Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-07-20
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούν την πόλη 20.7.2001 17:25 (Ωρα Λονδίνου) Η πολυαναμενόμενη ετήσια σύνοδος κορυφής του ομίλου των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών και της Ρωσίας αρχίσε και οι ηγέτες του κόσμου αισθάνονται την πίεση χιλιάδων διαδηλωτών που έχουν φθάσει στην πόλη από διάφορα μέρη του κόσμου, αποφασισμένοι να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παγκοσμιοποίηση σύμφωνα με το καπιταλιστικό μοντέλο. Νωρίτερα οι διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα και κατέστρεψαν προθήκες καταστημάτων. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και αντλίες νερού για να αναχαιτήσει τους διαδηλωτές. Πριν από την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, εξαπέλυσε φραστική επίθεση εναντίον όσων διαδηλωτών σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν βία στη Γένοβα. "Υπάρχουν μερικοί, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν προβλήματα στις συναντήσεις, υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπούν τους φτωχούς. Σ' αυτούς λέω: αντί να ακολουθείτε μία πολιτική που εκπροσωπεί τους φτωχούς ακολουθείτε πολιτική η οποία εγκλωβίζει τους φτωχούς στην ανέχεια και δεν είναι αποδεκτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το εμπόριο αποτελεί την καλύτερη οδό προς την οικονομική ανάπτυξη για όλες τις χώρες", σημείωσε ο Αμερικανός ηγέτης, Τζορτζ Μπους. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο υποστηρίζει ότι ο καπιταλισμός δεν είναι υπεύθυνος για τα προβλήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου. "Αν δούμε τα προβλήματα των αναπτυσσόμενων χωρών, εκείνων που έχουν γίνει φτωχότερες, το θεμελιώδες πρόβλημά τους δεν είναι η παγκοσμιοποίηση ή οι πολυεθνικές. Είναι οι συρράξεις, οι ένοπλες συρράξεις και η μη δημοκρατική διακυβέρνηση", τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας. Το πρόβλημα όμως π ου έχουν οι ηγέτες των οκτώ είναι να πείσουν τους διαμαρτυρόμενους πολίτες --και αυτούς που βρίσκονται στη Γένοβα, και τους υπολοίπους ανά τον κόσμο οι οποίοι αμφισβητούν τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης-- ότι εργάζονται για το καλό τους.
Δύο Ευρωπαίοι παρατηρητές και ο διερμηνέας τους νεκροί στην πΓΔΜ
20.7.2001 17:28 (Ωρα Λονδίνου) Την ίδια ώρα, σύγχυση επικρατεί για το μέλλον των συνομιλιών μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανών της χώρας. Η απόρριψη από την κυβερνητική πλευρά του του σχεδίου των δυτικών μεσολαβητών το οποίο προέβλεπε την καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους, πυροδότησε την αποχώρηση των Αλβανών εκπροσώπων από τις διαπραγματεύσεις. Οπως δήλωσε όμως ο πρόεδρος Μπόρις Τράικοφσκι, οι δύο πλευρές συμφώνησαν τελικώς, κατόπιν πιέσεων από τους μεσολαβητές, να τις επαναλάβουν.
Νέο ισλαμικό κόμμα στην Τουρκία 20.7.2001 17:31 (Ωρα Λονδίνου)
Αυριο αποφασίζεται η παραπομπή ή όχι του προέδρου της Ινδονησίας σε δίκη 20.7.2001 17:36 (Ωρα Λονδίνου)
Πρώτες αψιμαχίες διαδηλωτών -αστυνομίας στη Γένοβα
20.7.2001 13:35 (Ωρα Λονδίνου) Πριν από την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, εξαπέλυσε φραστική επίθεση εναντίον όσων διαδηλωτών σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν βία στη Γένοβα. "Υπάρχουν μερικοί, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν προβλήματα στις συναντήσεις, υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπούν τους φτωχούς. Σ' αυτούς λέω: αντί να ακολουθείτε μία πολιτική που εκπροσωπεί τους φτωχούς ακολουθείτε πολιτική η οποία εγκλωβίζει τους φτωχούς στην ανέχεια και δεν είναι αποδεκτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το εμπόριο αποτελεί την καλύτερη οδό προς την οικονομική ανάπτυξη για όλες τις χώρες", σημείωσε ο Αμερικανός ηγέτης, Τζορτζ Μπους. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο υποστηρίζει ότι ο καπιταλισμός δεν είναι υπεύθυνος για τα προβλήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου. "Αν δούμε τα προβλήματα των αναπτυσσόμενων χωρών, εκείνων που έχουν γίνει φτωχότερες, το θεμελιώδες πρόβλημά τους δεν είναι η παγκοσμιοποίηση ή οι πολυεθνικές. Είναι οι συρράξεις, οι ένοπλες συρράξεις και η μη δημοκρατική διακυβέρνηση", τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας. Το πρόβλημα όμως που έχουν οι ηγέτες των οκτώ είναι να πείσουν τους διαμαρτυρόμενους πολίτες --και αυτούς που βρίσκονται στη Γένοβα, και τους υπολοίπους ανά τον κόσμο οι οποίοι αμφισβητούν τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης-- ότι εργάζονται για το καλό τους.
To Ισραήλ απορρίπτει την πρόταση για αποστολή διεθνών παρατηρητών στη Μέση Ανατολή
20.7.2001 14:20 (Ωρα Λονδίνου) Στο μεταξύ, η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων - που έχει αναζωπυρωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά τον τελευταίο καιρό είχαν υπάρξει ελπίδες ότι εκτονώνεται λόγω εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί, κλιμακώνεται και πάλι. Εκατοντάδες εξαγριωμένοι Παλαιστίνιοι στη πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης παρακολούθησαν την κηδεία 3 ανθρώπων - ανάμεσά τους και ένα μωρό 3 μηνών - που πυροβλήθηκαν και σκοτώθηκαν χθες το βράδυ από ενέργεια, όπως φαίνεται, μελών παραστρατιωτικής οργάνωσης που συνδέεται με Εβραίους εποίκους.
Αγνοούνται δύο Ευρωπαίοι παρατηρητές στην πΓΔΜ
20.7.2001 13:40 (Ωρα Λονδίνου)
Η κρόιτσφελντ Γιάκομπ ενδέχεται να μεταδίδεται από τα χειρουργικά εργαλεία, λένε οι επιστημόνες 20.7.2001 14:17 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας δεν θα κηρύξει σήμερα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 20.7.2001 9:10 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος Γουαχίντ είπε ότι μπορεί να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αν δεν σταματήσει η διαδικασία παραπομπής του στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της αντικανότητας.
Διαψεύδει η Κύπρος δηλώσεις διπλωμάτη της για την Τουρκία 20.7.2001 4:40 (Ωρα Λονδίνου) Ο μόνιμος διπλωματικός αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Θεόφιλος Θεοφίλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην Βρετανική εφημερίδα "Financial Times", φέρεται να τονίζει ότι η Κύπρος θα μπορεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η φερόμενη ως δήλωσή του θεωρήθηκε ότι απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Ορίσσα προετοιμάζεται για νέες πλημμύρες
20.7.2001 5:18 (Ωρα Λονδίνου) Σε πολλές περιοχές επικρατεί πανικός. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα πλημμυρισμένα χωριά τους ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι. Οι αρχές της πολιτείας επιβεβαίωσαν ότι εκδηλώθηκαν κρούσματα χολέρας άλλα δεν ήταν σε θέση να πουν πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει από την νόσο.
Κλέινουν χιλιάδες Ιντερνετ καφέ στην Κίνα 20.7.2001 14:22 (Ωρα Λονδίνου)
Η σύζυγος του Μιλόσεβιτς τον επισκέπτεται στη φυλακή 20.7.2001 4:39 (Ωρα Λονδίνου) Η κυρία Μάρκοβιτς, που συνοδεύεται από τον δικηγόρο της, μετέβη στην φυλακή Σεβένιγκεν όπου κρατείται ο κ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Η σύζυγος του κ. Μιλόσεβιτς έχει άδεια 3 ημερών για να παραμείνει στη Χάγη. Εκπρόσωπος του Διεθνούς Δικαστηρίου είπε ότι θα παρακολουθούνται αυστηρά οι κινήσεις της.
Το Ισραήλ θα μπορούσε να δεχθεί την ανάπτυξη Αμερικανών παρατηρητών
20.7.2001 9:08 (Ωρα Λονδίνου) Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι τα σχόλια αυτά του κ.Μπεν Ελιέζερ δείχνουν ότι το Ισραήλ έχει συνειδητοποιήσει πως είναι πλέον διπλωματικά απομονωμένο. Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας δήλωσαν ότι πρόκειται να υποστηρίξουν την αποστολή ξένων παρατηρητών στην περιοχή σε μία προσπάθεια να τερματισθούν οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους που έχουν αναζωπυρωθεί εδώ και μερικούς μήνες. Στο μεταξύ χθες ακραία Εβραϊκή οργάνωση, που αυτοαποκαλείται "Επιτροπή για την ασφάλεια στους δρόμους", πραγματοποίησε επίθεση σε αυτοκίνητο με Παλαιστινίους κοντά στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Τρείς άνθρωποι, όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας που επέστρεφαν από γάμο, σκοτώθηκαν. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένα μωρό έξι μηνών. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι παρακολούθησαν την κηδεία των θυμάτων στη Χεβρώνα σήμερα. Την επίθεση καταδίκασαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι όμως, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στη Χεβρώνα υπάρχουν φόβοι ότι η επίθεση θα αποτελέσει έναυσμα για νέα σοβαρή κλιμάκωση της βίας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την σύλληψη των δραστών.
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας δεν θα κηρύξει σήμερα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 20.7.2001 9:10 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος Γουαχίντ είπε ότι μπορεί να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αν δεν σταματήσει η διαδικασία παραπομπής του στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της αντικανότητας.
"Πυρετός" στη Γένοβα
20.7.2001 8:15 (Ωρα Λονδίνου) Δρακόντεια μέτρα έχουν επιβληθεί, οι χιλιάδες των ενόπλων αστυνομικών και οι τεράστιοι ατσάλινοι φράκτες έχουν μετατρέψει το κέντρο της Γένοβας σε απόρθητο φρούριο. Η Σύνοδος αναμένεται να εστιάσει την προσοχή της στις Αμερικανικές προτάσεις για δημιουργία αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας και στη συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον. Η Ουάσινγκτον αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις και για τα δύο αυτά θέματα. Αλλα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπτυγμένες οικονομίες, το Μεσανατολικό και το AIDS. Στο μεταξύ, στην Ανκόνα η αστυνομία συγκρούστηκε με Ελληνες διαδηλωτές που έφτασαν στην πόλη αυτή με πλοίο ώστε, στη συνέχεια, να μεταβούν στη Γένοβα. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει τους διαδηλωτές πίσω στα πλοία και να μην τους επιτρέψει να πάνε στη Γένοβα. Η αστυνομία απώθησε αρκετούς διαδηλωτές από τα λεωφορεία που είχαν επιβιβαστεί προς το λιμάνι, ενώ σε άλλους δεν επετράπη να βγουν από το πλοίο με το οποίο είχαν έρθει στην Ιταλία. Για το θέμα διαμαρτυρήθηκε η Ελληνική κυβέρνηση. Η Ιταλική αστυνομία είπε ότι απλώς ήθελε να μετρήσει τους διαδηλωτές όταν αυτοί επετέθησαν εναντίον των αστυνομικών. Από τα επεισόδια, σύμφωνα με τος πληροφορίες, τραυματίστηκαν 3 Ελληνες διαδηλωτές και 10 αστυνομικοί.
Το Ισραήλ θα μπορούσε να δεχθεί την ανάπτυξη Αμερικανών παρατηρητών
20.7.2001 8:00 (Ωρα Λονδίνου) Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι τα σχόλια αυτά του κ.Μπεν Ελιέζερ δείχνουν ότι το Ισραήλ έχει συνειδητοποιήσει πως είναι πλέον διπλωματικά απομονωμένο. Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας δήλωσαν ότι πρόκειται να υποστηρίξουν την αποστολή ξένων παρατηρητών στην περιοχή σε μία προσπάθεια να τερματισθούν οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους που έχουν αναζωπυρωθεί εδώ και μερικούς μήνες. Στο μεταξύ χθες ακραία Εβραϊκή οργάνωση, που αυτοαποκαλείται "Επιτροπή για την ασφάλεια στους δρόμους", πραγματοποίησε επίθεση σε αυτοκίνητο με Παλαιστινίους κοντά στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Τρείς άνθρωποι, όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας που επέστρεφαν από γάμο, σκοτώθηκαν. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένα μωρό έξι μηνών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, καταδίκασε την επίθεση και τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την σύλληψη των δραστών.
Σύγχιση για τις συνομιλίες στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
20.7.2001 5:00 (Ωρα Λονδίνου) Η τηλεόραση στα Σκόπια μετέδωσε, επικαλούμενη δηλώσεις των ηγετών των Αλβανόφωνων κομμάτων, ότι οι διαπραγματευτές τους απεχώρησαν από τις συνομιλίες. Ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια μεταδίδει ότι οι δυτικοί μεσολαβητές, Φρανσουά Λεοτάρ και Τζέημς Πάρντιου, φαίνεται να έπεισαν τον πρόερο Μπόρις Τραίκοφσκι ότι οι προτάσεις τους δεν θέτουν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και αναμένεται η συνέχιση των συνομιλιών σήμερα σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Στο μεταξύ, το κέντρο διαχείρισης της κρίσης κάνει λόγο για πολλές παραβιάσεις της εκεχειρίας από την πλευρά των Αλβανοφώνων. Η εκεχειρία είχε κηρυχθεί μετά από εβδομάδες συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και Αλβανοφώνων ανταρτών που ζητούν βελτίωση της θέσης της Αλβανικής μειονότητας της χώρας.
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας δεν θα κηρύξει σήμερα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 20.7.2001 8:11 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος Γουαχίντ είπε ότι μπορεί να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αν δεν σταματήσει η διαδικασία παραπομπής του στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της αντικανότητας.
Δικαστήριο του Αζερμπαϊτζαν καταδικάζει βετεράνους πολέμου 20.7.2001 5:10 (Ωρα Λονδίνου) Δύο βετεράνοι προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν κόβωντας τις φλέβες τους όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Οι βετεράνοι κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν βία στη διάρκεια της απεργίας πείνας που είχαν κηρύξει τον Φεβρουάριο.
Η σύζυγος του Μιλόσεβιτς τον επισκέπτεται στη φυλακή 20.7.2001 4:39 (Ωρα Λονδίνου) Η κυρία Μάρκοβιτς, που συνοδεύεται από τον δικηγόρο της, μετέβη στην φυλακή Σεβένιγκεν όπου κρατείται ο κ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Η σύζυγος του κ. Μιλόσεβιτς έχει άδεια 3 ημερών για να παραμείνει στη Χάγη. Εκπρόσωπος του Διεθνούς Δικαστηρίου είπε ότι θα παρακολουθούνται αυστηρά οι κινήσεις της.
"Πυρετός" στη Γένοβα
20.7.2001 5:03 (Ωρα Λονδίνου) Η παρουσία της αστυνομίας σε όλη την διάρκειας της πορείας ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, όπως ισχυρή αναμένεται να είναι και όσο θα διαρκέσει η Σύνοδος των 8. Οι διαδηλωτές αντιτίθενται κατά της παγκοσμιοποίησης. Η Σύνοδος αναμένεται να εστιάσει την προσοχή της στις Αμερικανικές προτάσεις για δημιουργία αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας και στη συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον. Η Ουάσινγκτον αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις και για τα δύο αυτά θέματα. Αλλα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπτυγμένες οικονομίες, το Μεσανατολικό και το AIDS. Στο μεταξύ, στην Ανκόνα η αστυνομία συγκρούστηκε με Ελληνες διαδηλωτές που έφτασαν στην πόλη αυτή με πλοίο ώστε, στη συνέχεια, να μεταβούν στη Γένοβα. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει τους διαδηλωτές πίσω στα πλοία και να μην τους επιτρέψει να πάνε στη Γένοβα. Η αστυνομία απώθησε αρκετούς διαδηλωτές από τα λεωφορεία που είχαν επιβιβαστεί προς το λιμάνι, ενώ σε άλλους δεν επετράπη να βγουν από το πλοίο με το οποίο είχαν έρθει στην Ιταλία. Για το θέμα διαμαρτυρήθηκε η Ελληνική κυβέρνηση. Η Ιταλική αστυνομία είπε ότι απλώς ήθελε να μετρήσει τους διαδηλωτές όταν αυτοί επετέθησαν εναντίον των αστυνομικών. Από τα επεισόδια, σύμφωνα με τος πληροφορίες, τραυματίστηκαν 3 Ελληνες διαδηλωτές και 10 αστυνομικοί.
Προσπάθειες για τη διάσωση της Συνθήκης του Κιότο στη Βόννη
20.7.2001 4:55 (Ωρα Λονδίνου) Οι εκπρόσωποι σχεδόν όλων των χωρών του πλανήτη μας παίρνουν μέρος στις εργασίες της Συνόδου. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο πώς θα λειτουργήσει η Συνθήκη του Κιότο για τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μετά την απόφαση του προέδρου Τζωρτζ Μπούς τον Μάρτιο να απορρίψει την Συνθήκη που δέσμευε τις βιομηχανικές χώρες να περιορίσουν σταδιακά τις εκπομπές των επιβλαβών αερίων. Ωστόσο χθες εκδηλώθηκαν διαφωνίες για το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ στο περιοδικό Science δημοσιεύθηκε νέα μελέτη που προειδοποιεί ότι σε 100 χρόνια η θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να ανέλθει σημαντικά η στάθμη των θαλασσών. Η μελέτη τονίζει ότι ακόμη και συμφωνηθεί στη Βόννη ο περιορισμός των αερίων του θερμοκηπίου η θερμοκρασία στον πλανήτη μας θα αυξηθεί αρκετά.
Σύγχιση για τις συνομιλίες στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
20.7.2001 5:00 (Ωρα Λονδίνου) Η τηλεόραση στα Σκόπια μετέδωσε, επικαλούμενη δηλώσεις των ηγετών των Αλβανόφωνων κομμάτων, ότι οι διαπραγματευτές τους απεχώρησαν από τις συνομιλίες. Ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια μεταδίδει ότι οι δυτικοί μεσολαβητές, Φρανσουά Λεοτάρ και Τζέημς Πάρντιου, φαίνεται να έπεισαν τον πρόερο Μπόρις Τραίκοφσκι ότι οι προτάσεις τους δεν θέτουν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και αναμένεται η συνέχιση των συνομιλιών σήμερα σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Στο μεταξύ, το κέντρο διαχείρισης της κρίσης κάνει λόγο για πολλές παραβιάσεις της εκεχειρίας από την πλευρά των Αλβανοφώνων. Η εκεχειρία είχε κηρυχθεί μετά από εβδομάδες συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και Αλβανοφώνων ανταρτών που ζητούν βελτίωση της θέσης της Αλβανικής μειονότητας της χώρας.
Επίθεση κατά Παλαιστινίων με 3 νεκρούς
20.7.2001 4:45 (Ωρα Λονδίνου) Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, καταδίκασε την επίθεση και τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την σύλληψη των δραστών. Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας δήλωσαν ότι πρόκειται να υποστηρίξουν την αποστολή ξένων παρατηρητών στην περιοχή σε μία προσπάθεια να τερματισθούν οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους που έχουν αναζωπυρωθεί εδώ και μερικούς μήνες. Ομως, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από το Ισραήλ.
Δικαστήριο του Αζερμπαϊτζαν καταδικάζει βετεράνους πολέμου 20.7.2001 5:10 (Ωρα Λονδίνου) Δύο βετεράνοι προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν κόβωντας τις φλέβες τους όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Οι βετεράνοι κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν βία στη διάρκεια της απεργίας πείνας που είχαν κηρύξει τον Φεβρουάριο.
Διαψεύδει η Κύπρος δηλώσεις διπλωμάτη της για την Τουρκία 20.7.2001 4:40 (Ωρα Λονδίνου) Ο μόνιμος διπλωματικός αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Θεόφιλος Θεοφίλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην Βρετανική εφημερίδα "Financial Times", φέρεται να τονίζει ότι η Κύπρος θα μπορεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η φερόμενη ως δήλωσή του θεωρήθηκε ότι απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Ορίσσα προετοιμάζεται για νέες πλημμύρες
20.7.2001 5:18 (Ωρα Λονδίνου) Σε πολλές περιοχές επικρατεί πανικός. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα πλημμυρισμένα χωριά τους ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι. Οι αρχές της πολιτείας επιβεβαίωσαν ότι εκδηλώθηκαν κρούσματα χολέρας άλλα δεν ήταν σε θέση να πουν πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει από την νόσο.
Η σύζυγος του Μιλόσεβιτς τον επισκέπτεται στη φυλακή 20.7.2001 4:39 (Ωρα Λονδίνου) Η κυρία Μάρκοβιτς, που συνοδεύεται από τον δικηγόρο της, μετέβη στην φυλακή Σεβένιγκεν όπου κρατείται ο κ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Η σύζυγος του κ. Μιλόσεβιτς έχει άδεια 3 ημερών για να παραμείνει στη Χάγη. Εκπρόσωπος του Διεθνούς Δικαστηρίου είπε ότι θα παρακολουθούνται αυστηρά οι κινήσεις της.
|