 ημέρες. Η περίοδος των 30 ημερών που έχει θέσει η Συμμαχία για τον αφοπλισμό των ανταρτων θεωρείται από πολλούς αναλυτές πολύ μικρή για την ολοκλήρωση της επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όταν το ΒΒC ρώτησε αλβανόφωνο αντάρτη τι θα κάνει αν μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ ξαναρχίσουν οι συγκρούσεις απάντησε "Θα αγοράσω άλλο όπλο".

Την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ αμφισβήτησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της πΓΔΜακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκυ στο Κίεβο της Ουκρανίας. Μετά τη συνάντηση ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να χρησιμοποιήσει βία για τον τερματισμό της βίας στα Βαλκάνια. Ο κ. Πουτιν επέρριψε ευθύνες στο ΝΑΤΟ επειδή, όπως είπε, με την διστακτικότητα του επέτρεψε στους αλβανούς ανταρτες να εξοπλισθούν.

Εορτασμοί για τα δέκα χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας

24.8.2001 13:53 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της πΓΔΜακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκι συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν στο Κίεβο όπου οι δυο τους και άλλοι ηγέτες έχουν πάει για να παραστούν στους εορτασμούς για τα δέκα χρόνια της αναξαρτησίας της Ουκρανίας.Η βουλή της Ουκρανίας κήρυξε τη χώρα ανεξάρτητη από την τότε Σοβιετική Ενωση στις 24 Αυγούστου του 1991 και την απόφαση αυτή επεκύρωσε και ο Ουκρανικός λαός με συντριπτική πλειοψηφία σε δημοψήφισμα τον Δεκεμβριο της χρονιάς εκείνης.

"Χιλιάδες λαού συνέρρευσαν στην κεντρική λεωφόρο του Κιέβου για να παρακολουθήσουν την στρατιωτική παρέλαση, την κεντρική εκδήλωση στους εορτασμούς για τα δέκα χρόνια της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας." μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Κίεβο. "Πύραυλοι, άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα πέρασαν το ένα μετά το άλλο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και τον προεδρο της χωρας Λεονιντ Κουτσμα ο οποίος, στο διάγγελμα του με την ευκαιρία της επετείου, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής για την εξωτερικη πολιτικη της χωρας."Το εθνικό συμφέρον είναι και θα παραμείνει η προτεραιότητά μας. Υπάρχει ένας υγιής εγωισμός στην εξωτερική μας πολιτική και κάποιοι από τους εταίρους μας μπορεί να μη νιώθουν πολύ άνετα αλλά πιστεύω ότι αυτά τα μετριοπαθή αισθήματα εθνικισμού που εκδηλωνουμε εξισορροπούνται από τη λογική και τον ρεαλισμό".

Η παρελαση σημερα στο Κιεβο, λεει ο απεσταλμένος μας, ελαχιστα διέφερε εκ πρωτης οψεως από τις μεγαλες παρελασεις της Σοβιετικής εποχής, τις παρελασεις της Πρωτομαγιας. Αλλά, καποια πραγματα εχουν αλλαξει και παρα τις οικονομικές δυσκολίες και την πολιτική ασταθεια, λεει ο απεσταλμενος μας, ο απλος κοσμος σημερα στους δρομους του Κιεβου ήταν πραγματικα περηφανος για αυτα τα πρωτα δεκα χρονια της ανεξαρτησιας.

Ο Κόντιτ λύνει τη σιωπή του για την εξαφάνηση της Τσάντρα
BBC News
Τα γραφεία του κ.Κόντιτ στο Μοντέστο

24.8.2001 6:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός βουλευτής, Γκάρι Κόντιτ, μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως για τις σχέσεις του με την νεαρή Τσάντρα Λήβι που εξαφανήστηκε από το σπίτι της στην Ουάσινγκτον πριν από 4 μήνες.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ.Κόντιτ παραδέχθηκε ότι είχε στενές σχέσεις με την εικοσιτετράχρονη Λήβι όμως αρνήθηκε να διευκρηνήσει αν οι σχέσεις αυτές ήταν ερωτικές.

Ο κ.Κόντιτ ανακρίθηκε 4 φορές από την αστυνομία που ερευνά την εξαφάνηση της Τσάντρα Λήβι. Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στα μαερικανικά μέσα ενημέρωσης που την συγκρίνουν με την υπόθεση της σχέσης του πρώην προέδρου Κίντον με την Μόνικα Λεβίνσκι.

Οι αντάρτες της UNITA στην Αγκόλα στέλνουν ειρηνευτικές προτάσεις στον ΟΗΕ

24.8.2001 14:00 (Ωρα Λονδίνου)
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία οι αντάρτες της UNITA στην Αγκόλα έστειλαν ειρηνευτικές προτάσεις στα Ηνωμένα Έθνη σε μία προσπάθεια για τερματισμό του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν και τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης καθώς η τωρνιή κυβέρνηση της Αγκόλας άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν εκλογές στο τέλος του επόμενου χρόνου. Η κίνηση των ανταρτών της Unita ήρθε αφότου ο πρόεδρος της Αγκόλας Εδουάρδο Σάντος είπε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της χώρας στις επόμενες εκλογές.

Στις Φιλιππίνες άρχισαν έρευνες για τις κατηγορίες δωροδοκίας στρατιωτών από αντάρτες

24.8.2001 7:41 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Φιλιππίνες επιτροπή του Κοινοβουλίου διερευνά τους ισχυρισμούς ότι μουσουλμάνοι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ δωροδόκησαν αστυνομικούς για να μην τους καταδιώξουν.

Η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ κρατεί ακόμα ομήρους. Ενας από τους ομήρους που κατάφερε να αποδράσει κατήγγειλε ότι αξιωματικοί του στρατού επέτρεψαν στους αντάρτες να διαφύγουν. Ο ιερέας Κιρίλο Νακόρντα είπε ότι το επεισόδιο σημειώθηκε τον Ιούνιο όταν ο ίδιος ήταν όμηρος των ανταρτών.

Ο διοικητής των μονάδων του στρατού που καταδίωκαν τους αντάρτες αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Στη Τουρκία 65 κρατούμενοι σταμάτησαν την απεργία πείνας

24.8.2001 7:29 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι εξήντα πέντε κρατούμενοι, οι οποίοι συμμετείχαν στις απεργίας πείνας των τελευταίων μηνών αποφάσισαν να θέσουν τέρμα στις κινητοποιήσεις τους. Ως γνωστόν, πάνω από τριάντα κρατούμενοι έχουν πεθάνει.

Οπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC, είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλοί κρατούμενοι αποφασίζουν ταυτόχρονα να θέσουν τέρμα στις απεργίες πείνας. Δεν είναι, πάντως, σαφές αν η ενέργειά τους αυτή σχετίζεται με την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα να μην αναγείρει άλλες φυλακές-νέου τύπου, σαν αυτές που προκάλεσαν τις απεργίες πείνας. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν για την κατάργηση των μεγάλων κοιτώνων και τη μεταφορά τους σε μικρά κελιά, όπου θα μπορούσαν πιό εύκλα να κακοποιηθούν από τους υπαλλήλους των φυλακών.

Μιλόσεβιτς: αμφισβητεί τη νομιμότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης
BBC News
Οι δικηγόροι ζήτησαν την απελευθέρωσή του κ. Μιλόσεβιτς από τις φυλακές Σεβενίνγκεν (φωτ.), όπου βρίσκεται προφυλακισμένος μαζί με άλλους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου

24.8.2001 7:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προσέφυγε χθες ενώπιον της Ολλανδικής δικαιοσύνης, με αίτηση του εναντίον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που εκδικάζει τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στην προσφυγή που παρουσίασαν τέσσερεις δικηγόροι του κ. Μιλόσεβιτς, αναφέρεται ότι τόσο η μεταφορά του στη Χάγη, όσο και η κράτησή του εκεί (στις φυλακές Σεβενίνγκεν) αποτελούν παράνομες ενέργειες, και ζητείται η άμεση απελευθέρωσή του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας. Ο κ. Μιλόσεβιτς αμφισβητεί τη νομιμότητα του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι ιδρύθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και όχι από τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού.

Από την άλλη πλευρά δύο δικηγόροι της ολλανδικής κυβέρνησης ανέλαβαν να υπερασπισθούν την νομιμότητα σύστασης και την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Για το εν λόγω θέμα θα αποφανθεί ολλανδικό δικαστήριο, στο οποίο έχει κατατεθεί η προσφυγή, και το οποίο ανέβαλλε τη συζήτηση της υπόθεσης για την επόμενη εβδομάδα.

Ας σημειωθεί ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκρατείτο στο Βελιγράδι κατηγορούμενος για υποθέσεις διαφθοράς, όταν οι σερβικές αρχές αποφάσισαν να τον παραδώσουν στη Χάγη. Οταν εμφανίσθηκε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο κ. Μιλόσεβιτς αρνήθηκε να απολογηθεί, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί το ίδιο το δικαστήριο παράνομο. Ο πρώην πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν εναντίον του Αλβανικού πληθυσμού στο Κοσυφοπέδιο.

Συνεχίζεται η άφιξη Νατοϊκών στρατευμάτων στην πΓΔΜ
BBC News
Το πρωί της Πέμπτης αφίχθησαν στα Σκόπια οι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές, που θα αποτελέσουν τον κορμό της Νατοϊκής δύναμης

24.8.2001 9:17 (Ωρα Λονδίνου)
Ενω συνεζίζεται η άφιξη στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας των Νατοϊκών στρατευμάτων, στα πλαίσια της επιχείρησης "Απαραίτητη Συγκομιδή", ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι η επιχείρηση μπορεί να ολοκληρωθεί και μέσα σε 10 μόνο μέρες.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπερτσον επανέλαβε ότι το έργο των στρατιωτών του ΝΑΤΟ περιορίζεται αποκλειστικά στη συλλογή των όπλων των Αλβανών ανταρτών.

Η επιμονή του ΝΑΤΟ σε αυτο το σημείο, προβληματίζει τους αμυντικούς αναλυτές αλλά και αξιωματούχους της ίδιας της συμμαχίας. Ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είναι κατηγορηματικός ως προς την διάρκεια της επιχείρησης, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, ταξίαρχος Μπάρυ Τζόνσον, αφήνει εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας διαρκούς παρουσίας της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, στο Κίεβο κατά την οποία θα συζητήσουν με ποιό τρόπο μπορεί να συμβάλει η Μόσχα στην εδραίωση της ειρήνης.

Χθες ο κ.Πούτιν εξέφρασε αμφιβολίες για τις προοπτικές επιτυχίας της νατοϊκής επιχείρησης επισημαίνοντας ότι η συλλογή των όπλων δεν είναι το μόνο πρόβλημα και ότι αυτό που έχει σημασία είναι η δημιουργία κλίματος για την εδραίωση της ειρήνης.

Στο μεταξύ η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε πως επιθυμεί να συνεισφέρει 500 στρατιώτες στη Νατοϊκή επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή". Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν πως η Γερμανία υποχρεούται να συμμετάσχει στην επιχείρηση ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά η απόφαση πρέπει να εγκριθεί απο το κοινοβούλιο της χώρας.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως το θέμα αποστολής στρατευμάτων διχάζει πολιτικά τη Γερμανία και δεν είναι σίγουρο πως η πρόταση θα έχει την απαραίτητη στήριξη κατα τη διάρκεια της ψηφοφορίας την άλλη εβδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι και 30 κυβερνητικοί βουλευτές έχουν δηλώσει πως ενδέχεται να ψη φίσουν εναντίον της πρότασης.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
BBC News
Τα συντρίμμια του αυτοκινήτου του Παλαιστίνιου αξιωματούχου Τζιχάντ Αλ Μουσαμί, μετά την επίθεση που δέχθηκε από Ισραηλινές ρουκέτες

24.8.2001 8:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ισραηλινός στρατός εισήλθε στη διοικούμενη από τους Παλαιστίνιους περιοχή της Χεβρώνας, στη Δυτική Οχθη, ύστερα από τον τραυματισμό δύο εβραίων εποίκων, ο ένας εκ των οποίων ήταν μόλις έντεκα ετών, από Παλαιστίνιο ελεύθερο σκοπευτή.

Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι απεχώρησαν αφού κατέστρεψαν δύο κτίρια που χρησιμοποιούσαν Παλαιστίνιοιακροβολιστές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι ισραηλινές δυνάμεις αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση και αρκετά στρατιωτικά οχήματα καταστράφηκαν. Εξ αλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 15 περίπου τραυματήσθκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης.

Χθες εξ άλλου ένα εντεκάχρονο αγόρι που πετούσε πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας πυροβολήθηκε θανάσιμα, σύμφωνα με Παλαιστινιακές πηγές.

Νωρίτερα τέσσερεις Παλαστίνιοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Ισραηλινά άρματα μάχης τα οποία εισχώρησαν στον προσφυγικό καταυλισμό Μπέητ Αλ Μπάλα, στη Λωρίδα της Γάζας.

Η βία στην Μέση Ανατολή επεσκίασε τις διπλωματικές προσπάθειες προσέγγισης ανάμεσα στον Γιασέρ Αραφάτ και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Πεκίνο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης τάχθηκε υπέρ της προτεινόμενης συνάντησής του με τον κ. Πέρεζ, αλλά, όπως είπε, το πρόβλημα είναι ότι την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους την υπαγορεύει ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και όχι ο κ. Πέρεζ.

Εξάλλου ο Γιασέρ Αραφάτ κατά την περιοδεία που πραγματοποιεί στην Ινδία, το Πακιστάν και την Κίνα, θα εκθέσει τις Παλαστινιακές θέσεις ζητώντας την διπλωματική υποστήριξη των χωρών αυτών. Οι ανταποκριτές υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς ενώ συνδέεται ιδεολογικά με τους Παλαιστινίους, έχει προσφάτως αναπτύξει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, από το οποίο προμηθεύεται σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Στη Τουρκία 65 κρατούμενοι σταμάτησαν την απεργία πείνας

24.8.2001 7:29 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι εξήντα πέντε κρατούμενοι, οι οποίοι συμμετείχαν στις απεργίας πείνας των τελευταίων μηνών αποφάσισαν να θέσουν τέρμα στις κινητοποιήσεις τους. Ως γνωστόν, πάνω από τριάντα κρατούμενοι έχουν πεθάνει.

Οπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC, είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλοί κρατούμενοι αποφασίζουν ταυτόχρονα να θέσουν τέρμα στις απεργίες πείνας. Δεν είναι, πάντως, σαφές αν η ενέργειά τους αυτή σχετίζεται με την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα να μην αναγείρει άλλες φυλακές-νέου τύπου, σαν αυτές που προκάλεσαν τις απεργίες πείνας. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν για την κατάργηση των μεγάλων κοιτώνων και τη μεταφορά τους σε μικρά κελιά, όπου θα μπορούσαν πιό εύκλα να κακοποιηθούν από τους υπαλλήλους των φυλακών.

Δεύτερη έκρηξη βόμβας στη Κολομβία

24.8.2001 6:57 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Κολομβία εξερράγει και δεύτερη βόμβα μέσα σε λίγες ώρες. Η δεύτερη βομβιστική επίθεση έγινε στη τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Μεντεγίν και είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματησθούν 10 τουλάχιστον άτομα.

Νωρίτερα είχε εκραγεί αυτοκινητοβόμβα έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης Μαρινίλα που απέχει 50 περίπου χιλιόμετρα από την Μενταγίν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματησθούν τουλάχιστον 20. Πολλοί από τους τραυματίες είναι παιδιά γειτονικού σχολείου.

Στις Φιλιππίνες άρχισαν έρευνες για τις κατηγορίες δωροδοκίας στρατιωτών από αντάρτες

24.8.2001 7:41 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Φιλιππίνες επιτροπή του Κοινοβουλίου διερευνά τους ισχυρισμούς ότι μουσουλμάνοι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ δωροδόκησαν αστυνομικούς για να μην τους καταδιώξουν.

Η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ κρατεί ακόμα ομήρους. Ενας από τους ομήρους που κατάφερε να αποδράσει κατήγγειλε ότι αξιωματικοί του στρατού επέτρεψαν στους αντάρτες να διαφύγουν. Ο ιερέας Κιρίλο Νακόρντα είπε ότι το επεισόδιο σημειώθηκε τον Ιούνιο όταν ο ίδιος ήταν όμηρος των ανταρτών.

Ο διοικητής των μονάδων του στρατού που καταδίωκαν τους αντάρτες αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Μιλόσεβιτς: αμφισβητεί τη νομιμότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης
BBC News
Οι δικηγόροι ζήτησαν την απελευθέρωσή του κ. Μιλόσεβιτς από τις φυλακές Σεβενίνγκεν (φωτ.), όπου βρίσκεται προφυλακισμένος μαζί με άλλους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου

24.8.2001 7:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προσέφυγε χθες ενώπιον της Ολλανδικής δικαιοσύνης, με αίτηση του εναντίον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που εκδικάζει τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στην προσφυγή που παρουσίασαν τέσσερεις δικηγόροι του κ. Μιλόσεβιτς, αναφέρεται ότι τόσο η μεταφορά του στη Χάγη, όσο και η κράτησή του εκεί (στις φυλακές Σεβενίνγκεν) αποτελούν παράνομες ενέργειες, και ζητείται η άμεση απελευθέρωσή του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας. Ο κ. Μιλόσεβιτς αμφισβητεί τη νομιμότητα του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι ιδρύθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και όχι από τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού.

Από την άλλη πλευρά δύο δικηγόροι της ολλανδικής κυβέρνησης ανέλαβαν να υπερασπισθούν την νομιμότητα σύστασης και την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Για το εν λόγω θέμα θα αποφανθεί ολλανδικό δικαστήριο, στο οποίο έχει κατατεθεί η προσφυγή, και το οποίο ανέβαλλε τη συζήτηση της υπόθεσης για την επόμενη εβδομάδα.

Ας σημειωθεί ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκρατείτο στο Βελιγράδι κατηγορούμενος για υποθέσεις διαφθοράς, όταν οι σερβικές αρχές αποφάσισαν να τον παραδώσουν στη Χάγη. Οταν εμφανίσθηκε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο κ. Μιλόσεβιτς αρνήθηκε να απολογηθεί, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί το ίδιο το δικαστήριο παράνομο. Ο πρώην πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν εναντίον του Αλβανικού πληθυσμού στο Κοσυφοπέδιο.

Δεύτερη έκρηξη βόμβας στη Κολομβία

24.8.2001 6:57 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Κολομβία εξερράγει και δεύτερη βόμβα μέσα σε λίγες ώρες. Η δεύτερη βομβιστική επίθεση έγινε στη τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Μεντεγίν και είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματησθούν 10 τουλάχιστον άτομα.

Νωρίτερα είχε εκραγεί αυτοκινητοβόμβα έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης Μαρινίλα που απέχει 50 περίπου χιλιόμετρα από την Μενταγίν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματησθούν τουλάχιστον 20. Πολλοί από τους τραυματίες είναι παιδιά γειτονικού σχολείου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.